Page 1

Rubrieknaam

#1648 WEEKBLAD, EEN UITGAVE VAN VLAAMS-BRUSSELSE MEDIA VZW FLAGEYPLEIN 18, 1050 ELSENE

AFGIFTEKANTOOR ANTWERPEN X P303153

L E V E N

I N

D E

S TA D

|

N I E U W S

|

A C H T E R G R O N D

&

O P I N I E

06 | 02 | 2019

MINISTER GOSUIN NEEMT AFSCHEID

© SASKIA VANDERSTICHELE

THEATERMAAKSTER NELE VAN DEN BROECK

‘Brussel is mijn parochie’

Waar komt de kraakverse munt vandaan?


KANAL

Za. 9 februari 2019 - 10u00, Akenkaai, 1000 Brussel. Gratis deelname. De plaatsen zijn beperkt. Schrijf u dus zeker in via: 02.552.62.00 of per mail gatzsven@gmail.com.

GROTE SYNAGOGE VAN BRUSSEL

Do. 14 februari 2019 - 17u00, Regentschapsstraat 32, 1000 Brussel. Gratis deelname. De plaatsen zijn beperkt. Schrijf u dus zeker in via: lionel.bajart@vlaamsparlement.be of 02.552.43.90.

RWDM

Za. 16 februari 2019 - 14u00, Charles Malisstraat, 1080 Molenbeek (naast het frietkot). Gratis deelname. De plaatsen zijn beperkt. Schrijf u dus zeker in via: contact@khadijazamouri.be of 02.213.71.70.

VUB ROBOTICALAB

Za. 16 februari 2019 - 10u15 aanwezig zijn - 10u30 start activiteit, Pleinlaan 2, 1040 Etterbeek. Gratis deelname. De plaatsen zijn beperkt. Schrijf u dus zeker in via: ines.swaelens@vlaamsparlement.be.

BEZOEK ZIEKENHUIS CHIREC DELTA 1160 Oudergem. Gratis deelname. De plaatsen zijn beperkt. Schrijf u dus zeker in via: 02.549.65.37 of pjdecoster@willemsfondsbrussel.be.

VOETGANGERSZONE ACHTER DE SCHERMEN

Za. 23 februari 2019 - 10u00, Trappen van de Beurs, 1000 Brussel. Gratis deelname. De plaatsen zijn beperkt. Schrijf u dus zeker in via: info@elsampe.be of 02.549.65.22.

RECHT OP RECHT. BEZOEK BRUSSELS JUSTITIEPALEIS

Do. 14 maart 2019 - 14u30, Poelaertplein 1, 1000 Brussel. Deelnameprijs bedraagt 5 euro. De plaatsen zijn beperkt. Schrijf u dus zeker in via: glenn@willemsfondsbrussel.be of 02.549.65.25.

IN HET HART VAN DE METRO

Di. 19 maart 2019 - 16u30, MIVB-stelplaats Delta. Gratis deelname. De plaatsen zijn beperkt. Schrijf u dus zeker in via: 02.213.71.46 of mvangenck@parlement.brussels.

FABRIEKSBEZOEK AUDI BRUSSELS

Di. 19 maart 2019 - 18u30, Britse Tweedelegerlaan 201, 1190 Vorst. Gratis deelname. De plaatsen zijn beperkt. Schrijf u dus zeker in via: pjdevos@willemsfondsbrussel.be.

BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST


Chou de Bruxelles

BRUZZ | VOORAF

Fotograaf Ivan Put trekt wekelijks door de stad voor een portret

MÉLANIE DELAHAY ( 25 ) , IEPERLAAN "Zes jaar geleden kwam ik naar Brussel om voor styliste te studeren," zegt de Française. "Ik werk als barman in café Damejeanne, probeer tegelijkertijd mijn eigen kledinglijn Dee Va te lanceren en doe relooking en retouches van tweedehandskleding (deeva_vintage op Instagram). Ik blijf werken in het café, tot ik kan leven van mijn werk in de mode. Elke ochtend koop ik munt bij Abdel voor de klanten van het café. Ik werd onmiddellijk verliefd op Brussel en blijf hier nog wel een tijdje."

6 FEBRUARI 2019

I

3


Edito / Inhoud

12

EDITO

Spreektijd Nele Van den Broeck (Nele Needs a Holiday): 'Brussel is mijn parochie'

Winnaars en verliezers — STEVEN VAN GARSSE

“Van het mobiliteitsplan van Ecolo-Groen na de verkiezingen schiet vier maanden later niet veel meer over” Geen gedoe moet bouwvergunningen. Paaltjes plaatsen, markeren en klaar. Hij heeft een akkoord met de lokale besturen, Brussel-Stad, Sint-PietersWoluwe en Etterbeek. Of toch niet. De Etterbeekse burgemeester Vincent De Wolf (MR) riep vrijdag de pers bijeen om het plan af te schieten. Er moeten te veel parkeerplaatsen voor verdwijnen. En het is te gevaarlijk voor de fietsers, want er komen te veel garages op uit. Minister Pascal Smet (SP.A) kon hierna nog eens uithalen omdat zijn plan in het water valt. Dat deed hij ook, door Vincent De Wolf op één lijn te zetten met dé verliezer van de voorbije verkiezingen: MR-schepen Alain Courtois.

Winnaars in dit verhaal? Bizar maar waar: zowel SP.A als MR. Zo net voor de verkiezingen kunnen ze nog eens goed bij de eigen achterban scoren. De Wolf bij de autominnende Brusselaar, Smet bij de fietsers. En Ecolo-Groen? Die staan erbij en kijken ernaar. Dat was het meest vreemde aan dit vertoon. De Etterbeekse schepen van Mobiliteit Rik Jellema (Groen) komt er niet aan te pas. Meer nog: hij steunt zijn burgemeester door zij aan zij te staan op de persconferentie. Ecolo-Groen mag al de electorale schade opmeten. Een gelijkaardig verhaal is er in Schaarbeek. Ook daar ligt een ventweg, langs het Josaphatpark die in een mum van tijd een breed fietspad kan worden, zonder autoverkeer, zo vlak aan de moordende Lambertmontlaan. Alweer een quick win. Brussel Mobiliteit is voor, maar bij de schepen van Mobiliteit Adelheid Byttebier (Groen) is er bijzonder weinig animo voor. De lokale belangen – de toegang van vrachtwagens tot een gemeentelijk serrecomplex - lijken te primeren. Ecolo-Groen heeft net na de gemeenteraadsverkiezingen, die het glansrijk won, een dure eed gezworen. Ze gaan samen met hun veertien schepenen inzetten op mobiliteit, verbindingen leggen en dat in nauw overleg met het Brussels Gewest. Van dat mooie plan schiet vier maanden later niet veel meer over. De grote verliezer in dit debat is overigens niet Ecolo-Groen, maar de mobiliteit voor iedereen. Want meer Brusselaars op de fiets, de step of het openbaar vervoer geeft een gezondere stad met minder files. Daar wordt iedereen beter van. We kunnen het niet genoeg blijven herhalen.

16 Reportage Op zoek naar de herkomst van verse munt

BRUZZ | VOORAF

Het was een mooi staaltje van politiek toneel afgelopen week. Eentje dat zo in de cursus politieke communicatie kan. Brussel mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) wil het ontbreken van een essentieel stuk fietspad op de Tervurenlaan – tussen Merode en de Leopold II Square - oplossen met een quick win: een fietspad in twee richtingen op de nu al autoluwe ventweg, langs de Tervurenlaan.

20 Interview Didier Gosuin neemt afscheid van de politiek

24 Ondernemen MIST Teas gaat voor échte thee en vindt die in Taiwan

03

Chou de Bruxelles

05

Edito

06

In beeld

08

De week

10

Analyse Een plan voor Brussel

26

Enfant Terrible Axel Vemba/ Axelence

28

Nick Trachet

29

Beeldspraak

30

Big City

6 FEBRUARI 2019

I

5


6

I

6 FEBRUARI 2019


BRUZZ | DE WEEK

In beeld

Dam Tien brandweermannen en de Civiele Bescherming ploeteren drie uur in en rond de twee vijvers van het Rood Klooster om een drijvende dam te bouwen. De burgemeester van Oudergem kreeg het bericht binnen over vervuiling door een massa koolwaterstof (HC) en sloeg alarm. De oorzaak van de ramp wordt nog onderzocht, maar de burgemeester dient ook een klacht in tegen het Gewest. De gewestelijke dienst Brussel Mobiliteit zou al in 2004 de opdracht hebben gekregen in een filterbekken voor de vijvers te voorzien, wat nooit gerealiseerd werd. In de vijvers (over)leeft een interessant visbestand. Of het witte poeder alle vuile killers absorberen kan, valt af te wachten.

JMB

Š BART DEWAELE

6 FEBRUARI 2019

I

7


De week

Terugblik op het nieuws

Zedenfeiten

Kotpremie

135.00

Tijdens de klimaatbetoging van donderdag pakt de politie in burger op heterdaad een man op die foto’s neemt onder de rokken van minstens twaalf minderjarige meisjes. Hij wordt later vrijgelaten onder voorwaarden.

De Waalse regering geeft een premie van 1.000 euro aan studenten die ver van huis een kot moeten huren. Voor een kot in het Brussels Gewest geldt de premie niet. ULB-rector Yvon Englert fulmineert in Le Soir, en stelt dat ‘Wallonië met gevaarlijk vuur speelt’.

Het museum Train World in Schaarbeek kreeg in 2018 meer dan 135.000 bezoekers over de vloer. Vooral de - tot 31 maart verlengde - expo rond Lego-treinen trekt volk naar Train World. Sinds de opening in 2015 bezochten al meer dan 400.000 mensen het museum.

NEDERLANDSTALIGE VAKBONDSVROUW MARIA VINDEVOGHEL KIEST VOOR PTB/PVDA

BRUZZ | DE WEEK

Schoonmaakster naar de Kamer “Het is hoog tijd dat arbeiders en arbeidsters vertegenwoordigd worden in het federale parlement.” Dat zegt vakbondsvrouw Maria Vindevoghel die de Brusselse Kamerlijst trekt voor de radicaal-linkse PTB/PVDA. Op basis van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen zou ze verkozen moeten worden. Maar voorzitter Peter Mertens beseft dat de buit nog niet binnen is: “Het is aan de kiezer om Maria op 26 mei naar de Kamer te sturen.” — DANNY VILEYN

M

aria Vindevoghel (61) genoot aan het begin van het nieuwe millennium landelijke bekendheid als een van de woordvoerders van het verzet van de Sabéniens tegen het faillissement van de nationale luchtvaartmaatschappij. Als schoonmaakster van vliegtuigen was ze toen vakbondsafgevaardigde voor het ACV, en de vakbondsmicrobe heeft haar sindsdien niet meer losgelaten. Ze eindigde haar carrière als medewerkster bij het ACV. Vindevoghel is blij dat de PVDA een vertegenwoordiger van de arbeidersklasse gekozen heeft, maar ook dat radicaal-links een vrouw kiest als lijsttrekker. “De advocaten en notarissen die het parlement bevolken weten niet wat het betekent om gedurende decennia vliegtuigen te laden, te lossen of

8

I

6 FEBRUARI 2019

schoon te maken,” zegt ze. “Je houdt dat geen veertig jaar vol. Ik word boos als ze de pensioenleeftijd optrekken van 65 naar 67 jaar. De meeste van mijn collega’s willen op hun 55e tijdskrediet opnemen omdat hun rug kapot is, maar ook dat wil de regering onmogelijk maken en de leeftijd voor tijdskrediet optrekken naar 60 jaar. We hebben parlementsleden, arbeiders en arbeidsters, nodig die het terrein kennen en de werkende klasse vertegenwoordigen. Met arbeiders in het parlement wordt het stukken moeilijker om dergelijke asociale maatregelen erdoor te krijgen.” De schoonmaaksector, zo legt Vindevoghel uit, bestaat voor 90 procent uit vrouwen, van wie 45 procent noodgedwongen deeltijds werkt. “Aan het einde van de loopbaan wacht hen een klein pensioentje. Wist je dat de helft van

de vrouwen een pensioen heeft van minder dan duizend euro per maand?” Vindevoghel ziet echter meer en meer vrouwen die zich niet langer laten doen. “Ik heb heel mijn leven in typisch vrouwelijke sectoren gewerkt, het geeft hoop dat er meer en meer vrouwen opstaan, ze trekken de klimaatbetogingen, ze zijn actief bij de gele hesjes en ze zullen er op 8 maart bij zijn op de actiedag voor vrouwenrechten.”

