Page 1

Läs om Artin, 18 från Afghanistan

Läs om Annelies dramatiska liv

sid. 6

sid.10

En tidning från Brunnsparkskyrkan i Tranås - en kyrka för hela livet

- Kyrkan mitt i stan Aktiviteter Cruisingdagen 11 augusti

Gudstjänster, konserter, dagledigträffar och andra samlingar

Aktiviteter för dig som är ny i Sverige

Barn- och ungdomsaktivteter

sid. 3

sid. 2, 4, 5

sid. 6

sid. 7-9

Välkommen in i gemenskapen!

Läs mer om vad som är viktigt i livet på sidorna 11 och 12

SP A AK RA T T H UE IDN Ö LL I ST H N EN E GE ! LA N

Vi tror att en kyrka kan vara en plats och gemenskap där det enkla och komplicerade i livet möts, där det allvarliga och glädjefyllda i livet kan få finnas sida vid sida.


GUDSTJÄNST FÖR ALLA VARJE SÖNDAG KLOCKAN 10:00 PREDIKAN, SÅNG, MUSIK OCH GEMENSKAP ÖVER EN KOPP KAFFE Gudstjänsten är det tillfälle i veckan då alla vi som vill tillhöra Brunnsparkskyrkan samlas samtidigt. Gamla och unga, nya eller tidigare besökare - alla möts vi för gemenskap med Gud och varandra. Det är alltid någon som har förberett en predikan, alltså något speciellt som vi tror att Gud vill säga till oss.

Vi har även alltid musikinslag där vi sjunger tillsammans eller att någon sjunger för oss. Vi i Brunnsparkskyrkan har många egna sångare och musiker som medverkar i gudstjänster. Gudstjänsterna avslutas med gemenskapen över en fika tillsammans. Välkommen du också!

R RTA STA augusti

BIBELKLUBBEN

26

Under söndagsgudstjänsten är barn i åldrarna 3 år och uppåt välkomna till Bibelklubben som är barnens egen gudstjänst. Vi börjar med en samling där alla barn är med för att sedan gå till tre åldersindelade grupper. Drama, lekar och härliga sånger om Gud på barnens nivå.

söndag

Välkommen till Brunnsparkskyrkan Det finns många fina blommor i vår natur men jag kan inte låta bli att fascineras av maskrosen. Om jag skulle se på vår kyrka och oss som kristna som en blomma så skulle jag välja maskrosen.

och övergår sedan till en stor mängd frön som vill sprida blomman vidare till sin omgivning. Den står även starkt rotad i marken med en kraftig och lång rot som nästan är omöjlig att bli av med.

Skulle du beskriva en maskros för mig, utan att använda negtiva ord, kommer det säkerligen handla om en levnadsstark rak blomma som sträcker sig uppåt även genom hårda skal av till exempel asfalt. Den har en klar och synlig färg som ett ljus i mörkret

På samma sätt skulle jag vilja välkomna dig till vår kyrka där vi tillsammans kan rota oss djupt i vår tro, sträcka oss uppåt till en kärleksfull Gud, stå raka, blomma ut i vår fulla prakt, vara ljus och sprida kärleken från Gud vidare.

Till Brunnsparkskyrkan är du välkommen! Oavsett om du känner dig rak i ryggen, lysande och fin eller upplever att du likt ett ogräs inte riktigt hittat din rätta plats. Precis som våra fina maskrosor!

Markus Hyltbring, Ordförande i Brunnsparkskyrkan

Tidningen brunnen ges ut av Brunnsparkskyrkan i Tranås. © Brunnsparkskyrkan 2018. Bilder och text får inte användas eller kopieras utan vårt tillstånd. Vid frågor om tidningen, kontakta oss på info@brunnsparkskyrkan.se

Brunnsparkskyrkan Storgatan 12, 573 32 Tranås Telefon 0140-190 90, info@brunnsparkskyrkan.se, www.brunnsparkskyrkan.se Expeditionen öppet tisdag-torsdag kl 9-12

Brunnsparkskyrkan är en kristen frikyrka i Tranås som är ansluten till både Pingst FFS - fria församlingar i samverkan och Evangeliska frikyrkan.

Brunnsparkskyrkans verksamhet är beroende av gåvor. För gåvor: Bankgiro 752-5678 eller Swish 123 682 6663

2

Mer info på www.brunnsparkskyrkan.se


CRUISINGDAGEN DEN 11 AUGUSTI augusti

VÄLKOMMEN TILL VÅR PARKERING PÅ CRUISINGDAGEN

11 lördag

NENNE LINDBERG MED TEAM

Folkkär musikgrupp som framför klassiska läsarsånger och gospel. Uppträder klockan 13:00,

AKTIVITETER

SERVERING

Brunnsparkskyrkan anordnar olika aktiviteter under dagen och har bibelutdelning ute på stan.

Kaffe med bulle och kaka Kaffe med fralla Varmkorv Läskedryck Hamburgare

15:00, 18:00 och 20:00 på vår parkering.

BIBELUTDELNING 30 kr (kl 12-17) 30 kr (kl 12-17) 10 kr (kl 12-24) 10 kr (kl 12-24) 30 kr (kl 17-24)

Brunnsparkskyrkan delar ut biblar på stan under hela cruisingdagen.

