Issuu on Google+

guide AUGUST 2011 - Se flere guider på bt.dk/plus

49

gode råd til billig ferie

Halv pris på flybilletten Gratis stop-over i New York Spar på dobbeltsengen skræddersy din drømmeferie 23 gode rejse-apps




Ferie til halv pris

Tips og tricks til billig ferie INDHOLD I DETTE HÆFTE:

Flybillet til halv pris Side 4-15

Få din drømmerejse Side 22-27

Bo bedre og billigere Side 16-21

23 smarte apps til rejsen Side 28-31 B.T. Plus udgives af Berlingske Media. Ansv. chefredaktør: Peter Brüchmann. Redaktionschef: Anders-Peter Landert. Redaktion og layout: Thomas Stærmose. Tekst: Trine Steengaard. Foto: Colourbox, AFP, Jens Nørgaard Larsen.


Flere guider på www.bt.dk/plus



Ferie til halv pris Sådan lærer du at finde de billigste flybilletter og hoteller Af Trine Steengaard Inden du sætter dig til rette på sædet i flyet til Paris så overvej lige, om du vil give 1.600 kr. eller 800 kr.? Og inden du lægger dig til at sove på det firestjernede hotel så tænk på, om du vil give 1.200 eller 600 kr. for en overnatning? Du behøver hverken at sidde eller sove dårligere bare fordi, du har betalt det halve. Ofte kan prisen på nøjagtig det samme sæde i flyet og ho-

telværelse variere kolossalt. Forklaringen er, at flybilletterne og hotelværelserne ofte er til salg hos flere forskellige rejseagenter, som har ret til at sælge dem, men til meget forskellige priser. - Du skal altid sammenligne priserne på flybilletten og hotellet på flere forskellige søgemaskiner, inden du booker billetten. Der kan være stor forskel på prisen for den samme tur, fordi der er forskel på, hvordan søgemaskinerne arbejder, siger Lars

Johansen, der er rejseredaktør på B.T. og Berlingske. Men hvor finder man så de billigste priser? B.T. Plus vil med denne guide hjælpe dig med at blive din egen rejsearrangør, så du selv kan lære at finde de billige flybilletter og hoteller og ikke behøver at betale rejsebureauerne dyrt for at gøre arbejdet. B.T. Plus guider dig gennem de mange forskellige søgemaskiner på nettet, der alle tilbyder at finde den allerbedste pris til dig. Lær at gennemskue hvordan de søger, og hvem der får de fleste og billigste priser med.




Ferie til halv pris

Sådan finder du den billigste

flybillet Inden du sætter dig på sædet i flyet til Paris så overvej lige, om du vil give 1.600 kr. eller 800 kr.? Der kan nemlig være stor prisforskel på det samme flysæde. - Det samme sæde i flyet ligger ofte til salg hos flere forskellige rejseagenter, som har ret til at sælge det. I langt de fleste tilfælde vil de sælge flybilletten til forskellige priser, så prisforskellen på det samme sæde kan være meget stor. Der kan altså være rigtig mange penge at spare, hvis man sammenligner priserne først, siger Martin Lumbye, der er partner i Momondo. com, som sammenligner priser fra flere end 800 rejsesider. Med få klik på computermusen kan du på søgemaskinernernes hjemmeside hurtigt få flybilletten til halv pris. Et eksempel, som B.T. Plus har fundet, illustrerer de store prisforskelle, der kan være på stort set identiske flystrækninger.

København – Paris 18-22. august 2011.

853 kr. med Airfrance 1.628 med SAS Spar: 47,6 pct. Begge ruter er direkte og på økonomiklasse. Eksemplet er fundet 20. juli 2011.


Flere guider på www.bt.dk/plus



Find den bedste søgemaskine Der findes et hav af forskellige søgemaskiner på nettet, der alle tilbyder at finde den allerbedste pris til dig. Men ofte er der rigtig stor prisforskel på den »billigste pris«, som søgemaskinerne giver dig. B.T. har tidligere lavet store pristjek af ture til forskellige storbyer, der viser, at der kan være helt op mod 50 pct. at spare på søgemaskinernes bedste tilbud. Det kan betyde flere tusinder af kroner i besparelse på turen til New York. På mange rejsehjemmesider kan du som forbruger søge efter priser på fly og hoteller. Men det er vigtigt at skelne

mellem hvilke sider, der har reelle søgemaskiner, og hvad der er online-rejsebureauer med en søgefunktion på hjemmesiden. Mens de reelle søgemaskiner indhenter priser fra alle de forskellige rejseagenter på nettet, så laver onlinerejsebureauerne ikke reelle søgninger, men lister bare priserne op på de »varer«, som de har på »hylderne«. Der kan derfor være meget stor forskel på, hvilke priser fra hvilke flyselskaber, der kommer med i søgeresultaterne. Mange af online-rejseagenterne, som køber og sælger flybilletter, kan typisk

ikke have priser fra lavprisselskaberne med i deres søgeresultater. Det kan derimod de uafhængige rejsesøgemaskiner, der ikke sælger rejser, men bare »googler« nettet for gode tilbud. Men det kan være meget svært for forbrugerne at gennemskue hvilke søgemaskiner, der er uafhængige og hvilke, der samtidig også er et rejsebureau, der sælger rejser. Der kan også være forskel på, hvor gode søgemaskinerne er til at opdatere med de helt aktuelle priser til nyeste kurs. På næste side kan du se oversigten over alle søgemaskinerne.




Ferie til halv pris

SPAR PÅ FLYBILLETTEN Få overblik over de forskellige søgemaskiner her Online rejsebureauer med søgefunktion Det er bl.a. • www.expedia.dk (fly, hotel, biludlejning, afbudsrejser) • www.mrjet.dk (fly, hotel, biludlejning, tilbud) • www.supersaver.dk (fly, hotel, biludlejning, aktiviteter) • www.flybillet.dk (fly, hotel, biludlejning) • www.nemrejse.dk (fly, hotel, biludlejning) • www.2travel2.dk (fly, hotel, biludlejning, rejseforsikring) • www.travellink.dk (fly, hotel, biludlejning, udflugter) • www.travelstart.dk (fly, hotel, biludlejning) • www.rejsefeber.dk (fly, hotel, biludlejning, underholdning)

Disse sider køber og sælger rejseprodukter videre til forbrugerne. De har adgang til et bestemt antal hotelværelser og flybilletter på forskellige afgange, som de sælger videre til forbrugeren med deres egen fortjeneste oveni. Onlinerejseagenterne indkøber en masse rejser hos nogle bestemte udbydere, som de så sælger videre via søgning på deres hjemmeside. Alt efter hvor god rejseagenten har været til at købe ind, jo bedre pris kan onlinerejsebureauet tilbyde forbrugerne. Dem der køber større ind, har bedre mulighed for at få en bedre pris. Online-rejseagenterne sælger primært flybilletter fra de nationale flyselskaber, og får derfor som udgangspunkt ikke priserne fra lavprisselskaberne med i deres tilbud til forbrugerne. Det betyder, at forbrugerne risikerer, at de ikke altid får vist den billigste pris på den ønskede strækning, hvis de søger efter fly og hotel hos online-rejseagenterne. Rejsefeber.dk vandt senest prisen for bedste online rejsebureau ved Danish Travel Awards.

Nationale flyselskaber Det er bl.a. • SAS (www.sas.dk) • British Airways (www.britishairways.com) • Air France (www.airfrance.dk) • Finnair (www.finnair.com) • Lufthansa (www.lufthansa.com)

På de nationale flyselskabers hjemmesider kan forbrugerne også søge efter flybilletter. Søgningen er dog begrænset, da du kun søger blandt flyselskabets egne billetter (i visse tilfælde samarbejder selskaberne med hinanden). De nationale flyselskaber har typisk flere ruter end lavprisselskaberne. På de populære ruter vil der typisk være skarp konkurrence, mens prisen typisk er højere på de knap så populære ruter, der domineres af de nationale selskaber. Flere nationale flyselskaber har ofte kampagne-tilbud, hvor der kan være gode tilbud at hente. De seneste to år har SAS vundet som bedste indenrigsflyselskab ved Danish Travel Awards.


Flere guider på www.bt.dk/plus



Lavprisselskaberne Det er bl.a. • easyJet (www.easyjet.com, fly, hotel, biludlejning, rejseforsikring) • Ryanair (www.ryanair.com, fly, hotel, biludlejning) • Cimber (www.cimber.dk, fly) • Norwegian (www.norwegian.dk, fly, hotel, biludlejning) • Air Berlin (www.airberlin.com, fly, hotel, biludlejning) • Iceland Express (www.icelandexpress.dk, fly, hotel, biludlejning)

På lavprisselskaberne hjemmesider kan forbrugerne også søge efter flybilletter. Søgningen er dog begrænset, da de kun sælger billetter fra deres eget flyselskab. Lavprisselskaberne har typisk få ruter, som de fokuserer meget på, men i de senere år er der kommet flere lavprisselskaber til, og det forventes, at langt flere lavprisselskaber fremover også vil operere på oversøiske ruter som New York og Asien. Konkurrencen forventes i fremtiden at blive lige så hård på de lange ruter som på de korte ruter. Lavpriskonceptet er at flyve passagerne hurtigst og billigst fra A til B. Hvis lavprisselskaberne har den ønskede flystrækning, kan de oftest tilbyde de billigste priser, men forbrugerne må ofte beregne et lavere serviceniveau f.eks. ingen mad på ruten, ekstra betaling for bagage eller beliggenhed ved gate 42 frem for gate 4. De seneste to år har Air Berlin vundet som bedste lavprisflyselskab ved Danish Travel Awards.

Uafhængige søgemaskiner Det er bl.a. • www.momondo.com (fly, rundrejse, hotel, biludlejning, rejseguides) • www.viviro.com (fly, hotel, biludlejning) • www.travelmarket.dk (fly, hotel, biludlejning, afbudsrejser) • www.rejseliv.dk (primært rejsesite med artikler, men også søgemaskine (travelmarket.dk)) • www.kayak.com (fly, hotel, biludlejning)

I modsætning til online-rejseagenterne, lavprisselskaberne og de nationale flyselskaber, så er disse sider ikke et rejsebureau, og de sælger ikke flybilletter eller hoteller. Deres opgave er at finde de billigste priser og derefter at sende kunden videre til en af de tre overstående. Der kan dog være meget stor forskel på, hvor bred en dækning søgemaskinerne har. Fordelen ved en uafhængig søgemaskine er, at de som de eneste indhenter priser fra alle udbydere (rejseagenter, lavpris- og nationale flyselskaber). De indhenter typisk flere priser og kan tilbyde billigere flybilletter, da de også har lavprisselskaberne med i deres søgninger. Danske Momondo.com er flere gange blevet udråbt til at være den bedste rejsesøgemaskine bl.a. af den britiske avis The Sunday Times og CNN. Senest i august 2011 er Momondo.com opført på listen blandt de 80 bedste rejsesites i verden af verdens største rejsemagasin »Travel and Leisure«.




Ferie til halv pris

SPAR PÅ FLYBILLETTEN

Køb fire uger før du letter Hvis du køber flybilletterne ca. en måned før, du letter, gør du med stor sandsynlighed en god handel. Undersøgelser fra rejsesiden Momondo.com og Tænk Penge viser, at prisen er nogenlunde konstant indtil en

måned før afrejsen, hvorefter prisen ryger helt til vejrs. Venter du med at bestille til fire uger, før du skal af sted, binder du dig samtidig mindst muligt, hvis du pludselig skulle være forhindret i at rejse.

4.000

London t/r

Gennemsnitsprisen på en flybillet til Paris eller New York kan koste op mod fire-fem gange så meget, når afgangen nærmer sig. Den dramatiske prisudvikling hænger sammen med, at flyselskaberne hele tiden

Samme dag: 3.585 kr.

3.000 2.000

23 uger før: 1.056 kr.

Ti uger før: 1.036 kr.

Fire uger før: 1.289 kr.

En uge før: 1.853 kr.

1.000

10.000

New York t/r

Samme dag: 8.861 kr.

8.000

Fire uger før: 4.526 kr.

6.000 4.000 23 uger før: 5.492 kr.

2.000

En uge før: 5.312 kr. Ti uger før: 4.150 kr.




Flere guider på www.bt.dk/plus

vurderer forholdet mellem udbud og efterspørgsel nøje og regulerer priserne for at maksimere indtjeningen, fortæller partner i Momondo. com, Martin Lumbye. - Folk er generelt ikke særlig gode til at planlægge langt frem i tiden. Så seks måneder før afrejse er efterspørgslen ikke særlig stor, og derfor er prisen lav. Når man kommer tættere på afrejsetidspunktet,

begynder efterspørgslen og priserne at stige voldsomt, siger han. Graferne herunder viser, hvordan prisen på flybilletter udvikler sig fra op til seks måneder før afrejse og frem til take-off. Da der er tale om gennemsnitspriser, vil man i mange tilfælde kunne finde billetter, der er langt billigere.  Kilde: Momondo.com

Alle priser er gennemsnitspriser for en returbillet udregnet på baggrund af søgninger fundet på Momondo.com andet halvår af 2010.

5.000

Paris t/r

Samme dag: 4.301 kr.

4.000 3.000 2.000

En uge før: 1.920 kr.

Ti uger før: 1.128 kr.

1.000 Fire uger før: 1.323 kr.

12.000

Samme dag: 11.210 kr.

23 uger før: 9.359 kr.

10.000

Ti uger før: 7.733 kr. En uge før: 8.371 kr.

8.000

Bangkok t/r

6.000

Fire uger før: 7.234 kr.


10

Ferie til halv pris

SPAR PÅ FLYBILLETTEN

Gratis stop-over i New York Meget få rejsesøgemaskiner kan lave rundrejsesøgninger, hvor det er muligt at søge flyrejser med flere destinationer i en søgning. Fordelen ved multi-destination-søgninger er, at du ofte kan få et stop-over i en storby på de længere strækninger uden at betale mere. Hvis I skal til den amerikanske vestkyst (f.eks. San Francisco eller Los Angeles) vil I typisk skulle mellemlande i New York på hjemturen. I stedet for at vente fem timer i New Yorks lufthavn og så flyve hjem, kan i meget ofte uden ekstra betaling ændre billetten, så I venter 5 dage og fem timer med at flyve hjem. I kan altså kvit og frit få fem dage i New York, som I kan bruge på shopping og sightseeing (overnatning skal

I selvfølgelig selv sørge for). Den søgning kan I lave på en rundrejsesøgemaskine, og I betaler så kun for flybilletten til San Francisco eller Los Angeles, der typisk er billigere. Skal I til New York, kan I også for få hundrede kr. ekstra tage et smut forbi f.eks. Miami Beach. Eller hvis I skal til Miami Beach, kan I tage over Toronto i Canada på vejen hjem - igen uden ekstra betaling. Du vælger selv hvor længe, du vil være i de forskellige byer. Tricket dur typisk på mange lange flystrækninger, hvor der er naturlige mellemlandinger. Hvis du skal ud på en rundrejse, f.eks. fra London til Paris og videre til Rom og tilbage igen, så undgår du

også problematikken med at skulle købe flere billetter fra forskellige steder. Du får alle billetterne til hele din rejse fra én enkelt udbyder, i ét enkelt køb. Her kan du bl.a. lave multidestination-søgninger: • www.momondo.com (uafhængig søgemaskine) • www.kayak.com (uafhængig søgemaskine) • www.travelmarket.dk (uafhængig søgemaskine, men understøtter primært få online rejsebureauer.) • www.expedia.dk (online rejsebureau) • www.2travel2.dk (online rejsebureau) • www.mrjet.dk (online rejsebureau)


11

Flere guider på www.bt.dk/plus

Rejs en fredag i marts Priser fordelt på ugedage: Onsdag

Lørdag

Søndag

1232

1284

1495

1588 1602

1493

1662

Paris

1412

1268

1430

1468 1415

1286

2550

New York

4799

4809 4593

4561 4456

4749

5192

Bangkok

7966

7924 7723

8170 7920

8147

7993

Sådan har vi gjort: Momondo.com har indhentet mere end en million priser på hver rute og beregnet gennemsnitsprisen på en retur billet til de forskellige destinationer med afrejse i Kastrup. Prisen for de første seks måneder er baseret på priser for en oneway-billet indhen-

Fredag

Tirsdag

London

at flyve, mens marts oftest er billigst. Når du søger efter flybilletter, er det også en god ide at være fleksibel i forhold til rejsetidspunkt på dagen, da det kan give langt flere billige tilbud.

