Page 1

Follow the leader. nr. 2

€2,25

Lees nu over de drie afgelopen Herman Verschoor

opdrachten!

‘ Elke nacht op een bankje slapen is ook niet alles’ .

The Catman

‘Ik neem tijgerimplantaten voor onder mijn huid, dan lijk ik er n’og meer op’

Twee ‘insiders’ vertellen hun verhaal over hun IN’s and outs programma!

www.followtheleader.nl

FTL1


2


INHOUDSOPGAVE www.followtheleader.nl

mijn badtrip in de kliko Russkaija ruletka Obees and Anorex twitter-shit Who’s in Hij kreeg ‘m niet ophoog Bodyart Horoscoop www.facebook.com/followtheleaderbnn

blz. 4 blz. 8 blz. 9 blz. 12 blz. 18 blz. 20 blz. 26 blz. 30 blz. 32 @FTLliekedio

3


Wat is het?

LSD

Lsd staat bekend als een tripmiddel. Het wordt gebruikt omdat het bewustzijn tijdelijk veranderd.

Effecten:

Je krijgt hallucinaties. Zowel je positieve als negatieve gevoelens worden versterkt en kunnen wisselen. Ook vervormt en verandert de beleving van de tijd en ruimte.

Tijdsduur:

Na 30 minuten voel je de werking van LSD. Je trip kan 8 tot 12 uur duren. Wat is het?

PADDO’S

Door paddo’s ga je dingen zien die er niet zijn. Je krijgt visuele hallucinaties.

Effecten:

COKE

Paddo’s versterken gevoelens en veranderen de manier waarop de omgeving wordt ervaren.

Tijdsduur:

Wat is het? Je merkt pas na een half uur tot een uur dat de Cocaïne, ook wel coke genoemd. Is een stimulerend paddo’s beginnen te werken. De trip duurt ongemiddel. Je wordt er opgewekt van en krijgt een vrolijk veer 4 tot 6 uur. De eerste 2 uur is het effect het grootst. gevoel. Effecten: Lichamelijke en geestelijke effecten van cocaïne. Tijdsduur: Wat is het? Als je cocaïne snuift duurt het 30 minuten tot dat je de XTC is een synthetisch middel met een oppeppende werking en heeft een groot effect coke voelt. Bij het spuiten van cocaïne merk je het op je bewustzijn. al binnen 1 tot 2 minuten. Effecten:

XTC

Het is stimulerend, het geeft een wakker en opgewekt gevoel. Ook neem je de muziek en kleuren op een feest anders waar. Je hebt meer behoefte aan contact en intimiteit.

Tijdsduur:

Als je XTC hebt genomen begin je het na een half uur tot uur na inname te merken. Het gevoel houdt 4 tot 6 uur aan. 4


Mijn... Richard Peterse (25 jaar) vertelt over zijn ervaring met drugs.

Toen ik mijn badtrip ervaarde was het niet de eerste keer dat ik deze drug had gebruikt, ik was eraan verslaafd. Gebruikte iedere dag wel een pilletje XTC. Ik werd er opgewekt van. Het is begonnen op een hardstyle feest, ik kwam in aanraking met jongeren die dit ook gebruikten ze zeiden tegen me dat ik het moest proberen. Zo stoer als ik ben heb ik dit gedaan. Ik voelde me zo fijn, ik kreeg er een wakker gevoel van. Ik ervaarde de muziek en kleuren van de lasers van het feest heel anders. Ik voelde me helemaal op mijn gemak, had me nog nooit zo gevoeld. Alsof de hemel op aarde was. De dag daarna toen ik wakker werd had ik nergens last van, zelfs mijn ochtend humeur was verdwenen. Een paar dagen later ben ik op internet gaan zoeken waar ik deze pilletjes kon krijgen. Het werd mij snel duidelijk dat deze drug niet makkelijk via het internet te koop was. Door mijn ervaring met een vriend te delen kwam ik er achter dat iemand in mijn buurt dealde. Ik ben toen gelijk naar hem toegegaan en had van mijn geld die eigenlijk voor de vakantie bestemd was een zak met 50 pillen gekocht.

badtrip.

