__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

I. évfolyam 4. szám

BRÓDY MAGAZIN

BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR 2020. JÚLIUS

Megújult a Bródy Parkkönyvtár!


Tartalom

2

NYÁRI GONDOLATOK

3

BIZTONSÁGGAL A KÖNYVTÁRBAN E-BOOK AJÁNLÓ 5-6

INSTAGRAM KÖRKÉP EGER RÉGI FILMEKEN

ÉVFORDULÓS ÚJSÁG

PLÁZAKÖNYVTÁR

PARKKÖNYVTÁR ZÖLDSOROK

4

7

8-9 11

10

12-16

17-18

BRÓDY SÁNDOR MAGAZIN Minden, ami Bródy. Magazin a könyvtárról. Főszerkesztő: Tőzsér Istvánné igazgató Szerkesztő: MAMU Szerzők: Csépányi Zoltán, Kelemenné Csuhay Zsuzsanna, Pauer Erika, Szabó Eszter, Szécsényi Orsolya, Zsoldos Marianna Design és tördelés: Burai Bernadett Fotók: Bródy Sándor Könyvtár Szerkesztőség és kiadó: Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár 3300 Eger Kossuth Lajos utca 16. Telefon: +36 36 516 632 Korábbi számok online: brody.iif.hu/brody-magazin


3

NYÁRI „GONDOLATOK A KÖNYVTÁRBAN” Egyszerűen imádjuk a nyarat, és élvezzük minden percét. Hogy miért? Mert épphogy csak kiszabadultunk a tavaszi pandémiából, a home office bezártságából, amikor volt időnk egy kicsit újragondolni életvitelünket, átértékelni, néha újratervezni napi rutinunkat. Ez felszabadított minket: kifelé és befelé egyaránt jobban figyelünk, ezáltal több építő gondolat születik meg bennünk. „Az élet gyönyörű. Nézd csak meg egyszer a napfelkeltét a rét illatozó virágai között pihenve, vagy csodáld meg a nyárvégi csillaghullást! Ússz egy jót egy tiszta vizű hegyi tóban, és fuss a színes levelű fák között! Olvass el néhány igazán izgalmas könyvet, és merülj el a gyermekek önfeledt mosolyában. Lásd meg az emberekben a jót, és a te létezésed is jobbá válik!” (A. O. Esther) Nyáron valahogy minden megtörténhet, mert erősebbek, életvidámabbak, szabadabbak vagyunk, és másokban is könnyebben meglátjuk a jót. Ilyenkor nemcsak másokra, hanem magunkra is több idő jut. Szeretünk kirándulni, sétálni, grillezni vagy csak úgy együtt lenni. No és persze olvasni, könyvtárba járni: a könyv a forró napokon is társunk marad. Van, aki nyárra időzíti az év közben elmaradt könyvek olvasását, másnak szinte az egész év olvasással telik, így a nyár mindenképpen a nagy olvasások időszaka lehet – persze, ez szabadidőtől és érdeklődéstől is függ. Buszon vagy vonaton ülve, a hűvös szobában vagy az udvaron, a strandon napozás közben olvasunk, és el is felejtődhet, hogy van a világon telefon. Itt a nyár! Olvasásra fel! Kezdje a magazinunk júliusi számával, majd térjen be könyvtárunkba egy izgalmas, vicces, szórakoztató, esetleg elgondolkodtató könyvért! Kelemenné Csuhay Zsuzsanna szolgáltatási igazgatóhelyettes

