__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

I. évfolyam 3. szám

BRÓDY MAGAZIN

BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR 2020. JÚNIUS

Találkozzunk a könyvtár udvarán!

Bródy Pakk, pont Önnek!


Tartalom

2

KÖSZÖNTŐ 3-4 POZITÍV GONDOLATOK

E-KÖNYV AJÁNLÓ

6-7

5

BRÓDY PAKK 8 BABAOLVASÓ SZAKMAI NAP 9-10 ÍGY ÍRTAK ŐK 11

DIGITALIZÁLT ÖRÖKSÉG 12-13 80 ÉVES KÁTAI LÁSZLÓ 14-16

A BRÓDY KÖNYVKLUBRÓL 17-19 ZÖLDSOROK 20-21 SPORTTÖRTÉNELEM ONLINE 2. RÉSZ 22 BRÓDY SÁNDOR MAGAZIN Minden, ami Bródy. Magazin a könyvtárról. Főszerkesztő: Tőzsér Istvánné igazgató Szerkesztő: MAMU Szerzők: Bálintné Fadgyas Eszter, Csépányi Zoltán, Fekete Ildikó, Kelemenné Csuhay Zsuzsanna, Pauer Erika, Szabó Eszter, Szécsényi Orsolya, Zsoldos Marianna Design és tördelés: Burai Bernadett Fotók: Bródy Sándor Könyvtár Szerkesztőség és kiadó: Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár 3300 Eger Kossuth Lajos utca 16. Telefon: +36 36 516 632 Korábbi számok online: brody.iif.hu/brody-magazin


3

KÖSZÖNTŐ Tőzsér Istvánné Géczi Andrea

Végre beköszöntött a meleg idő, a fázós-hűvös napoknak búcsút intünk, mindenki igyekszik minél többet a szabad levegőn, a természetben tölteni. Hosszú volt a tél, melynek bezártságát végtelenné nyújtotta az óvatos félelem, az egymásra figyelés, szeretteink féltő vigyázása. Persze, még nehezebb helyzetet jelentett a sokfelé figyelés, a folyamatos multitasking üzemmód: figyelem a családra, a gyermekek iskolai feladataira, a tanulásra és a munkára, háztartásra. Sok figyelmet vont el tőlünk az online és közösségi média is, hiszen szerettünk volna naprakészek lenni a hírfolyam minden zizzenéséből, a friss hírekből. Talán soha nem volt annyi kulturális esemény és tartalom szabadon elérhető ezeken a felületeken, mint a karantén időszakában. Hiszem, hogy olvasóink is éltek ezekkel a lehetőségekkel, hiszen a kultúrához való kapcsolat ebben a nehéz időszakban különösen fontos. Mi könyvtárosok is igyekeztünk folyamatosan tájékoztatást adni a bezárt ajtók mögött végzett munkánkról, frissen digitalizált online elérhető helyismereti dokumentumainkról. Hiteles forrásokat ajánlottunk mind a tanulni vágyók, mind a spontán érdeklődők számára. Megtanultunk online eseményeket szervezni, rendszeresen tartunk kiscsoportos foglalkozásokat, olvasóklubokat - programjaink a virtuális térben is működnek. Nem csak szűkebb pátriánk számára, hiszen határon átnyúló versenyeink, konferenciáink is sikerrel zajlottak. Köszönjük a sok figyelmet, melyet a közösségi oldalakon kaptunk Önöktől!

/brodykonyvtar

/brodylibrary

Közben készülünk a Nagypréposti palota könyvtári tereinek újratervezésére, az új szolgáltatások kialakítására, a legkorszerűbb informatikai eszközök elhelyezésére. Biztatok mindenkit, ha arra jár, tekintsen rá a különlegesen egyedi színvilágú homlokzatra, a felújított kovácsoltvas rácsokra, az erőteljesen sötét színű tetőre, melyet hófehér kémények ellenpontoznak.


4 A műemléki feltáró munkák során értékes díszítőfestés maradványait tárták fel a szakemberek. Ennek állagmegóvása után az épület belső falai fehér festést kapnak majd. A belső munkákkal ütemezetten haladnak, jelenleg a padlóburkolással, a külső-belső festéssel, a gépészeti munkával halad a felújítás.

De vissza a #kiskönyvtárhoz - hiszen jelenleg állományunk nagy része itt található. Ezernyi olvasói kérdést kapunk, melyre azonban még mindig bizonytalan választ tudunk adni mikor nyithatjuk ki az épület ajtaját, mikor lehet válogatni személyesen is az olvasószolgálati terekben? Pillanatnyilag ezt nem tudjuk. De minden érdeklődő telefon, email, üzenet arra inspirál bennünket, hogy keressük azokat a lehetőségeket, melyek nem jelentenek kockázati forrást senki számára.

