Page 7

ACTUEEL

maandag 1 december 2014

Nieuwe accenten in Groenbeleidsplan ZWOLLE - “Na vijftien jaar zijn veel van de voornemens uit het Groenbeleidsplan uitgevoerd en is de tijd zodanig veranderd dat er een actualisatie van het beleidskader nodig is”, meldt de gemeente. Het college gaat daarom met verschillende partijen aan tafel om de trends en ontwikkelingen te bespreken. “In de nieuwe Groene agenda worden nieuwe accenten gelegd ten opzichte van het huidige beleid. Zo is er onder meer aandacht voor bewoners die zelf openbaar groen aanleggen en onderhouden, moestuinen en fruitbomen, het tijdelijk gebruik van bouwgronden, natuurlijke

speelplekken en klimaatveranderingen. Voor elk onderdeel van de Groene Agenda wordt ook bepaald welke rol de gemeente Zwolle speelt: van passief naar actief, alleen of in samenwerking.” Het groen in de gemeente Zwolle heeft zich de afgelopen jaren volgens het college goed ontwikkeld en wordt intensiever gebruikt dan ooit. “Zo is de bruikbaarheid en de bereikbaar-

heid van de parken verbeterd en uitgebreid. De bestaande parken hebben een opknapbeurt gehad. De fiets- en wandelroutes zijn uitgebreid; zo kreeg het Rondje Zwolle een aantal extra kilometers en is de verharding van de paden aangepakt. Daarnaast zijn in de stadsranden nieuwe uitloopgebieden met natuurterreinen en bossen aangelegd. Voorbeelden zijn onder andere Goosebroek (langs de Westerveldse Aa ter hoogte van Oosterenk), en bossen bij Wijthmen, Zandhove en Bikkenrade.”

Kijk voor meer nieuws uit uw regio op www.deswollenaer.nl

Duw in rug startende ondernemer ZWOLLE - Lovetofund organiseert samen met Kennispoort Regio Zwolle en IncZwolle op woensdag 3 december van 16.00 uur tot 21.00 uur een inloopdag voor (startende) ondernemers. Plaats van handeling is de locatie aan Hanzeplein 11-27 en de bijeenkomst duurt van 16.00 tot 21.00 uur. “Heb je een goed idee voor een nieuw project of innovatie? Wil je een eigen biermerk brouwen? Heb je een innovatief product bedacht? Wil je een winkel bij jou in de buurt beginnen? Of wil je investeren in een nieuwe machine? En heb je zelf niet de middelen of de kennis om je

Zwolse auteur over zijn debuut: Hotel-1 is boek dat binnen geen genre past (door Christiaan Schutte)

ZWOLLE – Hotel-1 in het gelijknamige boek van Zwollenaar Stephan Van Deelen is een eenvoudig onderkomen. Het boek zelf heeft volgens hem echter zo veel lagen dat mogelijk niemand precies hetzelfde leest.

Zittend achter een kop koffie in een horecagelegenheid in de binnenstad doet Deelen zijn verhaal. Het schrijfproces ging allicht met nog wat meer cafeïne gepaard, want Deelen die debuteert met deze titel, schreef er twee jaar over.

Uitchecken Wanneer Holm later wil uitchecken, blijkt dit echter niet mogelijk. Of hij er ooit nog uitkomt, is de vraag. Van Deelen: “Een van de gasten zegt hem dat het verblijf in elk geval wat dragelijker wordt als hij accepteert wie hij is.” Holm zit dus niet alleen letterlijk gevangen, maar in zekere zin ook figuurlijk. Hij wordt teruggeworpen op zichzelf en heeft daar mee te dealen.

project te starten? Dan nodigen wij je graag uit”, luidt de enthousiasmerende uitnodiging van de organisatie. Om er aan toe te voegen: “Wil je er zeker van zijn dat je je plan uitgebreid met een van ons kunt bespreken? Stuur ons een mailtje via info@lovetofund.com dan wel info@kennispoortregiozwolle.nl of dirkjan@inczwolle.nl, dan maken we een afspraak.”

Wat is vinden? BINNENSTAD – ‘Wat is vinden?’ Die vraag staat centraal op maandag 1 december tijdens het Socratische Gesprek dat op 19.30 uur begint in de Belgische Keizer. De organisatie: “Heeft ergens iets van vinden wel te maken met het vinden na goed zoeken? Zijn het twee verschillende vormen van vinden? Het ene noemen we vinden, maar is eigenlijk pakken wat voor de hand ligt, en het andere vinden is echt het resultaat van zoeken? Zoals een rechter voordat hij vonnis wijst goed moet zoeken. Het woord vonnis is verwant aan het woord vinden. Wat vind je ervan? Of wat weet je ervan? Wat is dat vinden?” De toegangsprijs bedraagt 6 euro. Vooraf aanmelden kan door een mail te sturen naar van.haaften@hetnet.nl.

Humor, ‘tenenkrommende personages’ en de vraag of wat zich voor je ogen ontvouwt echt is (lees surrealisme) vechten om de voorrang.

De hoofdpersoon is Chris Holm, een microbiochemicus die per trein arriveert in een verregende stad. Hij komt daar voor een congres waar hij later die week zal spreken over zijn vakgebied zo is de bedoeling. Niet dat hij daar veel zin in heeft. Holm houdt zich liever bezig met het echte vak, erover spreken kan hem gestolen worden. Het plichtsbesef van deze brave huisvader is echter groot. Inchecken dus maar. Het geboekte hotel blijkt echter gesloten. Een vreemdeling wijst hem ‘gelukkig ‘op een ander hotel.

7

Kringloop Stephan van Deelen voor de Celepoort in hartje Zwolle. Foto: BrugMedia

Niet autobiografisch Daarmee wordt Holms’ confrontatie een heel herkenbare, want wie komt zichzelf nooit tegen? Toch is het boek alles behalve autobiografisch verzekert Van Deelen. “Er zit niets van mijzelf in, Holm is compleet verzonnen. Evenals de andere personen, mensen die Holm zelf nooit zou hebben uitgekozen. Laat ik het zo zeggen: ‘Mensen met wie jij en ik waarschijnlijk liever niet aan deze tafel zitten, omdat het nogal schaamteloze types zijn.” Niettemin houden ze Holm al dan niet bewust een spiegel voor. Van mensen waarbij je wrijving ervaart, leer je nu eenmaal vaak meer dan van je beste vrienden. Holm zelf is zoals gezegd nogal een plichtsmatige man en heeft tijd genoeg om na te denken over zijn leven op de auto-

matische piloot. De vraag of Holm daar wat mee doet, blijft een mistig gebied. “Ik kan niet zeggen of hij een ander mens wordt.” Eigen beheer Van Deelen wil daarnaast niet te veel verklappen over de plot van het boek. Hoe graag hij er ook over praat, want de auteur – van origine journalist en afkomstig uit het zuiden des lands – beleefde er veel plezier aan. Hij geeft het boek uit in eigen beheer (www. deelenboek.nl) en is erg benieuwd naar de reacties. De oplettende lezer zal het misschien opvallen dat de foto die de kaft van het boek siert, is genomen bij de Zwolse Celepoort in de Papenstraat. De poort waarachter zich ‘alles afspeelt’ staat symbool voor de hotelentree. Inmiddels is

Van Deelen alweer geruime tijd bezig met een nieuw boek. Dit verhaal speelt zich af tijdens de Eerste Wereldoorlog in dat stukje België dat niet werd bezet. “Het wordt een totaal ander boek dan Hotel-1. Ik heb mij te houden aan een aantal historische feiten. Daar doe ik ook zorgvuldig onderzoek naar.” Maar eerst maar eens zien hoe Hotel-1 wordt ontvangen, besluit Van Deelen. “Ik heb positieve reacties gehad van mensen die het al hebben gelezen. Met name de humor spreekt ze aan. Voorlopig is het boek alleen verkrijgbaar via mijn site en bij verkooppunt koffie en theewinkel ‘t Konkeltje. Maar ik hoop natuurlijk dat boekhandels ook interesse gaan tonen in Hotel-1.”

ZWOLLE - Stichting Kringloop Zwolle begint op donderdagavond 4 december met de verkoop van kerstspullen die het afgelopen jaar zijn binnengebracht. Tijdens deze koopavond wordt er op beide locaties, aan de Nieuwe Deventerweg 6 en Veerallee 12, een sfeervolle kerstmarkt gehouden. Talrijke artikelen zijn uitgestald waarmee men het huis in warme kerstsferen kan restylen. De kerstman is aanwezig en er is een presentatie van het restaurant/leerwerkbedrijf Deksels. De kerstmarkt begint om 18.00 uur en duurt tot uiterlijk 21.00 uur. Bezoekers kunnen kerstversiering die ze niet meer gebruiken, meenemen en inleveren.

Overijssel Verwoord in voorjaar VNO-NCW-man Van Kesteren gestrikt voor Regio Congres REGIO - In het voorjaar van 2015 vindt ‘Overijssel Verwoord’ plaats. Tijdens dit festival worden het Overijssels Boek van het Jaar 2014 en de Dichter bij Overijssel bekendgemaakt. Het is tot en met 31 december 2014 mogelijk een boektitel aan te dragen voor de boekenprijs. Tot en met 15 januari kunnen dichters zich aanmelden. Overijssel Verwoord wordt georganiseerd door Historisch Centrum Overijssel (HCO), Rijnbrink Groep, Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer (SAB), Provincie Overijssel, Stichting Literaire Wandelingen en Netwerk Overijs-

selse Bibliotheken. “Dit jaar staat de inschrijving wederom open voor professionele en amateurdichters om Dichter bij Overijssel te worden. Wil je vanaf maart 2015 deze prestigieuze functie twee jaar bekleden? Stuur dan minstens twee gedichten in op www.overijsselverwoord.nl”, schrijft de organisatie in een persbericht. Zie overijsselverwoord. nl voor meer info en aanmelden.

ZWOLLE - Regio Congres Zwolle 2014 heeft VNO-NCW-topman Niek Jan van Kesteren weten te strikken voor haar programma. Van Kesteren spreekt op 10 december. De organisatie: “Van Kesteren, directeur van de werkgeversorganisatie VNO-NCW, drukt al decennia zijn stempel op sociaaleconomisch Nederland. Vooral door zíjn optreden en ervaring is VNO-NCW een invloedrijke club en daarmee het voorbeeld van een continue en effectieve lobby in politiek Den Haag. Het maakt Van Kesteren een meer dan passende spreker voor het congres.”

De sprekers van de dag delen hun visie op ‘grensoverschrijdend ondernemen’ en samenwerken. “De derde editie van het Regio Zwolle Congres staat dan ook in het teken van ‘internationalisering’. Dit thema sluit aan op de kernkwaliteiten die de regio Zwolle zo sterk en florerend maken: een open blik naar buiten, samenwerken en actief verbindingen leggen.” Het congres vindt

plaats in Theater De Spiegel te Zwolle op 10 december van 14.00 tot 18.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.regiozwollecongres.nl. Er zijn nog kaarten beschikbaar voor het congres. Aanmelding is mogelijk via de website. Naast Niek Jan van Kesteren zal ook Alexander van der Lof als spreker aanwezig zijn. Als bestuursvoorzitter van de beursgenoteerde TKH Groep was hij mede verantwoordelijk voor de transitie die het bedrijfmaakte van kabel- naar ICT-bedrijf. Jort Kelder presenteert het congres.

011214 swollenaer  
011214 swollenaer  

Brugmedia, week 49, Swollenaer

Advertisement