Buss På 04 2014

Page 1

Musik Fotografi Film Teater Människor Retro

Fluctuat nec mergitur

ANNO 1988

BUSS PÅ SVERIGE • MAJ 2014

Bingo

– folkBILDaren

STOR INTERVJU: Nu ska Bingo lära dig och svenska folket att ta bättre bilder

TEMA – årets festivalsommar dansar och ler

Göteborg – fiskeby eller storstad? 8 SIDOR: Vi synar Sveriges framsida i sömmarna

Robert Redford i sitt livs roll FÖLJ MED TILL GLASRIKET

Sundbyholms

slottsweekend! 016-42 84 00, www.sundbyholms-slott.se/weekendpaket


‘EN FEELGOOD-FILM SOM GÅR RAKt IN I HJÄRtAt‘ Variety

Irrfan KHAN

“Slumdog Millionaire“ “Berättelsen om Pi“

Nimrat KAUR

a film by

Ritesh BAtRA

EN LItEN NYPA LYCKA KAN FÖRÄNDRA DItt LIV BIOPREMIÄR 25 APRIL


LIFELINE PRESENTERAR

EXTRAFÖRESTÄLLNINGAR! CIRKUS, STOCKHOLM 28 & 29 APRIL DRAKEN, GÖTEBORG 10 & 11 MAJ

MENINGEN MED LIVET ALEX & SIGGE REGI PETER SETTMAN

SCHULMAN

EKLUND

PREMIÄR CIRKUS, STOCKHOLM ONSDAG 8 OKTOBER 19.30 SPELAS I STOCKHOLM & GÖTEBORG HÖSTEN 2014

SISTA FÖRESTÄLLNINGARNA! MAXIMTEATERN, STOCKHOLM 2 & 3 MAJ 19.30

n e m ä ä ä Nit’s Al Pitcher A STAND UP COMEDY SHOW PREMIÄR: RIVAL, STOCKHOLM TISDAG 21 OKTOBER 19.30 SVERGIETURNÉ HÖSTEN 2014

Biljetter: www.ticnet.se, 077-170 70 70 samt www.lifeline.se


Slussidyll vid Dalslands kanal

Inget landskap har fler sjöar

Akvedukten i Håverud

Hela Sverige i ett enda landskap! Besök Dalsland! Här har vi det mesta som Sverige har att erbjuda. Vi är ju trots allt Ett Sverige i miniatyr. Det var målarprinsen Prins Eugen som i slutet av 1800-talet entusiastiskt beskrev Dalsland som ett Sverige i miniatyr. Han kunde inte sagt det mera träffande. Dalsland är slättmarker, kust, fjäll, sagoskogar, berg och hav, allt inom en radie av bara några mil. SKogSDAl ocH SläTTDAl Dalsland delas gärna upp i två delar, skogsdal och slättdal. I de norra och östra delarna av Dalsland breder vildmark och en dramatisk kuperad terräng med många sprickdalssjöar ut sig. Längs Vänerns sydöstra kust och en bit in i det dalsländska landskapet breder Dalboslätten ut sig i ett område som i folkmun benämns som slättdal. Här hittar du stora åkermarker och sädesfält.

SjöriKT Med över 1000 sjöar är Dalsland Sveriges sjörikaste område. 11% av landskapets yta utgörs av vatten. Vår 250 km långa Dalslands kanal och akvedukten i Håverud är idag Dalslands största besöksmål. Unna dig en oförglömlig kanaltur med en av våra tre kanalbåtar. KUlTUr De många bruken är till stor del borta nu men de små brukssamhällena lever vidare, alla med en egen personlighet och besöksvärde. Små butiker, ofta med närproducerade produkter och vackra miljöer. Dalslands variationsrika kultur präglas både av en stark hembygdskultur och innovativa konstfästen. Landskapet blommar av utställningar, museer, musik och massor av kulturevenemang. Upptäck Konstvandringen i Dalsland, Nordens enda Halmmuseum i Bengtsfors, Glasblåsaren i Håverud, våra unika hällristningar i Högsbyn

eller det spännande konstnärskooperativet Not Quite i Fengersfors. Bo BrA & äT goTT Våra hotell har alla sjöläge. Baldersnäs herrgård hittar ni på en egen halvö i Laxsjön, på Hotell Dalia bor ni med blick över sjön Lelång och Hotell Dalsland i Ed ligger till och med mitt emellan två sjöar. Där kan ni njuta av sjöutsikten från fina terrasslägenheter med hotellstandard. Maten håller hög klass på alla våra boenden. Oftast serverar man lokalproducerade råvaror från Dalslands eget skafferi. Välkommen att uppleva allt ni tycker om med Sverige i ett enda landskap. Dalsland är inte störst eller bäst. Men vi har allt som Sverige har att erbjuda. På Dalslands vis!

Upptäck!

Njut!

Trivs! Upplev!

GLUPSK

PÅ DALSLAND

Koppla av!

GLUPSK

PÅ DALSLAND

Mat, Musik, Litteratur & Konst - Tips på

GLUPSK på Dalsland

En helg fylld av Mat, Måltid och Kultur på Fengersfors Bruk.

16&17 augusti

Åmåls Bluesfest

En av Sveriges främsta internationella bluesfestivaler. Direkt vid Vänerns strand.

10-13 july

5 unika evenemang i Dalsland

Bokdagar i Dalsland

Författarläsningar, utställningar och seminarier. Möt Mustafa Can och Liza Marklund m fl på författardagarna i Åmål.

KAOS 2014

Musikfestival i Mellerud med bland andra Agnes och Medina!

31 juli-2 aug

16 augusti

Konstvandring

Besök över 50 konstnärer i deras verkstäder och ateljéer under Kristi Himmelfärdshelgen den

29 maj-1 juni Konstvandring i Dalsland

GluPsk GluPsk Mer information och inspiration hittar du på www.glupskpadalsland.se

på dalsland

www.bluesfest.net

på dalsland

www.bokdagaridalsland.se

www.kulturkaos.se

www.konstvandring.nuLASSE- MAJA – MUSIKALEN

av Erik Norberg och Alexander Öberg

Spelas till 17 maj

En andra chans ... Nummer 37, trea, sjua. Enkel nolla – Bingo! Nu ger sig det svenska fotots enfant terrible på att bli folkbildare; Bingo Rimér ska ge ut en lärobok i foto. Tjenare. Kan man verkligen begära att bli bemött med respekt efter att ha plåtat silikontuttar sedan anno dazumal? Kan man alls hoppas på att framstå som seriös efter att ha lanserat och genomfört det ena visa-pattarna-tjejer-projektet efter det andra? Ja, Bingo Rimér har fräckheten att tycka så, och jag är nog böjd att hålla med; det finns alltid en andra chans. Sedan vore väl människan inte den han är om det nya projektet inte vore skamlöst kommersiellt. Foto är hetare än helvetet. Alla fotar vi med våra mobiler. Och nu ska Magister Bingo visa oss hur slipstenen ska dras. Big up Bingo. Festivaler, festivaler, festivaler. Överallt festivaler. I sommar går man ju självklart på festival, för att lyssna på musik, träffa människor eller uppleva saker man inte visste fanns. Vi har skrivit om en del av de festivaler som står dig till buds. Lite längre fram hittar du ett kalendarium över festivaler i Sverige. Men vi skriver också om festivaler utanför landets gränser. Och så skriver vi om världens största fiskeby; håller Göteborg på att bli en storstad? Hualigen, vem hade kunnat tro det? Vår skribent David Liljefors berättar om läget på landets framsida. Och så Robert Redford. Förstås. Och Fotografiska. Och en del annat. Ha det bäst!

”Föreställningen är lika fräck och förslagen som huvudpersonen antas ha varit. Snyggt utformat med sångnummer som är riktiga showstoppers.” –NWT ”Niklas Riesbeck i huvudrollen gör en imponerande prestation och är scenens naturliga mittpunkt” –NA ”Den verkliga Lasse-Maja är känd för att leverera skrönor, och den vi får på Örebro teater, är en riktig goding.” – nummer.se ”En klar doft av Broadway.” –Sveriges Radio P4

Richard Flinck Chefredaktör, Buss på Sverige Foto: Corinne Bokobza.

Redaktion

Marknad

CHEFREDAKTÖR

SÄLJ- OCH PROJEKTCHEF

Richard Flinck

Marie Tillman, Tel: 0707 17 30 50

ANSVARIG UTGIVARE OCH REDAKTIONSSEKRETERARE

Eva Gottfridsson

REDAKTIONSCHEF

Fredrik Sandberg

ACCOUNT MANAGER

Charlotte Lindmark, Tel: 0706 25 71 78

David Liljefors

Produktion

REDAKTÖR

LAYOUT / PREPRESS

Anton Karlsson SÄLJ- OCH PROJEKTCHEF

Marie Tillman

Brun Media AB, Helsingborg brunmedia.se DISTRIBUTION

SKRIBENTER:

Richard Flinck (RF), Anton Karlsson (AK), David Liljefors (DL), Vincent Flinck Amble (VFA), Fredrik Sandberg (FS), Lolo Amble (LA), Hubert Cauffet-Thibert (HCT), Maïa Reuterswärd (MR), Ylva Floreman, Jea Jonsson, Niclas Goldberg, Lotta Gustavsson, Adam Flink, Mitra Gottfridsson, Mégane Servadio. Bingo Rimér Foto: David Liljefors SOUNDTRACK

Short people, Randy Newman

Cetel Cargo Management AB TRYCK

Kroonpress Ltd, Estonia ISSN 2000-9089 FAKTURERING

faktura@busspa.se Buss på Sverige produceras och ges ut av SUM MARKETING Ltd, United Kingdom

Kontakt POSTADRESS

Buss på Sverige, Box 4147, 102 63 Stockholm, Sverige. E-POST

orebrolansteatern.se Fluctuat nec mergitur

6  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014

Eva Gottfridsson, Tel: 0731 00 10 95

REDAKTIONELL PROJEKTLEDARE

OMSLAGSBILD

019-689 89 89

KEY ACCOUNT MANAGER

ANNO 1988

[resp. förnamn]@busspa.se eller redaktion@busspa.se, info@busspa.se


Innehåll 28. Landets hetaste kostymdesigner

Hela världen i en butik

Hon är en skamlös klädspion som ivrar för bekväma skor. Och folk som inte bryr sig om hur de ser ut – det tycker hon är befriande. Möt Nina Sandström, en av landets hetaste kostymdesigners.

32. Här är sommarens festivaler Festivaldags! Här har du din guide till festivalsommaren. Vi tipsar om de roligaste, knasigaste, mest klassiska och svängigaste festivalerna.

Kartor, g och res uider etillbeh ör

68. Göteborg i våra hjärtan Borta sedan länge är tiden då Göteborg var känt som framförallt en industristad. Kultur- och nöjeslivet blomstrar, kreativiteten flödar och nya spännande stadsdelar som Lindholmen och Skeppsbron tar form invid de etablerade. Göteborg av idag är en spännande mix av pittoreska gränder, modern arkitektur, mikrobryggerier, fantastiska parker och skärgård. Följ med bortom de upptrampade stigarna.

86. Stockholms mest klassiska blueshak På Stora Nygatan i Gamla Stan ligger en av Stockholms riktiga klassiker. En traditionstyngd inrättning som utan uppehåll har erbjudit sina gäster förstklassig blues- och jazzmusik. I 45 års tid. Vi träffade ägaren, Josef Haddad, han har drivit denna kulturinstitution i 16 års tid.

88. Glasriket anno 2014 Glasindustrin är måhända inte vara vad den en gång var i de småländska skogarna. Men över en miljon människor besöker varje år de små samhällena Kosta och Boda för att ta del av den produktion som finns kvar. Samtidigt provar andra glasbruk nya grepp, som digital teknik och nattöppna visningar, för att hitta en ny publik. Följ med till Glasriket anno 2014.

iva Dekorat och rtor väggka ber jordglo

98. Möt en levande legend – Robert Redford Han var 70-talets sexsymbol och affischansikte för den amerikanske hjälten. Alltsedan Robert Redford startade Sundance filmfestival 1978 har han vurmat för independentfilm och hjälpt ett oräkneligt antal nya regissörer. Men många undrar varför ikonen så sällan själv är med i filmer. Anledning: han får aldrig frågan. Nu är han dock aktuell i flera filmer. Buss på Sverige fick ett samtal med en levande legend.

132. Flickfotografen som vill lära svenskarna att ta bättre bilder Bingo Rimér är Sveriges kanske mest kända flickfotograf. Men hans palett är större än så. I flera decennier har han tagit bilder på allt ifrån kungen till djur i Tanzania. Nu har han tagit på sig uppdraget att lära svenska folket att fotografera. I den nya boken Bingos fotoskola ger han sina bästa tips för hur man blir en bättre fotograf. Vi bjuder även på ett utdrag ur hans nya kurslitteratur.

k artbutiken Sveriges bredaste sortiment av kartor Besök butiken: Mäster Samuelsgatan 54, Stockholm Handla online: www.kartbutiken.se 4/2014 BUSS PÅ SVERIGE

7


Sommarutställning!

KATRINEHOLMS KONSTHALL

Ylva Ceder

En alldeles särskild dag 7 juni - 16 augusti Under sommaren 2014 kommer Katrineholms Konsthall att arrangera en soloutställning med Ylva Ceder. Utställningen är ett samarbete med Gallery Wetterling och vi vill med utställningen visa Ylva Ceders måleri och hennes tematiska gestaltningar utifrån igenkänningsbara platser och vardagliga föremål. I utställningen kommer ett 20-tal målningar att visas och därav fem nya verk. Detta för att skapa en så bred förståelse som möjligt för Ylva Ceders måleri och konstnärliga process.

www.katrineholm.se/konsthall


Söker du en bekväm och marknära seniorbostad? Söker du social gemenskap? Söker du eget ekonomiskt seniorboende? Söker du en bostad planerad för seniorer? Seniorvillor erbjuder ett trivsamt, tryggt och ekonomiskt seniorboende. Försäljningspris för nyckelfärdig Seniorvilla inkl. gräsmatta m.m. är från 2.5 milj. Den totala boendekostnaden inkl. driftskostnader (1700:- pr mån) är endast från ca 5 500 kr mån för 90 kvm boendeyta, 14 kvm inglasat uterum samt isolerat garage och förråd. Tomtkostnader, ränta och egen kontantinsats (25%) gör att boendekostnaden varierar.

Seniorvillor bygger och/eller planerar på följande orter: Alunda / Enköping / Fagersta / Falkenberg / Falköping / Flen / Gnesta Hjo / Hällekis / Kungsör / Lundsbrunn / Lidköping / Malmköping Mariestad / Norrköping / Norrtälje / Nykvarn / Sala / Skara / Skövde Sparreholm / Tidaholm / Tierp / Varberg / Älmsta / Örebro / Östhammar m.fl. orter.

Dina önskemål tillgodoses av oss. Försäljning och info : Olof Hartung 070-85 81 508 och Jan Hemberg 070- 55 88 600.

Boka och se mer på vår hemsida, www.seniorvillor.se


KOM OCH SJUNG 1900-TALETS VACKRASTE VISOR VID

I STOREBRO 8 KM SÖDER OM VIMMERBY En skeppssättning med 20 stenar där 40 av de vackraste visorna vi sjöng under 1900-talet är inblästrade. Stenarna står naturskönt vid Stångåns strand och miljön inbjuder till att njuta av den medhavda kaffekorgen. Grupper är välkomna att boka Dragspelare med allsångsledare och kanske även en guide som berättar om Storebro och om stenarnas tillkomst. Mer information hittar ni på vår hemsida www.visansskepp.se Boka besök: Roy Ivarsson 070-515 15 60 Gruppbesök ordnas även till Storebro Bruksmuseum där brukets produkter från järnmalm till de första Storebrobåtarna kan ses.

Komplettera besöket med ett besök på Storebro Gästgiveri, telefon 0492-307 01.

VARMT VÄLKOMNA!I BLICKFÅNGET

The Sound of Music till Karlstad i sommar Kungliga hovkapellet möter Sarah Riedel STOCKHOLM Den 8:e maj ger Kungliga Hovkapellet och Sarah Riedel en specialsydd konsert på Kulturhuset Stadsteaterns stora scen. De utlovar älskade och okända sånger av bland andra Olle Adolphsson och Cornelis Vreeswijk. Gästartist på konserten är Nicolai Dunger. Riedel och Dunger har samarbetat de senaste tre åren, och i en kärleksfull hyllning till några av vår tids största textförfattare och kompositörer framförs dessutom vacker, vemodig och storslagen orkestermusik av bland andra Peter Nordahl. – För mig är texten alltid central och det är verkligen en ynnest att tillsammans med en fantastisk orkester få sjunga lysande, svenska texter. De känns på något vis kristallklart nya – och samtidigt tidlösa och eviga, säger Sarah Riedel apropå samarbetet. AK 3 kulturhuset.stadsteatern.se

NY SNUSBUTIK I STRÖMSTAD TOBAK I slutet av 2012 öppnade Swedish Match världens första snusbutik på Kungsgatan i Stockholm. Den blev en succé, och nu är det dags för butik nummer två som kommer att öppnas i Nordby Shoppingcenter i Strömstad. Butiken öppnas i samarbete med Orvelins och är tänkt att bli en mötesplats för snusare från hela världen. I den nya butiken erbjuder vi unika upplevelser för alla besökare som älskar snus. Upptäck och upplev, gör ditt eget snus, lär dig mer om hantverket bakom eller kom hit bara för att koppla av med en kopp kaffe. Svenskt Snus är en plats utvecklad av snusexperter för vuxna snusälskare, säger Cecilia Källbäck, butiksansvarig på Swedish Match. AK 3 swedishsnus.com

12  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014

KARLSTAD Få musikaler är så älskade som The Sound of Music. Berättelsen om hur musiken räddade familjen von Trapp från ondskan och sorgen har spelats så många gånger sedan premiären på 1950-talet att den har blivit en del av vårt kulturarv. Och intresset verkar aldrig avta. Till sommaren sätts den upp i Karlstad. Bakom projektet hittar vi ER-Musiks Erik Rynefors. – För mig är det här lite av en pojkdröm. The Sound of Music var en del av min uppväxt. När jag var liten Klara Nilsson i rollen som Maria. lekte jag den med min syster, vi sjöng alla sångerna tillsammans och någonstans fanns det en dröm om att en gång få sätta upp den. När jag nu i vuxen ålder såg Klara Nilsson i Annie Get Your Gun, visste jag vem som skulle spela Maria, säger Erik Rynefors. Klara kan f ö även i år ses som Anna i Värmlänningarna i Ransäter. Vid sidan av Klara Nilsson kommer Peter Gröning att spela Georg von Trapp i denna påkostade uppsättning. För regin står Erik Fägerborn som nu efter att översatt musikalen i 10 år får möjligheten att ge sin tolkning. Två pianister står för orkestreringen, vilket enligt Erik Rynefors gör att sångerna lyfts fram mer än om man har en större orkester. – Det görs idag rätt mycket musikaler som vänder sig till företrädesvis yngre men Sound of Music är en pärla – en musikal för tre generationer. Mormor kan ta med sig sin dotter och sina barnbarn till Karlstad för en härlig föreställning, säger Rynefors och fortsätter: – Vi kommer att köra 24 föreställningar med premiär den 18 juli. Vi kör ända till skolorna börjar. Det här blir en chans för folk som kommer utifrån att också kunna njuta av Karlstad som sommarstad. För populära och publikvänliga Scalateatern med sina drygt 400 platser så innebär produktionen ett tillskott genom ”Sommar på Scala”. FS 3 thesoundofmusic.se


Edda Magnason på miniturné SVERIGE Edda Magnason gjorde stor succé som Monica Zetterlund i förra årets svenska storfilm, men det är som sångerska hon är mest känd. I vår ger hon sig nu ut på en turné med fem spelningar i månadsskiftet april/maj. Under konserten i Stockholm får publiken även träffa Hans Ek och kammarorkestern Modern Fantazias. I ett pressmeddelande berättar Edda om samarbetet med Hans Ek. – Jag vet inte vad jag ska säga mer än att Hans Ek är min största idol och det han gör med Modern Fantazias är fantastiskt. Det är som en blandning

av symfoniorkester och storband fast råare och där vad som helst kan hända. Jag kommer spela mest nytt material men också några gamla sånger med orkestern. Jag är enormt inspirerad av samarbetet som nu är igång och ser fram emot att sammanstråla live på Södra teatern! AK 3 eddamagnason.com 29-30 April, 1 Maj: Malmö Victoria Teatern 2:a Maj: Stockholm Södra Teatern tillsammans med Hans Ek & Modern Fantazias 3:e Maj: Göteborg Stora teatern

Våren på Kungliga Balettskolan STOCKHOLM Under våren händer det en hel del på Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm. Den 16:e maj startar årets vårföreställningar där elever från grundskolan och gymnasiet medverkar, koreograferade av bland andra Camilla Wiehen, Brendan Collins och August Bournonville. I början av juni bär det sedan av till Dansens Hus vid Norra Bantorget, där Kungliga Svenska Balettskolan tillsammans med Balettakademin Stockholm framför dansföreställningen “Chapter Number Two”. Skolan, som har sina rötter redan i Gustav III:s kulturpolitiska

gärning, är en riksrekryterande yrkesutbildning som i nära samarbete med dansbranschen utbildar dansare från mellanstadiet till studenten. Här ges alltså en strålande chans att få uppleva framtidens dansare redan nu. Vårföreställningen: 16:e, 17:e, 23:e och 24:e maj 2014. Chapter Number Two: 4:e och 5:e juni 2014.

FOTO: ADAM TONÉR

KARIN BYLUND LANSERAR DIGITALT GALLERI

KONST Fotografen och bloggaren Karin Bylund visar nu upp delar av sina resor och sitt liv i en portfolio som är kategoriserad efter destination. Det genomgående temat är Wanderlust, vilket återspeglar det regelbundet uppdaterade galleriet med bilder från spännande platser. Näst på tur är de ögonblick som för evigt fångats under Karins resa norr om Polcirkeln med mobiltelefontillverkaren Nokia. AK 3 emenka.com/karinbylund/

Mer information om skolan, föreställningarna och var du kan boka biljetter hittar du på: 3 www. kungligasvenskabalettskolan. stockholm.se

Telegrafen är som en väldigt lång katt. Man drar den i svansen i New York och hör dess jamande i Los Angeles. Förstår ni? Radio fungerar på samma sätt. Man skickar signaler här, någon mottar dem där. Skillnaden är att det inte finns någon katt. Albert Einstein (1879–1955), efter att ha blivit ombedd att förklara radio år 1905. 4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 13


I BLICKFÅNGET

PSG lanserar strumpor Paris Tillsammans med svenska Happy Socks lanserar nu de regerande franska mästarna Paris Saint Germain sin egen strumpkollektion. Tanken med kollektionen är att återspegla fotbollsklubbens universum och dess estetik och värderingar. Viktor Tell, creative director vid Happy Socks har tagit fram två par exklusiva strumpor

med målet att genom dem symbolisera klubbens historiska arv och Paris i allmänhet. Huruvida Zlatan och hans lagkamrater är nöjda med utfallet låter vi vara osagt, men för dig som vill titta närmare på strumporna finns de att beskåda och köpa i Happy Socks butiker från början av april. AK 3 happysocks.com/se/psg/

Göteborgs Filmfestival startar TV-kanal GÖTEBORG Under hösten kommer Göteborgs Filmfestival att lansera en ny tv-kanal på internet, kanalen kommer att sända samma filmer som visas under festivalen. Förebilden för den digitala kanalen är de amerikanska video on demand-giganterna Netflix och HBO som låter kunderna streama så mycket film de vill för en fast månadskostnad. Göteborgs Filmfestival har ett tydligt fokus på nordisk film, något som ofta saknas hos de stora video on demand-alternativen. AK 3 giff.se

NETFLIX GÖR SERIE OM COLOMBIANSK KNARKKUNG

LAGA MAT MED LANDETS BÄSTA KOCKAR

STREAMING I den nya serien Narcos får vi följa Pablo Escobar, den legendariske och ökände ledaren för Medellinkartellen. I huvudrollen ser vi Wagner Moura, känd från bland annat Tropa de Elite, och för regi står Jose Padilha. Netflix har på senare tid stått bakom bland annat succéserierna House of Cards och Orange is the New Black. Första säsongen av Narcos kommer att utspela sig över tio avsnitt, och släpps i början av 2015. AK 3 netflix.se

GOURMET Matprovningar, vinprovningar och chockladprovningar, alla ingår de i ett växande utbud av matrelaterade evenemang som både privatpersoner och företag beställer allt oftare. Sveriges Kockar har satsat hårt på upplevelsebaserad matlagning, och erbjuder nu provningar kombinerat med exempelvis en gourmetmiddag. Man ger även vanliga hemmakockar chansen att laga mat med stjärnkockar som Jonas Lundgren och Christer Svantesson. Bland kurserna finns bland annat såser, surdegsbakning och street food. AK 3 sverigeskockar.se

När jag satt på kåken var jag helt uppslukad av de där djupa böckerna, den där Tolstoy-skiten. Folk borde inte läsa de där böckerna. Vilket syfte tjänar de i dagens samhälle? Mike Tyson, f.d. tungviksmästare i boxning

14  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014


Det går som tåget VÅLBERG Att bygga tågbanor, med tillhörande attiraljer som stationshus, tunnlar, vägar, växelterminaler, skog, träd och parker har länge varit en trivsam hobby kring vilken mången pojke samlats. Och än har inte tv-spelen, internet och Facebook dödat den siste tågentusiasten. Tvärtom, modelljärnvägsentusiasterna blir faktiskt fler och fler. För fem år sedan startade Stefan Nilsson ett magasin om modelljärnvägar, och det går, om uttrycket tillåts, som tåget. Magasinet har i dag en upplaga på 3 500 exemplar och finns att köpa i välsorterade butiker. – Vi ser att intresset för modelljärnvägar har ökat de senaste åren. Det beror delvis på att produkterna har blivit bättre. I dag bygger man ofta långa banor av standardiserade sektioner, moduler, och det har blivit populärt, säger Stefan Nilsson och fortsätter: – Ett exempel på utvecklingen är att man kan styra tågen digitalt, och därmed de olika tågen individuellt. I dag kan man köra tåg på samma spår oberoende av varandra, vilket man inte kunde tidigare. Dagens digitala system ger ökade möjligheter;

man har fler möjligheter att detaljstyra belysning, rök, ljud och andra effekter. Det är många datatekniker som tycker om att experimentera med styrsystem och som har börjat med modelljärnvägar. Vilka är utövarna? – Det är främst vuxna från 30 och uppåt. Övervägande delen är medelålders män. Det finns dock även tjejer som håller på. Vi har dock stora mörkertal, så man vet inte hur många som håller på totalt i Sverige, om det är 10 eller 20 000 utövare. Folk har blivit mer öppna med att de sysslar med modelljärnvägar. I Tyskland och Frankrike är det inget konstigt. I Sverige får man direkt Stig Helmerstämpeln. Ligger det inte någonting i den där stämpeln? – Jo, men grejen är inte vad man blir kallad, utan hur man tar emot glåporden. I dag kan fler stå för vad de gör och erkänna att de har kul. Vad är tjusningen med modelljärnvägar?

– Jag har varit intresserad av det här sedan jag var tre år och byggde egna modeller. Det har gått lite fram och tillbaka. Varför man blir intresserad av vissa saker kan vara svårt att förklara. Men för mig handlar det om tjusningen i att kunna återskapa miljöer som har försvunnit, det ligger en hel del i själva animeringen. Är det inte dyrt? – Jämfört med vaddå? Att spela golf är inte heller så billigt. Man styr ganska mycket själv hur dyrt man vill göra det. Mycket kan man göra själv. Man behöver inte köpa specialdesignade modeller som kostar 15-20 000 kronor styck. Vad tycker du man ska börja med, om man vill ge sitt barn modelljärnväg? – Märklin har börjat ge ut billiga, stiliserade modeller som är gjorda för de yngre. De satserna ligger på 500–1 000 kronor. FS 3 mj-magasinet.se Stefan Nilsson 4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 15


Möt Kungliga Svenska Balettskolan

Vårföreställning 2014 Riddarfjärdsteatern Münchenbryggeriet 16/5 kl.18.00 17/5 kl.14.00 23/5 kl.18.00 24/5 kl.14.00

4/6 kl.19.00 5/6 kl.19.00

Dansens Hus

Stockholm

Chapter Number Two kungligasvenskabalettskolan.stockholm.se


DANSMUSEET DANSMUSEET DANSMUSEET

Foto: Cato Lein

Tis – fre 11.00 – 17.00, lör – sön 12.00 – 16.00 Tis––fre fre11.00 11.00varje 17.00, lör––kl.14.00 sön12.00 12.00––16.00 16.00 Tis ––17.00, lör sön Allmän visning söndag Allmänvisning visningvarje varjesöndag söndagkl.14.00 kl.14.00 Allmän Drottninggatan 17, Stockholm www.dansmuseet.se Drottninggatan17, 17,Stockholm Stockholm www.dansmuseet.se www.dansmuseet.se Drottninggatan

Foto: Cato Lein

KONST KONST TEATER TEATER FOTO FOTO KONST TEATER FOTO


Merrill J Fernando Grundare av Dilmah

Det goda teetI BLICKFÅNGET

Själv inte ensam Det är tufft att gå på bio själv. Med tufft menar jag alltså ballt. Det finns faktiskt inga vettiga ursäkter för att avstå, mer än möjligtvis brist på intresse. ”Jag hade ingen att gå med”, kan vi stryka direkt. Jag hör det så ofta. Vill du verkligen se den där filmen( jag vet att du vill det!), och om dina kamrater inte verkar nappa, så tycker jag du ska gå och se den själv. Då kan du skratta högt, för dig själv, och gråta alldeles ohämmat om du känner för det. Detta gäller för övrigt allt man kan vilja göra. Men om vi nu fokuserar på sevärdheter såsom konstutställningar, konserter, teater och dylikt, så är det bara än mer flagrant. Du kan uppleva så mycket på egen hand, och ingen bryr sig. Det ser bara intressant ut, och det väcker andras nyfikenhet. Vilket i sin tur leder till kontakt med nya, spännande människor. Om man vill.

Jag minns en konsert på ett ställe på Söder i Stockholm, som jag tog mig till på den där överdimensionerade Alla hjärtans dag. Själv. Det var nästan rörande att se alla stackare som hamnat där och inte satt på någon romantisk middag. Det var uppenbart, och det fanns en gemenskap och värme som fick mig att känna mig förstådd. Jag mötte senare två andra ensamma själar i samma ”situation”, och tillsammans dansade vi bokstavligen bort ensamheten. Det blev Alla ensamma hjärtans kväll, kan man säga. Jag skulle inte ha sett hälften av allt det jag sett, om det inte vore för att jag tagit bussen och faktiskt gett mig iväg. Alldeles själv. EN GOD VÄN Att irra runt i en ny stad, att besöka en plats med sig själv som enda sällskap kan vara det bästa som finns.

Och tänk på alla nya intryck du kan få med dig, och på hur omhuldad man kan känna sig när man sitter där i mörkret i en biosalong. Och sen ut därifrån som, känns det som, en ny människa. Den känslan är värd mycket. Var gång jag kliver in i ett konstgalleri och ser tavlorna som väntar på att beskådas känns det som att jag får stifta bekantskap med nya, fantastiska personer. I min egen takt kan jag gå och beundra dem, och kanske drunknar jag för en stund i någons porträtts vackra ögon. Igen, gör det själv. Åk iväg på den där festivalen. Gör en skylt och dela ut ”Free hugs”. Du får barnsligt kul och kommer aldrig glömma det. Du är själv, inte ensam. Ut och vinn ditt eget hjärta och hitta en ny god vän för livet i dig själv, om du inte redan gjort det! // Maïa Reuterswärd

Om kvinnor styrde världen skulle vi inte ha några krig. Bara intensiva förhandlingar var 28:e dag. Robin Williams, komiker och skådespelare

20  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014


Le Rock FRANKRIKE Hamnar du i Frankrike i sommar så råder det ingen brist på franska festivaler för ett rockfan i förskingringen. Om du befinner dig i någon av städerna Paris, La Rochelle eller Belfort kan du gå på unika festivaler i sköna omgivningar där du kan vara dig själv. Rock en Seine är en Parisfestival man inte får missa. Den hålls i parken SaintCloud, en fantastisk plats där du kan skrika så mycket du orkar. Portishead, Arctic Monkeys, Blondie och många fler kommer hit i sommar. Les Eurockéennes äger rum på halvön Le Malsauc. Denna bevarade naturmiljö och naturskyddszon omgiven av två sjöar är det perfekta stället för att njuta av livemusik och dansa ute i det fria. Huvudakter som The Black Keys, Franz Ferdinand och Metronomy är bokade i år. Les Francofolies går av stapeln invid hamnen Vieux-Port. För svenska frankofiler är detta ett ypperligt tillfälle att åka och lyssna på huvudsakligen franska grupper – något som kännetecknar denna välkända festival. Jacques Higelin, Jean-Louis Murat och Stromae står på festivalprogrammet. City Sounds anordnas för andra gången och riktar i år ljuset på Melbourne.

Förra året var det San Francisco som stod för festens tema. Festivalen, som grundas på principen att boka nya och begåvade oberoende rockartister, har goda framtidsutsikter. Musikstilar som punk, garage, glamrock, pop, rockabilly, noise och psykedelia kommer att vara representerade på 104, Paris färgstarka och vackra kulturcentrum. Paris International Festival of Psychedelic Music inviger sin första festivalupplaga med La Machine du Moulin Rouge i hjärtat av området Pigalle i Paris 18:e arrondissement. The Soft Moon, TOY och The KVB är nya psykedeliska band som kommer att få dig att gå upp i musiken och uppleva djupa känslor, kanske till och med hallucinationer. För dem som vill tillbaka till framtiden… • Paris International Festival of Psychedelic Music 4 och 5 juli på La Machine du Moulin Rouge i Paris • Les Eurockéennes från 4 till 6 juli 2014 i Belfort • Les Francofolies från 10 till 14 juli 2014 i La Rochelle • City Sounds 19 och 20 juli på 104 i Paris • Rock en Seine från 22 till 24 augusti 2014 i Paris på Parc de Saint-Cloud HCT

GÄLLER BARA BOYS JÄMLIKHET Konstnärsklubben i Stockholm delar varje år ut drygt två miljoner kronor till konstnärer som på grund av ålder eller sjukdom fått nedsatt arbetsförmåga. Det vill säga, manliga konstnärer. Och även i fortsättningen kommer Konstnärsklubben i Stockholm att vara en klubb för enbart män. Med stor majoritet röstade årsmötet ner förslaget att tillåta även kvinnliga konstnärer som medlemmar, har Sveriges Radios ”Kulturnytt” tidigare rapporterat. Med anledning av det manliga konstnärsgeniets fortsatta aktualitet spelar scenkonstkompaniet Lumor föreställningen «Det gulliga pojkslemmot» på Teater Brunnsgatan fyra i Stockholm. I pjäsen möter vi den bedagade författaren Manne Törnlund, vedergällaren Niels och serietecknaren Linnea. Skådespelaren David Wiberg har skrivit texten och spelar alla roller i en poetisk och humoristisk föreställning som kretsar kring havererad manlighet. Lumor är ett fristående scenkonstkompani som funnits i sin nuvarande form sedan 2004. 3 brunnsgatanfyra.se

Värmande berättelse om ett oväntat möte SVERIGE I april har kanske årets skönaste feel-good-film premiär. Den indiska filmen The Lunchbox, utspelar sig i ett myllrande Mumbai och handlar om hur två matlådor förväxlas mellan en änkeman, som gör sina sista dagar på jobbet och en man i karriären, som normalt får sin matlåda av sin hemmafru. Den unge mannen får änkemannens torftiga krubb, medan Sajaan, som änklingen heter däremot får en smakupplevelse av rang. Maten är så ljuvlig att han börjar brevväxla med hemmafrun,

Ila. En brevväxling som leder till fördjupad vänskap. Ila och Sajaan finner en efterlängtad vänskap, där de kan byta sina innersta tankar och stödja varandra i livets svårigheter. I rollen som Sajaan ser vi en av Indiens mest populära skådespelare, Irrfan Khan, från biosuccéer som Life of Pi, Slumdog Millionaire och The Amazing Spider-Man. Filmen öppnar den indiska filmfestivalen 22 april i Stockholm och har Sverigepremiär den 25 april. FS 3 scanbox.com/se

Nu har du chansen att värma upp inför den här indiska godbiten. Delta i vår tävling, 3 vinnare får 2 biobiljetter, 1 lunchlåda och 3 paket härligt indiskt från Yogi Tea. Skriv ditt namn och adress till tavling@busspa.se.

4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 21


t

E ”Ett riktigt lyckopiller”

”... humor som är obetalbar”

”Manuset är genialiskt. Ensemblen är världsklass.”

VF

DN

NWT

Pensionärerna är tillbaka! Året är 2052 och teaterverksamheten på Wermland Opera har lagts ner och huset är numera äldreboende för teaterns pensionerade sångare. En gång om dagen samlar sköterskan dem på scenen för en kulturell trivselstund med andliga sånger och Gullan Bornemark-visor. Sammankomsten tar sig dock en helt annan vändning än vad sköterskan och publiken tänkt sig …

r p e r i t i r o v Fa

Åren har gått, men under den bräckliga fysiken bankar fortfarande unga, starka hjärtan med spelglädje och ungdomligt uppror i behåll. Kort sagt; det handlar om generationen som vägrade bli gammal, som ville vara evigt ung, Forever Young.

Stora

ermland Opera┃ 2 maj - 3 juni┃W Teaterpaket från 1120:-/person (Del i dubbelrum, frukost samt 2-rätterssupé, musikalbiljett och programblad)

Biljetter: 054-21 03 90 | www.wermlandopera.com


Unna dig ett paket med opera, teater, golf, festival eller shopping.

ris!

a scenen

Vi har förmånliga paketerbjudanden. Dessutom bor du bekvämt och vackert vid Klarälvens strand.

www.elite.se/karlstad 054-29 30 00


MEDRESENÄR HELENA PAPARIZOU

”MUSIKEN KOMMER ALDRIG TA SLUT FÖR MIG” Helena Paparizou står med en fot i Grekland och en

i Sverige. Hon slog igenom med gruppen Antique i början av 2000-talet och blev en internationell superstjärna efter solosegern i Eurovision med My Number One 2005. Nu återhämtar hon sig efter ännu ett schlagerframträdande, den här gången i Sverige.

H

TEXT: Anton

elena Paparizou kom på fjärde plats med låten Survivor i schlagerfestivalen. Att hon valde att ställa upp i festivalen gjorde att hennes nya album fick skjutas upp ett halvår. När Buss på Sverige får tag i Helena är hon i hemstaden Aten, men precis på väg att åka till Sverige. Vi inleder med att fråga hur stämningen är i den grekiska huvudstaden. – Det är ungefär som det brukar vara här. Lite småjusteringar inom politiken och så. Men folk börjar bli gladare och solen skiner. Det är helt klart på väg att bli bättre igen! Hur disponerar du din tid mellan Sverige och Grekland? – Jag bor i Aten, men på sistone har jag pendlat en del fram och tillbaka. Det har varit både melodifestival och albumsläpp så då har jag varit en hel del i Sverige. Hur har veckorna efter melodifestivalen varit? – Det har varit ett väldigt farande mellan Sverige och Grekland. Jag har en massa projekt som pågår och så plattan som precis är släppt. Sen har arbetet med nästa skiva redan startat, jag är en albumartist så det är bara att ge sig på nästa projekt. Vad kan du berätta om nya skivan? – Den heter One Life. Det är en platta som handlar mycket om kärlek. Den är egentligen färdiginspelad sedan september förra året, men eftersom Survivor var med i melodifestivalen var vi tvungna att vänta med att släppa skivan. Det var ett spontant beslut, men låten var så bra att jag var tvungen att vara med. Skivans budskap är att vi måste njuta av det enda livet vi har, oavsett vad som händer. Den är fylld av kärlek och glädje. Jag är fortfarande en popartist, men det kanske är en lite mognare skiva med lite fler ballader och så. Vi har arbetat med den här plattan i drygt två år, och jag släppte en grekisk version av den förra året. Men den här innehåller ytterligare fyra låtar. Finns det saker som funkar i Grekland men inte i Sverige? – Grekerna gillar det lite mer folkliga kanske, melodierna är mer anpassade för Grekland. Var det ditt eget beslut att skjuta upp skivsläppet och ställa upp i melodifestivalen? – Jag älskar att jobba i grupp och litar på alla mina kollegor. Men samtidigt är det ju jag själv som måste ta besluten. Att ställa upp i melodifestivalen var mitt eget beslut. Jag var och finslipade på plattan när jag hörde Survivor i studion, och jag kände direkt att den handlade om mig, men då var låten redan klar för melodifestivalen,

24  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014

Karlsson

så då blev det så att vi sköt upp allting så att låten kunde vara med på plattan. Det är förstås oftast så att många har åsikter, men i slutändan är vi ändå alltid enade. Men att det tog så lång tid gjorde att man hann bli väldigt nervös under månaderna från det att albumet var färdigt till att vi släppte det nu. Hur är det att ställa upp i schlagern när man redan har vunnit Eurovision, kände du någon mättnad? – Det är självklart så att man känner sig lite mätt. Visst, jag redan har gjort schlagern, men nu tänkte jag mer att jag kunde njuta och ta till vara på varje liten stund. När jag vann för Grekland 2005 så uppträdde jag i Aten fem gånger i veckan, samtidigt som jag reste runt i Europa och var Greklands turistambassadör. Så även om den perioden var väldigt rolig var det hektiskt och det är en hel del saker från den perioden jag inte minns. Så den här gången försökte jag fokusera på att skapa minnen. När man är lite mer mogen kan man också njuta mer. Sen är melodifestivalen i Sverige väldigt stor, det känns nästan som ett lika stort evenemang som Eurovision. Det är massa tävlingar, mycket resande och ett jättehektiskt schema. Jag var dessutom med i andra chansen, och sedan finalveckan. När jag kom tillbaka till Aten sen så visste jag knappt var jag var någonstans. Det är en slags undermedveten stress som släpps lös efteråt, även om man har njutit och haft jätteroligt. I Sverige är ju intresset kring melodifestivalen närmast hysteriskt. Hur är synen på Eurovision i Grekland jämfört med Sverige? – I Sverige är det så mycket större. Det håller ju på i veckor. Här i Grekland så väljs det antingen ut en artist som får sjunga fyra olika låtar, eller så är det kanske fyra olika artister som tävlar med varsin låt. I Sverige är det mer pampigt. Jag hade nog inte riktigt förstått hur stor exponeringen är i Sverige heller. Nu är jag igenkänd igen bland folk i alla åldrar. Och att komma fyra av alla dessa bidrag var både chockerande och förstås väldigt glädjande. Vad tyckte du om Sanna Nielsens vinnarbidrag? – Det var verkligen på tiden att Sanna fick vinna. Sen älskar jag låten också. Varje gång hon sjunger den låten så gör det ont, den är jättefin. Men det måste ju varit väldigt tufft för Ace Wilder att förlora med bara två poäng. Det hade varit svårt att hantera. Hur skiljer sig synen på dig som artist i Sverige och Grekland? – Det är ju definitivt skillnad. I Sverige upplever jag att jag varit lite saknad, men det är ju ett pris man får betala när man är borta mycket. I Grekland har jag släppt många skivor och blivit väldigt uppskattad.


Men det som är gemensamt för båda länderna är att publiken känner igen att man är en duktig artist. Så jag får mycket bekräftelse för min musik. Det viktigaste för mig är att jag får komma nära människor tack vare min musik och det får jag göra i båda länderna. Jag läste att du står i begrepp att gifta dig, grattis! – Tack! Vi har försökt planera in ett bröllop men det är svårt när man är så spontan som jag är. Men inom ett år hoppas vi att det blir av. Det viktigaste är att vi kan ha bröllopet med båda våra familjer. Vi har släkt på många olika platser och reser båda mycket så vi ska försöka bestämma efter sommaren när det lugnat ned sig lite. Det känns nästan som att du redan har gjort det mesta inom musiken. Vad har du kvar att göra i karriären? – Fler låtar och skivor, mer inspiration. Musiken är något som aldrig kommer att ta slut för mig. Om två år så har jag sjungit i halva mitt

liv. Det är ganska exakt femton år sedan min karriär startade, så det är ju nästan allt jag har gjort. Att få känna att man har hållt på med det här så länge, och samtidigt känna att man har världens roligaste jobb, det är värdefullt. Jag känner att jag alltid har en bit kvar att gå, att det finns plats för utveckling både som artist och som människa. Jag vill gärna fortsätta sjunga tills jag fyller 95! p

HELENA PAPARIZOU Fluctuat nec mergitur

ANNO 1988

FÖDD: 31:a januari 1982 i Borås. FAMILJ: Fästmannen Andreas, mamma, syskon och syskonbarn. BOR: Aten. AKTUELL: Med albumet One Life. 4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 25


i

o

n

p

e

t

i

t

c

m

o

Världsvinnare WDS Stockholm-08 Bratislava-09 Herning-10 Paris-11 Salzburg-12

Svenska K9 COMPETITION har satt en ny, högre världsstandard inom pälsvård för hund och katt. Serien förkortar din arbetsinsats med upp till 50%, tack vare enastående tovutredning, snabbare torktid, långvarigt resultat och enkelheten att använda. Oavsett ras och pälstyp. Vi garanterar kvalitén och lovar dig toppresultat med högt miljömedvetande som bonus. Upplev svensk världsklass. Till tävling och vardag.

K9 Competition grooming

100%

ALOE

VERA

orangekom.se

w w w . k 9 c o m p e t i t i o n . c o m


HUNDGRINDAR

Grindar till över 200 bilmodeller. Krocktestade lastgaller till de vanligaste modellerna.

HUNDBURAR

Krocktestade, måttanpassade burar till de flesta kombibilar. Finns även som hel- och trekvartsbur.

NU ÄVEN SOLSKYDD TILL DE VANLIGASTE KOMBIBILARNA FÖR DIG SOM VILL ÅKA TYST OCH SÄKERT

Per Uddéns väg 14, 861 36 Timrå Tel. 060-404 89 www.jeppe.com Hundsp1203a002_JEPPE 1

2012-01-27 06.15

Goda råd inför ditt hundköp En hund är en ny vän och familjemedlem som kommer att finnas vid din sida i många år. Det är viktigt att du vet så mycket som möjligt om den hundras du väljer för att ni ska få ett bra liv tillsammans. Välj hundras med omsorg Ha inte för bråttom när du väljer hundras. Är det exempelvis en ren sällskapshund eller en uthållig jakthund som passar bäst för dig och ditt liv? På vår sajt hittar du hundraspresentationer med beskrivningar och foton, kontaktuppgifter till uppfödare samt tusentals valpannonser.

Tips och råd inför hundköpet Valpköpet är bara startpunkten för ditt nya hundliv. På Köpahund.se finns mängder med tips och råd inför hundköpet och den första tiden tillsammans med din valp. Gör ett tryggt hundköp hos oss – På Köpahund.se hittar du enbart registrerade valpar från Svenska Kennelklubbens uppfödare. Uppfödarna ska följa regler som är till för både dig som konsument och för hundens bästa!

Besök Köpahund.se! En tjänst från Svenska Kennelklubben – hundägarnas riksorganisation 4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 27


MEDRESENÄR NINA SANDSTRÖM

NINA SANDSTRÖM Fluctuat nec mergitur

FÖDD: 1966 i Umeå. FAMILJ: Sambon Magnus Länje, barnen Tora och Malte (från ett tidigare förhållande) och hundarna Doris och Bruno. YRKE: Kostymdesigner och stylist. UTBILDNING: Konstfack, textil. BRUKAR JAG SÄGA: Puss och kram. BRUKAR JAG GÖRA: Jag brukar alltid skapa något eller hitta på nåt nytt. Jag syr, lagar mat eller grejar med nåt annat. OM ATT KLÄ SIG I SVART: I en viss ålder, när skrattrynkorna börjar samlas, så är mörkblått snyggare än svart, det blir inte lika hårt mot ansiktet.

28  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014

NINAS TRE BÄSTA BUTIKER I STOCKHOLM: HATTBAREN, Götgatan 39. En fantastiskt välsorterad hattbutik som har allt. Schyssta kepsar, stiliga herrhattar som äkta “Borsalino” och “Panama” stråhattar och baskrar i alla färger. SNEAKERS AND STUFF, Åsögatan 124. Paradiset för den som älskar bekväma skor. Grym sortering av sneakers och coolt streatwear. LISA LARSSON SECOND HAND, Bondegatan 48. En liten mysig secondhandbutik, proppfull med unika vintageplagg.

ANNO 1988

KARRIÄR: På Dramaten har Nina gjort kostymer till ett drygt 30-tal uppsättningar. Bland annat till Skuggpojkarna, Vildanden, Festen, Woyzeck, Måsen, Medealand, Scener ur ett äktenskap, Höstsonaten, En familj, Fanny och Alexander, Werther, Farliga förbindelser, Other desert cities, Richard III. Nina Sandström har också gjort kostymer till bland annat Teater Galeasen, Backstage (Stockholms stadsteater), Cullbergbaletten, Skånes dansteater, Århus teater och Kungliga Operan. På film har Nina Sandström gjort kläderna till bland annat Kaninmannen, Masjävlar, Kommer hem, Nina Frisk, Allt om min buske och Maria Bloms senaste film Hallå, hallå!.


”JAG BÖRJAR ALLTID MED SKORNA” Hon är en skamlös klädspion som ivrar för bekväma skor.

Och folk som inte bryr sig om hur de ser ut – det tycker hon är befriande. Möt Nina Sandström, en av landets hetaste kostymdesigners. TEXT:

Lolo Amble

– Jag är nyfiken och tittar mycket på folk när jag är ute och går. Jag stirrar och snokar. När jag jobbade med Maria Bloms långfilm ”Hallåhallå” satt vi på ett kafé i Falun och snodde folks klädstil och lånade till karaktärer. Nina Sandström skrattar. Vi sitter i hennes och sambon och fotografen Magnus Länjes gemensamma studio på Söder i Stockholm. Fotograferingar, klädprovningar och ett ständigt skissande på nya kostymer samsas om utrymmet. Sedan i slutet på 80-talet har Nina Sandström jobbat som kläddesigner. Hon har inte begränsat sig utan hela tiden hållit sig öppen för både film, teater, dans, opera och även stylistuppdrag. Hon älskar växelbruket, säger hon. «Det handlar alltid om att berätta en historia”. Hur börjar du när du ska “klä” en skådespelare inför en roll? – Skor och underkläder är det viktigaste. Jag börjar alltid med skorna. Jag tänker: hur står, går och sitter den här karaktären? Jag vill hjälpa skådespelarna att komma in i sina karaktärer. Det handlar inte bara om hur kläderna ser ut, utan också om hur de känns på kroppen. Det vet vi ju alla att när vi ska iväg på en fest till exempel så blir vi ofta stående framför spegeln och byter, provar och ändrar. Plaggen i garderoben har vi en gång köpt, men det ska ju kännas rätt också. Är det likadant för dig, när du ska på fest? – Ja, det är det nog. Vad brukar det sluta med? – Bekväma skor! Det viktigaste är att man trivs i kläderna. Det må låta bondförnuftigt men trivseln är ändå det viktigaste, säger hon och skrattar. Nina Sandström, född 1966, växte upp i Umeå. Föräldrarna hade inga konstnärliga yrken men morfar var skräddarmästare och farmor sömmerska. Redan på högstadiet kunde Nina sy sina egna kläder men det var först i gymnasiet när hon hittade en bok med Marik Vos fantastiska kostymskisser till Bergmans Oscarsbelönade film Fanny och Alexander som yrkesbanan stod klar – hon skulle bli kostymdesigner. Efter textillinjen på Konstfack i Stockholm i början på 80-talet har hon ansvarat för kostym till över trettio teateruppsättningar, ofta i samarbete med regissören Stefan Larsson, som hon lärde känna redan på teater Galeasen. Att hon förra året själv fick ge sig in i Fanny och Alexanders värld på Dramaten var stort. Våren 2013 gästspelade uppsättningen, regisserad av Stefan Larsson, i Washington. – Det som lockade mig till att bli kostymdesigner från allra första början var processen, samarbetet. Att jobba tillsammans med den som gör rum och ljus, att lyssna på skådespelare och regissör, att arbeta

FOTO:

Dramaten

mot ett gemensamt mål, det är det som är så roligt. Har man jobbat länge ihop är det lättare naturligtvis. Med både Stefan Larsson och koreografen Örjan Andersson, som jag också ofta samarbetar med, uppstår en trygghet, därför att de är trygga i sina roller. Vi behöver inte leverera inför varandra utan kan lugnt arbeta fram till premiär i en process där jag törs ändra saker i sista stund. Du har gjort kostymerna till Shakespeares klassiska drama Richard III, som just nu spelas på Dramaten i Stockholm. De manliga skådespelarna är stilrent klädda i svarta byxor och vit skjorta. Inga kungakronor och gyllene spiror där inte. – Eftersom pjäsen rymmer så många karaktärer så spelar skådespelarna flera roller. Min och Stefan Larssons utgångspunkt var att Shakespeares text är så fantastiskt rik i sig själv, vi behöver inte markera med kläder när de byter från en roll till en annan. Hur mycket har vårt sätt att klä oss förändrats under säg de senaste trettio åren egentligen? Midjan i jeansen har åkt upp och ner och axlarna varit bredare än idag, men i stort sett? – På ett sätt har det kanske inte hänt så mycket, men samtidigt tycker jag att det finns en lekfullhet i klädvanorna idag som är väldigt rolig. I dag när män i medelåldern fortfarande går omkring i sneakers så klär sig många ungdomar lite gubbigt i cardigan och keps. Sånt är kul, tycker jag. Du har också klätt artister som Ulf Lundell och Eva Dahlgren, både privat och på scen. Hur gör du då? – När man jobbar med kläder åt en artist så handlar det inte om att skapa en karaktär utan att lyssna in artistens önskemål. Vad är det för sammanhang? Ska kostymen användas på en Grammisgala till exempel eller är det scenkläder. Jag tycker om att lära känna en person först för att kunna hjälpa honom eller henne att hitta fram. Nina Sandström har också designat kostym till dansföreställningar och har just gjort sitt första samarbete med Kungliga Baletten på Operan i föreställningen The Emperor, med Örjan Andersson som koreograf. – Det har varit ett hemskt roligt arbete. Jag är ju mest van vid att «klä ord» så att säga. Att göra kostym till dansare är ett relativt nytt språk som jag gärna vill fortsätta utforska. Till sist, bästa plagget alla kategorier? – En bra underklänning. Alla plagg blir snyggare med underklänning. Och var köper jag den? – På Twilfit. Den heter Ann Light Shape. 4/2014 BUSS PÅ SVERIGE

29


18 - 19 2014TEMA FESTIVALER

32  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014


Det roligaste som finns är

FESTIVALER Det vankas festival, det bästa med

sommaren enligt Buss på Sveriges skribent. Glädje och sol och musik, vad mer kan man begära? TEXT: Vincent

N

Flinck Amble

u är det snart sommar. Och som svensk kommer sommarens frihet med ansvar. För när solen skiner och man är ledig från jobbet är det dags att ha roligt. Har man inte det så har man nämligen misslyckats. Och misslyckanden tycker vi ju inte om. Så hur ska man bära sig åt? Vad är egentligen det absolut roligaste man kan tänka sig? Somliga svarar Hey Baberiba och OLW. Vi på Buss på Sverige håller inte med. Nej, det roligaste som finns är ju festivaler. Det är för oss en självklarhet. Så det är bara att packa ryggan och åka kanske ni tror. Men så enkelt är det inte. Bara i Sverige finns nämligen fler festivaler än vad någon orkar räkna. Varje år bommar gamla igen för att ge plats åt nya. Det är en djungel därute. Men vi visar vägen. Med vår journalistiska machete hugger vi rankorna av träden och blottar ett eldorado av festivalglädje. För det är just glädjen man är ute efter när man åker ner till andra sidan landet och slår läger bland hundratusentals likasinnade. Det är glädjen av vännernas sällskap eller av att få stifta nya bekantskaper. Glädjen av att höra musiken man älskat i åratal eller av att dansa till nyupptäckta toner. Glädjen av att få sitta i solen är kanske den största. Så länge det är rätt smak på luften. Så

FOTO:

Claes Thureson

länge mänskorna omkring än är glada så är festival – faktiskt – det absolut roligaste som finns. Det finns mycket att säga om festivaler. Men orden gör inte upplevelsen rättvisa. Man måste ut dit för att verkligen förstå. Och vår festivalguide täcker allt man måste veta innan man beger sig. Under sidorna som kommer ska ni få läsa om allt mellan himmel och jord. Vi besöker de vissjungande trubadurerna i Västervik, de tomatkastande spanjorerna i Bunol och de glada sumobrottarna i Tokyo. Vi lär oss allt om de ädla dryckerna i Malmö och i Göteborg. I Amerikanska södern får vi lära oss vad som händer om man hånar en redneck för länge. I gamla Uddevalla ställs det till med stor fest och alla är bjudna. Natursköna Österlen bjuder på sköna melodier och välsmakande mat. Dessutom intervjuar vi festivalaktuella power metal-bandet Sabaton. Vi beger oss till Göteborg för filmfestival och till Frankrike för vad de kallar för ”Le Rock”. Vi har sökt högt och lågt för att få fram det allra bästa. Och det är just precis vad vi har hittat! Det är ett fullspäckat nummer du håller i handen. Det är späckat till bristningsgränsen med otyglad festivalglädje. Så vad väntar du på? Det är dags nu. Vänd blad! p

4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 33


KÖP BILJETTER PÅ: ticnet.se, Örebrokompaniet (019-212121), Najz Prajz Örebro. OBS! 13 års åldersgräns för att komma in på festivalområdet. Ingen åldersgräns för fotbollen!

| |

tell Bokailhjoett + b pÅ direkttown.com ebro

www.or


fredag 30 maj 2014

GÄrdet Stockh k olm kh

SLAYEr A AYEr

m StODOn GHOSt GOjIrA mA fLER BAnD tillkommer

LÄs mer pÅ www.sthlmfIelds.se KÖp dina biljetter pÅ www.ticnet.se Med reservation för ändringar i programmet.

#sthlmFIelds


TEMA FESTIVALER

JUBILEUM MED BACKAFESTIVALEN Det är högsommar när Backafestivalen på Österlen firar sitt 10-årsjubileum. Förhoppningsvis är det också sommarväder, det är då festivalen är som allra bäst där den utspelar sig på de vackra ängarna alldeles nära havet.

J

ubileet till ära förlängs festen med en dag, från den 10 till 12 juli, och utökas med ytterligare en scen; vid lägerelden. – Vi är så peppade! Programmet är inte klart, det jobbar vi med och släpper löpande på hemsidan. I år blir det både guldkorn från förr och nya spännande konstellationer inom musik och scenkonst. Artister som spelat på festivalen genom åren är bland andra Dan Anderssontolkaren Sofia Karlsson,

36  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014

TEXT:

Jea Jonsson

FOTO:

Claes Thureson

norrländska Väärt, Emil Jensen, Östblocket, Sousou & Maher, berättar producenten Petter Wickman: – Det ligger så mycket kärlek bakom dessa tio år som gått, så många minnen och upplevelser. På den vägen fortsätter vi. Backafestivalen startade 2005 i Rörum, alldeles bakom Mandelmanns Trädgårdar. Efter två år på backarna tvingades man flytta, det blev för mycket trafik och för trångt. Numera är det i Baskemölla, bakom Tjörnedalagår-

den, man håller till. Flytten har inte förändrat festivalens familjeprofil med signum; Musik, Mat, Möten, Miljö och Mångfald. Varje år räknas cirka 2 000 besökare in. Enligt förra årets publikundersökning ligger medelåldern på cirka 30 år. – Vi gör en kvalitetsfestival med små resurser, men med mycket lust och vilja. Både funktionärer och besökare är i alla åldrar; allt från tonåringar till pensionärer, säger Petter Wickman.


BARNEN VIKTIGA Barnen är en viktig publik och för dessa, liksom för vuxna, ordnas flera workshoppar, bland annat i dans. Mycket populärt bland de yngsta är att klättra och hoppa i hö i en stor halmborg. Lockar gör också en tipi där det berättas sagor och skrönor. – I år utökar vi med en lägereldsscen som förstås blir beroende av vädret. Här tänker vi oss något mera avskalat och intimt, med berättare och trubadurer, säger Petter Wickman.

Klara hittills, artister som själva bad om att få medverka, är månginstrumentalisten Esbjörn Hazelius och Johan Hedin, en av landets främsta nyckelharpister och extra stolta är vi över att Ale Möller som kommer med sin unika trio, med Mats Öberg och Olle Linder. Ett stort antal kurser är som vanligt på gång, till exempel i afrikansk och orientalisk dans samt afrikanska trummor.

TÄLT OCH HUSVAGN Utöver berättartält och lägereld blir det musik på tre scener: Backascenen, Danstältet och Caféscenen, varav två med rullande program. Den som vill tillbringa nätterna på plats kan göra det på ängscampingen men då är det tält som gäller. Gäster med husvagn hänvisas till de närliggande campingplatserna i Simrishamn eller Kivik. p 3 backafestivalen.se. 4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 37


TEMA FESTIVALER

LYCKLIGA OMSTÄNDIGHETER OCH HÅRT ARBETE Uddevalla Solid Sound är festivalen mitt i Bohuslän. I tre år har man

anordnat festligheter i slutet av augusti. I år gästas Uddevalla av artister som Timbuktu, Melissa Horn och Laleh. Festivalbranschen har varit hård de senaste åren. Stenhård. Men Uddevalla Solid Sound tycks bara gå bättre och bättre. Vad är det egentligen som lockar människor dit? Vad kommer att bli det bästa med årets festival och vilken har varit den bästa spelningen hittills? Vi har intervjuat Simon Tehyrell och Pontus Blom, festivalens två grundare. TEXT: Vincent

Flinck Amble

Vilket är ert bästa minne från tidigare år med Uddevalla Solid Sound? – Jag tror att alla som var på första årets festival kommer ihåg Heymoonshaker som är en brittisk beatbox- och bluesduo. Det är verkligen en speciell akt. De är helt världsunika med sin grej. Nu har de slagit igenom rätt ordentligt men då var det knappt någon som kände till dem. Som tur är kommer de även att spela på årets festival.

38  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014

FOTO:

Uddevalla Solid Sound

Det känns väldigt, väldigt kul! Alla som var på första festivalen pratar fortfarande om den spelningen. Den var verkligen helt sjuk! Den ena killen spelar gitarr och sjunger och den andra gör liksom resten av grejerna med sin röst som enda instrument.


Vad ser ni mest fram emot med årets festival? – Vi är ju mitt i att släppa de sista artisterna. Vi har en hel del namnkunniga akter kvar att släppa. Men det är klart, det finns ju jättemånga att nämna bland de vi redan släppt. Kvelertak, ett norskt rockband är ju ett exempel. De ska bli roliga att se, det är också en av få spelningar de kommer att göra i Sverige. Laleh ska förstås bli jätteroligt också. Hon kommer ha en väldigt stor show. Timbuktu & Damn lär ju svänga helt otroligt också. Det är mycket att se fram emot helt enkelt! Festivalbranschen är ju rätt hård, hur kommer det sig att Uddevalla Solid Sound klarar sig så bra? – Vi tror att vi fyller ett tomrum som har existerat rent geografiskt. Sedan är det ju så att musikkulturen alltid varit väldigt stark i Uddevalla. Vi har tidigare varit Sveriges bandtätaste stad. Och vi är fortfarande en av Sveriges bandtätaste städer. Staden har en hel del mindre musikfestivaler. Den här staden lever av musik skulle man kunna säga! Samtidigt har det aldrig funnits en sådan här stor och samlande festival som är lite bredare. Det tomrummet har banat väg för Uddevalla Solid Sound. Sedan är det ju förstås så att vi har väldigt bra folk som arbetar med festivalen. Och det läggs ner väldigt mycket tid på

arbetet året om. Så det är väl en blandning av hårt jobb och lyckliga omständigheter! Uddevalla Solid Sound skänker tio kronor per såld biljett till barncancerfonden. Man har en Sveriges mest jämställda line-ups med nästan fifty-fifty kvinnliga och manliga artister. Festivalen kommer att äga rum den 29 till den 30 augusti i Uddevalla. Och festivalen samarbetar med det utmärkta hotellet Bohusgården som erbjuder förmånliga boendealternativ för festivalgäster. p

4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 39


Några av sommarens höjdpunkter på Musikbåten

Mån 19 maj

Wille Crafoord & Mikael Ramel Belönade musikaliska ordkonstnärer Tis 20 maj

Marie Bergman

Alla svenska sing- & songwriters urmoder Ons 28 maj

Gösta Linderholm & Trad Brothers Jazz å lek

Lör 31 maj

Fatboy

Rockabilly, country, hillbilly och allt där i mellan. Sön 1 juni

Christian Kjellvander

Historier, från vägen, landet, staden och havet.

Ons 16 juli – Tor 17 juli

Murphy (Fr/US) Rigmor Gustafsson Elliott From Paris with rock Trio Mån 21 juli – Tis 22 juli Blir inte bättre… Daniel Lemma Lör 14 juni Från Götet med soul Linda Gail Lewis Tor 24 juli Rockparty med glimten i ögat Abalone Dots Sön 15 juni Het Americanatrio Sven Zetterberg & Mån 4 aug – Tis 5 aug The Rockarounds Mikael Rickfors Fullödig soul och blues Lör 7 juni – Sön 8 juni

Rösten som äger vingar

Tis 17 juni

Anna Christoffersson Staffan Hellstrand & Steve Dobrogosz Melodier från skattgömman Tor 7 aug

Sångerskan & Pianisten utöver det vanliga Tor 26 juni

Lisa Lystam Family Tor 14 aug Band Jack Vreeswijk Sveriges nya bluesdrottning! Mån 30 juni – Tor 3 juli

Adolphson & Falk Ons 4 juni

Mån 14 juni – Tis 15 juni

Monica Z à la Melody Gardot

Blues från en som varit med

Blinkar mer än blått

Lisa Werlinder

Stacie Collins (US)

USA:s nya rock’n’rolldrottning

Roffe Wikström Band

Mån 2 juni

Tis 12 aug

Varmt, svettigt och omistligt

Mats Ronander

Sådan far sådan son Mån 18 aug

Anna Järvinen

Anna nästan själv ombord Hela programmet på www.blidosundsbolaget.se

Köp biljett på www.blidosundsbolaget.se Eller boka på tel: 08- 24 30 90


Arangeras av

Vi finns på

EKSJÖ STADSFEST

4 1 0 2 I T S U G U A 0 3 29 , KULTUR, DANS, BARNLÖRDAG FLERA SCENER, MASSOR AV ARTISTER

OCH MYCKET MER!

r, a z a lc A , o o o F e h T , -D -A D Markoolio, Weeping Willowies, s, Dani M, Jojje Wadenius, The Neverd

,

hers Linda Pira STOR & The Salazar Brot laisa,

Blues Impact, Attentat, Joybells, Ca

aikor,

Troublemakers, Södra Bergens balal

nders

Raekum Dexter, John Bull Gang, Ca och många många fler

Köp din biljett idag på eksjostadsfest.se eller tickster.se

Läs mer på www.eksjostadsfest.se


TEMA FESTIVALER Daniel Adams Ray spelar på Uport Festivalen

Din guide till

SOMMARENS FESTIVALER Oavsett vilken musik man tycker om är sommaren synonymt

med festivaler. Buss på Sverige har gjort en sammanställning över några av årets roligaste festivaler, med något för alla smaker. Från april till augusti, från Ystad i Söder till Östersund i norr, från medeltidsmusik till rock. Här hittar du den festival som passar dig bäst. TEXT: Anton Karlsson

42  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014


POP UPORT FESTIVAL 1:A OCH 2:A AUGUSTI 2014 ULRICEHAMN Uport är en festival med fokus på nutida pop och rock, beläget precis vid Åsundens vackra strand i Ulricehamn. Riktigt bra musik, nära till vatten och stad, en trevlig restaurang med fullständiga rättigheter och mysig atmosfär utlovas. ARTISTER I URVAL: Miriam Bryant, Ace Wilder, Daniel Adams Ray, Mustasch etc. 3 www.uport.se THIS IS HULTSFRED 30:E OCH 31:A MAJ 2014 HULTSFRED Sedan omstarten förra sommaren har This is Hultsfred satt förväntningarna högt på årets evenemang. Två dagar fyllda med musik, glädje och gemenskap. Många artister har stått på scenen vid Hulingens strand genom åren, och om arrangörerna får sin vilja igenom kommer det att fortsätta så även i framtiden. ARTISTER I URVAL: Nicole Sabouné, Tiger Bell, Denki, The Royal Concept etc. 3 www.thisishultsfred.se EKSJÖ STADSFEST 30:E – 31:A AUGUSTI 2014 EKSJÖ Sedan starten 2008 har Eksjö Stadsfest utvecklats till en årligt återkommande festival med stora artister. I år kommer bland andra flickfavoriterna The Fooo, rapparen Linda Pira och Weeping Willows. ARTISTER I URVAL: The Foo, J.E.M., Dani M, Calaisa, Alacantra etc. 3 www.eksjöstadsfest.se STORSJÖYRAN 31:A JULI – 2:A AUGUSTI 2014 ÖSTERSUND Storsjöyran i Östersund är en av Skandinaviens största musikfestivaler, och sedan starten 1983 har man lockat över en miljon besökare till Östersund. Varje år uppträder runt 70 grupper på festivalens åtta scener. I år kommer bland andra Veronica Maggio och Icona Pop till Storsjöyran. ARTISTER I URVAL: Veronica Maggio, Laleh, Melissa Horn, Rivan Sons, Mavis Staples etc. 3 www.storsjoyran.se

ÖRESUNDSFESTIVALEN 30:E – 31:A MAJ 2014 MALMÖ Öresundsfestivalen i början av sommaren utspelar sig på några scener runt Folkets park i Malmö. Målet är att fylla stadens gator med cool och glad popmusik, gjord av musiker med anknytning till Danmark och Sverige. Festivalen arrangeras för nu för tredje gången. ARTISTER I URVAL: Baby in Vain, Gnuˇccˇ i, Hellhorse, Linnea Henriksson, Vit Päls etc. 3 www.oresundsfestival.com

POPAGANDA 29:E – 30:E AUGUSTI 2014 STOCKHOLM Popaganda på Eriksdalsbadet avslutar festivalsommaren även i år. Listan över artister är ännu inte släppt, men besökarna kan förvänta sig dans, glädje och musik, precis som förra året då Håkan Hellström spelade inför en lyrisk publik. ARTISTER I URVAL: Inte släppt ännu. 3 www.popaganda.se

UDDEVALLA SOLID SOUND 29:E – 30:E AUGUSTI 2014 UDDEVALLA Solid Sound är Uddevallas egen musikfestival, och var från början ett initiativ för att gå emot stadens stämpel som tråkig och oattraktiv. Två scener, ett 8000 kvadratmeter stort festivalområde och 20 artister utlovas vid årets upplaga, och bland artisterna hittar vi Timbuktu och Laleh. ARTISTER I URVAL: Timbuktu & Damn, Laleh, Melissa Horn, Syster Sol, Jakob Hellman etc. 3 www.uddevallasolidsound.se

HASSLÖFESTIVALEN 10:E – 12:E JULI 2014 HASSLÖ, BLEKINGE Musikfestivalen på ön Hasslö i brukar dra stora namn, och årets upplaga är inget undantag. Storheter som First Aid Kit, Agnes och Nisse Hellberg kommer till den idylliska ön i Blekinges Skärgård i juli, och vi rekommenderar varmt ett besök för den som vill kombinera sitt musiklyssnande med sommarvärme och ö-mys. ARTISTER I URVAL: First Aid Kit, Agnes, Cookies N Beans, Timbuktu & Damn etc. 3 www.hasslofestivalen.se

BRÅVALLA FESTIVAL 26:E – 28:E JUNI 2014 NORRKÖPING Bråvalla Festival går in på sitt andra år stärkta av den enorma succén 2013. Då besökte 50 000 personer festivalen, vilket gjorde Bråvalla till den största i Sverige genom tiderna. I år satsar man på bred front och alla som gillar musik bör kunna hitta något guldkorn bland de stora svenska och internationella artisterna. Är Kanye West möjligtvis den största bokningen under hela festivalsommaren? ARTISTER I URVAL: Kanye West, Kings of Leon, Iron Maiden, Belle & Sebastian, Adrian Lux, Daniel Adams-Ray, Dropkick Murphys etc. 3 www.bravallafestival.se

Förutom Hasslöfestivalen anordnar produktionsbolaget Paraply ett antal konserter i sommar. Den 6:e juli kommer Stiftelsen till Slottsudden i Sölvesborg, uppbackade av Sylvester Schlegel. Ett par veckor senare, den 18:e juli, kommer evigt populäre Ulf Lundell tillsammans med Linnea Henriksson och Doug Seegers till Tivoliparken i Kristianstad för en spelning i den vackra staden strax norr om Österlen. Just Doug Seegers, som uppmärksammades stort efter sin medverkan i Jills Veranda följer med Jill till hennes spelning i Kalmarsundsparken i Kalmar den 30:e augusti, där även Calaisa och Caj Karlsson uppträder. Mer information finns på: 3 www.paraplyproduktion.se

Tiger Bell 49


TEMA FESTIVALER PARKFESTEN I NORA 18:E – 19:E AUGUSTI 2014 NORA Parkfesten i Nora går snart ut med sina första artistsläpp. Årets stora musikfest i Nora äger i vanlig ordning rum i Folkets Park och besökarna kan förvänta sig strålande underhållning med några av landets största artister. Håll utkik på hemsidan! ARTISTER I URVAL: Inte tillkännagivet vid tidningens tryck. 3 www.parkfesten.se

POP I GAPET 19:E JULI TRANÅS Den 19:e juli arrangeras för andra året i rad endagsfestivalen Pop i Gapet på Stadshusparken i Tranås. Pop i Gapet satsar på duktiga liveartister, lokala band, och artister på väg upp i karriären. En utomhusfest i centrala Tranås som definitivt är värd ett besök! ARTISTER I URVAL: Inte tillkännagivet vid tidningens tryck. 3 www.popigapet.se

PITEÅ DANSAR OCH LER 24:E – 27:E JULI 2014 PITEÅ Målet med Piteå dansar och ler är att skapa en miljö där alla känner sig välkomna och hemma. I år öppnar man upp stadens gator och gör Piteå till en enda stor mötesplats. Att ha sjyssta priser och att man ska genomföra festivalen tillsammans är Piteå dansar och ler’s ledord, vilket förstås borgar för att årets festival blir ytterligare en folkfest att minnas. Håll utkik på hemsidan www.pdol.se för att se vilka artister som besöker Piteå i sommar.

MUNKEN I PARKEN NORRKÖPING 1:A – 2:A AUGUSTI 2014 I början av augusti återvänder festivalen Munken in the Park till Norrköping. Det är femte gången totalt som gratisfestivalen i Norrköping arrangeras, håll utkik på Facebooksidan där bokningarna kommer att dyka upp allt eftersom de blir klara! ARTISTER I URVAL: Ebbot Lundberg, Imperial State Electric, Stefan Sundström etc. 3 www.facebook.com/saligamunken

KORRÖ FOLKMUSIKFESTIVAL 21:A – 27:E JULI 2014 KORRÖ På folkmusikfestivalen i skånska Korrö kan besökarna räkna med välstämda spelningar och veckokurser i ämnet de första dagarna. Festivalen har ännu inte släppt några av artisterna, men information hittar du på 3 www.korrofestivalen.se

FEST I LOGEN 1:A – 2:A AUGUSTI 2014 DÄDESJÖ Mitt i de småländska skogarna arrangeras Fest i Logen, med mer eller mindre kända band som spelar för en dedikerad publik. ARTISTER I URVAL: Horisont, Den Stora Vilan, Skogen Brinner, Katla, Eftersom Fisk, Georgia Barbershop etc. 3 www.festilogen.se Stiftelsen

ROCK VÄSBY ROCKFESTIVAL 18:E OCH 19:E JULI 2014 VÄSBY För andra gången tar Väsbys Rockfestival hårdrocken till norra Stockholm under två dagar i juli. I år kommer bland andra Europe och Candelmass till festivalen, och besökare kan räkna med rock i absolut världsklass. Väsbys rockstoltheter i Europe firar för övrigt 30 år som band i år, och var passar bättre att fira det än i sin hemkommun? ARTISTER I URVAL: Europe, Candlemass, TNT, Denied, Pretty Maids etc. 3 www.vasbyrockfestival.se METALLSVENSKAN 23:E – 25:E MAJ 2014 ÖREBRO De senaste fem åren har Metallsvenskan vuxit ut till en av de största och mest omtalade musikevenemangen i Sverige. Inför årets festival flyttar nu festivalen till Brickebackens IP för att få plats med alla besökare. Ett måste för alla metallfans! ARTISTER I URVAL: Nifelheim, Heroes, Millencollin, Saxon, Thundermother etc. 3 www.metallsvenskan.com VÅRSKRIK 15:E MARS – 17:E APRIL LINKÖPING, JÖNKÖPING, SUNDSVALL, KALMAR Vårskrik är en festivalturné som består av banden Kerbera och The Neverdies. Under våren besöker de fyra städer inom ramen för festivalen, och man utlovar och tung rock och mycket drag. ARTISTER I URVAL: Kerbrera & The Neverdies 3 www.vårskrik.se STOCKHOLM FIELDS 30:E MAJ 2014 STOCKHOLM Under en kväll i slutet av maj ställer sig sju akter på en scen på Gärdet i Stockholm, dit arrangörerna hoppas att drygt 50 000 rockfans ska ta sig. Bland banden hittar vi legendariska Slayer och Metallica, som via sin hemsida låter fansen rösta fram vilka låtar som ska spelas. ARTISTER I URVAL: Metallica, Slayer, Ghost, Gojira, Mastodon etc. 3 www.sthlmfields.se

44  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014


HUDIKKALASET 24:E – 26:E JULI 2014 HUDIKSVALL Folkfest är ledordet när Hudiksvall bjuder in till kalas i slutet av juli. Målsättningen med HudikKalaset är att vara ett evenemang som lokalbefolkningen kan se fram emot varje år, och med tanke på att fokus ligger på högkvalitativ underhållning och mat bör det inte vara svårt att locka många till Hudiksvall i sommar. ARTISTER I URVAL: Agnes, Style of Eye, Ulf Lundell, Boufa Boufa etc 3 www.hudikkalaset.se WAY OUT WEST 7:E – 9:E AUGUSTI 2014 GÖTEBORG Way Out West är stadsfestivalen som tagit svenskarna med storm sedan starten för sju år sedan. Stora bokningar, klubbspelningar och den bekvämlighet som en festival mitt i Göteborg erbjuder har gjort Way Out West till ett självklart semestermål i början av augusti. Till årets festival kommer bland andra Outkast, Queens of the Stone Age och Robyn som uppträder tillsammans med Röyksopp. ARTISTER I URVAL: Outkast, Pusha T, The National, Little Dragon, Janelle Monae, Jenny Wilson, Robyn etc. 3 www.wayoutwest.se SWEDEN ROCK 4:E – 7:E JUNI 2014 SÖLVESBORG I början av juni är det dags för alla hårdrockares stora högtid, Sweden Rock i Sölvesborg. Festivalen, som pågått sedan 1992, bjuder i vanlig ordning på den hårdaste musiken som tänkas kan, i många olika former. 3 www.swedenrock.com ROCKSTAD FALUN 14:E – 16:E AUGUSTI 2014 FALUN En liten bit från den ikoniska backhopparbacken i Falun äger Rockstad rum, där svenska Sabaton i år är det stora dragplåstret. Festivalen som pågår under tre dygn är ett måste för alla som älskar hårdrock, och med band som Rhapsody of Fire, Masterplan och Amorphis lär ingen bli besviken. Sabaton gör även ett stopp på sin egen festival Sabaton Air den 16 augusti för en mycket exklusiv konsert då man kommer framföra sitt platinasäljande album ”Carolus Rex” i sin helhet och på svenska. ARTISTER I URVAL: Sabaton, Finntroll, Alien, Morgana Lefay, Amaranthe etc. 3 www.rockstadfalun.se

Jill Johnsson

4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 45


TEMA FESTIVALER

JAZZ, BLUES & FOLKMUSIK YSTAD SWEDEN JAZZ FESTIVAL 30:E JULI – 3:E AUGUSTI 2014 YSTAD Ystad Jazzfestival går in på sin fjärde sommar, och utlovar i vanlig ordning jazz i absolut internationell världsklass. Som vanligt kommer stora världsstjärnor, svenska legendarer och unga svenska artister till södra Sverige för att uppträda i Ystads genuina och trevliga miljöer. ARTISTER I URVAL: Inte tillkännagivet vid tidningens tryck. 3 www.ystadjazz.se BANGEN FESTIVAL 26:E – 29:E JUNI 2014 SANDVIKEN Bangen Jazz & blues har beskrivits som en av Sveriges mysigaste festivaler. Belägen i Sandvikens vackra stadspark och med en härlig blandning av jazz och blues med både svenska och internationella artister. Under festivalen arrangeras även mindre spelningar runt om i staden. På festivalområdet finns ett konserttält med plats för 1000 personer. ARTISTER I URVAL: Glenn Miller Orchestra, Simone Moreno, Sandviken Big Band etc. 3 www.bangen.se HÄLLEVIK TRADJAZZFESTIVAL 7:E – 10:E AUGUSTI 2014 HÄLLEVIK Det lilla fiskeläget Hällevik i västra Blekinge förvandlas i början av augusti till ett jazzsjudande New Orleans. Under Hällevik Tradjazzfestival kan besökaren äta, dricka, bo bra och förstås njuta av de uppemot 25 orkestrarna som spelar på festivalen. ARTISTER I URVAL: Dragkedjan Jazz Band, Six Foot Stompers, Wonderbrazz, Gustaf Lundgren Trio, Swing Cats etc. 3 www.helleviktradjazzfestival.se

46  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014

ÅMÅLS BLUESFÖRENING 10:E – 13:E JULI 2014 ÅMÅL Under fyra dagar i juli pågår Åmål’s Blues Fest, en internationell bluesfestival som blivit en av landets främsta sedan starten för 22 år sedan. Festivalområdet är vackert beläget vid Vänerns vackra strand, och lockar några av världens bästa bluesartister. ARTISTER I URVAL: Otis Taylor, Corey Harris, Nikki Hill, Roffe Wikström, Lisa Lystam etc. 3 www.bluesfest.net BLUES & ROOTS 30:E – 31:A MAJ 2014 MÖNSTERÅS Bluesföreningen i Mönsterås anordnar varje år Blues & Roots, en bluesfestival med några av de största artisterna i genren. I år gästar bland andra Thorbjörn Risager, Lisa Lystam och Bill Öhrström festivalen. ARTISTER I URVAL: Diunna Greenleaf, The Jetaways, Mönsterås Bluesband, The Go Getters etc. 3 www.bluesfestival.wix.com AMERICAN COUNTRY FESTIVAL 4:E – 5:E JULI 2014 UPPLANDS VÄSBY American Country & Blues Festival anordnas i år för andra gången någonsin, även om just Bluesen är ny för i år. Arrangörerna utlovar en tvådagarsfestival fylld av musik, aktiviteter, linedance, whiskeybar, ponnyridning och mycket mer. En folkfest med amerikansk touch för alla åldrar. ARTISTER I URVAL: Chris Lindberg, Deborah Henriksson, Lazy Farm Hands, Cotton Eye Joe Show, Spinning Jennies etc. 3 www.americancountryfestival.se VISFESTIVALEN VÄSTERVIK 10:E – 12:E JULI 2014 VÄSTERVIK Visfestivalen i Västervik har sedan 1966 bjudit in ledande visartister till scenen vid Stegeholms slottsruin på Slottsholmen. I år kommer bland andra Sanna Carlstedt, Anders F Rönnholm och Juha Mulari, även känd som “Sveriges Johnny Cash” till festivalen. ARTISTER I URVAL: Sanna Carlstedt, Anders F Rönnholm, Juha Mulari 3 www.visfestivalen.se

JAZZ & SWINGFESTIVAL I STOCKAMÖLLAN 13:E – 15:E JUNI 2014 ESLÖV Jazzmusikern och varietéartisten Gunhild Carling är initiativtagaren bakom Jazz & Swingfestivalen, sommarens stora musikhändelse i Stockamöllan. En helg full av artister, musiker, show och dans utlovas, allt i en naturskön skånsk sommarmiljö med servering av mat och dryck vid festivalområdet. ARTISTER I URVAL: Gunhild Carling Big Band 3 www.gunhildcarling.net AMERICANA ROOTS FESTIVAL 25:E OKTOBER 2014 GÖTEBORG Americana Roots Festival fyller i år fem år, och firar genom att bjuda in världsartister inom genren till en helkväll på Frölunda Kulturhus i oktober. ARTISTER I URVAL: John Lewis, Charlie Thompson, Cherry Tess, Pat McGinnis, Glenn Doran, Sonny Rogers etc. 3 www.facebook.com/ events/502188213200693/

ELEKTRONISKT BIG SLAP MALMÖ 2:A AUGUSTI 2014 MALMÖ I början av augusti intar housefestivalen Big Slap Tallriken i Pildammsparken i Malmö. Big Slap är Skånes största utomhusarrangemang inom housegenren, och efter det utsålda debutåret hoppas man nu på en ännu större succé. Målet är att få hela Malmö att gunga och med tanke på hur det såg ut förra året ser chanserna ut att vara goda. ARTISTER I URVAL: Steve Aoki, Afrojack, Sander van Doorn, Dada Life etc. 3 www.bigslap.se


KLASSISKT

DANSBAND

STOCKHOLM EARLY MUSIC FESTIVAL 4:E – 8:E JUNI 2014 STOCKHOLM Sedan 2002 har Stockholm Early Music Festival arrangerats för att öka kunskapen och tillgängligheten till den tidiga musiken. SEMF har vuxit till nordens största internationella evenemang för historisk musik, med en repertoar som spänner över antik, medeltid, renässans och barock, allt under samma festival. ARTISTER I URVAL: Anna Paradiso & Anna Parrow, L’Arpeggiata, Operahögskolan, Gunnar Jinmei Linder etc. 3 www.semf.se

EN KVÄLL I ULLARED 27:E – 28:E JUNI ULLARED När det vankas festival i Ullared är det givetvis dansband som står på menyn. På Ullareds idrottsplats, ett par hundra meter från varuhuset, kommer ett tusen kvadratmeter stort festivaltält att sättas upp, och musik från några av landets bästa dansband samt mat och dryck utlovas. ARTISTER I URVAL: Lasse Stefanz, Elisas, Barbados, Scotts 3 www.gekas.se

TEATER ATR-FESTIVALEN 28:E – 31:A MAJ 2014 ÖSTERSUND Amatörteaterfestivalen arrangeras av Östersunds Teaterverkstad tillsammans med ATR UNG. Det är en festival där teatergrupper från hela landet samlas och får chansen att visa sina uppsättningar för varandra såväl som för en intresserad publik. Föreställningarna spelas på Storsjöteatern samt på Östersunds Teaterverkstad TEATERGRUPPER I URVAL: Teater Oliver, Kommedianterna, Teater Nea, Changes etc. 3 www.atr.nu 4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 47


SpeCial gueStS 7, 8, 9, 21, 22 & 23/8

SpeCial gueStS 31/7 & 2/8

*opener

**opener

31.7 – StenungSund, nöSnäSvallen* 2.8 – varberg, FäStningShörnan* 7.8 – borgholm, borgholmS SlottSruin** 8.8 – ronneby, brunnSparken**

9.8 – trelleborg, öStervångSStadion** 16.8 – Falun, Sabaton open air 21.8 – uppSala, vakSala torg* 22.8 – norrköping, FolketS park / borgen* 23.8 – karlStad, mariebergSparken*

Biljetter: KulturBolaget.se, eventim.se samt eventims callcenter 0771- 651 000. KulturBolaget.se | saBaton.net | d-a-d.dK | amaranthe.se | rauBtier.se


Korrö I år är det 30-årsjubileum av Korrö Folkmusikfestival! Den stora lilla festivalen med närhet till musiken, vännerna och naturen. Ett gediget program utlovas med artister i toppklass, kurser, ungdomsläger, spelmansstämma, dans från flera dansbanor, Barnens Egen Korröfestival och oändligt många timmar med musik! Allt kryddat med en och annan överraskning. Se festivalens hemsida för det senaste!

www.korrofestivalen.se

26-29 Juni Sandviken Information och biljetter:

www.bangen.se 4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 49


MUSIK

50  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014


Det svenska heavy-metal-bandet Sabaton gör succé

både i Europa och USA med sin historieinspirerade musik. Nu är de aktuella med ny skiva (14 maj) och kommer att turnera i Sverige i slutet av sommaren. Vi fick ett samtal med basisten Pär Sundström om historiska influenser och om det inte kommer en fredsballad snart. TEXT: Fredrik

D

Sandberg

et svenska bandet Sabaton blir allt större. De spelar en hårdrock som har sin botten i 1980-talets heavy metal-band, men det är kanske framför allt deras texter som sticker ut. Temat för låtarna är historia, och eftersom en stor del av historien handlar om krig så har det varit temat för deras skivor. Nu senast har de gjort succé med en platta om svensk historia, Carolux Rex, och är aktuella med nya skivan Heroes, som släpps 14 maj, där de går tillbaka till andra världskriget som tema. Är era fans historieintresserade, eller har de blivit det av att lyssna på er musik? – Det är givetvis individuellt och det finns båda delarna. Många hör en låt och blir sugna på att söka vidare för mer information och det tycker vi såklart är nice! Kommer krigstemat som ni har i era sånger från ett stort historieintresse, eller valde ni det för att det passar genren? – Vi valde det för att vi tycker att det är mer intressant än påhittade historier som inte egentligen betyder något alternativt att sjunga om vårat privatliv, som vi gärna fortsätter ha så privat det går dessa tider! Vi gillar historia och då inte bara den del som handlar om krig men eftersom vi spelar hårdrock är det just den delen av historien som passar musiken bäst. Ni har ju nyligen bytt ut många bandmedlemmar, hur har det förändrat ert sound? – Inte speciellt mycket egentligen. Joakim och jag har ju varit grunden i Sabaton då Joakim skrev all musik och vi skrev texterna och konceptet ihop. Vad gäller soundet så är det i så fall Peter Tägtgren som är vår producent som har påverkat det och han jobbar vi fortfarande med. Senaste skivan släpptes ju både på engelska och svenska, med lyckat resultat. Blir det fler skivor på modersmålet? – Förra skivan handlade om Svensk historia och därmed kändes det naturligt att göra den på svenska. Nya skivan har ingenting att göra med Sverige och därmed kände vi att det vore konstigt att göra det på svenska. Däremot inte sagt att om vi skulle göra fler skivor om svensk historia i framtiden så kunde vi definitivt göra det på svenska. När får man höra er första fredsballad? – Det är inte uteslutet att vi skulle kunna göra en. Det är trots allt inte enbart krig som Sabaton handlar om utan historia. Berätta om nya skivan. Vad kan vi vänta oss? – Lite mer tillbaka till det sound som många vant sig vid vad gäller Sabaton. Carolus Rex var väldigt mäktigt producerad med alla körer och orkersterarrangemang.

FOTO: Ryan

Garrison

Varför valde ni att återvända till andra världskriget? – Temat hjältar var något vi velat göra i flera år. Ända sedan 2009 när vi skrev skivan Coat of Arms har vi haft detta i åtanke. Att fokusera på individer istället för stora slagfält var för oss mer intressant denna gång och för att kunna göra detta krävdes att vi hittade fakta från tiden före andra världskriget, vilken är dåligt dokumenterat. Därmed var det svårt att hitta den information vi sökte. Har Bengt Liljegren hjälpt till med texterna även på den här skivan? – Nej inte på denna. När det kommer till andra världskriget är det så enkelt att hitta information, att vi klarar oss bra själva, för det mesta. Det är dock några undantag på skivan som exempelvis låten Smoking Snakes som handlar om Brasiliens insats i kriget. Det var svårt att hitta information om så där vände vi oss till folk i Brasilien som hjälpte oss. 3 www.sabaton.net

SOMMARENS SVERIGEKONSERTER Fluctuat nec mergitur

31/07 Stenungssund, Nösnäsvallen. Gästartist: U.D.O. Support: Amaranthe 02/08 Varberg, Fästningshörnan Gästartist: U.D.O. Support: Amaranthe 07/08 Borgholm, Borgholms Slottsruin. Gästartist: D-A-D. Support: Raubtier 08/08 Ronneby, Brunnsparken. Gästartist: D-A-D. Support: Raubtier

ANNO 1988

16/08 Falun, Sabaton Open Air. Festival, hela skivan Carolus Rex kommer att framföras på svenska. Ett måste. 21/08 Uppsala, Vaksala Torg, Gästartist: D-A-D. Support: Amaranthe 22/08 Norrköping, Folkets Park/ Borgen. Gästartist: D-A-D. Support: Amaranthe 23/08 Karlstad, Mariebergsparken. Gästartist: D-A-D. Support: Amaranthe

09/08 Trelleborg, Östervågsstadion. Gästartist: D-A-D. Support: Raubtier 4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 51


TEMA FESTIVALER

TOKNA OCH GALNA? Snart är det sommar. Snart ska festivalrävarna återigen höja sina högerarmar i skrytsamhet för att visa upp sina oräkneliga festivalband. Kanske är det dags att prova något nytt? Det finns andra typer av festivaler än just musikfestivaler. Buss på Sverige korar här de tre kanske konstigaste festivalerna i världen. Är det någon som känner sig manad? TEXT: Vincent

Flinck Amble

FOTO: wikipedia.org

Konaki Sumo

TOKYO, JAPAN I Sensojitemplet i Tokyo samlas varje år ett hundratal sumobrottare, lika många bebisar och tusentals åskådare. Bebisar och brottare? Ja, precis! De jättelika sumobrottarna ska nämligen tävla i vem som fortast kan få en bebis att skrika. Två brottare ställer sig med ansiktet mot varandra. De håller i varsin bebis. Mellan dem står en traditionell japansk

52  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014

präst. Han skriker och viftar med armarna för att ”skrämma” spädbarnen. Vinnaren är den vars bebis skriker först. Så enkelt är det. Det hela går till på ett mycket mer smakfullt sätt än vad som kanske framgår så här i skrift. Det är förstås inte så att bebisarna skadas. Tvärtom är festivalen till för att be för barnens goda hälsa. På japanska finns

nämligen ett ordspråk, ”naku ko wa sodatsu” eller ”skrikande barn växer fort”, detta har man låtit bli ledorden för Konaki Sumo. Hur man kom på idén att involvera jättetjocka proffsbrottare är förstås svårare att förstå. Kanske för att de ser ut som enorma bebisar. Vem vet? Vill du veta mer så finns det gott om inspelningar på Youtube.


Redneck Summer Games EAST DUBLIN, GEORGIA, USA

Redneck Summer Games märkliga historia börjar 1996 med sommarolympiaden som detta år hölls i Atlanta, Georgia i sydöstra USA. På den här tiden skämtades det en del i amerikansk och internationell media om det faktumet att ett gäng rednecklantisar skulle hålla i olympiaden. Det tyckte georgiaborna förstås var sådär lagom roligt. Deras irrita-

tion gick faktiskt så långt att de beslöt att ge belackarna vad de ville ha. Ville de ha rednecks så skulle de få det helt enkelt! Så föddes Redneck Summer Games i den lilla staden East Dublin i Georgia. Med över 95 000 besökare det senaste decenniet är festivalen antagligen världens största hyllning av bonnigheten. Hundratals deltagare ställer varje

år upp i spelen. Grenarna har pikanta namn som exempelvis toalettlockskastning, armhåleserenad, containerdykning och förstås – den gamla hederliga ”Wet T-shirt-contest”. Allt sker till de ljuva tonerna av country-hillbilly-musik. Vinnaren blir belönad med en specialdesignad trofé i form av en halvkrossad ölburk. 3 summerredneckgames.com

visst behövs skinkproceduren. Annars skulle man ju inte ha någon aning om när det var

dags att börja hiva grönsaker på varandra. I år går La Tomatina av stapeln den 27 augusti.