SINT-JANS-MOLENBEEK De uit West-Vlaanderen afkomstige Vindevoghel woont al meer dan dertig jaar in Sint-Jans-Molenbeek, maar toch is het opvallend dat de tweetalige PTB/PVDA in Brussel voor een Nederlandstalige kiest.

“Dat we voor een Nederlandstalige kiezen in Brussel is helemaal niet opvallend, wel dat we voor een arbeidster kiezen,” zegt voorzitter Mertens. “Of Maria Nederlands of Frans spreekt is niet belangrijk, ze spreekt de taal van de arbeider, de arbeiders in Mons, Kortrijk of Brussel zullen haar heel goed begrijpen. Maar ik verberg niet dat we tegen de verdere federalisering van België zijn en zeker tegen het confederalisme van meneer De Wever. We zijn een unitaire partij.” Vindevoghel vindt dat de PTB/ PVDA de enige partij is die consequent voor de arbeiders kiest. “Toen we in 2001 actievoerden voor Sabena was de partij aanwezig, en ook nadien was ze er bij vakbonds-


Successierechten

Kerosinetaks

Arabische bookshop

Het Brussels parlement geeft op voorstel van Défi-parlementslid Serge de Patoul groen licht voor een verlaging van de successierechten voor vzw’s. De erfbelasting voor verenigingen waarvan een schenking fiscaal aftrekbaar is, gaat van 12,5 naar 7 procent.

Marc Descheemaecker, voorzitter van Brussels Airport, wil een wereldwijde kerosinetaks in plaats van een vliegtaks. Als maatregelen niet wereldwijd genomen worden, vreest de Descheemaecker dat jobs uit Brussel zullen wegvloeien naar het buitenland.

In de Ravensteingalerij naar het Centraal Station opent Lagrange Points, de eerste boekhandel voor niet-religieuze Arabische literatuur (ook in vertaling). De plek wil, als Passa Porta, een literair salon worden, voor debat en lezingen rond Arabische cultuur.

Op het aangifteformulier van het Gewest kan je (nog) niet kiezen om in een lijkwade begraven te worden AHMED MOUHSSIN ( ECOLO )

© KEVIN VAN DEN PANHUYZEN

een maand na de publicatie in het Staatsblad dat in Brussel gecremeerd en begraven mag worden in een lijkwade (in ‘La DH’)

BRUZZ | DE WEEK

Peter Mertens zakte naar de Brusselse Lemonnierlaan af om Maria Vindevoghel voor te stellen.

Cartoon Kim

Kim Duchateau en Wauter Mannaert wisselen elkaar af voor hun kijk op de week

acties. De PS en de SP.A zien we nooit bij vakbondsacties, beide partijen zaten trouwens in de regering toen Sabena failliet ging, ze hebben getekend voor Swissair.” De PTB/PVDA heeft nu twee parlementsleden, ze wil dat aantal graag verviervoudigen. “In Wallonië mikken we op zes gekozenen in plaats van de huidige twee, voor Brussel willen we Maria naar de Kamer en ook in Vlaanderen mikken we op één gekozene,” zegt Mertens. Hij wou maandag trouwens niet gezegd hebben dat hij de Kamerlijst voor Antwerpen zal aanvoeren, maar Vindevoghel wist alvast te vertellen dat ze apetrots zou zijn om naast Peter Mertens in de Kamer te mogen zitten. Klare taal. 6 FEBRUARI 2019

I

9


Analyse

Nieuw voorstel van jonge onderzoekers

‘Geef Brussel meer bevoegdheden en fuseer de gemeenten’ BRUZZ | DE VERHALEN

Komt er een zevende staatshervorming? En vooral: hoe moet die eruitzien? Het is een vraag die wetenschappers de afgelopen weken bezighield in het Paleis Der Academiën. De jonge onderzoekers Johan Lievens en Karel Reybrouck lanceerden er een nieuw voorstel voor Brussel, zorgvuldig grondwettelijk afgetoetst. “Hevel de gemeenschapsbevoegdheden over naar het Gewest en fuseer de gemeenten.” — STEVEN VAN GARSSE

H

et colloquium valt wat ongelukkig. De academici gingen ervan uit dat er een verklaring tot herziening van de Grondwet zat aan te komen, maar toen viel de regering. Grote institutionele hervormingen in dit land lijken nu moeilijker. Dat zeggen Johan Lievens, docent staatsrecht in Amsterdam en aan de Universiteit van Namen (hij vervangt er professor Hendrik Vuye) en Karel Reybrouck, doctorandus grondwettelijk recht aan de KU Leuven. Een zevende staatshervorming valt nochtans niet helemaal uit te sluiten. “Er moet in principe eerst een lijst worden gemaakt met artikels die voor herziening vatbaar worden verklaard,” zegt Lievens. “Daar is een meerderheid voor nodig in de Kamer, de Senaat en het moet ook door de regering bij consensus worden goedgekeurd. Zodra één partij binnen die regering, de MR bijvoorbeeld, geen wijziging wil, zal dat ook niet gebeuren.” “Er zijn anderzijds ook wel precedenten,” vult Reybrouck aan. “De vijfde staatshervorming is

10

I

6 FEBRUARI 2019

zonder herziening van de grondwet gebeurd. En ook in de zesde staatshervorming zitten elementen zonder voorafgaande grondwetsherziening. Je moet het geval per geval bekijken. Neem nu aspecten van de sociale zekerheid. Die kunnen in principe overgeheveld worden naar de deelstaten zonder grondwetsherziening.”

federaal land, dan kom je vanzelf bij Brussel terecht. Ik ben ervan overtuigd dat het met vier deelstaten (Vlaanderen, Wallonië, Brussel, Duitstalig België, red.) beter zou werken dan met twee maal drie, zoals vandaag (drie gemeenschappen en drie gewesten, red.). De vraag is dus: hoe kan je van Brussel een volwaardige deelstaat maken, zonder de Vlamingen in Brussel in de kou te laten staan en zonder dat Vlaanderen Brussel loslaat? Onze tweede bezorgdheid: Brussel is niet transparant. En ook niet altijd even efficiënt. Er is te veel versnippering. KAREL REYBROUCK: We hebben een hart voor Brussel (Reybrouck woont er ook, red.) en het is als grondwetsexpert academisch interessant. Brussel is de Gordiaanse knoop van het Belgische staatsrecht.

een aparte regeling. De eerste reeks zijn cultuur, onderwijs, media, sport et cetera. Die worden door de Vlaamse Gemeenschap beheerd, met de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) als ondergeschikt bestuur. Aan Franstalige kant zijn de Franse

Brussel vandaag GEWEST Plaatsgebonden bevoegdheden Ruimtelijke Ordening, Economie, Leefmilieu, Mobiliteit,...

> Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Hoe Brussel vereenvoudigen? LIEVENS: We hebben een voorstel

Jullie zijn over institutioneel Brussel gaan nadenken. Dat is geen eenvoudige kwestie. De hoofdstad zit op het snijvlak van gemeenschap en gewest. Vanwaar die interesse? JOHAN LIEVENS: Als je de vraag stelt:

hoe kan België beter werken als

waar je weinig mee verliest, en veel mee wint. Voor het Gewest is het makkelijk: de bevoegdheden zijn plaatsgebonden. Niemand stelt die nog in vraag. De gemeenschapsbevoegdheden zitten complexer in elkaar. Er zijn twee soorten, met elk

“Brussel is de Gordiaanse knoop van het Belgische staatsrecht” KAREL REYBROUCK GRONDWETSPECIALIST

Voorstel GEWEST Plaatsgebonden bevoegdheden Ruimtelijke Ordening, Economie, Leefmilieu, Mobiliteit,... Tweetalige Gemeenschapsbevoegdheden

> Brussels Hoofdstedelijk Gewest


COLLOQUIUM Welke grondwet na 2019? 15 februari van 14 tot 17 uur. Paleis der Academiën, Hertogsstraat 1, 1000 Brussel

sportinfrastructuur zijn naar het Gewest overgeheveld. Dat is op zich vreemd, want het zijn geen gewestbevoegdheden. De deur is op een kier gezet, en we willen die verder openen. We stellen voor om de huidige GGCbevoegdheden én de biculturele federale bevoegdheden naar het Gewest over te hevelen. Bovendien zou het Gewest ook aanvullend moeten kunnen optreden met tweetalige initiatieven wanneer de

Cultuur, Onderwijs,...

Bejaardenzorg, Kinderbijslag,...

Eentalig

Tweetalig

Eentalig

Tweetalig

> Vlaamse Gemeenschap

> Federale Overheid

> Vlaamse Gemeenschap

> GGC

> Franse Gemeenschap

GEMEENSCHAP Culturele bevoegdheden

Persoonsgebonden bevoegdheden

Cultuur, Onderwijs,...

Bejaardenzorg, Kinderbijslag,...

> Vlaamse Gemeenschap > Franse Gemeenschap

Eentalig > Vlaamse Gemeenschap > Franse Gemeenschap

gemeenten een belangrijke rol in Brussel. Ze zijn het enige beleidsniveau dat een geïntegreerd beleid

GRONDWETSPECIALIST

Persoonsgebonden bevoegdheden

Tweetalig

REYBROUCK: Momenteel spelen de

JOHAN LIEVENS

Culturele bevoegdheden

Eentalig

Jullie gaan nog een stap verder in de vereenvoudiging door de gemeenten te fuseren.

“Brussel een gemeenschapskeuze opdringen, is het koloniseren van Brussel vanuit Vlaanderen. Niet meer en ook niet minder”

GEMEENSCHAP

> Franse Gemeenschap

gemeenschappen hun werk niet doen. Als toemaatje zou het Brussels Gewest ook de coördinatie van tweetalig onderwijs op zich kunnen nemen.

Tweetalig

kan voeren, los van het onderscheid tussen federale, gewest- en gemeenschapsbevoegdheden. De lokale besturen zijn bevoegd voor alles wat van lokaal belang is. Dat ligt grondwettelijk vast. Tegelijkertijd staat die lokale autonomie van de negentien gemeenten een coherent en doortastend bestuur voor Brussel in de weg. Daarom stellen wij voor om de gemeenten te laten opgaan in het Gewest. Dan krijgt het Gewest meteen ook de bevoegdheid voor alles wat van lokaal (Brussels) belang is. Zo maken we komaf met de versnippering. LIEVENS: Ons voorstel kan als compromis fungeren. Als het Gewest de volle bevoegdheid krijgt door met de GGC samen te vallen, dan vervaagt de nood aan het voortbestaan van de gemeenten in Brussel. REYBROUCK: Je ziet het verschil in Franstalige en Nederlandstalige media. Iedereen is het erover eens dat het in Brussel efficiënter en transparanter moet. Alleen zeggen Vlamingen steevast dat een fusie van de gemeenten de oplossing is. Franstaligen zeggen dan weer: haal Vlaanderen weg uit Brussel, maar

vooral: geef het Brussels Gewest meer bevoegdheden. Ons voorstel komt tegemoet aan beide verzuchtingen.

De Nederlandstaligen zijn in de GGC vandaag goed beschermd. Blijft dat in jullie voorstel behouden? LIEVENS: Daar spreken we ons niet over uit. Het is inderdaad een heikel punt. Als de Vlaamse partijen met ons voorstel naar de onderhandelingstafel trekken, dan gaan de Franstaligen de dubbele meerderheid en de gewaarborgde vertegenwoordiging mogelijk in vraag stellen. Het klopt dat de Nederlandstaligen in Brussel zeer goed beschermd zijn, zeker vergeleken met het aantal eentalig Nederlandstalige gezinnen in Brussel. Daarom denk ik dat de Vlamingen hier geen al te stugge houding moeten aannemen. Tegelijk kan er bekeken worden hoe de Brusselse instellingen echt tweetalig gemaakt kunnen worden. Zo moeten de Vlamingen niet bevreesd zijn voor een door Franstaligen overheerst Brussel. REYBROUCK: Hoe dan ook zal een en ander deel moeten uitmaken van het grote compromis.

