flits_jaargang12_nummer2

Page 1

VOORWOORD REDACTIE Bijna alweer een jaar voorbij, de winterstop staat voor de deur.

Natuurlijk heeft iedereen 26 december in de agenda staan, ook dit jaar weer de dag van de Traditionele Kerstloop. De organisatie hoopt op veel deelname van de leden van BSC Unisson.

De voetbalschoenen kunnen in en de schaatsen uit het vet. Een jaar waarin weer veel gebeurd is. Na veel hindernissen en de daarbij behorende vertragingen, is dan eindelijk begonnen met de nieuwbouw op “De Zweede”. Ook is er een opening in de kwestie m.b.t. het Nijmeijerlegaat, het ziet er naar uit dat we toch aan de voorwaarden voldoen om ons deel van de koek alsnog te kunnen krijgen.

In dit nummer, daar zijn we als redactie heel trots op, een exclusief interview met Sint Nicolaas. De goedheilig man was zo goed tijd vrij te maken voor onze verslaggever en was zelfs bereid om de prijzen uit te reiken bij de Playbackshow. Ook een interview met onze penningmeester, enkele prominenten uit de vereniging en een mooi redactioneel stuk over het ontstaan van de Boekelopers zijn te vinden in deze uitgave. Kortom weer een goed gevulde Flits, ideaal om de feestdagen door te komen.

Zo vlak voor de winterstop kunnen we wel constateren, dat de sportieve resultaten, traditiegetrouw weer zeer wisselend zijn. Het eerste staat in het linkerrijtje met bijna net zoveel doelpunten tegen als voor. Het 6e staat er nog het beste voor met een mooie 3e plaats.

Toch wil ik bij deze een oproep plaatsen, aan met name de voetbal, om ons toch wat meer kopij te sturen, het aantal inzendingen van de dames en heren voetbal vallen in de regel wat tegen.

De Boekelopers trainen als vanouds door, weer of geen weer. Wedstrijden worden gelopen, podium plekken behaald. Voor het eerst doet een groepje mee aan de Twentse Cross Competitie, meer daarover verderop in deze uitgave.

Met de feestdagen in zicht, wensen wij iedereen een fijne Kerst en een heel gelukkig Nieuwjaar.

1

Inhoudsopgave 1 3 4 5 7 10 11 13 16 19 20 31 33 34 37 34 38 41 39 40

Redactioneel voorwoord Van de voorzitter Nieuwe accomodatie Keuzes van Peter Teusink Even voorstellen Jelle Spenkeling Jubilarissen Trainersproat Stefan Sogtoen persoonlijk Rudi Lansink Playbackshow Tweede elftal Boekelopers Jeugdzaken F groep E1 elftal D1 elftal Humor Respect Grote Sinterklaas interview Geflitst Dan nog even dit Colofon Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014

Ereleden . . . .

Herman Simmelink Gerrit Timmer Jan Vos Herman Vossebeld (erevoorzitter)

Leden van verdienste -

Freddie Annink André Börgeling Herman ter Brugge Ferdie van Dijk Mini Homeijer Frans ter Huurne Gerrit Markink Joop Stavenuiter Frans Waanders Freddy Winters Gerrit Waanders

Prettige Kerstdagen


Hoveniersbedrijf

. MEUBELEN . TAPIJTEN . GORDIJNEN . MEUBELSTOFFEREN

Erik Wissink Wissinksdijk 114 - 7548 PD Usselo Tel. 053 - 428 20 06

WONINGINRICHTING

ABBINK

b.v.

Nieuwe Kampweg 126 - 130 Boekelo Tel. 053 - 428 17 08 Mobiel 06 51584557

COMPUTERS, PRINTERS, SCANNERS, NOTEBOOKS, ENZ. Molenveld 101, 7548 RB Boekelo Tel.: 053-4282061 Fax.: 053-4281106 E-mail.: han@morsink.org

2 Het op één na beste adres voor al uw - Loonwerken - Grondwerken - Containerwerken

LOONBEDRIJF

ROOSSINK Tesinkweg 120 7548 PH Enschede Tel. 053 - 428 15 95 Fax 053 - 428 27 82 Mobiel: 06-53413270

Prettige Kerstdagen

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014


VAN DE BESTUURSTAFEL Van de voorzitter Nu de Sint het land al weer verlaten heeft, gaat het zwarte pieten op sommige plaatsen in Nederland nog even door. Zo niet binnen BSC Unisson! Bij ons staan alle neuzen gelukkig dezelfde kant op, dat blijkt wel uit de manier waarop we het tijdens onze laatste Algemene Ledenvergadering eens konden worden over de oplossing voor het legaat van de gebroeders Nijmeijer. Die positieve, maar wel degelijk kritische, houding binnen onze vereniging heeft ons tot een oplossing gebracht waarin iedereen zich prima kan vinden en waarmee we dus wel voldoen aan de voorwaarden zoals gesteld in het legaat. Dit betekent gewoon elk jaar weer een aanzienlijke som geld voor onze verenging. Dat geld zullen we nodig hebben, want het zal niemand zijn ontgaan dat de bouw van de MFA (voor ons dus kleedkamers en kantine) daadwerkelijk gestart is. Dat houdt in dat wij komend voorjaar/zomer gaan verhuizen! In diezelfde laatste Ledenvergadering hebben we afscheid moeten nemen van Bas Hassink als bestuurslid. Bas kan e.e.a. toch moeilijk combineren met zijn baan, waarin hij regelmatig langere periodes in het buitenland vertoeft. Bas heeft gelukkig wel aangegeven op de achtergrond beschikbaar te blijven voor allerlei hand- en spandiensten. Bas, nogmaals dank voor je inzet! Gelukkig hadden we in Peter Teussink al een nieuw bestuurslid gevonden. Peter is tijdens de ALV formeel toegetreden tot het bestuur. Recent hebben we ook André Börgeling bereid gevonden om bestuurlijk zijn steentje bij te dragen, waarmee we weer redelijk op sterkte zijn. Dat is ook wel nodig, want de komende periode wordt, zoals eerder gememoreerd ook, of misschien wel vooral, bestuurlijk een drukke periode. Zo moet de verhuizing worden voorbereid en zullen we de nodige contractuele zaken moeten omzetten. Daarnaast zal een beroep gedaan worden op de zelfwerkzaamheid van jullie als leden. Gezien de geluiden die we horen, gaat dat wel goed komen!

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014

Gebeurt er dan nog iets op het sportieve vlak zult u denken. Jazeker wel; het eerste draait redelijk mee in de 5e klasse en richt zich op het behalen van de nacompetitie. Daarnaast zijn de lopers als altijd zeer actief en is er recent een unieke samenwerking ontstaan tussen lopers en voetballers. Er wordt namelijk door Frans Koevoets (een ervaren looptrainer) specifieke, technische looptrainingen gegeven aan de trainers van de afdeling voetbal (een soort train-the-trainer). De afdeling voetbal is hier zeer enthousiast over. Verder kunnen we niet nalaten te melden dat Carnaval in Boekelo dit jaar ook weer een BSC Unisson-tintje heeft. Ron Schukkert is n.l. komend jaar de adjudant van Prins Arjan 1 (die op zijn beurt weer de zoon is van de “onvolprezen” scheidsrechter Herman Dijks). Tenslotte kunnen we melden dat de activiteitencommissie goed bezig is. De playback-show van eind november was wederom zeer geslaagd en nieuwe activiteiten staan al weer op de rol. Houdt de agenda op onze site dus in de gaten! De komende “ rustige periode” staat toch weer bol van de activiteiten, zoals de traditionele Kerstloop op tweede Kerstdag, de nieuwjaarsreceptie en om de feestdagen in te luiden: op 21 december een kerstborrel voor alle vrijwilligers van onze vereniging. Kortom, genoeg te doen. Afsluitend wil ik namens het bestuur iedereen prettige feestdagen en een goed en gezond 2014 toewensen! Rob Stokkers

Prettige Feestdagen

3


REALISATIE SPORTPARK Onze eigen 9 -11, een dag om ook nooit te vergeten Zaterdag 9 november 2013, een memorabele dag voor Boekelo/Usselo/Twekkelo in het algemeen en voor BSC Unisson in het bijzonder. Nadat de bouwcombinatie MFA Boekelo 2 dagen daarvoor al was begonnen, kon om 09.00 uur, het officiële startsein worden gegeven voor de veelbesproken nieuwbouw van “De Zweede op het nieuwe Sportcomplex Boekelo. Symbolisch was het zonnetje na veel dagen van regen. Aannemers, wethouder, voorzitters, fysio, Dorpsraad en vele anderen waren aanwezig bij de kortstondige ceremonie. De ceremonie, die bewust sober was gehouden, werd nog opgeluisterd met het bezoek van de aftredende Boekelose Prins Carnaval.

4

Na de schop in de grond, waarbij op bovenstaande foto's ten onrechte de illussie wordt gewekt dat deze heren al het betreffende grondwerk op deze morgen hebben verricht, werd gezamenlijk opgetrokken richting 't Kerkje in Boekelo.

het Stichtingsbestuur MFA, trots op mag zijn. Veel meer nieuws over de nieuwbouw is te vinden op onze site www.bscunisson.nl, onder www.bscunisson.nl/mfa/ en onder www.bscunisson.nl/nieuwbouw/. Op deze laatste pagina is ook het uitgebreide fotoalbum te vinden, waar de hele voortgang van de bouw van het Sportpark en de gebouwen van het begin tot eind, wordt gevolgd. Alle toekomstige bewoners hebben er zin in, in de nieuwe accommodatie, zomer 2014.

Hier hadden zich ondertussen ook al ruim 30 vrijwilligers voor de bouwsteenactie verzameld. Na de kop koffie en het onvermijdelijke "iets lekkers erbij", werden de bouwcontracten voor de "De Zweede" door aannemers en stichtingsbestuursleden MFA ondertekend. Wethouder Welman deed vervolgens het openingswoord en was iedereen te snel af met het kopen van de eerste bouwsteen, als echte Glanerbrugger onder de Boekeloërs. De Dorpsraad vond het nodig hier ruimschoots over heen te gaan en bood een cheque aan van maar liefst euro 2.000 en ons aller Jaap gaf tenslotte het startsein voor de Bouwsteenactie tbv De Zweede. Alle vrijwilligers werden rond 10.00 uur door Jessica Kamp op pad gestuurd na het overhandigen van de plastictas met adressen, formulieren, pennen. 's avonds kon de eerste tussenstand van ruim 21.000 euro al worden genoteerd. Een stand die inmiddels op 2 december is opgelopen tot euro 25.817,50, een resultaat waar alle collecterende vrijwilligers en de organiserende commissie DOEN, in opdracht van

Prettige Kerstdagen

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014


DE KEUZES VAN Peter Teussink Peter is enkele maanden geleden toegetreden tot het hoofdbestuur. Peter is pas drieëntwintig jaar en absoluut de jongste loot aan de bestuursboom. Als algemeen lid ondertsteunt hij de penningmeester en als het zo uitkomt en nodig is staat hij ook het secretariaat half. Peter is geboren in Usselo en woont nog steeds in deze buurtschap. Hij studeert al weer meer dan drie jaar aan de UT Twente. Na eerst technische bedrijfskunde te hebben gedaan is Peter na anderhalf jaar overgestapt op de voor hem iets mildere ‘gewone’ bedrijfskunde. En om het uitgaan en de biertjes in de kantine te kunnen betalen werkt hij in zijn, spaarzame, vrije tijd in de fruithandel van Willem Dijk. De over gebleven vrije uren besteed Peter aan trainen en voetballen met het tweede elftal. Wij willen Peter graag beter leren kennen en zijn zeer benieuwd welke keuzes hij zoal maakt in het leven.

Peter:

Auto of fiets

Auto

Anoek of Ilse de Lange

Ilse de Lange

Boek of E reader

Boek

Dan Brown of Zafon

Dan Brown ?

Van Barneveld of van Gerven

van Gerven

Armstrong of Breukink

Armstrong

Nederland of Europa

Nederland

Stad of platteland

Platteland

Huren of kopen

Kopen

Modern of klassiek

Klassiek

casual of gekleed (in pak)

Casual

Rutte of Samsom

Rutte

Grobbe of de Zweede

de Zweede

Liberaal of sociaal

Liberaal

Boekelo of Usselo

Usselo

Badr Hari of Koen Everink

Koen Everink

Tweede of eerste elftal

Tweede elftal

Gelijk geven of Gelijk halen

Gelijk geven

Geschiedenis of toekomst

Toekomst

Westerns of sciencefiction

Westerns

Doelpunten maken of voorkomen Doelp. maken Messi Ronaldo of Messi Linda de Mol of Wendy van Dijk

Linda de Mol

SMS of app

App

Ma. van Nieuwkerk of Jeroen Pauw

van Nieuwkerk

laptop of tablet

Laptop

Ajax of Feijenoord

Ajax

Om negen uur of elf uur spelen

Om elf uur spelen

Disco of bruine kroeg

Bruine kroeg

Bioscoop of museum

Bioscoop

House of Hollands

House

Auto snelweg of nationale weg

Nationale weg

Beatles of Stones

Beatles

Koffie of thee

Koffie

Winter of Zomer

Zomer

Hoofddoek of keppel

Keppel

Hotel of camping

Hotel

One night stand of relatie

Relatie

Echt gras of Kunstgras

Echt gras

Zien of horen

Zien

Bier of fris

Bier

Zingen of rappen

Zingen

Aardappels of pasta

Pasta

Damesvoetbal of Americ. Football American Football

Sinterklaas of Kerstman

Sinterklaas

Secretaris of penningmeester

Penningmeester

Voetbal Int. Of Studio Voetbal

V.I.