#kiskönyvtár

A folyamatosan elérhető online szolgáltatások mellett ajánlom a “Bródy Pakk”-ot - az egyéni igények leadása után összekészítjük a kölcsönözhető könyvcsomagokat. Az átvétel egyszerű, a könyvtár udvarán minden beiratkozott olvasónk számára elérhető. Készülünk a már évek óta népszerű Park-könyvtári szolgáltatásokkal, június közepétől várjuk a gyermekeket, szüleiket egyaránt. Hogyan készülünk a teljes nyitásra? Örömmel és várakozással - minden lehetséges egészségügyi kockázatot csökkentve. A szükséges védőfelszereléseket beszereztünk, üzembe állítottunk egy olyan eszközt, amely a visszahozott könyveket is fertőtleníti majd, tehát mindenki biztonsággal olvashatja a tőlünk kölcsönzött könyveket. Ahogyan az látszik, minden erőnkkel készülünk a személyes találkozásra. Mi mással köszönhetnék el, mint kissé átalakított szlogenünkkel:

Találkozzunk minél hamarább a könyvtárban!


“A dolgo k nem kívü l ke zdődnek, han em belül, és n em a lul, hanem felül, és nem a látha tóba n, h anem a láthatatla nba n.” Hamvas Béla

AZT HISZED, NINCS REMÉNY? TE MAGAD VAGY A REMÉNY. On Sai “A kaland nem odakint van; a kaland bennünk rejlik.” David Grayson

MINDIG VAN KIÚT. MINDIG VAN EGY MÁSIK ÚT. DE NEM FOGOD MEGTALÁLNI, HA CSAK EGY HELYBEN ÁLLSZ. Catherine Rider

“Egy ölelés ideális ajándék. Mindenkire illik a mérete, és senki sem ellenzi, ha továbbadják.” Hugo Ball

“CSAK AZ TUDJA, HOGY MEDDIG MENTÜNK, AKI AZT LÁTTA, HOGY HONNAN INDULTUNK EL.” Jókai Mór

A pozitív gondolatoknak erejük van, inspirálnak minket. Ezért minél többször kimondjuk, elolvassuk azokat, annál erősebben hatnak életünkre. Most minden napra adunk egy üzenetet a tarisznyádba, hogy derűsen töltsd életed következő időszakát!


6

ANGOL NYELVŰ E-KÖNYV AJÁNLÓ Olvasóink angol nyelvű e-könyveket is kölcsönözhetnek tőlünk, melyeket akár offline is olvashatnak saját eszközeikről, mobiltelefonról, e-könyv-olvasóról. Az e-könyveket a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár az EBSCO Host eBook Public Library Collection nevű adatbázisán keresztül szolgáltatja olvasó részére, akik így közel 48 000 e-könyvhöz tudnak hozzáférni. Az EbscoHost a világ egyik leggyakrabban használt referencia forrása, sokféle adatbáziscsomagot szolgáltat, ezek közül a Bródy Sándor Könyvtár az EbscoHost eBook Public Library Collection-re fizet elő. Ezt a gyűjteményt kifejezetten nyilvános könyvtárak számára készítették, gyermek, ifjúsági és felnőtt szépirodalmi könyvek, valamint ismeretterjesztő kiadványok találhatók meg benne. Az EbscoHost eBook Public Library Collection-t egyaránt ajánljuk felnőtteknek és fiataloknak, nyelvvizsgára készülőknek, vagy kikapcsolódni vágyóknak.  Minden hónapban készítünk egy angol nyelvű e-könyv-ajánlót a honlapunkra, amellyel az EBSCO Host gazdag gyűjteményéből szeretnénk ízelítőt adni olvasóinknak.  Jó szórakozást kívánunk e-könyveinkhez!

Liz Huyck, Sue Blanchard: How to Speak Cat Do you love cats? Do you ever wish you could talk to them? You may be surprised to learn that your pet cat talks to you all the time! This book will teach you what your cat's body language is saying to you, whether kitty is twitching her tail, showing her belly, or even just blinking at you. Meow!


7 Mika Elovaara: Fan Phenomena: Star Wars For millions of people around the world, the films are more than diversions - they are a way of life. Through costumed role-playing, incessant quoting, Yoda-like grammatical inversions and scholarly debates about the Force, fans keep the films alive in a variety of ways, and in so doing add to the saga's cultural relevance. The first book to address the films holistically and from a variety of cultural perspectives, Fan Phenomena: Star Wars explores numerous aspects of Star Wars fandom, from its characters to its philosophy. As one contributor notes, ‘The saga that George Lucas created affects our lives almost daily, whether we ourselves are fans of the saga or not'. Anyone who is struggling to forget Jar Jar Binks can certainly agree to that. Academically informed but written for a general audience, this book will appeal to every fan and critic of the films. That is, all of us. Jennifer R. March: Dictionary of Classical Mythology Jenny March's acclaimed Dictionary of Classical Mythology, first published in 1998 but long out of print, has been extensively revised and expanded including a completely new set of beautiful line-drawing illustrations for this Oxbow edition. It is a comprehensive A – Z guide to Greek and Roman mythology.

Az e-könyvek eléréséhez kattintson a címekre, majd írja be az olvasójegyén található ötjegyű olvasói kódot (a vonalkód fölötti szám). Ha az olvasójegyén található számsor négy vagy annál kevesebb számjegyből áll, egészítse ki a számsort 5 számjegyűre, a számsor elé írt megfelelő számú nullával! Ezután az e-könyvek letöltéséhez be kell lépnie saját fiókjába, amelyet ingyenes regisztrációval hozhat létre. Ha segítségre van szüksége, kérjük forduljon könyvtárunk munkatársaihoz!