Jullie gaan hier uit van een vierledig België. De andere optie om te vereenvoudigen is die van de N-VA en ook wel CD&V: een tweeledig België met Vlaanderen en Wallonië als twee deelstaten. LIEVENS: De dag dat een meerderheid

van Brusselaars zegt: ‘fantastisch idee’, wil ik daarover nadenken. En dan moeten we het voorstel ernstig bekijken. Maar het klinkt vandaag erg als een voorstel dat in Antwerpen wordt bedacht. Het is mijn stellige indruk dat er bij Franstaligen volstrekt geen meerderheid voor gevonden kan worden, er bij anderstaligen in Brussel totaal geen interesse is en er bij Nederlandstalige Brusselaars een verdeeldheid heerst. REYBROUCK: De Gordiaanse knoop waar Brussel mee opgezadeld zit, is nu al niet door de Brusselaars gekozen. Om opnieuw boven de hoofden van de Brusselaars te beslissen over hun institutionele toekomst, is een brug te ver. LIEVENS: Ik zou zeggen: Brussel een gemeenschapskeuze opdringen, is het koloniseren van Brussel vanuit Vlaanderen. Niet meer en ook niet minder. 6 FEBRUARI 2019

I

11

BRUZZ | DE VERHALEN

Gemeenschap en de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof) bevoegd. Voor zaken die niet bij de ene of de andere gemeenschap thuishoren - de biculturele zaken - blijft de federale overheid bevoegd. Voor de persoonsgebonden gemeenschapsbevoegdheden geldt opnieuw dat de unicommunautaire zaken respectievelijk door de Vlaamse Gemeenschap en de VGC, of de Franse Gemeenschap en de Cocof worden geregeld. Voor andere (bi-)persoonsgebonden bevoegdheden is de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) verantwoordelijk: de tweetalige rusthuizen, ziekenhuizen, de kinderbijslag, et cetera. Om te vereenvoudigen, gaan we met die gemeenschapsbevoegdheden aan de slag. Daartoe is al een aanzet gegeven in de zesde staatshervorming. Beroepsopleiding, biculturele aangelegenheden - zoals Kanal en de Zinnekeparade maar ook de gemeentelijke


Spreektijd

Nele Van den Broeck brengt kamermusical mee uit Groot-Brittannië

‘Brussel is mijn parochie’ Na een jaartje of drie in Londen en Malmö woont multitalent Nele Van den Broeck weer in Brussel. Net voor het Verenigd Koninkrijk van ons afscheurt heeft ze haar ginds gemaakte popopera nog kunnen meesmokkelen. De zoetzure, droogkomische, muzikaal eclectische ‘Nele Needs a Holiday: The Musical’ gaat deze week in Belgische première in de KVS. — MICHAËL BELLON, FOTO'S SASKIA VANDERSTICHELE

12

I

6 FEBRUARI 2019


â–²

6 FEBRUARI 2019

I

13

BRUZZ | DE VERHALEN


Nele Van den Broeck

O

BRUZZ | DE VERHALEN

mdat ze niet ver woont van haar vroegere Brusselse stek ging Nele Van den Broeck onlangs nog eens goeiedag zeggen aan het huis tegenover het appartement waar ze woonde toen ze nog theater studeerde aan het Ritcs en talen aan de VUB. “Het appartement waar ik woonde deed me minder dan het huis aan de overkant, het huis waar ik in goede en kwade dagen voortdurend op zat te kijken. Toen ik die bloembakken terugzag, dacht ik: ‘Ach ja, jullie ken ik echt nog heel goed.’" Toch had ze die bloembakken in 2014 zomaar in de steek gelaten, toen ze al haar hebben en houden achterliet om naar een andere overkant te vertrekken en in Groot-Brittannië carrière te gaan maken. De zangeres en componist van Nele Needs a Holiday, de theatermaker en actrice bij KVS en Kopergietery, de columniste van De Standaard, de radiomaker van Radio 1, de tv-maker van Iedereen Beroemd en de voormalige laureaat van Theater aan Zee en finalist van Humo’s Rock Rally, werd in Londen vooralsnog geen internationale popster, maar ontdekte er wel het genre van de kamermusical, die wel voor haar lijkt te zijn uitgevonden. U kunt het nu zelf in de KVS gaan beoordelen, nadat het Fringe-festival in Edinburgh en een enthousiaste recensent van The Guardian dat vorige zomer al hebben gedaan.

‘Nele Needs a Holiday: The Musical’ is niet alleen in Londen gemaakt, hij gaat ook over uw belevenissen daar. NELE VAN DEN BROECK: De musical is

gebaseerd op mijn ervaringen van de laatste jaren. Op mijn 29ste besloot ik tijdens een soort existentiële crisis om het ‘te gaan maken’ in Londen. Ik kan er zelf mee lachen, maar eigenlijk wil ik al van kinds af popster worden. En echte popsterren komen nu eenmaal niet uit België, dus ik wilde naar het land waar de popmuziek vandaan komt. Dat was geen vanzelfsprekende beslissing, want professioneel ging het hier goed en ik moest veel afzeggen om daar helemaal van nul te herbeginnen. Terug naar school, theaterateliers geven aan kinderen, zoeken naar mogelijkheden om op te treden. De twee jaar dat ik er gewoond heb waren geen onophoudelijk hoeraverhaal en zijn geëindigd rond de tijd van het brexit-referendum, maar ze 14

I

6 FEBRUARI 2019

waren toch ‘a gift that keeps on giving’. Er is een vat inspiratie opengegaan, waardoor ik alles op een lichtvoetige manier kon verwerken in die musical.

De musical maakt er geen geheim van dat een kunstenaarsbestaan opbouwen en de entertainmentindustrie enteren een harde strijd is. VAN DEN BROECK: Door mijn ervaring

ginds en het feit dat ik mezelf er kapot heb gewerkt, ben ik al iets genuanceerder. Het helpt wel als je platenfirma of manager in Londen zit, maar je hoeft je muziek er niet per se te maken. Een netwerk uitbouwen en goed werk maken, zijn twee verschillende dingen. Ik was op een gegeven moment zoveel met dat netwerk bezig dat ik niet meer de rust vond om met mijn werk bezig te zijn. Die rust heb ik in Brussel teruggevonden. Een andere reden waarom ik ben teruggekeerd is dat je als kunstenaar in Londen gewoon geen huis kan kopen of zelfs maar fatsoenlijk wonen. Daar zijn 45-jarige kunstenaars die nog altijd met huisgenoten wonen en 500 pond betalen voor een minikamer. Vergeleken daarmee is het in Brussel echt goed, al kan je niet uitsluiten dat het hier in de toekomst dezelfde kant uitgaat. Op het vlak van muziektheater gebeuren er wel heel interessante dingen in Engeland. Ik heb het gevoel dat je bij ons nog altijd aan de ene kant de grote musicals volgens de bekende formules kan zien, en aan de andere kant het meer bescheiden muziektheater, een monoloog met strijkers op de achtergrond. In Londen zag ik ‘chamber musicals’ - naar analogie met kamermuziek: musicals waar niet in gedanst wordt, of toch geen grote spektakelnummers. Dat is een genre waarvoor ik mijn kunnen in muziek en theater kan aanwenden, en waarin ik dus ook mijn ervaringen als ‘Belgisch immigrant’ in Londen kwijt kon. En ik wilde die musical ook heel graag in Brussel spelen vanwege het brexit-thema dat ook veel repercussies heeft voor Brussel en Europa. Al ben ik zenuwachtiger voor de voorstelling in Brussel dan toen ik in Edinburgh voor een bataljon Britse recensenten moest spelen. Globale markt of niet, iedereen wil nog het liefst goed bevonden worden in eigen parochie. Wel, Brussel is mijn parochie.

Nele Van den Broeck 1985 geboren in Merchtem Nele Needs A Holiday is muzieklaureaat op Theater Aan Zee in 2008 Studeert aan het RItcs, en Spaans en Duits (VUB) Finalist Humo’s Rock Rally in 2010 en debuut It’s OK.... Studeert in 2011 af als master Drama aan KASK Gent, daarna theaterstukken bij o.m. KVS en Tristero Werkt van 2012 tot 2014 o.m. voor de VRT Regisseert in 2016 bij Lyric Theater in Londen en is in 2017 artist in residence in Malmö, Zweden 2018 Nele Needs A Holiday: The Musical

Na een auditie in Londen koos u twee vrouwelijke performers om u op het podium te vergezellen. VAN DEN BROECK: Bij ons zet je voor

een auditie gewoon een advertentie op de site van Kunstenpunt en je hebt duizend bereidwilligen. In Londen is de industrie een versterkte burcht en werk je normaal met agents en castingdirectors. Voor een auditie moet je een advertentie van vijfhonderd pond betalen of agents aanschrijven. Voor optredens is er het systeem van ‘Pay To Play’: als artiest betaal je zelf de zaal en moet je ook zelf de promo doen in de hoop dat je met de ticketverkoop uit de kosten geraakt. Wij hebben de audities toch op de grassroots-manier aangepakt, via kennissen en Facebook. De musical heeft wel tien verschillende rollen, maar daar heb ik de budgetten niet

voor. Ik heb nu twee actrices van wie de ene ook drum, piano en klarinet speelt, en de andere gitaar, piano en trompet. We wisselen allemaal de hele tijd van instrument en er komt ook wat crossdressing bij kijken.

Als je echt succes wil, start je best een mannengroep, concludeert uw personage in de musical. Een autobiografisch standpunt? VAN DEN BROECK: Enerzijds is dat

mijn stokpaardje, anderzijds wil ik me er ook niet achter verstoppen. Je gaat mij niet horen zeggen dat ik het toch niet zal maken omdat ik een vrouw ben, en dat mijn muziek niet op de radio wordt gedraaid omdat het allemaal mannen zijn op de playlistvergadering. Want dan kan ik evengoed in een hoekje gaan liggen wenen.


“Ik ben blij dat ik weer in Brussel woon: deze stad biedt mij het ideale evenwicht tussen avontuur en zekerheid” “Ik kan er zelf mee lachen, maar eigenlijk wil ik al van kinds af popster worden” NELE VAN DEN BROECK NELE NEEDS A HOLIDAY

In Groot-Brittannië zat het op dat vlak wel beter. De directeur van het Latitude Festival waar ik geboekt werd, was bijvoorbeeld een vrouw. In het Vlaamse muziekcircuit ken ik weinig voorbeelden van vrouwelijke programmatoren. Is het een job die vooral mannen interessant vinden? Mijn manager legt in ieder geval veel van zijn contacten door op Eurosonic al rokend over het voetbal te praten. Pech voor mij: ik rook niet en ik weet niets over voetbal. Maar als ik daar te veel over begin na te denken, verlamt het mij. Ik zal wel liedjes schrijven.

Blijkbaar hebt u daar geen moeite mee. Met ‘Love Yeah’ bracht u in 2017 nog een nieuwe plaat uit. Ook de musical zit vol nummers en goede teksten.

VAN DEN BROECK: Het grote geluk bij

het schrijven van een musical is dat ik me kan uitleven in verschillende genres. Bij de band Nele Needs A Holiday - die al supereclectisch is volgens de norm - ben ik toch meer bezig met de vraag of alles wel past in het plaatje. En blijkbaar hou ik me dan nog niet genoeg aan de beperkingen van het merk- en marktgericht denken. In de musical is er plaats voor hiphop, country, hardrock, Motown, dance, eurotrash en Kurt Weill-achtige interbellumcomposities. En ik kon mijzelf ook op muziektechnisch vlak uitdagen, al staan we daar natuurlijk maar met drie muzikanten.