Találkozzunk a könyvtárban! /brodykonyvtar

/brodylibrary


4

BIZTONSÁGGAL A KÖNYVTÁRBAN A Bródy Sándor Könyvtár a veszélyhelyzet megszűnését követően - a megfelelő biztonsági intézkedések meghozatala után - 2020. június 16-án nyitotta meg újra kapuit. A nyitás előtt beszereztünk egy ózongenerátort, amely a felületeken megtapadó, valamint a levegőben jelen lévő vírusok és baktériumok ellen hatásos, így megfelelően tudja a visszahozott könyvtári dokumentumokat is fertőtleníteni. Az adott helyiség levegőjéből állítja elő a szükséges ózonkoncentrációt, így hatástalanítva a káros mikroorganizmusokat. Olvasóink így a legnagyobb biztonsággal használhatják könyvtárunk összes telephelyét. Úgy gondoljuk, hogy a veszélyhelyzet elkerülése érdekében minden tőlünk telhetőt megteszünk, de kérjük olvasóinkat az alábbiak betartására: mindenkinek a saját – szájat és orrot eltakaró - maszkját kell használnia a könyvtári térben, saját kesztyű viselése ajánlott, valamint az 1,5 méteres védőtávolságot is meg kell próbálni betartani. Könyvtárunk összes részlegében hétköznapokon, a megszokott nyitvatartási időben, életkori korlátozás nélkül várjuk olvasóinkat. Idén nyári szünetet nem tartunk, de szombatonként az összes részlegünk zárva tart.  2020. július 31-ig késedelmi díj nélkül vesszük vissza a lejárt határidejű dokumentumokat.

RÉSZLEGEINK NYITVATARTÁSA Központi Könyvtár (Eger, Kossuth L. u. 12.) Hétfő: 13-18 Kedd-Péntek: 10-18 Szombat: ZÁRVA

Felnémeti Fiókkönyvtár (Eger - Felnémet, Kovács Jakab u. 35.) Hétfő: ZÁRVA Kedd-Péntek: 9-12, 13-17 Szombat: ZÁRVA

Gyermekkönyvtár (Eger, Bartók Béla tér 6.) Hétfő: ZÁRVA Kedd-péntek: 9-17 Szombat: ZÁRVA

Felsővárosi Fiókkönyvtár (Eger, Kallómalom u. 88.) Hétfő: ZÁRVA Kedd-Péntek: 10-12, 13-18 Szombat: ZÁRVA

Bródy ParkKönyvtár az Érsekkertben Hétfő-péntek: 10-12

Plázakönyvtár (Eger, Törvényház út, Agria Park, 1. emelet) Péntek-szombat: 10-18 Vasárnap: 10-16


5

ANGOL NYELVŰ E-BOOK AJÁNLÓ Olvasóink angol nyelvű e-könyveket is kölcsönözhetnek tőlünk, melyeket akár offline is olvashatnak saját eszközeikről, mobiltelefonról, e-könyv-olvasóról. Az e-könyveket a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár az EBSCO Host eBook Public Library Collection nevű adatbázisán keresztül szolgáltatja olvasói részére, akik így közel 48 000 e-könyvhöz tudnak hozzáférni. Az EbscoHost a világ egyik leggyakrabban használt referencia forrása, sokféle adatbáziscsomagot szolgáltat, ezek közül a Bródy Sándor Könyvtár az EbscoHost eBook Public Library Collection-re fizet elő. Ezt a gyűjteményt kifejezetten nyilvános könyvtárak számára készítették, gyermek, ifjúsági és felnőtt szépirodalmi könyvek, valamint ismeretterjesztő kiadványok találhatók meg benne. Az EbscoHost eBook Public Library Collection-t egyaránt ajánljuk felnőtteknek és fiataloknak, nyelvvizsgára készülőknek, vagy kikapcsolódni vágyóknak.  Minden hónapban készítünk egy angol nyelvű e-könyv-ajánlót a honlapunkra, amellyel az EBSCO Host gazdag gyűjteményéből szeretnénk ízelítőt adni olvasóinknak.  Jó szórakozást kívánunk e-könyveinkhez!

Philip J. Cunningham: Tiananmen Moon: Inside the Chinese Student Uprising of 1989 This compelling book provides a vivid firsthand account of the student demonstrations and massacre in Tiananmen Square in 1989. Uniquely placed as a Western observer drawn into active participation through Chinese friends in the uprising, Philip J Cunningham offers a remarkable day-by-day account of Beijing students desperately trying to secure the most coveted political real estate in China in the face of ever-more daunting government countermoves. Tiananmen Moon takes the reader into the thick of the 1989 protests while also following the parallel response of an unprepared but resourceful Western media.In this revised and expanded edition, Cunningham recounts rare vignettes about life in Tiananmen Square under student leadership, including previously unpublished material.


