Page 1

H e r i n r i c h t i n g

SASSENPOORT

Bernardo Beijeman Bertus Bomhof Yvonne Conijn Jet Schaap

s1010295 s1011620 s1028038 s1030707


Voorwoord

Voor u ligt onze herkansing PMID2. Na afgelopen presentatie hebben wij uw advies en onze eigen inzichten meegenomen in ons nieuwe ontwerpproces. Er is opnieuw een traject doorlopen van analyse, onderzoek en uitwerking. Wij willen graag mevrouw Nieboer en meneer van Raamsdonk bedanken voor de begeleiding van deze opdracht. Wij hopen dat dit proces met eindproducten aan de verwachtingen voldoen en we ge誰nspireerd de volgende fase kunnen ingaan. Zwolle, 24 november 2009 Bertus Bomhof, Bernardo Beijeman, Yvonne Conijn, Jet Schaap.

3


4


Inhoudsopgave Inleiding

5

Analyse Locatie analyse Onderdelen imperium Librije Librije’s stijl Mogelijke invullingen Sassenpoort Kinderactiviteiten Vergelijkbare concepten Doelgroep

6 7 8 9 10 11 12 13

Visie

16

Moodboard

17

Ontwerp

19 20 23 29 31 35

Schetsen Plattegronden Doorsneden Sfeerbeelden Referentiebeelden

Vervolg

37


Inleiding

Voor het project PMID2 hebben wij in een groep van vier personen het proces doorlopen om tot een nieuwe invulling van de Sassenpoort te komen. De groepsleden hebben verschillende achtergronden. De opleidingen binnen de groep zijn: Industrieel Product Ontwerp Utrecht, Bouwkunde Zwolle en Tuin- en landschapsinrichting Velp. De invulling die wij in eerste instantie gekozen hadden, namelijk het netwerkcentrum voor jonge ondernemers, was niet goed onderbouwd volgens de docenten, maar ook wij stonden niet achter ons plan. Om met een juiste start en een goed gevoel de volgende periode in te gaan hebben wij een nieuwe kans gekregen. Wij hebben ervoor gekozen helemaal opnieuw te beginnen. In de allereerste ideeĂŤnfase kwam het concept van de Librije ter sprake. Met dit concept zijn wij toen niet verder gegaan. In de herkansingsfase zijn wij hierop teruggekomen en hebben wij dit idee weer opgepakt. Wij zijn gestart met een analyse, wat is de Librije? Wat zijn de mogelijkheden van de Librije in combinatie met de Sassenpoort? Na de analyse hebben wij een keuze gemaakt voor de invulling van de Sassenpoort. Om voor deze invulling ideeĂŤn te krijgen en de invulling helder te krijgen hebben wij onderzoek gedaan naar de concurrentie en bestaande vergelijkbare concepten. Vervolgens hebben wij de nieuwe invulling uitgewerkt in onder andere plattegronden. Deze herkansing heeft ervoor gezorgd dat wij een helder concept hebben waar wij de rest van het traject mee verder kunnen. Wij zijn tevreden over ons product en willen dit ook over brengen op ons publiek.

5


Op de volgende 10 pagina’s is de start van ons onderzoek te zien. We zijn gestart met een analyse. Hierin hebben wij de omgeving van de Sassenpoort bekeken. Vervolgens hebben we gekeken naar de Librije, wat houdt het imperium Librije in en welke verschillende stijlen horen hierbij. We hebben nagedacht over verschillende invullingen voor de Sassenpoort in combinatie met de Librije. Na deze op een rijtje gezet te hebben met voor- en nadelen hebben we gekozen voor de kookworkshops voor kinderen. Om deze invulling scherp te krijgen hebben wij onderzoek gedaan naar vergelijkbare concepten en de bijbehorende doelgroep bekeken.