Voor ik het wist was deze zak alweer op en had ik weer een nieuwe gehaald. Het ging zo snel allemaal en had me nog nooit zo gelukkig gevoeld, ik zat beter in mijn vel dan ooit. Tot op de dag dat het mis ging. Ik was naar een house feest in de buurt gegaan en dacht ik kan er wel 5 nemen. De eerste paar uur ging het goed en heb ik er zelfs bij gedronken. Totdat ik me heel misselijk voelde en buiten een luchtje wilde gaan scheppen. Ik ging ergens zitten en zag een groep jongens op me af komen. Ze begonnen dingen naar me te roepen, wat weet ik niet meer.

‘ Het voelde alsof de hemel op aarde was’ Ik weet alleen nog dat het me niet aanstond en terug riep. De groep kwam dreigend op me af lopen. De pillen gaven mij het gevoel dat ik heel de wereld aan kon. Ik stond op en liep naar de jongens toe. Er ontstond een ruzie en er vielen raken klappen. Of het nou door de pillen kwam of door de klappen die ik kreeg, maar ik stortte in elkaar en had geen controle meer over mijn lichaam. 5


Wat hierna is gebeurt weet ik niet meer. Ik werd wakker in de bossen achter mijn dorp en kon me niet bewegen. Met veel moeiten had ik mijn mobiel uit mijn broekzak gepakt en mijn beste maat opgebeld. Hij is me komen halen en heeft me naar huis gebracht. Toen ik voor het eerst in de spiegel keek wist ik niet wat ik zag. Mijn gezicht was blauw en toch wit, ingevallen wangen alsof er geen grammetje vet op mijn lichaam zat.

‘Deze nacht is voor mij een wake-up call geweest’ Deze nacht is voor mij een wake-up call geweest. Zo wilde ik niet zijn. Ik heb mezelf bij een afkick kliniek aangegeven waar ik nu alweer 4 maanden zit. Het gaat elke dag een stukje beter maar gek genoeg heb ik nog steeds de behoefte aan drugs. Ze leren mij hier deze behoefte te onderdrukken. Ik hoop dat dit vreselijke gevoel ooit weg gaat. Mijn verzorgers zeggen van wel en dat geeft me hoop. Ik heb hier mensen leren kennen die er nog veel erger aan toe zijn als ikzelf. Ik ben blij en stiekem ook trots op mezelf dat deze stap heb durven zetten en hoop nooit meer in mijn oude patroon terug te vallen. De meest wijze les die ze mij hier hebben geleerd is dat je jezelf gelukkig moet maken en dat niemand anders dat voor je kan doen. Drugs kunnen je hier niet bij helpen, een liefde of goede vrienden. Je zal jezelf gelukkig moeten maken. Wacht dus niet dat het geluk naar je toe komt.

6


7


In de kliko. Afgelopen week heb je kunnen zien hoe de kandidaten hun diner rechtstreeks vanuit een prullenbak moesten nuttigen. Dat dit niet van harte gebeurde, was duidelijk te zien. Gelukkig voor de kandidaten was dit een eenmalige opdracht. Helaas geldt dit niet voor iedereen. Voor Herman Verschoor is een afgeknaagd broodje, van twee dagen oud, dagelijkse kost. Tijdens het uitvoeren van de opdracht liepen we de verdwaalde Herman tegen het lijf. Met een fles bier in zijn ene hand, rommelde hij met zijn andere hand in een prullenbak op zoek naar iets eetbaars. Nadat hij eerst boos was geworden dat we met een camera aan het filmen waren, wilde hij daarna toch onder een schuilnaam zijn verhaal vertellen.

“Voor zulke onzin uit de prullenbak eten. De daklozen belachelijk maken om amuserende beelden op tv te brengen”, begon hij zijn verhaal.

“Het is een schande, het is een schande. Ik heb niks meer. Aan de zuip gegaan toen ik mijn baan verloor. Ik werd zonder pardon met mijn spullen op straat gezet. Ik vervloek die verekte k*t bank. Door hun ben ik mijn gezin kwijt, mijn familie en huis”. Hij hikte een keer en met zijn handen, die helemaal onder de modder zaten, wreef hij over zijn gezicht. “Mijn vrouw weg, met de kinderen natuurlijk”, vervolgde hij zijn verhaal. “Elke avond op een houten bankje slapen, is ook niet alles. Maar ze zeggen dat het allemaal mijn eigen schuld is. Moet je je vrouw niet in elkaar meppen, Herman.” Hij deed zijn muts

8

af en ging op het donkerbruine bankje zitten dat naast de prullenbak stond. “En die hoertjes hier op straat zijn ook niet te genieten. Kijken me aan alsof ik een of andere alcoholist ben. Da-is een goeie hè.” Verdwaald keek hij om zich heen. “Heb je een euro voor me, gozer? M’n bier is op.” Toen hij zag dat ik geen aanstalten maakte om geld te pakken. Er verscheen een blik op het gezicht van de man die ik tijdens dit gesprek nog niet eerder had gezien. Het leek een andere man. Hij draaide zich om van mij. Ik had hem geen geld gegeven en hij begreep dat ik dat ook niet van plan was om te doen. Ondertussen dat hij aanstalten maakte om weg te lopen zei hij: “Ik zeg tenminste

dat ik geld voor bier nodig heb, in plaats van dat gelul over dat we eten nodig hebben. Ik heb toch

alles. Een biertje en mezelf. Ik leef in de kliko en meer heb ik niet nodig”. Hij keek me diep in mijn ogen en draaide zich opnieuw om. Herman strompelde achter het bankje door en pakte een sleutel uit zijn broekzak. Wat kregen we nou? Hoezo heeft deze zwerver gewoon een huissleutel? Nog voordat hij naar binnen ging, trok hij zijn vastgeplakte ‘nep’ baard langzaam los. “Ik werk nog steeds bij de bank. Mijn vrouw is nog gewoon bij me en mijn kinderen breng ik dagelijks om stipt half negen naar school. Zwerver zijn doe ik enkel als bijbaantje en voor de lol”. Hij stapte naar binnen en trok de deur achter zich dicht.


Russkaija ruletka.

Dare to take the shot

Russisch Roulette is een gokspel met als inzet iemands leven... Vrij heftig dus. Een revolver heeft 6 kamers, maar tijdens het spel bevind zich maar één kogel in het moordwapen. Aan de cilinder wordt een zwiep gegeven zodat niemand weet waar de kogel zich bevind. Als je aan het spel meedoet moet je de revolver tegen je hoofd aanhouden en de trekker overhalen. De kans dat je de kogel krijgt is ruim 17%. Vaak heeft dit spel de dood als gevolg. Over de geschiedenis van het gokspel heeft iedereen zijn twijfels. Veel mensen denken dat het spel uit Rusland komt, wat natuurlijk een logische verklaring is. Er wordt beweerd dat in de 19e eeuw gevangen werden gedwongen dit spel te spelen. Terwijl de bewakers gokten wie de kogel zou krijgen. Een ander verhaal is dat officieren in het Russische leger dit spel speelden om elkaar op te stoken. Dit spel speel je niet voor de ‘fun’ het gaat om de spanning die ontstaat. De kick die het geeft wanneer je de trekker overhaalt en er gebeurt niks. Het risico dat je loopt is enorm.

Er bestaan meerdere varianten van het Russisch roulette. Er hoeven niet per se kogels in de revolver te zitten. Het gaat om de spanning dat je niet weet wat er gaat komen. Daar weten ze in het Russische Astrakhan alles van. Tijdens een bruiloft wilde een vriend van de bruidegom een toost uitbrengen op het gelukkige paar. Totdat hij plots een ‘truc’ uit wil halen en zijn revolver tevoorschijn tovert. Hij zet het wapen tegen zijn hoofd en laat de trekker afgaan. Er gebeurd niks. Totdat een andere gast roept: ‘Wow Russische roulette, laat mij maar’. De andere bruiloftgast neemt de Russische IZH-79-9 en zet die tegen zijn slaap. De man jaagt een kogel door zijn schedel en valt neer. Achteraf gezien ging het om een rubberen kogel. Dit maakt de schade niet minder erg, de bruiloftgast die zich aan het spel waagde is voor de rest van zijn leven verlamd. De ‘dader’ die de revolver tevoorschijn toverde beweerd dat de revolver leeg was, ‘ik wilde enkel een truc uithalen op het feest. Ik verwachtte veel ap-

plaus, maar ik had nooit gedacht dat iemand mijn truc zou willen herhalen. Ik had echt alle kogels eruit gehaald’. Het aantal doden gevallen bij Russisch Roulette is niet bekend.