CRUISINGVÄRDAR

GRATIS FISKDAMM FÖR BARN KLOCKAN 12-17

Söker du ny spännande bostad? Kontakta Anders Åblad 070-553 84 92

Brunnsparkskyrkan medverkar med cruisingvärdar under cruisingparaden.

Välkommen med till Kenya Välkommen

Vi arrangerar din resa. Hotell, restaurang, upplevelser, teater, sport med mera! Vi har stor erfarenhet. Hestravägen 10, 573 95 Ydre Tel. 0140 413 00 Epost: info@samuelssonsbuss.nu

Mer info på www.brunnsparkskyrkan.se

Hagströms Safari vill att alla ska få chansen att uppleva lite mer. Kontakta oss för att skräddarsy din resa. Hos oss kan du boka hela paketresan inklusive flyg, hotell och evenemang. Hestravägen 10, 573 95 Ydre Tel. 0140 413 00 Mobil: 070-60 14 593 Epost: info@samuelssonsbuss.nu

3


GUDSTJÄNSTER, KONSERTER OCH ANDRA SAMLINGAR SOMMARKYRKA I SÄNNEVADET TILLSAMMANS MED FRÄLSNINGSARMÉN

augusti

BRASSEXTETTEN

Från Frälsningsarmén och Brunnsparkskyrkan.

18 lördag

Klockan 18:00

augusti

JOHAN OCH GUNILLA SIGVARDSSON

Tema ”Det stod en blomma”. Läsarsånger och andliga klassiker.

Klockan 18:00

25 lördag

Ett samarbete med:

ALLA ÄR VÄLKOMNA TILL DAGLEDIGTRÄFFAR I BRUNNSPARKSKYRKAN

ROBERTH OCH IRENE JOHANSSON Roberth och Irene från Aneby sjunger Alfons Karlssons sånger, som presenteras av Alfons son Tranåskonstnären Sven Karlsson. Alfons Karlsson var en sångförfattare som skrivit många kända kristna sånger och var september under många år bosatt i Tranås och var då medlem i Filadelfiakyrkan. torsdag

13

KJELL OCH GUNILLA LINDSTEDT

CHRISTINA THORNELL

JARD SAMUELSSON

Kjell och Gunilla sjunger ”Kända, okända och ökända sånger på vårt sätt” enligt dem själva. Ett par med gedigen musikalisk bakgrund som både talar och sjunger.

Missionär, fil dr och docent i afrikanska språk berättar om sitt språkarbete i Senegal. Christina Thornell är uppvuxen i Tranås och var då medlem i Filadelfiakyrkan.

Arrangör: RPG

Klockan 15:00

Klockan 15:00

september

27 torsdag

oktober

Välkänd sångare från sånggruppen Samuelssons - sjunger allt från läsarsånger till country. Arrangör: RPG

Klockan 15:00

11

november

29

torsdag

torsdag

Klockan 15:00 Dagledigträffarna är ett samarbete med:

AUKTION I FARSBO MISSIONSHUS

Lördagen 27 oktober kl 18:00 ”Ge för livet”

Utsatta människor över hela världen får ett bättre liv. Barn får skolgång, unga rustas till klokare ledare, kvinnor skyddas från våld och får starta företag. Tusentals människor får hjälp genom 54 projekt i 33 länder. Hans Lindstrand, verksamhetschef för ”Ge för livet” medverkar vid ”Ge för livet”- auktionen i Farsbo missionshus lördagen 27 oktober kl 18 och vid gudstjänsten i Brunnsparkskyrkan söndagen den 28 oktober kl 10.

4

oktober

27 lördag

oktober

28

BRUNNSPARKSKYRKAN BEDRIVER MISSION november Genom samarbete med många olika organisationer bl.a. genom IBRA. På söndagsgudstjänsten den 4 november kl 10 medverkar direktor Pontus Fridolfsson, direktor vid IBRA.

4

söndag

söndag

IBRA är en missionsorganisation som använder media som redskap för att berätta om Jesus, för dem som annars inte skulle få höra.

Mer info på www.brunnsparkskyrkan.se


GUDSTJÄNSTER, KONSERTER OCH ANDRA SAMLINGAR

augusti

september

september

söndag

lördag

lördag

26

8

GOSPELKÖREN BY GRACE

TINE RÖJÅS OCH NILS PETER VAGGELYR

Gospelkören By Grace besökte oss senast 2017 och framförde då en mycket uppskattad konsert. Kören består av 21 medlemmar och leds av Daniel Stenbeck med sina rötter i Tranås. De har givit ut fem album, gjort turnéer i förutom Sverige i Europa och USA. De sjöng bl.a. på prins Carl-Philip och Sofias bröllop.

A Sacred Tribute. Denna konsert består av Alice Babs sakrala material. Sånger skrivna av Duke Ellington finns med i repertoaren. Tina Röjås är förutom sångpedagog bl.a. musiklärare på De Geergymnasiet musik i Norrköping. Nils-Peter Vaggelyr på piano, orgel och klarinett, är kantor och kyrkomusiker i Boxholm.

Entré 100 kr, barn under 15 år gratis.