Mi az, amit a négy fal között akár egyedül is lehet tenni, mégis új világokba csöppenhetünk be, régi időkbe és elfelejtett vidékekre repíthet vissza? Egy jó könyv felemel, feldob, megérint, kizökkent, kikapcsol, szétszaggat, informál és még sorolhatnánk… Az elmúlt hetekben előszedtük a bakancslistánkat, melyen a még elolvasandó vagy épp az újraolvasandó könyveik szerepeltek. De mit tehetünk, ha már ezek is elfogytak? Akkor Önnek szól a Bródy Pakk! A Bródy Pakk a képen található bármelyik elérhetőségékünkön igénybe vehető, legegyszerűbben azonban ezt az űrlapot kitöltve  állíthatja össze csomagját. Facebookon, telefonon és e-mailben is várjuk kéréseiket, kérdéseiket. Kövessen minket Instagramon is, ahol várják "a legjobb történetek és a legjobb fotók egy helyen." Kollégáink a pakk összeállítását a legnagyobb alapossággal, az egészségügyi szabályokat betartva, maszkban és kesztyűben készítik össze. Részletesen a szolgáltatásról >> Dokumentum visszaküldésre egyelőre nincs lehetőség.  Kérjük, hogy a korábban kölcsönzött dokumentumait a könyvtárunk újranyitásakor hozza majd vissza!


9

BABAOLVASÓ SZAKMAI NAP A BRÓDY SÁNDOR KÖNYVTÁRBAN Az Informatikai és Könyvtári Szövetség és a Bródy Sándor Könyvtár szervezésében, a 11. Babaolvasó országos szakmai nap online térben, kiváló előadókkal, nagyszámú érdeklődővel zajlott 2020. május 28-án, csütörtökön. A könyvtárosok az ország minden részéből csatlakoztak az eseményhez. A találkozót Mirkóczky Ádám, Eger polgármestere nyitotta meg. Beszédében kifejezte nagyrabecsülését mindazon intézmények számára, akik segítséget nyújtanak rohanó világunkban a kisgyermeket nevelőknek, hogy a felnövekvő generáció megtalálja az útját, ne veszítse el kíváncsiságát, nyitottságát a világ felé. Ezt követően Ramháb Mária, az IKSZ elnöke méltatta ezt a szakmai találkozót, amely immár 11. éve élményeket, ötleteket, tudást nyújt a kisgyermekekkel foglalkozó könyvtárosoknak. Tőzsér Istvánné Géczi Andrea a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár igazgatója kiemelte, hogy Egerben már több, mint tíz esztendeje rendszeresen várjuk a szülőket, nagyszülőket és a legkisebbeket a könyvtárban, hogy együtt énekeljünk, mondókázzunk, játsszunk, s az élő szó mellett a könyvek világát is közelebb hozzuk a kisgyermekekhez. Itt nem csak tudásátadás történik, hanem emberi kapcsolatok is szövődnek, közösségek alakulnak. Székely Edit Kokas-foglakozásvezető a legkisebbek, vagy a még pocaklakók életébe szeretné elvinni a zene szeretetét. Teszi ezt fuvolaművészként a MÁV Szimfónikus Zenekar lelkes művészei segítségével. Az élő zene a zsigerekig hat, nagy jelentősége van a hangszer, vagy az azon játszó zenész látványának is, aki átszellemült játékával is segíti a mű befogadását. Fontosnak tartja még, hogy a zenei kínálat legyen igényes és sokszínű, hogy mindenki rátaláljon arra, ami az övé. Meghatározó az ember életében, hogy kora gyermekkorában milyen zenei élmények érték, ezért jó, ha erre odafigyelünk, a szülőket segítve.