Chadli of Ruiz

Ruiz

Bungee jumpen of potje dammen Bungee jumpen Dan maar laten Noodrem en kans op rood lopen of laten lopen en kans op doelpunt

Van Gaal of de Boer

De Boer

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014

Prettige Kerstdagen

5


WIELENS

dierengilde en dierenspeciaalzaak Veldmaterstraat 180 a Tel: 053-5721813

HANS OUDE TANKE

LILIUM

BORGGREVE

bloemen en kado’s Veldmaterstraat 174 Tel: 053-4288786

VRIELINK

PLUS LEUSINK

TEN HAGEN

supermarkt – slijterij Veldmaterstraat 174 Tel: 053-5721295

EYSINK

schilderwerken 24 uurs glasservice M.A. de Ruyterstraat 18 Tel: 053-5722162

autodemontagebedrijf Noordsingel 39 Tel: 053-5724205

DA DE VELDMAAT Drogisterij-parmfumerie Veldmaterstraat 176 Tel: 053-5722919

auto’s en onderhoud Veldmaterstraat 71 Tel: 053-5721612

VISEXPRESS GEBR. GORTEMULDER

Tel: 06-55704948 (standpl. Veldmaat) Tel: 06-53420566 (ov. Standplaatsen)

BREUKERS V.O.F.

grondverzet, (sier)bestratingen, groenvoorzieningen, landbouwmechanisatie, drainage werkzaam-

CAFE “MOS”

Johan en Irma Veldmaterstraat 45 Tel: 053-5729377

handelskwekerij v.o.f. Witte Palenweg 3 Tel: 053-5724568

echte bakker Veldmaterstraat 178 a Tel: 053-5742105

6

ELECTRO BREUKERS

apparaten en verlichting Veldmaterstraat 75 Tel: 053-5721538 l

RIETMAN & ZN

c.v. en loodgietersbedrijf De Greune 4 Tel: 053-5721655

MARKINK

meubelstoffeerderij M. A. de Ruyterstraat 18 b Tel: 053-5724718

RABOBANK

ENSCHEDE-HAAKSBERGEN Veldmaterstraat 174 Tel: 053-4885885

FRANK WITBREUK

hoveniersbedrijf Schaddenweg 30 tel: 053-5729306

HAARSTUDIO BENEMONTE Veldmaterstraat 180 Tel: 053-5723332

“DE OUDE MOLEN” café-restaurant biljartcentrum Han en Anita Westendorp Fazantstraat 35 Tel: 057-5721474

heden, cultuurtechnische werken, loon- en sloopwerkzaamheden, aanleg en onderhoud sportvelden Hazenweg 7 Tel: 053-5721859

Prettige Kerstdagen

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014


EVEN VOORSTELLEN J e l le S p e n k e l i n g Jelle Spenkeling, onze minister van financiën. Een nadere kennismaking. Je bent voor veel leden een tamelijk onbekende, kun je in het kort iets over jezelf vertellen? Mijn naam is Jelle Spenkeling, niet Spenkelink zoals hier en daar vermeld staat . Ik kom uit Egmond en ben daar opgegroeid, uit Egmond a/d Hoef om precies te zijn. Ben geboren op 7-3-1972. Kom uit een gezin met 10 kinderen, mijn vader had een transportbedrijf waar ik later ook werkzaam was.

Hoe ben je zo in deze contreien terecht gekomen?

Heb je vroeger aan sport gedaan?

Door mijn vrouw, zij komt hier vandaan. Ik werkte toentertijd bij een transportbedrijf in Alkmaar en via via kwam ik in contact met het bedrijf waar mijn huidige vrouw toen werkte in het bedrijf van haar vader. Dat was in Enschede. Omdat ik toch al door het hele land werkte ben ik hier maar neergestreken. Heb ook ander werk gezocht in de regio en ben nu magazijnchef bij Willem van Dijk (AGF).

Jazeker, gevoetbald bij de Zeevogels, tot in A1, daarna werden andere dingen belangrijk.

Sinds wanneer ben je bij BSC-Unisson en hoe hier gekomen? Door de kinderen, als die gaan sporten ga je mee. Tijdens het Pinkstertoernooi kwam ik in contact met Gerrit Waanders, die zocht gastgezinnen. Wij woonden toen net in Boekelo en je wilt hier integreren, dan is zo’n vereniging ideaal. Je komt weer nieuwe mensen tegen. Het deed me ook sterk denken aan onze club in Egmond, een feest der herkenning. Mijn vader was een echte vereniging man, was 15 jaar voorzitter van de Zeevogels. Hij was sowieso heel actief in het dorpsleven, in de club en de kerk. We hebben van huis uit meegekregen, dat je wat doet voor het dorp, dus ik heb mezelf aangeboden. De functie van penningmeester was vacant, niet mijn eerste keus overigens, het penningmeesterschap is wat eenzaam in een andere functie kom je wellicht wat meer mensen tegen. Maar goed, dit doe ik nu sinds 2010.

Als je aan BSC-Unisson denkt, welke drie dingen komen er dan als eerste bij je op? 1 Dorpsclub, 2 Saamhorigheid, en 3 Maatschappelijk betrokken.

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014

Hoe zie je de toekomst van de club? Wat ik belangrijk vind is een duidelijke visie, waar gaan we heen? Je hoort twee geluiden, aan de ene kant, het streven naar het hoogst haalbare op sportief vlak. Aan de andere kant het streven om een echte dorpsvereniging te blijven, meer de sociale en maatschappelijke kant, gezelligheid, saamhorigheid etc. Dit laatste is naar mijn mening het beste. We zitten vlakbij een grote stad met veel sportverenigingen, de grote talenten, de echte goeien gaan toch naar een andere club. De kracht van een dorpsclub is, dat je veel langer actief blijft. Kun je niet meer actief sporten, ga je heel makkelijk over in een andere functie binnen de club. Goed voor de binding.

Wat is je mooiste ervaring in het leven? Voor jezelf werken. Heb gemerkt dat je dan veel meer kunt creëren. Als je dat eenmaal geproefd heb laat je dat niet meer los. Als je voor jezelf hebt gewerkt, kijk je toch met andere ogen naar bepaalde zaken.

Wat is de moeilijkste situatie die je bent tegengekomen en hoe ben je daar mee omgegaan? Het plotselinge overlijden van mijn vader. We hadden een bedrijf en had net het stokje van mijn broer overgenomen. Mijn vader was net uitgetreden en overleed kort daarna. Dat kwam hard aan, had het gevoel dat ik in het diepe gegooid te werd. Je was je vader kwijt maar ook de kennis en ervaring, waar je dan niet meer op terug kunt vallen.

Prettige Kerstdagen

7


Barink

schilderwerken Tel.: 074 - 2783436 Fax: 074 - 2783388 e-mail: info@barinkschilderwerken.nl Kijk voor meer informatie op onze website www.barinkschilderwerken.nl

Voor al uw schilder-, glas en wandafwerkingen. Ook voor diverse decoratieve wandtechnieken.

Profiteer nog tot 1 januari 2011 van het verlaagde BTW-tarief van 6% voor woningen van 15 jaar en ouder. Wij brengen vrijblijvend een offerte uit.

8

Prettige Kerstdagen

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014


Jelle Spenkeling -vervolgWaar ben je het meest trots op?

Ben je vakantieliefhebber?

Mijn vrouw en kinderen.

Ja, daar hou ik wel van, of helemaal niks doen of juist actief zijn en veel gaan zien.

En waar ben je het minst trots op? Niets persoonlijks, maar meer algemeen, de verregaande individualisering van de maatschappij. Geen betrokkenheid meer, steeds minder saamhorigheidsgevoel, ikke, ikke en de rest kan stikken. Daar ben ik niet trots op. Ben je muziek liefhebber? Films, televisie, boeken? Muziek uit de 80er jaren vind ik mooi. Ik hou van films met actie een goed verhaal en in een historische context, dus gebaseerd op historische gebeurtenissen. Oorlogsfilms, spionage etc. Met boeken eigenlijk net zo, heb net Roots van Alex Haley gelezen over de slavernij.

Waar heb je een hekel aan? Waar heb ik een hekel aan, ja wat zal ik zeggen? Onrecht, rommel en een smerige auto. Wat zou je graag nog eens willen doen? Veel. Graag toch weer iets voor mezelf doen, ik heb het uitstekend naar mijn zin in mijn huidige baan, maar toch blijft dat trekken. En ik wil nog veel van de wereld zien om beter te begrijpen waarom de dingen zijn zoals ze zijn.

9

N I E U W J A A R S W E D ST R I J D Old Stars

1e elftal anno 2013/14

Zondag 5 januari 2014 - 13.30 uur

Zondag 5 januari 2014 van 15.30 – 18.00 uur Sportpark de Grobbe Het bestuur van BSC Unisson nodigt al haar leden, ouders van jeugdleden en sponsoren van harte uit voor de Nieuwjaarsbijeenkomst.

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014

Prettige Kerstdagen


JUBILARISSEN Ook dit jaar een behoorlijk aantal trouwe leden die tijdens de algemene ledenvergadering door onze voorzitter Rob Stokkers naar voren werden gehaald en in het zonnetje gezet.

Bert Warrink Vijftig jaar lid

Gerrit Waanders

Maakte zich zeer verdienstelijk als speler, grensrechter en lid van het voetbalbestuur.

werd geĂŤerd om zijn grote en langdurige inzet voor de verenigingen BSC en BSC Unisson en daarom eervol benoemd tot

lid van verdienste.

Martijn Abbink Vijfentwintig jaar lid Nog altijd actief in het derde elftal en verdienstelijk in de sponsorcommissie.

Johan Trebbe Vijftig jaar lid

10

Vroeger eerste elftal speler, later acterend in het derde en vooral het vermaarde zevende.

Richard Lijftocht Vijfentwintig jaar lid

Bennie Verbeek

Nog wekelijks te bewonderen in het zesde. Was zeer actief in de sponsorcommissie.

Veertig jaar lid, Oud eerste elftal speler, later verdienstelijk scheidsrechter

Maarten Wolffer Vijfentwintig jaar lid

Jan Dalenoord Vijfentwintig jaar lid, Nog steeds de smaakmaker van het gezellige vijfde elftal.

Om uiteenlopende redenen moesten Johan Mulder veertig jaar lid

Gerard Vossebeld veertig jaar lid Gerrit ten Oever vijfentwintig jaar lid deze avond verstek laten gaan.

Prettige Kerstdagen

Oud eerste elftalspeler, nog altijd in de weer als dirigent van het derde elftal.

Hans Sanberg Vijfentwintig jaar lid Was vele jaren actief bij de club in bestuurlijke zaken.

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014


TRAINERSPROAT 13-23 Dit zijn de aantal wedstrijden, en punten die wij behaald hebben in de eerste helft van de competitie 2013/2014. Tevreden? Ik had voor mijzelf 26 punten in de gedachten ,gemiddeld 2 per wedstrijd dan doe je goed mee in deze competitie. Komen we er drie te kort! Kijken we dan terug naar de eerste 13 wedstrijden dan hebben we het af en toe wel laten liggen!! Met name de wedstrijden tegen EGVV en Diepenheim hadden beide twee maal de maximale winst moeten opleveren, hier hebben we 5 punten laten liggen. De spelersgroep die elke keer in de wei staat ,vaak aangevuld met jongens uit het 2e elftal en de A1, hebben het prima gedaan!!!

De tweede helft zal zeker lastig gaan worden, maar samen met de hele club is onze doelstelling zeker haalbaar. ( eindigen bij de eerste 5 ) Wens ik iedereen alvast fijne feestdagen en een gezond en sportief 2014. Vrgr Stefan Sogtoen

Contract selectietrainers verlengd.

11

Het voetbalbestuur van BSC Unisson geeft te kennen dat Stefan Sogtoen en Han Dijks de eerste en tweede selectie ook het volgend jaar van oefenstof zullen voorzien, zij hebben hun contract namenlijk met een jaar verlengd.

Het hoofdbestuur, het voetbalbestuur en de redactie van Flits wenst iedereen een gezond, sportief- en als het aan de redactie ligt een kopijrijk 2014.

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014

Prettige Kerstdagen


SPECIALISTEN In alle Schade en levensverzekeringen

Vraag ons bv eens inlichtingen over een aanvullende ziektekosten verzekering, de zeer aantrekkelijke tariefstelling voor motorrijtuigverzekering of een uitgebreid hypotheek-advies op basis van een computer analyse.

Hypotheken Financieringen

LAPONDER JAARSVELD BV

Onroerend goed Fiscaal-juridische aangelegenheden

Lasondersingel 135 Enschede Tel.: 053 - 435 63 56

12

Bovendien het adres voor leuke cadeautjes en verse bloemen en planten

Beckumerstraat 11 - Tel. 053 - 428 26 70

DE DIER-TUIN-HOBBY WINKEL VOOR BOEKELO EN OMSTREKEN

Prettige Kerstdagen

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014


PERSOONLIJK Ru d i L a n s i n k Het zijn toch allemaal buitenlanders die bij FC Twente spelen, daar zit niks twents aan, daarom boeit het me niet. Het is jammer dat we maar twee pagina’s tot onze beschikking hebben. We hadden er met het grootste gemak vier kunnen vullen. Rudi bleef maar vertellen, over zijn werk, over voetbal, over Nieuw Zeeland, allemaal smakelijke anecdotes, opgediend in onvervalst twents met af en toe een uitspraak of een understatement waar ik zelfs de wenkbrauwen voor frons. Rudi is drieënveertig jaar geleden geboren in Haaksbergen en hij woont er nog steeds , maar nu sinds een goed jaar samen met Wendy. Was het eerst in een gedeelte van het oudershuis, sinds het afgelopen voorjaar betrokken zij een eigen huis aan de Pastoor Brandsmastraat. Waarschijnlijk onder het motto wat van ver komt is altijd lekker haalde Rudi zijn metgezellin wel van heel erg ver, uit New Zeeland, het Noorder Eiland om iets preciezer te zijn. -Mijn ouders hadden geen boerderij-, zegt hij, -mijn grootouders wel, die boerderij stond ook in Haaksbergen, aan een zijstraat van de Wiedenbroeksingel. Daar zie je nu niets van terug, alleen een paar oude eiken hebben ze op die plek laten staan--. Rudi werkt al sinds jaar en dag bij Deters Bedrijfswagens de dealer van Renault bedrijfswagens, daar schopte Rudi het tot chef werkplaats. Als junior begin Rudi te voetballen bij de Bon Boys, tot mijn achtentwintigste jaar, toen had ik het daar wel gezien-. Ik had niet direct de voetbalcapaciteiten om voor een hoger elftal in aanmerking te komen en speelde zodoende in een lager elftal. Maar door het gesleep van het ene naar het andere team was de lol er al een paar jaar af-, vertelt hij. -Goed dat Robert Westendorp me op een goede dag overhaalde om het eens bij Unisson te proberen. Dat heb ik dus gedaan en daar heb ik nog steeds geen spijt van-. -Nu speel ik alweer jaren met veel plezier in het vijfde elftal, en ik ben er een beetje leider van. Mijn sterke punten als voetballer vraag je? Ik denk het vlaggen, ha ha ha. Nee ik ben een ordinaire verdediger, de tegenstander de bal afpakken. Ik lever het liefst de bal zo snel mogelijk weer in, maar ondanks alle goede bedoelingen vliegt dat kreng wel heel vaak over de zijlijn.

