Page 1

! R Å 6 R E T N E S N E G G BRY SENTERAVIS FOR BRYGGEN SENTER - ÅRGANG 7 - UTGAVE NR 3 - 2008

Feirer seg selv Bryggen Senter feirer 6 år i bryggekanten i Hommersåkvågen. Det markeres 19. april med mange aktiviteter og gratis kake på senteret. Side 6

Låveteateret De unge skuespillerne i Låveteateret er i full gang med forberedelsene til sitt første teaterstykke. Side 4

Ny giv for Riskafjord Ryddeaksjon De møttes i barselgruppa. Nå tar Silje Evensen Jaques og Monica Rognstad initiativet til en ryddeaksjon i Riska. Side 2

Med nytt øvre dekk, restaurert pipe og forhåpentligvis også nytt styrhus, går veteranskipet MS Riskafjord II en ny og

BRYGGEN SENTER ÅPENT: Man - fre 10 - 20 Lør 10 - 18 MATÅPENT: Man - fre 9 - 22 Lør 9 - 20

travel sesong i møte. Til nå er det lagt ned over 650 dugnadstimer for å rehabilitere båten, og daglig leder i AS Riska-

fjord, Bjørn Haaland (bildet), forsikrer at publikum vil merke forskjell. Side 13

en Bursdagsfeiring på Brygg 19. april fra kl 12. Bursdagskake og kaffe.


LEDER Vi feirer oss selv Det er i disse dager 6 år siden gründeren Berge M. Bertelsen holdt åpningstalen for Bryggen Senter. Det skjedde på hans 70årsdag den 17. april 2002. Siden den tid har senteret rukket å bli et kjent og kjært innslag i bygda, og tusenvis av riskabuer legger hver uke turen ned til Hommersåkvågen for å handle. Vi vil gjerne takke for tilliten gjennom 6 år, og inviterer derfor til stor bursdagsfest lørdag den 19. april. Her blir det aktiviteter av ulikt slag. Og som seg hør og bør en bursdagsfest, serveres kake og kaffe! Velkommen!

Samler inn bøker I et lite hjørne i allrommet på Bryggen senter ligger det stabler med bøker for salg, bytte eller utlån. Har du bøker å bidra med? Da er det bare å levere dem på senteret. Er du interessert i å kjøpe eller bytte? Ta turen nedom! Hver bok koster kroner 5, eller kan byttes bok mot bok. Inntektene går til Riska Lions Club.

Bryggeposten er en senteravis for Bryggen senter, Hommersåk. Avisen dekker Riska m/omegn.

Silje Evensen Jaques og Monica Rognstad har tatt initiativet til en ryddeaksjon på Hommersåk.

Arrangerer ryddeaksjon Silje Evensen Jaques og Monica Rognstad har tatt initiativet til en ryddeaksjon på Hommersåk. De har reagert på mye søppel, og ønsker nå å få til en holdningsendring i bygda. De har fått Bryggebaker’n med på laget, så med nybakte boller som belønning håper de at flest mulig stiller opp lørdag den 19. april.

Ansvarlig utgiver: Bryggen Senter Hommersåk AS. Ansvarlig redaktør: Tom Gaudland I redaksjonen: Hanne Buljo, Tom Gaudland og Trond Anfinnsen. Annonsesalg: Regionaviser AS, tlf. 51961240 www.regionaviser.no.

Grafisk design: Commentum Forlag Distribusjon: Posten Norge AS

2

www.commentum.no.

- Vi går mye på tur her i området, og har reagert på at det er en del boss, sier Rognstad. De to hører til i en barselgruppe. - Vi samles en gang i uken og prater om alt mulig, sier Evensen Jaques, og forklarer at det var under en sånn samling at idèen om denne aksjonen ble unnfanget. - Vi ser at folk bare slipper fra seg papir og søppel når de er ute og går. Det reagerer vi på. Det er nok mest ungdom som ikke bruker bosspannene, men vi ser også at de voksne ikke reagerer på at deres barn kaster papir rett på gaten, sier Rognstad. Fast aksjon - Vi ønsket å snu på ting, og spurte oss selv: Hva kan vi gjøre? Skal vi gå rundt og plukke opp boss? Vi kan jo ikke akkurat gå og plukke søppel i 40 år. - Vi kom fram til at det nok var bedre om vi kunne bidra til en holdningsendring, sier de to, og understreker at de begynner i eget hjem. - Jeg lærer i hvert fall mine barn at de ikke skal kaste søppel på gaten, sier Rognstad. Lille Storm på åtte måneder, som har blitt med mor ned til Bryggen denne formiddagen, kommer nok til å få samme lærdom inn med morsmelken.

De to unge mødrene håper at denne aksjonen kan bli et fast innslag i bydelen. - Vi håper at dette kan bli en jevnlig aksjon. Vi kommer til å henge opp plakater, og vi kommer til å lage nye plakater med nye datoer for hver gang, sier de. - Dessuten håper vi jo at jungeltelegrafen kan være et godt middel til å få folk til å stille opp. - Vi hadde håpet på å få Sandnes kommune til å stille med litt utstyr, men de var litt lunkne til hele aksjonen, sier Evensen Jaques litt skuffet. - Men vi har i hvert fall fått Bryggebaker’n med på samarbeidet, så de som blir med vil få servert ferske boller etter at ryddingen er unnagjort, sier hun. De to kvinnene understreker at de ikke ønsker å detaljplanlegge dagen. - Vi vil at folk skal fordele seg litt rundt der de selv føler at det er nødvendig, og gjerne i nærheten av der de selv bor. Folk ser selv best hvor det er nødvendig å rydde, sier de. - Vi håper at hele familier kan møte opp, og at også pensjonister tar turen. På den måten kan det bli et skikkelig trivelig treff, understreker de. Det blir oppmøte kl 11.00 utenfor Bryggen lørdag den 19. april.

Morgenstemning på Bryggen Denne gjengen med glade pensjonister samles ofte på Bryggen Senter. Vaktmester Kårleiv Fløysvik sørger for at kaffekannene alltid er fylt til randen, så da er det bare å ta med godt humør å stikke hodet innom senteret. Fra venstre: Alf Sigurd Kyvik, Torleif Rolfsen, Kårleiv Fløysvik, Kjell Hommersand, Erling Sævareid, Audun Sævareid, Sigurd Furuhaug og Harald Fjelldal.


Vi tar forbehold om eventuelle trykkfeil og at noen varer kan vre utsolgt. Bryggeposten162008

10,-

8,-

BROKKOLI 8,00 pr. bunt

10,-

FISKEKAKER

KALKUN & OST

Godehav, 390 g 25,64 pr. kg

Solvinge, 200 g, 50,00 pr. kg

29,-

FERSKE SVINEKOTELETTER Nordfjord,29,00 pr. kg

29,-

79,-

YTREFILET AV SVIN Nordfjord, 79,00 pr. kg

FERSK SVINESTEK AV BOG Surret, Nordfjord, 29,00 pr. kg

10,-

JORDBR

250 g, pr. kurv 10,00

19,-

32,-

COCA-COLA/ZERO Miks 4x1,5 l Coca-Cola/ Zero eks. pant, 5,33 pr. l

FLTE-IS

Vanilje/Krokan/Tress/Melkesjokolade Diplom-Is, 2 l, 9,50 pr. l

3


Andre plass i Vaulen Vårcup Riska G15 gjør det nok en gang skarpt i Vaulen Vårcup. For andre gang på tre turneringer kommer de til finalen. De måtte se seg slått av Hinna. Trener, Alfred Thu, er godt fornøyd med guttenes innsats. - I kvartfinalen slo vi Tasta med 4-3, og i semifinalen var det Vidar som måtte se seg slått med 2-1, forklarer Thu fornøyd. Den store måltjuven for Riska var Espen Stangeland. I kvartfinalen stod han for tre av målene, mens det fjerde målet var det Thomas Øglend som sør-

get for. Det var også Stangeland som stod for begge målene i semifinalen, samt den ene ballen de klarte å lure forbi målvakten til cupvinner Hinna. Thu mener at litt uheldige omstendigheter i forkant av finalen ga guttene en litt dårlig start. - Vi hadde akkurat stilt klokken, og det var det ikke alle som hadde fått med seg. Det ble en del vas fordi det var to som ikke møtte opp, forklarer Thu. Vi måtte ringe rundt, og det ble litt styr. - Så fikk vi to mål mot oss i første

omgang, og i andre omgang hadde vi ikke en sjanse, medgir treneren. Men det var en god og spennende kamp, forsikrer han, og legger til at han ikke kan tilskrive tapet surr med tiden i forkant av kampen. - Dere er med for tredje gang, og dette er andre gang dere kommer til finalen. Det må jo bety at dere har et sterkt lag? - Ja, vi har et sterkt lag, sier Thu, og legger til at dette lover godt for sesongstarten 17. april.

Bak fra venstre: Alfred Thu, Christer Dysjaland, Benjamin Javier Sand Jåsund, Olav Andrè Magnussen, Andreas Eltervåg, Anders Svihus, Anders Hefte, Knut Magnus Haugland, Tone Helen Jespersen. Framme fra venstre: Seleman Gaturo Abbas, Thomas Øglænd, Sigvart Nilsen, Ronny Duås, Kevin P. Jespersen, Shlomi Gerbi, Tom Perez og Krister Hermansen. Ikke tilstede da blildet ble tatt: Espen Stangeland, Truls Homleid Johansen og Morten Olsen.

Her er gjengen i Låveteateret. Bak fra venstre: Mari Andreassen (13), Miriam Ariel Nicolaisen (10) og Sarah Paulsen (13). Foran fra venstre: Niklas Nicolaisen (10), Lene Andreassen (10) og Nora Haugneland Lund (9).

I eventyrland med Låveteateret Lille Emiline reiser til eventyrland. Der møter hun en som heter Harlekyn. Han forteller at Emiline må være forsiktig sånn at hun ikke blir oppdaget, for da kan eventyret fortsette. Emiline møter både Bukkene Bruse, trollkjerringa, Askepott og Smørbukk. Det er kulturgruppen Låveteateret som setter opp forestillingen, og den kan du se den 13. mai. - Vi har med seks barn i teateret, men håper på flere, sier primus motor Anne May Haugneland. - Alle skuespillerne er mellom ni og tretten år. De er veldig ivrige og syns det er kjempekjekt, sier hun, og legger til at de unge talentene har vært gjennom en fin utvikling siden de begynte.

4

Låveteateret har øvinger hver tirsdag fra fem til syv. - I stykket møter vi mange forskjellige eventyrfigurer: Askepott, Bukkene Bruse og trollkjerringa, for å nevne noen. I sentrum av fortellingen finner vi lille Emiline. Hun drar til eventyrland, og der møter hun en som heter Harlekyn.

- Han er fortelleren i eventyret. Han bor i eventyrverdenen, og kjenner til alle som lever der. Det er han som ønsker velkommen til eventyret. Han forteller at Emiline må være forsiktig så hun ikke blir oppdaget, forklarer Haugneland, og understreker at det er en utfordring å spille med så få skuespillere.

- Vi fikk stykket fra en kulturgruppe på Hundvåg, men vi har måttet skrive det om litt fordi vi har så få skuespillere, forklarer hun. Alle er nødt til å spille flere roller. - Hadde vi vært flere, så hadde vi hatt flere muligheter, sier hun. Prosessen det viktige Låveteateret har holdt på i rundt et år. Det var Haugneland som startet det sammen med Karina Pedersen. Sistnevnte har nå reist til Afrika, hvor hun driver dramaundervisning, og Haugneland har fått med seg Elisebeth Stokkland på laget. - Vi hadde lyst å starte en kulturskole og drive med drama- og teaterundervisning, forklarer Haugneland. - Før vi begynte å øve på dette stykket

har vi øvet på stemmeteknikk, skuespillerteknikk, sang, dans, rytme, og vi har hatt dramaleker, forklarer Haugneland, som selv er førskolelærer og tar påbygg i dramafag. - I drama er det prosessen som er det viktige, og ikke selve stykket i seg selv, sier hun. - Men det er klart at for barna blir det å opptre et stort mål i seg selv, sier hun, og legger til at dette blir teatergruppens første forestilling. - Vi håper at folk i bygda kommer. Barna selv kommer til å invitere venner og kjente, og så blir vi nok nødt til å henge opp noen plakater på Hommersåk, og ellers snakke med folk, sier Haugneland. Forestillingen avholdes på Betel, 13. mai kl 18.30.


BURSDAGSFEST PÅ BRYGGEN

april 2008 Lørdag 19. april

JUBILEUM! BRYGGEN RUNDER 6 ÅR

Bryggen Senter feirer 6-årsjubileum med stor fest og mange gode tilbud!

MØTEPLASSEN Tlf.

99

39

Kl 12 Jubileumstale v/Berge M. Bertelsen. Kl 12 Stands og utstillinger på senteret: Sport4you arrangerer konkurranse med romaskin. Blaa Spa har stand. Råseil i Sør-Vest. Riska kystlag arrangerer råseillag hele helgen, og har stand utenfor Bryggen. Riskamuseet viser utstilling om virksomheter langs Frøylandsbekkjen. Omvisning i den gamle kraftstasjonen i Vågen. Kl 12.15 Betels kor “Gledesbud” synger. Kl 13 Trekkspillkameratene spiller.

Servering av kaffe og jubileumskake.

I BYGDÅ! 21

05

BRYGGEN SENTER HOMMERSÅK

ÅPENT: Man - fre 10 - 20 Lør 10 - 18 5


BURSDAGSFST PÅ BRYGGEN

Salgsutstilling og bokshop

Gjett og vinn Vet du hva dette er? Da kan du skrive svaret på en lapp, og legge den i postkassen på Bryggen senter.

Like før påske var det både salgsutstilling og bokshop på Bryggen. Her kunne interesserte gjøre et kupp. Riska bo- og aktivitetssenter viste fram gjenstander laget av de eldre, og salget gikk greit. Det samme gjaldt bokshoppen, hvor lokale forlag solgte lokale bøker. Her var NRKs Engwall Pahr-Iversen med for å fortelle om sin siste bok: Byhistorier og sånt.

Kjøp en progressiv brille få en lesebrille eller solbrille

med styrke inkl. i prisen

Gjenstanden står utstilt i museumsmonteren på senteret, så du kan studere den på nært hold der. I gjettekonkurransen for mars/april var korrekt svar: Blåselampe og primusnål. Sigurd Furuhaug tippet riktig, og får en flott bok i premie.

Engwall Pahr-Iversen og Helge K. Strand.

Bryggen feirer Det blir noe for enhver smak når Bryggen Senter 19. april inviterer til bursdagsfeiring. Senteret runder 6 år, og markerer dette med masse aktiviteter på jubileumsdagen, både til lands og til vanns. Riska kystlag arrangerer råseilkurs den aktuelle helgen, og stiller derfor opp med stand og båter. Trygt på land kan du treffe folk fra treningssenteret Sport 4 you, som arrangerer rokonkurranse i romaskin. Ellers er det helse og velvære for alle penga på standen til Blaa Spa. Bertelsen taler Det var forretningsmannen Berge M. Bertelsen som i sin tid fikk ideen til å bygge et kjøpesenter innerst i Hommersåkvågen. Han kjempet i mange år mot kommunen for å få lov til dette, men ga seg aldri. Og på 70-årsdagen, den 17. april 2002, kunne Bertelsen holde åpningstalen for det nye senteret. Og hvert år siden har han

Berge M. Bertelsen holdt åpningstalen da Bryggen Senter ble åpnet i 2002. holdt tale på senterets bursdag. Slik blir det også i år. Spesialutstilling Riskamuseet setter opp en spesialutstilling i anledning bursdagsfeiringen. Bryggen Senter ligger helt i enden av Frøylandsbekken, som ledes fra Frøylandsvatnet, via den kunstige inn-

sjøen Stemmen og ut i Hommersåkvågen. Utstillingen til Riskamuseet tar for seg virksomheter som gjennom tidene har dratt nytte av Frøylandsbekken. På jubileumsdagen blir det selvsagt servert bursdagskake, og det blir musikalske innslag ved koret Gledesbud og Trekkspillkameratene.

Kan ikke kombineres med Brillekonto® eller andre tilbud. Gjelder ved kjøp av komplett brille. www.interoptik.no

4310 Hommersåk, Telefon: 51 66 88 55

BRYGGEN SENTER HOMMERSÅK 6

ÅPENT: Man - fre 10 - 20 Lør 10 - 18


BURSDAGSFST PÅ BRYGGEN sport1.no

Vårens nyheter fra Bergans er ankommet. Disse modeller selges kun i Sport 1 butikkene.

Helly Hansen Fritidsjakke

Bergans fritidsjakke barn

kr. 499,Melbu Lady Melbu Herre

SYKKELKAMPANJE uke 14-18:

Pustende – Vantett Helly tech material.

Årets modeller er ankommet. Vi gir prisgaranti på • Merida Blackwood • Merida Keystone

Kun 799,-

Vi betaler 250,- for din gamle fiskesnelle ved kjøp av ny: Viva: Titania-Galetea-Charon-comet Diverse Fotballsko – gras/grus: Halv pris.

Bryggen sport og fritid Bryggen Senter, Hommersåk - tlf 51 60 56 46

BRYGGEN SENTER HOMMERSÅK

ÅPENT: Man - fre 10 - 20 Lør 10 - 18 7


BURSDAGSFST PÅ BRYGGEN

6 år på bryggekanten i Homm I seks år har Bryggen senter utgjort et naturlig midtpunkt i Hommersåkvågen. Men det var ingen enkel sak å få lov til å bygge i bryggekanten. Gründer Berge M. Bertelsen kjempet i ni år før han fikk lov til å sette i gang byggingen av blokker oppunder Hesthammaren, og det gikk enda en stund før planene om et kjøpesenter innerst i Hommersåkvågen var i boks. Men da det først stod ferdig, ble det godt mottatt av bygdas befolkning, som har støttet opp om senteret i både medgang og motgang. Visst har det vært utskiftning av butikker underveis. Noen har ganske enkelt ikke livets rett. Men nye – og forhåpentlig livskraftige – virksomheter kommer i gang. Vi bringer her en billedkavalkade fra senterets seks år.

De første Bryggedagene fant sted i 2003, her med et ekte brannmannsløft.

Bryggen senter ble åpnet 17. april 2002, på gründer Berge M. Bertelsens 70-årsdag. Her strømmer de første kundene inn i senteret.

Evy Lillehammer tok initiativ til Pepperkakebygdå i 2006. Mange av de kjente og kjære bygningene i Hommersåk tok form som pepperkakemodeller. Og suksessen ble gjentatt i 2007. Her er Bryggen terrasse avbildet.

Han kan gjøre gråstein om til gull, 16 år gamle Johnny Vatland Øvstebø, som deltok på barnas salgsmesse på Bryggen senter november 2006.

BRYGGEN SENTER HOMMERSÅK 8

Produktutvikling er viktig. Egil Rognstad hos Bryggebaker’n kunne i 2005 lokke med både salater og pitabrød.

ÅPENT: Man - fre 10 - 20 Lør 10 - 18


BURSDAGSFST PÅ BRYGGEN

mersåkvågen Allerede første året ble en tradisjon innstiftet: Tenning av julegrana på torget foran senteret. Her er Hommersåk skolekorps i aksjon.

Morten Aanonsen er bydelspoliti. I 2006 fikk han fast kontortid på Bryggen senter.

Sommeren 2006 fikk Bryggen besøk av skalden Einar i vikingbåten Tyra.

I 2003 kunne vaktmester Kårleiv Fløysvik melde at gjestehavna var klar til bruk.

I 2005 hadde ”Ta sjansen” rukket å bli en tradisjon. Det årvisse arrangementet trekker flere tusen tilskuere.

Celin Keyn Sjursen tok en runde på Bryggen før hun skulle begynne på skolen. Her får hun hjelp av Anita Fosse i skobutikken Sko deg (som senere også utvidet med klær og skiftet navn til Sko deg – kle deg).

BRYGGEN SENTER HOMMERSÅK

ÅPENT: Man - fre 10 - 20 Lør 10 - 18 9


BURSDAGSFST PÅ BRYGGEN

Bryggen senter er 6 år, og vi feirer med jubileumspriser!

Dagstilbud Onsdag: trehjulssykler

nå kun 106,(begrenset antall) Torsdag: kaffekanne

nå kun 16,kopp, mange farger

nå kun 6,Fredag: friends serveringsfat m/ 4 skåler

nå kun 76,Lørdag: kofferter

106,- 206,- 306,(før 249,-, 349,- 449,-)

BRYGGEN SENTER, HOMMERSÅK Tlf. 51 60 56 58

BRYGGEN SENTER HOMMERSÅK 10

ÅPNINGSTIDER: MAN - FRE 10-20, LØRDAG 10-18

ÅPENT: Man - fre 10 - 20 Lør 10 - 18


“Ta sjansen”

Lovende håndballspillere

Hvert år arrangeres “Ta sjansen” i Hommersåkvågen.

Tre unge gutter fra Riska er tatt ut på regionslaget i håndball for gutter 90, og de skal delta med dette laget i NM for regionslag i slutten av april på Hamar.

Flere tusen tilskuere pleier å ta turen til Hommersåkvågen når Bryggen senter arrangerer ”Ta sjansen”. I år finner denne begivenheten sted lørdag den 9. august. Da vil et dusin vågale riskabuer stille med hver sin farkost i håp om å vinne heder og ære. Spørsmålet er bare om DU tar utfordringen til å bli med? De som har lyst til å melde på sine farkoster, kan ta kontakt med Kårleiv Fløysvik på tlf. 99 39 21 05.

I tillegg er alle tre med på landslagssamlinger for juniorlandslaget. Det er

ikke ofte at flere spillere fra en bydelsklubb representerer regionslaget og er aktuelle på et yngre landslag. Til daglig er de viktige spillere på Riska sitt herrelag i 2.div og G18-laget til Sandnes/Riska. De tre spillerne er Anders Hommersand, Anders Ommundsen og Atle Soma.

For treskjærer Jan Egil Larsen er det jul året rundt.

Julenisser 365 dager i året Jan Egil Larsen er av den typen som ”liker å potle med ting”. Det bærer kjelleren hans preg av. Og så er han verktøyfrik. Det bærer også kjelleren preg av. I disse hyllene mangler det ingenting, og alt er sirlig arrangert. Her produserer hobbyhåndverkeren julenissen og hans hustru i profil. - Jeg begynte å lage disse nissene fordi jeg ikke likte så godt de som ble solgt i butikken, forklarer Larsen, og legger til at nissemor ble introdusert i fjor. - Vi leverer dem med lampe, forklarer han, og viser fram to han har stående i kjelleren. Larsen har laget rundt 70 – 80 nisser på to år, og selger til venner, familie og kollegaer. Tanken på å utvide varespekteret er ikke fremmed: - Nå i påsken tenkte jeg på å lage en hare, men jeg fant ingen tegninger som

passet, forklarer Larsen, men ser ikke bort fra at det kanskje blir en påskehare til neste år. - Jeg har også lyst å lage en skikkelig stor nisse, sier Larsen. - Hvor stor? - Jeg har lyst å bruke en hel plate på 120 ganger 240, og kanskje også lage et like stort reinsdyr, sier Larsen, og kikker litt tenkende opp i taket. Larsen hadde et lite salgsframstøt på Bryggen, men det var visst ikke helt vellykket, ifølge ham selv. Til neste jul vil han

