Page 1


3

INHOUDSOPGAVE

OP Z’N BROMPTONS

5

8

20

22

INDIVIDUEEL VERVOER

6

HET ONTWERP

VRIJHEID, HELEMAAL MIJN DING

B-SPOKE™, EEN BROMPTON OP BESTELLLING

16

7

VOOR IEDEREEN, NIET VOOR ÉÉN GAT TE VANGEN

IETS VOOR SNELLE JONGENS

ONZE FABRIEK

18

WERELDFIETS, ER OP UIT

24

ALLES OVERWEGEND

25

SLEUTELMODELLEN

UITKLAPPAGINA

DE BROMPTON VERVOEREN EN BAGAGE 3


4


OP Z ’ N B R O M P TON S Op z’n Bromptons wil zeggen dat we willen uitblinken in wat we doen; Het paren van ontwerp, constructie en productie en dat we dat doen met passie, gewoon hier in Londen. We kiezen nooit zomaar voor de gemakkelijkste weg, we willen het bovenal goed doen en dus houden we dingen simpel. Alles draait er om de overtuiging dat elk ontwerp en verandering moet bijdragen aan duurzamer product, aan jarenlang fietsplezier. Dus zijn Bromptons bovenal praktische, betrouwbare fietsen, gemaakt om echt te gebruiken en niet alleen om er goed uit te zien in de folder of etalage. Misschien kan deze folder u op weg helpen, laten zien dat we niet zomaar anders zijn alleen maar om ‘t anders zijn.

INDI V I D U E E L V E RVO E R

Een Brompton geeft je een andere kijk op fietsen reizen verkeer en vervoer. Voor woon-werk-verkeer, boodschappen doen, fietsvakantie, of een heuse wereldreis danwel als handige reisgenoot overal ter wereld, een (eigen) Brompton sluit naadloos aan op ieders behoefte zich overal snel en comfortabel per fiets te kunnen verplaatsen, om het even of het nu een gehaaste forens, pendelaar, alledaagse fietser of wereldreiziger betreft. Door alles vrijelijk en naar hartelust te combineren heeft de Bromptoneer lak aan de gebruikelijke beperkingen waarmee fietsen, auto’s, O.V. e.d. gebruikers opzadelen. In trein, tram, bus of metro, in kofferbak, vliegtuiglocker, bagageruim, achter de stoel van de piloot, je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een hoekje of gaatje te vinden waar een Brompton in past en mee kan. Bromptons zijn daarmee bijna zo reislustig als hun berijders. En op de plek van bestemming neemt ‘ie genoegen met een plekje onder bureau, kapstok of trap, in garderobe of bezemkast; Is ‘ie veilig voor regen wind en fietsendief. Wij verwachten dat je werkelijk zal genieten van de vrijheid die de Brompton je kan geven, zozeer zelfs dat je je af zult vragen hoe je ooit, net als ieder ander overgeleverd aan de grillen van traditionele wijzen van vervoer, zonder hebt gekund. 5


HET ON T W E R P De huidige (8) Brompton-frames mogen onderling verschillend zijn, ze delen wel allemaal dezelfde basisgeometrie en vouwmechanisme. Dat dat niet vanzelfsprekend is mag blijken uit de ruim 35 jaar van voortdurende innovatie en verbeteringen nadat de eerste prototypes in 1975 in de slaapkamer van Andrew Ritchie het levenslicht zagen. Die eenzaamheid van de slaapkamer is al lang verleden tijd. En hoewel de tekentafel nog steeds in ere wordt gehouden vinden de meeste ontwikkelingen inmiddels plaats in een klein team van toegewijde ontwerpers en ingenieurs met behulp van moderne software en een eigen test-lab. Daarbij wordt het oorspronkelijke doel nooit uit het oog verloren: Het concessieloos nastreven de best rijdende, compact vouwbare, fietsen te maken, waarbij elke nieuwe ontwikkeling ook beschikbaar moet zijn voor de tienduizenden al weer wat oudere Bromptons. Een Brompton in een oogwenk te parkeren door het achterwiel onder het frame te zwaaien. In 10 tot 20 seconden is alles opgevouwen tot een pakketje dat nauwelijks groter is dan de wielen. Elk onderdeel is met zorg gekozen, aangepast of zelfs speciaal ontworpen met oog op het uitgekiende vouwmechanisme. Over alles is nagedacht, de verlichting, kabels, enz.; Eenmaal opgevouwen zitten ketting en tandwielen netjes tussen de wielen en steekt er niets meer uit; Zo blijven ook de kleren schoon als het handzame pakketje, als ware het een kleine koffer, wordt gedragen. Voorzien van de optionele Eazy-wheels hoeft een opgevouwen Brompton zelden gedragen te worden, maar is deze mee te rollen en zelfs als een heus winkelwagentje in de supermarkt te misbruiken. Minstens zo opmerkelijk als het vouwmechanisme zijn de rijeigenschappen van de fiets. Het stijve frame, de lange wielbasis en vering staan borg voor snelheid, comfort en wendbaarheid. Een Brompton doet wat dat betreft in niets onder voor met een goede sportieve fiets met grote wielen.

6


ONZE FABRIEK

Brompton dankt haar uitstekende reputatie aan het unieke ontwerp, de uitgekiende techniek en doordachte productie; We bouwen al onze Bromptons zelf en we maken geen andere fietsen. Wat we maken moet bestand zijn tegen dagelijks gebruik en dat vereist toewijding. Elke Brompton wordt op bestelling gebouwd..., in onze fabriek..., in West-Londen. En als we zeggen ‘bouwen’ dan bedoelen we ook ‘bouwen’; Dus geen (simpele) assemblage van willekeurige, elders gefabriceerde, onderdelen. Het leeuwendeel van de constructie, van het buigen van buizen, de volledige framebouw, tot en met de afmontage en eindcontrole, alles vindt hier plaats, we hebben volledige controle over materiaal en productie. Zo weten we van elke fiets die de deur uitgaat wie verantwoordelijk was voor welke stap in het productieproces. Wie de kantjes er af loopt verliest aan scherpte. Iets te maken wat domweg werkt en blijft werken vereist toewijding tot in het kleinste detail van alle betrokkenen; Het resultaat mag er zijn...; En dat willen we weten ook, wij rijden niet voor niets ook zelf op Bromptons.

7


B-sp o ke ™ J E H O O G S T- E I G EN BROMPTON Bromptons zijn echte gebruiksfietsen. Reden genoeg om reeds bij aanschaf rekening te houden met alles waarvoor je ‘m wilt gaan gebruiken; En iedereen heeft zo z’n eigen wensen en noden. Om daaraan optimaal tegemoet te komen is er keuze uit (4) verschillende frames/zitposities, framegewicht basisuitrustingen, versnellingssytemen, verlichting, tassen, framekleur etc.; Alles om je fiets geheel persoonlijk samen te stellen. We noemen het B-spoke™; Onze garantie dat u de fiets kunt kiezen die het best bij u past. We beseffen ons dat met letterlijk 100den miljoenen mogelijke variaties (en dan tellen we de accessoire-opties nog niet eens mee) de keuze overweldigend, misschien zelfs wel wat over-done lijkt. Maar laat je niet bij voorbaat uit het veld slaan, zelf je eigen Brompton samenstellen is minder lastig dan het lijkt; In iets meer dan tien logische stapjes brengt elke keuze je dichter bij de voor jou ideale Brompton die speciaal voor jou gemaakt wordt. En die persoonlijke service kost helemaal niets extra. Op de volgend pagina’s gaan we stap voor stap door alle B-spoke-opties heen, zodat je weet wat wat is als je ervoor kiest je fiets zelf samen te stellen middels het B-spoke formulier. Of je nu meer of minder versnellingen nodig hebt, wel of geen spatborden, kiest voor een vrijwel unieke kleurcombinatie, één of meer tasopties, ‘t is jouw keuze; Aan ons de taak te laten zien en uit te leggen wat je dan allemaal kunt kiezen. Voor wie niet weet waar te beginnen, geen nood, wellicht kan onze praktijkervaring je een beetje op weg helpen. Na de B-spoke sectie volgen verscheiden paginas waarin verschillende van onze medewerkers en een aantal ander enthousiaste Bromptoneers hun eigen fiets aan je voorstellen en vertellen waarom ze juist die uitvoering uit al die honderden miljoenen mogelijkheden hebben gekozen. 8


MODELVARIATIES

Het aantal modelvariaties voor een zelf samen te stellen is schier oneindig. Als uitgangspunt nemen we het S1E model: v.v. het All-steel S-type frame, geen spatborden, standaard zadelpen, vouwpedaal en standaard Brompton FT42 banden (groen-label , Kevlar®), met een gewicht van ± 10,2kg.

VERSNELLINGEN

FRAMEVORMEN Bromptons worden gebouwd op basis van 4 verschillende framevormen (H, M, P, S) elk in twee verschillende kwaliteiten (All-steel & Superlight). Al met al dus 8 verschillende frames elk met hun eigen gewicht en stuurvorm alsook specifieke eigenschappen aangaande gebruik, rijstijl, rijhouding. en beurs.

S-type (+0gr) Stuurhoogte ±935mm Net als P-type v.v. een meer voorwaarts geplaatst stuur. De voorovergebogen romphouding houdt het midden tussen beide posties op P-types. Sportief ogende fietsen voor sportief gebruik. Een mogelijk nadeel is dat door de positie van het stuur slechts een beperkt aantal tasopties van het Voordragersysteem geschikt is.

M-type (+58gr) Stuurhoogte ±1015mm Het frame voor sportieve fietsen v.v. het traditionele Bromptonstuur, licht voorovergebogen romphouding, een beetje zoals op een traditionelerandonneur. Dit is de Brompton in haar meest klassieke/bekende vorm. Ideaal voor veredelde stadsfietsen als echte allrounders en pure kilometervreters.

P-type (+326gr) Stuurhoogtes, bovengreep ±1033mm, ondergreep ±880mm Duidelijk meer voorwaarts geplaatst stuur met twee greephoogtes zorgt voor een voorovergebogen romphouding in de bovengreep en een extra diepe, meer aerodynamische zit in de ondergreep; Een beetje vergelijkbaar het de houding op traditionele race- en coursefietsen, maar dankzij de bovengreep ook prima in druk stadsverkeer te gebruiken.

H-type (+158gr) stuurhoogte ± 1072mm De jongste loot binnen het Brompton assortiment. Met H-type komt Brompton tegemoet aan de vraag naar wat minder sportieve Bromptons; Voor wie wat meer ontspannen rechtop wil fietsen. Met het traditionele Brompton-stuur maar dan wel een stuurhoogte die ±57mm hoger is dan fietsen met het traditionele M-type frame gaat die wens grotendeels in vervulling.