6 Sue Bradford Edwards, Duchess Harris: Black Lives Matter Black Lives Matter covers the shootings that touched off passionate protests, the work of activists to bring about a more just legal system, and the tensions in US society that these events have brought to light. Aligned to Common Core Standards and correlated to state standards. Essential Library is an imprint of Abdo Publishing, a division of ABDO.Alicia Garz: We’re not saying Black lives are more important than other lives, or that other lives are not criminalized and oppressed in various ways. . . . When you drop ‘Black’ from the equation of whose lives matter, and then fail to acknowledge it came from somewhere, you further a legacy of erasing Black lives and Black contributions . . . we are asking you . . . to stand with us in affirming Black lives. . . .

Kirstin Cronn-Mills: Transgender Lives : Complex Stories, Complex Voices J'I didn't hear the word transgender until I was eighteen, when a person I was dating came out as trans. My boyfriend came out as my girlfriend, and I thought,'What... is that?'She said,'I just don't think I'm a man.'And I said,'Guess what? Neither do I.'And then the skies parted, and I understood who I was.'— Katie Burgess, nonprofit director and community activist/organizer Meet Katie, Hayden, Dean, Brooke, David, Julia, and Natasha. Each is transgender, and in this book, they share their personal stories. Through their narratives, you'll get to know and love each person for their humor, intelligence, perseverance, and passion. You'll learn how they each came to better understand, accept, and express their gender identities, and you'll follow them through the sorrows and successes of their personal journeys. Az e-könyvek eléréséhez kattintson a címekre, majd írja be az olvasójegyén található ötjegyű olvasói kódot (a vonalkód fölötti szám). Ha az olvasójegyén található számsor négy vagy annál kevesebb számjegyből áll, egészítse ki a számsort 5 számjegyűre, a számsor elé írt megfelelő számú nullával! Ezután az e-könyvek letöltéséhez be kell lépnie saját fiókjába, amelyet ingyenes regisztrációval hozhat létre. Ha segítségre van szüksége, kérjük forduljon könyvtárunk munkatársaihoz!


Júliusi p é k r ö k m a r g a t s n I asol #mutimitolv

100. Bródy Pakk

Olvas ói fot ó @ker aolva s

vagyunk! a v it y n a jr Ú Parkkön yvtár

Kövess minket! @brodylibrary #brodybanvagyok

Sárká nyok a kön yvtár ban


8

Az ART SAROK és a HELYISMERETI GYŰJTEMÉNY bemutatja

EGER RÉGI FILMEKEN A két világháború közötti magyar filmtörténet két alkotásában is felbukkan a korabeli Eger. 1937-ben mutatták be Rejtő Jenő zenés színpadi vígjátékának átdolgozását az Úrilány szobát keres című filmet, galántai Balogh Béla rendezésében. A főszerepeket Ajtay Andor, Kabos Gyula, Somló István, Zilahy Irén játszotta. A stáb három napig tartózkodott a városban, sajnos az időjárás nem volt túl kedvező. A filmben láthatjuk a Korona szállót (ma Park Hotel), a Grőber-pincét, a Deák Ferenc utcáról közelítve megjelenik a Főszékesegyház, a Líceum, az akkori Káptalan (ma Kossuth) utca, a vár, a várból panorámafelvétel.

Korona szálló Építése a régi Korona lebontásával kezdődött. A kétemeletes új szállodát Wälder Gyula műegyetemi tanár tervezte. Ünnepélyes átadására 1929. március 30-án került sor. Étterem, grill, eszpresszó létesült benne. Kerthelyisége a társadalmi élet gyakori színhelye volt. Az új szálló bérlője Unterreiner János lett. 1935-ben némileg átalakították.

Történt egy rejtélyes eset is: Balogh Béla a rendező a következő titokzatos névtelen levelet kapta, keskeny borítékban, női írással: "Kedves Balogh Úr! Ne haragudjon, hogy egy ismeretlen levelet ír Magának. De ismerek egy olyan fiút, amelynek a szépségét még egy filmszínész is megirigyelné, és tehetséges. Ha érdekli, a jövő hónapban jöjjön Egerbe. És a következő hirdetést tegye a napilapba még most: Elveszett egy arany karóra a Dohánygyár körül. A megtalálója-----pengő jutalomban részesül. A pénzjutalom jelenti a napot. És azon este az Érsekkertbe 7 órakor a fehérszékben találkoznak." Nem tudni mi lett az eset vége.

