Page 1

Portfolio

A Different View

Brooke Hendrix

M. Arch 2019


Express Barcelona On a study abroad trip to Barcelona, Spain my heart went out to the people and the expressions of the city. With a much slower schedule that we're used to in the United States, I learned to slow down and notice the details. From everyday chores to special events, the people, the architecture, the shadows, and the water, I was able to learn how to see the beauty in simple moments. In each photograph is a moment that has furthered my inspiration to pursue architecture to express and help those around me.

Summer 2015

Homeless Citizen

Anonymous

Barcelona, Spain


Express Barcelona


ens

Express Barcelona


Protected Connection

Protected Connection is a mixed-use women's shelter in Toronto, Canada. This shelter protects women who have escaped unsafe or hostile situations and connects them to a safe community through secure housing, child care, life skills classes, health care, educational experiences, and job opportunities with community interaction. The ground floor is a public level where the women can interact with the community through work in the restaurant, lower-level community performance lounge, or the cafe. They can also choose to enter the residential lobby through a recessed private entrance. The second floor is a service center for the residents, accessible to authorized personnel, where the women can learn from teachers in the community in the classrooms, and use the clinic, teaching kitchen, and reading area. The third open-air floor wraps partially around a glass box, offering child care and an outdoor playground for the residents to enjoy the outdoors more privately. The fourth floor continues the glass box up, providing a buffer between the main community spaces below and the private residents above, while housing a women's living room, coffee station, and views below and around. The fifth-seventh floors are L-shaped residential floors with seven units each, giving the women smaller communities on each floor in their common room, joint laundry mat, and community balcony on each floor.


A cooler

Stocks

Kitchen

Mechanical

Bar

B

B Tele

Electrical

Performance Area

A

Basement Floor

N

0

1000

2000

5000

10,000

A cooler cooler

Stocks

Kitchen

Kitchen

Stocks

Residential Lobby

B

B

Cafe

Restaurant

A

Ground Floor

N

0

1000

2000

5000

10,000


Massing

Office Office Office Office Exam Room

Clinic

Exam Room

Open Office Floor

cooler Stocks

Class Teaching Kitchen Storage

Reading Area

Class

Storage

Storage

Conference

Office

Second Floor

Open Office Floor Office

Office

Office

Office

N

0

2000

1000

5000

10,000

Infants

Lounge

Nap Room

kitchen

Front Desk

Toddlers Preschoolers

playground

Third Floor

N

0

1000

2000

5000

10,000


Stair Diagram

Cafe

FFL 23450mm

FFL 19950mm

FFL 16450mm

Fourth Floor

FFL 9450mm

FFL 5250mm

FFL 0mm

FFL 5241mm

N

0

1000

2000

5000

10,000


A

Typical Units

B

A

Fifth Floor

N

0

1000

2000

5000

10,000

A

B

A

Sixth-Seventh Floor

N

0

1000

2000

5000

10,000


Section AA 1:100

Section BB 1:50


Roof Drainage Section Valley Drain

Drainage Line

Roof Drainage Plan

Finished Ceiling

Ground Plan Egress cooler cooler

Stocks

Kitchen

Kitchen

Stocks

Residential Lobby

Cafe

Restaurant


HELIX @ The Architecture Quad

The Helix is a public space containing a cafe, a library reference center, a workspace, and a review gallery woven into the green of the site. Located in the Architecture Quad at Texas A&M, the Helix is surrounded by buildings of varying heights and axis. In order to connect these historic buildings and honor their differences, the Helix absorbs these varying heights and axis within it's form and produces a dynamic swirling structure that slowly rises out of the ground around a central sunken courtyard. With a sunken courtyard connection centered on the Langford entrance, a cut in the circular form centered on the Administration entrance, and an upper cafe entrance centered on the Meteorology entrance, the Helix form is a marriage of these three axis. Concurrently, with a connecting roof sloping up from the entrance of the Langford building, around the courtyard in front of the Liberal Arts building, and up to the entrance of the Meteorology building, the Helix mimics the movement of the sloping heights of these three buildings. The two-story cafe, the library stair entrance, and courtyard stairs serve to connect the ground level pedestrians to the underground public spaces, bringing in people from all areas of study to mingle.


Parti Study


6

B A

4

1. Cafe 2. Library 3. Studio Workspace 5. Courtyard Review Space 5. Courtyard 6. Langford

Underground

5

3

Legend

1

2 A

B

0

10

20

50

100


UP

Ground Level

0

10

20 20

50

100


Partitions

Geometry

0 1

15

2

14 13

3 12

4 5

10 6 7 8 9

11

Circulation

Slope

Courtyard

Roof

Structure

0

10

20

50

100


Section AA 0

20

10

50

Section BB 0

10

20

50


100

100


Portfolio Samples  

Samples from my first year of architectural design in the career change master's program.

Portfolio Samples  

Samples from my first year of architectural design in the career change master's program.

Advertisement