Fri entré - kollekt.

Klockan 17:00, Brunnsparkskyrkan

22

VÄLSIGNAD ATT VÄLSIGNA Brunnsparkskyrkan

10:00 Registrering och kaffemingel 11:00 Möte med Margareta Lindhé 12:30 Lunch 14:00 Vardagsguld 16:00 Kaffe och smörgås 17:00 Möte med Eva Marklund Anmälan senast den 7 september till vår expedition: 0140-190 90 eller info@brunnsparkskyrkan.se Pris 250 kr inkl måltider. Swish 123 682 66 63.

E R IK T ILLIN G Klockan 18:00, Brunnsparkskyrkan G Ö M MIG I D IN A V IN G AR S S KU G G A En gitarr och en röst. Erik Tilling och Joel Börjesson.

oktober

13 lördag

JEANETTE ALFREDSSON

”Från att förtränga till att förlåta”. Sång, föredrag och frukost - alla är välkomna. Anmälan senast den 6 oktober till vår expedition: 0140-190 90 eller info@brunnsparkskyrkan.se. Avgift 100 kr inkl frukost.

Klockan 09:00-11:30, Brunnsparkskyrkan

oktober

december

lördag

onsdag

20

Brunnsparkskyrkan Tranås ERIK TILLING OCH Lördag 20 oktober kl 1 9.00 JOEL BÖRJESSON En kväll med stillhet och bön i fokus, där innerligheten ger vila för själen.

Det är också en kväll där vi tillsammans kan hjälpa barn som lever i utsatthet

12

JULKONSERT ”EN SÅNG OM GLÄDJE” Gladys De Pilar - Cilla Hector Kören Vocalis Nils Börge Gårdh programledare

– ge demien möjlighet att få gömmasskugga. under vingars skugga. Göm mig dina vingars En kväll med stillhet och bön i fokus där• Kollekt inFri entré nerligheten ger vila för själen. Det är också en kväll där vi tillsammans kan hjälpa barn erikshjalpen.se/tilling som lever i utsatthet, ge dem en möjlighet att få gömmas under vingars skugga. Ny bok av Erik Tilling

Välgörenhetskonsert i kamp mot fattigdom. Tillsammans förändrar vi världen.

Klockan 18:00, Brunnsparkskyrkan

Klockan 19:00, Brunnsparkskyrkan

Fri entré - kollekt.

Entré - 200 kr (under 15 år gratis) Ett samarbete med:

Ett samarbete med:

K G LARSSON - GUDS PLAN MED ISRAEL

novembernovembernovembernovembernovember

21 22 23 24 25

Brunnsparkskyrkan

onsdag

torsdag

fredag

lördag

söndag

onsdag 21 november, 19:00 - Gud har en plan

lördag 24 november, 16:00 - Att bli helt uppfylld av Guds fullhet

torsdag 22 november, 19:00 - Är det Gogs krig vi anar?

lördag 24 november, 19:00 - I vems kraft?

fredag 23 november, 20:00 - Därför är Israel viktigt för dig

söndag 25 november, 10.00 - Jag kommer snart!

Mer info på www.brunnsparkskyrkan.se

5


VÄRLDENS BARN, KVINNOR OCH MÄN

Artin, 18 - från Afghanistan Han har glimten i ögat, är skojfrisk och glad. Det handlar om Artin, en av många ensamkommande killar från Afghanistan som finns i Tranås. Slutligen hamnade han hemma hos mig.

familj och släkt var utsatt av talibaner. En morbror dödades. Själv måste han uträtta ärenden åt dem. Det ville han inte och togs då som gisslan. En kväll, utan förvarning sa Artins pappa, i natt ger vi oss av.

Efter 18-årsdagen fick han inte längre bo kvar på Polstjärnan, boendet mitt emot Brunnsparkskyrkan. Migrationsverket hade beslutat att placera honom i en anläggning ute på landet, utan bra kommunikationer. Det som blivit hans trygghet, kompisar, personal, lärare och vänner i kyrkan skulle brytas. Endast en skolskjuts till ny skola i Jönköping erbjöds. Så får det inte gå till.

Med ytterst få saker samt bröd och vatten lämnade föräldrar och fem barn hus, hem, grannar, släkt, vänner, får och kor. Artin, 16 år var äldst av syskonen. Det var långa vandringar, bitvis med bil. Att passera gränsen mellan Iran och Turkiet var riskfullt. Det skedde nattetid i totalt mörker. Hör ni gränspolis så bara spring, var smugglarnas budskap. Och de hördes. Livrädd sprang Artin allt han kunde. Han såg inget, bara sprang. Det gjorde alla i gruppen. Var

Artins berättelse är berörande. Hela Artins

föräldrar och småsyskon befann sig var omöjligt att se eller tänka på just då. Men på andra sidan gränsen var Artin ensam. Ingen från hans familj fanns med. Hela flyktgruppen väntade ett par dagar men sedan var det nödvändigt att fortsätta. Artin hade inget annat val. Fortfarande vet inte Artin var familjen finns.

i hemtjänsten. I min bror Roland har han hittat en stor vän som nu är handledare för Artins körkort.