Torsdag

Mandag

Rejs til London en mandag i november eller til New York om fredagen i marts. Så kan du spare helt op mod 50 pct. på rejsen – eller mere. Skal du på en storbyferie, så er der meget stor forskel på prisen, afhængigt af hvilken måned og hvilken ugedag du rejser. Et pristjek fra Momondo. com viser, at du kan spare op mod 2-3.000 kr., hvis du rejser til metropolen New York en fredag i marts frem for en søndag i august. - De ugedage, hvor efterspørgslen er størst, er det selvfølgelig dyrest at rejse. De billige dage at rejse ud og hjem på er typisk tirs-, ons- og torsdag. Så hvis du er fleksibel og kan rejse en af de dage, så kan der være kæmpe besparelser at hente, siger Martin Lumbye, der er partner i Momondo.com. Det samme gælder for månederne, hvor der kan være store prisforskelle fra den ene til den anden måned. December er typisk en dyr måned

tet i 2009, mens priserne for andet halvår er priserne udregent på baggrund af priserne i 2010. Priserne for ugedage er gennemsnitspriser for en returbillet udregnet på baggrund af søgninger fundet på Momondo.com andet halvår af 2010. Da der er tale om gennemsnitspriser, vil man i mange tilfælde kunne finde billetter, der er langt billigere.  Kilde: Momondo.com

Priser fordelt på måneder: 10.000 8.000 6.000

London Paris New York Bangkok

4.000 2.000

Jan

Feb

Mar

Apr

Maj

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec


12

Ferie til halv pris

SPAR PÅ FLYBILLETTEN

Gode råd til flyturen Dobbelttjek alle informationer. Da du ikke har fortrydelsesret, når du køber flybilletter på internettet, er det vigtigt, at du dobbelttjekker dato for ud- og hjemrejse og andre informationer såsom navn og destination. Læs aftalevilkårene godt igennem, så du kan se, om du senere kan afbestille eller ændre aftalen, og hvad det evt. koster. Husk altid at printe aftalevilkårene ud, så du har dem, hvis der senere bliver problemer. Betal med kreditkort (MasterCard, Maestro, Visa Electron, American Express). Hvis flyselskabet går konkurs, kan du gøre indsigelse via din bank, der herefter vil søge at få dækket dit tab. Du bør undgå at betale med dankort, VISA/dankort og bankoverførsel, da det betragtes som kontant betaling, og det er dermed meget svært at få dine penge igen, hvis noget går galt. Konkursforsikring? Den nye konkurssikring af flyrejser blev indført 1. januar 2010. Den garanterer, at du, hvis flyselskabet går konkurs, får alle dine penge retur. Konkursdækningen er frivillig og koster 20 kr. pr. rejsekunde. Garantien gælder dog kun for

dansk etablerede flyselskaber. Det allerbedste er at betale med kreditkort - så er du sikret uden at skulle tænke på konkursforsikring. Stav navne rigtigt, når du bestiller flybilletterne. Der skal stå præcis det samme navn på billetten som i passet, ellers risikerer du, at flyselskabet afviser dig, eller at du skal betale et gebyr for at ændre navnet. Vær særlig opmærksom, hvis der indgår ’æ’, ’ø’, ’å’ eller ’ü’ i dit navn. Pas på gebyrer. Nogle rejsebureauer og flyselskaber lægger gebyrer og afgifter oven i den pris, der først møder øjnene. Tjek bagagereglerne. Hos nogle flyselskaber er det gratis at have ekstra bagage med, mens det hos andre koster ekstra. Tjek også på flyselskabets hjemmeside, hvor meget vægt du må have med, så du ikke ender med at betale dyrt for overvægt. Husk visum. Husk at tjekke, om din rejse kræver visum eller andre særlige rejsedokumenter – både til endedestinationen og de steder, hvor du mellemlander. Hvis du er i tvivl, så spørg rejsebureauet eller rejseudbyderen eller det pågældende lands ambassade.

Tjek din flytur. Hvis du har købt flybilletter, kan du på hjemmesiden www. checkmytrip.com altid se en opdateret oversigt over dine rejseplaner/tider, printe din flybillet og finde andre relevante oplysninger. F.eks. hvis afgangen på dit fly ændres. Du skal bruge dit flyreservationsnummer (seks cifre) og efternavn ved login. CheckmyTrip fungerer ikke hvis du har booket lavprisselskaber (for eksempel Norwegian), hotel eller pakkerejser. Hvis dit flyselskab tillader det, kan du også foretage online check-in. • www.checkmytrip.com Check-in hjemmefra. Du kan med fordel lave online checkin hjemmefra, hvis du er træt af at vente i lange check-in køer i lufthavnen. Mange større flyselskaber som f.eks. SAS, British Airways og Continental Airlines tilbyder online check-in, valg af sæder og online styring af din bestilling. Hos nogle selskaber kan du dog først checke in 24-72 timer før afrejsen. Hvis dit flyselskab tillader det, kan du også foretage online check-in via Checkmytrip.com. Find det bedste flysæde. Et flysæde er ikke bare et flysæde. Flyrejsen kan


Flere guider på www.bt.dk/plus

føles uendelig lang, hvis man havner på en plads ved siden af toiletterne, lige under tv-skærmen, eller i en stol uden vippefunktion. I dag kan man med online check-in på mange flyvninger selv vælge, hvor man vil sidde - tjek på dit flyselskabs hjemmeside. Vil du have en god plads, er der flere hjemmesider, der kan hjælpe dig. Få overblikket med anmel-

delser her: • www.airlinequality.com: (Tips til at vælge det rette sæde, brugeres anmeldelser af sæder inddelt i stjerner fra 1-5 på forskellige kategorier, kommentarer/advarsler til sæder og fly). • www.seatplan.com: (tips til at vælge det rette sæde, brugeres anmeldelser af sæder inddelt i stjerner fra 1-5 på forskellige kategorier, kom-

13

mentarer/advarsler til sæder og fly). • www.seatguru.com: (Oversigt over alle flyselskabers kabiner med udførlig info om hvert sædes plusser og minusser, kommentarer til sæder og fly). • www.seatexpert.com: (En oversigt over sæderne i alle flyselskabers kabiner, diskussionsforum).


14

Ferie til halv pris

SPAR PÅ FLYBILLETTEN Hvor ligger lufthavnen? Ankomstlufthavnen spiller også ind på prisen på din billet. Hvis den ligger tæt på målet, er prisen højere, end hvis I lander i en lille lufthavn langt væk. Det er nemlig billigere for flyselskaberne at lande i de små lufthavne, end i de store, centrale. Tjek hvor meget ekstra transporttid du får til dit feriested, og de udgifter der følger med til f.eks. tog eller bus. Så en hundredekroneseddel sparet på at lande i eks. Beauvais-lufthavnen syd for Paris, kan ende med at koste

dig både sur tid og mere i transportudgifter end det sparede beløb i forhold til, hvis du lander i den centrale Charles de Gaulles-lufthavn. Tjek tidspunktet. Du kan ofte spare meget ved at være fleksibel i forhold til rejsetidspunktet på dagen. Billetten er billigere, hvis du rejser meget tidligt eller meget sent. Det skyldes, at flyselskaberne ikke skal betale så meget i afgift til lufthavnene på de mindst eftertragtede rejsetidspunkter. Det har også en betydning, om turen er

direkte, eller om du skal mellemlande undervejs. Men det er ikke altid, at det kan betale sig. Det er ikke således ikke en god idé at spare blot nogle hundrede kroner på en rejse til eks. Split i Kroatien, hvis det betyder, at du skal mellemlande undervejs, og turen dermed bliver forlænget med fem-syv timer. Kilder: Momondo.com, rejseredaktør på B.T. og Berlingske, Lars Johansen, Rejseliv.dk, Forbrugerrådet, Forbrugerstyrelsen.


Flere guider på www.bt.dk/plus

15

Sådan udnytter du bonuspoint Mange flyselskaber opererer i dag med et pointsystem, der betyder, at hver gang du flyver, optjener du point, som du - hvis du flyver nok - kan bruge til bl.a. at betale flybilletter eller få adgang til lounges. Det koster ikke noget at melde sig ind i et bonusprogram, og man kan være medlem hos flere forskellige flyselskaber på en gang. Mange selskaber inddeler deres bonuskort i tre niveauer (et standard, et sølv og et guld medlemskab). Her er tre populære bonusordninger: SAS Euro Bonus: Her kan du også optjene point med bl.a. SAS, Thai Airways og Cimber. Flying Blue: Her kan du optjene point med bl.a. KLM, Air France og Kenya Airways. British Airways Executive Club: Her kan du optjene point med bl.a. British Airways, American Airlines og Finnair.