10 Fejes Tímea gyógypedagógus, Kokas-oktató kiemelte, hogy a picik számára a zene, az ének testi és lelki szükséglet. Ha ezt felismertük, s megvannak az eszközeink, éljünk vele, játsszunk, énekejünk, zenéljünk együtt, ha azt szeretnénk, hogy gyermekeink harmónikusan, egészséges lélekkel fogadják be a világot, amely körülveszi őket. Úgy legyünk mellette, hogy támogatni tudjuk ebben: „Figyeld a gyermeket a lelked alázatával!” – idézte Kokas Klárát. A módszer alapja a türelem, elfogadás, egymásra figyelés, az elmélyülés az alkotásban, s az önkifejezés segítése. Paár Julianna népdalénekes, zeneterapeuta a zenei anyanyelvünk fejlődéslélektani vonatkozásairól beszélt. Meghatározó, hogy milyen környezetbe, hová születünk. Milyen élmények, ingerek érnek egy babát, hiszen ezekből nyeri a tapasztalatait, amelyekből építkezni tud, s a későbbi kreativitása is ezeken a korai szakaszban szerzett tapasztalatokon múlik. Kitért még a játékok komplex hatására is, melyekben a figyelem, a mozgások, az érintések, a szülő hangja is fontos szerepet játszik. Utoljára Kocsis Rozit hallhattuk, aki a Vaskakas Bábszínház igazgatója, színész, dramaturg is egyben, több mint tíz éve találkozott a babaszínházzal. Eleinte kicsit hitetlenül álltak a dolog előtt, hogy ennek a korosztálynak is lehet valódi színházi élményt nyújtani, de az első lépések után megbizonyosodhattak arról, hogy a válasz: igen. A darabok felépítése, dramaturgiája, időtartama is a korosztályhoz igazodik. Ezt szerencsére az egriek is megtapasztalhatták, hiszen a Tudás-Könyvtár-Közösség pályázatnak köszönhetően 2018 óta már 4 alkalommal láthattunk babaszínházi előadást a könyvtár falain belül. A konferencia végén vendégeink megtekinthettek egy ilyen előadást Cinege, cinege, kismadár címmel. A résztvevők visszajelzései alapján is úgy látjuk, hogy széles spektrumú, tartalmas, tovább gondolkodtató információkat s élményeket kaptunk, melyeket további munkánk során hasznosítani tudunk. Köszönjük, hogy az Informatikai és Könyvtári Szövetség a szárnyai alá vette, s folyamatos támogatásáról biztosítja ezt az eseményt.


11

Az ART SAROK és a HELYISMERETI GYŰJTEMÉNY bemutatja

GY ÍRTAK ŐK

Í

„Kálnoky Lászlónak a legfájdalmasabb szépségű magyar vers-szobrok alkotójának mélységes respektussal és barátsággal” – olvashatjuk Jékely Zoltán lírai hangvételű ajánlását a Csillagtoronyban című kötete első lapján. Kálnoky László kétszeres József Attila-díjas költő, műfordító teljes könyvtára gazdagítja hagyatékként bibliotékánk állományát, melyet a home office alatt kollégáink feldolgoztak. Ezen kötetek jó része a pályatársak és barátok által - sokszor igen személyes hangvételben dedikált könyvek, melyek nem csak a majdani Kálnoky-kutatóknak szolgálhatnak értékes adalékként. Büszkeséggel tölt el minket, hogy olyan írók, költők kézírásait őrzik könyvespolcaink, mint Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Mándy Iván, Zelk Zoltán és sorolhatnánk tovább. Most magazinunkban is bemutatunk párat kincseink közül, valamint összegyűjtöttünk néhány online forrást, ahol Kálnoky László életművével ismerkedhet az érdeklődő. Kálnoky László hagyatéka a Bródy Sándor Könyvtárban Versek, esszék, levelek, kéziratok, fotók Petőfi Irodalmi Múzeum Digitális Irodalmi Akadémia oldalán A Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán Szókereső játék az Egy modern zsarnokhoz című vershez


12

DIGITALIZÁLT ÖRÖKSÉG

FOTÓK ÉS KÉPESLAPOK A HELYISMERETI GYŰJTEMÉNYBŐL Kedves Olvasónk! A Bródy Sándor Könyvtár nyertes HevesTékaDigit pályázata révén több, mint ezer képeslapot és fotót is digitalizált. A hamarosan elkészülő helyismereti honlapon ezeket és egy-egy hozzájuk kapcsolódó bővebb leírást is olvashatnak. Az alábbiakban ezekből válogattunk. Nagy Ernőné, tanár (Eger, 1935. - Eger, 2012.) 1955-ben érettségizett az Egri Gárdonyi Géza Tanítóképző Intézetben. 1956-ban ugyanitt szerezte meg a képesítését,  s közben tanított Mátraderecskén. 1966ban szerezte meg - kitűnő eredménnyel - az Egri Tanárképző Főiskola rajz-földrajz szakos és az általános iskolai tanári diplomáját. 1955 és 1979 között tanítónőként dolgozott az egri 2. sz. Általános Iskolában,  majd 1979-től földrajz szakvezetőként tevékenykedett. Elismerései: 1975. Kiváló Tanító (Oktatási Minisztérium), 1990. Pedagógus szolgálati emlékérem - nyugdíjba vonulása alkalmából.  Korona Szálló Építése a régi Korona lebontásával kezdődött. A kétemeletes új szállodát Wälder Gyula műegyetemi tanár tervezte. Ünnepélyes átadására 1929. március 30-án került sor. Étterem, grill, eszpresszó létesült benne. Kerthelyisége a társadalmi élet gyakori színhelye volt. Az új szálló bérlője Unterreiner János lett. 1935-ben némileg átalakították. 1957-ben kapta a mai napig használatos Park Szálló nevet. A 2007-es felújítást követően nyerte vissza eredeti arculatát.


