Page 1

Portfolio | Vol. 1

Brandon Sanchez


Contents 01 02 03 04 05

Thrice Urban Vibe The Catalyst Industrial Ecology Vertical Gastronomy


Thrice

Ice + Snow Pavilion | Harbin China Design Team - Brandon Sanchez, Tingjun Bai, Maxwell Hentosh, Qian Kang, Yang Lei, Lu Liu, Keely Mager, Blake Minster, Michael Roe, Alex Sanchez, Aaron Schordock, Yi Yang, Ruihang Zhu Mentors - Dr. Rui Liu, Dean Mark Mistur

Award


Form Geometry Kent State University was selected to compete in the international Ice and Snow Building Innovation Design Competition in Harbin, China. Our teams design was selected as a finalist among six other top universities. The selected teams traveled to Harbin to construct their designs in honor of the Harbin Ice festival.

Thrice explores the intersection of three cones generated from a classic structural component, the column. Three temporary columns are tied to the ground by ropes forming intersecting geometries. The resulting fabric faced tensile stress, however this is only temporary. Once coated in ice it converts to series of three intersecting fabric shells that act in compression. Once the form gains rigidity, the columns will be removed leaving intersecting cone-shaped towers. Rope formed oculi (in tension in the construction phase) permit easy removal of the columns and allow natural daylight to penetrate deep into the spaces and create remarkable reflective moments. Each asymmetrical cone employs a tension ring at the top and bottom that flip into compression when the columns and interior ropes (where the cones intersect) are removed. Through the process of boolean subtraction (using virtual cones intersecting the actual one), two entryways that naturally transfer load to the ground in a catenary shape, are intrinsic to the geometry and structural integrity of the final pavilion. Our goal is to create a form of intersection and experience while providing the passerby a sense of curiosity and playfulness to investigate the inner workings of our ice spires.


Mapping Key Points

Construction Process

Section 2

Section 1

Placing Ice Anchors on Key Points


Establishing Rope Connections

Column Erection

Interior View

Draping Fabric

Final Fabric Connections


Urban Vibe

Mixed Use | Akron, Ohio


Site | Program Mass

Response to Public Circulation

Separation of Public and Private

Atrium | Street Connection

Stressful lives are not productive ones. People need a space for relief to recover socially and psychologically. I intend to establish a hub for productivity and serenity within downtown Akron. This will provide program catering to those who live downtown. The program and building will allow them to step away from the hustle and bustle of the urban environment. The program on the ground level begins with a bike rental and storage in order to promote non vehicular mobility. On the opposite side of the main volume exists an open bakery and cafe which fills the entire space with the familiar scent of bread and coffee. This bakery is accompanied by an exhibition kitchen which faces the social walkway. In the back of the main volume, defining the social walkway are six environment pods which allow users to alter their environment. For example, one may choose to experience rain or certain smells and temperatures. Finally before entering the apartment unit floors , a sensory playground exists on the second level. This playground marries technology and curiosity to create a temporal recreation space.


Existing Site Conditions

Day View | Social Walkway

Night View | Social Walkway


Level 2

Level 3

Level 4 | Typical Unit Plan

The site exists along a proposed extension of the towpath in downtown Akron. This extension is brought through the proposed design by splitting the program and redirecting the path. The split acts as a catalyst for social interaction between those who live within the building and those who recreate along the new path. This split serves as a new connection between the proposed towpath extension and a proposed plaza. This space will become not only a transition but a destination due to its interaction with the contemp-orary program that surrounds and defines the space.


The Catalyst

Civic Center | Magliano, Italy

Publication | Award


Response to Wall Fragments

Response to Landscape

Response to Roofscape

Level 4

Level 2

Level 3 | Street

Level 1

The fragments of the historical wall have influenced the distribution of the program. The fragmented program results in versatile and effective public spaces. Next, the relationship to the landscape around Magliano should be emphasized upon. This relationship is strengthened by embedding program within the earth and through the framing of effective views. Furthermore, the existing roofscape in Magliano allows for the creation of a new roof system for the contemporary program of the civic center. Lastly, the materials of the project include bare and painted stucco in order to contextualize with the existing architecture and atmosphere of the area. This will create a greater relationship between the vertical surfaces that define the new public spaces.


I am interested in using the existing conditions of Magliano and its environment to establish a new central hub, which will serve as symbol of growth and modernity within Magliano. The city, once surrounded by a defensive wall has now become a city surrounded by a wall with new meaning. The city aims to invite outsiders in, not keep them out.

Section B

Piazza View

Street View


Section A

Interior View

Perimeter Path


Industrial Ecology

Center for Urban Ecology | Cleveland, Ohio


Form Geometry The Center for Urban Ecology is located along the Ohio and Erie Canal Towpath. This section of the towpath moves through the industrial valley of Cleveland. By using the surrounding context and industrial atmosphere the form of the structure was developed. The geometry follows that of existing scrap steel and overpass bridges. The elongated form of each volume allows for the framing of selected views. As the structure moves over the canal it forms a filtering system that pulls water into isolated pools for recreation. The water is then expelled back into the canal in a cleaner state. Cuyahoga MyPLACE

Cuyahoga MyPLACE

Date Created: 10/25/2016

Date Created: 10/25/2016

Legend

Legend

Elevation Contours

Elevation Contours

10 Foot 2 Foot 10 Foot Depression 2 Foot Depression

10 Foot 2 Foot 10 Foot Depression 2 Foot Depression

Site | 1990

282

0

Cuyahoga MyPLACE

141

282 Feet

Projection: WGS_1984_Web_Mercator_Auxiliary_Sphere

Site | 2010

1: 1,691

282

This map is a user generated static output from an Internet mapping site and is for reference only. Data layers that appear on this map may or may not be accurate, current, or otherwise reliable. THIS MAP IS NOT TO BE USED FOR NAVIGATION

0

141

Cuyahoga MyPLACE 282 Feet

Projection: WGS_1984_Web_Mercator_Auxiliary_Sphere

1: 1,691

This map is a user generated static output from an Internet mapping site and is for reference only. Data layers that appear on this map may or may not be accurate, current, or otherwise reliable. THIS MAP IS NOT TO BE USED FOR NAVIGATION

Date Created: 10/25/2016

Date Created: 10/26/2016

Legend

Legend

Elevation Contours

Elevation Contours

10 Foot 2 Foot 10 Foot Depression 2 Foot Depression

Site | 2000 282

0

Projection: WGS_1984_Web_Mercator_Auxiliary_Sphere

141

1: 1,691 282 Feet

This map is a user generated static output from an Internet mapping site and is for reference only. Data layers that appear on this map may or may not be accurate, current, or otherwise reliable. THIS MAP IS NOT TO BE USED FOR NAVIGATION

10 Foot 2 Foot 10 Foot Depression 2 Foot Depression

Site | 2015 282

0

Projection: WGS_1984_Web_Mercator_Auxiliary_Sphere

141

1: 1,691 282 Feet

This map is a user generated static output from an Internet mapping site and is for reference only. Data layers that appear on this map may or may not be accurate, current, or otherwise reliable. THIS MAP IS NOT TO BE USED FOR NAVIGATION


The Ecology Center Is Organized in such a way that industrial views are highlighted. The program that exists for leisure such as the cafe is positioned facing the city and water. The program that exists for education is positioned toward the industrial valley of Cleveland. The interaction with the water is highlighted by the creation of public, self- filtering baths for education and recreation.

Cafe View

Lab View


Vertical Gastronomy Food Incubation and Research Center | Cleveland, Ohio


Program Mass | Site

Pedestrian Circulation

Circulation Funnel

Response to Context

Vertical Farming Space

I am interested in establishing a dialogue between verticality and the environment within the urban setting of Ohio City, Cleveland. In order to do this I wanted to create a vertical emphasis on the gastronomic program by contextualizing heights with the building directly adjacent to our site as well as the iconic market tower and finally the apartments near the river before completing the vertical gradient to downtown Cleveland. Furthermore, I have incorporated an agricultural infrastructure within the program. The square footage is split creating a funnel for the public to circulate, view, and visit. Next, the larger portion of program is collected and projected upward while producing an array of outdoor terraces that are split. Ground Level

Level 2

Level 4

Level 6

Level 7


These terraces are climbed by several farming volumes which are housed by an ETFE thermal envelope which hug a gridded mullion system that will collect rain and runoff. The system then filters water into the hydroponics system which will help sustain and establish the dialogue. This will allow optimized farming during each season. The produce farmed here will be used in the program as a source of education and ingredients. The remaining produce will be sold to the public from the food hub which opens up within the circulation funnel. As the public circulates through the funnel they will cross paths with students, teachers and workers moving back and forth between the food hub and demo kitchen to the incubation and production kitchens, forcing a social exchange in order to create a dialogue between verticality and the environment within the urban setting.

Social Alley View

Farming Level 3

Farming Space | ETFE System

Farming Level 5


Public Private Outdoor


Portfolio vol 1 brandonsanchez  

Selected Works

Portfolio vol 1 brandonsanchez  

Selected Works

Advertisement