La Tomatina BUNOL, SPANIEN

Den sista onsdagen i augusti varje år samlas tjugotusen människor i den lilla spanska staden Bunol. Man samlas i badkläder. Många har på sig någon form av skyddsglasögon. Varför? För att undvika svedan av kilovis med tomatinnanmäte i ögonen. Just det! Tomatinafestivalen i Valencia går nämligen inte ut på något annat än att kasta tomater på varandra. Människor springer omkring som halvnakna galningar och skriker, skrattar och mular varandra med solmogna grönsaker. Men innan tomatkriget börjar ska någon klättra upp för en såpad stolpe för att nå skinkan som är placerad i toppen. När denne når skinkan och kastar den till marken går startskottet. Vilket samband skinkan har med tomaterna verkar inte någon tycka är särskilt viktigt. Det är det som är så härligt med ritualer. De behöver inte betyda något så länge alla går med på att de behövs. Och

4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 53


54  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014


ÅRETS STORA TEATER HÄNDELSER!

ATR-festivalen 28-31 maj i Östersund. Information på www.atr.nu

SOMMAR SPEL 2014

Sommarteater i hela Sverige. Lista på www.atr.nu Amatörteaterns Riksförbund | ATR Tfn 021-470 41 00, info@atr.nu, www.atr.nu

4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 55


TEMA FESTIVALER Abalone Dots samt Wille Crafoord och Marika Willstedt

Timbuktu

Hästpojken

Jenny Almsenius

Visfesten som aldrig tar slut Visan lever och har hälsan, även om definitionen har ändrats

– artister med bra texter som spelar unplugged verkar vara melodin. Och världens näst äldsta festival, Visfestivalen i Västervik, håller traditionen vid liv. TEXT: Fredrik

Visfestivalen i Västervik är en sann klassiker. Vad inte många vet är att den är världens näst äldsta festival. Den startades 1966 och hölls första gången i Stegeholms slottsruin på Slottsholmen i Västervik. Och på samma plats, vid samma tidpunkt har den existerat sedan dess. Här har nära nog varenda känd svensk artist uppträtt. Förra året dog festivalens verkliga eldsjäl Hansi Schwarz, som drev festivalen från 1968 och från 1978 i egen regi. Nu har hans son, Calle Åstrand, tagit över rodret, men driver festivalen tillsammans med två andra personer. Har du växt upp med visor? – Jag växte upp hos min mamma, men

56  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014

Sandberg

FOTO: Mikael

Karlsson

har varit på visfestivalen sedan jag var liten grabb. Jag sprang backstage och drack läsk. Men jag lyssnade inte på musiken när jag var liten, men såg till att utnyttja faciliteterna ordentligt, ha ha. Hur populärt är det med visor i dag? – Många förknippar visor i dag med någonting väldigt gammaldags. Man tänker på en full skäggig gubbe med ostämd gitarr, eller man med pudrad peruk och luta – det var länge sedan det var på det viset. I dag är visan mer en unplugged version av artister. Det är texten som är viktig. Finns det inte gott om traditionalister? – Det är klart att det finns de som vill ha Bellman och Dan Andersson, och det kan

man ha också. Men Bob Dylan är visa, och när han kom var han banbrytande. John Lennon är visa. Är det bra låtar kan man tolka dem på olika sätt. Vilka är artisterna i år? – Lisa Miskovsky, Sanna Carstedt och Anders S Rönnblom är klara just nu. Har du någon drömartist? – Thåström och Ulf Lundell har ännu inte spelat här. De vill jag ha. Hur ser intresset för visfestivalen ut år 2014? – Vi är en liten festival, med 1 600 personer i en gammal ruin. Men förra året hade vi fler besökare än på många år. Vi tänker fortsätta den trenden. p


www.syre.se

7 SCENER, MER ÄN 70 ARTISTER…

WWW.STORSJOYRAN.SE

VERONICA MAGGIO ICONA POP RIVAL SONS(US) LALEH MELISSA HORN MAVIS STAPLES(US) TAKIDA

JOHN DE SOHN ANDERS WENDIN LINNEA HENRIKSSON STIFF LITTLE FINGERS (UK) GRAVEYARD KARTELLEN JOSHUA RADIN (US) NONONO EBBOT LUNDBERG EDDA MAGNASON THE COUP(US) LABYRINT IMPERIAL STATE ELECTRIC ABIDAZ SAY LOU LOU TIGER BELL LITTLE JINDER BRÄNDA BARN MARLENE NINSUN POLI ..OCH BOKNINGARNA FORTSÄTTER

4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 57


L’Arpeggiata Concerto Palatino Bach à la Rifkin The Sound of Da Vinci www.semf.se Information: info@semf.se 072-224 42 42 (onsdagar 10–13, torsdagar 16–19)

Abdullah Ibrahim John Scofield Joshua Redman Aaron Goldberg Diane Schuur Charles Lloyd Enrico Rava Gianluca Petrella Kristin Korb Cristina Branco Grégoire Maret Sinne Eeg Rusconi Roy Hargrove Smoking Mouse Nicole Johänntgen

58  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014

Jukka Perko Bengt-Arne Wallin Bohuslän Big Band Anders Ekdahl Seven Piece Band Swedish Statesmen Jazz Group Alex Riel Jesper Lundgaard Fredrik Kronkvist Miriam Aida Marilyn Mazur John Taylor Monica Dominique Birgit Lindberg Isabella Lundgren

Hannah Svensson Filip Jers XL Big Band Hannes Olbers Håkan Broström Ida Karlsson Caroline Leander AVA Björn Ingelstam Anna Pauline John Venkiah Fanny Gunnarsson Sven-Erik Lundekvist Anne-Marte Eggen och många fler

JazzKidz Georg Riedel Sara Riedel Bohuslän Big Band Gunhild Carling Carling Big Band Gitte Pålsson Medi

Jan Lundgren Artistic Director

ystadjazz.se

R aquel anduez a, foto © Michal novak. viol a oRganista, foto © s ł awoMiR zubRz ycki • w w w.Media stRoM.se

vinn biljetter på semf.se! ange koden ”buss”


PA R A P LY P R O D U K T I O N P R E S E N T E R A R

Dalarnas starkaste teaterupplevelse!

SPELTIDER Lördag 14/6 16.00 Söndag 15/6 16.00 Tisdag 17/6 16.00 Onsdag 18/6 16.00 Torsdag 19/6 19.00 Fredag 20/6 18.00

KONSERT Onsdag 18/6 20.30

INGMARSSPELEN Storänget, Nås 14–20 juni 2014

Ingmarsspelen bygger på Selma Lagerlöfs storslagna roman Jerusalem om när Nåsborna valde att emigrerar till ”det heliga landet” i slutet av 1800-talet. Bokning och biljetter: Ingmarsspelens kansli 0281-303 20, 070-568 10 01, info@ingmarsspelen.se, www.ingmarsspelen.se Vansbro turistbyrå 0771-62 62 62 eller www.visitsodradalarna.se

BLUESfestival & ROOTS 2014

30-31/5 Mönsterås Med bland andra: Diunna Greenleaf Barrelhouse Chuck

Clas Yngström & Big Tex Three Torbjørn Risager & The BlackTornado

Läs allt om festivalen på: www.bluesfestival.nu

FIRST AID KIT

ULF LUNDELL • AGNES TIMBUKTU & DAMN NISSE HELLBERG CAJ KARLSSON COOKIES N BEANS STAFFAN HELLSTRAND JOHAN JOHANSSON LINUS NORDA ANDERS F. RÖNNBLOM DAN VIKTOR BAD BARBER STAMP’N GO SHANTY NO RULES JODDLA MED SIV MED FLERA

HASSLÖFESTIVALEN 10-12 JULI - SKÄRGÅRDSVALLEN

Information om artister, spelschema, barnbiljetter, camping och transfer till och från festivalen hittar du på hasslofestivalen.se Endagsbiljett 495:- Festivalpass 795:-

ULF LUNDELL LINNEA HENRIKSSON DOUG SEEGERS

Tivoliparken Kristianstad 18 juli

JILL JOHNSON DOUG SEEGERS

CALAISA • CAJ KARLSSON Kalmarsundsparken • Kalmar 30 augusti

Support: Sylvester Schlegel Slottsudden • Sölvesborg 6 juli

Mer info och biljetter på paraplyproduktion.se 4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 59


KRÖNIKA VINCENT FLINCK-AMBLE

A Chinaman’s Chance

Foto: D av

id Lilje

fors

Vår är en värld av häftiga svängningar. Jag pratar med en äldre släkting om resor. När hon var i tjugoårsåldern reste hon till USA och åt hamburgare. Det var speciellt. Hamburgare sågs i Sverige som vulgära och överdådiga. Men i takt med att landets politiska inflytande växte så började vi ändå anamma deras påstått slösaktiga livsstil. Blåjeans, rock’n’roll och hamburgare blev lika svenska som falukorv och vita knutar. Men det skedde inte över en natt. Det fanns nämligen en tid då hamburgaren fortfarande var ny och spännande, en intressant import från supermakten i väst. Amerika stod för omåttlig skrytsamhet och extravagans. Landet var på väg uppåt. Framtiden låg i amerikanska händer. Det gör den inte längre. Jag minns Allen Ginsbergs ord ur dikten ”America” från 1956: ”Asia is rising against me. I haven’t got a chinaman’s chance”. USA har spelat ut sin roll som ensam maktfaktor på den internationella arenan. Hamburgaren har förlorat sin ideologiska backning. Den är inte längre synonym med löftesrik framtidstro. Den kräver nya sätt att legitimera sig. Och det är precis vad den har fått. Mina vänner i 2014 års Stockholm är besatta av hamburgare. Det är jag också. I media talar man i smått löjeväckande ordalag om saken. ”Kampen om Sveriges bästa burgare” (SvD, 2012) rasar bland krögarna. Oräkneliga bloggar kartlägger, poängsätter och visar upp dem. Man har kommit att tala om ett slags hantverk. Målet är perfektion. Köttkombinationen ska vara precis lagom mald. Brödet ska vara lagom fluffigt. Osten lagrad till fulländning. Under en period hade rätten dåligt rykte. Det berodde förstås på snabbmatskedjorna. För att distansera sig från dessa kallar man det för gourmetburgare. I Stockholm finns de i många versioner. Med det gemensamt att de säljer som smör i solsken.

60  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014

som att man sitter och garvar mellan tuggorna direkt. Dessutom är hamburgarna man beställer idag allt annat än behändiga. De är höga, fullproppade med läckra tillbehör som gör det mer eller mindre omöjligt att äta burgaren med händerna utan att bli kladdig. Det skulle alltså vara mycket smidigare att äta exempelvis en stek. Trots detta återvänder vi på jakt efter ”burgarfixen”. Jag tror att lockelsen ligger bortom smak, utseende och smidighet. Man frestas av något översinnligt. Tidigare hade man det hägrande Amerikas outtömliga potential som supermakt. Nu är det något annat. En slags kulturell nostalgi har kommit att förknippas med hamburgaren. Man vill sitta i sin basebollkeps och äta hamburgare med armbågarna brett utsträckta. Man vill citera Vredens Druvor på engelska. Man vill drömma sig tillbaka till den gyllene tiden. En tid som i själva verket inte alls var särskilt gyllene. Visst är det löjligt? Men inte så mycket begärt. Vi behöver ju uppenbarligen sådana här idékonstruktioner för att kunna njuta av saker. Så varför inte? En ann är så god som en ann! GOURMETDUMPLINGS Det jag undrar medan jag sitter och lyssnar på min släkting då hon berättar om sin ungdom är hur det kommer att se ut om hundra år. Kinas ekonomi växer i rasande fart och i takt med den hennes inflytande. Förr eller senare kommer vi förstås att börja påverkas av kinesisk kultur i större utsträckning än tidigare. Roligt tycker jag som älskar allting kinesiskt. Men hur kommer det att se ut när även Kinas makt dalar? Kommer skäggiga hipsters i qigongrockar sitta och klaga på att det inte går att hitta en ordentlig pekinganka i Stockholm? Kommer man att hitta gourmetdumplings på varje krog värd sitt namn? Jag hoppas det. Det skulle ju vara helt sjukt! p

VISST ÄR DET LÖJLIGT? Men varför är de så populära? Att den enda anledningen till hamburgarens popularitet skulle vara smaken är helt fel. Om det skulle stämma så skulle man ju kunna ta isär den och äta delarna med kniv och gaffel. Efter att ha försökt kan man snabbt slå fast att det inte alls är samma sak. Vissa säger att det är ”roligt” att äta eftersom man ju inte behöver använda bestick. Men vad menar man egentligen med det? Det är ju inte

VINCENT FLINCK-AMBLE Fluctuat nec mergitur

ANNO 1988

Vincent är 20 år och just hemkommen från en längre vistelse i Kina där han studerade mandarin. Lämpligt nog arbetar han lite då och då som scentekniker på Chinateatern (!) i Stockholm. Han är helt nyligen inflyttad på Södermalm, gillar kläder, musik och historia. Aktuell träningsmetod är just nu yoga.


www.halsovasten.se

Sträck på dig! 8.955:-

Hälsovästen R

© NaturePL.com / T.J. Rich / WWF

Recvital

www.mobiky.se

Effektiv Snygg hållning Motverka ryggproblem Flera Modeller

044-590 00 00

WWF kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll

Patenterad

R ädda gorillan Bli Djungelfadder på wwf.se/djungelfadder 4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 61


FOTOGRAFI

Jag tar fortfarande samma bild Efter en två timmar lång och trevlig promenad kommer vi fram till norra Södermalm. Längre ner vid vattnet får vi syn på den ovanliga tegelbyggnad som rymmer Fotografiska. TEXT: Hubert FOTO: Mégane

V

i blir nyfikna på denna imponerande byggnad i jugendstil, ritad av den kända svenska arkitekten Ferdinand Boberg, vi bestämmer oss för att bege oss dit. Vi förvånas över att det gamla tullhuset för handelsvaror idag är ett centrum för fotografi med bar, café, konferensanläggning, bokhandel, workshops och fotokurser. När vi gått genom säkerhetsdörrarna kommer

62  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014

Cauffet-Thibert och Mégane Servadio (The Bunch) Servadio, Robert Frank, Fotografiska ÖVERSÄTTNING: estilos.se

vi in i ett avlångt, modernt och rymligt rum med en stor skylt som säger – Robert Frank. Från 7 mars till 18 maj 2014 ställs den kända fotografens arbete ut här. Vi blir positivt överraskade av utställningens inledande bilder, som upptar den första ytan i fotograficentrumet. Medan det stora rummet är dunkelt är varje bild noggrant upplyst av ett vitt ljus. Den mjuka atmosfären gör att vi sjunker ner i ett nästan filmiskt tillstånd och den tydliga kontrasten framhäver den

intimistiska skönheten i Robert Franks foton. Rummen har indelats efter olika perioder och spänner över hela Franks karriär. PARIS, NEW YORK, LONDON Utställningen tar avstamp i de olika städer och länder i vilka han tog sin tillflykt, långt borta från allt och nära sina motiv. Paris, New York, London, Peru, Wales. Vi får omedelbart en gemensam känsla av autenticitet. Frank lyckas uttrycka platsernas äkthet och san-


1Trolley, New Orleans, 1956

Sick of Good By’s, Mabou, Nov 1978 3

“Med sin lilla kamera, som han hanterar med ena handen, och med sin filmrulle har Robert Frank skapat en sorglig dikt sprungen ur Amerika.” Kerouac

ning. Utan att egentligen bry sig om inramning eller teknik tar han spontana bilder på det han upplever. Resultatet skapar en känsla av precision. Man får en ovanligt stark känsla för de platser han har fotograferat. Som hans vän Walker Evans uttryckte det: ”Han skapar en känsla med en bild.” Inledningen på denna utställning fängslar oss, delvis på grund av curator Martin Gassers arbete. Han har arrangerat och ljussatt verken, som uteslutande kommer från samlingarna i Fotomuseum Winterthur och Fotostiftung Schweiz. Utställningens andra del ägnas åt fotografens mytomspunna period. Eter att ha fått ett stipendium från Guggenheimstiftelsen köpte Robert Frank en Leica-kamera och gav sig ut på en lång bilresa – ibland ensam och ibland tillsammans med familjen – på USA:s mest avlägsna vägar från New York till Kalifornien. EASY RIDER Under åren 1955 - 1956 tog Frank tusentals bilder i 48 delstater och åkte till platser farliga för en fotograf. Om man drar sig till minnes Dennis Hoppers film ”Easy Rider” som gick upp på bio 1969 och dess skildring

av WASP:s (White Anglo-Saxon Protestant) brutala mord på George Hanson, gestaltad av Jack Nicholson, kan man föreställa sig de risker som Robert Frank tog. Av tusentals bilder valde han ut endast 83 stycken när han skapade sin mest berömda bok: ”The Americans”. Det puritanska och konservativa Amerika, hjärtat av Amerika, återges med våldsamhet och briljans. Sin vana trogen fotograferade Frank det han såg och upplevde på ett ärligt och impulsivt sätt utan några utsmyckningar. COCKSUCKER BLUES Mitt i den framgångsrika karriären bestämde sig plötsligt Frank för att sluta med fotograferandet under några år för att bli filmregissör. Han gav sig hän åt rörliga bilder med stor experimentlusta och kreativitet, ovillig att upprepa sig i sin så uppskattade fotografiska stil och utan att skapa någon större uppmärksamhet. Han förblir en oberoende filmare inom den amerikanska filmkonsten, en filmskapare i ordets rätta bemärkelse. Han föredrog att befinna sig i utkanten och att gå mot strömmen, inspirerad av beat-generatio-

nens sätt att skriva, den så kallade spontana prosastilen. William S. Burroughs och Jack Kerouac försökte sig på film. För dem var improvisation, som i jazzen, och driften, fantasierna och längtan de bästa medlen för att skapa. Robert Franks filmkonst är ett perfekt exempel på detta. Han filmade Rolling Stones och Beatles men hans två mest kända filmer är ”Pull my Daisy” (1959) och ”Cocksucker Blues” (1972). Två experimentella filmer som inte nådde någon riktig framgång. Misströstan fick honom att återvända till fotograferandet. Hans två barns tragiska bortgång (dottern i en flygolycka och sonen genom självmord) och skilsmässan med hustrun Mary 1969 skulle påverka honom djupt. Denna nya period återges i utställningen med polaroidbilderna. Det är ett helt annat sätt att skapa fotografier; Frank moderniserar sig och lägger till graffittiliknande ord i sina polaroider. Han uttrycker inte sina känslor på samma sätt längre eftersom han formaliserar dem med ord eller meningar och ibland till och med färger. Så småningom frigör han sig från sin impulsivitet och går mot en större kontroll och behärskning som ligger när-

4/2014 BUSS PÅ SVERIGE

63


FOTOGRAFI mare skulptörens arbete än fotografens. Vi förundras över den brutala skillnad som finns mellan tiden för ”The Americans” under 60-talet och polaroidbilderna från 80-talet. NOVA SCOTIA Fotografen skulle sedan dra sig tillbaka på den lilla ön Mabou i Nova Scotia. Det är den näst sista delen i utställningen. Denna period, som i grund och botten är introspektiv, stilla och självbiografisk, är helt klart den mest abstrakta. Man flyger över bilderna på fält eller hav som ger en föreställning om Franks inre och kroppsliga liv. Man föreställer sig honom sorgsen, åldrande men fortfarande strikt och uppfinningsrik, på ensam promenad några timmar om dagen i den oändliga naturen går han som alltid sina egna vägar. Utställningens sista del återvänder till den

amerikanska perioden under 50- och 60-talen. En sak är uppenbar: Robert Frank fotograferade intuitivt precis allt som fångade hans uppmärksamhet. Innehållet förefaller vara viktigare än formen. Han tar sin bild utan att bekymra sig om centrering, oskärpa eller linjernas form, vilket märks främst i denna sista del av utställningen. Fotografi-

erna är fria, gripande, tagna rakt framifrån och gränsar till abstrakt expressionism. Han tar bilderna på plats och riskerar sitt liv och de regler som styr gatufotografin genom att plötsligt blanda sig i andras liv. Långsamt går vi ut från denna fantastiska fotoutställning, fortfarande tagna av platsens atmosfär och styrkan i Robert Franks fotografier. Efter att ha tillbringat över en timme med att beundra och analysera varje verk lämnar vi utställningen med ett leende på läpparna och huvudet fullt av bilder. Fotografiska tar på ett föredömligt sätt emot detta fotografiska geni, som influerade många konstnärer under 60-talet och som fortsätter att göra avtryck med boken ”The Americans” och genom äktheten i det konstnärliga livsverket. Den här utställningen är – “le must”, som vi säger i Frankrike. p

”Varför tar du alla dessa bilder? För att jag lever.” Wellfleet, Massachusetts, 1962

64  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014


Santa Fe, New Mexico, 1955

Paris, 1950

London, 1951

Butte, Montana, 1956

Cocksucker Blues, 1972 4/2014 BUSS PĂ… SVERIGE

65


Tänk om innan! Köp inte ut till din yngre syster eller bror. Tänk om ... Gå in på www.tänkom.nu för att läsa mer.

Syftet med TÄNK OM är att sprida kunskap till föräldrar om tonåringar och alkohol. Forskning visar att föräldrar genom sin roll som gränssättare och vuxna förebilder har stora möjligheter att påverka sina barns alkoholdebut och framtida konsumtionsmönster.

Pensionat Warfsholm Sekelskiftescharm på egen udde vid Klintehamn på Gotland 0498 240010 info@warfsholm.se www.warfsholm.se

Skinnarspelet DEN UNDERBARA PÄLSEN – En folklustig saga av Rune Lindström

Musik av Jan Johansson Midsommarafton 20/6 • Midsommardagen 21/6 Folkets Park, Orrskogen Malung Biljetter säljs via ticnet.se • Pris 300:Info: Malungs Turistbyrå 0280-186 00, turist@malung.se eller www.skinnarspelet.com NYHET! Kyrkokonsert torsdag 19/6 kl. 19.30 Malungs kyrka

Hjärtligt Välkomna!

Campingen Campingen är ej längre medlem i SCR. är ej längre medlem i SCR.

66  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014

Campingen Campingen är ejärlängre ej längre medlem medlem i SCR. i SCR.


VĂ„LKOMMEN TILL H M KONUNGENS HOVSTALL Här guidar Kavaljerskuskarna Er i Hovstallets unika miljĂś mitt i staden med hästar, paradseldon och den hĂśgklassiga samlingen 1800-talsvagnar.

Välkommen till Villa Vik & Toftastrand i vür

8 /1–1/6 & 16/8–14/12 fre & lĂśr kl 14, sĂśn barnvisning kl.14 30/6–15/8 mĂĽn–fre kl 12 & 14 pĂĽ sv, kl 13 & 15 pĂĽ eng. Onsd kvällar i juli visning kl 17 & 19 i samband m konsert i vĂĽr trädgĂĽrd alt i ridhuset m ARMÉNS MUSIKKĂ…R. CafĂŠ Ăśppet sommartid 11,30-16 samt konsertkvällar Grupper kan boka visning andra tider. Beställ gärna kaffe och smĂśrgĂĽs alt kaffebrĂśd i samband m gruppvisning. Grupper har 10% rabatt i vĂĽr souvenirshop. Kontakta oss pĂĽ 08-402 61 05 el info.hovstallet@royalcourt.se GĂĽ in pĂĽ www.kungahuset.se/kungligaslotten/Hovstallet fĂśr ytterligare info och priser.

Bussluncher • A la carte • Sommarteater med supĂŠKonferens • Konferens • Grillkvällar • Lunch • Ă€ la carte •Grillkvällar 200 sittplatser • Stor lättillgänglig • FĂśretagsaktiviteter • Fest parkering & brĂśllop Nybakat brĂśd, bullar, kakor och smarriga semlor pĂĽ Toftastrand gĂĽr ugnen varm alla veckans dagar! I vĂĽr utĂśkar vi hotellet med 12 dubbelrum med egna uteplatser i trädgĂĽrden Ă–ppet alla dagar www.villavik.se • 0470 652 90

Ibland är det extra skÜnt med ett stopp längs vägen. )BS EV BMESJH TUBOOBU UJMM WJE 'BST )BUU T¥ LBOTLF EFU  S Q¥ UJEFO 7J IBS BOPS GS¥O T¥ WJ WFU WBE W HGBSBSF VQQTLBUUBS NFTU (PE NBU TL²OB T OHBS SFMBYBWEFMOJOH PDI CVCCFMQPPM H²S VOEFSWFSL FGUFS FO M¥OH CVTTSFTB 7BSNU W MLPNNFO UJMM PTT Q¥ )PUFMM 'BST )BUU

AlltifrĂĽn ett enkelt stopp till ett weekendpaket Ĺ” )FM PDI IBMWQFOTJPO Ĺ” -VODI NJEEBH FMMFS CBSB FO ĹŁLB

Västkustkrog med 300-ĂĽriga anor Ĺ” ,MBTTJTL NFOZ Ĺ” 1MBUT G²S TÂĄW M TUPSB TPN TNÂĄ T MMTLBQ Ĺ” 4FSWFSJOH QÂĄ CSZHHBO VUNFE /PSESF  MW

Lugn och ro Ĺ” IPUFMMSVN C EEBS TWJUFS Ĺ” 0NCPOBE NJMK² Ĺ” 7BDLFSU CFM HFU VUNFE /PSESF  MW

0303-109 70

Gamla Torget 2, 442 31 Kungälv www.farshatt.se info@farshatt.se

4/2014 BUSS PĂ… SVERIGE

67


GÖTEBORG

Bortom

Ostindienfararen på Lindholmen är en replik av fartyget med samma namn som gick på grund och sjönk vid Hunnebolådan i Göteborgs inlopp 1745

68  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014


Avenyn Borta sedan länge är tiden då Göteborg var känt som framförallt

en industristad. Kultur- och nöjeslivet blomstrar, kreativiteten flödar och nya spännande stadsdelar som Lindholmen och Skeppsbron tar form invid de etablerade. Göteborg av idag är en spännande mix av pittoreska gränder, modern arkitektur, mikrobryggerier, fantastiska parker och skärgård. Följ med bortom de upptrampade stigarna, läs om de hetaste kommande eventen och ladda ned apparna som maximerar din besöksupplevelse. TEXT & FOTO: David

Liljefors

FOTO: goteborg.com

J

ag sitter på Riverton View, skybaren På Hotel Riverton och ser ut över inloppet till Göteborgs hamn. Förmiddagssolen glittrar i Göta Älv. Lastpråmar och containerfartyg lägger till vid pirerna och lossar sin last. Passagerarfartyg lämnar mot platser som Frederiksborg, Kiel och Älvsborgs fästning. En utsiktsplats är alltid en bra start på ett stadsbesök. Staden ligger framför dig och du kan planera visuellt, snarare än på någon av dina skärmar eller den där jättelika turistkartan du måste trassla upp i varje gathörn. Från Riverton View ser du många av stadens landmärken, som den åttkantiga 1600-talskolossen Skansen Kronan på Risåberget, det fyrmastade segelfartyget Barken Viking som nu fungerar som hotell och Masthuggskyrkans 60 meter höga siluett på Stigberget – det första och sista en sjöfarare ser av Göteborg. Passa på att prova någon av bartendern David Berfners prisbelönta cocktails medan du är här. Min personliga favorit: Pompeji, med friska och syrliga toppnoter med rökighet och tyngd från whiskyn Ardbeg i botten. EN CICERON LÄNGS ÄLVEN Nere på Skeppsbron, som på många andra

Utsikt över hamninloppet från Riverton View, skybaren på Hotel RIverton. Skybaren har även några av stans bästa coctails.

platser i staden, byggs det för fullt. 400 ekologiska och socialt hållbara bostäder ska det bli, med visionen att Göteborgs centrum ska komma närmare stadens verkliga själ och hjärta – hamnen och havet. Det är en vacker tanke. Ta gärna en promenad förbi hamnen när du är i Göteborg. Det är måhända inte den skönaste eller mest pittoreska delen av staden, men det är trots allt Skandinaviens största hamn. 11 000 fartyg anlöper här varje år, och det är den enda hamnen i landet med kapacitet att ta emot de allra största oceangående bjässarna. Vem vet, det kanske fortfarande är möjligt att mönstra på någon av dem på väg mot äventyret, som på farfars tid?

Tvärs över vattnet hittar du Lindholmen, en av stadens nyare stadsdelar där de gamla varvsindustrierna har fått ge plats åt bostadsområden, bryggor, surdegsbagerier och restauranger på samma sätt som i exempelvis Aker Brygge i Oslo eller Hammarby Sjöstad i Stockholm. Men här finns också äldre sevärdheter, som världens största ännu seglande fartyg Ostindienfararen Götheborg (när den inte är på expeditioner och äventyr), Göteborgs äldsta biograf Aftonstjärnan (Plåtslagaregatan 2) och Radiomuseet (Anders Carlssons gata 2). Ett bra tips när du är ute och går runt Göta Älv är att ladda ned gratisappen Kajpromenad till din telefon, en ciceron och vägvisare till allt från konstverk, till caféer och romantiska utkiksplatser längs med älven. Visste du till exempel att Färjenästerrassen har en sex meter bred rutschbana? Från hamnen går också båtarna till skärgården. Har du inte hela dagen att spendera, eller bara vill vara tidseffektiv, finns det kortare turer att välja på. På fyra timmar hinner du bocka av Långedrag, Köpstadsö, Styrsö, Känsö och Brännö. Och avnjuta en förnämlig skaldjursbuffé på båten. Vill du utforska skärgården på egen hand? Ta spårvagn 11 ut till den omåttligt populära 4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 69


Konferens - Lunchbuffé - Fikastopp - Övernattning Bröllop & Fest Alldeles vid havet, mellan Ljungskile och Uddevalla, endast 40 minuter norr om Göteborg och cirka en timme söder om norska gränsen ligger

Åh Stifts- och Konferensgård öppet 7 dagar i veckan.

www.ahstiftsgard.se • info@ahstiftsgard.se • Boka +46 522 250 56

70  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014


GöteborgsOperan i samarbete med Charlotta Teaterproduktion och Blixten & Co presenterar

suCCén är TillBaka! en musikal ByGGd på Benny anderssOn

vilhelm mOBerGs uTvandrarepOs Björn ulvaeus

lars rudOlfssOn

25 OkTOBer 2014 – 16 maj 2015 Biljettsläpp 28 april 2014


GÖTEBORG

7 Fisk- och skaldjursmarknaden Feskekôrka vid Rosenlundskanalen har även två högklassiga restauranger, om du inte föredrar att köpa med dig något gott och sätta dig vid vattnet.

badplatsen Saltholmen i Älvsborg där båtar går året runt. Kolla Västtrafiks hemsida/ app för avgångar. HAGA – DEN LILLA STADEN I STADEN Bara några minuters promenad söderut längs kajen hittar du den klassiska fisk- och skaldjursmarknaden Feskekôrka, Victor von Gegerfelts formexperiment inspirerat av norska träkyrkor och gotiska stenkyrkor där taket nästan går ned till marken. Vilken byggnad! Slå dig ned vid någon av de två restaurangerna. Eller kanske ännu bättre, särskilt om vädret tillåter – köp med dig en påse dagsfärska räkor och sätt dig nere vid kanalen. Är du mer av en karnivor än en skaldjursätare rekommenderas en Bloody Mary eller Porc formè, de egenhändigt gjorda korvarna på den omåttligt populära “lyxkorvkiosken” Gourmet Korv (Södra Larmgatan 6). Här innehåller samtliga av de cirka 50 korvarna

72  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014

på menyn 85-95 % kött från lokala charkuterier. Ett gatukök med ambitioner helt enkelt. Vill du ha ett samtalsämne i korvkön så kan du nämna att Göteborgsvitsarnas ”fader” Aron Jonason hade sin fotofirma runt hörnet på Östra Hamngatan 39. Mittemot Feskekörka väntar en miljö fylld av låga hus, smala bilfria gator, verkstäder, konstgallerier, antikbodar, kaffeställen, allt med en alldeles säregen charm. Stadsdelen Haga är en av Göteborgs äldsta delar, men präglades länge av fattigdom och misär innan idyllen infann sig. Haga kallas ofta ”Den lilla staden i staden” på grund av sitt rika utbud. Här finns tillräckligt med butiker och gamla fina byggnader för att räcka en eftermiddag, eller kanske lite till om du stannar för lunch eller middag. Något av en specialitet för området är de så kallade landshövdingehusen, som uppfördes fram till slutet av 1930-talet. Efter omfat-

1 Spårvagn 7 på Aschbergsgatan i Göteborg.

tande brandhärjningar instiftades ett förbud i staden mot att uppföra trevåningshus i trä. En kreativ landshövding kom då på idén att bygga bottenvåningen i sten och de efterföljande våningarna i trä. Passa på att beställa en av världens största kanelbullar på Café Husaren (Haga Nygata 28), prova baskrar och plommonstop på stadens mest välsorterade hatt- och kepsbutik Stiernglans (Haga Nygata 20) eller handla för mycket av det goda på anrika Bräutigams (Haga Nygata 13) som gjort chokladpraliner sedan 1870! Vill du hellre bara koppla av en stund medan du skickar maken/frugan/svärmor på ännu en shoppingrunda? Smit in på Hagabadet (Södra Allégatan 3) och glid ned i det 30-gradiga vattnet i den mosaikbeklädda jugendbassängen ”Ägget”. Hagabadet har också en utmärkt restaurang med närproducerade och KRAV-märkta råvaror.


MER AV GÖTEBORG – DE BÄSTA APPARNA

Det finns en rad användbara appar som kan göra ditt besök i Göteborg såväl lättare som mer njutbart. Vi har listat de bästa. Sök efter dem i App Store eller ladda ned dem från Google Play. 3 CITYGUIDE GÖTEBORG

Den officiella cityguide-appen för Göteborg. Planera ditt besök, skapa egna favoritlistor och se vad som finns nära dig när du väl är på plats i staden. 3 GP

Tidningen Göteborgs-Posten tillhandahåller en hel del nyttig information, som lokala nyheter, dagliga iPhonetips och krogrecensioner.

3 PUBBA

Appen som hjälper dig att hålla koll på pubar och klubbar i Göteborg och hittar ställena som har öppet nära dig. 3 LISEBERG

Hitta dina vänner i nöjesparken. Du får också hjälp att hitta attraktioner, matställen, toaletter och info om dagens program, kötider med mera.

3 SPÅRVAGNSSIGHTSEEING

Ta en sighseeingtur med “paddorna”. Båtarna avgår 2-3 gånger i timmen från Kungsbroplatsen.

En röststyrd mobilguide om Göteborgs historia och stadens största sevärdheter. Utvecklad av Västtrafik i samarbete med Göteborgs Stadsmuseum. 3 KAJPROMENAD

Skulle du bli kvar i Haga fram på kvällen, ta dig upp till Järntorget och det legendariska kulturhuset Pustervik som varit en institution i stadens nöjesliv sedan 1920-talet. Här kan du höra livemusik och gå på klubb nästan alla dagar i veckan. Under våren kommer bland annat Ison och Fille (9/5) och Lilla Namo (16/5) att spela. Eller varför inte äntra

Direktörsvillan från 1847 är den äldsta byggnaden på Trädgårdsföreningens område.

scenen själv, under Göteborg Open Stagekvällen 27/4? Ett tips är att komma förbi på måndagar, då Pingisklubben huserar på Pustervik. Dansa, drick öl och spela rundpingis med gamla och nya vänner. GLENN OCH EBBOT Från Järntorget sträcker sig Linnégatan till det stora grönområdet Slottsskogen genom den stadsdel som kallas Linnéstaden. Linnégatan beskrivs ofta som ”göteborgarnas Avenyn” tack vare sitt stora utbud av mat och dryck. Här hittar du bland annat två av stadens bästa ställen för att dricka god öl praktiskt taget vägg i vägg med varandra, The Bishop Arms (Järntorget 6) och min egen favorit Jerntorgets brygghus (Järntorget 4). Prova till exempel en ”Ebbot Ale” eller ”Glenn No 5” från det lokala Oceanbryggeriet. Riktigt god svensk mat serveras det på kvarterskrogarna Hos Pelle (Djupeldsgatan 2)

Guide till stråket längs Norra Älvstranden. Promenera mellan Älvsborgsbron och Göta älvbron och upptäck konstverk, intressanta platser och sevärdheter.

3 RESEPLANERAREN

Hitta resor med kollektivtrafiken i Västsverige, se gångvägar och hitta till hållplatsen. Även aktuell information om eventuella förseningar. 3 PARKERING GÖTEBORG

Hitta närliggande och lediga p-platser i Göteborg baserat på din position, och få information om priser, automater och betalningssätt. 3 CYKELSTADEN

I denna app hittar du Göteborgs alla serviceställen som ingår i Trafikkontorets cykelnätverk, Styr & Ställ, pumpstationer samt cykelparkeringar. 4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 73


GÖTEBORG

74  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014


GÖTEBORG

och Stearin (Tredje Långgatan 8). Är du sugen på dumplings, och att hänga med stadens trendkänsliga indiepublik, prova rustika Dubbel Dubbel på Kastellgatan 8. Linnéstaden är också känt för sina många vandrarhem. Inom några kvarter hittar du prisvärda och rekorderliga boenden som Linnéplatsens Hotell & Vandrarhem (Linnéplatsen 8), Backpackers Göteborg (Vegagatan 19) och Linné Hostel (Vegagatan 22). För lite ”gatsmart” shopping och caféhäng, gör en avstickare några kvarter norrut till Andra Långgatans trendiga second hand-butiker, skivaffärer och ekologiska caféer. Njut av en kopp dominikanskt kaffe medan du bläddrar i skivbackarna på Dirty Records Andra Långgatan 4), eller prova limited edition-sneakers på Shelta (Andra Långgatan 21). Andra Långgatan är även ett säkert kort kvälls- och nattetid, då gränderna är fulla med folk på väg till och barer, restauranger och efterfester. Vid Linnégatans slut ligger Göteborgs Naturhistoriska Museum, och bortom det en

På Gourmet Korv på Södra Larmgatan kan du välja bland cirka 50 olika korvar, alla med 85-95 % kött från lokala charkuterier.

av staden stora gröna ”lungor”, Slottsparken. Museet i sig är absolut värt ett besök. Här finns bland annat en val som man kan träda in i, och en av världens bäst bevarade uppstoppade elefanter. Kolla också in ”Rymdpromenaden”, en modell av solsystemet i skala 1:2 miljarder där solen utgörs av ett klot på

museets vägg medan de närmaste planeterna är utspridda i backen söderut. Pluto? Den hittar du vid det nedlagda pegmatitbrottet i Högsbo – 3 kilometer bort. Ber du någon göteborgare rekommendera något då man besöker staden är risken överhängande att denne nämner Slottsskogen.

KALENDER – DET HÄR HÄNDER I GÖTEBORG VÅREN/SOMMAREN 2014

22 feb–11 jan 2015. Utställningen Göteborg från ovan på Stadsmuseet visar staden ur ett annorlunda perspektiv i denna utställning av flygfotografier. 3 http://stadsmuseum.goteborg.se 26 april. Nöjesparken Liseberg öppnar för säsongen. Årets stora nyhet är den 1.4 km långa berg-och dalbanan Helix. Under åkturens dryga två minuter kommer passagerarna att befinna sig upp och ned inte mindre än sju gånger. 3 liseberg.se 3 maj. För femte året i ordningen anordnas Retrospelsmässan i Eriksbergshallen, ett Mecka för alla med förkärlek till äldre generationers tv- och datorspel, flipper och arkadspel. Mässan bjuder på demo-rum med alla de klassiska modellerna, och även speltävlingar i flera olika spel. retrospelsmassan.se 17 maj. Göteborgsvarvet är ett av världens största löparevenemang. En publik på runt 200 000 åskådare kommer att heja fram 60 000 löpare. Runt banan finns 50 stycken musikplatser som

garanterar en festlig stämning. 3 goteborgsvarvet.se 17 maj-4 oktober. 80-tal på Mölndals Stadsmuseum. En utställning fylld med musik, teknik, kläder, memorabilia, foton och föremål från de viktigaste händelserna från ett färgstarkt årtionde. Rubiks kub, freestyle, bakmaskin, tidningen Okej, tvprogram som Jacobs stege och Fräcka fredag. 3 molndal.se 17 maj-29 november. Utställningen Picasso på ett fat på Röhsska museet presenterar ett 60-tal keramikföremål, formgivna av Picasso och producerade i begränsade upplagor av verkstaden Madoura i Vallauris i södra Frankrike 1948-1971. Utställningen visar också ett 20-tal affischer och linoleumsnitt som Picasso utförde i samband med keramikproduktionen och för de utställningar i vilka den visades. 3 rohsska.se 28 maj. Landets bästa 4-åringar gör upp om Kungapokalen och Drottning Silvias Pokal på Åbytravet.

Åbytravet står även värd för andra stora travevenemang som Åbys stora pris 16 augusti och Svenskt mästerskap i trav 11 oktober. 3 abytravet.se 30-31 maj. Den elektroniska musikfestivalen Summerburst kommer att inta Nya Ullevi. Förra året hade festivalen av 24 000 besökare. Klara akter är Tiesto, David Guetta, R3hab, Krewella, Showtek och Hardwell. 3 summerburst.se 1 juni. Albumaktuella Kent välkomnar sina fans till sin egenproducerade festival #Kentfest. Förutom Kent spelar speciellt inbjudna band, kort sagt band som Kent själva tycker om, bl a Nina Persson, Junip och Tova Lo. 3 kent.nu 5–8 juni. Liseberg Classics, Sveriges största skateboardtävling. Drygt 100 amatörer och 30 proffs deltar i tävlingen. Skatepark, fri åkning, möjlighet att handla skateprylar och två stora spelningar på Lisebergs scen. Fri entré med Göteborg City Card. 3 liseberg.se

7 juni. Håkan Hellström gör sin enda spelning för året på Ullevi. Den här gången var inte Slottsskogsvallen tillräckligt stor. Jämför med Bruce Springsteens legendariska spelningar. 3 hakanhellstrom.se 14 juni. Göteborg Grand Prix. Stor friidrottsgala där Sveriges bästa friidrottare möter högklassigt internationellt motstånd. 3 folksamgp.se 13–19 juli. Gothia Cup. Världens största fotbollsturnering för ungdomar lockar runt 1 600 lag från 80 länder under en magisk vecka i juli. gothiacup.se Ett bra tips om du vill gå på evenemang och uppleva saker under din vistelse i Göteborg är att investera i ett Göteborg City Card. Kortet finns för 24, 48 och 72 timmar och ger dig fri entré till mängder av nöjen, sightseeing, utflyktsmäl och museum Kortet gäller även för parkering samt resor med spårvagn, buss och båt. 4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 75


GÖTEBORG

Nordens största evenemangsarena Ullevi. Publikrekordet på 66 561 besökare är från när Bruce Sringsteen gästade arenan 2012 – en konsert som fick sex getingar av fem möjliga av Expressens Anders Nunstedt.

Parken ligger verkligen lokalbefolkningen varmt om hjärtat, och det med all rätt. Här finns tillräckligt med dammar, bäckar, dungar och gräsytor för att gå vilse – utan att det gör det allra minsta. Slottsskogen är den perfekta platsen att gå till med barn. Här finns bland annat den populära jättelekparken Plikta med massor av lekredskap och aktiviteter, och Slottsskogens djurpark med ”klappvänliga” husdjur, ponnyridning och mer exotisk fauna som pingviner och knubbsälar. För den sportintresserade finns även en strandvolleybollplan, en minigolfbana och en frisbeegolf-bana. I södra hörnet ligger Slottsskogsvallen, en klassisk arena för idrott och musikuppträdanden. Här brukade bland andra Håkan Hellström spela innan han ”sålde ut” och flyttade till Ullevi. Passa också på att bekanta dig med omgivningarna om du ska gå på festivalen Way Out West som går av stapeln i augusti. SWIMMINGPOOL MED RISK FÖR SVINDEL Vi tar spårvagnen ”downtown” till station Korsvägen utanför Svenska Mässan och det väldiga hotellkomplexet Gothia Towers. Just nu byggs det för fullt på ett tredje torn som när det står klart i januari 2015 kommer att öka hotellets kapacitet från nuvarande 704 rum till 1 200 och därmed bli ett av Europas största hotell. Som en bonus kommer det nya tornet med sina 100 meter även bli stadens högsta byggnad. Åtminstone tills det 201 meter höga Karlavagnstornet längs Lindholmsallén står färdigt någon gång mellan 2018 och 2021. Råkar du ha en bra slant att lägga på boende, varför inte ta in en natt eller två på det nybyggda femstjärniga systerhotellet Upper House högst upp i det mittersta tornet? Om

76  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014

inte annat för att få glida ned i Europas första utanpåhängande pool, komplett med glasgolv ned mot gatan. Tvärs över Örgrytevägen är portarna ännu stängda på nöjesparken Liseberg, men inte länge till. Den stora nyheten för i år är berg- och dalbanan Helix – ett 1,4 kilometer långt monster där en ny teknik kallad LSM (Linear Synchronous Motors) ger tåget extra fart under delar av åkturen och pressar upp vagnarna i upp till 100 km/h. Som om inte en ”vanlig” berg- och dalbana var nog? Liseberg bjuder traditionsenligt på en hel del konserter och evenemang under året. Ett av de mer udda är skateboard-Sveriges största skateboardtävling Liseberg Classics som går av stapeln 5-8 juni. Se drygt 100 amatörer mäta sig mot ett 30-tal proffs. Och prova själv några kickflips i den stora skateparken som även är öppen för allmänheten. I väntan på att Lisebergskaninerna ska våga sig fram efter vintern, ta med dig barnen till ”grannen” Universeum. Här väntar sju våningar av vilda djur, experiment och kluriga utmaningar. Kolla in de tre meter långa santigerhajarna, tävla mot en kackerlacka eller bli ett CSI-proffs på avdelningen Krimlab. PARCOUR OCH STYLING PÅ NORDSTAN På väg in mot centralstationen passerar vi hockeylaget Frölunda Indians hemmaborg Scandinavium, där du bland annat kan se SM-finalerna i handboll (9/5), Europas främsta MMA-gala Superior Challenge (23/11) och SM-finalerna i innebandy (13-14 december) under det kommande året. Bara några hundra meter norrut läng Skånegatan ligger ”storebror” Ullevi, Nordens största evenemangsarena. Det var här som Bruce Springsteen 2012 fick betyget 6 geting-

ar (av maximala 5) av Expressens recensent Anders Nunstedt. Årets ”laguppställning” inkluderar Kent (1/6), Håkan Hellström (7/6) och den samlade DJ-eliten på den elektroniska musikfesten Summerburst (30/5-31/5). Kan vi hoppas på en sjunde geting? Från Ullevi följer vi kanalen längs Stampgatan västerut till den 320 000 m² stora shoppinggallerian Nordstan, som varje år lockar runt 37 miljoner besökare. Utöver ett närmast ändlöst utbud av butiker och restauranger anordnas här även en hel del evenemang. I vår kan du bland annat prova på Parkour med Göteborg Stampede acrobatics (29/4–4/5) och bli stylad av modeföretaget Joy (3/5). Nya Allén är med sina 1 830 meter Sveriges längsta allé och sträcker sig från Ullevi fram till Järntorget. Vi nöjer oss med den vackra promenaden längs Trädgårdsföreningens parkområde med vackra byggnader som Palmhuset, Trädgårdsföreningens växthus och Rosariet (som fått tre stjärnor som besöksmål av Guide Michelin), via Avenyn bort till Kungsparken och Jazzhuset i Vasastan (Erik Dahlbergsgatan 3). Precis som namnet antyder var Jazzhuset tidigare en renodlad jazzklubb, men nu för tiden samsas här en rad stående klubbar med temporära temakvällar, liveakter och releasefester; garagerock, indiepop, synt och electronica fyller dansgolvet. För stadens klubbkids har Jazzhuset blivit något av en klassiker. Försök att komma med på någon lista om du ska dit. Och kom ihåg att det är torsdagar som är de största utekvällarna här Är du mer intresserad av konst är indiepop så hittar du ett av stadens mest bästa konstmuseum några kvarter ned mot Avenyn. På Röhsska Museet (Vasagatan 37-39) kan du under våren och sommaren se intressanta utställningar som Picasso på ett fat (17/5–28/9), From the Coolest Corner – Nordic Jewellery (3/6–21/9) och Zandra Ahl – Family Outlet (10/6–14/9). Jag avslutar mitt besök i Göteborg där jag började, vid havet, med en tur med Göteborgs motsvarighet till Venedigs Vaporetta – innerstadsfärjan Älvsnabben. Båtlinjen trafikerar sträckan Lilla Bommen, Rosenlund, Lindholmspiren, Slottsberget, Eriksberg och Klippan i ett rastlöst sicksack-mönster över Göta Älv. Allt medan tank- och bulklastfartygen anlöper och lämnar hamnen. Kanske man skulle följa med något av dem ut i världen ändå? p


Pablo

Picasso på ett fat: Keramik 1948–71. 17 maj–28 september 2014.

Zandra Zandra Ahl: Family Outlet. 10 juni –14 september 2014.

m.fl.

From the Coolest Corner: Samtida nordisk smyckekonst. 3 juni – 21 september 2014.

Röhsska museet. Vasagatan 37–39, Göteborg. rohsska.se


GÖTEBORG TEATER

RIK TEATERVÅR I GÖTEBORG Vägarna förbi västkusten? Göteborgs teaterhus bjuder flera spännande scenhändelser under våren. BPS hittade både bortglömda klassiker, goda gärningar och oväntade möten på repertoaren. TEXT:

Lolo Amble /

FOTO:

stadsteatern Göteborg

Zanjani som Sylvi. När finska författaren Minna Canth 1893 skrev sin pjäs ”Sylvi” blev det en oerhörd succé. Stycket om den unga, vilda Sylvi som är satt under förmyndare spelas under våren på Göteborgs stadsteater med Nina Zanjani i titelrollen. För den stora publiken är hon kanske mest känd för sin roll som polisen Isabelle i Wallander-filmerna och i Helena Bergströms regidebut Se upp för dårarna. 4 FRÅGOR TILL NINA ZANJANI. Vad handlar pjäsen Sylvi om? – Författaren Minna Canth är en nationalskald i Finland men ganska okänd i Sverige. Hon var ensamstående sjubarnsmamma och en oerhört produktiv författare. Regissören Jenny Andreasson är väldigt skicklig på att hitta bortglömda klassiker. Urpremiären av Sylvi 1891 ansågs väldigt vågad, folk svimmade i publiken. Sylvi är låst i sitt äktenskap men vill slå sig fri. Det här var ju en tid då en kvinna inte ens kunde ta en promenad ensam utan att det ansågs vågat. Vad i pjäsen är vågat ännu idag? – Vi har nog fortfarande åsikter om hur en kvinna bör vara och får bete sig även om de åsikterna är mer dolda idag. Pjäsen handlar också om klasstillhörighet, om att inte få röra sig i vilka världar man själv vill, beroende på var man kommer ifrån. Sylvi är gift med sin förmyndare men blir passionerat förälskad i sin barndomskamrat Viktor. – Ja, jag ser honom som en symbol för att hävda sin egen vilja och frihet. Sylvi har varken yrke eller utbildning, hon bara är. Att bli passionerad förälskad blir hennes sätt att få en identitet. Att det finns många regler att hålla sig till för att bli accepterad tjej är också något som är aktuellt än idag. Vad tänker du på när du tänker på Göteborg? – Jag tänker på räkor och fisk! Rent konstnärligt är Göteborg en modig stad, särskilt Göteborgs stadsteater ligger hela tiden i framÖzz Nûjen är dubbelt aktuell, med nya kant. föreställningen Statsminister Özz Nûjen och i 3rollen www.stadsteatern.goteborg.se som Bengtsson i filmen 10 000 timmar.

78  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014


Oväntade möten. Ekblad läser Södergran. Kliniken av Lars Norén utspelas på en plats där människor som annars inte skulle mötas, möts. Det gäller även för ensemblen i Kim Lantz uppsättning av pjäsen på Folkteatern, där Göteborgs Stadsmission, Folkteatern och Unga Folkteatern fortsätter sitt samarbete kring att skapa ett mer mänskligare samhälle. 4 FRÅGOR TILL KIM LANTZ, REGISSÖR: Ensemblen i din föreställning Kliniken är skådespelande amatörer. Berätta om ert arbete. – Det här är människor med olika erfarenheter, folk som annars inte skulle träffas men som gemensamt ger sig på en teatertext. De har olika ekonomisk och social bakgrund och det ger avtryck i föreställningen. Vi runtikring jobbar professionellt med teater men inte de på scen. Vad är skillnaden mellan att jobba med professionella skådespelare och amatörer? – När man jobbar med amatörer är många rädda i början och kanske frågar sig: gör jag rätt? Hur gör man? Samtidigt är de mer öppna och bara de knäcker koden så får de en kick av det. Vad är koden? – Att använda den erfarenhet som har som människa, även på scenen. Då blir det bra. Oberoende av tidigare erfarenheter ska man kunna ingå i verksamheten både på och runt scen. Vi arbetar för att fler människor får ta del och vara en del av teatern. Vad tänker du på när du tänker på Göteborg? – Havet, eftersom jag har rötterna i öarna härutanför. 3 www.folkteatern.se

Blåsorkestern Göteborg Wind Orchestra erbjuder musikaliska upplevelser av hög kvalitet och ger konserter på hemmascenen Kronhuset, på andra platser i Göteborg och i andra kommuner i Västra Götalandsregionen. Verksamheten har utvecklats ur Göteborgs Spårvägspersonals Musikkår som bildades redan 1905. Den finlandsvenska poeten Edit Södergren, blev endast 31 år gammal men har varit stilbildande inom den modernistiska lyriken. I Hagakyrken 13 maj framförs hennes dikter av Stina Ekblad, en av våra mest älskade skådespelerskor, också hon finlandssvenska. Dirigent: Jerker Johansson. 3 www.gwo.se

NÄR GJORDE DU EN GOD HANDLING SENAST? Acts of Goodness med text och regi av Mattias Andersson och scenografi/kostym av Ulla Kassius är verklighetsteater baserad på dokumentärt material. Andersson och Kassius inledde sitt samarbete 2006 på Angereds Teater med The Mental States of Gothenburg och fortsatte på Backa Teater med Gangs of Gothenburg och Utopia 2012. Senast gjorde de föreställningen The Mental States of Sweden på Dramaten i Stockholm. Texten är denna gång baserad på intervjuer med unga människor från Europa som berättat om en god handling de minns. 3 www.stadsteatern.goteborg/backateater.se

4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 79


SPABAD • POOL • RESTAURANG • ALLA RUM MED HAVSUTSIKT • KONFERENS Litet, modernt och ekologiskt, intill Skånes enda skärgård. För vuxna. Släbovägen 7-22, Tosteberga. • www.bodelssons.se • 044-77 77 777

80  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014


FOTO: Stefan Karlberg

Upplev 1950 - 70-talen längs Retrovägen (väg 190) mellan Göteborg och Nossebro. Njut av miljöer, sevärdheter och arrangemang i retrostil.

Nära till allt i Göteborg!

www.retrovagen.se Info 0512-570 70

Välkomna till centralt belägna Hotel Lorensberg, med gångavstånd till bland annat Liseberg, Lorensbergsteatern, Rondo, Scandinavium, Ullevi och Universeum. Familjeägt, hemtrevligt, frukosthotell. Lugnt och trivsamt. Över 100 unika väggmålningar. Nära till allt – trevlig shopping, mängder av restauranger, teatrar och museer. Tips - vårt Lisebergspaket med boende och entré till nöjesparken, gäller alla dagar då parken är öppen under perioden 26/4-5/10 2014. Boka på vår hemsida eller på telefon 031-81 06 00.

öteborbgok G i t g i l l i lån Bo b ar varje p

Uppge kod BPS14 och ni får 5% rabatt på gällande pris, gäller nybokningar fram till den 24 augusti 2014.

m pass

boende so

råk restaurangst bästa bar- och d Göteborgs Linnégatan me tis Internet, Filmtajm Gra t Bastu, Biljard, ppet, Säkerhe Dygnet-runt-ö KRAV frukost, er lägenhet hotellrum ell r, da äd lsb Sovsa

Varmt välkomna!

fa vid Vänern ett vänligt pris! Berzeliigatan 15 031-81 06 00 info@hotel-lorensberg.se www.hotel-lorensberg.se

Vegagatan 21, Göteborg 031-42 65 20 Spårvagn 1, 2, 6 och 13 Hållplats Olivedalsgatan

www.sov.nu

Golfa vid Vänern till ett vänligt pris!

Ring 0521–265950 och boka vårt golfpaket i Vänersborg www.arenahotell.com

4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 81


RESOR

Historien om det lilla stationssamhället Nossebro 8 mil nordost om

Göteborg borde väl egentligen ha varit en annan. Sedan järnvägen lades ned, först för persontrafik 1970 och sedan för godstrafik 1986, hade Nossebro lätt kunnat somnat in ute på landsbygden. Men idag flockas besökarna. Bara i år förväntas mellan 150 000 och 175 000 besöka Nossebro, en närmast osannolik siffra för ett samhälle med runt 1 800 invånare. Allt tack vare en storsatsning på 50-, 60- och 70-talens arkitektur, mode och coola prylar. Välkommen till samhället som gjort retro till sitt varumärke. TEXT: David

I

Liljefors

BILD: David

nteriören på Ahléns Café på Storgatan i Nossebro andas 60tal, från patinan på de vackra träpanelerna till porslinet. Som de flesta av butikerna längs huvudgatan, där inte sällan ägaren fortfarande bor på våningen ovanför, är lokalerna mycket väl omhändertagna. Ingen har låtit dem förfalla, eller byggt moderna salladsbarer och coffeyshops i deras ställen. Mitt emot mig sitter Anna Margaretha Alströmer, eller kort och gott AM som hon kallas, i en miljö där alla känner alla, kommunutvecklare på Essunga kommun och en av eldsjälarna bakom de senaste årens retrosatsning. Vi dricker svart kaffe och jag hugger in på en tekaka med ägg och ansjovis – den mest tidstypiska mackan jag kunde hitta bakom disken. – Hemligheten med Retro Nossebro är enkel, förklarar hon. Det handlade egentligen bara om att gräva där vi stod. Vi hade de här fantastiska husen, butikerna, caféerna och biografen. Vi hade jättebra evenemang, som Nossebro Marknad, veteranmarknaden och bilträffen Power Meet. Det var bara en fråga om att hitta den röda tråden, förädla konceptet och sedan marknadsföra det på ett bra sätt. ”Retro” är ju, speciellt idag, ett ganska vagt begrepp. Vad är er definition här i Nossebro? – Retro betyder ju ”en viss eras trender”. Man måste ju begränsa sig någonstans, och vi har beslutat oss för att vår era är 50-, 60- och 70-talen. Özz Nûjen är dubbelt aktuell, med nya Vad är det för människorÖzz somNûjen kommer föreställningen Statsminister och ihit? – Den målgrupp vi hade var10initialt besökare mellan 50 och 70 år, rollen som Bengtsson i filmen 000 timmar.

82  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014

Liljefors, Essunga kommun

de som kommer ihåg de här sakerna och miljöerna från sin barndom. Men sedan har vi märkt att det även kommer en hel del yngre människor. Nu i helgen kommer till exempel 25 studenter från Göteborg och Lund för att besöka oss. Vi tar en kort promenad längs Storgatan, ”downtown” Nossebro om man så vill. För dagen är den relativt stilla. Några enstaka bilar rullar förbi, dörrklockorna klingar när folk kommer in och ut ur butikslokalerna. Alla hälsar. – Under sommarhalvåret, särskilt under våra evenemang, är det full fart här, berättar AM. Bara under Nossebro Marknad, som är den sista onsdagen varje månad, kan vi ha upp till 20 000 besökare. Under veteranmarknaden, som anordnas i april och augusti varje år, kommer det omkring 10 000 besökare för att handla gamla bildelar, mopeder och gangsterkepsar. Och under Power Meet i juni väller det in 1 500 amerikanska vrålåk i orten. Då kan bilköerna vara flera mil in till samhället. Vi tittar in i några av Nossebros genuina butiker. I det tidstypiska huset som inrymmer Jansons Färghandel på Storgatan 18 doftar det färg, parfym och tjära i en fantastisk kombination och utbudet är lika varierat som i de gamla handelsbodar som ofta var mindre byars enda inköpsställe. Eriksons Chark på Storgatan 11 är ett av Skaraborgs mest välkända och prisbelönade privata charkuterier, dit folk åker långväga för de närproducerade produkterna. På Gamla Ting, antik- och kuriosabutiken på Storgatan 14 stannar vi till för en pratstund med ägaren Kerstin Abelsson, som ger oss en liten historielektion om radioap-


Bilder från retrolägenheten Andra våningen. FOTO: DAVID LILJEFORS

“Tonårsrummet”.

Köket

Motionscykel från Crescent och klassisk symaskin från Singer.

Klassiksa Y-frontskalsonger i badrummet.

parater från 30- och 40-talen. Vi passerar också Nossebros elektriska affär på Kyrkobrinken 2, en butik som bommade igen med allt sitt innehåll i slutet av 60-talet för att sedan öppnas igen för gruppvisningar 2009 – med allt sitt innehåll intakt. Y-FRONTSKALSONGER OCH SOCKERDRICKA Juvelen i den retrokrona som är Nossebro, om man får kalla den så, är den retroinredda trerummaren Andra Våningen i den gamla brand-

Kobratelefon och Trio med Bumba i skivbacken.

“Barnkammaren”

stationsbyggnaden på Storgatan 1. Lägenheten öppnades för allmänheten 2010 och har sedan dess haft över 10 000 besökare. En glad överraskning, särskilt för oss med storstadsmuseerna som referens, är att även entrépriserna är ”retro”. 20 kronor kostar ett besök. På Andra Våningen finns tusentals föremål, huvudsakligen från 60-talet fördelade över rum med olika teman som ”köket”, ”barnkammaren”, ”tonårsrummet” och ”föräldrarnas rum”. Möblerna och föremålen är arrangerade som om den tänkta 60-talsfamiljen verk4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 83


RESOR Nossebro marknad går av stapeln den sista onsdagen i varje månad. Sommartid kan marknaden locka upp till 20 000 besökare. FOTO: ESSUNGA KOMMUN

affischer och en klassisk biljettlucka. Idag visar biografen film med modern ljud- och bildkvalitet och fungerar även som konferenslokal.

ligen bodde kvar i lägenheten och bara var ute på ett ärende. Det hänger tvätt i badrummet. En gammal tidning ligger uppslagen på ett sängbord. Lesley Gores klassiker It’s my party strömmar ur en monohögtalare. Sammantaget ger det ett väldigt levande intryck, snarare än ett arrangerat museum. Jag hittar snabbt personliga favoriter, som de mönstrade Y-frontskalsongerna, sockerdrickan och fantastisk orange motionscykel med kalorimätare från Crescent i familjerummet. – De flesta av föremålen här kommer från två kvinnors privata samlingar, berättar AM. Monica Galle, och Kerstin Abelsson som vi träffade nere i butiken Gamla Ting. Sedan har väl jag bidragit med någon enstaka sak. Men nu är det ganska fullt. Idén är ju att det fortfarande ska se ut som ett hem. Har du några personliga favoritsaker bland alla retroprylar här? – Burkarna. Jag älskar gamla burkar. Ofta är det där små sakerna som folk kommer ihåg, som en förpackning eller något från köket. ”Åh, en sådan hade jag”, eller ”En sådan hade mormor” kan folk säga. Fast en gång hade vi en man i 90-årsåldern som inte alls var imponerad. ”Ska man betala 20 kronor för det här”, sa han. ”Så här har jag det ju hemma”. Vi avslutar rundturen i Nossebro med ett besök hos Per-Arne ”PA” Nordqvist, som ansvarar för driften av Nossebros omtyckta retrobiograf Stjärnan. När biografen byggdes om 2006 lades stor vikt vid att bevara den tidstypiska interiören med karosseripaneler, gamla film-

84  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014

RETROVÄGEN På väg tillbaka till busstationen frågar jag AM om framtiden för Nossebro. Och nog finns det visioner för staden. – Vi har nyligen fått anslag för att bygga ut Retrovägen, som är nästa steg i vår satsning. Väg 190 som leder hit från Göteborg är cirka 8 mil lång och full av retrosevärdheter som vi vill lyfta fram. Platser som knyter an till det nostalgiska temat på olika sätt. Mellby mekaniska museum till exempel, eller den gamla bensinstationen i Sollebrunn. Vi var på turistmässan i Göteborg i helgen, och intresset för Retrovägen var så stort att våra broschyrer tog slut, och vi fick trycka nya på kort varsel för en mindre förmögenhet. Och bara nu på tre dagar har tre bussbolag hört av sig som vill komma hit och få guidning längs Retrovägen. Är det något annat du skulle vilja se i Nossebro i framtiden? – Jag tycker det behövs någon form av boende här i Nossebro, så att de som kommer hit kan stanna kvar över natten. Det är också någonting vi jobbar aktivt med. Jag tackar för besöket och tar farväl av Nossebro för den här gången. På vägen ut ur staden passerar jag det gamla stationshuset, en gång själva symbolen för framtidstron i staden, nu en statist i en ny era. Fast med 175 000 besökare borde de kanske öppna järnvägen igen. p

EVENEMANG 2014

Fluctuat nec mergitur

ANNO 1988

NOSSEBRO MARKNAD

Sveriges äldsta månadsmarknad. Anordnas den sista onsdagen i varje månad med undantag för december. Sommartid kan marknaden locka upp till 20 000 besökare. Här kan du från klassiska inresta knallar köpa bland annat skor, pappersvaror, blommor kryddor, ost och böcker.

VETERANMARKNADEN (26 april och 16 augusti)

En av de mest omtyckta marknaderna i landet, där upp till 10 000 besökare och flera hundra utställare bidrar till stämningen. Här köps och säljs det mesta som har med äldre bilar, motorcyklar och mopeder att göra. Allt från hela fordon till delar och samlarföremål. Andra produkter på marknaden är t-shirts, grammofonskivor och retroföremål i stort.

POWER MEET (7 juni)

I juni invaderas Nossebro av runt 1 500 amerikanska bilar från 50-, 60- och 70-talen. Power Meet lockar varje år runt 10 000 besökare, och många väljer att klä sig i tidstypiska kläder. Ett prestigefullt pris delas ut till den bil vars lack, underrede och inredning som bäst återspeglar eran.


Hyr stuga på Gotland!

Stugpaket Prisex. från 4842 kr

Njut av sommaren på Gotland, ett härligt resmål för hela familjen. Välj naturskönt boende i Visby Gustavsvik intill havet med cykelavstånd till Visby stadskärna, eller boende i en modern Bondestuga på landet med egen tomt för sköna sommardagar.

2 vuxna och 2 barn 3-12 år Bil- och personbiljetter på färjan tur/retur och 4 nätter i en stuga.

0498-20 12 60 Boka online: www.gotlandsresor.se

Är du intresserad av att plugga utomlands, öka dina chanser på arbetsmarknaden och samtidigt få behörighet för högskolestudier? Braheskolan - Visingsö Folkhögskola erbjuder utbildningar där du får språkkunskaper och internationell erfarenhet. Kurserna är kostnadsfria och CSN-berättigade. Vi hjälper dig med boende.

Allmänna kurser, 1 år: • Tyska - Visingsö/Düsseldorf • Engelska - Visingsö/Brighton • Spanska - Visingsö/Barcelona • Allmän kurs, grundnivå- Distans Särskilda kurser, 1 termin: • Tyska i Praktiken - Düsseldorf • Engelska - Brighton • Spanska i Praktiken - Barcelona • English and Art - Visingsö/Brighton

www.braheskolan.se

0390-56610

i t r a St höst!

HELVETICA NEUE 57 CONDENSED

4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 85


MUSIK STAMPEN

STAMPEN

En kulturinstitution av rang På Stora Nygatan i Gamla Stan ligger en av Stockholms riktiga klassiker. En traditionstyngd inrättning som utan uppehåll har erbjudit sina gäster förstklassig blues- och jazzmusik. I 45 års tid. Vi träffade ägaren, Josef Haddad, han har drivit denna kulturinstitution i 16 års tid. TEXT: Fredrik

A

Sandberg

tt komma in på Stampen är för många vänner av den blå musiken som att kliva in i ett tempel. De gamla instrumenten som hänger i taket, rester från tiden då lokalen fungerade som pantaffär, de nötta barstolarna, skyltarna på väggarna, sedlarna som är fastklistrade på väggen. Atmosfären andas högoktanig blå musik. Här har många storheter spelat genom åren, såsom exempelvis Woody Allen, Charlie Norman, Monica Zetterlund, Dexter Gordon och Dizzie Gillespie.

86  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014

FOTO:

David Liljefors

Men det är framför allt de lokala musikerna som står för underhållningen. Stampen är inte bara Stockholms mest klassiska blueshak, det är även en plantskola för yngre förmågor. På lördagar anordnas bluesjam, där såväl unga som äldre aspirerande bluesmusiker får prova sina flyenden fingrar, eller djupa röster. – Jag tog över Stampen 1998 och drog igång bluesjamen ganska omedelbart, tack vare bluesmannen Brian Kramer. Han kom förbi när jag tog över och sade ”Jag har en idé”, och så drog vi igång första


7 Bandet The Beat From Palookaville är ett ska-rythmand-blues-band som ofta huserar på scenen.

3 Josef Haddad har drivit Stampen i 16 år och har haft alla svenska jazz- och blueslegender på scenen.

lördagen. Och det blev jättebra. Då kör vi nästa lördag, sade jag och sedan dess har vi kört varje lördag i 16 år i sträck. Och det är fortfarande lika populärt och packat, säger Josef Haddad, som i dag äger och driver Stampen. Nästan varje dag är det livemusik på Stampen. – På fredagar och lördagar har vi två band, ett mer dansant band en trappa ner och mer underhållning här uppe, säger Josef Haddad. Josef berättar att när han tog över Stampen, så trodde han att det bara var en våning, sedan blev han förevisad källaren och fick berättat om ställets betydelse som musikinstitution. – Folk var oroliga när jag tog över. De trodde att jag skulle förvandla Stampen till en Pizzeria, skrattar Josef och fortsätter: – Men man är tvungen att ha musik på ett sådant här ställe. Alla som kommer hit ska känna glädje och bli positiva. Det försöker vi ta tillrätta på med musiken, det ska inte vara några svårigheter, ingen jazz som man blir knäpp i huvudet av. Happy Jazz är vårt motto. Musik som underhållning. Du såg vikten i att bevara en kulturinstitution med andra ord? – Ja, musiker från Jump4Joy som är lite av ett husband fick förklara för mig. Håller intresset för blues i sig? Hur varierar ni er? – Vi har blues, rock-n-roll, jazz, rhytm and blues och soul. Förr i tiden var det mycket tradjazz som spelades här. Men den publiken har försvunnit. Därför satsar vi på blues och soul. Intresset för bluesen har ökat snarare än minskat den senaste tiden. Och alla vill spela här, jag får mängder med musik skickat till mig från artister som vill komma hit och uppträda. Om jag hade åtta dagar i veckan skulle jag kunna fylla åtta dagar. Hur kommer det sig? – Det är ett legendariskt ställe som funnits så många år. För musiker är det en jättebra referens om man vill få spelningar på andra ställen. Många kändisar har passerat revy, och Stampens status går inte att ta miste på när Josef berättar att Bill Clinton var på väg in för ett besök. Men Secret Service stoppade honom, det var för svårt att hålla koll på ex-presidenten i vimlet. Vilka är dina drömartister? – Jag har nog haft alla, både svenska och amerikanska legender. Charlie Norman, Putte Wickman, Rockragge, Rockolga. Alla har varit här under min tid. I dag är 80 procent av dem döda, jag hann få hit dem innan de gick bort, säger Josef Haddad. p 4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 87


RESOR GLASRIKET

Hyttan i Kosta. Benmakaren konstruerar glasets fot med hjälp av glasmassa. FOTO: DAVID LILJEFORS

Glasindustrin är måhända inte vara vad den en gång var i de

småländska skogarna. Men över en miljon människor besöker varje år de små samhällena Kosta, Målerås och Bergdala för att ta del av den produktion som finns kvar. Samtidigt provar andra glasbruk nya grepp för att hitta en ny publik. I Boda integreras glaskonst med digital teknik och man har nattöppna visningar. Följ med till Glasriket anno 2014 – en värld i förändring. TEXT OCH FOTO:

J

ag kliver av Öresundståget på Lessebo järnvägsstation och finner mig att vara … ja, ”ingenstans” är ordet som slår mig. Ändå är orten mer än dubbelt så stor befolkningsmässigt som det lilla samhälle dit jag är på väg. Berättelsen om Kosta tar sin början 1742 då de två drabanterna Anders Koskull och Georg Bogislaus Stael von Holstein förärades

David Liljefors

varsin landshövdingspost i Växjö respektive Kalmar för sina insatser under Karl XII:s fälttåg, och kort därefter startar ett glasbruk på den geografiska mittpunkten mellan de två städerna. Rättvist skulle det vara, precis som det namn som glasbruket och tätorten delar än idag – Ko-Sta, efter begynnelsebokstäverna i Koskull och Stael von Holstein. De första glasblåsarna i Kosta var invandrade mästare från tyska Böhmen, och pro-

duktionen bestod i huvudsak av fönsterglas, buteljer och serviceglas till kungahusen och ljuskronor till kyrkorna. Med industrialiseringen och ett allmänt ökat välstånd under 1800-talet blev efterfrågan på glas allt större, och under 1800-talets andra hälft bildas de flesta av Sveriges glasbruk, många av dem med hjälp av mästare och glasblåsare från Kosta. Några begrepp att reda ut innan vi fortsät-


ter: Med Glasriket avses ett område i sydvästra Småland som idag, efter ett antal omdebatterade nedläggningar, omfattar omkring ett dussin glasbruk och ett större antal studiohyttor och mindre företag i samma bransch. Det är ett område som besöks av över en miljon människor från hela världen varje år. Företaget Orrefors Kosta Boda säljer varor under två varumärken, Orrefors och Kosta Boda. Tillverkningar av dessa två varumärken sker dels i Kosta Boda, dels utomlands. Tillbaka till Lessebo, där en svart Chrysler Limousin rullar in på det lilla stationstorget. Det här börjat kännas ”Twin Peaks”, tänker jag och undrar om The Giant från David Lynchs succéserie serien ska kliva ur bilen och hälsa mig välkommen. Det gör han inte, men väl en trevlig man vid namn Willy Adolfsson som kör mig de dryga 14 kilometrarna bort till Kosta. En föreläsning om bygden får jag på köpet, komplett med tips om fiskevatten och jaktmarker. Att som undertecknad göra sitt första besök i Kosta är lite som att komma till en oas i öknen – en smått surrealistisk upplevelse. Mitt ute i skogen har en plats växt fram som inte liknar någon annan. Här finns ett fyrstjärnigt designhotell med spa, ett konstglasgalleri, outletbutiker, caféer – och framför allt, ett glasbruk i full produktion där du kan se några av världens mest välrenommerade konstnärer arbeta. FÖRVRIDA FLASKOR OCH STALAKTITER Kosta Boda Art Hotel är en stilren byggnad i glas och sten signerad Arkitektbolaget där sedan sju av Kosta Bodas främsta formgivare har satt sin personliga prägel på hotellrum och publika ytor. I korridorerna utanför de 102 rummen finns skyltar som förkunnar vem som ansvarat för just den delen av hotellet. I mitt rum är det Ulrica Hydman Vallien. Allt på Kosta Boda Art Hotel andas glas. Från de gjutna handfaten till spaavdelningens inomhuspool med konstverk nedsänkta i genomskinliga boxar på botten. Allting går dessutom att köpa för den som önskar, även om priserna för de mest värdefulla objekten kan närma sig sexsiffriga belopp. Den mest spektakulära och omtalade delen av hotellet är den koboltblå glasbaren skapad av glaskonstnären Kjell Engman,

Glaskonstnären Kjell Engman bland sina konstverk i hans ateljé i Kosta. FOTO: DAVID LILJEFORS

Bertil Vallien är en av Kosta Bodas mest kända glaskonstnärer, och är bland annat känd för sina gjutna båtar i olika utföranden. FOTO: ORREFORS Kung Carl XVI Gustav inviger Kosta nya hytta i tidstypiska byxor, 1978. FOTO: FOTOGRAF STEN ROBÉRT Konstglas av Bertil Vallien. FOTO: ORREFORS

4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 89


RESOR GLASRIKET

Inomhuspoolen i Kosta Boda Art Hotels Spa, med genomskinliga boxar med glaskonstverk av Kjell Engman på bassängens botten. FOTO: BRUNO BASIC

Glasbaren på Kosta Boda Art Hotel, designad av Kjell Engman. FOTO: KLAS HJERTBERG

90  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014

som skapat sin version av ett undervattenlandskap med fiskar, bordslampor i form av stora flaskor och glaskonstverk inspirerade av alger och sjögräs som hänger ned från taket. Kvällstid är baren inget annat än sensationell. Missa inte skulpturen med flaskor symboliserande veckans dagar där varje flaska är mer förvriden ju närmare helgen man kommer. Vi ska återkomma till Kjell. Nere i den ljusa loungen dricker jag kaffe med Thomas Hagström, informations- och turistchef och försäljningschef för Orrefors Kosta Bodas egna butiker, och pratar om ett av vårens största evenemang i Kosta – Glaskonsthelgen 26-27 april. – Det kommer att bli en riktig familjefest, förklarar Thomas. Vi kommer att ha utställningar, aktiviteter och uppträdande hela helgen. Och på söndag kommer låtskrivaren Andreas Carlsson från Idol-juryn hit och inviger vår nya konsthall. Helgen kommer att ha ett småländskt tema. Kosta Musikkår kommer hit och spelar. Vi kommer att ha


Hyttan i Kosta. Dagens arbetare arbetar med i stort sett samma tekniker som när glasbruket startades på 1700-talet. FOTO: DAVID LILJEFORS

småländsk mat och visa konst från småländska konstnärer. Över en miljon människor besöker er varje år. Vad är det som tilltalar så många människor tror du? – Många, framför allt utländska besökare tycker det är fantastiskt att man faktiskt kan möta våra glaskonstnärer här. Det är ju något som nära nog är omöjligt om du till exempel köper en oljemålning. Vad är det för slags människor som kommer hit? – Det är människor från hela världen. Danskar, tyskar, holländare och asiater. Folk från Kina. En hel del besökare från Stockholm har vi också, särskilt sommartid. Folk med sommarstugor i Småland eller på Öland till exempel. Något annat du vill tipsa besökare om inför sommaren? – Vill man stanna över natten kan det vara bra att känna till att vi håller på att bygga ut vår stugby i anslutningen till området, vilket

Hyttan i Kosta. Överflödig glasmassa tas bort från glaspipan. FOTO: DAVID LILJEFORS

kommer att skapa ett fler prisvärda alternativ för till exempel bussturisterna. PISSOAR MED AFRIKANSKA CIKLIDER På vägen bort till Orrefors Kosta Bodas kreativa hjärta, glashyttan, kikar jag in på Kosta Outlet. På hela 20 000 m² finns tillräckligt med märkeskläder, skor, böcker, sportartiklar och heminredningsprylar för en hel eftermiddags botaniserande bland hyllorna. Bara runt hörnet från Kosta Outlet hittar du också Iittala Outlet och Kosta Bodas outletbutik. Glashyttan i Kosta är den största i sitt slag i Sverige. Runt degelugnarna arbetar glasarbetarna metodiskt i arbetslag där varje moment kräver specifika färdigheter. Det är en arbetsgång som inte förändrats märkbart sedan bruket öppnades på 1700-talet. Anfångaren hämtar glasmassa från ugnen och förbereder den på glaspipan. Uppblåsaren blåser upp glaset, antingen på fri hand eller med hjälp av en form. Benmakaren monterar glasets fot med hjälp av glasmassa.

Tidigare rådde en strikt hierarki i hyttorna och det var svårt att avancera från enklare arbetsuppgifter till mer intrikata. Idag är det vanligare att man roterar inom arbetslagen. Det slår mig i hyttan är hur analogt arbetet fortfarande är. Och då menar jag ALLT arbete. Den bild jag haft innan jag kom till Kosta var väl att det skulle finnas ett dussin glasblåsare i något slags ”showroom” som demonstrerade de gamla teknikerna för turisterna, medan stora maskiner matade ut tusentals glas i timmen runt hörnet. Så fel jag hade. Vilket hantverk! Från hyttan sneddar jag tvärs över gården, bort mot glaskonstnärernas ateljéer för ett möte med en av Kosta Bodas verkliga superstars. Kjell Engman är en av glashantverkets mest fantasifulla kreatörer, och är tillsammans med Bertil Vallien den mest kände av brukets konstnärer internationellt. Kjell hämtar mycket av sin inspiration från djurens och från musikens värld. Ett av hans mest kända teman är hans förvridna 4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 91


RESOR GLASRIKET

Några av de 30 000-40 000 föremål som finns på hyllorna i The Glass Factorys källare. I ett angränsande rum finns lika många till som väntar på att packas upp, diskas, märkas och katalogiseras. FOTO: DAVID LILJEFORS

elgitarrer i starka färger. Ett uppmärksammat exempel på hans arbete i större skala är de kundtoaletter han designade för Nordens största sportbutik, Sportshopen utanför Grebbestad, där herrarnas urinoar utgörs av ett akvarium med afrikanska ciklider där den sjunkna staden Atlantis återfinns bakom en rasad klippa. Det är ett projekt Kjell är stolt över, även om han hellre sett att det var pirayor i akvariet. När jag knackar på sitter han, som så ofta, och skissar på en ny idé med penna och papper. – Jag brukar börja med en skiss, säger Kjell. När jag har någonting att jobba vidare med så plockar jag in det i datorn och fortsätter där. Sedan går jag ned till hyttan och diskuterar vad som ska göras med de jag ska jobba med. Jobbar du med 3D-program i datorn? – Jag gjorde det mer förut. Nu föredrar jag att jobba i 2D. Berätta om något i vardagslivet som inspirerat dig till ett konstverk.

92  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014

Maja Heuer, Museichef för The Glass Factory i Boda FOTO: DAVID LILJEFORS

– Jag såg en grupp män på flygplatsen en dag som alla hade samma trenchcoat på sig. Har de inte blivit äldre än mina barn? tänkte jag. De som alla måste ha samma skor eller jeans för att inte blir mobbade. De här männen hade två kvinnor med sig också, en i röda kläder och en i gröna. Så jag fick idén att de här svarta männen i trenchcoats – med de färggranna kvinnorna inuti dem. Man kan vara tråkig och grå på ytan, men samtidigt ha ett färgrannt inre. Vilka är de absolut svåraste teknikerna inom glaskonst? – Att gjuta med flera olika tekniker samtidigt kan till exempel vara väldigt komplicerat. Fast många av de svårare teknikerna, som Graal och Ariel tycker jag inte om att jobba med, eftersom de är så omständliga. Jag är mer lockad av att prova en teknik och se om jag kan förändra eller förenkla den. Kanske använda den på ett nytt sätt, inom andra områden. Det är sånt som jag tycker är skoj.

THE GLASS FACTORY Jag lämnar Kosta Glasbruk på samma manér som jag kom, i Willys Adolfssons svarta limousine, och beger mig cirka 23 kilometer söderut genom Glasriket till grannorten Boda. Population: cirka 200 personer. På vägen passerar vi flera platser där företag med anknytning till glasindustrin tidigare varit verksamma. Byggnader som nu står tomma eller har fått nya ägare. Vid en avfart är skylten mot Åfors Glasbruk ännu kvar, trots att ugnarna stängdes av för gott 2012. Det är ett annat samhälle idag än igår. Våra konsumtionsvanor är annorlunda, globaliseringen gör det möjligt för företag inom glasindustrin att flytta sin produktion till låglöneländer och ”fint glas” går att köpa på Claes Ohlson och Rusta. Så vad gör man? I Boda besöker vi en av de nyare aktörerna i Glasriket som kanske har ett svar. The Glass Factory startades efter att Emmaboda Kommun köpt de omfattande


VERNISSAGE & VÅRSALONG I KOSTA PREMIÄR FÖR GLASKONST 2014

Lördag-söndag 26-27 april Välkommen till årets vårsalong i Kosta med unika glasutställningar skapade av världens mest kända konstnärer Bertil Vallien, Kjell Engman, Göran Wärff, Anna Ehrner, Ulrica Hydman-Vallien, Lena Bergström, Erika Lagerbielke med flera.

Invigning av

Möt våra formgivare och glasblåsare - se när hantverket tar form i glasbrukets hytta!

UTSTÄLLNING 2014

KOSTA BODA ART GALLERY!

Bertil Vallien STAVEN

Kosta Boda Art Gallery har fått ett nytt innehåll och utökats med nya utställningar och Kristallbaren från Orrefors har flyttat in. Lördag 26 april kl 12.00 inviger vi vårt nya exklusiva galleri med Andreas Carlsson, känd från IDOL.

Öppettider 26-27 april: Lördag-söndag 10.00-17-00 Ordinarie öppettider:

4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 93 Månd-fred 10.00-17.00

KOSTA BODA ART GALLERY

Stora vägen 96, KOSTA

Tel 0478-345 29

www.kostaboda.se

Lörd-sönd 10.00-16.00


RESOR GLASRIKET

Kosta glashytta omkring, 1910.

FOTO: THE GLASS FACTORYS ARKIV.

Konstglas av Kjell Engman.

glassamlingarna från Kosta, Boda och Åfors glasbruk 2009. Idag kallar man sig ”ett upplevelsebaserat och interaktivt glasmuseum”, som genom ett stort programutbud och okonventionella samarbeten har hittat nya vägar att gå. – Vår publika verksamhet är jätteviktig för oss, säger Maja Heuer, museichef på The Glass Factory. Det kan vara allt från evenemang i hyttan, seminarier, workshops, filmkvällar och glasshower med mat och dryck. Den 9 maj kommer till exempel Knut Knutsson hit för att föreläsa, och dagen efter är det stor glasshow med konstnärerna Monica Backström och Åsa Brandt. Finns det en plats för traditionella glasbruken i framtiden? – Jag tror att framtiden ligger i mindre

94  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014

bruk som kan profilera sig, som glasbruket i Målerås som gör konst- och presentglas. På 60-talet kom det in en massa konstnärer till Glasriket med nya idéer. Man gjorde jättekonstigt glas och vågade ta ut svängarna. Och vad hände? Glasriket blomstrade. Plötsligt sålde glas som smör, och Glasriket var coolt. Det är det man måste hitta tillbaka till. Min tid i Glasriket är över. Jag tar en taxi till Emmaboda station en upplevelse, och ett litet glashuvud från Bertil Vallien rikare. Vad framtiden har i sitt sköte för Glasriket är svårt att säga. Men en sak är säker. Det finns en framtidstro i de här bygderna, och det finns en miljon människor som bryr sig tillräcklig mycket om glaset för att komma hit varje år. Det räcker långt i min bok. p

FOTO: ORREFORS


ALLTID

30-70%

RABATT! Öppettider: Måndag – fredag: 10-18 Lördag – söndag 10-17 KOSTA OUTLET

Stora Vägen 77, 360 52 Kosta

Tfn: 0478 500 80

www.kostaoutlet. se 4/2014 95 BUSS PÅ SVERIGE


TRÄDGÅRD

Designer Anna-Karin Nyfjäll stod bakom denna inbjudande balkong. (KG)

En oas mitt i stan Trädgårdsintresset växer stadigt och idag är det fullt

naturligt att ha ett trädgårdsland på balkongen. Detta och mycket mer uppmärksammades på mässan Nordiska Trädgårdar som arrangerades i Stockholm under en helg i slutet av mars.

D

TEXT:

Jocke Sannagård

FOTO:

Karl Gabor, Stockholmsmässan (KG) och Leonora Sannagård (LS)

en tidiga och varma våren tog många med storm, och det var nog många entusiaster och proffs som med värme i ansikte och hjärta såg fram emot den säsongspremiär som mässan Nordiska Trädgårdar utgör. Just i den tid när snön tinar och tjälen börjar ge upp sitt grepp om marken. Trädgårdsmässor arrangeras från Malmö i söder till Umeå i norr, men det känns som att mässan i Stockholm är ledande. Här visas årets nyheter och trender, och här träffas både de som brinner för trädgård och de som lever av trädgård. Allt under ett och samma tak. Årets mässa hade ”Urban Färgring” som ledord. Detta kunde man bland annat få ta del av i de uppbyggda visningsträdgårdarna. Wij Trädgårdar valde att visa boendemiljöer i det gröna medan nätverket Stadsodling Stockholm i sin visningsträdgård agerade för mer mat-

96  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014

produktion i kvarteren där vi lever. Georg Grundsten från Hovdala Slott i Hässleholm var kanske den trädgårdsmästare som valde att ta ut svängarna allra mest i sin komposition, i form av grönska i skrotbilar på en bakgård omgärdad av rostiga plåtväggar. Att tänka annorlunda brukar vara en succé på mässan och George fick på söndagseftermiddagen ta emot publikens pris för mest inspirerande monter. Monterträdgårdar hade också skapats av människorna bakom Astrid Lindgrens Näs och Carl Larsson-gården. Båda montrarna speglades de ambitiösa trädgårdsprojekt som är på tillväxt i författarens Vimmerby och konstnärens Sundborn. I de båda fallen öppnar man upp för besökare till sommaren. Att odla den egna maten är något som växer som mest där det är som svårast att hitta möjligheterna till egen odling. För många sker de första trevande försöken på balkongen. Detta uppmärksammas varje


Wij Trädgårdar i Ockelbo vill skapa fler möjligheter att leva i det gröna. (KG)

En balkong inspirerad av möjligheterna med förfall och återbruk skapad av André Strömqvist. (KG)

år på mässan med en utställning av inspirerande balkonger, skapade av både trädgårdsmästare och inredare. De tolv idébalkongerna är alla tydliga exempel på stadsnära odling och visar på ett inspirerande sätt hur man kan leva i en grönare stad. André Strömqvist, trädgårdsmästare och skribent i tidningen Allt om Trädgård blev med sin balkong ”The plant” juryns favorit. Ordet betyder både växt och fabrik, och André har valt att skapa en balkong som spelar med den amerikanska industrialismen och möjligheterna med att odla i det man hittar. Det som gör mässan i Älvsjö så betydelsefull för svensk trädgård är medverkan från en så stor mängd trädgårdsföreningar och förbund. Fritidsodlingens Riksorganisation är samarbetspartner till arrangören och mobiliserar i samband med mässan en stor mängd trädgårdsentusiaster. Koloniträdgårdsförbundet var en av alla de föreningar

Odling i bakluckan inspirerade till odling på oväntade platser (LS)

En egen plats på jorden som skapats av trädgårdskreatören Pia Myrberg. (KG) 4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 97


Butikskedjan Blomsterlandet hade skapat en egen balkong som fick stor uppmärksamhet. (KG)

som ställde ut på årets mässa. De agerar för att samla alla de tusentals trädgårdsentusiaster som har egna små trädgårdar i och omkring städer och tätorter. Idag lever koloniträdgårdarna farligt när städerna växer och varje stadsnära kvadratmeter är värd svindlande summor, men genom att verka tillsammans blir man starkare. En trend, som inte startade i år men som tycks växa, är att fler och fler amatörer väljer de verktyg och redskap som proffsen använder.

Odling för barn med fokus på kreativitet var tema på en balkong (LS)

98  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014

Flera utställare på mässan bekräftar denna trend och menar att idag är trädgårdsentusiasterna en minst lika viktig kundgrupp som de professionella brukarna. Nordiska Trädgårdar är för många starten på årets växtsäsong. Även om man ibland kan tycka att man sett mycket förr, så är allt det som spirar på mässan precis det man behöver för att komma igång efter vinterns snö och kyla. p

Fritidsodlarnas Riksorganisation är med och arrangerar årets stora trädgårdsevenemang på Stockholmsmässan. (KG)


ING N S Ö L L E K EN DE PÅ VÄXAN PROBLEM

Grön-Fri® har bevisad funktion och effektivitet efter tester av SP.

www.jape.se 4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 99


Torse Trädgård Plantskola & Visningsträdgård 0708–493364 • bella47@allt2.se www.torsetradgard.se

Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs. Öppnar i juni 2014. som en

saga

utan slut Besök Astrid Lindgrens barndomsgård, se utställningen Hela världens Astrid Lindgren, upplev våra nya trädgårdar och njut av hembakat i vårt kafé. Öppettider 2014: 1/3-18/5 ons-sön 11-16 • 19/5-31/8 dagligen 10-18 1/9-30/9 dagligen 11-16 • 1/10-31/12 ons-sön 11-16 Varmt välkomna! Prästgårdsgatan 24, Vimmerby. Telefon +46 (0)492-76 94 00. info@astridlindgrensnas.se www.astridlindgrensnas.se Ann 184x120.indd 1

100  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014

2014-04-09 14.41FILM ROBERT REDFORD

Ur filmen ”All is Lost”. Av någon outgrundlig anledning går den inte upp på svenska biografer, men kommer inom kort på DVD.

Den gamle och havet – FILMSTJÄRNAN SOM TVIVLAR PÅ FRAMGÅNG Han var 70-talets sexsymbol och affischansikte för den

amerikanske hjälten. Alltsedan Robert Redford startade Sundance filmfestival 1978 har han vurmat för independentfilm och hjälpt ett oräkneligt antal nya regissörer. Men många undrar varför ikonen så sällan själv är med i filmer. Anledning: han får aldrig frågan. Nu är han dock aktuell i flera filmer. Buss på Sverige fick ett samtal med en levande legend. TEXT: Niclas

102  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014

Goldberg

FOTO:

All over press


R

obert Redford har stinget kvar. För att vara en man som närmar sig 80-strecket är han oväntat vältränad och vital. Det senaste året har han unisont hyllats för sin rollprestation i Oscarsnominerade ”All is lost”. Veteranen har fått en renässans. Många kritiker anser att det är hans karriärs starkaste roll. – Vad som attraherade mig var det tysta. Att det inte fanns någon dialog eller andra medskådespelare. Jag kunde bara vara med mig själv, säger Robert Redford i en intervju på en biograf på Upper West Side i New York. I brun skinnpaj och röda cowboyboots är han överraskande lik sitt yngre jag från ”Butch Cassidy och Sundance Kid” (1969). Rösten är dov och lugn, leendet är detsamma som förförde Meryl Streep i ”Mitt Afrika” (1985). – När det är för mycket dialog kan det ibland vara svårt för åskådaren att komma in i en film. Det blir mindre ärligt. Trots att många regissörer, som bland annat Quentin Tarantino, Steven Soderbergh, Jim Jarmusch och Paul Thomas Anderson, fick sina genombrott på Sundance filmfestival har ingen erbjudit Redford en roll. Förrän nu. All is lost-regissören J.C. Chandor, som slog igenom på Sundance med Margin call (2011), insåg att Redford var den rätte mannen. Redford blev förälskad i manuset. – Och när jag träffade J.C. kände jag instinktivt att det var rätt. Vi kom nära varandra på en gång. Han visste vad han ville och hade en stark vision. Sånt gillar jag, säger Redford. Robert Redford vet vad han vill. Genom åren har han träffat fler regissörer än de flesta, men han har alltid haft ett kluvet förhållande till framgång. Som ung drömde han om att bli konstnär. I 20-årsåldern flyttade han från Los Angeles till New York för att uppnå sitt mål, med en avstickare till Paris och Florens. Men trots sin medfödda blyghet, och sitt starka motstånd mot ytlig Hollywoodfilm, drogs han successivt till skådespeleri. Hans blonda hunk-utseende säkrade småroller på Broadway och i tv-serier, men man insåg snart att bakom hans attraktiva yttre gömde sig ett komplicerat inre. Han fick huvudrollen i Broadwaypjäsen ”Barfota i parken” (1966) och ett år senare spelade han samma roll mot Jane Fonda i bioversionen. Det blev hans första framgång. VERKLIGA AMERIKANSKA KILLAR Men det var hans nästa roll som skulle få karriären att skjuta upp i rymden. I succéfilmen ”Butch Cassidy och Sundance Kid” blev han superstjärna över en natt. Sedan rullade det på. Han skapade en karriär med vad han själv kallar ”verkliga amerikanska killar” som går emot oförsonliga krafter. Han kämpade mot banker i ”Butch Cassidy och Sundance Kid”, mot indianer i ”Jeremiah Johnson” (1972), ett politiskt system i ”Bill McKay - utmanaren” (1972), den irländska maffian i ”Blåsningen” (1973), CIA i ”Tre dagar för Condor” (1975), mot Richard Nixon i ”Alla presidentens män” (1977) och mot Barbra Streisand i ”Våra bästa år” (1973). På 70-talet etablerade han sig som en av 1900-talets stora filmstjärnor och dyrkades av både kvinnor och män. Men Redford hade hela tiden ett skeptiskt förhållande till sin egen succé. Till all typ av succé egentligen. – Var försiktig med framgång, den har en mörk sida, säger han själv.

CHARLES ROBERT REDFORD JR.

Fluctuat nec mergitur

ANNO 1988

FÖDD: 18 augusti 1936 i Santa Monica, Kalifornien. FAMILJ: Gift med den tyska målaren Sibylle Szaggars (sedan 2009). Fyra barn med förra hustrun Lola Van Wagenen. BOR: på en ranch i Utah. KURIOSA: Var påtänkt att spela Dustin Hoffmans roll i ”Mandomsprovet” (1967) och Al Pacinos roll i ”Gudfadern” (1972). Tackade nej till roller i ”Rosemary’s Baby” (1968) och ”Vem är rädd för Virginia Wolf” (1966). Grundade Sundance filmfestival, namnet tog han från sin egen roll i klassiska westernrullen ”Butch Cassidy och Sundance Kid”. Blev av Entertainment Weekly vald till en av de 30 största filmstjärnorna i historien. Vann Oscar för bästa regi för filmen ”En familj som andra” och fick en hedersoscar 2002. Många anser att han blev snuvad på en Oscarsnominering för ”All is lost”. FILMER I URVAL: Barfota i parken (1967) Butch Cassidy och Sundance Kid (1969) Våra bästa år (1973) Blåsningen (1974) Den store Gatsby (1974) Tre dagar för Condor (1975) Alla presidentens män (1977) Mitt Afrika (1985) Havana (1990) Där floden flyter fram (1993, även regi) Ett oanständigt förslag (1993) Mannen som kunde tala med hästar (1998, även regi) Spy Game (2001) The Company you keep (2012) ENDAST REGI: En familj som andra (1980) Quiz Show (1994) Legenden om Bagger Vance (2000) SES I: Captain America: The winter soldier (2014) Han menar att när man når sin framgångstopp ska man alltid gå tillbaka dit man började. Han var också starkt kritisk till Hollywoods ungdomsfixering och bristen på nyanserade filmer. – Det ledde till att jag grundade Sundance filmfestival. Jag tänkte att jag kunde hålla dessa filmer vid liv och skapa en plats för mindre framgångsrika och nya filmare, säger Redford. Filmfestivalen, som äger rum i en liten skidort i Utah, har blivit den viktigaste plattformen för amerikansk independentfilm. MORGONDAGENS TALANG På festivalen har många av dagens stora regissörer sett sina karriärer ta fart och numera håller Hollywood alltid utkik efter morgondagens talanger. Trots att Redford spenderade stora delar av 80- och 904/2014 BUSS PÅ SVERIGE 103


FILM ROBERT REDFORD talen med att etablera sin filmfestival gjorde han ändå några betydelsefulla filmer, såsom ”Mitt Afrika”, ”Havana” (1990) och ”Ett oanständigt förslag” (1993). Han regisserade även ”En familj som andra” (1980, som han vann en Oscar för) och ”Quiz Show” (1985). Redford är fortfarande Sundance galjonsfigur men idag är han mindre entusiastisk till sitt skötebarn. – Festivalen drivs mer eller mindre utan mig. Det är inte vad det brukade vara. Jag är inte förtjust i utvecklingen, säger Redford. Han menar att med festivalens framgång har marknadskrafterna tagit över, något som går emot festivalens initiala grundidé. – Det tar bort mycket av de kvalitéer som vi tidigare hade och värnade om. Det har blivit mindre intimt. Det är det enkla och rena som ger Redford kickar. Det var också det som drog honom till filmen ”All is lost”, som är en lågbudgetproduktion i samma anda som en gång Sundance filmfestival. – Filmen är också väldigt djärv. Den har en existentiell ton och det finns utrymme att tolka den som man vill. Jag blir alltid lockad av det. Åskådaren får en slags frihet, säger Redford. ”All is lost” utspelar sig helt och håller ute på havet. Redford spelar en seglare som stirrar döden i vitögat ensam långt ute på havet. Redford säger bara ett ord i hela filmen. Han ger en mästerlig uppvisning i skådespelarkonsten genom att använda kroppen. Det är en fysiskt

104  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014

ansträngande och djupt känslomässig prestation som är imponerande av en man i så hög ålder. Det hela är nobelt, sårbart och skakande. – Jag bara slängde mig in i rollen. Jag gillade att rollfiguren inte var en superhjälte, utan en helt vanlig människa som fick lita på sin instinkt. Som skådespelare är det alltid intressant, säger Redford som själv ville göra de tuffa vattenscenerna och inte låta stuntmän hoppa in. Redford växte upp vid havet i södra Kalifornien. – Som ung var jag jämt i vattnet, jag simmade, surfade och red på vågorna. Jag insåg hur vidsträckt havet är, hur djupt det är, den oändliga horisonten. ÖPPET SLUT Redford har varit en engagerad miljöaktivist sedan 60-talet. Han är inte rädd att uttrycka sina gröna åsikter och är ofta aktiv i politiska frågor som rör miljön. I ”All is lost” kolliderar hans segelbåt med en container full med skräp. Många tolkar det som en symbol för förstörelsen av vår planet. – Om jag ska vara ärlig så tänkte jag inte på det. Jag hade fullt upp med att överleva allt vatten. Däremot tänkte jag på hur filmen slutar. Det öppna slutet. Jag har alltid tyckt om filmer som avslutas med en fråga. När åskådaren får möjlighet att själv tolka vad som händer. Istället för att få ett svar slängt i ansiktet. p


WEBBHOLK

Live direkt från din fågelholk ut på internet Direkt till mobilen, datorn, läsplattan, var du än befinner dig i världen. www.masen.com

Färgkamera Live video Trådlös IR-ljus E-post Ljud FTP PoE Tel: 040-120 170

Upptäck ReSound LiNX™ ReSound LiNX är en helt ny typ av hörapparat som ger dig nya smarta sätt att kommunicera med omvärlden på. Du kommer att älska det försklassiga ljudet. Och den ökade taluppfattningen. Du kommer att älska att den direkta streamingen från en iPhone, iPad eller en iPod touch gör ReSound LiNX till ett par trådlösa stereohörlurar. De är perfekta till telefonsamtal, video chat och att lyssna på favoritmusiken i. Du kommer att älska den intuitiva ReSound Smart™ appen som hjälper dig att göra din ljudupplevelse ännu mer personlig. Besök www.resound.com/linxpro för att läsa mer om varför ReSound LiNX™ är världens smartaste hörapparat.

©2014 The GN ReSound Group äger alla rättigheter. Apple, iPhone, iPad ochiPod touch är varumärken tillhörande Apple Inc, registrerat i USA och övriga världen.

Kundtjänst 0771-820045 GN ReSound nr 4_2014.indd 1

www.dinhorsel.se 2014-03-17 15:45:55

4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 105


MOTION LÖPNING

Konsten att välja rätt motivation – hitta ett lopp Utmana dig själv, hitta ett bra lopp.

Löpning blir roligare med en rejäl morot. Det finns alla varianter. TEXT:

106  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014

Fredrik Sandberg

FOTO:

Istockphoto.com


”De kunde inte förstå att någon kunde springa så där långt, utan någon speciell anledning.” Det säger Forrest Gump, spelad av Tom Hanks, i den klassiska filmen, när han får frågor från reportrar om varför han har valt att springa tvärs över USA, gång på gång. Reportrarna undrade om det var för världsfreden, för kvinnors rättigheter, för miljön etcetera. Men Forrest han bara sprang. Och tänkte. En del människor måste ha anledningar att rör på sig. Gärna någonting som innefattar en boll av någon storlek. Vi löpare vi springer för springandets skull. Vill man vara lite målinriktad och inte så mycket Forrest Gump-andlig, är naturligtvis en målbild ett måste. Ett syfte, ett högre mål, någonting att sträva efter och någonting att bevisa. För sin omgivning, eller för sig själv.

Och vad kan då vara mer lämpligt än ett stadigt lopp. Gärna någonting utmanande. Och vad som är utmanande är individuellt. För en del skulle det vara en stor sak att springa en mil. För andra är allt under 16mils lopp en promenad i parken. Vill man kombinera dessa saker, löpning som en inre resa och ett mål med sin träning har det nu dykt upp ett gäng lopp som sker i fjällvärlden, i djupa skogar och genom lera och gyttja. Att springa genom nationalparker och på fjälltoppar är fantastiskt kul. Annars är givna lopp klassiker som de korta men roliga loppen vårruset, midnattsloppet, iform-loppen. Extremt populära lopp som Lidingöloppet, Göteborgsvarvet och Stockholm maraton kräver att du är ute i god tid. Hittar man inga lopp som passar, så varför inte göra som Forrest, skapa ett eget. Det

finns gott om vandringsleder i det här landet, och möjligheterna är enorma. Som exempel: Bestäm dig för att springa exempelvis Högakusten-leden, som är 12 mil, eller bara delar av den. Vad gäller Forrest Gumps långa lopp som pågick i över tre år, har journalisten Lauren Hansen på den amerikanska tidningen The Week gjort ett gediget arbete och genom att intervjua expertis tagit reda på huruvida det är möjligt att som Forrest Gump, jogga över hela kontinenten tre varv, och ja, det är inte omöjligt. Allt går bara man har tillräckligt spring i benen. Sisten till Malaga är ett ruttet ägg. p HÄR HITTAR DU DINA LOPP: 3 Lopningforalla.se 3 Funbeat.se 3 Jogg.se

KONSTEN ATT VÄLJA RÄTT SKOR – ELLER ATT VÄLJA BORT SKOR

En uppsjö med olika löparskor finns att välja. Och så finns det de som inte väljer några alls, utan springer barfota. Hur ska jag tänka? Här kommer ett förslag.

N

är du bestämt dig för att du vill börja springa så kommer nästa fråga: i vad då? Att välja rätt skor kan vara en vetenskap, eller i alla fall se ut som vetenskap. Går du in i en butik med löparskor är risken stor att du snart står där och blir filmad samtidigt som du springer på ett löpband. Sedan kommer personalen att göra en grundlig analys lys av ditt löpar löparsteg och gärna svängaa sig med en häligt vetenskaplig jargong argong (du pronering (dina fötterr lutar inåt)), sedan rekommendera mendera dig ett par skor som passar just dina fötter. Den som kan visa på en vetenskaplig studie på att det här tillvägagångssättet ger er dig rätt löparskor får gärna mejla Det ska jl mig. i D k det nämligen inte göra. Skoförsäljaren vill få dig att tro att det vet vad de sysslar med.

Egentligen har de ingen aning. I alla fall om man frågar Christopher McDougall, som är författaren bakom den nu fyra år gamla boken Born to Run. I den hävdar han och visar att våra fötter och ben inte är trasiga och behöver inte lagas med mjukt dämpande skor. Bara vi springer rätt, på fram och mittfoten ska steget landa, så behöver vi inga löparskor. Barfota är bäst. Med mjuk dämpning tenderar vi att det är klart dåligt för landa på hälen, och d sträckt och dämpningen knäna, benet är då st lämnas endast till til sulan. Hoppa upp jämfota så märker du hur jämf du ska landa när du springer, då fungerar sp benen som fjädringar – be skonsamt och hållbart. sk Det finns dock ssjukgymnaster som tycker det här är rena ty otyget, att allt fler springer barfota har ökat skadorna. Försvararna säger dock att det tar tid att träna upp sitt

barfotasteg. Flera år, av långsam uppbyggnad. Så vill du kasta skorna och ge dig ut på asfalten bör du börja försiktigt, och springa ytterst korta turer. Många har inga som helst problem att springa med vanliga löparskor. Och fungerar det, så varför inte. Det kan dock ge en extra krydda att få in lite mer minimalistisk löpning mellan varven. Och trenden ser ut att hålla i sig, löparskorna får allt tunnare sula. Prova dig fram och spring försiktigt. p

4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 107


KEEP ON

RUNNING

FootBalance formgjutna innersulor ger dina fötter det stöd de behöver för att:

Minska risken för stresskador.

Förebygga förslitningsskador på knän och leder.

Få dig att springa snabbare och prestera bättre.

Optimera ditt löpsteg och minska energibortfall.

Förbättra och stärka fotens naturliga stötdämpning.

Footbalance anpassade innersulor ger stöd åt bägge fötterna för bättre hälsa, komfort och prestanda. • Anpassad till varje fot för perfekt passform • Skräddarsydd dämpning och stöd • Fotanalys och utformning av innersulor på mindre än 10 minuter

www.footbalance.se www.facebook.com/FootbalanceSverige


t Välkommen till VåtirllRsuasmem ans – en härlig kväll Vår Ruset är friskt, nyttigt och hur kul som helst. Detta är Europas största löparserie för kvinnor med över 130 000 deltagare. Under maj och juni avgörs Vår Ruset i 17 städer, från Malmö i söder till Luleå i norr. Det handlar om att springa, jogga, lunka eller promenera 5 km i din egen takt. Vår Ruset är en fest för tjejer i alla åldrar. • Låt Blossom bli din coach inför Vår Ruset. • Vi har täningsprogram på sju olika nivåer. • Bilda en grupp så bjuder Coop på picknick.

Malmö MÅNDAG 5 MAJ Halmstad TISDAG 6 MAJ Växjö ONSDAG 7 MAJ Jönköping TORSDAG 8 MAJ Göteborg MÅNDAG 12 MAJ Vänersborg TISDAG 13 MAJ Karlstad ONSDAG 14 MAJ Norrköping TORSDAG 15 MAJ Uppsala MÅNDAG 19 MAJ Gävle TISDAG 20 MAJ Västerås ONSDAG 21 MAJ Örebro TORSDAG 22 MAJ Stockholm DAG 1 MÅNDAG 26 MAJ, DAG 2 TISDAG 27 MAJ Luleå MÅNDAG 2 JUNI Umeå TISDAG 3 JUNI Sundsvall ONSDAG 4 JUNI Östersund MÅNDAG 9 JUNI

Huvudsponsor:

Information och anmälan på www.varruset.se


KOMMANDE EVENT SOMMAREN 2014

//

SWEDEN SKY RACE 24 | 19 juli www.swedenskyrace24.se

//

BJÖRKLIDEN RUNNING CAMP | 1-3 augusti med Johanna Nilsson, långdistanslöpare

//

BAMM | 15-16 augusti www.bamm.nu

Här börjar din riktiga fjällupplevelse. www.bjorkliden.com

110  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014 EN DEL AV LAPLAND RESORTS


Floating

Vätskebälten av elastiskt material med kardborrelås och hållare för 1,3,4,5 eller 8 flaskor.

Den mest avkopplande spabehandlingen i världen Norra Europas största floatingcenter Försäljning av floatingtankar

Elastisk ficka med dragkedja finns på vissa bälten och som tillbehör.

Wellrest Floatingcenter 0393-22070 0735-450390

www.wellrest.se

Massor av information finns på:

www.restingwell.se

gstugant! a till Ber k

Välkomn

tsi ckraste u

rtäljes va

med Nor

29 0176-101 Boka på et .n n gstuga www.ber

Gerry Rönnmark AB, Russv 12, Södertälje office@perfekta.nu • www.perfekta.nu

5:2 dieten med Måltidsmåttet Använd Måltidsmåttet 5 dagar och fasta 2 dagar i veckan. Portionskontroll på ett enkelt sätt - du slipper väga eller räkna kalorier.

Pris

169:-

Finns på apotek och på

Södra berget, Norrtälje

Öppnas som hellhet till Vasaloppet!

Minska i vikt och håll den

måltidsmåttet.se

UVBOET BOTELL/VANDRARHEM KIOSK/MINIBUTIK

UVBOETS adress: Brynnmyrvägen 2 BOKNING : www.uvboet.se 0251-744 125 Auvin Ek. förening Åsenvägen 42, 796 90 Älvdalen

4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 111


INTERVJU MATTIAS ENN

Mattias Enn är fyrtioåringen som

uppträder i frack eller smoking till tonerna av tjugo- och trettiotalets största hits. Han är estradör, sångare och kuplettförfattare. Nu har han en föreställning på Berns Salonger i Stockholm, ihop med Miss Li. TEXT: Vincent

Flinck Amble Thorborg

FOTO: Carl

I Karl Gerhards fotspår Özz Nûjen är dubbelt aktuell, med nya föreställningen Statsminister Özz Nûjen och i rollen som Bengtsson i filmen 10 000 timmar.

112  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014


A

rtister som Karl Gerhard och Zarah Leander är hans melodi. Sedan sin debut på Mosebacke etablissemang 1993 har han turnerat landet runt och dessutom spelat ute på kontinenten och i USA. Han sjunger på svenska, engelska, franska och tyska. Och han gör det med en lysande tajming och med en stor känsla för texten. I vår är han aktuell i en föreställning på Berns där han kommer att uppträda tillsammans med sångerskan Miss Li och tiomannaorkestern Astoria. Föreställningen är en berg-och-dal-bana av musikaliska intryck och strävar efter att förmedla hela Berns musikskatt från tjugotalets revyer ända fram till våra dagar. Föreställningen kommer att ges vid flera tillfällen under våren. En onsdagsmorgon ringer jag upp Mattias Enn för att ställa några frågor om hans artisteri och om den kommande föreställningen. Berns musikskatt, hur kom ni på den idén? – Vi blev beställda av en privatperson som i höstas skulle ha en fest för sina 300 ”närmaste vänner” och därför ville han ha mig då som han kände och så ville han ha storband. Och Mark Levengood skulle vara med som presentatör. Och så älskar han Miss Li. Så vi satte ihop det här tillsammans med en repertoar som vi kunde bra. Berns såg resultatet och tänkte ”Det vill vi satsa på!”. Har det skett några modifikationer sedan dess? – Ja, vi har ändrat lite grann. Jag och Miss Li gör exempelvis en duett av The Supremes. Sedan har vi fått ändra lite i mellansnacket eftersom Mark Levengood tyvärr inte längre är med som presentatör. Berns musikskatt är ju helt otroligt extensiv, har det varit svårt att komprimera den till 75 minuter? – Ja, det är bra att du säger det för det är precis det problemet vi har haft. Vad ska man ta med? Vad ska man inte ta med? Sedan kan ju inte jag så mycket om åttio- och nittiotalets musik så det står Miss Li för. Jag står kanske snarare för stjärnorna från trettio-, fyrtio- och femtiotalet. Om man tar Karl Gerhard och Zarah Leander som exempel, vad tror du det är hos dem som gör att deras musik fortfarande slår? – Dels så var de ju väldigt eleganta och välklädda och det är ju väldigt ovanligt idag. Man kan nästan tycka att det är lite komiskt och löjeväckande. Men samtidigt är det något lockande med någon som är välklädd på scen. Man fastnar med ögonen. Det är roligt med någon som inte ser ut som att han just kommit in från gatan. I Karl Gerhards fall tror jag att det handlar mycket om hans stora kamp mot nazismen. Den tror jag är aktuell än idag. Blir det mycket Gerhard även i den här föreställningen? – Ja, man hinner ju inte med så mycket tyvärr men hans namn är ju med och hans sånger är med. Vi gör även Marlene Dietrich och Edith Piaf, sådana som har varit stjärnor på Berns helt enkelt. Det blir ju

en kavalkad måste man säga. Man hinner inte fördjupa sig så mycket i varje stjärna. Och det kanske inte riktigt är meningen heller. Jag tror att Berns vill testa lite grann hur kombinationen mig och Miss Li funkar. Jag tycker det ska bli jättekul och spännande också att se om hennes publik kan möta min och vice versa. Min publik är ju ofta lite upp i åren sådär sextio, sjuttio, plus. Och när jag har sagt till dem att jag ska sjunga med Miss Li så har jag tänkt att nu ska jag testa dem lite och se om de kanske säger ”nej, oj, vem är det, är det någon popsångerska?”. Men nästan alla har sagt ”Ja, Gud, henne gillar jag.” och så har de varit mer pålästa än jag till och med. Det bådar ju gott. Känns det speciellt att uppträda på Berns? – För mig blir det för första gången, första gången på riktigt. Senaste gången var ju inför ett slutet sällskap så det räknas knappt tycker jag. Det är en stor ära för mig. Där stod ju mina stjärnor, mina idoler och sjöng – på just den scenen. Jag har alltid drömt om att få stå där och sjunga. Men jag har ju förstås vetat att lokalen är stor och att ska man sjunga där så måste man vara berömd på ett annat sätt och allt det där. Så jag skulle aldrig ha vågat hyra den själv och sätta upp en show. Därför är jag förstås jätteglad att Berns vill satsa och tror på idén. De här artisterna du pratar om, det hör ju till allmänbildningen att känna till dem. Händer det ofta att du träffar människor som inte alls vet vilka de är? – Jag tycker Ernst Rolf, Karl Gerhard och Zarah Leander är tre stora namn inom revyn som man bör kunna placera i rätt tidsepok. Men det kanske bara är för att jag håller på med de här sångerna. Herre Gud, jag pratar med ungdomar som inte ens vet vilka ABBA var så då kanske det är för mycket begärt att de ska veta vem Karl Gerhard var. Men det skulle ju inte skada om musikundervisningen i skolorna nämnde någon gång att det fanns något som hette revy i Sverige för en femton, sexton år sedan. Och att de hette exempelvis Hasse & Tage och Povel Ramel. Nu tror jag i och för sig att många musiklärare gör det ändå. Men det är ju svårt att nå fram i bruset från melodifestivalen där alla låter likadant och faktiskt förklara att det fanns en tid när människor lät lite annorlunda och sjöng på ett annorlunda sätt. Har du alltid varit intresserad av den här musiken? – Nej, jag gillade Carola, Kicki Danielsson och Herreys när jag var i tonåren. Sedan upptäckte jag att det fanns någon som hette Zarah Leander, jag såg en föreställning med skådespelerskan Eva-Britt Sandberg och tänkte att wow vilka sånger, vilket livsöde. Jag blev väldigt fascinerad av den tiden, det var en ganska elegant tid klädmässigt och utseendemässigt, lite drömmande sådär. Det tilltalade mig. Jag var femton, sexton år kanske. Man började drömma och fantisera. Svartvita bilder, svartvita filmer, de ger ju ett visst skimmer av en bättre värld fastän folk förstås hade det ganska jävligt och var fattiga. p

BERNS SALONGER Uppfördes 1863 på beställning av konditorn Heinrich Robert Berns. Inspirerade Strindberg till att skriva boken Röda Rummet som släpptes 1879. Överlämnades till sonen Hugo Berns 1885. Gjordes till centrum av varietén i samband med invigningen av stora salongen 1886.

Fluctuat nec mergitur

Förvandlades till Sveriges första kinesiska restaurang när Jonas Folck år 1940 stötte ihop med tre kinesiska jonglörer utanför China Teatern och anställde dem som kockar. Byggdes ut och renoverades för att ge plats åt ett hotell år 1988. Öppnade år 2006 klubben 2:35:1. Firad av kungliga gäster för sin hundrafemtioårsdag år 2013.

ANNO 1988

Artister som har uppträtt på Berns Salonger genom tiderna: Marlene Dietrich Karl Gerhard Frank Sinatra Louis Armstrong Bob Dylan Diana Ross & The Supremes Rihanna Cheb Khaled 4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 113


SVERIGES BÄSTA STAND UP COMEDY FÖRESTÄLLNINGAR TIS-LÖR SHOWTIME 21.00

114  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014

WWW.NORRABRUNN.SE 08-166180 SURBRUNNSGATAN 33


Välk o O’Lea mmen til rys G amla l oss Stan

12.00 - 24.00 juni - juli Alla dagar!

VÄLKOMMEN TILL O’LEARYS GAMLA STAN Njut av O’Learys klassiska meny och sommarens sporter i Gamla Stan! Under juni och juli bjuder vi alla matgäster på en somrig glass efter maten 12:00-17:00. Vi tar även emot sällskap på 10-200 personer. Boka bord på: gamlastan@olearys.se - 08-23 99 23 -Järntorgsgatan 5, 111 29 Stockholm

4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 115


MAT & DRYCK

116  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014


Skånska viner vinner utmärkelser I dag kan man köpa vin från svenska vingårdar på Systembolaget.

Vindruvorna odlas i Skåne och är anpassade till det sydsvenska klimatet. Buss på Sverige träffade några av vinodlarna. TEXT

och

FOTO:

Jea Jonsson

P

er Ols Blanning, Per Ols Röa, Per Ols Vida och Per Ols Råsa. På skånskt vis odlas det vin, alldeles nära de välbesökta stränderna vid Sandhammaren på Österlen och så klart har de namngetts på äktskånskt vis. Sedan 2003 har det odlats vin på gården i den pyttelilla byn Ekesåkra och sedan 2010 har de stått att finna på Systembolagets hyllor i Simrishamn, Ystad och Tomelilla. Bakom satsningen står ”Perolsarna”, vinbönderna Thorsten Persson och Claes Ohlsson. En fotograf och en vasstaktäckare blev grannar. Det visade sig att den enes hustru kände den andre och umgänget gick av bara farten. Det blev god mat och det blev vin några aftnar innan de började prata om hur trevligt det vore att få sätta egen etikett på en vinflaska. Personliga etiketter salufördes. Någon av ”perolsarna” dryftade sig då till att föreslå att de skulle slå sig på vinodling. Ingen av dem var främmande för att bruka jord, de har det gemensamt att de är uppväxta på bondgård. – Bredvid Claes gård fanns ett stycke mark som mest bara stod och samlade ogräs. Det fick vi arrendera av grannen som nog var

mest glad över att slippa bekymra sig. Han ville väl få lite ordning. Tanken var förstås att vi skulle hålla oss på hobbynivå, säger Thorsten Persson som gärna kallar sig vinbonde utan att göra så stor sak av det. De hittade en odlare som i Tyskland tagit fram vinstockar som tålde sydsvenskt väder, och snabbt var de igång. Friskt vågat hälften vunnet, var kanske vad de tänkte och nog vågade de! Snabba var de också på att skydda namnet Österlenvin och med tanke på vilket högt värde Österlen har som varumärke var bara det en seger.

– Det har gått bra för oss. Vi har fått flera utmärkelser för våra viner. I stort sett odlar vi också ekologiskt men marknadsför inte oss så eftersom vi vill ha möjlighet att, om det händer, om vi drabbas av bladmögel eller mjöldagg, så vill vi kunna åtgärda det. Sin första utmärkelse fick de 2007 vid Svenska vinodlares årsmöte och det gav mersmak. Sedan dess har flera av deras viner prisats. – En fantastisk belöning efter allt slit, konstaterar Thorsten Persson som inte hade räknat med att det skulle krävas så mycket jobb. Nu står de cirka 2000 vinstockarna ”nyklippta” och det är snart dags att tappa upp fjorårets skörd på flaska. Dessa har förstås väldigt personliga etiketter, sådana som de så gärna ville ha. Vinet säljs via Systembolaget ty drömmen om tillstånd för egen gårdsbutik har inte slagit in. Men till sommarens visningar blir det i alla fall provsmakning: – Tre sorters vin ingår i provsmakningen; ett rött från 2009, ett vitt och en rosé, eller Råsa som vi själva kallar det. p 3 osterlenvin.se

4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 117


MÖTEN PÅ VISINGSÖ

Ett viktigt möte, en romantisk helg eller några dagars rekreation? Vi ser till att din vistelse hos oss blir som du önskar. Oavsett om du kommer hit för konferens, avkoppling, bröllop, kickoff eller släktträff får du en minnesvärd upplevelse med dig tillbaka till fastlandet. Välkommen till oss på Wisingsö Hotell & Konferens!

WWW.WISINGSO.SE

Tel: 0390 - 566 00 | www.wisingso.se | info@wisingso.se

118  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014

STARKA TILLSAMMANS

En föreläsning om solidaritet och medmänsklighet

I en tid då solidariteten med svaga ersatts med en låt-gå-inställning och det egna dåliga samvetet dövas med att skänka en slant i en sparbössa ger Tomas Ahlbeck levande exempel på hur vi var och en på vårt sätt kan bidra till att förändra och förbättra tillvaron för våra medmänniskor. Boka Tomas Ahlbeck via Dirty Uncle Unlimited admin@dirtyuncle.se 0703803985


Skapa nya material och produkter Kombinera biologi, kemi och ingenjörsvetenskap! Med tydlig blick på framtiden ger det nya civilingenjörsprogrammet i bioresursteknik vid Umeå universitet kunskap i att förädla skogens gröna guld – till allt från nya material och förnybara bränslen till moderna kemikalier som inte bygger på olja som råvara. VÅRA INGENJÖRSSTUDENTER kommer att kunna vara med och bygga framtiden – bortom oljeberoendet, säger kemisten Tomas Hedlund, programansvarig för utbildningen. Det handlar om så mycket mer än att utveckla nya bränslen. Man kanske inte tänker på det, men många kemi-

Sök Gör senast en sen ansökan! 15 april!

kalier vi använder i dag baseras på olja och de måste framöver produceras med hjälp av andra, förnybara råvarukällor.

annat genom studiebesök, gästföreläsningar och näringslivsbaserade projekt.

FÖR ATT KLARA omställningen krävs en ny typ av kompetens, en kombination av biologi, grön kemi och ingenjörskonst. Under utbildningen lär du dig metoder för att utveckla biobaserade produkter och kemikalier baserade på förnybar råvara. De tre första åren på civilingenjörsprogrammet i bioresursteknik är gemensamma för alla studenter och innehåller en blandning av kurser i teknik- och ingenjörsvetenskap, naturvetenskap och matematik. Undervisningen sker i nära kontakt med näringslivet, bland

UTBILDNINGEN ANKNYTER också till flera större forskningssatsningar och starka forskningsmiljöer vid Umeå universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet, bland annat med inriktning mot skogsbioteknik och konstgjord fotosyntes. År 4–5 väljer du inriktning, antingen Grön kemi eller Växt- och skogsbioteknik. För att ge din utbildning en internationell profil kan du också läsa en termin utomlands under fjärde årets vårtermin.

Läs mer på www.umu.se

4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 119


BARN/UNGDOM

STOCKHOLM HETA GLAS Har du någon gång undrat över hur det är att blåsa glas?

Att forma med ett material upphettat till över 1 100 grader till någonting vackert att ställa på finhyllan, eller klunka din favoritdricka ur. Vi tog med oss våra juniorreportrar Adam Flink, 12 år, och Mitra Gottfridsson, 13 år, till glashyttan Stockholm Heta Glas i Sickla i Stockholm för att pröva ett yrke med stolta traditioner. TEXT OCH FOTO: David

Liljefors

E

n lätt fläkt av värme slår emot oss då vi kliver in på glashyttan Stockholm Heta Glas vid Sickla köpcenter. Bakom en liten disk står en hylla med konstglas i alla former och färger. Vinglas med blå fötter. Små pokaler och nubbeglas med tjocka bottnar. I en kruka på golvet ligger vackra glaskulor till försäljning för 100 kr styck. – Det är en sådan kula ni ska få göra, upplyser oss glaskonstnären Nina Westman, vår guide för dagen. Nina är en av de glaskonstnärer som arbetar i glashyttan, som startades av författaren Sara Mannheimer 2005. Saras vision var att skapa en plats där kurser kunde hållas, och där så många som möjligt kunde ta del av glashantverket. – Det kan vara allt från möhippor och svensexor till företagsevent där vi serverar bubbel och tilltugg, förklarar Nina. Sedan har vi ju en kursverksamhet där vi samarbetar med Folkuniversitetet, vi anordnar både nybörjarkurser och fortsättningskurser. Sedan har vi även börjat med kurser i en del avancerade tekniker, för att nå ut till de yrkesverksamma. I år kommer vi till exempel att ha en kurs i italienska tekniker.

Özz Nûjen är dubbelt aktuell, med nya föreställningen Statsminister Özz Nûjen och i rollen som Bengtsson i filmen 10 000 timmar.

120  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014

”FÅNGA AN” OCH ”SKÄRA IN” Bakom det lilla förrummet i hyttan öppnar sig själva verkstaden, som domineras av den


HETA GLAS

Fluctuat nec mergitur

ANNO 1988

Glashyttan ligger vid den bakre entrén till Dieselverkstaden i anslutning till Sickla Köpkvarter, om hörnet från Länsmuseet på Järnvägsgatan 18. Stockholm Heta Glas anordnar kurser på olika nivåer i samarbete med Folkuniversitetet och tar även emot skolor, privatpersoner och företag för kortare upplevelser och event. Läs mer på glashyttans hemsida stockholmhetaglas.se Mer information om Nina Westman och hennes konst hittar du på ninawestman.se

väldiga degelugnen. Mitra och Adam ser, kanske med rätta, lite tveksamma ut då Nina tar ”fångar an” (hämtar) glasmassan från ugnen. – Hur varmt är det? frågar Mitra. – Vår ugn håller konstant 1 140 grader, förklarar Nina. Men temperaturen kan variera lite från hytta till hytta mellan cirka 1 120 och 1 160 grader. Och ugnen är på dygnet runt. Det är därför energikostnaderna blir så höga. Det första vi gör är att välja varsin färg till den glaskula som ska göras. Färgerna består av glasmassa som är infärgad med olika oxider. Mitra väljer en ljuslila färg, medan Adam fastnar för en koboltblå nyans. Efter infärgningen värms glaset igen i degelugnen, för att sedan tas ut och formas mot ett välsbläck för att kyla glaset och ge det en jämn form innan man kan blåsa det. Eftersom glaset kallnar så snabbt behöver processen upprepas ett antal gånger. Värma, forma, blåsa och värma igen. – Vad är det svåraste med att jobba med glas, undrar Adam. – Glas är ett väldigt ”snabbt” material, svarar Nina. Det är en utmaning. Allting måste ske ”just nu”. Det går inte att pilla och se hur det blir på samma sätt som med andra material. Sedan går det ju inte att ta i glaset när man jobbar med det. Du kan inte knåda det med händerna. Det är alltid ett verktyg mellan dig och glaset.

När Adam och Mitra är nöjda med formen på sina glaskulor är det dags för att ”skära in”; en process där man avlägsnar glaset från glaspipan med hjälp av glasblåsningens universalverktyg – skärsaxen. Med lite handledning från Nina går det till slut vägen, och juniorreportrarna kan stoltsera med varsin egenhändigt blåst glaskula.

ville här i glashyttan, vad skulle ni göra då för någonting? – Jag skulle göra ett glashus, säger Mitra. Som ett pepparkakshus, fast i glas. – En glasflaska i min egen design, säger Adam. Det finns en del riktigt snygga glasflaskor. p

PEPPARKAKSHUS I GLAS Innan man kan använda ett glas, eller ens ta hem det från hyttan, måste det långsamt komma ned i temperatur i kylugnen. Anledningen är att det uppstår spänningar i glaset då det svalnar av. Skulle man ställa det i rumstemperatur skulle det snart spricka. Namnet kylugn är kanske inte helt rättvisande, eftersom den fortfarande håller en temperatur på runt 500 grader, jämförelsevis dubbelt så hög temperatur som en vanlig hushållsugn på full effekt. Beroende på vad man tillverkat kan glaset behöva stå i kylugnen från något dygn upp till flera veckor eller till och med månader för riktigt stora gjutningar. – Det var lite läskigt när jag skulle hålla den varma kulan, sammanfattar Mitra upplevelsen. – Jag hade läst lite om glasblåsning i en bok i skolan innan jag kom hit, säger Adam. Men det var roligare än jag hade föreställt mig. Om ni fick komma tillbaka och göra vad ni 4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 121


Leksaker som tål att lekas med!

Strumpor utan tåsöm

Bomull lös resår “sitter uppe men inte åt” Normallängd

100:/ 4 par

Ankel lös resår

En kortare och lite tunnare strumpa, skönt vid den varmare årstiden

Tåstrumpor

Stödstrumpor Enfärgade

140:100:-

/ 2 par

/ 4 par

Stort sortiment i butiken

www.sockhuset.se

Ordertelefon 0709-211402 122  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014

www.krabat.se STOCKHOLM

Stora Nygatan 21 Kungsgatan 60 Kungsgatan 53 Folkungagatan 79

UPPSALA

Kungsängsgatan 13

GÖTEBORG

Södra Larmgatan 2


Böcker är vassare än rakblad

sng 6 000 flickor för kön Varje dag utsätts omkri hälsa. och liv s kor ing stjäl flic stympning. Könsstympn . en ion dit tra a pp sto att Utbildning är nyckeln till ning jfolket i Kenya där utbild PMU jobbar bland massa g ida re fär att lett till och förändrade attityder ed får en bättre framtid. rm dä och s pa ym sst kön . en mot könsstympning Var med och stöd kamp . liv rs ko flic Din gåva kan förändra 00 50 –6 Ge en gåva via PG 90 ”. KA märk gåvan FLIC ICKA100 Du kan också SMS:a FL du r till 72980 så skänke t. 100 kronor till arbete

4/2014 BUSS PÅ SVERIGE 123


INTERVJU BINGO RIMÉR

124  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014


”DET BOR EN FOLKBILDARE I MIG” Bingo Rimér är Sveriges kanske mest kända flickfotograf. Men

hans palett är större och bredare än så. I flera decennier har han tagit bilder på allt ifrån kungen till djur i Tanzania. Nu har han tagit på sig uppdraget att lära svenska folket att fotografera. I den nya boken Bingos fotoskola ger han sina bästa tips för hur man blir en bättre fotograf. TEXT:

V

arför har du gett dig in i läraryrket? – Jag var nere i Göteborg när jag släppte min första bok, En flickfotografs bekännelser, och besökte bokmässan. Jag insåg då att varenda kändis har gjort kok- och/eller träningsböcker. Men ingen har gett ut en pedagogisk bok om fotografering. Det finns alltså inga sådana böcker av någon välkänd svensk fotograf. Och då tänkte jag att det här fanns en möjlighet att istället för att lära hela Sverige baka, lära hela Sverige att fota. Jag ska bli Foto-Bingo med hela det här landet. Hur ser du på dig själv som fotograf i det här sammanhanget? – Jag har en helt unik roll. Tar du Lennart Nilsson, så har han specialiserat sig på att fota inne i kroppen. Eller Mattias Klum, som smyger på en tvättbjörn en hel dag. Jag har etablerat mig som kändisfotograf, och är därmed den perfekta personen. Det är ingen som har glädje av att kunna fotografera inne i magen, men jag kan lära människor att ta bättre porträttbilder. När jag kom på att jag ville göra den här boken så blev Elin Parmhed, som är gammal chefredaktör på Kamera & Bild, det naturliga valet som medskribent. Det har varit ett omfattande arbete, men hon är väldigt begåvad och har varit viktig i arbetet. Kommer du nu att ha kurser och utbildningscirklar? – Ja. Jag har redan haft fyra, fem workshops, med 10–14 personer, med stort fokus på studioteknik. Det har varit superuppskat-

Fredrik Sandberg

FOTO:

Elin Parmhed

tat, och så jäkla roligt. Det enda som krävs är att man har tillgång till en systemkamera. Det är en otrolig känsla att få dela med sig av 20 års erfarenhet. Man blir lite som en lärare. Man får en sådan kick. Så det bor en liten folkbildare i dig? – Ja, det gör det. Min sociala talang har alltid varit viktig för mig, och det är viktigt när man ska ta porträtt – att man kan få folk att slappna av framför kameran, det är min stora styrka. Jag gillar att snacka, och det är bra när man ska hålla föreläsningar. Henrik Schyffert och Johan Rheborg har ju just haft en tv-serie om att alla ska bli fotografer, hur ser du på det? – De är för pretentiösa och saknar självdistans. Jag ser mig själv som ett mer folkligt alternativ. Det tycker jag är viktigt, inget elittänk. Alla ska med. Fotokonst har ju blivit stort, några åsikter om det? – Jag tycker att foto som uttrycksform är fantastiskt. Det är världens bästa och roligaste yrke eller hobby, med oändliga möjligheter att få utlopp för sin kreativitet. Jag har fotat allt från Carolina Gynning, till kronprinsessan och Hells Angels. Jag har rest över hela världen med min kamera, från Machu Pichu till Tanzania, till en bar på Havanna. Kameran har tagit mig över hela världen. Det är inget yrke eller hobby som kan mäta sig med det. Fotokonst är superspännande. Själv blandar jag akrylfärg, foto och grafik i mina tavlor. Fotografiska museet har blivit en fullständig succé. Intresset är större än någonsin, alla vill ta bättre bilder. Jättekul!

Finns det inte en risk med att Photoshop dödar fotografiet? – Nej, inte nödvändigtvis. Men behärskar man det analoga hantverket kan få fördelar i framtiden. Jag har tillhört de båda världarna. Jag ser det digitala som någonting positivt. Jag är ingen bakåtsträvare. Det är läckert när man kan lägga in filter på Instagram-bilder. Sedan så tror jag att mina bilder från den analoga tiden kommer att bli som årgångsviner. Och analogt foto blir allt mer populärt, det är en häftig kontrast till det digitala. Vad är det viktigaste att tänka på för att kunna ta en bra bild? – Det är viktigt att man har ett tydligt engagemang i bilden, att man är närvarande, och inte gör ett hafsigt jobb. Många gör misstaget att de inte tänker till. Se vad som händer i bakgrunden, om slipsen hänger snett på farfar, om folk sitter som ostbågar med gamnacke. Det vanligaste misstaget folk gör är att de ställer familjen mitt i solen där de sedan står och kisar, flytta in dem i skuggan för ett behagligare ljus. Se till att få luft ovanför bilden. Det handlar inte om prylarna, alla kan köpa kanonutrustning i dag. Det handlar om engagemang. Sedan gäller det också att ta mycket bilder. På tal om utrustning, hur långt kommer man med sin mobiltelefon? – Det är bättre med mobil än ingenting alls. Men har man ett intresse, ska man skaffa en systemkamera. Det är när du tar steget till att börja fundera på sambandet på slutartiden och bländaren som en spännande värld öppnar sig. Då kan du ta kommandot över uttrycket i bilden. p 4/2014 BUSS PÅ SVERIGE

125


TJÄRKOKETS LÄGENHETSHOTELL

BO I VISBY INNERSTAD Varmt välkomna skall ni alla vara till vår underbara Ö och Visby Innerstads fräschaste lägenhetshotell.

BLI EN DEL AV ÄVENTYRET i världens vildaste nöjespark

Hoppas vi ses snart! Peter Jakobsson

www.highchaparral.se

Gotland Bo 4 gäster

BETALA ENDAST FÖR 3!

www.tjarkoket.se Södra Murgatan 14, 621 57 Visby. Tel. 0498-26 48 30. info@tjarkoket.se

BRÄKNETRAMPEN Blekinge Cykelfestival 17maj

nöjespark i Småland, High Chaparral är en r får hela familjen helt olik alla andra. Hä Västern så som da uppleva det riktiga Vil 1800-talets av n tte det en gång var i mi alla de olika karakAmerika. Du får träffa da Västern; cowboys, tärerna som levde i Vil xikaner, indianer och banditer, sheriffer, me na hjältar Lucky Luke så High Chaparrals eg och Zorro förstås.

En cykelupplevelse mitt i Blekinge - Sveriges Trädgård! Motionssträckor med mysiga besöksmål 10-32 km Elitsträckor 60-120 km

Nyhet! I år även

Mountainbike Ingen tidtagning Priser lottas ut

Info och anmälan www.braknetrampen.se samt 0457-80008 Start och mål Hoby Ekbacke, Bräkne-Hoby

www.braknetrampen.se

Öppet 29/5 – 17/8 samt 22 - 24/8 & 29 - 31/8 varje dag kl. 10-18

126  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014 Buss på Sverige_90x244.indd 1

2014-03-06 15:01:54


Sugen på att själv göra silver och glassmycken ?

Fantastiskt sortiment av material för smyckestillverkning: silverlera, glasfusing, emaljering, Formglas m.m. Och professionella kurser !

www.pmc.se 018-121 131

www.pmcakademin.se 0709-99 98 22

BRUKSFÖREMÅL · KONST · INREDNING · SMYCKEN · KLÄDER Godsmagasinet vid resecentrum i Uppsala · www.kaleido.nu

ÅRETS upplEvElSE!

ERIK RYNEFORS

P R E S EN T ER A R

Sommar på Scala för tre generationer!

Klara Nilsson

Foto: Anneli Raninen Lundberg

Maria

Maria Mayer

Peter gröning

KARLSTAd

18 Juli

19.00

lördag

2 Aug

19.00

lördag

19 Juli

15.00

Söndag

3 Aug

15.00

lördag

19 Juli

19.00

Söndag

20 Juli

15.00

Torsdag 7 Aug

19.00

Fredag

8 Aug

19.00

Torsdag

24 Juli

19.00

lördag

9 Aug

15.00

Fredag

25 Juli

19.00

lördag

9 Aug

19.00

lördag

26 Juli

15.00

Söndag

10 Aug

15.00

lördag

26 Juli

19.00

Söndag

27 Juli

15.00

Torsdag 14 Aug

19.00

Fredag

15 Aug

19.00

Torsdag

31 Juli

19.00

lördag

16 Aug

15.00

Fredag

1 Aug

19.00

lördag

16 Aug

19.00

lördag

2 Aug

15.00

Söndag

17 Aug

15.00

www.thesoundofmusic.se

Malte Hallquist

SCAL ATE ATERN

Fredag

18 juLi – 17 AuguSTi 2014

Biljetter: Scalateatern 054 - 19 00 80 & ticnet.se

THE SOUND OF MUSIC

Music by RICHARD RODGERS | Lyrics by OSCAR HAMMERSTEIN II | Book by HOWARD LINDSAY and RUSSEL CROUSE | Suggested by ”The Trapp Family Singers” by Maria Augusta Trapp | By arrangement with R&H Theatricals Europe

4/2014 BUSS PÅ SVERIGE

127


LÄSNING

Utdrag ur Bingos Fotoskola av Bingo Rimér och Elin Parmhed Boken utkommer 8 maj (Lind&Co)

Porträtt i befintligt ljus

B

efintligt eller naturligt ljus finns mer eller mindre omkring oss hela tiden, var vi än är. Det är ljus från solen, från lampor och andra sken som bara finns där. Befintligt ljus är din bästa vän som fotograf, men kan vara lika magiskt som förrädiskt om du inte lär dig hur

det beter sig. Att känna sin kamera, få koll på komposition och veta när man ska trycka av, är några av de viktigaste stegen mot att kunna ta bättre bilder. Men den kanske mest avgörande för att få direkt synbara förbättringar i din fotografering, är att lägga mer uppmärksamhet på det ljus som alltid finns tillhands. Det bästa med befintligt ljus är att du alltid har tillgång till det. Är

128  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014

det inte solen, är det gatlyktor, säng- eller läslampor, mobiltelefoner, surfplattor, stearinljus och så vidare. Det handlar inte primärt om mycket ljus, utan att lära sig utnyttja de olika ljussituationerna på bästa sätt. Det du ser är vad du får, till skillnad från studioljuset som du själv måste forma. I vissa lägen kan ett intressant ljus göra en hel bild oavsett vilket motivet är. Ett motiv kan förändras beroende på vilken tid på dygnet det är och vad det är för väder. Med andra ord spelar väder och klockslag stor roll för hur ljuset påverkar ditt motiv. En annan viktig faktor är hur du riktar kameran, det vill säga din egen placering i förhållande till ljuset.


GYLLENE TIMMEN En timme efter att solen gått upp och en timme innan solen går ner brukar kallas för gyllene timmen och är ett klassiskt fotoljus. Extra magiskt blir ljuset också en halvtimme innan soluppgång och en halvtimme efter solnedgång – då är himlen ljus, men det finns inget direkt solljus. Det är då naturfotograferna häckar i skog och mark och porträttfotograferna likaså, för att fånga människor med det allra bästa av ljus. Visst kan det vara tufft att komma upp och ge sig ut och fotografera tidigt som sjutton, men när du väl provar kommer du att inse hur svårslaget det är. SOLLJUS Solljuset kan delas in i tre olika grupper: • Direkt solljus är ett varmt ljus som ger hög kontrast. Ju högre solen står på himlen, desto skarpare skuggor och högre kontrast. • Diffuserat solljus (när det är molnigt) är ett lite kallare ljus som ger låg kontrast. • Reflekterat ljus är spännande och innebär att ljuset studsat mot till exempel en vägg innan det når ditt motiv. Många skyr det direkta solljuset. För porträtt är det inte särskilt charmant. Står den du ska fota med ansiktet mot solen kommer hen att kisa och det bildas även hårda skuggor som inte lyfter fram ansiktets fina sidor. Du kan komma till bukt med det här med hjälp av tre knep: • Vänd på personen så att solen istället kommer bakifrån eller något från sidan. • Förflytta er till närmaste skugga, men håll er kvar nära det solbelysta området – då ger du solen möjlighet att skänka glans åt personens konturer. • Ta med dig ett paraply även fast du vet att solen kommer att lysa hela dagen. Fäll upp paraplyet och låt personen du ska fotografera hålla i det så får du snabbskugga. Starkt solljus kan också skapa intressanta skuggspel, men knepet är att inte låta det bli för direkt, utan att låta det strila ner genom ett lövverk eller något liknande. Ska du ändå fotografera med solljuset direkt på ditt motiv, se till att ha solen i ryggen på dig själv och att ljuset faller rakt på motivet. Tänk på att ljusmätningen, det vill säga det sätt kameran mäter ljuset och bestämmer bländare och slutartid, då kan bli extra trixig. Helst bör du mäta ljuset på en specifik punkt i bilden (personens ansikte till exempel) eller någonstans mitt emellan bildens mörkaste och ljusaste partier för att få en bra exponering. Det här kallas för spot- eller punktmätning. På en del kameror används en av knapparna på baksidan av kameran, på andra behöver du gå in i menyn och hitta valen för ljusmätning. Har du en systemkamera kan du helt säkert välja metod för ljusmätning. För kompaktkameror kan du inte alltid göra det. Läs mer om spotmätning på sid 26. Du kan också slå upp ljusmätning eller Light Metering i manualen för att se hur det fungerar på just din kamera.

4/2014 BUSS PÅ SVERIGE

129


LÄSNING

130  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014


MULET VÄDER När det är molnigt förändras ljuset. Du kan se molnen som en enda stor uppmjukare av ljuset (på fotografspråk brukar man säga diffusor för att de gör ljuset mer diffust). Porträtt när det är mulet ute kan verkligen bli bra, men beroende på hur mulet det är får du lägre kontrast och ljuset kan också ge upphov till mörka påsar under ögonen. Då kan du försöka studsa upp lite kontrast och ljus i ansiktet på den du porträtterar. Läs mer om hur du kan göra det på sid 57 och framåt. GRUNDINSTÄLLNINGAR VID SOLIGT OCH MOLNIGT VÄDER Fotograferar du utomhus på dagtid bör du i stort sett alltid använda ett så lågt ISO-tal som möjligt (ISO 100 eller ISO 200 till exempel) och ha vitbalansen (heter ofta WB på kameran) i autoläge. När solen lyser riktigt starkt finns det en regel som säger att du ska använda bländare f/16. Är det mulet kan du prova med bländare f/11 och bländare f/8 om det är ännu mer mulet. Är molnen tunga kan du öppna upp bländaren ännu mer till f/5,6. Ställ in kameran på bländarförval (A/Av) så kommer den själv att räkna ut slutartiden. Är du någonstans där det är mycket skugga eller dit ljuset inte når ner, kan du behöva frångå ovanstående och använda ett högre ISO-tal (ISO 800 eller mer) och en ännu större bländare (f/3,5 eller lägre). BARA VANLIGT DAGSLJUS Nästan överallt där du har dagsljus, men inte direkt solljus, får du ett jämnt och mjukt ljus att arbeta med. Du hittar det där solens strålar bryts av husen, träden eller andra människor. Hitta gärna språng, garageportar och liknande ställen där du kan använda kanter och små utskjutande tak till att forma ljuset och skapa skuggor där du vill ha dem. Bara vanligt dagsljus fungerar till exempel perfekt när du vill ta modebilder. Allt som behövs är en kamera och en modell. Gå omkring och låt ljus och miljö hitta er, eller gå till platser ni vet kommer fungera (eller som kanske kan fungera, det är alltid värt att testa). Ska du fota dagens outfit till exempelvis en modeblogg, kan du tänka på att ta följande bilder: • Helkroppsbild. Hela personen syns från huvud till skor. Tänk på att fotografera aningen underifrån för att benen ska se längre ut. En beprövad metod är också att använda teleobjektiv och fota på avstånd (cirka 10–20 meter bort). • Halvkroppsbild. Klipp bilden på halva låren ungefär. • Bröstbild. Klipp bilden mellan naveln och brösten. • Tajt ansiktsbild. Kom riktigt nära och fokusera på modellens ögon. • Detaljbild. Kom ännu närmare och fotografera en detalj i klädseln som är extra viktig.

är med och sätter känslan i bilden. Som tur är finns det miljöer för alla stämningar nästan överallt. HÅLL KAMERAN SOM EN JÄGARE Det går egentligen inte att hålla en kamera ”fel”. Alla sådana påståenden är löjliga. Det finns däremot tillfällen när det krävs extra stabilitet, till exempel när du använder en längre slutartid. Det finns ingen exakt siffra som anger när du behöver hålla kameran på ett visst sätt, utan känns bilden skakig så kan du följa de här tipsen för att öka stabiliteten: • Håll kameran nära dig som en jägare. Använd båda händerna, en hand om huset och en hand om objektivet (se den nedre bilden till vänster). Håll armarna intill kroppen. • Har din kamera en sökare håller du ögat intill den. • Ta stöd mot någon eller något. • Har din kamera bara en skärm, och ingen sökare, kan du prova att hålla kameran intill dig utan att titta på skärmen. Då får du öva dina färdigheter att fota utan att se exakt vad kameran ser. • Använd bildstablisering om objektivet eller kameran har inbyggd sådan. Funktionen kallas olika beroende på tillverkare, till exempel IS, VR och OIS. • Använd stativ om du har möjlighet till det. Ett staket, bord, hyllkant eller vad som helst som har en stabil yta, kan duga utmärkt.

HITTA MILJÖER Ha för vana att ta en snabb mobilkamerabild eller gör en anteckning när du ser en plats som skulle kunna fungera bra som bakgrund. Det kan vara vad som helst – en intressant vägg, en plats med ett spännande ljus vid en speciell tidpunkt, en garageport, en vy, en detalj eller precis vad som helst. Som fotograf är förmågan att hitta rätt miljö ibland avgörande. Som hobbyfotograf är det kanske inte lika viktigt, men genom att få koll på miljö, ljus, teknik och kontakt, som vi återkommer till längre fram, kommer du att bli en bättre fotograf. Miljön är av yttersta vikt då den 4/2014 BUSS PÅ SVERIGE

131


Finn

FEM FEL

Verena

FINN FEM FEL DEMENSFÖRBUNDET NR 4/2014. 1/2013. Demensförbundet arbetar med att förbättra förhållandena för demenssjuka och deras anhöriga.

Bli medlem i någon av de 130 lokala demensföreningarna som finns över hela landet. Telefon: 08-658 99 20 • demensforbundet.se

Lär dig mer om demens, kurser anordnas

132  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014


www.spf.se

PENSION är ett

HELTIDS ARBETE bara lite ROLIGARE

Resor, yoga, vattengymnastik, boule, vinprovning, bokcirklar, mästerskap i allt från längdskidor till schack… Nu vet du varför seniorer säger att tiden inte räcker till sedan de gick i pension. Så kom och berika livet hos oss tillsammans med dina 270 000 nya medlemsvänner. Roligare pension – det vill vi införa.


Har du svårt att sova för dina oroliga ben?

1 7 5 :-

Såga och klyv din ved Såga och klyv din ved Enkelt, Enkelt, Effektivt Effektivt och Säkert! ! och Säkert

Prova LithoMax Aquamin!

AGMA AB AGMA AB

För mer info: Alg-Börje AB • Tel. 026-13 35 20

Götgatan 6 B, 90327 Umeå

Götgatan 6 B, 90327 Umeå Tel: 090-13 86 50, Fax: 090-13 86 51 Tel: 090-13 86smart@agma.com 50, Fax: 090-13 86 51 e-mail: e-mail: Web:smart@agma.com www.agma.com Web: www.agma.com

www.alg-borje.se

Personlig assistans med mer tid och omtanke

Faeries don´t exist

Välkommen att kontakta oss! Besök oss på www.oliviapersonligassistans.se

Magnus Wassborg 12 april - 11 maj 2014 Vetlanda Museum Kyrkogatan 31

Öppet:

574 31 Vetlanda

tisdagar 10.00-16.00

0383-97352

onsdag-söndag 12.00-16.00

vetlanda.se

Foto: Fredrik Broman, humanspectra.com

Upplev Jokkmokk – ett friare liv

Plugga i Jokkmokk / Yrkeshögskola – med stor chans till jobb

Naturturismutvecklare – 1 år, 200 poäng Servicetekniker eldistribution-vindkraft – 1,5 år, 300 poäng Vattenkrafttekniker – 2 år, 400 poäng www.lapplands.se/yh Foto: Fredrik Sidevärn

Bli en av oss. Vi tipsar om lediga jobb, boende, fler utbildningar och möjlig-

heter i vår personliga kommun där det är lätt att leva. Storslaget men ändå nära. Välkommen.

Jokkmokk Camping Center – öppet året om Fritt fiske i Lilla lule älv, fritt bad i utomhusbassänger intill stranden – modern camping, fullt utrustad.

Stugor från 400 kr/natt - 2 pers Tältkåtor från 695 kr/natt - 4 pers focus@jokkmokk.se 0971-173 10/172 63 www.jokkmokk.se

134  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014

www.jokkmokkcampingcenter.com 0971-123 70


4/2014 BUSS PÅ SVERIGE

135


Allt du behöver i ett modernt hem Bra sortimentav av Brapriser priser och och stort sortiment allt tilldammsugare! dammsugare! alltfrån frånkläder kläder till

Vill du synas här? Våra läsare vill träffa dig. För annonsering ring: +46 (0) 707 17 30 50

Fluctuat nec mergitur

ANNO 1988

Dalarna – Siljan Guide men så mycket mer ...

info@fyndex.se 031––352 35205 0500 00 info@fyndex.se ••031 136  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014


Bra boende e

DALHALLAPAKET FR. 855 KR PER PERSON

s

Bra Priser

al.

Bra mat & Hantverk

w w w. a m

Hantverksbyn Rättvik

ÖPPET ALLA DAGAR ÅRET RUNT www.dalawardshus.se

0248 302 50

KON

TA FÖRKTA O ELA SS G VTA ÄRN L! A

Vi är små och har därför stor service. Vi är få och har därför personlig service. Vi har 100% förnybar energi och har därför bra priser. Mail: elhandel@grastorpenergi.se • Telefon: 0514-105 25 • Hemsida: www.grastorpenergi.se

4/2014 BUSS PÅ SVERIGE

137


KRÖNIKA YLVA FLOREMAN

Det krävs en hel by för att uppfostra ett barn För några år sedan berättade Tv-programmet Mitt i naturen om utrotningshotade noshörningar som planterats in i en nationalpark för att skyddas. Även elefanter planterades in där. Elefanter och noshörningar lever normalt i fred med varandra men här dödade elefanterna noshörningarna – brutalt och oprovocerat. Man förstod ingenting. Hur var det möjligt? Så småningom insåg man att elefanterna var vuxenlösa ungdomar. När de flyttades förlorade de inte bara sina föräldrar, utan också sin stam och sin hemort. De blev av med sin naturliga uppfostran och blev naturparkens värstingar. När man planterade in vuxna och erfarna elefanter lugnade de unga ner sig. Elefantbarn är lika känsliga som människobarn. Människobarn är lika känsliga som elefantungar. Båda arter har lång socialiseringsprocess. Socialisering handlar om vuxenblivandet när värderingar, attityder och normer tillägnas och blir en del av personligheten. Vi vet ”allt” om människobarnet fram till tolv års ålder, men vi talar sällan om den socialiseringsprocess som gäller för människans ungdomar. I ettårsåldern lär barnet sig att gå. Föräldrarna sätter sig på huk och sträcker ut armarna: Kom kom! Den lille springer med darriga ben fram till tryggheten och kastar sig i famnen. I tonåren sker det omvända. Ungen ska lämna föräldrarna och gå ut i samhället, men i denna fas är det få vuxna som slår ut armarna och säger: Välkommen! Tvärtom. Många vuxna ser ungdomar som obegripliga aliens som gör obegripliga saker. Det är som om de unga är av annan art. Ungdomar gör ditten och datten, ungdomar mår dåligt och vuxenvärlden lägger pannan i djupa veck, hur ska vi lösa detta.

138  BUSS PÅ SVERIGE 4/2014

Jag tänker på det afrikanska ordspråk som säger att det krävs en hel by för att uppfostra ett barn väl och jag tycker att svaret är så enkelt. Unga behöver övergångar från hemmet till vuxenlivet i form av billiga lägenheter, praktikjobb och lärlingsjobb. Men framför allt måste de ingå i olika kollektiv som består av andra vuxna än föräldrarna. Denna övergång ska vara på riktigt och inte ett väntrum till att kanske, bara kanske, få vara med. BARN HÄRMAR VUXNA I mitten av 80-talet var jag på kalvmärkning i fjällen. I lavvún (det samiska ordet för kåta) möts vuxna och barn i ögonhöjd, ingen är riktigt liten. De små hör och ser allt som de vuxna säger och gör, det finns inga dörrar att stänga om sig. Barn bär tidigt kniv i bältet och tränar flitigt sitt och familjens renmärke genom att skära ut dem ur björknäver. De leker ren och renskötare och fångar varandra med lasso. När renarna sedan kommer till gärdet deltar alla i arbetet på den kunskapsnivå de befinner sig. På en kalvmärkning fotograferade jag en liten pojke och en äldre herre. Pojken är tre år och mannen i 70-årsåldern. Båda är praktiskt klädda, båda håller ett lasso i ett grepp för att kasta. Båda tittar leende in i kameran, pojken i rörelse, lite före den gamle. Jag älskar den bilden. Den gör det så tydligt att barn härmar vuxna. Barn vill göra som de stora gör, och de gör det. När vuxna sedan retar sig på unga – som tror att pengar är en oändlig resurs, som vill ha senaste teknik och senaste mode, som uppslukade av smartphones vare sig ser eller hör – är det inte då spegelbilden av oss själva som är så provokativ?

YLVA FLOREMAN Fluctuat nec mergitur

ANNO 1988

Dokumentärfilmare och skribent som bor på Österlen. Ylva väver ibland, renoverar hus – och har upptäckt tjusningen med snickeri.


Vad är din grej?

Ansök

NU!

– Studera på folkhögskola i Gävleborg Bollnäs Folkhögskola

Forsa Folkhögskola

Västerbergs Folkhögskola

Musiklinjen Sex olika inriktningar; klassisk, jazz, folkmusik, ljud-teknik, singersong-writer, sounddesign.

Textilkurser Design mode – Är en bred textilutbildning för dig som är intresserad av design och mode.

Radiolinjen Ger dig grundläggande kunskaper i radioteknik. Du får lära dig radiojournalistik, som intervjuteknik och att göra reportage.

Design väv – Är en bred utbildning i textil för dig som vill arbeta med vävning och textiltryck.

Dramapedagogutbildningen Konstnärlig och pedagogisk yrkesutbildning, som ger dig kompetens för att arbeta med drama och teater. 2 år.

Skrivarlinjen Varierande skrivövningar hjälper dig att utveckla din stil. Målet är att ge säkerhet i att skriva och bearbeta texter. Konstskolan Skolan ger dig en förberedande utbildning för högre studier inom konst och designområdet, men kan även fungera som en grundutbildning.

Vävning och formgivning – Fördjupningskurs. Tyngdpunkt på formgivning, teknik och materialkunskap. Distans. Fotografikurser Foto – Grundutbildning i både analog och digital teknik. Foto projekt – För dig som har grundkunskaper och idéer om ett fotoprojekt. Distans.

Forma tyg och kläder Du arbetar experimentellt med vävning och tovning. Från tråd och fiber till färdigt plagg. Distans. Träslöjd – smide Traditionella tekniker och handverktyg. Ger kunskaper i verktyg och material. God grund för fortsatta studier till exempel möbelsnickare eller inom formgivning.

Du hittar mer information om utbildningarna och ansökningsdatum på våra hemsidor. www.lg.se/bollnasfhs

www.lg.se/forsa

www.lg.se/vasterberg

BOLLNÄS FOLKHÖGSKOLA

FORSA FOLKHÖGSKOLA

VÄSTERBERGS FOLKHÖGSKOLAIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.