Voor de powerballad trekt u onverschrokken een glittertopje aan. VAN DEN BROECK: Die kostte me de

meeste moeite om te schrijven, maar

is nu mijn lievelingsnummer. Nele is op een bepaald moment alleen omdat niemand naar haar optreden komt. Haar droom is mislukt, en daar hoorde een nummer bij dat niet ironisch was, maar gewoon de pijn laat zien. Daar ben ik lang aan bezig geweest. Ik heb er mijn schriftje bij gepakt en geschreven: Maybe I should learn to live with my life. Daar gaat de musical over: leren leven met je leven. Nele is in België geboren, 1 meter 65, heeft geen bereik van vijf octaven, wordt 34 en is Madonna of Freddy Mercury niet. We kunnen niet allemaal popsterren worden. En dan blijkt het lief van mijn personage ook nog eens voor de brexit gestemd te hebben. Uiteindelijk belt ze naar haar mama om weer in België te gaan wonen. Zou mijn 19-jarige zelf dat mijn 34-jarige kunnen vergeven? Is leren leven met je leven een nederlaag?

twee stond op het lijstje. Dat creëerde een wrang gevoel, en ook wel een beetje het idee dat je met culturele neerbuigendheid te maken kreeg. Want over België weten ze niets hé. Onze vaandeldragers zijn voor hen hooguit local celebrities. Mijn cv vonden ze ‘really nice’ en betekent daar niets. Die ons-kent-ons-mentaliteit tref je natuurlijk in elke cultuur aan en heeft misschien niets met de brexit te maken.

Net als in de relatie tussen EU en VK kan ook in een koppel één van beide partijen er plots achter komen dat de ander niet écht geïnteresseerd is. VAN DEN BROECK: In de relatie in de

musical is de man zeer betuttelend. Hij heeft zich al een beeld gevormd van wat hij wil: een exotische French girl. Hij is het type dat valt op artistieke vrouwen, maar er dan wel van verwacht dat ze bij hem komt wonen om taarten te bakken. Zo heb ik er al veel ontmoet.

Uw 34-jarige zelf had onlangs wel een punt in de column waarin ze schreef dat voor minder avontuurlijke types het pensioen het nieuwe hiernamaals is: een verre droom van vrijheid die te laat komt na een leven afstompend werk.

Naar aanleiding van uw shows op het Fringe-festival schreef u een column over het verschil tussen ‘een succes’ en ‘een hit’.

VAN DEN BROECK: Het blijft een

VAN DEN BROECK: Fringe is een

eeuwig dilemma. Ieder mens heeft een stuk zekerheid en een stuk avontuur nodig. Ik kan alleen moeilijk leven met het groeiende deel van mezelf dat die zekerheid nodig heeft. Vroeger sliep ik zonder problemen op een Eurolines-bus of op iemands zetel. Maar op den duur mag het ook iets anders zijn dan boterhammen met confituur. Daarom ben ik blij dat ik weer in Brussel woon: deze stad biedt mij het ideale evenwicht tussen avontuur en zekerheid. Ik kan elke dag op reis gaan en toch thuiskomen.

ongelooflijk circus. Een theaterbraderie waarvoor heel Edinburgh wordt overplakt met posters. Alles heeft vijf sterren, alles is ‘amazing’, ‘a triumph’ en ‘the best thing you’ll ever see in your life’. Om je daar tussen drieduizend voorstellingen staande te houden, moet je jezelf verkopen en oppompen. We speelden een maand lang elke dag, behalve maandag, om kwart voor tien ’s avonds. Soms zat de zaal redelijk vol, maar soms sta je daar voor zeven man en moet je tegen jezelf zeggen dat het wel goed is wat je doet. Dat ene stuk dat altijd uitverkocht is, is een hit, maar aan de reacties van de mensen die naar jou komen kijken, kan je ook zien of het een succes is. En met wat geluk passeert er een regisseur die geïnteresseerd is in een volgende productie, en krijg je een goede recensie in The Guardian waar je de rest van je leven mee kan uitpakken op café.

Waarom nam u de brexit zo persoonlijk? Voelde het alsof de ‘Leave-vote’ ook tegen buitenlanders was gericht? VAN DEN BROECK: Niemand heeft ooit

zoiets tegen mij gezegd. Londen is wat dat betreft ook een enclave, en al mij vrienden zijn Remainers. Het gaat meer over het mediadiscours van ‘buitenlanders die onze job komen inpikken’, want zo iemand was ik wel natuurlijk. Ik werkte in The Lyric als regisseur, een job die andere mensen waarschijnlijk ook graag zouden doen. Dus ik begon me af te vragen of ik niet de job aan het inpikken was van een Britse regisseur die nummer

NELE NEEDS A HOLIDAY The Musical, 8/2, 20.00, KVS_BOL, www.kvs.be, www.neleneedsaholiday.com 6 FEBRUARI 2019

I

15


Reportage

© FC

BRUZZ | DE VERHALEN

Muntthee is een wezenlijk onderdeel van de Noord-Afrikaanse cultuur. De uitbater van theehuis La Rose des Sables schenkt een kopje in.

16

Waarom vrachtvliegtuigen muntblaadjes van Casablanca naar Brussel brengen

‘Geen betere munt dan de Marokkaanse’

I

6 FEBRUARI 2019


— LAURENT VERMEERSCH, FOTO’S IVAN PUT

V

blaadjes vindt makkelijk zijn of haar gading in buurtwinkels en op markten overal in Brussel. Een busseltje verse munt wisselt er doorgaans van eigenaar voor 25 eurocent. Een spotprijs voor een kleinood dat nochtans al een hele weg heeft afgelegd. “De verse munt komt helemaal uit Marokko,” vertelt

erse munt is een veelgevraagd kruid in de stad. Het is onmisbaar bij het maken van authentieke Marokkaanse muntthee, maar ook in het uitgaansleven is het niet meer weg te denken als ingrediënt van populaire cocktails zoals de mojito. Wie op zoek is naar de welriekende

Abdelghani Chaouech, groothandelaar in fruit, groenten en kruiden op de vroegmarkt Mabru. Hoe verser de munt, hoe beter de smaak en hoe langer de twijgjes bruikbaar blijven. De meeste munt komt dan ook met ... het vliegtuig. “We doen ook wegtransport met koelwagens, maar die zijn vier of vijf dagen onderweg en dan is de munt dus veel minder vers. Hoewel het duurder is, komt negentig procent van de munt bijgevolg per vliegtuig. Wat ’s ochtends geoogst is op het veld, kan zo al ’s avonds in Brussel zijn.” Kraakverse munt blijft makkelijk een week goed in een afgesloten zak in de koelkast. De meeste Marokkaanse muntplantages situeren zich op het platteland tussen Casablanca en

BRUZZ | DE VERHALEN

Vrachtvliegtuigen brengen wekelijks enkele tonnen verse muntblaadjes naar Brussel. De smaak van lokaal gekweekte varianten kan niet op tegen die van de munt uit Marokko.

Wat ‘s ochtends geoogst is in Marokko kan ‘s avonds al in Brussel zijn. Hier op de vroegmarkt Mabru.

6 FEBRUARI 2019

I

17


waar komt al die verse munt vandaan?

BRUZZ | DE VERHALEN

In de Ieperlaan lossen bestelwagens op geregelde tijdstippen een verse lading munt

Marrakesh. Het grootste deel van de productie is voor de binnenlandse markt, maar een deeltje wordt zo snel mogelijk klaargemaakt voor export. De afgesneden jonge twijgjes worden verbonden en verpakt in kartonnen dozen. “De takjes gaan droog het vliegtuig in om het gewicht te beperken, maar na aankomst maken we ze snel nat om ze langer vers te houden.” 18

I

6 FEBRUARI 2019

Wekelijks verzorgt Royal Air Maroc drie vrachtvluchten tussen Casablanca en Brussel. “Op elke vlucht zit één tot anderhalve ton munt,” aldus Chaouech. Dat maakt dus 3 tot 4,5 ton per week. Volgens het officiële exportagentschap van de Marokkaanse overheid voert het land jaarlijks meer dan vijfduizend ton verse munt uit naar de Europese Unie.

NIET VOOR HET GELD In deze klimaatbezorgde tijden kunnen we ons afvragen of dat nog verantwoord is, al die munt aanvoeren per vliegtuig. Wie al eens geprobeerd heeft om zelf munt te kweken weet dat de plant hier vlot groeit en zelfs snel gaat woekeren. De smaak is echter nooit dezelfde zeggen alle verkopers in koor. “Zonder de Marokkaanse zon lukt

het niet,” klinkt het bij Casa Menthe in de Ieperlaan, waar regelmatig bestelwagens een verse lading munt of koriander lossen. “Behalve het juiste weer, heb je ook de juiste grond nodig en die combinatie kan je nergens anders vinden,” zegt Chaouech op de vroegmarkt. “Ook in Spanje wordt munt gekweekt, maar ook daar krijg je nooit dezelfde smaak. Ik heb


BRUZZ | DE VERHALEN

Invoerder Abdelghani Chaouech keurt zijn waar.

“Behalve het juiste weer, heb je ook de juiste grond nodig en die combinatie vind je alleen in Marokko” ABDELGHANI CHAOUECH GROOTHANDELAAR

familie in Frankrijk en zij kweken zelf munt. Die ziet er wel goed uit, maar als je er thee van maakt, is het alsof je een of ander flauwe kruidenthee drinkt. Als zij naar hier komen, slaan ze altijd een voorraad Marokkaanse munt in. Daar gaat niets boven.” Als de groothandelaars van de vroegmarkt naast tomaten, courgettes, bonen en citrusvruchten

ook munt en andere verse kruiden uit Marokko importeren, is het enkel en alleen voor die onnavolgbare smaak, het aroma waar ook veel Marokkaanse Brusselaars mee zijn opgegroeid. “Met de hand op het hart: voor het geld moet ik het niet doen, want ik verdien hoogstens enkele centiemen per botje,” besluit Chaouech.

THEE UIT CHINA Ook in de supermarkt is de losse munt vaak afkomstig uit Marokko, al kan het ook Israël of zelfs Kenia zijn. De muntplanten in potjes, vaak met biolabel, zijn in principe wel lokaal gekweekt, maar zouden dus minder geschikt zijn voor muntthee. Het recept daarvan is trouwens geëvolueerd door de tijd heen. Eeuwenlang werd alleen kruidenthee gemaakt

van munt, zonder echte thee. Dat veranderde in de loop van de 19e eeuw, toen Britse handelaars hun overtollige thee uit China aanboden op de Noord-Afrikaanse markt. Sindsdien wordt muntthee gemaakt met groene thee van het type gunpowder. Marokkanen zijn vandaag zowat de vijfde grootste theedrinkers ter wereld, na de Turken, Ieren, Britten en Russen. 6 FEBRUARI 2019

I

19


Interview

Didier Gosuin neemt afscheid van de politiek

‘Gemeentepolitici zijn de pastoors van vandaag’ BRUZZ | DE VERHALEN

Populairste gemeentepoliticus van het gewest. Brussels minister met de langste staat van dienst. En actiefste oppositielid als hij eens geen minister was. Didier Gosuin (Défi) was het allemaal. Straks neemt de 66-jarige afscheid van de politiek. Niet om stil op een bankje te gaan zitten, maar om het systeem waarin hij meedraaide beter te kunnen fileren. “Ik zou iedereen een wettelijk recht geven op een diploma.” — KRIS HENDRICKX EN SARA DE SLOOVER, FOTO’S SASKIA VANDERSTICHELE

D

idier Gosuin ontvangt ons op de twaalfde verdieping in zijn kantoor in de Botanic Building. De zon breekt net door de wolken en het ruime vertrek biedt die middag een bijzonder pittoresk uitzicht. Aan de muur van de kamer hangt een heel ander stadsbeeld: een foto van een puinhoop aan de Anderlechtse kant van het Zuidstation. Het is een dagelijkse herinnering aan Gosuins belangrijkste reden om in de politiek te stappen: de strijd tegen de kaalslag en stadsverminking. “Of ik vandaag bij Ecolo zou gegaan zijn als jongere? Misschien.”

We duiken even in uw verleden. Iemand vertelde ons dat u ooit lesgaf en ontslag nam toen u een belofte aan leerlingen niet mocht nakomen. Klopt dat? DIDIER GOSUIN: Ik ben veel dingen geweest: jongerenanimator, leraar en ook ondernemer met een eigen chocoladebedrijf. De anekdote klopt, ja. Ik gaf lessen Frans over gedichten 20

I

6 FEBRUARI 2019

xxxgggx

van Jacques Brel en er was op dat moment ook een voorstelling over hem. Ik had de leerlingen beloofd te gaan als ze goed werkten, maar de directie weigerde. Ik heb toen meteen ontslag genomen en ben uit het onderwijs gestapt.