Det er ikke nok kun at fokusere på, hvor mange point du kan optjene hos de forskellige flyselskaber. Vær også opmærksom på hvordan pointene efterfølgende kan bruges. Tjek hvilke flyselskaber, hotelkæder og biludlejningsfirmaer, der er inkluderet i ordningen og vælg det, der passer bedst til dit rejsemønster. Tjek om der er en deadline for, hvornår pointene skal bruges. Tjek hvor de optjente point bruges? Passer det til dine ønsker. Du kan ofte optjene point ved både flyrejser, hotelovernatninger, billeje og mange andre køb.

Eksempel på en bonusordning: Som basismedlem hos SAS optjener du: Hvis du flyver t/r KøbenhavnNew York på økonomiklasse, så optjener du 1.950 point, hvis du flyver med SAS. Flyver du med en af SAS’ samarbejdspartnere (f.eks. Continetal Airlines), så optjener du en hel del mindre (min. 150 point). 3 dages billeje med Hertz giver 500 point. (Der kan max optjenes 1.000 point). Du optjener mellem 300500 point pr. overnatning eller pr. ophold afhængig af hotelkæde. (kæder er bl.a. Best Western, Hilton, Scandic) Når du skal bruge dine point kræver det: Du skal bruge 60.000 point på en returbillet til New York på økonomiklasse. 20.000 for en tur til Paris. For hotelophold skal du bruge fra 10-26.000 point pr. overnatning for et dobbeltværelse, afhængig af hotelkæde og placering.


16

Ferie til halv pris

Sådan får du

hotellet billigere

Du behøver ikke at sove dårligere bare fordi, du har betalt det halve for hotelværelset. Faktisk kan prisen på nøjagtig det samme hotelværelse variere kolossalt. Det samme hotelværelse kan således koste 600 kr. hos den ene rejseagent og 1.200 kr. hos en anden. Mange agenter har nemlig forhandlet sig til en rabat med hotellet, så man kan overnatte til langt under den officielle pris. Men nogle har været bedre til at forhandle end andre. - Ofte er der langt mere at spare på hotelovernatningen end på flybilletten. Det samme hotelværelse ligger ofte til salg hos flere forskellige hotelagenter på nettet, som sælger den samme hotelovernatning til mange forskellige priser. De fleste forbrugere ved, at de kan spare på flybilletten, men forbrugerne er endnu ikke helt så bevidste om, at de også kan spare meget på hotellet. Derfor er en rigtig god ide at sammenligne priserne, inden man booker, siger Martin

Lumbye, der er partner i rejsesiden Momondohotels. com, der indhenter priser på hoteller i hele verden. Du kan altså spare tusindvis af kroner på det samme hotelværelse, hvis du ser dig for, inden du booker. Eksempler på prisforskelle:

New York

Ace Hotel **** SunHotels: 1.374 kr. pr nat EasyToBook: 1.658 kr. pr nat Spar: 17,1 pct. Hotel 373 fith ave *** Venere.com: 1.151 kr. Lastminute.com: 1. 339 kr. Spar: 14 pct. Marmara Manhattan *** Otel.com: 1.692 kr. Venere.com: 2.344 kr. Spar: 27,8 pct.

London

Athenaeum **** Agoda: 1.457 kr. Hotel.info: 1.821 kr. Spar: 20 pct. Custom House Hotel *** DHR: 540 kr. FastBooking: 789 kr. Spar: 31,6 pct.

Park Lane Mews **** EasyToBook: 1.133 kr. Agoda: 1.941 kr. Spar: 41,6 pct. Kilde: Momondo.com Prisen er pr. nat for et delt dobbeltværelse i perioden 20-27. august 2011 (samme standard og vilkår). Alle eksempler er fundet på Momondo.com d. 29/7-2011.

Her kan du søge efter/sammenligne billige hoteller: • www.hotels.com • www.booking.com • www.sunhotels.com • www.venere.com • www.octopustravel.com • www.hotel.dk • www.trivago.dk • www.onindo.com • www.hotelclub.com Samt de fleste søgemaskiner som bl.a. • www.momondohotels.com • www.travelmarket.dk og online-rejsebureauer som • www.expedia.dk • www.travellink.dk


17

Flere guider på www.bt.dk/plus

Tips til at finde det bedste hotel Her er en række råd, som øger dine chancer for at finde det helt rigtige hotel til den rigtige pris.

Vær specifik i din søgning

Når du efter hoteller på en søgemaskine, søges der ofte blandt flere 100.000 hoteller, så jo mere specifik du kan være i din søgning fra start, jo færre og bedre resultater får du frem. Gør op med dig selv, hvad dine krav til hotellet er. Vil du f.eks. bo maks. 3 km fra centrum eller maks. 1 km fra stranden. Skal det være inkl. morgenmad? eller min. 3 stjerner? Men tænk dig lige om en ekstra gang: Det ser lækkert ud med et smart fitnesscenter på hotellet, men får du brugt det? Hvis svaret er nej, kan du spare pengene ved at vælge et hotel uden den ydelse. Du kan oftest også søge i et bestemt prisinterval, der matcher dit budget.

Søg flere steder

Lad dig ikke forføre af det første og bedste resultat, du får frem. Det er en god idé at søge på forskellige hjemmesider, når du leder efter et hotelværelse. Priserne for det samme hotel i den samme periode kan variere rigtig meget, og nogle sider kan have specielle tilbud.

Tjek hotellets egen hjemmeside

Hvis du har fundet et godt hotel, så tjek lige hotellets egen hjemmeside. Mange hoteller har forskellige tilbud på deres hjemmeside, som ikke fremgår af søgemaskinerne. Det kan være tre nætter for tos pris, aftaler med teatre eller spillesteder, som giver dig rabat på adgangsbilletter, eller at hotellet tilbyder romantisk weekend-pakker med gratis champagne og rabat på middag på en god restaurant.

Er det inklusive morgenmad?

Tjek om der er morgenmad er med i prisen – det er der som

regel ikke, hvis værelset er meget billigt. Så skal du enten lægge 50-100 kr. oven i prisen til morgenmad pr. person pr. dag eller indstille dig på at skulle spise morgenmad på en café i nærheden. Det er hyggeligt, men ikke billigt.

Tjek anmeldelser

Tjek, hvad tidligere gæster har skrevet om hotellet. Det giver ofte et mere retvisende billede end de maleriske beskrivelser på hotellernes egne hjemmesider. På f.eks. Tripadvisor kan du læse anmeldelser af alverdens hoteller af tidligere gæster, der giver en vurdering af serviceniveau og beliggenhed.


18

Ferie til halv pris

SPAR PÅ HOTELLET Ofte ligger de også egne fotos ind på sitet. Du kan lynhurtigt få et overblik over de bedst bedømte hoteller i den by, du ønsker at rejse til. Vær dog lige opmærksom på hvad folk klager over. Nogle giver f.eks. dårlige anmeldelser, hvis vejret har været dårligt. Folks smag er også forskellig, og derfor kan du ikke uden videre regne med alle bedømmelser. Det kan sagtens være, at du synes, at ældre, lidt slidte hoteller er charmerende og fuld af personlighed, mens andre synes, at de bare er noget bras. Du skal også være opmærksom på, hvornår bedømmelsen er skrevet, er det længde siden, kan tingene have forandret sig. • www.tripadvisor.com

Beliggenhed

Kodeordet for hoteller er ofte beliggenhed. Gør op med dig selv om du vil gå flere kilometer for at komme til standen eller tage tre forskellige metroer for at nå centrum. Det er en god ide at tjekke googlemaps.com, så du kan se, hvor dit hotel ligger i forhold til de ting, du gerne vil se. Med Google Street View kan du f.eks. udforske området omkring hotellet med billeder på gadeplan i 360 grader.

Få smuk udsigt fra hotelværelset

De fleste hoteller har både gode og mindre gode væ-

relser, når det handler om udsigt. Men ofte ved du ikke, om du har kig til mur og baggård eller vand og byens tage, før du er checket ind. Når du bestiller hotel, er det oftest mulig at komme med ønsker til værelset. Hotellerne kan aldrig garantere, at dine ønsker bliver opfyldt, men de fleste hoteller vil forsøge at imødekomme dine ønsker, hvis det er muligt. Gode fif: • Du kan ringe eller skrive en mail til hotellet – tidligst to dage før check-in, da hotellerne oftest ikke tildeler værelser før i sidste øjeblik. • Vær altid venlig i din tone. • Du kan også spørge til udsigten i receptionen, når du ankommer. • Chancen for at få ønsket opfyldt er større, hvis man har booket værelse gennem hotellets eget website.

