Page 1

Guide

- føl dig

Hvor skal vi bygge Glimt fra naturen Skov, strand og vand ligger lige om hjørnet

– hvor skal vi bo? Få mere for pengene i Brønderslev kommune

Børnepasning i vores kommune Masser af tilbud, der passer til DIT barn

Mød Jussi Adler Olsen fra Brønderslev

Alle burde være vendelboer på et tidspunkt i deres liv Læs også: H  eidi er vild med sit nye liv | Årets højdepunkter i Brønderslev Unge Jamie vil blive i byen | Fun facts


Indhold 4 Heidi fra Dronninglund: Her hjælper vi hinanden 7  Vidste du at…? Fakta om kommunen 8 Glimt fra naturen 10  Jamie flytter aldrig fra Brønderslev 13 Med åbne arme: Sådan er børnepasningen hos os 14 Mød Jussi Adler Olsen 18 Byg og bo i Brønderslev Kommune 19  Årets højdepunkter: Det skal du opleve

Indhold 8

4

14

19

18

2

10


Her kan du føle dig hjemme I denne guide vil vi gerne vise dig Brønderslev Kommune. Vores hjem. Brønderslev Kommune har alt det, der skal til, for at du kan føle dig hjemme. Fantastisk natur og børnevenlige strande. Gode skoler og engagerede børnepassere. Rigeligt med indkøbsmuligheder. Et stort udbud af fritidsaktiviteter. Og så kan du ikke mindst både bygge og bo billigt og godt. I guiden her kan du møde mennesker, der fortæller om at høre til i Brønderslev, Dronninglund og de mange andre dejlige byer, du finder i vores kommune. Så tag et kig og lad os vise dig rundt i vores hjem. Måske kan det også blive dit?

Guide - føl dig

3


Der er et meget aktivt idrætsliv – der er håndbold, fodbold, squash, petanque, tennis, beachvolley og floorball, ja… Jeg synes jo, der er alt.

4


Man kan jo lige så godt

hjælpe hinanden Et job på Dronninglund Sygehus førte Heidi Bach og hendes familie til Dronninglund fra Aalborg for nu ni år siden. Det var kærlighed ved første blik. Den storslåede natur, gode fritidstilbud og 30 minutters kørsel til Aalborg var afgørende for, at det netop blev Dronninglund, familien valgte at bosætte sig i.

Her mangler ikke noget Mange vil sikkert være skeptiske ved at flytte fra en større by som Aalborg til Dronninglund, hvor udbuddet af butikker ikke er så stort. Denne skepsis er dog helt ubegrundet, hvis man spørger Heidi: ”Vi har alle de butikker, som du egentlig har brug for. Vi har dagligvarebutikker, specialbutikker og apotek. Jeg synes slet ikke, at der mangler noget her i byen. Vi får dækket alle vores hverdagsbehov bare ved at cykle ned i byen.” Heller ikke når det kommer til fritidsaktiviteter, mangler der noget: ”Der er et meget aktivt idrætsliv – der er håndbold, fodbold, badminton, squash, petanque, tennis, beachvolley og floorball, og så har vi et stort moderniseret motionscenter også. Der er faktisk træningshold til ethvert behov, ja… Jeg synes jo, der er alt,” fortæller Heidi glad.

Vidste du at… • Dronninglund har sin egen golfklub, hvor banerne snor sig idyllisk mellem skov og park? • Byen ligger hjem til det smukke Dronninglund Slot? • Dine børn kan gå helt til og med 10. klasse på Dronninglund Skole? • Den kuperede og skønne Dronninglund Storskov ligger lige nord for byen? • Dronninglund har godt 3.300 indbyggere?

Guide - føl dig

5


Vi har bare verdens bedste vejfester! Det er årets fest. Vi hygger, griner og spiser noget dejlig mad. Man lærer hinanden bedre at kende – også dem, man ikke lige støder på i hverdagen.

Et rigtig godt socialt netværk

Overskud i hverdagen

Der er stor kontrast fra at bo i Aalborg til at bo i et lille lokalsamfund som Dronninglund, hvor alle kender alle: ”I Aalborg kendte vi bare lige naboerne, og så havde jeg et par veninder i byen, men ellers ikke andre. Her møder man altid nogle, man kender, og folk står i kø for at hjælpe dig. Det er rigtig godt socialt netværk, vi har her.” Det var ikke svært for familien at skabe en ny vennekreds, efter de flyttede til byen. Tværtimod. Nye bånd blev knyttet via børnenes skole, arbejde eller til den årlige vejfest på villavejen: ”Vi har bare verdens bedste vejfester! Det er årets fest. Vi hygger, griner og spiser noget dejlig mad. Man lærer hinanden bedre at kende – også dem, man ikke lige støder på i hverdagen,” fortæller Heidi.

Ifølge Heidi giver et lille lokalsamfund som Dronninglund trygge rammer for børn at vokse op i og gør det samtidig nemmere at være forældre. ”At bo i et lille lokalsamfund, tror jeg generelt giver et lidt større overskud i hverdagen som familie. Fordi børn selv kan cykle til skole, fritidsaktiviteter og vennerne. De skal sjældent køres til noget, fordi alt er inden for rækkevidde.” Men når børnene en gang i mellem skal køres, for eksempel i svømmehallen i nabobyen, hjælpes forældrene ad med at hente og bringe, hvis der er behov for det – man kan jo ligeså godt hjælpe hinanden.

6


Vidste du at... Gennemsnitsalderen i Brønderslev kommune var 42,5 år i 2012

I Brønderslev findes Danmarks største bestand af løgfrøer? Bestanden menes at være på 550 og 700 voksne ynglende løgfrøer.

I 2012 boede der 8166 børn og unge i alderen 0-17 år i hele Brønderslev Kommune.

Det spøger?! På Voergaard Slot går den hvide dame igen. Den hvide dame skal eftersigende være den forhadte Ingeborg Skeel, en tidligere ejer af slottet, der døde i år 1604.

I Dronninglund Storskov findes Troldestenen? En stor sten som en sur trold skulle have kastet mod byen Gl. Kirk. Hvis man kravler op på stenen og ønsker, vil ønsket gå i opfyldelse, men KUN hvis man ikke fortæller ønsket til nogen.

Rhododendronparken i Brønderslev by er 7 hektar og den største af sin art i Nordeuropa? Parken består af over 10.000 rhododendronplanter fordelt på ca. 120 forskellige arter og sorter.

Danmarks eneste lavendelfarm, Lavendelbo, ligger udenfor Hjallerup. Her sælges der både planter og produkter med lavendel i såsom sæbe og olie.

I Brønderslev Kommune findes en del af Nordeuropas største højmoser? Dele af mosen er igennem de seneste 70 år blevet brugt til tørvegravning.

Verdens nordligste vingård, Alderslyst, ligger i Thorup nær Hjallerup. Det er kun muligt at købe vin på gården.

Guide - føl dig

7


Glimt fra naturen Tag familien i hånden og træd ud i naturen. Hos os ligger den nemlig lige uden for døren. Bakkede landskaber, et rigt dyreliv, åbne vidder og børnevenlige strande er bare noget af det, du kan glæde dig til.

Vidste du, adet..sk.ove

un der findes fire h ommune? i Brønderslev K Hjallerup og to En i Asaa, en i . i Dronninglund 8


Jyske Ås Midt i det åbne landskab af marker ligger Jyske Ås - et markant højt bakkedrag, der strækker sig 28 km gennem Vendsyssel. Det 3 km brede bakkelandskab består hovedsageligt af nåle-, ege- og bøgetræer og er udspringspunkt for de tre største åer i Vendsyssel: Uggerby Å, Voer Å og Rye Å. Det er muligt at nyde den enestående natur på en ca. 30 km lang cykel- og gangsti og besøge Vendsyssels højeste punkt, Knøsen, på 138 m.

Strandengene i Geraa Imellem Geraa og Asaa ligger vildtreservatet Strandengene. Reservatet består af 7 km2 stort areal langs kysten, hvor 2,6 km2 er landareal. Standengene er en oase for fugleinteresserede, da det er et vigtigt yngleområde for mange vadefugle og småfugle bl.a. rødben, vibe og gul vipstjert.

Store Vildmose Sydvest for Brønderslev findes en del af den 50-55 km2 Store Vildmose. Den gammel højmose blev tidligere anvendt til tørvegravning. Men i dag består den hovedsageligt af dyrkede arealer, der anvendes til planteproduktion og kreaturer, mens ca. 4,5 km2 er fredet højmose. Dette storslåede område er hjemsted for et rigt dyreliv og særligt mange fugle.

Asaa Strand Det blå flag vejer over Asaa Strand, hvor en af Nordjyllands mest børne- og handicapvenlige strande findes. Vandet er ikke særlig dybt, og der er derfor rig mulighed for at lade børn boltre sig i vandet og på stranden. Karakteristisk for stranden er også de mange små badehuse, der ligger tæt på stranden.

Guide - føl dig

9


Jeg flytter

aldrig fra Brønderslev Jamie går på Skolegades skole i Brønderslev. Og står det til ham, så forlader han aldrig den by, hvor han har boet siden han var tre år gammel. Når man er 13 år, er det de færreste, der har taget stilling til, hvor de skal bo, når de bliver voksne. Men det har Jamie, der i dag bor midt i Brønderslev med sine forældre og tre søstre. Og her mener han altså, at han bliver boende: ”Jeg tror ikke, jeg kommer til at flytte til de store byer! Det, vi har hernede i Brønderslev, er så hyggeligt.” Og de mange tilbud i større byer imponerer overhovedet ikke Jamie – snarere tværtimod: ”Der sker alt for mange ting på én gang i de store byer. Det kan nemt blive stressende,” mener han.

10

Masser at give sig til Men der sker nu også mange ting i Jamies liv. Og i centrum for det hele står hans interesse for dansen. Den har han fået ind med modermælken. Og familien i Bredgade er så danse-gale, at de har indrettet deres helt eget dansestudie i baghaven. Her viser Jamie velvilligt favorit-trinnene frem og giver smagsprøver på både breakdance, hiphop, jump style og shuffle. Jamie forklarer om hans fascination af dans: ”Jeg kan godt lide at udforske alle de ting, man kan gøre med kroppen – og så er det super sjovt.”


Jeg tror mange vil være forbavsede over, hvor mange ting og aktiviteter vi har presset ind i denne her by.

Når ikke det lige er dans, der står på programmet, er Jamie aktiv i den lokale skytteforening, hvor han for nylig har opdaget sit talent for at ramme plet. Desuden dyrker han teater på amatørscenen BAS. Så Jamie mangler ikke fritidsaktiviteter i Brønderslev: ”Vi har super-mange fritidsaktiviteter i byen. Vi har golfklub, tennis, badminton – ja vi har endda en linedanceklub,” fortæller han.

Vild med gågaden Også butiksliv og kulturtilbud er Jamie meget tilfreds med. ”Vi har utroligt mange optikere, ejendomsmæglere og pizzeriaer,” griner Jamie. ”Men vi har jo også vores egen biograf, og der er lige åbnet en Fitness World.” Og spørger man ham, hvad han holder allermest af ved Brønderslev, svarer han prompte: ”Jeg er meget glad for vores gågade, hvor jeg tit mødes med vennerne og hygger mig.”

Helt overordnet synes Jamie, at Brønderslev har forbavsende gode tilbud til ham og kammeraterne: ”Jeg tror, mange vil være forbavsede over, hvor mange ting og aktiviteter vi har presset ind i denne her by.”

Jamies yndlingsteder i Brønderslev 1. Gågaden 2. Skolegades Skole 3. Sportspladsen

Årets Højdepunkt Brønderslev Marked

Yndlingssted i naturen Grindsted Plantage

Byens bedste spisested Sason

Guide - føl dig

11


12


t... Vidste du, and erslev

i Brø børnehaverne get nyt har fået no Kommune som e? inspirationskass adgang til en itr, bl.a. mikrofone Den indeholder et d um og an talende fotoalb e yr, som børnen teknologisk udst tere med. kan eksperimen

Med

åbne arme Midt i Brønderslev ligger Børnehaven Rømersvej, som dagligt byder velkommen til 43 børn. Her leger børn på tværs af trosretninger, kulturelle baggrunde og interesser. Hos Børnehaven Rømersvej er mangfoldighed nemlig en selvfølge – og en styrke. Lene Mariegaard er leder i børnehaven og fortæller: ”Vores børnehave er meget optaget af sprog, fordi vi har mange flerkulturelle- og tosprogede børn hos os. Så der er nødt til at være plads til forskelligheder i fællesskabet. Andre børnehaver har for eksempel mere fokus på udeliv, kulturoplevelser eller idræt. Det giver en god alsidighed i de tilbud, kommunen har.” Videreuddannelse af personalet er en naturlig del af hverdagen i Børnehaven Rømersvej. Pædagogikken skal udvikles, så den passer til strømningerne i samfundet. ”Særligt en børnehave som vores har behov for at lade traditioner gå hånd i hænd med nytænkning. Med de mange kulturer og mangfoldighed i børnehaven

hjælper det ikke at insistere på ”plejer” og forsøge at ensrette vejen frem,” forklarer Lene Mariegaard. Et af børnehavens nye tiltag er at anskaffe iPads og bærbare computere, som både skal styrke børnene sprogligt og teknologisk. Lene Mariegaard fortsætter: ”Vi har en forpligtelse til det, fordi vi gerne vil sikre en lige tilgang til ny teknologi. Samtidig hjælper de til at klæde børnene på til skolestart. Og så giver udstyret jo en spændende mulighed for at nytænke vores pædagogik - i det pædagogiske arbejde med inklusion, fællesskaber og børns læring.”

De korte fakta Antal vuggestuer: 2 Antal børnehaver: 27 Antal dagplejere: 201 Antal skoler: 14

Guide - føl dig

13


Jeg er sikker på, at vi kommer til mere til Brønderslev i mine bøger i ”Afdeling Q”-serien. Det er uden tvivl den livsepoke, der har betydet allermest for mit forfatterskab. 14


Mød

Jussi Adler-Olsen fra Brønderselv Krimikongen Jussi Adler-Olsen tilbragte en stor del af sin barndom i Brønderslev. Her fortæller han om, hvordan livet i det vendsysselske har præget resten af hans liv.

Jussi Adler-Olsen er lige begyndt i 1. klasse, da hele familien rykker teltpælene op og flytter fra Roskilde til Brønderslev. Faderen skal være overlæge på det nye sindssygehospital i byen, og Jussi Adler-Olsen starter et nyt liv med ny skole, nye venner og en helt anden måde at se verden på. Og han elsker det! ”Udviklingen fra lille barn til næsten-teenager kræver rigtig mange stimuli, og dem kunne jeg få deroppe. Der var store byer i nærheden – Hjørring og Aalborg. Vi havde skoven lige i nærheden af os. Vi havde markerne og landbruget, og vi havde byen – Brønderslev – om repræsenterede lys, fest, farver og folkeliv. Hver eneste fredag, når mørket var ved at falde på, tog familien ind til Brønderslev og så på folkeliv. Der var masser af liv i gaderne, for fjernsyn var jo dårligt nok noget, folk havde,” fortæller Jussi Adler-Olsen

Guide - føl dig

15


Fra Jussis

fotoalbum

Unge Jussi på færgen på vej mod det nye liv i Brønderslev.

Sindssygehospitalet i Brønderslev, hvor Jussis far var overlæge.

16

Folk flokkes til åbningen af hospitalet.


med begejstring i stemmen. ”Og vi havde en vidunderlig tæthed til strande på alle sider. Og hånden på hjertet: Det er stadigvæk de bedste strande i hele Danmark.”

Brønderslev er i alle mine bøger Selvom Jussi Adler-Olsen flytter igen, da han er 13 år, står tiden i Brønderslev stadig som noget helt specielt, og det kommer ofte til udtryk i hans populære romaner. ”Du kan læse om Brønderslev i alle mine bøger. Først og fremmest fordi, alle de karakterer og al den empati, jeg lærte at kende i Brønderslev, strømmer igennem mit livsværk og mit forfatterskab,” forklarer Jussi Adler-Olsen. ”Carl Mørch kommer fra Brønderslev. Selvfølgelig gør han det – han har en sindig natur og det lune og lunefulde over sig, som jeg elsker ved vendelboer. Jeg er sikker på, at vi kommer til mere til Brønderslev i mine bøger i ”Afdeling Q”-serien. Det er uden tvivl den livsepoke, der har betydet allermest for mit forfatterskab.”

Minder om barndommen I dag bor Jussi Adler-Olsen i Allerød nord for København, fordi han her har fundet et sted, der minder ham om barndomslivet i Brønder-

slev. At flytte tilbage ville være for upraktisk. ”Jeg vil ikke sige, at jeg har overvejet at flytte tilbage dertil, for jeg har jo haft en række ting, som jeg var fæstnet til herovre. Min kone havde sit job, og jeg havde mine jobs, og de var alle meget knyttet til hovedstaden. Meeen… Den lille djævel har altid ligget i én, at det kunne man godt.” Vendsyssel vil dog altid stå som noget helt specielt for den succesrige forfatter: ”Jeg mener alvorlig talt, at alle på et eller andet tidspunkt i deres liv burde have været vendelboer – så ville det hele nok gå meget bedre.”

Kort om Jussi Vidste du at… • Jussi er født den 2. august 1950 i København? • Jussi har skrevet 8 romaner, og den seneste hedder ”Marco Effekten”? • Jussi har studeret samfundsfag, medicin og film på universitet? • Jussi skrev sin første roman allerede i startfirserne – men aldrig har ønsket at udgive den? • Jussi har lavet meget andet end at skrive bøger? Han har blandt andet komponeret musik, lavet oversættelser og arbejdet med tegneserier.

Guide - føl dig

17


Hvor skal vi bygge

– hvor skal vi bo? Vil du bo med udsigt til land eller by? Hjemme hos os kan du vælge mellem mere end 100 forskellige byggegrunde jævnt fordelt over hele kommunen. Så hvis du drømmer om at bygge egen rede til dig og din familie, er der masser af muligheder. Uanset hvad du vælger, kan du glæde dig en attraktiv bopælskommune, hvor der er tænkt på alt: Smuk natur, et rigt kultur- og fritidsliv, effektiv infrastruktur og social nærhed. På Brønderslev Kommunes hjemmeside kan du se hvilke byggegrunde, der lige nu er til salg. På siden finder du oplysninger om de enkelte grunde, priser og arealer. Her kan du også læse lokalplaner.

At flytte til Brønderslev Kommune handler ikke kun om smuk natur, fællesskab og nærvær. Det handler også om sund fornuft. Kommunen har nemlig nogle af landets laveste kvadratmeterpriser. Se selv, hvordan de gennemsnitlige kvadratmeterpriser ser ud for villaer og ejerlejligheder:

Villaer Brønderslev Kommune kr. 7.515,-

Pris pr. m2:

Hjørring Kommune Pris pr. m2:

kr. 10.118,-

Aalborg Kommune Pris pr. m2:

kr. 12.459,-

Ejerlejligheder Brønderslev Kommune kr. 7.276,-

Pris pr. m2:

Frederikshavn Kommune Pris pr. m2:

kr. 15.234,-

Aalborg Kommune Pris pr. m2:

kr. 16.013,-

Kilde: Boligsiden.dk (rangering af udbuds kvadratmeterpriser)

18


Historiske vingesus, fuld galop og ægte kræmmerstemning Årets højdepunkter i Brønderslev Kommune

Hjallerup Marked Hvert år valfarter mere end 250.000 besøgende og 1.400 heste til Nordeuropas største hestemarked. Siden 1744 har Hjallerup Marked været en fast årlig begivenhed – og en fest for hele familien. På markedet findes der tivoli, hesteopvisning, kræmmermarked, campingplads og stort øltelt med levende musik. Sæt kryds i kalenderen fra 31. maj – 2. juni 2013.

Voergaard Slot Oplev ægte middelalderstemning til slottets årlige Middelalderdage i juli. I uge 29 kan du se, hvordan munke, soldater, håndværkere og handelsfolk levede for flere hundrede år siden. Hvert år i december slår slottet dørene op til ”Jul på Slottet”. Her pyntes de fine gamle stuer op til jul, og i slottets riddersal, kældre og på gårdspladsen er der boder, hvor du kan købe alt fra æbleskiver til julepynt.

Asaa Hestevæddeløb Hestevæddeløb i Asaa er en gammel tradition, som har fundet sted i over 80 år. Hvert år trækker væddeløbet tusindvis af lokale og turister til, der håber på at vinde den store gevinst på væddeløbene. Den 7. juli 2013 kan du glæde dig til en festdag fyldt med spænding, tivoli og fyrværkeri.

Dronninglund Cup Dronninglund Cup er Danmarks største internationale håndboldturnering for ungdomshold. Cuppen afholdes hvert år i juli måned, hvor flere tusinde håndboldspillere mellem 12-21 år fra hele verden deltager. Turneringen forener sport, socialt samvær og kulturelle oplevelser.

Store Brønderslev Marked Et sommerens store trækplastre er Store Brønderslev Marked, som finder sted sidst i august. På markedet er der, tivoli, kræmmermarked, øl- og spisetelt samt underholdning for store og små. For de mere friske står det årlige cykelløb og stjerneløbet på programmet.

Guide - føl dig

19


Ny Råd huspl a ds 1 | 9 7 0 0 B r ø n de r sl e v T.: 994 5 4 5 4 5 F . : 9 9 4 5 4 5 0 0 Raad h u s@9 9 4 5 4 5 4 5 . dk

w w w . b r o e n d e r s le v .d k

Hjemme i Brønderslev  
Hjemme i Brønderslev  

Magasin til dig der overvejer at flytte til Brønderslev Kommune. Læs bl.a. om Jamie på 13 år, der aldrig kunne finde på at flytte fra Brønde...

Advertisement