prøve igjen, og da har han planer om å delta i julemessen til foreningen for amatørkunstnere på Riska. Verktøyfrik - Du har en del verktøy, ser jeg. - Ja, jeg er nok en verktøyfrik, innrømmer Larsen. - Jeg liker veldig godt å kjøpe nytt verktøy, og nå har jeg fått litt påpakk av kona at jeg ikke får kjøpe mer på en stund, sier han og ler. Alle hyller og skap er tettpakket med

verktøy, sirlig organisert, oversiktelig og ryddig. Det er store plater på veggene der tenger, skrutrekkere, hammere, sag, filer og mye annet henger på rekke og rad. Larsen bruker sannsynligvis ikke mye tid på å lete etter verktøy. Med alt det nye verktøyet har Larsen lyst å utvide varespekteret. - Jeg har lenge tenkt på å lage leker i tre, sier han. - Barn liker veldig godt slike leker, og så holder de mye lengre enn andre leker. Dessuten er det jo en viss nostalgi i leker som er laget av tre. Jeg har prøvd en gang før, men da fikk jeg det ikke helt til, forklarer Larsen. - Nå har jeg mer og bedre verktøy, så kanskje det går bedre nå, spekulerer han.

usrammer, forklarer Larsen, og viser fram noen eksemplarer han har stående i et hjørne. - Når jeg kommer over disse, så reparerer jeg dem, pusser dem ned og setter inn et speil, sier han. Han har et ferdig hengende i verkstedet. - Jeg har nok laget en 15-20 sånne, sier han. Men det blir stadig vanskeligere å få tak i sånne gamle vinduer, forklarer han. - Jeg har alltid likt å jobbe med tre. Jeg skulle nok ha vært tømmermann, sier Larsen. Da hadde jeg kost meg hele dagene, sier han og ler godt, før han innrømmer for seg selv at det kanskje ikke hadde vært helt det samme dersom hobbyen hadde vært jobb.

Gamle vinduer Foruten flate nisser i profil, er Larsen svært begeistret for gamle vinduer. - Jeg er stadig på jakt etter gamle vind-

11


HOMMERSÅK

ÅPENT

Helt nytt parti

DVD-filmer selges

59,4 stk. kr 1 7 9 , Pris pr stk. kr

Besøk oss - og nyd det! Aromamassasje Kaffebar og Take away-kaffe Frisøren for alle Negledesign Solarium

HOMMERSÅK - Tlf: 51 68 91 13 ÅPENT: mandag-lørdag 10-22, søndag 12-22.

BYGGMESTER Tegeveien 15 - 4310 HOMMERSÅK Tlf. 51 68 96 87 - Mob. 900 10 717 www.bkhelle.no

TILPASSET DINE ØNSKER OG BEHOV: Tegner og beregner vi for nybygg eller ombygg av HUS, HYTTER og GARASJER

 Hjelper vi med valg av materialer og plassering på tomt.

Terrassen åpen fra april til oktober Treffstedet ved Stemmen ønsker alle velkomne. Utsøkt kaffemeny, mineralvann og snacks

Vi gir nå

-20% på rens!Bistår vi med Husbanksøknader, byggemeldinger og situasjonskart

VELKOMMEN TIL EN NÆRMERE SAMTALE!

Kampanjen varer t.o.m 16/5 08

Hommersåkvn. 24 Tlf. 51 67 19 67 man - tirs 10.00 - 16.00 ons - fre 10.00 - 19.00 lør 10.00 - 14.00

Klar for å tre inn i de voksnes rekker? Vi tilbyr alle konfirmanter 10% avslag på både klipp og farge.

Obs! Husk å bestille frisørtime i god tid før 17. mai. 12

Våren er rensetid! Nå er våren her og det er tid for konfirmasjoner, bryllup og grunnlovsdag. Sørg for at du har alt klart til den store dagen. Bunader, festantrekk, gardiner og duker. Vi hjelper deg med å få tøyet ditt vasket og renset. Stavnheim Vaskeri & Renseri AS er et av distriktes ledende renserier. Vi har nytt og moderene utstyr og et godt kurset personale for å imøtekomme ditt behov på en best mulig måte. Lever tøyet inn hos vår komisjonær:

Bryggen senter, Hommersåk 51 60 56 44 Arbeidet utføres av Stavnheim Vaskeri & Renseri AS


Ny giv for MS Riskafjord II Med nytt øvre dekk, restaurert pipe og forhåpentligvis også nytt styrhus, går veteranskipet MS Riskafjord II en ny og travel sesong i møte. Til nå er det lagt ned over 650 dugnadstimer for å rehabilitere båten, og daglig leder i AS Riskafjord, Bjørn Haaland, forsikrer at publikum vil merke forskjell. - Her kommer det til å bli mye lysere og finere, sier Haaland, og peker utover salongen som nå er ribbet for møbler. - Vi holder på å trekke om møblene, og på govlet blir det nytt belegg. Her i taket har vi laget ny luke, sier Haaland, og viser oss luka der sollyset strømmer inn i salongen. Taket i salongen der luka sitter er nyspikret treverk, og det er båtbygger Sverre Naustvik som står bak denne største delen av rehabiliteringen. Når vi klatrer opp en etasje ser vi at det nye taket i salongen er undersiden på et helt nytt øvre dekk. - Det gamle dekket bestod av et grønt lag med glassfiber som dekket treverket under, forklarer Haaland, og sier videre at treverket var råttent og måtte bort. - Det har ikke blitt skiftet siden en gang på 50-tallet, sier han, og sikter til den jobben som ble gjort da båten ble bygget om fra damp til diesel. Den jobben var det Sagen Båtbyggeri som i sin tid gjorde. - Og så blir det ny pipe, forklarer Haaland. Den gamle var så rusten at du kunne se gjennom den, sier han. - Men vi bevarer den originale pipen. Den har stått på båten siden den var ny, så vi vil ikke bytte ut den, forsikrer han. Ferdig til 1. mai - Rehabliteringen startet i oktober, og siden den gang har det vært rundt tre mann på dugnad hver dag, forklarer Haaland. Vi møter ham og resten av dagens dugnadslag på Hundvåg, hvor Riskafjord er trukket opp på land. Pensjonert skipper, Gunnar Borg Vatne, og Thoralf Fossan sørger for at hele nabolaget hører at rusten blir hakket bort fra skroget. - I morgen skal den på sjøen, så alt arbeidet under sjølinjen må gjøres ferdig i dag. Derfor har vi det litt travelt med å fjerne alle rustflekker, og ellers gjøre alt arbeidet med kjølen ferdig. - Hele restaureringen skal være ferdig til 1. mai, forklarer Haaland. - Det første oppdraget har vi den 2. mai, sier han, og sier videre at interessen for å leie Riskafjord er stor.

Bjørn Haaland fjerner rusten fra skroget på Riskafjord.

Riskafjord er trukket på land på Hundvåg under restaureringen.

Båtbygger, Sverre Naustvik, har bygget nytt øvre dekk på Riskafjord. - Båten er snart fullbooket for sommeren. Sesongen for Riskafjord er fra 1. mai til 1. oktober. De mest travle månedene er mai, juni og august.

Det koster Restaureringen har et budsjett på 1,2 millioner kroner, og ilsdjelene bak Riskafjord har måttet gjøre en stor jobb for å få midlene i havn. De har søkt støtte fra både offentlige og private instanser, alt

Navneplaten på styrhuset bærer vitnesbyrd om hvilken skatt MS Riskafjord II egentlig er. fra kommuner til redere, og Haaland antyder at de fortsatt trenger mer midler om Riskafjord også skal få byttet ut sitt gamle styrhus. Riskafjord ble bygget i 1864, og kom til Hommersåk i 1927. Siden den gang

har den gått i regulær rutetrafikk hovedsaklig mellom Hommersåk og Stavanger. Det var først i 1996 at den ble byttet ut. Nå blir den brukt til utleie, og den går på sightseeing inn Lysefjorden.

13


Kontormedarbeider og tømrer Vi søker etter en medarbeider til regnskap, økonomistyring og diverse forefallende arbeid på vårt kontor i Hommersåk. 30-50% stilling. Videre søker vi etter en selvstendig tømrer i hel stilling. For begge stillingene gjelder en søknadsfrist 30. april. Søknader sendes på mail til sigve@friskeiendomsutvikling.no. For spørsmål vedrørende stillingene, ta gjerne kontakt med Sigve Fiskebekk på mobil 90 19 44 01.

BLI MED PÅ PÅ Å GJØRE GJØR GJ JØR RE

HOMMERSÅK RENERE! Synes du også at det er for mye søppel her på Hommersåk?

Her kan DIN annonse stå! Kontakt oss på tlf. 51961250 for tilbud på annonsering i Bryggeposten!

- Bli med og rydd da, vel!! Ta med familie og venner og møt opp på Bryggen Senter v/hovedinngangen lørdag 19. april fra kl. 11. Boller vil bli utdelt etter endt rydding! Påfølgende ryddeaksjoner vil bli annonsert.

Arr. en lokal barselgruppe “Ammeforeningen” i samarbeid med Sandnes Kommune, Brygge Baker’n og Bryggen Senter. Ved spørsmål ta kontakt på tlf. 988 42 479 / sej@bxpl.com

Enebolig - Rehabilitering Varmeanlegg - Sanitæranlegg Servicearbeid - Godkjent for ansvarsrett Mobil: 924 80 650 - Fax. 51 97 89 63 - john.masia@lyse.net

JOSTEIN EGELAND MASKIN AS Alt innen graving Levering av alle

typer masse Asfaltering Boring og sprenging Løing av naturstein

Tlf. 911 25 952 - 958 80 284 14


Små glimt fra Lauvås landhandel Christian Sjøthun skriver her fra livet på Lauvås Landhandel. Hans minner fra svunnen tid blir presentert i en serie i de neste utgavene av Bryggeposten. Dette er del 8 i serien. Rosenbergsforeningen Jern & Metall kjøpte på 30-tallet en gård på Lauvås, for å ha den til ferieplass. De satte opp flere hytter, som medlemmene fikk leie, og flere av medlemmene fikk bygslet jord til å sette opp hytter på. Hovedbygget ble brukt til kafé om sommeren, og her bodde også den som

bestyrte feriehjemmet og hadde tilsyn med alle hyttene. Under krigen var det flere av medlemmene som ønsket seg en plass der de kunne dyrke poteter og grønnsaker, m.m. Da ble den marka som ligger ved Lauvåskrossen oppdelt i små parseller, som hvert enkelt medlem kunne få leie til en rimelig pris. Mer som en kolonihage.

Dette var det stor interesse for, og mange av medlemmene i Jern & Metall fikk på den måten ekstra matforsyning fra disse små parsellene. Etter at krigen var slutt, fikk denne marka en helt ny oppgave. Rundt 19471948 ble området leid av Riska fotballklubb, som anla fotballbane. Mange av de eldre i Riska vil nok huske alle de store kampene og alt folket som samlet seg på Lauvås, og da særlig pinseturneringene. Det var parkerte biler langt utover veien, og vanskelig å passere, særlig når bussen kom. Jeg husker far tok fram den gamle iskremkinna og laget iskrem som han solgte utforbi butikken. Bjerksted’en fra Hommersåk kom også inn og solgte is.

Riska juniorlag fra 1954. Bildet er tatt på idrettsplassen på Lauvås og viser fra venstre: Sigurd Furuhaug, Olav og Leif Hetland, Kjell Hommersand, Audun Sævareid, Erhardt Finne, Leif Pedersen, Konrad Østebø, Per Furuhaug, Lars Lie og Audun Arntsen. Huset i bakgrunnen er Lauvås Landhandel.

Det var ingen form for toaletter ved banen. Vi fikk derfor flere på besøk hos oss, når trykket ble for stort. Spillerne hadde ingen garderobe og dusjer, der de kunne ordne seg. Derfor gikk de bort i bekken etter kampen. Her la de seg flate, for å vaske av seg svetten. Så fant de seg en plass bak et tre eller en busk for å skifte klære – og for å gjøre andre ting som trykket på. Dette syntes min far var dårlig, og han tok det med seg i sine videre byggeplaner for butikken, og ville lage til dusjer i huset vårt. Det ble da laget til tre dusjrom i kjelleren, som fortsatt står uferdige i huset som nå eies av Kjell Breivik.

Men så fikk idrettslaget en arbeidsbrakke, der de kunne ordne seg med klesbytte. Det ble videre plassert en tønne på taket av brakken. Denne bar de vann oppi, og en slange fra den førte ned til en provisorisk dusj. Grovarbeidet på plassen ble utført av brødrene Anders og Knut Eikeland, som etter den tids målestokk hadde bygget om en (stor) beltegående tanks etter tyskerne, som de brukte til å planere og jevne banen med. Det var også en stor dugnadsgjeng som møtte opp. Banen var i bruk i mange år på Lauvås, til den nye kom på Riskafeltet.

“Din sikkerhet - vårt ansvar” Tilbyr: • Transport av sand, grus og siloballer • Salg av behandlet og ubehandlet halm • Pløying • Jordfresing • Såing • Ta kontakt også for annet traktorarbeid Tlf. 920 28 645 Hommersåkvn. 420, Hommersåk

Alt innen: Tømring Nybygg Rehablitering

 Vi utfører service og reparasjoner på alle bilmerker etter bilprodusentenes spesifikasjoner. Du beholder fabrikkgarantien på bilen din ved service på et AutoMester verksted. EU-kontroll.

Roy - mob. 909 80 145 Atle - mob. 916 10 842 Breviksv. 65, 4310 Hommersåk

AutoMester Hommersåk Bil AS Esseveien 2 - 4311 HOMMERSÅK Tlf.: 51 97 75 50 - Fax: 51 97 75 51

15


I banken på Bryggen kan du åpne ny konto, få gode råd eller et bra boliglån før og etter middag!

Våre finansrådgivere Astrid Sveen og Laila Hetland hjelper deg med alle typer bank- og forsikringstjenester. Vi har også minibanker med og uten utenlandske penger. Velkommen innom for en prat, eller ring oss for en avtale på 45 86 87 79. Våre åpningstider: Mandag 14-20 Torsdag 14-20

Bryggen Senter, Hommersålk www.sandnes-sparebank.no

Bryggeposten nr 3 - 2008  

Lokalavis for Hommersåk og omegn nr 3 - 2008

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you