Page 1

Lederen Sprog skaber virkelighed... ”Alle børn og unge skal have de bedste udviklingsmuligheder for deres sprog” hedder det i Pejlemærket ”Sprogindsatsen”, som vi arbejder efter i Københavns Kommune og på Bryggergården. Men hvad er sprog egentlig for en størrelse? Vi arbejder ud fra den betragtning, at det sprog børnene bruger skaber den virkelighed de lever i. Det er ikke ligegyldigt ”hvad, hvordan og hvornår man siger noget”. De budskaber vi udsender påvirker os selv og de andre mennesker omkring os. De skaber den ramme og de muligheder, vi lever efter. Dagligt kommunikerer børnene budskaber til hinanden og skaber rammen for deres samvær. Hvem må være med? Hvad er godt? og hvad er

skidt? Hvem er “in” og hvem er... mindre “in”. De kommunikerer med hinanden og forhandler positioner i fællesskaberne. Nogle er mere fremme i skoene, andre mere tilbagelænet. Nogen gange er det den ene strategi, som giver succes. Andre gange den anden. Vi kender det nok som voksne, for vi gør fuldstændig det samme hver eneste dag. Det hænder, at der opstår uenigheder i kommunikationen mellem mennesker. Uenigheder om positionerne. Om indholdet. Eller om motivet bag et budskab. Man hører noget, tillægger budskaber sin egen version af betydning og handler derefter... Det er når uenighederne er på vej, eller når de er opstået, at vi som voksne står på kanten af fællesskaberne og kigger reflekterende med. Hvilke

!

Sprogindsatsen

April 2014

situationer kan de selv løse? Og i hvilke er der brug for støtte fra anerkendende voksne? I dette nummer af Bryggerposten får du et lille indblik i en mangfoldighed af sproglige fortællinger fra jeres børns hverdagsliv med fokus på kommunikation, sprog og sprogbrug.

!

God læselyst Søren

De Pædagogiske Pejlemærker: • Sociale Relationer

• Sammenhæng også i overgange

• Inklusion og Fællesskaber

• Krav om refleksion og metodisk

• Sprogindsatsen

systematik i den pædagogiske

• Forældresamarbejde

praksis

Læs mere her...


Børnefortælling Skrevet af Esther

Der starter snart en ny pige på Bryggergården, hun hedder Isabella. Hun er en meget fin pige, hun er nemlig en kongelig prinsesse af Danmark. Hun starter på klubben fordi hun skal prøve at være i et socialt liv med almindelige mennesker, og fordi kongen og dronningen har meget travlt. Kongen og dronningen ville helst ikke have, at folk skulle vide at hun var prinsesse så hun gik undercover. Forældrene købte almindeligt tøj til hende så hun ikke skilte sig for meget ud. Hun glædede sig meget til at starte på klubben, og se alle de andre børn. Hun var også spændt, på om de andre børn kunne lide hende, og om der var nogle der ville være venner med hende. Hun måtte ikke fortælle, at hun fik hjemmeundervisning, for så ville de kunne gennemskue, at hun ikke var helt almindelig. Hun skulle selv cykle hele vejen fra slottet til klubben, med en butler der skjulte sig i baggrunden.
 
 Første klubdag: Da Isabella mødte de første børn, kiggede de på hende og spurgte:" Du må være den nye pige hvad for en skole går du på?
 "Jeg er meget beæret at hilse på eder men jeg kan beklageligvis hverken bekræfte eller afkræfte min skolegang". De andre børn kiggede på hinanden og gik fnisende væk. Isabella forstod ikke, hvad det var der var så morsomt. Hun gik videre og en mand kom hen imod hende "velkommen til Bryggergården jeg hedder Thomas, Isabella nejede og sagde der efter" det er en ære at være velkommen på jeres fortryllende klub". Isabella gik videre og så en trappe hun gik ned af den og hen af en gang, kom ind i et rum, hvor der sad nogle piger og malede. Hun syntes det så spændene ud og spurgte "det er nogle forunderlige smukke værke i laver, må jeg få den ære at deltage? Pigerne kiggede lidt underligt på hende, men så sagde den ene af dem " tag en stol og sæt dig ned. Så sagde en af pigerne" hvad hedder du?."Jeg hedder Isabella", så udbryder pigerne " det er jo ligesom prinsessen. " jamen jeg er jo også prin.,.................ups jeg mener, at jeg er lidt som den kongelige, smukke, flotte og vidunderlige prinsesse. Pigerne nikkede og en af dem sagde "det tør siges.Hun snakker lidt mærkeligt, viskede hun til de andre piger.
 