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014

Wat zijn dan je hoogtepunten als voetballer? Eeeh, ja, eigenlijk is dat de periode van al weer jaren terug, met in het team spelers als Arjan Denneboom, Ruud Breukers maar vooral de tijd met Harrie Bellers als maatje in het centrum van de achterhoede, dat was bijzonder. Vergeet nooit weer die wedstrijden, ik keek altijd de andere kant op als Harrie spontaan het duel aanging en ‘t weer e’s onmeunig knap’n as onneweer. Áls het dan weer rustig was, vroeg ik altijd eerst aan de tegenstander of alles nog op de plaats zat. Ja dat was een mooie periode.

Wat vind je van de naam van het sportpark; Als dat de naam is van de plaats of de omgeving dan vind ik dat wel mooi en ook terecht dat voor deze naam is gekozen. Dat moet je wel respecteren en in ere houden. Het nieuwe sportpark is, overigens, een goede zaak. Nu is er de kans om er samen iets goeds van te maken. Ik ben er wel voor dat verenigingen bij elkaar zitten. Bij ons zou de samenhang wel iets beter kunnen, er moeten geen groepjes ontstaan.

Is er dan sprake van groepjesvorming bij BSC Unisson? Dat wil ik niet direct zeggen, maar het kan wel beter, kijk maar eens naar de lopers, die zie je nooit, het is een aparte groep, daar heb je dus niet veel aan. Wellicht dat het nieuwe onderkomen daar iets aan kan veranderen.

Wat zijn je favoriete clubs en spelers Rudi? Ik heb niet zo veel op met het betaalde voetbal. Ik kijk er nooit naar. Als ik de krant opensla kijk ik wel even naar de uitslag van Twente, maar het interesseert me niet echt. Wat FC Twente heeft gemaakt ook niet, het zijn toch allemaal buitenlanders die er spelen, niets twents aan. Favoriete spelers heb ik dus ook niet, ik ken ze ook niet, nu kan ik wel een naam noemen, Manuel Sanches Torres of zoiets, maar die speelt, geloof ik, allang niet meer.

Prettige Kerstdagen

13


Wij kunnen voor u verzorgen; * Kipproducten * Barbecuevlees(14 soorten o.a. kipproducten en varkensvlees) * Salades opgemaakt of in bakjes * Stamppot buffet * Koud en warm buffet * Gourmet/ fondueschotels * Hapjes (diverse soorten) opgemaakt op schalen Dit bezorgen wij ook, zowel koud als warm buffet

* Verhuur van biertap groot of klein inclusief koolzuur, glazen en toebehoren. Wij beschikken over een accommodatie voor het geven van partijen en feesten.

In onze accommodatie kunt u binnen genieten van: - Barbecuen met een grote pan - Koud en warm buffet - Stamppotbuffet Er is volop gelegenheid in de omgeving om te klootschieten. Ruime parkeergelegenheid Wilt u meer informatie met een eventuele voorcalculatie van de kosten, dan nodigen wij u geheel vrijblijvend uit om eens te komen praten, telefonische inlichtingen na 14.00 uur. Er is een folder beschikbaar met prijzen van onze producten die wij u graag toesturen.

14

Prettige Kerstdagen

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014


Rudi Lansink -vervolgNee, als ik zondags heb gevoetbald, een paar biertjes heb gedronken en even later thuis ben is voor mij het boek voetbal weer voor een week dicht.

Maar je bent wel een muziekliefhebber? Nee niet echt, overdag heb ik wel de radio aan, maar dat is ook alles, meestal radio 538, da’s ’s morgen een beetje een ‘dom gelul’, dat vind ik wel mooi. ‘s Middags hebben ze wel aardige muziek. En af en toe een geheime zender vind ik ook wel aardig, alleen houd ik niet zo van house en van dat domme gestamp daar word je toch hartstikke gek van.

Je gaat wel eens met vakantie! Nee, maar als ik met vakantie ga dan ga ik naar New Zeeland, daar komt mijn vriendin weg. Maar er woont ook familie van mijn vaders kant, tijdens zo’n bezoek aan deze familie, een aantal jaren terug, kwam ik mijn huidige metgezellin tegen. Mijn schoonouders wonen er dus ook. Een prachtig land met schitterende natuur. We hebben er heel wat rondreizen gemaakt, je raakt er nooit uitgekeken. Over afzienbare tijd gaan we er met de hele familie naar toe om aldaar een jubileumfeestje te vieren.

Rudi, TV kijken of bioscoopbezoeker? Ik kijk regelmatig naar TV, maar hoofdzakelijk naar Discovery of National Geographic, naar films of documentaires over technische zaken, techniek van scheepsbouw. Transportwereld bijvoorbeeld, da’s pa interessant, kijken wat de trucks doen, naar nieuwtjes en veranderingen in de autowereld. Die muziekprogramma’s als Voice of Dance of hoe ze ook allemaal mogen heten kunnen mij gestolen worden, daar word je toch niets wijzer van. Maar naar de bioscoop ga ik ook niet, zelden zal ik maar zeggen. In de laatste drieënveertig jaar ik nog geen zes keer een bioscoop van binnen gezien, en de laatste keer, dat weet ik nog goed, ben ik er in slaap gevallen.

Zit je vaak met de neus in de boeken? Nee niet in de boeken, wel lees ik uitgebreid de krant en ik kijk nogal eens in vakbladen om op de hoogte te blijven van technische veranderingen. Ja de krant spit ik helemaal door. De sportkatern blader ik alleen even door voor de uitslagen van FC Twente en BSC Unisson en dat was het dan wel weer wat de sport betreft.

Elke dag culinaire Nieuw Zeelandse keuken? Nee, zelden. Mijn vriendin kan aardig koken, dat wel maar niet alleen Nieuw Zeelands, hoewel me dat ook

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014

wel goed smaakt. Alleen het vlees dat moet ik altijd zelf bakken, dat heeft ze liever, jij kunt dat beter zegt zij. Dan bak ik het vlees, ook geen probleem. En zondags ‘s morgens als we niet hoeven te voetballen bak ik altijd de eieren, zelfs dat kan ik nog.

Rudi waar heb jij een uitgesproken hekel aan? Aan huichelarij, mensen die achter je rug om over je kletsen, of eerst ja zeggen en later de boel veranderen of verdraaien. En, dat staat bovenaan het lijstje, automobilisten die te lang op de linkerrijhelft blijven hangen. Dat gebeurt altijd als ik haast heb omdat we met de servicewagen onderweg zijn naar een storing of zoiets. Dan moeten ze me nietvoor de voeten (wielen) lopen (rijden).

Wat heeft op jouw een onuitwisbare indruk gemaakt? (Rudi denkt wel heel erg lang na) Ja… waar ik wel eens mee bezig ben dat is het raadsel omtrent het ontstaan van het heelal en van onze aarde, hoe dat allemaal in elkaar zit en zich ontwikkelt. Verder kan ik nog niets bedenken. Dan kan ik wel zeggen, mijn eerste auto maar dat is niet zo indrukwekkend, toch? De vuurwerkramp zeggen ze bijna allemaal, maar daar heb ik niet echt van wakker gelegen. Wat wil je beslist nog eens gaan doen? Dat was altijd bungeejumpen, maar dat heb ik ondertussen al een keer gedaan, daar kreeg ik wel effen hartkloppingen van. De Noordkaap heb ik al eens gezien en Nieuw Zeeland ken ik. Ik zou verder niets op kunnen noemen.

Wat vind je van dat gedoe rond de vlag als poging om het geld van het Nijmeijerlegaat binnen te halen? Allemaal gelul toch, het lijkt wel een actie om de club uit elkaar te drijven. We hebben toch een vlag, nou dat is dan de vlag, jammer dan van het geld, maar nooit aan toegeven, weg er mee. Op deze manier hoeft het niet voor mij.

Rudi is alles gezegd of wil je nog iets kwijt? Het samendoen binnen de club vind ik heel belangrijk. Daar drijft een club op. Iedereen moet eigenlijk iets doen bij de club, elke lid zou de handen uit de mouwen moeten steken als dat wordt gevraagd. Zoals per toerbeurt kantinedienst draaien. Als bijvoorbeeld die oude trekker het begeeft dan repareer ik dat. Als iedereen op die manier mee helpt kom je ook daar waar je zijn wilt.

Prettige Kerstdagen

15


PLAYBACKSHOW Playbackshow ook dit jaar weer geslaagd! Tegen 19:00 uur kwamen de eerste deelnemers al binnen om met hun groepje toch nog even snel de puntjes op de i te zetten voor de act die zij zaterdagavond gingen opvoeren. Hoe dichter we bij de klok van half 9 kwamen hoe voller het werd. De jury nam langzaam aan plaats: Johan Zoetman, Renate Winters en Gerrit Waanders. De bardienst was toe aan een wat rustigere fase: Wim Nijhuis, Rudi Lansink en Bennie Verbeek. daarentegen stonden Bart en Niek van de Drive-in te popelen om te beginnen.

16

B1, Ciske de Rat, moest het alleen doen vanavond.

C1, zijn in het veld minder verlegen

Om 10 over half 9 begon de organisatie met een klein optreden waarbij ze de aanwezigen wilden misleiden. Een ieder had verwacht dat hoofdtrainer Stefan Sogtoen dit jaar wederom de presentatie zal doen, maar hij was echter nog niet gesignaleerd en zanger Rinus kwam als eerst op het podium. Enkele ogenblikken later kwam er toch een andere wending en kwam Sint Stefan met zijn Pieten van achter de kantine binnengelopen. Na een dansje van de Pieten was het de C1 die het spits mocht afbijten. In een zwembroek met blote body deden zij Hike - Lekker lekker in de zon. Deze act is dinsdagavond tijdens de training geëvalueerd en daar is de conclusie getrokken dat er te weinig beweging zonder bal was afgelopen zaterdag.

De stoere D1 groep

Sexy optreden van de dames

De zeer streng ogende jurie.

Prettige Kerstdagen

één beest van het tweede

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014


Playbackshow -vervolgDe tweede act was van de A1 die het zichzelf makkelijk maakten door het nummer 'Minidisco - Tsjoe Tsjoe Wa' op de planken uitvoerden. De uitvoering was wel echter wel leuk om te zien en dit gebeurde met veel enthousiasme. Na een korte pauze was het de beurt aan een trio uit het eerste elftal. Martijn Nijhuis, Nick ten Cate en Egbert Roossink voerden een act op van Gerard Joling en Jandino. Ze deden dit door helemaal in het zwart te gaan en op tafel te gaan liggen. De playback van hen was erg goed, maar de beweging was minimaal. Vervolgens kwam Michel Tieberink van de B1 op het podium. Hij vond dat de B1 ook perse mee moest doen, maar zijn teamgenoten stonden hier niet echt voor te springen. Toen besloot Michel om alleen mee te doen en het nummer van 'Ciske de Rat - Ik voel me zo verdomd alleen' op de bühne te playbacken. Waar vorig jaar nog 3 acts uit het damesteam kwamen was er dit jaar nog één. Nandine Mansveld, Suzan Nijsink en Charlotte Mosman zorgden voor ademnood bij meerdere toeschouwers door het nummer Ademnood van Linda, Roos en Jessica keurig te playbacken en te dansen. Na de dames waren de beesten van het tweede aan de beurt.

Na afloop moest de jury nog even vergaderen over de prijzen en toen zij eruit waren was het aan Sinterklaas de eer om de prijsuitreiking te doen.

1. Eerste elftal - Nick ten Cate, Martijn Nijhuis en Egbert Roossink 2. B1 - Michel Tieberink 3. Dames - Nandine Mansveld, Suzan Nijsink en Charlotte Mosman Vervolgens is Sinterklaas uitgezwaaid en is er met alle aanwezigen nog enkele uurtjes gezellig doorgegaan. Arjan Wissink.

17

1e prijs

Zij hadden een originele act door allemaal als dier verkleed te gaan en deze te koppelen aan de speelstijl in het voetbalveld. Deze werden in een compilatie verwerkt met nummers als 'I of the tiger' , 'Hey wir wollen die eisbären sehen' en 'What does the fox say?'. In menigeen zijn ogen hadden ze een plek op het podium verdiend, maar hier dacht de jury anders over. De jongste deelnemers waren nog niet op het podium verschenen en mochten dit in de ene laatste act doen. Met verschillende mooie dansbewegingen werd duidelijk gemaakt hoe sexy de jongens van de D1 zijn (I'm sexy and i know it). Voor dansbewegingen die zij op het podium lieten zien kregen ze een dikke pluim. Het was echter jammer dat het playbacken er af en toe bij in schoot. Het laatste optreden van de avond was van de winnaars van vorig jaar. Uit het eerste (Bart Gerritsen, Lennart Schoonheden, Mark Molendijk en Timon Ferree) kwam er een compilatie met nummers over het wel of niet naar huis toe gaan. Deze act is zaterdagmiddag nog bedacht en in elkaar gezet. Hiervoor de complimenten, maar hierdoor was wel zichtbaar dat de meeste andere acts ietwat beter ingestudeerd waren.