6


Locatie analyse Waarom De Librije

De Librije heeft een grote en goede naam en zet hiermee Zwolle op de kaart. Door de publiciteit die de Librije krijgt, kan ook de Sassenpoort weer naam krijgen. Eigenaren Jonnie en Thérèse Boer hebben naast het restaurant De Librije, onder andere een hotel en atelier waar kookworkshops gegeven worden. Deze workshops zijn vooral gericht op volwassenen. Jonnie Boer neemt soms zijn eigen kinderen mee, om met hun vriendjes en vriendinnetjes te koken in het Atelier. De Librije heeft als uitgangspunten: puur, passie en liefde voor eten en koken. Deze drie steekwoorden brengen ze tot uiting doordat de producten die ze gebruiken biologisch en dus puur zijn. Dat alles zelf te maken is, willen ze overbrengen op de mensen. Nu bereiken ze al de volwassen door Librije’s Atelier, de kinderen zijn alleen nog niet duidelijk vertegenwoordigt. Deze doelgroep kunnen ze bereiken door een kinderkookstudio op te zetten in de Sassenpoort.

Waarom in de Sassenpoort

Alle bedrijven van Jonnie en Thérèse Boer (behalve Koperen Kees) zijn gevestigd in gerenoveerde oude gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan de oude gevangenis waar Librije’s Hotel in is gekomen. Alle onderdelen van De Librije vallen binnen de muren van de binnenstad van Zwolle. De Sassenpoort staat ook binnen deze muren. Kinderkookstudio’s bevinden zich door het hele land. Er is echter maar één andere kinderkookstudio in Zwolle en deze ligt ver buiten de binnenstad. De Sassenpoort is goed te bereiken met openbaar vervoer en met eigen vervoer. Door de plannen van de gemeente, om de binnenstad autoluw te maken, wordt de omgeving van de Sassenpoort kindvriendelijk.

Ontbijten en lunchen

Librije

Restaurants

7


Restaurant - Eenvoud - Puur - Liefde Kookworkshops - Wijnbar - Passie Restaurant - Ontbijt - Lunch - Diner Boeken - Wijnen - Streekproducten Overnachten - Feestelijk - Zakelijk Catering - Food design - Smaaksensatie 8

Restaurant - Hip - Theater de Spiegel


L i b r i j e ’ s L i b r i j e ’ s L i b r i j e ’ s L i b r i j e ’ s Koperen Restaurant Zusje & Hotel Atelier Winkel Kees Binnen

Binnen

Binnen

- Strakke en moderne uitstraling waarin het oude gebouw door het nieuwe ontwerp heen prikt. - Oude elementen (bogen, luikjes) worden meegenomen in het ontwerp. - Knus, gezellig en sfeervol.

- De wanden zijn met stucwerk afgewerkt en de originele vloeren zijn in het zicht gelaten. - Moderner dan Librije’s Restaurant. - Rustgevend, gezellig en sfeervol.

- Strak en modern. Her en der zijn oude stukken van het gebouw te zien in het moderne geheel. - Uniek plafond met handtekeningen van collega koks, die ook 1 of meer sterren hebben behaald. - De sfeer voelt aan alsof je je op het terrein bevindt van een kok.

Buiten - Alles is bij het oude gelaten. - Karakteristieke onderdelen van het gebouw zijn geaccentueerd.

Binnen

Binnen

- Het idee van een vroegere kruidenier. - Houten balken, houten vloeren en houten schappen zijn te zien. - Oud en gezellig.

- Moderne meubels en inrichting. - Een hippe club voor uitgaansmensen. - Gezellig en feestelijk.

Buiten

Buiten

Buiten

- De wanden zijn wit geverfd om een rustige uitstraling te creëren. - Moderne rieten stoelen en tafels.

Stadswinkeltje met een klokgeveltje.

- Modern, strak en vernieuwend.

oud

modern

Librije’s Restaurant - Librije’s Winkel - Librije’s Zusje & Hotel - Librije’s Atelier - Koperen Kees

9


Mogelijkheden

Voordelen

Nadelen

Kinder kookworkshops Kinderen 6-12: Schoolreisjes, uitjes, kinderfeestjes, thema weken (kinderboekenweek). Jeugd 12-16: Verzorging, biologie, verjaardagen, teambuilding.

