Page 1

BRUGSE OMMELAND

GENIETEN IN HET

2013

GASTRONOMIE Hertog Jan en jonge topchefs

FIETSEN

Interview met Johan Museeuw Groene Gordel Brugge

WANDELEN 4 seizoenen wandelplezier

RECEPT Tieltse taatjespap

NAAR BUITEN Ontdek de polders


Welkom! Beste lezer,

Ben je op zoek naar inspiratie voor een apart weekendje weg of een leuke daguitstap? Wil je graag Brugge bezoeken of bij mooi weer even naar de Kust hoppen, maar toch logeren in het groen? Of wil je een dagje de drukte achter je laten met een Bourgondische fiets- of wandeltocht? Dit Magazine, ondertussen al aan zijn vijfde editie toe, zet je op de goede weg en de resem bijzondere reportages geven je goesting om op ontdekking te trekken. Hoog tijd dus om te “Genieten in het Brugse Ommeland”! Tot snel! Het Brugse Ommeland Team

Ben je op zoek naar… de laatste nieuwtjes over activiteiten in het Brugse Ommeland? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief via www.brugseommeland.be! wandel- en fietsroutes in West-Vlaanderen? Surf naar www.fietsen-wandelen.be! tips voor groepsuitstappen? Kijk op www.dagtripsgroepen.be!

Ontdek de vele voordelen van de Brugge City Card op p. 46-49 →

48h

72h

3

.

Noordzee

.

Oostende

Kust

. . Veurne

Diksmuide

Westhoek

.

Brugge

Brugse Ommeland

Ieper

. .

.

Tielt

Roeselare

Leiestreek

.

Kortrijk

Deinze


4

5

22

62

12 6 16

36

Inhoud 04 Het Brugse Ommeland

22 5 Bijzondere Collecties

06 De driesterreneenvoud van Hertog Jan

24 Geheime adresjes

08 Jong Keukengeweld Klaar om de wereld te veroveren

10 Logeren in het Brugse Ommeland 12 De fiets op! Of hoe je Brugge en haar Ommeland per fiets ontdekt!

16 Iedereen Flandrien Interview met Johan Museeuw

66

54

7 koesteradresjes met extra tips

26 Ontdek de Groene Gordel Brugge! Bossen, Kastelen, Kanalen, Dorpen, Damme!

36 Met de B van Bier! Brouwers in het Brugse Ommeland

40 4 seizoenen wandelplezier! 8 wandelroutes in de kijker

46 Brugge City Card = Brugge en haar Ommeland ontdekken tegen een voordeelprijs!

50 Zo word je Brugse Ommelander ‘When in Rome, do as the Romans do’

54 Breid je vakantiegebied uit Ontdek de polders

62 Dagje in het Tieltse! Een gevarieerde ontdekkingstocht

64 Tieltse patatjes Al eeuwenlang befaamd

66 Trips met net ietsje meer Of de leukste georganiseerde uitstapjes

69 Diensten voor Toerisme 70 Agenda Evenementen in het Brugse Ommeland

75 Voordeelbonnen 20 x voordeel


6

7

Het  Brugse

Ommeland

Het Brugse Ommeland* is de enige Vlaamse regio vlakbij zee én op een boogscheut van Werelderfgoedstad Brugge. Ten noorden van Brugge vind je de polderlandschappen van de Zwinstreek en de Oudlandpolder, in het zuiden ligt het bosrijke Houtland met zijn kastelen en het Tieltse te pronken. Elk gebied heeft hier zijn eigen verhaal en toppers, maar dit lijstje tips moet je in 2013 beslist afwerken!

Brugge • Proeven bij jonge topchefs in Brugge en omgeving (pagina 6) • Met de fiets Brugge en het Ommeland ontdekken (pagina 12)

Damme en de Zwinstreek, le plat pays • Fietsen van Brugge naar het culinaire Damme via de Damse Vaart (pagina 34) • Met de vespa vanuit Knokke-Heist de Zwinstreek verkennen (pagina 60)

Knokke-Heist Blankenberge

Kust De Haan

Zuienkerke

Damme

Bredene

Damme & de Zwinstreek

Brugge

Oostende Oudenburg

Jabbeke

Het Tieltse Beernem

Gistel Ichtegem

Zedelgem Oostkamp

De Oudlandpolder

Torhout

Wingene

Het Houtland

Ardooie

• Verstillen in polderdorpjes: Lissewege, Houtave , Vlissegem en Stalhille (pagina 54) • Je Romein wanen in het Romeins Archeologisch Museum in Oudenburg (pagina 48) • De Flandrien uithangen op de Oostmolensite Gistel (pagina 16)

Het Houtland, land van kastelen, bossen en dreven • Wandelen in het Landschapspark Bulskampveld (pagina 43) • Kasteel Wijnendale (pagina 49), Kasteel van Loppem (pagina 30) en het huis van Permeke (pagina 29) ontdekken • De Groene Gordel Brugge per fiets verkennen (pagina 26)

Het Tieltse, combi van cultuur en landelijke charme Ruiselede

Lichtervelde Pittem

De Oudlandpolder, de oudste polder van West-Europa

• Met de kids: zwemmen in De Alk de molens van Ruiselede en de Poelbergsite (pagina 62) • Patatjes proeven in centrum Tielt, picknicken op de Poelbergsite (pagina 64)

Tielt

*Gistel, Oudenburg, Jabbeke, Zuienkerke, Damme, Beernem, Oostkamp, Zedelgem, Ichtegem, Torhout, Lichtervelde, Wingene, Ruiselede, Tielt, Pittem, Ardooie, Brugge en de polders van Knokke-Heist, Blankenberge, De Haan, Bredene en Oostende. Voeg deze 22 bijzondere gemeentes samen en je krijgt het Brugse Ommeland.


8

9

De driesterreneenvoud van

Geen geschiktere culinaire streekambassadeurs dan de twee heren die Hertog Jan bestieren. Op een boogscheut van hun restaurant, wisten ze immers een immense moestuin uit te bouwen. Streekeigener kan haast niet. ‘We hebben een boerderij in Zedelgem gekocht met het idee om ooit het restaurant te verhuizen en toen viel de puzzel eigenlijk beetje per beetje samen. Met die boerderij kwam flink wat land, anderhalve hectare, en Gert droomde al langer van een eigen moestuin, omdat hij zich ergerde aan de flauwe kwaliteit van de groothandelgroenten. Die voldeden niet aan onze normen en we waren overtuigd dat het véél beter kon’, vertelt Joachim. ‘Tegelijkertijd bracht Bart die bij ons in de keuken werkte geregeld eens wat zelfgekweekte groenten mee en dat smaakverschil was immens’, vult Gert aan. ‘Hij had bovendien de kennis en de passie om dat verder uit te bouwen en hij durfde die geweldige uitdaging ook aan. Want vergis je niet, we hebben het hier niet over een paar kruidenpotten en enkele uurtjes per week ‘boertje’ spelen. Dit is een volwaardige boerderij, compleet met serres en tractoren en heel veel handenarbeid.’ Maar toch viel alles op zijn plaats en werd een droom werkelijkheid. Vandaag wordt er op de boerderij van Hertog Jan voortdurend volop gekweekt, geteeld, gezaaid en geoogst. Goed voor 650 soorten groenten en kruiden en dat het hele jaar door. Sterker nog, er worden geen groenten meer aangekocht. Hertog Jan is zijn eigen grootste leveran-

‘In onze moestuin zijn we als kinderen in een speelgoedwinkel’ Gert De Mangeleer en Joachim Boudens voorstellen, is vast overbodig. In recordtempo slaagden deze chef en sommelier erin om hun Hertog Jan naar ongekende sterrenhoogtes te duwen. Niet door de geijkte culinaire paden te volgen en eindeloze variaties op gekende thema’s te serveren, wel door koppig hun eigen gastronomische terroirkoers te volgen. Gedreven door eenvoud.

cier geworden. ‘Door alleen met zelfgekweekte groenten te werken, worden we bovendien gedwongen om de seizoenen en het ritme van de natuur te respecteren. Soms is onze voorraad op en moeten we een paar dagen wachten voor een bepaalde groente opnieuw geoogst kan worden, andere keren hebben we wat overschot en gaat het personeel met een groentekratje naar huis.’ Het respect voor het pure product is er alleen maar groter op geworden. ‘Je leert met die groenten werken en je krijgt er een andere kijk op. Dit jaar beschikten we bijvoorbeeld over 63 verschillende soorten kleine tomaten. Vandaag zijn we het zaaiboek voor volgend jaar aan het samenstellen en bestellen we van over de hele wereld tomatenzaad. Vanaf maart wordt dit gezaaid en is Bart er dagelijks mee bezig om uiteindelijk pas in augustus voor het eerst te oogsten. We zijn dus bijna een jaar met die tomaten bezig voor ze op een bord belanden.’ Niet dat dit het enthousiasme van het Hertog Jan duo tempert. Wel integendeel. Beide heren kunnen niet zwijgen over hun wonderlijke moestuinwereld. ‘We hebben bijvoorbeeld muskaataardbeitjes, niet in de handel te verkrijgen omdat je ze nog dezelfde dag moet verwerken, en 12 soorten zuring en stengelbroccoli… en elk seizoen doen we nieuwe ontdekkingen. We zijn als kinderen in een speelgoedwinkel. En net omdat dit aanbod zo uniek is, kunnen we ons ook onderscheiden van onze collega’s en onze eigen typische Hertog Jan stijl blijven ontwikkelen en perfectioneren.’ Wordt dus vervolgd.

Hertog Jan, Torhoutsesteenweg 479, Sint-Michiels (Brugge), www.hertog-jan.com, in de loop van 2014 verhuist het restaurant naar de boerderij in Zedelgem


10

Reinout

Pieter

Jong Keukengeweld Klaar om de wereld te veroveren Het Brugse Ommeland is een gastronomische regio die zijn gelijke niet kent. Goed in 2012 voor maar liefst 16 Michelinsterren (verdeeld over 10 restaurants), 12 Bib Gourmands en 14 restaurants die door GaultMillau met minstens 15/20 beloond werden. Opvallende en zeer veelbelovende cijfers. Logisch dus dat het Brugse Ommeland uitgroeide tot een échte foodiebestemming. Maak kennis met de jongste lading beloftevolle chefs en hun band met de streek!

Reinout Reniere / Zeno

Gregory Schatteman / Schatteman

Kookpalmares: 30 jaar – 16/20 in GaultMillau – in 2010 verkozen tot beste juniorkok – werkervaring in de Karmeliet, bij Wout Bru en het Ierse Parkhotel Kenmare

Kookpalmares: 29 jaar – kreeg in 2011 de Gouden Garde van Knack – 15/20 in GaultMillau - was aan de slag in Hertog Jan

‘Zowat 90% van alle groenten, fruit, vlees en vis koop ik bij lokale leveranciers in het Brugse Ommeland en de Westhoek. In het begin was dat niet zo evident, maar ondertussen beschikken we over een mooi netwerk. Er is passie aan beide kanten en zo blijft onze keuken evolueren. Onze roots liggen hier, dus waarom zouden we in godsnaam vis of groenten van aan de andere kant van de wereld laten overvliegen? Er kruipt misschien wat meer tijd en energie in, maar dat maakt de beleving alleen maar intenser.’

‘Zowat twee- tot driemaal per week start ik mijn dag met een bezoekje aan Loca Labora, de biologische kruidenkwekerij aan de rand van het Bulskampveld. Ik ga er steevast langs voor negen uur en pluk er wat ik nodig heb, terwijl ik er geniet van de stilte en de rust. Twee vliegen in een klap dus: superverse lokaal geteelde biokruiden én een heerlijk begin van de dag.’

Schatteman, Kruisstraat 13, Hertsberge (Oostkamp), www. restaurantschatteman.be

Zeno, Vlamingstraat 53, Brugge, www.restaurantzeno.be

Kristof Marrannes / Ter Leepe Kookpalmares: 31 jaar – 1 Michelinster – kreeg in 2012 de Gouden Garde van Knack – 15/20 in GaultMillau - werkte in de Karmeliet, Sea Grill en Hof van Cleve ‘Ik koop heel wat biologische groenten, kruiden en vlees dat hier in de streek geteeld en gekweekt wordt. Die streekproducten zijn geen uren of dagen onderweg, dus zijn ze veel verser en veel smaakvoller. Een goed streekproduct heeft eigenlijk niet veel nodig. Als je vier, vijf kwaliteitsproducten van eigen bodem combineert, eindig je altijd met een bijzonder smakelijk resultaat. Bovendien bescherm je zo de mensen uit je eigen streek en dat is ook belangrijk. Ik woon hier al mijn hele leven, dus wil ik mijn streek ook iets terug geven.’

Ter Leepe, Torhoutsesteenweg 168, Zedelgem, www.terleepe.be

Jong Keukengeweld Deze jonge topchefs werden in 2012 door voormalig sterrenchef Jan Buytaert geselecteerd samen met een professionele jury om als aanstormende jonge keukentalenten deel te nemen aan Jong Keukengeweld voor onze regio. Ook in 2013 kun je deelnemen aan Jong Keukengeweld. Ben je tussen 18 en 30 jaar jong, dan kun je van 1 oktober tot en met 15 november genieten van een Jong Keukengeweld Menu. Drie gangen van topkwaliteit, water en aangepaste wijnen of bieren en dat voor slechts € 45. www.vlaanderenlekkerland.be Andere culinaire evenementen vind je in de agenda op pagina’s 70-74.

Achim

Pieter Lonneville / Tête Pressée

Doe het beter met een peter!

Kookpalmares: 33 jaar - in 2008 door Knack verkozen in de categorie ‘Fijnste inventieve gastronomie’ - in 2012 verkozen tot Smaak-ster door magazine Smaak – Bib Gourmand van Michelin - 3 jaar souschef in Oud Sluis, 1 jaar gewerkt in IJsland

Jonge topchef Gert De Mangeleer en gastheer Joachim Boudens van Hertog Jan nemen het peterschap van Jong Keukengeweld op. Hiermee ondersteunen ze de Vlaamse jonge chefs die onze topgastronomie in eigen land en in het buitenland op de kaart zetten. Vlaanderen telt immers een zeer getalenteerde generatie jonge topkoks die de Vlaamse eetcultuur doet bruisen van vakmanschap, innovatie en kwaliteit. En daar is de 35-jarige driesterrenchef Gert De Mangeleer het mooiste bewijs van! ‘We wilden onze steun verlenen aan het project en de jonge gasten die beginnen een hart onder de riem steken. Zeven, acht jaar geleden zijn we zelf zo begonnen en we weten hoe lang en zwaar de weg naar de top is. Maar we willen tonen dat je door hard te werken al je dromen kunt realiseren.’

‘We doen alles zelf, hier komen geen halffabricaten binnen. We kopen de bloem rechtstreeks bij de molen, de runderen worden afgemest bij mijn broer die boer is, onze boter komt uit Dudzele, onze groenten vinden we bij een bioboer in Waardamme, de Noordzeevis komt rechtstreeks van de vismijn in Nieuwpoort. Ik ben trots op mijn streek, dus kopen we lokaal en werken we transparant. Zonder tussenpersonen. Goede streekproducten verdienen immers een eerlijke prijs. Dat zijn ze meer dan waard.’

Tête Pressée, Koningin Astridlaan 100, Sint-Michiels (Brugge), www.tetepressee.be

Achim Vandenbussche / Den Dyver Kookpalmares: 34 jaar – kreeg reeds verschillende keren de Golden Beer & Gastronomy Award ‘We gaan zoveel mogelijk met producten uit onze regio aan de slag. Van vis uit de Noordzee over West-Vlaams rood tot en met Mostaard Wostyn. De reden is eenvoudig, als je goede streekproducten hebt, dan moet je het toch niet verder gaan zoeken? Als ik in Frankrijk ben, dan kan ik genieten van een stukje Limousin en wat moutarde de dijon, dat hoort daar. Hier niet. Laat ons maar werken met onze eigen troeven.’

Den Dyver, Dijver 5, Brugge, www.dijver.be

Kristof

Gregory

11


12

was zoveel lijf, maar het met rb ve ijk el nd ie legd op een kindvr in de watten ge ‘We hoopten ijt en allerlei papa’s werden tb en on s er a’ kk am le m n ee , je is jes meer! De hu i hielpen de kalf dden, een moo ar de stallen, na supergoeie be en ld ho s je kind kindergerief. De een supertijd.’ en dd ha en en er vo uit Kessel-Lo Anna en Klara en n ja er et Pi , Liefs, Nele V. 27, Oostkamp, ernemsestraat Be e, nd Li te de.be B&B De Gro www.degrotelin 0478 64 53 31,

in het Brugse Ommeland We kunnen je natuurlijk vertellen dat je hier zowel charmante B&B’s vindt als authentieke vakantieboerderijen. En dat zo’n vakantie in het Brugse Ommeland onwaarschijnlijk deugd doet. Maar misschien hoor je dat beter uit eerste hand? Zij gingen je alvast enthousiast voor…

, ‘Wij hebben genoten van een prachtig in huis t erus uitg gezellig en zeer goed eving. een mooie, rustige en landelijke omg r Voo bij. voor as, hela De dagen vlogen, r puu het was jaar 92 van der moe mijn ren.’ kinde 6 genieten met haar

‘We have now st ay two occasions. ed at Spoor 62 on Both of our vis its were marked by our grea beauty, tranquili t surprise in the ty, location, qu al the breakfast, attention to deta ity of il and all round comfort in this little qu aint but stylish old rail station.’ Laurent and Nico le from Roches ter B&B SPOOR.62 , Moerdijkstraat 29 Moere, 0486 41 28 60, www.spo , or62.be

Gabrielle Ceelaert uit Nederland Vakantiewoning De Swaenhoeck, Doornstraat 21, Damme, 0476 40 99 60, www.deswaenhoeck.be

‘Het was heerlijk verblijven in B&B Kanege m Onverbloemd. Ontspann en in alle rust, vrijheid en pri vacy met daarbij de nodige service en verwennerij. Een uitstekend ontbijt, gratis parking, draadloos intern et, gratis koffie en water en bovenal het gevoel dat je écht welkom bent.’ Marc Cocquyt uit Ten erife (expat)

B&B Kanegem Onverbloem d, Oude Gentweg 31, Aarsel e, 0497 93 24 87, www.onverbloemd-bnb. be

‘Logeren bij Lisdodde voelt als een familie bezoek, maar met het versc hil dat je je niet dru k hoeft te maken. Het is er gas tvrij, warm, schoon en gezellig. En de B&B is gesitu eerd op de mooiste plek in het mooiste dorpje van Vlaanderen.’ D. Bunschoten uit Nederland B&B Lisdodde, Oude Pastoriestraat 1, Lis sewege, 0476 97 51 40, www. lisdodde.be

‘We hebben als groep collega’s een geweldig weekend gehad. Het huis is zeer sfeervol en voorzien van alle luxe en het poolhouse is helemaal geweldig. Voor groepen en families is Goed van den Bogaerde een absolute aanrader.’ Mevrouw Vos uit Nederland

Goed van den Bogaerde, Noendreef 3, Beernem, 0476 54 70 92, www.goedvandenbogaerde.be

‘Toen we De Landweg teen ontdekten, wisten we me zijn en est dat we hier mo ekend. voor een formidabel we ijke ofl Dankzij de ongelo accommodatie en de den huiselijke sfeer beleef oep ngr nde vrie e onz t we me nd. een fantastisch weeke Een verborgen parel!’ en Antoine, Wouter, Stijn k trij Pieter uit Kor eg, Hoevetoerisme de Landw lt, Tie 2, eg dw Lan 0479 52 65 60, www.landweg.be

13

‘Je viens de re ntrer d’un fabu le week-end esca pade à Brugge. ux J’ai séjourné à la ferme Westdijk . La ferme est emménagée et décorée avec un charme et goût incomparable et la gentilles se et disponibilité de de même. Le B& s propriétaires B est bien situ Tranquille, da ns la nature et é. dans un très beau paysage. Et à 100 mètres un bu s pour Brugge !’ Gina du Luxem bourg B&B Hoeve W estdijk, Westdijk 17, O os 0474 20 27 93 tkamp, , www.bbhoeve westdijk.be

‘Wow, I cannot say enough good things about this B&B . We were greeted warmly and offered a glass of chilled white win e with a splash of homemade cassis . Our room was simple. No TV, no radio. Perfect. Annie bakes fresh bread daily. Fresh fru it and jams come from their garden. Om elets from their chickens … You’re getting the picture, right? It was wonderful. We wil l be back!’ Jovita of the Pacific Northw est (USA) B&B ’t Lang Leven, Vinkensveld straat 20, Ichtegem, 051 58 46 27, www.langleven .be

Meer logeeradresjes vind je op www.brugseommelan d.be


14

15

Een retourtje middeleeuwen We verlaten het vernieuwde Stationsplein en zetten, opgefrist door wat fonteingespetter, koers naar de Markt. Blindelings zelfs. Het lijkt er op alsof iedereen die kant uit moet, dus hoeven we alleen maar te volgen. Via ‘t Zand belanden we in de hobbelige Steenstraat, zowat dé Brugse winkelstraat, en het Belfort dat in de verte voor ons opduikt, leidt ons moeiteloos naar de Markt, het kloppende hart van de stad. Een plek die je even doet duizelen en je met haar hoefgetrappel en krakende koetsen prompt naar de middeleeuwen katapulteert. Al eeuwenlang domineert het Belfort de Markt en fungeert dit praalgebouw als ideale uitkijktoren. Vandaag kun je nog steeds naar diezelfde top klimmen. De fiets mag dus nog even op slot, wij zoeken het hogerop. Tijdens dat lange

De fiets op! Of hoe je Brugge en haar Ommeland per fiets ontdekt! Er bestaan vele manieren om een stad écht te doorgronden. In Brugge lijken de mogelijkheden eindeloos. Van kuieren in kronkelsteegjes over bootje varen tot je laten rondvoeren met een koets. Maar wie de stad in een recordtempo wil vatten, kopieert de doorsnee Bruggeling en springt de fiets op. Dit verhaal start aan het station waar we na een verkwikkende treinrit meteen een fiets huren en ons een fietskaart aanschaffen. Na wat wikken en wegen valt ons oog op de themafietstocht ‘Tussen zoet en zout water’. Een tocht die, zo wordt beloofd, het vlakke polderland ten noorden van Brugge doorkruist. Zo slaan we twee vliegen in een klap en komen we er meteen achter hoe die middeleeuwse stad zich in dat eeuwenoude landschap situeert. In de voormiddag trekken we dus de stad in en ’s namiddags verkennen we het Ommeland, of tenminste een stukje. Geen tijd te verliezen dus!

klauterparcours, de toren is een flinke 83 meter hoog, passeren we ondermeer een beiaard met 47 klokken. En geloof me, als die halsoverkop beginnen te luiden weet je eventjes niet meer wat je hoort. Maar de beloning is zoet. We worden getrakteerd op een adembenemend panorama, een landschap dat vele generaties Bruggelingen voor ons al aanschouwden. Een nederige gedachte die ook in het gloednieuwe Historium blijft nazinderen. Dit hightech belevingsmuseum neemt je mee naar Brugges Gouden Eeuw. Speciale effecten, film en decor brengen het jaar 1435 weer tot leven en laten ons rondwandelen in de haven en binnenpiepen in het atelier van Van Eyck. Mocht de meester plots in levende lijve voor mijn neus staan, ik zou niet eens raar opkijken.


16

17

Architectuurhoppen op de Burg We laten de Markt achter ons om via de verkeersvrije Breidelstraat op de Burg te belanden. Voor, achter en naast ons slalommen fietsende Bruggelingen tussen de toeristen, wij stappen af. Kwestie van die kasseien niet van té dichtbij te leren kennen. Als de Markt het hart is van de stad, dan is de Burg ongetwijfeld de ziel van Brugge. Een majestueus plein dat ons moeiteloos overdondert. Sterspeler in dit historische verhaal is het Stadhuis (1376-1420), een van de oudste stadhuizen der Nederlanden. Aan de rechterzijde van dit gotische monument duikt de Basiliek van het Heilig Bloed op en we merken ook de blinkende renaissancegevel van de voormalige Civiele Griffie (1534-1537) op met pal ernaast het Brugse Vrije. Van hieruit werd het platteland rond Brugge bestuurd, sinds 1988 is dit het Stedelijk Administratief Centrum van de stad. Kortom, een fijn overzicht van alle bouwstijlen die door de eeuwen heen furore maakten. Een handige architectuursamenvatting gebald op één plein. Van Romaans (Sint-Basiliuskerk) en Gotiek (Stadhuis) over Renaissance (Civiele Griffie) en Barok (Proosdij) tot Classicisme (Landhuis van het Brugse Vrije). En dat zonder kilometers rond te hossen.

Verdwalen in het witte dorp

No-nonsense lunch Daarna duiken we de kleine Blinde Ezelstraat in om zo uiteindelijk de levendige Vismarkt te bereiken. Het is net geen middag en er wordt met de nodige ambiance vis verkocht. Al het beste dat de Noordzee te bieden heeft, ligt hier netjes uitgestald. Een mens zou voor minder honger krijgen. Gelukkig vinden we pal op de Vismarkt diezelfde no-nonsense sfeer terug in Den Gouden Karpel, viswinkel, traiteur én restaurant. Wij installeren ons aan de toog en doen er ons meteen te goed aan een dampende kom Zeebrugse vissoep en een stel perfecte garnaalkroketten. Meer moet dat niet zijn, we zijn helemaal klaar voor onze grootse fietstournee. Toch besluiten we om niet de hele tocht, goed voor 56 km, af te haspelen, maar ons te beperken tot een flinke 27 km. Niet crossen dus, wel heerlijk genieten. En dat start zodra we langs de groene Vesten, de eeuwenoude Brugse stadsomwalling, koers zetten naar de Damse Vaart. Al snel fietsen we door een gezapig polderlandschap omzoomd met statige populieren en we komen ogen te kort. Via het loodrechte Boudewijnkanaal naderen we enkele kilometers verder Lissewege, maar net voor we het witte polderdorp binnenrijden, slaan we even af om halt te houden in Ter Doest. We bewonderen de imposante vroeggotische abdijschuur van de voormalige 12de-eeuwse cisterciënzerabdij en installeren ons daarna op het terras. Haast en spoed zijn immers zelden goed.

In Lissewege kun je de geschiedenis haast proeven. Hier bleef de tijd eeuwen geleden al stilstaan en het hele witte dorp voldoet aan alle postkaartvereisten. Van een kathedraal van een kerk over een stil kanaal tot eindeloze polderweides omgeven met kromgebogen knotwilgen. Kortom, hét perfecte plaatje. En passanten mogen even van dat onthaaste dorpsleven proeven, dat kan ook letterlijk in tal van gezellige eet- en drinkadresjes. Wij bewonderen om elke hoek de fotogenieke charmes van dit kleine kronkeldorp en hoppen daarna heropgeladen op ons stalen ros. Op naar het verstilde Zuienkerke om via de Blankenbergse Dijk pal voor de Gentelebrug te belanden. Het Brugse Ommeland mag dan wel geen cols rijk zijn, deze stevige constructie weet zelfs getrainde fietsbenen uit te dagen. Duwen en doorbijten dus om daarna heerlijk uit te bollen tot aan de Sint-Pietersplas. We vlammen door tot we opnieuw de Vesten bereiken en na dat laatste halve rondje Vesten eindigen we netjes terug bij het Station waar dit verhaal uren eerder begon. De trein nemen is nog even geen optie, we zetten vrolijk koers naar ons fietsvriendelijk logeeradres. En morgen fietsen we gewoon verder!

Meer weten? Wij opteerden voor een ingekorte versie van de thematische fietstocht ‘Fietsen tussen zoet en zout water’, knooppunten 3   2  10  12  24  27  40   41  62  en  1 goed voor 27,2 km. Op pagina 49 vind je een overzicht van alle fietsverhuurders. Fietskaarten kun je kopen in het toerismekantoor aan het Station, op ’t Zand of op de Markt. Fietsvriendelijk Brugge • Brugge telt niet alleen heel wat fietsverhuurpunten, je kunt er ook diverse fietsvriendelijke logeeradressen boeken. Concreet betekent dit onder andere dat je fiets veilig gestald wordt en je ter plekke fietsinfo kunt inwinnen. Op www. brugge.be/toerisme vind je een handig overzicht. • Laat je op sleeptouw nemen door een van de fietstours en volg de gids (zie pagina 68). • Op 15 september zijn fietsers koning! Niet enkel is het autoloze zondag in de binnenstad, die dag is het ‘Kroenkelen’, een groots fietsevenement in de Groene Gordel Brugge. www.brugge.be/ kroenkelen • Op zondag 31 maart wordt het startschot voor de Ronde van Vlaanderen 2013 in Brugge gegeven. Echte fans trekken naar de Markt om dit mee te maken in volle ambiance. In 2013 is het precies 100 jaar geleden dat de eerste Ronde werd gereden (zie vanaf pagina 16).


18

19

‘Ik ben er al duizenden keren gepasseerd, maar toch blijf ik genieten van de Damse Vaart’

Iedereen Flandrien Interview met Johan Museeuw, een gesprek met een Vlaamse Leeuw

Johan Museeuw is een geboren en getogen Brugse Ommelander. Ter wereld gekomen in Varsenare, verhuisd naar Stalhille en uiteindelijk in Gistel beland van waaruit hij, kassei per kassei, de hele wereld veroverde. Over zijn palmares hoeven we het niet te hebben, dat staat genoteerd in de geschiedenisboeken. Gelukkig is deze Vlaamse Leeuw al net zo gepassioneerd over zijn streek. ‘Koers zit de familie Museeuw in de genen. Mijn vader had tien broers en één zus en alle jongens hadden koersambitie, maar mijn vader heeft het uiteindelijk het verst geschopt. Hij werd als enige van de Museeuw-broers profrenner. Een verdienstelijk profrenner zelfs, maar de tijden waren toen anders. Er waren geen budgetten, er was geen sponsoring, er was geen marketing, er was geen televisie. Dus toen hij zelfstandig garagehouder werd, heeft hij zijn wielercarrière, ongetwijfeld met pijn in het hart, vaarwel gezegd. Jarenlang hebben mijn ouders dag en nacht gewerkt. Er was weinig tijd voor plezier of vertier. Toen ik 15 was begon ik op mijn beurt te koersen en hoorde ik voor het eerst dat mijn vader me jaren eerder was voorgegaan. Het was meteen duidelijk, de koers zat in mijn genen. Ik had daarvoor allerlei sporten gedaan, maar zodra ik een koersfiets op mocht, wist ik het: dit is mijn sport en ik word profrenner.’ Werd je als kind vaak op Flandrienverhalen getrakteerd? ‘We zijn altijd een familie van koerslegendes en koersverhalen geweest. En op zondag, als de grote klassiekers uitgezonden werden, dan zaten we, net als zovele gezinnen, voor de buis gekluisterd. Die zondagen waren heilig. Soms gingen we kijken en stonden we ergens langs de kant van de weg de passerende renners aan te moedigen. Mijn vader had zelf in de buik van het peloton gezeten en alleen dan weet je hoe het er écht aan toe gaat. Terwijl we naar de koers keken, gaf hij me altijd zijn ervaring mee. En dat is natuurlijk een ongelooflijk cadeau.’

Had je grote voorbeelden die je wou evenaren? ‘Ik keek uiteraard geweldig op naar Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck en Freddy Maertens die ook een streekgenoot was. Na een van zijn vele overwinningen stonden mijn vader en ik hem, samen met vele honderden anderen, op te wachten aan zijn huis. Ik was nog een klein manneke, maar dat heeft een ongelooflijke indruk op me gemaakt. En jaren later overkwam me hetzelfde. Werd ik verwelkomd door supporters en kwam Freddy me feliciteren. De cirkel was rond.’ Je hebt uren, dagen, weken, jaren in het Brugse Ommeland getraind, zorgt dat voor een band met je streek? ‘Ik heb elk jaar rond de wereld gefietst. Dat kan tellen. Dus ja, ik ken de streek op mijn duimpje. Ik vertrok elke ochtend stipt om 9.00 uur en ik wist op voorhand hoe lang ik wou trainen. 3, 4, 5, 6 of 7 uren. Ik sprong elke morgen gezwind op mijn fiets en na een halve minuut wist ik welke richting ik zou uitgaan


20

21

sen, truien, beeldmateriaal van Sylveer Maes en mezelf vindt. Ik geef toe dat het wel een leuk gevoel is om te weten dat mijn toekomstige kleinkinderen daar op een dag naartoe kunnen. Maar tegelijkertijd ben ik een grote realist. Mijn palmares staat er, maar je moet daar afstand kunnen van nemen. Ik hoef niet meer in the picture te lopen, ik ben geen renner meer. Het toeval of de genen willen dat mijn jongste zoon ook koerst. En geloof me, het is geen cadeau om na mij te komen. Maar mij gaat het niet over hoe goed of hoe slecht hij is, ik wil dat hij zich amuseert. Dat hij zijn passie ergens kwijt kan. Nu kan ik mijn ervaring nog wat doorgeven, maar op een bepaald moment moet je loslaten en zal ook hij zijn eigen weg moeten vinden. Net zoals ik die gevonden heb. De geschiedenis herhaalt zich dus.’

Museum Gistelse Flandriens

en hoelang ik onderweg zou zijn. En dat kwam altijd perfect uit, tot op de minuut. Nu eens zette ik koers naar Terneuzen, een andere keer ging ik via Jabbeke en Brugge naar Sluis, dan weer trok ik naar het Heuvelland, maar er was één zekerheid, ik kwam nooit twee minuten later dan voorzien terug thuis aan. Dat ging eigenlijk vanzelf. Het is je job, dus groei je daarin. Ik heb geen nood aan een gps, ik schat dat altijd perfect in. Renners zijn een beetje nomaden en we vinden overal onze weg. Als renner moet je bovendien een goede weerman zijn. Op maandag moest ik kunnen inschatten welk weer we de rest van de week mochten verwachten. Want ik kon wel één dag binnen trainen, maar geen twee. Dat lijkt misschien hard, maar je leeft daardoor wel echt op het ritme van de seizoenen. Je ziet je streek telkens met andere ogen. Nu eens valt het blad, dan komt de eerste vrieskou er aan, wat later zie je hoe de lente de natuur terug nieuw leven in blaast. En elk seizoen heeft zijn charme. En hoewel ik hier al vele kilometers afgelegd heb, ben ik mijn streek nog steeds niet beu. Ik geniet bijvoorbeeld nog altijd van een tochtje langs de Damse Vaart. Zelfs al ben ik er al duizenden keren gepasseerd.’ Heb je ooit met het idee gespeeld om warmere oorden op te zoeken? ‘Toen ik voor een Italiaanse ploeg reed, heb ik er even aan gedacht om eventueel naar Italië uit te wijken. Maar mijn familie was geen voorstander en ik wou de kinderen ook niet

uit hun school wegtrekken. En daar ben ik achteraf bekeken blij om. Als je je roots in de steek laat, is het heel moeilijk om jezelf te blijven. Ik heb altijd genoten van mijn vrienden, de mensen rond me, emigreren was nooit echt een optie.’ Klopt het dat heel wat renners bijgelovig zijn? ‘Elke renner heeft zo zijn rituelen. En dat is een stukje bijgeloof. Als je bijvoorbeeld de ochtend van een belangrijke wedstrijd toevallig een ander onderhemdje draagt en je die dag wint, dan kan ik je garanderen dat je de volgende keer dat hemdje opnieuw aan hebt. Het kleinste kind weet dat dat hemdje je niet aan je overwinning hielp, maar toch kun je er niet aan weerstaan. En zo gaan kleine dingen hun eigen leven leiden.’ Bijgeloof is dus van alle tijden, zelfs in een sport die in een razend tempo geëvolueerd is? ‘Die evolutie is immens. In mijn tijd luisterde ik nog aandachtig naar Armand Pien, nu kan iedereen op zijn smartphone het weer voorspellen. En daar houdt het niet op. Materiaal, kleding, voeding, alles is geëvolueerd en zo hoort het ook. Briek Schotte droeg nog wollen sokken en handschoenen. Mocht je die klok terugdraaien, dan bevriest elke renner op zijn fiets.’ Sinds kort beschikt u over uw eigen museum, bent u daar blij mee? ‘Het is een klein, maar fijn museum waarin je gadgets, fiet-

Oostmolensite, Warandestraat 29, Gistel, www.gistel.be tijdens de paas- en zomervakantie open van 14.00 tot 18.00 uur (behalve op maandag) en van april tot oktober op zondag van 14.00 tot 18.00 uur. Gratis toegang.

Iedereen Flandrien In 2013 is het 100 jaar geleden dat de eerste Ronde van Vlaanderen werd gereden. En het Brugse Ommeland en de Leiestreek spelen daarin sinds jaar en dag een belangrijke rol. Niet enkel is de start in Brugge, denk ook maar aan de vele West-Vlaamse ‘Flandriens’, vaak met hun eigen café, de talloze monumenten en het grote aantal koersen. ‘Iedereen Flandrien’ wil, met de steun van Toerisme Vlaanderen, al wie fietst met die heroïsche wielerverhalen laten kennismaken. Zes fietsroutes (vanaf 30 km) dompelen je helemaal onder in de wereld van de Flandriens. Elke startplaats is bovendien voorzien van oplaadpunten voor elektrische stalen rossen. Langs elk tracé ontdek je tal van belevingselementen en een app en www.iedereenflandrien.be trakteert je daarnaast op een interactief verhaal. In een resem bijzondere tentoonstellingen vertellen zeven wielerhelden hun Rondeverhaal. Kom dat zien! Meer info? www.iedereenflandrien.be


22

23

Dé leukste Flandriencafeetjes!

Grootse Flandrienverhalen

Echte Flandriens drinken uiteraard geen liters bier, maar een pintje op tijd en stond is wel toegelaten. Vooral als dat biertje gedronken wordt in een heus Flandriencafé. Wij selecteerden drie bijzonder authentieke Flandriencafés.

Flandria, hét dreamteam

www.achielle.be

De kasseileggers van Eernegem

De Buuzestove, Stationsstraat 174, Eernegem, www.debuuzestove.be Toen de steenweg Oostende-Wijnendale-Torhout rond 1765 aangelegd werd, schoolde half Eernegem zich om tot kasseilegger en was de Eernegemse kasseireputatie meteen gelanceerd. Wie kasseileggers wil horen vertellen over hun glorieperiode, kan in café De Buuzestove vast wel iets opvangen. Dit bruin café langs de Groene 62 is het lokaal van de schuttersgilde, en laat die nu voornamelijk uit kasseileggers bestaan... Het Eernegemse Kasseileggersbiertje wordt hier exclusief geschonken!

Café De Hert, Markt 9, Ichtegem

De Engel, Oostendesteenweg 1, Ichtegem Dankzij zijn tientallen beroepsrenners kreeg Ichtegem een heuse Flandrienstempel. In de eeuwenoude staminee De Engel worden de vele roemrijke Flandrienverhalen nog steeds sappig verder verteld. Dit was de thuishaven van Jules Vanhevel, de vroegere ‘aas der azen’. Zijn schoonbroer, die aanvankelijk het café-restaurant uitbaatte, verzamelde alles over de Flandrien en die unieke collectie staat vandaag nog steeds uitgestald. Sinds 33 jaar staat Rosa Maeckelbergh, het nichtje en petekind van Jules Vanhevel hier aan het roer. Het café werd restaurant en werd onlangs zelfs met een Bib Gourmand bekroond.

maat. Je kiest dus zelf je model en de vele opties, de uitvoering, de kleur… Een unieke fiets dus, gemaakt in het Brugse Ommeland.

Een rasecht authentiek volkscafé, dat is De Hert in een notendop. Een heerlijke ouderwetse plek waar je uren nodig hebt om alle wielerprullaria grondig te bestuderen. Patron Dirk is dan ook een notoir wielerfanaat en geeft al meer dan een decennium deskundig commentaar tijdens tal van koersen. De verplichte pitstop dus tijdens de Flandrien Fietsroute. Wielerpelgrims kunnen luttele meters verder het standbeeld “Ode aan de Vlaamsche Leeuwen” bewonderen.

In 1959 werd Flandria boven de doopvont gehouden. Een wielerhuwelijk tussen Aimé Claeys, eigenaar van de Flandriafietsen, en Leon Vandaele die, na een conflict met Rik Van Looy, op zoek was naar een nieuw team. Aimé besloot om een team rond Vandaele uit te bouwen. En dat loonde. In hun eerste seizoen won Flandria 44 koersen. Twintig jaar lang zou Flandria het wielrennen domineren. Sterker nog, bijna alle ronkende Belgische wielernamen droegen het Flandriashirt. Geen enkel team kon zo constant presteren als Flandria. Het resultaat? 70 klassiekers, 5x Ronde van Vlaanderen, 4x Parijs-Roubaix. Twintig jaar na zijn geboorte hield Flandria het voor bekeken, maar het Flandria palmares blijft tot de verbeelding spreken. www.flandriabikes.com

Nostalgisch fietsen met Achielle In 1946 opende Achiel Oosterlinck een fietswinkeltje op de markt van Zwevezele. Die winkel bleek al snel te klein, Achiel stak de baan over en zou voortaan ook zijn eigen fietsen assembleren. Enkele jaren later specialiseerde de fietsenmaker zich in het produceren van fietsframes. Toen ook de zonen Oosterlinck hun vader vervoegden, werd er nog eens verhuisd. Deze keer naar Egem. Ondertussen groeide het bedrijf uit tot een van de weinig echte fietsframeproducenten in Europa. Na de zonen volgden de kleinzonen en in 2007 werd een eigen fietslijn, Achielle, geboren. Een fiets van bij ons, gemaakt op

Wie Flandrien zegt, zegt kasseien en wie kasseien zegt, zegt Eernegem. Jarenlang leverde Ichtegem de Flandriens, terwijl Eernegem de kasseien legde waarop ze konden bolderen. Kasseien betekenen niets zonder Flandriens, en wat is een Flandrien zonder kasseien? Eernegem telde dan ook legendarische figuren. De befaamde kasseilegger Mutse Cock – op zijn geboorteakte staat Achiel Decock vermeld – is er één van. Vandaag brengt het standbeeld van Mutse op het Kasseileggersplein hulde aan alle stratenmakers.


24

25

Bijzondere Collecties Hier vind je eigenzinnige verzameladresjes waar je de meest fantastische collecties kunt aanschouwen. Je kunt er niet elke dag binnenlopen, maar wat je er ziet loont zeker de moeite. Van heiligenbeelden over mosterd tot oude radio’s. Kom dat zien!

Voor kleine en grote zondaars Heiligenmuseum, Bezoekerscentrum Lissewege, Oude pastoriestraat 5, Lissewege, www. lissewege.be, € 3,00 (inclusief koffie), open elke namiddag van 15 juni tot 15 september en tijdens sommige vakanties.

Unieke piano’s Pianomuseum Chris Maene, Aalterstraat 4, Ruiselede, www.maene.be, alleen open op afspraak en bij speciale gelegenheden als concerten die aangekondigd worden op de website. Het was pure passie die pianomaker Chris Maene er toe aanzette om antieke klavierinstrumenten te verzamelen. Vandaag telt zijn collectie ruim 170 zeldzame stukken. Sommigen werden gerestaureerd en gebruikt voor concerten en cdopnames. De collectie is ondergebracht in een oude, gerestaureerde brouwerij die aanvankelijk fungeerde als pianoatelier en -winkel.

Snorplezier Oldtimer Motoren Museum, Groenedijkstraat 5a, Oudenburg, www.oldtimermotorenmuseum.be, vanaf 15 maart open elke zaterdag (14.00 –17.00 uur) en zondag (10.00  –17.00 uur).

Wat begon als een eenmalige tentoonstelling is ondertussen uitgegroeid tot een heus museum. Vandaag vind je dit Heiligenmuseum in de voormalige 17de-eeuwse pastorie. De collectie telt ondertussen al meer dan 100 heiligen. Van geneesheiligen over beschermheiligen en pestheiligen tot patroonheiligen. Voor elke zondaar wat wils dus.

Motorliefhebbers halen hun hart op in dit Oldtimer Motoren Museum, niet toevallig gevestigd in het hotel Bikers Loft Groenedijk. Je vindt hier wel 100 motorfietsen, scooters en bromfietsen. Van een Solex uit de jaren ’50 en een Cyclotracteur uit de jaren ’20, Italiaanse Vespa’s tot en met klassiekers van Ducati, BMW, Guzzi. Een pittige rondleiding maakt het geheel helemaal af.

Moet er nog mosterd zijn? Radionostalgie SBR-radiomuseum, ’t Eeuwfeestpaleisje, Westkerkestraat 79, Eernegem, www.eeuwfeestpaleisje.be, open de eerste vrijdag van de maand (10.00 – 18.00 uur) en de laatste zaterdag van de maand (13.00 – 18.00 uur) of op afspraak. Gek van oude radio’s? In dit schattige, volgepropte museumpje stelt radioliefhebber Karel Verstringe zijn indrukwekkende collectie tentoon. Je vindt hier wel 160 vooroorlogse exemplaren in alle mogelijke maten en gewichten. Geluidsfragmenten loodsen je door onze vaderlandse omroepgeschiedenis en laten je tal van muziekjes horen.

Het Mosterdwinkeltje, Conscienceplein 7, Torhout Het Mosterdmuseum en bedrijfsbezoek, Oude Gentweg 63, Torhout www.mostaardwostyn.be Wist je dat zowat elk gezin tot op het eind van de 18de eeuw zijn eigen mosterd klaarmaakte? Dit is nog steeds zo bij de familie Wostyn. Bedrijfsbezoeken zijn na afspraak mogelijk op maandag, dinsdag en zaterdag, het mosterdwinkeltje in het centrum is gesloten op donderdag­namiddag, zaterdagnamiddag, zon- en feestdagen. Tip: aansluiten bij een rondleiding kan elke 3de zondag van de maand om 15.00 uur.


26

27

1

2

Sommige adresjes deel je liever niet, of alleen met je best e vrienden. Wij selecteerden 7 koeste radresjes en serveren er nog een ex tra tip bij. Vertel het vooral niet verder, ssssst.

Snoepen op de bioboerderij 1 De Zaaier, Korte Akkerstraat 2, Ruddervoorde, 050 27 02 44, www.zaaier.be

Op deze zorgboerderij, goed voor acht hectare, worden volop biologische groenten en fruit gekweekt. Van aardappelen, kolen, spruiten en pompoenen tot peren, kersen en tal van oude appelsoorten. Gezond lekkers dat je kunt inslaan op de boerderijwinkel. Hier vind je niet alleen de kraakverse groenten en fruit van De Zaaier, maar ook een ruim aanbod smakelijke producten van biocollega’s uit de buurt. Open op woensdag en vrijdag (van 16.00 tot 19.00 uur) en op zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur.

Twee vliegen in één klap! Hop ook eens binnen bij Liliane De Baene die haar boerderij ombouwde tot een iconenatelier. Liliane De Baene, Hogestraat 31, Ruddervoorde, 050 28 18 23 of 0494 59 20 96, van april tot en met oktober open op de eerste zaterdag en elke tweede en vierde dinsdag en woensdag van de maand, 14.00-16.00 uur.

Hocus pocus pats

2

’t Kruidenboerderietje, Cathilleweg 68, Stalhille, 0485 43 58 45, www.kruidenboerderietje.be

In het rustige polderdorp Stalhille ligt ’t Kruidenboerderietje verscholen. Een geheim adres dat grossiert in wel honderden kruiden. Het kleine kabouterwinkeltje staat volgestouwd met pure verwennerij, van artisanale choco over geurige natuurzepen tot tientallen plantenthees. Bovendien kun je hier vanaf de eerste lentezon tot en met de laatste herfststralen op het terras genieten van een kruidenwijn, wat honingbier of suikervrije limonade.

Cinema De Keizer, de ontroerend mooie dorpscinema van Lichtervelde, opende zijn deuren in 1924 en is vandaag één van de allerallerlaatste dorpscinema’s. Niet dat de tijd hier bleef stilstaan, zelfs de nieuwste Amerikaanse blockbusters worden hier elk weekend getoond. Films van vandaag dus die je bewondert in een fluwelen zaaltje uit de tijd van toen.

Twee vliegen in één klap! Installeer je na dat filmfestijn in een van de cafeetjes op de Markt en doe je er tegoed aan een Lichterveldse Blonde.

Gesloten op maandag en zondag.

Twee vliegen in één klap!

3

Combineer je kruidenstop met de Oude Dijkenfietsroute (43 km). Je vertrekt in De Haan en passeert verstilde polderdorpen zoals Vlissegem, Klemskerke en … Stalhille.

4

Kuren in Kanegem

4

Kuren in Kanegem, Kanegem-Dorp 7, Kanegem, 051 77 29 25, www.kureninkanegem.be

Je hoeft geen retourtje Caraïben te boeken om tot rust te komen. Kuren kan voortaan ook in Kanegem. Dit landelijke en bijzonder stijlvolle kuuroord geeft je een vitamineboost, helpt je ontgiften of gewoon heerlijk relaxen. Een ding staat vast, je stapt als herboren buiten.

Cinema De Keizer, Neerstraat 11, Lichtervelde, 0479 64 77 43, www.cinemadekeizer.be

3

melplaats van ’s mans kunstwerken, maar ook zijn voormalige woonhuis. Permekemuseum, Gistelsteenweg 341, Jabbeke, 050 81 12 88, www.muzee.be, gesloten op maandag

Crème de la Crème

6

Serelly’s, Gavermeersstraat 15, Aarsele, 051 63 35 28, www.serellys.be, gesloten op maandag

Twee vliegen in één klap!

De Bossneppe, Kortrijkstraat 16, Lichtervelde, 051 72 23 65, www.debossneppe.be, open op di, vrij, za (zomer ook zo)

Zin om wat te flaneren in een stadje op mensenmaat? Houd dan na je kuursessie halt in Tielt om er wat rond te kuieren in het vernieuwde centrum.

De IJshoeve, Oude Damse Weg 2A, Vivenkapelle, 050 37 39 87, www.deijshoeve.be, gesloten op maandag, van oktober tot maart ook gesloten op dinsdag en zondag

Creatief met chocola

5

Pralifino, Gistelsteenweg 222, Jabbeke, 050 70 50 60, www.pralifino.com

Natuurlijk kun je die heerlijke ambachtelijke chocolade van Pralifino ook gewoon opeten, maar soms mag het eens wat meer zijn. Precies daarom kun je hier tal van workshops volgen. Het jonge geweld kan zelfs terecht in de Kid’s Chocolate Academy. Daar gaan de minichocolatiers zelf aan de slag en creëren, versieren en verpakken ze hun eigen pralines. En dat smaakt ongetwijfeld naar meer… Gesloten op maandag.

Hollywood grandeur

5

Twee vliegen in één klap! Nood aan wat inspiratie? Spring dan eerst eens binnen in het wondermooie Permekemuseum. Niet alleen verza-

IJsjesfanaten hoeven in het Brugse Omme­­land niet te wanhopen, hier krijg je de crème de la crème geserveerd.   En terwijl je je tegoed doet aan dat overheerlijke hoeveijs kan de kroost ravotten in de aanpalende speeltuin of op het boerengazon. Zo simpel kan geluk zijn.

7

6

Snoepen!

7

Snoepwinkel De Soete Paepe, Walram Romboudtstraat 7, Lissewege, www.desoetepaepe.be

Een snoepwinkel die uit 1920 lijkt weggelopen en die uitpakt met meer dan 60 soorten ouderwetse snoep. Van ‘smoelentrekkers’ over ‘sneeuwballen’ tot ‘toverbollen’. Voeg daarbij de verse appelflappen, Berlijnse bollen en confituurtaart en je begrijpt dat dit geen adres is waar zoetekauwen kunnen aan weerstaan. Van 1 juli tot 12 september en tijdens de schoolvakanties elke dag open, daarnaast opent de snoepwinkel zijn deuren ’s weekends.

Twee vliegen in één klap! Beklim na dat gesnoep de O.-L.-Vrouw-Bezoekingskerk en bewonder Lissewege eens van bovenaf, te beklimmen in juli en augustus in de namiddag.


28

Ontdek de Groene Gordel Brugge! Bossen, Kastelen, Kanalen, Dorpen, Damme! het brugse ommeland

F I E T S N E T W E R K

Brugse Ommeland Noord

3

C0 M0 Y0 K100 / R32 G32 B30 / Web Safe R20 G20 B1E

C98 M9 Y48 K40 / R6 G104 B102 / Web Safe R06 G68 B66 Landinrichting Groene Fietsgordel Brugge

Zoals je weet wordt Werelderfgoedstad Brugge omarmd door heel wat groen. In die ‘Groene Gordel Brugge’ vind je een veelzijdige mix van bossen, prachtige kasteelpanorama’s, open landschappen, loodrechte kanalen, het culinaire Damme en pittoreske dorpjes. Een lang uitgestrekt fietsparadijs dus dat je bovendien knooppuntgewijs makkelijk kunt doorkruisen. Wij sommen de mooiste tracés voor je op en stellen graag die vele groengemeenten aan je voor. Van Zuienkerke over Jabbeke, Zedelgem en Oostkamp tot Damme. Wedden dat je ogen te kort komt?

Goed om weten! Dit fietstraject situeert zich op het Fietsnetwerk Brugse Ommeland Noord. De volledige kaart (€ 6) is te verkrijgen bij Westtoer en de lokale toerismekantoren. Je kunt je tocht starten vanuit het station van Brugge waar je makkelijk je wagen kunt parkeren, een fiets huren en de kaart kopen bij Toerisme Brugge. Het volledige traject beslaat 57,9 km, wie het liever wat bescheidener houdt, opteert voor de Oostelijke lus richting Damme (26,9 km) of de Westelijke lus richting Loppem (36,8 km).

West-Vlinderen: Gratis smartphone app en routeplanner Via www.west-vlinderen.be kun je gratis de mobiele app downloaden op je smartphone (Iphone en Android) of deze gebruiken als online routeplanner. Kijk op de website bij “alle routes” om de Groene Gordel trajecten terug te vinden of geef de code van het traject in op je smartphone.

Groene Gordel Brugge Lang - 57,9 km 6 7 4 63 65 57 67 68 71 70 99 97 83 69 70 75 68 67 62 61 15 14 13 10 2 3 5

code in app West-Vlinderen: qLAIl

Groene Gordel Brugge Kort Oost (Damme) - 26,9 km 6 5 69 70 75 68 68 62 61 15 14 13 10 2 3 5

code in app West-Vlinderen: gVglC

Groene Gordel Brugge Kort West (Loppem) - 36,8 km 6 7 4 63 65 57 67 68 71 70 99 97 83 69 5

code in app West-Vlinderen: JWaCk

Zuienkerke

C40 M0 Y100 K0 / R182 G201 B48 / Web Safe RB6 GC9 B30

aangename kennismaking 5.000 hectares, 100 kilometer landbouwwegen en slechts 2.800 inwoners. Zeggen dat je in Zuienkerke en deelgemeenten Houtave, Nieuwmunster en Meetkerke ruimte hebt is een understatement. Dit is het Vlaanderen van onze overgrootouders, compleet met dorpslegendes, kwaalkapelletjes en gemoedelijke cafeetjes waar het bier en de roddels rijkelijk vloeien. Meetkerke is Brugges groene buur in de Gordel.

Niet te missen! • De Meetkerkse Moeren, waren eeuwen geleden een veenmoeras. In de middeleeuwen werd hier turf of brandstof gewonnen. Om aan landbouw te doen, werd het gebied drooggelegd. En omdat we hier onder de zeespiegel zitten, werd het overtollige water in de Blankenbergse Vaart gepompt. Een stenen windmolen uit 1811, vandaag een beschermd monument, klaarde die klus. Zovele jaren later mag hij op zijn lauweren rusten en de polders pittoresk opsmukken. De Meetkerkse Moeren Wandelroute (15 km, € 2, te koop bij  Westtoer en diensten toerisme) doorkruist dit afwisselende landschap. • De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Meetkerke kreeg dankzij een miraculeus Onze-Lieve-Vrouwbeeldje bedevaartallures. De legende vertelt dat Blankenbergse vissers die het beeldje in hun netten hadden ontdekt en het kleinood vol goede bedoelingen naar een kapel brachten, het de volgende ochtend opnieuw op het strand vonden. De vissers stelden vast dat Onze-Lieve-Vrouw daar niet wilde vereerd worden. Vele pogingen later besloten de vrome vissers dan maar om het beeld op de rug van een ezel te binden en de polders in te sturen. De ezel liep linea recta naar de pittoreske kerk van Meetkerke. En de rest is geschiedenis. • Middenin wat ongetwijfeld een van Vlaanderens mooiste dorpszichten is, herken je dit fietscafé. Een gezellige landelijke dorpsbistro waarvan er meer zouden moeten zijn. Het Mortierken, Dorpweg 88, Meetkerke, www.mortierken.be

29


30

31

Kunst & ambachten inJabbeke Jabbeke, Varsenare, Snellegem, Stalhille en Zerkegem, we komen van de bossen in de open polder. De frisse zeelucht waait ons tegemoet en voor ons ontvouwen zich weidse polderzichten. Zo dichtbij Brugge en toch helemaal anders! Dit is de thuis van heel wat glastuinbouwbedrijven. De sierteelt hoort van oudsher bij Brugge en was vroeger in de stad geconcentreerd, maar verkaste uiteindelijk naar deze groene rand. En al fietsend kom je er achter dat het Brugse groen naadloos overloopt in Varsenare en het kanaal Brugge-Oostende.

Niet te missen! • Spring eens op een solex! Wie het Brugse Ommeland net iets sneller wil ontdekken, kan dat voortaan per solex doen. Solo of in groep, in het wilde weg wat toeren of een strak programma volgen, via Ter Spinde kan het allemaal.

Solexhuren Ter Spinde, Stationsstraat 123, Jabbeke, www.solexhuren.be, vanaf € 35 p.p.

• In de 19de eeuw telde het Brugse Ommeland honderd kleine laurierbedrijfjes en werden laurieren over heel Europa geëxporteerd. Meer dan dertig jaar geleden besloot André Devisch terug met die aloude traditie aan te knopen. Vandaag is Lauretum een imposante kwekerij. Individuele bezoekers zijn welkom tijdens de opendeurdagen, groepen kunnen een educatieve uitstap boeken. Wie meer wil weten kan zich de fietsroute ‘Met Gezelle en Permeke door 100 jaar Brugse hoveniers’ aanschaffen.

Lauretum, Zomerweg 20, Jabbeke, www.lauretum.be • In het atelier van Erna Schreel (Steenovenstraat 77, Varsenare, www.ernaschreel.be) bewonder je bijzondere juwelen, sculpturen en schetsen terwijl je in Glasblazerij De Sfeermaker (Kalsijdeweg 18, Stalhille) glasgeblazen sierstukken en juwelen vindt. Beeldend kunstenaar Hubert Minnebo (Cathilleweg 1, Stalhille, www.minnebo. be) gaat dan weer aan de slag met brons, zilver en goud wat leidt tot zowel beeldhouwwerken als juwelen. Hubert Moeyaert (Bosweg 45, Snellegem, www.kunstinmetaal.be) drukt zich uit met oud, afgedankt metaal dat hij een nieuw, kunstzinniger leven verschaft. • Permeke’s oeuvre mag dan beklemmend donker zijn, zijn modernistische huis en zijn uitgestrekte tuin zijn dat allerminst. Vandaag, een flinke tachtig jaar later, doet “De Vier Winden” nog steeds vooruitstrevend modern aan. Voeg daarbij het simpele feit dat zowat de hele Permeke-catalogus zich hier laat bewonderen en je begrijpt dat dit een absolute must is!

Permekemuseum, Gistelsteenweg 341, Jabbeke, www.muzee.be, gesloten op maandag, € 3 • Wie zijn voeten onder een historische tafel wil schuiven, moet in ’t Oosthof zijn. Teruggaand op een versterking uit het gezegende 941 en door de eeuwen heen uitgegroeid tot een absolute klassieker. Zelfs de Ridders van Rode kwamen zich hier aansterken.

Restaurant ‘t Oosthof, Oostmoerstraat 1, Snellegem, www.oosthof.be


32

33

Niet te missen! • Wie Zedelgem zegt, zegt het Kasteel van Loppem dat dit jaar 150 kaarsjes mag uitblazen. Dit is het enige Belgische kasteel waarvan zowel de buiten- als de binnenkant nog steeds in zijn oorspronkelijke staat verkeert. Baron Charles van Caloen liet het tussen 1859 en 1862 optrekken en gaf de toen zeer populaire neogotiek een Vlaams tintje. Dit kasteel speelde een belangrijke rol in onze vaderlandse geschiedenis. In 1918 bevond zich hier het hoofdkwartier van het Belgisch leger en de zogenaamde ‘Regering van Loppem’. Zelfs Koning Albert I en Koningin Elisabeth verbleven er. En toch staat het Kasteel van Loppem stevig met zijn voeten in het heden. Je kunt er niet alleen binnen een kijkje nemen, maar ook kuieren in het Engelse landschapspark of verdwalen in het 19de-eeuwse groene doolhof, aangelegd voor de adellijke kroost.

Kasteel van Loppem, Steenbrugsestraat 26, Zedelgem-Loppem, www.kasteelvanloppem.be

Zedelgem

Kasteelfeest in Zedelgem, of Zilleghem zoals de bewoners hun gemeente noemen, telt vier kernen: Aartrijke, Veldegem, Loppen en Zedelgem zelf. Voeg daarbij de groendomeinen met hun veelbelovende namen: Vloethemveld, Merkemveld-Doeveren, Watermolenvijver, de vele riante kastelen en de leuke kindvriendelijke adresjes, van Pierlapont over De Wonderlamp, en je krijgt een groene trekpleister in de Brugse rand. Vooral deelgemeente Loppem schurkt elegant tegen Brugge aan en kan prat gaan op groen in overvloed.

• Mag het wat meer zijn, installeer je dan in het park om te genieten van Zilleghem Folk. Dit folkfestival palmt immers het weekend van 14 september het kasteelpark in. Dit jaar staan er nog wel meer festiviteiten op het programma. Dit kasteel viert zijn 150ste verjaardag in stijl… Houd dus de website in de gaten! • Wie wil mediteren of bezinnen, kan dat doen in Ter Loo (Torhoutsesteenweg 56, www.terloo.be), een centrum voor bezinning en vorming. Of gewoon even onthaasten? Slenter dan in je eentje door het park Ter Loo dat het bezinningshuis omringt. Dit Zedelgemse domein sluit aan op het fietsroutenetwerk en is dus makkelijk te bereiken. Bovendien laat een korte wandellus je het groendomein in alle rust ontdekken.

• In de heraangelegde beeldentuin van het Wit Huis (Rijselsestraat 13) vind je nieuwe beelden van kunstenaars en kunstwerken van de bewoners. De beeldentuin is een zintuigentuin met een sterk ecologisch karakter en een educatief kantje. Dagelijks toegankelijk van 10.00 tot 17.00 uur, beelden te bekijken van mei tot oktober. • In weekendcafé Herberg Sint-Maarten (Dorp 8) herinnert de ronkende stoof nog aan vroegere tijden. Je vindt er onder meer 750 Heilig-Hartbeelden en andere voorwerpen uit grootmoeders tijd. En ook in het leuke Ten Voute (Steenbrugsestraat 24, www.tenvoute.be), in het voormalige boswachtershuisje bij het kasteel, loop je culinair niet verloren. Herberg De Lekpot (Heidelbergstraat 17-19, www.delekpotloppem.be), weet te bekoren met zijn tuinterras en speelplein.


34

35

Oostkamp

Statig groen in

Oostkamp, Ruddervoorde, Baliebrugge, Hertsberge, Waardamme en Moerbrugge vormen samen de gemeente. Een groengebied doorspekt met statige kastelen en landgoederen. In Oostkamp, de groene buur van Brugge, staat het ene groendomein trots naast het andere te blinken en ze zijn stuk voor stuk goed voor een korte, deugddoende wandeling. Je kunt ook urenlang verdwalen in het grote groene lappendeken van het Landschapspark Bulskampveld.

Niet te missen! • Hertsberge en het Kampveld in Waardamme (238 ha) behoren tot het Landschapspark Bulskampveld. Het Kampveld heeft een eigen wandelroute. Vanuit Hertsberge kan je makkelijk starten op het wandelnetwerk Bulskampveld. Neem hiervoor een kijkje op pagina 44. Tip: hou even halt bij moeder Overste in Waardamme met zijn vele streekbieren of Bistro Boshuis in Hertsberge met terras en een heuse speelkamer. • Wie met kroost in buggy’s op stap is, opteert best voor de Vrijgeweedwandelroute (12,8 km en in te korten tot 5,8 km, € 2, te koop bij Westtoer en diensten toerisme). Een heerlijk parcours van rustige verharde en onverharde wegen laten je kennis maken met het historische Vrijgeweed, in de 15de eeuw goed voor maar liefst 460 hectare. De open landschappen en eeuwenoude witte hoeves van weleer laten zich vandaag nog steeds bewonderen. De route start in het centrum van Baliebrugge, een charmante deelgemeente van Oostkamp. • ’t Roodhof is de perfecte stop of uitvalsbasis voor fietsers. Deze voormalige neerhofhoeve, te herkennen uiteraard aan de rode kleur, ligt in de Nieuwburgstraat in Oostkamp op een kruispunt van verschillende routes. In het fietsseizoen kun je er eentje drinken en er zijn fietsen te huur. Voor wie een fietsweekendje plant, met zijn twee of in groep, even meegeven dat het ook een hotel-restaurant is. Bovendien steun je zo dit sociaal tewerkstellingsinitiatief.

• Langs het kanaal Gent-Oostende, ter hoogte van Moerbrugge, liggen de Warandeputten (10 ha) verborgen. Dwars doorheen dit natuurgebied kronkelt een wandelparcours dat je bij de mooiste plekjes brengt. Je passeert een zeldzame moerasbiotoop vol kriebelbeestjes en kikkers en vanuit de twee kijkhutten kun je ongemerkt de vele watervogels en met wat geluk zelfs ijsvogels bespieden. • Oostkamp is een twintigtal kastelen rijk, stuk voor stuk zomerverblijven van de Brugse adel. De gemeentelijke fietsroute ‘Kastelen’ serveert ze je op een plateautje (42 km, € 1,50). Helaas zijn de meeste kastelen niet te bezoeken, maar dat houdt niet tegen dat je ze van op de weg kunt bewonderen. Kasteel Gruuthuse is misschien wel één van de mooiste stops. In de 15de eeuw was dit domein eigendom van Lodewijk van Gruuthuse, raadgever van de hertogen van Bourgondië. Wil je toch even binnen piepen? Het park van kasteel Gruuthuse kan na reservatie bezocht worden met gids door groepen. Via de Kunstroute langs kasteelparken begin september (2 weekends, zie pagina 73) staan een aantal kastelen, parken en publieke gebouwen open voor kunstenaars.

Meer info vragen, de gids reserveren en de route aankopen kan bij het onthaal van het dienstencentrum OostCampus. Dit ligt in een hypermodern heringerichte loods, zeker ook een bezoekje waard!

Goed om te weten! De Groene Gordel wordt voortdurend verder ontwikkeld, dus duiken er geregeld nieuwe fietspaden en rust- en belevingspunten op. www.groenegordelbrugge.be


36

37

Damme En dan verrijst plots het wondermooie Damme voor onze ogen. Dé plek bij uitstek om een culinaire stop in te lassen. De Dammenaars zijn terecht trots op hun middeleeuwse stad en die schilderachtige Damse Vaart die het historische Brugge elegant met het Nederlandse Sluis verbindt. Vandaag zijn de polderdorpjes Vivenkapelle, Hoeke, Lapscheure, SintRita, Sijsele, Oostkerke en Moerkerke, die samen het Damse lappendeken vormen, al net zo charmant als het kleine grootse Damme zelf. En hoewel ze allemaal meer dan behoorlijk groen zijn, maken vooral Damme en Sijsele deel uit van de Groene Gordel Brugge.

Niet te missen!

Niet te missen! • De Damse culinaire reputatie is befaamd. Met recht en rede, Damme mag dan wel slechts 683 inwoners tellen maar die worden culinair in de watten gelegd. Twee restaurants, Luna Piena en De Lieve, werden door Michelin beloond met een Bib Gourmand, De Zuidkant kreeg zelfs een ster opgeprikt. En dan zijn er natuurlijk nog de klassiekers zoals De Siphon, De Spieghel en Il Sorriso della Nonna, een stukje Italië in het Brugse Ommeland. En dan zwijgen we nog over de vele ambachtelijke hoeveproducten… • In Huyse De Grote Sterre, de thuis van Toerisme Damme, kom je alles over de geschiedenis van Damme en de Zwinstreek te weten en kun je meteen ook het Uilenspiegelmuseum bezoeken. Want ondanks zijn hooggevorderde leeftijd blijft Tijl Uilenspiegel het voorbeeld voor elke kwajongen.

Huyse de Grote Sterre, Jacob van Maerlantstraat 3, Damme, www.toerismedamme.be • De dubbele grachten die Damme omwallen, werden aangelegd tijdens de tachtigjarige oorlog en evolueerden tot heuse moerasbiotopen. Een bewegwijzerd pad toont je de weg langs de Damse Stadswallen en de infopanelen voorzien je van de nodige tekst en uitleg. Dit wandelpad is bovendien toegankelijk voor zowel rolstoelgebruikers als buggy’s. • Wie de Stadswallen en Damme zelf helemaal wil doorgronden, schaft zich best de Erfgoedwandeling Damme aan (3,2 km, € 3, te koop bij Toerisme Damme en Westtoer). Een wandeling die je door 800 jaar geschiedenis loodst en je kennis laat maken met tal van handelaars, militaire ingenieurs en natuurlijk… Tijl Uilenspiegel. • Beklim eens de Damse kerktoren! Een stevig parcours, maar de beloning – het onvergetelijke sterzicht op Damme – mag er dan ook zijn. Onze-Lieve-Vrouwekerk, Kerkstraat, Damme, juli en augustus. • Lonkt  de  minder  bekende  kant  van Damme?  Laat  je dan  leiden  door  de  Ryckeveldewandelroute  en  doorkruis groene bossen en historische heidegronden tussen Brugge en Sijsele. Ryckevelde, wat zoveel als ‘roggeveld’ betekent, was ooit een zandvlakte. Bomen werden er pas in de 19de eeuw aangeplant. Vandaag maakt dit grote domein deel uit van de Groene Gordel Brugge en herbergt het een neogotisch kasteel, een heemtuin en een educatief pad (aangepast voor rolstoelgebruikers en personen met een visuele handicap).

Ryckeveldewandelroute, 6,4 km, start: Kasteel van Ryckevelde, Sijsele, € 2, te koop bij Toerisme Damme en Westtoer.


38

39

Met de B van Bier!

Op een plek waar Belgen en Bourgondiërs eeuwen geleden al samenkwamen, kan er niet anders dan bier vloeien. In het Brugse Ommeland wordt er dan ook gretig gebrouwen en in de vele pittoreske cafeetjes worden die pretcilinders met net zo veel enthousiasme geproefd en gekeurd.

Over dulle brouwers De meeste brouwersverhalen lezen als een sprookje. Hoog tijd dus om je onder te dompelen in wat brouwersromantiek en die befaamde brouwerijen zelf te bezoeken. Maak kennis met gedreven ambachtslui en hun passionele bierhistories.

Tip! De Radio is zo’n uitstekende plek om van een Urthelbiertje te genieten. Dit authentieke Ruiseleedse café serveert zelfs Urthel van het vat!

Poëtische bierleverancier Meer dan tien jaar geleden was Luc Vermeersch, de oprichter van brouwerij De Leite, in zijn tuin al met brouwsels aan het experimenteren. Uiteindelijk volgde hij een brouwcursus en groeide het idee om de dingen wat professioneler aan te pakken. In 2008 opende brouwerij De Leite haar deuren, amper drie jaar later deden er al grotere ketels hun intrede. Vandaag worden deze bieren van hoge gisting nog steeds op de traditionele manier gebrouwen. En dat levert een fijne collectie bieren op die stuk voor stuk gezegend werden met veelzeggende namen. Femme Fatale, Bon Homme, Enfant Terriple, Ma mère spéciale, Cuvée Mam’zelle, laat het duidelijk zijn, hier worden karakterbieren gefabriceerd.

Eet- en Brouwhuis De Hoppeschuur, Microbrouwerij Urthel, Krommekeerstraat 21, Ruiselede, www.hoppeschuur.be, open elke zaterdag en zondag, de brouwerij is na afspraak te bezoeken

Brouwerij Strubbe, Markt 1, Ichtegem, www.brouwerij-strubbe.be Tip! In De Vlasschaard, gelegen in het pittoreske polderdorpje Stene, worden alle bieren van Brouwerij Strubbe met veel enthousiasme uitgeschonken. De Vlasschaard, Oudstrijdersplein 5, Stene, www.devlasschaard.be

Een uit de hand gelopen hobby

De Radio, Bruggesteenweg 105, Ruiselede

Jarenlang werden de zelf gebrouwen bieren van Andy Dewilde gesmaakt door vrienden en familie. Maar toen hij op een mooie dag, in april 2011, meedeed aan een hobbybrouwer competitie ging de bal serieus aan het rollen. De Préaris Quadrupel, zijn huisgebrouwen trappist, werd prompt verkozen tot het beste hobbybier van België. Enkele maanden later werd het bier dan ook officieel gelanceerd en ondertussen bracht Andy ook al een tweede bier op de markt: de Préaris blond. Een frisse blondine van 6% vol met citrusaroma en een bittere afdronk. En ook dat biertje smaakt. Sterker zelfs, binnenkort worden de bieren op de Amerikaanse markt gelanceerd. Wordt dus vervolgd!

Vrouwen aan de macht!

Bieren zijn niet langer een mannenzaak, zo weet Hildegard van Ostaden. Deze industrieel ingenieur met brouwerspecialisatie is momenteel één van de creatiefste brouwers in bierland en slaagt er als geen ander in om met haar microbrouwerij Urthel, die de naam De Hoppeschuur draagt, unieke, onvergetelijke bieren te brouwen. Bieren die blijven hangen, bieren met een verhaal. Urthel brengt drie speciaalbieren op de markt. Urthel Saisonnière, een blonde ongefilterde dorstlesser van 6% vol en als Beste Europese Seizoensbier winnaar van de World Beer Award 2010, Urthel Hop-It (een mooie blonde met 9,5% vol alcohol, geraffineerd gehopt met enkel Europese hopsoorten) en Urthel Samaranth, met zijn bijna 12% vol alcohol één van de zwaardere degustatiebieren.

tot en met Wittoen, gearomatiseerd met gruut, de middeleeuwse voorloper van hoppe. Uiteraard bleek Ichtegem al snel te klein. Vandaag kun je ook een Strubbetelg nuttigen in Japan, Amerika of zelfs Rusland. Bier dat smaakt naar succes dus!

Brouwerij De Leite, De Leiteweg 32, Ruddervoorde, www.deleite.be, de brouwerij is na afspraak te bezoeken Tip! Proeven van de brouwsels van De Leite kan bij Moeder Overste waar ze zo’n 100-tal streekbieren van kleine, lokale brouwerijen schenken. Moeder Overste, Kortrijksestraat 405, Waardamme

Brouwerij Strubbe, zo oud als België…. In 1830 verliet Carolus Strubbe Tielt om in Ichtegem zijn geluk te beproeven. Hij werd er prompt boer en brouwer. ’s Zomers werkte hij op het veld, ’s winters stond hij op de moutvloer en aan de roerkuip. Vandaag, zeven generaties later, staan de Strubbes nog altijd stevig aan het roer van hun brouwerij. Maar liefst 14 bieren zagen hier het licht. Van het zachte witbier Vlaskop over het amberkleurige hoge gistingsbier Dikke Mathilde

Vliegende Paard Brouwers, Beverhoutsveldstraat 33, Oedelem, www.prearis.be, de brouwerij is niet te bezoeken, maar na afspraak kun je er wel een biervoorraadje ophalen


40

41

Op de Brugse zotten!

Tip! ’t Brugs Beertje was één van de eerste cafés waar je de Préaris kon proeven. En dat is geen toeval. ‘t Brugs Beertje, onlangs nog verkozen tot één van ’s werelds 20 beste biercafés, is hét Mekka dus voor elke bierfan. De bierkaart telt meer dan 300 Belgische bieren, de vijf bieren van het vat wisselen regelmatig en soms krijg je unieke premières geserveerd.

Huisbrouwerij De Halve Maan, idyllisch gelegen op het mooie Walplein, was lange tijd Brugges laatste stadsbrouwerij. Al sinds het gezegende 1546 wordt hier ter plekke bier gebrouwen. Vandaag is de ‘Brugse Zot’, een fruitige blondine op basis van mout, hop en speciale gist, het grote succesnummer. Het bier verwijst naar de bijnaam van de Bruggelingen die ze te danken hebben aan Maximiliaan van Oostenrijk. Om hem welkom te heten, lieten de Bruggelingen een uitbundige stoet van bonte feestvierders voorbijtrekken. Toen ze hem wat later vroegen om een nieuw ‘zothuis’ (gekkenhuis) te financieren was zijn antwoord kort maar krachtig. “Ik heb hier alleen maar zotten gezien, Brugge is één groot zothuis, sluit gewoon de poorten.” Curieuzeneuzen kunnen een kijkje nemen in de brouwerij en aansluiten bij één van de rondleidingen om, achteraf, op het gezellige binnenplein uitgebreid te proeven van één of meerdere ‘Brugse Zotten’.

Biertoeren Wie liever niet in één café blijft surplacen kan een heuse biertournée ondernemen. Alleen lukt dat net iets beter wanneer je zelf niet achter het stuur moet kruipen. Te voet of je laten rondrijden dus.

Huisbrouwerij De Halve Maan, Walplein 26, Brugge, www.halvemaan.be

Bierhoppen in Brugge De Bierpromenade brengt je langs een aantal interessante plaatsen in Brugge waar je telkens op een bierverhaal getrakteerd wordt. En tijdens die wandeling moet er uiteraard geregeld halt gehouden worden om de keel te smeren. Combineer je wandeltocht met een gratis bezoek aan brouwerij De Halve Maan en geniet er van een Brugse Zot!

’t Brugs beertje, Kemelstraat 5, Brugge, www.brugsbeertje.be

Nieuw in Brugge: Brouwerij Bourgogne des Flandres! Sinds 1765 brouwt de familie Van Houtryve bier dat de hertogen van Bourgondië waardig is. Vandaag, zeven generaties later, worden de Bourgogne des Flandres bieren opnieuw in Brugge gebrouwen en wel volgens de unieke, eeuwenoude brouwtechniek: infusie van Lambiek. Een proces waarbij een selectie van de beste Lambiek vermengd wordt met een bruin bier van hoge gisting. De stadsbrouwerij ‘Bourgogne des Flandres’ opent in de zomer van 2013 haar deuren. Gidsen loodsen je doorheen de eeuwenoude biergeschiedenis en er kan ter plaatse gedegusteerd worden. Brouwerij Bourgogne des Flandres, Kartuizerinnenstraat 6, Brugge, www.bourgognedesflandres.be

Klein maar fijn En ook Brugge heeft zijn eigen hobbybrouwer die furore maakt. Hoewel, een hobbybrouwer kun je Kristof Vandenbussche niet meer noemen. Zijn kleine maar fijne brouwerij Fort Lapin is sinds 2011 commercieel aan de slag. Het begon met de Fort Lapin Triple 8 (een blonde tripel goed voor 8% vol) en nu pakt de brouwerij uit met de Fort Lapin Quadruple, een donker bier van wel 10% vol dat officieel voorgesteld werd op het Brugs Bierfestival. Brouwerij Fort Lapin, Koolkerkse Steenweg 32, Brugge, www.bier-brouwerij.be, te bezoeken na afspraak Tip! ’t Poatersgat is het café om je te wagen aan de creaties van Fort Lapin en andere speciaalbieren. Van Dulle Teve over Pilaarbijter tot Slaapmutske en alles wat zich daar tussen bevindt. ’t Poatersgat, Vlamingstraat 82, Brugge, www.poatersgat.com

De brochure van de Brugse Bierpromenade vind je in Brouwerij De Halve Maan en kost € 9.

The Belgian Beer Tour Bus Wie verschillende cafés wil aandoen en heel wat bieren wil proeven maar zonder BOB zit, vindt soelaas bij The Belgian Beer Tour Bus. Een minibus haalt je gezelschap op en voert je naar een vijftal authentieke biercafés waar je verschillende bieren kunt degusteren en je wagen aan Vlaamse volksspelen. www.thebelgianbeertourbus.be


42

43

Wandelen kan elk seizoen. Sommige tracés leg je best ’s zomers af, andere onthullen hun schoonheid vooral ’s winters en ook de lente en de herfst hebben zo hun eigen wandelmusts. Een wandeling voor elk seizoen dus!

seizoenen wandelplezier!

Lente

Beverhoutsveldwandelroute, 15 km, Beernem Geen betere manier om zachtjes uit je winterslaap te komen dan je te wagen aan de Beverhoutsveldwandelroute. Je doorkruist immers een heerlijk stiltegebied waardoor je de natuur voorzichtig hoort ontwaken. Deze route serveert je weidse akkers en velden en laat je volop het Beverhoutsveld ontdekken. Dit 483 hectare grote, desolate akker- en weidegebied beslaat zowel delen van Beernem als van Oostkamp. Het natuurgebied heeft zijn naam te danken aan het beverhout of de ratelpopulier, een inheemse wilde boomsoort die in heidevelden groeit. Jarenlang poogden officiële instanties het hele gebied in handen te krijgen, maar dat lukte pas in 1902. De reden is te zoeken bij de Vrouwe van Beveren, die het gebied in de 13de eeuw aan de ‘aanborgers’ schonk. Zij hadden via aangeborenschap rechten verworven op gemeenschappelijk bezit en werden zo dus tot in de eeuwen der eeuwen mede-eigenaar.

Middenin die eenzame Beernemse velden ligt De Zotte Mutse te pronken. Een pleisterplek met naam en faam die bovendien over een uitgestrekt terras beschikt. Ideaal om te genieten van die eerste lentezon. De Zotte Mutse, Kasteelhoek 37, Beernem, 050 37 68 66, www.zottemutse.be, gesloten op maandag en dinsdag


44

45

Herfst Landschapspark Bulskampveld

Zomer Meersenwandelroute, 6,8 km, Ver-Assebroek Het bedevaartskerkje van het verstilde Ver-Assebroek geldt als startpunt van deze tocht die leidt door de Assebroekse Meersen, de Chartreuzen, de Gemene Weiden en de Steenbrugse Bosjes. De meersen vormen een 420 hectare groot weidelandschap op de grens van Brugge, Beernem en Oostkamp. Weides, compleet met knotwilgen en populieren, die doorsneden worden door grachten. De ideale plaats om kwakende eenden en schichtige steltlopers te observeren. De wandelroute baant zich een weg over privéwegen en weiden. Aangepaste schoenen zijn dus geen overbodige luxe. Als het enkele dagen fel geregend heeft, kun je met een stel natte voeten eindigen.

Rond je wandeling af met een stop in ’t Leenhof. ’s Zomers geniet je hier op het ruime terras heerlijk van de zon. ’t Leenhof, Pastoor Verhaegheplein 23, Assebroek, 050 35 91 61, gesloten op donderdag

De herfst is zonder discussie hét wandelseizoen bij uitstek. Daarom stellen we je graag hét wandelgebied van het Brugse Ommeland voor: het Landschapspark Bulskampveld! Een immens gebied waar je dagen zoet mee bent. De wortels van dit voormalige heidegebied mogen dan teruggaan tot in 1149, pas in 2011 werd het Bulskampveld herenigd als Landschapspark. Vandaag strekt het grootste aaneengesloten bosgebied van Oost- en West-Vlaanderen zich uit over Oostkamp, Beernem, Wingene, Ruiselede en Maria-Aalter. Het omvat een mix van naalden loofbossen, akkers, open weides, loodrechte dreven en autoluwe kronkel­wegen. Een bont allegaartje landschappen dat zich nooit helemaal laat doorgronden. En om geen enkel stukje te missen kun je via verschillende bewegwijzerde wandelroutes het gebied doorkruisen: de Wildenburgwandelroute (6,7 km), de Kampveldwandelroute (9,1 km), de Parochieveldwandelroute (8,5 km) of de Bulskampveldwandelroute (8,9 km). Routes van min of meer hetzelfde kaliber die elk op hun beurt een stukje van het Landschapspark Bulskampveld verkennen. De nieuwe Bulskampveldwandelroute (8,9 km) is de ideale kennismakingsroute. Het traject kan je starten aan het bezoekerscentrum in het statige kasteel Bulskampveld waar je je meteen grondig kunt informeren over de streek. De indrukwekkende beeldprojecties, de geluidsmontages, het fluisterbehang en de geuren op het eerste verdiep laten je letterlijk de sfeer opsnuiven. De Wildenburgwandelroute (6,7 km) verkent het gebied tussen het Wingense dorpje Wildenburg en het Sint-Pietersveld, een domein dat deel uitmaakte van de uitgestrekte heidevlakte die het Bulskampveld ooit was. Langs dit tracé stap je in het rijke verleden van de vooraanstaande familie Van der Bruggen. Je geniet van mooie landschappen onderweg.

Wildenburg is niet echt groot, maar toch beschikt het over drie bloeiende café-restaurants: Sint-Hubert, ’t Blauwhuis en Wildenburg. Je vindt ze naast het Sint-Joriskerkje, de start en het einde van deze tocht. Beernemsteenweg 159, 163 en 167, Wingene

Kom even op adem in restaurant en tearoom Bulskampveld, met terras en speeltuin! Bulskampveld 10, Beernem, 050 78 95 65, www.bulskampveld.be, gesloten op maandag en dinsdag Prikkel onderweg je zintuigen in het nieuwe kruidenwinkeltje van Loca Labora. Bulskampveld 12, Beernem, 050 55 60 34, www.dekruiderie.be, gesloten op maandag, dinsdag en zondag


46

47

De Parochieveldwandelroute (8,5 km) gaat op verkenning in de mooie, bosrijke omgeving van Ruiselede. Je vertrekt in de deelgemeente Doomkerke, wandelt er langs rustige voetwegen naar De Vorte Bossen om via de bossen van het Parochieveld in Wingene te belanden waar je het Sint-Pietersveld ontdekt met zijn maritieme radiomasten. Een reeks kronkelende veldwegen brengt je terug naar je vertrekpunt.

Drink een Urthel in café De Radio, zie pagina 36 Café De Radio, Bruggesteenweg 105, Ruiselede, 051 65 64 87, gesloten op maandag en woensdag

Winter

De Kampveldwandelroute (9,1 km) concentreert zich op het noordoosten van Waardamme. Met zijn Rooiveld, Kampveld en Papenvijvers goed voor een aaneengesloten groendomein van bijna 238 hectare. Een mooie afwisseling van bossen, akkers en weilanden. Bossen die zich elegant uitstrekken tussen meanderende waterlopen zoals de Waardamme-, de Rivier-, en de Hertsbergebeek.

Een speeltuin, een speelkamer, een heerlijk terras en uitzonderlijke vergezichten. Dat is restaurant De Kampveldhoeve in een notendop. Ideaal voor wie terug op krachten wil komen. De Kampveldhoeve, Kampveldstraat 20, Oost­ kamp, 050 82 42 58, www.kampveldhoeve.be, gesloten op dinsdag en woensdag

Oedelembergwandelroute, 11,5 km, Oedelem (Beernem)

Wandelnetwerk Bulskampveld Wil je liever zelf je eigen route uitstippelen? Schaf je dan de wandelnetwerkkaart Bulskampveld aan. Op die kaart vind je alle wandelknooppunten, dus hoef je alleen maar het ene knooppunt, of het ene nummer met het andere te verbinden. Door de kilometerafstand tussen de knooppunten op te tellen, bereken je makkelijk hoe lang je wandeltocht precies wordt. Heb je alle knooppuntennummers netjes genoteerd? Dan kun je gewoon de pijlen volgen, want op elke kruising, elke splitsing en elke afslag toont een knooppuntbord je de juiste weg. Plots zin om je route wat in te korten of te verlengen? Dat kan! Onderaan elk bord staan ook de alternatieve knooppunten vermeld. Smeer dus alvast je kuiten en maak je klaar voor eindeloos wandelplezier!

Of er sneeuw zal liggen is de vraag, maar als er al een plek is waar je behoorlijk wat kans hebt op een wit gesneeuwd landschap dan is het wel bovenop Oedelemberg. De enige, weliswaar behoorlijk bescheiden, berg (23 m) die Beernem en omstreken rijk is. Het maakt van de Oedelembergwandelroute de wintertocht bij uitstek. Deze wandelroute verkent het groene landschap ten noorden van Oedelem en de Bergbeek die deze streek zijn verrassende reliëf gaf. De wandeling garandeert een mooie variatie van schitterende vergezichten en charmante beekvalleitjes. En wie weet, misschien ook enkele vlokken sneeuw…

Aan de voet van Oedelemberg ligt een authentiek wijnhuis verscholen. Een verzamelplek waar Italofielen zich te goed doen aan een selectie Italiaanse delicatessen terwijl ze nippen van de delicieuze wijnen die er geschonken worden. Ideaal om even op te warmen. Casale del Vino, Egyptestraat 17, Oedelem, 050 78 89 08, www.casaledelvino.be, open elke zaterdagnamiddag en na afspraak

Meer weten? Alle wandelroutes zijn te koop bij de diensten voor toerisme, Westtoer en het bezoekerscentrum Bulskampveld (zie pagina 69) en via de website www.brugseommeland.be.


48

49

Brugge City Card = Brugge en haar Ommeland ontdekken tegen een voordeelprijs! Voordeel doen terwijl je de stad in al haar facetten leert kennen? Het Brugse Ommeland verkennen tegen een vriendenprijsje? Met de Brugge City Card, je supervoordelige stadspas, rijg je de ene korting aan de andere en bezoek je tal van attracties helemaal gratis! Handig én goedkoop en jouw uitgelezen kans om meer dan € 250,00 te besparen!

Getest en goedgekeurd! In Brugge kun je dus tal van musea en bezienswaardigheden gratis bezoeken, van Choco Story over het Frietmuseum tot en met het Groeningemuseum en alles wat daar tussen ligt. Maar er is meer! Veel meer zelfs, want ook in het Brugse Ommeland doe je volop voordeel!

Uilenspiegelmuseum Huyse De Grote Sterre, Jacob Van Maerlantstraat 3, Damme, 050 28 86 10, www.toerismedamme.be Wat ontdek je er? Tijl Uilenspiegel blijft het voorbeeld voor elke kwajongen. Lees meer op pagina 33! Jouw voordeel? € 2,50 3 € 1,50

Sint-Janshospitaal Kerkstraat 33, Damme, 050 46 10 80, www.ocmw-damme.be

Hoe werkt het?

Dit is jouw voordeel!

Je kiest zelf de geldigheidsduur van je Brugge City Card: 48 uur of 72 uur. Bij het eerste gebruik wordt de Brugge City Card automatisch geactiveerd. Eens de tijdsduur verstreken is, vervalt de kaart. Je kunt elke attractie slechts eenmaal bezoeken.

• Gratis toegang tot 26 Brugse musea en bezienswaardigheden! En een flinke korting in Historium Brugge en de museumshops! • Gratis rondvaart op de Brugse reien (1/3 - 15/11)! • Minstens 25% korting op niet te missen concerten, dans- en theatervoorstellingen! • Minstens 25% korting op je huurfiets! • Minstens 25% korting op je ondergrondse parkeerplaats! • Minstens 25% korting op diverse musea, beziens­ waardigheden en attracties rondom Brugge! • Slechts € 6,00 voor een driedagenpas van De Lijn, geldig op bus en tram in heel Vlaanderen! • Gratis trendy stadsgids met uitneembare stadsplattegrond!

Wat kost het? Brugge City Card

Brugge City Card -26

48 uur

€ 38,00

€ 35,00

72 uur

€ 43,00

€ 40,00

Hoe bestellen? Loop binnen in de Brugse infokantoren aan het Station, Concertgebouw of de Markt of bestel jouw City Card op www.bruggecitycard.be.

Wat ontdek je er? In de barokke ziekenhuiskapel vind je ondermeer een rijke verzameling gotische en renaissancemeubels. Waarom mag je dit adres niet overslaan? Zeggen dat het Sint-Janshospitaal eeuwenoud is, is een understatement van formaat. Het hospitaal werd omstreeks 1249 opgetrokken. Je doolt dus rond in de geschiedenis. Jouw voordeel? € 1,50 3 € 1,00

Boottocht Lamme Goedzak Damme Noorweegse Kaai 31, Brugge, 09 233 84 69, www.bootdamme-brugge.be Wat ontdek je er? De slome maar stijlvolle Lamme Goedzak is ongetwijfeld de ideale manier om de Damse Vaart te ontdekken en te genieten van dit voorbijglijdend polderlandschap omzoomd met statige populierenrijen. Jouw voordeel? € 10,00  3 € 7,50 Waarom mag je dit adres niet overslaan? Niets zo heerlijk als even op adem komen tijdens zo’n minicruise. En daarna fiets je gewoon verder, want ook je stalen ros mag op de Lamme Goedzak inschepen.


50

51

Permekemuseum

Brugge City Card

Gistelsteenweg 341, Jabbeke, 059 50 81 18, www.muzee.be Wat ontdek je er? Zowat de hele Permekecatalogus laat zich hier bewonderen. Op pagina 29 lees je er alles over! Jouw voordeel? € 3,00 3 € 2,25

Boudewijn Seapark Alphonse de Baeckestraat 12, Sint-Michiels, 050 38 38 38, www.boudewijnseapark.be

Ontdek je voordeel! Museum Torhouts Aardewerk Kasteel Ravenhof, Ravenhofstraat 5, Torhout, 050 22 07 70, www.toerismetorhout.be

Wat ontdek je er? Een dolfinarium, een zeeleeuwentheater en een zeehondenlagune waar dolfijnen, zeeleeuwen en zeehonden enthousiast hun kunstjes tonen. En dan zwijgen we nog over Bobo’s Indoor, het reuzengrote binnenspeeldorp van wel 2.000 m².

Wat ontdek je er? Al sinds de 18de eeuw zijn in Torhout kunstpottenbakkers aan de slag. Hun stijl, gekenmerkt door oplegversiersels, zou later in heel Vlaanderen worden gekopieerd. Sterker zelfs, het Torhouts aardewerk verspreidde zich niet alleen over het continent, maar maakte ook het mooie weer in Noord-Amerika.

Waarom mag je dit adres niet overslaan? Weer of geen weer, in het Boudewijn Seapark is het altijd dolle pret. Regenjassen meesleuren is dus nergens voor nodig, ook indoor valt er heel wat te beleven.

Waarom mag je dit adres niet overslaan? In het museum kun je de mooiste aardewerkexemplaren met eigen ogen bewonderen en hoor je de verhalen achter die kunstwerken van water, klei en vuur.

Jouw voordeel? € 24,00 3 € 15,00

Jouw voordeel? € 1,50 3 € 1,00

Romeins Archeologisch Museum Marktstraat 25, Oudenburg, 059 56 84 00, www.ram-oudenburg.be Wat ontdek je er? In het RAM zie je hoe het dagelijkse leven van een doorsnee Romeinse soldaat er uit zag. Je komt te weten wat de soldaten aten, dronken, hoe ze stierven, werden begraven en nog zo veel meer. Waarom mag je dit adres niet overslaan? Dit kindvriendelijke museum doet er alles aan om ook het jonge volkje met de geschiedenismicrobe te besmetten. Computergewijs kunnen ze hun eigen Romeinse uniform samenstellen. Jouw voordeel? € 5,00 3 € 3,00

Voordelig fietsen huren in Brugge!

Kasteel Wijnendale

Jouw voordeel? 25% korting bij

Wat ontdek je er? Het was hier dat Keizer Karel de tijd doodde telkens zijn schip naar Spanje in Vlissinge op zich liet wachten en dat Leopold III de koningskwestie inleidde. Hoewel het waterslot nog steeds bewoond wordt, kun je toch even in een vleugel ronddolen. En vermits het Kasteel Wijnendale in elk geschiedenisboek opduikt, is het hoog tijd om met eigen ogen te zien waar al die histories zich precies afspeelden. Je komt bovendien alles te weten over de eeuwenlange eigenaarsestafette!

Fietspunt Station, Stationsplein, 050 39 68 26 Eric Popelier, Mariastraat 26, 050 34 32 62, www.fietsenpopelier.be Koffieboontje, Hallestraat 4, 050 33 80 27, www.adventure-bike-renting.be B-Bike concertgebouw, ’t Zand, 0479 97 12 80, www.b-bike.be Bruges Bike Rental, Niklaas Desparsstraat 17, 050 61 61 08, www.brugesbikerental.be Jouw voordeel? 40% korting bij Bauhaus Bike Rental, Langestraat 145, 050 34 10 93, www.bauhaus.be/bikes

Oostendestraat 390, Torhout, 050 22 07 70, www.toerismetorhout.be

Waarom mag je dit adres niet overslaan? Speciaal voor kinderen werd een spookjesspeurtocht ontwikkeld. En al wie jonger is dan twaalf en verkleed is als spook, mag gratis het kasteel bezoeken! Jouw voordeel? € 5,00 3 € 3,00


52

53

Zo word  je Brugse Ommelander ‘When in Rome, do as the Romans do’ Zo zegt het romeinse spreekwoord en voor het Brugse Ommeland is dat niet anders. Als je in het Brugse Ommeland resideert, gedraag je dan ook als een Ommelander. Bezoek dus de plaatselijke markten, laaf je dorst met streekdrankjes (zie pagina 36), doe je te goed aan streeklekkernijen en feest zoals alleen Brugse Ommelanders dat kunnen. We kunnen je garanderen dat het je niet zal spijten…

Twee voor de prijs van één: de boerenmarkt in Tielt Hou je van markten én koop je liefst rechtstreeks bij de producent? Dan moet je in Tielt zijn. Op de wekelijkse boerenmarkt presenteren de boeren van de streek immers hun schoonste en lekkerste waar. Gisteren nog in de grond, vandaag al op je bord. Geen tussenhaltes die prijzen doen stijgen, wel bovenbeste kwaliteit die meedeint op het ritme van de seizoenen. Puur, authentiek, ambachtelijk en met liefde vervaardigd. Een aanrader.

Proeven van het Brugse Ommeland!

Tielt, elke zaterdagnamiddag van 14.00 tot 16.00 uur, www.boerenmarkt.com

De boer op Het Brugse Ommeland werd gekneed door eeuwenlang hard boerenlabeur. Dit bracht een overvloed aan ambachtelijke producten voort. Ze worden ter plaatse verkocht onder het label “100% West-Vlaams”. Van huisgemaakt roomijs tot heerlijke kruidenkazen. www.onthaalopdeboerderij.be www.100procentwest-vlaams.be Ambiance op de Geitenmarkt Tijdens de Geitenmarkt dingen allerlei lokale en internationale geiten- en schapenrassen naar verschillende prijzen. Naast de obligate geitenwollen sokken en schapenwollen truien worden er ook geiten- en schapenlekkernijen voorgesteld, van geitenhamburgers tot alcoholische geitendrankjes. Gezonde en zeer aanstekelijke ‘boerenleute’! Met een 100% West-Vlaams smuldorp en kinderanimatie! Eernegem (Ichtegem), zondag 30 juni 2013

Feesten in het Brugse Ommeland! Maandag = Zotte Maandag Naar goeie traditie sluit Zotte Maandag de veertiendaagse Godelievekermis in Pittem af. Geen domper op de feestvreugde, maar hét hoogtepunt van de kermis. En dat al sinds de 19de eeuw. Compleet met een vrolijke feestmarkt, een uitbundige stoet, kleurrijke praalwagens, een zottekesworp en een spetterend vuurwerk dat de hemel in lichterlaaie zet. Laat een ding duidelijk zijn, op Zotte Maandag gaat heel Pittem uit zijn dak! Pittem, maandag 15 juli 2013 Wegdromen tijdens het Lichtfeest Op 16 en 17 augustus regeren de romantici in Lissewege. Wanneer de duisternis valt, gaat immers de verlichting uit om plaats te maken voor sfeervol kaarslicht en bijzondere

lichteffecten. Alle inwoners van Lissewege zetten kaarsjes voor hun vensters en zo komt het middeleeuwse karakter van het witte polderdorp echt tot leven. Iets wat in de cafés, restaurants en bistro’s gevierd wordt met gepaste menu’s. Bourgondische romantiek dus! Lissewege (Brugge), vrijdag 16 en zaterdag 17 augustus 2013 Paardenmarkt = Torhouts ‘schoonste feeste’ Op het einde van de 14de eeuw was er al sprake van de Torhoutse paardenmarkt. In de 19de eeuw kreeg de paardenmarkt internationale bekendheid. Er worden ook paarden geveild en er zijn tal van keuringen en prijskampen voor paarden, pony’s, geiten en zelfs schapen. Kortom, aan show en spektakel geen gebrek! Wat dacht je van de peerdenkoninginverkiezing of een koetsenshow, huifkartochten, ponyritten en


54

zelfs ijsventers met paard en kar. Dat de hele stad afgesloten is voor alle verkeer is mooi meegenomen. Een zaterdag lang regeert het paard in Torhout! Torhout, zaterdag 29 juni 2013 Carnaval in Zwevezele! In Zwevezele weten ze hoe ze carnaval moeten vieren. En dat al 45 jaar. Dit jaar is dat niet anders. Het begint met een verklede kroegentocht, goed voor meer dan duizend deelnemers. Zaterdagmorgen wordt de jeugdprins verkozen en volgt er kindercarnaval en op zondag staat de grote carnavalsstoet geprogrammeerd. Zet je schrap voor een weekend vol ambiance!

sewege werd een bedevaartsoord. Ter ere van het miraculeuze beeld is er nog steeds een Ommegang. Maria Ommegang van Lissewege, Lissewege (Brugge), zondag 5 mei 2013 Herbeleef Godelieves triestige geschiedenis Sinds jaar en dag staat Gistel synoniem voor Godelieve en haar onfortuinlijke lot. Zij werd gewurgd door haar echtgenoot, maar zorgde na haar dood voor mirakels. Sinds 1459 heeft zij er reeds haar processie! In de mooie, serene abdij Ten Putte in Gistel is er ook een Godelievemuseum. Sint-Godelieve processie, Gistel, zondag 7 juli om 16.00 uur, www.godelieveprocessie.be

Zwevezele (Wingene), zondag 10 februari 2013, www.carnavalzwevezele.be

Processies in het Brugse Ommeland!

genieten

100% West-Vlaams, dat is 100% met producten van bij ons! Laat je verrassen door kwaliteitsvolle hoeve- en streekproducten uit West-Vlaanderen.

Brugse Poortjes & Brugse Kanteeltjes

INGREDIËNTEN

· 500 gram bloem · 325 gram suiker (Blond voor de poortjes, Bruin voor de kanteeltjes) · 200 gram hoeveboter* · 1 scharreleitje* · 70 gram water · 1 gram GRUUT (Oud-Vlaamse specerij) · 6 gram kruidenmengsel naar keuze (vb een mix van gemalen anijszaad, nootmuskaat, …)

Niets heeft meer cachet dan de verering van lokale Heiligen. Het brengt de middeleeuwen zowaar weer tot leven. Gistel en Lissewege hebben een ‘ommegang’ om niet te missen! De Maria Ommegang van Lissewege Lissewege is vanouds een bedevaartsoord, nog elk jaar wordt Maria er vereerd met een Ommegang. De legende vertelt dat Heistse vissers in de middeleeuwen een Mariabeeld opvisten dat daarna op miraculeuze wijze steeds terugkeerde naar de kreek. Aan de kreek kwam daarom een Romaanse kerk en Lis-

BEREIDING

Brugs voor Beginners goede avond iedereen aalk zen goen avend iemand die nooit trakteert op café schumer iemand die andermans pint uitdrinkt un klikkestekkere iemand die veel kan eten Diekedelvere Hij was dronken Ie was schoane gepatèèld

Kneed boter en suiker tot een mooi geheel. Meng daarna de vloeistof geleidelijk door het deeg. Voeg beetje bij beetje de bloem en de kruiden toe en kneed tot een glad deeg. Rol het deeg uit op 3 mm en maak rechthoekige vormen. Kras een Brugs Poortje of een Brugs Kanteeltje** in het deeg. Leg de koekjes op een ingevette bakplaat en bak ze gedurende 12 minuten in een voorverwarmde oven van 220°C. TIP: laat de koekjes afkoelen en werk de tekening bij met een wit glazuur. * Verkrijgbaar in de Hoevewinkel ** zie tekening

Wil je oefenen? Download dan de gratis mobiele app ‘iedereen West-Vlaams’!

Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

www.100procentwest-vlaams.be • www.facebook.com/100ProcentWestVlaams


56

57

Breid je vakantiegebied uit Ontdek de polders De Belgische badplaatsen hoeven we je ongetwijfeld niet meer voor te stellen. Van Knokke-Heist tot De Panne, elke badstad heeft zijn eigen schare fans. Maar wist je dat ook net achter dat drukke kustgejoel heel wat te beleven valt? Welkom in de polders, een unieke, uitgestrekte vlakte doorprikt met charmante gehuchten, spannende sagen en legendes en groen tot aan de horizon. Of de Kust zoals je haar nog nooit zag. Vijf fietstochten en een Vespatour nemen je mee op sleeptouw en serveren je de mooiste plekjes. Hoog tijd dus dat je je vakantiegebied uitbreidt!

Praktisch De tochten zijn uitgewerkt op het fietsnetwerk Brugse Ommeland Noord. Je hoeft enkel de knooppunten te volgen. De kaart met alle knooppunten is te verkrijgen bij Westtoer en de toeristische diensten (€ 6). Wil je deze routes downloaden op je smartphone? We geven je telkens de code om in de mobiele app WestVlinderen in te voeren. Deze app is gratis te downloaden via www.west-vlinderen.be, ook te gebruiken als online routeplanner.

to’s, tureluurs en kluten hier opnieuw graag geziene gasten zijn. Een uitkijktoren, een uitkijkplatform en tal van pontons laten je toe om al dat gefladder rustig gade te slaan. Kanaal Plassendale Plassendale mag dan wel een gehucht zijn in Oudenburg van amper een straat groot, het heeft wel zijn eigen kanaal. Het kanaal Plassendale-Nieuwpoort, voorzien van een heus sluizencomplex. Dat complex is samen met zijn omgeving beschermd als dorpszicht. Meer dan doorsnee lieflijk dus. Het sluizencomplex dateert uit de 17de eeuw en beschikt over twee getijdensluizen, een zwaaikom en een draaibrug. En zelfs

Koers zetten naar de overkant Drie overzetboten brengen je helemaal gratis van de Oosteroever naar Oostende centrum en omgekeerd. Geen standaardschuiten, wel exemplaren die deskundig gecustomized werden door niemand minder dan Roger Raveel. Een kunstzinnig boottochtje.

Niet te missen pleisterplek! Grenzeloos speelplezier in het Koninginnehof Je vindt deze Koninklijke hof op het eiland van het Maria Hendrikapark, middenin de groene long van Oostende. Hier ligt een imposant speelpark te wachten waar je, mits betaling, dagen zoet bent. Een speelpark uitgerust met toestellen voor alle leeftijden. Van een gocart verkeersterrein over waterfietsen, kajaks en roeiboten tot een minigolfterrein, goed voor 18 holes. Het park is daarnaast nog drie hengelvijvers rijk en visvergunningen worden ter plaatse afgeleverd.

Het groene lint van Oostende Start: Knooppunt 1, Maria Hendrikapark, Oostende, lus van 23 km Route: 1 2 11 20 53 54 30 29 27 28 26 3 1 Code voor app West-Vlinderen: FsOUv

vandaag moeten de sluizen nog met de hand opengedraaid worden. Een sterke man spektakel dat je gezien moet hebben.

Kanaal Plassendale

Koninginnehof, Maria Hendrikapark, Oostende, www.koninginnehof.be

Groen Lint, het halssnoer van de koningin 360 hectare groen rond Oostende, goed voor 30 kilometer fietsplezier. Dat is het Groen Lint in een notendop. Bij dat Groen Lint hoort bovendien een interactieve app die je zowel thuis op je pc als ter plekke via je smartphone of tablet kunt consulteren. Zo kom je op een interactieve manier alles te weten over de 15 punten die samen dat groene lint rond de stad vormen. En je kunt meteen je bevindingen doorseinen of wat zelfgemaakte foto’s uploaden. www.oostende.be/groenlint

Bredene, statige boerderijen, oude zeedijken en stemmige kanaaloevers Groene 62

Start: Parking Zandstraat, Bredene, lus van 25 km Route: 5 12 26 28 27 24 23 22 13 12 5 Code voor app West-Vlinderen: AdWll

Groene 62

Hagedissen, zwemmen en struikheide

Spoor 62, de lijn Oostende-Torhout, maakte deel uit van het traject Oostende-Ieper-Armentières, een privé-initiatief uit 1867 dat Parijzenaars in een recordtempo naar de opkomende badstad Oostende moest brengen. Dat de seizoensarbeiders zo in omgekeerde richting naar Noord-Frankrijk konden sporen was mooi meegenomen. Slechts honderd jaar na de aanleg van de spoorlijn reed de laatste trein uit. Vandaag vormt de 22 km lange bedding een groene as voor wandelaars en fietsers. Spoor 62 werd de Groene 62.

Het beschermde natuurreservaat D’Heye vind je op de grens van Bredene en De Haan en maakt deel uit van het selecte clubje fossiele duinen. Dankzij zijn kalkarme bodem, tref je hier een aparte plantengroei aan. Daarnaast bewonder je hier ook tal van zwammen, waaronder de felgekleurde wasplaten, niet voor niets de orchideeën van de zwammen genoemd. Om het plaatje compleet te maken, begrazen Konikpaarden het gebied.

Kreken spotten

Het befaamde kanaal Gent-Brugge meandert langs Beernem, Oostkamp, Brugge, Jabbeke, Oudenburg en Oostende en gaat prat op een sensationele geschiedenis. De aanleg van het kanaal zorgde immers voor een veldslag tussen Gent en Brugge. Vandaag kun je hier ook met de fiets heerlijk cruisen. De waterweg is afgezoomd met bomenrijen en in Stalhille houd je

Het Oostendse krekengebied is eigenlijk de som van een aantal deelgebieden (de Zoutekreek-Sluiskreek, de Keignaertkreek en de Zwaanhoek), stuk voor stuk met elkaar verbonden via het Oostendse stadsrandbos. Hier werd het historisch patroon van de oude greppels en kreken hersteld zodat grut-

Sensatie langs het kanaal Gent-Brugge

Zwaanhoek

D’Heye


58

59 halt aan de pittoreske steiger. Het nabijgelegen Paddegat of ‘de plaats waar veel paden kruisen’ was lange tijd heel wat minder populair. Dit ruilverkavelingsgebied stond op 17deeeuwse kaarten al als uitgestrekt moeras vermeld. En tot in 1821 was dit de enige verbinding tussen Brugge en Oostende. Te voet of met paard en kar, elke reiziger moest het Paddegat doorkruisen om in Oudenburg de pont te nemen en de oversteek te maken. Die pont en de griezelige moerassfeer, zijn al lang verdwenen, maar de vele beken, sloten en rietkragen zijn gebleven. Vandaag kun je er wandelen, fietsen, hengelen en zelfs picknicken.

Niet te missen pleisterplekken! Grasduinen Wie even de benen wil strekken, zit goed in Grasduinen, het nagelnieuwe recreatiedomein in Bredene. Te verkennen per mountainbike, fiets of te voet en rijkelijk voorzien van een vijver, tal van sportvelden, een fit-o-meter en diverse speeltoestellen. Tussen de campingzones van de Koningin Astridlaan en de Zandstraat, www.uitinbredene.be Grazende geitjes In en rond ’t Reigershof lopen maar liefst 250 geitjes te mekkeren, een fotogeniek schouwspel! Die geitenbrigade wordt tweemaal per dag gemolken en het biologische resultaat kun je je aanschaffen in het bijhorende kaaswinkeltje. Van jonge geitenkaas (met brandnetel, bieslook, tomaat-basilicum) over oude en belegen geitenkaas, zachte paterskaas tot en met verse geitenkaasjes en feta. En wie zin heeft, kan daarna de geitjes en het nieuwe bezoekerscentrum opzoeken.

‘t Reigershof

’t Reigershof, Polderstraat 4, Klemskerke (De Haan), www.reigershof.be

Piepen in de achtertuin van De Haan Start: Knooppunt 6, Tramhuisje De Haan, lus van 30 km Route: 6 7 13 22 20 15 10 9 6 Code voor app West-Vlinderen: GZpqS

Herberg Driekoningen

is er nog altijd kunst. ’s Zomers organiseert kunstenares Jenny Verplanke immers kunstweken in het oude dorpsschooltje. Een plek waar schilders, beeldhouwers en houtbewerkers elkaar ontmoeten.

Wandelen in de Duinbossen Wist je dat Wenduine en De Haan met elkaar verbonden zijn via 5 km natuurlijke duinbossen? Het duinbossenwandelparcours neemt je mee doorheen dit uitzonderlijke gebied en presenteert, hoog en droog van op de Wenduinse Spioenkopduin, een onvergetelijk panorama! De Duinbossen zijn goed voor 152 hectare. Wie nog adem op overschot heeft kan via de Duinbossenwandelroute (10,3 km) het hele gebied uitgebreid verkennen.

Niet te missen pleisterplek! Glaasje op Wist je dat paardenmelk je weerstand verhoogt, darmflora herstelt, bijzonder voedzaam is en toch licht verteerbaar? Een uitstekend koemelkalternatief dus! In De Vlakte in Vlissegem kun je het hele jaar terecht voor heerlijke, verse paardenmelk! Santé! Paardenmelkerij De Vlakte, Vijfwegenstraat 22, Vlissegem

Duinbossen

Verrassend ingetogen Blankenberge

Prachtig Vlissegem Vlissegem, een van de oudste dorpen aan onze Kust (°988), is niet zo groot. Maar toch loont een passage zeker de moeite! Je fietst voorbij akkers, weides en grachten vol geurige papavers en boterbloempjes. In dit landschap vind je nog enkele bunkers uit de 2de wereldoorlog die deel uitmaakten van een Duitse Batterij en dienden voor de kustverdediging. Je treft er ook de prachtig gerestaureerde schuur “De Schamele Weecke” op het hof Ter Lepelem. Kunstzinnig Houtave Het verstilde Houtave, geprangd tussen Brugge en de Kust, ligt gezapig te soezen in de groene polders. Het kerkje staat in het middelpunt van alle aandacht. Hier helpt de heilige Apollonia tandpijn verdrijven. Wie het liever anders aanpakt, kan zijn kans wagen in één van de herbergen die de kerk omringen. Misschien brengt een boterham met zelfgemaakte boerenpaté in Herberg Drie Koningen ook soelaas? En anders

Devoot Nieuwmunster In Nieuwmunster, goed voor 500 inwoners, gaat de 13deeeuwse Sint-Bartholomeuskerk met alle aandacht lopen. De charmante kerk herbergt één van de merkwaardigste kunstwerken die overgebleven zijn van de contrareformatie: het rozenkransretabel. Hét pronkstuk van de kerk. De 15 paneeltjes stellen evenveel mysteries van de rozenkrans voor.

Start: Knooppunt 32, Station Blankenberge, lus van 21 km Route: 32 31 30 29 18 40 27 28 26 32   Code voor app West-Vlinderen: fGTaY Kennis verzamelen in de Uitkerkse Polder

Vlissegem

Uitkerkse Polder

Wie de natuurmicrobe goed te pakken heeft, kan zich uitleven in de Uitkerkse Polder, met zijn 1.400 hectare een van de laatste grote open polderruimtes aan de Kust en dus uniek in zijn genre. Dankzij zijn vele poelen, sloten en greppels is dit eeuwenoude weidelandschap de broedplaats voor tal van kieviten, grutto’s, scholeksters en brengen ook bedreigde soorten, van kluten over tureluurs tot bruine kiekendieven, hier elk jaar hun jongen groot. ’s Winters strijken hier duizenden ganzen neer, tijdens de lente barst het van verliefde weidevogels. Het hele jaar rond is het hier een gefladder en gekwetter van jewelste. Drie wandelingen en een fietstocht


60

61 zijn onverharde en verharde wandelcircuit tot en met het 6 ha grote speelbos waar ongehinderd geravot, gesjouwd en gespeeld kan worden. Op bezoek bij de monniken

Niet te missen pleisterplek!

Lissewege

doorkruisen het gebied en laten je geregeld halt houden in een van de verborgen kijkhutten. Start je tocht sowieso in het goed uitgeruste bezoekerscentrum om er je uitgebreid te laten informeren en nog een laatste drankje, warm of koud, binnen te gieten voor je op grote natuurexploratie trekt. Kuiperscheeweg 20, Blankenberge, www.uitkerkse-polder.be Sluimerend Zuienkerke “Ik zal voorbij zijn en het dorp zal duren”, staat er op een Zuienkerks monument te lezen en gelijk had Anton Van Wilderode. Al eeuwenlang etaleert dit landelijke gehucht zich elegant tussen de Kust en Brugge en sieren zijn witgekalkte, vaak omwalde hoeves het polderlandschap. Niet toevallig een beschermd dorpsgezicht. Het witte polderdorp Op luttele kilometers van de drukke Kust ligt een verstild, wit polderdorp. Een plek die aan alle postkaartvereisten voldoet. En toch is Lissewege geen ingedommeld toeristendorp dat enkel op zondag volloopt. Het dorp leeft en doet dat vol overgave. En passanten die mogen even van dat onthaastte

Sea Life Dompel je onder in de magische onderwaterwereld van Sea Life Blankenberge en maak kennis met norse haaien, bedreigde zeeschildpadden, sprookjesachtige zeepaardjes en tal van andere fascinerende zeedieren. Dankzij het immense aquarium lijk je zelfs tussen al dat dierengeweld te flaneren. Heb je de zeehondenopvang al gezien? En de roggen, de zeehonden, de otters en de pinguïns al bezocht? Sea Life, Koning Albert I laan 116, Blankenberge, www.sealife.be

De Abdij Ter Doest werd in 1106 gesticht door de Franse Benedictijnen van St.- Riquers in Pothieu. Zo’n 70 jaar later nemen de Cisterciënzers de abdij over en trekken ze nog een refter, een kapittelzaal, enkele slaapzalen, een scriptorium, een bibliotheek en een kerk op. Het gaat de monniken voor de wind want de Ter Doest kerk evenaart de dorpskerk die nochtans boven Lissewege uittorent. Vandaag laat de imposante abdijschuur, opgetrokken in 1275, zich nog bewonderen. De aanpalende abdijhoeve dateert uit de 17de eeuw. Hier huist vandaag het bekende restaurant Hof Ter Doest, een begrip in deze contreien. Je kunt er ook logeren en zelfs genieten van hun gloednieuwe landelijke wellness. Ter Doest, Ter Doeststraat 4, Lissewege, www.terdoest.be

Onverwachte rust Daar waar je het het minst verwacht, tussen het ruwe Zeebrugge en het volkse Blankenberge, netjes omhelsd door de

In de Middeleeuwen was Dudzele een indrukwekkend bedevaartsoord dat mensen van heinde en verre wist aan te trekken. De Sint-Leonarduskerk zou in die tijd zelfs één van de belangrijkste gebouwen van de regio geweest zijn. Alleen de Romaanse ruïne die in de schaduw van de huidige SintPieters-Bandenkerk ligt, herinnert nog aan die bedevaartstijd. In de voormalige pastorie huist nu het heemkundig museum De Groene Tente (Amaat Vynckestraat 2, enkel te bezoeken op afspraak). Je komt er alles te weten over de geschiedenis van Dudzele. Blinken en stinken Het Schipdonk- en Leopoldskanaal staan in het Brugse Ommeland genoegzaam bekend als de Blinker en de Stinker. De kanalen werden halfweg de 19de eeuw gegraven om de afwatering van de Oost-Vlaamse polders te verzekeren en van meet af aan kreeg het Leopoldkanaal dankzij zijn zuiver Meetjeslandwater het flatterende etiket ‘Blinker’. Het Schipdonkkanaal, de link tussen de – toen sterk vervuilde – Leie en de Noordzee werd categoriek verweten een stinker te zijn...

Ter Doest

dorpsleven proeven. Wil je het verstandshuwelijk tussen de Kust en Lissewege ten volle begrijpen, dan moet je allereerst de kerktoren op – goed voor 264 treden – om je te vergapen aan dat eindeloze panorama waarin de haven een hoofdrol speelt. Wie liever beide voeten op de grond houdt, kan rustig kuieren in dit kleine kronkelgehucht met tal van lekkere adresjes. Op bezoek bij de melkboer Oude boterkarnen, melkflessen, kaaspersen tot en met hightech laboratoriummateriaal, je vindt het in dit zuivelmuseum dat maar liefst 5 eeuwen zuivelgeschiedenis belicht. Van koe over boter en kaas tot museum! Zo lekker kunnen de polders smaken.

Niet te missen pleisterplek!

Het Zuivelmuseum, Brugsesteenweg 68, Blankenberge, www.zuivelmuseum.be

Trappen rond het Zeebrugse havengebied Start: Parking Londenstraat, Zeebrugge, lus van 34 km Route: 33 27 24 12 11 41 38 36 33 Code voor app West-Vlinderen: ddwTJ

Ronddolen in Dudzele

kustbaan en zijn parallelle duinenstrook, strekt zich vier kilometer lang een wondermooi natuurreservaat uit. De Fonteintjes bekoort met zijn vijvers, zijn duinrietlanden en … zijn wilde orchideeën die vanaf mei tot juni komen piepen. Reden genoeg dus om via het wandelpad dit natuurgebied te doorkruisen. Vlakbij vind je het Zeebos. Dit jonge bos gooit al zijn troeven in de strijd. Van zijn weides met waterpartijen over

Het Boudewijnkanaal, de loodrechte verbinding met Brugge Al sinds het begin van de 20ste eeuw wordt de haven van Zeebrugge via het Boudewijnkanaal met moederstad Brugge verbonden. Langs het kanaal passeer je mooie kastelen en kasteelhoeven, pittoreske 18de-eeuwse buitenverblijven van de Brugse bourgeoisie.

Infiltreren in havencafeetjes Wie koers zet naar de oude Zeebrugse vismijnsite ontdekt een authentiek vissersgehucht dat, ondanks die internationale zeehaven, zijn charmante zelf is gebleven. En geen vissersgehucht is compleet zonder een collectie nostalgische havencafeetjes zoals De Zeemeermin, De Lichtboeie, De Kuisbank, De Zeepuppe, Sedov en ’t Werftje (Werfkaai 29), onze persoonlijke favoriet. Op elk uur van de dag bevolkt met vissers en dokwerkers. In Zeebrugge wordt bij elke pint ook een handvol garnalen geserveerd en aan de toog van ’t Werftje kun je bovendien een garnalenkroket uit het vuistje verorberen of een torenhoge zeevruchtenschotel bestellen. Zo puur als de zee zelf.


62

Atlantikwall

Met de Vespa door de Zwinstreek bollen Start: aan Knooppunt 45, nabij Zoute Cycles, Bronlaan 6, Knokke-Heist, lus van 47 km Of start: aan Toerisme Damme, Jacob van Maerlantstraat 3, Damme (vlakbij Knooppunt 14) Route: 45 46 51 50 53 98 94 54 57 58 63 14 13 10 12 11 41

OPENLUCHTMUSEUM

RAVERSIJDE OOSTENDE

38 39 40 42 45

Een vespa huren kan bij Zoute Cycles in Knokke-Heist (Bronlaan 6, 0477 62 31 23) of als je in groep bent, bij Toerisme Knokke-Heist (www.knokke-heist.be). Je kan deze tocht eventueel ook aanvatten vanuit Damme, vespa’s kan je huren via de toeristische dienst (www.toerismedamme.be). Wie Knokke-Heist zegt, zegt het Zwin. Een rijk geschakeerd getijdenlandschap, dat aan de ene kant omarmd wordt door het Zoute en aan de andere kant door onze noorderburen. Het eeuwige gevecht tussen de natuurelementen bepaalt het karakter van het Zwin. Hier beleef je de natuur op het scherpst van de snee. ’s Zomers hult lamsoor of zwinneblomme het hele gebied in een paarse gloed, ’s winters kun je tienduizenden vogels uitgebreid gadeslaan bij het broeden, ruien of rusten. Wie het Zwin echt ten volle wil beleven, moet op zondag vroeg uit de veren. Elke zondagochtend, van 10.00 tot 12.00 uur, neemt een enthousiaste gids je onder zijn vleugels. Reserveren hoeft niet! Zwin, Graaf Léon Lippensdreef 8, Knokke-Heist, www.zwin.be Forten en linies Het grensgebied van Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen was wegens zijn militair-strategische ligging eeuwenlang de speeltuin van de Europese grootmachten. Frankrijk, Engeland, Spanje, Duitsland, iedereen wou de Zwinstreek inpalmen. En zo werd het landschap getekend door forten, wallen, vestingsteden, waarvan je de sporen vandaag nog steeds kunt zien. Het bewogen verleden van Sluis Ook de vroegere vestingstad Sluis, zowat de Nederlandse tegenhanger van Damme, kan met een bewogen geschiedenis uitpakken. Vanaf 1387 was de stad de belangrijkste Bourgondische vloothaven. Maar vanaf 1450 ging het dankzij de verzanding van het Zwin, bergaf met Sluis. Tijdens de Tachtighet Zwin

Damme

Niet te missen pleisterplek! Kersenzoet Niets zo heerlijk als een boerderijwinkel. In de Zoete Polder worden dikke donkere kersen gekweekt en wat ’s morgensvroeg geplukt wordt, kun je je wat later al aanschaffen. De kersen die de test niet doorstaan worden op artisanale wijze tot confituur verwerkt, tot sap geperst of omgetoverd tot friszoet kersenbier. Ook ander gezonds uit hun boomgaard kan je hier vinden. Zoete Polder, Hazegrasstraat 85, Knokke-Heist, www.zoetepolder.be

jarige Oorlog speelt Sluis als vestingstad een belangrijke rol en daarna volgt een eigenaarestafette. Oorlogsrestanten in Damme In en rond het stervormige Damme ontdek je restanten van dit eeuwenlange strijdtoneel. Vaak gaat het om 16de- of 17de-eeuwse verdedigingswerken, aangelegd tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De Damse stadswallen, opgetrokken toen de stad in de 16de eeuw als vesting uitgebouwd werd, is een aandachtstrekker (zie pagina 33). Ook rondom Damme vind je tal van eeuwenoude militaire restanten. Forten bedwingen Wie rijdt langs de Damse Vaart richting Brugge en goed oplet, ziet rechts plots een onopvallende pijl die naar het Fort van Beieren wijst. De nooit aangevallen vesting bestond uit een dubbele verdedigingsgordel met een hoge aarden wal en een brede gracht en was zo’n 26 hectare groot. Vandaag kan je het fort, dat als provinciedomein gecatalogeerd werd, nog altijd van zonsopgang tot zonsondergang bezoeken om er te kuieren. En wie daar van dorst gekregen heeft, kan in het aanpalende eetcafé in de hoeve een fris streekbiertje bestellen. Fort van Beieren, Gemene Weidestraat 51, Koolkerke, www.fortvanbeieren.be

De bunkers en loopgraven in het openluchtmuseum vormen samen één van de best bewaarde delen van de beruchte Duitse verdedigingslinie ‘Atlantikwall’. Deze werd gebouwd door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog, van de Frans-Spaanse grens tot in Noorwegen. In het museum bevindt zich ook de enige bewaarde Duitse kustbatterij uit de Eerste Wereldoorlog. Bezoek ook het Memoriaal Prins Karel en het archeologisch museum Walraversijde met vier gereconstrueerde vissershuisjes en een boeiend interactief museum. Erfgoed en Natuur aan Zee

Drie historische musea in een prachtig natuurgebied: Walraversijde, Atlantikwall, Memoriaal Prins Karel open van 23 maart tot en met 11 november 2013: 10.30-17 uur (Walraversijde en Memoriaal: 14-17 uur) weekends, feestdagen en schoolvakanties: 10.30-18 uur schoolbezoeken: mits reservatie vanaf 9 uur info Provinciedomein Raversijde Nieuwpoortsesteenweg 636, 8400 Oostende T 0032 (0)59 70 22 85 F 0032 (0)59 51 45 03 E domein.raversijde@west-vlaanderen.be W www.west-vlaanderen.be/raversijde


64

65

10.00 uur wakker worden in Europa!

In Huis Mulle de Terschueren maak je op een originele manier kennis met Tielt en omgeving via oriëntatiekaarten, virtuele fietsroutes, een interactieve tijdslijn en een elektrobalie die je een overzicht serveert van zowel de natuur­ domeinen als de legendes. Voor nog meer info en het huren van fietsen kun je hier terecht bij Toerisme Tielt. Op de Euro­ pa­­zolder kun je je Europakennis bijscholen, in de Belevings­­ ruimte WO I verneem je dan weer alles over het oorlogs­ onheil dat de streek trof.

1

Dagje in het Tieltse! 2

1

Brugge mag dan de grootste stad zijn van het Brugse Ommeland, ook haar kleinere broertjes en zusjes zijn niet te versmaden en kunnen je makkelijk een dag lang entertainen. Wij trokken naar het Tieltse dat garant staat voor een zeer gevarieerde ontdekkingstocht. Waar anders kun je een pater jezuïet combineren met zwembad­ vertier en een panoramalunch?

Huis Mulle de Terschueren, Ieperstraat 42-46, Tielt, www.toerismetielt.be

11.00 uur klimmen… en lunch with a view

2

Vanuit het centrum zetten we koers naar de Poelberg, goed voor een nijdige klim en een fantastisch zicht. Even binnenlopen in het kleine, maar zeer fijne bezoekerscentrum in het voormalige plattelandsschooltje. Op het menu: het lokale biertje Halleschelle en wat Wallenaer kaas. Wie van het vooruitziende type is, kan zijn picknick verorberen onder de strakke picknickluifel. En waar je ook zit, je geniet steeds van een ongehinderde blik op de omgeving. Van Tielt tot de Vlaamse Ardennen!

Poelberg, Poelberg 1, Tielt, www.poelbergsite.be

14.00 uur

3

2

6

spetteren in de Alk

5

Een duik in het Recreatiebad ‘de Alk’ doet altijd deugd. Het jonge geweld sjeest van de glijbanen of biedt weerwerk in de wildwaterstroom, de rest geniet van wat eenvoudiger spetterplezier. Relaxen in de whirlpool, stoom afblazen in het Turks bad. Het kan hier allemaal, chloorvrij én tegen een vriendenprijsje!

‘de Alk’, Beernemstraat 23, Wingene, www.wingene.be

16.30 uur op bezoek bij een pater jezuïet

6

Doet de naam Ferdinand Verbiest geen belletje rinkelen? Gelukkig ben je ondertussen in Pittem beland waar een bezoekerscentrum aan de man gewijd werd. Ferdinand Verbiest, geboren in 1623, was zowel pater jezuïet, missionaris, astronoom als diplomaat. Hij bracht een belangrijk stuk van zijn leven door aan het keizerlijk hof in China. De ene na de andere uitvinding van de missionaris passeert de interactieve revue en ondertussen krijg je leuke weetjes over het China en Pittem van toen geserveerd!

Dit internationaal bekroonde bloemendorp is bijzonder trots op Briek Schotte, zijn beroemdste inwoner. Zijn nagedachtenis wordt in ere gehouden met het standbeeld IJzeren Briek (Dorpsplein) en het Flandrienhuis (Oud Gemeentehuis, te bezoeken in weekends juli en augustus). Reden genoeg om even te verpozen in dit bloemrijke dorp. Kom ook nog even terug om te Kuren in Kanegem (zie pagina 25).

17.30 uur

4

Twee statige molens, Hostens Molen en de Knokmolen, sieren het grondgebied van Ruiselede. Het zijn allebei gerestau-

7

15.15 uur

Bezoekerscentrum Ferdinand Verbiest, Markt 1, Pittem, www.pittem.be

molenhoppen

5

Hostens Molen, Kruiswegestraat en Knokmolen, Knokstraat 10, Ruiselede, www.ruiselede.be

Flandriens en bloemen bewonderen in Kanegem 3

14.45 uur

4

reerde, beschermde en bedrijfsklare stenen bovenkruiers. De Knokmolen draait meestal op zaterdagnamiddag, Hostens Molen is elke eerste zondag van de maand open. Hou ook even halt in de mooie dorpskern van Ruiselede!

eindigen in ’t Veld

7

Ooit waren deze bossen niet meer dan een heideveld. In de 18de eeuw werd dit gebied ontgonnen en tot bos omgetoverd. In het bos tref je nu vooral eiken, berken, tamme kastanjes, populieren én …. De Keunepupe. Een houten paviljoen middenin ’t Veld waar je geniet van een snack. De kroost kan zich uitleven in de aanpalende speeltuin. De ideale afsluiter!

Provinciaal Domein ’t Veld, Bloemgatstraat, Ardooie, www.ardooie.be


66

67

Tieltse patatjes,

Ga zelf aan de slag met Tieltse patatjes!

Taatjespap

al eeuwenlang befaamd Geen plek waar zoveel aardappelen geteeld worden als in Tielt. En dat al eeuwenlang. Logisch dus dat de Tieltenaars échte aardappeleters zijn. Taatjespap, hutsepot, gevulde aardappelen, ze worden in Tielt hoog in het vaandel gedragen. Maak kennis met een streekproduct dat de hele streek wist te bepalen.

Tielt en de aardappel zijn met elkaar verbonden. Een stevig huwelijk dat door de tijd heen de nodige ups en downs kende. Zo gaat dat nu eenmaal. Dit liefdesverhaal begon in het gezegende jaar 1685. Toen maakte de aardappel zachtjes zijn intrede in Tielt. Het was liefde op het eerste zicht. Met haar lichte zandgrond, gematigd klimaat en zachte invloed van de zee wist Tielt de aardappel onmiddellijk te verleiden tot een langdurige affaire. De geologische en geografische omstandigheden waren dan ook ideaal. Sterker nog, de patat wist het Tieltse landschap meteen naar haar hand te zetten en maakte direct deel uit van de Tieltse eetgewoontes. Voortaan aten de Tieltenaars aardappelen, véél aardappelen. De liefde werd alleen maar groter. Aanvankelijk kweekte zowat elke Tieltenaar

patatjes voor eigen gebruik, maar vanaf de 19de eeuw werd er meer geteeld dan men op kon. Tijd om te exporteren dus! De zaken gingen bijzonder goed en Tielt floreerde op het ritme van de aardappelteelt. Maar middenin de 19de eeuw sloeg het noodlot toe. Vanuit Ierland sloop de aardappelplaag binnen en tussen 1845 en 1850 mislukte de ene na de andere aardappeloogst. 90% van alle aardappeloogsten ging verloren. Voeg daarbij de gedeeltelijke mislukking van de roggeen tarweoogst en de crisis in de huisnijverheid en je krijgt een drama. Nergens steeg het sterftecijfer zo sterk als in Tielt, het hart van de aardappelteelt. Maar Tielt wist zich, eigen aan zijn West-Vlaamse aard, te herpakken. En vandaag worden er weer net zo veel patatjes gegeten en geteeld als vroeger.

Wist je dat? De Tieltenaren zelf verzot zijn op hun aard­appelen? Zo genieten alle leden van De Tieltse Papstampers elke maand van een traditioneel aardappelgerecht. Een gerecht dat steevast door hun Tieltse vrouwen bereid wordt.

Patatjes bij de vleet Aardappelen zijn er bij de vleet. Maar wie échte Tieltse patatten wil eten, kiest voor: Tieltse Primeurkes, rode eerstelingen of de Agila-aardappel. Stuk voor stuk, geboren en getogen in Tielt.

200 gram aardappelen gelijk is aan • 40% van de dagelijkse benodigde hoeveelheid vitamine C • 10 à 15% van de dagelijkse benodigde hoeveelheid magnesium en ijzer • 50% van de dagelijkse benodigde hoeveelheid kalium

Hobbelen over patattenvelden: De Aardappelfietsroute Wie met eigen ogen wil zien hoe het Tieltse landschap geboet­seerd werd door de aardappelteelt, moet de fiets op hoppen. De Aardappelfietsroute passeert eindeloze glooiende aardappelvelden, historische aardappelkelders en enkele imposante aardappelverwerkende bedrijven. De Aardappelhoeve (www.deaardappelhoeve.com) beschikt bijvoorbeeld over maar liefst 180 hectare aardappelvelden, een eigen laboratorium en distributiecentrum en is gespecialiseerd in het telen en verpakken van vele aardappelvariëteiten. Collega Warnez (www.pomtaste.be) teelt, wast, selecteert en verpakt dan weer aardappelen voor de grootdistributie en horeca. Kortom, je komt onderweg alles te weten wat er te weten valt over de Tieltse trots. De Aardappelfietsroute is vanaf mei 2013 te vinden bij Toerisme Tielt en op hun website.

Laureaat van Vlaanderen Lekker Land Vlaanderen Lekker Lan d deed een oproep naar alle steden en gemeenten in Vlaande ren om hun toeristisch-culinaire tro even extra in de verf te zetten, sam en met de lokale horeca. Tielt de ed mee met een project rond Tielts e patatjes en mag zich 2 jaar lang Lau reaat van Vlaanderen Lekker Lan d noemen! www.vlaanderenlekke rland.be

• • • • • • •

700 g aardappelen 1 l karnemelk Nootmuskaat Peper Zout 60 g boter Enkele sneden Wallenaerkaas(*)

1. Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. 2. Verwarm de karnemelk, maar pas op dat de melk niet kookt. Voeg een snuifje peper, zout en nootmuskaat toe. 3. Stamp de aardappelen en giet daarna de karnemelk bij de aardappelpuree. 4. Laat de boter bruinen in een steelpannetje. 5. Maak een kuiltje in de karnemelkaardappeltjes en giet er de gebruinde boter in. 6. Werk af met enkele sneden Wallenaerkaas die je laat smelten op de puree en serveer.

(*) Walle wat? Wallenaer! Wallenaer is een creatie van kaasmeester Van de Walle, de derde generatie die kaashuis Van de Walle bestiert dat sinds 1935 Tielt voorziet van lekkere, bijzondere kazen. Wallenaer is een feestkaas ontwikkeld in 2010 om het 75-jarig bestaan van het kaashuis te vieren. Een mix van rauwe biologische melk en … Halleschelle.

En wat drink je daar bij? Halleschelle! Maak kennis met een bittere, maar lichte Tieltse blondine, afgekruid met koriander en citrus en goed voor 8,5% vol! Of een Tielts ongepasteuriseerd biertje van hoge gisting. Geboren en getogen in Tielt en genoemd naar de klokken van de Tieltse Halletoren. Zin in nog meer Tielt? Toerisme Tielt, Ieperstraat 42-46, Tielt, 051 42 82 55, www.tielt.be


68

69

Laat je verrassen door een streekgids Voor het eerst studeren er streekgidsen af die gespecialiseerd zijn in het Brugse Ommeland. Na een studieparcours van drie jaar mogen ze zich officieel streekkenners noemen. Ze weten je dan ook als geen ander te informeren over de regio. Cultuur, natuur, landschap, kunst en geschiedenis, ze verweven het enthousiast tot een sappig streekverhaal. Met als kers op de taart een handvol spannende anekdotes, een vleugje legendes en een snuifje interessante figuren. Ontmoet de echte kenners van het Brugse Ommeland, met elk hun specialisatie, op www.brugseommeland.be/streekgidsen

Fietsen met kippenvel

Trips met net ietsje meer of de leukste georganiseerde uitstapjes

Altijd al willen meespelen in een detectiveverhaal? Dan is deze groepsuitstap beslist je ding. Je fietst immers langs de plaatsen van delict uit de moorden van Beernem. 22 kilometer griezelen, gruwelen en gissen dus. Onderweg krijg je bij een tiental haltes wat uitleg geserveerd over de moorden, de omstandigheden, de daders en de slachtoffers. Minimum 12 personen, € 12 per persoon, je kunt je eigen fiets meebrengen of ter plekke een stalen ros huren, www.demoordenvanbeernem.be

Wie het zich liever makkelijk maakt, kan een georganiseerde trip in het Brugse Ommeland boeken. Geen gesukkel met kaarten of tickets, maar een gids die je netjes van a naar b leidt en ondertussen ook nog een deskundig woordje uitleg verschaft. Wij selecteerden de leukste trips met ietsje meer!

Op stap met een cafébazin

Origineel dagtrippen

Met de adel in het zadel

Wie de geijkte paden wil verlaten en zijn, klein of groot, gezelschap wil verrassen met een bijzonder originele dagtrip op maat, kan terecht bij streekkenner Magda Vandycke. Met haar bedrijfje Buiten Brugge organiseert ze leuke, verrassende trips in het Brugse Ommeland. Nu eens culinair geïnspireerd, dan weer actief of cultureel. Alles kan en Magda weet als geen ander wat een onvergetelijke daguitstap nodig heeft. Succes verzekerd dus.

Het Brugse gidsencollectief S-Wan laat je even proeven van het betere Brugse buitenleven. Lang geleden verlieten de adellijke Brugse families ’s zomers steevast hun herenhuizen om in de Brugse rand hun zomerkastelen te betrekken. Deze fietstocht troont je mee naar die adellijke vakantieoptrekjes - maar liefst 16 exemplaren - waar je je even aan kunt vergapen. Niet te lang, want er moet ook nog getrapt worden!

www.buiten-brugge.be

Minimum 10 personen, € 110 per groep, op www.s-wan.be vind je nog meer leuke Brugse Ommelandsuggesties

Verlaat de platgetreden paden en verken het zuiden van het Brugse Ommeland via een leuk groepsarrangement. Te voet of per fiets ontdek je samen met familie, collega’s of vrienden een authentiek verhaal uit de streek. Een gids uit het verleden neemt je mee naar vergeten plekjes en laat je kennis maken met het leven van toen, inclusief typische lekkernijen. Nu eens fiets je in het spoor van de Engelse opzichter die toezicht hield op de graafwerken van het kanaal Gent-Brugge, een andere keer wijst Leintje van den Tap, een volkse cafémadam uit Ruiselede, je de plezante weg. ‘In de voetsporen van...’

Keuze uit acht verrassende groepsarrangementen, vanaf € 50 per groep en € 3,50 per deelnemer, www.brugseommeland. be/indevoetsporenvan

Retro snorren Solo, met twee of in groep het Brugse Ommeland verkennen met een retro scooter. Geef toe, dat klinkt bijzonder goed. Scoot and Go laat je snorren door Gistel en Zevekote om na een kustommetje via Jabbeke opnieuw het Brugse Ommeland binnen te rijden. ’s Middags kun je uitgebreid lunchen, opteren voor een authentieke trattoria of genieten van je eigen picknick. Vanaf € 65 per persoon, www.scootandgo.be


70

71

In het spoor van de gids Klaar om te fietsen, maar geen zin om zelf je weg te zoeken? Sluit dan aan bij een van de begeleide fietstochten die vanuit Brugge het Ommeland verkennen. The Pink Bear Bike Tours nemen je mee voor een unieke poldertocht (www.pinkbear.freeservers.com). The Green Bike Tour (050 61 26 67) vertrekt van april tot oktober elke ochtend om 10.00 uur aan het Concertgebouw. Nieuw zijn de tandemtochten! Quasi Mundo Biketours (050 33 07 75, www.quasimundo.com) verzamelt van maart tot november elke middag om 13.00 uur op de Burg. Reserveren is aangeraden!

Toerisme Brugse Ommeland Westtoer, Koning Albert I-laan 120, 8200 Brugge T +32 (0)50 30 55 00 info@brugseommeland.be www.brugseommeland.be

Vanaf € 15

Toerisme Beernem Schepenhuys Markt 1, 8730 Beernem (Oedelem) T +32 (0)50 78 86 24 toerisme@beernem.be www.beernem.be

Bollen naar Damme Oude kroegen en wijze verhalen Een Brugs streekbiertje proeven in een Brugse bruine kroeg, het zou een must moeten zijn voor al wie Brugge bezoekt. Een gids neemt je tijdens deze tocht onder zijn vleugels en trakteert je niet alleen op gerstenat, maar ook op sappige verhalen. Je hopt van het ene naar het andere café en wordt er in een authentieke ambiance ondergedompeld. Santé! Minimum 12 personen, € 15 per persoon, inclusief twee consumpties, www.q-rius.be

Ommetoertjes in het Brugse Ommeland Sommige prachtige plekjes kan je niet bezoeken of misschien af en toe als geleide groepsuitstap. Niet zo met onze Ommetoertjes! We stelden een prachtig programma samen met zondagse fiets- en wandeltochtjes waar iedereen kan op inschrijven. Gesloten deuren gaan open en spannende verhalen worden verteld. Een smakelijk streekproevertje maakt telkens het geheel af! Voor slechts € 5 per persoon, kinderen gratis. www.brugseommeland.be/ommetoertjes

Meer weten? Laat je verder informeren over het Brugse Ommeland bij de diensten voor toerisme of ga naar www.brugseommeland.be

Maak je het jezelf liever makkelijk? Laat je dan rondrijden in een minibus. De Sightseeing Line vertrekt vanaf april tot en met september elke dag om 16.00 uur op de Markt van Brugge en voert je twee uur lang rond in Damme. Terugkeren doe je met de Lamme Goedzak waarna de minibus je opnieuw op de Markt dropt. Volwassenen betalen € 24, www.citytour.be

Toerisme Ardooie Polenplein 15, 8850 Ardooie T +32 (0)51 74 40 40 info@ardooie.be www.ardooie.be

Bezoekerscentrum Bulskampveld Bulskampveld 9, 8730 Beernem T +32 (0)50 55 91 00 bulskampveld@west-vlaanderen.be www.west-vlaanderen.be/ bulskampveld Infokantoren Brugge Markt 1 (Historium) ‘t Zand (Concertgebouw) Stationsplein (Station) T +32 (0)50 44 46 46 toerisme@brugge.be www.brugge.be/toerisme Provinciaal Informatie­ centrum Tolhuis Jan Van Eyckplein 2, 8000 Brugge T +32 (0)800 20 021 provincie@west-vlaanderen.be www.west-vlaanderen.be/ informatiecentrum Toerisme Damme Huyse de Grote Sterre Jacob van Maerlantstraat 3, 8340 Damme T +32 (0)50 28 86 10 toerisme@damme.be www.toerismedamme.be

Toerisme Gistel AC Heyvaertlaan 18, 8470 Gistel T +32 (0)59 27 02 17 toerisme@gistel.be www.gistel.be Toerisme Ichtegem Stationsstraat 1, 8480 Ichtegem T +32 (0)59 34 11 39 cultuurdienst@ichtegem.be www.ichtegem.be Toerisme Jabbeke Dorpsstraat 3, 8490 Jabbeke T +32 (0)50 81 02 11 toerisme@jabbeke.be www.jabbeke.be Permekemuseum Gistelsteenweg 341 8490 Jabbeke T +32 (0)59 50 81 18 Toerisme Lichtervelde Marktplaats 2, 8810 Lichtervelde T +32 (0)51 72 94 41 bart.vereecke@lichtervelde.be www.lichtervelde.be VVV Lissewege Oude Pastoriestraat 5, 8380 Lissewege T +32 (0)50 55 29 55 M+32 (0)486 26 46 71 www.lissewege.be Vrijetijdsloket OostCampus Siemenslaan 1, 8020 Oostkamp T +32 (0)50 81 99 00 toerisme@oostkamp.be Bibliotheek-infopunt Kapellestraat 19, 8020 Oostkamp T +32 (0)50 81 99 30 bibliotheek@oostkamp.be www.oostkamp.be Toerisme Oudenburg Marktstraat 25, 8460 Oudenburg T +32 (0)59 56 84 00 toerisme@oudenburg.be

www.oudenburg.be

KUST

Toerisme Pittem Markt 1, 8740 Pittem T +32 (0)51 46 03 51 toerisme@pittem.be www.pittem.be

Toerisme Blankenberge Leopold III-plein, 8370 Blankenberge T +32 (0)50 41 22 27 toerisme@blankenberge.be www.blankenberge.be

Toerisme Ruiselede Markt 1, 8755 Ruiselede T +32 (0)51 70 84 10 toerisme@ruiselede.be www.ruiselede.be Toerisme Tielt Huis Mulle de Terschueren Ieperstraat 42-46, 8700 Tielt T +32 (0)51 42 82 55 toerisme@tielt.be www.tielt.be Infopunt Poelberg Poelberg 1, 8700 Tielt T +32 (0)477 50 06 76 info@poelbergsite.be www.poelbergsite.be Toerisme Torhout Kasteel Ravenhof Ravenhofstraat 5, 8820 Torhout T +32 (0)50 22 07 70 toerisme@torhout.be www.toerismetorhout.be Toerisme Wingene Oude Bruggestraat 13, 8750 Wingene T +32 (0)51 65 00 62 toerisme@wingene.be www.wingene.be Vrijetijdswinkel Uit in Zedelgem Snellegemsestraat 1, 8210 Zedelgem T +32 (0)50 28 86 05 toerisme@zedelgem.be www.zedelgem.be Toerisme Zuienkerke Kerkstraat 17, 8377 Zuienkerke T +32 (0)50 43 20 50 annie.allemeesch@zuienkerke.be www.zuienkerke.be

Toerisme Bredene Kapelstraat 76, 8450 Bredene T +32 (0)59 56 19 70 toerisme@bredene.be www.uitinbredene.be Toerisme De Haan Gemeentehuis Leopoldlaan 24, 8420 De Haan T +32 (0)59 24 21 34 toerisme@dehaan.be www.visitdehaan.be Toerisme Knokke-Heist Zeedijk Knokke 660, 8300 Knokke-Heist T +32 (0)50 63 03 80 toerisme@knokke-heist.be www.knokke-heist.be Toerisme Oostende Monacoplein 2, 8400 Oostende T +32 (0)59 70 11 99 info@visitoostende.be www.visitoostende.be Toerisme Zeebrugge Zeedijk, Badengebouw, 8380 Zeebrugge T +32 (0)50 44 46 46 toerisme@brugge.be www.brugge.be/zeebrugge Voortaan vind je onze publicaties ook bij de Infopunten Toerisme in restaurants en cafeetjes. Meer weten? Surf naar ‘Info­ kantoren’ op onze website www.brugseommeland.be.


73

Maart > december 2013

Ommetoertjes Van maart tot december hebben we een prachtig programma aan ‘Ommetoertjes’ voor je samen gesteld. Dit zijn zondagse fiets- en wandeltochtjes waar iedereen kan op inschrijven. Gesloten deuren gaan open en spannende verhalen worden verteld. Een smakelijk streekproevertje maakt telkens het geheel af! Voor slechts € 5 per persoon, kinderen gratis. www.ommetoertjes.be

Iedereen Flandrien In 2013 is het 100 jaar geleden dat de eerste Ronde van Vlaanderen werd gereden. Om dat te vieren organiseren we onder de titel ‘Iedereen Flandrien’ allerlei activiteiten. Al wie fietst willen we laten kennismaken met de heroïsche wielerverhalen en de fietstroeven van het Brugse Ommeland en de Leiestreek. Zes fietslussen (vanaf 30 km) met tal van blikvangers onderweg, een mobiele app en boeiende website én tentoonstellingen laten je kennis maken met wielerhelden en koersweetjes. Daarnaast is er ook een uitgebreide activiteitenkalender te vinden via de website van het project! Zeker te checken! www.iedereenflandrien.be

Markt

Cultuur

Waar je ook heen wilt in het Brugse Ommeland, je kunt je bestemming steeds makkelijk bereiken met De Lijn. Als je reist met de bus of de Kusttram, vermijd je parkeerproblemen en files. Op www.delijn.be vind je alle informatie over vervoerbewijzen, voorverkooppunten, dienstregelingen. Je kunt er bovendien eenvoudig je reisroute plannen, zodat je direct weet welke bus je waar en wanneer moet nemen. Laat je auto dus even thuis en hop op de bus!

Boekenmarktconcerten

Elke 2de zondag v/d maand / Damme Concertreeks van jan tot apr & okt tot dec www.toerismedamme.be Traditie

Carnaval Zwevezele

10 feb / Zwevezele / Het grootste carnaval van midden West-Vlaanderen www.carnavalzwevezele.be Cultuur

Bal Rat Mort

2 mrt / Oostende / Thema ‘Land of the Maharaja’ www.kursaaloostende.be Traditie

Carnaval Tielt

3 mrt / Tielt / www.tielt.be Culinair

Brugge Culinair

15 –17 mrt / Brugge / Gratis beurs voor fijnproevers, Site Oud-Sint-Jan www.bruggeculinair.be Actief

Ommetoertje

17 mrt / Brugse Ommeland www.brugseommeland.be Cultuur

Tentoonstellingen Damme

28 mrt – 29 sep / Damme Kunstenaars stellen tentoon in stadhuis www.toerismedamme.be Actief

Hop op de bus!

Boekenmarkt

Elke 2de zondag v/d maand / Damme www.toerismedamme.be

Ronde van Vlaanderen

31 mrt / Brugge Wielerklassieker met start in Brugge www.rondevanvlaanderen.be

Feestjaar Ferdinand Verbiest

Cultuur

Apr – sep / Pittem / Diverse activiteiten www.pittem.be Actief

Ommetoertje

7 apr / Brugse Ommeland www.brugseommeland.be Cultuur

More Music!

10 - 13 apr / Brugge Festival rond uiteenlopende muziekstijlen www.concertgebouw.be

Cultuur

Mooov

18 – 28 apr / Brugge / Wereldfilmfestival in Cinema Lumière / www.mooov.be Actief

Ommetoertje

21 apr / Brugse Ommeland www.brugseommeland.be Erfgoed

Erfgoeddag

21 apr / Brugse Ommeland Thema ‘Stop de tijd!’ / www.erfgoeddag.be Cultuur

pARTcours

4 – 12 mei / Loppem Route rond beeldende kunst www.zedelgem.be

Erfgoed

Dag van het Kasteel

20 mei / Torhout & Zedelgem www.toerismetorhout.be / www.zedelgem.be Actief

Oostende voor Anker

23 – 26 mei / Oostende / Groots maritiem evenement / www.oostendevooranker.be

Gezinshappening Landschapspark Bulskampveld

Actief

26 mei / Doomkerke www.landschapspark-bulskampveld.be Culinair

Bierfestival

1 jun / Wenduine / www.dehaan.be Cultuur

Zandsculpturenfestival

44ste Internationale Tweedaagse van Vlaanderen

1 jun – 30 sep / Blankenberge Thema ‘Sandmuseum’ / www.zandsculptuur.be

4 – 5 mei / Blankenberge / Wandelevenement www.2daagse.be

Actief

Actief

Actief

Ommetoertje

5 mei / Brugse Ommeland www.brugseommeland.be Traditie

De Ommegang

5 mei / Lissewege Eeuwenoude jaarlijkse Maria-Ommegang www.lissewege.be Traditie

Heilig Bloedprocessie

Hemelvaartsdag, 9 mei / Brugge Processie rond reliek v/h Heilig Bloed www.brugge.be Traditie

Folkloristische havenfeesten

9 – 12 mei / Blankenberge www.havenfeesten.be Markt

Hof en Huis

17 – 20 mei / Aartrijke / Tuin-, interieur- en lifestylebeurs / www.hofenhuis.be Erfgoed

Romeins weekend

18 – 20 mei / Oudenburg In het Romeins Archeologisch Museum www.ram-oudenburg.be Actief

Ommetoertje

19 mei / Brugse Ommeland www.brugseommeland.be

Ommetoertje

2 jun / Brugse Ommeland www.brugseommeland.be Traditie

Sacramentsprocessie

2 jun / Zuienkerke / Traditie sinds 1575 www.zuienkerke.be Actief

Open Tuin Dagen “Loverlij”

8 – 9, 15 – 16, 22 – 23 jun / Jabbeke Droomtuin van 1001 rozen / www.loverlij.be Actief

Ommetoertje

16 jun / Brugse Ommeland www.brugseommeland.be Actief

Highlandgames en Schotse markt

23 jun / Snellegem www.jabbeke.be Cultuur

Ferme Festival

23 jun / Brugse Ommeland Cultuur op de boerderij www.onthaalopdeboerderij.be Traditie

Paardenmarkt

29 jun / Torhout / Al eeuwenlang wereldbefaamd www.torhout.be Cultuur

Feest in ’t Park

29 jun / Brugge Gratis wereldmuziekfestival www.feestintpark.be

Kalender 2013

Kalender 2013

72


75

Markt

Geitenmarkt

30 jun / Ichtegem / Met 100% West-Vlaams smuldorp www.ichtegem.be Markt

Zandfeesten

30 jun, 4 aug en 22 sep / Brugge Antiek- en brocantemarkt / www.brugge.be Cultuur

Internationaal Cartoonfestival

1 jul – 30 sep / Knokke-Heist Sublieme cartoontentoonstelling www.cartoonfestival.be Cultuur

Zomer in Ichtegem

1 jul - 31 aug / Ichtegem / Kunsttuinenparcours www.zomerinichtegem.be Actief

Kids@Oostende

1 – 7 jul / Oostende Speelse en creatieve activiteiten voor kids www.visitoostende.be Actief

Europafeesten

5 – 7 jul / Tielt / Intern. openluchtspektakel www.tielt.be Actief

Ommetoertje

7 jul / Brugse Ommeland www.brugseommeland.be Traditie

Sint-Godelieveprocessie

7 jul / Gistel / www.gistel.be Cultuur

Vurige Maandagen

Elke ma van 8 jul tot 15 aug / Oostende Vuurwerkfestival / www.oostende.be Cultuur

Beelden in het Witte Dorp

12 jul – 8 sep / Lissewege / Openluchtexpo www.lissewege.be Cultuur

Cactusfestival

12 - 14 jul / Brugge Sfeervol openluchtmuziekfestival www.cactusfestival.be Cultuur

Theater Boulevard

13 jul / Bredene / Intern. straattheaterfestival www.theaterboulevard.be Actief

Reuzenfeesten

13 – 14 jul / Wenduine / Folklorefeest met reuzenommegang / www.dehaan.be

Actief

Navy Days

13 – 14 jul / Zeebrugge Indrukwekkende schepen bezoeken www.brugge.be/zeebrugge Traditie

Zotte Maandag

15 jul / Pittem / Stoet, kermis / www.pittem.be Cultuur

Kneistival

15 – 21 jul / Knokke-Heist Gratis rock- en popfestival / www.knokke-heist.be Cultuur

Internationaal Vuurwerkfestival

19, 21, 23, 25 en 27 aug / Knokke-Heist Vuurwerkshow in Duinbergen www.knokke-heist.be

Brugge Tripel Dagen Vlaanderen Zingt

Actief

19 – 21 jul / Brugge / www.bruggetripeldagen.be / www.vlaanderenzingt.be Cultuur

Woosha!

20 jul / Oostende / Muziek op het strand www.woosha.be Actief

Ommetoertje

21 jul / Brugse Ommeland www.brugseommeland.be Actief

Boulevard 2013

21 – 22 jul / De Haan / Intern. festival rond straatentertainment / www.dehaan.be Cultuur

Klinkers

26 jul – 10 aug / Brugge / Concerten met als afsluiter openluchtdansfeest / www.klinkers-brugge.be Cultuur

Artists@Work

27 – 28 jul / Damme / Kunsthappening op de Markt / www.toerismedamme.be Actief

Oostkamp Zomert

augustus / Oostkamp / Zomerse evenementen www.oostkamp.be Cultuur

Theater aan Zee

1 – 10 aug / Oostende / Theater- en muziekfestival / www.theateraanzee.be Cultuur

MAfestival

2 - 11 aug / Brugge / Klassieke concerten in Brugge / www.mafestival.be

Erfgoed

Trammelant

3 aug / De Haan / Evocatie van de tijd van toen / www.dehaan.be Actief

Ommetoertje

4 aug / Brugse Ommeland www.brugseommeland.be Cultuur

MAfestival Lissewege

4 aug / Lissewege /Oude muziek in Lissewege / www.mafestival.be Traditie

Paardenwijding

4 aug / Snellegem / Wijding van paarden en allerhande voertuigen / www.jabbeke.be Cultuur

Afro Caribbean Festival

9 – 10 aug / Bredene / Afrikaanse keuken, cultuur en zwoele beats / www.afrocaribbean.be Markt

DammeBoekenZoeken

10 – 15 aug / Damme www.toerismedamme.be Actief

Vélo Baroque

11 aug / Brugse Ommeland / Muzikaal fiets­ parcours in het kader van 50ste MAfestival www.mafestival.be Cultuur

Art Nocturne Knocke

11 – 19 aug / Knokke-Heist Kunst- en antiekbeurs / www.knokke-heist.be Markt

Internationale Rommelmarkt

15 aug / Oudenburg / www.oudenburg.be Traditie

Lichtfeest

16 – 17 aug / Lissewege Vuur en spektakel /www.lissewege.be Traditie

Reiefeest

16 – 18, 23 – 24 aug / Brugge / Sfeerfol klank- en lichtspektakel www.brugge.be Actief

‘Tis Nature’s Voice 11 augustus MAfestival trekt erop uit. Het gloednieuwe concept Vélo Baroque combineert oude muziek met een fietstocht door het Brugse Ommeland. Acht concerten op bekende en minder bekende locaties markeren een lus van 30 km rond Brugge, Damme en Oostkerke. Deze concerten worden herhaald, zodat iedereen de route op zijn eigen tempo kan afleggen. Vélo Baroque, in het kader van de 50ste editie van het MAfestival, van 2 t.e.m. 11 augustus www.mafestival.be

Kunstroute Zuienkerke

10-11, 15, 17 - 18 aug / Zuienkerke Kunstfietsroute / www.zuienkerke.be Cultuur

Vélo Baroque

Ommetoertje

18 aug / Brugse Ommeland www.brugseommeland.be

Actief

Oude Klepper Parade

19 aug / De Haan /Motorrondrit door de polders / www.dehaan.be Cultuur

Nacht van Jabbeke

24 aug / Jabbeke / Gratis muziekfestival www.nachtvanjabbeke.be Traditie

Bloemencorso

25 aug / Blankenberge / Dit jaar ‘Corso Chantant’ www.blankenberge.be Cultuur

Kunstroute langs kasteelparken

31 aug – 1 sep, 7 – 8 sep / Oostkamp www.oostkamp.be Cultuur

Filmfestival Oostende

6 – 14 sep / Oostende / (Inter)nationaal filmfestival met uitreiking van de Ensors www.filmfestivaloostende.be

Kalender 2013

Kalender 2013

74


BON

76

Kalender 2013

Genieten van 100% West-Vlaamse Actief

Ommetoertje

8 sep / Brugse Ommeland www.brugseommeland.be Erfgoed

Open Monumentendag

8 sep / Brugse Ommeland Thema ‘Best of 25 jaar OMD’ www.openmonumenten.be Cultuur

Zilleghem Folk

14 sep / Loppem / Kasteelpark van Loppem www.zilleghemfolk.be Actief

Kroenkelen en autoloze zondag

15 sep / Brugge / Fiets- en wandelevenement www.brugge.be/autolozezondag www.brugge.be/kroenkelen

98ste Kampioenschap van Vlaanderen

Actief

20 sep / Koolskamp Koersevenement Koolskamp Koers www.kampioenschapvanvlaanderen.be Actief

Ommetoertje

22 sep / Brugse Ommeland www.brugseommeland.be Culinair

KOOKEET

28 – 30 sep / Brugge / Proeven van gerechtjes van topchefs / www.kookeet.be Cultuur

Jazz Brugge

3 – 6 okt / Brugge / Vierdaags festival vol Europese jazzconcerten / www.jazzbrugge.be Actief

Halloween in Oostende

5 okt – 3 nov / Oostende / Met Fort Napoleon als Griezelfort / www.halloween-oostende.be Actief

Ommetoertje

6 okt / Brugse Ommeland www.brugseommeland.be Culinair

Buren bij Kunstenaars

18 – 20 okt / Brugse Ommeland www.burenbijkunstenaars.be Traditie

Hoeveproducten in het Brugse Ommeland

Paardenzegening

20 okt / Torhout / www.toerismetorhout.be Actief

Ommetoertje

IN HET BRUGSE OMMELAND

20 okt / Brugse Ommeland www.brugseommeland.be Cultuur

24 okt – 2 nov / Brugge / www.rrfff.be Actief

BON

Ommetoertje

3 nov / Brugse Ommeland www.brugseommeland.be Traditie

Sint-Maartensstoet Ommetoertje

17 nov / Brugse Ommeland www.brugseommeland.be Markt

GRATIS

Cultuur

BON

Sint-Laurentiusommegang

19 okt / Bekegem / www.ichtegem.be

Dagelijks: 10 -12u en 14 -17u30

€1,75 i.p.v. €3,5 (26 tot 60 j.)

BON

Ommetoertje

Di: 14u30-19u30, wo: 14u30-19u; vr: 18u30-01u, za: 14u30-01u, zo: 11u-22u30

Ommetoertje

1 x huisbrouwsel ‘tzelste’ betalen = 1 gratis

15 dec / Brugse Ommeland www.brugseommeland.be

Oostmolensite Bezoekerscentrum en wielermuseum Warandestraat 29a 8470 Gistel T 059 27 02 17 (dienst toerisme) toerisme@gistel.be www.gistel.be van 1/04 tot 31/10: zo 14 -18u; paas- en zomervakantie dagelijks van 14 -18u (uitgezonderd woe)

Zedelgemsesteenweg 58 8480 Eernegem T 0496 38 20 12 info@herdershoeve.be www.deherdershoeve.be

December Dance

1 dec / Brugse Ommeland www.brugseommeland.be Actief

De Herdershoeve

Sincfala, Museum van de Zwinstreek Pannenstraat 140 8301 Knokke-Heist T 050 53 07 30 F 050 63 04 06 sincfala@knokke-heist.be www.sincfala.be www.zwinstreek.eu

alle musea open van 10u30-18u

dec / Brugge / Concertgebouw www.decemberdance.be Actief

BON

Combiticket (voor de drie musea) € 8,10 i.p.v. € 9,75  Ticket per museum: €5,40 i.p.v. € 6,50

Winterwandelingen

Elke zondag van dec / Damme Verkenning van het Natuurreservaat De Stadswallen / www.toerismedamme.be

Provinciedomein Raversyde Atlantikwall,

Schoolvakanties, weekends, feestdagen:

Damse Polderbeurs

29 nov – 1 dec / Damme www.toerismedamme.be Actief

* Tot zolang de voorraad strekt, bij één van de deelnemende hoeveproducten, max. 1 bon per persoon.

Walraversijde, Memoriaal Prins Karel Nieuwpoortsesteenweg 636 8400 Oostende, T 059 70 22 85 domein.raversijde@west-vlaanderen.be www.west-vlaanderen.be/raversijde 23 maart - 11 november Weekdagen Atlantikwall: 10u30-17u Walraversijde & Mem. Prins Karel: 14 -17u

9 nov / Ardooie / www.sintmaartensstoet.be Actief

Ontvang € 1,00 KORTING & een GRATIS ovenschaaltje* bij aankoop van € 10,00 aan hoeveproducten.

Razor Reel Fantastic Film Festival

Damme culinair

6 okt / Damme / www.toerismedamme.be Cultuur

Traditie

Gratis koffie bij maaltijd of snack

Nieuwsbrief Brugse Ommeland In de loop van het jaar komen er steeds evenementen en activiteiten bij. Wil je op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief via www.brugseommeland.be.

Het  Moment BON

De moorden van Beernem-fietstocht T 09 372 05 88 katrien@ryserhove.be www.demoordenvanbeernem.be

€10 per persoon (inclusief drankje) i.p.v. €12 Zaak: De Zutter Het boek is nu te koop!

BON

Abdij Ten Putte

Sint-Godelievemuseum Abdijstraat 84 8470 Gistel T 0479 79 08 89 toerisme@gistel.be www.gistel.be van 1/04 tot 31/10: 10 -12u en 14 -18u; za, zo & ma: gesloten in voormiddag

1 betalen =1 gratis Normaal € 1,5


BON

BON

Koning Albert I Laan 116 8370 Blankenberge T 050 42 43 00 info@sealife.be www.sealife.be

Koop lokaal en ondersteun duurzame landbouw! Bezoek één van de onderstaande hoeveadresjes waar je verse hoevezuivel(desserten) of verfijnde vleeswaren kan vinden. Ruil deze bon in bij volgende hoeveproducenten: Hoevewinkel Milki • Steenstraat 7 • 8470 • Zevekote • www.milki.be De Bossneppe • Kortrijkstraat 16 • 8810 • Lichtervelde • www.debossneppe.be Hof ter Caleshoek • Kaleshoek 1 • 8340 • Lapscheure • www.hoftercaleshoek.weebly.com Hoeveslagerij Bonne • Moerkerkesteenweg 3A • 8340 • Damme • www.slagerijbonne.be De IJshoeve • Oude Damse Weg 2A • 8340 • Vivenkapelle • www.deijshoeve.be Baliehof • Gistelsesteenweg 577 • 8490 • Jabbeke • www.baliehof.be Het Merelhof • Merelstraat 5 • 8810 • Lichtervelde • www.hetmerelhof.be Ontdek www.100procentwest-vlaams.be

Sea Life Blankenberge

Oostendestraat 390, 8820 Torhout T 050 22 07 70 toerisme@torhout.be www.toerismetorhout.be Openingsuren: Apr, mei, jun en sep: open op woensdag en zondag van 13.30 - 17.30 uur Jul - aug: open vanaf woensdag tot en met zondag van 13.30 - 17.30 uur (behalve 1ste zaterdag van de maand) 3de zondag van de maand met gids Info: www.toerismetorhout.be/ torhoutse-zondagen

Elke dag open vanaf 10u (met uitzondering van 25 december). Zie www.sealife.be voor onze sluitingstijden

25% korting

volw. €12,75 i.p.v.€17 kind (3-12j.) €10,13 i.p.v. € 13,50

IN HET BRUGSE OMMELAND

Geldig tot 31/01/2014

BON

Seafront Zeebrugge

volw.: € 3 i.p.v. € 5 kind (3-12j): € 1

BON

Vismijnstraat 7, 8380 Zeebrugge T 050 55 14 15, info@seafront.be www.seafront.be

In Museum Sincfala ontdek je de boeiende en woelige

De Atlantikwall is één van de topattracties aan de Kust en

geschiedenis van 2000 jaar Zwinstreek en dompel je je

één van de drie musea op het Provinciedomein Raversijde,

onder in het harde leven van de vissers en hun familie.

de ideale plek om de sfeer van de langste dag te proeven.

In de museumtuin ligt de oude garnaalschuit Jessica.

Bezoek ook het archeologisch museum Walraversijde met

Kinderen leggen een apart parcours af. In het Oud

de 4 gereconstrueerde middeleeuwse vissershuisjes en het

Elke dag doorlopend van 10 -17u. aangepaste winteruren: zie www.seafront.be

Schoolgebouw kunnen ze op de zolder aan de slag.

Memoriaal van Prins Karel over zijn leven en dat van zijn

volw.€ 10 i.p.v. €12,50

familie.

60+/studenten en mindervaliden:

Kasteel Wijnendale

S-wan Vlamingstraat 35 8000 Brugge T 0499 72 37 10 info@s-wan.be www.s-wan.be

€10 op groepsprijs Normaal € 75 1 bon per groep

€ 8,50 i.p.v. €11 kind <12j: € 6,50 i.p.v. € 9 Geldig tot 31/01/2014

Geldig tot 11/11/2013

kinderen <1m gratis.

BON Door zijn dubbele functie van graan- en oliemolen is de

Tal van mogelijkheden voor een avondje uit, al uw feesten,

Oostmolen een uniek exemplaar onder de staakmolens. In

een gezellige namiddag… Een eenvoudige eetkaart met

het bezoekerscentrum verneem je meer over de boeiende

ribbetjes, spaghetti, ‘boerestutte’, kaasdegustaties en

Gistelse molengeschiedenis. In 2011 werd op de molensite

tafelbarbecue. Daarnaast een uitgebreide, verse tearoom.

een museum geopend over de wielerprestaties van

De grote speeltuin en de ligging langs de Groene 62 zijn

tourwinnaar Sylvère Maes en Johan Musseeuw.

troeven die er voor zorgen dat iedereen zijn gading vindt op

Geldig tot 31/01/2014

De schilderachtige abdij Ten Putte is gelegen op de plaats

Moordroute

waar Sint-Godelieve leefde en in 1070 vermoord werd in

Fietstocht voor groepen langs de plaatsen delict uit het

opdracht van haar echtgenoot Bertolf. De abdij heeft een

waargebeurde verhaal over de ‘Moorden van Beernem’.

modern onthaalcentrum met cafetaria alsook een aantrek-

Uw gids is Katrien Ryserhove.

kelijk, vernieuwd museum.

Zij voert de spanning op bij elke stop!

Kasteel en doolhof Loppem Steenbrugsestraat 26, 8210 Loppem T 050 28 86 00 toerisme@zedelgem.be www.kasteelvanloppem.be Van de paasvakantie tot en met de herfstvakantie Voor exacte uren: www.zedelgem.be

€ 0,50 korting

op een combiticket voor een bezoek aan het kasteel en doolhof

Geldig tot 31/01/2014

Geldig tot 31/01/2014

Bruges Ballooning Firma: Real Ballooning Pachtgoedstraat 9 9220 MOERZEKE T 0475 972 887 info@bruges-ballooning.com www.bruges-ballooning.com Maart t/m oktober: elke dag

Ballonvaart over Brugge

€145 i.p.v. €170

incl. pick-up and return van het stadscentrum

€1,5 i.p.v. € 2,5 BON

Lengte: 23 km • Duur: 4u (met minstens 1 sanitaire stop)

BON

Jacob Van Maerlantstraat 3 8340 Damme T 050 28 86 10 uilenspiegelmuseum@damme.be www.toerismedamme.be 16/04 -15/10: Ma-vr: 9 -12u & 14 -18u Weekend: 10 -12u & 14 -18u 16/10 -15/04: Ma-vr: 9 -12u & 14 -17u Weekend: 14 -17u (gesloten op kerst- en nieuwjaarsdag)

de Herdershoeve. Onze activiteiten op www.cultuursjok.be

Geldig tot 31/01/2014

Uilenspiegelmuseum

BON

Speeloase De Wonderlamp Dorpwegel 4 8211 Aartrijke info@dewonderlamp.be www.dewonderlamp.be Wo-, za- en vakantiedagen: 13u-18u Zo- en feestdagen: 12u-19u

€5  i.p.v.  € 6


Ontdek de 1000-jarige geschiedenis van Kasteel Wijnendale.

Meer dan 50 aquaria tonen de mysterieuze onderwaterwe-

In het Kasteelmuseum daal je steeds dieper af in de tijd,

reld: van spectaculaire haaien in de haaientunnel, beruchte

van de familiegeschiedenis van de huidige Kasteelheer over

piranha’s en zeepaardjes tot het zeehondenopvangcentrum.

de Koningskwestie, de Neuburgs, Maria van Bourgondië,

Met meer dan 2500 dieren biedt SEA LIFE een prachtige

1302 tot de Jaarmarkten en Robrecht De Fries. Levensgrote

staalkaart van de 7 wereldzeeën.

afbeeldingen, getuigenissen, touchscreens en een film

Bij afgifte van deze bon krijgen maximaal vier personen 25% korting op de entreeprijs zoals vermeld aan de kassa van SEA LIFE Blankenberge. Deze bon is enkel geldig aan de kassa en niet geldig in combinatie met voorverkoop en/of online tickets of in school- of groepsverband. Ook is de bon niet cumuleerbaar met andere acties en/of kortingen. De korting is niet terugbetaalbaar. Deze bon is geldig tot en met 31/01/2014. V.U.: F. Cornelissen, SEA LIFE Blankenberge, Koning Albert I Laan 116, 8370 Blankenberge.

brengen dit waterslot tot leven. De Spookjesspeurtocht leidt kinderen langs de mysteries van het kasteel en zijn bewoners.

Geldig tot 31/01/2014

S-wan staat garant voor hoogstaande kwalitatieve

Maritiem themapark Seafront verwelkomt u in de hallen

verkenningstochten in Brugge en omgeving, waarbij nieuwe,

van de oude vismijn! Je vindt er een schat aan informatie

originele en verrassende rondleidingen worden aangeboden.

over de visserij en de visveiling, Zeebrugge en de kustregio,

De nadruk ligt op het verkennen van het nog onbekende,

duikboten in de Noordzee, de evolutie van de haven… De

ongebruikelijke verhaal van een stad en omgeving met

kinderen veroveren het piratenspeelparadijs of duiken in

telkens een specifieke invalshoek of thema.

het ballenbad. Je klimt op het dek van voormalig lichtschip West-Hinder en daalt af in het ruim van een échte Russische onderzeeër – uniek in België!

Bon geldig voor max. 6 personen - actie niet cumuleerbaar Geldig tot 31/01/2014

BON

BON

Belle Epoque Centrum

Volkssterrenwacht Beisbroek

Museum Torhouts Aardewerk

Elisabethstraat 24 8370 Blankenberge T 050 42 87 41 belle.epoque@blankenberge.be www.belle.epoque.blankenberge.be Di t/m zo: 14.00 - 17.00 uur juli en aug: 14.00 - 18.00 uur

Volw: € 1,50 i.p.v. € 3,00

Zeeweg 96 • 8200 Brugge T 050 39 05 66 info@beisbroek.be • www.beisbroek.be Vaste publieksvoorstellingen (NL): zo om 15u en 16u30, wo om 15u, vr om 20u30. Tijdens schoolvakanties extra open op ma, di en do (telkens voorstelling om 15u).

volw.: € 4 i.p.v. € 5 kind <18j : € 3 i.p.v. € 4

In het Uilenspiegelmuseum ontdek je 5 eeuwen Uilenspiegel!

rische centrum van Brugge en omstreken. Dagelijkse vaarten

Met interactieve opstellingen, schilderijen en boeken zie je hoe

’s ochtends bij zonsopgang en ’s namiddags 2 uur vóór

Uilenspiegel door de eeuwen heen is gebruikt (of misbruikt?).

zonsondergang. We nemen je mee op een tocht van méér

Je leert er hoe hij van een Duitse brutale schurk verandert in

dan een uur over Brugge, de omliggende poldergemeenten,

een Vlaamse vrijheidsstrijder. Het is een leerrijke, grappige en

kastelen en boerderijen, met schitterende vergezichten.

fascinerende reis door de geschiedenis van de legende van de

Champagne en vervoer vanuit het stadscentrum en terug

beroemdste Dammenaar.

inbegrepen.

Geldig tot 31/01/2014

Waar kinderen Oosterse prinsen en prinsessen zijn.

Het Kasteel van Loppem ligt middenin een romantisch

Binnen- en buitenspeeltuin in Oosters decor op een

kasteelpark met een uniek doolhof. Het neogotische kasteel

boogscheut van de Kust. Snack, tea-room en restaurant.

is het enige in België waarvan zijn architectuur en interieur

Ideaal voor al je feestjes.

in de oorspronkelijke staat werden behouden. Maak kennis met de rijke geschiedenis van het kasteel en ga het avontuur tegemoet in de doolhof!

Ravenhofstraat 5 • 8820 Torhout T 050 22 07 70 • toerisme@torhout.be www.museum-torhouts-aardewerk.be Openingsuren: 15/05 – 15/09: ma-zo: 9u30-12u30 en 13u30-17u30 16/09-14/05: ma: 13u30-17u, di-vr: 9u30-12u30 & 13u30-17u (feestdagen gesloten). 3de zondag van de maand met gids Info: www.toerismetorhout.be/ torhoutse-zondagen

volw.: € 0,5 i.p.v. € 1,5 kind (3-12j.) gratis i.p.v. € 0,5

Geldig tot 05/01/2014

Bruges Ballooning biedt ballonvaarten aan over het histo­

Geldig tot 31/01/2014

BON

BON

BON

Cafetaria kinderboerderij d’Oude Smelterij

Bezoekerscentrum Bulskampveld

Ieperse Heerweg 5 • 8820 Torhout T 0477 77 15 40

Bulskampveld 9 • 8730 Beernem T 050 55 91 00 bulskampveld@west-vlaanderen.be www.west-vlaanderen.be/bulskampveld • Juli, augustus & paasvakantie: dagelijks van 13u30 -17u30 • Na paasvakantie tot begin herfstvakantie: ma t.e.m. do: 9u30 -12u / 13u30 -17u30 vrijdag gesloten / zat & zon: 13u30 -17u30 • Vanaf herfstvakantie tot begin paasvakantie: dagelijks: 13u30 -16u30 vrijdag gesloten • Andere uren op afspraak voor groepen • Gesloten van 24/12 t.e.m. 02/01

cafetaria.kinderboerderij@localabora.be www.localabora.be Maart t/m oktober: di-za: 14u-18u, zo: 12u-18u. Gesloten op ma (tenzij feestdag) November t/m februari: di-zo: 13u-17u, gesloten op maandag (tenzij feestdag)

Gratis pannenkoeken met boter en suiker voor één persoon, bij aankoop van één drank naar keuze

Gratis toegang + gratis wandelgids Geldig tot 31/01/2014

Geldig tot 31/01/2014 en voor het hele gezin.


In hartje Torhout bevindt zich het

De volkssterrenwacht is gesitueerd in

Drie belle-époquevilla’s daterend

omwalde stadskasteel Ravenhof,

het prachtige domein Beisbroek. Met

van 1894 werden gerestaureerd

omringd door zijn lieftallig

een modern Zeissplanetarium en een

tot een bezoekerscentrum. Je wordt

educatief park. Ooit bewoond door

koepelvullend videosysteem tonen we

er ondergedompeld in de feestelijke

dichter Eugeen Van Oye, herbergt

de kleurrijke pracht van verre nevels

sfeer van weleer.

dit authentiek ingericht kasteel

en sterrenstelsels - een primeur

De interactieve tentoonstelling

tegenwoordig Toerisme Torhout en

in België. Tevens een interactieve

vertelt een nostalgisch verhaal

het Museum Torhouts Aardewerk.

tentoonstelling en zelf kijken door de

over de periode van 1870 tot 1914.

Dit museum toont een prachtige

grote telescoop. In het park ook een

Het centrum is zeer kindvriendelijk

collectie van waardevolle lokale

‘kunstzinnig’ planetenpad.

en rolstoeltoegankelijk.

Geldig tot 31/01/2014

Geldig tot 31/01/2014

Damme

kunstproducties. Het Torhouts Aardewerk had voor de tweede wereldoorlog een onmiskenbare invloed op de Belgische kunstkeramiek.

Max. 5 gezinsleden per bon Geldig tot 31/01/2014

da’s Vlaanderen in een notendop Colofon

Bezoekerscentrum Bulskampveld vind

Cafetaria kinderboerderij d’Oude

je in het kasteel van provinciedomein

Smelterij Torhout: een tea-room

Lippensgoed-Bulskampveld in

met zomerterras en speeltuin.

Beernem.

Verhuur van lokalen voor

Je wordt er onthaald op een

familiefeesten en uitstappen. Een

permanente speelse tentoonstelling

lekkere kop koffie, een frisdrank

over de natuur in het domein,

of een streekbier, het staat op de

wisseltentoonstellingen over allerlei

kaart van de cafetaria. Ook dagverse

natuurthema’s en een interactieve

pannenkoeken, appeltaart, ijscoupes

tentoonstelling over de historische

en croques zijn steeds verkrijgbaar!

rijkdom van de streek, het Brugse Ommeland.

Concept  en  coördinatie   Evy   Van   S choorisse, Anneleen  Lybeer // Redactie  Sophie  Allegaert  // Fotografie Layla Aerts, Jan Agten, B.ad, Jan Darthet, Johan De Meester, Misjel Decleer, Michael Dehaspe, Frauke Dendooven, Jan D’Hondt, Annelies Gailliaert, Jean Godecharle, Sonja Lafosse, Joris Luyten, Koen­raad Matthijs, Patrick Monney, Steven Neyrinck, David Samyn, Gregory Schatteman, Foto Verbeke.com, Kristof Vrancken, Boudewijn Seapark, Kuren in Kanegem, SBR Radiomuseum ’t Eeuwfeestpaleisje, SintJanshospitaal Damme, Stad Brugge, Toerisme Brugge, VVV Lissewege, Gemeentearchief Zedel­ gem, Diensten voor Toerisme van het Brugse Ommeland en de Oostkust // Cartografie Nele Vandepitte  //  Ontwerp   Filip  Degryse & Stelvio D’Houst, die Keure // Druk Roularta Printing // Wettelijk depotnummer WD/3029/2012/63 // Verantwoordelijke uitgever Westtoer APB

Bike & Boat tussen Brugge & Damme

Artists@Work 27-28.07 & 24-25.08

Musica Flandricaconcerten & Vélo Baroque MAfestival Brugge, Damme & Oostkerke 11.08

Deze brochure kwam tot stand met de medewerking van de gemeenten van het Brugse Ommeland. Ze is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. De verantwoordelijke uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele fouten, onnauwkeurigheden of tussentijdse veranderingen.

Geldig tot 31/01/2014

Geldig tot 31/01/2014

Meer info: Toerisme Damme, Jacob van Maerlantstraat 3, 8340 Damme Tel. 050 288 610 toerisme@damme.be www.toerismedamme.be

Winterwandelingen op zondag in december & januari


Op stap met De Lijn

Genieten in het Brugse Ommeland 2013  

Laat je inspireren en bezoek het Brugse Ommeland!

Genieten in het Brugse Ommeland 2013  

Laat je inspireren en bezoek het Brugse Ommeland!

Advertisement