Page 1

DE KLEINE PLANTIJN

4B

VEEL PLEZIER MET DEZE LEUKE SPELLETJES!

20


DE KLEINE PLANTIJN

5A DE ONLUISTERAAR.

Gemaakt door: Ilyas, Mariam, Hicham, Mohamed en Enxhi, leerlingen van 5A.

21


DE KLEINE PLANTIJN

5B OP BEZOEK BIJ PIETER PAUL RUBENS! Donderdag 11 februari 2011 gingen de leerlingen van het vijfde leerjaar op uitstap naar het huis van Pieter Paul Rubens. Na 1 uur stappen gingen we binnen en kwamen we terecht in de spreekkamer. In de spreekkamer waren de muren van goudleer. Dan gingen wij naar de keuken maar daar was geen fornuis wel een soort open haard. Er was ook geen kraan maar de meid moest buiten water gaan pompen. Daarna gingen we naar de eetkamer en zagen we een tafel met twee stoelen en twee portretten. In de kleine slaapkamer zagen we maar een klein bed. Rubens sliep altijd rechtop omdat men toen geloofde dat dat gezonder was. Gek hĂŠ? Hanae Magrout, 5B Pieter Paul Rubens zijn lievelingsland was ItaliĂŤ, daarom lijkt de ene helft van zijn huis Vlaams en het ander deel Italiaans. Rubens had een kleine slaapkamer en een grote slaapkamer. Het bed in de kleine slaapkamer was precies wel voor een klein kind.

De mensen geloofden vroeger dat het gezonder was zittend te slapen. Rubens sliep niet veel. Hij ging laat naar bed. Toch ging hij om 4 uur 's morgens naar de kerk. De mensen waren in die tijd heel gelovig. Je moest katholiek zijn of anders gingen ze je verbranden op het plein. Rubens had acht kinderen. Zijn eerste vrouw stierf vroeg en daarom nam hij een andere vrouw. Zijn tweede vrouw noemde Helena Fourment. Helena was een hele mooie vrouw.Toen Rubens 53 jaar oud was, dan was Helenda 16 jaar! Al de schilderijen die in het huis van Pieter Paul Rubens waren niet alleen van hem. Hij verzamelde ze ook. Hij kocht of leende ook beelden. In de tijd van Pieter Paul Rubens hadden ze geen fototoestellen om zichzelf te zien. Daarom lieten de rijken mensen een portret van zichzelf maken. Maar Pieter Paul Rubens schilderde hun niet zomaar. Hij maakte ze vaak wat dikker om te laten zien dat ze veel eten hadden en toonde hun rijkdom.

Hallo, ik heet Bilal en zal u heel wat over Pieter Paul Rubens vertellen. Pieter Paul Rubens had acht kinderen in totaal. Zijn tweede vrouw heette Helena Fourment. Rubens ' vrienden noemden haar ooit 'de mooiste vrouw ter wereld!'. Geen wonder dat Rubens zich mooier ben jonger afbeeldde!!! Op het menu van Rubens stond gebraden vis of vlees, eiergerechten, stevig gebak en pasteien. Rubens zelf was een fijnproever, maar at met mate. De kunstwerken van Pieter Paul Rubens zijn heel mooi. Hij schilderde niet alleen portretten maar ook verhalen uit de Bijbel of stillevens. Hij maakte eerst een kleine schets en als alles perfect was, ging hij pas in het groot schilderen. Bilal Rahaoui, 5B

Welkom!

Destiny Bertrand, 5B

22


DE KLEINE PLANTIJN

6A

en

6B

6A EN 6B WERKTEN SAMEN ROND TECHNIEK!

Samen leerden we een zaklamp maken.

23


DE KLEINE PLANTIJN

6A

en

6B

Hier brandt de lamp !

Nu hebben we geen schrik meer in het donker !

Het was een plezant werk!

24


DE KLEINE PLANTIJN

BK1 VEEL KLEURPRET!

25


DE KLEINE PLANTIJN

BK2

MOOIE TEKENINGEN VAN BK2!

26


DE KLEINE PLANTIJN

SPORT BASKETNIEUWS! Hallo allemaal!!! Hier de laatste nieuwtjes over onze donderdagbasketters!! Onze ploeg, The Winners doet het schitterend dit seizoen!! We hebben tot hiertoe alle matchen gewonnen en hopelijk kunnen we zo ook verder doen!! Waarschijnlijk zullen we dan op 22 juni, tijdens de finaledag, de grote finale mogen spelen en wie weet worden we dan wel de grote kampioenen van dit seizoen!! Vorig jaar haalden we het net niet en eindigden we op de tweede plaats, maar dit jaar hopen we natuurlijk allemaal op die eerste plaats!! Ook leuk is dat we net via buurtsport Antwerpen allemaal nieuwe basketschoenen hebben gekregen, wat ervoor zal zorgen dat we nog sneller en beter kunnen spelen!! Hieronder vinden jullie nog wat leuke foto’s van onze ploeg!! Wie zin heeft kan altijd een kijkje komen nemen op woensdag 22 juni. Dan is het grote finaledag in de All In sporthal!! Meer info kan je altijd vinden bij onze coaches juf Leen en juf An!! Sportieve basketgroetjes!

27


DE KLEINE PLANTIJN

SPORT BASKETNIEUWS THE TIGERS DE TIJGERTJES BLIJVEN VERRASSEN ZE WINNEN DE 2DE THUISWEDSTRIJD

PLANTIJNTJE VS OMNIMUNDO

46 – 25

HET VERSLAG VAN ONZE BASKETERTJES

Het was een super wedstrijd . We hebben goed gespeeld en het was niet druk en niet moeilijk.. Ze waren met goede spelers en we hebben goed samen gespeeld en we hebben veel gescoord. Spijtig dat de andere ploeg verloren had met 46-25 maar we hebben een goede wedstrijd gespeeld. Rachid,Nurdin,Toufik 4 AB Ik vond de match super leuk, wij hebben goed samen gespeeld en omnimundo hebben ook goed gespeeld..

Vigny 4B Ik vond dat we goed samen hebben gespeeld en goeie passen hebben gegeven

Ik vond dit wedstrijd heel leuk. We hebben samen gespeeld . We hebben goede passen gegeven en ook de andere ploeg hebben goed gespeeld. Waarschijnlijk hebben we gewonnen met liever 46-25

Ik vind dat wij goed tegen de andere ploeg hebben gespeeld. We hebben goed geoefend en ik denk ook dat omnimundo goed hebben gespeeld. Tolga en Babin 4B

Terry 4B

Ossama en Ismaël 4A

28


DE KLEINE PLANTIJN

ACTUEEL

In de brugklassen doen we een tof project. Dat heet Worldwide Virtual Theater Carrousel. In de brugklas leren de kinderen over theater en over internet. De brugklas heeft via het internet contact met het theater Sering, met de school Villa Stuivenberg en met Zuid-Afrika. Juf Tania en juf Marijke van Sering komen in de brugklas voor dit project. Wij hebben hier rond al veel gedaan: Skype: juf Tania heeft ons leren skypen. Wij hebben geskyped met Villa Stuivenberg. Maskitlane: in Zuid-Afrika spelen de kinderen het spel Maskitlane. Met steentjes. Wij hebben dat ook gedaan. Met steentjes hebben wij toneel gespeeld. Scenario's maken: als je een toneel of een film maakt, heb je eerst een scenario nodig. En de kinderen uit brugklas 2 kunnen nu een scenario maken. Erg knap!

Recyclagespeelgoed: in Afrika, AziĂŤ en Zuid-Amerika maken de kinderen speelgoed van afval. Wij hebben dat ook gedaan. Wij maakten van afval trommels, mandjes en poppen. Ben je benieuwd hoe het eruit ziet? Op het schoolfeest zie je wat we hebben gemaakt. Thula Song: juf Mia van Sering ging naar Zuid-Afrika. Zij toonde ons het filmpje van kinderen in Zuid-Afrika. Deze kinderen zongen voor ons het lied Thula Song. Wij hebben dit lied ook geleerd. Oude spelletjes: de kinderen uit BK2 leren nu spelletjes die de mensen in BelgiĂŤ vroeger speelden. Zij hebben die spelletjes samen gespeeld met ouderen van Dienstencentrum Den Bleek. Wil je hier meer over weten? Vraag het aan meester Jochem. Of kijk op internet: www.worldcarrousel.org.

OVER DE GRENZEN HEEN

29


DE KLEINE PLANTIJN

ACTUEEL AF VAN AFVAL

Ook tijdens de lente wordt onze speelplaats geteisterd... deze keer is het geen ijs, maar afval. Soms vinden we gekke dingen op de speelplaats en blikjes energiedrank! Die zijn zeker niet van ons, want wij hebben energie genoeg! Af en toe geven mama’s en papa’s snoepjes door de hekken van de school. Dat vinden de juffen niet zo leuk, want die hebben liever dat we fruit eten. Het ergste is dat de verpakking van de snoep op de grond wordt gegooid! Gelukkig helpen alle kinderen steeds om de speelplaats terug netjes te maken. De kleuters en de kleuterjuffen

30


DE KLEINE PLANTIJN

MOPPEN TAPPEN Lente moppen

Meester: “Waarom heb je nog niets getekend?” Leerling:”Dat heb ik wel,dit is een grazende koe.” Meester: “ Waar is het gras dan?” Leerling: “Dat heeft de koe opgegeten.” Meester: “Maar ik zie helemaal geen koe!” Leerling: “Denkt u soms dat een koe in de wei blijft staan,als er helemaal geen gras meer is?” Op een stalende lentedag ontmoeten 2 waarzegsters elkaar. “Wat een weertje hé!” zegt de één. “Nou”,zegt de ander, “het doet me denken aan die lente van 2015.” Op straat loopt een man vrolijk te fluiten. Een voorbijganger spreekt hem aan: “Meneer,weet u wel dat u 2 verschillende schoenen aan heeft?!” Antwoordt de vrolijke man: “Ja,leuk hé? En thuis heb ik nog zo’n paar staan!” “Welke groente huilt na de winter? Een lente- ui.” Henneke zit met haar moeder in de trein en ziet voor het eerst buiten een pauw. “Kijk mama, daar staat een kip in bloei!” Twee onderbroeken zitten in de wasmachine. Zegt de ene tegen de ander: “Zullen we op vakantie gaan naar een zonnig land?” Zegt de ander: “Nee,dat hoeft niet. Want ik ben al bruin genoeg!”

31


DE KLEINE PLANTIJN

PRIJSBEESTEN AYOUB WINT KLEURWEDSTRIJD L i s a n d e n ( 6 A )

MISSCHIEN WIN JIJ DE VOLGENDE KEER WEL?! 32


DE KLEINE PLANTIJN

STRIPVERHAAL

33


DE KLEINE PLANTIJN

WEDSTRIJD EERSTE EN TWEEDE LEERJAAR KEN JIJ DEZE SPROOKJES? SCHRIJF DE JUISTE NAAM BIJ HET SPROOKJE. KLEUR ALLES MOOI IN. SCHRIJF JE NAAM ER OP EN GEEF DIT BLAD AAN JUF KARIN. WIE WEET WIN JIJ WEL EEN LEUKE PRIJS!

Sneeuwwitje

Assepoester

Hans en Grietje

Roodkapje

34


DE KLEINE PLANTIJN

WEDSTRIJD VOOR HET DERDE EN VIERDE LEERJAAR Kan jij goed ? Vul de juiste woorden in op de stippellijntjes en maak kans op een mooie prijs! Geef je blad (met je naam op) aan juf Karin (1A). Op het schoolfeest kom je te weten wie de winnaar is. Doen!

Ik kwam eens op een boerderij.

Daar waren kippen met een ....................

Een paard en ook een koe,

maar ik liep naar een ander beestje ....................‌.

Een biggetje met een roze jas.

Ik wist dat deze al 3 weekjes ....................

Hij had een schattig klein snoetje

en ook nog een ....................

Als ik hem zie, dan word ik blij.

Dus ga ik elke dag naar de ....................

Naam:____________________________ Klas:___________ 35


DE KLEINE PLANTIJN

WEDSTRIJD VOOR HET VIJFDE EN ZESDE LEERJAAR Speel mee en win! Weet jij de antwoorden? Vul ze gauw in en geef dit blad (met je naam) aan juf Karin (1A) Op het schoolfeest kom je te weten wie de winnaar is. Doen!

MANNELIJKE EN VROUWELIJKE DIEREN

Je hebt twee soorten mensen: MANNEN en VROUWEN. Ook bij dieren heb je altijd mannetjes en vrouwtjes. De mannelijke dieren hebben soms een andere naam dan de vrouwelijke dieren. Voorbeeld: een mannelijke kat heet KATER. Een vrouwelijke kat noem je POES. Ken jij de namen voor andere mannelijke en vrouwelijke dieren?

mannetje:

mannetje:

kater vrouwtje:

vrouwtje:

poes mannetje: jong:

mannetje: jong:

kitten vrouwtje:

vrouwtje:

mannetje:

mannetje:

jong:

jong:

vrouwtje:

vrouwtje:

mannetje:

mannetje:

jong:

jong:

vrouwtje:

vrouwtje:

Vul in de tabel de namen van de jongen in. Kies uit:

jong:

jong:

big – kalf – kuiken – lam – lamprei – pup – veulen Hoe heten de mannetjes en vrouwtjes van deze dieren? Vul de juiste woorden in. beer – haan – hen – hengst – koe – merrie – ooi – ram – ram – reu – stier – teefje – voedster – zeug Gebruik je woordenboek om de woorden op te zoeken die je niet kent.

Gebruik je woordenboek om de woorden op te zoeken die je niet kent.

Naam:____________________________ Klas:___________

36


DE KLEINE PLANTIJN

KLEUR EN WIN EEN MOOIE PRIJS! Enkel voor de kleuters, af te geven aan juf Melissa of juf Dominique

37


DE KLEINE PLANTIJN

TOT OP HET SCHOOLFEEST!

Zaterdag 14 mei 2011 38

EDITschoolkrant2 deel3  

VEEL PLEZIER MET DEZE LEUKE SPELLETJES! 20 DE KLEINE PLANTIJN DE ONLUISTERAAR. 21 DE KLEINE PLANTIJN Gemaakt door: Ilyas, Mariam, Hicham, Mo...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you