Page 1

Vร…R 2018

det lilla fรถrlaget med de stora fรถrfattarna


Följ @brombergsforlag på instagram.

öna Patti Smith på Gr Backstage med tthet. aktuell med Besa

Lund, Kontraktsskrivn ing med Yolanda Aurora Bohm Ramirez so m debuterar me d Ikon.

Releasefest för Sara Paborns Blybr öllop, snart i pocket.

V

älkommen till Brombergsvåren, ung, mångfacette­ rad och fylld av skratt och nya livsinsikter! Även i vår bjuder vi på fängslande berättelser från stora internationella namn, som Patti Smith i sin tänkvärda Hängiven – läs bara hennes fenomenala novell om skridsko­ åkerskan! – den israeliske novellmästaren Etgar Kerets un­ derhållande De sju goda åren eller den kritikerrosade Daniel Magariels gastkramande familjedrama En av pojkarna. Våra svenska berättare är inte sämre. Skratta gott åt sam­ tiden med Niklas Ekdal i hans skickliga politiska satir om valåret 2018 i Öppna era hjärtan, och dras med in i debu­ tanten Maria Maunsbach moderna relationsromanen Bara ha roligt. Bland vårens fackböcker finns den välrenommerade Anna Hedenmo som tar oss med bakom kulisserna under parti­ ledardebatter, katastrofbevakningar och intervjuer; komi­ kern Emma Knyckare som knockar oss med sin ärlighet när hon berättar om hur det är att bli mamma, egentligen. ­Dess­utom bjuder Linda Hörnfeldt på sina bästa tips till alla som vill lyckas inom det nya yrket influencer och Fumio Sasaki hjälper oss att rensa i röran där hemma med japansk minimalism.

B

land barnböckerna vill jag särskilt nämna Karin ­A lvtegen som med sonen Albin Alvtegen är ­framme vid den tredje delen i succéserien om Hinsides, ­Hinsides väktare. Och jag måste också skryta med vår yngsta författare någonsin, Ebba Hyltmark, som debuterar 17 år gammal med sin insiktsfulla berättelse i bästa SKAMstil, Alla suger och det är ingens fel. Det räcker att ni tittar på bilderna av Marcus-Gunnar Pettersson i Modig som ett lejon, pigg som en mört för att förstå att Sven Nordqvist fått en minst sagt värdig efterträdare i denne fenomenale bildskapare. Alla dessa finfina barnböcker väljs och tas fram av vår barnboksförläggare Jenny Kellerman Pillay. Slutligen har vi något alldeles extra att bjuda på: Väck läshungern, en fenomenalt inspirerande bok om hur vi väcker läslusten hos våra barn. Många glada tillrop och handfasta tips för nyfikna bebisar, spralliga barn och uttråkade ton­ åringar. Nej, det finns absolut inga ursäkter, det är läsning som gäller när vårsolen tittar fram! Läs så det hörs, läs så det syns, utropar bokens författare, den outtröttliga läsambassa­ dören Anne-Marie Körling. Det är aldrig för sent att bli en bokslukare!


FACKBÖCKER


Kanske har du själv fått barn? Kanske är du gravid eller längtar efter att kunna bli det?

Kanske är du hundra år gammal, längtar efter ett barn, eller kanske bort från barn? Kanske är du MIN mamma och måste därför läsa den här boken. Eller så är du kille som förstått att det är viktigt att läsa på och hålla sig à jour istället för att ta massa plats med meningslöst pladder om vilken bra killfeminist du är. Bra gjort i så fall. Den här boken har också skrivits med den fruktansvärda vetskapen om att Maggan kanske kommer att läsa den en dag. Maggan, min lilla gosiga unge, vad jag älskar dig. Tusen varv runt jorden och sedan tillbaka.”

Foto: Kitty Lingmerth


FACK

Komisk och ärlig mammabok för en ny generation

Inläsare: Emma Knyckare

Emma Knyckare Hit med flaskan! Handbok för panikslagna mammor När Emma Knyckare upptäcker att hon är gravid firar hon med en sista snusprilla och sedan förändras livet för alltid. Här tar hon oss med på sin lika panikslagna som fantastiska resa in i mammalivet. Med drastisk humor skildrar hon graviditetens vedermödor och glädjeämnen. Från att svälla upp och se ut som Jabba the Hutt i Star Wars och inte längre få plats på spinningcykeln, till att för första gången höra sin bebis hjärtljud och ­slutligen få möta lilla Maggan. Naket och ogenerat behandlar hon ämnen som kejsarsnitt, amning, abort, bonusbarn, mammakroppen och småbarnsåren. En modern, rolig och feministisk handbok med hög ­igenkänningsfaktor. Mjb. ca 200 s. Utk. mars. 978-91-7337-917-5 E-bok: 978-91-7337-959-4 Ljudbok 978-91-7337-973-1

Bilder från Emma Knyckares instagram @knyckare

EMMA KNYCKARE (1987) är komiker och radioprofil (Morgonpasset, ­Tanke­smedjan, Musikhjälpen och Knyckare i P3). Hösten 2018 turnerar hon med sin ­första egna show. Hon driver även podcasten Förstagången­ podden, har arbetat som krönikör och är initiativ­ tagare till den uppmärksammade och mansfria festivalen Statement festival.


FACK

Ta betalt! Så tjänar du pengar på sociala medier Linda Hörnfeldt Yrke: influencer

Så gör du karriär på nätet Bloggare, Youtubers, poddare och instagrammare har blivit vår tids stora kändisar. Genom att bygga upp stora följarskaror i egna kanaler har de blivit entreprenörer med större räckvidd än många etablerade mediakanaler. Tiden då företag kunde erbjuda en schampoflaska i utbyte mot en instagrampost och där en goodiebag ansågs vara skälig ersättning för ett blogg­ inlägg är sedan länge förbi. Att vara en influencer är nu ett yrke att ta på fullaste allvar. Men hur gör man egentligen för att lyckas och finns det fallgropar att undvika på vägen? Här coachar Linda Hörnfeldt dig i konsten att tjäna pengar på dina sociala medier. Du får lära dig allt från att bygga och ­vårda din målgrupp till att ta betalt för samarbeten samt nätverka och leverera rätt innehåll i tid. Genom intervjuer med influ­encers samt med handfasta råd lär hon dig allt du behöver veta för att lyckas med dina kanaler.

Inb. 144 s. Utk. januari. 978-91-7337-940-3 E-bok: 978-91-7337-941-0

LINDA HÖRNFELDT (1980) är vd och grundare av Influencers of Sweden, Sveriges intresseorganisation för social media influencers. Hon har bloggat sedan 2001 och driver nu www.lalinda.se med fokus på entreprenörskap och plus size-mode. Hon är också aktiv på Youtube, instagram, twitter och provar gärna det senaste i sociala medier.

Fot o: Eli n

Ke ro


FACK

Ta vårstädningen till nästa nivå med japansk minimalism Fumio Sasaki Hejdå saker

Konsten att bli lyckligare genom minimalism Tokyobon Fumio Sasaki arbetade långa dagar och ­kopplade av genom att dricka öl, titta på tv och köpa saker. Han gick upp i vikt och var håglös. Till slut tröttnade han på känslan av att livet rann honom genom fingrarna. Samtidigt fick han nys om en rörelse som kallas ”den nya japanska mini­malismen”, om hur man blir lycklig med färre saker, och livet förändrades totalt för honom – utifrån och in.

Fot o: Fu m

Hejdå saker är en revolutionerande handbok för dig som vill förändra ditt sätt att tänka kring dina ägodelar. Den är till för dig som vill rensa ut några få saker, men också för dig som vill förändra din livsstil i grunden. Hejdå saker ger en för­djupad förståelse om vad sann lycka är och hur du frigör dig från ­tanken att du är vad du äger.

io

Mjb. 240 s. Utk. januari. Originalets titel: Bokutachini Mo Monowa Hitsuyo Nai Övers. Linda Skugge 978-91-7337-965-6 E-bok: 978-91-7337-966-3

ki sa Sa

Om du är som jag var – olycklig och konstant jämför dig själv med andra, eller bara tycker att livet suger – då tycker jag att du ska försöka att säga hejdå till några av dina saker.”

FUMIO SASAKI (1979) är redaktionschef på förlaget Wani Books och bor i en 20 kvadratmeter stor lägenhet i Tokyo, inredd med bara en liten trälåda, ett skrivbord och en madrass. Han har aldrig varit lyckligare. Hejdå saker har blivit en bäst­ säljare i hemlandet och översatts till flera språk.


FACK

Om konsten att fånga sanningen Anna Hedenmo Uppdrag sanning Anna Hedenmo är en av Sveriges mest ­välrenommerade journalister. I flera decennier har vi sett henne grilla p ­ olitiker i direktsändning. Vi har också följt hennes ­rapporteringar från extrainsatta nyhetssändningar i samband med nationella katastrofer och sett henne intervjua kända personer i tv-programmet Min sanning. I en tid när nyhetsflödet kan kännas överväldigande, där sociala medier spelar en allt större roll och katastrofbevakning har blivit en del av vår vardag, behöver vi förstå hur journalistiken fungerar. Genom att ta oss med bakom kulisserna och dela med sig av sina erfarenheter ger Anna Hedenmo en inblick i vilka överväganden man tvingas göra när man står inför en direktsändning, hur man får mediatränade politiker att tala klarspråk och hur man som journalist vågar ställa de obekväma frågorna. Inb. ca 150 s. Utk. mars. 978-91-7337-908-3 E-bok: 978-91-7337-909-0

” ANNA HEDENMO (1961) är journalist på Sveriges Television, bland annat som programledare för Agenda och Min sanning. Hon har även varit nyhetsankare, hållit i partiledardebatter och valvakor, samt direktsänt från Nobelfesten.

Vad är det som har hänt där på Drott­ ninggatan? Hur många offer har krävts? Och uppgifterna om skottlossning vid Fridhemsplan och vid Globen – herregud, är det en stor samordnad aktion? Jag väl­ jer en svart kavaj och ­rusar in i sminket för en lättare make up, och i sminkstolen ­påminner jag mig om det viktiga: dra inga förhastade slutsatser, ta inget för givet. I ett akut nyhetsläge finns inget skrivet manus. Allt bygger på improvisation och erfaren­het.”


FACK

Tips till föräldrar för att sprida läsglädje till barn i alla åldrar Anne-Marie Körling Väck läshungern! I medierna får vi ständigt alarmerande siffror om att läs­ förståelsen bland unga har sjunkit kraftigt de senaste ­decennierna. Läraren Anne-Marie Körling menar att vi i alltför stor utsträckning har sett på läsning som ett ­problem i dagens samhället och att vi fokuserat för mycket på nytto­aspekten. Vi har glömt den enorma skatt och tillgång läsningen är, att den får oss att tänka, känna och förstå oss själva. Den här boken är till dig som har ett barn i ditt liv. Du kan vara förälder, moster, farbror, lärare, mor- eller farförälder. På ett personligt och underhållande sätt ger Anne-Marie Körling dig verktygen, lusten och inspirationen att hyvla ner trösklarna till litteraturen och väcka läshungern hos barn.

Mjb. 176 s. Utk. mars. 978-91-7337-961-8 E-bok: 978-91-7337-962-5

TIO RECEPT PÅ HUR DU VÄCKER LÄSHUNGERN: • Ta en bok, vilken som helst och läs högt ur den. • Läs skyltarnas korta meddelanden. • Läs syltburkarnas etiketter i matvaruaffären. • Lägg fram tre böcker vid frukostbordet. • Lyssna till litteratur tillsammans. • Upptäck texten själv. • Observera intresset men stör det inte med pedagogiska frågor. • Gör som de gör i boken. Hoppa högt. • Läs själv och prata om det du läser. ANNE-MARIE KÖRLING (1958) är lärare, författare, föreläsare och ­Sveriges läsambassadör 2015–2017. Hon har tilldelats Svenska Akademiens svensklärarpris.

• Läs så det syns – läs så det hörs.


PATTI SMITH (1946) är författare, rockstjärna och poet. Hon till­ delades Polar Music Prize 2011. Som författare slog hon igenom med Just Kids (2010) som följdes av M Train (2015).

Foto: Ulla Montan


FACK

Berörande kärleksförklaring till konsten Patti Smith Hängiven Generöst öppnar rockstjärnan, författaren och ­poeten Patti Smith sina anteckningsböcker och ­bjuder in oss i sin kreativa process. Vi följer med ­henne till A ­ lbert Camus trädgård i Frankrike, Simone Weils grav utanför ­London och vandrar vid hennes sida längs de parisiska gatorna i Patrick Modianos romaner. Genom Patti Smiths minnen och betraktelser kring varför vi skapar, tecknas en bild av en djupt hängiven ­konstnär, författare och läsare.

Varför är man tvungen att skriva? För att få vara för sig själv, som i en ­kokong, försjunken i ensamhet, på trots mot ­andras behov. Virginia Woolf hade sitt rum. Proust sina stängda fönster­luckor. Marguerite Duras sitt tysta hus. Dylan Thomas sin enkla bod. Alla var ute efter en tomhet att fylla med ord. Orden som ska tränga in på orörda marker, uppdaga ännu ej inmutade associationer, ge uttryck åt oändligheten. Orden som formade ­Lolita, Älskaren, Tjuven och kärleken.”

Inb. 112 s. Utk. mars. Originalets titel: Devotion Övers. Peter Samuelsson 978-91-7337-952-6 E-bok: 978-91-7337-975-5

Inläsare: Marika Lagercrantz

Patti Smith Just Kids Övers. Ulla Danielsson Pocket. Utk. 978-91-7337-318-0

Inläsare: Marika Lagercrantz

Patti Smith M Train Övers. Ulla Danielsson Pocket. Utk. 978-91-7337-691-4


Foto: Casia Bromberg

FACK

MASHA GESSEN (1967) är journalist och författare, född i Moskva, ­numera bosatt i New York. På svenska finns tidigare Mannen utan ­ansikte om ­Vladimir Putin, Ord kan ­krossa betong om Pussy Riot och Framtiden är historia om Ryssland.

Gripande biografi om två judiska kvinnoöden Masha Gessen Ester och Ruzia

Vänskap genom Hitlers krig och Stalins fred 1930-tal. Krig och förföljelse råder i Europa och två judiska kvinnor kämpar för sin överlevnad. Den ena är polskan Ester, som kommer från en stad där hela den judiska befolkningen har skickats till getton och till Hitlers koncentrationsläger. Den andra är Ruzia, en ryskfödd intellektuell, som tvingats underkasta sig Stalins regim. De båda kvinnorna möts i Moskva och blir vänner för livet. Men de blir också släkt när deras barn gifter sig med varandra. Med hjälp av omfattande research och stor kärlek tecknar Masha Gessen sin mormors och farmors livshistorier och vänskap. En berättelse som utspelar sig under en mörk tid där familj, hopp, kärlek och uthållighet var de enda möjlig­ heterna till överlevnad. Inb. ca 350 s. Utk. mars. Originalets titel: Ester and Ruzya: How My Grandmothers Survived Hitler’s War and Stalin’s Peace. Övers. Jessica Hallén 978-91-7337-825-3 E-bok: 978-91-7337-826-0


ROMANER


ROMAN

Kan verkligheten överträffa dikten? Politisk satir valåret 2018 Niklas Ekdal Öppna era hjärtan Tre vita män i sina bästa år ertappas bokstavligen med byxorna nere. Från toppen av samhället faller de till ­botten där de finner varandra i ett gemensamt projekt. Deras nya parti, Sverige Först, sänder chockvågor genom det politiska systemet. Affärsidén är lika enkel som effektiv: rädsla. Genom att knyta an till verklighetens folk sopar herrarna banan med den globaliserade och politiskt korrekta eliten. Men snart formerar sig en motkraft: Rättvisepartiet. Trion bakom denna feministiska och antirasistiska rörelse har en minst sagt komplicerad relation till männen i partiet Sverige Först. Och efter valnatten 2018 blir Sverige sig aldrig mera likt. Niklas Ekdal har skrivit en skruvad och bitsk politisk satir om cirkusen kring en valrörelse.

Fot o: Ca sia

Br

om

Inb. ca 250 s. Utk. mars. 978-91-7337-935-9 E-bok: 978-91-7337-936-6 Ljudbok 978-91-8831-974-8

be rg

NIKLAS EKDAL (1961) är journalist, författare och tidigare politisk redaktör på Dagens Nyheter. Han har skrivit deckare och fackböcker, senast den uppmärksammade självbiografin Hur jag dog (2016).


ROMAN

Foto: Casia Bromberg

MARIA MAUNSBACH (1990) bor i Malmö och har studerat på skrivarlinjen på Fridhems Folkhögskola. Hon är programledare för radio­programmet Ligga med P3 och är känd för sitt populära instagramkonto där hon skriver anekdoter om karaktären ”Den unge Strindberg”.

Inb. ca 200 s. Utk. mars. 978-91-7337-927-4 E-bok: 978-91-7337-928-1

Debutroman om den moderna kärlekens spelregler Maria Maunsbach Bara ha roligt Lydia träffar Johannes genom en kompis. Han är arkitekt och en medveten man med tydliga idéer om hur han vill ha en relation. Lydia är en ung, självständig kvinna som är hungrig på upplevelser, sex och frihet. Samtidigt drömmer hon om att fullständigt absorberas i ett kärleksförhållande. De båda är två dejtingkompetenta personer som har lärt sig spelets regler. De vet hur de ska sälja sig själva, tolka varandras sms och vad de kan kräva av en relation. Ändå misslyckas de med sitt förhållande eftersom de är oförmögna att sänka garden, vara sårbara och mötas på riktigt. En modern, intensiv och rå relationsroman om hur svårt det är att veta när kärleken är på riktigt och när man bara har lite roligt.


ROMAN

Tragikomiska betraktelser från dagens Israel Etgar Keret De sju goda åren De sju goda åren utspelar sig under de sju år som går mellan författarens sons födelse och hans fars död. Även om det är sju goda år, ryms här ett stort mörker. Sonen Lev föds under en ­terroristattack, Etgars far, som överlevde ­För­intelsen, drabbas av cancer, och det konstanta krigs­ hotet påverkar deras dagliga liv i Israel. En humoristisk och smärtsam samling berättelser om en vardag fylld av såväl yoga och Angry Bird som flyg­ räder och förluster. Etgar Keret är en internationellt hyllad ­författare med en unik blick på tillvarons absurditeter.

Inb. 192 s. Utk. januari. Originalets titel: The Seven Good Years Övers. Kristian Wikström 978-91-7337-896-3 E-bok: 978-91-7337-897-0

Foto: Yechiel Yanai

”Etgar Keret är ett geni.” – New York Times” ”En briljant författare.” – Salman Rushdie ”En av mina favoritförfattare.” – John Green ”Etgar Keret kan göra mer på sex stycken än de ­flesta författare kan göra på 600 sidor.” – People ”Både rolig och djupsinnig. De sju goda åren är en pärla.” – Claire Messud ”Rolig, mörk och träffsäker.” – Jonathan Safran Foer ”Kerets berättelser stannar kvar i magen. Du tänker på dem i dagar.” –Ira Glass, This American Life

ETGAR KERET (1967) är författare, filmregissör och manusförfattare. Han debuterade på svenska med Åtta procent av ingenting (2008) följd av Plötsligt knackar det på dörren (2014).


ROMAN

Våldsamt och mörkt familjedrama av kritikerrosad debutant Daniel Magariel En av pojkarna Efter en uppslitande skilsmässa och vårdnadstvist lämnar två bröder och deras far hemmet i Kansas för att påbörja ett nytt liv tillsammans i Albuquerque. Pojkarna börjar i en ny skola och får snabbt vänner. Men faderns demoner kommer snart ifatt honom och drabbar dem alla. Hans tilltagande drogberoende, oberäkneliga humör och ­utstuderade grymhet blir allt mer hotfullt. En mörk berättelse om två unga pojkar som försöker skydda sig själva från den far de en gång litade på men som de inte längre känner igen.

Inb. ca 170 s. Utk. mars. Originalets titel: One of the Boys Övers. Meta Ottosson 978-91-7337-865-9 E-bok: 978-91-7337-866-6

Foto: Lucas Flores Piran

”Gripande och hjärtskärande debut.” – New York Times ”En knockout-debut.” – People ”En djupt berörande och brutal berättelse.” – NPR ”En av årets mest drabbande debutromaner.” – Rolling Stones ”Precis, svindlande och angelägen.” – Hanya ­Yanagihara, Ett litet liv ”Vissa passager är så äkta att du vill lägga ner ­boken och applådera.” – Guardian

DANIEL MAGARIEL är född i Kansas City och bor i New York. Han har studerat på Columbia University och Syracuse University. En av pojkarna är hans första roman.


Mitt i allt det dampiga är vi läraktiga och koncentrerade när så krävs, vill så gärna vara till lite nytta. Vi letar murklor, knark och lik. Vi är diabeteshundar, epilepsi­hundar, ledar­ hundar och psykisk hälsa-­hundar. Och så är just jag författarhund som dagligen gör mitt bästa för att sprida lugn och godmodighet. Skingra dämonerna. Vi hundar kan banne mig allt.” – Ur Anneli Jordahls bidrag


ANTOLOGI

Mopsar, bulldoggar och andra hundar Vänskap och varma tassar

Berättelser om människans bästa vän Visste du att det finns fler hundar i Sverige än barn under sex år, att Beatles-låten A Day in the Life innehåller ett ljudspår som bara hundar kan höra och att det finns statistik på att hundägare skrattar mer än andra människor? Hunden fyller många funktioner i våra liv: sällskap, vakt och tröst. De hjälper oss att hitta knark, svamp och mögel. De vallar våra får och vaktar våra gränser. Och de finns där för att vi människor ska få komma ut på dagliga promenader, att ha någon att prata med och en varm päls att dra handen igenom. I den här boken delar några av Sveriges mest uppskattade författare och skribenter med sig om sitt liv med hund. De berättar om den villkorslösa kärleken, glädjen i vardagen och insikter om livet de har fått tillsammans med sin fyrfota vän. Det är en rolig och varm bok som också innehåller stråk av sorg, och den speglar den unika relationen mellan hund och människa som funnits sedan urminnes tider. Boken vänder sig till hundägare, till dig som går i hundtankar eller rent av undrar vad tjusningen med en hund egentligen är. Kanske hamnar också boken i händerna på en och annan kattmänniska som därmed kan omvändas. Boken är illustrerad av Karin Hagen.

MEDVERKANDE SKRIBENTER

Inb. ca 150 s. Utk. mars. 978-91-7337-967-0 E-bok: 978-91-7337-968-7

Majgull Axelsson Göran Greider Johan Hilton Anneli Jordahl Martin von Krogh

E

STORSÄLJAR I POCKET

Sara Paborn Stina Stoor Carl Otto Werkelid Klara Zimmergren Helena von Zweigbergk

Håkan Nesser Nortons filosofiska memoarer Illustrationer av Karin Hagen. Pocket. Utk. 978-91-7337-899-4

Inläsare: Tomas Bolme


LYRIK

Kaxigt diktmanifest av spoken word-poet Yolanda Aurora Bohm Ramirez Ikon I Ikon tas läsaren med på en poetisk resa i spoken word-poeten Yolanda Bohms vidunderliga värld. Vi får följa med från barndomen i orten, till dans på barrikaderna och vidare ut i rymden i en kamp för att vara sig själv fullt ut. Vi möter rasism, trånga kroppar och könsroller, kolonialism och svåra förluster, men också närhet, kärlek och transhumanistisk gemenskap. En kraftfull debut och ett skoningslöst manifest för frihet.

Jag är drottning i mitt klubbland över mina öron skuldsatt kan inget om resurshantering skiter hårt i skuldsanering äter min mat med guldpanering”

Mjb. 96 s. Utk. januari. 978-91-7337-949-6

Fot o: Ca sia

om

Br

be rg

YOLANDA AURORA BOHM RAMIREZ (1987) turnerar sedan flera år tillbaka land och rike runt som föreläsare, ­aktivist och spoken word-poet. Ikon är hennes debut.


BARNBÖCKER


9–12 ÅR

Hisnande fantasyäventyr som jämförts med Harry Potter och Bröderna Lejonhjärta Albin Alvtegen och Karin Alvtegen Hinsides Väktare Illustrationer av Alexander Jansson

I Nyckeln till Hinsides möter vi för första gången tolvåriga Linus, vars tvilling­syster Linnéa är svårt handikappad sedan ­födseln. En sommar hyr deras mamma ett övergivet hus, där Linus hittar en portal in i en värld som kallas Hinsides. I Hinsides finns Lionora som är en kopia av Linnéa, men som besitter magiska förmågor och styrka. Hinsides brinner tar sin början ett år senare med att Linus får ett meddelande att Hinsides är i fara och Lionora ber om hans hjälp. Både Linus och Lionora får utstå stora prövningar innan de till slut förenas i en gemensam kamp mot ondskan. I tredje och avslutande delen Hinsides Väktare hotar ett ondskefullt väsen att ta över Linus ­medvetande. Medan Lionora med svikande krafter försöker anamma sin nya roll som ­Hinsides ­Väktare måste hon också kämpa mot – och för – sin ­älskade bror, innan det är för sent.

Del 3 Hinsides Väktare

»Nyckeln till Hinsides är faktiskt mest av allt lik Astrid Lindgrens fantasyböcker, Bröderna Lejonhjärta och Mio min Mio, med drag av Michael Endes Den oändliga historien och Holly Blacks Spiderwick. För det som står i centrum i den här berättelsen är syskonkärlek, och vad man kan åstadkomma med fantasins styrka.« – Tidningen Kulturen

Inb. ca 250 s. Utk. april. 978-91-7337-887-1 E-bok: 978-91-7337-888-8 Ljudbok 978-91-7337-889-5

Inläsare: Karin Alvtegen

Inläsare: Karin Alvtegen

Del 1 Nyckeln till Hinsides

Del 2 Hinsides brinner

Inb. 184 s. Utk. 978-91-7337-795-9 E-bok: 978-91-7337-796-6 Ljudbok 978-91-7337-841-3

Inb. 240 s. Utk. 978-91-7337-842-0 E-bok: 978-91-7337-843-7 Ljudbok 978-91-7337-844-4


Foto: Casia Bromberg

KARIN ALVTEGEN (1965) och ALBIN ALVTEGEN (1993), ­kommer från en ­skrivande släkt med Karins ­gammelfaster Astrid Lindgren i täten. Karin har tidigare skrivit många ­romaner för vuxna och tilldelats flera litteratur­priser. Albin är ­fantasy-fantast och utbildar sig till dataspelsutvecklare. Böckerna om Hinsides är deras första ­gemensamma bokprojekt. ALEXANDER JANSSON (1977) är en internationellt hyllad illustratör, grafisk ­formgivare och animatör. Han har illustrerat en stor mängd barnböcker, bok­ omslag och skivomslag. Hösten 2018 utkommer han med en bilderboksversion av den klassiska sagan Hans och Greta.


TONÅR REKORDUNG DEBUTANT

Tonsäker tonårsskildring spetsad med svart humor Ebba Hyltmark Alla suger och det är ingens fel Med hörlurarna på och musiken som bästa vän går Li sista terminen i nian, fullt fokuserad på att börja ­gymnasiet långt därifrån. Då ska livet äntligen börja, på riktigt. De jämnårigas sociala spel kan hon inte alls identi­ fiera sig med. De är falska och överdramatiska. Istället finner hon vänskap hos den äldre mannen Sigvard. Deras villkorslösa samtal får Li att öppna sig. Samtidigt finns plötsligt Max där. Max, den nya killen i klassen med de vackra ögonen som vägrar släppa Lis blick. Den spikraka vägen mot framtiden som Li planerat känns inte längre lika självklar. Alla suger och det är ingens fel handlar om att veta vem man är och våga sträcka sig efter sina drömmar. På rapp prosa med humor, driv och värme skildrar den rekord­unga debutanten Ebba Hyltmark klockrent Lis svåra och modiga kliv från barndom till ung vuxen.

nn a rO de an ex Al

Inbunden ca 150 s. Utk. mars. 978-91-7337-944-1

Fo to :A

on lss

Jag ler stort mot honom. För första ­gången på länge känner jag hur fascination blom­ mar upp i mitt hjärta. Det är någonting med Sigvards sätt att titta ut över staden, och hans sätt att skrocka lätt när jag inte vet vem Billie Holiday är. Det är som om han vet allt, som om han har koll på allt här i världen. Jag har aldrig sett Star Wars, men jag tänker mig alltid att Yoda är precis så som Sigvard. För när Sigvard tittar på mig känns han klok och vänlig och som om han faktiskt är glad över att vi träffades idag. Lite som Yoda. Eventuellt som Yoda, eftersom jag aldrig sett filmerna. Kanske eventuellt som Yoda.”

EBBA HYLTMARK (2001) bor i Landskrona och går gymnasiet i Lund. Alla suger och det är ingens fel är hennes första bok.


ILLUSTRERADE BARNBÖCKER 6–9 ÅR

Andra roliga boken om påhittig privatdetektiv Susanna Lönnqvist Ingrid Flygare Lilja Lind privatdetektiv: Lappen utan ledtråd Två bästisar är redo för ett nytt mysterium: Uppfinningsrika ­Lilja, som drömmer om att bli detektiv och författare, och kavata Matilda, som drömmer om djur mest hela tiden. En upphittad kryptisk lapp blir startskottet på ett nytt fartfyllt detektivuppdrag för de båda tjejerna, återigen kantat med humoristiska missförstånd, nästan fler djur än Matilda kan hantera och ledtrådar som verkar ­omöjliga att nysta upp. Den andra boken om Lilja Lind privatdetektiv är lika under­ hållande som den första och passar alla som gillar Lasse-­ Maja och böckerna om Mimmi eller Metteborg. Susanna Lönnqvist skriver med mycket schvung, värme och humor, vilket även genomsyrar Ingrid Flygares härliga illustrationer.

Inbunden ca 120 s. Utk. mars. 978-91-7337-946-5

”Den försvunna diamanten är en finurlig och humoristisk deckarhistoria, som är mer inriktad på familjens vardagsliv och samspelet mellan kompisarna än på spänning och action.” – BTJ

SUSANNA LÖNNQVIST (1976) är barn­bibliotekarie och fyrabarnsmamma bosatt i Norr­ köping. Den försvunna diamanten var hennes första bok. Under 2018 utkommer även Gåvan, en rysare för 9–12 år.

INGRID FLYGARE (1972) är illustratör som bor i Stockholm med man och två barn. Hon har illustrerat över 40 barnböcker och skriver även egna, som den populära serien om hästen Pytte.

FÖRSTA DELEN

Susanna Lönnqvist Ingrid Flygare Lilja Lind privatdetektiv: Den försvunna diamanten Inbunden 128 s. Utk. 978-91-7337-894-9


BILDERBOK

Finurliga verser och härligt humoristiska djurbilder Marcus-Gunnar Pettersson Modig som ett lejon, pigg som en mört Vad ligger egentligen bakom de välkända djuridiomen som flitig som en myra, snabb som en vessla, pigg som en mört? Vem är det som har retat upp biet och vad har den sluga räven i kikaren? Det tar Marcus-Gunnar Pettersson en ingående titt på i denna bilderbok. Varje uppslag är en djurfylld scen med underfundiga rimmade verser. Marcus-Gunnar Pettersson är en av Sveriges mest begåvade illustratörer och en självklar arvtagare till Sven Nordqvist. Han har med sin första helt egna bilderbok skapat en hel teaterföreställning med fantastisk detaljrikedom, humor och lätt lakonisk dramatik – allt levererat med hög underhållningsfaktor för båda små och stora. 3–6 år Inb. 36 s. Utk. mars. 978-91-7337-938-0

Fo to :S te ph ie an W ne ieg

r

MARCUS-GUNNAR PETTERSSON (1987) är konstnär och illustratör från Värmland. Han har illustrerat flertalet barnböcker, bland annat Åskan av Ulf Stark (2017). Modig som ett lejon, pigg som en mört är hans första helt egna bilderbok.


NYUTGÅVOR OCH POCKET

Inläsare: Gunnel Fred

Inläsare: Katarina Ewerlöf

Älskad Majgull Axelsson­-klassiker i ­nyutgåva När MaryMaries notoriskt ­otrogna make hittas naken med bruten nacke på en gata i Östeuropa tappar hon greppet om verkligheten och splittras i två identiteter. I den ena verkligheten är hon Mary, biståndsminister med en rullstolsbunden make. I den andra är hon Marie, inspärrad på Hinseberg efter att ha stängt av makens respirator. Men vem är MaryMarie egent­ ligen och hur ska hon bli hel igen?

Majgull Axelsson Ditt liv och mitt Pocket. Utk. mars. Utk. 978-91-7337-848-2

Majgull Axelsson Den jag aldrig var Mjb. 350 s. Utk. april. 978-91-7337-950-2

BIOAKTUELL

Inläsare: Ludwig Josephson

Inläsare: Johan Svensson

NYUTGÅVA MED BONUSMATERIAL: Karriärtips och inspiration från Sveriges mest framgångsrika unga entreprenörer. MEDVERKANDE: Lena Apler Isabella Löwengrip Fredrik Eklund Jacob De Geer Renée Voltaire Hannah Widell m.fl.

Emma Ahlén Pouya Miljardmakarna Mjb. 290 s. Utk. 15 nov. 2017. 978-91-7337-960-1

R.J. Palacio Undret Övers. Ulla Danielsson Pocket. Utk. dec. 2017. 978-91-7337-576-4


POCKET Inläsare: Magnus Roosman

Marianne Lindberg De Geer På drift

Arundhati Roy Den yttersta lyckans ministerium

Roberto Saviano Blodsleken

Utk. juni. 978-91-7337-957-1

Övers. Peter Samuelsson Utk. juni. 978-91-7337-956-4

Övers. Ida Andersen Utk. maj. 978-91-7337-954-0

Inläsare: Gunilla Leining

Richard Ford Mellan dem Övers. Nille Lindgren Utk. juni. 978-91-7337-971-7

Raphaëlle Giordano Livet börjar när du inser att du bara har ett Övers. Maria Bodner Gröön Utk. maj. 978-91-7337-913-7

Inläsare: Helge Skoog

Inläsare: Anna Godenius

Ian McEwan Nötskal

Sara Paborn Blybröllop

Övers. Meta Ottosson Utk. januari. 978-91-7337-837-6

Utk. maj. 978-91-7337-955-7


”I have loved books all my life. There is nothing more beautiful in our material world than the book.”

patti smith

BROMBERGS BOKFÖRLAG . 08-562 620 80 . info@brombergs.se . www.brombergs.se BrombergsBokforlag

Brombergsforlag

brombergsforlag

Brombergs spring 2018  
Brombergs spring 2018  

Vårens boknyheter från Brombergs, det lilla förlaget med de stora författarna.

Advertisement