13 A Müller Divatház Egerben, a Kállay Zoltán utca 3. szám alatt működött. Müller Ferenc, a divatház alapítója Szomolnokon született, ősi kereskedőcsalád sarjaként. Metzenzéfen, majd Bécsben nevelkedett és tanult, a Meinl cégnél szerzett tapasztalatot. Egerben házasodott, Láng Annát vette feleségül, 4 gyermekük született. Üzletét a piactáren 1886-ban nyitotta meg. A sok vevőt megbízhatóságának, őszinte emberszeretetének és áldozatkészségének köszönhette. Müller Ferenc tagja volt az Egyházmegyei Takarékpénztár Rt. igazgatóságának, az Első Bélapátfalvi Kőedénygyár Rt. alelnöke, Eger város képviselőtestületének tagja. 1924. június 16-án hunyt el. 1924. augusztusában az Egri Keresztény Népszövetkezet vette át a divatházat.

Zsinagóga Az 1913. szeptember 13-án felavatott zsinagógát Baumhorn Lipót neves építész tervezte. A kb. 30 m hosszú, 22 m széles és 35 m magas, kéttornyú, kupolás eklektikus épületet  az ország legszebb zsinagógái között tartották számon. A főbejáraton kívül még négy oldalbejárattal tagolt épület, gazdag külső díszítő elemekkel, különlegesen formázott ablakkeretekkel, színes ablakokkal, vonzotta a látogatókat. A II. világháború végén a visszavonuló német csapatok a Barátok hídját felrobbantották és a zsinagóga is megsérült. Az ablakai kitörtek, a mennyezete is megrepedt, a bútorok egy része is megrongálódott. A templomot ezután raktározásra használták, környezetét elhanyagolták. Már állami tulajdonban volt, amikor 1967-ben lebontották.


14

ISTEN ÉLTESSE TANÁR ÚR! SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK A 80 ÉVES KÁTAI LÁSZLÓT

Kátai László 1940. május 5-én született Karcagon. Családjuk 1941-ben költözött Egerbe. 1960-ban nyert felvételt a Zeneakadémia zeneszerzés szakára. Az akkori magyar zeneoktatás legkiválóbbjaitól tanulhatott, szolfézsra Forrai Miklóshoz, zeneelméletre Hegyi Erzsébethez, partitúraolvasásra Frank Oszkárhoz járt, zeneszerzést Farkas Ferenctől tanult. Az akadémián alkalma nyílt olyan nemzetközi hírű karmestereket és szólistákat látni a koncertpódiumon, mint Igor Stravinsky, Lorin Maazel, vagy Pablo Casals.  Az akadémiai évek alatt korai szerzeményeire erősen hatott a dodekafónia. Elmondása szerint minden ifjú zeneszerző növendék „dodekafon zeneszerzőként” szeretett volna érvényesülni: "Mindenki hirtelen egyik pillanatról a másikra modern akart lenni, rögtön fejest ugrottak Schönberg stílusába, ahelyett, hogy behatóbban megismerkedtek volna Kodály és Bartók örökségével.” Tanulmányai befejeztével a szegedi Zeneművészeti Szakközépiskola szolfézs-, zeneelmélet- és zeneszerzés tanára lett, s vezette az iskola zenekarát is, emellett népzenét tanított a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Szegedi Tagozatán. Saját „zeneszerzői hangja” a szegedi évek alatt forrott ki, ő maga az Árvíz a Tiszán c. darabtól datálja saját stílusának kialakulását. A mű később az amerikai New Ariel Recordings által meghirdetett zeneműpályázat második díját nyerte el.


15 A zeneszerzők közül erősen hatottak rá Mozart,

Prokofjev,

Berg,

Webern,

Schönberg, Britten és Liszt kései művei, két

legfontosabb

inspirációs

forrása

azonban Bach és Bartók zenéje maradt. A szegedi évek nem csak a zeneszerzés terén

bizonyultak

termékenynek,

de

ekkor születtek meg első festményei is. 1973-ban elhagyta Szegedet, s különböző zeneiskolákban tanított zongorát. Ez a pár év képzőművészeti szempontból sokkal

jelentősebb

volt,

mint

a

zeneszerzés terén, ekkor csatlakozott a Szentendrén működő Vajda Lajos Stúdió festőihez.

RONDO (részlet) A zongoradarab 1999. január 31-én íródott, a szerző anyai nagyapja és szülei emléke előtti tisztelgésként.

1976-ban kezdett zeneelméletet és partitúraolvasást, a későbbiekben hangszerelést tanítani az egri Tanárképző Főiskola (ma Eszterházy Károly Egyetem) Ének-zene Tanszékén, ahol nyugdíjazása után (2002) még évekig oktatott óraadóként. Hallgatói mindvégig rajongással szerették, nem pusztán megfellebbezhetetlen szakmai tudása, de kozmopolita gondolkodása, markáns humora és empatikus tanári attitűdje miatt is. A tanítás mellett fontos szerepet töltött be Eger város zenei életében. Tagja volt különböző kórusoknak, mely kórusok több művét mutatták be itthon és külföldön is. Színházak részére írt és ír a mai napig kísérőzenéket.