Balogh Béla forrás: hangosfilm.hu


9 Strandfürdő Az Egri Termálfürdő Magyarország egyik legszebb, legismertebb fürdőhelye, amely 1932ben nyitotta meg kapuit. 1500-as évek elején már egy olyan fürdő működött Egerben, amelyet az egri püspök is szívesen használt. Az egri vár 1596-os elestével és a török megszállás kezdetével egy új, mohamedán fürdőkúltúra honosodott meg a városban. 1934-ben az egri termálvizet gyógyvízzé minősítették.

"Úrilány szobát keres" c. film főszereplői: Kabos Gyula és Zilahy Irén forrás: port.hu

A teljes cikk olvasható: Pillanatképek az "Úrilány szobát keres" egri felvételeiről (Eger, 1937-08-05 / 124. szám)

1940-ben Radványi Géza rendező Zárt tárgyalás című filmjének külső felvételeit is Egerben forgatták. A film főszereplői Páger Antal, Tasnády Fekete Mária, Timár József, Somlay Artúr. Több jelenetben láthatjuk a Törvényházat, a Főszékesegyházat, Líceumot, a Kossuth teret (ma Dobó tér), Minoriták templomát és hídját, a várat, a várból látképet, a strandot. A forgatáson mély duda bődült, Páger Antal érkezett: "Tömeg fut össze, mint a tej. Összefut a nyál is az autósok szájában, olyan remek az Alfa Romeo sportkocsi, hosszan nyúló motorházával és zöld bőr üléseivel. Valaki megjegyzi: tudod, hogy hívják ezt a kocsit, ha leáll az úton és nem lehet megtalálni, mi a hiba benne? Csalfa Romeo." Cikk az Eger című napilapban a filmről ITT olvasható. A filmek megtekinthetők könyvtárunk NAVA pontján, a képeslapok helyismereti gyűjteményünkben.


Évfordulós Újság LEPJE MEG SZERETTEIT EGY SZEMÉLYRE SZÓLÓ AJÁNDÉKKAL! Könyvtárunk gazdag napilap- és folyóirat-gyűjteménnyel rendelkezik. Ezekből a kiadványokból ismerheti meg az érdeklődő, milyen fontos események történtek szerettei, barátai születésnapján, házasságkötésének napján. Hogy néz ki a kiadvány? Az Évfordulós Újságot A/4-es formátumban készítjük. Egy kiadvány 8 színes, tűzött oldalt tartalmaz. A borító az újság kezdőlapja, mely 160 gr-os papírra kerül nyomtatásra. Ezen az oldalon helyezzük el az ünnepelt születési dátumát, fotót, illetve jókívánságot/idézetet. A megrendelő három mintából választhatja ki a számára megfelelő előlapot, melynek sorszámát fel kell tüntetnie a megrendelőlapon. A belső nyolc oldal lapjait az eredeti újságból nagy felbontásban digitalizált (300 dpi, jpeg formátum) nagyteljesítményű színes nyomtatóval, 80 gr-os papírra nyomtatjuk. Itt van lehetőség a gólyahír, illetve a megrendelő által hozott fénykép(ek) beillesztésére, amennyiben igényli. Hogyan juthatok hozzá? Személyesen a Központi Könyvtár (3300 Eger, Kossuth L. u. 12.) Olvasószolgálati részlegén, illetve a Helyismereti Gyűjteménynél kérhet Megrendelőlapot, melyen rögzítjük kérését. Emellett letöltheti doc formátumban ITT. A megrendelést elküldheti e-mailben a csepanyiz@brody.iif.hu internetes címre, melyről visszaigazolást kap. Az elkészítés ideje: 7 munkanap. Mennyibe kerül? Az Évfordulós Újság ára 3000 Ft. Számlázása a Központi Könyvtár Olvasószolgálati részlegén történik. További információt kérhet: Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár Központi Könyvtár, Olvasószolgálat Csépányi Zoltán Telefonszám: +3636/516-595, 517-574 E-mail: csepanyiz@brody.iif.hu