 2 timer senere: Thomas var på vej ned i værkstedet, for at se om det gik godt med den nye pige. Da han stod udenfor døren, kunne han høre fnisen derinde fra. Da han kom ind, spurgte han om de havde det sjovt. "Det kan du lige bande på Isabella er super skæg. Og pigerne indså at selv om Isabella havde et mærkeligt sprog og var lidt anderledes var hun en god veninde alligevel.
 
 SLUTUdtryk Skrevet af Pelle

Mio fra 3.C har taget dette fantastiske billede. Billedet er taget på vores daglige tur mellem skole og fritidshjem. Midt i denne tumult er det måske svært for udenforstående at få øje på andet end en flok børn der larmer og ikke har lært at gå på række. Men virkeligheden er at de er fulde af god energi. Børnene bruger disse stunder til at fortælle en hel masse om oplevelser og refleksioner de har haft og gjort sig - gerne i munden på hinanden. Vi bruger vores verbale sprog til at kommunikere. En dag gav Mio mig en lektion i hvordan man også kan udtrykke sig. Jeg synes billedet taler for sig selv. Det ramte mig da han viste det til mig. Han har set et motiv og fanget det med sit kamera. Jeg er glad for at der har været plads til at Mio har kunnet bruge sin kreativitet på vores små gåture.


Vi talte bare med ham Skrevet af Ane Det er en af de første forårsdage. Legepladsen er fuld af børn der leger i klatrestativet, graver i pétanquebanen og nogen af de store piger har fået lov til at komme ind i vuggestuen og lege med de små børn derinde.

!

På boldbanen bliver der spillet fodbold. I den ene ende spiller nogen af de små drenge mur. og i den anden ende løber en af de store drenge fra klubben rundt alene og sparker til en bold.

!

En dreng fra 0.klasse kommer til mig. "kan du ikke sige til ham den store dreng at han skal gå væk, vi vil gerne spille stikbold". "Kan I ikke spørge ham om I må være med?" spørger jeg. "nej fordi han tyrer og hvad nu hvis jeg får bolden i hovedet?" Det kan jeg selvfølgelig godt se ikke er rart og jeg kan også fornemme at drengen ikke er helt tryg ved "ham den store". Jeg siger til ham at den store dreng også har lov til at være på banen, for det er lige så meget klubbens gård som det er fritidshjemmets. "Kan du ikke gå ned og spille mur med de andre?" Nej det er ikke godt nok, han vil spille stikbold.

!

Imens vi står og snakker om dette, er der nogen andre af de små drenge der er gået hen til den store klubdreng, og ligeså langsomt begynder der at udvikle sig en fodboldkamp.

!

Min lille ven står og kigger på dette og siger pludselig "men han tyrer jo slet ikke!!!!!", hvorefter han løber ned og og de spiller allesammen.

!

Senere da kampen er ovre og de leger noget andet, møder jeg min ven fra før. "Det så da ud som om I havde det sjovt sammen nede på fordboldbanen, det så ikke ud som om han tyrede", siger jeg.

!

"Ja" siger han henkastet og trækker på skuldrene. "Vi talte bare med ham!!!!". Hvorefter han fortsætter sin leg med de andre børn.

M2 (Modtagerklassen) Skrevet af Tannie

!

Igennem årene har klubben arbejdet meget med sprog, især med M2 klassen, som er en modtagelses- klasse for børn fra hele verden, der nu har bosat sig i Danmark. Vi er med til at lære dem dansk, så de kan blive udsluset i en almindelig klasse, og blive integreret i det danske samfund.. Dette gør vi blandt andet ved at spille spil som vildkatten. Det er et spil hvor der er en masse billeder, som vi løbende beder børnene om at fortælle hvad der er på billederne, og hvad det bruges til. På den måde lærer de ordene hurtigere og får en forståelse for hvad det er. Børnene lærer også hurtigere sproget ved at begå sig socialt med de andre børn i klubben, da dansk er det sprog der bliver snakket. Vi har fået at vide fra skolen at de børn fra M2 klassen, som går i klubben, helt klart er de børn der hurtigst lærer sproget og hurtigere bliver overflyttet til en almindelig klasse end de børn som ikke går i klubben.


