__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

connect magazine voor de omwonenden van Brussels Airport

Aviato Droomjobs op de luchthaven

Bestemmingen in de kijker Kiev en Moskou

Dossier Renovatie van de Skyhall


INFRASTRUCTUUR

VOORWOORD

Eerste vloot elektrische bussen

Beste lezer, Eerst en vooral wil ik u een voorspoedig nieuw jaar toewensen, vol wonderlijke ervaringen en nieuwe horizonten! Ondertussen zijn we al toe aan de 13e editie van dit buurtmagazine. Ongeluksgetal of niet, ik ben vooral trots dat we u langs deze weg opnieuw mogen informeren over het reilen en zeilen binnen Brussels Airport. Want geloof me: elke dag brengt wel iets nieuws op de luchthaven. Ik staaf mijn uitspraak graag met enkele opmerkelijke cijfers. 25 miljoen is het eerste getal dat ik naar voren wil schuiven. Dit bedraagt het aantal

passagiers dat we in 2018 mochten verwelkomen op onze luchthaven. Een absoluut record! Dankzij onze continue inspanningen ging dit cijfer de laatste jaren gestaag omhoog en nu hebben we de kaap gerond. Tracht u het zich eens voor te stellen: 25.000.000 of ruim twee maal de totale bevolking van ons land die bij Brussels Airport passeerde … Een volgend cijfer: 14.000. Dat is het aantal deelnemers aan de Brussels Airport Marathon. In 2018 was Brussels Airport voor het eerst titelsponsor van dit sportieve evenement en opnieuw boekten we hiermee een record. Er daagden zo’n 1.000 deelnemers meer

op dan het maximum aantal van het jaar daarvoor! Ruim 1 op 4 deelnemers kwam trouwens afgereisd uit het buitenland, wat eens te meer bewijst dat deze marathon een uitstekend visitekaartje is van onze hoofdstad. En ja, laten we nog even terugkeren naar het getal 13: ook ‘ongeluk’ was ons deel. De herfstvakantie verliep helaas niet zoals verwacht. De staking van grondafhandelaar Aviapartner trof jammer genoeg heel wat reizigers. Het heeft veel voeten in de aarde gehad, maar ik kan u verzekeren achter de coulissen alles in het werk gesteld te hebben om als facilitator deze crisis te helpen bedwingen. De passagier blijft sowieso onze prioriteit. Met de start van dit nieuwe jaar hoop ik u opnieuw te mogen verwelkomen in de luchthaven voor uw jaarlijkse vakanties. Vergeet dan gerust even alle cijfers, want op dat moment telt maar één ding; en dat is genieten van een deugddoende reisbeleving! Ik wens u veel leesplezier. En uiteraard kijk ik – zoals altijd – uit naar uw eventuele suggesties en vragen.

Duurzaamheid is al langer een focus van Brussels Airport. In dit opzicht leveren we continu inspanningen om onze impact op de omgeving te evalueren en te verbeteren waar mogelijk. Vandaar dat alle passagiersbussen tussen de terminal en de vliegtuigen nu vervangen worden door modernere, elektrische varianten. Vanaf maart 2019 is de bus die u op Brussels Airport van en naar uw vliegtuig brengt, elektrisch. De voordelen? Ze rijden quasi geruisloos, zijn milieubewuster (geen CO2uitstoot) en zijn uitgerust met moderne faciliteiten. Zo is er bijvoorbeeld gratis wifi aan boord, zijn er usb-poorten beschikbaar en kan u digitale informatie raadplegen over de vlucht en de veiligheidsvoorschriften. De bedoeling is om – ook onderweg naar een vlucht – eenzelfde niveau van comfort te bieden als in de terminalgebouwen.

Eerste testfase De eerste e-bussen worden in januari en februari 2019 uitgetest, met trainingen voor de chauffeurs. Vanaf maart wordt dan finaal overgeschakeld naar elektrische bussen. Zo garanderen we een nog betere service naar onze passagiers toe.

Infrastructure for clean transport

VERWACHT TEGEN DE LENTE: nieuwe e-bussen

30

Bewonder onze nieuwe vloot 100% elektrische bussen

Mee zorgen voor een betere toekomst dankzij een minimale CO2 uitstoot

Connecteer met de wereld via snelle Wi-Fi

Laad uw device snel op met onze USB poorten

Geniet van het stille comfort dankzij de geruisloze motor

Internationaal product Het Chinese bedrijf Build Your Dream (BYD) staat in voor de productie van de nieuwe bussen. De ontwikkeling van onderdelen gebeurt grotendeels in China, terwijl de assemblage in Hongarije plaatsvindt.

Arnaud Feist CEO Brussels Airport Company

Medegefinancierd door de financieringsfaciliteit voor Europese verbindingen

Rijd mee op de innovatiegolf 150 km ver op een volle batterij

De laadinfrastructuur voor dit project wordt medegefinancierd door de financieringsfaciliteit voor Europese verbindingen van de Europese Unie, via BENEFIC.

In deze publicatie wordt alleen de mening van de auteur weergegeven. De Europese Unie is niet aansprakelijk voor het gebruik dat eventueel wordt gemaakt van de informatie in deze publicatie.

2 - connect - januari 2019

januari 2019 - connect - 3


DOSSIER

Iconisch stukje luchthavengeschiedenis krijgt nieuw leven

Bouwjaar: 1957-1958 Bouwheren: Fernand Brunfaut, Georges Bontinck en Joseph Moutschen

Sky Hall is 100m breed en 55m lang Het dak staat 18m hoog boven de publieksruimte 1.800 m² façade van raampartijen langs tarmaczijde

Eerste bezoekers: 15 juni 1958 Officiële opening: 5 juli 1958

Brussels Airport is de laatste rechte lijn van de renovatie van de Sky Hall ingegaan. Begin 2017 is gestart met deze complexe renovatie van de emblematische transithal. In een eerste fase werd de gevel gerenoveerd, afgelopen zomer werd de dakstructuur aangepast, een technisch huzarenstukje. Intussen is gestart met de hernieuwing van het interieur zodat de Sky Hall in 2020 opnieuw een publieke functie krijgt.

We nemen u graag 60 jaar mee terug in de tijd, toen ons land de strategische beslissing nam om een nieuwe luchthaven­ infrastructuur te bouwen. Niet langer in Melsbroek maar in Zaventem.

Er was echter niet veel tijd om het nieuwe luchthavencomplex te bouwen. In april 1956 gingen de grondwerken van start en op 30 mei 1958 werd het nieuwe luchthavencomplex officieel overgedragen aan de Regie der Luchtwegen.

De toenmalige regering, onder leiding van premier Achille Van Acker, wilde een grote, commerciële luchthaven uitbouwen ten gunste en ten dienste van de economische ontwikkeling in ons land.

Een eerbetoon aan onze geschiedenis

In het bijzonder verwachtte de regering miljoenen bezoekers aan ons land voor de Wereldtentoonstelling Expo 58. Om al deze bezoekers in stijl en alle comfort te kunnen ontvangen, werd een nieuwe luchthaveninfrastructuur ontworpen. Het hart van deze nieuwe infrastructuur was de transithal, ook de Sky Hall genoemd.

Modernistische architectuur in ijltempo gebouwd De Sky Hall geldt als een schoolvoorbeeld van de Belgische modernistische architectuur. De architecten Brunfaut, Bontinck en Moutschen hebben de hal ontworpen als open en lichte ruimte, om reizigers en bezoekers een mooi zicht te geven op de activiteiten in de luchthaven.

4 - connect - januari 2019

Om de geschiedenis van de Sky Hall en de miljoenen herinneringen van bezoekers en passagiers te eren, is het voor ons van uiterst belang om de Sky Hall opnieuw een publieke functie te geven en bij de renovatie het uitzicht van toen te bewaren. In een eerste fase, gestart begin 2017, werd de glas- en staalstructuur van de façade aan de tarmaczijde onder handen genomen. Dankzij technische ingrepen op maat konden de originele raamverdelingen behouden blijven zodat dezelfde vrije blik op het tarmac bewaard is gebleven en tegelijk de huidige isolatienormen behaald worden. Afgelopen zomer werd de dakconstructie gerenoveerd. Het was een merkwaardige architecturale keuze uit de jaren ‘50 om het dak te laten steunen op pilaren in het midden van de ruimte, zodat het dak lijkt te zweven op de hal. De ingenieurs van Brussels Airport Company hebben een eigen out-of-the-box oplossing gevonden voor de renovatie zodat het dak kan blijven zweven en de iconische look van de Sky Hall bewaard blijft.

Originele aluminium dakconstructie bestond uit 4 onafhankelijke segmenten aan beide zijden afgewerkt met 4 x 2 vakwerkspanten Centrale steunpilaren staan op 24 meter van elkaar

Dakrenovatie, een technisch hoogstandje! Niettegenstaande de ingeniositeit van de dakconstructie uit de jaren ‘50 was het dak van de Sky Hall niet sterk genoeg om nog bijkomend te kunnen isoleren. Bovendien was het niet meer brandveilig genoeg volgens de huidige normen en wetgeving. De zoektocht naar een oplossing die tegelijk het iconische zicht van de dakstructuur zou bewaren, bleek moeilijker dan verwacht. Geen enkel studiebureau kon een oplossing bieden. Jurgen Sagaert, Senior Project Manager bij Brussels Airport Company, ging zelf aan de slag met het dossier. “Ik gebruik wel eens de slagzin: Iedereen zei dat het niet ging en toen kwam iemand binnen die dat niet wist, en die deed het. In plaats van te kijken naar renovatiemogelijkheden van het bestaande aluminium dak, ben ik uitgegaan van het design van het dak, en heb ik onderzocht of we geen gelijkaardige constructie in staal konden plaatsen om het geheel te overbouwen.” De voorbereiding van de werkzaamheden aan het dak hebben 3 jaar in beslag genomen om de juiste berekeningen te maken en de toelatingen te verkrijgen om deze constructie te kunnen plaatsen op de luchthaven. Afgelopen zomer was het dan zover: drie stalen spanten van 55 meter en 53,5 ton zwaar werden in drie delen met behulp van een 700-tonskraan in het bestaande dak geschoven. De spanten kwamen tussen de vier segmenten van het aluminium dak. Aan de noordelijke zijgevel werd een bijkomend spant van 20 ton gemonteerd. De bestaande steunpilaren met scharnieren kregen extra versteviging met massieve staalplaten om het bijkomende gewicht op te vangen. Tussen de bestaande trekkers werden nieuwe trekkers bijgeplaatst. Wat momenteel een spectaculaire ingreep is, zal binnenkort verdwijnen in de gerenoveerde interieurafwerking.

360 lichtpunten in het plafond Jurgen Sagaert, Senior Project Manager bij Brussels Airport Company

Laatste rechte lijn van de renovatie is ingezet In oktober is het sluitstuk van de renovatie ingezet: het interieur. Het interieur was bekleed met warme materialen zoals wengé-hout als wandbekleding of geel kwartsiet voor de vloer. Een beeld dat vele bezoekers van de Sky Hall zich vast nog zullen herinneren van een reis of familie-uitstappen om iemand uit te zwaaien of te verwelkomen. Ook voor de renovatie van het interieur is ervoor gekozen om de originele inrichting zoveel mogelijk te benaderen, onder meer voor de vernieuwing van het beeldbepalende cassetteplafond en het tegelpatroon van de vloer. Binnenkort is er meer nieuws te verwachten over de bestemming en de details van het interieur van de vernieuwde Sky Hall. Hou daarvoor zeker onze website of sociale media in de gaten!


DUURZAAMHEID

BESTEMMINGEN IN DE KIJKER

Kiev en Moskou

Het moeten niet altijd de typische vakantieoorden zijn met zon, zee en strand. Voor wie eens iets anders wil: twee exotische Oost-Europese bestemmingen zetten we hier in de kijker. Laat u betoveren door hun sprookjesachtige decors, onder een winters sneeuwtapijt. Hartverwarmend! Wist u dat u bovendien in ongeveer 3 uur ter plaatse bent?

Kiev

Ukraine International Airlines: 9x per week Brussels Airlines: 4x per week

Moskou

Aeroflot: 3x per dag Brussels Airlines: 1x per dag

Brussels Airport kleurt groen Sinds 2018 zijn wij CO2-neutraal

CO2-uitstoot verminderen is ons doel. Dankzij investeringen in ons energiebeleid (efficiëntie & hernieuwbare energie) en de opstart van klimaatprojecten met externe partners, neutraliseert Brussels Airport de emissies waarover ze controle heeft. We spraken over CO2-compensatie en ‘Saving Trees’ met oprichter en CEO Antoine Geerinckx van CO2logic en Managing Director Eric Dierckx van zusterfirma Naturalogic. CO2-compensatie

Een hele reeks co-benefits

Antoine: “Brussels Airport berekende al vóór onze samenwerking zijn CO2-uitstoot en deed ook inspanningen om dat cijfer elk jaar te verlagen. De luchthaven contacteerde ons specifiek om te helpen bij de compensatie van de restuitstoot door elders klimaatprojecten te steunen. CO2-compensatie noemen we dat. In het geval van Brussels Airport gaat het om zo’n 16.912 ton CO2 voor het jaar 2017 – het equivalent van ruwweg 95 miljoen kilometer met de auto rijden.”

Brussels Airport koos bewust voor een project dat meer doet dan CO2 besparen en bomen beschermen. 'Saving Trees' verlaagt gevoelig de druk op vrouwen in Oeganda. Zij zijn vaak verantwoordelijk om hout te sprokkelen en eten te koken. Dankzij de doeltreffende oventjes houden ze meer tijd en geld over voor de opvoeding en scholing van hun kinderen en andere verrijkende projecten. De efficiëntere oventjes veroorzaken ook minder schadelijke gassen binnen de huizen en beschermen zo de gezondheid van het hele gezin. Op die manier helpen onze inspanningen een heleboel duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (VN-doelstellingen): van klimaatactie, armoedebestrijding en sociale gelijkheid tot de bescherming van biodiversiteit.

Bomen redden in Oeganda

KIEV

MOSKOU

Sinds oktober vliegt Brussels Airlines ook naar Kiev. De hoofdstad van Oekraïne kenmerkt zich vooral door zijn groene omgeving, prachtige kerken en glanzende gouden koepels. Deze stad is een van de oudste in OostEuropa, en ademt een authentieke ex-Sovjetsfeer uit. Blikvanger is Rodina Mat, het gigantische ‘Moederland’standbeeld van 100 meter hoog, die na beklimming een fantastisch panorama biedt over de stad. Aan de voet ligt het indrukwekkende Tweede Wereldoorlog Museum. In het mysterieuze Holenklooster schuifelt u via een onderaards gangenstelsel langs mummies, met als enige licht de kaars die u aan de ingang koopt. Dichter bij de grootste kernramp ter wereld zal u nooit komen. Tsjernobyl is tegenwoordig een spookstad - alle bewoners zijn halsoverkop gevlucht. U kan het veilig gaan bezoeken met een gids: een aangrijpende ervaring! Ga zeker ook naar de orthodoxe Sint-Sofiakathedraal (Unesco werelderfgoed) met zijn glimmende gouden koepels en imposante interieur. Wees gerust: Kiev zal u verbluffen. En het beste nieuws? Budgettair is deze bestemming een buitenkans.

’s Winters is Moskou een ware streling voor het oog: u waant zich in een Russisch sprookje. Uiteraard kan u niet voorbij het iconische Rode Plein en het Kremlin, het kloppend hart en machtscentrum van de Russische hoofdstad. Alle aandacht wordt opgeëist door de typische kleurrijke koepels van de Sint-Basiliuskathedraal. Breng ook een bezoek aan het Leninmausoleum; hier rust het gebalsemde lichaam van de eerste leider van Rusland. Het Bolsjojtheater, het grootste van Rusland, is wereld­ vermaard voor zijn ballet- en operavoorstellingen. Voor een prachtig uitzicht over de stad moet u naar de Spreeuwenheuvel met de prominente Staatsuniversiteit van Moskou, een van de ‘Zeven zusters van Stalin’-wolkenkrabbers. Zeker in deze tijd van het jaar is een bezoek aan het Gorky-stadspark onontbeerlijk. Met de grootste winterijsbaan van Europa en de permanente kraampjes van de food market is dit een gezellige ontmoetingsplek voor jong en oud. Nadien terug opwarmen kan in Sanduny, het oudste en meest luxueuze badhuis van de stad. En mocht hete stoom niet volstaan, kan u nog opteren voor een shotje van de nationale drank: wodka. Kortom, bij een bezoek aan Moskou blijft u allerminst in de kou staan!

6 - connect - januari 2019

Eric: “95% van de Oegandese bevolking gebruikt elke dag hout en houtskool om te koken. Het gevolg? De systematische ontbossing van het regenwoud. Het project 'Saving Trees' gaat die ontbossing tegen door de afhankelijkheid van hout en houtskool te doorbreken. CO2logic produceert met de steun van Brussels Airport elk jaar duizenden energie-efficiënte bakovens in Oeganda om de lokale bevolking hout te helpen besparen. De kachels zijn 40 tot 50% efficiënter en besparen een gezin tot 75 euro per jaar – zo’n kwart van een gemiddeld jaarinkomen. Goed voor het milieu én de lokale economie, dus.” Antoine: “Meer bomen planten is cruciaal maar als we de oorzaak van ontbossing niet aanpakken dan verplaatsen we gewoon het probleem naar onbeschermde bossen. Efficiëntere houtoventjes zijn een deel van de oplossing.”