Typeert die scène ook de manier waarop u aan politiek doet? GOSUIN: Ik heb altijd geweigerd om

idiote ideeën te vertegenwoordigen, ook als ze van mijn eigen partij kwamen. Ik lag bijvoorbeeld aan de basis van de taalhoffelijkheid in het Gewest. Mijn partij (het toen nog zeer Fransgezinde FDF, red.) vond dat er geen enkele taalbeperking mocht zijn. Ik heb een compromis gevonden waarbij mensen na hun aanwerving begeleid worden om hun Nederlands bij te spijkeren. Ik heb daarvoor moeten vechten in mijn partij.

U bent twintig jaar minister geweest, maar zat ook in de oppositie niet stil. Tijdens die jaren was u in het

parlement goed voor ruim 1.400 interpellaties, dat was veertig procent van alle tussenkomsten in het parlement. Vanwaar komt dat politieke vuur? GOSUIN: Ik ben politiek actief

geworden in de periode na mei 1968. Jongeren vonden toen makkelijk de weg naar het FDF, dat zich afzette tegen de traditionele partijen, een beetje zoals Ecolo dat vandaag doet. Het was de tijd waarin de stad verwoest werd, waarin de promotoren de plak zwaaiden met de medeplichtigheid van socialisten, liberalen en natuurlijk de christendemocraten van Paul Vanden Boeynants. Die revolte was mijn motor. Ik protesteerde toen bijvoorbeeld al tegen de bouw van het HerrmannDebrouxviaduct, dat ik vandaag nog steeds probeer weg te krijgen uit mijn gemeente Oudergem.

We associëren uw partij vandaag niet meer met dat soort strijd. Zou u vandaag niet bij Ecolo terechtgekomen zijn?

GOSUIN: Misschien, misschien. Ik

heb ook fundamentele meningsverschillen met Ecolo. Ik ben een liberaal, die de markteconomie niet wil vervangen. Ik ben zo eerlijk om toe te geven dat ik geen beter systeem ken. Bij Ecolo is dat niet altijd even duidelijk. Ik heb het trouwens niet over het neoliberalisme. Dat maakt de liberale democratie zoals we die kennen net kapot. Het neoliberalisme leidt tot sociale ongelijkheid, met alle risico’s die daaraan vasthangen. Kijk naar Oostenrijk of Hongarije. Je kan geen 350.000 mensen in België zonder


BRUZZ | DE VERHALEN

hoop laten omdat ze geen opleiding hebben. Dat is geen socialisme, maar een evidentie. Stel dat je je niet meer bekommert om één van je kinderen. Dat gaat niet, dan ontploft het gezin. In de maatschappij geldt hetzelfde. Het nationalisme van de N-VA is niet anders dan egoïsme en afstappen van solidariteit.

U wil nu met een denktank beginnen, die net over de crisis van onze liberale democratie wil nadenken. Hebt u ook al enkele antwoorden op die crisis?

“Als Brusselaars moeten kiezen tussen een Vlaams of Waals sociaal systeem, dan is dat apartheid” DIDIER GOSUIN AFSCHEIDNEMEND

verplettert vandaag alle collectieve

DÉFI-POLITICUS

mensen geen procentuele verhoging, maar dezelfde 40 euro die werknemers met kleinere inkomsten krijgen. Want het zijn nu vooral de rijksten zoals ik die veel incasseren bij een indexering. En wat moet ik met al dat geld? Sparen, ja … Nog een voorstel: geef iedereen een grondwettelijk recht op levenslange opleiding, een aantal maanden of jaren, die de overheid betaalt. Je kan niet zoals Proximus je werknemers buitengooien als ze de juiste competenties niet meer hebben en dan maar aan de maatschappij vragen om het op te lossen. ▲

GOSUIN: Het individualisme

waarden. En de mythe dat de gecreeerde rijkdom wel zal doorsijpelen klopt niet. Vergelijk het met iemand die onder een boom in het Zoniënwoud staat op een regendag. Met een beetje geluk krijgt hij af en toe een druppel water, terwijl wie boven in de kruin zit water zat heeft. Er is nood aan gerichte maatregelen. Kijk naar de loonindexering. Je zit daar vast in een princiepsdiscussie tussen voor- en tegenstanders. Ik stel voor om de indexering te behouden voor alle nettolonen onder de 2.000 euro. Daarboven krijgen

6 FEBRUARI 2019

I

21


Didier Gosuin

Waarom stopt zo’n actieve politicus eigenlijk? GOSUIN: Ikzelf en mijn partij hebben

om duidelijkheid gevraagd: mensen moeten weten wat een politicus gaat doen, ik zal dus ook geen lijst duwen. Verder ben ik 66 jaar en is het tijd voor vernieuwing. Actieve politiek zoals ik die bedrijf is ook slopend. En daarnaast kan je moeilijk over ons politieke systeem nadenken als je zelf met de beperking van aankomende verkiezingen zit. Ik wil vrij kunnen spreken.

Heeft uw partij geen probleem van vergrijzing? Met Olivier Maingain, Bernard Clerfayt en uzelf zijn er drie grote namen, maar dan wel op leeftijd. Verder zien we niet veel opvolging. GOSUIN: Dat is bij de PS toch niet

BRUZZ | DE VERHALEN

anders?

Toch wel. Als Défi-trio halen jullie monsterscores. In de PS zijn die scores wat lager en is er ook meer aanstormend talent, lijkt ons. GOSUIN: We hebben Joëlle Maison,

Cécile Jodogne, Emmanuel De Bock, Christophe Magdalijns, een competente jongen die dienstdoend burgemeester was in mijn gemeente … Maar het klopt dat ik hen de facto overschaduwd heb. Niemand heeft gevraagd dat ik geen minister zou zijn, gezien mijn scores. Maar op den duur wordt dat wel een vicieuze cirkel.

Heeft Défi daarnaast geen profileringsprobleem? Mensen associëren de partij niet meer met de stadsstrijd uit de jaren 1970. Uw progressieve milieu- en mobiliteitsideeën passen beter bij Ecolo. Uw voorzitter probeerde goed bestuur te claimen, maar ook dat klinkt groen. En de verdediging van de Franstaligen is amper nog actueel. GOSUIN: (Licht geprikkeld) We worden vandaag nog altijd gezien als de partij die op een oprechte manier voor Brussel vecht, op een moment dat het statuut van Brussel met het confederalisme in vraag wordt gesteld. Als Brusselaars moeten kiezen tussen een Vlaams of Waals sociaal systeem, dan is dat apartheid. C’est invivable, invivable! MR daarentegen heeft de N-VA verder laten groeien en de middelpuntvliedende krachten versterkt. Nog een element: als wij beleidsverantwoordelijkheid krijgen, 22

I

6 FEBRUARI 2019

doen we dat onberispelijk. Kijk naar de manier waarop Bernard Clerfayt Schaarbeek er weer heeft bovenop geholpen. Ecolo heeft die kwaliteit niet altijd. Ik pleitte al sinds 2002 voor een lage-emissiezone, maar Ecolo was jarenlang tegen. Het is soms een erg ambigue partij. Kijk ook naar hun onduidelijke metrostandpunt.

willen is een partner met een coherente visie op Brussel. En de MR is wat dat betreft très très très très ambigu over de N-VA. Ik heb ook gemerkt dat Vervoort zich heel duidelijk heeft uitgesproken over de N-VA deze week (Vervoort is bereid het ‘Anti Blokkeer Systeem’ te gebruiken, mocht de partij incontournable worden in Brussel, red.)

Moet die lage-emissiezone niet sneller strenger worden?

U haalde in het verleden ook al uit naar de kwaliteit van het Franstalig onderwijs. Wat is daar het probleem?

GOSUIN: Ja, we moeten de doelstel-

lingen ambitieuzer maken. Zoals we in het algemeen ook forse klimaatmaatregelen moeten nemen. Ik steun het idee van Pierre Larrouturou (Franse politicus voor onder meer de PS, red.): de Wereldbank heeft 1.000 miljard dollar in de banken gestoken en mag nu een gelijkaardige inspanning voor het

GOSUIN: Klopt (grijpt naar een

stapeltje krantenknipsels dat al klaarlag en toont een interview met hemzelf in ‘De Standaard’, getiteld ‘Het is absoluut de schuld van de Franstaligen’). Het grootste probleem is dat het een erg duaal systeem is, dat enerzijds hoogwaardige diploma’s aflevert, maar ook heel sterk de

“Al dat gesjacher heeft ons land al serieuze schade opgeleverd” DIDIER GOSUIN AFSCHEIDNEMEND DÉFI-POLITICUS

klimaat doen, ook als dat betekent dat er geld wordt bijgedrukt.

ongelijkheid bevestigt. 24 procent haalt hoogstens een diploma lager secundair onderwijs. 24 procent! Daarom ben ik voorstander van een recht op diploma. Een afdwingbaar recht op een opleiding.

De strijd tegen het HerrmannDebrouxviaduct heeft u in de politiek gebracht. Maar na twintig jaar Brussels ministerschap staat het viaduct er nog steeds. Dat is toch geen succes?

Is het ‘Pacte d’Excellence’ het juiste antwoord?

GOSUIN: U moet beseffen hoe weinig

GOSUIN: Het pact is één antwoord,

gehoor zo’n pleidooi lange tijd heeft gekregen. Zelfs na 2000 werd ik nog uitgelachen als ik erover begon. On se foutait de ma gueule. Je kan zo’n debat pas beginnen als er een begin van een draagvlak is. Verder heeft deze regering een richtplan van aanleg opgesteld waarin het viaduct verdwijnt. Ik denk niet dat de volgende ploeg daarop zal terugkomen. We moeten nog 150 à 200 miljoen euro vinden. En dit is België, het zou dus wel eens tot 2030 of later kunnen duren tot het weg is.

maar de onderwijswereld is ook nog te rigide. Er zijn bijvoorbeeld niet genoeg bruggen tussen het onderwijs en de bedrijven. De onderwijswereld stelt zichzelf ook niet graag in vraag en is nogal corporatistisch. Verder kan het niet dat de Franse Gemeenschap het onderwijs zowel organiseert als controleert. (Schakelt even over op het Nederlands) Dat gaat niet! We moeten kinderen ook vanaf de kleuterklas nauwgezet begeleiden, hun noden identificeren. Op die manier kan je ze positief begeleiden en moet je niet wachten tot ze een mislukking achter de rug hebben. Want dat soort ervaringen kan een leven lang wegen op een kind of jongere. Leraars moeten kunnen

Is er een voorakkoord tussen PS en Défi? Daar lijkt het wat op. GOSUIN: Neen. We hebben goed

samengewerkt, dat wel. Wat we

anticiperen. Ik probeerde dat in de klas. Vandaag lopen we hele oorlogen achter in de manier waarop we lesgeven.

Moet er ook niet gesleuteld worden aan de structuur van Brussel? GOSUIN: Ik ben altijd erg wantrouwig

als het over veranderingen aan onze instellingen gaat. Al dat gesjacher heeft ons land nu al serieuze schade opgeleverd.

Zou Brussel niet sterker staan als de gemeenten fuseerden tot één stadsgewest, zoals ook Aula Magna voorstelt? GOSUIN: Neen. Aula Magna, dat zijn

mensen zonder bestuurservaring, ze lijken op professoren Zonnebloem die maar wat bazelen. Hoe komt het dat een gewest als Brussel, met zijn enorme sociale ongelijkheid, niet ten


Het huidige model is dus ideaal? GOSUIN: Neen, je moet bijvoorbeeld

de structuren van OCMW’s en gemeenten fuseren. En de politiezones moeten meer gemeenschappelijk doen.

Zou de stad Brussel niet beter wat kleiner zijn? GOSUIN: Ja, ik volg de oprichter van

Arau, René Schoonbroodt, daarin: je

“Neoliberalisme maakt de liberale democratie kapot. Het leidt tot sociale ongelijkheid, met alle risico’s die daaraan vasthangen” DIDIER GOSUIN AFSCHEIDNEMEND DÉFI-POLITICUS

hebt beter 34 gemeenten dan 19. Er zijn onevenwichten tussen sommige grote gemeenten en het Gewest. Als de hoofdrolspelers dan nog eens niet met elkaar praten, zoals tussen Yvan Mayeur en Rudi Vervoort (allebei PS, red.), gaat het echt niet meer.

nieuwe adem heb gegeven. In Oudergem is er onder meer de omvorming van de voormalige spoorbedding tot Groene Wandeling. Ik ben daar nog met de trein over gereden en het was een kinderdroom om daar een wandelas van te maken.

Het einde van uw politieke carrière is in zicht. Waar bent u het meest trots op?

En waar hebt u het meest spijt van?

GOSUIN: Dat ik altijd gedaan heb wat

ik zei.

De leraar die zijn belofte nakomt? GOSUIN: Voilà. Als minister ben ik

trots op twee dingen: dat we van slechtste leerling van de klas naar primus zijn geëvolueerd qua waterzuivering. En verder dat ik het beleid inzake werkgelegenheid en opleiding een

GOSUIN: Dat ik vaak te optimistisch

ben geweest. Je onderschat altijd hoelang dingen hier duren, hoe langzaam de mentaliteiten veranderen. Kijk naar de manier waarop mensen nog steeds de auto gebruiken. Vlaanderen heeft daar voorsprong. Ik herinner me Gent toen ik mijn tante daar ging bezoeken als kind. Wat een verschil met vandaag. Ik had meer willen doen, maar zegt niet iedereen dat op het einde? BRUZZ | DE VERHALEN

prooi valt van extreemrechts? Ik zal het u zeggen: door het terreinwerk van een hele reeks mannen en vrouwen in de gemeenten. Elke dag staan ze in contact met allerlei mensen en organisaties en dienen ze ook als défouloir, een plek waar mensen met hun zorgen en frustraties terechtkunnen. Gemeentepolitici zijn de pastoors van vandaag.

Didier Gosuin geboren in Elsene in 1952 regent Frans, geschiedenis en moraal richt onder meer een bedrijf op dat chocolade verkoopt licenciaat arbeidswetenschappen (UCL) eerste keer schepen Oudergem in 1977 burgemeester van Oudergem sinds 1995 Brussels staatssecretaris en minister van onder meer Leefmilieu 1989-2004 Brussels Minister van Werk en Economie 2014-nu

Didier Gosuin laat de politiek achter zich: “Ik ben 66 jaar, het is tijd voor vernieuwing.”

6 FEBRUARI 2019

I

23


Ondernemen

Theeliefhebbers Dorien Selleslagh en Geert De Taeye leerden elkaar kennen in koffiebar OR.

Koppel uit Schaar

‘Voor moet De jongste jaren opent de ene ambitieuze koffiebar na de andere in Brussel, maar van het theefront valt er weinig nieuws te rapen. Dorien Selleslagh en Geert De Taeye willen daar verandering in brengen. Zij gingen op ontdekking in Taiwan en brachten hun favoriete soorten mee naar Brussel. MIST Teas was geboren. — TOM VAN BOGAERT

S

elleslagh en De Taeye ontvangen ons in de gezellige kantoorruimte van hun huis in Schaarbeek. De grote tafel in het midden staat vol kopjes. De man des huizes giet geregeld heet water bij in een pot waarin gedroogde theebladeren zitten. We degusteren vier variëteiten en zijn in de wolken over het zachte karakter en de fijne smaaktoetsen. Hier geen

24

I

6 FEBRUARI 2019


goede thee je tijd nemen’ infusies met kruiden, bloemen of fruit, maar pure thee. Honing of suiker toevoegen, is overbodig. De betere whisky serveer je ook niet met ijsblokjes. Het Brusselse theeverhaal begon in een koffiebar. Zij was uitbaatster van OR aan de Beurs en hij kwam er heel vaak over de vloer. De vonk sprong over tussen de barista en de fotograaf. Zij verdiepte zich in de wereld van de thee, omdat OR ook theeliefhebbers wilde aantrekken. In 2016 besloten ze samen naar Taiwan te gaan om er theeplantages te bezoeken. Ze werden met open armen onthaald en mochten vaak met de trotse families op de foto. Het vage idee om over hun reis een fotoboek te maken, veranderde op de weg naar huis in concrete plannen om thee in te voeren. Er volgden nog twee reizen naar het eiland, dat de facto onafhankelijk is, maar slechts door weinig landen officieel erkend wordt.

LAND VAN DE OOLONG Taiwan kennen we vooral van de productie van elektronica en chips, maar het is ook een theeland. “Je krijgt er altijd heerlijke thee voorgeschoteld. De Taiwanezen drinken het de hele dag door,” zegt Selleslagh. “De productie is vooral in handen van

kleine familiebedrijfjes, die de traditie van generatie op generatie doorgeven. Elke regio, van de bergen tot de kust, heeft zijn eigen specialiteiten. De inwoners van de hoofdstad Taipei komen graag ter plaatse een voorraadje inslaan,” vult haar vriend aan.

“Ik ga naar theefestivals en organiseer proeverijen” DORIEN SELLESLAGH MIST TEAS

Oolong is de bekendste theesoort uit Taiwan. De oxidatiegraad ligt met circa 35 procent tussen zwarte thee, die volledig geoxideerd is, en groene thee, die helemaal niet geoxideerd is. Taiwan heeft ook zwarte thee met een natuurlijke honingsmaak. “De sprinkhanen knabbelen aan de blaadjes en zetten met hun slijm de oxidatie al aan de struik in gang. Daardoor krijgt de thee ook een uniek aroma,” legt Selleslagh uit. Witte

thee van blaadjes van jonge theeknoppen is in Taiwan eerder zeldzaam, maar is intussen ook opgenomen in het MIST-gamma. Thee wordt viermaal per jaar geoogst. De oogst in de lente en de winter heeft de beste reputatie. De directe aankoop bij de producent staat volgens de twee dertigers garant voor de beste kwaliteit. Maar wat maakt thee bijzonder? Gelaagdheid in de smaak, klinkt het bij De Taeye. Een subtiel palet tussen bitter en zoet, zacht en rond, bloemig en fruitig. Selleslagh vindt versheid belangrijk. Losse thee is lang houdbaar, maar kan na verloop van tijd muffig worden. Als je thee zet, gebruik je het best gefilterd leidingwater of bronwater. Per soort heb je ook een ideale watertemperatuur en een andere tijd die nodig is om de thee te laten trekken, al hangt dat ook van je persoonlijke smaak af. Algemeen besluit: “Goede thee is geen take-awayproduct. Je moet er je tijd voor nemen.”

PLANTAGE IN DE MIST Al dat lekkers komt wel met een prijs. Voor 25 gram thee betaal je bij MIST 7,5 tot 13 euro. “Taiwan is geen goedkoop land en er is in het land zelf veel vraag naar hoogwaardige thee. We betalen de boeren een eerlijke prijs. Een

voordeel is dat je de thee meerdere keren opnieuw kunt opschenken zonder dat hij aan kwaliteit inboet.” Verschillende Brusselse koffiebars en restaurants zoals Humus & Hortense en La Buvette zijn al overtuigd en ook de Taiwanese gemeenschap is fan. Selleslagh heeft haar baan bij OR intussen opgezegd om voluit voor het theeavontuur te gaan. “Ik wil de zaak uitbouwen en nog meer professionele en particuliere klanten verwerven. Daarvoor ga ik naar theefestivals en organiseer ik tastings. Geert wil zijn collectie van theeaccessoires zoals theeglazen en plateaus uitbreiden. Ik ben ook benieuwd naar thee uit andere, onontgonnen theelanden zoals Zuid-Korea. Een eigen theewinkel of -bar is zeker nog een droom.” Wat is ten slotte het verhaal achter de geheimzinnige naam? “Nee, het is geen afkorting met ‘specialty tea’ erin. De beste thee groei in de mist, zeggen ze in Taiwan. De plantages zijn inderdaad vaak in nevelen gehuld.”

BRUZZ | DE VERHALEN

beek importeert thee uit Taiwan

Bedrijfsfiche Naam: MIST Teas Activiteit: Verkoopt ‘specialty tea’, hoogwaardige thee die rechtstreeks gekocht wordt bij theeboeren Product: Tien Taiwanese en twee Chinese theevariëteiten, theeaccessoires Opstart: 2017 Bedrijfsleiders: Dorien Selleslagh en Geert De Taeye Klanten: Brusselse koffiebars, restaurants, winkels, particulieren https://mistteas.com

© SASKIA VANDERSTICHELE

6 FEBRUARI 2019

I

25


Enfant Terrible Bijzondere mensen in een bijzondere stad

Mijn motto? Word de beste versie van jezelf Axel Vemba aka Axelence Hiphopper/student marketing

B R U Z Z | LO S VA N D E T I J D

Mijn eerste raptekst schreef ik toen ik negen was, als een ode aan mijn favoriete leraar, meester André. (Begint te rappen) ‘Yo yo, meester André’ … veel meer stelde dat nog niet voor (lacht). Mijn oudere broers en zussen luisterden heel vaak naar Amerikaanse rap, dat heeft me zeker beïnvloed als jonge gast. Ik heb Engels echt geleerd door zoveel met muziek bezig te zijn, en nu schrijf ik ook meestal in het Engels. Mijn humaniora heb ik in Regina Caeli in Dilbeek gedaan. Op woensdagnamiddag gingen we altijd chillen met een paar vrienden in het park van Dilbeek. Daar zijn we spontaan muziek beginnen te maken, ik schreef het refrein, en mijn vrienden voegden dan telkens een strofe toe. Je kan onze eerste clip ‘Park’ nog altijd zien op Youtube. Zo is Young Nation 01 ontstaan. Dat ging toen snel hard. In een paar jaar tijd gaven we meer dan dertig concerten, deden we events en enkelen van de groep lagen mee aan de basis van de studentenradio Lowkey Radio. Na een tijdje ging ieder zijn eigen weg, al werken we soms nog wel samen. Toen we gesplit waren, heb ik een beat gebruikt van de groep Migos, en daar een nieuwe tekst op gezet. Dat werd het nummer ‘Benteke’, naar de voetballer Christian Benteke die op dat moment zo goed scoorde in de nationale ploeg. Toen is het echt ontploft voor mij. Christian Benteke heeft mijn eerste clipje gedeeld op zijn Instagram-account en ineens stond ik in alle kranten (lacht). Ik had het bewust als stunt gedaan, omdat ik mezelf na Young Nation op de kaart wilde zetten. Ik herkende mezelf ook in Benteke, omdat hij op dat moment eerder onverwacht zo goed speelde bij Aston Villa. Hij kwam precies uit het niets, en ik zocht zelf ook naar dat soort verrassingseffect. Het nummer gaat dus niet zozeer over Benteke zelf, eerder over mij. In hiphop noemen ze dat ‘egotrippen’, jezelf ophemelen door je te spiegelen aan een celebrity, maar dan wel met humor (lacht). Dat doen hiphoppers vaak. Of het nummer ook met mijn Congolese roots te maken had? Ja, voor een stuk wel. Ik ben er zeker trots op.

Twee jaar geleden heb ik voor het eerst mijn oma bezocht in Congo. Daar besefte ik dan dat ik toch meer Belgisch ben dan ik dacht (lacht). Ik gebruik de laatste tijd almaar meer afrobeats voor mijn nummers, terwijl ik dat vroeger vooral de ouderwetse muziek van mijn ouders vond (lacht). Wat hiphop voor mij betekent? Vooral plezier, spelen met taal en klank, een evenwicht vinden tussen zingen en spreken … Het moet voor alles goed klinken! Het is niet zo dat ik per se mijn hart wil luchten over de wereld, zoals dat vroeger in hiphop vaak gebeurde. Ik raak gewoon geïnspireerd door een beat, ga aan het schrijven en amuseer mij met woorden, met rijm. Ik start binnenkort een growfunding-campagne omdat ik vind dat de hiphopscene in Brussel meer publiek verdient. Ik wil in de Beursschouwburg een event organiseren, de XLNCY Night, waar ik zelf zal optreden, maar ook andere Brusselse artiesten zal uitnodigen. Er zijn echt te weinig podium- en groeikansen voor Brusselse hiphoppers. Mensen als Damzo of Romeo Elvis moesten eerst in het buitenland groot worden alvorens ze hier aandacht kregen. Daar wil ik graag mee verandering in brengen. Het motto van de show is: streven naar uitstekendheid, excellence. Mijn artiestennaam is niet voor niks Axelence. Met ‘uitstekendheid’ bedoel ik dat je altijd de beste versie van jezelf moet proberen te worden. Je eigen weg durven te gaan, en daar zo goed mogelijk in zijn zonder arrogantie. Gewoon uw best doen eigenlijk … dat hou ik mezelf ook altijd voor. Na ‘Benteke’ heb ik een nummer geschreven dat ‘For the City’ heet, als eerbetoon aan Brussel. Daarin rap ik in Nederlands, Frans én Engels. Dat is symbolisch voor de kracht van de stad, want jongeren als ik maken hier amper onderscheid tussen talen, achtergronden en culturen. Er bestaat echt wel zoiets als een Brusselse identiteit. Een favoriete plek in de stad? Goh, een opnamestudio? Een concertzaal? Ge ziet, ik ben compleet bezeten van muziek (schatert). — PATRICK JORDENS

Axel Vemba (22) is geboren in Sint-Agatha-Berchem uit Congolese ouders. Hij begon zijn carrière als 16-jarige hiphopper in de groep Young Nation 01 en gaat nu solo onder de artiestennaam Axelence. Hij studeert marketing aan de hogeschool Odisee. www.growfunding.be/nl/bxl/xlncy

26

I

6 FEBRUARI 2019


B R U Z Z | LO S VA N D E T I J D © SASKIA VANDERSTICHELE

6 FEBRUARI 2019

I

27


Nick Trachet

Brussel en de wereld culinair ontdekt

Maultaschen

B R U Z Z | LO S VA N D E T I J D

Mijn schoonvader vertelde het verhaal graag. “De ravioli,” zei hij, “zijn uitgevonden in Maulbronn, in Duitsland, in een groot klooster, onder de naam Maultaschen. Op vastendagen verstopten de patertjes vlees achter een deeglaagje, zodat Onzen-LievenHeer niet zou kunnen zien dat ze zondigden.” Ik heb dat altijd een raar verhaal gevonden. Paters, ‘reguliere klerken’, zijn mensen die gestudeerd hebben en die moeten toch weten dat een almachtige godheid door een deeglaagje heen kijkt? Toevallig reden wij deze zomer door Baden-Württemberg, toen ik een bordje naar Maulbronn zag staan. Nu wou ik er toch wel het fijne van weten. Maulbronn is een joekel van een abdij met een dorp eraan verbonden. De voormalige cisterciënzerabdij staat er nog in volle glorie en is vandaag beschermd als Unesco-werelderfgoed. De monachale samenleving van vroeger wordt er fijn uitgelegd. Je had een kleine groep paters, die heel de dag zaten te bidden, en een grote gemeenschap ‘lekenbroeders’, die al het feitelijke, fysieke werk deden voor louter kost en inwoon. Paters en broeders aten in de regel hetzelfde. De gemeenschap leefde vleesloos, ter ‘versterving’. Om dat te compenseren waren er in

het dal van de Salzach die door de abdij stroomt grote visvijvers aangelegd. Vis mocht wel. De cisterciënzers werden de eerste Europese adepten van de aquacultuur. De lekenbroeders, die geen gelofte hadden afgelegd en hard moesten werken, kregen hetzelfde dieet opgelegd. Zij aten in een zaal naast die van de paters, en werden van ver in het oog gehouden. Maultaschen waren dus de manier om de bazen in het ootje te nemen. Die

“De bazen kregen een vulling van kaas en groente, de werklieden kregen slinks vlees in hun Maultaschen” kregen een vulling van kaas en groente, de werklieden kregen slinks vlees in hun Maultaschen. En God gniffelde! Maultaschen kennen vandaag vele gestalten, maar de meest originele zien er niet echt uit als ravioli. De vulling zit in een deeglaag opgerold. Wanneer je die in

schijven snijdt, vind je een spiraalvorm. In de Elzas heten ze fleischschnacka (vleesslakken). Thuis koken: het is eens iets anders dan Italiaanse pasta. Dit is de culinaire trots van Zwaben, het stuk Duitsland ten oosten van het historische Beieren. Albert Einstein, geboren in Ulm, was een Zwaab! Of hij Maultaschen lustte, weet ik niet. Maak een deeg van 350 gram bloem, 4 eieren, 4 lepels olie (raapolie in Duitsland) en een snuif zout. Goed kneden en de deegbal minstens een uur laten rusten in de koelte. Maak de vulling: hak een ajuin en een wortel fijn met wat fijngesneden spek en veel gesnipperde peterselie. Laat aanstoven in een pan en voeg dan 250 gram varkensgehakt bij (onbereid!). Peper, zout en muskaatnoot erbij. Als het mengsel gaar is, laten afkoelen en er een ei en enkele lepels paneermeel doormengen. Rol het deeg dun uit tot een brede rechthoek en bestrijk het met de gekoelde vulling. Laat een strook deeg naakt (om straks dicht te plakken). Rol nu voorzichtig deeg en vulling op tot een lange worst. Plak de vrije strook vast met geklutst ei. Druk (met de steel van een houten lepel) de worst op regelmatige afstand plat tot handige mega-ravioli. Laat de Maultaschen koken in bouillon. Koken tot ze boven komen drijven, zegt het recept. Mijn Maultaschen waren echter aan de grote kant. Het deeg dat in het midden zit moet ook kunnen garen. Zeker tien minuten dus. Als ze klaar zijn, eruit halen en in schijven snijden. Die kunnen nu opgediend worden in de bouillon (Brühe) of door ei gehaald worden en gebakken in de pan met boter. Mahlzeit!

De hele reeks nalezen? » BRUZZ.be/trachet

28

I

6 FEBRUARI 2019


Beeldspraak

Elke week voorziet Michaël Bellon een oude persfoto van een nieuw onderschrift

Majorette

18 maart 1967, stoet in Schaarbeek. © PHOTONEWS

Ik weet wat de mensen nu zien. Omdat ik de eerste keer hetzelfde zag. Een buitenaardse verschijning zo miraculeus dat ge er bijna van in de lach schiet. Zestien Lievevrouwkes van Schaarbeek in rijen van vier. Niet met ne mantel die vuil over de grond sleept, maar in petticoats zo schoon en schitterend dat wie te lang kijkt pijn aan zijn ogen krijgt. Geen marsmannekes, maar marsvrouwkes. Voorwaarts marsvrouwkes. Witte robottekes die zwieren met hun bottekes. ’Glorieus!’ dacht ik. Een woord waarvan ik niet wist dat ik het kende heb ik toen zeker vier keer herhaald. Waar die verschijning vandaan komt, vraagt niemand zich af. In ieder geval van vreemden - wat normaal gezien slecht valt, maar deze keer blijkbaar niet. Ineens was het ook geen probleem dat de jongens en de meiskes samen gingen repeteren in ’t Gildenhuis. Zelfs over

de lengte van de rokjes heeft ons ma niet gerept toen ik vroeg of ik erbij mocht. Ze zei ‘ja’ zoals ze op zondagavond na de druppelkes ‘ja’ zegt als ik om een lat chocola vraag. Het zou me goed doen het huis eens uit te gaan en iets sportiefs en cultureels te doen. De mensen zouden mij van mijn goede kant zien. Dat soort rare redenaties. En dat het toch niet te geloven is dat die meiskes hun linkse voet exact tegelijkertijd voor hun rechtse uitzwaaien! Alsof het Ballet de Moscou in de stad is en niet Les Majorettes de Helmet die gewoon een wandelingske maken op de krakkemikkige muziek van een fanfaar folklorique. Poppetjes die passeren op hobbelkasseien als een strijkijzer op ne strozak. Glorieus is misschien toch iets anders. Hoe langer ik ondertussen zelf meeloop, hoe meer ik me afvraag waarom. Meiskes en moeders zien

het witte kostuum dat dat van het Heilig Vormsel moet doen vergeten, en dat van de trouwerij dichterbij brengt. En wat de jongens en de mannen in de majorettes zien is duidelijk. Iedereen content. Het stilzwijgend onderhandelen kan nu open en bloot op straat, dus niemand haalt het in zijn hoofd er iets verkeerds van te zeggen en het voor iedereen te verknoeien. Daarom loop ik hier en daarom blijven ze ons aangapen wanneer ze al lang in de mot hebben dat wij geen aliens zijn. Wij lopen in deze cortège om iets dat sterker is dan onszelf. Iets dat ons optilt, maar ook iets dat ervoor zorgt dat niemand opmerkt dat de vergrotende trap in ‘majorette’ al direct in datzelfde woord weer wordt gekleineerd. Juist gelijk in ‘meiske’ want er is er ook al lang geen één meer die nog in de gaten heeft dat wie geen jongen is minstens tot haar twintigste wordt aangesproken met een verkleinwoord. De meiskes zelf nog het minst. Zet op hun kop een pluchen muts en hun kop stopt met denken. Loop ik hier dan zedig, zelfbewust en elegant mensen blij te maken? Of frivool in uniform en domme ganzenpas kindsoldaatje te spelen? Ik wed dat behalve Martine - die op voorhand het parcours is afgestapt om tramsporen en putdeksels in kaart te brengen - en Mariette - die in de week haar baton tussen haar benen bewaart - de meeste van ons zich hetzelfde afvragen. Waarom schrijnt het als we willen schijnen? Vorige week zeiden Eva en Els dat we eens dwars door de linies zouden moeten lopen. Martine zou er mottig van worden, maar ze meenden het. Majoretteketet! Eens met ons gat schudden om te tonen waar ze haar baton kan steken, en grat de andere kant oplopen. Ons omdraaien en achter de jongens met hun opgeblonken schroot rond hun nek aanlopen in plaats van zij achter ons. Eens vriendelijk lachen naar ’t manvolk in ’t café om duidelijk te maken dat wij hén op aandacht trakteren en niet omgekeerd, dat ook bloot maskesvlees nog altijd ons maskesvlees is, en dat zo’n proper wit normaal niet voorkomt in de natuur.

B R U Z Z | LO S VA N D E T I J D

De voorwaartse mars van het maskesvlees

— MICHAËL BELLON

De hele reeks nalezen? » BRUZZ.be/beeldspraak 6 FEBRUARI 2019

I

29


COLOFON

Big City

BRUZZ

Stel zelf je vraag en stem op BRUZZ.be

Flageyplein 18, 1050 Brussel, 02-650.10.65 ABONNEMENTEN

Josiane De Troyer (abo@bruzz.be), 02-650.10.80, Gratis in Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Rest van België: 25 euro per jaar; IBAN: BE98 3631 6044 3393 van Vlaams Brusselse Media vzw Buiten België: 30 euro per jaar. OPLAGE : 62.609 exemplaren. ADVERTEREN?

Marthe Paklons, 02-650 10 61 sales@bruzz.be DISTRIBUTIE

Verkeerdelijk wordt gedacht dat de man in de beeldengroep Leopold II voorstelt.

Ute Otten, 02-650.10.63, ute.otten@bruzz.be ALGEMENE DIRECTIE

Jo Mariens HOOFDREDACTIE

Kristof Pitteurs (algemeen hoofdredacteur), Kim Verthé, Steven Van Garsse NIEUWSMANAGEMENT

Bram Van Renterghem, Sara De Sloover, Mathias Declercq CULTUUR & UIT

Gerd Hendrickx REDACTIE

B R U Z Z | LO S VA N D E T I J D

Jean-Marie Binst, Filip De Rycke, Tim Gatzios, Kris Hendrickx, Bettina Hubo, Stefanie Nijs, Jasmijn Post, Kurt Snoekx, Sophie Soukias, Vera Tylzanowski, Roan Van Eyck, Laurent Vermeersch, Danny Vileyn, Tom Zonderman MEDEWERKERS

Vlak bij Brussel-Centraal, tussen de Warandeberg en de Ravensteinstraat, ligt een perkje met een merkwaardig standbeeld. Wat is dat? TIM UIT BRUSSEL

W

aar de Twaalfapostelenstraat, de Kanselarijstraat en de Warandeberg elkaar treffen, ligt een onooglijk groenplantsoen. Voorlopig, want na de afwerking van de nieuwe BNP Paribas Fortis-hoofdzetel voor achtduizend personeelsleden in de Ravensteinstraat kan het pleintje geïntegreerd worden in een nieuw circulatieplan. Aan de bovenrand van dat groenperceel heeft de lezer terecht de ‘merkwaardige’ beeldengroep De Maturiteit (1922) opgemerkt. De parksculptuur in witte marmer op een sokkel van Euville-kalksteen is van de hand van Victor Rousseau (1865-1954), ornamentontwerper en beeldhouwer van de Academie voor Schone Kunsten van Brussel. Daar zou hij later ook klassieke beeldhouwkunst doceren. Geen wonder als je in je leven met honderdvijftig bustes (onder meer van koningin Astrid, bestemd voor verschillende steden), honderd bas-reliëfs en vijfenveertig monumentale sculpturen één klassieke ‘modellijn’ volgt. Getuige daarvan: nog meer beelden van hem in het Jubelpark, Josaphatpark en de Kruidtuin.

30

I

6 FEBRUARI 2019

Al op 25-jarige leeftijd ontving Rousseau de prestigieuze driejaarlijkse Prix Godecharle voor beeldhouwkunst, voor een werk dat duidelijk geïnspireerd was door Versailles-grandeur. Vanaf 1894 hield hij een atelier in Vorst en integreerde in het Brusselse, Franse en Engelse kunstenaarsmilieu. In Londen mocht hij zelfs aan de Theems het indrukwekkende Belgian War Memorial in Gratitude to Great Britain-monument beeldhouwen (1920).

STEENKAPPERSLOONTJE Maar terug naar ons plantsoen met weinig begankenis, dat bergop kruipt langs de Ravensteinstraat. Brussel-Stad gaf al in 1913 de opdracht om langs de riante straat, met chique burgerwoningen een siermonument te plaatsen. Daarvoor was net voor het uitbreken van Wereldoorlog I een contract met Rousseau ondertekend. Aanbestedingsprijs: 150.000 oude Belgische franken (nu ongeveer 10.000 euro waard, als een brood toen 0,28 eurocentiem kostte), te verdelen onder de Stad, de provincie Brabant en de Staat. Tegen de tijd dat het werk kon aangeleverd worden - bijna tien jaar later, gezien de

oorlog - vond Rousseau het een steenkappersloontje. Het werk stelt een complexe allegorie voor, waarin een jong koppel de scène deelt met een moeder met kinderen en een zittend heertje (hij lijkt op Leopold II, maar is het niet). Het wordt geïnterpreteerd als symbool voor juveniel enthousiasme richting maturiteit. Met geluk, voorspoed en rijkdom als toekomstbeeld. Pour la petite histoire: de Société Générale, voorouder van het huidige Fortis, had achter de beeldengroep haar adres. De nonchalant rustende man met baard, geniet duidelijk van interpreteerbare ‘verdiensten’. Bij de ontwerppresentatie van de nieuwe zetel van de bank door het Oostenrijkse architectenbureau Baumschlager Eberle stelde de stad voor om een Gesamtplan af te wachten voor de openbare ruimte langs de Ravensteinstraat en Warandeberg. Iets voor na de bouw, zei ook toenmalig bouwmeester Olivier Bastin. Dus voor déze legislatuur. En ook Bozar zou vragende partij zijn voor een opwaardering van de Ravensteinstraat. De tijd is matuur voor een verkeersarme promenade van de Hofberg (aan monument Het Oor) tot onder de beeldengroep De Maturiteit. Rousseau zou het nog frisser vinden dan het jaargroen haagje dat hij stellig achter het monument wou. — JEAN-MARIE BINST

VOLGENDE WEEK Hoe kan je veilig sporten op de openbare weg in Brussel?

Nicolas Alsteen, Gilles Bechet, Michaël Bellon, Jasper Croonen, Céline Emmerechts, Patrick Jordens, Tom Peeters, Véronique Rubens, Niels Ruëll, Tim Schoonjans, Nick Trachet, Tom Van Bogaert, Michel Verlinden EINDREDACTIE

Karen De Becker, Kurt Snoekx, Sophie Soukias, Tom Zonderman VORMGEVING

Heleen Rodiers (art director), Ruth Plaizier VERTALING

Johan Arblaster, Martin McGarry, Laura Jones FOTOGRAFIE & ILLUSTRATIE

Bart Dewaele, Kim, Wauter Mannaert, Noémie Marsily, Steve Michiels, Ivan Put, Saskia Vanderstichele, Wide Vercnocke, Info voor kalender sturen naar/ Envoyez vos infos à publier dans le calendrier à/Send event details to VISITBRUSSELS Koningsstraat 2 Rue Royale 1000 Brussels/Bruxelles 02-549.50.95, info@agenda.brussels VERANTWOORDELIJKE UITGEVER

Kristof Pitteurs Flageyplein 18, 1050 Elsene. Bruzz is een uitgave van de Vlaams Brusselse Media vzw, wordt gedrukt op de persen van Eco Print Center (De Persgroep) en wordt gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

6

Meld nieuws

Hebt u nieuws uit Brussel, dan kunt u ons dat melden via het WhatsApp-nummer 0489-988.988 Persberichten kunnen via nieuws@bruzz.be


BRUZZ MAGAZINE

elke week in je bus. Neem nu een gratis abonnement!

DB577540A9

LEVEN IN DE STAD I UIT IN BRUSSEL I NIEUWS I ACHTERGROND & OPINIE


DB374215D7

Miele is een Duits familiebedrijf met een groepsomzet van € 4,1 miljard en 46 filialen verspreid in de hele wereld. Het Miele-merk is een premiumspeler in de markt van elektrische huishoudtoestellen en professionele installaties voor de verzorgingssector en horecabedrijven. Miele België realiseert met 205 medewerkers een omzet van € 127 miljoen en heeft een marktleiderspositie in de meeste productcategorieën. We zijn momenteel op zoek naar een (m/v) technicus. Interesse? Stuur vandaag nog je sollicitatiebrief en cv met vermelding van ’Technicus’ naar: Miele, t.a.v. Mieke Van den Steen Z5 Mollem 480, 1730 Mollem

GEDREVEN KLANTGERICHTE PERSOON MET PASSIE VOOR TECHNIEK

-

Functieomschrijving unctieomschrijving - taken: • Je functioneert binnen de technische dienst van het Sociaal Verhuurkantoor, als ploegbaas van de klusjesmannen. • Samen met je collega’s sta je garant voor de goede technische staat van de woningen in ons beheer. • Tot je taken behoren onder meer: het zorgen voor een goede uitvoering van de werkplanning door het aansturen van de klusjesmannen, regelmatig kleine herstellingen of depannages uitvoeren bij onze huurders, vooral op het vlak van verwarming en sanitair, de organisatie van het verhuurklaar maken van de woningen na het vertrek van een huurder, het oplossen van eventuele problemen op de werkvloer.

We zijn op zoek naar meerdere nieuwe collega’s met als uitvalsbasis Oost-Vlaanderen Brussel Antwerpen Limburg Wallonië Groothertogdom Luxemburg

Je functie:

Als Technicus bij Miele verzorg je in jouw regio de installatie en herstelling van de Miele toestellen. Na een grondige opleiding word je uitgerust met een wagen en het nodige materiaal en ben je klaar om deze boeiende en veelzijdige job op een zelfstandige manier aan te vatten.

Je profiel:

Je genoot een technische opleiding en hebt bij voorkeur een eerste werkervaring als technicus. Verder ben je contactvaardig en gedreven om klanten een excellente service te bieden. Je kunt zelfstandig en nauwgezet werken en je bent in het bezit van een rijbewijs B. De kennis van de tweede landstaal is een plus.

Aanbod: anbod: • een voltijdse opdracht van onbepaalde duur • een boeiende baan in een dynamisch team • opleidingsmogelijkheden • arbeidsduurvermindering in functie van de leeftijd • loonbarema B1c van PC 319.10 • maaltijdcheques

DB576173A9

Ons aanbod:

Je maakt deel uit van een dynamisch bedrijf, waarvan de dienst-na-verkoop een uitstekende reputatie geniet. Je vertegenwoordigt een sterk merk en een stabiel familiebedrijf dat klantentevredenheid hoog in het vaandel draagt. De tevredenheid en lange anciënniteit van de Mielemedewerkers zijn het bewijs dat het er aangenaam werken is. Je werkt in eigen streek en kunt zo een goede balans vinden tussen je werk en je vrije tijd. Je kunt rekenen op een competitief salaris, aangevuld met extralegale voordelen, een firmawagen en een dagvergoeding.

Je sollicitatie wordt snel en discreet behandeld.

DB576165A9

Verdien jij

zoekt

genoeg?

VROEGmarkt, rijbewijs B of C Sector groenten en fruit Heer of dame met de nodige werkwilligheid (6 dagen op 7)

Gelieve ons te contacteren op nr. 0475 85 78 35

DB577154A9

CHAUFFEUR / MAGAZIJNIER

Alles wat je moet weten over loon, extralegale voordelen en indexeringen op

Streekpersoneel.be/loon

Op zoek naar

sales

functies?

DB486156C8

Keukenhulp (afwasser) halftijds E1-E3 - contract onbepaalde duur. Je houdt van de bedrijvigheid in een grootkeuken en zoekt enige stabiliteit en werkzekerheid? Je staat graag ten dienste van je collega's en meer dan 200 senioren? Dan ben je aan het juiste adres bij gemeente en OCMW Zemst! Functie Als keukenhulp maak je deel uit van het keukenteam en sta je in voor de vaatwas en het onderhoud van de keuken en het dienstengedeelte. Door een automatische was-en spoelmachine worden het servies en bestek altijd blinkend schoon. Je sorteert het vuil goed in de daarvoor bestemde rekken, je reinigt de transportwagens en je transporteert het schone serviesgoed naar de juiste plek. Samen met het overige keukenpersoneel zorg jij ervoor dat je in een schone en nette keuken staat. Ook de schoonmaak van het personeelsgedeelte (refter, kleedkamers, sanitair...) behoort tot jouw taak. Je werkt dagelijks in een variabel uurrooster voor- of namiddag van 8u30 tot 12u15 of van 12u45 tot 16u30. Je werkt 1 weekend op 3. Profiel Hard werken schrikt je niet af. Als afwasser kun jij goed zelfstandig werken en durf jij je verantwoordelijkheden te nemen. Je bent flexibel en springt al eens in voor je collega's. Je respecteert de veiligheidsnormen tijdens de werkzaamheden. Een diploma is niet vereist, maar met enige ervaring als keukenhulp, heb je zeker een streepje voor! Aanbod Een halftijdse tewerkstelling, maaltijdcheques (€8), fietsvergoeding voor wie naar het werk fietst, 100% tussenkomst in het openbaar vervoer, hospitalisatieverzekering, 2de pensioenpijler, gunstige verlofregeling, mogelijkheid tot het meenemen van alle relevante jaren anciënniteit uit de privésector of als zelfstandige en leuke collega's die je graag zullen ontvangen. Interesse? Zin om ons team te komen versterken? Maak het onderscheid met andere sollicitanten en overtuig ons met een gerichte motivatiebrief. Solliciteer uiterlijk woensdag 6 februari 2019 via onderstaande link, datum e-sollicitatie telt:

Surf ook eens naar

https://www.jobsolutions.be/register/3357

Streekpersoneel.be DB576411A9

e-mail naar jobs@miele.be www.miele.be

• Je bent vertrouwd met het technische beheer en de lichte renovatie van woningen; • Je hebt ervaring in het oplossen van vaak voorkomende problemen in huis (mbt. sanitair, verwarming, • Je hebt sterke elektriciteit, …); • leidinggevende en pedagogische kwaliteiten; • in Brussel en de doelgroep van het Sociaal Verhuurkantoor, alleenstaanden en gezinnen met • Je bent vlot tweetalig, Frans en Nederlands; • Je kan communiceren met mensen met verschillende sociale achtergronden; • Je hebt een rijbewijs B; •

CB11350

IS ER TE DOEN

?

D enige De i é échte ht zondagskrant van Vlaanderen

ANTIQUAIR ZOEKT VOOR 2 ANTIEKWINKELS

Alle kwaliteitsbeelden, Chinese vazen, klokken, bronzen…

DB577222A9

WAT

OP ZONDAG

DB501395D8

DB486280C8

HOGE PRIJZEN, CASH GELD VRIJBLIJVENDE SCHATTING

0494 26 21 47

www.dezondag.be DB554564J8

ostantix@hotmail.com

Ontdek alle reizen op...


DB577539A9

Profile for bruzz.be

BRUZZ actua - editie 1648  

BRUZZ actua - editie 1648  

Profile for bruzz.be