Page 1

EDITIE NO. 6 - APRIL 2017

BROEKER KONINGSDAG 2017


PAGINA 2


PAGINA 3

MET GEPASTE TROTS Daar is hij dan: de allernieuwste editie van de feestkrant van de Stichting Oranje Activiteiten Broek op Langedijk. Er is dit jaar weer een bijzonder feestelijk programma samengesteld met o.a. het Langedoiker Nasibal, Gala of the Year, De Nacht van de Koning en talloze andere activiteiten. Thema van dit jaar is 'Hollywood'. Let op: ook dit jaar vinden de festiviteiten weer over meerdere dagen plaats, met als absoluut hoogtepunt de Broeker Koningsdag op 27 april! Zoals je in deze krant kunt lezen zijn er genoeg redenen om een bezoek te brengen aan de feestlocatie in Broek op Langedijk. Je bent van harte welkom in de grote verwarmde feesttent op het Havenplein. Wij wensen een ieder alvast een heel leuk oranjefeest toe!

HET BESTUUR VAN DE STICHTING ORANJE ACTIVITEITEN BROEK OP LANGEDIJK STELT ZICH AAN U VOOR: ERIK BAK Fanatieke voorzitter van de oranjestichting. Bindt de activiteiten van de diverse werkgroepen binnen de stichting moeiteloos aan elkaar. Spin in ’t web met bestuurlijke ervaring.

RUUD NANNES Deze ultieme klusser stuurt de imposante bouwploeg aan. Zij zijn verantwoordelijk voor o.a. de aankleding van het plein, het plaatsen van de feesttent, hekwerken en speeltoestellen.

JUDITH LEEGWATER Zorgt voor een perfect verloop van de vergaderingen en archiveert dit tot nauwkeurige notulen. Bovendien is Judith op de hoogte van alle benodigde vergunningen. Onmisbare schakel.

JIM GROENLAND Geen bestuurslid, maar wel heel belangrijk: Jim verzorgt met zijn bedrijf JG Horeca alles op het gebied van geluid, licht, eten en natuurlijk drinken rond de Broeker Koningsdag.

GERT-JAN VAN VEEN Organisator van alle facilitaire zaken op en rond het feestelijke Havenplein. Neemt de contacten van de diverse leveranciers op zich. Logistieke spin in het web – rustig en wel-doordacht.

JOKE BAK-DROST Organisatorische duizendpoot, verantwoordelijk voor o.a. de invulling van het ochtend-, middag- en avondprogramma. Ondanks de misschien wel meest intense functie houdt zij altijd het hoofd koel en biedt mensen de helpende hand.

MARTIJN ARENDS Verantwoordelijk voor de invulling én vormgeving van de promotionele uitingen van de oranjestichting: website, krant, flyers, advertenties, banners, spandoeken en ga zo maar door. Geeft vorm aan de Broeker Koningsdag in de allerbreedste zin van het woord!

RON LEERING Met tientallen jaren ervaring in de transport-wereld is hij helemaal geknipt voor zijn functie. Al meer dan een decenium is Ron hét gezicht van de optocht. Samen met een team van vaste vrijwilligers staat hij garant voor een veilige stoet door het dorp.

MIES DROST Onze ex-secretaris hebben we nog niet uit het oog verloren. Mies zorgt ervoor dat de jaarlijkse Zeskamp in goede banen wordt geleid. Haar grote ervaring met het organiseren van de Koningsdag is voor de organisatie van een onschatbare waarde.

PETER BIJVOET Nauwkeurig en gedreven houdt Peter de stichting financieel op de spreekwoordelijke rails. Zijn geldelijke overzichten zijn onmisbaar en vormen de basis van de helemaal financieel gezonde stichting, iets om trots op te zijn!


PAGINA 4


PAGINA 5

BEDANKT! Stichting Oranje Activiteiten bedanken de volgende bedrijven voor hun steun aan de organisatie Broeker Koningsdag 2017: Adas Media Axel Noort Fietsen B&O Projectafbouw Bakker Schoon Makelaars Bakkerij Jonker Bak Sierbestrating Bateco Fietsen Boeijer Beheer BOL Profielcentrum Bouwbedrijf Nannes Buro BAK Café Welgelegen Chantel's Mengelmoes Chez Franz Circus Sijm De Boer Media Producties De Dreu Schoonmaakbedrijf De Geus Bouw De Geus Events De Groot & Slot De Ridder Staalbouw De Werkfabriek Dekens van Johanna DFW Duikerdel EBI Sports EDM Tandartsen Eetcafé Marktzicht Elma Emozione Keukens Frank Leenstra Timmerwerken Fysiotherapie Langedijk Gemeente Langedijk Gijsje Drost Homeopatie Glas Groenten Groenmeesters Havobol Hekos Oriental Handelsonderneming Hergé Hollebolleboom Huibers Aardappelen Huibers Constructieadvies  ID Light Intratuin JG Horeca KAAS! Kaatje Bloemen Kapsalon Gerard Schouten  Leegwater Containerservice  Loxam Lydia Braak Churros Mamamieppie Hapjesservice Megategel Molenaar & Hermes Advocaten Natuurlijk AST Nautilus Eco-Civiel Noord Hollandse Bouwgroep Otterlo Financieel Advies Otto’s Kantoorcentrum Palingrokerij Vlug PCS Professional Cleaning service Pullout Trekproeven Punt Systeembouw R. v.d. Pas Autoschadespecialist Ruben Ploeg Interieurbouw Schildersbedrijf De Langedijk Schoon Producties Serena Trouwservice Sijs Bouwmaterialen Slagerij Jilles Kramer Smakman Tuinonderhoud SMP Sportscare Sombroek Keukens Speelpark De Swaen Sportinstituut Denise TB&S Tedo Bouwbedrijf Ten Bruggencate Olieproducten Theo Schouten Haarwerken Transportbedrijf Zijp TSMA Van Til Interieur VWS Wagenaar Lelies Witte Koeltechniek Woonrijk X-Uid