ÚJRA VÁR A PLÁZAKÖNYVTÁR! 2020. július 3-án, a tavaszi vírusjárvány miatti kényszerleállás után – közkívánatra – újra megnyitott plázakönyvtárunk. A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár és az Agria Park 2012. december 7-én nyitotta meg a “Nyisd ki a világot!” régiós pályázati programsorozat keretében az ország első klasszikus plázakönyvtárát Egerben, melynek népszerűségét mutatja, hogy azóta is hétvégeken megszakítás nélkül működik. A plázakönyvtár minden héten pénteken, szombaton 10 órától 18 óráig, vasárnap 10-től 16 óráig várja az olvasni vágyó látogatókat, ahol minden hagyományos könyvtári szolgáltatás elérhető. A könyvtár az Agria Park első emeletén a Vásártérben kapott helyet, egy olyan közösségi térben, ahova a látogatók szívesen járnak olvasni, tárgyalni, játszani, vagy csak beszélgetni. Az elmúlt 8 év bebizonyította, szükség van rá, szolgáltatásaival képes rugalmasan alkalmazkodni a 21. század megváltozott igényeihez, elvárásaihoz: felhasználóbarát, rugalmas nyitvatartás, kínálatában folyamatosan megújuló könyvállomány, szórakoztató folyóiratok, olvasói internetelérés. A plázakönyvtár létrehozásával újabb lépést tettünk a közösségi színtérré alakulás folyamatában, amikor már nem az olvasó keresi fel a könyvtárat, hanem a könyvtár keresi meg szolgáltatásaival az olvasót. E törekvésünkben nagyszerű partnerünk volt az Agria Park vezetése, amely törekszik arra, hogy a többszintes komplexum a vásárlás és kikapcsolódás mellett minél több élményt is nyújtson mindazoknak, akik a bevásárlóközpontba is ellátogatnak: a sokféle szolgáltatást kínáló helyi térben a könyvtár újabb színfoltot képvisel könyvkölcsönzésével, közhasznú információszolgáltatásával. Az ide látogatók számára kétféleképpen biztosítunk beiratkozást: felkereshetik plázás könyvtári részlegünket csak ideszóló olvasójeggyel, csökkentett díjszabással, de beiratkozhatnak úgy is, hogy teljes könyvtári állományunkat használhassák minden részlegünkben. A mintegy 800 kötetes könyvkészletben túlnyomóan szépirodalmi műveket kínálunk a szórakoztató irodalom köréből; a polcokon találhatók klasszikus és kiemelkedő kortárs művek, életrajzi és történelmi regények. A kisebbek gyermek- és ifjúsági regényeket, elbeszéléseket, verseket, meséket lapozgathatnak. A szakirodalomból ismeretterjesztő könyveket válogattunk be állományunkba, de helyet kapnak itt ifjúsági ismeretterjesztő művek, egészségüggyel, kisállattenyésztéssel, kertészettel, foglalkozó művek, hobbikönyvek. Az ide betérőket a folyóiratok színes palettájával is várjuk. Ma már nyugodt szívvel kijelenthetjük: számításaink bejöttek: sikerült becsempésznünk az olvasás új helyszínét a köztudatba, egyre több háztartásban olvashatjuk a családtagoknak hátrahagyott üzenetet:

A PLÁZÁBA MENTEM, KERESS A KÖNYVTÁRBAN! Nyitvatartás: péntek-szombat: 10-18 vasárnap: 10-16


12

KÖNYVTÁR A FALAKON KÍVÜL AZ ÉRSEKKERTI PARKKÖNYVTÁR Pauer Erika - Szécsényi Orsolya