När läraren gick igenom de stora världsreligionerna väcktes Artins intresse för den kristna tron. En älskande Gud! Artin frågade och steg för steg blev Jesus Kristus mer än en profet för honom. Så småningom vågade han Som alla andra gjorde sig till Brunnsparkskyrkan han den farofyllda båtredär människor tog emot san och kom så småning- honom med värme och om till Sverige. Det var omsorg. Hans tanke om inget uttalat mål. Det blev att bli sjuksköterska finns så tillsammans med några där men också intresandra. Då visste Artin set för teknik och data. knappt att Sverige fanns. Teknisk designer kanske. Artin är redan en tillgång Artin tror på en fin för det svenska samhället. framtid i Sverige men det gäller att kämpa för jobb Ett annat hopp som Artin och utbildning. Han har bär djupast i sitt hjärta är att en gång få laga mat redan tjänst som vikarie

EN DAG FÖR VÄRLDENS BARN I TRANÅS

Hela dagen pågår aktiviteter med aktörer och underhållning från scen på torget.

september

29 lördag

Klockan 17 är det konsert för Världens Barn ”Barn av imorgon” i Brunnsparkskyrkan. Stor barnkör med barn från Tranås kommuns skolor och kyrkornas barn- och ungdomskörer. Under hösten och våren har barnen träffat Carina Bergman, Brunnsparkskyrkan, Maria Broman och Mattias Enell, Svenska kyrkan och förberett sångerna. Sångerna som är skrivna av Mattias Enell och Maria Broman, handlar om vänskap, ansvar, utanförskap, hopp och glädje.

åt sin mamma. Dagligen finns tankar på familjen. Vid köksbordet delar vi många viktiga tankar om livet. Vi delar en personlig tro på Gud. Artin har mött många nya tankar sedan han kom till Sverige, inte minst i skolan. I SO-ämnet överraskades han av kunskap om olika religioner. Han visste

bara om en, islam... Kyrkkaffet tycker Artin är viktigt. Det missar han inte en enda söndag. Det är jättefint och spännande att ha Artin i sitt hus och få erbjuda ett hem och en tillhörighet. Inger Edén

VÄRLDENS KVINNOR OCH MÄN onsdagar kl 18:00-20:00

Varje onsdagskväll kommer kvinnor och män till Brunnsparkskyrkan från olika delar av världen. Oavsett vilket land du är född i är du varmt välkommen till härlig gemenskap, fika och intressanta samtal.

Under konserten kommer det att finnas möjlighet att ge en gåva till Världens Barn.

Från deportation till återförening

Här firar familjen yngsta dotterns födelsedag tillsammans med Javid när han sitter inlåst i avvaktan på utvisning.

6

Vid ett tillfälle när Farzaneh kom till Brunnsparkskyrkans onsdagsträff för kvinnor med invandrarbakgrund berättade hon att hennes man Javid var utvisningshotad till Afghanistan. Några i församlingen engagerade sig och gjorde allt man kunde för att Javid skulle få stanna hos sin familj. Alla

I Kabul var säkerhetsriskerna stora och Farzaneh och döttrarna i Sverige led fruktansvärt. Javid levde i Kabul under stor press och ansträngningar syntes då under betydande säkerförgäves. I februari 2017 hetsrisker och i Tranås låste Migrationsverket in längtade familjen efter att Javid i fängelseliknande återförenas. De i församförvar för att slutligen lingen som är engagerade klara ut om det fanns några hinder för utvisning. för denna familj har hela Migrationsverket kom fram tiden fortsatt kampen för till att inga hinder förelåg. att få familjen återförenad. Under sommaren 2018 I maj 2017 deporterades Javid till Kabul och skildes har familjen äntligen blivit återförenad igen! från sin familj.

Mer info på www.brunnsparkskyrkan.se

Glädjen är nu stor, både i familjen och i församlingen när Javid kom tillbaka till Sverige i juli 2018.


BARN- OCH FAMILJEAKTIVITETER Kan själv!

Välkommen att kontakta vår barn- och familjepastor Carina Bergman

Det är ord man ofta hör från små barn. De tror att de vet och kan det mesta och vill därför göra det. Jag har så ofta med oro sagt till något barn som går balansgång på en mur eller ett staket att de ska vara försiktiga och fått svaret, ”Jag kan inte ramla!”. Ibland undrar jag när detta underbara självförtroende börjar brytas ner. Efter några år kan svaret istället bli, ”Nej, det kan inte jag” eller ”det vågar jag inte”. Att vara barn idag är inte alltid så lätt. Det är många som vill tävla om deras uppmärksamhet och tala om hur de ska vara för att passa in. I skolan kan situationen ofta vara ganska tuff. Bland det bästa jag vet är att se hur barn växer när de får uppmuntran och kommer in i en miljö där de är trygga med både kompisar och vuxna. Vi i Brunnsparkskyrkan vill erbjuda den miljön och förmedla till barnen att de är värdefulla därför att Gud har skapat dem och vill vara med dem alla dagar.

070-314 13 79 carina.bergman@brunnsparkskyrkan.se

Carina Bergman Pastor med ansvar för barn och familj

#GLASS U D

R RTA

STA

R RTA

STA

augusti

26 söndag

augusti

29

E K

N D A K T

P E L

R RTA TAseptember S Oavsett vilken glass du gillar så gillar vi att hänga med dig på fredagarna. Går du i 4:an, 5:an eller 6:an så är du grymt välkommen till #GLASS!

7

onsdag

BIBELKLUBBEN

TIME-OUT

K O J

fredag

#GLASS

söndagar kl 10:00

onsdagar kl 16:30-18:45

fredagar jämna veckor kl 17:30

Under söndagsgudstjänsten är barn i åldrarna 3 år och uppåt välkomna till Bibelklubben som är barnens egen gudstjänst. Vi börjar med en samling där alla barn är med för att sedan gå till tre åldersindelade grupper. Drama, lekar och härliga sånger om Gud på barnens nivå.

För barn som går i årskurs 2-4. Vi börjar alltid med en timmas aktivitet i Hubbarpsskolans gymnastiksal. Sedan kör vi vidare med fika, lek och samling i Brunnsparkskyrkan. Hos oss på Time-Out får du nya vänner och kul gemenskap.

Vi är en grupp för ungdomar som går på mellanstadiet som träffas varannan vecka för att umgås och hitta på roliga aktiviteter. Vi avslutar samlingen med fika och andakt.

SPORTLOVSLÄGER

Alla som går i 4:an, 5:an eller 6:an är välkomna till Brunnsparkskyrkan och ha kul tillsammans! Ingen avgift, men ta med 10 kr för fikat. Vid frågor, kontakta Alva Nyström på 073-814 46 37.

SOMMARLÄGER

I Asby

I Dagstorp

Från årskurs 2 och uppåt har vi skidläger i Asby under några dagar där vi även bor tillsammans i en kyrka. Häng på och njut av skidor och läger tillsammans med oss.

Från årskurs 2 och uppåt har vi sommarläger i Dagstorp, utanför Sunhultsbrunn. Bad, lek, tävlingar, lägerbål och samlingar tillsammans med nya och gamla kompisar.

Mer info på www.brunnsparkskyrkan.se

7


AKTIVITETER FÖR UNGDOMAR UNGDOMSHELGER

UNGDOMSHELG MED ALBIN KARLSSON MED TEAM FRÅN VÄSTERÅS

oktober

oktober

lördag

söndag

6 7

12:00 - Samling och aktiviteter 15:00 - Mat 16;00 - Aktivitet och förberedelse 19:00 - Ungdomsmöte

november november

UNGDOMSHELG MED KROGPRÄSTEN MARCUS OLSSON

10 11 lördag

söndag

12:00 - Samling och aktiviteter 15:00 - Mat 16;00 - Aktivitet och förberedelse 19:00 - Ungdomsmöte

R RTA STAseptember

12 onsdag

SOMMAR- OCH VINTERLÄGER

KONFIRMATION - ”KONFA”

På sommaren är vi ett gäng ungdomar som brukar åka till ett stort sommarläger i Steninge på västkusten. Lekar, bad, gemenskap tillsammans med kompisar och Gud.

Vi erbjuder alla som går i åttan att gå i vår konfirmationsundervisning. Vi går igenom den kristna trons grunder, åker på missionsresa, tonårsläger och avslutar läsåret med en konfirmationshögtid i augusti.

På sportlovet åker vi till fjällen för riktigt bra skidåkning och samlingar tillsammans med nya och gamla kompisar och Gud. Häng på!

Välkommen på informationsträff i Brunnsparkskyrkan den 12 september kl 18:30.

Naturliga material och genuint hantverk…

EDDIE, PATRIK OCH MATILDA

Vi har koll på läget i Tranås Vireda, 578 92 Aneby. Tel. 0390-310 55 www.lovsta-trahus.se

8

TRANÅS | STORGATAN 43 | TEL 0140-38 69 80 | SVENSKFAST.SE/TRANAS

Mer info på www.brunnsparkskyrkan.se


AKTIVITETER FÖR UNGDOMAR När jag möter våra fina ungdomar i vår stad och bygd då blir jag så glad! Jag tänker och ser deras ljusa framtid och meningsfulla liv. Jag ser att det finns en mening och en plan för dem, jag ser ett ljust och hoppfullt liv.

Välkommen att kontakta vår ungdomspastor Benny Gustafsson

När jag pratar med dem så märker jag att de inte alltid ser det jag ser. En del känner oro, en del känner hopplöshet. Många undrar vad livets mening är och vad deras uppgift i livet är. Jag vet att varje ung människa står inför många både lätta och svåra val. Vi i Brunnsparkskyrkan vill vara med och hjälpa ungdomarna i dessa val och att hitta den plan som Gud har för dem. Jesus vill det bästa för varje människa, detta har jag sett så många gånger. Vi i Brunnsparkyrkan vill det bästa för våra ungdomar och vår stad. Tillsammans kan vi göra Tranås och dess bygd till en ännu bättre plats att leva i. Med hopp om att få se både nya drömmar födas och nya mål förverkligas. Benny Gustafsson Pastor med ansvar för ungdom och unga vuxna

R RTA STAseptember

R RTA STAseptember

7

3

fredag

UNGDOMSSAMLING fredagar kl 20:00

För ungdomar som går i högstadiet och uppåt. Vi har en härlig mix av aktiviteter, samtal och andakter.