Bij Follow the leader hebben de kandidaten deze spanning gevoeld. Natuurlijk niet met kogels, maar met lekker dik slijmerig paarden sperma. Wat in de mond van één van de kandidaten terecht is gekomen. 9


10


11


Obees and Anorex. Persoonsgegevens Naam: Sander Leeftijd: 21 Burgerlijke status: single Woonsituatie: op zichzelf Opleidingsniveau: HBO Studie/werk: Animator in een kidsplayground

In Nederland heerst er de afgelopen tijd veel tegen spraak over alle té dunne modellen. Tijdschriften, zo ook wij, weren te dunne en te jonge modellen. Om in het tijdschrift te mogen staan, moeten de modellen voortaan zestien jaar of ouder zijn. En als vermoed wordt dat er een eetstoornis in het spel is, worden de modellen niet ingezet. Lees hier het verhaal van Sander, een jongen die heeft een hele tijd heeft moeten leven met Anorexia

Wanneer is je eetstoornis ontstaan? “Het begon toen ik in de tweede klas van de middelbare school zat, ik was toen een jaar of veertien. Ik kwam in de puberteit en natuurlijkerwijs begon mijn lichaam te veranderen. Toen ik op een dag op de weegschaal stond, zag ik dat ik 59,5 kilo woog. Ik was toentertijd helemaal niet dik, maar ik vond het getal heel zwaar klinken. En zwaarder worden associeerde ik met dikker worden. Aangezien ik absoluut niet dik wilde worden, mocht ik niet zwaarder worden had ik bedacht. Ik besef me nu dat die beredenering niet helemaal klopte, maar daardoor is het lijnen wel ontstaan. 60 kilo werd een magische grens waar ik niet meer overheen mocht van mezelf. Ik ben toen ‘onschuldig’ begonnen met lijnen en de eetstoornis is er geleidelijk ingeslopen. Uiteindelijk heb ik ruim zes jaar een eetstoornis gehad.” Hoe komt het denk je dat je zo bang was om dik te worden? “Op de basisschool ben ik gepest, dus ik denk dat dat van grote invloed is geweest. Daardoor ben ik erg onzeker geworden. Ik ben homoseksueel - waar ik momenteel overigens helemaal ok mee ben - maar als kind was dat nog wel lastig. Op de basisschool had ik het zelf nog niet geaccepteerd, laat staan er voor uitgekomen, maar de andere kinderen hadden feilloos door dat ik ‘anders’ was. Ik hield niet van voetballen en speelde liever mee met de spelletjes die de meisjes deden. Door de jongens in de klas werd 12

ik afgewezen en buitengesloten, uitgemaakt voor meisje en gepest om het feit dat ik op jongens viel. Ook droeg ik een bril, wat een kind meestal niet populairder maakt. Dit alles bij elkaar zorgde er voor dat ik erg bang was om dik te worden. Ik wilde mensen niet nóg meer aanleidingen geven om me te kunnen pesten, niet op nóg meer vlakken anders zijn dan anderen.” Merkte je omgeving dat je een eetstoornis aan het ontwikkelen was? “Nee heel lang niet, maar ik deed er ook alles aan om het te verbergen. Zo droeg ik bijvoorbeeld altijd wijde kleren. Als ik afspraken had tijdens eetmomenten, wat natuurlijk al snel het geval was, dan zei ik ze af. Of ik verzon smoesjes zodat ik niet mee hoefde te eten. Aangezien men bij een jongen niet zo snel aan een eetstoornis denkt, zocht niemand hier iets achter. Iets dat me toentertijd vanuit mijn eetstoornis goed uitkwam, maar wat het achteraf natuurlijk alleen maar moeilijker maakte om eruit te komen. Meer aan het eind van mijn eetstoornis wist mijn omgeving er wel van af. Ik zat toen echt op een dieptepunt, waarbij ik nauwelijks meer een sociaal leven had. Dat kwam van twee kanten. Ik trok me erg terug en mijn vrienden ook. Ik ben ook echt vrienden verloren door die periode. Ze wilden me wel helpen, maar wisten niet hoe en vaak werkten hun pogingen alleen maar averechts. Als je zelf nooit een eetstoor-


nis hebt of hebt gehad, zul je het ook nooit helemaal begrijpen volgens mij.” Wat haalde je uit je eetstoornis? “Een soort kracht, dat ik het eten in de hand had en de honger aankon. Het afvallen gaf me echt een kick. Helaas was die kick van korte duur, maar dat is dan ook waarom het zo verslavend werkte. Het werd een soort spelletje. Verder was ik op een gegeven moment ook helemaal afgevlakt. Ik voelde niets meer, wat ik ergens wel fijn vond. Je trekt je dan minder aan van andere mensen. Je zit in je eigen wereld en niemand kan erbij. Het gaf me een gevoel van veiligheid, want de wereld kan toch hard zijn. Op dit moment zou ik niets meer kunnen bedenken wat er fijn is aan het hebben van een eetstoornis. Nu zie ik het als iets dat mijn jeugd heeft afgenomen.” Hoe ben je er uiteindelijk van afgekomen? “Op een gegeven moment zat er een meisje bij mij in de klas, dat er voor uitkwam dat ze anorexia had. Ik kreeg een schok van herkenning. Ergens besefte ik toen al wel dat ik daar ook mee kampte, maar durfde het nog niet te erkennen voor mezelf. Voorzichtig ben ik toen contact met haar gaan zoeken. Langzaam is het er uitgekomen en ben ik er met haar over gaan praten. Dat meisje is overigens een van mijn beste vriendinnen geworden. Door haar heb ik me op den duur aangemeld bij Centrum Eetstoornissen Ursula, zij was daar eerder al (uit)behandeld. Bij de Ursula heb ik uiteindelijk een jaar in de Adolescentengroep gezeten, waarbij ik vier uur per week therapie kreeg.”

Hoe heb je je behandeling ervaren? “In eerste instantie was ik tijdens mijn behandelingen nog eens zeven of acht kilo afgevallen. Iedere week steeds een paar honderd gram, waardoor ik uiteindelijk twaalf kilo onder het minimum terecht was gekomen van wat voor mij normaal gewicht zou zijn volgens de BMI criteria. Aan de ene kant vind ik het kwalijk dat dat heeft kunnen gebeuren, aan de andere kant: hoe grijp je in? Het had in ieder geval weinig gescheeld of ik was in de kliniek beland en had mijn opleiding stil moeten leggen. De behandeling is met pieken en dalen gegaan wat betreft motivatie. Ik weet nog heel goed dat ik voor het eerst weer 300 gram was aangekomen. Ik heb keihard gehuild! Nu denk ik: wat een aanstellerij. Maar destijds was ik zo hard bezig geweest om af te vallen, dat het heel heftig was. Vooral omdat iedereen het nog toejuichte ook. De kanteling vond plaats in het tweede jaar van mijn opleiding. In het derde jaar kon je namelijk stage gaan lopen in het buitenland. Ik zag dat je ook naar Amerika kon, Texas, en dat leek me wel wat! Ik wist dat ik dit niet aan zou hebben gekund met een eetstoornis, dus als ik deze kans wilde grijpen, dan moest ik ervoor gaan vechten. Met Amerika in het vizier heb ik dat sindsdien ook gedaan. Op een gegeven moment kwam die 60 kilo weer in beeld. Met deze 60 kilo, waar het natuurlijk allemaal mee begonnen is, zat ik toen - zeven jaar later - nog niet eens op mijn minimumgewicht. Het bewijs dat gewicht niet alleen maar iets zegt over hoe dik je bent. Het was een moeilijk punt, maar

13


ook dat heb ik weten te passeren. Mijn doel heb ik uiteindelijk bereikt: ik heb 4,5e maand in Texas gewoond en gewerkt en ik vond het fantastisch.” Zijn er nog meer factoren die jou hebben geholpen in je herstelproces? “Behalve iets waar ik het voor deed, had ik ook een trap onder mijn kont nodig. Natuurlijk is het eng om weer (normaal) te gaan eten, maar als je verder wilt komen moet je er iets voor doen. Dat hoeft niet in één keer een grote stap te zijn, het kan ook in kleine stapjes. Als je het maar doet. Doordat ik beter ging eten, merkte ik verschillende dingen op. Ten eerste, dat je echt geen tien kilo aankomt van een boterham. Ten tweede kreeg ik weer meer energie, waardoor ik niet alleen weer leuke dingen kon gaan doen, maar ook vooral weer wílde gaan doen. Dat werkte stimulerend. Net als het feit dat mijn omgeving weer normaler tegen me ging doen. Men ging me steeds minder als ‘het zieke jongetje’ behandelen, wat voorheen het geval was. Logisch, want dat was ik ook, maar het voelde toch niet prettig omdat ik immers meer was dan een ziekte.” Zijn er nog specifieke onderdelen of momenten tijdens je behandeling geweest, die je zijn bijgebleven of belangrijk voor je zijn geweest? “Ja, vooral bij PMT (Psycho Motorische Therapie) waren er voor mij veel eye-openers, zoals bij de oefening met de touwtjes. Hierbij moet je vier verschillende touwtjes in een cirkel op de grond leggen die de omtrek vormen van bijvoorbeeld je middel. Het eerste touwtje leg je neer zoals je denkt dat je omtrek is, het tweede touwtje zoals je omtrek er voor je gevoel uitziet. Het derde touwtje staat voor hoe je zou willen dat je omtrek was en het vierde touwtje is de werkelijkheid. Het bleek dat mijn ‘wenstouwtje’ praktisch het dubbele was van de werkelijkheid. Ik bleek dus niet alleen dunner te zijn dan ik dacht, maar zelfs bijna de helft dunner dan ik had willen zijn. Het ‘spiegelen’ heeft me ook wijzer gemaakt. De eerste keer dat ik mezelf moest bekijken ben ik in huilen uitgebarsten. Ik wist dat ik mezelf niet reëel zag, maar dat het zó vertekend was had ik me nooit gerealiseerd. Ik zag echt een jongen met overgewicht. Ik heb ooit een documentaire gezien waarbij een meisje met anorexia ditzelfde ervoer voor de spiegel. Destijds geloofde ik dat niet, maar ik had misschien niet zo snel een oordeel over haar moeten vellen want ik heb ondertussen hetzelfde ervaren.” 14

Kun je nu zeggen dat je hersteld bent? “Mijn lichaamsbeeld is weer genormaliseerd; ik zie mezelf weer zoals ik ben. Ik zou momenteel zelfs nog wel iets aan willen komen, maar mijn lichaam stribbelt tegen. Als ik nu een dag of twee iets minder eet, ben ik zo weer een kilo afgevallen. Het goeie is dat ik er nu van baal. Ik merk nu dat ik de energie echt nodig heb, zeker omdat ik een baan heb waarbij ik moet springen en dansen met kinderen. Ten tijde van mijn eetstoornis vond ik dat er bizar veel op een basiseetlijst stond, nu heb ik daar niet eens genoeg aan. Maar ik wil niet overeten om op een bepaald gewicht te blijven of om aan te komen, dat is ook niet fijn. Ik eet gewoon naar behoefte en mezelf wegen doe ik niet meer. Dat is iets dat ik nooit had kunnen bedenken, dat die obsessie nog eens over zou gaan. Vroeger begon ik daar de dag mee. Ik heb zelfs een keer een weegschaal meegenomen op vakantie! Als je kijkt naar mijn gewicht, eten en lichaamsbeeld zou ik dus inderdaad zeggen dat ik hersteld ben. Wat ik nog wel moeilijk vind is me letterlijk en figuurlijk blootgeven. Na de behandeling heb ik twee vriendjes gehad en dat vond ik toch lastig. Met het eerste vriendje heb ik negatieve ervaringen opgedaan; hij is over mijn grenzen gegaan. Wonderbaarlijk genoeg ben ik toen niet teruggevallen. Na een paar maanden kreeg ik een nieuw vriendje. Bij hem gaf ik wel goed mijn grenzen aan, maar dat betekende wel dat hij veel geduld moest hebben en dat kon hij op een gegeven moment niet meer opbrengen. Wat dus eigenlijk ook een negatieve ervaring was. Het kunnen aangaan van (lichamelijke) intimiteit en het genieten ervan, heeft waarschijnlijk nog wel wat tijd nodig. Maar ik blijf nu wel bij mezelf.”


