Page 1

Brussel&ik Gids VO O R S T U D E N T E N I N B R U S S E L KOTLEVEN, UNIVERSITEITEN EN HOGESCHOLEN, WIJKWANDELINGEN, MOBILITEIT, UITGAAN, & NOG VEEL MEER!


Brussel & ik — Studentengids

Voel je thuis in de grootste studentenstad van België.

Brussel is de grootste stad van het land. Overal vind je politieke instellingen en hoofdzetels van grote bedrijven. Ze is een culturele hub met ’s lands meest befaamde muziekhuizen, discotheken, musea en theaters. De hoofdstad van België en Europa is daarnaast ook de enige stad van het land die aan meer dan 86.000 studenten een plek biedt. Eigenlijk kan je deze metropool zien als een verzameling van allemaal kleine buurten, ieder met zijn eigen identiteit. Waar je op de ene plek stevige wolkenkrabbers ziet, zijn dat elders parken en bossen of gezellige volkse cafépleintjes. En terwijl je in sommige buurten vooral diplomaten of jonge hipsters spot, zijn dat op andere plekken dan weer kunstenaars of gezinnen uit alle mogelijke windhoeken.

6

14

28

HOOFDSTUK 1

HOOFDSTUK 2

Op je eigen benen

Studeren

Op kot

Tips voor je nieuwe leven in Brussel

Wat, waar, wanneer, en vooral hoe?

Vind je droomkot in Brussel.

2

HOOFDSTUK 3


Zoveel diversiteit, maar waar begin je dan als je Brussel wil leren kennen? Wel, daarom is er deze gids. Hij zet je op weg met een overzicht van de verschillende buurten. Zo weet je snel waar je op kot wil zitten, waar je kan studeren, welke events je zeker niet mag missen, en waar je uit kan gaan. Mocht je na het lezen nog vragen hebben, dan kan je altijd terecht bij Br(ik.

Wat is Brik? Br(ik is de servicedesk voor stadstudenten. Wij zorgen, samen met de Nederlandstalige hogeronderwijsinstellingen, voor de studenten in Brussel. Voor jou dus!

36

44

HOOFDSTUK 4

HOOFDSTUK 5

Op pad

Leven in de stad

Van A naar B met openbaar vervoer en fiets.

Verken je studentenwijk.

3

76

Het abc van de student

80

Contactadressen

82

Note to future self

Brussel & ik — Studentengids

Je kan bij ons terecht voor huisvesting (hoofdstuk 3), mobiliteit (hoofdstuk 4), stadsleven en evenementen (hoofdstuk 5), en we sturen je met veel plezier door voor meer informatie over studeren (hoofdstuk 1 en 2).


INFOGRAPHICS

Brussel samengevat

Brussel

51

Hogeronderwijsinstellingen

GENT

Brussel & ik — Studentengids

LEUVEN

Antwerpen LOUVAIN LOUVAIN -LA-LANEUVE NEUVE

Aantal studenten 40.000 Leuven

86.000 Brussel

Ik spreek geen woord Frans. Is dat erg? Er worden in totaal zo'n 180 talen gesproken in Brussel, waaronder het Nederlands en ook het sappige, maar uitstervende, Brussels dialect. Bij alle overheidsdiensten, banken, ziekenhuizen, etc. kan je in het Nederlands terecht. Als je wil kan je in Brussel je Frans dagelijks oefenen tot het de perfectie benadert, maar het is ook niet ongewoon om je hele studententijd in de stad door te brengen zonder

38.000

Antwerpen

63.000

de taal van Molière. De meeste winkeliers spreken minstens een paar woorden Nederlands, en met gebaren, overtuiging, and a little bit of English geraak je er wel.

Klaar voor de toekomst Kijk gerust verder dan je studies. Brussel biedt de ideale opstap voor de rest van je carrière. De thuisbasis van Manneke Pis is een internationaal zakencentrum, een congresstad van wereldniveau, de economische motor 4

Gent

23.000

Louvain-La-Neuve

van België, en een centrum voor baanbrekend onderzoek, innovatie en ontwikkeling. Na New York en Washington is Brussel het belangrijkste diplomatieke centrum ter wereld. Het multiculturele hart van Europa heeft ook een stevige sociale, medische en culturele sector. Je zit, met andere woorden, op de juiste plaats om gemakkelijk een unieke stage of studentenjob te versieren.


GENT

LEUVEN

Antwerpen LOUVAIN LOUVAIN -LA-LANEUVE NEUVE

Brussel GENT

LEUVEN

Antwerpen

19

688.668

Arbeidsplaatsen

1.251

LOUVAIN LOUVAIN -LA-LANEUVE NEUVE

18

Cafés

Brussel Brussel

17 GENT GENT

2

16

3

15

4

5

1

Antwerpen Antwerpen LOUVAIN LOUVAIN LOUVAIN LOUVAIN -LA-LA-LA-LANEUVE NEUVE NEUVE NEUVE

#1ste plaats

4.412

14

Aantal politieke Restaurants conferenties wereldwijd

6

13 9

9

12

113

8

10

11

Musea

7

8000

Hectare groene ruimte

Een stad die nooit slaapt Als we je één ding met absolute zekerheid kunnen vertellen, is het dat je jezelf geen seconde zal vervelen. Niet tijdens de week. Niet tijdens het weekend. In Brussel vind je alles. Van feesten voor hippe vogels tot concerten in zowat elk genre. Of je nu graag onderwaterpolo speelt, paard rijdt, een fervent skater bent, of gewoon graag vanop je luie stoel kijkt naar de prestaties van de Rode Duivels of de Memorial Van Damme, het kan allemaal!

Ook als professioneel shopper of romelmarktsnuisteraar kom je zeker aan je trekken. Gezellig iets drinken kan in een van de meer dan 1200 cafés (die trouwens allemaal te vinden zijn op één overzichtelijk caféplan). Toch rust nodig? Met 8000 hectare groene ruimte, compleet met middeleeuwse abdijen en een joekel van een Zoniënwoud, kan je zonder problemen de drukte ontvluchten.

5

1

Brussel Stad

2

Evere

3

Schaarbeek

4

Sint-Joost-ten-Node

5

Sint-Lambrechts Woluwe

6

Etterbeek

7

Sint-Pieters-Woluwe

8

Oudergem

9

Elsene

10

Watermaal-Bosvoorde

11

Ukkel

12

Vorst

13

Sint-Gillis

14

Anderlecht

15

Sint-Jans-Molenbeek

16

Koekelberg

17

Sint-Agatha-Berchem

18

Ganshoren

19

Jette


1

Op je eigen benen

Brussel & ik — Studentengids

Tips voor je nieuwe leven in Brussel

6


Brussel & ik — Studentengids

7


Brussel & ik — Studentengids

OP JE EIGEN BENEN

Pendelstudent, kotstudent, halftijds student, modelstudent ‌ Wat voor student ook, de tijd van je zorgeloze bestaan in Hotel Mama - met als enige verantwoordelijkheid het opruimen van je kamer - is stilaan ten einde. Vroeg of laat moet je zelf zaken regelen en je leven in handen nemen, dus waarom nog langer wachten?

8


VUB: my.vub.ac.be/ welzijn-en-gezondheid EhB: erasmushogeschool.be/ studeren-in-brussel/luisterend-oor Odisee en KU Leuven Campus Brussel: stuvoplus.be/ brussel/studentenbegeleiding LUCA en KU Leuven Campus Sint-Lucas Brussel: luca-arts.be/ gezondheid.

Je fysieke en mentale gezondheid Iedereen is wel eens ziek, heeft al eens tandpijn, of nood aan een luisterend oor. Elke onderwijsinstelling kan je doorverwijzen naar de eerstelijnszorgen. Sommige onderwijsinstellingen hebben deze diensten zelfs gewoon op de campus; huisarts, tandarts, kinesitherapie, psychologische hulpverlening, hulp bij ongeplande zwangerschap, meldpunt overschrijdend gedrag,

Mijn studies vlotten niet zoals het hoort Studeren is iets persoonlijks. Het is even zoeken voor je een goed studieritme hebt gevonden. Kijk bij het hoofdstuk ‘Studeer’ voor enkele snelle tips (p.24). Lukt het toch niet? Heb je bijvoorbeeld last van faalangst of uitstelgedrag, of stel je je studiekeuze in vraag? Blijf niet bij de pakken zitten, maar klop gewoon aan bij de studentenbegeleiders 9

Heb je ’s avonds of in het weekend hulp nodig en wil je in het Nederlands geholpen worden? Via www.zorgzoeker.be vind je de Nederlandstalige wachtdiensten in Brussel. Aanvullend op de diensten in je onderwijsinstelling kan je steeds aankloppen bij het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) of psychologen van jouw campus. Deze professionals weten als geen ander hoe ze je terug op het goede spoor kunnen krijgen. Chat je liever anoniem, dat kan steeds via teleblok.be. VUB: my.vub.ac.be/studiebegeleiding EhB: erasmushogeschool.be/ begeleiding Odisee: stuvoplus.be/brussel/ studentenbegeleiding LUCA – School of Arts: luca-arts.be/praten & luca-arts.be/ studie-en-studietoelagebegeleiding KU Leuven Campus Brussel: www.kuleuven.be/ campusbrussel/student KU Leuven Campus Sint-Lucas Brussel: www.arch.kuleuven.be/studietrajectbegeleiding/ studiebegeleiding Teleblok: teleblok.be

Brussel & ik — Studentengids

studeren met een functiebeperking, persoonlijke problemen of problemen met je familie, medische begeleiding (top)sport … Kortom, aarzel niet contact op te nemen wanneer het even moeilijk gaat. Daarnaast kan je voor tweedelijnszorg terecht in het UZ Brussel of Kliniek Sint-Jan voor een totaalpakket aan gespecialiseerde zorg.


Brussel & ik — Studentengids

Maak tijd voor een goede maaltijd Sommige studenten denken dat het standaardmenu bestaat uit een nachtelijke durum of een dagelijkse diepvriespizza. Je kan ’s middags echter spotgoedkoop en gezond eten op je campus in het studentenresto. Of je kan met kotgenoten of vrienden een beurtrol afspreken. Zo hoef je niet elke dag alleen voor jezelf te koken. Op het internet kan je de mosterd halen bij Jeroen Meus, Jamie Oliver, en eender welke YouTube-kok voor het ideale, snelle, goedkope en gezonde gerecht. Zoek je een goed adres om uit eten te gaan? Check de Br(ik List bomvol tips voor en door studenten. VUB: my.vub.ac.be/resto EhB: erasmushogeschool.be/studeren-in-brussel/studentenrestos Odisee & KU Leuven Campus Brussel: stuvoplus.be/voeding LUCA en KU Leuven Campus Sint-Lucas Brussel: luca-arts.be/ voeding Br(ik List: briklist.brik.be

Samenwonen Misschien ga je voor het eerst samenwonen met leeftijdsgenoten die geen familie zijn. Meestal gaat dat vanzelf, maar logischerwijze zullen er ook momenten van wrevel zijn. Traditioneel zijn afval opruimen, de afwas, of de staat van de koelkast de oorzaak van een woedeaanval of post-it oorlog. Maak in het begin van het academiejaar daarom goede afspraken. Kijk of je een beurtrol kan afspreken om het kot te poetsen, de afwas te doen, het afval buiten te zetten en te koken. Goede kotgenoten zijn namelijk goud waard.

Problemen met je kotbaas Gedraagt je kotbaas zich niet correct of heb je het gevoel dat je contract niet koosjer is? Neem contact op met Br(ik. Als je een kot huurt via ikot.brik.be kan je er steeds terecht voor bemiddeling. De beste preventie is 10

Zoek je een goed adres om uit eten te gaan? Check de Br(ik List bomvol tips voor en door studenten. natuurlijk om alle puntjes op de i te zetten voor je een huurcontract tekent. Lees alvast de tips in het hoofdstuk ‘Op kot’ (p.28) om de do’s en dont’s van het kotzoeken mee te hebben. Mocht je geen kot via iKot of Br(ik gehuurd hebben en je hebt een probleem met je kotbaas, kan je steeds terecht op je campus.


Brussel & ik — Studentengids

Het pendelstudentenhotel Ga je niet op kot? Dat heeft het voordeel dat je gewoon thuis je benen onder tafel kan schuiven en niet hoeft te leren hoe een wasmachine werkt. Nadeel kan zijn dat het een beetje planning vergt om alle onderdelen van het studentenleven mee te krijgen. Want hoe geraak je nog thuis na een TD, concert, of een groepswerk dat je misschien toch wat onderschat had? Zorg ervoor dat je enkele vrienden hebt waarbij je kan blijven logeren. Uren die je denkt te verliezen door op de

bus of trein te zitten, zijn ideaal om nog eens een cursus door te nemen. Gebruik je springuren om de buurt rondom je campus te ontdekken.