Fribergs Begravningsbyråer

070-787 54 72 benny.gustafsson@brunnsparkskyrkan.se

GOSPEL HAVEN

Från årskurs 7 och uppåt. Vi upphöjer vår Gud genom dansen. Vi träffas och övar måndagar kl 18:00-19:30. Välkommen oavsett om du är van dansare eller ej.

Vi är en gospelkör för ungdomar och unga vuxna i Tranås. I gospeln och i kören är alla välkomna. En vacker sångröst är inte ett måste utan fokus ligger på glädje i musiken och en god gemenskap.

måndagar kl 18:00-19:30

ALLT INOM GOLV! eller kakel & klinker

Jakob 072-328 00 42

Jour dygnet runt www.fribergsbegravningar.se Ydre 0381-601 45 Gränna 0390-109 36

tisdag

DANSGRUPPEN RUT

Fribergs Begravningsbyrå Tranås 0140-121 50 Aneby 0380-418 69

11

måndag

• Vi lägger alla typer av golvbeläggningar • Slipning, läggning trägolv & parkett • Våtutrymmen – plast Ingbert 070-175 54 15 Magnus Lindh, Helene Boije, Kjell Ram, Erika Millestad, Ulrika Malm

R RTA STAseptember

nyagolvtranas.se Mer info på www.brunnsparkskyrkan.se

tisdagar kl 19:00

SWL

Byggkonsult AB När ditt byggprojekt kräver certifierad kontrollansvarig Välkommen Stefan Lindh 070-147 6401 Hamnparken 4, 573 35 Tranås Besöksadress: Hamnparken 2 info@swlbyggkonsultab.se www.swlbyggkonsultab.se

9


ANNELIES DRAMATISKA LIVSBERÄTTELSE

M

in mormor var kristen och bad för alla oss barn och barnbarn. Jag hade en trygg och harmonisk uppväxt, men mina föräldrar var inte aktiva i någon församling. De första frön av tro såddes i barntimmarna hos en kristen granne i Boxholm, som bjöd hem alla barn i området. I tonåren förälskade jag mig i en kille, en riktig värsting, som var familjehemsplacerad i Blekinge. Jag hamnade i fel kretsar där det förekom mycket alkohol och droger. Jag blev utnyttjad, allvarligt misshandlad av en betydligt äldre tjej och utsattes för övergrepp. På gymnasiet lyckades jag bryta mig loss från detta destruktiva ungdomsgäng, men kände mig ganska illa tilltufsad inombords. Jag sökte efter meningen med livet i andra sammanhang, t.ex. anden i glaset, new age och upplevde ett påtagligt mörker.

Jag reste till Indien 1990 med en vän, där vi besökte hinduistiska och budhistiska tempel, moskéer, och jag badade i Ganges för att få evigt liv. Ingenting av detta kunde dock tillfredsställa på djupet. Jag kände mig som en skadskjuten och sårad hjort som törstade efter kärlek. Jag hade svårt att hantera fattigdomen i Indien, att se hur människor bodde i pappkartonger på trottoarkanten. När jag kom hem till Sverige kände jag mig djupt deprimerad och var svårt magsjuk i sex

månader, men läkarna hittade inget fel på mig. Jag gick med i Vänsterpartiet Kommunisterna, för det var efter Indienresan särskilt viktigt med rättvisa och att alla människor hade lika

värde och delade med sig av sina tillgångar materiellt. Jag kom in på socialhögskolan i januari 1991 och flyttade till Göteborg, jag bodde där på ett kristet studenthem. På Hemmet träffade jag Karin, som blev radikalt omvänd och flyttade till ett kristet kollektiv i England. Jag kände mig djupt olycklig, ensam och drabbades själv av svår syndanöd. Jag vred mig som en liten mask i sängen men fann ingen ro. Jag hade akut ångest och kunde inte sova om nätterna. Till slut orkade jag inte leva mer. Jag minns att jag satt på sängkanten en eftermiddag våren 1992 och sa rakt ut i luften: Jesus om du finns, fräls mig. Ingenting hände direkt på en gång, men under natten hade jag en stark dröm. Jag drömde att det började brinna längst nere vid mina fötter, i en eldstrimma. Lågorna spred sig snabbt upp längs långsidorna av sängen. Plötsligt var jag instängd i lågorna och insåg att jag måste vakna, jag ville inte alls dö, jag ville leva och jag måste vakna! Jag kämpade för mitt liv i helveteslågorna, men sömnen höll mig i ett järngrepp. När jag vaknade upp stod en ängel vid sängen som rörde min panna. Jag blev livrädd. Jag hade aldrig blivit konfirmerad, men