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014

2e prijs

3e prijs

Prettige Kerstdagen


Op loopafstand van de nieuwe Grolsch Brouwerij ligt het gezellige cafĂŠ De Buren. Geniet van de zon op het ruime terras met uitzicht op een authentieke zouttoren. Af en toe puft er een stoomtrein voorbij, die u naar Haaksbergen brengt en terug. Lang genoeg gezeten?, strek de armen en benen en laat de jeu de boulle ballen rollen. Of maak een koppeling met andere activiteiten. Fietstochten door het Twentse- en Achterhoekse landschap of wandelend de omgeving van Boekelo verkennen. Lunchen of genieten van een skottelbraai of een informele barbecue en wat dacht u van een Twentse koffietafel. Kan allemaal in combinatie met een brouwerijbezoek, en proef nog eens dat lekkere koude glas Grolsch. Graag maken we samen met u een programma op maat. Voor informatie enz.

Beckumerstraat 2 - 7545 BG Boekelo - Tel. 053 - 428 12 02 Internet: www.deburenboekelo.nl - E-mail: info@deburenboekelo.nl

18

Prettige Kerstdagen

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014


HOE GAAT HET MET.... H et twe e d e el f t a l Net als veel teams bij BSC Unisson. Goed, maar nog niet terug te zien op de ranglijst. We staan op de onderste plaats met de staart ploegen gelukkig in het vizier. Kijken we naar de trainingsopkomst dan kunnen we zeggen dat de stemming er in zit. Bijna iedereen is er twee keer in de week, uitgezonderd de studenten en de brandweer boys. Er wordt enthousiast onder de bezielende leiding van trainer-coach Han Dijks prima getraind. Veel aandacht wordt er aan het positiespel besteed. Na de warmingup wordt er zeker afhankelijk van de aantallen een half uur besteed aan vijf tegen vijf met een neutrale speler (kameleon). Met tussendoor een aantal sfeerverhogende conditionele spelletjes. Daarna even afwerken of een technische oefening om te besluiten met een partijtje. In de slotpartij wordt er gewerkt aan de teamtactiek door bijvoorbeeld de goal telt pas, als de aanvallende partij is aangesloten tot over de middenlijn. Door blessures bij de selectiekeepers Sevrien Ferree en Brian Pieper is het elke week weer puzzelen wie er onder de lat staat. Zo hebben de keepers van het derde, vierde en de A1 ons al regelmatig uit de brand geholpen. Dat zijn respectievelijk: Dennis Homeijer, Martin Sak en Jesse te Koppele. Weekendjes weg en andere blessures bij met name het eerste nopen ons er toe om regelmatig gastspelers uit te nodigen. Het fijne is dat we eigenlijk haast nooit te vergeefs een beroep hun doen. Iedereen vindt het leuk om met ons mee te doen en verbazen zich over het relatief hoge niveau. Vaak gehoorde reacties na afloop van de wedstrijd zijn dan ook: “Zo dat was aanpoten” of “Dat zat goed in elkaar” of “Ik kon steeds de bal kwijt aan” en “Had niet gedacht dat hij zo goed kon voetballen”. Desondanks pakken we nog weinig punten, doordat we in vergelijking tot onze tegenstanders niet op een hoog niveau hebben gespeeld. In onze competitie zitten veel derde elftallen, waarvan toch een aantal spelers in het eerste hebben gespeeld. Dan moeten we denken aan tweede tot vierde klasse KNVB. In de huidige selectie van BSC Unisson heeft bijna niemand op dat niveau gespeeld. Ook de zaterdagavond wil ons nog wel eens parten spelen. Waardoor we soms net niet attent genoeg zijn Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014

Han Dijks (boven) en André Börgeling (Links) Begeleiding BSC Unisson 2 in de duels of in de passing. Daarnaast hebben we moeite als een tegenstander uit een ander vaatje begint te tappen, als zij ons voetballend niet kunnen bijbenen. Te vaak gaan we in discussie met de opponent en/of scheidsrechter. Hierdoor zijn we even niet bij de les en slaat de tegenstander toe. Pluspunten zijn dat we altijd opbouw kunnen spelen. Bij een doeltrap of balbezit keeper beweegt ons centrale duo zo goed in samenwerking met de backs, dat de doelman zelden een lange bal hoeft te geven om het spel te hervatten. Bij balbezit tegenstander staan we verdedigend beter. We zijn bijna in staat om met voorhoede vanuit op een lijn staan bij de kop van de cirkel de tegenstander onderdruk te zetten. Ma.w. ondertal dwingt overtal tot foute passes. Hierdoor worden we eigenlijk zelden weggespeeld en zijn we instaat vaak lang in de wedstrijd te blijven. Na de winterpauze verwacht de begeleiding door de fanatieke trainingen en het steeds slimmer en scherper te worden in de competitiewedstrijden de nodige punten te pakken. Zodat we de onderste twee plaatsen verlaten en virtueel niet degraderen. Langs deze weg willen wij alle gastspelers hartelijk danken voor het meedoen met het tweede elftal en gaan er vanuit ook na de jaarwisseling een beroep op jullie te kunnen doen. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar! Topscorers competitie Tim Ferree Toby Kamp Frank Schoonheden Tom Druppers Maarten Muller Robert Roossink Eigen doelpunt

2 2 2 1 1 1 1

Han Dijks en André Börgeling Prettige Kerstdagen

19


BOEKELOPERS Hoe het begon!! Er waren eens, zo’n 16 jaar geleden, een aantal hardlopers in en om Boekelo, die elkaar tijdens hun trainingsronde regelmatig tegen kwamen. Individueel of in een klein groepje. Vriendelijk groetend liepen ze hun eigen ronde verder. Totdat op enig moment vier wijze mannen (Ben Heerink, Marcel Meijs, Hennie van Ulzen en Arie Veldhuis) de koppen bij elkaar staken en bedachten dat de tijd rijp was om eens te onderzoeken of er draagvlak was om in ons dorp met een loopgroep(je) van start te gaan. Het doel was om hardlopers van allerlei pluimage twee keer per week bij elkaar te brengen, om het lopen op zich een stuk leuker te maken. Niet gemakkelijker, want lopen blijft een stevige inspanning. Zo wordt in januari 1998 de oprichtingsbijeenkomst belegd en gaan ze van start met een dertigtal leden, met als trainers Henk Eefsting en Bea Tusveld.

20

De Boekelopers kregen onderdak bij BSC’45 (nu BSC Unisson)wat de nodige voordelen met zich meebracht; er is verlichting rond de velden, er zijn kleedkamers en een kantine, kortom een prima plek voor de beginnende loopgroep. De trainingen vinden plaats op de plek waar we nu ook (nog) zitten, Sportpark De Grobbe. Een van de initiatiefnemers (Arie Veldhuis), nog steeds actief lid, vertelt wel eens verhalen uit de oude doos, over hoe het vroeger ging en welke avonturen ze samen beleefd hebben. Avonturen die de Boekelopers hebben gemaakt tot wat ze nu zijn, een actieve vereniging met een ledental dat rond de 95 schommelt. Één van deze avonturen, vertelde Arie, is dat tijdens een zwaar “trainingsweekend” in Bad Bentheim, waar plannen werden gemaakt voor de volgende marathon, een Boekeloper overgehaald moest worden om deze ook te doen. De persoon in kwestie zag dit niet zo zitten, maar na een héél gezellige middag op het terras met voldoende bier is deze persoon toch overstag gegaan en heeft zijn eerste marathon gelopen. (Hij heeft verteld dat dit ook zijn laatste was). Ook deze persoon is nog steeds actief lid van de Boekelopers.

Prettige Kerstdagen

Andere hoogtepunten waren de deelname, met een grote estafetteploeg, aan de Elfstedenloop in Friesland. Ook zijn we al eens, met een hele club, afgereisd naar Terschelling om daar de Berenloop te doen. Buiten het hardlopen om waren we best een hechte groep,we hebben al eens gevaren over de Dinkel en zijn al eens met velen wezen wadlopen. Overigens heeft Arie 21 marathons in binnen en buitenland achter zijn naam staan met een p.r. van 3.17.09 tijdens de Twente Marathon in 1997. Deze marathons heeft Arie vaak in gezelschap van andere Boekelopers gelopen om er zodoende een gezellige uitje van te maken en gezamenlijk een sportieve prestatie neer te zetten. Arie, graag horen we nog vaak verhalen over hoe het vroeger was en hopen je nog vaak en lang te mogen begroeten bij de Boekelopers. Op de foto 4 Boekelopers tijdens de marathon van Koblenz. Ze zijn inmiddels iets ouder maar allen nog steeds actief lid van de Boekelopers.

(van links naar rechts Arie Veldhuis, Ben Wargers, Jos Schoonheden en Gerrit Meutstege)

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014


INTERVIEW MET..

Boekelopers

Judith en Marcel Olde Olthof *Verliefd, verloofd, getrouwd, kinderen? Judith: Ik ben gelukkig getrouwd met Marcel Olde Olthof, samen hebben wij 3 kinderen.

*Wat zijn je hobby’s? Judith: Hardlopen , lezen , lekker eten en drinken. Marcel: Knutselen aan ons huis , hardlopen , lekker eten en drinken.

*Wat is je favoriete website? Judith: ???? Ik heb geen favoriete website. Marcel: Ook ik heb geen favoriete website.

*Wat is je favoriete muziek? Judith: Ik houd van veel soorten muziek. Als het maar gezellig klinkt. Marcel: Racoon , Maroon , Robbie Williams , Armin van Buren , totale top 40.

*Hoe lang ben je al bij de Boekelopers? Judith: Ben in september 2012 begonnen met een 5 km clinic. Marcel: Ben in maart 2013 begonnen met een 5 km clinic.

*Wat vind je het leukst bij de Boekelopers? Judith: Het is een leuke ongedwongen loopgroep met veel gezellige en enthousiaste mensen. Marcel: Een ieder bepaalt zijn eigen tempo en niveau en als je verder wilt is er altijd wel een uitdaging.

*Loop je zelf wedstrijden en wat is je hoogtepunt? Judith: Heel af en toe loop ik een wedstrijdje. Mijn hoogtepunt was tot nu toe de 5 Engelse mijlen van Haaksbergen. Marcel: Na de snertloop als afsluiting van de clinic heb ik geen wedstrijden meer gelopen.

*Wat wil je graag nog eens doen? Judith: Samen met marcel enkele wedstrijden lopen Marcel: Op een eenvoudige manier de 10 km kunnen lopen verder zien we de volgende stappen wel.

En als laatste, waar mogen ze je voor wakker maken? Judith : Laat mij slapen , maak mij vooral nergens voor wakker. Marcel : Laat mij ook AUB slapen.

Woensdag 8 januari 2014

Glühweintraining

Gezellig en sportief het nieuwe jaar inluiden voor alle leden van de Boekelelopers. Na een korte warming up en training, zal de avond gevuld worden met hapjes, glühwein, muziek en gekkigheid! Ook als je niet in de gelegenheid bent te trainen ben je van harte welkom. Komt allen. Hoe meer zielen hoe meer vreugd!

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014

Prettige Kerstdagen

21


RAADSELS IN DE SPORT Vorm: het grote atletiekraadsel Het is één van de vreemdste dingen in het hardloopleven. De ene dag ren je de sterren van de hemel, terwijl een dag later je tong al na honderd meter op je schoenen hangt. De beroemde vorm is vaak even raadselachtig als onberekenbaar.

Hup met die banaan en volkeren boterhammen. Twee uur voor de wedstrijd of training is het verstandig niet meer te eten in verband met steekgevaar. Doe anders eens een voedseltest. Eet de avond voor de ene duurloop die heerlijke pasta en de avond voor de volgende duurloop slecht junkfood. Drie keer raden op welke dag de vorm beter is!

Toch zijn er allemaal 'maatregelen' die je kunt nemen om zo fris mogelijk aan de start van de wedstrijd te staan of je trainingsrondje te lopen. Durf ook eens een dagje over te slaan. Na een loodzware sprinttraining mag je best een etmaal luieren. En wil je een topprestatie leveren tijdens een wedstrijd, dan is het slim om één of twee dagen niet te rennen. Door dit 'taperen' zitten je benen bomvol energie en kun je een razendsnelle tijd neerzetten.

Drinken

Slapen

22

Elke topatleet zal het beamen: rust is eens essentieel onderdeel van je training. Pak lekker die acht uur per nacht en doe dat helemaal als je de volgende dag een training of wedstrijd hebt.

Trainen Er is maar één manier waarop je echt beter kunt worden in de atletiek en dat is trainen. En dan bedoelen we niet twee keer per week altijd hetzelfde rondje in dezelfde tijd rennen. Nee, we hebben het over trainen. Inderdaad, met een trainingsschema en een plan. En door dat plan nog uit te voeren ook. Door trainingen af te wisselen, verbeter je jezelf. Daar hoort niet alleen zo lang mogelijk hollen bij, maar ook de gevreesde intervaltraining. Daar maak je je lichaam harder, je longinhoud groter en je benen sneller van.

Sommige zaken zijn enorm voor de hand liggend, maar daarom niet minder waar. Alcohol maakt je vorm er de volgende dag niet beter op. Integendeel. Met een bonkend hoofd en loodzware benen zweef je echt niet over het asfalt, hoewel sommige mensen wel zweren bij een duurloop als anti-kater medicijn. Bij lange duurlopen is het natuurlijk zaak genoeg onderweg te drinken. Loop je binnenkort een wedstrijd? Drink dan de dagen voorafgaande extra veel water, zodat je lichaam optimaal gehydrateerd is en de vorm optimaal.

Warming-up Je kunt je nog zo goed voorbereiden, trainen, aankleden en voeden. Zonder lekkere warming-up kun je het vergeten. Je lijf en leden moeten klaar worden gemaakt voor hun grote inspanning. Begin je direct met rennen, kun je zeker weten een klap verwachten. Heb je lekker rustig ingelopen, wat oefeningen gedaan en voel je voor de echte start al de eerste zweetdruppels parelen, dan ren je als nooit tevoren. Geniet van de vorm! Bron Pro Run

Eten Als je iets niet moet doen als je goed wilt rennen is het slecht eten. Voedsel is de brandstof waarmee je je lichaam gaande houdt. Door gezond en afwisselend te eten (ja het is een cliché, maar oh zo waar), hou je het lijf in topconditie. Sta je aan de vooravond van een belangrijke wedstrijd? Eet dan inderdaad een bord volkorenpasta met een zelfgemaakte groentesaus. Op de training/wedstrijddag zelf is het ook zaak je maag goed te voeden. Groepje topatleten in de marathon van Eindhoven

Prettige Kerstdagen

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014


AFDELINGSVOORZITTER Van de voorzitter Vol verwachting klopt ons hart. En dan heb ik het niet over de Sint die inmiddels al weer het land is uitgewaaid. Nee, de bouw van de Zweede is gestart. En we zijn natuurlijk allemaal heel benieuwd hoe dat straks gaat worden. Natuurlijk, de mooie loopbaan en voetbalvelden liggen er al. Maar nu willen we er ook wel eens een keer sporten. En daar kijken we allemaal naar uit. Er staat komend jaar dus veel te gebeuren. En zoals Rob Stokkers het ook al meerdere malen heeft aangegeven, we gaan dan ook een beroep doen op de leden. Samen de schouders eronder als we gaan verhuizen. Vele handen maken immers licht werk. We rekenen op jullie! Een mooie start was de actie “ik draag een steentje bij”. Er is een mooi bedrag opgehaald dankzij een aantal mensen die bereid waren om hun vrije zaterdagochtend (en soms ook middag) op te offeren. Zondag 1 december is de najaarsclinic succesvol afgerond. Onder leiding van Lando Lemmers hebben de deelnemers toegewerkt naar deze eindloop. Inmiddels zijn een aantal van hen ook al lid geworden en we heten hen van harte welkom bij de club. Samen gaan ze nu voor de 5 mijl tijdens de Engelse mijlenloop in Haaksbergen. Weer een stap vooruit dus en een mooi doel om naar toe te werken. Een goed streven voor alle Boekelopers om te trainen voor deze wedstrijd. Mocht je hiervoor ondersteuning willen meld het dan bij de trainers.

Met een klein groepje enthousiastelingen hebben we deelgenomen aan de Twentse Cross Competitie. Deze competitie bestaat uit 4 crosslopen in Haaksbergen, Losser, Goor en Eibergen. Als ik dit schrijf zit de laatste er net op en zijn de prijzen verdeeld. Over de resultaten kunnen jullie elders in dit blad lezen. Maar een aanrader is het zeker, dus ook iets voor jou volgend jaar! En voor je het weet is het weer kerst en dan organiseren we de laatste kerstloop vanaf de Grobbe. De activiteitencommissie is druk bezig met de voorbereiding. En we gaan er van uit dat we vele BSC Unisson-ers (senioren en junioren) mogen begroeten. Een mooie gelegenheid om de calorieën van het kerstdiner van 1e Kerstdag te verbranden en weer met flinke trek aan de volgende dis te beginnen. En zoals gebruikelijk starten we het nieuwe jaar met de Glühwein training. Op woensdag 8 januari verwachten we alle Boekelopers op de training voor de aftrap van het nieuwe trainingsjaar. Trainen met opdrachten, de vuurkorf aan en natuurlijk een hapje en een drankje. Echt een aanrader. Nou genoeg om naar uit te kijken dus. Een mooie decembermaand en 2014 wordt een mooi en spannend jaar. Ik wens jullie vanaf deze plek fijne feestdagen en een goed nieuw(loop)jaar toe. En natuurlijk tot ziens op de trainingen en de activiteiten de komende tijd. Gerrit Meutstege

Ook de ‘Boekelopers’ wenst iedereen een zeer sportief maar bovenal gezond 2014

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014

Prettige Kerstdagen

23


24

Flits, l bblad BSC U i

Prettige Kerstdagen

S

b

2010 P

i

23

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014


CULINAIR GEZIEN H o m em a d e Zelf sportdrank maken is heel eenvoudig en vaak goedkoper dan kant-en-klare varianten. Shaken en drinken maar. Voor 1 liter isotone sportdrank: 9.2 dl afgekoelde rooibosthee 1 mespuntje zeezout 80 gr honing Los de honing op in de thee voordat je deze laat afkoelen. Zo vermengt de honing zich makkelijker met de thee. Zeezout bevat meer mineralen en elektrolyten dan gewoon zout. Zo bevat het onder andere kalium, magnesium, calcium, zink en mangaan.

Sportdrank , dorstlesser en energiedrank . Een goede sportdrank vult het verloren vocht en de belangrijke elektrolyten (natrium,kalium) die je verliest door zweten, weer aan. Er bestaan energiedranken, (isotone) sportdranken en dorstlessers, elk met hun eigen functie.

25

Heb je veel gezweet? Dan zorgt een dorstlesser er voor dat het verloren vocht sneller wordt aangevuld. Het natrium in de drank stimuleert het herstel van de vochtbalans beter dan gewoon kraanwater.

Energiedranken zijn vooral handig om na inspanning je energie weer aan te vullen. Ze bevatten veel suiker (10-15 gram per deciliter) en zijn hierdoor niet zo geschikt voor tijdens het sporten. De hoge concentratie suikers vertraagt de opname van de drank, waardoor de energie minder snel beschikbaar is. Sportdranken zijn juist bedoeld voor tijdens het sporten en bevatten 5-8 gram koolhydraten per deciliter. Ben je langer dan een uur intensief aan het sporten, dan is het aan te raden een halve liter sportdrank per uur te drinken. Dorstlessers bevatten bijna geen koolhydraten en zijn vooral bedoeld om je vocht en elektrolyten aan te vullen. Ben je korter dan een uur bezig of let je op je gewicht, dan is dit de aan te raden drank tijdens inspanning.

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014

Prettige Kerstdagen


Ook voor gordijnen en vloerbedekking

VERHUUR VAN HORECA-, PARTY ARTIKELEN EN TENTEN

Huren bij Roka Rent is een feest voor alle partijen Roka Rent verhuurt allerlei artikelen aan bedrijven en particulieren voor feesten, recepties, jubilea enz. enz. Van sta-tafels tot compleet ingerichte tenten, van springkussens tot koffie kopjes. Roka Rent b.v. Marssteden 68 7547 TD Enschede Tel.: 053-4283030 Fax: 053-4283299 E-mail:info@rokarent.nl Website:www.rokarent.nl

26

TAPIJT WASSERIJ voor - losse kleden - karpetten - perzen en berbers - schoonloopmatten en logomatten - entree’s en loopzones Het Lenfert 29 - 7547 SN Enschede Tel. 053-4311165

Prettige Kerstdagen

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014


LOOPKALENDER

Boekelopers

Looptips Traditionele Kerstloop Boekelo. 26 december, tweede kerstdag, 2013. Een gezellige hardloopwedstrijd georganiseerd door de Boekelopers/BSC Unisson. Het parcours is een mix van voetbalvelden, verharde- en onverharde landelijke wegen in het bosrijke buitengebied rond sportpark de Grobbe. Een prima gelegenheid om de extra calorieën van het kerstdiner er weer af te lopen. Voorinschrijven via www.inschrijven.nl ¤4,00 of op de dag zelf ¤6,00 Sportpark de Grobbe.

www.bscunisson.nl Wooldereslopen Hengelo zondag 12 januari 2014 Al ruim 15 jaar organiseert MPM in de eerste maanden van het nieuwe jaar de Wooldereslopen. De competitie bestaat uit 4 lopen die op zondagochtend om de 3 weken plaats vinden. Voor de wedstrijd kan er ingeschreven worden voor de 5, 10 en 15 kilometer. De volgende Wooldereslopen zijn op 2 februari, 23 februari en 16 maart.

www.mpmhengelo.nl Holterbergcross Holten zaterdag 18 januari 2014 Loop over de smalle paden dwars door het bos, langs de Canadese begraafplaats, door de zandkuil en het laatste stuk heuvel af. Afstanden 2.5 km, 5 km en 10 km. Inschrijven kan online of tot15 minuten voor de start in het clubgebouw van AV Holten (Sportpark Meermanskamp). Valkenweg 4, 7451 HN, Holten. LET OP: De startlocatie is ca. 600m lopen vanaf de inschrijflocatie!

www.avholten.nl Watermolenloop Haaksbergen Zondag 19 januari 2014. De watermolenloop is een gezellige recreatieve loop. Geen wedstrijdelement. Afstanden: 5, 10 en 15 km. Inschrijven op de dag zelf, kosten 3.50 euro.

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014

Start: 10.30 uur vanaf het Clubgebouw Atletiek Vereniging Haaksbergen Clubgebouw 'n Diek en atletiekbaan: Scholtenhagenweg 39 Haaksbergen www.avh-haaksbergen.nl

Zandstuve Boslopen Vroomshoop zaterdag 8 februari 2014. De Zandstuve Boslopen worden georganiseerd in bosrijke omgeving en voeren over geheel onverhard parcours in het gelijknamige Natuurmonumentenbos. De wedstrijden staan op de loopkalender en vallen onder de omnivereniging Sportlust Vroomshoop. Loopgroep de Zandstuve organiseert met de initiatiefnemers deze jaarlijkse competitie over 5 wedstrijden in het winterseizoen. Ook losse deelname is mogelijk. Inschrijving vindt plaats op de geplande data in de Kantine van Sportlust Vroomshoop op het sportpark de Bosrand aan de Flierdijk 5b. U kunt zich tot 20 minuten voor aanvang van de wedstrijd inschrijven. De start vindt plaats aan de Bosweg, een onverharde weg, die bereikbaar is via de sportvelden.

www.loopgroep-dezandstuve.nl Mijlenloop Haaksbergen zondag 23 maart 2014 Het parcours loopt van Haaksbergen naar Buurse , over het oude parcours van de Enschedese marathon, door het centrum van Buurse en dan weer terug naar Haaksbergen. Rennend door de ontluikende Twentse natuur ontwaard u het begin van de lente. Onderweg wordt u aangemoedigd door de plaatselijke bevolking en bij terugkomst in Haaksbergen worden de uitgeputte lopers over de finish geloodst door speaker Henk Borgmeijer , die iedere atleet het gevoel weet te geven een winnaar te zijn Afstanden, 5 Engelse mijlen en 10 Engelse mijlen. Voorinschrijving geopend vanaf 20 januari. Via www.inschrijven.nl

www.av-haaksbergen.nl

Noteer ook vast in de agenda; Halve Marathon van Hengelo 13 april 2014 Enschede Marathon 27 april 2014

Prettige Kerstdagen

27


TRAINERSPROAT

Boekelopers

Gevarieerd trainen als sleutel voor succes Training heeft in zijn algemeenheid tot doel om ergens beter in te worden. Door een bepaalde activiteit regelmatig te beoefenen is de mens in staat om het prestatieniveau voor diezelfde activiteit te verhogen. Dit principe kan toegepast worden op de meest uiteenlopende terreinen, zowel op het fysieke als wel het mentale vlak. Aspecten die geoefend kunnen worden zijn bijvoorbeeld kracht, uithoudingsvermogen, techniek en het concentratievermogen. Als je iets voor het eerst doet dan zal dat die eerste keer onwennig zijn en meestal ook niet perfect gaan. Door diezelfde activiteit meermaals te herhalen zal het je steeds beter en gemakkelijker afgaan. Het lichaam “onthoudt” als het ware de voorgaande oefeningen. Door herhalingen treden verbeteringen op aan hart, longen, spieren en pezen en er ontstaan automatismen in het neuromotorische systeem.

28

Ten aanzien van lichamelijke training hebben we te maken met bepaalde biologische wetmatigheden. Deze wetmatigheden zijn: ●

Overload: er moeten steeds intensievere trainingsprikkels worden toegediend om boven het beginniveau uit te stijgen;

Specificiteit: alleen datgene verbetert wat ook getraind wordt. Train je bijvoorbeeld je duuruithoudingsvermogen, dan zal dat niet direct leiden tot een verbetering van de techniek;

Wet van de verminderde meeropbrengst: de mate van prestatieverbetering verloopt niet lineair met de toename van de hoeveelheid training. In het begin boek je de grootste vooruitgang. Hoe hoger het prestatieniveau hoe kleiner de stappen in prestatieverbetering zijn;

Reversibiliteit: met het uitblijven van trainingsprikkels zal het prestatievermogen stapsgewijs teruggaan naar het beginniveau. Iets wat snel wordt opgebouwd gaat ook snel verloren.

Afgaand op het voorgaande kun je concluderen dat je steeds langer, harder en vaker je lichaam moet belasten om vooruitgang te boeken. Simpel gesteld is dit correct. Echter voor fysieke belastingen zoals

Prettige Kerstdagen

hardlopen gelden ook nog andere wetten. Regelmatig krijg ik van hardlopers de vraag hoe het toch komt dat zij geen vooruitgang boeken. Als ik dan vraag hoe hun training er uitziet dan blijkt maar al te vaak dat er niet effectief getraind wordt. Veelal wordt enkele keren per week hetzelfde rondje in hetzelfde tempo gelopen. Of hetzelfde parcours wordt telkens sneller afgelegd. Dit laatste levert weliswaar tijdelijk een prestatieverhoging op, maar eindigt bijna altijd in blessureleed. De belangrijkste oorzaak dat prestatieverbetering uitblijft is de eenzijdigheid waarmee getraind wordt. Variatie is in dit geval the magic word. Een eerste stap naar meer variatie is het vaste rondje vaarwel te zeggen. Verder moet het principe losgelaten worden om altijd in het zelfde tempo te lopen, of erger nog, elke keer sneller te willen lopen. Zorg voor variatie in duur (omvang), intensiteit (snelheid) en ondergrond. Loop ook niet altijd dezelfde wedstrijdafstand. Te veel hardlopers hanteren het motto “hoe langer hoe beter.” Kan men eenmaal 5 kilometer hardlopen dan wordt al heel snel (te snel) de stap gemaakt naar de 10 kilometer of zelfs een halve of hele marathon. Is eenmaal de stap naar de langere afstand gemaakt, dan lopen ze nooit meer een kortere wedstrijdafstand. Voor een 5 kilometerloop trekken ze hun hardloopschoenen niet meer aan. Dat dit ten koste gaat van de ontwikkeling van hun basissnelheid wordt daarbij helemaal over het hoofd gezien. Meestal zijn bovengenoemde aanpassingen al voldoende om vooruitgang te boeken. Door te variëren komen de trainingsprikkels effectiever aan en zal het lichaam tot meer in staat zijn. Wil je op een nog hoger niveau presteren dan zul je ook variatie over de lange termijn moeten doorvoeren, bijvoorbeeld over een heel jaar (jaarplan) of zelfs over meerdere jaren (meerjarenplan). Wil je dus beter en effectiever trainen? Laat dan de eenzijdigheid voor wat het is. Afwisseling in je training zorgt niet alleen voor een beter resultaat, maar is bovendien ook veel leuker! Frans Koevoets

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014


Boekelopers

29

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014

Prettige Kerstdagen


CLINICS

Boekelopers

5 kilometer hardloopclinic Waarschijnlijk is tijdens de zomervakantie, op het strand of tijdens een verlate zomerbarbecue bij de meeste deelnemers het idee ontstaan, om wat meer aan lichaamsbeweging te gaan doen. Dit om zo het algemene uithoudingsvermogen op te schalen. De oproep van de Boekelopers in de zomereditie van het dorpsblad Boeke-loos: ‘start hardlooptraining voor beginners’ kwam dus voor alle deelnemers op het juiste moment én als geroepen.

30

Voor de clinic hebben zich 23 deelnemers aangemeld, bestaande uit een gemêleerd gezelschap van dames en heren waarvan ongeveer de helft uit Boekelo en de andere helft uit omliggende plaatsen zoals Hengelo en Haaksbergen. Één van de deelnemers aan de clinic kwam zelfs uit Spanje en was hier in de omgeving vanwege werk. Het doel van deze clinic is om in 3 maanden het loopvermogen zo op te bouwen dat een ieder in zijn eigen tempo, een half uur aaneengesloten kan hardlopen. Om dit resultaat te meten werd de 5 kilometer van de ‘Snertloop’ in De Lutte als ijkpunt aangewezen. Gedurende 12 weken moet er door de lopers drie trainingen per week worden afgewerkt, volgens een vastgesteld trainingsschema van de Boekelopers. De maandagavond zou worden ingelast voor een gemeenschappelijke groepstraining op sportpark ‘De Grobbe’ in Boekelo. Tijdens deze avonden, gekenmerkt door heel weinig afzeggingen, zijn inzet,

Prettige Kerstdagen

motivatie en vorderingen goed zichtbaar waardoor er steeds meer vertrouwen kwam onder de deelnemers om de ‘Snertloop’ te volbrengen. Aansluitend aan deze avond is het altijd gezellig koffiedrinken in de sportkantine. De andere twee trainingen per week gebeuren op eigen verantwoordelijkheid door de deelnemer zelf maar worden net als de maandagavonden omlijnd door een vaste structuur, namelijk: een uitgebreide warming-up, een hoofdprogramma (waarin met bepaalde tijdsintervallen wordt gelopen) en een cooling down. Het gehele programma en de trainingen op maandagavond zijn deskundig begeleid door trainer Lando Lemmers. Op 1 december, een droge en zonnige dag is door 16 lopers deelgenomen aan de ‘Snertloop’ in De Lutte. Het redelijk heuvelachtige parcours loopt door de prachtige bossen van De Lutte. Alle deelnemers van de clinic die hebben deelgenomen aan de trimloop hebben deze uitgelopen in een voor hun fantastische tijd! Hulde! Het gehele programma was leuk om te volgen en krijgt voor velen een vervolg in de vorm van een lidmaatschap bij de Boekelopers! Onderstaande foto van deelnemers van de clinic aan de Snertloop in De Lutte Erik Meesters

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014


JEUGDAFDELING F 3 in de zesde klasse F3 kan ook in de 6e klas de tegenstanders nog niet de stuipen op het lijf jagen. Gelukkig konden we opnieuw ingedeeld worden, zodat we niet verder hoefden in de 5e klas. Maar kennelijk had men er teveel rekening mee gehouden, dat we al met een hele ervaring uit die klasse vandaan kwamen. Maar in de nieuwe klasse was het voor ons ook best moeilijk. Veel tegenstanders waren echt te goed voor ons. Tot en met 30 november moesten we 45 keer aftrappen, zonder dat dit het begin van de eerste of de tweede helft was. Zelf konden we maar 12 doelpunten maken. We wonnen slechts één wedstrijd en we speelden er ook maar één gelijk. Daarna zouden we nog slechts 2 wedstrijden moeten spelen. De laatste wedstrijd op 14 december zou dat Vogido zijn. Die kunnen we mogelijk “hebben”, want zij hebben nog geen enkele wedstrijd gewonnen. Maar de wedstrijd van 7 december deed mij huiveren. De tegenstander was BWO en die hadden een indrukwekkende staat van dienst. Uit 9 wedstrijden hadden ze 27 punten gehaald. Met daarbij 104 doelpunten voor en slechts 4 tegen. In het gewone leven zeg ik vaak, als je ergens moeilijkheden ziet, moet je eerst kijken of je er iets aan kunt doen. Zo niet, dan moet je daar ook geen energie in steken en deze energie gebruiken op een andere plaats. Ik weet echter dat het in de sport zo niet moet gaan. Daar moet je als je niet kunt winnen toch je best blijven doen, om de nederlaag zo klein mogelijk te houden en de tegenstander tot een grote krachtsinspanning dwingen. Maar mij wilde niet voor ogen komen, met welke truck of tactiek het mogelijk zou zijn, om dit gevaar uit Hengelo tegen te houden. Daarom heb ik de jongens dan ook alleen gevraagd om hun best te doen en dan zouden we wel zien waar het schip zou gaan stranden. (Maar dat het schip zou stranden stond bij voorbaat vast). Na de stand 0-5 zagen ook enkele jongens van ons team, dat ons hier niets anders dan een nederlaag zou resten.

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014

Volkomen terecht. Zij dachten echter, dat ze de wedstrijd nu verder wel voor gezien konden houden, en dat het heel wat zinvoller was, om met elkaar de grote problemen in de huidige wereld met elkaar te bespreken. Voor mij was het dan ook erg moeilijk om ze weer terug te halen bij dit moment, hier op het sportpark “De Grobbe”en nu in de wedstrijd tegen BWO. Van de andere kant lijkt het me gezond, dat we deze wedstrijd maar zo snel mogelijk moeten vergeten en ons focussen op de wedstrijd van de volgende week. Mogelijk kunnen we na die wedstrijd deze herfstcompetitie positief afsluiten. Dan gaan we ons intensief voorbereiden op de voorjaarscompetitie met dan weer nieuwe wedstrijden met nieuwe kansen. We zijn voetballend toch heel goed vooruit gegaan. We gaan voor elkaar door het vuur en leren al een beetje, dat alles alleen doen moeilijker is, dan als je samen speelt en de bal het werk laat doen. Dit laatste is eigenlijk niet de meest goede uitspraak. Daarin praten de trainers elkaar allemaal na. Je moet maar eens zien, als je de bal op de middenstip legt en dan zegt: “En nou bal, laat maar eens zien, wat je kunt.”Nee je moet de bal echt de weg wel wijzen en hem zo nu en dan ook best een trap onder zijn reet geven, wil hij naar het vijandelijke doel gaan. Ik wil toch nog even kwijt, dat ik met veel plezier met deze jongens heb samengespeeld. Het is een mooie groep. Ik ga dan ook met frisse moed de komende uitdaging weer aan. Mag ik dan de spelers nog even aan de lezers voorstellen: Volgorde vanaf de jongste: Hugo Jansen, Thijmen Bekkers, Berend Mijnheer, Pim van Offenbeek, Guus Heinen, Hein Abbink, Rinze Kuizenga, Kasper Bennink en Christiaan Hulscher. Verder heeft Brian Teeuw ons bijgestaan bij de trainingen en de meeste wedstrijden.. Herman

Prettige Kerstdagen

31


AMERIKAANS GRILL RESTAURANT Keuken open: maandag t/m zaterdag van 17.00 uur tot 22.30 uur Zondags van 14.00 tot 22.30 uur

Vraag ook eens naar onze groepsarrangementen v.a. 10 pers. RIBHOUSE TEXAS Dirk Papestraat 30 - 7548 AR Boekelo Tel. 053-4282624 - www.ribhousetexas.nl

32

Tel. 053 - 428 14 36 Genomineerd als: SUPERMARKT VAN HET JAAR

Prettige Kerstdagen

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014


HOE GAAT HET MET....

Jeugd

E1 kent moeizame 1e seizoenshelft Ook voor de E1 zit het eerste deel van de competitie er weer op. In de vorige editie van de Flits werd er teruggeblikt op de voorbereiding, nu kijken we terug op de wedstrijden die werden afgewerkt in de 2e Klasse. Terug naar de eerste competitiewedstrijd, een hele tijd geleden alweer. Deze werd gespeeld thuis tegen Quick ’20 E4, een zevental dat gelijkwaardig aan ons was. Voldoende kansen over en weer, toch waren het de Oldenzalers die uiteindelijk aan het langste eind trokken. Vervolgens de week erop tegen Barbaros, traditioneel gezien een ‘altijd lastige tegenstander’. Een spannende wedstrijd, maar toch waren de cijfers afgetekend: 1-4 in het voordeel van ons Boekeloërs. De eerste overwinning was een feit. Gezien de latere klassering van de tegenstander (4e), een prestatie van formaat. Daarna troffen wij op 28 september jongstleden Rood Zwart E2, een ploeg die bestond uit eerstejaars E-pupillen. Dat deze jongens konden voetballen, was eigenlijk direct wel duidelijk. Constant balbezit houden, steeds het vrije mannetje zoeken en vinden en veel uitgespeelde aanvallen creeëren. Daar tegenover stond echter onze individuele klasse die zich onder meer uitte dankzij een schitterende vrije trap van Rens in de kruising en een aantal solo acties van Luuk die tot tweemaal toe leidden tot een doelpunt. Moeizaam, hoezo moeizaam? Twee keer winst, en een keer verlies en een 7e plaats in de competitie. Daar zouden wij in de winter wel voor tekenen hoor! Wel, de hele maand oktober bleek kort gezegd niet de maand van de E1 te zijn. Behoudens een oefenwedstrijd tegen FC Berghuizen E1 (2-3 winst) werden namelijk alle wedstrijden verloren.

Tegen de nummer 2 Hengelo E2 stonden we na 10 minuten voetballen al met 0-2 voor. Dat de wedstrijd vervolgens met 8-3 verloren gaat is een logisch gevolg van het kwaliteitsverschil. Na de wedstrijden tegen de nummers 1,2 en 3 kwamen we weer tegenstanders tegen die op papier toch te pakken waren. BWO, Achilles ’12 en Wilhelminaschool stonden namelijk op de ranglijst in de buurt van ons. Toch moet vermeld worden dat wedstrijd tegen eerstgenoemde zeer teleurstellend te noemen was. Met rust 0-0 staan, de betere ploeg zijn en je vervolgens op alle fronten zo laten aftroeven is niet goed te praten! Opstekers waren wel de wedstrijden tegen Achilles ’12 E3 en Wilhelminaschool E2. Hoewel de eerste wedstrijd verloren ging met 5-2, werd de tweede wedstrijd in de laatste minuut beslist door een rake kopbal van Puck in de kruising: 3-4! Goed voetbal, een prima inzet en weer een keer 3 punten. De competitie werd in stijl besloten: thuis op de Grobbe werd er met 1-5 verloren de uiteindelijke nummer 2 Bentelo E1. Slecht gevoetbald? Nee. Niet voldoende kansen gecreeërd? Ook niet. We waren voetballend zelfs een klasse beter dan Bentelo, dat het vooral van fysieke kracht moest hebben. Zoals wel vaker werden de kansen niet omgezet in doelpunten en werden kleine foutjes direct afgestraft, dan wordt winnen een lastig verhaal natuurlijk. De winterstop komt er weer aan. Competitie klaar, we trainen nog drie keer en dan zit het alweer op voor dit jaar. Er wordt fanatiek getraind, er wordt geprobeerd om verzorgd te voetballen en zolang dit in 2014 voortgezet wordt, zal dit zeker beloond worden. Bovenste rij van links naar rechts: Tom Druppers (trainer/coach), Rens Boerkamp, Job Homeijer, Jonatan Jutte, Harold Vaanhold (leider). Onderste rij van links naar rechts: Tom Vaanhold, Luuk Beugelink, Sam de Jong, Stan Weterholt, Puck Groenenboom.

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014

Prettige Kerstdagen

33


HOE GAAT HET MET....

Jeugd

BSC Unisson D1 Op zich goed. Alleen dat is aan de resultaten nog niet helemaal te zien. Met drie winst partijen in elf competitiewedstrijden staat de BSC Unisson D1 iets boven de virtuele degradatiestreep. De groep van vijftien spelers herbergt twee tweedejaars spelers en twee spelers mogen nog in de E-categorie voetballen. Hierdoor komen we ten opzichte van de tegenstanders letterlijk kilo’s en centimeters tekort. Voetballend kunnen we aardig mee komen, maar nog niet genoeg om een wedstrijd te winnen.

34

Wonen, spelen, leven en trainen in Boekelo is vanzelfsprekend geweldig. Komen we echter buiten de vertrouwde omgeving, dan laten we ons nog wel eens aftroeven, Onder de indruk van de omstandigheden geven we soms niet thuis. In het coachen trachten we hierin verandering te brengen door aan te geven dat je in de duels je lichaam te gebruiken en de bal aan te vallen. We roepen vaak dingen, als: ”zorg dat je geen toeschouwer bent in het veld”’, “kijk om je heen” en “laat je het kaas niet van het brood eten”. Iedereen is bijna altijd op trainen, ziek en blessures daargelaten. Er wordt onder leiding van Richard Oude Groen en André Börgeling met passie getraind. In de warming-up wordt er aandacht besteed aan de looptechniek, waar de trainers in de afgelopen weken geschoold zijn door het hoofdopleidingen van de lopers Frans Koevoets. Afwisselend werken we in de kleine ruimte aan de techniek en/of in afwerkvormen aan het scorend vermogen. Vaak sluiten we de training af met een grote partij zeven tegen zeven met twee keepers waarin er wordt geschaafd aan de tactiek. De laatste competitie wedstrijd uit tegen Losser D2 bewijst dat we op de goede weg zijn. Waar in de beker thuis met 0-3 werd verloren gingen nu de drie punten mee naar huis. Met een duidelijke 0-3 overwinning en de complimenten van de tegenstander over het vertoonde spel werd de eerste helft van de competitie met voldoening afgesloten. Tussen Kerst en carnaval spelen we wintercompetitie. Per training spelen we in zes rondes van ongeveer tien minuten kleine partijtjes drie tegen drie en/of vier tegen vier.