Standaard bieden we de keus uit 4 verschillende basissytemen. Bovendien kan gekozen worden uit een aantal tandwielverhoudigen waardoor het standaard verzet vergroot of verkleind wordt met oog op getraindheid, gebruik en terreinsgesteldheid.

2v (+188g) v.v. Brompton vrijloopnaaf met 2  tandwieltjes, Brompton  derailleur, 2 versnellingen, bereik ±133,3% Superlicht, v.v. van de unieke Brompton derailleur. Voor wie af en toe toch een wat lichtere versnelling nodig heeft om tegen een heuveltje of brug op te komen.

3v (+738g) v.v. BSR 3v-naaf, 1 tandwieltje, 3 versnellingen, bereik ±177,8% De BSR-naaf [Brompton  Standard  Range] v.v. aluminium naafhuls is een extra lichtgewicht eigen doorontwikkeling van de klassieke Sturmey-Archer 3v  naven. De 3 versnellingen liggen ±33,3% uit elkaar en de bediening is even betrouwbaar als simpel.

6v (+920g) v.v. BWR 3/6v-naaf, 2  tandwieltjes, Brompton  derailleur, 6 versnellingen, bereik ±302% ‘t Systeem met BWR-naaf [Brompton  Wide Range] gecombineerd met derailleur en twee tandwieltjes is niet alleen relatief licht maar ook nog eens gemiddeld ook een stuk efficienter (minder wrijvingsverliezen) dan versnellingnaven met 4-8 versnellingen. Met 6 netjes verdeelde versnellingen en een bereik van 302% een prima keus waarmee je ook in bergachtig terrein nog goed uit de voeten .

VERSNELLINGSTABEL

1v (+0gr) v.v. Brompton vrijloopnaaf, 1 tandwieltje, 1 versnelling, bereik 100% Superlicht, simpel, robuust, zonder bedieningskabels en verder rompslomp. Prima geschikt voor stadsgebruik en weinig danwel niet geaccidenteerd terrein.

Verzet in meters: de afgelegde afstand per pedaalomwenteling Gearing in Inches: de theoretische wieldiameter (in Engelse duim) van een direct aangedreven wiel bij een bepaald verzet. NB: Voor het beklimmen van steile hellingen kan het raadzaam zijn een kleiner basisverzet te kiezen middels een kleiner voorblad danwel grotere tandwieltjes achter.

1st

2nd

3rd

4th

5th

6th

6 speed standard

33.1”

2.64m

40.7”

3.25m

51.9”

4.14m

63.8”

5.09m

81.3”

6.49m

100.0”

6 speed -12%

29.1”

2.32m

35.8”

2.86m

45.6”

3.64m

56.2”

4.48m

71.5”

5.71m

88.0”

7.03m

6 speed +8%

35.7”

2.85m

44.0”

3.51m

56.0”

4.47m

68.9”

5.50m

87.8”

7.01m

108.0”

8.62m

3 speed standard

47.9’’

3.82m

63.8”

5.09m

84.9”

6.78m

3 speed -12%

42.1’’

3.36m

56.2”

4.48m

74.7”

5.96m

3 speed -18%

39.1’’

3.12m

52.2’’

4.16m

69.4’’

5.54m

3 speed +8%

51.7’’

4.13m

69.0”

5.50m

91.7’’

7.32m

2 speed standard

56.0’’

4.47m

74.7”

5.96m

2 speed -7%

51.9’’

4.14m

69.2”

5.52m

2 speed -19%

45.7’’

3.64m

60.9”

4.86m

1 speed standard

74.7”

5.96m

1 speed -7%

69.2’’

5.52m

1 speed -19%

60.9’’

4.86m

7.98m

9


UITRUSTING

B-sp o ke ™ J E H O O G S T- E I G EN BROMPTON

L-versie (+285gr) v.v. spatborden bedoeld sportief en recreatief gebruik en zelfs woon-werk-verkeer.

R-versie (+675gr) v.v. spatborden en achterdrager voor echte werkpaarden, woon-werkverkeer, boodschappen, recreatie en bijvoorbeeld fietsvakanties. De achterdrager is zowel bagagedrager, als een stabiele standaard voor de geparkeerde, als een ‘transportvlonder’ voor de opgevouwen fiets.

FRAME-KWALITEIT

E-versie zonder spatborden Spartaans, sportief en zonder onnodige poespas (zelfs geen framepompje).

ALL-STEEL FRAME Het gehele frame, bestaande uit zes ‘afzonderlijke’ framedelen, is van staal gemaakt. De keuze voor staal is doelbewust, veel constructies (zoals Brompton-frames) zijn in staallegeringen lichter, stijver en sterker te realiseren dan in bijvoorbeeld ogenschijnlijk lichtere aluminium-legeringen. Ook vanuit milieuoogpunt is staal vaak de eerste keus, voor een comfortabel, sterk, stijf, duurzaam en daarbij ook nog eens betaalbaar frame.

SUPERLIGHT FRAME (c.a. -790gr tot -1050gr t.o.v. een fiets met All-steel frame in vergelijkbare uitvoering) Superlight frames zijn beduidend lichter dan All-steel frames, een merkbaar voordeel voor iedereen die z’n (opgevouwen) fiets vaak moet dragen. Deze gewichtbesparing wordt bereikt doordat achterframe en voorvork niet van staal van het zo mogelijk nog lichtere en sterkere titanium zijn gemaakt, daarnaast worden ook bij de afmontage vaak nog net iets hoogwaardiger en lichtere onderdelen gebruikt. N.B. Fietsen v.v. Superlight frames worden altijd zonder framepompje geleverd.

10


Bij All-Steel frames kun je, met uitzondering van een afwerking in Raw-Lacquer ,de kleur van hoofdframe en extremiteiten afzonderlijk kiezen. Bij Superlight frames krijgen alle stalen delen dezelfde kleur en blijven de titanium delen altijd ongelakt.

ALL-STEEL Hoofdframe MONO

KLEUREN

Over smaak valt niet te twisten, of toch, weinig dingen zijn zo persoonlijk als de kleurkeuze van je fiets. De één geeft er niets om en de ander gaat nog liever dood dan zich met een ‘verkeerd’ gekleurd exemplaar te vertonen.Wat ‘t zwaarst is zal het zwaarst wegen zelfs als het gewicht van alle kleurtjes gelijk is. Met keus uit een palet van 15 standaardkleuren zijn tietallen/honderden kleurcombinaties mogelijk.

SUPERLIGHT

Extremiteiten

Stalen delen

ZWART WIT TURKOOIS

KLASSIEK

BORDEAUX (kobalt)BLAUW BRUNSWICK GREEN

SAGE

In geval van een Superlight frame krijgen alle stalen delen dezelfde kleur/afwerking en blijven de titanium delen (achterframe en voorvork) altijd ongelakt.

MAGENTA

STUURKOLOM

ROOD

HOOFDFRAME EXTREMITEITEN

VROLIJK

N.B. De drukkleuren zijn slechts indicatief en dus slecht bij benadering vergelijkbaar met de werkelijke kleur van de fiets.

WOESTIJNZAND

ORANJE (zwavel) GEEL APPELGROEN IJSBLAUW RAW LACQUER

ZADELHOOGTE

zonder kleurtoeslag

Met kleurtoeslag

Voor de juiste zadelhoogte is er keuze uit verschillende zadelpennen.

Standaardlengte zadelpen Geschikt tot een binnenbeenlengte van maximaal 83cm. Wie langere benen heeft raden we een telescopische zadelpen aan.

Verlengde zadelpen (+105g) Geschikt tot een beenlengte van 88,5cm; Deze optie maakt de opgevouwen fiets merkbaar groter waardoor hij o.a. in veel treinen e.d. niet meer tussen de banken past.

Telescopische zadelpen (+364g) Geschikt voor iedereen die wat langere benen (≥83cm-±102cm) heeft; Opgevouwen wordt de fiets niet of nauwelijks groter en voor wie z’n fiets moet delen met anderen is het eenvoudig persoonlijk afgestelde zadels te wisselen.

11


ZADELS

B-sp o ke ™ J E H O O G S T- E I G EN BROMPTON

Brooks B17 Special (+217gr) & Brooks B17S Special (+169gr) lederen dameszadel Volgens vele ervaren fietsers gaat er niets boven het comfort van een goed leren zadel. Leren zadels hebben bijzonder eigenschappen, ze ademen en na verloop van tijd vormen ze zich geheel naar het achterwerk van de berijder. De Brooks B17 Special’s zijn bovendien bijzonder fraai afgewerkt met grote vloeiend weggeslagen koperen klinknagels. Middels de unieke Brompton PentaClip is e.e.a. bovendien secuur en eenvoudig af te stellen en echt traploos kantelbaar.

BANDEN

Brompton zadel (+0gr) Het standaard Brompton zadel, is minder standaard dan je zou denken. Speciaal ontworpen voor de geometrie van de Brompton is dit sportieve en comfortabele zadel is bovendien voorzien van een draaggreep voor de opgevouwen fiets. Middels de unieke Brompton PentaClip is e.e.a. bovendien secuur en eenvoudig af te stellen en echt traploos kantelbaar.

SCHOKBREKERS

Brompton FT42 Kevlar® (+0gr) Onze standaard band, met een laag gewicht, superlichtlopend en een prima grip dankzij het speciale Dual-Compound profiel. De goede lekbestendigheid is te danken aan de Kevlar® breker-laag .Voorzien van zijreflectie.

12

Goede kleinwielige fietsen kunnen niet zonder goede schokbreker(s); De vering van de hogedrukbandjes alleen is niet genoeg. Het schokbrekingsysteem op Bromptons is even simpel als effectief, middels een slim geplaatst PU-rubber element tussen hoofden achter-frame worden ergste klappen op zowel voorals achter-wiel afgeveerd zodat het rijcomfort van de fiets ook relatief slechte wegen verrassend hoog is zonder dat dit ten koste gaat van de snelheid.

Standaard schokbreker Geschikt voor iedereen tot ±80kg, wie zwaarder is zal ‘m al gauw wat aan de zachte kant vinden.

Schwalbe Marathon (+220gr) Een fantastische allround band met een redelijk laag gewicht, een lage rolweerstand en een enorme lekbestendigheid dankzij de alom geprezen anti-lek technologie (Schwalbe GreenGuard). Deze band, v.v. zijreflectie, kan tegen een stootje, de eerste keus voor o.a. forens en fietskampeerder.

Schwalbe Kojak (-232gr) Dit is de lichste en snelste band die we in ons assortiment hebben. Bovendien heeft ‘ie een extreem goede grip, een zeer goede lekbestendig (Schwalbe RaceGuard), zijreflectie en als klap op de vuurpijl is ‘ie vouwbaar; Een werkelijk fantastische band.

Harde schokbreker Bedoeld voor de wat zwaardere, gewichtiger fietsers onder ons; Wie ruim meer dan 80kg weegt doet er goed deze harder schokbreker (Firm Suspension Block) te laten monteren: Af fabriek kost dat bovendien geen cent extra.


VERLICHTING

Ook al is het in pricipe mogelijk een fiets zonder verlichting te bestellen, moeten we dat toch afraden; Voor je eigen veiligeheid en omdat je in de BeNeLux verplicht bent ook overdag licht te kunnen voeren als de omstandigehden daar om vragen. Geen nood, we hebben 3 uistekende verlichtingsopties die zeer de moeite waard zijn. Batterij-verlichting (+158g) Eigenlijk moet je batterij verlichting zien als noodverlichting; Maar deze set kan je ook gerust permanent gebruiken. Een felle koplamp waarmee je ook nog wat kunt zien en hetzelfde achterlicht als bij de dynamo-systemen (maar dan op batterijen). Bedenk dat alle batterijen slecht zijn voor het milieu, en het beetje extra inspanning voor een lichtlopend naafdynamosysteem is haast te verwaarlozen (en gezond).

Shimano naafdynamo (+446g) Lichtlopend en enorm bedrijfszeker, of ‘t nou sneeuwt of regent, naafdynamo’s doen het eigenlijk altijd. Speciaal door Shimano voor de Brompton en aangepast monteren we deze dynamo voor een vriendenprijsje, inclusief een B&M halogeen koplamp en Brompton LED-standlicht achter.

SON naafdynamo (+236g) Schmidts Orginal Nabendynamo, het non-plus-ultra op dynamogebied. Superlicht, onovertroffen rendement; De BromSON is speciaal voor onze fietsen ontworpen. Met standlicht achter en voor van een superkoplamp, B&M Lumotec IQ Cyo R Senso+ met lichtsensor.

13


IETS VO O R S N E L L E J ON G E NS Me & My Brompton S2L-X in Yellow 9.6kg

Een Superlight S-type, twee versnellingen, Schwalbe Kojak banden, Eazy Wheels en batterij verlichting. Ik vind het heerlijk om met mijn Brompton mijn grenzen op te zoeken; of ik nu meedoe aan het Brompton World Championship, langs een file flits of gewoon even een circuitje pak in het park. Omdat ik gewend ben aan mountainbiking heb ik gekozen voor het S-type; met de harde schokbreker stuurt mijn Brompton precies zoals ik dat wil! Rupert, designer West Londen, UK

S2L-X GEEL-TITANIUM

BROMPTON ZADEL 16

S-BAG MET VERWISSELBARE FLAP

HARDE SCHOKBREKER


17


WER E L D F I E T S , E R O P U I T Me & My Brompton P6R-X in Orange 11.9kg

P-type met Superlight componenten, 6 versnellingen, spatlappen en bagagerek, Shimano naafdynamo en Brompton Kevlar banden. Ik reed al een maand of zes op mijn Brompton van huis naar mijn werk en weer terug toen ik me afvroeg of ik er een lange trip mee zou kunnen maken. Een warme kroeg in de winterkou, een paar pinten en mijn twee vrienden en ik hadden besloten om van Londen naar Barcelona te fietsen. Eind april trapten we, bepakt en bezakt, via de Col du Portalet (1794 meter hoog) door de PyreneeĂŤn. Dankzij de 6 versnellingsnaaf met verkleind verzet voor de bergen konden we net zo genieten van de bergritten als van de Catalaanse hoofdstad met al haar bezienwaardigheden en gastronomische geneugten als beloning. Een wereldse reis! David, designer West Londen, UK

P6R-X ORANJE-TITANIUM

ACHTERTAS 18

T-BAG

TRANSPORTHOES


19


VOO R I E D E R E E N , N I E T VOOR ÉÉN GAT TE VANGEN Me & My Brompton H2L in Racing Green 11.5kg H-type, 2-versnellingen, spatborden, SON naafdynamo en verlichting, Brompton FT42 (Kevlar®) banden, All-steel frame De ruime keus aan frames en uitvoeringen en de eenvoudig te verstellen zadelhoogte maakt dat er voor het hele gezin in een oogwenk een geschikte Brompton in de juiste zitpositie te vinden en aan te passen is. Ikzelf ben een grote fan van het nieuwe H-type, voor m’n dochterjes beslist te groot, maar perfect voor iemand van mijn lengte (1,98m). Zeker als je toch een beetje ontspannen rechtop zittend al fietsend van de omgeving wil genieten zijn die paar centimeter (±6cm) extra stuurhoogte een uitkomst; En met vederlichte superlichtlopende SON naafdynamo i.c.m. een krachtige LEDkoplamp heb ik meer dan voldoende licht wanneer en waar ik het nodig heb. Will, managing director, Marlow, UK

H2L RACING GREEN

BROMPTON ZADEL 20

SON VERLICHTING

S-BAG v.v. HOSE FLAP


21


Vrijh e i d , H e l e m a a l m i j n d i ng Me & My Brompton

S6L in Hot Pink en Black 11.5kg S-type, 6 versnellingen, spatlappen, Eazy-Wheels, Brompton zadel, batterij verlichting, Brompton Kevlar banden, all-steel frame. Alleen op een Brompton kan ik in het centrum van Londen makkelijk de pubs of winkels vinden die net even anders zijn, net buiten de loop liggen. Wat ik ook zo fijn vond is dat ik mijn eigen Brompton zelf kon samenstellen. Ik heb een Pink en Black S-type die prachtig kleurt met de Pink en Black O-bag waarin ik mijn spullen zelfs in de Engelse regen droog kan houden. Dankzij de Eazy Wheels hoef ik ‘m, m’n opgevouwen Brommie, bijna nooit te dragen; Een uitkomst zeker op stations met van die lange perrons zoals hier in Londen, Rebecca, press officer Brixton, UK

S6L MAGENTA & ZWART

BATTERIJ VERLICHTING 22

EAZY WHEELS

O-BAG


23


ALLE S OV E RW E G E N D Misschien wel de meestgestelde vraag op die van de prijs na is: „... en wat weegt dat nou...“ of ingeval van een B-spoke optie „... wat weegt dat nou extra...“ Natuurlijk is gewicht belangrijk, maar je kunt het ook overdrijven. Wat heb je eraan dat een Brompton zonder bagagedrager een paar gram lichter is als je ‘m vervolgens steeds moet dragen, in plaats van ‘m opgevouwen overal comfortabel met je mee te rollen door gangen, in winkels en over perrons. Zonder versnellingen is je fiets lichter, maar kom je waarschijnlijk die steile helling niet omhoog. Dus alleen een laag gewicht is niet zaligmakend, het allerbelangrijkste is dat je Brompton is toegerust voor jouw gebruik, lekker rijdt, gemakkelijk en compact vouwt en goed wordt onderhouden. Uiteraard proberen we het gewicht van onze fietsen zou laag mogelijk te houden; We zijn niet voor niets als eerste genoemd als het gaat om compact vouwbare lichtgewicht fietsen. Maar nog belangrijker dan een steeds lager gewicht is de duurzaamheid en deugdelijkheid en betaalbaarheid van ons product. We kiezen niet zomaar voor een lichter materiaal als het resultaat niet bijdraagt aan een betere fiets. Bromptons zijn geen speelgoed, ‘t zijn deugdelijke fietsen waar je een nette prijs voor betaalt en heel soms weegt dat een paar gram meer. Wil je toch perse weten wat jouw ideale Brompton gaat wegen dan kun je alle vermelde gewichten, meer-, minder- & deel-gewichten bij elkaar optellen danwel van elkaar aftrekken.We hebben ons best gedaan elk onderdeel zo nauwkeurig mogelijk te wegen; Maar dan nog moet je er rekening mee houden dat niet elke band precies even veel weegt, dat het ene bagagedrager net wat zwaarder of lichter is dan een ander exemplaar. P.S.Het antwoord op de vraag is overigens simpel: „Afhankelijk van model en uitvoering schommelt het gewicht grofweg tussen de 9 en 13 kilogram.“

24


S LEUTELMODELLEN

S2L TURKOOIS i.c.m. MAGENTA

M3L MAGENTA

Onderstaande uitvoeringen betitelen we als ‘Sleutel-model’, niet omdat dat nou de modellen zijn de verwachten het meest te verkopen, maar omdat ze je een idee geven van wat er zoal mogelijk is. Daarbij geldt dat elke uitvoering altijd een tegenhanger heeft met v.v. van een Superlight frame of juist andersom een All-Steel frame. De vermelde gewichten steeds die van de complete fiets (je hoeft er dus niet alsnog de pedalen, verlichting of wat dan ook bij p te tellen).

Sleutelmodellen S2L / S2L-X

Sleutelmodellen M3L / M3L-X

L-versie met gemonteerde batterijverlichting

L-versie met gemonteerde batterijverlichting

10.7kg / 9.8kg

11.5kg / 10.5kg

De meest klassieke Sleutelmodellen, M-type frame v.v. BSR 3v-naafversnelling. All-round toerfietsen voor lange maar ook korte ritten.

P6R MAGENTA i.c.m. TURKOOIS

H6L ZWART-TITANIUM

S-type frame, 2 versnellingen zonder ‘zware’ versnellingsnaaf; Een prima lichtgewicht keus voor de meeste ritten op het vlakke en een enkel hellinkje.

Sleutelmodellen P6R / P6R-X

Werkpaarden in met een snelle motor, supersportief P-type frame, 6 netjes oplopende versnellingen en toegerust voor het serieuze werk, lange ritten al dan niet met flinke bepakking R-versie v.v. Shimano-naafdynamo gevoede verlichting. 12.4kg / 11.5kg

Sleutelmodellen H6L / H6L-X

De uitstraling van de klassieke Brompton gecombineerd met een meer ontspannen zit;Fietsen voo wie wat meer ‘rechtop’, meer ontspannen willen fietsen. Met 6 versnellingen en spatborden. uitermate geschikt voor flinke tochten ook in heuvelachtig/bergachtig terrein. L-versie met gemonteerde batterijverlichting 11.8kg / 10.8kg

25


B-BAG

TRANSPORTHOES & ZADELZAK

R E I S G OED (tassen en a ndere accessoires)

Transporthoes (in Zadelzak) (+295g)

Soms hoeft niemand te weten dat je een (vouw-)fiets bij je hebt. Of je wilt tijdens transport voorkomen dat andere zaken door je fiets bevuild, of erger nog, dat die andere zaken jouw fiets beschadigen. Dan is onze ritsbare Transporthoes de uitkomst, in luttele seconden wordt de opgevouwen Brompton onttrokken aan de nieuwsgierige blikken van anderen en veilig opgeborgen.Trek het koordje aan de onderzijde aan en de niets vermoedende voorbijganger zal weinig anders zien dan een flinke tas. In de meegeleverde Zadelzak heb je je Transporthoes altijd bij de hand en blijft er nog plek genoeg over voor een verbanddoosje of wat klein gereedschap voor onderweg.

EAZY-WHEELS

B-bag / Brompton-tas (2.4kg) Gemaakt van stevig Cordura1000 nylon v.v. een voering met een stevige van 5mm dikke polstering zodat de Brompton goed beschermd is tegen schokken en stootjes tijdens transport. De verstevigde onderzijde is bovendien voorzien van zwenkwieltjes. De opvouwbare tas is tevens voorzien van een aantal extra zakken en vakken. Dragen doe je de B-bag aan de handvattenn of de meegeleverde schouderriem.

Eazy-wheels (+85g/+43g)

4 Superlichtgewicht transportwieltjes voor op (of beter gezegd onder) de achterdrager en het achterframe. Tovert een opgevouwen Brompton om in een handig klein karretje dat overal eenvoudig mee (naar binnen) te rollen is; Voorzien van zoiets als Vouwmand of Tour-tas ook handig als een heus klein winkelwagentje. in de supertmarkt De meegeleverde rubber onderin de zadelpen te bevestigen Rolrem voorkomt dat het opgevouwen pakketje ongewild aan de wandel gaat. Overigens zijn Eazywheels (dan slechts 2) ook best handig op fietsen zonder achterdrager.


REIS G O E D (t a s s e n e n a n d e re accessoires) Onze tassen en overige accessoires zijn speciaal ontworpen voor ’de’ Brompton om tezamen perfect aan te sluiten op individuele behoefte van elke Bromptoneer.

Voordragersysteem Tezamen met de verschillende voortassen biedt het Brompton voordragersysteem een uitgebreid en vooral ook uitgekiend scala aan mogelijkheden; Middels in de diverse voortassen geïntegreerde voordragers en de op het frame gemonteerde Bagageclip zijn de tassen snel en eenvoudig te koppelen en net zo eenvoudig weer te ontkoppelen. Doordate.e.a. direct aan het frame en niet aan het stuur wordt bevestigd is de invloed van de lading op het stuurgedrag minimaal. Vermelde volumematen zijn inclusief de buitenzakken, vermelde afmetingen zijn de buitenmaten bij benadering.

A-BAG

A-bag / Attaché-tas Voor een Brompton-tas hoeft niemand zich te schamen, je kan ze dan ook overal tegenkomen. Maar echt chique zijn ze niet; Dit is de uitzondering op die regel. Deze A-bag of Attaché-tas straalt wel degelijk een zekere luxe uit. Handgemaakt van fijn leer volgens de beste tradities van het ambacht. En omdat het oppervlak niet is ‘verpest’ met de obligate PU-coatingen van tegenwoordig behoudt het de tas haar natuurlijke uitstraling die in het gebruik steeds meer iets eigens zal krijgen dat puur leren producten zo speciaal maakt.

C-bag / Commuter-tas Een tas in ‘messengerbag’-style met sluitflap v.v. zowel klittenband en als gesp. De tas is voorzien van diverse vakken v.v. waterdichte ristsluitingen om uw kleine spullen veilig en droog op te bergen, Het interieur is voorzien van een lichtgekleurde voering waardoor het stukken makkelijker is iets uit de inhoud van de tas terug te vinden.

Folding-basket / Vouwmand De eenvoud zelve maar wel heel handig – een grote open tas; ideaal voor boodschappen. De vorm wordt behouden door een opklapbare spanbeugel waardoor e.e.a. eenvoudig plat is op te bergen. Capaciteit 24 liter; afmetingen 420b x 300h x 280d.

S-BAG

Capaciteit 25 liter; afmetingen 420b x 300h x 170d; wordt geleverd met een schouderriem en regenbestendige hoes met hoge zichtbaarheid.

VOUWMAND

C-BAG

Capaciteit 9 liter; afmetingen 420b x 300h x 110d; wordt geleverd met een lederen schouderriem en goed zichtbare regenbestendige hoes.

S-bag / Sports-tas

Losse sluitflappen van de S-bag

Deze kleinere tas in ‘messengerbag’-style is door zijn geringe hoogte speciaal geschikt voor gebruik op fietsen van het S-type. Net als z’n grotere Broer de C-bag is ‘ie voorzien van een heleboel vakjes met ritsjes en klepjes zodat er van-alles-en-nog-wat in op- of kwijt-geborgen kan worden. Een bijzonderheid van de S-bag is de verwisselbare sluitflap: Hierdoor is het mogelijk de tas van een alternatief exemplaar te voorzien en ‘m zo een persoonlijk tintje te geven.

Middels diverse verwisselbare sluitflappen is een S-bag eenvoudig van een persoonlijk tintje te voorzien. Er is keuze uit een aantal zeer verschillende designs. Naast de standaard zwarte flap, zijn er flappen zoals de HoseFlap (gemaakt van gerecycleerde brandweerslangen) van ontwerpers Elvis en Kresse maar zijn ook steeds weer exclusief bedrukte flappen in veelal gelimiteerde oplage.

Capaciteit 20 liter; afmetingen 420b x 260h x 170d; wordt geleverd met een schouderriem en regenbestendige hoes met hoge zichtbaarheid.


Tour-tas / T-bag

De Tour-tas, de opvolger van de Reis-tas, is voorzien van een z.g. roltopsluiting; Met een variabele inhoud (30 tot bijna 40 liter) is het verreweg de grootste fietstas uit ons assortiment tassen voor voor- en achter-drager. De achterzijde is v.v. van twee aparte vakken waarvan er één speciaal geschikt is voor een fles (0,5-2liter). Het hoofdcompartiment zelf bovendien een tussenscheiding v.v. opbergvak met rits. Aan de buitenkant bevinden zich nog drie elastische netvakken waar, ook tijdens het rijden, van alles in nog wat ‘ingepropt’ kan worden. Capaciteit circa 31 liter; afmetingen 420 b x 300 h x 270 d; wordt geleverd met een schouderriem en een goed fluorescerend gele regenhoes.

ACHTERTAS

T-BAG

R E I S G O ED (tassen en a ndere accessoires) Tassen voor de achterdrager Hoewel de meeste mensen de voorkeur geven aan het gemak van het klemsysteem van onze voorbagage, biedt het achterrek extra vervoersmogelijkheden. De inhoud moet natuurlijk worden verwijderd voordat u de fiets parkeert of vouwt. Achtertas / Rack-sack De Achtertas heeft stijve zijkanten en kan met middels gesp- en klittenbanden eenvoudig, stevig en snel aan de fiets worden bevestigd. De Achtertas is speciaal ontworpen voor de Brompton-achterdrager. Een even praktische, simpele, stevige als aërodynamische oplossing , zeer geschikt voor ons regenachtige klimaat.

O-BAG

Capaciteit 16 liter; wordt geleverd compleet met schouderriem.

Ortlieb-tas / O-bag Wil je 100% waterdichte (fiets)tassen, dan kom je uiteindelijk vanzelf bij Ortlieb uit. Zo ook wij en dus hebben we ze gevraagd exclusief voor het Brompton Voordragersyteem één van hun unieke tassen te ontwerpen en te fabriceren. ‘t Resultaat mag er wezen; Waterdicht, functioneel en afgewerkt zoals je dat alleen van Ortlieb mag verwachten. Leverbaar in twee kleurcombinaties – geheel zwart danwel roze i.c.m. zwart.

O-BAG MINI

Capaciteit 20 liter; afmetingen 360 b x 300 h x 150 d; wordt geleverd v.v. twee afneembare achtervakken en schouderriem, maar er is geen regenbestendige hoes nodig. Ortlieb-mini / O-bag Mini Klein en aerodynamisch , het kleinere zusje van de O-bag. Uiteraard geheel volgens de traditie van Ortlieb 100% (blijvend) waterdicht dankzij de gelaste naden. Alles wat er in past blijft dus echt droog, hoe hard het ook regent. De O-bag Mini is geschikt voor gebruik op elke Brompton. Capaciteit 7 liter; afmetingen 280 b x 270 h x 180 d; geleverd compleet met schouderband.


VOUWMATEN: 585mm lang x 565mm hoog x 270mm dik FABRIEKSGARANTIE

Los van enig recht van de koper op wettelijke garantie in de vorm van productaansprakelijkheid van de verkoper, garandeert Brompton Bicycle Ltd. haar producten op het bij aankoop vrij zijn van fabricagefouten voor de duur van maximaal 5 jaar waar het de constructie van fietsframes betreft, en maximaal 2 jaar waar het onderdelen & accessoires alsmede de afwerking van fietsen betreft. Impactschade en defecten als gevolg van overbelasting, normale slijtage, gebrekkig onderhoud, nalatigheid ofwel onoordeelkundig gebruik zijn nadrukkelijk uitgesloten van deze garantie. De garantie-afhandeling geschiedt op basis van materiaalver vanging. Voor de volledige garantievoorwaarden verwijzen we graag naar de handleiding of onze websites waar nieuwgekochte fietsen geregistreerd en de garantie geactiveerd kan worden. Ten overvloede willen we er op wijzen dat Bromptons zijn ontworpen voor gebruik op goed onderhouden wegen en (fiets)paden. en dus niet voor gebruik ‘Off-Road’ of op (zeer) slecht wegdek. (zeer) slecht wegdek. Aan de inhoud van deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend; Vermelde specificaties zijn alle onder voorbehoud. © 2012

exclusief importeur-verdeler: Brompton BeNeLux Fiets à parts Import B.V. Zuiderstraat 10 NL 9635-BR Noordbroek tel: ++31 (0)598 451004 info@brompton.nl info@brompton.be info@brompton.lu www.brompton.nl www.brompton.be Fabrikant: Brompton Bicycle Ltd. Kew Bridge DC, Lionel Road South, Brentford, TW8 9QR Tel. : + 44 20 8232 8484 www.brompton.co.uk Brompton merk en logo zijn evenals de term “B-spoke”, gedeponeerde merken van Brompton Bicycle Ltd. Met speciale dank aan: Modellen: Ross, Becky, Rupert, Kath, Mark, Will, David, Nikita, Cecilie en alle in deze brochure vermelde Brompton medewerkers. studiofotografie: Peter Hughes www.photoview.biz veldfotografie: Anna Batchelor www.annabatchelor.com grafische vormgeving: Gilles & Cecilie for AD and graphic design www.gillesandcecilie.com Drukwerk: PrintHouse Corporation op 9Lives Silk 75% recycled FSC Mixed Sources Paper www.printhouse.co.uk Visit www.brompton.co.uk for more information. Aan het eind van deze brochure gekeomen..., wordt het nu toch echt tijd voor een proefrit bij de Brompton-dealer.

Brompton Brochure 2012 Dutch  

Brompton Bicycle Ltd Brochure 2012 in Dutch

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you