i denna stund grep jag i panik efter en bibel och läste: Vakna upp! Det var precis vad jag hade drömt. Jag känner dina gärningar, du är varken varm eller kall… Jag trodde Gud talade direkt till mig. Dagen efter fick jag en inbjudan i postlådan: ”Vill du upptäcka Jesus?” Det var Svenska kyrkan som bjöd in mig till en Alphakurs i Hagaförsamlingen. Det var första gången jag läste bibeln och satte mig in i skriften/ordet på allvar Jag kände dock att jag var tvungen att låta döpa mig för att bli ren från mina synder och döpte mig i Centrumkyrkan i Boxholm, den 25 maj 1992, dagen efter en stor Jesusmarsch i Stockholm. Jag fick ett bibelord: Romarbrevet 8:1. Det finns ingen fördömelse för dem som tillhör Jesus Kristus. När jag steg ner i vattnet och kände det varma vattnet omsluta mig, fick jag en uppenbarelse. Jag såg hur Gud omsluter alla och allt med sin underbara kärlek. Jag blev andedöpt samtidigt och det kändes som fjäll föll från mina ögon. Jag kunde se klart. Jag kände mig ren som ett litet barn och fullständigt helad från depression och ångest. Jag kände mig saligt lycklig. Jag sträckläste bibeln från pärm till pärm fyra gånger och hungrade efter ordet och sanningen. På ett tältmöte i Mjölby mötte jag tjejen som hade misshandlat mig svårt som 13-åring. Gud hade frälst henne också. Vilken glädje! Min vän Karin kom tillbaka från England och berättade att hon hade bett intensivt till Gud i England att jag skulle bli frälst, döpt i vatten och i eld och att Gud skulle sända änglar till mig. Vi var flera kvinnor som startade ett kristet kollektiv i Örgryte, som vi kallade Hoppets Port och vi brukade ta emot ett 30-tal flyktingar varje onsdag då vi hade väckelsemö-

ten i hemmet. Vi besökte även Härlandafängelset en gång per vecka, då vi läste bibeln, lovsjöng, spelade teater och bad med fångarna.

Jag flyttade till England 1997 där jag bodde i ett kristet kollektiv. Vi delade allting gemensamt som de första kristna. Det var läkare, advokater, lärare, socionomer och sjuksköterskor som levde sida vid sida med hemlösa, missbrukare samt människor med psykisk ohälsa. Vi arbetade med evangelisation och jag gick en själavårdsutbildning (Christian Counselling genom ACC) via The Manna House i Northampton och det öppna universitetet (Northampton University College). Vi blev utsända av självaste biskopen. Jag hjälpte även till som volontär med själavårdssamtal på The Manna House, men större delen av själavårdssamtalen skedde inom församlingen. Det

fanns dock saker som inte stod rätt till i församlingen, därför valde jag att lämna 2002. Det var ett svårt beslut att fatta. Tio år senare manade den helige Anden mig att åka tillbaka och förlåta alla som hade gjort mig illa. Det var en viktig pusselbit i mitt livspussel som jag var tvungen att lägga tillrätta. Idag värdesätter jag den lärljungaskola och tid i det kristna kollektivet som mycket dyrbar. Idag är jag medlem i Brunnsparkskyrkan och jag sitter med i omsorgsrådet. Jag har det senaste halvåret blivit engagerad i Nätverk för kvinnor och WoW-möten. (Women of Worth). Inspirerad av detta ordnade jag tillsammans med min syster en kvinnofrukost i Löfstadkyrkan i maj månad då vi bjöd in Arnhild Aronsson. Den 22 september kommer vi även ordna med en kvinnodag i Brunnsparkskyrkan ”Välsignad att välsigna”, då Eva Marklund m.fl. kommer. Om du känner igen dig i min berättelse är du varmt välkommen att höra av dig till oss i Brunnsparkskyrkan. Vi finns här för dig. Annelie Leacock

Annelie Leacock

FYNDPLATSEN - SECOND HAND Här kan du fynda kläder, möbler, glas, porslin och mycket mera! Hela överskottet går till sociala och humanitära insatser utomlands och i Sverige. Öppettider och inlämningstider: tisdag - onsdag 10-18 fredag - lördag 10-14 Ett samarbete mellan:

10

Storgatan 20, 573 32 Tranås 070-385 72 36 tranas@erikshjalpen.se

Mer info på www.brunnsparkskyrkan.se


DU ÄR VÄLKOMMEN IN I VÅR GEMENSKAP GEMENSKAPEN

DEN LILLA GEMENSKAPEN

Att vara med i en av våra Life- eller Alpha-grupper för att veta mer om kristen tro och uppleva en ny gemenskap i någon av våra sånggrupper eller bara för att umgås.

DEN STORA GEMENSKAPEN

Brunnsparkskyrkan har en rad aktiviteter. Flera av dessa kan du läsa om i den här tidningen. Vi finns för dig och vill vara en helande plats för dig och dina relationer. Vi har som mål att hjälpa människor att finna gemenskap med Jesus Kristus och att människor ska finna gemenskap med Gud.

BÖNEGEMENSKAP

GEMENSKAP MED GUD

Tisdagar 10:00 och onsdagar 19:00

Det kristna livet handlar först och främst om gemenskap med Gud. Kristendom är i första hand varken, en livsåskådning, religion, teologiska idéer eller kristna verksamheter och aktiviteter – det handlar ytterst och främst om att lära känna Herren själv och leva i nära gemenskap med honom. Allt annat är bara ett resultat av den gemenskapen

Vi tror att Gud hör alla våra böner och att Gud vill hjälpa oss i stort och smått. Varje människa kan själv be till Gud men ibland känns det skönt att veta att fler är med och ber. I vår församling är det många som gärna hjälper till och ber. Har du något du vill att vi ska be för? Kontakta oss eller maila ditt böneämne till: info@brunnsparkskyrkan.se eller via vår facebooksida

Att vandra med Gud. Att leva i gemenskap med Gud. Att se Herrens ljuvlighet. Allt det här pekar på ett kristet liv där vi möter höjdpunkterna i tron. Det egna andaktslivet är nyckeln. Att avsätta avskild tid för att umgås med Gud. Att älska Herren och att älska andra människor som sig själv – det är den sanna kristendomen.