De was en de plas Wie te bang (of te lui) is om zelf aan de slag te gaan met een wasmachine, kan in het weekend beroep doen op te wastalenten van moeder of vader. Maar op zich is je was doen poepsimpel. De kunst is om juist te sorteren. Kijk daarvoor op de labels in je kleding en google het dichtstbijzijnde wassalon. 11

In Brussel moet je net als in andere Belgische steden speciale vuilzakken gebruiken. Je vindt ze in de supermarkt: geel (of een doos/papieren zak) voor papier, blauw voor PMD, groen voor tuinafval en wit voor restafval. De data voor de afvalophaling in je straat vind je op netbrussel.be


Brussel & ik — Studentengids

Moeilijkheden om je studies betalen Als je de eindjes aan elkaar moet knopen, kan de overheid financiële steun verlenen zodat jij je op je studies kan concentreren. Als je een studietoelage van de Vlaamse overheid ontvangt, betaal je een lager studiegeldtarief. Wees wel op tijd met je aanvraag. Je doet ze best voor november, bij de start van het academiejaar. Ga in elk geval langs bij de sociale dienst of Stuvo van je onderwijsinstelling. Je kan er ook een voorschot aanvragen op je studietoelagen. Alle info en voorwaarden vind je op studietoelagen.be.

Financiële vragen reiken verder dan studiegelden alleen. Verlies ik mijn kinderbijslag als ik werk? Wanneer ontvang ik een studietoelage als zelfstandig student? Moeten mijn ouders mijn studies betalen? Waar kan ik aankloppen voor financiële ondersteuning? Wat zijn opleidingscheques? Antwoorden op deze en andere vragen vind je op centenvoorstudenten.be, een gemeenschappelijk project van alle Stuvo’s in Vlaanderen en Brussel. VUB: my.vub.ac.be/studiefinanciering EhB: erasmushogeschool.be/studeren-in-brussel/centen-voor-studenten Odisee en KU Leuven Campus 12

Je onderwijsinstelling heeft een stage- en vacaturepagina. Hou ook hun sociale media in het oog. Daar passeren om de haverklap boeiende studentenjobs en stages.

Brussel: stuvoplus.be/sociale-dienst LUCA en KU Leuven Campus Sint-Lucas Brussel: luca-arts.be/centen Algemeen: centenvoorstudenten.be


Studentenjobs zijn dé remedie voor een lege portemonnee of die extra paar honderd euro voor je vliegreis in de zomer. Werkervaring en bijverdienen Stages, studentenjobs en vrijwilligerswerk geven bovenop je cursussen een mooie extra op je CV. Ze kunnen deel uitmaken van je opleiding of je kan ze op eigen houtje doen. In Brussel zit je in het walhalla van de stageplekken. Studentenjobs zijn daarnaast dé remedie voor een lege

Kijk op https://www.mysocialsecurity. be/student/ voor meer informatie over werken als jobstudent. VUB: my.vub.ac.be/stages, www.vub.ac.be/careercenter/ EhB vacaturesextern.ehb.be/ Odisee: jobservice.odisee.be LUCA en KU Leuven Campus Sint-Lucas Brussel: luca-arts.be/jobs KU Leuven: cwisdb.kuleuven.be/pls/sjobs/sjstartn Cultuurnet: cultuurnet.be/nl/vacaturebank Vrijwilligerswerk.bev

Stuvo? Om je studentenleven zorgeloos te laten verlopen bestaat er aan elke hogeschool en universiteit een dienst studentenvoorzieningen, oftewel Stuvo. Je kan er als student terecht voor sociale, medische en psychologische dienstverlening, sport en cultuur, vragen over huisvesting, voeding (studentencafetaria’s) en mobiliteit. Daarnaast is Br(ik er ook voor specifieke vragen over je leven in de stad, mobiliteit en op kot gaan. De contactgegevens van de Stuvo op jouw campus vind je achteraan in deze gids.

13

Brussel & ik — Studentengids

portemonnee of die extra paar honderd euro voor je vliegreis in de zomer. Ze kunnen in de lijn liggen van je studie of je kan ergens de horeca in. Ga je graag naar concerten, maar vallen de tickets wat duur uit? Doe dan een barshift bij AB, KVS of Botanique.


2

Studeren

Brussel & ik — Studentengids

Wat, waar, wanneer, en vooral hoe?

14


Brussel & ik — Studentengids

15


Brussel & ik — Studentengids

STUDEREN

De overstap van het secundair naar hoger onderwijs kan voor keuzestress zorgen en geeft sowieso aanleiding tot heel wat vragen. Hetzelfde geldt wanneer je denkt aan een wissel van opleiding, onderwijsinstelling of studentenstad. In dit overzicht vind je het antwoord op enkele van die vragen. Zo krijg je een klare kijk op je keuzemogelijkheden en je toekomst.

Infodagen en openlesdagen Moet je voor jezelf nog uitmaken waar je precies wil studeren? Dan hebben wij een tip: probeer je plannen eens uit. Net zoals je nieuwe schoenen past voor je ze koopt. Bezoek de campus en spreek met docenten op de infodagen of opencampusdagen. Volg enkele lessen mee tijdens de 3 openlesdagen. Vraag rond bij oudere studenten en snuif de sfeer van de campus op. Zo krijg je een veel beter zicht op je toekomstig studentenleven.

Weet je nog niet wat je wil studeren? Ook dan zijn infodagen goud waard. Je kan ook een kijkje nemen op hogeronderwijsregister.be of onderwijskiezer.be voor een overzicht van alle opleidingen. Denk ook eens na over de job die je later zou willen uitvoeren en zoek uit welk diploma je daarvoor nodig hebt. Het belangrijkste aan een studierichting is dat je ze interessant vindt en dat ze aansluit bij wat jou blij maakt. Je moet er per slot van rekening een paar jaar stevig voor werken. 16


Wat studeren in Brussel? E economics of globalisation and european integration / educational sciences / electromechanical engineering / elektromechanica / elektronica en informatietechnologie / elektrotechniek / ergotherapie / european integration and development

B bedrijfscommunicatie / bedrijfskunde / bedrijfsmanagement / beeld-geluid-montage / beeldverhaal / bioingenieurswetenschappen/ biologie / biomedical engineering / biomedische ingenieurstechnieken / biomedische laboratoriumtechnologie / biomedische wetenschappen / biomoleculaire wetenschappen / bouw / bouwkunde / business administration / business engineering:

F farmaceutische wetenschappen / film / film-tvvideo / fotografie / finance and securities / fysica en sterrenkunde

business and technology C cel- en genbiotechnologie / chemical and materials engineering / chemie / chemie en bioprocestechnologie / chemie en materialen / civil engineering / communicatiemanagement / communicatiewetenschappen / computerwetenschappen / criminologische wetenschappen D digitale marketing en communicatie / doc nomads / documentaire / drama-acteren-regie

G gender en diversiteit / geneeskunde / geneesmiddelenontwikkeling / geografie / gerontologie / geschiedenis / gezinswetenschappen / gezondheidszorgbeleid / grafische vormgeving H handelsingenieur / handelswetenschappen / hotelmanagement / huisartsgeneeskunde / humanresourcesmanagement I idea and innovation management / industriële wetenschappen / industriële farmacie / ingenieurswetenschappen / intellectuele rechten / interieurarchitectuur / interieurvormgeving / international business economics and management / internationaal en europees recht / internationale bedrijfseconomie en bedrijfsbeleid

17

J jeugdgezondheidszorg / journalistiek K kinesitherapie / kleuteronderwijs / kunstwetenschappen L lager onderwijs / landschaps- & tuinarchitectuur / lerarenopleiding / lichamelijke opvoeding / lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen M maatschappelijk werk / management science / manuele therapie / marine and lacustrine science and management / marketing management / meertalige communicatie / medicine and disaster medicine / medische beeldvorming / milieu- en preventiemanagement / molecular biology / multimedia & communicatietechnologie / musical / muziek N notariaat / nuclear engineering O office management / onderwijskunde / optiek en optometrie / orthopedagogie P pedagogie van het jonge kind / photonics / photonics engineering / physical land resources / podiumtechnieken / politieke wetenschappen / production management / projectstudio / psychologie

R radio / rechten / revalidatiewetenschappen en kinesitherapie S schilderkunst / schrijven / sculptuur / secundair onderwijs / sociaal recht / sociaal werk / sociaalcultureel werk / sociaaljuridische dienstverlening / sociologie / specialistische geneeskunde / stedenbouw en ruimtelijke planning T taal- en letterkunde / televisie / toegepaste computerwetenschappen / toegepaste economische wetenschappen / toegepaste informatica / toegepaste taalkunde / toerisme / toerisme- en recreatiemanagement / tolken / transmedia U urban studies V venootschapsrecht / verpleegkunde / vertalen / voedings- en dieetkunde / vrije grafiek / vrije kunsten / vroedkunde W water resources engineering / werktuigkunde / wijsbegeerte en moraalwetenschappen / wiskunde Z ziekenhuisfarmacie / ziekenhuishygiëne

Brussel & ik — Studentengids

A agogische wetenschappen / american studies / animatiefilm / applied computer science / arbeidsgeneeskunde / archeologie / architectural engineering / architectuur / architectuurgeschiedenis / archivistiek / audiovisuele kunsten


Brussel & ik — Studentengids

STUDEREN

Waar studeren in Brussel? Vrije Universiteit Brussel De grootste campus van deze universiteit is bijna een dorp in de stad, omgeven door een groene oase. Campus Etterbeek is daarmee een beetje zoals de universiteitscampus die je in films ziet. En dat op een kleine vier kilometer van het stadscentrum. Verder is er ook de medische campus in Jette en campus Kaai aan het water. Op iedere campus heb je alles binnen handbereik: aula’s, fuifplekken, leslokalen,bibliotheek, sportzalen en restaurants.

VUB - CAMPUS ET TERBEEK

De Vrije Universiteit Brussel is een complete universiteit die je een volwaardig studiepakket bacheloren masteropleidingen aanbiedt. Geneeskunde, filosofie, talen of lichamelijke opvoeding: je vindt het er allemaal. De VUB gaat voor een persoonlijke aanpak: je kan er na de les nog steeds bij de professor langsgaan om wat zaken te bespreken of een aantal extra vragen te stellen over de les. Universitair onderwijs zoals het hoort, dus. Contact infopunt studenten (campus Etterbeek): +32 2 629 20 10 – info@vub.ac.be - www.vub.ac.be

VUB - CAMPUS JET TE

18


Odisee heeft haar centrale stadscampus vlakbij het Centraal Station, pal in het hart van Brussel. Laat dat geen excuus zijn om te pendelen: het bruisende studentenleven stopt niet wanneer de lessen eindigen. De verschillende studentenkringen van Odisee nemen je mee op sleeptouw doorheen de stad en tonen je waarom Brussel de hoofdstad van Europa is. Odisee heeft daarnaast ook een sportcampus in Dilbeek (een kwartiertje met de trein) en een campus in Schaarbeek. Je vindt er meer dan 20 opleidingen in 4 studiegebieden; Bedrijfskunde, Gezondheidszorg, Lerarenopleiding en Sociaal-Agogisch Werk.

ODISEE - CAMPUS BRUSSEL

Algemeen contact: +32 2 210 12 11 – info@odisee.be www.odisee.be

Op iedere campus heb je alles binnen handbereik: aula’s, fuifplekken, leslokalen, een bibliotheek, sportzalen en restaurants.

ODISEE - CAMPUS TERRANOVA

19

Brussel & ik — Studentengids

Odisee


Brussel & ik — Studentengids

Erasmushogeschool Brussel De Erasmushogeschool Brussel (EhB) is een echte grootstadhogeschool met wel zes campussen: in de hippe Dansaertstraat, in het Jetse groen, aan het gezellige Bloemenhofplein, in het historische Koninklijke Conservatorium en aan het water. De rijke geschiedenis van deze locaties is haast even indrukwekkend als het opleidingsaanbod. De EhB biedt professionele bachelors aan in de domeinen Design & Technologie, Gezondheidszorg & Landschapsarchitectuur, Management, Media & Maatschappij en Onderwijs & Pedagogie. Kunstopleidingen op zowel professioneel als academisch niveau worden aangeboden door haar twee gerenommeerde Schools of Arts: de film- en radioschool RITCS (Royal Institute for Theatre, Cinema & Sound) en het Koninklijk Conservatorium Brussel. Ambieer je een toekomst als appwizard, journalist, regisseur, verpleger, concertpianist of leerkracht, dan kan je hier in een warme, stedelijke leeromgeving aan je carrière beginnen.

EHB - CAMPUS JET TE

Algemeen contact: +32 2 523 37 37 – info@ehb.be www.erasmushogeschool.be EHB - CAMPUS BLOEMENHOF

20


In Brussel organiseert LUCA School of Arts kunstopleidingen op de campussen Sint-Lukas Brussel en Narafi. De campus Narafi is de meest pittoreske campus van Brussel (en misschien wel van het hele land). De professionele bachelors Film en Fotografie krijgen er les in het kasteel van het Dudenpark, zo’n 10 minuutjes met de tram van het Zuidstation. De campus Sint-Lukas Brussel in Schaarbeek is al meer dan 125 jaar een thuishaven voor kunststudenten. De campus werd recent volledig gerenoveerd en combineert authentieke neogotische torentjes met een strakke nieuwbouw die een spectaculair zicht biedt op de Brusselse skyline. Je kan er starten aan een opleiding Fotografie, (Animatie)Film, Bouw, Interieurvormgeving, Grafisch Ontwerp en Vrije Kunsten. Bovendien krijgen ook de architectuurstudenten van de KU Leuven les op deze campus. De campus Sint-Lukas mag dan ook terecht gerekend worden tot het epicentrum van creatieve studentenenergie. Ook experimenteren met collega-kunststudenten uit de andere LUCA-campussen in Gent, Leuven en Genk is gemeengoed.

LUCA SCHOOL OF ARTS CAMPUS SINT-LUKAS BRUSSEL

LUCA SCHOOL OF ARTS - CAMPUS NARAFI

Algemeen contact: +32 (0) 250 15 11 – info@luca-arts.be www.luca-arts.be

21

Brussel & ik — Studentengids

LUCA School of Arts


Vrije Universiteit Brussel

STUDEREN

Infodagen 2016

CAMPUS ETTERBEEK & JETTE Za. 13 feb. Za. 19 maart Zo. 22 mei Za. 3 sept.

CAMPUS KAAI Za. 23 april

Odisee CAMPUS BRUSSEL

Brussel & ik — Studentengids

Za. 12 maart van 9u30 – 13u Za. 23 april van 9u30 – 17u Za. 25 juni van 9u30 – 13u Za. 3 sept. van 9u30 – 13u

CAMPUS BRUSSEL TERRANOVA Za. 12 maart van 9u30 – 13u Za. 23 april van 9u30 – 17u Za. 25 juni van 9u30 – 13u Za. 3 sept. van 9u30 – 13u

KU LEUVEN - CAMPUS BRUSSEL

KU Leuven De KU Leuven heeft twee campussen in Brussel. Campus Brussel ligt pal in het centrum van de stad, dichtbij het Centraal Station. Je studeert midden in het beslissingscentrum van de Belgische en Europese politieke wereld. Dat is als student economie, rechten of talen een troef voor je studies en je latere carrière. Campus Sint-Lucas Brussel ligt op wandelafstand van het Noordstation. Als architectuurstudent kun je je laten inspireren door Brussel: het is een levendige plek vol boeiende contrasten. Bovendien hebben de opleidingen een nauwe band met het kunstonderwijs. Je krijgt les van docenten die in de praktijk staan en de kennis en kunde uit hun architectenbureau enthousiast overdragen.

CAMPUS PARNAS DILBEEK Za. 12 maart van 9u30 – 13u Za. 23 april van 9u30 – 17u Za. 25 juni van 9u30 – 13u Za. 3 sept. van 9u30 – 13u

CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN Za. 12 maart van 9u30 – 13u Za. 23 april van 9u30 – 17u Vr. 17 juni van 13u – 18u Za. 3 sept. van 9u30 – 13u

Contact campus Brussel: +32 2 210 13 02 – info.campusbrussel@kuleuven.be - www.kuleuven.be/campusbrussel Contact campus Sint-Lucas Brussel: +32 2 242 00 00 – arch.brussel@kuleuven.be - www.kuleuven.be/ campussintlucasbrussel

22


Erasmushogeschool Brussel

LUCA School of Arts CAMPUS SINT-LUKAS

GEZONDHEIDSZORG & LANDSCHAPSARCHITECTUUR CAMPUS JETTE Za. 19 maart van 9u – 13u Za. 23 april van 9u – 13u Woe. 27 april van 14u – 16u: Openlesdag Za. 25 juni van 9u – 13u Di. 28 juni van 9u30 – 16u: Inleefstages Verpleegkunde of Vroedkunde Woe. 14 sept. van 17u – 20u

Woe. 16 maart van 14u – 17u Za. 23 april van 11u – 17u Ma. 29 aug. van 14u – 17u Za. 25 en zo. 26 juni – presentatie eindejaarswerken

CAMPUS NARAFI Woe. 16 maart van 14u – 17u Za. 23 april van 11u – 17u Woe. 31 aug. van 14u-17u (Fotografie)

CAMPUS JETTE

KU Leuven

Za. 19 maart van 9u – 13u Za. 23 april van 9u – 13u Za. 25 juni van 9u – 13u Za. 3 sept. van 9u – 13u

Za. 12 maart van 9u30 – 13u Za. 23 april van 9u30 – 16u Za. 3 sept. van 9u30 – 13u

ONDERWIJS & PEDAGOGIE

CAMPUS KAAI Za. 19 maart van 9u – 13u Za. 23 april van 9u – 13u Woe. 27 april van 13u30 – 16u40: openlesdag Za. 25 juni van 9u – 13u Za. 3 sept. van 9u – 13u

CAMPUS SINT-LUCAS BRUSSEL Woe. 16 maart van 14u – 17u Za. 23 april van 14u – 17u

Iedere onderwijsinstelling hanteert als eerste stap de online inschrijving. Vaak kan dit ook tijdens infodagen op de campussen zelf. Zorg dat je je identiteitskaart en het diploma van je middelbare school (mocht je dat al gekregen hebben) bij de hand hebt. Vervolgens krijg je documenten mee of toegestuurd waarmee je naar de campus moet. Pas hierna is je inschrijving in orde. Je krijgt meteen ook informatie over hoe je jezelf moet registreren voor vakken en wanneer de lessen beginnen. Wanneer je een opleiding wil volgen aan RITCS, het Conservatorium, LUCA School of Arts, of bijvoorbeeld een richting als geneeskunde, kan het zijn dat je rekening moet houden met een toelatingsproef. Informeer je hiervoor goed vooraf door de website van je opleiding uit te pluizen.

KONINKLIJK CONSERVATORIUM BRUSSEL Za. 19 maart vanaf 14u: Musical Zo. 20 maart vanaf 14u: Klassiek, Jazz, HIPP, SLO en Onderzoek

MANAGEMENT, MEDIA & MAATSCHAPPIJ CAMPUS BLOEMENHOF Za. 19 maart van 9u – 13u Za. 23 april van 9u – 13u Woe. 27 april: openlesdag Za. 25 juni van 9u – 13u Za. 3 sept. van 9u – 13u

RITCS | ROYAL INSTITUTE FOR THEATRE, CINEMA & SOUND Za. 19 maart van 10u – 16u

23

Brussel & ik — Studentengids

DESIGN & TECHNOLOGIE

CAMPUS BRUSSEL

Inschrijven


24

Brussel & Ik — Studentengids


STUDEREN

Studietips De hoeveelheid te blokken materiaal of te schrijven papers kunnen bij de eerste examenperiode behoorlijke overweldigend lijken. Geen paniek! Wij geven je alvast enkele tips mee om die examens met succes af te ronden.

Alle ingrediënten gebruiksklaar

Een meesterlijk plan Stel op tijd een realistische planning op. Daarvoor moet je dus eerst een idee van de hoeveelheid leerstof hebben (zie

Relax, take it easy Je zou denken dat je tijdens de examenperiode niets anders mag doen dan studeren, studeren en nog eens studeren. Think again. Bij een goede planning horen voldoende momenten van ontspanning. Ga bijvoorbeeld sporten, plan een date met je lief, of spreek af met je vrienden. Wat je ook doet: vergeet niet om af en toe met je hoofd van tussen de boeken te komen. Oh ja, en slaap voldoende! Dat is niet alleen belangrijk voor je concentratie; je hersenen verwerken de leerstof ook tijdens je nachtrust.

25

Een berg leerstof Hoe eet je een olifant? Hapje per hapje. Grote hoeveel­­­­­­­­­­­heden leerstof blokken is best te doen, het is enkel een kwestie van er op de juiste manier aan te beginnen. Net als 's ochtends uit je bed stappen ­eigenlijk. Handig is om eerst de inhoudstabel eens goed te bekijken. Dan kan je beter plaatsen wat je in elk hoofdstuk leert. Sommige studenten ­­­­­zweren erbij om in ‘lagen’ te leren. Eerst de algemene zaken, om vervolgens steeds meer in detail te gaan. Conclusies, tussentitels en inleidingen van teksten zijn daarbij heel handig. Ook is het goed om tijdens de les te noteren wat de docent belangrijk vindt. Bekijk de cursus door zijn of haar ogen en probeer je voor te stellen wat mogelijke vragen zijn. Vraag ook eens bij studenten van een jaartje hoger of ze zich de examenvragen van het vorige jaar nog herinneren.

Brussel & Ik — Studentengids

Tijdens de blokperiode nog op zoek moeten naar de juiste cursussen en notities levert je enkel maar meer stress op. Zorg ervoor dat je ieder boek en iedere cursus op tijd hebt, en haal die ook al uit de verpakking. Zo kan je inschatten hoeveel tijd je nodig hebt om het vak te blokken. Zoek ook al je notities bij elkaar, of kijk eens lief in de ogen van je medestudenten, zodat je hun notities tijdelijk kan toevertrouwen aan het copycenter. Het is geven en nemen. Hou je studiegenoten ten vriend. Op die manier kan jij jouw notities delen met anderen en kunnen zij die van hen ook delen met jou. Win-win, ka-ching.

eerder). Een planning is trouwens geen vastgeroest iets. Loop je achter of blijkt de planning compleet van de pot gerukt, pas het onding dan gewoon aan en maak nieuwe keuzes. Plan ook genoeg tijd in om te herhalen. Oefening baart kunst!


Brussel & Ik — Studentengids

Kip zonder kop Misschien merk je tijdens het blokken dat je niet alle vakken geblokt krijgt. Dit kan de beste student(e) overkomen. Bekijk bovenstaande tips nog eens, maak een afspraak met Stuvo, en probeer je tijd zo goed mogelijk te verdelen. Lukt het toch niet? Wacht de resultaten van je eerste zit af. Mocht het niet gelukt zijn, is er nog steeds tweede zit. Maar let op met het idee ‘dat kan ik wel in tweede zit doen’. In het beste geval is enkel je welverdiende zomervakantie naar de haaien, maar in het slechtste heb je een extra jaar op de schoolbanken aan je been.

Alle begin is moeilijk, maar met deze tips sla je je er wel door. Dik in de problemen Een examenperiode loopt niet altijd op wieltjes. De ene student zweeft door de examens, de andere moet zich erdoor ploeteren. Wanneer het even niet meer gaat, kunnen medestudenten, ouders, vrienden, kotgenoten, je lief, leerkrachten en zelfs anonieme chatboxen zoals Teleblok je helpen. Zijn de problemen diepliggender en heb je nood aan advies op maat, neem dan contact op met de studiebegeleiders van je studierichting of campus. Deze professionals weten exact hoe ze je terug op de sporen kunnen krijgen. Weet dat een beetje angst gezond is. Als die angst je

echter blokkeert om verder aan de slag te gaan, noemen we dat

faalangst. In dat geval zoek je best professionele hulp.

Als je plots een black-out lijkt te hebben tijdens een examen, probeer dan zo rustig mogelijk te blijven. Vul eerst de vragen in waarop je het antwoord wel denkt te kennen. Adem even rustig in en uit en probeer te graven in je geheugen naar wat dit eventueel zou kunnen betekenen. Vaak komt de oplossing in een moment van rust volledig terug. Handig aan het hoger onderwijs is ook dat je steeds een tweede kans krijgt. Alle begin is moeilijk, maar met deze tips sla je je er wel door.

Samen blokken De ene student blokt het liefst in complete stilte, de andere houdt van sociale controle. In welke omgeving jij het beste al die materie in je hoofd krijgt, is een keuze die alleen jij zelf kan maken en aanvoelen. Bij voorkeur is het er niet te warm, want daar word je moe van. Steeds meer zoeken mensen bibliotheken, gemeenschapscentra en andere stille plekken op om het leed te delen. De sociale controle en eventuele hulp van je buur kunnen wonderen doen. Br(ik organiseert daarom zelf ook enkele Study Spaces. Veel succes!

26


Brussel & ik — Studentengids

Study Spaces Voor diegenen die zich niet wekenlang willen afzonderen tijdens de blok, hebben wij een oplossing. Ieder semester organiseert Br(ik Study Spaces in tal van gemeenschapscentra en bibliotheken. Dit zijn rustige plekken waar je samen kan studeren zodat je die moeilijke en zware tijden kan delen met lotgenoten. Daarnaast richt iedere campus wel één of meerdere ruimten in waar er rustig en collectief kan geblokt worden. 27


3

Op kot

Brussel & ik — Studentengids

Vind je droomkot in Brussel

28


Brussel & ik — Studentengids

29


Brussel & ik — Studentengids

OP KOT

Je hebt je ouders overtuigd om je op kot te laten gaan? Mooi zo! Wonen in de stad waar je studeert is een leuke manier om op eigen benen te leren staan én je volledig in het stadsleven onder te dompelen. Let er wel op dat je studieresultaten niet gaan lijden onder een te vrije interpretatie van de verhouding studeren – leven in de stad. Maar goed, op kot mogen gaan is stap één. Een kot vinden is een ander paar mouwen. Al is het best simpel eens je weet hoe je te werk moet gaan.


Brussel & ik — Studentengids

31


Brussel & ik — Studentengids

Vind een kot iKot

Huren bij Br(ik

Op de online kotzoeker iKot.brik.be vind je meer dan 4000 studentenkamers. Al deze kamers worden getoetst aan strenge kwaliteitseisen. Je kan er dus zeker van zijn dat deze koten betrouwbaar en betaalbaar zijn. De meeste studentenkamers worden verhuurd door een privĂŠ-eigenaar. Je kan de kotbaas contacteren via de gegevens die je vindt op iKot. Alle contractuele en praktische zaken worden rechtstreeks met de kotbaas geregeld. Bij onenigheid kan Br(ik optreden als bemiddelaar. Klaar om je kot in Brussel te vinden?

Br(ik verhuurt een 400-tal koten in eigen beheer. Hier zijn wij dus de huisbaas. Van het huurcontract tot het dagelijks onderhoud: alles wordt tussen Br(ik en de studenten geregeld, ook bijkomende diensten zoals een klusjesdienst, een poetsploeg, permanentie en de ondersteuning van de kotverantwoordelijken. Let wel, deze koten zijn voorbehouden aan studenten van onze partnerinstellingen (VUB, EhB, Odisee, LUCA, KU Leuven).

Huren bij je onderwijsinstelling Sommige hogescholen en universiteiten hebben eigen studentenhuisvesting. Neem contact op met de studentenvoorzieningen van de instelling waar je gaat studeren. 32


Open kotdagen

Brussel & ik — Studentengids

De Open Kotdagen vallen jaarlijks samen met een aantal infodagen, zodat je op één dag kennis kan maken met zowel je opleiding als het kotleven. Je bezoekt er koten van Br(ik, van privéhuisbazen en/of van je onderwijsinstelling. meer info op brik.be

Kottours Op de Kottours, die in juli beginnen, kan je niet alleen kennismaken met de koten van Br(ik, maar ook een huurcontract vastleggen. De kottours lopen ononderbroken door tot alle Br(ik koten verhuurd zijn. meer info op brik.be

33


Brussel & ik — Studentengids

Veel gestelde vragen

Wanneer start ik mijn zoektocht naar een studentenkamer? De verhuur van studentenkamers en studio’s voor het nieuwe academiejaar start zodra een overzicht beschikbaar is van de vrijgekomen kamers. Verschillende kotbazen bieden al vanaf april kamers te huur aan. Het 34

verhuurseizoen van Br(ik start op 1 juli, na de examenperiode. Het

blijft mogelijk om een kamer te huren zolang er kamers beschikbaar zijn, maar hoe vroeger je start met je zoektocht, hoe groter de keuze. Juli is dé topmaand voor kotverhuur met het grootste aantal vrije koten.


Ik weet pas in augustus of ik op kot ga, zijn er dan nog koten? Geen probleem, ook op dat moment zijn er nog steeds koten te vinden in de stad. Zelfs september lukt nog, maar je zal natuurlijk niet zo’n uitgebreide keuze hebben als in mei, juni of juli.

Hoe start ik best mijn zoektocht naar een kot?

Hoe vroeger je start met je zoektocht, hoe groter de keuze. in, maar nestel je even achter je computer en ontdek wat Brussel te bieden heeft. iKot (ikot.brik. be) geeft je een ideaal startpunt voor je zoektocht. Op de website kan je verschillende koten, buurten en prijzen met elkaar vergelijken. En in principe geldt: als de kamer op iKot staat, is ze beschikbaar.

Kan ik zo’n kot eens bezoeken? Br(ik organiseert ieder jaar Kottours en Open Kotdagen. Tijdens

Waar moet ik op letten bij kiezen van een kamer? Alle kamers die Br(ik verhuurt, en alle kamers die vermeld staan op iKot, worden getoetst aan de geldende regels in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met betrekking tot veiligheid, infrastructuur en comfort voor (studenten)woningen. Daar hoef je je dus alvast geen zorgen over te maken! Wat wel helpt bij je zoektocht, is om zelf alvast na te gaan waar jij je prettig voelt. Ben je een sociaal dier en wil je graag in een levendig huis wonen? Dan is een gemeenschappelijke keuken voor jou ideaal. Wil je graag heel Brussel leren kennen? Dan is het wellicht leuk om in een andere buurt te wonen dan waar je school is. 35

Begin met bepalen wat voor jou belangrijk is. Bekijk op iKot al eens de moge-

lijkheden, en filter in het aanbod op de criteria die voor jou belangrijk zijn. Zo kan je gericht op bezoek om een kot te vinden dat bij je past!

Hoe herken ik een goed huurcontract? Huurcontracten zijn er in alle maten en vormen. Br(ik biedt een standaard contract aan dat je als referentie kan gebruiken bij het afsluiten van een huurcontract voor een studentenkamer. Zo ben je zeker dat je geen verborgen clausules of kleine lettertjes over het hoofd hebt gezien.

Meer info op www.brik.be/ vind-een-kot-in-brussel/ Nog vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren via welkom@brik.be

Brussel & ik — Studentengids

Begin met bepalen wat voor jou belangrijk is. Welk budget heb je? Wat zijn elementen die de locatie voor jou bepalen (nabijheid campus of openbaar vervoer)? Wat verwacht je van een kot (grootte, aantal medebewoners)? Trek daarvoor niet lukraak de stad

de Open Kotdagen leiden we je rond langs de kamers die Br(ik verhuurt, enkele privé-huisbazen en de koten op je campus. Zo krijg je meteen een zicht op de verschillende soorten kamers en kan je al eens kijken hoe de koten er echt uit zien. Vanaf eind juni organiseert Br(ik Kottours waarbij je elke vrije kamer van Br(ik te zien krijgt. Je kan die dag ook meteen je contract tekenen als je dat wil. Voor de andere koten op iKot spreek je best af met de huisbaas via de contactgegevens die erbij staan.


4

Op pad

Brussel & ik — Studentengids

Van A naar B met openbaar vervoer en fiets

36


Brussel & ik — Studentengids

37


OP PAD

Brussel & Ik — Studentengids

Als hoofdstad van België en Europa is Brussel goed bereikbaar vanuit alle uithoeken van het land en ver daarbuiten. Binnen de stad verplaats je jezelf gemakkelijk te voet, met de fiets of het openbaar vervoer. Vlot van de ene uithoek naar de andere.

00:31

GENT

00:35 00:15

00:17 00:08

ANTWERPEN

LEUVEN

BRUSSEL-NATIONAAL-LUCHTHAVEN

VILVOORDE

00:36

38

VILVOORDE


Brussel, transporthub van Europa

Pendelen

01:22

Er vertrekken elke dag meerdere treinen van Eurostar of Thalys richting Europese grootsteden. Bovendien vlieg je vanuit Zaventem naar de hele wereld. Citytrip, iemand? de andere netwerken. Pendelen vanaf de randgemeenten kan met de fiets of het Brusselse openbaar vervoernetwerk (MIVB) in combinatie met De Lijn en TEC.

PARIJS

02:05 01:41

LONDEN

KEULEN

01:50

AMSTERDAM

00:22 00:26

01:27

DILBEEK

00:38 00:51

TERVUREN

OOSTENDE

00:35 00:44

00:36 00:32

39

SINT-PIETERS-LEEUW

WEMMEL

Brussel & Ik — Studentengids

Alle spoorwegen leiden naar Brussel. De hoofdstad is een belangrijk knooppunt voor het (inter)nationale treinverkeer. Via de hoofdstations (Noord-CentraalZuid) heb je een rechtstreekse verbinding met alle grote steden in het land. Er vertrekken elke dag meerdere treinen van Eurostar of Thalys richting Europese grootsteden. Bovendien vlieg je vanuit Zaventem naar de hele wereld. Citytrip, iemand?

Met de NMBS spoor je Brussel binnen en buiten. Met de schooltreinkaart en Campus treinkaart reis je aan een studentenprijsje naar en van je studentenstad. Wie jonger is dan 26 jaar kan een studententreinkaart aanvragen aan het loket in elk treinstation. Daarvoor heb je een ingevuld aanvraagformulier en je schoolattest nodig. In de grootstad zelf zijn er ook nog een dertigtal kleinere treinstations, een handige aanvulling op


Brussel & ik — Studentengids

Bus, tram en metro Het openbaar vervoer in Brussel is bijzonder straf, zeker in vergelijking met de rest van het land. Niet alleen geraak je met het openbaar vervoer quasi overal in Brussel, het is ook de enige stad in België met een volwaardig metronetwerk. Daarnaast heeft Brussel ook nog premetro's: trams die af en toe onder de grond duiken. Voor het uitgebreid netwerk met 4 metrolijnen, 19 tramlijnen en 50 buslijnen kan je terecht bij de MIVB (of STIB, in het Frans). Als student betaal je sinds dit jaar maar €50 voor een jaarabonnement, op voorwaarde dat je jonger bent dan 25. Vraag je studentenabonnement aan op mivb.be. Je route kan je uitstippelen op dezelfde website, hun app, of via de snelste en meest gebruikvriendelijke optie: Google Maps. Handig! Voor de aansluiting met Vlaanderen kan je ook gebruik maken van De Lijn. Tot je 24ste kan je gebruik maken van een Buzzy Pazz voor €199 per jaar. Ook bij de Waalse vervoersmaatschappij TEC krijg je als jongere 50 tot 60% korting op een abonnement. Voor alle combinaties van De Lijn, TEC, MIVB en NMBS binnen de Brusselse stadszone kan je een MTB-abonnement nemen (Metro-Tram-Bus).

40


Fietsen

Maar er zijn ook nog andere oplossingen. Zo vind je doorheen de hele stad Villo!-standplaatsen. Een jaarabonnement voor deze deelfiets kost 32 euro, maar via de actie van Br(ik fiets je het eerste jaar aan 50% van die prijs. Ideaal wanneer je af en toe een fiets nodig hebt in de stad. Heb je toch liever je persoonlijke tweewieler 24/7 binnen handbereik, dan kan je een studentenfiets huren voor 70 euro per jaar, inclusief onderhoud en slot. Reserveer er snel eentje via brik.be, want op is op. Eens je een fiets hebt staan, begint het echte werk. Fietsen in Brussel is niet moeilijk: met twee wielen, twee benen en gezond verstand geraak je al een heel eind. Als je de knepen van het vak wilt leren, kan je elke lente deelnemen aan de Brusselse Bike Experience. Onervaren fietsers krijgen tips van fietscoaches die het gewend zijn om met een stalen ros door de hoofdstad te rijden. De snelste fietsroutes van de campus naar het centrum vind je op brik.be/fiets 41

Brussel & ik — Studentengids

Fietsen is één van de leukste manieren om je te verplaatsen in Brussel. De fiets is snel, sportief, goedkoop, en je kan overal heen op elk moment van de dag. Het vergt wat oefening om in een stad te leren fietsen, maar je zit niet met vervelende files, moet nooit zoeken naar parkeerplaats én je leert de stad veel sneller kennen Als je je eigen fiets niet kan of wil meenemen naar Brussel, vind je er misschien wel eentje op eens tweedehandsmarkt, een fietsenhandelaar in de buurt of online.


Brussel & ik — Studentengids

Hoe geraak ik ’s nachts thuis? Blijven plakken op café of stevig gaan feesten? Pendelstudenten kijken best even na wanneer hun laatste trein of bus huiswaarts rijdt. Dat zou immers wel eens voor middernacht kunnen zijn. Een plezierigere optie is natuurlijk om snel vrienden te maken waarbij je op kot kan blijven slapen. Of om gewoon door te gaan tot de zon weer opkomt. Al is die laatste optie niet aan te bevelen op permanente basis. Naargelang de afstand tot je huis of kot heb je verschillende opties:

1

2

Je kan vertrouwen op je fiets. Die brengt je overal, waar en wanneer je maar wil, en heeft geen sluitingsuur. Brussel-Antwerpen is bijvoorbeeld 2u30 trappen. Al hebben wij nog niemand zo gek gevonden die daar ’s nachts zin in heeft. Binnen Brussel en de Rand is dat een heel ander verhaal.

Door de week kan je vertrouwen op een taxi. Handig want die stopt vlak voor je deur. Op regelmatige basis een taxi nemen laat de gemiddelde studentenportemonnee helaas niet toe, maar gelukkig bestaat er de collectieve en betaalbare taxidienst Collecto. De dienst rijdt tussen 23 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends en heeft 200 vertrekpunten in het hele gewest. Voor zo’n 6 euro per persoon pikt de chauffeur jou en andere nachtbrakers op. Bestellen gaat makkelijk via de app!

Vind je je fiets niet meer terug of ben je je evenwichtsgevoel verloren? Geen nood, er staan nachtbussen en goedkope taxi’s voor je klaar. 3

De nachtbussen rijden enkel tijdens het weekend. Tot 3 uur ’s nachts kan je een bus van een van de 11 Noctis lijnen nemen.

Als het écht laat is geworden kun je natuurlijk na 5 uur 's morgens de eerste metro, bus, tram of trein terug naar je bed nemen. 4

Of je wandelt gewoon naar je kamer of kot. Want je bent zo slim geweest om naar een feestje in de buurt te gaan …

42


SURVIVAL OF THE URBAN FIETSER

De tien geboden van de stadsfietser 4

8

Overwin vooroordelen. Veilig fietsen in Brussel kan ook zonder degelijke fietsinfrastructuur.

Maak je breed en eis de weg voor jezelf op. Maak je smal en geraak pijlsnel door de traagste file.

Durven en doen is de boodschap, niet twijfelen. Een zelfzekere fietser is zichtbaarder dan een onzekere.

2

5

9

Zet lichten en reflectoren op je fiets zodat je gezien wordt ’s nachts.

Je hebt een bel: gebruik ze. Helpt dat niet? Trek je keelgat open en laat je horen.

Vermijd drukke wegen. De wet van de minste weerstand, weet je wel.

3

6

10

Wees assertief, maak je zichtbaar door je ruimte op te eisen en anticipeer op het gedrag van andere weggebruikers.

Rij op fietspaden. Als die ontbreken, rij dan mee in het verkeer op straat en denk en gedraag je als een automobilist. En let extra op wanneer je tegen het verkeer in rijdt. Ga zo nodig opzij.

Blijf altijd hoffelijk. Altijd. De kans bestaat namelijk dat de persoon aan de andere kant van dat glas een nóg grotere mafketel is dan jij.

7 Maak oogcontact en communiceer met andere weggebruikers. Een waarschuwende blik naar een autobestuurder die je bijna niet had gezien, kan levens redden.

43

Brussel & ik — Studentengids

1


5

Leven in de stad

Brussel & ik — Studentengids

Verken je studentenwijk

44


Brussel & ik — Studentengids

45


Jette Groen, rustig, gezellig

Schaarbeek Dynamisch, veelzijdig, volks

P. 64

Brussel & ik — Studentengids

P. 68

Brussel-Centraal Historisch, politiek hart, cultuur

Dansaert/ Kanaalzone

P. 48

Hip, fashionable, levendig P. 52

Elsene/ Etterbeek

Vorst Kunstzinnig, panorama, mediteraans

Relaxed, internationaal, studentikoos

P. 56

P. 60

46


LEVEN IN DE STAD

Op de volgende pagina's ontdek je 6 interessante wijken rondom de campussen van VUB, EhB, Odisee, LUCA School of Arts en de KU Leuven. We laten telkens een student aan het woord die er studeert en/of op kot zit. Ze stellen je hun favoriete eet-, shop-, drink- en feestplekken voor en nemen je mee op een korte wandeling.

47

Neem deze gids dus zeker mee wanneer je naar een infodag op de campus gaat, of bij je eerste week in Brussel. Dan kan je meteen de wijk verkennen en tussendoor iets lekkers gaan eten of drinken.

Brussel & ik — Studentengids

Brussel is een stad van contrasten. En dan hebben we het niet enkel over de charmante, chaotische mix van art deco architectuur naast modernistische hoogbouw. Het is geen geheim dat sommige Brusselse wijken tot de duurste en meest gegeerde van Europa behoren, terwijl anderen kampen met armoede en werkloosheid. En dan heb je ook nog alles daartussenin. Elke wijk heeft een eigen identiteit, maar welke daarvan zijn nu eigenlijk interessant voor een student?


Brussel & ik — Studentengids

Brussel-Centraal Kloppend hart van de stad, waar politici, toeristen, bankiers en studenten samen te vinden zijn in authentieke bruine cafĂŠs en cultuurtempels.

Als studente talen kan ik me geen betere stad inbeelden om te studeren. Hier kom ik in aanraking met zo veel verschillende nationaliteiten!

LAURA 18 JAAR

Eerste jaar in Brussel Student Talen

Helemaal in je eentje naar deze grote stad komen lijkt angstaanjagend, maar de studentenvereniging nam me al snel onder haar vleugels. Op de eerste dag van het academiejaar was er een stadswandeling en kreeg ik al een heel stuk van Brussel te zien. 48

Les krijg ik meestal in kleinere groepjes, dan heb je nog een beetje het gezellige klasgevoel. Om de stad nog beter te leren kennen gingen we in september met enkele vrienden naar Experience Brussels, een interactief museum op het mooie Koningsplein, niet ver van het Warandepark. Je leert er echt veel bij over de stad, ik had bijvoorbeeld geen idee dat de deelgemeenten zo groot waren!


Brussel & ik — Studentengids

Als we uitgaan drink ik vaak eerst iets met vrienden op kot, of spreken we met de studentenvereniging af in Big Game aan de Beurs. Daarna is er vaak een TD (‘Thé Dansant’ of fuif) in het zaaltje boven l'Ecuyer, vlakbij het Muntplein.

Tijdens de blokperiodes blijf ik op kot, gezellig studeren in de keuken met al m’n kotgenoten.

Tijdens de blokperiodes blijf ik op kot, gezellig studeren in de keuken met al m’n kotgenoten. Voor mijn ouders is het wel even schrikken om me zo lang te moeten missen, maar ze komen dan wekelijks op bezoek en dan gaan we samen eten bij Ricotta & Parmesan. Heerlijk. Ik heb nog een heel lijstje met dingen die ik wil doen in mijn studentenstad. Zoals eens gaan brunchen bij Peck 47, tapas eten 49

bij Comocomo en luieren in de zon op het Sint-Katelijneplein. Ik kijk er al naar uit! HIER STUDEER JE AAN

• Odisee Campus Brussel • KU Leuven Campus Brussel • Odisee Campus Brussel Terranova • EhB Koninklijk Conservatorium Brussel


Wandelroute N

Âą 60 min.

4

Brussel & ik — Studentengids

3 2

1 5

8 7 1

2

3

4

6

1 2 3 4

EhB Koninklijk Conservatorium Brussel Odisee Campus Brussel KU Leuven Campus Brussel Odisee Campus Brussel Terranova

50


2

1

3

7 Brussel & ik — Studentengids

Koninginnegalerij Sinds 1857 kan je hier windowshoppen in ĂŠĂŠn van 's werelds oudste winkelgalerijen. 1

Peck 47 Zware nacht gehad? Bestel een van de verfrissende smoothies, geserveerd in gerecycleerde bokalen. 2

Bia Mara Fish & chips voor 10 euro, vriendelijk personeel en tof interieur inbegrepen. 3

Parking 58 Gratis panorama op de bovenste verdieping van een parking. 4

Le Corbeau Waar regelmatig op de tafels wordt gedanst. 5

Belgisch Stripmuseum Ontdek het leven van de befaamde Belgische striptekenaars in een prachtig art nouveau decor van Horta. Je kan er starten aan een cartoonwandeling die heel Brussel doorkruist. 6

51

La Morte Subite Prachtige locatie, uitgebreide bierkaart en kriek, kriek, kriek! 7

Zavel Statige buurt vol antiekwinkels en restaurants in het historische hart van Brussel. 8


Brussel & ik — Studentengids

Dansaert/Kanaalzone Campussen vlak aan het kanaal en in de hippe Dansaertwijk: deze levendige buurten liggen zo vlak bij elkaar en zijn toch helemaal anders.

NADEGE 22 JAAR

Vijfde jaar in Brussel Student Informatica

De meest onvergetelijke momenten in Brussel ben ik al vergeten! Toegegeven, ik ben wel een feestbeest. Mijn vrienden en ik hebben de afgelopen jaren toch al stevig wat afgefuifd, met Saint Vé als hét hoogtepunt van het jaar! Meestal ga ik naar TD’s, maar ik hou ook van een avondje uit in de buurt van het Sint-Katelijneplein. Ik ben zot van sushi, dus een avond begint vaak in Ninja House of in Kabuki aan de 52

Kiekenmarkt. Als we daarna zin hebben in een gezellige babbel gaan we op ’t gemak nog eentje drinken in Monk. Bar des Amis is naast de deur, extra handig als er nog gedanst moet worden. Je snapt dat het dan al snel uitdraait op een kroegentocht rond Sint-Katelijne. Ik zit op kot in Etterbeek, waar ik vroeger studeerde. De afstand tot Campus Kaai valt


Brussel & ik — Studentengids

immers heel goed mee: met de metro sta ik er op een half uurtje. Ik heb veel springuren, maar als de zon schijnt lees ik even een boek op een bankje aan het kanaal en als het slecht weer is, neem ik de metro naar

De Brouckère om te gaan shoppen in de Nieuwstraat of de Dansaertwijk. ‘s Middags haal ik een broodje in de cafetaria van de campus. Achteraan op de campus is een supergroot grasplein, heerlijk om te lunchen in de zon.

Na mijn studies blijf ik sowieso in Brussel. Hoe mooi de zee ook is, hier wil ik mijn leven uitbouwen.

Mensen vinden het vaak vreemd dat ik er als Oostendenaar voor kies om te studeren in Brussel, maar veel van mijn vrienden van vroeger studeren hier ook. Na 53

mijn studies blijf ik sowieso in Brussel. Hoe mooi de zee ook is, hier wil ik mijn leven uitbouwen. HIER STUDEER JE AAN

• EhB Campus Bloemenhof • EhB RITCS • EhB/VUB Campus Kaai • EhB Koninklijk Conservatorium Brussel


Wandelroute N

± 60 min. 4

1

Brussel & ik — Studentengids

2

3

8

2

7

3

4

6 5

1 1

2 3 4

EhB Koninklijk Conservatorium Brussel EhB Campus Bloemenhof EhB RITCS EhB/VUB Campus Kaai

54


2

1

Brussel & ik — Studentengids

5

Abatoir Wekelijks feesten op de Boeremet, lunchen bij Barattoir en Cultureghem: betere buren kan Campus Kaai niet hebben!

Dauwpark Kleurrijk park en speelplein.

De Heyvaertstraat Street art en autohandel.

Bar Monk Spaghetti voor €9,50 in een authentiek Brussels café.

1

2

3

4

Il Divino

Steengebakken pizza's in een gezellige kleine stadstuin.

De Markten Het mooiste terras van de stad. 6

Rits Café Studentencafé met concerten, stand-up comedy, lezingen, en cinema. 7

5

55

Café Walvis De ideale plek om een pintje te drinken of te lunchen met zicht op het kanaal. 8


Brussel & ik — Studentengids

Vorst Een kasteelcampus op de groenste heuvel van de stad, vlakbij het hippe en gezellige Sint-Gillis.

JULINE 18 JAAR

Eerste jaar in Brussel Student Fotografie

Voor ik hier kwam studeren, wist ik helemaal niets over Brussel. Maar toen ik de campus van mijn school zag, was ik helemaal verkocht. Ik krijg les in een oud kasteel, midden in het Dudenpark, het park van Vorst dat grenst aan Sint-Gillis. Ik heb er bewust voor gekozen om in Vorst op kot te zitten. Ik heb hier m’n eigen kleine studio. Door in de buurt van de campus 56

te wonen, kan ik lekker uitslapen in plaats van steeds achter de bus aan te hollen. Gezien ik Brussel toch helemaal niet kende, dacht ik: “Dan begin ik met Vorst! De rest volgt wel.” Als studente fotografie krijg ik, dankzij de opdrachten, enorm veel verschillende plaatsen in de stad te zien. Op dit moment werk ik aan een soort van 'Humans of Brussels' project, zoals


Brussel & ik — Studentengids

Mijn klas is vrij klein, en ook hier in de buurt zegt iedereen vriendelijk “bonjour” en “bonsoir” alsof ik hen al jaren ken. op brusselnieuws.be. Ik fotografeer karakters vanuit alle uithoeken van Brussel. Volgens mij is er geen betere manier om deze stad te leren kennen dan door m’n lens!

Dat ik in een grootstad studeer merk ik nauwelijks. Mijn klas is vrij klein, en ook hier in de buurt zegt iedereen vriendelijk “bonjour” en “bonsoir” alsof ik hen al jaren ken. Vorst is heel erg groen, niet enkel rond de campus. In de buurt van mijn kot zijn er ook heel wat kleine parken.

heeft z’n naam overigens niet gestolen: je hebt van hieruit een prachtig uitzicht over de hele benedenstad! ’s Middags haal ik vaak een broodje bij Oscar en als het wat uitgebreider mag, kan je heerlijk eten bij Schievelavabo, een echt begrip in Vorst.

De meeste cafés en restaurants liggen om en rond het tramstation 'Hoogte Honderd'. Dat plein

• LUCA School of Arts: Campus Narafi

HIER STUDEER JE AAN

57


Wandelroute N

± 60 min.

1

Brussel & ik — Studentengids

1

2

7

3

4

6

1

LUCA School of Arts Campus Narafi

58

5


1

Dudenpark Petanquen of chillen met het mooiste zicht over de stad. 1

La Boule d’Or Traditionele Brusselse keuken met handgesneden frieten. 2

Prélude Japanse bento, maar dan met Belgische ingrediënten. 3

5

6

Tea for Two Honderden soorten thee en lekker eten in een oude apothekerszaak. Retrosfeer inbegrepen! 4

Bar du Matin Hippe art deco bar vlakbij het Park van Vorst, waar het heerlijk vertoeven is in de zon. 6

Hoogte Honderd Hoogste punt van Brussel met een panoramisch uitzicht. 7

Chez Franz De place to be voor brunch op zondag en apero na de les. 5

59

Brussel & ik — Studentengids

3


Brussel & ik — Studentengids

Elsene/Etterbeek Geniet van de relaxte sfeer op en rond deze groene campus in een internationale buurt.

EMMA 19 JAAR

Tweede jaar in Brussel Student Sociologie

Studeren in Etterbeek is als leven in een dorp, maar dan in de grote stad. Alles is er binnen handbereik: feesten, eten, chillen op het gras in de zon. Iedereen kent elkaar hier ook, je vrienden zijn nooit ver weg. Ik pendel vanuit de groene rand naar de stad. Het is maar een kwartiertje op de trein. Je merkt het al snel: alle wegen leiden naar Brussel!

60

Alles is er binnen handbereik: feesten, eten, chillen op het gras in het zonnetje. In Etterbeek en Elsene is veel meer te beleven dan het campusleven alleen. Zo ben je hier op wandelafstand van de grote Europese instellingen, het justitiepaleis, het Flageyplein en de Congolese wijk MatongĂŠ.


Brussel & ik — Studentengids

Elsene is een gemeente met verschillende buurten. Zo heb je bijvoorbeeld een echte studentenbuurt vlak bij de begraafplaats aan de Boondaalsesteenweg. Hier vind je alles wat een student nodig heeft. Van heerlijke restaurantjes en cafeetjes met zonnig terras zoals Le Tavernier en El Café. Perfecte plaatsen om het einde van de examens te vieren, maar je kan in deze buurt net zo

goed je boodschappen doen of naar het wassalon gaan. Als je de Generaal Jacqueslaan omhoog loopt, bereik je de prachtige buurt van Ter Kameren. Hier vind je niet alleen het Ter Kamerenbos, maar ook de tuinen van de nabijgelegen abdij. Niet enkel leuk om je benen te strekken, want het is er zo rustig dat je er in de lente en zomer kan gaan 61

studeren. Zitten de temperaturen niet mee? Dan laat ik me zakken in de zetels van Café de la Presse, met heerlijke cake en koffie! HIER STUDEER JE AAN

• VUB Campus Etterbeek


3

Wandelroute

N

Brussel & ik — Studentengids

Âą 60 min.

2 4 5

1

1

7 6

1

VUB Campus Etterbeek

62


3

5

Sportcomplex Zwemmen, fitness, tennis ... 1

Luigi’s Café De klassieker onder studenten.

7

6

Le Tavernier Danscafé met uitgebreide bierkaart en een groot zonnig terras.

Le Quattro Stagioni Vraag er na je pizza zeker om een limoncello.

Kerkhof van Elsene Perfecte buurt voor een rustige wandeling of een drankje in een van de vele cafés.

Art Wok Café De naam is niet gelogen: hier serveert men kunstig lekkere Aziatische maaltijden. Ook geschikt voor vegetariërs!

4

6

2

Vijvers van Elsene Architectuur en natuur op zijn best, vlakbij het hippe Flageyplein. 3

5

63

7

Brussel & ik — Studentengids

4


Brussel & ik — Studentengids

Jette Walhalla voor wandelaars: 1 gezellige gemeente, 2 campussen, 3 bossen en 4 parken.

MATHI 23 JAAR

Vijfde jaar in Brussel Student Geneeskunde

Jette is net Center Parcs – enkel het subtropisch zwembad ontbreekt. Maar goed, het zwembad van Ganshoren is niet ver. Alles is echt binnen wandel- of fietsafstand. Ik woonde vroeger op de campus, net aan het UZ, en geraakte overal met gemak. Het grootwarenhuis Colruyt en de markt van Jette zijn op 10 minuten fietsen, de fuifzalen zijn bijna naast de deur en binnen het halfuur sta je met de bus in het centrum. Binnenkort zal dat met tram 9 nog sneller zijn.

64

Volgens mij heeft Jette toch wel een van de groenste campussen van België. Je hebt het Laarbeekbos en het Poelbos, en zelfs een kinderboerderij met paarden en schapen. Ik wou na de middel-

Volgens mij heeft Jette toch wel één van de groenste campussen van België. bare school een nieuwe start, een nieuwe omgeving. Brussel leek me wel verfrissend. Toevallig genoeg zijn bijna al mijn


Brussel & ik — Studentengids

vrienden van toen ook hier terecht gekomen. En toch heb ik die nieuwe start gekregen. Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen, mijn Frans is erop vooruit gegaan en ik voel me hier volledig vrij. In tegenstelling tot wat mensen vaak beweren, is Brussel een echte uitgaansstad. Dat je in het centrum veel uitgaansplekken hebt, weet iedereen, maar ook op de campussen kan je goed ‘los’ gaan. Hier in Jette is er elke week een feestje in feestzaal BOJ, en

je vindt er ook de Tempus, het kringlokaal dat wordt uitgebaat door studenten. Ook in de buurt van de campus zijn er tal van leuke cafeetjes. Ik denk dan aan Au Bon Coin of de Bibitor. En de beste spaghetti van de wereld vind je in café De Boerkes! Als er grote fuiven zijn in hun feesttent, zak ik ook wel eens af naar Campus Etterbeek. Sinds vorig jaar woon ik met mijn vrienden in een groot huis in Jette. Dat is gewoon de max, vijf vrienden samen in een mooie 65

In tegenstelling tot wat mensen vaak beweren, is Brussel een echte uitgaansstad. omgeving. We wonen dan wel niet meer op de campus, maar we hebben alles wat we willen. HIER STUDEER JE AAN

• VUB Campus Jette • EhB Campus Jette


Wandelroute N

± 60 min.

1

Brussel & ik — Studentengids

2

7 1

2 6

3

5 4

1 2

EhB Campus Jette VUB Campus Jette

66


2

4

5

Brussel & ik — Studentengids

3

Café De Boerkes Hét studentencafé van Jette. 1

TROC Van kleerkast tot retroservies: ga hier op schattenjacht voor de inrichting van je kot. 2

Atelier 340 Muzeum Dit onafhankelijk kunstencentrum is een verborgen pareltje in Jette. 3

Geniet van de eigenwijze expo’s of drink een pintje op het bijzondere terras. 4

Frituur Valerie en Moestasje

Huisgemaakt stoofvlees, balletjes in tomatensaus en echte handgesneden frieten. Il Cappuccino De perfecte plek voor een 5

67

Italiaanse koffie of een ijsje tijdens een zondagse tocht over de markt van Jette. Pizzeria des Chnus Een knusse eetplek, perfect voor een date. 6

Koning Boudewijnpark Eindeloos joggen of blokken op een picknickdeken in het groen. 7


Brussel & ik — Studentengids

Schaarbeek Een hutsepot van geluiden, geuren, kleuren en culturen: een vruchtbare voedingsbodem voor aanstormende kunstenaars, ontwerpers en geĂŤngageerde studenten.

PABLO 20 JAAR

Tweede jaar in Brussel Student Sociaal Werk

De wereld woont in mijn straat. Ik kende Schaarbeek helemaal niet toen ik hier twee jaar geleden naartoe verhuisde, maar ik voel me er intussen helemaal thuis. Mijn kot vond ik via een vriend die hoorde dat er een kamer vrijkwam. Ik heb meteen toegehapt. Boodschappen, dansen en pintjes pakken doe ik allemaal hier in 68

Na een tijdje bouw je een kennisrelatie op met de winkeliers en ken je de hele wijk. de buurt. Na een tijdje bouw je een kennisrelatie op met de winkeliers en ken je de hele wijk. In mijn gebouw woon ik samen met nog negen andere studenten. Velen van hen zijn internationale studenten en leren Brussel nog


Brussel & ik — Studentengids

maar net kennen. Er hangt een heel fijne sfeer. Zo zag ik met m’n kotgenoten de zon opkomen aan het Liedtsplein nadat we de hele avond stonden te dansen in het Congolese danscafé om de hoek. Rustige dagen breng ik graag door in het Josaphatpark, hét park van Schaarbeek. Je ziet er heel wat kleurrijke figuren passeren in de schaduw van de

Me verplaatsen doe ik steevast met de fiets. futuristische Brusilia woontoren. Studeren in het park zou ik niet aanraden, daar is er te veel afleiding voor. Me verplaatsen in Brussel doe ik steevast met de fiets. Op twintig minuutjes sta ik aan de Beurs, pal in het centrum van de stad. 69

HIER STUDEER JE AAN

• LUCA School of Arts Campus Sint-Lukas • KU Leuven Campus Sint-Lucas Brussel • Odisee Campus Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen


Wandelroute N

± 60 min.

8 2

1

2

1

Brussel & ik — Studentengids

7 3

4 5

6

1 2

LUCA School of Arts Campus Sint-Lukas KU Leuven Campus Sint-Lucas Brussel

70


6

7

De Zotten Ezel Oergezellig café in het teken van de mascotte van Schaarbeek; de ezel. 1

Koningin Groenpark Dit tussen de huizen slingerend parkje is de ideale verbinding voor de steile klim tussen het station en de campus. 2

2

Le Barboteur Biérothèque met verkoop en degustatie van artisanale bieren. 3

4

Fietswinkel Pignon sur roue

De held voor je tweewieler. Josaphatpark Frisbeeën, minigolfen, of gewoon relaxen met de skyline van de Brusselse Noordwijk op de achtergrond. 5

71

Brasserie Cochaux Stoemp en andere Brusselse klassiekers in een prachtig interieur. Ideaal om met je ouders op restaurant te gaan. 6

7

Gemeentehuis van Schaarbeek

Imposant gebouw op het chique Colignonplein. Liedtsplein Startpunt van de Brabantstraat. 8

Brussel & ik — Studentengids

5


Brussel & ik — Studentengids

OP PAD

Je leven op en rond de campus Cultuurprogramma van je onderwijsinstelling Met korting naar de opera of deelnemen aan de RockRace in AB. De studentenvoorzieningen van je onderwijsinstelling organiseren zowel op de campus als in de stad tal van activiteiten waaraan jij als student kan deelnemen. Vaste stek voor concerten, tentoonstellingen, comedyavonden en filmvoorstellingen zijn het Rits Café, Het Clubke en KultuurKaffee. Al is die laatste even dakloos wegens verbouwingen waardoor ze de stad rondtrekken onder de naam Bang!

Sporten Een gezonde geest huist in een gezond lichaam. Die uitspraak mag dan stoffig klinken, het is waarheid als een koe. Neem een

kijkje op studentensportbrussel. be of stap naar de sportdienst van je onderwijsinstelling en ontdek wat jouw campus en sportfaciliteiten in de buurt te bieden hebben. Je kan trouwens ook gebruik maken van de sportfaciliteiten van andere Brusselse hogescholen en universiteiten, en van het sportaanbod van VGC. Bovendien krijg je als student op heel wat plekken korting. Via de sportdienst kan je jezelf bovendien eenvoudig inschrijven voor de 20 km door Brussel. Er is een Futsal Cup onder de Brusselse studenten en je kan jezelf bewijzen op de Strong Student Run. Hoog tijd dus om bierglasheffen en cursusbladdraaien af te wisselen met zwemmen, zweet en racketball.

72

Studentenclubs en andere verenigingen Studentenclubs heb je in verschillende pluimage: regionaal (streekgebonden), facultair (naargelang de richting die je volgt) en thematisch! Je aansluiten bij een studentenclub kan je helpen om de stad beter te leren kennen en om makkelijk nieuwe vrienden te maken. Bovendien krijg je een plaatsje op de praalwagens tijdens Saint-Vé. Vele clubs werken met een doop, een soort overgangsritueel en een ontgroening. Naast traditionele studentenclubs heb je ook tal van andere verenigingen van studenten: culturele, sportieve, literaire, noem maar op. Journalistieke ambities? Versier een plekje bij het studententijdschrift of de radio op je campus.


Brussel & ik — Studentengids

Cultureel Mekka Brussel ademt cultuur. In het centrum vind je de grote musea zoals de Koninklijke Musea van Schone Kunsten en BOZAR, naast cultuurhuizen zoals de KVS (Koninklijke Vlaamse Schouwburg), Beursschouwburg en het Kaaitheater. Je hebt er concertzalen zoals AB en Botanique. Ook in de Rand heb je vele galerijtjes en een bijzonder groot aanbod aan activiteiten in de gemeenschapscentra. Maar Brussel biedt veel meer dan er op deze pagina past.

Gratis Heel wat activiteiten in Brussel zijn volledig gratis! Op de website gratisinbrussel.be vind je heel wat concerten, expo’s, lezingen en festivals waarvoor je nul euro neertelt. Daarnaast blijf je met het magazine Agenda en de stadskrant Brussel Deze Week voor niets op de hoogte van alles wat reilt en zeilt in jouw studentenstad. 73


December WINTERPRET Internationaal bekende kerstmarkt. Drink een jenevertje met vrienden of neem je ouders mee in het reuzenrad.

HET LEVEN IN DE STAD

Brussel & ik — Studentengids

Grote evenementen op de agenda

MUSICAL December, maart, juni

De bijna-gratis voorstellingen van de studenten Musical van het Conservatorium.

Het is onmogelijk om alle interessante Brusselse evenementen op twee pagina’s te krijgen. Maar we kunnen je wel vertellen dat deze alvast absoluut de moeite zijn.

September

Oktober

De officiële feestelijke start van het nieuwe academiejaar! Br(ik organiseert een gratis studentenfestival aan het kanaal. Op Brussel Brost vind je verschillende podia, een stadsmarkt, foodtrucks, een lief, en vrienden voor het leven.

NOCTURNES VAN DE BRUSSELSE

BRUSSEL BROST

THEATERFESTIVAL BRUSSEL Pik

in het Kaaitheater de beste toneelstukken van het jaar mee. STOEMP! September - november

Gratis optredens van veelbelovende bands in de leukste cafés van Brussel.

MUSEA Elke

donderdagavond zetten musea hun deur open! De keuze is groot, dus profiteer ervan om gezellig en goedkoop de culturele rijkdommen van Brussel te (her)ontdekken!

Januari BAL IN DE BOX Uitstekende feestjes in de KVS. Het hele jaar door op iedere laatste zaterdag van de maand.

Februari ROCKRACE Februari – april

Muzikale wedstrijd voor aanstormend talent van alle genres. De finalisten mogen hun ding doen op het podium AB Club! CHINEES NIEUWJAAR De Chinese restaurants en winkels in de Sint-Katelijnewijk vieren het nieuwe jaar.

Maart BRUSSELS INTERNATIONAL FANTASTIC FILM FESTIVAL (BIFFF)

November SAINT VÉ Jaarlijkse studentikoze optocht met versierde praalwagens, voorzien van muziekinstallaties en drank, door de straten van het centrum van Brussel.

74

Het festival waar je al eens een zombie of afgehakt hoofd tegen het, ehm, lijf kan lopen. Alles behalve mainstream dus. MUSEUM NIGHT FEVER Neen, een museum in Brussel is nooit saai. Maar nog net ietsje minder wanneer je in 24 musea kan genieten van een avond


vol muziek, dans, performances, video, rondleidingen, en zelfs circus. Afsluiten doe je op de afterparty!

April LES NUITS BOTANIQUE April – mei

Één plek, tientallen concerten. Proef de lente in het park van de Kruidtuin en pik optredens mee van grote namen in de zalen van het concertgebouw (Orangerie, Rotonde of Chapiteau). STOEMP! April – mei

Mei ZINNEKE PARADE Tweejaarlijkse doldwaze parade doorheen de Brusselse binnenstad. IRISFEEST Tijdens

dit Brussels stadsfeest geniet je twee dagen van gratis concertjes en straatkunst op het prachtige Paleizenplein. PRIDE Deze optocht zorgt elk jaar voor dikke ambiance in de Brusselse straten. Ze start aan de Kapellekerk (Marollen) en eindigt aan de Beurs. 20 KM DOOR BRUSSEL De naam zegt het zelf. De legendarische loopwedstrijd die je zwetend langs de mooiste monumenten van de stad brengt. Als

KUNSTENFESTIVALDESARTS Multidisciplinair kunstenfestival. Op verschillende locaties in de stad kan je genieten van fotografie, drama, performance en zoveel meer. Gratis afterparty’s!

Juni OUT LOUD! Ideale blokpauze in de Beursschouwburg: ’s middags picknicken op het dakterras, ’s avonds concerten en filmscreenings. COULEUR CAFÉ Stadsfestival met meer dan 50 acts verspreid over drie dagen. Goede muziek, lekker eten, designermarkt, danslessen en expo’s. Wat wil je nog meer? ROLLER BIKE PARADE Wieltjes veroveren de Brusselse straten! Sluit aan bij deze parade met je longboard, tweewieler, rolschaatsen of je hoverboard! De DJ zorgt voor de beats. PLAZEY Feest in het Elisabethpark voor jong en oud. Hier kan je met vrienden of ouders genieten van muziek, workshops, lekker eten en zoveel meer.

75

Juli ZUIDFOOR Kermis in de zomervakantie. Herbeleef je zorgeloze kindertijd op de attracties, ga people watchen en geniet van de unieke sfeer.

Augustus BRUSSELS SUMMER FESTIVAL (BSF)

Tiendaags muziek- en cultuurfestival dat het Paleizenplein en de Kunstberg inpalmt. BSF mocht al namen zoals Iggy Pop en Patti Smith op z’n affiche zetten. BOTERHAMMEN IN HET PARK/ FEEËRIEËN Gratis festivalreeks in de kiosk van het Warandepark, hartje Brussel. Onder de bomen geniet je hier van het beste uit de Belgische en internationale muziekscene.

Brussel & ik — Studentengids

Ook in het voorjaar staat Stoemp! klaar om je week op te vrolijken. Van april tot eind mei geniet je weer van gratis concertjes op café!

student krijg je korting op ‘de 20’ wanneer je inschrijft via de sportdienst van je instelling.


Het abc van de student

Crash course in het jargon van de Brusselse student

A Afwas Dat wat organisch groeit in je kotkeuken. Ja, je kan er zelf iets aan doen en neen, je hoeft er geen examen voor af te leggen. Een beetje zeepsop doet wonderen (en is ook leuk om bellen mee te blazen).

Brussel & ik — Studentengids

A l'aise pé Brussels voor ‘op uw gemak, vriend'. In 90% van de gevallen gewoon een synoniem voor ‘chill’.

Brussel Brost Ben je nog niet naar Brussel Brost geweest, dan ben je officieel nog niet aan je studies begonnen. Dit festival luidt het nieuwe academiejaar in met drie podia, een heus Brussel&ik-dorp en vette afterparty’s! Je vindt er vrienden voor het leven, een lief, en uiteraard steengoede muziek.

B Br(ik Wij. De makers van deze Brussel&ik Gids en de servicedesk voor studenten in Brussel. Je kan bij ons terecht met al je vragen over studeren, de stad Brussel, mobiliteit, en op kot gaan. Één adres: brik.be.

C

Boîte Een dans/concertplek. Geen discotheek, geen café, geen club, maar iets daartussen. Ook als werkwoord te gebruiken in: “Ik ben chaud om te gaan boîten.”

Blokken Studeren in full force. Zwaar leren, liters koffie en kilo’s papier. Meestal op de valreep tijdens de blokweek (die z’n naam niet heeft gestolen) en nét voor de examens. Op tijd beginnen maakt dit werkwoord een stuk aangenamer.

Codex Onder andere de vaste compagnon van de rechtenstudent, het wetboek. Tevens een hardcover met alle liedjesteksten die luidkeels gezongen worden op menig cantus.

Cantus Vochtrijke samenkomst van een studentenvereniging. Er wordt gezongen en stevig gedronken van het goudgele gerstenat. Leden van een vereniging komen in toga en lint. In principe kan iedereen deelnemen aan de cantus, ook als je niet gedoopt bent.

Credits

Brusseleir Naast een inwoner van Brussel (zie ook: “Ket” en “Zinneke”), is Brusseleir een spel om Brussel te ontdekken. Benieuwd? brusseleir.brik.be.

Budget Mysterieus woord dat je na de eerste twee maanden studeren en uitgaan leert kennen.

76

Het saldo van je studiepunten is je leerkrediet. Let op: de eeuwige student bestaat niet meer. Wanneer je leerkrediet op is, kan je inschrijving geweigerd worden. Bekijk met de studentenvoorziening van je instelling hoe het met jouw credits gesteld is.

D D’office Brussels voor 'zeker en vast'! Wordt te pas en vooral te onpas gebruikt, dus leer het al maar uitspreken: gewoon aan elkaar, in één trek , meestal in combinatie met 'ket' er achteraan.


J

Doop

Fietsen

Helaas voor studenten gebeurt dit niet met gezegend water. Om je aan te sluiten bij een studentenvereniging moet je vaak een overgangsritueel doormaken. De ene al wat vreemder, hilarischer, vermoeiender of ranziger dan de andere.

De ideale manier om je in Brussel van A naar B te verplaatsen. Zelfs ’s nachts of vanuit die schaarse plaats waar er geen openbaar vervoer te vinden is.

Niet voor je kater na een nachtje stappen. Maar wel voor huisdieren of de krokodil in je toilet.

E Erasmus+ Het programma, niet de hogeschool. Hiermee kan je een semester of zelfs een jaar gaan ‘studeren’ in het buitenland (lees: ‘losgehen!’).

F Fieu Typisch Brussels stopwoordje. Het betekent zoveel als 'oude', maar je kan het na elk willekeurig vloekwoord in een zin werpen.

Handtekening Zet je die onder een slecht huurcontract, of iets anders waar kleine lettertjes onderaan het papier staan, dan ben je gezien. Bij Br(ik kan je aankloppen voor advies of om een standaard huurcontract te bekijken.

I

Wist je dat studenten gemiddeld 1 kilo bijkomen per semester? Rep je dus snel naar het Warandepark of zoek één van de vele groene lapjes Brussel in de Br(ik List.

K Ket Synoniem voor Brusselaar. Iemand die in Brussel geboren en getogen is Of zich wreed goed geïntegreerd heeft..

Kater

Ixelles Ofwel Elsene. Leuke gemeente in hoog Brussel, ofwel 'de bovenstad'. Vlakbij VUB Etterbeek, een campus die eigenlijk in Elsene ligt. Maar we gaan geen muggen ziften.

iKot De Brusselse kotzoeker. Met een database van meer dan 4000 koten die verhuurd worden door Br(ik, privé-huisbazen of onderwijsinstellingen. Via ikot.brik.be krijg je snel een overzicht van alle beschikbare koten.

77

Quasi onvermijdelijk in het leven van een student. Leer ermee leven of stop met drinken.

Kot Een studentenkamer oftewel de nest van de student. Informeer bij je instelling en bij Br(ik waar je op moet letten tijdens je zoektocht naar het ideale nest in de stad.

L Leesvoer Soms wil je ook iets anders lezen dan duffe cursussen. Zoek naar een tweedehandsboekenwinkel op briklist.brik.be.

Brussel & ik — Studentengids

Dierenambulance

H

Joggen


Het abc van de student

Crash course in het jargon van de Brusselse student

M

N

R

Mitraillette

Nachtwinkel

RockRace

Een broodje met maakt-niet-uitwat, als er maar frietjes tussen zitten. Ideaal als stevig middagmaal, als midnight snack, of als ontbijt tegen een kater.

Verplichte stop tijdens een avondje uit, of om pintjes in te slaan voor de predrink. In Brussel vind je gemiddeld twee nachtwinkels in elke straat.

Muzikale ambities? Als Brusselse student kan je je inschrijven in de enige echte Brusselse Rockrace. Wie weet schitter jij straks op het podium van AB Club. Wist je trouwens dat er een heel aantal bands uit de RockRacegeschiedenis later in de finale stonden van Humo’s Rock Rally?

P Brussel & ik — Studentengids

Parvis

MIVB Met tram, bus of metro geraak je gemakkelijk en snel tot in alle uithoeken van de stad. En goedkoop ook nog eens: vraag je abonnement tegen studententarief aan op hun website (mivb. be). Engels- en Franstaligen noemen het trouwens STIB.

Molenbeek De gemeente die je verwelkomt wanneer je het kanaal oversteekt. Je vindt hier heel wat goedkope winkels met spulletjes om je kot mee te vullen. Ga zeker ook eens naar de Vaartkapoen voor een concert of naar de Bottelarij voor vette feestjes.

Hiermee verwijst men meestal naar het Sint-Gillis voorplein. Ideale plek om met vrienden een pintje of cocktail op een terras te drinken, een lasagne of tajine te eten, of verse groenten te kopen op de markt. Slechts 5 tramhaltes verwijderd van de Beurs.

Pintenpot Leg met je kotgenoten/vriendengroep een pintenpot aan! Smijt er af en toe wat kleingeld in en geniet samen van de opbrengst.

Q

S Stuvo Ofwel: studentenvoorzieningen, de deur waarop je kan gaan kloppen met al je vragen omtrent studeren en het campusleven. Iedere onderwijsinstelling heeft zo’n deur.

Schacht

Questions? Vragen? Opmerkingen? Ideeën? We horen het graag! Mail ons op welkom@brik.be of bel even op 02 211 05 40.

78

Studentenverenigingstaal voor een eerstejaars of een groentje.

Study Space Rustige ruimte waar je kan studeren tijdens blok- en examenweken. Br(ik organiseert Study Spaces in heel Brussel, locaties terug te vinden op brik.be!


Studietrajectbegeleider De aangewezen persoon om je meer uitleg te geven over studiepunten, en waarbij je terecht kan met al je vragen over je studietraject en vakken.

SOA

T Toiletpapier Naast af en toe een frisse pint, is dit nog iets essentieel op kot. Maar pas op, zorg dat je onderling afspreekt wie dit bijvult, want jij wil niet diegene zijn die zonder zit!

Tinnitus Hardnekkig oorsuizen. Liever geen last van dit fenomeen? Zorg voor goede oordopjes tegen te luide muziek. Op vele concerten en feestjes kan je die overigens gratis krijgen!

Up-to-date Om te weten wat er allemaal gebeurt in de wereld zal je iets anders moeten verzinnen dan de krant van ma en pa stelen. Nu zorg je zelf voor je nieuws. Gelukkig zijn er krantenabonnementen aan een zeer voordelig studententarief.

V Villo! Villo! is de deelfiets van Brussel en heeft wel 350 stations verspreid over de hele stad. Voor een jaarabonnement tel je maar 32 euro neer, en dankzij Br(ik betaal je het eerste jaar zelfs 50% minder.

W Weekend Is de was toch gekrompen en zijn al je witte T-shirts roze uitgeslagen? Geen nood, tijdens het weekend zet je alles af bij mams en paps. Zij lossen het wel op terwijl jij kan bijkletsen met je vrienden thuis en hen vertelt hoe fantastisch Brussel is.

Witloof Of Brussels lof. Werd tijdens de Belgische revolutie ontdekt in 79

Schaarbeek, door boer Jan ergens in de Botanique. Ook nu eten Brusselaars nog graag hun ‘chicon gratin’ of hespenrolletje in de winter.

Y Yes Het antwoord wanneer toeristen je vragen of je de weg kent. Geef ze een Br(ik List, wijs een aantal willekeurige punten aan, geef ze een schouderklop en wandel zelfverzekerd verder.

Z Zinneke Dit wist je waarschijnlijk niet, maar naast Manneke en Jeanneke Pis is er ook Zinneke Pis! Een standbeeld van een zeer bekend hondje in het midden van Kartuizerstraat.

… 54 Codetaal voor de afspreekplek op het Sint-Katelijneplein. Hoezo? Kort de naam af en spreek hem op z’n Frans uit, dan krijg je Saint-Kat, en dat klinkt als cinqquatre. Snappie? Neen? Geen probleem, op café klinkt dit logisch en in een sms spaart dit gewoon veel tekens uit.

Brussel & ik — Studentengids

Het hangt een beetje van je persoonlijkheid af, maar studenten wisselen wel eens van lief. Kijk dus een beetje uit wat je allemaal onder de lakens of god-weetwaar uitspookt. Voor je het weet heb je ongewenste bagage. Meer info over bescherming tegen seksueel overdraagbare ziekten vind je op sensoa.be.

U


Contact

Hier moet je zijn

Vrije Universiteit Brussel - VUB Campus Etterbeek Pleinlaan 2 1050 Brussel Campus Jette

MANAGEMENT, MEDIA & MAATSCHAPPIJ

Campus Bloemenhof

1070 Anderlecht +32 2 559 15 77

RITCS | ROYAL INSTITUTE FOR THEATRE, CINEMA & SOUND

Campus Dansaert

Brussel & ik — Studentengids

1000 Brussel

ALGEMEEN CONTACT

+32 2 629 20 10 info@vub.ac.be

Campus Bottelarij

Infopunt studenten Gebouw D lokaal 1.02 Pleinlaan 2 1050 Brussel +32 2 629 20 10 info@vub.ac.be my.vub.ac.be

Erasmushogeschool Brussel - EhB

Odisee Campus Brussel Warmoesberg 26

Campus Brussel Terranova

Delaunoystraat 58 1080 Sint-Jans-Molenbeek

Blekerijstraat 23-29 bus 1

KONINKLIJK CONSERVATORIUM BRUSSEL

Campus Parnas

www.vub.ac.be STUDENTENVOORZIENINGEN

stuvo@ehb.be

1000 Brussel

Nijverheidskaai 170 1070 Anderlecht

Nijverheidskaai 170

1000 Brussel

A. Dansaertstraat 70 Campus Kaai

Stuvo EhB

Zespenningenstraat 70

Laarbeeklaan 103 1090 Brussel

STUDENTENVOORZIENINGEN

1000 Brussel

Stationsstraat 301 Campus Conservatorium

1700 Dilbeek

Regentschapsstraat 30 en Kleine Zavel 5

Campus Hoger Instituut

1000 Brussel

voor Gezinswetenschappen Huart Hamoirlaan 136

Campus Kaai

1030 Brussel

Nijverheidskaai 170 1070 Anderlecht

ALGEMEEN CONTACT

ONDERWIJS & PEDAGOGIE, GEZONDHEIDSZORG & LANDSCHAPSARCHITECTUUR

+32 2 210 12 11

Campus Jette

STUDENTENVOORZIENINGEN

info@odisee.be www.odisee.be

Laarbeeklaan 121 Stuvo+

DESIGN & TECHNOLOGIE, MUSICAL EN DE CENTRALE DIENSTEN

1090 Jette

Campus Kaai

+32 2 523 37 37

Nijverheidskaai 170

info@ehb.be

1070 Anderlecht

www.erasmushogeschool.be

ALGEMEEN CONTACT

T’Serclaes-gebouw (1ste verdiep) Warmoesberg 26 1000 Brussel +32 2 210 13 19

80

brussel@stuvoplus.be www.stuvoplus.be


LUCA School of Arts

STUDENTENVOORZIENINGEN

Campus Sint-Lukas Brussel

Stuvo+

Website van de Vlaamse Gemeen-

Paleizenstraat 70

Campus Brussel

schapscommissie.

1030 Schaarbeek

Warmoesberg 26

uitinbrussel.be vgc.be

1000 Brussel

zorgzoeker.be

Campus Narafi

+32 2 210 13 19

Voor huisartsen, tandartsen, en an-

Victor Rousseaulaan 75

brussel@stuvoplus.be

dere zorgverleners in jouw buurt.

1190 Vorst

www.stuvoplus.be

ALGEMEEN CONTACT

Koningsstraat 328 +32 2 250 15 11 info@luca-arts.be www.luca-arts.be STUDENTENVOORZIENINGEN

Stuvo LUCA Paleizenstraat 70 1030 Schaarbeek +32 2 250 11 17 stuvo.brussel@luca-arts.be www.luca-arts.be/ studentenvoorzieningen

KU Leuven Campus Brussel Warmoesberg 26 1000 Brussel +32 2 210 13 05 info.campusbrussel@kuleuven.be www.kuleuven.be/campusbrussel Campus Sint-Lucas Brussel Paleizenstraat 65-67 1030 Schaarbeek www.kuleuven.be/ campussintlucasbrussel

Campus Sint-Lucas Brussel Paleizenstraat 70

Nog meer? NOODNUMMERS

1030 Schaarbeek Brandweer en ambulance: 100

+32 2 250 11 17 stuvo.brussel@luca-arts.be www.luca-arts.be/studentenvoor-

Politie: 101

zieningen Europees noodnummer: 112

Handige websites

Tele-Onthaal: 106

brik.be Voor je studentenleven in de stad.

Zelfmoordlijn: 1813

be.brussels

Antigifcentrum: 070 245 245

brussel.opkaart.be Alle informatie over de 19 Brusselse

Brandwondencentrum

gemeenten en het Brussels Gewest.

+32 2 268 62 00 (Militair Hospitaal Neder-Over-Heembeek)

brusselnieuws.be brusseldezeweek.be tvbrussel.be

Card Stop: 070 344 344 WACHTDIENSTEN

fmbrussel.be Om op de hoogte te blijven en je oren en ogen te verwennen. xlair.be De Brusselse studentenradio. studentensportbrussel.be Voor je sportbeleving in Brussel.

81

Brusselse huisartsenkring: +32 2 242 43 44 Apothekers: 0900 10 500 Tandartsen: +32 2 426 10 26 of 0903 399 69

Brussel & ik — Studentengids

1030 Brussel

Stuvo LUCA


Note to future self Alles klaar?

NOTE TO FUTURE SELF

Het is leuk om te weten wat er in je hoofd zit vlak voor je aan het volgende deel van je leven begint. Hou deze gids bij en haal hem binnen een jaar of drie nog eens boven.

Brussel & ik — Studentengids

NAAM

HOGESCHOOL/UNIVERSITEIT

STUDIERICHTING

OFFICIËLE DUUR STUDIE

HOE LANG DENK JIJ EROVER TE DOEN?

WAAROM GA JE DEZE RICHTING STUDEREN?

AFSTAND VAN MIJN THUIS/KOT NAAR DE CAMPUS

HIERVOOR HEB IK NODIG

METRO / BUS / TREIN / TRAM / FIETS / BENENWAGEN

TIJDENS MIJN TIJD IN BRUSSEL WIL IK DEZE DINGEN GRAAG DOEN

DIT MOET IK NOG ORDE BRENGEN VOOR IK KAN STARTEN

82


Teken je toekomstig lief

Brussel & ik — Studentengids

83


Gilles G.M. Rasson - Br(ik vzw - Bloemenstraat 32, 1000 Brussel

Met de gewaardeerde steun van:

84

Brussel & ik — Studentengids

Brussel&ik Gids  

Kotleven, universiteiten en hogescholen, wijkwandelingen, mobiliteit, uitgaan & nog veel meer!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you