Issuu on Google+


UW-Milwaukee Dormitories instructor | Grace E. La The project was created in direct response to the deteriorating living conditions of the neighborhood housing for students and the environment. The project strives to change these negative tendencies through the creation of a building which will promote communal living. Residence halls enhance physical and emotional well-being and create the sense of community that helps students thrive.


The building tries to implement this by looking at the importance of natural light, ventilation, the ability to control one’s environment, and creating a residential feel. The dormitory is split into two buildings, one for grad students and the other for undergrad. Both of which include designated spaces where students can gather together to eat, talk, play, or work. The undergrad dorm faces the school’s soccer ďŹ eld and requires a careful carving of its spaces to create a relationship between these two elements.


This connection between the ďŹ eld and the dorm creates an ideal viewing experience and social environment. The grad hall oers a garden rooftop that allows for ecological development, better insulation , and a public /private garden space to promote more social interactions. The combination of a communal kitchen, study and meeting rooms, and social spaces oer students a sense of intimacy, and promote social bonds as well as intellectual development.


International Freshwater Scientist Housing instructor | Gil Snyder The Milwaukee area has quickly become recognized as a world hub for water research, education and economic development. It has been acknowledged as a water leader of tomorrow’s world. Milwaukee can continue to advance its global position by becoming a magnet that draws creative talent and innovative ideas to the “Inner Harbor” (5th Ward). The underlying notion of inflow REVIVAL is the informational complexity that does not constrain, but enables the flow of knowledge. The design itself wants to provide the site with as

much density as possible, while still optimizing the space for programmatic elements. This is achieved through the stepping effect of the “ziggurat.” The ruin-like aesthetic quality is embedded into Milwaukee’s industrial landscape were a set of design principles were established to sustainably supply resources for a comfortable life among a high density. This density of social relations jointly influences the movement of knowledge being formed. It is through this research and technology that will set Milwaukee and the “Inner Harbor” apart from the rest.

Public Parking


Programmatic Elements The water industry offers hope; hope that will shine attention on Milwaukee, both nationally and internationally. The main programmatic elements would consist of loft housing for students, professionals, guest speakers, scientists, and etc. Attached to the housing would be a state-of-the-art research facility, containing everything from laboratories to classrooms for educational purposes. A variety of commercial and agricultural facilities would also be readily available to support the research facility and housing. Use of Precast Due to the design versatility, precast concrete offers a wide variety of exceptional features. Precast concrete offers rapid, all weather construction year round. The design itself consists mainly of hollow core plank and the ER post truss. Not only is it aesthetically pleasing but it is economical as well. A unique buttress system lines the courtyard space to support exterior terraces. Interiors can be reconfigured quick and simple for the changing programmatic needs of the building. Precast components reduce energy consumption.

Structural Elements Sand Embedment # 492 Cement: Gray Fine Aggregate: Reddish Brown Sand Course Aggregate: 4 to 2 in. Sandstone Pigment: Red

Window Pre-Cast Panel Acid Etched - Medium #199 Cement: White Fine Aggregate: Reddish Brown Concrete Sand Course Aggregate: 3/8 to 1/8 in. Gray Granite Pigment: Buff

Secondary Structural Components Boardformed Sandblasted - Lightly Polished #165 Cement: Gray Fine Aggregate: Crushed Gray Limestone Course Aggregate: 1/2 in. Gray Linestone Pigment: Dark Buff


Maryland Neighborhood Library instructor | Cordell Steinmetz Located on the intersection of N. Maryland and N. Farwell Avenue the site is a 16,000 square foot Triangulated remnant of Milwaukee’s historic and culturally diverse East Side. In the east, the site is overlooked by a k-8 School and on the west it’s met by housing and the recently renovated dentist office. The topography is highest at the school on the east and lowest at the southwest end where the houses are located. The concept of the library is based on the hybridization of these two forces and where they collide. The rest of the mass of the building would thus have to

reflect the concept of the terrain moving from high to low and from commercial to residential. To satisfy the programmatic needs a flexible container must be applied to these forms and ideas. Thus I found the solution in the shape of a plan made of two overlapping L-shaped volumes and at their heart is a multistory public cloister. A higher roof to the east reflects the commercial and a lower roof to the west showcases the residential and where they met at the apex is an encased jewel in the form of a garden. All the materials are rendered beautifully by natural and sometimes artificial lighting from numerous concealed openings, skylights, and slits on the walls and roof. The building uses a bearing wall and column structural system where needed to accommodate for irregular geometries.


Downer Ave. Aquatic Center instructor | Cordell Steinmetz The site is a 14,000 ft2 parking lot on the corner intersection of North Downer avenue and El Park Pl. To the north and east, the site is surrounded by two story residencies. To the South the site fronts the Sendik’s market and commercial buildings. The project seeks to develop a strong coherence between the energetic neighborhood, environmental performance, and develop and urban identity on a scale that matches the neighborhood. The form is pure and simple to create functional obviousness and stability for the building, as well as allowing for both wet and dry circulation through the complex. The architectural skin of the building determines its environmental control and thus how well the building will function. Therefore I sought continuity between the envelope of the building, façade, and its roof to increase performance to heat the large pools. The large space that houses the pool is supported by five ribs held tight by the honeycomb roof that bathes the building with natural light, as well as powering the complex with photovoltaic glass. The parti of the building is based on the metaphor of a large wave crashing against a bed of rocks. This was achieved by separating wet and dry spaces by a thick masonry wall which the roof latches itself onto. The roof is then an abstraction of a wave that creates the feeling of being underwater for its users. The second roofing system houses a multilevel sunbathing area that uses cascading waterfalls and pools for cooling its patrons. These areas are carefully crafted to create private and semi-private spaces that stimulates the site but doesn’t disturb its users.


Clark + Bremen Installation instructor | Mo Zell The project was an urban intervention on the intersection of Clark + Bremen that requires the making, assembling and placement of a device to alter the reading of space. The concept of the design was to explore the idea of boundaries, inter-andintra relationships, virtual transparency, and the experimental relationship of spaces. Upon further analysis a clear dichotomy was presented between a gothic church and a bar. To play

with this theme a series of overhanging gateways, supported by triangulation at its base and tension cables at its peak, were placed to direct people into these two dierent lifestyles. Upon arrival at the apex they will see opposing lifestyles from their entry on a oating mirror. To increase environmental awareness and to play with the idea of controlling circulation through space, sod was placed on both pathways.


Surface Tessellation instructor | Gil Snyder Space is bounded by surface, and the specific definition of this surface and the effects it embodies contribute significantly to the character and quality of this bounded space. The Surface is more better recognized by width, length, proportion, and the minimal alterations needed to cause depth. Within this prototype copper was used to experiment with this idea as well as explore different fabrication methodologies. The surface

tessellation was created through an array of bumps that vary from a range of sizes on the radius and on the z axis. Hierarchy was given by decreasing the array towards the top left of the panel and increasing towards the bottom right. A slight spline curve was given to accentuate the increasing effect. Thus a depth and movement on the surface was created that could both be applied to the exterior of a building as well as its interior lobby.


Phenomenal Transparency Prototype instructor | Gil Snyder This project was an experiment with the application of hand fabrication techniques to the theory of literal and phenomenal transparency. This eect was achieved by creating the appearance of depth in the surfaces as well as layering materials. The design is created from three parts that are all interwoven between each other. The front layer is a copper piece with an acid etched microstructure pattern of Plexiglass in the front face and

with the microstructure pattern of copper in the back face. The rear layer is the inverse of this juxtaposition cut at different levels and sandblasted onto Plexiglass. The last component is composed of four minimalist copper fasteners that connect both layers together. Thus dierent readings are obtained depending on the lighting, the angle at which one looks at the panel, and which layer they are facing.


Design Centre instructor | Mark Keane While Paris has countless institutions devoted to culture, art, and innovation it now needs a Centre for design. The centre will offer a focal point to provide opportunities to celebrate contemporary design prospects and connecting current methods of living to future ideas about living. The site chosen was the 1500 m2 Place du Pere located in Rue Henri IV, in Paris due to its relationship to the urban fabric. The driving idea for the building was that the development of culture is primarily done through

the vehicle of education. Thus the building houses workshop/classrooms for both children and adults, and gallery spaces to display their creations as well as to hold exhibitions. The form of the building was thus derived to fulfill these functions in conjunction with the complexities of the site. The building strives to fulfill the human notion of seeking the clearest solution with its noble simplicity in form and quiet grandeur among the neighborhood.



Portfolio Silva