Page 1

Foto: Scanpix

Guide

Maj 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

28 sider

Få tjek på dit TRIGLYCERID 14 gode råd

Lev længere


Få tjek på dit triglycerid INDHOLD: Lev længe med mindre kolesterol............................................4-5 Undgå det farlige kolesterol................................................................6 Oversigt: 4 typer kolesterol.................................................................7 Hvad er triglycerid?...............................................................................8-9 Voxpop: Danskerne om deres kolesteroltal..................12-13 14 gode råd: Få tjek på dit triglycerid................................ 14-28

PLUS udgives af Berlingske Media, Pilestræde 34, 1147 København K, Mail: plus@bt.dk, Web: www.bt.dk/plus og www.b.dk/plus, Ansv. chefredaktør: Olav Skaaning Andersen, Redaktør: Mette Bernt Knudsen, Bemærk: Der kan være omtalt forhold, der ikke længere er gældende. Se udgivelsesdato på forsiden af publikationen.

2


3


Lev længe med mindre kolesterol

Danske forskere beviser, at mængden af det såkaldte triglycerid har betydelig indflydelse på livslængden Torben Bagge bagge@bt.dk Matias Rona matr@bt.dk En lidt overset type kolesterol – triglycerid – har tilsyneladende stor indflydelse på, hvor gamle vi bliver. Forskere på Københavns Universitet og Herlev Hospital kan således i et helt nyt studie dokumentere, at personer med lav koncentration af triglycerid i blodet i gennemsnit lever tre år længere end personer med høj koncentration. Undersøgelsen, der ventes at vække opsigt verden over, er baseret på blodprøver fra knap 14.000 danskere og publiceres i det amerikan-

4

ske tidsskrift Clinical Chemistry. – Det er første gang, at forskere kan vise en så klar sammenhæng mellem lavt triglycerid i blodet og nedsat dødelighed. Problemet med triglycerid er dybt alvorligt, og mange danskere vil gøre klogt i at få koncentrationen af fedtet i blodet ned på et rimeligt niveau. Det er ikke medicin, men vægttab, der har størst effekt. Det handler om at indtage mindre fedt, sukker og alkohol og samtidig dyrke noget mere motion, siger professor og kolesterolforsker Børge Nordestgaard, Herlev Hospital og Københavns Universitet.

Renset for støj

Forskerne kan i studiet se, at testpersoner med lave koncentrationer af triglycerid i blodet (un-


der 1 mmol/liter) har helt præcis 41 procent lavere risiko for at dø end testpersoner med højere niveauer (3-5 mmol/liter). Undersøgelsen er baseret på 13.957 københavnere, der til den såkaldte Østerbroundersøgelse har afleveret en blodprøve og derefter er blevet fulgt i 24 år. Det nye studie har ifølge forskere høj troværdighed i kraft af, at man har målt triglycerid-niveauer hos både almindelige danskere og en særlig gruppe, der af genetiske årsager er så heldige at have en lav koncentration af triglycerid gennem hele livet og dermed bedre chancer for lang levetid. - Ved at kombinere to metoder renser vi så at sige tallene for støj, siger professor Børge Nordestgaard. Triglycerider er fedtstoffer, som især stammer fra den mad, vi spiser. Fedtstofferne fungerer primært som energireserver for kroppen. Men et højt niveau af triglycerider (op til 19 mmol/l.)) i blodet øger imidlertid risikoen for hjerteanfald og åreforkalkning. Triglyceridet bæres i det meget ’onde’ kolesterol, VLDL og LDL. Selv om mange med medicin får behandlet deres LDL-kolesterol rimelig langt ned, så er der stadig mange, der fortsat har et for højt triglycerid-niveau og dermed fortsat har høj risiko for blodpropper i hjertet og hjernen.

Kosten er afgørende

En række studier har påvist, at både kostens mængde og sammensætning sammen med alkohol har stor betydning for triglycerid-niveauet. - Det bedste, man kan gøre, er simpelthen at spise noget mindre og samtidig bevæge sig mere, fastslår kolesterolforsker og professor Børge Nordestgaard. Ledende overlæge Mogens Lytken Larsen, hjertemedicinsk afdeling, Odense Universitetshospital, glæder sig over det helt nye forsknings-resultat: - Det er godt, at der nu er kommet nye data, som så klart beviser triglyceridets betydning. Tidligere undersøgelser har peget i samme retning, siger han. Han er enig i, at justeringer i livsstilen er helt afgørende for et lavt triglycerin-niveau. - Lige netop triglyceriderne er ekstremt følsomme over for livsstilsfaktorer. Der kan vindes rigtig meget ved at justere kosten i en sundere retning, nedsætte fedtforbruget og drikke mindre alkohol. Og så er motionen også rigtig gavnlig, hvis man vil leve godt og længe.

5


Undgå det FARLIGE kolesterol Du risikerer liv og helbred, hvis du ikke får dit kolesteroltal bragt ned Det sker der i dine årer

For meget af det skadelige kolesterol fører til åreforkalkning

Blodets normale gennemstrømning.

Blodets gennemstrømning hindres af fedtaflejringer i karvæggen.

Til sidst kan blodet ikke længere strømme frit, og der opstår blodpropper. Det væv, der skulle have været forsynet af den ramte blodåre, dør og erstattes af arvæv. Det lumske ved situationen er, at forhøjet kolesterol ikke kan mærkes, før følgevirkningerne indtræder.

6 Tre typer kolesterol

1

2

3


4 TYPER KOLESTEROL DEN GODE

HDL-KOLESTEROL

Grænse: Bør være højere end 1,0 mmol/l (millimol pr. liter). Funktionen af det gavnlige HDL-kolesterol er at fjerne det dårlige kolesterol fra kroppens celler og transportere det videre til leveren, hvorfra det udskilles.

DEN ONDE LDL-KOLESTEROL Grænse: Bør være lavere end 3,0 mmol (hos raske). Det forsnævrer blodkarrene og fremmer åreforkalkning.

DEN GRUSOMME TRIGLYCERID (IDL- og VLDL-kolesterol) Grænse: Bør være lavere end 2,0 mmol/l. Et højt triglycerid-niveau øger risikoen for tidlig død.

DEN ARVELIGE – OG OVERSETE

Lipoprotein(a)/Lp(a)

Grænse: Bør være under 50 mg/dl. En øget risiko ses allerede ved niveauer over 30 mg/dl. Værdier på 50-200 mg/dl giver helt op mod 2-3 gange forøget risiko for blodprop i hjertet. Hver femte dansker er genetisk disponeret for forhøjet Lp(a). Forhøjet koncentration af Lp(a) kan give de meget farlige blodpropper i pulsårerne (hjerte og hjerne) pga. åreforkalkningen.

TOTAL-KOLESTEROL Grænse: Lavere end 5,0 mmol (raske). Lavere end 4,0 hos personer med åreforkalkning eller diabetes. Kolesteroltallet er summen af kolesterol (LDL, HDL, IDL og VLDL). Et højt kolesteroltal giver et fingerpeg om din blodproprisiko.

7


Hvad er triglycerid? Triglycerid er et fedtstof, der findes i kroppen og fungerer primært som energireserver. Det er hovedsageligt lokaliseret i ’deller’ og som fedt omkring tarmene. Kroppen kan i modsætning til kolesterol godt nedbryde triglycerid. Hvad påvirker triglycerid? Det påvirkes primært af typen og mængden af fedt i kosten, men også af kulhydrater og alkohol. Også fysisk aktivitet og genetisk disposition har nogen betydning. Hvorfor er det farligt? Har man et middelhøjt niveau dvs. over 2 mmol/l., betyder det, at antallet af kolesterolpartiklerne VLDL og IDL også er forhøjet. Det er en anden type kolesterol, som er endnu farligere, da det er endnu mere tilbøjeligt til at hænge fast inde i pulsårevæggene og give

8

åreforkalkning og dermed blodpropper i hjertet og hjernen på langt sigt. Hvad er faresignalerne? Der er ingen symptomer, men en god tommelfingerregel er, at overvægt og et stort alkoholforbrug øger triglycerid-indholdet i blodet, men det udelukker ikke normalvægtige. Et forhøjet triglycerid kan også være arveligt. Man kan godt have et lavt kolesteroltal og samtidig et for højt triglyceridtal. Hvor højt må niveauet være? Generelt må dit triglyceridtal ikke være over 2-2,2 mmol/ l ( millimol pr. liter). Hvordan får jeg målt det? Du kan få tjekket dit triglycerid-tal hos din praktiserende læge ved en blodprøve. Det er sikkert allerede blevet målt, da det bruges til at beregne LDL-kolesterol, men det er ikke sikkert, at din læge har set det eller handlet, hvis tallet har været for højt.


Så mange har for meget triglycerid i blodet HVER FEMTE KVINDE Tal fra Herlev/Østerbro-undersøgelsen, hvor 75.000 danskere fik målt deres tal, viste, at hver femte kvinde har et for højt triglyceridtal. HVER TREDJE MAND Mere end hver tredje mand har for høje triglycerid-værdier (ifølge Herlev/Østerbro-undersøgelsen).