En tur på Bondegård Skrevet af Kikki og Sabrine Vi er to studerende fra Ernæring og Sundhed, som har været i en 6-ugers praktik hos Bryggergården. Vi er blevet positivt overraskede over institutionens holdning til økologi, og vi synes derfor, det kunne være passende at arrangere et besøg ved et økologisk landbrug. Onsdag den 19. marts gik turen til Toftegården i Albertslund med nogle af børnene fra 0. klasse. Toftegården er registreret som statskontrolleret økologisk jordbrugsvirksomhed, det betyder, at alt foregår 100 % økologisk på gården. Dyrene får økologisk foder, og der bruges hverken sprøjtemidler eller kunstgødning i forbindelse med dyrkningen af gårdens marker. På Toftegården fik børnene først muligheden for at få en ridetur på to af gårdens små ponyer, og samtidig blev kaninerne fodret med gulerødder. Herefter var der rundvisning, hvor vi fik set nogle større heste, gårdens malkekøer, gederne og grisene. Under rundvisningen havde børnene mange spørgsmål, som gårdejeren Ole var god til at svare på. Et af børnene ville gerne vide, hvorfor køerne var øremærkede, og vi fik at vide, at nummeret svarer til vores personnummer, så der kan holdes styr på alle køerne. Det var en succesfuld tur, og det var nogle glade børn, vi havde

med

hjem. Det er bestemt ikke sidste gang, at Br yggergården er på besøg på gården Albertslund.

i


Børnefortælling - Ridning for begyndere Skrevet af Paula

Skrevet af Dina

Jeg går til ridning om fredagen og det er rigtig sjovt! Jeg lærer alle hestene at kende rigtig godt, og får en masse venner, og så lærer jeg rigtig meget af det. Man kan altid spørge de andre om hjælp. Er din hest nervøs på vej over i det lille ridehus, så vil ridelæreren gerne hjælpe dig eller gå ved siden af hesten. Jeg lærer rigtig mange ting og vi starter helt fra bunden af. Så man kan nemt starte uden at vide noget som helst om heste. Eller ved man måske en masse om heste - så starter man bare på fredagsholdet (Øvet hold red.).

Jeg syntes det er sjovt at gå til ridning på klubben for man skal hjælpe hinanden, hvis de andre har brug for hjælp. Og man lærer meget. Hvis man(som mig) var lidt nervøs i starten, så for man hjælp til det man gerne vil have hjælp til. Hvis man starter og ikke ved en dyt om heste eller ridning så lærer man rigtig meget. Man bliver heller ikke tvunget ud i noget, som man ikke føler sig klar til. Derfor syntes jeg det er sjovt at gå til ridning på klubben.


Bryggercup Skrevet af Lasse H

!

Torsdag den 27. Februar blev den traditionelle Bryggercup skudt i gang. I år deltog otte fritidshjem i turneringen. Vores hold bestod af Stanley, Emil, Mads, Tobias, Elliot, Valdemar og Morten blev udpeget til træner. Da klokken blev 13.00 begyndte de første hold ligeså stille at dumpe ind af døren. Stemningen var god og humøret højt hos alle, spillere som trænere. Man kunne tydeligt mærke at det var en dag alle havde glædet sig til. Rundt om alle bordene, hvor de forskellige hold var placeret, kunne man høre dem afstemme de forskellige aftaler i forsvaret, angrebet, omkring den generelle taktik og udskiftninger med hinanden. Trænerne snakkede engageret til deres spillere, for at sikre at gejsten var helt i top inden de skulle på banen. Da den eksterne dommer fløjtede turneringen i gang, havde alle presset sig op til banderne rundt om banen, for at se hvad der skete. Der var stor intensitet på og udenfor banen, da trænere og udskiftere kom med opråb som ”SKUD”, ”SPIL HAM”, ”SÅDAN!”, ”KOM IGEN” osv. Det var tydeligt at opråbene hjalp på spillernes gejst. Alle gav sig 110 %! Selvom vores drenge fik mindst lige så stor opbakning, var det desværre ikke nok til at de kvalificerede sig til semifinalerne, men de forlod turneringen med manér, da Krudtuglen kom en tur i maskinen og blev banket med hele 4-0. Intensiteten og den gode stemning fortsatte hele turneringen igennem. Det blev om muligt endnu mere vildt da semifinalen mellem UNO fritidshjem og Gasværkstedet endte 1-1 og gik i overtid. Da overtiden var gået, var stillingen stadig 1-1 og kampen måtte afgøres i en straffesparkskonkurrence. Der lød et brøl igennem Bryggergården idet Gasværkstedet hev sejren i land. Sejren blev fejret som havde de vundet EM i 92’ Det var en meget stolt Gasværkstedettræner som roste alle sine spillere efterfølgende. Roserne blev ikke mindre da Gasværkstedet vandt finalen mod Absalon fritidshjem, og dermed blev de stolte ejere af vandrepokalen indtil Bryggercup 2015. Vi tror alle sammen at 2015 bliver Bryggergårdens år, så vi kan få pokalen hjem til dens retmæssige ejere!