- Interactief. - Potje Knokke Kinderkook - Bewust maken. studio. - Educatief. - Geen weekvullend programma. - Hippe vrijetijdsbesteding. - Combinatie met studenten van Landstede.

Food Design & Innovation Studenten en ouderen die willen bijscholen.

Downey’s Coffee & Tea Mensen die iets willen eten en/of drinken.

10

- Opleiding personeel - Deltion heeft de hotel school. voor de Librije. - De Librije is net begonnen (in - Nederland culinair op samenwerking met Landstede) de kaart. met een opleiding gastronomie. - Openbaar als restaurant. - Acceptatie handicap. - Slechte bereikbaarheid voor - Motivatie. gehandicapten. - Vrijetijdsbesteding. - Extra begeleiding nodig. - Extra faciliteiten nodig.


Kinderactiviteiten Mogelijkheden

De nadelen van de Foodopleiding en het restaurant door gehandicapten wegen zwaarder dan de voordelen. Zwolle heeft immers al twee hotelscholen, aan het vernieuwde Deltion College en de Landstede. Librije zal vanaf januari 2010 gaan samenwerken met de Landstede aan de opleiding voor Gastronomie en Gastvrijheid in Librije’s Atelier. Een nieuwe locatie is overbodig. Voor het restaurant door gehandicapten is de Sassenpoort ongeschikt. De ruimtes zijn niet ruim genoeg opgezet en het gebouw is vrijwel ontoegankelijk voor deze doelgroep. De keuze is dan ook uitgegaan naar de kookworkshops voor kinderen. Dit idee heeft meer voor- dan nadelen. De concurrentie Potje Knokke staat eventueel in de weg, de locatie van Potje Knokke werkt in ons voordeel, deze ligt namelijk in de wijk Westenholte. De kookworkshops zullen kinderen onder andere bewust maken van wat ze eten en waar hun eten oorsprong vindt. Deze stap van de Librije zal ervoor zorgen dat ze met hun concept alle leeftijdsgroepen bereiken.

11


Kookfornuis

Wat maak je me nou!

Kokedille Kookberg kinderkeuken

Themafeestjes, kooklessen, Wij verzorgen Kindervermaak en caterhigh tea, kinderrestaurant. kookfeestjes, kookclubs, ing in één. kookbijeenkomsten en allerlei andere uitgekookte evenementen voor kleine en grote koks!

12

De ‘Kookberg’ in Ubbergen verzorgt kooklessen voor kinderen vanaf 8 jaar. In een cursus van 5 lessen leren de kinderen de basisprincipes van het koken.


Leeftijdscategorie

Niveau

Bezigheid

Wanneer

6 - 8 jaar

- Mama helpen. - Eenvoudige gerechten maken die ze vooral lekker vinden. - Ze zijn leergierig en nemen alles aan.

- Gebruik maken van kookgerei en ingrediënten. - Bewust worden hoe etenswaar gemaakt wordt en waar de producten vandaan komen. - Laten zien wat gezond eten is en hoe je dat bereidt.

- Schoolreisje. - Thema week. - Uitje/ kinderfeestje, met ouders koken en opeten.

8 - 12 jaar

- Maaltijden koken, met hulp van begeleiding. - De kennis over gezond eten kan geleerd worden. - Kunnen zelfstandig leren koken.

- Gebruik maken van kookgerei en ingrediënten. - Bewust worden hoe etenswaar gemaakt wordt en waar de producten vandaan komen. - Laten zien wat gezond eten is en hoe je dat bereidt.

- Thema week. - Uitje/ kinderfeestje, met ouders koken en opeten.

12 - 14 jaar

- Uitgebreid koken. - Zelfstandig koken. - Zelf dingen creëren.

- Gebruik maken van kookgerei en ingrediënten. - Bewust worden hoe etenswaar gemaakt wordt en waar de producten vandaan komen. - Laten zien wat gezond eten is en hoe je dat bereidt.