Tjek din udsigt

Har dit hotelværelse et flot udsigt? På det amerikanske site Room77.com kan du få oplysninger og se udsigten fra samtlige værelser på de hoteller, der er tilknyttet siden. Det er i august 2011 flere end 500.000 hotelværelser fordel i 26 amerikanske byer. På siden kan du få en skematisk grafik af værelsesinddelingen på hver etage på et givet hotel og se den konkrete udsigt. • www.room77.com

Betal nu eller senere

Vær opmærksom på, om du skal betale, når du

bestiller, eller først når du ankommer til hotellet. Ved forudbetaling kan det være et problem, hvis du efterfølgende får brug for at ændre datoen eller afbestille, og hvis hotellet kræver gebyr for dette. Vær opmærksom på, at hvis du betaler ved check-in, så betaler du til den aktuelle kurs, der jo både kan falde og stige, hvis du har bestilt et halvt år i forvejen. Tjek også altid, hvad reglerne for afbestilling er. Hvis du skulle blive syg, ændre planer eller finde et bedre hotel, så er det en fordel, at du kan afbestille hotellet helt op til afrejsedatoen.

Er det inklusive alt?

Det er ikke alle hoteller eller hotel-søgesider, der inkluderer skatter, afgifter, moms eller andre ubehagelige afgifter, når de oplyser om værelsespriser. Tjek derfor om alt er med, læs det med småt eller spørg, inden du booker.

Stjerner

Der findes ikke noget globalt system for, hvordan et hotel tildeles stjerner. Et trestjernet hotel i Afrika har ikke nødvendigvis den samme standard som et i USA. Hvert land har sine egne regler, og derfor kan man heller ikke operere med tre stjerner som en målestok for et godt hotel til en fair pris.

Prisgaranti – få altid den billigste pris

Flere hotelsider tilbyder pris-


19

Flere guider på www.bt.dk/plus

garanti, der betyder, at hvis du finder en lavere pris på dit hotel på et andet websted, så refunderer de differencen. Det er dog et krav, at den lavere pris, du finder, skal være for de samme datoer, samme varighed og værelsestype. Vær opmærksom på, at flere steder gælder tilbuddet kun i 24 timer, mens det bl.a. på Hotels.com gælder helt til op til hotellets afbestillingsperiode. Det kan altså godt være

en god ide løbende at tjekke prisen på dit bestilte hotel. Måske kommer det på tilbud tre måneder efter, at du har bestilt det, og bliver sat 3.000 kr. ned. Du udfylder blot en kort formular og henviser til, hvor du har set hotellet billigere, så får du pengene.

Rabatkoder

Mange af hotel-søgesiderne sender jævnligt rabatkoder ud til tilmeldte medlemmer. Bl.a. sender Hotels.

com ofte en rabatkode ud, der giver 10 pct. på alle bookinger gennem deres hjemmeside. For 10 dage i New York kan det hurtigt blive en let besparelse på 1.500 kr. Rabatkoderne virker kun i en begrænset periode – typisk en måneds tid. Tilmeldte medlemmer får ikke altid de samme tilbud om koder, men så kan i bare sende dem videre familie og venner imellem. Hvis du ikke lige har en


20

Ferie til halv pris

SPAR PÅ HOTELLET kode, kan du også tjekke et af de sites, der samler rabatkoder. • www.dinrabat.dk • www.rabatkoder.com • www.iRabat.dk

Lyntilbud på 50 pct.

Ved at tilmelde sig nyhedsbreve fra hotel-søgesiderne kan du jævnligt modtage de bedste tilbud allerførst. Som medlem får du eksklusivt fortrinsret til sidernes kampagnetilbud, lyntilbud og andre rabatter, der ofte kan være på op til 50 pct.

Scor en hotel upgrade

Flere kvadratmeter, en blødere madras og en bedre udsigt – alt sammen uden at betale ekstra. Hotelgæster bliver jævnligt opgraderet, se her hvad du ifølge hotelbooking-portalen Kiwi Collection kan gøre for at blive en af dem. • Check ind mellem kl. 16 og 18. På dette tidspunkt ved ho-

telpersonalet, om nogle af de gode værelser vil stå tomme på grund af aflysninger. Der er desuden større chance uden for feriesæsonen, hvor hotellet ikke er fuldt. • Vær trofast. Hvis du er en fast kunde, så gør henkastet opmærksom på det. Det kræver mindre af hotellet at tilfredsstille en fast gæst end at skulle ud og gafle en ny, så trofasthed belønnes ofte. • Vær venlig. Hotelpersonale og receptionister er hver dag i kontakt med masser af mennesker og tager sig af masser af problemer. En høflig og venlig opførsel fra dig kan være lige det, der skal til for at sikre dig en upgrade. • Spørg. Tag chancen og spørg ligeud, om du kan blive opgraderet. Det værste, der kan ske, er, at du får et nej.

Byt dig til en billig bolig

Har du ikke råd til hotel, så kan det at bytte bolig være

en billig rejseform, som giver dig mulighed for en meget personlig rejseoplevelse. Er du træt af anonyme hotelværelser og hoteller i områder, der er rene turistfælder? Hvis du har mod på det, kan en ferie, hvor du bytter din bolig med en familie i et andet land, være et både billigt og spændende alternativ. Og så giver det dig mulighed for at opleve rejsemålet, som var du en lokal. Ved bolig bytte-ferie, lader man en person, et par eller en familie bo i sit eget hjem, mens man bor i deres hjem. Man finder dem, man vil bytte med, ved at oprette en profil på en af de boligbytte-sider, der findes. Så søger man efter interessante boliger og skriver til ejerne, hvis man er interesseret. Tjek dog lige forsikringsbetingelserne, så du ved, hvordan du er stillet, hvis uheldet er ude. Her kan du bytte bolig: De populære rejsemål som Frankrig, Sverige, Spanien, Italien og USA. • www.boligbytte.dk (640 kr. årligt for at have en profil på sitet.) • www.hjembytte.dk (600 kr. årligt for at have en profil på sitet.) • www.intervac.dk (585 kr. årligt for at have en profil på sitet.) • www.couchsurfing.com (Folk der stiller en soveplads gratis til rådighed for rejsende.) • www.seemysea.com (For bådfolk, der vil bytte både med andre i ferien.)


21

Flere guider på www.bt.dk/plus

Få 5 stjerner – betal for 2 Har du lyst til luksus, men ikke økonomi, så rejs til en af de byer, hvor du kan bo på luksushotel til budgetpris. Det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse at lægge sig til at sove på et hotelværelse i London eller Paris. Men der

Det koster én nat i …

Amsterdam Barcelona Berlin Budapest Dublin Istanbul Lissabon London Madrid Milano Nice Oslo Paris Prag Rom Stockholm Tallinn Wien

findes andre storbyer, hvor du kan få silkelagner og champagnekølere og bo på fire/femstjernede hoteller for samme pris, som et to-stjernet hotel koster i de fleste andre storbyrejsemål i verden. I f.eks. byer som Lissabon

** 667 kr. 569 kr. 551 kr. 270 kr. 449 kr. 421 kr. 425 kr. 652 kr. 471 kr. N/A 576 kr. 813 kr. 649 kr. 341 kr. 674 kr. 602 kr. N/A 586 kr.

*** 790 kr. 749 kr. 521 kr. 391 kr. 518 kr. 565 kr. 529 kr. 870 kr. 685 kr. 619 kr. 740 kr. 914 kr. 933 kr. 440 kr. 827 kr. 823 kr. 324 kr. 604 kr.

(Portugal), Prag (Tjekkiet), Budapest (Ungarn) og Tallinn (Estland) er gennemsnitsprisen for en overnatning på et fem-stjernet lukushotel under 1.000 kr. pr. nat.

**** 930 kr. 844 kr. 683 kr. 557 kr. 652 kr. 753 kr. 639 kr. 1.162 kr. 742 kr. 926 kr. 1.175 kr. 1.084 kr. 1.448 kr. 542 kr. 965 kr. 968 kr. 521 kr. 719 kr.

Kilde: Hotels.com Alle priser er gennemsnitspriser pr. nat regnet ud fra Hotels.com’s hotelprisindex for 2010.

***** 1.395 kr. 1.310 kr. 1.030 kr. 817 kr. 1.086 kr. 1.203 kr. 933 kr. 1.930 kr. 1.242 kr. 1.728 kr. N/A 1.433 kr. 2.102 kr. 932 kr. 1.930 kr. 1.346 kr. 850 kr. 1.155 kr.