Prettige Kerstdagen

Steeds in wisselende samenstelling. Per partijtje zijn er drie punten voor de winnaars, twee bij een gelijkspel te verdienen. Daarnaast krijg je bij aanwezig zijn een bonus van vijf punten, afmelden levert twee punten op en voor ongeoorloofd afwezig krijg je een strafpunt. Aan het einde van de reeks is er voor iedere deelnemer een prijs. De ranglijst bepaalt wie de eerste keus heeft. Na de winterstop verwacht de begeleiding dat het team hierdoor de opponenten meer weerstand te kunnen bieden. We streven er naar om rond de twintig punten te halen en niet bij de laatste twee te eindigen.

Wie zijn de spelers van de D1? Daan Weterholt Uitstekende keeper met voetballende kwaliteiten. Luuk van Ham Grote, sterke en degelijke back. Tevens is hij reserve keeper. Julian Voogsgeerd Fanatieke voetballer die alles goed wil doen. Heeft zich ontwikkeld van meeloper tot aanvoerder dit seizoen. Florian Busscher Rustige allround verdediger. Thijs Bentvelsen Intelligente, lange en snelle centrale verdediger. Jesse Hinnen Hardwerkende back die goed zijn lichaam gebruikt om de spitsen af te stoppen. Aukje Bentvelsen Soepel lopende middenvelder met techniek. Joep Timmers Leuke jongen die op het middenveld speelt. Hij is onopvallend goed. Marten Schartman Wil altijd voetballen. Van ‘s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Heerlijk om mee te werken.

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014


BSC Unisson D1 -vervolgMats Klein Poelhuis Evenwichtige speler. Heeft alles wat een voetballer nodig heeft: snelheid, uithoudingsvermogen, techniek, inzicht en bovenal mentaal sterk. Stijn Lassche Speler met sierlijke bewegingen en samenspel. Bram Klein Poelhuis Creatieve speler. Hij is erg goed in de kleine ruimte en hij heeft een geweldige trap. Als rechtsbuiten al veel gescoord. Sven Oude Groen Altijd vrolijke hard werkende spits die regelmatig zijn doelpuntje mee pikt. Pelle Wermer Met zo’n voornaam ben je natuurlijk spits. Inderdaad heeft hij een neusje voor de goal. Merijn Snippert Beschaafde frele linksbuiten. Genot om naar te kijken.

Jeugd Bente ter Stal Supersnelle en atletische back, die ook technisch stapje voor stapje beter wordt. Namens de begeleiding van D1: Fijne feestdagen en sportief 2014! André Börgeling, Topscores (oefen, beker en competitie bij elkaar opgeteld) Bram Klein Poelhuis Sven Oude Groen Mats Klein Poelhuis Pelle Wermer Marten Schartman Stijn Lassche Daan Weterholt Jesse Hinnen Joep Timmers Rens Boerkamp (E1) Tom Vaanhold (E1)

6 6 5 5 3 2 1 1 1 1 1

35

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014

Prettige Kerstdagen


36

Tismo Folie

* Voor een lekker stukje vlees * Luxe hapjes schotels * Worst schotels * Diverse buffetten * Abraham/Sarah van vlees * Mooie vleesschotels * Panklare maaltijden * Barbecue verzorging

beveiligingsfolie

Gildeslager

Theo v.d. Peet

De Gildeslager verrast je smaak

Beckumerstraat 32 - 7548 BG Boekelo Tel. 053-4281216 - Fax 053-4281177 Site: www.peet.gildeslager.nl Mail: info@peet.gildeslager.nl

Marssteden 126 Enschede Telefoon 053 - 428 29 29 www.tismofolie.nl

VERHAAK TUINVERZORGING OM UW TUIN ALLES IN EN

www.verhaaktuinverzorging.nl info@verhaaktuinverzorging.nl

Joost Verhaak Twekkelerweg 200 7547 RN Enschede Tel. 06-53631447

Prettige Kerstdagen

Voor uw: Tuinontwerpen Bestratingen Schuttingen beplantingen Tuinonderhoud

• • • • • •

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014


HUMOR De top van de piramide We kunnen het inmiddels uittekenen. De voetballers die met een zonnebril op de neus hun bolides het parkeerterrein opsturen. Het uitstappen. Bert Maalderink die, onder de klep van de kofferbak, zich niet meer kan inhouden: "Hoe is het bevallen, de eerste weken bij Torpedo Tsjernobyl?" Als voetballers vervolgens met een rolkarretje naar de hoofdingang van hotel Huis ter Duin wandelen, weet je genoeg: er komt weer een interland aan. De angstige blik naar de draaideur als de laatste handtekening op de arm van de fan is gezet, daar mag ik graag naar kijken. Achter de draaideur wacht namelijk De Hand. De Hand van de bondscoach. "Goedemiddag, Rafael! Ik vind het fijn dat je er bent! Maar wat is dat? Een blauw rolkarretje? Wat zeg je? Van Sabia? Wat hadden we afgesproken? Wat stond er in de regels? Inderdaad, een zwart rolkarretje! Wat ga jij nu doen? Inderdaad, naar de Blokker. En snel!" Onze internationals telefoneren wekelijks met Louis van Gaal. Dat ie zo gezellig op die boot stond, over hun fysieke gesteldheid en of hun transfer naar Oezbekistan een Oranjeselectie niet in de weg staat. Natuurlijk, ze doen alles

om een Schneider-schrobbering te voorkomen. Maar na ĂŠĂŠn gesprek in Huis ter Duin komt het aan op angermanagement. Het liefst proppen ze hem meteen in de meterkast, de bondscoach met zijn malle fratsen. Als voetballiefhebber zou ik graag zien dat Van der Vaart, Robben en Van Persie toegeven aan hun verontwaardiging. Dat ze hun boosheid de vrije loop laten. Ik hunker al maanden naar de volgende interlandbeelden: Hans Kraay jr. rent radeloos door de catacomben van het stadion, Kees Jansma veegt zich het zweet van het voorhoofd, in de studio zit Van Gangelen met zijn handen in het weelderige haar: de bondscoach is zoek. Als het Nederlands elftal met een lege dug-out aan de wedstrijd begint, worden in Noordwijk de suites van de internationals gepoetst. Pas op het moment dat de stofzuiger stopt, dringt het geluid tot het kamermeisje door; een zacht bonzen vanuit de bezemkast in een verre hoek van de gang. Dan het roodaangelopen hoofd als de sleutel is gevonden: "Dit stond niet in het manifest! Nu moet ik weer reageren!" Robby Klagendam

Tegeltjes wijsheid

DE VOORBEREIDING IS SLECHTS TIJDELIJK, HET RESULTAAT VOOR ALTIJD

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014

Prettige Kerstdagen

37


INTERVIEW -exclusiefHet grote Sinterklaas interview! Onze verslaggever is er in geslaagd om de Goedheiligman te strikken voor een interview voor ons clubblad. Hoogwaardige Heer Monseigneur, hartelijk dank dat U tijd heeft willen vrijmaken voor een interview in ons clubblad. Ach, meneer dat is toch vanzelfsprekend, dat doe ik met veel plezier, u mag overigens gewoon Sinterklaas zeggen hoor, of Sint Nicolaas, wat u wilt.

Sinterklaas, waar en wanneer bent u geboren? Ik ben in het jaar 280 geboren te Patera, niet ver van Myra waar ik Bisschop ben geweest. Na mijn emiraat (pensioen) ben ik naar Spanje vertrokken waar ik nog steeds woon.

Wat uw achternaam , Sinterklaas?

38

Mijn echte naam is Nicolaas en omdat ik geboren ben in het plaatsje Myra is mijn achternaam "van Myra". Mijn voornaam is dus Nicolaas en mijn achternaam Van Myra, lekker makkelijk toch? Omdat de mensen mij zo aardig vonden zijn zij mij ooit Sint Nicolaas gaan noemen. Dat vond ik zo een aardig gebaar en eigenlijk ook wel een leuke naam dat ik het maar zo gehouden heb. Kinderen vragen mij wel eens waarom zij mij kennen onder de naam Sinterklaas. Dat komt omdat de mensen mijn naam vaak te snel uitspreken. Probeer Sint Nicolaas maar eens snel een paar keer te zeggen en dan zal je merken dat het al snel lijkt op Sinterklaas.

U bent weer in Nederland. Hoe is uw jaar geweest? „Heel rustig. Het was mooi weer in Spanje en dat was erg prettig. Ik heb vooral veel niets gedaan en me voorbereid op het Sinterklaasfeest.”

De wereld om u heen was iets minder rustig. Krijgt u daar nog iets van mee? „Dan moet ik u een beetje teleurstellen. Sinterklaas kijkt wel om zich heen, maar heeft weinig relatie met de wereld van alledag. Ik zie en hoor het wel maar het past mij niet een oordeel te vellen. Dat lijkt ontwijkend maar ik Prettige Kerstdagen

denk dat als Sinterklaas uitspraken zou doen over ernstige zaken, dat afbreuk kan doen aan het feest. Als u mij om een mening vraagt over politiek of het financiële stelsel, bent u dus aan het verkeerde adres. En nee, kinderen hoeven zich geen zorgen te maken dat Sinterklaas door de kredietcrisis minder cadeaus heeft kunnen kopen.”

Goed om te horen. Wat vindt u eigenlijk de leukste cadeaus om te geven? „Ik geef niet graag heel dure dingen. Ik probeer, en dat is moeilijk, om het niet een feest van de hebberigheid te laten zijn. Gelukkig is het niet zo dat kinderen allemaal een PlayStation willen. Er worden ook veel puzzels en spelletjes gevraagd. Ook kleine cadeautjes zijn mooi als ze maar met persoonlijke aandacht worden gegeven. Met een gedichtje of een surprise. Dat is veel moeilijker, maar ook dankbaarder dan de portemonnee trekken.”

Er wordt weleens gezegd dat kinderen steeds brutaler worden. Hoe denkt u daarover? „Natuurlijk zijn ze mondiger dan vroeger, maar dat is hartstikke leuk. Het braafste jongetje van de klas vertrouw ik voor geen meter. Braaf heeft niets met lief en gezellig te maken en ondeugend kan heel leuk zijn. Vroeger dreigden volwassenen vaak met Sinterklaas: ‘Als jij je boterham niet opeet, gooien we je in een vieze juten zak en ga je mee naar Spanje.’ En Pieten waren boze, zwarte mannen voor wie je bang moest zijn. Dat is onzin! Het woord straf komt bij Sinterklaas niet voor. Het is niet goed dat kinderen alles mogen, maar angst is nog veel slechter. Ze moeten respect voor Sinterklaas tonen zonder bang te zijn. Dan kun je leuk spelen en daar houd ik van.”

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014


Exclusief interview Sinterklaas -vervolgDe laatste tijd is er nogal wat te doen geweest over Zwarte Piet, wat vindt u daarvan? Ja, dat is heel spijtig, helemaal verkeerd begrepen. Vroeger toen ik nog jong was, deed ik alles alleen zonder enige hulp. Later heb ik op de slavenmarkt van Myra een zwarte slaaf, genaamd Pitr, vrijgekocht en aangenomen als mijn (betaalde) hulp. Later is daar meer personeel bijgekomen, sommigen ook wit. Maar door het gekruip door die schoorstenen zagen die er op gegeven moment niet meer uit, waardoor de voorkeur uitging naar een zwarte Piet, dat viel niet zo op. Tegenwoordig zijn er veel minder schoorstenen, zodat er in de toekomst steeds meer witte Pieten zullen komen.

Er lopen nogal wat Sinterklazen rond, zijn dat allemaal wel de echte, er is toch maar één Sinterklaas? Dat is juist. Maar deze ene Sinterklaas bestaat uit meerdere personen. Sinterklaas kan dus tegelijkertijd op meerdere plaatsen aanwezig zijn. Dit verschijnsel wordt bilocatie genoemd, ofwel multilocatie. Dat is een voorrecht dat na veel boete en versterving slechts aan mannelijke heiligen is voorbehouden.

Gaat u nog dagelijks ter kerke? Neen, Sinterklaas gaat nimmer ter kerke. Ik heb dat mijn hele leven gedaan, ben daarna heilig verklaard en er toen onmiddellijk mee opgehouden. Heiligen hoeven niet. Zij mogen wèl. Ook de preek laat ik aan mij voorbijgaan. Ik ben, evenals alle heiligen in de hemel, oneindig gelukkig en wil dit zo houden.'

Heeft u vroeger aan sport gedaan? Natuurlijk heeft de Sint ook aan sport gedaan, sterker nog, ik sport nog steeds regelmatig. Mij zul je niet meer zien hardlopen, voetballen, wielrennen of schaatsen, maar je mag aannemen dat paardrijden ook best zwaar is en dat is dus de sport die ik nog steeds actief beoefen. Ook ben ik gek op lange wandelingen door het bos en als niemand het ziet wil ik nog wel eens heel voorzichtig over een heel laag hekje springen. Het houdt mij jong en fit en ik voel me er heerlijk bij.

Ik heb de indruk dat de Kerstman in ons land de laatste jaren aan een opmars bezig is, ten koste van Sinterklaas. Wat vindt u daarvan? Daar kan ik kort over zijn: ’een slechte zaak’. De Kerstman bestaat niet. De Kerstman is nep, dit in tegenstelling tot Sinterklaas, die is echt. U moet weten dat het

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014

Sinterklaasfeest door Nederlandse immigranten is meegenomen naar Amerika. Daar is Sint Nicolaas door de Engelstalige bevolking veranderd in Santa Claus. Coca Cola heeft hem zijn mijter afgenomen en hem een koddige muts opgezet en de Kerstman was geboren. Ik ben daar niet blij mee, maar kan er niets aan doen. Amerika is te ver om daar met de stoomboot heen te varen om orde op zaken te stellen en in sommigen staten zien ze de Zwarte Pieten ook niet graag komen. Vliegen is ook geen optie, ik ben de beschermheilige der zeevarenden en derhalve gebonden aan het reizen per boot.