HANGVERSENY KÁTAI LÁSZLÓ 75. SZÜLETÉSNAPJA ALKALMÁBÓL


16 1977-től napjainkig számos szerzői estje volt Egerben, művei nem csak Magyarországon, de külföldön is elhangzottak (Finnország, Spanyolország, Olaszország, Belgium, Amerikai Egyesült Államok). 1987-ben megkapta Heves Megye Művészeti Díját, 1998-ban a Pro Agria díjat. 2000-ben tagja lett a Magyar Zeneszerzők Szövetségének. Zeneszerzői stílusjegyei erősen kötődnek a magyar népzenéhez, szöveges művei a magyar nyelvhez, valamint a bartóki zeneszerzési hagyományokhoz. A magyar népzene szinte minden művében megjelenik, ennek fontosságáról így vall a szerző: „A Magyar Zenetudományi Intézet gyűjteményében több, mint 200 000 regisztrált magyar népdal található, melyből megközelítőleg 100 000 lett rendszerezve és kiadva. Ez olyan ősi nemzeti érték, melyet kötelességünk megőrizni és gondozni, és amely kincset ki lehet, és ki kell aknáznia a zeneszerzőknek is.”  Forrás: Csüllög Judit, Várady Krisztina: Kortárs egri hangok. – Eger : EKE, 2019.

IN MEMORIAM TISZA HALÁSZ


17

OLVASÓKLUB HÍREK Fekete Ildikó

Kaptam egy levelet két olvasóklubos barátunktól, Alice-tól és Marikától, amelyben összegyűjtötték, mi mindent olvastunk 2012 óta. Meghatódtam. Nekem nem jutott eszembe, nagyon köszönöm nekik. Talán érdekel benneteket kik vagyunk, és mit csinálunk. Én könyvtáros vagyok, szervezem és vezetem a klubot, néha a beszélgetéseket is, de időnként kicsúszik a kezemből a gyeplő, a beszélgetés vezeti önmagát, egymás szavába vágunk, új irányok nyílnak meg, össze-vissza kanyargunk, majd visszatalálunk az eredeti mederbe, vagy egész más ösvényen indulunk tovább. A klub azért jött létre, hogy ne csak olvassunk, hanem beszélgessünk is. Az olvasás magányos tevékenységét kövesse egy társas összejövetel, mutassuk is meg, hogy mi olvasók sosem vagyunk egyedül. Eredetileg Egy könyv és egy csésze kakaó volt a klubunk neve, mert kezdetben kakaót is ittunk (aztán csak teát és néha pezsgőt :)). Ma már a Bródy Olvasóklub nevet használjuk, és a klub mellett egy irodalmi blogot is szerkesztünk, ez a a Bródy Könyvklub, a könyvtár honlapjáról érhető el. Évente 5-6 könyvet olvasunk és beszélünk meg. Hogy tudjuk ezt megtenni, hogyan lehetséges, hogy egyszerre, egy időben olvashatjuk ugyanazt a könyvet? A könyvtárunk biztosít számunkra 14 vadiúj példányt, amelyek miután mi elolvastuk a megye könyvtáraiban landolnak és várják az új olvasóikat! E nélkül nem lehetne… A könyveket vagy én ajánlom, vagy az egyik klubtag, és a listából is látszik, hogy mindenfélét olvastunk már eddig is.


18 Volt úgy, hogy nem jól választottam, választottunk: nem volt igazán jó a könyv, nem volt elég igényes a szöveg, nem jutott el hozzánk a történet, de akkor erről beszéltünk. És voltak olyan könyvek, amelyek a szívünkig hatoltak, nem akartunk hazamenni, nem akartuk abbahagyni a beszélgetést. Regényeket olvasunk, néha novelláskötetet, néha egy-egy történetről eszünkbe jut egy-egy vers is. Néha a klubtagok saját verseit és novelláit is meghallgathatjuk. A lényeg az olvasás, a jó történetek mellett a beszélgetés, az együttlét, a barátság, a vidámság és az, hogy megoszthatjuk egymással a gondolatainkat, hogy meghallgathatjuk, mit gondol a másik, és elmondhatjuk mit érzünk mi. Az, hogy együtt lehetünk, és egy történet hatására előbújnak a mi történeteink, a mi életünk is. Ez egy laikus klub, kifejezetten nem terápiás csoport, de szerintem maga az olvasás, a beszélgetés is terápia, ami nehéz helyzeteken segített és segít át mindannyiunkat. Mindig vannak újonnan csatlakozók, akiket örömmel és barátsággal fogadtunk, ez egy befogadó társaság. És vannak sajnos olyanok is, akiket el kellett engednünk és akikre szívünkben fájdalommal ugyanakkor szerető emlékezettel gondolunk...Éci néni, Klárika, Gabi…. A klubot Oroszi Kata kolléganőmmel kezdtük, akivel időnként ma is összefutunk a világhálón, és aki már Kanadából figyel néha az itthoni klubra!