!


!

Goddag og farvel To studerende takker af Et par ord fra Eva

Vi er to studerende fra Ernæring og Sundhedsuddannelsen,

Kære Dragebørn Jeg vil gerne sige pænt farvel og takke for sangene og de mange sjove timer med jer. I må hilse jeres forældre mange gange. Jeg bor jo på Vesterbro, så vi ses nok indimellem på gaden eller i gården. Nu skal jeg arbejde i Børnehuset. Det ligger jo lige ved siden af. Så vi ses. Knus fra Eva

som har været i praktik hos Bryggergården fra den 10. februar til den 21. marts. Vi har stået for samling i fire af ugerne, og derudover har vi kørt små forløb med viden om krop, hygiejne og sund kost. Vi har forsøgt at nudge (et kærligt puf i den sunde retning) børnene gennem sproget, hvor vi har kaldt samlingens mad for noget, de kender til, f.eks. pizza, muffins, kanelsnegle, i stedet for noget sundt. Vi finder det interessant at se, hvordan sproget skaber mening og sammenhænge. Et sjovt eksempel er, da vi til samling har lavet spinatbrød med ost. Mange af børnene sagde ”Ad!”, inden de havde prøvet at smage. Da vi omdøbte retten til ”Pizza”, var alle børn villige til at smage på det. Det var alligevel en succes! Vi har eksperimenteret lidt med alternative sødemidler, og hver fredag var der søde sager på menuen. Vi har bl.a. fået blåbærmuffins, æblekanelsnegle og protein-is, som alle er sundere alternativer end de tilsvarende sukkerholdige snacks. Børnene har ikke fået at vide, at det var sundere lækkerier, for dermed ikke at skabe en på forhånd afstand til det ”alternativt” søde, og der var megen positiv respons. Vi er blevet mødt af imødekommende og krammende børn, og det har været en fornøjelse at være i praktik på Bryggergården. Vi håber at ses igen. De bedste hilsner fra Kikki og Sabrine

Redaktionen: Ulla, Jannie, Søren og Pelle

Rudi og Kristian

!

1. April skal Kristian og Rudi kun arbejde på Bryggergården på delt tid. Men bare rolig de vil være at finde på Bryggergården i alle eftermiddagstimerne sammen jeres børn.

!


Aktivitetsplan i April Klubben D.2.

DGI

kl. 14:00-17:00

Svømmehal 10kr.

D.2.

General prøve

kl. 14:00-15:00

bandet øver.

D.3.

Forårskoncert

kl. 16:30-19:00

Det bliver vildt! Plus Snacks

D.7.

Rundbold

kl. 14:00-15:00

I enghaveparken

D.9.

Counterstrike

kl. 14:00-15:00

I salen

D.10.

Rollespil

kl. 15:00-18:00

Live rollespil i valbyparken

D. 23.

Wii turnering

kl. 14:00- 16:00

Turnering i super smash bros

D.23.

Greve svømmehal

kl. 14:00-17:00

Pris 10 kr

D.23

DJ tur

kl. 13:30-16:00

Tur til ungdomsgården

D.24.

Rollespil

kl. 15:00-18:00

Live rollespil i valbyparken

D.28

ZOO

14:00-17:00

Tur til ZOO

D.30

DGI

14:00-18:00

DGI svømmehal .10.kr

! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !

Faste aktiviteter (er ikke gældende på skolefridage og i ferier). ! Mandage: Værksted Løbetræning Musik Dungeons and dragons

!Tirsdage: Onsdage:

Værksted Systue Ridning

!! Værksted Systue ! Værksted

kl. 13:00-17:00 Tannie kl. 14:00-15:00 Husk løbetøj/sko kl. 13:30-16:30 kl. 13:00-17:00

kl. 13:00-17:00 Mia kl. 13:15-16:30 kl. 13:30-16:00 Begyndere

kl. 13:00-17:00 Tannie/Mia kl. 13:15-16:30

Torsdage: Dungeons and dragons Systue

kl. 13:00-17:00 Tannie/Mia kl. 13:00-17:00 kl. 13:15-16:30

Fredage:

kl. 13:00-17:00 Mia kl. 13:45-16:30 Øvede kl. 13:30-16:30

!

Værksted Ridning Musik

Bryggerposten April 2014  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you