Bent u een man van tradities? „Ik heb een rode jas aan en een mijter op, kom met een stoomboot en rijd op een paard in plaats van de auto te nemen. Zo hoort dat. Ik krijg elk jaar de vraag waarom ik nog steeds het grote boek gebruik en geen laptop. Nou die heb ik best hoor, maar daar loop ik niet zo mee te koop.”

Krijgt u nog steeds veel brieven of zijn het vooral emails? „Ik krijg ontzettend veel post. Alles waar kinderen mee zitten, schrijven ze aan Sinterklaas. Vaak zijn het vragen over cadeaus, maar ook verhalen over zieke broertjes en zusjes of gescheiden ouders. Op de brieven staat vaak alleen: aan Sinterklaas, zonder adres en postcode. Ik heb daarom met de mensen van de post afgesproken dat die worden bezorgd bij het secretariaat van Sinterklaas. En al die duizenden brieven worden beantwoord.”

Op televisie wordt het sinterklaasfeest uitgebreider gevierd dan vroeger. Wat vindt u daarvan? „Dat is prima, zolang het maar niet al in september begint. Ik kom half november aan en ga weg na 5 december. Wat ik daarvoor en daarna doe, houd ik geheim. Dat de middenstand eind augustus al kruidnoten in de winkel legt, is mij een doorn in het oog, maar daar kan ik niets aan doen. En er is weleens een filmploeg in Spanje geweest, maar daar heb ik spijt van en dat doe ik ook niet meer.”

Sinterklaas, hartelijk dank voor dit openhartige interview en ik wens u nog een prettige reis terug naar Spanje. Geen dank, het was mij een waar genoegen en tot volgend jaar op de Zweede. Ik zag dat de nieuwe kantine geen schoorsteen heeft, maar daar vinden we nog wel wat op.

Prettige Kerstdagen

39


VOETBALHUMOR Rechter tegen supporter: "U blijft er dus bij, dat u de scheidsrechter enkel met tomaten naar zijn hoofd gegooid heeft?" Supporter: "Jawel, edelachtbare." Rechter: "Hoe verklaart u dan die builen op het hoofd van de scheidsrechter?" Supporter: "Het waren tomaten in blik, edelachtbare." Wist je al dat Matavz van PSV naar Barcelona gaat? - Nee? Voor hoeveel? Voor 500 euro met Arke Reizen.

40

Voorzitter Rob gaat naar de feestelijke opening van het nieuwe sportcomplex en wil, zoals hij vaker doet, zijn fiets tegen het hek bij de ingang zetten.

Balorigheidje!

Maar deze keer roept Ab de terreinknecht hem terug "Hallo, voorzitter, luister eens, dat kan vandaag niet hoor!" Verbaasd kijkt Rob op. "Waarom kan dat vandaag niet?" "Nou," legt onze terreinknecht uit, "er komt hoog bezoek vandaag, Patrick Welman en Burgemeester den Oudsten komen langs. Waarop voorzitter Rob zijn schouders ophaalt en zegt: "Nou en? Ik zet hem wel op slot hoor?"

FC Twente tegen PSV. Het hondje van Frans laat een droevig gejank horen als de wedstrijd is afgelopen en PSV van Twente heeft verloren. Vraagt de buurman, wat doet hij als PSV wint. Zegt Frans, dat weet ik nog niet, heb hem pas anderhalf jaar.

Prettige Kerstdagen

Jones stond altijd al bekend om z.n fluwelen balbehandeling

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014


GEFLITST

Geflitst door ??? & Fred (foto ???, tekst Fred Almoes) Een foto uit het Nationaal archief, uit 1969 in Canada op een veldje voor een tent, een wigwam. Prins Bernard, de man rechts op de voorgrond zonder hoofdtooi, een vredespijp rokend met een Canadees Opperhoofd, de man in het midden op de voorgrond, zonder anjer. Je denkt onmiddelijk aan 1 of andere nasleep vanuit ons Koloniaal verleden, maar ook hier geldt "schijn bedriegt", want vrede hebben wij altijd al gehad met Canada en haar oorspronkelijke bewoners. Het is dan ook een domper als blijkt dat deze ontmoeting plaats vond in het kader van het 150-jarig bestaan van tabaksfabrikant Theodorus Niemeijer te Groningen. Materiaalsoort van de foto is negatief (zwart-wit). Een foto uit het fotoalbum nieuwbouw van BSC Unisson, uit 2014 in Boekelo op een kunstgrasveldje voor een tent,

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014

een Wigwam. Rob Stokkers, voorzitter van BSC Unisson, de man rechts op de voorgrond zonder hoofdtooi, een vredespijp rokend met buurman Afink, de man in het midden op de voorgrond, zonder anjer. Je denkt onmiddelijk aan 1 of andere nasleep vanuit ons verleden als fusieverenigingen, maar ook hier geldt "schijn bedriegt", want vrede hebben wij altijd al gehad met Boekelo,Usselo, Twekkelo en haar oorspronkelijke bewoners op De Zweede. Het is dan ook een domper als blijkt dat deze ontmoeting plaats vond in het kader van het 95-jarig bestaan van BSC Unisson in 2014. Materiaalsoort van de foto is positief (rooskleurig). En Theodorus Niemeijer tenslotte, die sponsort de Afink/De Zweede-vredespijp. te Groningen.

Materiaalsoort van de foto is nega-

Prettige Kerstdagen

41


VOOR HAAR & HEM Juwelier-Horloger-Diamantair

Groei-brillant Quartz horloges Stijlklokken Gouden sieraden

KAPSALON Lipperkerkstraat 43-45 Enschede Tel. 053 - 431 26 50 Vakkundige reparatie inrichting

KUPERS BELT U VOOR EEN AFSPRAAK Tel. 053 - 428 15 15 Beckumerstraat 5 7548 BD Boekelo

Sloetsweg 55 - Hengelo Tel. 074 - 242 75 71

42

l e i b o m f Blij

Windmolenweg 48 7548 BM Boekelo tel. 053 - 428 20 43

Prettige Kerstdagen

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014


DAN NOG EVEN DIT ..... CROWD FUCKING

ROZE

Of u maar wilt betalen, en rap een beetje, dat is dan 50 euro, 70 euro is nog beter, nee minder dan 50 euro wordt niet geaccepteerd, liever nog hebben wij een hoger bedrag dan zeventig euro. U hoeft het briefje alleen maar in te vullen, wij komen het geld wel halen. En waag het niet om met lege briefjes te komen. Wij weten u te vinden. Heel het dorp weet wie u bent, u die het waagt om die bewuste zaterdag niet thuis te zijn?

Het roer moest om. Tweeëntwintig jaar met een Andries Knevel-hoofd door het leven struinen; ik geef het je te doen. Het begon, ergens in de zomervakantie, met haargroei op mijn wangen. Diep in de binnenlanden van Frankrijk besloot ik, in navolging van Ruud Gullit en de gebroeders De Boer, een baardje te laten staan. Lekker, zo'n vogelnestje op de kin. Het genot van laatmaar-gaan.

Hoezo onsympathieke actie, Hoezo veel geld. Hoezo niet kunnen betalen. Hoezo al eens eerder honderd gulden betaald voor een dorpshuis. Hoezo hoeveel wordt de voetbalclub er beter van. Hoezo speeltje van enkele notabele vriendjes. Betaal nu maar gewoon, wij bepalen wel wat goed is voor het dorp. Een paar weken niks geen ‘potverteren’ meer in de BSC Unisson kantine en je hebt die vijftig euro er weer uit. Daar heb je natuurlijk wel een punt, maar vergeet niet, dat is dan wel mooi zo’n 400 keer 50 euro omzet minder in de kantine, dat is welgeteld 20 duizend pietermannen. Nee van zo’n actie wordt de BSC Unisson niet beter. Erel Kedgijrk

Hoe lezen wij eigenlijk? Vlognes een odnerozek aan een Birtse uinvrestieit makat het niet uit in wlkee vlogdore de ltteers in een wrood saatn, het enige bleanrgjike is dat de eesrte en de ltaatse op de jusite paalts saatn. De rset kan een cmolpete pnuiohop zijn en u knut het nog seteds znoedr porbnelem leezn. Dit kmot droodat we niet ekle lteter op zhciezlf leezn, maar het wrood als geeehl.

Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014

Het werd gevolgd door meer haar op mijn kruin. Ik liet het, net als Viktor Fischer, in een grote lok groeien. Een grote bos wuivend riet dat eigenwijs naar de Vinkeveense plassen wees. Ik geef toe, het was even wennen. Maar snel nam ik de proef op de som. Met mijn nieuwe look ging ik naar de winkelstraat. Dat is niet iedereen gegeven, als Justin Timberlake een slagerij binnenstappen en met een dode cavia op de kaken een paar slavinken bestellen. "Ook een pond gehakt, graag," zei ik er overmoedig bij. De slager gaf geen krimp. Hij stopte stoïcijns een gratis bakje zult in mijn tas. Gisteren, vroeg in de morgen, vond ik het tijd voor een nieuwe stap. Aangemoedigd door de sokken van Ajax trok ik een oude broek uit de kast. De broek die ik droeg toen in de buurt een feest werd georganiseerd, met als thema 'Pink is flink'. Wat goed is voor de kampioen van Nederland, is goed voor mij. Het stond me goed, die roze broek. Terwijl de rest boven sliep, huppelde ik als een bonte kievit door het huis. Ik bakte broodjes in de oven en danste vrolijk op een liedje van Nick en Simon. Ik had een topochtend. Pas na een uur werd de rest wakker. Ineens stond mijn vriendin op de trap, in haar nachtgewaad. Met grote ogen keek ze de kleurenpracht aan. "Wat zie jij eruit! Is jouw midlifecrisis begonnen, of zo?" Het was meteen gedaan met de pret. Mijn besluit was snel gemaakt. Morgen neem ik een nieuwe vriendin. Harry Dassenbelt.

Prettige Kerstdagen

43


CColofon OLOFON Bestuur/commissie

Naam

Adres

Telefoon

E-mail

Voorzitter Secretaris Penningmeester Algemeen lid Communicatie Afgevaardigde lopers Afgevaardigde voetbal

Rob Stokkers Bas Hassink Jelle Spenkelink Gerrit Waanders Fred Almoes Gerrit Meutstege Marco Winters

Weleweg 47

4778648

Smaragdstraat 2 Veluwestraat 12 Kwinkelerweg 35 Dr. de Jongstr 23

4282631 4282789 4280390 4283529

voorzitter@bscunisson.nl secretaris@bscunisson.nl penningmeester@bscunisson.nl algemeen_bestuur@bscunisson.nl algemeen_bestuur@bscunisson.nl algemeen_bestuur@bscunisson.nl algemeen_bestuur@bscunisson.nl

Algemeen bestuur:

Voetbalbestuur

Voorzitter Wedstrijdzaken Wedstrijd-/scheidsr.zaken T.z.sen./prestatieteams Technische zaken T.z. jeugdcoördinator

Marco Winters Monique Kip Henk Baars Jan van Beek André Borgeling Robert Zoetman

Kleding en materiaal Marco Winters

algemeen_bestuur@bscunisson.nl voetbal-wedstrijdzaken@bscunisson.nl voetbal-wedstrijdzaken@bscunisson.nl voetbal-technischezaken@bscunisson.nl voetbal-technischezaken@bscunisson.nl voetbal-technischezaken@bscunisson.nl

4283529

algemeen_bestuur@bscunisson.nl

Hoofdtrainer Jeugd coördinator

Robert Zoetman

Voorzitter Algemene zaken Algemene zaken Communicatie Activiteiten/trainer Trainer Trainer

Gerrit Meutstege Kwinkelerweg 35 Ellen Evers Boek.Stoomblekerij 78 Zanja Monnink Henry Dunantlaan 52 Ronald Teeuw Saffierstraat 8 lando Lemmers Ans van Berglaan 43 André van Penderen Chopinlaan 15 Frans Koevoets Petuniastraat 26

4280390 06 13460099 4283392 4283382 4326147 4356572 4331079

monnink@ziggo.nl r-m-teeuw@online.nl lando-ylva@kpnplanet.nl a.vanpenderen@home.nl franskoevoets@home.nl

Edwin Gerritsen Mini Homeijer Monique Kip

Winterhaarweg 179 Dr. C. Koekstraat Dirk Papestraat 21

4281933 4282037 4281566

e.gerritsen@planet.nl m-homeijer@home.nl monique.kip@kpnmail.nl

Richard Lijftogt

Julie de Graaglaan 11

4329296

Boekelopers

44

Dr. de Jongstraat 23

4283529

Kantinecommissie Sponsorcommissie

Stefan Sogtoen

Int. B jeugdtoernooi Edwin Duivelaar

Gerrit Waanders

Medische verzorging Rick Weezenberg Rob Goldman

Kaartclub

Redactie Flits

Sportpark De Grobbe

Agnes Buursink

J.J. v. Deinselaan 189

Fysiotherapeut masseur / verzorger

Teesinklandeweg 112

4303943

4281571

Gerard Kamp

Correspondentieadres Factuuradres Ledenadministratie

Penningmeester Bas Hassink

Postbus 10021 7504 PA Enschede Postbus 10021 7504 PA Enschede Postbus 10021 7504 PA Enschede

44

www.bscunisson.nl

Flits, Clubblad BSC Unisson, nr 4

Prettige Kerstdagen

lopers@bscunisson.nl g.meutstege@home.nl

info@fysiotherapieboekelo.nl

Sleuteladres

Website

famzoetman@home.nl

b-toernooi@bscunisson.nl b-toernooi@bscunisson.nl

Oude Deldenerweg 320 4282689 Past. Schneiderstr. 19 4283074

BSC Unisson

stefansogtoen@hotmail.com

agnesbuursink@wanadoo.nl redactie@bscunisson.nl g-j-kamp@hotmail.com

bankrek. 31 67 06 183

webmasterbscunisson.nl

Jaargang 11, seizoen 2012-2013 Flits nr 2 Jaargang 12, seizoen 2013-2014


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.