Könyvtárunk 2009 óta működteti Bródy ParkKönyvtárát az egri érsekkerti játszótéren. A lombos fák alatt elterülő játszótér nyaranta tele van hűsölni vágyó felnőttekkel és hintázó, csúszdázó gyereksereggel, akik játék közben szívesen telepednek egy kis időre a könyvtár piros napernyője alá olvasgatni, könyvet nézegetni. A ParkKönyvtárról ma már elmondhatjuk, hogy a nyári, egri családi programok között egy hagyományosan visszatérő vidám színfolt, amit a vakáció beköszöntével lelkesen várnak gyerekek, anyukák, apukák és nagyszülők. Az elkészült statisztikák alapján a látogatói adatokat figyelembe véve fontos tényező lett a Gyermekkönyvtár forgalmának növelése tekintetében. Sok kisgyermek itt találkozott először a könyvtárral, s lett rendszeresen visszatérő olvasó a kőépületünkben is. A ParkKönyvtár minden évben június közepétől, augusztus elejéig üzemel. Eleinte heti két délelőtt, majd 2017-től már minden hétköznap, délelőtt 10.00 és 12.00 óra között vártuk az érdeklődőket. Így egy-egy nyáron - az időjárástól függően – 25-30 alkalommal is ki tudtunk települni a szabadba. A szolgáltatással kapcsolatos feladatokat, és a könyvszállítás koordinációját napi váltással egy-egy kolléga látja el, akik egyébként a megyei könyvtár különböző részlegeiben, osztályain teljesítenek szolgálatot. Kezdetben, a kb. 120-150 db gyermekkönyv, kartondobozokban került a játszótérre. Ezek egy részét helyeztük el a szintén kiszállított gurulós könyvsoroló polcon, a többit pedig a dobozokból lehetett válogatni. Egy megállító-tábla, egy napernyő, egy nagyméretű rongyszőnyeg, illetve két rattan-ülőke képezte a szabadtéri könyvtár bútorzatát. Az első évben a kiszállításokat még a könyvár személyautójával bonyolítottuk le. Ez azt jelentette, hogy minden egyes alkalommal a könyvtárból vittük ki a könyveket, majd a Parkkönyvtár zárása után oda szállítottuk vissza őket az összes kellékkel együtt.


13 A második évben megkerestük az Egri Városi Sportiskola vezetését, akikkel együttműködési szerződést kötöttünk. Ennek értelmében a játszótér közvetlen szomszédságában elhelyezkedő Városi Sportcsarnok épületében, teljesen ingyenesen, könyvtárunk rendelkezésére bocsátottak egy kisebb raktárhelyiséget. 2010 nyarán már itt tárolhattuk könyveinket és a parkkönyvtár bútorzatát. Autóra így csak nyár elején és végén volt szükség, amikor a könyvtár épületéből ki- és beszállítottuk az állományt. Minden más alkalommal a szolgálatban lévő könyvtárosok a könyvsoroló polcra fölpakolva gurították a játszótérre a teljes könyvtárat. A 2013-as év újabb minőségi változást hozott a parkkönyvtár életében: a játszótéri könyvtárat szerettük volna egy modern, esztétikus, valódi mobil szolgáltató hellyé változtatni, amit egy könyvtáros minden tekintetben könnyedén képes „üzemeltetni”, s amely térben, kitágítva a könyvtár lehetőségeit, megpróbál a családok számára értékes, élményt nyújtó kikapcsolódást biztosítani. E célkitűzésünk remekül rímelt és összhangban állt kiemelt kulcsterületeinkkel: „A piac, vagyis a használók körének bővülése érdekében a potenciális használókat bizonyos élethelyzetekben el kell érni. Meg kell célozni az új diákot, az újonnan munkába állót, a kismamát, a friss nyugdíjast, a gyesen lévő anyukát…”


14 A németországi mannheimi Városi Könyvtárban megvalósított triciklis mozgókönyvtár mintájára szerettünk volna az egri gyermekkönyvtár számára is egy hasonló járművet beszerezni. A tricikli minden tekintetben fedte elképzeléseinket: új design, esztétikum, gyors mobilizálhatóság, „egyszemélyes vezetés”. A magyarországi piacon kapható triciklik közül a Bagaméri fantázianévre hallgató változat volt számunkra a legmegfelelőbb, mely óriási teherbírású, padjai felhajthatóak, így nagyobb méretű tárgyak szállítására is jól használható, háromsebességes váltójának köszönhetően könnyen mozdíthatóak a nagy terhek, akár emelkedőn is. A tricikli megvásárlásához könyvtárunk fenntartói támogatást kért, amit meg is kapott, s így 2013 tavaszára begurult udvarunkra a hőn áhított jármű. Az utasboxon matricákkal elhelyeztük könyvtári feliratainkat, így nem volt szükség tovább a megállító-tábla használatára. A belső állványzatához rögzítettük a piros napernyőt, hogy erről a jól megszokott kellékről ne kelljen lemondanunk. A tricikli rakterében rengeteg könyvet tudtunk elhelyezni és szállítani, biztonságos esővédő felszerelésekkel ellátva.A 2009 óta működő Parkkönyvtár hatékonyságát a statisztikai adatok, az elégedettségmérés, a vendégkönyvek és a személyes visszajelzések mutatják.


15 Így amikor 2019. év elején lehetőségünk nyílt arra, hogy megújítsuk pakkönyvtári szolgáltatásunkat egy pályázat segítségével, örömmel vágtunk bele a feladatba. Egy új "kultúrapont": a Bródy ParkKönyvtár címmel nyújtottuk be pályázatunkat a Terület- és Településfejlesztés Operatív Program felhívására. A pályázat beadásában és lebonyolításában segítségünkre volt az Egri Helyi Közösség akciócsoportja is, hiszen pályázatunk egy ún. CLLD pályázat, ami azt jelenti, hogy tartalmában és céljaiban közösségi szinten irányított városi helyi fejlesztésnek minősül. A pályázat a parkkönyvtári szolgáltatásunk megújítását tűzte ki célul, figyelembe véve a helyi közösségfejlesztési stratégia céljait. A könyvtár marketing munkacsoportja több jó hangulatú ötletelés során alakította ki a beszerzendő eszközök körét.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásának köszönhetően egy elektromos triciklit vásároltunk, mely a kollégák munkáját könnyíti, hiszen az egyszemélyes szolgáltatás megvalósításakor több faládányi könyvet kell megmozgatni. Az első dolgunk volt az utasboxot átszerelni az új járműre, hogy minél hamarabb munkába állhasson az új triciklink. Pályázatunk másik nagyobb költségű eszköze a 3x2 méteres mobilszínpad volt, amely nélkülözhetetlen eleme lesz az új kultúrapont működésének. A támogatásból kényelmes, vonzó és színes kültéri bútorokat szereztünk be, melyek látványos hátteret biztosítanak megújult szolgáltatásunknak. A mókás állatos ülőkék, a kis és nagyméretű babzsákok, az XL méretű párnák és vidám puffok kedves színfoltjai az érsekkerti kitelepülésnek. A programok megtartásához kültéri asztalokat, székekeket, nyugágyakat, függőágyakat, napernyőket és gyerekbútor szetteket vásároltunk.


16 A Bródy ParkKönyvtár megnyitójával, melyre 2020. június 22-én került sor elérkeztünk a projekt fenntartási időszakához. Ez azt jelenti, hogy ezen a nyáron megújult parkkönyvtári szolgáltatásunkat olyan közösségi programok fogják színesíteni, amelyeken egyszerre akár több generáció együttesen részt tud venni.

A pályázat elvárt eredményei között szerepelt a civil társadalom fejlesztése, az aktivitás növelése. Ennek megvalósítása érdekében együttműködési megállapodásokat kötöttünk civil szervezetekkel, akikkel programjainkat a helyi értékek és a környezettudatosság figyelembevételével valósítjuk meg. Úgy gondoljuk, hogy a megújult parrkönyvtári szolgáltatásunk az infrastrukturális bővítésnek, és az érsekkerti gyönyörű és ápolt környezetnek köszönhetően, kiváló lehetőséget ad a minőségi közösségi kultúrafogyasztásra. A kültéri ülőbútorok látványos elhelyezése, és a hely különleges olvasóteremmé alakítása több generáció számára biztosít találkozóhelyet a szabadidő hasznos eltöltése érdekében. A pályázat megvalósulásáért a következő személyeknek mondunk köszönetet: Varga Lászlónénak a pénzügyi segítségéért, a Marketing Munkacsoport tagjainak a jobbnál jobb ötletekért. Tagok: Pauer Erika, Szabó Eszter, Burai Bernadett, Zsoldos Marianna és Csépányi Zoltán. A pályázat lebonyolításában nyújtott segítségéért: Jeneiné Csernák Mariannának és Szemerszkiné Dürgő Csillának, a támogatásukért: Kelemenné Csuhay Zsuzsannának és Bodor Katalinnak, a lehetőségért Tőzsér Istvánnénak.

Lapozgass a fák alatt, gyere a ParkKönyvtárba!


17

BRÓDY ZÖLDSOROK

A BAZSALIKOM TERMESZTÉS FORTÉLYAI Szabó Eszter

Végre itt a nyár a forróságával, hangulataival, és nem utolsó sorban ínycsiklandó zamataival. Nem lehet betelni a rengeteg salátafélével, amit aztán ízesíthetünk mindennel, mi szem szájnak ingere. Az egyik ilyen alap fűszernövény a bazsalikom, amiből a rengeteg sem elég. A legnagyobb gond vele, hogy amennyiben cserépben vásárolja az ember, az az egy cserépnyi növény nem bírja sokáig, pláne, ha egy mesterségesen „feltunningolt” növényről van szó, ami a vásárlás pillanatában, még kinéz valahogy, aztán néhány nap múlva rejtélyes körülmények között fogja magát, és elkókad. Ezért bátorítok mindenkit, hogy ültessen bazsalikomot. Még most sem késő, és késő őszig nem fogsz belőle kifogyni. Ígérem. Mi is kell hozzá? Vetőmag, virág, vagy palántaföld, erkélyláda, virágcserép. Többféle bazsalikom magot lehet kapni, nekem az óriás levelű fajta a legszimpatikusabb. Miért is? Mert valóban ÓRIÁSIAK a levelei, a legzamatosabb fajta, ráadásul gyorsan és látványosan fejlődik. Amennyiben megvan a láda, föld, magonc hármasa, töltsd félig földdel a ládát, nedvesítsd be. Értsd ezalatt, hogy ne tocsogjon a vízben, csak legyen jó nyirkos. Annyi földet szórjál rá, hogy a magok meghallják a déli harangszót. Imádom ezt a hasonlatot, szóval csak annyi földet hints rá, ami épp ellepi. Permetezd le vízzel, és akár egy üveglapot is tehetsz rá, amíg ki nem bújnak a magok, ami ebben a jó időben akár 2-3 nap múlva be is következhet. Ezután locsolgasd, permetezgesd reggel, este szorgalmasan mindaddig, amíg kb. 10 cm-es nem lesz a bazsalikom dzsungel, ezután szétültetheted őket. Bár jól tűrik a nyüzgetést, azért bánj finoman velük, meghálálják.


18 Szétültetés után mehetnek ki a napra. Én balkon-ládában, cserépben tartom őket, mivel gourmand éticsigáim is rácuppantak ám a bazsalikomra, úgyhogy csak néhány tövet szoktam a paradicsomok közé ültetni. Aztán csak csodáld őket, ahogy nőnek, és lassan el kezdheted csipegetni a leveleket, salátáidba, szendvicseidbe, és gin tonicba morzsolva sem utolsó.

A jól sikerült projekt után, elkészítheted életed első pestóját, és ezután meggyőzödhetsz arról, hogy bazsalikomot termeszteni milyen nagyszerű! Szeretnél még többet olvasni a bazsalikom termesztésről, és felhasználásáról? Két fantasztikus könyvet ajánlok: Az egyik Charles Dowding Ásásmentes biokert - Zöldségek gyümölcsök termesztése és felhasználása organikus módon című könyve. Valóban megúszhatjuk a növény-termesztést ásó és kapa nélkül? A könyvből kiderül. Kölcsönözd ki, vagy jegyezd elő Online Katalógusunkban!

A másik könyv, amit szívesen forgatok Dóra Melinda Tünde Kertkaland - Termelj magadnak zöldséget című könyve, ami nagyon érthetően kalauzolja el a kezdő, és gyakorlottabb kertészeket a zöldségtermesztés rejtelmeibe. Igazat szól a szerző amikor azt mondja,„Nem baj, ha még sosem csináltál ilyet, igyekeztem minden apró információt összegyűjteni, hogy könnyű legyen a dolgod.” Kölcsönözd ki, vagy jegyezd elő Online Katalógusunkban!

Profile for BSMVK

Bródy Magazin - 2020. július - I. évfolyam 4. szám  

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár havonta megjelenő magazinja. Minden ami Bródy, minden, ami könyvtár.

Bródy Magazin - 2020. július - I. évfolyam 4. szám  

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár havonta megjelenő magazinja. Minden ami Bródy, minden, ami könyvtár.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded