Page 1

PORTFOLIO SELECTED WORKS FROM

2015 » 2018

BRISA DAVILA ORANGE COAST COLLEGE


Brisa Davila

BR I SADAV I LA 2 3 @ G M AI L . COM

714.844.3904


C O N T E N T S Intermix

& THEO RY 3 Proposal for a Visitor Center Dean Abernathy Fall 2017

PG

A RCHI TECTUR AL DESI G N

Viewing Staঞon

ARCHI TECTUR AL DESI G N & THEO RY 2 Student Housing and Commercial Courtyard Rose Ann Kings Spring 2017

PG

Staycaঞon Flat

CONSTRUCTION DO CUM ENTS

Proposal for an Accessory Dwelling Unit Rose Ann Kings Fall 2016 & THEO RY 1 Museum of Oceanic Inspired Art Rose Ann Kings Spring 2016

Waving Through ARCHI TECTUR AL DESI G N

Exploraঞon of Wood Rose Ann Kings Spring 2016

&

THEO RY

1

13- 16

PG

17-20

PG

21-22

PG

23-26

Hand-y Work PER SO NAL WORK

Sketches/Projects I Have Created By Hand Various Dates

7- 12

PG

Boundless Medusa ARCHI TECTUR AL DESI G N

1- 6


Entrance Render Final Stage Render

1


Intermix This proposed Visitor Center is situated in a historical park on the very edge of Costa Mesa that buds up next to a an empty river channel bed with Huntington Beach right on the other side. This complex site revealed hidden gems within itself and hidden gems about Costa Mesa. This park is split into two, therefore, I wanted to focus on the half that was less used which also happened to have the best vantage points due to it’s higher elevation. Recessing the building into the ground allowed for cooling of the building since there is no current shade and allows for the 2,000 sq ft Visitor center to not be an obstruction to the view of the residential areas that surround it. Locating the Visitor Center on this side allows for the both sides to intermix with a more fluid stream of visitors in both areas.

Studying Separate Parts of Park

Exploring Shape

Applying Topographic Lines to Building Shape

Building Up and Recessing Into Earth

22


Existing Pathway

Proposed Pathway On Top of Building

Existing Toy Train Path

Proposed Topographic Lines

Retaining Wall

WC

Directors Office

Lobby Art Exhibit

Entrance Office 1

Office 2

Conference Room

Break Room

LEVEL 1

3

LEVEL 2 (below grade)


INSIDE ART EXHIBIT

4


NORTH ELEVATION

SOUTH ELEVATION

5


FRONT OF MODEL

BACK OF MODEL

6


Courtyard Render

75


Vi ewi n g St aঞo n This proposed student housing was in the heart of Orange, CA. Surrounded by a bustling main street and busy train transportaঞon into the next county over, this residenঞal unit was designed to incorporate all those aspects in the form of sight. At the top of this student housing building there was a glass enclosure that protected visitors and residents from the elements while sঞll enjoying the all encompassing views. The shape of this building also mimics the four direcঞons of a compass symbolizing the views that can be experienced in each direcঞon.

N

N

E

W S

Inspired by Encompassing Views

E

W S

Implementaঞon into Building Structure

Building Up and Out

Breaking Up Rigidity With Organic Shape

8


The courtyard feature was designed

W. Palm Ave.

to add to this already exci ng corner

1

of Orange. It is a feature for visi ng par es coming o the train, local

2

2

visitors of the Orange Circle, and most importantly for the residents of this student housing. They would be able to come downstairs and enjoy the ameni es from the first floor commercial center on their way to

Cypress Ave.

school a couple blocks away. Retail spaces on the first floor would be able to set up lounging areas or outdoor sea ng in the courtyard to allow for a lively and enjoyable area. The courtyard connects to W. Palm Ave. and Cypress Ave as well as the train sta on that is just south of the student housing area.

1 9

5

Courtyard Site Plan


The thought process behind the layout of this building is to have each unit facing each other in order to create a more united community feel to each level. Expanding outward not only gave the building more dimension from the outside but allowed for the ramp in the middle to expand as it got to the top and reached the viewing sta on. Each unit is the same size and has the same layout. The only limita on given was that each unit could not exceed 1,200 square feet and that it had to house approximately 100 students. It was important to not make sure that this building blended in with the surrounding environment so I chose to break up the buildings into two as opposed to building all the way up in a loca on that does not have tall buildings.

First Residen al Floor Plan

10


Sec on 1

11


W. Palm Ave.

Sec on 2

12


Axonometric View

13


ARCH

180 •

FA L L

2016 •

ROSE ANN KINGS

older Spanish /Mediterranean style home. The maximum square footage our units could be was 500’ with a height limit of 20’. Due to the fact that this project was placed in the

in the back end of the yard next to the separate garage. The backyard was full of large, established trees near the back end that would provide shelter to the ADU and make it feel as if you were far away from home. The trees also drove the slanted roofline design in order to get rain water and leaves off of the roof and give more height to the people who occupied it.

Framing

Final Shape

14


First Iteraঞon: studying curves in the roof-line to create a

Second Iteraঞon: incorporaঞng tradiঞonal roof line that

Third Iteraঞon: blending a modern roof line that slopes &

modern exterior & possible roof material.

matches original house & staying in that style.

funcঞons like first iteraঞon with tradiঞonal elements found in the second iteraঞon.

LEVEL 1

15

LEVEL 2


NORTH ELEVATION

EAST ELEVATION

SOUTH ELEVATION

WEST ELEVATION

Sleeping Area

SECTION 1: Looking into living area, bathroom door, & eat-in area

SECTION 2: Looking into living area, bathroom wall, & sleeping area

16


Exterior Render Leading Up to Entrance

17


Boundless Medusa ARCH

115 •

SPRING

2016 •

ROSE ANN KINGS

For this project, we were to design a museum that was located in between two concert halls and a lively mall across the street. This all glass building showcases all things found along our Orange County coast line along with its beauঞful surrounding area. It is a two story museum with a separate a‚racঞon next to it that displays a one to one installaঞon of whales that visit the our coast line. The reason for the primary shapes incorporated into the building is based on the simplificaঞon of the body of a jellyfish. The tentacles of the jellyfish become a sculptural shading piece that is placed above and mimics waves.

Jellyfish Inspiraঞon

Site Boundary

Primary Shapes of Jellyfish

Building Up & Breaking Shape

Adding Back “Tentacles” as Shaded Roof Structure

18


South Coast Plaza

This site played an important factor when designing this pass-through. There is not a lot of walk-ability in this parঞcular area even though it is surrounded by a large residenঞal area and a business center. With the integraঞon of this pass through people will be able to interact with the building without actually being in it and it also allows for movement through the site so it is easier to get across without having to go around the enঞre N

Site

19

Parking

Freeway

Primary St.

Residenঞal

Concert Hall

building. There was high importance for this to not feel like an alley so the roundness of the “fish bowl” in contrast with the jagged glass and structure of the museum wall makes for an interesঞng piece to be able to walk through and interact with.


Secঞon 1: Looking at the “Fish Bowl”, how the pass through in between the two buildings interacts, and spaces inside the museum

Secঞon 2: Looking at how the Symphony Hall, sculpture piece, museum and green space work

20


21


Wa v i n g T h r o u g h ARCH

115 •

SPRING

2016 •

ROSE ANN KINGS

For this exploraঞon, we were challenged to break up the rigid characterisঞc of wood any way we could think of. I choose to glue mulঞple dowel pieces together and swirl them in an X direcঞon in order to make a fluid movement. This fluid movement did not seem like enough so I also decided to move these dowels in a Y direcঞon to give them height and slant them ever so slightly to add addiঞonal interest. To so[en the wood I added trace paper on the inside of this “pathway” that was formed.

Dowel

Gluing Together

Pushing, Pulling, Playing With Curves

Applying Study to Dowels

22


23 19

This is the drawing of a Rose that was drawn for my personal enjoyment. This was drawn with dierent toned pencils in the span of 2 weeks.

Date: Winter 2017 Material: Bristol Paper, Faber Castell Pencils Size: 8 x 10.5


Hand-y Work •

This is the process of a way-finding sign prototype that was submi ed to the City of Costa Mesa for a park. It was done in a group of three. My part in this project was documen ng the stages, helping to mold the “rock”, and pain ng it. This took one day to complete.

Date: Fall 2017 Material: Styrofoam, Cement, & Paint 24 Size: 1’0” height @ 1/4” scale


25 19

This is a hand drawn render of a project that took 3.5 weeks to complete. On the le is the picture that was taken of the model and the right is the drawing that was done in pencils of dierent tones.

Date: Fall 2015 Material: Bristol Paper, Faber Castell Pencils Size e: 18 x 24


This is the progression of an acrylic pain ng I did for myself that was inspired by a window I passed by. Dierent brushes were used to create dierent textures a blend of colors were used to create dimension.

Date: Spring 2018 Material: Canvas, Acrylic Paint 26 Size: 18 x 24

OCC Portfolio - Architecture  

Orange Coast College selected works over three years.

OCC Portfolio - Architecture  

Orange Coast College selected works over three years.

Advertisement