EVEN VOORSTELLEN Nadat Frank Bijvoet stopte als voorzitter bij Oranje Activiteiten Broek op Langedijk nam Joke Bak-Drost het stokje van hem over. Tijdelijk, om precies te zijn. Zodat de stichting ondertussen in alle rust op zoek kon naar een geschikte kandidaat. En dat werd Erik Bak die sinds september actief is als voorzitter. TEKST: ANNA NEELTJE DE BOER

Bak werd gevraagd om de eervolle functie te vervullen. En dat zag hij wel zitten. ‘Ik ben geboren en getogen in Broek op Langedijk en blijkbaar vonden ze me geschikt om leiding te geven aan de club’, vertelt hij. En dat is helemaal niet gek. De 40-jarige ondernemer heeft een bouwkundig adviesbureau. ‘Ik heb ervaring met vergunningen en werk veel voor verschillende gemeentes. Die wereld is me wel bekend. Het is een voordeel als je daar de juiste wegen weet te bewandelen.’ Toch speelt er ook een stukje nostalgie mee. ‘Dit is onwijs leuk om te doen. Ik klom vroeger, als klein jongetje op Koninginnedag, al in een paal om een metworst te winnen. Ook als jongere vond ik de Koninginnedag een mooi evenement. Gezellig, zo in het dorp. Ik heb het altijd een warm hart toegedragen. Het heeft een tijdje op een laag pitje gestaan en dat vond ik erg jammer. In die periode ben ik Koningsdag ook gaan sponsoren. Dat ik nu als voorzitter meer vorm aan de feestdag mag geven, is top. Het is belangrijk dat iets als dit blijft bestaan in een dorp.

Zuid-Scharwoude heeft de kermis. Broek heeft Koningsdag.’ Eén van de dingen die de kersverse voorzitter met name belangrijk vindt, is dat het evenement voor iedereen toegankelijk is. ‘De één houdt ervan om met een biertje in de tent te staan, de ander vindt het leuk om aan de zeskamp mee te doen en de volgende gaat graag met zijn of haar kinderen naar de optocht. Het is allemaal goed, maar ik vind het belangrijk dat we een brede doelgroep aan kunnen spreken met alle activiteiten. Op zondag geven we bijvoorbeeld een kerkelijke invulling aan de dag, laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk.’ Of hij zelf een feestje kan bouwen de 27e of dat hij aan slag moet, zal nog even moeten blijken. ‘Het is het eerste jaar dat ik mee doe, maar ik ben niet een persoon die aan de zijlijn gaat staan. Ik zal zoveel mogelijk overal bij zijn om te zien hoe het verloopt, wat er misschien anders kan en om de mensen te spreken om te horen wat zij vinden. Ik hoop op een mooie zonnige dag en veel gezelligheid met elkaar!’

Oranje Online

Colofon

Natuurlijk kun je alle info over de Broeker Koningsdag in Broek ook nog eens teruglezen op het world wide web! Onze website is onlangs weer helemaal vernieuwd. Je kunt jezelf er bijvoorbeeld al inschrijven voor de optocht en zeskamp. Bovendien lees je er ook hoe laat en waar de diverse programma-onderdelen starten. Schrijf jezelf ook in voor onze digitale nieuwsbrief en ontvang regelmatig alle nieuwtjes in je mailbox. Helemaal up-to-date ben je ook als je ons liked op Facebook en Twitter!

Deze krant is een uitgave voor en van de Stichting Oranje Activiteiten in Broek op Langedijk. Alle opbrengsten van de getoonde advertenties in deze uitgave komen ten goede aan de stichting. De krant wordt in april 2017 huis-aan-huis verspreid in de gemeente Langedijk. Sponsor, donateur of vrijwilligers worden? Je vindt alle nodige info op www.broekerkoningsdag.nl. Opmaak en productie: Adas Media Oplage: 11.500 exemplaren


PAGINA 6


PAGINA 7

PROGRAMMA BROEKER KONINGSDAG 2017 PROGRAMMA FEESTWEEK ZATERDAG 22 APRIL

ZONDAG 20 APRIL

LANGEDOIKER NASIBAL

ZONDAGPROGRAMMA

Vanaf 17.00 in de verwarmde feesttent op het Havenplein. Warm buffet, DJ Rene Verkerk en live muziek van Henk Naber. Kaarten verkrijgbaar bij Sport2000 in Winkelcentrum Broekerveiling.

Kerkelijk programma vanaf 15.00 uur in de tent op het Havenplein. Een bijzonder programma met spreker Rob Favier.

WOENSDAG 26 APRIL

WOENSDAG 26 APRIL

GALA OF THE YEAR

DE NACHT VAN DE KONING

Kinderparty in Hollywood-style voor de kinderen van de basisscholen van Broek op Langedijk. Diverse spectaculaire optredens waarbij je oren en ogen tekort zult komen. Kaartverkoop (1,-) via de scholen. Zie www.broekerkoningsdag voor meer info.

Vanaf 20.30 start deze bijzondere avond met live muziek van de formatie Z-Maar. met muziek van o.a. Creedence Clearwater Revival, The Beatles, Cliff Richard en The Cats. Gratis entree en we trakteren op lekkere hapjes!

PROGRAMMA KONINGSDAG 27 APRIL

DE OPTOCHT

5SIX78 DANCE DEMO'S

De optocht start om ca. 11.00 uur op de Boeijer, nabij Huize Horizon. Inschrijven voor de optocht doe je bij Erik Lugtig op Dorpsstraat 124, telefoon: 0226 313132. De optocht komt om ca. 12.30 aan op het Havenplein. Prijsuitreiking om ca. 13.00 uur.

Vanaf ca. 12.30 zijn er diverse spetterende optredens van de dansschool 5SIX78 Dance uit Broek op Langedijk. Je bent van harte welkom in de feesttent, direct na afloop van de optocht.

FIETSTOCHT

DE ZESKAMP

Voor de liefhebbers van rust is er een prachtige fietstocht uitgezet door Jan en Aleida Slot. Door onderweg diverse vragen te beantwoorden maak je kans op een kappersbon van Kapsalon Schouten! Opgave op het plein, vanaf 13.00 uur.

Ook dit jaar kunnen de Broeker basisschoolleerlingen strijden om diverse fantastische prijzen tijdens De Zeskamp. Op het Havenplein zijn diverse spelonderdelen uitgezet. Opgeven via www.broekerkoningsdag.nl

FUN & GAMES

ETEN, DRINKEN & LIVE MUZIEK

Gedurende de gehele dag is er van alles te doen op het plein: er is een springkussen, limonade en een hoop gezelligheid. Bovendien kun je, net als vorig jaar, weer in de grote plastic ballen lopen over water! Daarnaast is er een grote Amerikaanse truck die door diverse teams voortgetrokken gaat worden.

De horeca wordt ook dit jaar weer verzorgd door de medewerkers van JG Horeca. Er zijn diverse bars en eettentjes. Extra gezelligheid wordt gebracht door DJ Elwood, Robbert van der Steenhoven en Jacco Silver! Het feest duurt tot middernacht en wordt afgesloten door de Blackfire Magic Crew!

Meer details over bijvoorbeeld aanvangstijden vind je op www.broekerkoningsdag.nl.


PAGINA 8


PAGINA 9

LANGEDOIKER NASIBAL

VLAGGERS

Op zaterdag 22 april is het weer groot feest op het Havenplein in Broek op Langedijk. Dan wordt er het Langedoiker Nasibal georganiseerd, naar concept van het Zuurkoolfest. Na eerdere succesvolle edities was het tijd om het roer eens om te gooien en een culinaire switch te maken. De grote verwarmde tent gaat vanaf vijf uur ’s middags open. Rond zeven uur wordt het buffet geopend. Wat u kunt verwachten? Overheerlijke nasi, bami, saté, heerlijke balletjes en garnituren. Chantal Veer van de Kookkamer uit Langedijk staat garant voor een heerlijke maaltijd. De muziek wordt verzorgd door DJ René Verkerk, bekend van Radio 10. Hij zal er, samen met de top entertainer Henk Naber,

een daverend feest van maken. Zorg dat u uw mooiste lederhosen of dirndl klaar heeft liggen en scoor toegangskaarten bij Sport 2000 in Winkelcentrum Broekerveiling. Met uw komst steunt u tevens de Oranje Vereniging. Surf voor meer informatie naar Broekerkoningsdag.nl of neem een kijkje op de Facebookpagina ‘Koningsdag Broek op Langedijk’.

ZONDAGPROGRAMMA Op zondag is er een speciaal programma voor kerkelijk Langedijk (en natuurlijk ook de rest van de regio). Je bent van harte welkom in de tent op het Havenplein voor een speciale kerkelijke dienst waar Rob Favier spreker zal zijn! Een viertal bedrijven hebben deze dienst een warm hart toegedragen: Lief Langedijk, Punt Systeembouw, Van Til Interieur en Boeijer Beheer. Om 15.00 uur begint de bijzondere dienst.

'We merken dat Koningsdag enorm leeft in Broek op Langedijk.' We zijn bij de heer en mevrouw Wever, woonachtig aan het dr. Manjoeroplantsoen. De heer en mevrouw Wever wonen er alweer vier jaar, na vroeger in Sint-Pancras te hebben gewoond - 52 jaar maar liefst. Ook daar hingen ze de vlag al uit. 'Wij zijn ooit de markt met wat buren in de straat begonnen. Zomaar spontaan en het is nu niet meer weg te denken', vertelt mevrouw Wever. 'We zijn beiden in de tachtig en slecht ter been. De ouderdom bracht ons naar hier. We hebben een fijne woning en gezellige buren. Koningsdag leeft heel erg in Broek, dat merken we. Op zo’n dag komen onze kinderen en kleinkinderen langs en als de optocht aan de Dorpsstraat passeert zitten we vooraan op onze rollators.' 'Ooit liep ik zelf mee in de optocht', gaat mevrouw Wever verder. 'In een prachtige jurk en mijn poppenwagen versiert met bloemen. Ja, en ik won toen ook nog een mooie prijs. Ook herinneren we ons nog een wagen in de optocht van Sint-Pancras in de jaren vijftig, die er toen nog was. Wij promootten toen het zwembad De Bever, met zijn allen in een badpak met mooi geschilderde borden aan de wagen. Zolang onze gezondheid het toelaat zijn we erbij. We moeten wel nog even vervoer regelen om naar het trekzaktrio Eigenwijs te kunnen, straks in Horizon.'


PAGINA 10


PAGINA 11

THE GALA OF THE YEAR

VLAGGERS

Op woensdag 26 april zijn alle basisschoolleerlingen van Broek op Langedijk van harte welkom op de Glitter & Glamour Kinderparty in de feesttent op het Havenplein. Verkleed jezelf dit jaar als actrice of acteur: James Bond, Elsa, Captain Hook, De Hulk of misschien wel heel iemand anders. De keuze is aan jou. Kaarten voor dit evenement worden verkocht op de basisscholen. Informeer voor verkooptijden bij de schoolleiding. Het gala start voor de jongsten (basisschool groep 2, 3 en 4) om 18.30 uur en duurt tot ca. 19.15 uur. De ouderen (basisschool groep 5, 6, 7 en 8) zijn vanaf 19.45 uur van harte welkom. Voor hun is de avond om ca. 20.45 uur afgelopen. Er is op deze avond topentertainment

verzorgd. Je komt ook echt ogen en oren tekort! Dit jaar kunnen de ouders ook weer terecht in Café Welgelegen. De feestelijke verrichtingen tijdens het gala in de tent zijn daar live op een groot scherm te zien! Het gala wordt mede mogelijk gemaakt door Wagenaar Lelies, Huibers Constructieadvies en Buro BAK.

DE NACHT VAN DE KONING De festiviteiten van de Broeker Koningsdag starten al op de woensdagavond van 26 april. In de verwarmde feesttent op het Havenplein van Broek op Langedijk barsten dan de eerste festiviteiten los. Vanaf 20.30 uur start de bijzondere Nacht van de Koning; een avond met live muziek van de formatie Zo-Maar. Deze band (met de leden Loet, Emil, Jeroen, Niels, Ben en Melanie) uit Tuitjenhorn brengt de muziek van o.a. Creedence Clearwater Revival, The Beatles, Cliff Richard en The Cats. Een avond om bij te zijn! Entree is gratis en natuurlijk trakteren we de hele avond op lekkere hapjes!

BEDANKT! We bedanken Aad & Minnie van Cafe Welgelegen voor hun gastvrijheid. Het bestuur van de Stichting Oranje Activiteiten is het hele jaar welkom in het cafe om te komen vergaderen.

'Meester Burtner maakte er altijd een feest van.' We strijken even neer bij Arnold en Tiny Wit van ´t noord-end. Arnold heeft zijn eigen zaak aan de Dorpsstraat. Hij verzorgt o.a. reparaties van tv’s, radio’s en cd-spelers. Overal waar elektronica in zit, weet Arnold wel raad mee. Maar op Koningsdag even niet. Dan gaat de vlag uit en komen de kinderen met de kleinkinderen. Een aantal slaapt zelfs al een dag van tevoren bij opa en oma Wit. Tiny en Arnold wonen er al sinds 1970. 'De Voorburggracht was toen nog water', vertelt Tiny. 'Onze kinderen zaten bij meester Burtner in de klas. Die maakte er altijd een feest van met mooie wagens. Iedereen werkte daar aan mee. Zodra de kinderen groter werden en zelf kinderen hadden gekregen, kwamen ze met het hele gezin naar vader en moeder, samen met al hun vrienden, ook met kinderen. Het leek wel een crèche,' vertelt Tiny. De tuin stond vol met wandelwagens. Allemaal aan de koffie met oranjekoek - de mannen snel aan het bier want het was tenslotte feest. Na het passeren van de optocht door naar het Havenplein of naar Café Marktzicht van Miloetin.' 'Ooit stond er nog één lege wandelwagen in de tuin. Arnold en ik keken elkaar aan? Waren ze er één vergeten? Nou, die lag boven in een ledikantje te slapen. Nou ja, ook weer goed, hadden we de oppas. Samen met mijn vriendin Greetje Slink kwam het altijd weer goed. Ook dit jaar zien we er weer naar uit. Proost op Koningsdag!'


PAGINA 12

EEN BONTE STOET De ene praalwagen is nog mooier dan de andere. Leuk om te gaan kijken bij de optocht die door Broek gaat op de ochtend van Koningsdag is het zeker. Jan Kamp vertelt wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van zo’n optocht. Kamp zit al jaren in een vast groepje. Samen met Erik Lugtig, Melanie Blom en Ron Leering heeft hij inmiddels een aardige routine ontwikkeld. ‘In januari beginnen we meestal met vergaderen. Het thema, dat dit keer Hollywood is, is dan vaak al bekend. We vergaderen niet frequent. We hebben een draaiboek liggen en weten wat we moeten doen. Belangrijk op dat moment zijn de vragen: wie hebben we nog, wie kunnen ons helpen?’ Een uur of tien is Kamp bezig met de voorbereidingen. Naast het algemene regelwerk, heeft hij contact met de deelnemende scholen en de gemeente over de paaltjes bij Veilingbrug. ‘De avond van tevoren blazen we ballonnen op. Die hangen we meestal op de Mayersloot, waar we vertrekken, op.’ Toch zijn zij niet de enigen die werk verzetten. In de Koningsochtend wordt er een aantal vrijwillige fietsers op uitgestuurd. ‘Zij worden uitgerust met portofoon en gaan het dorp in om de route te controleren. Je hebt altijd nog mensen die hun auto zo weten te parkeren dat ‘ie in de weg staat.’

'Volgend jaar weer? Volgend jaar weer.'

En dan is de ochtend, het moment suprême, daar. ‘Iedereen verzamelt om half negen bij bejaardentehuis Horizon. De mensen kunnen zich aanmelden bij Erik en hij reikt vervolgens de nummers uit. We lopen al jaren verkleed mee, Erik en ik. We hebben een cursus gevolgd voor verkeersregelaar. Op die manier wandelen wij de optocht.’ Kamp vindt het vooral belangrijk dat er meer mensen zijn die zich aanmelden aankomend jaar. ‘Het loopt helaas alleen maar terug. We willen dat het vanuit het dorp komt en dan het echt een optocht is voor de kinderen en dat de ouders meedoen. Als je dit als kind hebt meegemaakt, wil je daardoor later misschien ook wel weer meedoen. Dan speelt dat gevoel van nostalgie mee.

Transportbedrijf Van den Heerik uit Broek op Langedijk is al sinds jaar en dag een vaste deelnemer aan de optocht tijdens de Broeker Koningsdag. Henk, Jack en Gerard-Jan zijn de chauffeurs van de drie grote trucks die dan zich door de straten van Broek op Langedijk kronkelen. In de aanhanger zitten de verklede kinderen van de scholen De Phoenix, De Koolvlet en De Van Arkelschool. 'Mijn vader (Henk, red.) heeft al bijna drie generaties rondgereden', vertelt Jack. 'We doen dit al vanaf de begin jaren zestig. En met heel veel plezier!' Op de vraag of ze volgend jaar hoeft Jack niet lang na te denken: 'Volgend jaar weer!'

Mijn vrouw en ik hebben op die manier onze kinderen een beetje gepusht om mee te doen. In de vorige buurt waar we woonden, deden we een paar keer met de buren mee. Dat is harstikke leuk: de mannen doen het grove werk, de vrouwen schilderen het af en het eindigde vaak gezellig met elkaar rondom de barbecue. We hadden iemand in de groep van De Geus Bouw, verderop zat een timmerman en een elektricien. Binnen een week had hij een prachtige tekening van hoe de kar uiteindelijk zou moeten worden. Het is iets leuks, iets dorps dat niet mag verdwijnen.’ En op de vraag of de optocht ook nog een beetje spannend is, heeft Kamp een eenduidig antwoord: ‘Het enige dat spannend is, is het weer, haha. Maar we hebben gelukkig nog nooit afgelast.’ TEKST: ANNA NEELTJE DE BOER


PAGINA 13

PRACHT VAN EEN OPTOCHT Geen Koninginnedag in Broek zonder optocht. Op deze dag wordt met deze traditionele stoet het startsein gegeven aan alle activiteiten. Doe mee! Er zijn fantastische prijzen te winnen! Het thema ‘Hollywood’ leent zich uitermate goed om een mooie praalwagen te maken.

Je kunt er ook voor kiezen om je fiets, skelter of step te versieren. Óf je vraagt de hulp van je ouders en bouwt een geweldig mooie kar. Maar je kunt natuurlijk ook lopend kans maken op een prijs! Bijna alles kan en mag, zolang de veiligheid van deelnemers en toeschouwers niet in gevaar komt. Coördinatie van de optocht is, zoals altijd, in handen van Ron Leering samen met een tal van vrijwilligers. Laat je creatieve geest eens gaan en spoor je kinderen, vrienden en buren aan om ook mee te doen. Het is een hele

beleving om deel te nemen en er zijn mooie prijzen te winnen! Er wordt om 11:00 uur gestart nabij Huize Horizon op de Boeier en rond 12.30 uur komt de stoet op het Havenplein aan. Inschrijven voor de optocht doe je bij Erik Lugtig op Dorpsstraat 124 te Broek op Langedijk, telefonisch bereikbaar op 0226 313132.

Prijsuitreiking

Misschien behoort jouw/jullie creatie tot de vele winnaars! Er zijn fantastische geldprijzen te winnen. Een deskundige jury kiest de beste deelnemers per

categorie. De prijsuitreiking start om 13.00 uur in de feesttent op het Havenplein.

Veiligheid

De voertuigen van de optocht zijn veelal groot en zwaar. Het is niet eenvoudig om ze door het dorp te manouvreren. En hoewel de chauffeurs uiterst ervaren zijn zit een ongeluk in een kleine hoek. Volg daarom altijd de aanwijzingen van de begeleiders en/of politie op, zij doen dat voor jouw veiligheid en die van de deelnemers. Wij wensen je een fijne optocht!

ROUTE - Mayersloot - Voorburggracht - Doofpot - Zandsloot - Klaversloot - Zomersloot - Bruggesloot - Schoener - Voorburggracht - Dorpsstraat - Dijk - Prins Irenestraat - Prins Hendrikkade - Havenplein

Maak kans op prachtige prijzen!

Dankzij diverse fantastische sponsors bieden we de winnaars van de optocht leuke prijzen! Doe mee en maak ook kans op zo’n geweldige geldprijs. Daarnaast win je dan ook nog eens een prachtige trofee! De basisschool met de mooiste kar neemt de prestigieuze wisselbeker mee naar de klas!

Categorie 1

WAGENS

Categorie 2

FIETSERS

Categorie 3

LOPERS

PLAATS 1

€ 150,-

PLAATS 1

€ 15,-

PLAATS 1

€ 20,-

PLAATS 2

€ 100,-

PLAATS 2

€ 10,-

PLAATS 2

€ 15,-

PLAATS 3

€ 50,-

PLAATS 3

€ 5,-

PLAATS 3

€ 10,-


PAGINA 14

OPTOCHTKONINGEN Zagen, timmeren en verven. Bart Hoogland en zijn vrienden zijn, net als elk jaar, druk bezig met het maken van een praalwagen waarmee ze op Koningsdag meerijden in de optocht. ‘Een prijs winnen zou leuk zijn, maar het gaat vooral om de gezelligheid’, vindt Bart. TEKST: ANNA NEELTJE DE BOER

Het is inmiddels zes jaar geleden dat Bart voor het eerst met zijn vrienden aan de optocht meedeed. Tenminste: zelfstandig meedeed. ‘Vroeger op de basisschool deden we al in de kleuterschool mee. In groep 8 hebben we een keer met de klas meegedaan. Toen werden we ouder en leek het ons leuk om met elkaar mee te doen.’ En zo geschiedde. Inmiddels zijn ze met een vaste groep van zes over. Ook Mark

Strijbis, Maarten Den Hartigh, Peter Vijn, Barry Vinke en Henry Koedijk zetten zich in om weer een mooie kar te bouwen. ‘Mark zit in de bloembollen. Hij heeft een grote schuur, een trekker en een kar. Het begin is er. Dan gaan we bij elkaar zitten en brainstormen. Meestal met een biertje erbij.’ Een echt plan van aanpak hebben de mannen niet.

‘We beginnen gewoon. we verdelen de taken en dan komt het vanzelf tot een goed einde.’ Eerdere jaren maakten ze een akkerschuit, de gouden koets, een garage, een piratenschip en ze bouwden zelfs de Krim een keer na. En dat niet geheel zonder resultaat: ‘We werden twee keer eerste. Al is winnen vooral een leuke bijkomstigheid. Het maakt ons niet zoveel uit als een andere kar mooier is. Het gaat 'm om de gezelligheid.

Dat ook Barry in het team zit, komt goed uit. ‘Hij is timmerman en kan veel afvalhout van zijn werk meenemen. Dat scheelt enorm in de kosten. In het begin leggen we altijd 50 euro per persoon in. Daar proberen we het mee te redden. Voorgaande jaren lukte dat meestal wel, maar mocht het niet lukken, dan leggen we nog een keer geld in.’ Zo beginnen de eerste voorbereidingen begin maart. ‘Vanaf dan zijn we elke


PAGINA 15

zondagmiddag en een extra avond bezig. En de week voordat het zover is, werken we vaak elke avond nog aan de kar. Ik denk dat we er per persoon zo’n 50 uur aan werken.’ En dan is het Koningdag. Het moment waar iedereen zich op verheugd heeft. ‘We verzamelen ’s ochtends. Meestal brak, omdat we met Koningsnacht vaak de kroeg in Alkmaar in gaan. Ik neem ieder jaar oranje tompoezen mee. Een van de andere jongens zorgt voor koffie en daarna kan het feest beginnen en is het tijd voor het eerste biertje. Al is het niet de bedoeling dat het een drankfeest wordt.

Er zijn ook jaren geweest waarin er zuipkarren meereden, daar hebben we ook aan gedacht, maar ik denk niet dat dat zo gewaardeerd wordt door de mensen die komen kijken. En als je zo’n kar maakt, val je sowieso niet in de prijzen. Meerijden in de optocht is geweldig. We doen het al jaren en je kent zoveel mensen uit het dorp. Ik kan echt merken dat het gewaardeerd wordt.’ Als de optocht is afgelopen, wordt de kar weggebracht, afgebroken en nemen de jongens een korte opfrispauze. Tijd om te gaan borrelen op het Havenplein.


PAGINA 16

Broeker Werf 1, 1721 PC Broek op Langedijk Telefoon: 0226 313 934 www.delangedijk.nl


PAGINA 17


PAGINA 18

-


PAGINA 19


PAGINA 20


PAGINA 21

FEEST OP HET PLEIN Ook dit jaar verzorgt JG Horeca de catering in en rond de feesttent op het Havenplein van Broek op Langedijk tijdens de Broeker Koningsdag festiviteiten. Betaling is, ook dit jaar, met munten. Deze zijn verkrijgbaar bij de entree van de tent. Vanaf het begin van de middag tot in de kleine uurtjes gaat de gezellige live-muziek door. Wat dacht je van onze welbekende DJ Elwood, Robbert van der Steenhoven en Jacco Silver… Zij zorgen ervoor dat de voetjes van de vloer gaan! Ook dit jaar zijn de slotakkoorden van de Broeker Koningsdag voor rekening van de Blackfire Magic Crew! Hier moet je bij geweest zijn! We zien je dus graag in onze feesttent!

DE ZESKAMP Voor het zevende jaar in successie wordt De Zeskamp georganiseerd. Het Broeker Havenplein is het toneel waar diverse basisschoolteams het tegen elkaar opnemen om te strijden om de felbegeerde eerste prijs. Natuurlijk is het ook leuk om te komen kijken en de diverse teams te komen aanmoedigen! Inschrijven doe je door het formulier op deze pagina in te vullen. Je kunt zelf jouw team samenstellen. Zodra je je ingeschreven hebt ontvang je een bericht van de organisatie. Zij vertellen je precies wanneer en waar je moet zijn op Koningsdag. De Zeskamp zelf start om 14.00 uur.

HUIZE HORIZON

FIETSTOCHT

In huize Horizon is het op Koningsdag ook feest! Het personeel zorgt ervoor dat de bewoners in de juiste stemming worden gebracht en er wordt voor gezellige aankleding gezorgd. Bovendien is er vanaf ca. 14.00 uur een fantastisch optreden van trekzaktrio Eigen Wijs!

Voor degenen die op Koninginnedag liever de rust opzoeken is er een leuke fietstocht! Dit jaar viel de eer aan Jan en Aleida Slot om een nieuwe route te verzinnen.

TRUCK PULL

Ze hebben een fantastische tocht weten samen te stellen waarbij de deelnemers op plekken komen waar men misschien nog nooit zijn geweest. Daarnaast worden er onderweg ook nog eens verrassende bezienswaardigheden getoond en is er tijd om iets te drinken. Kortom, een gezellige tocht die voor oud máár zeker ook voor jong erg leuk is. Bij het juist invullen van de diverse pittige vragen maakt men ook nog eens kans op een mooie kappersbon van Kapsalon Schouten. De inschrijfformulieren zijn vanaf 13.00 uur aanwezig bij onze infostand op het plein.

In het kader van het thema Hollywood hebben we een prachtige Amerikaanse Truck geregeld. Deze zal door enthousiaste deelnemers voortgetrokken worden op het plein, met behulp van een dik touw. Deelname is gratis, en het vertier is groots! Aan jou de kans om te laten zien dat je de sterkste man van Langedijk bent met jouw team. Kom kijken en doe mee! Start om ca. 15:00 uur.

Op zoek naar een leuke werkplek, kantoor of vergaderruimte?

Vanaf

€ 169 ,all-in

• Jouw eigen werkplek of kantoor • Flexibel huren per maand

• Voor starters en groeiers

• Representatieve werkomgeving

Ko m kij ke n en ervaa r hem!t ze lf! Je be nt va n ha rte we lko

Bijlestaal 52-54 · Broek op Langedijk 0226 33 66 88


PAGINA 22

Oranjevereniging, wederom bedankt weer voor jullie inzet en enthousiasme!

Dorpsstraat 2, Broek op Langedijk Tel.: 0226 315 827


PAGINA 23

Dorpsstraat 588 1723 HJ Noord-Scharwoude Tel. 06 200 196 41 info@tedobouwbedrijf.nl


PAGINA 24


PAGINA 25

VLAGGERS 'Gezellig druk en natuurlijk gaat de vlag hier ook uit.' Prominente figuren en horeca-mensen bij uitstek zijn wel Aad en Minnie. Zij zijn de uitbaters van Café Welgelegen en de Pieper. Beide geboren en getogen Langedijkers. Wat houdt Koningsdag voor hen in? 'Een goede voorbereiding is het halve werk' vertelt Aad. 'We zitten hier alweer 10 jaar en maken het feest dus ook al zolang mee.' Aad is opgevoed in de horeca. Zijn wieg stond in het oude filmtheater Tivoli te Noord-Scharwoude. Zijn ouders verhuisden toen naar het aan de overkant gelegen Café ’t Karrewiel - toen nog het Rad van Avontuur eind jaren ‘50, begin jaren ’60. Nozems met brommers voor de deur, een gezellige tijd. Aad begon zijn eigen zaak aan De Laat in Alkmaar, lunchroom De Speeldoos. 'Ik wilde een kroeg en ging verbouwen. Na daar jaren gewerkt te hebben vroeg Arie-Jan de Boer of ik in Broek De Stal wilde runnen. Zo kwam ik weer terug op ’t dorp. Dat was dus best druk in die tijd. Ik vroeg Minnie om mij te assisteren en zo werden wij een team. We namen tien jaar geleden restaurant Akkers over en maakten daar weer een café van.' 'Natuurlijk gaat hier ook de vlag uit', vertelt Minnie. In de ochtend ontvang ik de jury van de optocht. Zij houden hier beraad. Wie wordt er eerste, tweede en derde van de optocht? Vaak weet ik het al, maar ik houd mijn mond hoor. Ron Leering mag de prijzen uitreiken in de tent. Verder zien we wel hoe de dag verloopt, het is altijd druk en hebben extra personeel. We maken onze uren wel, maar na Koningsdag gaan we altijd even een paar dagen op vakantie, rust in de tent…'


PAGINA 26


PAGINA 27

VLAGGERS 'Gezellig druk en natuurlijk gaat de vlag hier ook uit.' We vallen even binnen bij Sylvia en Dennis aan de Zomersloot. Het is er zo vlak voor Koningsdag een drukte van belang. De kinderen Jenmar, Renza en Daniek krijgen op school al heel veel mee. Ze zijn in de klas al bezig met de versieringen voor op de wagen. De één mag mee op de wagen tijdens de optocht, de ander verheugt zich al op het Gala of the Year. De hele klas gaat namelijk heen. 'Ja, leuk hoor', vertelt Sylvia. 'We beleven zo een paar onrustige dagen. Alles is net even anders in het gezin. Dat begint al in de ochtend. Even de vlag uithangen en wachten tot de optocht voorbij komt. Met alle buren buiten, kop koffie in de hand en als je goed kijkt, hier en daar al een oranje bitter.' 'Van oorsprong kom ik uit Leeuwarden, maar Dennis is wel een Langedijker. Dennis is geboren in Oudkarspel, studeerde in Leeuwarden en uiteindelijk we zijn samen in Broek op Langedijk beland. We doen altijd mee aan de fietspuzzeltocht, dit vinden we prachtig zo door de omgeving heen. We gaan ook altijd even naar de gemeentehuisvijver. Een aantal jongens varen daar met op afstand bedienbare racebootjes. De kinderen genieten hier erg van. Tussen de bedrijven door even wat eten en daarna naar het Havenplein, want daar gebeurt het! Dennis is voor nu druk bezig met de restauratie van een oude David Brown tractor. 'Volgend jaar rijden we er zeker mee tijdens de optocht!'


PAGINA 28


PAGINA 29


PAGINA 30

www.schoonproducties.nl

Telefoon : Dulleweg 8, 1721 CT Broek op Langedijk - tel. 0226 318 865 - www.profielcentrum.nl


PAGINA 31


PAGINA 32

Feestkrant Broeker Koningsdag 2017  
Feestkrant Broeker Koningsdag 2017  
Advertisement