22

Ferie til halv pris

Fordele og ulemper ved En

pakkerejse Køber du hotel og fly hver for sig mister du muligheden for klage Skal man købe en færdig pakke hos et rejsebureau (typisk fly + hotel eller billeje), eller skal man selv søge efter de billige flybilletter og hoteller og selv sætte rejsen sammen? Lars Johansen, der er rejseredaktør på B.T. og Berlingske, ser flere fordele ved selv at sammensætte rejsen på nettet. - Det er fristende selv at sammensætte sin solferie på nettet, for tit kan du spare penge på selv at booke fly og hotel, da du jo ikke skal bidrage til et charterselskabs administration og fortjeneste, siger han. Den helt store fordel er dog ifølge rejseredaktøren, at du kan være heldig at finde et lille, charmende, familieejet sted, hvor mutter selv står i køkkenet, og fatter ordner haven. Det gør opholdet mere personligt og uforglemmeligt i forhold til de store anonyme ferieresorts.

- Og hvis I lejer en ferielejlighed/-villa, har I mere privatliv, kan selv lave mad og bestemme farten. Desuden kan I i højere grad selv bestemme, hvornår I vil ankomme og rejse igen, og hvor lang tid, I skal være på stedet, fortæller Lars Johansen. Der kan dog også være ulemper ved den billige og frie rejseform. Udover at det ofte kræver mere tid og tålmodighed at finde de gode tilbud,

så har I heller ikke de samme klagemuligheder, hvis det går galt. Pakkerejser er omfattet af en særlig lov, lov om pakkerejser, der beskytter køberen, navnlig i tilfælde af mangler ved rejsen. Den rejsende er desuden omfattet af Rejsegarantifondens beskyttelse, hvis rejsearrangøren skulle gå konkurs. En rejse du selv har sammensat kan også være en pakkerejse, hvis den består af mindst to ydelser fra samme bureau. Men har du først købt flybilletter gennem travellink. dk og senere hotel gennem hotels.com, så er det ikke en pakkerejse. - De danske charterselskaber og langt de fleste danske rejsebureauer er medlem af rejsegarantifonden. Det betyder, at du kan få behandlet dine klager af en uvildig instans, og at selskaberne retter sig efter afgørelsen. Samme mulighed har du ikke, hvis du køber transport og overnatning hos to forskellige rejseudbydere, siger Lars Johansen.


23

Flere guider på www.bt.dk/plus

Hvis noget går galt sådan klager du Informer hurtigst muligt og på destinationen rejsebureauet om mangler, så selskabet har mulighed for at afhjælpe problemet med det samme. Vil du stadig klage efter hjemrejse, har du pligt til først at rette henvendelse til rejseselskabet, inden du kontakter andre klageinstanser.

Her klager du: Pakkerejsenankenævnet: Hvis du har købt en flybillet og en tillægsydelse samtidig hos det samme selskab. En tillægsydelse kan f.eks. være hotel, leje af bil, køb af fodboldbilletter og lign. • www.pakkerejseankenaevnet.dk Statens Lufthavnsvæsen (SLV): Hvis du har haft problemer med at få opfyldt dine rettigheder, når flyet er forsinket eller aflyst, eller hvis du bliver afvist ved boarding. • www.slv.dk Forbrugerklagenævnet Hvis du kun har købt flybillet, ved f.eks. forsvundet bagage og sager om billet-udstedelse, eller hvor SLV afviser at behandle sagen. • www.forbrug.dk


24

Ferie til halv pris

sparetips Endnu flere

Skræddersy selv din drømmeferie med professionel hjælp

Kulturoplevelse på Bali? Uberørte strande i Thailand? Hvad drømmer I om? Ofte kan rejseselskaber, der er specialiseret i individuelle rejser, skræddersy rejsen til din drømmedestination langt billigere end de »færdige pakker« fra charterselskaberne. Flere bureauer har specialiseret sig i at lave individuelle rejser. Her får I en rejse, der er skræddersyet præcis efter jeres ønsker. Når I har fundet jeres drømmedestination, så bestemmer I selv det hele. I vælger selv, om I vil bo på to eller fire forskellige hoteller, og om de skal være tre- eller femstjernede. Vil I have et stop i en storby eller andet, så siger I bare til. På en individuel ferie rejser I alene og ikke sammen med et stort hold turister. Det er en form for backpacking, men under luksus forhold. Alt er bestilt og arrangeret for jer på forhånd. Når I lander i lufthavnen, står en guide oftest klar

det med guiden, vil I bare hurtigt frem, så kommer I det. Vil I have et tilbud på jeres drømmerejse, så ring eller skriv en mail til bureauerne med jeres ønsker. Jo mere præcise I er i forhold til destinationer, hotelstandarder, budget etc., jo bedre tilbud kan bureauerne give. I kan altid forkorte eller forlænge ferien, finde andre byer, billigere hoteller eller ændre tilbuddet, så det bedst muligt opfylder jeres krav.

med et skilt med jeres navn på. Sammen med en privat chauffør kører guiden jer til jeres hotel og fortæller gerne om landet og andre praktiske informationer. Skal I med tog, vil billetten ofte være købt på forhånd, og når I skal skifte hotel, vil en privat chauffør og guide igen hente jer. Der vil ofte være indlagt stop ved seværdigheder på køreturene mellem de forskellige hoteller. Vil I se noget bestemt, kan I ofte bare aftale

Her er en liste over bureauer, der laver individuelle rejser. • www.toptours.dk • www.cctravel.dk • wwww.stjernegaardrejser.dk • wwww.intertravel.dk • wwww.cpt.dk (Check Point Travel) • www.profilrejser.dk • www.team-bennes.com • www.nyhavn.dk (Nyhavn Rejser) • www.fdm-travel.dk • www.jysk-rejsebureau.dk Der findes desuden et hav af andre bureauer, der er eksperter på specifikke lande som f.eks. Norge eller Japan.


25

Flere guider på www.bt.dk/plus

Luksusferie i lavsæsonen

Kan du leve med en times regn om dagen, kan der være mange penge at spare ved at gå efter din drømme-destinations lavsæson. Du kan ofte spare op mod 50 pct. på en lækker ferie, hvis du rejser på det billigste tidspunkt. Om vinteren er det f.eks. ofte dyrest at rejse mod varmen i uge tre til otte, mens der kan være meget at spare ved at rejse først i december. Vil du til fjernøsten er det typisk billigere at rejse i juli og august, fordi vejret er knap så stabilt. Man kalder det ofte regntid, men regnen varer som regel en times tid, og så er det overstået igen. Så hvis du tager til Goa i Indien i marts i stedet for december eller til Gran Canaria, Malta eller Egypten i december i stedet for februar, så kan du spare helt op mod 50 pct. på drømmerejsen. Priseksempel: Thailand, Hua Hin Fly, transport og overnatning på hotel La Maison (Bravo Tours). Afrejse: Onsdag 17. august 2011 i 14 dage Pris per person: 6.998 kroner Afrejse: Onsdag 15. februar 2012 i 14 dage Pris per person: 12.650 kroner Spar: 44,7 pct. Eksemplet er fra B.T. i uge 29 2011 og skal illustrere den store prisforskel. Der tages derfor forbehold for, at priserne kan ændre sig løbende.

Køb rejsen på svensk

Selv om den svenske krone igen er steget, kan der stadig være penge at spare ved at købe ferierejsen i Sverige. Mange af rejsebureauerne i Danmark har nemlig svenske søsterselskaber, der udbyder nøjagtig de samme rejser. Du kan sågar ofte vælge Kastrup som afgangslufthavn eller Malmö. Den eneste forskel er, at du booker rejsen på en .se-web-adresse i stedet for på en .dk-adresse. Fidusen kan især være, at se om de svenske søstersider har aktuelle tilbud eller booke uden for de svenske skoleferier, der ofte ligger lidt forskudt

i forhold til de danske. Uden for de populære uger, er rejserne nemlig billigere. Ved køb af pakkerejser i Sverige dækker den svenske rejsegarantiordning, der svarer til den danske. Svenske søsterhjemmesider: • www.fritidsresor.se (Startour) • www.apollo.se (Apollo rejser) • www.ving.se (Spies) • www.solresor.se (Bravo Tours) Bor du i Jylland, så kan der også være noget at spare på f.eks. flybilletten ved at rejse fra en lufthavn i Tyskland. Tjek hjemmesiden www.rejserfratyskland.dk


26

Ferie til halv pris

ENDNU FLERE SPARETIPS Sådan finder du en afbudsrejse

Har du is i maven, så vent med at bestille din ferie til sidste øjeblik. Du sparer meget på en afbudsrejse. Til gengæld kan du ofte ikke selv vælge hotel, og du er ikke sikker på at komme af sted, hvis det pludselig viser sig, at der er udsolgt. Men der kan ofte være rigtig mange penge at spare op mod 50 pct. at spare - især uden for skolernes sommerferie kan du gøre gode kup. Her er efterspørgslen væsentlig lavere, og det tvinger priserne ned. Du kan ofte finde en uges charterferie til under 2.000 kr. Vær opmærksom på, at mange afbudsrejser er uspecificerede rejser. Det betyder, at du oftest først på rejsemålet får besked om din indkvartering. Hotellet kan ligge langt fra stranden, og der indgår typisk ikke måltider og rengøring, uanset om dette fremgår af kataloget. Du kan også risikere at blive flyttet flere gange i løbet af opholdet. Tør du ikke tage den chance, så gå efter en afbudsrejse med forudbestemt hotel. Hvis du gerne vil af sted på en afbudsrejse, så er det vigtigt, at du følger jævnligt med på rejsesiderne med afbudsrejser. Her finder du afbudsrejserne: Disse sider søger efter afbudsrejser hos en lang række charterselskaber og andre rejsebureauer og giver altså let og hurtigt et overblik over det ak-

tuelle marked for afbudsrejser. Du kan i din søgning indsnævre dine søgeresultater, så du kun får vist de lange, afrejsesteder, prisniveau og tidspunkter, som passer dig. • www.afbudsrejser24.dk • www.afbudsrejser.dk • www.rejseliv.dk – under find restpladser • www.expedia.dk – under afbudsrejser • www.travelmarket.dk – under afbudsrejser

På rejseselskabernes egne hjemmesider kan du også se de aktuelle restpladser. • www.startour.dk – under afbudsrejser • www.apollorejser.dk – under Last minute • www.spies.dk – under afbudsrejser • www.falklauritsen.dk – under tilbud og rabatter – afbudsrejser • www.bravotours.dk – under tilbud/afbudsrejser


27

Flere guider på www.bt.dk/plus

Ferie med det hele

Er jeres budget meget stramt, er det en fordel på forhånd at vide, hvor meget ikommer til at bruge på mad på ferien. Derfor kan det være en fordel at vælge en rejse med all inclusive. En undersøgelse fra Star Tour viser, at en familie på fire personer kan spare mindst 35 pct. på madbud-

gettet ved at vælge en all icklusive-rejse frem for at købe alle måltider på lokale restauranter. Det kan betyde besparelser på op mod 3.000.

Prut om prisen

Det er ikke kun på loppemarkeder, du kan forhandle om prisen. En rapport fra Konkurrencestyrelsen og Forbrugerstyrelsen (2010) viser,

at hver tiende forhandler om prisen i forbindelse med køb af pakkerejser. Tre ud af fire opnår en besparelse efter forhandling, mens halvdelen får forhandlet sig til bedre vilkår. F.eks. opgradering, transport, udflugter. Det er vigtigt altid at have en god tone.


28

Ferie til halv pris

Bliv rejseklar med de bedste

rejseapps Fyld din telefon med smart rejsehjælp Berlitz cruise ships 2011 Er man til krydstogtrejser og -skibe, kommer man ikke udenom den årlige Berlitz cruise guide, som i den trykte version er 700 sider stor. Bogen er netop udkommet som applikation til iPhone og iPad, og ligesom i den trykte bog kan man her læse sig til hvilke skibe, man bør booke billet til, hvis man for eksempel er til familieture, luksusture, eventyr, aktiv ferie og rejser til søs henholdsvis med og uden børn. Ligesom man får samtlige detaljer om skibene. Modsat den trykte guide har applikationen den store fordel, at den opdateres løbende, når der kommer nye skibe til. Til gengæld oplyser den ikke om, hvilke ruter de enkelte skibe sejler på. Platform: iPhone og iPad Pris: 75 kr.

Vopium

Det kan være en rigtig dyr fornøjelse at modtage opkald på sin mobil, når man sidder på stranden i Thailand, eller ringe hjem til familien fra et hotelværelse i USA. Man slipper for roamingafgifter, hvis man installerer Vopium - et program, som bedst kan beskrives som en pendant til Skype, der gør det billigt ved ringe via det mobile datanet eller Wi-Fi. Ringer man til andre med Vopium installeret, er det endda helt gratis. Med Vopium til iPhone 4 kan man også chatte med sine Facebook-venner samt brugere af Skype, MSN, Gtalk, AIM, Yahoo, ICQ og Twitter. Platform: iPhone, iPad og Android Pris: Gratis

Flighttrack

En af de vigtigste ting omkring en flyrejse er at vide, hvornår flyet afgår og fra hvilket gate. De fleste lufthavne

med respekt for sig selv har en egen app, der oplyser om afgangs-og ankomst-tidspunkter, men det er formentlig de færreste rejsende, der har brug for at have applikationer downloadet for alle lufthavne i verden. Flighttrack samler oplysninger om afgange og ankomster, samt gates i 4.000 lufthavne og 1.400 flyselskaber. Den gør det i realtime - en væsentlig detalje, da det jo netop ofte er ændrede gates og afgange, man har brug for at kende. For nørderne kan man på denne applikation også se et flys højde, fart, temperaturen i afgangs-og ankomstbyen. Platform: iPhone, iPad og Android Pris: 25-30 kr.

XE-currency

Nogle valutaer kender man nogenlunde og kan hurtigt hovedregne sig frem til, at 10 euro er 75 kroner og 10 dollar er godt og vel 55 kroner. Men hvad nu, hvis man er på rejse i Indonesien, Brasilien, Kina eller New


29

Flere guider på www.bt.dk/plus

Zealand? Med XE Currency kan man lynhurtigt, mens man står i en butik, café eller på et hotel ude i verden, slå op på telefonen. Platform: iPhone, iPad og Android Pris: Gratis

Yelp

Hvor skal vi spise? Er den her bar god? Findes der en tapas restaurant i nærheden? Yelp er en web-baseret global database, som bruges af mere end 30 millioner mennesker hver måned. Den indeholder oplysninger om og anmeldelser af restauranter, barer, butikker, spillesteder, services, aktiviteter, og meget andet, som hele tiden opdateres af brugere. Som iPhone applikation - ligesom på nettet - er det muligt at søge efter bestemte oplysninger, så man ikke drukner i informationer f.eks. hvad der holder åbent på det tidspunkt, du skal bruge f.eks. en bar eller en café. Og vil du bare vide hvad der findes i nærheden af dig, ryster du din iPhone tre gange for at aktivere Monocle-servicen, som gør, at du får informationer om alt, hvad du »peger på« med dit iPhone kamera. Platform: iPhone, iPad og Android Pris: Gratis

ATM Hunter

Ganske vist kan man efterhånden bruge kreditkort rigtigt mange steder på kloden, men det er ofte en

fordel at have en lille håndfuld kontanter i lokal valuta på sig. Altså hvis man kan finde en hæveautomat. ATM Hunter oplyser om nærmeste hæveautomat samt om hvorvidt, det er en automat på gaden, en bank, eller om den findes i en butik eller andet med begrænset åbningstid. Platform: iPhone, iPad og Android Pris: Gratis

Babelingo

Selv hvis du kender gloserne for »hvor ligger der et apotek?« eller »hvad koster et værelse?« på kinesisk, russisk eller spansk, hjælper det lige vidt, hvis du ikke kan udtale det godt nok til at blive forstået. Med applikationen Babelingo får du sætningen oversat til det sprog, du har behov for, i en stor læsbar skrift på skærmen - som du kan vise receptionisten eller manden på gaden, du spørger om vej. Indeholder 300 sætninger på 11 sprog - og har desuden den feature, at der kan svares på et af de 11 sprog, som så oversættes til et sprog, du forstår. Platform: iPhone og iPad Pris: 12 kroner

Trapster

På de strækninger, hvor man ofte kører, ved man, hvor eventuelle fotofælder er placeret. Med Trapster advares man om de blitzende fælder på veje og gader over

hele verden. Applikationen indeholder også informationer om, hvor der ofte er politikontrol, og hvor man skal sætte farten ned, fordi vejstrækningen er farlig, f.eks. på grund af et skarpt sving. Trapster opdateres af brugerne og har pt. over otte millioner af slagsen, som konstant indtaster data - også om de mindre statistiske »fælder« i trafikken som kø og vejarbejde. Applikationen er gps-baseret, så man kun informeres om det, der påvirker ens rute. Platform: iPhone, iPad og Android Pris: Gratis

Wifi Finder

At være online udenfor Danmarks grænser kan hurtigt blive en bekostelig affære. Med Wifi Finder er du opdateret på, hvor du skal bevæge dig hen for at finde et område med gratis trådløs adgang. Du kan vælge mellem 320.000 steder i over 140 lande - for hvert sted informeres du om, hvorvidt det er en restaurant, café, hotel eller noget fjerde. Servicen er gpsbaseret, så du får altid oplyst de nærmeste steder, samt hvordan du finder dertil. Man kan downloade alle 320.000 steder offline. Platform: iPhone, iPad og Android Pris: Gratis

Sit or squat

Intet kan ødelægge en ferie-oplevelse som at være i voldsomt behov for et toilet,


30

Ferie til halv pris

DE BEDSTE REJSEAPPS men ude af stand til at finde et på det fremmede sted, man befinder sig. Den gps-baserede applikation »Sit or squat« viser i al sin enkelhed vej til det nærmeste toilet. Men det er ikke alt. For der kan være vældig stor forskel på toiletter, så Sit or Squat indeholder også »anmeldelser« af de toiletter, som brugerne har givet stjerner. Du oplyses også om, hvorvidt der f.eks. findes handicaptoilet og pusleplads, og om toilettet er åbent eller lukket på det tidspunkt, du skal bruge, om det er offentligt eller findes i en restaurant, butik, m.v. Og endelig kan man ved nogle af toiletterne se, hvordan det ser ud, hvis en bruger har uploadet billeder. Der findes pt. næsten 100.000 toiletter i databasen. Platform: iPhone, iPad og Android Pris: Gratis

World Customs and Cultures

I nogle lande må kvinder ikke vise bare skuldre, i andre lande hilser man på hinanden med kindkys, og i andre igen betyder en bestemt håndbevægelse noget bestemt. Det er de færreste, der kender alle traditioner, kulturen og uskrevne regler for alle verdens lande - med applikationen World Customs and Cultures bliver det lidt nemmere. Du får en guide til at begå dig i 165 lande med informationerne opdelt efter bl.a. hilsemåder, tabuer, kønsbestemte regler, osv. Guiden kan

aktiveres via gps, men man kan også bare søge efter f.eks. Indien, Brasilien, m.v. Platform: iPhone og iPad Pris: Gratis

World Holiday Calendar

Det kan være svært nok at huske, hvornår forårets mange helligdage falder. Når man rejser, kan man støde ind i et hav af helligdage i klodens forskellige lande, fra Norges nationaldag til den amerikanske Labor Day. I princippet kan man sagtens sætte sig ind i, hvornår helligdagene på feriemålet falder, inden man rejser hjemmefra - men får man ikke lige det gjort, kan man på sin iPhone lynhurtigt få at vide, hvorfor alting er lukket, eller hvorfor der er ualmindelig meget trafik på en bestemt dag - og måske planlægge sin dag efter det. Applikationen indeholder oplysninger om helligdage i 241 lande og områder verden over. Platform: iPhone og iPad Pris: 12 kroner

Wake Me Up

Rejser du med bus eller tog tværs over USA eller rundt i Europa eller Asien og skal af et bestemt sted om mange timer, men vil ikke lægge dig til at sove af frygt for at køre for langt? Wake me up er et gps-baseret vækkeur, som ringer, når du skal af bussen eller toget ud fra den destination, du har

indtastet. Den tydelige fordel er selvfølgelig, at du ikke misser den station, du skulle have været af på, fordi du sover, men også at eventuelle forsinkelser registreres, så du ikke bliver vækket af din telefons insisterende bimlen før du rent faktisk skal af. Platform: iPhone (Led efter Wake Me Up (GPS Alarm Clock)) og Android (led efter Wake Me Up When I’m There) Pris: 7-12 kroner

Lonely Planet

De populære rejsebøger er i mange år blevet slidt af unge som gamle, der er rejst rundt i verden. Nu kan du også få bøgerne til at tage med på din smartphone. Der er et kæmpe udvalg blandt rejsemål at vælge imellem. Platform: iPhone, iPad og Android Pris: Gratis-36 kr. pr. stk.

Wallpaper Magazine

Er du mest til storby-ferie, har livsstilsmagasinet Wallpaper et alternativ til Lonely Planet. Kan bl.a søge efter restauranter, hoteller med mere. Og så kan den give dig en plan for, hvad du SKAL nå at se i din storby, mens du er der. Platform: iPhone og iPad Pris: 30 kr.

Turen Går Til

Det danske alternativ til de udenlandske rejsebøger til din smartphone er Politikens »Turen går til« Det er fortrinsvis populære storbyer, du kan downloade indtil nu, men dem


31

Flere guider på www.bt.dk/plus

er der også mange af. Så vil du helst have din rejse-app til telefonen på dansk, er det her, du skal lede. Platform: iPhone og iPad Pris: 48 kr.

Michelin

Hvis en vigtig del af din rejse handler om kulinariske oplysninger er disse app’s uundværlige for dig. Fra 30 kr. kan du få oversigt over Michelins-guidens anmeldelser fra et enkelt land. Mens du for 115 kr. kan få adgang til tusindvis af restauranter i hele Europa. Velbekomme. Platform: iPhone og iPad Pris: Fra 30 kr.

Trivago

Kan du bedst lide at booke hotellet, når du er kommet frem til destinationen, er denne guide en god mulighed. App’en samler oplysninger på 400.000 hoteller fra 100 forskellige søgesider, og giver derfor en god chance for at finde det bedste og billigste hotel. Platform: iPhone, iPad og Android Pris: Gratis

TripAdvisor

Vil du gerne læse tidligere gæsters anmeldelser af det hotel, hvor du overvejer at booke dig ind? Tripadvisor har 45 mio. anmeldelser af hoteller i hele verden, så der er en god chance for at blive klogere. Platform: iPhone, iPad og Android

HTC Locations

Pris: Gratis

HearPlanet

Få en guidet tur med denne app. I stedet for at læse i din guidebog, sætter du blot hovedtelefoner til denne app. Så fortæller den dig om historiske bygninger, mindesmærker, restauranter, osv. Kan både fås i en gratis men begrænset version og i en fuld version til 24 kr. Platform: iPhone, iPad og Android Pris: 15-24 kr.

Word Lens

Snup et billede af skiltet på portugisisk med din iPEhone og bed denne app om at oversætte det. Og vupti, nu forstår du, hvad der står. Sjov gimmick til ferien. Værd at prøve, men vær opmærksom på, at den ikke virker til alt. Platform: iPhone og iPad. Pris: Gratis

En konkurrent til det populære Google Maps, du altid har lige ved hånden, og hvor du kan finde hvad der er i nærheden. Hent kortet over et land gratis, inden ud tager afsted, og du slipper for at bruge dyr datatrafik. Nogle lande er gratis, andre koster. Platform: Følger gratis med nyere HTC-modeller

Onavo

Det kan være dyrt at tjekke vejret eller nyheder fra danske hjemmesider, når du er på ferie i udlandet. Men denne app kan du slippe en lille smule billigere. Den komprimerer de data, du sender, så du slipper billigere, når du bruger datatrafik. Men vær stadig varsom - det kan stadig være enormt dyrt at bruge datatrafik på din ferie. Platform: iPhone og iPad Pris: Gratis


YDERLIGERE FÅ ENDNU MERE UD AFPÅ BT.DKTOPPEN MED PLUS

FÅ ADGANG TIL ENDNU MERE PLUS TILBYGNING ADDITION BT.DK/PLUS

MERVÆRDI ENDNU MERE Abonnement

PÅ 29 kr YDERLIGERE TOPPENKøb abonnement på bt.dk/plus Fri adgang til PLUS i en måned Pris pr. måned Pr. år 249 kr

MERVÆRDI Stk-vis

ADDITION

Køb PLUS guider og artikler

ENDNU NDNU MERE Pris fra

3 - 29 kr

Køb nu på bt.dk/plus

TILBYGNING EKSTRA YDERLIGERE

OVEN I HATTEN

EKSTRA ADDITION

På bt.dk/plus får du nemt og hurtigt adgang til rejseguider, sundhedstips, produkttest og meget mere. Bliv medlem for kun 29 kr./måned eller køb stk-vis fra 3-29 kr. Spar penge og tid på din bil, bolig, træning, ferie og meget andet.


49 rejseråd preview