Page 1

Portfolio Bryn Martin


The body of work enveloped in this portfolio aims to track a spatial journey through territories of the human Imagination. In short, it is a collection of stories rooted in space. Bryn Martin


Academic Project Completed in Partners 3 Weeks

Women’s Dormitory The Women’s Dormitory project started with a case study of Kazuyo Sejima’s Saushunkan Seiyaku Women’s Dormity in Japan. The primary interest of studying this particular project lay in the unique relationship between public and private space as defined by the dormitory typology. Noticing Sejima’s design revolved around the articulation of public spaces over private spaces, the goal of the redesigned womens dormitory was to introduce ‘soft’ private spaces while still allowing for the carefully designed public spaces to remain intact. The soft private spaces were created in the vertical domain by staggering vertical extrusions of private spaces at varying heights. This allows for a gentle distinction between the private spaces and public spaces - allowing public interaction to operate in the horizontal domain. The project was completed with Atousa Blair who crafted the physical model. My contribution was the design scheme for ‘soft’ private spaces and the digital production of all drawings.


Public Interaction on the horizontal

Soft private space along the vertical


Starting Unit Circulation along the horizontal

Unit Drag The unit is dragged diagonally to morph the horizontal and vertical occupation space

Vertical Extrusions Vertical extrusions allow for a stratified introduction of soft private spaces along the vertical axis while public interaction remains intact on the horizontal axis.


Academic Project Individual 3 Weeks

Cubic Interaction The goal of Cubic Interaction was to break down the rigid structure of ‘the grid’ to redesign a public square in Toronto. The TD Centre by Mies Van Der Rohe is predicated on the strength of the grid as a means to create occupiable space. Taking inspiration from the green roof planters on top of the TD Centre (which was also arranged in a grid field , the new design would bring this green roof grid down to the pedestrian plane. Blocks were then removed in specfic locations to break the regidity of the grid structure and to facilitate circulation where the existing pedestrian movement naturally occurs on site. The blocks were then extruded at various heights to premote public interation at the furniture scale, human scale, and building scale.


efine istin o ers Usable Space

Green Roof efine

Green Roof Grid Brought Down to Pedestrian Plane

Movement Natural Movement Pattern Through Building Nodes

Extrude Extruded Grid Blocks to Facillitate Public Interaction


Site Plan 1:1000

Furniture Scale

Human Scale

Building Scale


Academic Project Individual 1 Month

Canine House anine ouse is a hyper specific housing project designed with the goal of creating an environment for dogs and their owners to live and thrive in a community atmosphere. There are three different housing types - each to suit the specific needs of small, medium, or large dogs and their owners. These created housing types are arranged within a structural frame and are stacked to create a three storey structure called a ‘wolf stack’. These stacks can house anywhere between dogs simulating the size of an average wolf pack in the wild. irculation between levels as well as outdoor space for each housing unit allows for an effective community for both owner and companion alike. These wolf stacks are then arranged to fill the given site located along King Street in Toronto making up a total of housing units.


+1

+2

+3

King Street


Frame Occupiable space is created by reducing rectangle to base vertices

Program Fill Program extents and circulation are defined and ound t e vertices

Wolf Stack Units are arranged with small dogs on level 1, medium dogs on level 2, and large dogs on level 3


Competition Group 4 Months

Jet Stream Catcher The following future-skyscaper competition proposal was a group effort to create a new energy paradigm that sought to explore an architectural energy production system that could shift current unsustainable practices in favour of new carbon-free solutions. The Jet Stream Catcher system consists of two key elements first, the Genecopter (Generator + Quadcopter) situated in the jet stream zone, and an nergy ub on the ground. My specific contribution to the project was the design of the nergy ub. The system utilizes the constant wind energy from the jet stream and disperses that energy to the rest of the city. The energy stored in the nergy ub will supply energy to electric vehicles cars, buses and subways and the excess will saturate the existing energy grid with carbon-free, sustainable energy.

Partners: Yuijie Wang, Linru Wang, Tian Wei Li


Wind Turbine Quadcopter Charging Ports

Genecopter

Quadcopter Landing Pad

Quadcopter Discharge

Electric Car Charge Station

Pedestrian Space

Energy Hub


Academic Individual Semester Long

RIBo House Bo ouse’s primary function is to provide an architecture that chases moments of optical and aural significance on the site. t’s final form is a result of an intensive study of asa Malaparte which sought to determine the relationship between occupiable space and framed views. This deconstruction of ‘the whole’ resulted in a series of abstract models that dematerialized the building leaving only the skeleton relationship between view and movement. The goal of Bo ouse was to establish a similar skeleton structure that was defined by a series of points in -d space associated with specific views and or sounds of interest on the site. By connecting these points the skeleton structure of Bo ouse is revealed. The roof then ties the structure together in a coheisive skin. The overall structure resembles a ribcage, idicative of the processes that created the final form. ence the name of the project ib- ptical ouse or Bo ouse for short.


Imposed Geometry

Geometry Sliced

Negitive Circulation

Combined

Casa Malaparte (Case Study) - Investigation of Movement The case study investigation sought to illuminate the relationship between movement and geometry by reinterpreting the plan of Casa Malaparte. By superimposing geometry over the existing building envelope a new circulation relationship was created.

superimposed windows (views)

circulation plates (movement)

window placement (view curation)


Points of Interest s in aced

cartesian

ane

Z - Axis Push s u ed in direction and connected to i e ase s e eton

Plane Creation

Circulation Creation

ic ness and at sections are introduced to create an occu ia e s ace

Connections added for circulation between ribs

Drape Roof

Puncture Roof

Roof draped to create a skin to unify the structure

Roof punctures for light and nature to permeate structure


Road Axis - 6m

N

Roofscape - 9m

People - 3m

oo ess ite Train - 9m

an

Trees - 6m

Brush - 3m

+1

+2

+3

3m north

3m east

3m south

3m west

6m north

6m east

6m south

6m west

9m north

9m east

9m south

9m west


Section A

Section B

Section C


Interior Rendering

Bryn Martin: Architecture Portfolio  

The body of work enveloped in this portfolio aims to track a spatial journey through territories of the human Imagination. In short, it is a...

Bryn Martin: Architecture Portfolio  

The body of work enveloped in this portfolio aims to track a spatial journey through territories of the human Imagination. In short, it is a...

Advertisement