__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

BRITNEY WILLIAMES INTERIOR DESIGN PORTFOLIO


T + B APARTMENT #1 Multi-Residential - Apartment Layout + Design 2019 - Sydney, NSW The clients possess two separate apartments located in the ‘Blues Point Tower’. One is to be designed as their home, the other a luxury rental. Apartment #1 is a modern ‘Parisian’ apartment placed in an inspired location, with an openness and warmth to match the quirky young couple who will live there.

PROJECT OVERVIEW


Images by other.

Id

CONCEPT IMAGERY


Ps The Blues Point Tower is neighboured by the ‘Henry Lawson’ and ‘Blues Point’ Reserves. It’s location at the end of a cul-de-sac results in a natural environment with all the convenience of the urban setting. The single story apartment on level 22 and double story penthouse on levels 63 and 64 were chosen for their orientation, boasting luxurious views across Blues Bay to the Sydney Harbour Bridge. The bridge being a major source of inspiration and excitement for the couple.

L O C AT I O N P L A N


Sydney Harbour Bridge As an engineer he marvels at the structural feat and precise steelwork of the bridge, while she views this as the closest she will get to having her dream of a ‘Parisian apartment’ with an Eiffel Tower view in Australia.

C L I E N T I N S P I R AT I O N


Work by Nicolas Schuybroek.

Id I N S P I R AT I O N


Both the couples home, and investment property were directly inspired by the work of Nicolas Schuybroek. His interiors are characterised by an acute sense of detail and appreciation for craftsmanship and yet the minimalist style does not at all diminish the character of a space and gives it a warm, timeless appeal creating an interior environment fitting the brief of an open yet cozy space.

“The use of raw, authentic, simple and noble materials, helps us create pared-down architectures that most importantly have a warm soul as well as a strong temperament.� Nicolas Schuybroek

Work by Nicolas Schuybroek.

I N S P I R AT I O N


The entryway is the ‘first impression’

Creating a cozy

of a home for friends, family, and

environment within

other guests. With this in mind a

an open plan living

space so often over looked becomes

space requires

an extremely important experience.

focusing on the

The threshold to a home not only

individual experience

needs to be transformative and

within different zones

functional, it needs to be able to

of the home.

instantly convey the identity and character of the apartment, leaving an impression on all who enter. Entryway Inspiration Relaxation can take many forms for people. It can be silent, personal, and productive. It can be filled with conversation, partners, and purpose. It can also be loud, crowded, and fulfilling. The creation of lounge spaces within a home takes into consideration all of these forms and works to provide separate, and multi-functional spaces that meet the needs of each of these areas Lounge Inspiration

EXPERIENCE


It’s quite surprising how much time we spend in our kitchens on a daily basis, from preparing meals, to baking, to entertaining guests. While preparing there is a need to feel included, under control, and organised. The kitchen will appear clean and spacious, featuring luxurious materials and characteristics. The dining space is a multi-function area, used for eating cereal alone in the morning, candle light dinners for two, and family gatherings. You want people to feel at ease and comfortable in any of these situations, prompting openness and healthy conversation.

Kitchen Inspiration Your sleeping place is the pinnacle of rest and the choices made need to reflect that. A place of sleep needs to be calming and restful. A bedroom is layered with a personal aspects and provides a wonderful space where you wake up feeling rejuvenated and refreshed

Bedroom Inspiration

EXPERIENCE


Bubble Diagram

Ps

The main considerations when it came to spatial planning was highlighting the view while enabling and embracing the concept of an open, yet cozy space. Inspired by the detailed steelwork of the bridge, effective use of glass partition walls allows views from every major room within the home. The public and private realms are loosely separated with a central gallery/hallway allowing for minimal doors, creating a continuous flow through the entire apartment.

S PAT I A L P L A N N I N G


Kitchen Concept

Bedroom Screen Idea

SKETCH CONCEPTS


Picpus Dining Chair - Maisons du Monde

3 Leg Stool - Woodbee

Rotondo Bottle Dining Table - Cappellini

Indoor Ficus Benjamina Tree

Amedeo Pendant - Zavaluce

Angel Wing Armchair - Kare Design

WIR

WIP ENTRY

STUDY

BATHROOM BEDROOM WC

KITCHEN

DINING

LOUNGE

FLOOR PLAN

RETREAT


Dulux - Teashouse / SN4G6

Dulux - Whisper White / W12

Crosby Tiles - White Square

Quantum Quartz - Statuario

Maxalto - Bellano Fabrix

Laminex - Natural Walnut

Woodline - Chevron Caucacus

Refin Ceramiche - Grigo R

Boral - Dark Ridge Ledgestone

M AT E R I A L I T Y


View A - Dining Room

View B - Kitchen

FINAL RENDERS


B A

C

View C - Bedroom

FINAL RENDERS


D

View D - Bedroom

FINAL RENDER


T + B APARTMENT #2 Multi-Residential - Apartment Layout + Design 2019 - Sydney, NSW Apartment #2 features a pared back, minimal aesthetic championing raw materiality and elegant details. The space is intended to reveal itself as navigated providing a continuous build upon entering each space, The various luxurious experiences will entertain guests and have them highly rating their stay.

PROJECT OVERVIEW


Stairwell

FINAL RENDER


BUTLERS PANTRY

KITCHEN ENTRY

DINING

WC LOUNGE GUEST BEDROOM

ENSUITE

Upper Level 64

LIBRARY LANDING

MASTER BEDROOM

WIR ENSUITE

SPA+ GREEN WALL

Lower Level 63

FLOOR PLAN

SUNKEN LOUNGE

SUN ROOM


Entering on the upper level, this apartment begins with a grand entryway and continues to reveal itself as you move through the space. A minimal kitchen provides a clean look with more appliances and storage hidden away in the butlers pantry, while the double sided fireplace services both the lounge and dining. The descent down the stairway reveals an entire floor suitable for a ‘dedicated parent’s retreat’ or luxury space including library, sunken lounge, and spa room. The large master bedroom with generous adjoining walk in robe and ensuite features a glass shower that looks through to the indoor spa Rotated Stack of Apartments

room and internal green wall.

S PAT I A L C O N C E P T


Ps

M AT E R I A L I T Y


Master Bedroom

RENDER PROGRESSION


Entryway

Lounge

Dining

Butlers Pantry

Kitchen

FINAL RENDERS


Sunken Lounge

Ensuite Bath

Master - WIR

WC

FINAL RENDERS

Entryway


Guest Bedroom

FINAL RENDER


FOLLOW Public Building - Church Interior Concept + Design Present (2020) - Officer, VIC A natural and connected space for contemporary worship and regular services. Follow church are active in the community and the goal is to create a multi-purpose facility encouraging connection and providing a space for sharing information, ideas, and resources.

PROJECT OVERVIEW


Images by other.

Id

CONCEPT IMAGERY


Existing Site Plan

Ps

Tivendale Road in Officer is home to three different schools, the Officer public hall, and large residential blocks. Though generally a quiet road, during school pick up and drop off time it becomes a hive of activity. Creating a large and inviting space with plenty of car parks and good coffee will bring a lot of business to Follow’s cafe, and begin to realise the dream of a community building. The existing residence and shed is to be demolished prior to construction, while preserving a number of the original trees.

C U R R E N T L O C AT I O N


LAND MARK

Proposed Site Plan

Proposed Elevation - View from Tivendale Road

PROPOSED SITE

LAND MARK

Ps


Images by other.

Id

MOOD BOARD


STORE

CAFE 17 m2

KITCHEN 35 m2

CAFE/FOYER

CHILDREN’S PLAY AREA

RECEPTION / OPEN OFFICE

53 m2

26 m2

OFFICE 13 m2

MULTI FUNCTION ROOM

PARENTS / PRAYER ROOM

AUDITORIUM

120 m2

30 m2

455 m2

STORE ROOM

STAGE

16 m2

STORE ROOM 30 m2

Architectural Design by Studio B

FLOOR PLAN


View A - Cafe Concept

View B - Spatial Understanding

A

B

C

View C - Custom Angled Window

CONCEPT SKETCHES


Covet - Concrete Overlay

Karndean - Canberra

Ontera - Eclipse

Dulux - Natural White

Herringbone White Tile

Laminex - Natural Walnut

Autex - Savoye Acoustic Baffles Laminex - Pure Mineralstone II

M AT E R I A L I T Y

Natural Greenery


DAWN Community Cafe - Rebrand 2019 - Pakenham, VIC Dawn is a rebirth and rebranding of the tired social enterprise ‘On-Track Cafe’. The client provides a really strong foundation, with their location, ethics, and values. Building upon those existing characteristics, the refreshed social enterprise truly becomes a destination with a strong branded presence.

PROJECT OVERVIEW


Images by other.

Id

CONCEPT IMAGERY


On-Track Cafe have

The Current Business

a strong ethical

They are renting their current premises from the local council. They

approach to their

run their cafe alongside a full functioning catering business.

business and morals people can proudly

The Programme

stand behind.

The ownership are very environmentally conscious. They exclusively source organic, local produce and hand make everything in store. They exist to support the disadvantaged, and one of they way’s they do this is by supporting a PIF (pay it forward) scheme. They also work with people of who have special needs, recently been released from prison, or those who have lost their jobs. Running a training kitchen to provide them valuable hospitality skills and qualifications The Desire The ultimate goal and desire of On-Track cafe is to support disadvantaged members of the local community. Inspiring optimism and helping people to find hope by encouraging connection, and combating isolation.

External View of the Premises

CLIENT


Pri

nc

ess

Hw

y

Roads Train line Green space Waterways P r in

ces

Commercial Zones

s Fw y

Site Ps

With the closest town centre 15 minutes away, and located in one of only two small commercial pockets in the vicinity, the cafe is in a busy location. Being next door to the Cardinia Road train station and bus stop makes it easily accessible for anyone.

Outlook from the Cafe

L O C AT I O N


Origins The Cardinia shire was named after an early property in the area that took it’s name from an Aboriginal word meaning ‘look to the rising sun’, or ‘the dawn’. Meaning Dawn is the first appearance of light marking a new day. For that reason, dawn is often used as a representation for the starting anew, leaving the past behind and starting fresh. Representation The name relates beautifully with the ethos of the cafe - giving the disadvantaged a new beginning. The name represents a sense of hope and optimism, inspiring purpose and energy for the new day.

Image by other. BRAND DEVELOPMENT


LOGO DEVELOPMENT


FINAL BRANDING

Ai


Ps

B R A N D I N G M O C K- U P S


GRACE LOVES LACE Commercial - Office Design + Fitout 2019 - Sydney, NSW With existing showrooms in Gold Coast, Melbourne and Perth; Grace Love’s Lace is placing their new head office in Sydney to create a flexible workspace and central location for all things design, media, and branding. The office is the materialisation of the online brand presence, representing natural authenticity and attention to detail.

PROJECT OVERVIEW


Images by other.

Id

CONCEPT IMAGERY


“ Her story, her dreams, her passions. Designing with that in mind, I always come back to how she want;s to feel on her wedding day, and that is authentic� - Megan Ziems (GLL Founder)

GLL Social Media Presence

Id

CLIENT


With multiple disciplines including design, social media, and digital marketing, housed within the new office space working with the individual requirements of each was needed to create an effective adjacency matrix, as well as extensive development before finalalising the zoning plan.

DEVELOPMENT + ZONING


PHOTOGRAPHY STUDIO

GOWN SHOWCASE / STORAGE CAFE / BAR PRINT / STORE

RECEPTION

STAFF LOCKERS BREAKOUT AREA

LIFTS ENTRY

CENTRAL ATRIUM

LIBRARY

FLOOR PLAN

FLEXIBLE WORKSPACE


Limestone Render

Dried Flower Arrangements

White Linen

Raw Timber

Italian Lace

Calcutta Marble

Concrete Overlay

Concrete Overlay

M AT E R I A L I T Y

Rattan

Recycled Timber


Plan View

CONCEPT SKETCHES


Suspended Arrangement - Gather Butterfly Table - Stone Int. Ginger Ale Chair - Roberto Lazzeroni MEETING ROOM

STAFF LOCKERS

BREAKOUT AREA

D E TA I L P L A N


FINAL RENDER


S+R RESIDENCE Residential - Kitchen Layout + Design 2019 - Yarra Junction, VIC Moving into town from their long term acreage in the bush is a big step for the clients. This design merges a country and contemporary style to satisfy both the clients and their adult daughters aesthetic input, while cabinetry is specifically designed around functionality providing a custom space tailored to their needs and desires.

PROJECT OVERVIEW


Britney was helpful in so many ways. She did not push her own thoughts on me, but gave thorough explanations behind each suggestion. I really felt involved in the process, without getting overwhelmed with the details. My kitchen is nothing like I first imagined, it’s ten times better! - The Client

Images by other

Id

CONCEPT IMAGERY


48 Douglas Road in Yarra Junction, VIC is one of many new residential sections in the old country town. Larger properties are being tle Lit

subdivided and sold off Rd ra

r Ya

making Yarra Junction a higher density residential area than it used to be. The area will continue to grow as more

48

Do

ug

la

s

Pa ra d

e

land becomes available.

Ps

L O C AT I O N


Ps

FINAL CONCEPT SKETCH


FLOOR PLAN


M AT E R I A L I T Y


A

B

CABINETRY


C

D

E

CABINETRY


FINAL PHOTOGRAPHS


FINAL PHOTOGRAPHS


Profile for britwilliames

Brit Williames / Design Portfolio  

A collection of projects from my time studying a Bachelor of Interior Design at Billy Blue College of Design

Brit Williames / Design Portfolio  

A collection of projects from my time studying a Bachelor of Interior Design at Billy Blue College of Design

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded