Page 6

BDW 1482 PAGINA 6 - DONDERDAG 9 JULI 2015

INTERVIEW > JOHAN VAN DEN DRIESSCHE MAAKT ZICH KLAAR VOOR 11 JULI

‘DE VLAMING IN BRUSSEL IS ONVERDOOFD GESLACHT’ BRUSSEL – Een jaar na de installatie van de Brusselse regering en enkele dagen voor de Vlaamse feestdag spreken we met Johan Van den Driessche van oppositiepartij N-VA. “Vlamingen beseffen niet hoe belangrijk 11 juli is.”

H 

et moet toch ongeveer hét moment van het jaar zijn voor de Stad Brussel, misschien wel van deze bestuursperiode. De centrale lanen zijn autovrij en de modale Brusselaar geniet daar meer en meer van. De N-VA lijkt de enige partij die niet is opgezet met de ingreep. Quod non, zo blijkt. Johan Van den Driessche, naast fractieleider in het Brussels parlement ook gemeenteraadslid in de Stad Brussel: “Een autovrij stadscentrum stond in ons verkiezingsprogramma. Dus we kunnen ons daarin vinden. Het is wel veel te snel gegaan. De verkeersinrichting van vandaag is vijftig jaar oud. Die gooi je niet op zes maanden zo radicaal om. De bewoners, gebruikers en de handelaars hebben niet genoeg tijd gekregen om zich aan te passen.” “Daarnaast is er ook een gebrek aan communicatie. Gehandicapten weten niet waar ze zich mogen parkeren, bewoners weten niet of ze een pasje kunnen krijgen. Ik woon zelf in het centrum. Als ik een loodgieter moet laten komen, kan die hier dan geraken? Hoelang van te voren moet ik de politie verwittigen? Over die vragen heeft men te weinig nagedacht.”

Het protest komt niet van de handelaars of de bewoners, maar vooral van de pendelaars. Johan Van den Driessche: “We zullen pas in september kunnen evalueren wat de impact is op de mobiliteit. Het is nu vakantie, met vanzelf minder verkeer. Dus daar kan ik nu niet veel over zeggen.” De Brusselse regering is één jaar aan de slag. Veel communautaire krachtpatserij hebben we nog niet gezien bij de N-VA. Is het een bewuste keuze om vooral inhoudelijk oppositie te voeren? Van den Driessche: “Alles hangt ervan af wat je communautair noemt. We laten niet na om te benadrukken dat het gewest niet goed georganiseerd is. Volgens sommigen is dat al communautair op zich.” “In de Vlaamse Gemeenschapscommissie benadrukken we stelselmatig de band tussen Vlaanderen en Brussel en het belang van de tweetaligheid bij de overheid. We ijveren voor voorrang voor Nederlandstaligen in het Nederlandstalig onderwijs en verzetten ons tegen de inkapseling van Franstalige welzijnsinstellingen in de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie omdat ze niet tweetalig zijn. Dat lijken me toch allemaal belangrijke thema’s voor een partij die ijvert voor de verankering van de Nederlandse cultuur in de hoofdstad.” Is een beter georganiseerde hoofdstad

JOHAN VAN DEN DRIESSCHE ° 1953 SINT-AGATHA-BERCHEM LICENTIAAT HANDELSWETENSCHAPPEN (VLEKHO) EN FISCALE WETENSCHAPPEN 1994-2006 MANAGING PARTNER KPMG TAX & LEGAL, BELGIË 2006-2009 VOORZITTER KPMG EU TAX CENTRE SINDS 2012 GEMEENTERAADSLID BRUSSEL-STAD 2013-2014 VOORZITTER WERKGROEP BRUSSEL N-VA CONGRES CONFEDERALISME SINDS JUNI 2014 FRACTIEVOORZITTER N-VA BRUSSELS PARLEMENT.

een communautair thema, of niet? Van den Driessche: “Het is in eerste instantie beter voor de bewoners en de gebruikers van deze stad. De dienstverlening zal beter zijn als de stad beter georganiseerd is. Maar het is ook een communautair thema. Hoewel de rechten van de Vlamingen in het Brussels Gewest wettelijk goed geregeld zijn, zien we in de praktijk hoe relatief dat is. De Vlaamse meerderheidspartijen (Open VLD, SP.A en CD&V, red.) hebben een vetorecht in de GGC, maar maken er geen gebruik van om de rechten van de Nederlandstaligen veilig te stellen.” Is het niet gewoon zo dat het moeilijk is om een harde communautaire koers te varen als jullie weten dat dit bij een Vlaams-Brussels kiespubliek moeilijk ingang vindt? Van den Driessche: “Neen. We zijn niet minder communautair dan de N-VA in Vlaanderen. Als er iets misloopt op taalkundig vlak, dan kaarten wij dat aan.” “We zijn ook ontgoocheld in de CD&V. In de gemeenteraad bijvoorbeeld heeft raadslid Bianca Debaets wel heel mak gereageerd op het nieuwe BXL-logo van de stad Brussel. We zijn met andere woorden nog de enige partij die het belang van de band tussen Brussel en Vlaanderen vooropstelt.”

Johan Van den Driessche: “Ik heb nog een afdeling van de Vlaamse Volksbeweging opgericht, en een anti-Egmontcomité.”

Intussen worden jullie door de Franstalige politici in het Brussels parlement wel bijna als paria’s behandeld. Kunnen jullie je werk doen? Van den Driessche: “In de plenaire zitting valt het mee, maar in de commissies en in het uitvoerend bureau gaat het soms hard. Tja, we hadden niet anders verwacht. We zijn als N-VA wel wat gewoon.”

uit een Vlaams-nationalistische familie in Sint-Agatha -Berchem, en ben opgegroeid met de Vlaamse beweging. Ik heb zelfs nog een afdeling van de Vlaamse Volksbeweging opgericht, en een anti-Egmontcomité.” “Maar het klopt dat ik uit het bedrijfsleven kom. En dat verklaart misschien waarom ik de Vlaamse zaak op een meer rationele wijze benader.”

De eerder gematigde koers van de Brusselse N-VA komt misschien ook omdat u eerder een Voka-nationalist bent dan een stamboeknationalist? Van den Driessche: “Dat klopt niet. Ik kom

Als u het bedrijfsleven komt: bedrijven hebben niet graag al te veel regeltjes. Maar u moet zich als N-VA’er wel druk maken over de taalregeltjes. Terwijl men hier misschien soms beter

BDW - editie 1482  

Brussel Deze Week van 8 juli 2015

BDW - editie 1482  

Brussel Deze Week van 8 juli 2015

Advertisement