Labra Marin iz riblje perspektive: Odnos prema moru i obalama Boke

Page 1


More je izvor života. Zato je važno da pažljivo koristimo more, jer je svako od nas samo mali dio priče koja se zove život. A za život svi trebamo čistu životnu sredinu. Naša priča može biti veoma lijepa. Živimo u Boki Kotorskoj gdje je priroda napravila jedno od svojih čuda, a stanovnici od praistorije zbog savršenih prirodnih uslova gradili sela i gradove, sagradivši jedinstven kulturni predio u kojem i mi danas živimo. Naravno, tu su i masline, i kostanji, i ribe, i ptice. I još mnoštvo živih bića uz more i pod njim. U posljednje vrijeme, naša vrsta je pretjerala sa zaposijedanjem prostora. Istražili smo kako se povodom toga osjećaju naše komšije u podmorju. Prepuštamo vas vodiču, labri Marini.


SAOBRAĆAJ Više ne znam kuda da plivam. Jahti, barki, brodova sve više, samo što se ne sudaramo.

U Institutu za biologiju mora naučnici proučavaju život u Jadranskom moru i domišljaju se kako da nas sve skupa zaštite. Dobro je što i si i ti igrač u ovoj igri znanja i mudrosti- uvijek možeš pomoći.

Kruzeri, jahte, gliseri, skuteri, jedrilice, plivači, ronioci, veslači- koliko vas je? Ima li mjesta mene? Buka i trka, veliki i mali brodovi po cijelu noc i dan. Kuda da plivam? I naučnici su ljudi, valjda im mi nismo važniji od vas? Mi znamo gdje nam je mjesto i poštujemo njihov rad. Ne guramo se. A vi? Morate se dogovoriti, nema vam druge!


RIBARSTVO Pravi ribari znaju da ne smiju loviti kako im se hoće. Slušaju što im kažu naučnici i stručnjaci. Moraju nas pustiti da stvorimo potomstvo, jer znaju da će jedino tako biti dovoljno ribe za njih.

Ništa ne bacaj u more, ali baš ništa. Posebno ne plastične kese, ja pomislim da je to hrana za mene. I onda ti baš mene pojedeš... Večera od plastike? I nije neka fora...

Ako hoćete da plivamo u vašim vodama, molim- držite ih čistim! Ja ne želim plivati u prljavom moru punom smeća. Neće tu da žive ni rakovi ni školjke, a delfini i kornjače će sigurno otići. I ti si u opasnosti, uozbilji se!


MULA I MANDRAĆI

Kažu pamti kao riba... E pa drugari, ja dobro pamtim i znam što je za mene betonsko mulo, a što suhozidni mandrać. U mandrać se uvučem, hrane u izobilju, donese mi čisto more. A u beton- mogu udarati glavom do sutra i ostati gladan.

Mula ili mandraći od kamenja između kojeg prolazi more? Pa to su prava igrališta. Tuda sam i ja mogao plivati dok sam bio mali. Rakovi, školjke i morske alge, u svakom je starom mulu cijela vesela ekipa. Proviri, vidjećeš! Vidio sam da tvoja vrsta mnogo voli selfije. Jasno mi je zašto se više vole slikati na starom mulu uklapa se u prostor Boke, ne zaklanja njenu ljepotu već je obogaćuje, pa fotka ima više lajkova ;)


PODVODNA PRIRODNA I KULTURNA BAŠTINA Znaš li što je Poseidonia Oceanica? Ne znaš da imamo koralne grebene? A da li znaš- uskoro vrata otvara prvi akvarijum u Crnoj Gori, pa se sa životom u našem podmorju možeš upoznati i na suvom?

Uskoro ćemo imati i prva zaštićena područja pod morem, rekle su mi rodice sa rta Platamuni na obali Boke prema otvorenom moru. To valjda treba da znači da tamo niko neće moći da uništava živi svijet u moru, stijene i rastinje oko njih...

Mi ribe stignemo i do olupina brodova, koji su se smještali na dnu Boke vjekovima. Pronađemo i po neku amforu, staro sidro... Znaš, more nije uvijek bilo ovdje gdje je sad. Kažu da je obala bila mnoogo niže. Iako ribe kratko pamte, ja znam da plivam, vidim i reći ću vam- pod morem Boke leži cijelo carstvo zagonetki i objašnjenja. Idemo u istraživanje?


Brošura „Labra Marin iz riblje perspektive: Odnos prema moru i obalama Boke“ je dio projekta „Lokalni mediji za aktivne zajednice: Istraživačke priče o moru,“ koji partnerski realizuju Lokalni javni emiter Radio Tivat i internet radio Radio Bruškin. Projekat „Lokalni mediji za aktivne zajednice: Istraživačke priče o moru“ je podržan je kroz program „Podrška lokalnim medjima – priče iz prve ruke“ koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje – CGO, B film, SHARE fondacija, Institut za poslovnu i finansijsku pismenost. Program finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija Vlade Crne Gore. Sadržaj ove brošure je isključiva odgovornost Radio Tivta i Radio Bruškina i ne odražava nužno stavove Centra za građansko obrazovanje – CGO, B filma, SHARE fondacije i/ili Instituta za poslovnu i finansijsku pismenost.