VÄLKOMMEN

till Rehn Catering i Tranås. Företaget drivs av mig sedan 30 år tillbaka. Rehn Catering ordnar maten både till den lilla eller stora festen. Jag hjälper både företag och privatprsoner. Eftersom varje beställning är unik skräddarsyr jag den alltid efter behov och önskemål. Titta in på min hemsida www.cathering.se Vi ses! Johan med personal

- flexibel partner för lyckade byggprojekt -

Storgatan 36, 573 22 Tranås 0140-38 54 00 butik.tranas@colorama.se

Hjälmarydsvägen 1

Mer info på www.brunnsparkskyrkan.se

ett byggföretag verksamt inom tre specialistområden: butiksinredning, monterbyggnation samt traditionella byggjobb. Gemensamt för dessa är att vi står för ett helhetsåtagande från idé till färdig produkt. Vi finns i Tranås, men våra uppdragsgivare finns över hela Norden.

GIAB CONCEPT Hörngatan 1, 573 42 Tranås, Sverige Växel. +46 140 77 07 07 info@giabconcept.se

11


LIVSVIKTIGT! Det är mycket som vi tycker är viktigt i livet. Och vi prioriterar gärna sådant vi tycker om. Vissa saker är viktigare än andra. Det är faktiskt livsviktigt att äta och dricka, att sova tillräckligt, att inte somna vid ratten eller glömma sina mediciner. Hälsan är viktig, jobbet kan vara det. Att ha någonstans att bo och att ha vänner är också viktigt. God ekonomi kan väl också räknas hit.

Ja, vad lever man för egentligen? Vad har livet för mening? Är det bara för att födas, leva och dö?

MEN… även om man har allt detta kan livet ändå kännas tomt och meningslöst. Oron och ångesten kan komma trots att man har allt man behöver.

Erfarenheten visar att åtskilliga miljoner människor runt om i vår värld har sin grund i tron på den Gud som sänt sin son Jesus att vara den store Fridsfur-

Det är viktigt att ha en fast grund att stå på. En grund som håller då allt det materiella och yttre inte kan ge själen verklig ro och tillfredsställelse. Det är livsviktigt - om inte förr så inför livets slut att ha något mer att förlita sig till - någon att tro på.

sten. Jesu frid är så mycket mer än allt vad den här världen kan ge. Det är faktiskt livsviktigt att ha en gudstro att förlita sig på. Hur ska det annars gå i evighetens värld? Tänk om det visar sig vara absolut sant det som Guds Ord och Jesus säger! Att inte tro på detta kan visa sig vara det viktigaste misstaget i livet. Tänk om du har missat det allra viktigaste!

FRÄLSNINGSBÖN

DU KAN BE DEN HÄR BÖNEN FÖR ATT BLI FRÄLST Jesus, jag tar emot dig nu. Jag bekänner att du Jesus är min Herre! Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Förlåt alla mina synder. Tack Jesus, att jag nu är frälst och ett Guds barn. Amen. Johannesevangeliet 1:12 Romarbrevet 10:9

Men åt alla som tog emot honom gav han rätten att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn. Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst.

Jag önskar kontakt: Namn:

Adress:

E-post:

Telefon:

Kan skickas till Brunnsparkskyrkan, Storgatan 12, 573 32 Tranås eller e-post info@brunnsparkskyrkan.se eller lämnas till församlingens pastorer eller mötesvärdar.

Brunnsparkskyrkan har ca 500 medlemmar och en stor barn- och ungdomsverksamhet. Brunnsparkskyrkan är ansluten till:

EFK - Evangeliska Frikyrkan har ca 300 församlingar med ca 34 500 medlemmar

Brunnsparkskyrkan, Storgatan 12, 573 32 Tranås. Expeditionen öppet tisdag-torsdag kl 9-12. Telefon: 0140-190 90, e-post: info@brunnsparkskyrkan.se Mer information finns på Brunnsparkskyrkans hemsida: www.brunnsparkskyrkan.se Brunnsparkskyrkans verksamhet är beroende av gåvor. För gåvor: Bankgiro 752-5678 eller Swish 123 682 6663

© Brunnsparkskyrkan 2018

Pingst FFS - Pingströrelsen har ca 500 församlingar med ca 80 000 medlemmar

Brunnen  

En tidning från Brunnsparkskyrkan i Tranås. Presentation av vår verksamhet och vad som händer under hösten 2018 i vår kyrka. Välkommen!

Brunnen  

En tidning från Brunnsparkskyrkan i Tranås. Presentation av vår verksamhet och vad som händer under hösten 2018 i vår kyrka. Välkommen!