Ons doel om CO2-neutraal te werken is bereikt, maar we blijven werken aan inspanningen om onze CO2uitstoot per bezoeker verder te verminderen. We willen onze restuitstoot niet doorschuiven naar de maatschappij en toekomstige generaties. Daarom compenseert Brussels Airport de restuitstoot van zijn scope 1 & 2 emissies met het klimaatproject 'Saving Trees' in Oeganda. Arnaud Feist – CEO Brussels Airport Company


behartigt droomjobs in luchthaven Met het hoofd in de wolken en de voeten op de grond – Aviato is de nieuwe partner voor talent met ambitie om mee te bouwen aan een dynamische en duurzame luchthaven. 260 bedrijven zijn werkzaam op de luchthaven en 500 vacatures staan open. Bent u misschien de volgende kandidaat?

Dé marktplaats voor werk

Het succes van de luchthaven hangt in grote mate af van de bezieling en competentie van haar werknemers. Daarom zet Brussels Airport ten volle in op het aantrekken van de juiste man of vrouw, op de juiste plaats. Sinds 20 november 2018 is Aviato – voorheen Brussels Airport House – de nieuwe instantie in de zoektocht naar een geschikte job. Aviato brengt werkgevers en werkzoekenden met elkaar in contact en stemt de verwachtingen van beide partijen op elkaar af om de best mogelijke match te vinden.

Dankzij deze unieke bundeling van expertise beschikt Aviato over de grootste databank van kandidaten van het hele land. Aviato is met andere woorden dé marktplaats voor werk op of rond de luchthaven. Geïnteresseerden krijgen er eveneens de mogelijkheid tot persoonlijk advies over verdere opleidingen.

Aviatio is een samenwerking tussen: • publieke partners (VDAB, Actiris, Le Forem en Bruxelles Formation) • private partners (Brussels Airport Company, Voka en Beci) • de sectorfondsen (SFAL, SFTL) • en de overheid (Provincie Vlaams-Brabant, POM).

Interesse in een job? Surf dan naar www.aviato.be of bezoek de Aviato-kantoren op de 4e verdieping van de terminal.

Groen voor wandelaars en hun trouwe viervoeters Brussels Airport sponsorde de aanleg van een nieuwe gemeentelijke hondenweide in Diegem, nabij het Moorenveld. Veel wandelaars komen hier genieten van de groene open kouters en het uitzicht op de Woluwevallei. Trouwe viervoeters moesten echter aangelijnd blijven. Nu is dus een veilige plek beschikbaar voor de honden om vrij rond te lopen, met een natuurlijk aangelegde rustplaats voor de wandelaars Aandacht voor groen rond het luchthaventerrein: het is al langer een engagement van Brussels Airport, getuige bv. de aanleg van ’t Vliegbos en de ondertekening van de Green Deal voor biodiversiteit. Brussels Airport demonstreert hier opnieuw haar inzet voor het leefmilieu via de sponsoring van een nieuwe

gemeentelijke hondenweide (opgedeeld in twee aparte delen) in Diegem. De vraag naar een hondenweide leefde al langer bij de omwonenden. De aanleg ervan maakt deel uit van een groter project dat bestaat uit 3 fasen, ter opwaardering van de omgeving. Bestaande verzuchtingen en de passende integratie in het gebied worden hierbij mee in rekening genomen. Fase twee voorziet de verfraaiing van de directe omgeving met o.a. bijkomende aanplanting. De laatste fase omvat de verdere inrichting van de ‘Mooren- en Bessemwandeling’ en de eventuele uitbreiding van dit groengebied. Overleg hierover is aan de gang met de eigenaars van de omliggende gronden en met de partners Regionaal Landschap Brabantse Kouters, ProNatura en 3Wplus.

Winnaars quiz De winnaars van de Brussels Airport 60 years quiz zijn P. Gehrenbeck uit Schaarbeek en A. Crommelynck uit Everberg.

Brussels Airport Company

Verantwoordelijke uitgever: Florence Muls

Communicatiedienst

www.brusselsairport.be

Brussels Airport Satelliet

Volg ons op onze sociale media

1930 Zaventem

Vragen of opmerkingen: comments@brusselsairport.be Franstalig exemplaar verkrijgbaar op aanvraag.

Profile for Brussels Airport

Connect 13  

magazine voor de omwondenden van Brussels Airport

Connect 13  

magazine voor de omwondenden van Brussels Airport