9


Få styr på dit kolesteroltal - helt naturligt Mere end halvdelen af alle danskere mellem 25 og 65 år har i dag forhøjet kolesterol. Det skyldes bl.a. overvægt og indtagelse af for fed mad, men det kan også være arveligt. Forhøjet kolesterol kan give anledning til fedtaflejring i blodkarrene, og netop derfor er det vigtigt at vedligeholde et normalt kolesteroltal.

EU godkendt effekt Vil du gerne vedligeholde et normalt kolesteroltal, findes der nu en helt ny og 100% naturlig løsning med naturmidlet Cholemin. Det er tabletter, der indeholder 10 mg af stoffet monacolin K fra planten rød gær-ris, der bidrager til at vedligeholde et normalt kolesterolniveau i blodet, og netop har fået EU’s godkendelser som en løsning til dig, der gerne vil gøre noget godt for kolesteroltallet - helt naturligt og ganske enkelt.

Få styr på dit kolesteroltal Har dit kolesteroltal fået et gult kort, kan du med fordel tage et dagligt tilskud af Cholemin. På den måde kan du, helt enkelt, gøre noget aktivt for at bevare et normalt kolesteroltal. Er vægten lidt for høj, har din familie traditionelt haft forhøjet kolesterol eller har du i dag let forhøjet kolesterol, er Cholemin den helt rigtige løsning.

Dokumenteret effekt Effekten af planten rød gær-ris, som findes i Cholemin, er dokumenteret i mange videnskabelige studier. Produktet er 100% naturligt og kan anvendes af alle, som gerne vil bevare et normalt kolesteroltal. Cholemin er fremstillet af Wellvita. Vi har over 30 års erfaring i at udvikle effektive naturmidler. Få styr på dit kolesteroltal NU, start på Cholemin i dag og mål selv effekten.

Bestil nu! 82 30 30 40 eller www.wellvita.dk Prøv Cholemin - 2 måneders forbrug kun kr. 99,Prøv Cholemin i 2 måneder til halvpris - kun kr. 99,-. Herefter sørger vores leveringsservice for, at du får tilsendt Cholemin hver 2. måned for kun kr. 199,-. Med vores fordelagtige leveringsservice, sikre vi dig den optimale effekt

10

og bedste pris. Husk du kan holde pause eller stoppe leveringerne, når du ønsker det. Bestil på telefon 82 30 30 40 alle hverdage fra kl. 8.00 - 16.00 eller på www.wellvita.dk.


0% Oversk5 ere mellem af alle dan ar i dag 25 og 64 år h sterol forhøjet kole

STARTTILBUD

9900

Halv pris

Direkte til din postkasse Cholemin leveres direkte i din postkasse, så du undgår turen til posthuset. I pakken er der vedlagt et girokort, som du betaler senest 14 dage efter modtagelsen. Der tillægges kr. 39,- i porto pr. forsendelse.

TRUSTPILOT

10 Perfekt 9.0 af

11


VOXPOP: Danskerne om deres kolesteroltal Margrete Auken, 69, politiker, København: Hvad er dit kolesteroltal? - Det ved jeg ikke Bekymrer du dig om dit kolesterol? - Jeg hører ikke til den slags familier, der er ramt af højt kolesteroltal, så det er heller ikke noget, jeg tænker så meget over. Hvad gør du for at holde tallet nede? - Med sund kost og motion. Vi har gode vaner, synes jeg. Min mand laver rigtig fornuftig mad. Jeg har også altid cyklet og gået lange ture. Så derfor har jeg også et fremragende kondital. I forbindelse med en hofteoperation, hvor jeg blev undersøgt, fik jeg at vide, at jeg havde et kondital som en, der var 20 år yngre.

Lillian Gelin, 66, musiker, Frederiksberg Hvad er dit kolesteroltal? - Det har jeg ingen idé om lige nu. Bekymrer du dig om dit kolesterol? - Jeg tænker absolut over mit kolesteroltal, men mine knogler kan ikke undvære fedt, så jeg er også nødt til at spise noget fed mad med mellemrum. Hvad gør du for at holde tallet nede? - Jeg spiser ikke for sure ting, og jeg er bevidst om, at for meget alkohol ikke er godt. Jeg holder mig til mousserende hvidvin og har droppet dessertvin, som jeg ellers godt kan lide. Jeg sørger for at motionere - cykler en del.

12


Peter Nielsen, 72, pensionist, Allerød Hvad er dit kolesteroltal? - Det ligger på præcis 4,5. Bekymrer du dig om dit kolesterol? - Ja, en smule. Jeg tænker i hvert fald på at holde det nede. Hvad gør du for at holde tallet nede? - Kostmæssigt gør jeg en del. Jeg sørger for at spise klogt, så tallet holder sig lige så fornuftigt, som det er nu. Hvad angår motionen, så er det er ikke noget, jeg dyrker for at holde mit kolesteroltal nede. Alkoholindtag har også noget at gøre med kolesteroltallet, men det prøver jeg at lade være med at tænke for meget over.

Reeta Pedersen, 47, hjemmehjælper, Valby Hvad er dit kolesteroltal? - Det ved jeg faktisk ikke. Jeg tror og håber ikke, det er for højt. Bekymrer du dig om dit kolesterol? - Ja, jeg tænker i hvert fald over min kost. Hvad gør du for at holde tallet nede? - Jeg sørger for at være aktiv og cykler rigtig meget. Synes også, jeg spiser rigtig sundt. Jeg stammer fra Indien og er vant til at få mange grøntsager. Faktisk er jeg vegetar. Det er uden tvivl godt for kolesteroltallet. Alkohol drikker jeg slet ikke - netop af hensyn til mit kolesterol.

13


14 GODE RÅD FÅ TJEK PÅ DIT

TRIGLYCERID

Medicin er ofte nødvendig, hvis kolesteroltallet skal ned på et acceptabelt niveau. Men en række livsstilsråd har også dokumenteret effekt. Her er 14 af de bedste.

Kilder: Hjerteforeningen, professor Børge Nordestgaard, læge Jerk W. Langer o. a. 14


UNDGÅ AT VEJE FOR MEGET Overvægt presser triglycerid i vejret. Selv med et vægttab på få kilo kan du forbedre blodets triglycerid.

15


FÅ KROPP E I GANG N

Musklern e når de ar forbrænder fedt , b ejder, tapper d e fra blod og det fedt et S å v ær f y sisk ak tiv s triglycerid. de fleste ugens da af ge . sig kun e Effek ten holder n-to dage efte en omga ng træ- r ning.

16


Å SPAR PT E T FED

tgder mæ et n æ m e r For sto å triglycerid-tall de vil f tet fedt . Hold igen med t e til at stig er med fedtkan røde bøff ikke sødmælk og hæld lt for store ne d i a r. mængde

17


SPIS F LIDT OFTISK ERE

Fed fisk s og makre om f.ek s. lak s, sil d l indhold a kan sænke blode f triglyce ts rid dog en p æn mæn . Der skal gde fisk t så supple il, rg kapsler o erne med et par mega-3 p å dag hvor du ik ke spiser e, fisk .

18


FR Å S I HAVRE Havre er fy opløselig ldt med vande fibre, so hindrer e m forn rolet i at del af kolesteblive mave-tar optaget i mkanale n.

19


ALKOH MED MÅOL DE

Alkohol øger kon i for store mæng c d og ’gruso entrationen af de er mme’ ko t onde lesterol. genstand Bar e triglycerid om dagen kan ’s e tre parke’ -tallet he lt du i højer e grad ris op på 30, så ikerer hu o g om f a r tig t te ning. Drik nde åreforkalkhe end to ge lst ikke mere nstande om dagen.

20


SNUP ET JORDBÆR i et re bær har die læ u p o p t e D stu k-italiensk ny t spans tydelig grad at e vist sig i b t te indholdet af æ s d kunne ne e LDL-kolesterol ig edet dårl rider (skad og triglyce tof, red.) i ligt fedts blodet.

21


HUSK HVIDLØG Hvidløg har i en ræ studier vist sig at kke mod ke det skadelige ko virlest rol og samtidig sæ enke blodtr ykket.

22


O AVOCADT ER GOD er 3 0 indehold se o d a c o v dis En a og 20 af el, t d e f m nk gr a e g o de e gram er d e fedtsyrer. d tumĂŚt te r dine kolefo t Gavnlig rdier. o r ste lvĂŚ

23


KNÆK EN NØD N ø dder m od jet koleste virker forhø ro hasselnød l. F.ek s. har en optima og valnød l fed mensætn tsaming.

24


N VÆLG E IE GOD OL r e hjælpe Olivenoli triglycerid få med at ssinger og e ned. I dr gning. til ste

25


KVIT SMØGER NE Forsknin tobak har g har vist, at sk delse på k adelig indflyre tr yk og ko dsløb, blodherunder lesteroltal, og s å et af trigly niveaucerid i blodet.

26


SPIS FRUGT I DERAT O MOMFANG

F r u g t s uk k e rid. Spis h r øger triglyceøjst tre sty kker f r ug t om da frugt inde gen. Tørret holde ge t f r uk t o r m e se.

27


SPIS GROFT O G DROP SU KKERE

T

Sukker, hv pasta, hv idt brød, hvid ide saftevand ris, sodavand, triglycerid og kager øger .V grove vari ælg i stedet de ante korn sam r med fuldt bø grove grø nner og ntsager.

28

Få tjek på dit triglycerid preview  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you