- Verzorging en/of biologie. - Aparte vakken. - Keuze maken voor opleiding van kok of dergelijke. 13


Leeftijdscategorie

Denken en doen

6 - 12 jaar

- - - - -

Stoer. Opvallend. Met elkaar spelen, niet delen. Zijn nieuwsgierig, kijken in alle hoeken. Rennen overal heen.

12 - 14 jaar

- - - - - - - -

Met elkaar dollen. Aan elkaar trekken. Denken alles al te weten. Willen alles wat volwassenen doen ook doen. Kijken eerst voordat ze iets doen. Vrienden belangrijk. Met de mode mee. Iconen belangrijk.

14


Leeftijdscategorie 6 - 12 jaar

Beleving van de Sassenpoort Begane grond - - -

Overal buizen, en hoekjes met grote ramen, ‘wat zit daar?’ Hele hoge ruimtes, ze voelen zich heel klein. De smalle oude trap is spannend, klein, smal en donker.

Eerste verdieping -

Overal wanden, ‘wat is daar?’

Tweede verdieping - -

Grote keukenblokken, ‘we kunnen koken!’ Waar gaan die buizen heen?

Derde verdieping - -

12 - 14 jaar

De zolder is spannend. Er staan gekke installaties en er gebeuren rare en mysterieus dingen.

Begane grond - -

Overal buizen en grote ramen en torens. De smalle oude trap is spannend, klein, smal en donker.

Eerste verdieping -

‘Dit heb ik nog nooit geweten en zijn dat groenten?’

Tweede verdieping -

Grote keukenblokken, ‘aanvallen!’

Derde verdieping -

Er staan gekke installaties en er gebeuren rare en mysterieus dingen.

15


Op de volgende zestien pagina’s is ons ontwerp te zien. Dit ontwerp komt voort uit de analyse, visie en bijbehorend moodboard. We zijn gestart met het maken van schetsen, hieruit voor is een voorlopig ontwerp gekomen. Dit ontwerp wordt weergegeven door middel van plattegronden, twee doorsneden, sfeerbeelden en referentiebeelden.

19


Entree Wat te doen met de begane grond? Laten we het een doorgang? Maken we een kleine afgesloten ruimte, of sluiten we de poort af? Na verschillende schetsen en de doelgroep in ons achterhoofd, hebben we ervoor gekozen de poort helemaal af te sluiten met glaswanden. Een open ruimte zorgt dat er geen duidelijke entreeruimte is, bezoekers moeten meteen een trap op en iedereen kan in en uit lopen. Een kleine gesloten ruimte zorgt ervoor dat de doorgang beperkt en onhandig wordt. ’S Avonds kan dit een doorgang worden waar mensen zich onprettig voelen. Een volledig afgesloten ruimte zorgt ervoor dat je een duidelijke entree hebt, waar bezoekers van de Sassenpoort en het advocatenkantoor zich kunnen melden. 20


Indeling ruimte

21


Scheidingswand Op nivo 2, 4 en 5 staat een glaswand, die ervoor zorgt dat de wc, lift en trap gescheiden worden van de ruimte die centraal staat op het betreffende nivo. Zo creÍren we een rustpunt, waarvan uit de verschillende ruimtes te betreden zijn. De vorm van de wand is door de belevingswereld van kinderen tot stand gekomen. Om de wand niet fysiek te sluiten zijn het twee losse wanden die elkaar overlappen. De ene wand is recht, de ander heeft een gebogen vorm. Door de positie van de twee wanden kun je vanuit de trap niet meteen de entree naar de hoofdruimte kijken, hiervoor moet je een stukje omlopen. Dit werkt verrassend en onderzoekend. Bij de lift en wc’s wordt door de golving een grotere ruimte gevormd zodat de routing genoeg ruimte krijgt. 22


Plattegronden We hebben van onder naar boven gekozen voor de volgende indeling: entree, tentoonstelling, koken, eten en ten slotte de machinekamer. Op de begane grond word je ontvangen en kun je je jas ophangen. Vervolgens is de tentoonstellingsruimte, hier krijg je een inleiding over de Sassenpoort, eten, historie en het dagprogramma. De volgende stap bevindt zich op nivo 4, waar gekookt wordt. Op nivo 5 kan het gemaakte eten opgegeten worden. Op zolder bevindt zich de machinekamer, waar onder andere de ventilatiesystemen zichtbaar zijn.

