Issuu on Google+

bryanthawkins t w e n t y 12


bryanthawkins t w e n t y 12


WILD GAME HUNTERS LODGE spring 2012

NOT A VINYL BOX spring 2012

01

CENTER FOR WATER RESEARCH fall 2012

02

03

content


The Wild Game Hunters Lodge focused on the site design of two typical lodging units. Aggregation studies tested how a field would respond to a control point or multiple control points. Allowing the main facilities to serve as the control points, each individual lodging unit responded differently in size, angle, and density. Also responding to the control points, the site circulation paths changed in width and depth to encourage interaction between patrons at the most dense areas of the site.


WILD GAME HUNTERS LODGE spring 2012 w/ kyle miller

01


aggregation analyses // series1


V

aggregation analyses // series2


1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16 17


radial response

linear response


main facilities

two bdrm (1250 sq/unit) one bdrm (620 sq/unit)

site aggregation


B

A

site plan


sectionA

sectionB


1


floor one

floor two

typical one bedroom unit


transformation of the typical frame


floor one

floor two

typical two bedroom unit


transformation of the typical frame


13 cabinetry/window detail

window reveal detail

enlarged section


solar orientation of typical unit


The residential dwelling focuses on the decent and affordable qualities that Habitat for Humanity promotes in their nearly 100,000 annual service projects. Designed under the competition prompt for H4H, the clerestory frame facilitates the application of a passive heating/cooling system, attributing to the affordability of this typical unit. Each dwelling is framed by light gauge steel members that have a long life cycle and can easily be reused once deconstructed. Contemporary materials on the facade denote programmatic change on the interior and assure the “decent� qualities of H4H...producing a typical prototype that is NOT A VINYL BOX.


collaborative design competition

NOT A VINYL BOX spring 2012

02


site plan


W D

private public thermal wall


1. fiber cement board (3’x4’ panels) 2. wood siding 3. metal roofing 4. modified clerestory truss @ 2’ o.c. 5. 2x6 metal c-stud @ 16” o.c. 6. ½” drywall 7. 2x10 joists @ 2’ o.c. 8. structural tie-down 9. concrete foundation 10. cmu thermal wall 11. 4” slab on grade 12. 8” bed of gravel 13. ½” sheathing 14. farbo marmoleum flooring 15. subfloor

3 1 2 4 3

10 6

13

11

5 12

14 15 7

16

8 9


venturi effect


elevations


Three different ribbons make up the program of the university transdisciplinary research facility: PUBLIC, PRIVATE, & CIRCULATION. The paradoxical & unconventional design approach to intermingling various university disciplines separates the three programmatic ribbons in the building’s footprint. However, by embracing Robert Venturi’s property of ambiguity which allows the implied juxtaposition of programs, patrons may not easily distinguish being in one ribbon from the next. The inside/outside qualities, both in plan and section, allow for the same ambiguity of program. An open auditorium highlights and encourages active interaction between patrons as one who might be entering the facility to visit a conference room could be persuaded to stop and listen to a lecture from the on-looking circulation ribbon. Furthermore, the juxtaposition created by ambiguity facilitates a fluid academic research environment.


CENTER FOR WATER RESEARCH fall 2012 w/ anne filson

03


site plan


public

circulation

private

private // 5,071 sq ft public // 5,698 sq ft circulation // 4,184 sq ft TOTAL // 14,953 sq ft

program diagram


circulation/accessibility diagram


floor one

sectionC

sectionB

sectionA

25’

50’ 10’


floor two


sectionA


sectionB

sectionC 25’ 10’

50’


rose street elevation


enlarged section



Bryant Hawkins PORTFOLIO