Nem mindig értünk egyet, és ez nagyon jó! Annál érdekesebb nincs, mint azt látni, kire, hogy hat egy szöveg, ki mit olvas ki egy szövegből, kinek mi jut eszébe egy történetről, ki mit emel ki belőle, kinek, hogy illik egy történet a saját élettörténetébe, saját tapasztalati és érzelmi világába, épp aktuális élethelyzetébe. Sajnos most nem találkozhatunk, ki-ki az otthonában van, egyedül vagy családi körben vészeli át ezt a nehéz időszakot. Az olvasást természetesen nem hagyjuk abba, azt hiszem aki szeret olvasni, ezt az időszakot is talán egy kicsit könnyeben vészeli át. "A könyvek mindig csodás birodalmat jelentettek számomra - fehér oldalak, fekete tinta, de mindegyikben új világok és új barátok vártak. A mai napig fura érzés önt el, amikor először ütök fel egy kötetet. Izgatottá tesz a várakozás, hogy vajon hová jutok majd el, és kikkel találkozom benne." - írja Jennifer Weiner amerikai bestseller szerző.


19 Nagyon hiányzik a klub, a viták, a beszélgetések, a társaság. Remélem és hiszem, hogy hamarosan, de talán inkább azt kell mondanom, hogy amint lehet, újra együtt lehetünk. A könyvek már megvannak, Szvetlana Alekszijevics, Celeste Ng és Oravecz Imre vár ránk... Remélem minél hamarabb találkozhatunk velük és egymással. Addig is itt a lista, mi már olvastuk..., olyan jó lenne tudni, nektek vajon hogy tetszenek...? 1. Amy Tan: Mennyei örömök klubja 2. Bator, Johanna: Homokhegy 3. Bator, Johanna: Homokfelhő 4. Dés Mihály: 77 pesti recept 5. Didierlaurent, Jean-Paul: A 6:27-es felolvasó 6. Donoghue, Emma: A szoba 7. Dragomán György: Máglya 8. Egressy Zoltán: Százezer eperfa 9. Falk, Rita: Télikrumpligombóc 10. Flagg, Fannie: Sült zöld paradicsom 11. Gavalda, Anna: Együtt lehetnénk 12. Gárdos Péter: Hajnali láz 13. Grogan, John: Marley meg én 14. Grecsó Krisztián: Harminc év napsütés 15. Kazuo Ishiguro: Ne engedj el 16. Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem 17. McCarthy, Cormac: Az út 18. Munro, Alice: Drága élet 19. Obrecht, Téa: A tigris asszonya 20. Oz, Ámosz: Júdás 21. Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint 22. Roy, Arundhati: Az apró dolgok istene 23. Rowley, Steven: Lily és a polip 24. Schäffer Erzsébet: Ómama és a főpincérek 25. Schlink, Bernhard: Olga 26. Shrivel, Lionel: Beszélnünk kell Kevinről 27. Spiró György: Diavolina 28. Spiró György: Kőbéka 29. Strayed, Cheryl: Vadon 30. Szabó Magda: Az ajtó 31. Szabó Magda: Az őz 32. Takashi Hiraide: Macskavendég 33. Tartt, Donna: Az aranypinty 34. Tompa Andrea: Fejtől s lábtól 35. Vida Gábor: Egy dadogás története 36. Williams, John: Stoner

A Bródy Könyvklub blogján bővebb információk találhatóak a klubról és az eddigi olvasmányokról. Várunk téged is!


20

BRÓDY ZÖLDSOROK Szabó Eszter Mi fán terem a karantén kertész? Bevallom a zöld sorok írója nem kertész, vagy agrármérnök, netalán hobbikertész, hanem egy valódi karantén kertész, aki egyébként könyvtáros. A karantén már úgy tűnik mögöttünk van, de szerencsére a kertészkedés maradt. S mi a hagyományos, és a karantén kertész közötti legnagyobb különbség? A karantén kertész általában sokat dolgozik, és igen kevés ideje marad növényekkel foglalkoznia, legyenek azok kertben, erkélyen, vagy ablakpárkányon. Ezért úgymond ő egy valódi látens kertész. A karantén kertész eddig lelkesen lapozgatta, sőt falta a kertészeti könyveket, folyóiratokat, sokat bóklászott az kertészeti áruház vagy a piac növény/virágárus standjánál, de nagyobb projektbe idő híján nem fogott bele. Ám jött a karantén, és minden megváltozott. Több idő lett mindenre. A karantén kertész amennyiben nem jutott vetőmaghoz, minden követ megmozgatott, hogy legyen. Vadul kezdte ismét bújni a szakkkönyveket, internetet, instát, pinterestet, csatlakozott húszféle zöldség, gyümölcs, paradicsom, uborka, díszvirág termesztő csoporthoz, olvasott, és kérdezett. A kerttel rendelkező karantén kertészek - valljuk be, - szerencsésebbek voltak. Sor került a fák metszésére, dzsungel irtásra, kisebb területek visszahódítására a vad természettől. Mivel már a reklámok is magas ágyást hirdettek, a karantén kertész elkészítette maradék deszkákból, téglából, tetőcserépből, ha nem is magas, de emelt ágyásait. Terasszal, erkéllyel, párkánnyal rendelkezők is nekiveselkedtek paradicsom, paprika és egyéb magok keltetésére, illetve mindenféle palánták életben tartására is volt ezúttal idő.


21 A kertészkedés akkor éri el csúcspontját, amikor a palántákat mint a gyerekeit emlegeti a kertész (Behoztad a gyerekeket? Kaptak már inni? Jujj, valami fekete bogár megtámadta a drágáinkat). Hosszan nézegeti őket, fotósorozatok és filmek valamint naplóbejegyzések készülnek fejlődésükről. A kiültetés után pedig pont olyan izgalmakat él át, mint amikor először viszi az ember hús, vér gyermekét az oviba. Lehet, hogy fázik, szomjas, vagy magányos nélkülem? A kiültetés okozta megrázkódtatást, már csak a home office vége jelenti, amikor is a karantén kertész kilométerekre távolodik szeretett növényeitől. Ekkor, telefonon érdeklődik az otthon maradt családtagoktól, hogy jól vannak e növénygyerekei? Mennyire lehet sikeres egy ilyen botcsinálta karantén kertész? Erről a következő számban számolunk majd be, addig is álljon itt néhány fotó, a karantén kertből, valamint kiemelünk egyet a számos érdekes könyv közül ki, amelyek megtalálhatók a Bródy Sándor Könyvtár kínálatában. Marie–Luise Kreuter: Biokert Bevallom, nálam ez alapmű. Évek óta lapozgatom, jegyzetelek, és igyekszem a biokertészet szellemiségében megvalósítani ötleteimet. Mit, mikor, és hogyan? Amit nem tudtál a komposztálásról, trágyázásról, vetésforgóról, növényvédelemről. Érthető szöveg, gyönyörű illusztrációk, de ami a legfontosabb, hogy hasznosítható információkat tartalmaz a könyv. A Bródy Sándor Könyvtár online katalógusából kertészkedés és növénytermesztés témakörben további könyvek közül válogathat >>>


22

A MAGYAR LABDARÚGÁS CSODÁLATOS TAVASZA - 1985 2. RÉSZ

Kovács Attila történelem-földrajz szakos tanár, újságíróként is dolgozik, a Magyar Fórumban jelennek meg cikkei. Tanulmányai révén erős a kötődése Egerhez, ugyanis mindkét tanári diplomáját az Eszterházyn szerezte. A Bródy Magazin májusi számában megjelent cikksorozatának kilenc részét olvashattuk, most pedig a folytatást ajánljuk figyelmükbe. A szerző, a jelenlegi számba maga írt bevezetőt a cikkekhez, amelyben kiemeli, hogy "a foci nem csak egy játék". A nyolc újabb cikkhez jó szórakozást kívánunk mindenkinek! A cikksorozat létrejöttéhez a Képes Sport híradásai adták az ötletet. A Képes Sport hetilap számait 1940-től az Arcanum Adatbázisban olvashatjuk. Nagy megtiszteltetéssel értesültem arról, hogy az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár kiadványa az olvasók figyelmébe ajánlja a magyar futballról írt visszatekintő cikk-sorozatomat. Gyermekkorom felejthetetlen sportélményeit jelentik ezek a mérkőzések, a Mezey-féle válogatott csodálatos játéka, és a Videoton páratlan UEFA Kupa-menetelése. Máig él bennem annak a boldogságnak az érzése, amelyet ezek a sikerek okoztak. Azóta hiszem és vallom, hogy a futball nem „csak egy játék”, ahogyan azt sokan mondják, hanem sokkal, de sokkal több annál. Remélem, a Kedves Olvasókban is szép emlékeket ébresztenek az írások, és az egykori hősökkel készített interjúk. Bízzunk abban, hogy hamarosan a jelen szolgáltat majd hasonló sikereket, mint amilyeneket 1985 tavasza hozott! Kovács Attila A cikk-sorozat folytatásai: 10. rész: Kiprich és Détári visszaemlékezése 11. rész: Csuhay József a Vidi meneteléséről 12. rész: Interjú Sallai Sándorral 13. rész: Végh Tibor visszaemlékezése 14. rész: Hans van Breukelen páratlan napja 15. rész: A világbajnoki selejtező-sorozat összegzése 16. rész: Interjú Szabó József gólkirállyal 17. rész: Interjú Koszta Jánossal 18. rész: Csongrádi Ferenc múltidézése

Szabó József (Videoton) forrás: magyarforum.hu


ADATBÁZISOK TANÁROKNAK, TANULÓKNAK Kiselőadás vagy prezentáció készítéséhez, az oktatás színesítéséhez, kiegészítéséhez. Gazdag online tartalom versenyekhez, irodalomkutatáshoz vagy akár kikapcsolódáshoz is! Az adatbázisok működésével, használatával kapcsolatban Kérdezze könyvtárosát! További információ: https://brody.iif.hu/adatbazisok Kiadványunk az online adatbázisokról Az Elektronikus Információszolgáltatás honlapja: http://eisz.mtak.hu/index.php/hu/adatbazisok.html

Profile for BSMVK

Bródy Magazin - 2020. június - I. évfolyam 3. szám  

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár havonta megjelenő magazinja. Minden ami Bródy, minden, ami könyvtár.

Bródy Magazin - 2020. június - I. évfolyam 3. szám  

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár havonta megjelenő magazinja. Minden ami Bródy, minden, ami könyvtár.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded