Page 1

Architecture. “The setting of our lives.”

.

Brandon Polk


.

Contents Freshman Arch 101 Sketches

Sophomore Technical & Perspective Drawings Strata Building Case Study Taft House Case Study Krannert Center for Performing Arts Addition

Junior- Versailles Study Abroad Public Theatre & Café Disaster Relief Workshop- Brazilian Landslides Writer’s Temple- French/American Writer’s Colony

Senior Williard Airport Instructional Facility


.

City Skyline Technical pen


Freshman.

“Where the story begins.”


.

Arch 101 Sketches City Skyline

.

Town Square Technical pen

Freshman title page

Town Square Left page

Temple Hoyne Buell Hall Atrium Right page, Upper-left

Temple Hoyne Buell Hall Structure Right page, Lower-left


.

Temple Hoyne Buell Hall Atrium Technical pen

.

Temple Hoyne Buell Hall Structure Technical pen


Sophomore. “Getting in deep.”


Robie House Pencil

.


.

Technical & Perspective Drawings Robie House Left page

Villa Savoye Below

Kitchen Perspective Next page, Left

Villa Savoye- Elevation Technical pen

.

Villa Savoye- Section Technical pen

.


Kitchen Perspective Pencil

.


10

9

8

7

6

5

4

3

2

1

.

266' - 8"

194' - 8"

16' - 0"

5' - 4"

8' - 0"

16' - 0"

8' - 0"

16' - 0"

12' - 0"

10' - 0"

12' - 0"

12' - 0"

16' - 0"

10' - 0"

8' - 0"

16' - 0"

8' - 0"

16' - 0"

5' - 4"

44

44

44

44

44

44

43

43

43

43

44

44

44

44

44

44

7' - 4"

7' - 4"

44

44

9' - 11"

9' - 11"

44

44

18' - 7 9/16" 9' - 3 13/16"

28

3' - 0" B

11' - 1" 9' - 11"

9' - 11"

44

44

C

10' - 0"

44

12' - 0"

44

12' - 0"

43

43

12' - 0"

16' - 0"

182' - 8"

33' - 3 27/32"

6' - 0 3/4"

17

30

3' - 10"

UP

15' - 4"

D

44

44

24' - 5 1/2"

Interior Rendering Autodesk Revit, Bottom-left

9' - 11"

9' - 11"

21' - 4 3/8"

7' - 4 5/32"

43

15' - 4"

43

43

43

44

44

7' - 4"

72' - 7 13/32"

Autodesk Revit, Bottom-right

5' - 4"

10' - 8 3/4" 9' - 5"

Exterior Rendering

75' - 10"

12' - 5 1/2"

8' - 6"

31

12' - 0"

43

9' - 0 1/4"

33' - 4"

12' - 0"

8' - 6"

6' - 0 3/4"

6' - 0 3/4"

12' - 0"

10' - 0"

43

15

6' - 3 23/32" 75' - 10"

16' - 0"

5' - 8" 9' - 1 9/16" 16

9' - 1 9/16"

9' - 1 9/16"

UP

7' - 8 7/8"

7' - 4"

9' - 5"

44

44 6' - 0" 3' - 7 1/32"

5' - 4"

A

12' - 2"

UP

3'29 - 0"

27 7' - 3 7/8"

33 6' - 9 3/4"

24' - 5 1/2"

Strata Building Case Study

74' - 8"

47

12' - 0 11/16"

22' - 7 5/8"

11' - 8 19/32"

32

18' - 0"

13' - 2 5/8"

26' - 1 5/16"

45

74' - 8"

26 9' - 9 3/4"

12' - 0 25/32"

25 7' - 4 3/16"

20' - 1"

16' - 11"

11' - 8 19/32"

5' - 8 1/4"

44

44 21

23

24

20' - 1"

E

11' - 1" 18

45

20

F

17' - 5"

20' - 1"

Same as North Dimensions

19

47

44

Same as North Dimensions

44

9' - 11"

9' - 11"

Autodesk Revit, Right

44

44

7' - 4"

7' - 4" 16' - 0"

44

8' - 0"

44

16' - 0"

44

8' - 0"

44

16' - 0"

44

10' - 0"

44

12' - 0"

43

12' - 0"

43

12' - 0"

43

10' - 0"

43

16' - 0"

44

8' - 0"

44

16' - 0"

44

8' - 0"

44

44

44

16' - 0"

5' - 4"

194' - 8"

University of Illinois Strata Building

No.

Description

Date

First Floor Plan Project number Date Drawn by Checked by

Arch 233 3/17/10 Brandon Polk M. Ramdas

A112 Scale 1/32" = 1'-0"

3/18/2010 12:40:09 AM

74' - 8"

74' - 8 5/32"

22

UP

11' - 8"

autodesk.com/revit

5' - 4"

First Floorplan


.

Taft House Case Study Full Model with Section Cut Below Group model Half framing, Half finish

Full Scale Detail Section Right Group model

AutoCad Drawings Right page


PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

AutoCad

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

Taft House Elevation

.

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

AutoCad

.

North-South Section Drawn by: Brandon Polk TA: Tim Moran Building: Taft House Scale: 1/4"=1'

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

Taft House Section


Krannert Center for Performing Arts Addition

.

Location Urbana, Illinois

About The performing arts are dynamic industries, filled with dynamic artists and supported by dynamic patrons. Long hours, passion, emotion, beauty, and life itself define what they do. They deserve a building or, in this case, an addition that does its part to draw attention to the work they do, all while paying respect to the emotion, beauty, and life that connects their work to our lives and the human narrative. The addition is located directly in between the two main stairwells on the building’s west side and serves as a public gathering space and secondary, ground level entrance. This point on the building is ideal for drawing attention, being located next to a major bus stop and marking the end of an uninterrupted visual axis that extends through the main quad of the University of Illinois and well beyond. Drawing inspiration from the bright lights and Broadway of Times Square in New York, this addition includes multiple LED panels that give a vivid display of performances within the building. There are additional LEDs and strategically placed cameras located on the sides of the stairwells. The cameras take snap shots of people in the space and display them on the LEDs, an interactive way to catch life in action and make guests a welcome part of the show. A Teflon coated fiberglass fabric is used as partial cover and for additional graphic, video, and lighting displays.


South Elevation Technical pen

Perspective Technical pen

.

.

.

North Elevation Technical pen

.

East Elevation Technical pen


Junior-Versailles Study Abroad. “Into a brave new world.”


.

Public Theatre & Café Location Passage Thiere, 11th Arrondissement, Paris, France

About “City of Lights”, a phrase often used to describe the world-renowned Paris, France. It is a name that captures the city’s emmense beauty and its rich history. This phrase, while adequate in describing the city by day, is truly experienced as one witnesses the lights piercing through the darkness of night sky. This light is the inspiration for this theatre whose double-facade consists of an inner envolope of completely transparent glass and an exterior envolope using opaque, frosted glass with cut out sections to create a soft glow that is intermittently broken by powerful strips of fully revealed light. Located in the youthful, artistic, and uniquely quiet 11th arrondissement, this theatre makes use of minimal and open interior spaces that are ideal for artistic showcases and community events. Like the light that inspires it, this building is a symbol and medium for knowledege, culture, inspiratinon, and creativity.

.

Street Elevation AutoCad


.

Basement

Ground Floor

AutoCad

AutoCad

.

.

Second Floor AutoCad

Section through Gallery & Theatre AutoCad

.


Detail Section- Facade AutoCad

.

Roofing Waterproof membrane Insulation Concrete and steel roof decking Beam Ceiling

Tile floor Concrete slab with steel decking Beam Ceiling Frosted glass Transparent glassSteel 10cm x 20cm column

Concrete slab Tile floor


.

Disaster Relief Workshop- Brazilian Landslides Location Nova Friburgo, Brazil

About On Tuesday January 11, 2011, torrential rains in Rio de Janeiro state dropped 25.4 cm (10 in) of water, more than the average rainfall in a month, in 24 hours, claiming more than 800 lives and leaving 25,000 homeless, 12,000 of which may never be able to return to their original homes again. Three cities were hit particularly hard by the floods and landslides in the region, Teresopolis, Petropolis, and Nova Friburgo. Of these, Nova Friburgo was hit the hardest claiming nearly half of all victims, the poor taking the brunt of the damage, as they occupied high risk areas. The mission is to return people back to their hillside homes while simultaneously strengthening the land and developing the foundations for new infrastructure, all aimed at preventing future landslides and providing a safer, more enriching living environment. To accomplish this mission, the following design solution was applied: -Build quick-relief shelters using local materials (bamboo, clay, wood) -After the initial crisis passes, install retaining wall and individual non-potable water natural filtration infrastructure onto existing shelters -Link water filtration systems to redirect excess water down the hillside to pool into a community well -Replant the hillside and build on to community to further strengthen the hillside Before the tragedy, the hillside was largely populated by poor residents who could not afford to live in safer, established areas of the city. With that in mind, this project intends to bring the same community that the landslide tragedy may have dispersed, back to their familiar hillside homes so that they may use each other as support and bring back a sense of normalcy. The use of local materials also makes local workers an essential element of implementation. This project reduces the chances of future landslides, improves quality of life, and quickly lays the foundations for sorely needed infrastructure.


.

Project Considerations

- Natural local materials - Replanting the hillside - Adaptable, stable foundation types - Clean water access

.

Concept Sketches Pencil/Watercolor


.

Section through Hillside AutoCad

.

.

Level 1

Level 2

AutoCad

AutoCad


.

Restored Community Pencil/Watercolor


.

Writer’s Temple- French/American Writer’s Colony Location Rue Boissonade, 14th Arrondissement, Paris, France

About This project takes the calm, meditative, and experiential qualities of temple architecture and apply it in a way that caters to the needs of writers, specifically in the process of developing creative works through discovery, reflection, and application. This is done through the deliberate use of textured, natural, and symbolic materials to form both intimate and social spaces. The material selections of wood, stone, and stained glass are used as subtle references to the history of storytelling as a way to explain the world around us. In addition, the building is rigorously organized to take advantage of the unique natural qualities of the site and maximize one’s experience of calm, peace, and discovery.


.

.

Ground Level -02

Street Level 00

Street Level 01

Revit Writer’s Studios Social Spaces

Revit Reception Administration

Revit Writer’s Studios Library

.


.

North Elevation Revit/Photoshop

.

East Elevation Revit/Photoshop


Textured Floors

.

Rooftop Garden Director’s Apartment Library

Writer’s Studios

Multipurpose

Reception

Dining Area Writer’s Studios Living Space

Textured Walls

.

.

.

.

.

Sight Touch Sound Smell

Using architecture to engage all of the senses, allows for a deeper, organic experience. This, combined with the use of natural materials, becomes a subtle reminder of one’s humanity for those sensative to it.


Senior.

“Reaching New Heights.”


.

Willard Airport Instructional Facility Location Champaign, Illinois

About This project takes a solid understanding of the culture of this specific air school and translates those traits into the built form. To accomplish this requires a building that satisfies functional necessities while responding to the values of the students and faculty, in particular their willingness to engage with each other and the community. This building is organized around a large exhibition hall that is visually accessible to major programmatic elements of the building. From this exhibition hall one can see into the hangar, the class rooms, studio, lecture halls, offices, and runways. This set up effectively puts the people participating in their daily activities on display as much as the exhibits within the hall, and serves as the built response to the pride and passion that the air program has concerning what they do and their willingness to share it with the world. This building is designed to be a 24-hour student center for the school’s air program. As such, energy demands and the incorporation of programmatic elements, formerly unavailable without sacrifice of time and proximity, are of priority. The building uses an occupiable intensive green roof overlooking the runway, an extensive green roof over the rest of the structure, and a Trombe wall on the building’s southern face. A fitness center and cafe were added to the program, and the exhibition hall was designed to be adapted into a second lecture hall and multipurpose space.


.

Program

1-Hangar 2-Exhibition Hall 3-Lecture Hall 4-Cafe 5-Library 6-Fitness Center 7-Offices 8-Classrooms 9-Drafting Studio 10-Mech. Shops

10

1

10

10

10

2 5

6

2

4

3

Ground Floor AutoCad/Photoshop

.

Intensive Green Roof

.

Second Floor

AutoCad/Photoshop

Extensive Green Roof

1 9 8

7


South Elevation AutoCad/Photoshop

Structural Diagram Revit

.

.

Parkland Community College Air-Frame and Power Plant Instructional Facility

AutoCad/Photoshop

.

N-S Section

AutoCad/Photoshop

E-W Section

.

AutoCad/Photoshop

.

East Elevation


1

2

Insulation Analysis Min. insulation by code: for above-grade walls: u-.09 for below-grade walls: u-.13 for windows: u-.45 for roof: u-.05 for skylights: u-.6

.

code compliant ua value: walls: (.09)(60% total above grade area): 2696 below-grade walls: (.13)(below-grade wall area): 594 windows: (.45)(40% total above grade area): 8986 roof: (.05)(97% total roof area): 2567 skylights: (.6)(3% total roof area): 953 total ua: 15796 Final design ua value: walls: (.07)(above-grade wall area): 2414 -3” expanded polystyrene insulation below-grade walls: (.1)(below-grade wall area): 457 -2” expanded polystyrene insulation windows: (.37)(non-bendheim area): 3957 -triple glazing .5” airspace, e=.2 windows: (.19)(bendheim wall area): 900 -bendheim wall system with glass fiber insulation roof: (.04)(roof area): 2117 -4” polyurethane spray foam insulation

6

7

3 4 5

9

.

Building Envolope Components

1- Vegetation 2- 6” Extensive growing media 3- Water Proofing/root barrier/drainage layer 4- 4” Expanded polystyrene insulation 5- concrete slab 6- Steel Beam 7- Batt insulation 8- steel cladding 9- triple glazing w/ 1/2” air spacing and low-e coating 10- 12” concrete vented trombe wall 11- exterior trombe wall vent 12- mylar damper for 1-way air flow 13- double glazing 1/2” air space 14- trombe wall airspace 15- foundation wall 16- footing

5 7

8

6 12

11

Direct sunlight

13

10

14 12

total ua: 9846

38% better insulation than required by code

15

16


.

Brandon Polk


Thank You.

cell (815) 416-8537 email bspolk13@gmail.com city Frankfort, IL

Architecture: The Setting of Our Lives  

An Architectural Portfolio by Brandon Polk

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you