23


Nivo 0 De doelgroep is kinderen. Kinderen rennen van hot naar her en zijn lastig in de gaten te houden. Om een duidelijke entree en startpunt van de Sassenpoort met activiteiten te hebben, zullen we de poort sluiten door middel van glaswanden. Hier kun je je groep kinderen tellen en kunnen jassen opgehangen worden. De bezoekers van de workshops kunnen via een trap of lift de volgende nivo’s bereiken. Bezoekers van de advocaat zullen deze entree ook gebruiken en zullen door dezelfde baliemedewerkster opgevangen worden. De glaswand zal voor een fysieke scheiding zorgen, maar door het materiaal de poort niet volledig afsluiten en laten verdwijnen.

24


Nivo 2 Het eerste nivo dat ze na de entree bereiken is nivo 2. Ze zullen in een hal komen, die de wc en trap scheidt van de hoofdruimte. In de hoofdruimte is ruimte zijn voor een tentoonstelling met behoud van de huidige inrichting. Kinderen kunnen zien waar de Sassenpoort voor gediend heeft en welke verhalen zich er hebben afgespeeld. Dit kan gecombineerd worden met het programma van de dag en eten in historische tijden en de herkomst van producten.

25


Nivo 4 Op nivo 4 en 5 is de indeling hetzelfde als nivo 2. Er is een hal en een hoofdruimte. Op nivo 4 bereik je vanuit de hal de kookruimte. In deze ruimte staat de keuken (letterlijk) centraal.

26


Nivo 5 Het eten dat bereidt is op nivo 4 wordt meegenomen naar nivo 5. Hierin staat de ruimte met daarin de eettafels centraal. ÉÊn van de kleinere torentjes kan gebruikt worden als limonadekast. De hoogte en historie mogen gezien worden.

27


Nivo 6 Op zolder bevindt zich de machinekamer. Een spannende kamer waar het oude gebouw en nieuwe technieken samenkomen. Hier zijn onder andere de ventilatiesystemen zichtbaar. Door hoekjes, buizen en balken ontstaat er de ideale speelruimte, waar kinderen hun fantasie en energie kwijt kunnen.

28


Doorsnede A-A

29


Doorsnede B-B

30


Sfeerbeeld tentoonstelling Informatie

Cultuur

Architectuur Geschiedenis

Gezondheid 31


Sfeerbeeld leidingen Laten zien Kleur

Zichtbaar

Spannend! 32

Imploded


Sfeerbeeld lift Om voldoende vluchtwegen te bieden en ook mindervaliden toegang te kunnen verlenen aan de Sassenpoort wordt er aan de zuid-westzijde van het gebouw een lift geplaatst. Deze lift komt op nivo 0 t/m 3 (nivo 0 en 2 in de poort) in het naastgelegen kantoorgebouw, op de plek van de huidige trap. Om ook de hogere nivo’s te kunnen bereiken stijgt de lift boven het kantoorgebouw uit en zal zijn eindigen op nivo 5.

Twee suggesties voor de lift.

34


Referenties

35


In dit verslag hebben wij het proces van analyse tot voorlopig ontwerp laten zien. De producten die hiervoor geleverd zijn vormen de basis voor ons verdere proces. Komende periode zullen we ons bezig houden met inrichting, materialisatie en details. Belangrijke elementen hierin zijn de entree met daarin een balie, de nieuwe trap, de lift en ten slotte de glaswanden die op nivo 2, 4 en 5 de hal en hoofdruimtes zullen scheiden.

37


38

Librije  

Analyse about Librije

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you