Naam: Alexander Geleijns Woonplaats: Dordrecht Leeftijd: 26 jaar Gewicht: 277 kilo BMI: 62 Beroep: Programmeur Burgerlijke staat: Alleenstaand

“Ik ben mijn hele leven al dik. Maar de laatste jaren heb ik er echt last van. Ik heb een voorstadium van diabetes en ik heb een te hoge bloeddruk.” “Veters strikken gaat lastig tot bijna niet, ik ben kortademig, na het douchen en aankleden ’s ochtends moet ik uitrusten, en lange afstanden lopen gaat lastig. Alleen al de trap op lopen moet ik doen met één maal stoppen op de helft van de twaalf treden.” “Ik weet wat ik wel en niet mag eten. Soms eet ik heel veel. Één keer in de twee weken ga ik me wel te buiten aan koekjes, chips en vette hap enzo.” “Mijn oma is zwaar. Mijn moeder was zwaar. Ik ben altijd al zwaar geweest. Een zware baby, een zware peuter, een zware kleuter, een zware tiener, een zware puber. Paste niet in de couveuse. Paste geen babykleertjes. Ben mijn levenlang al op dieet. De gymjuf en de schoolarts maakten zich flink druk om mij. Maar het heeft weinig uitgehaald. Ik ben alleen maar zwaarder geworden.” “Ik beweeg eigenlijk nauwelijks. Ik neem de auto naar mijn werk. Zit als programmeur de hele dag achter mijn pc. En ’s avonds zit ik thuis op de bank. Ik zwem wel regelmatig. Dat vind ik fijn. Ik schaam me niet voor mijn lijf. In het zwembad loop ik eerst over de brug. Heeft iedereen zich aan me kunnen vergapen. Dan is het klaar en ga ik lekker zwemmen. Tuurlijk heb ik bij elke stap die ik zet een benauwd gevoel in mijn hoofd met alle meningen die mensen over me zullen hebben. Gelukkig heb ik dat na alle jaren ‘dik zijn’ van me af kunnen zetten. Wel zou ik het graag anders zien.”

Het tegenovergestelde van dun is dik, en dat is ook niet alles. We laten Alexander Geleijns aan het woord. Hij heeft Obesitas zelf ervaart en heeft net de strijd tegen het vet overwonnen. Tegenwoordig weegt hij nog maar 93 kilo. Een echte overwinning dus!

Ik heb een erg goede band met mijn broer en tante. Ook op mijn werk wordt ik gewaardeerd zoals ik ben. Ik heb een erg goede band met mijn zes collega’s en mijn baas. Al deze mensen zijn bereid geweest om me te helpen en te steunen in het afvalproces. Mijn gezondheid is mijn grootste motivatie. “Ik kan het niet alleen, dat heb ik al zo vaak geprobeerd, ik ben al zo vaak met goede voornemens begonnen, maar ik houd het niet vol. Ik heb iemand nodig die me pusht, die me in de gaten houdt. Als het nu niet verandert gaat het écht ten koste van mijn gezondheid. En zal ik waarschijnlijk mijn kleinkinderen niet meer zien opgroeien.” “Ik kan me gewoon niet voorstellen hoe het is om bijvoorbeeld nog maar 100 kilo te wegen. Ik weet gewoon niet hoe dat is. Ik weet ook niet wat ik dan graag zou willen doen. Ik hoop dat ik gezonder, fitter wordt en meer zelfvertrouwen krijg. Daarom ga ik deze strijd, met behulp van professionele hulp, aan.”

15


16


17


SHIT...

Follow The Leader

18


@FTLliekedio

FTLliekedio 19


Who’s in? Naam: Tess Nuyen Leeftijd: 27 Woonplaats: Kampen Land: Nederlands Favo drankje: Licor Cuarenta y tres My place to be: Timelust Zwolle Ergste stap-ervaring: 5 jaar geleden, na een knallend feest in Albufeira hield ik het in de busreis terug naar het hotel niet meer vol. Ik moest zo nodig naar de wc dat ik het gewoon liet lopen. Heel erg genant als je het mij vraagt… Favo standje: The Head Game is het proberen waard! Geilste sexplek: Sprookjesbos in de Efteling. Verdere details zal ik voor me houden. In een relatie? Nee Aantal relaties achter de rug: 5 Aantal sexpartners: 13, ongeveer…

me a G n d a re e e H b The et pro is h rd! a wa

Geëxperimenteerd met meer dan alleen wiet? Wel eens een oppeppertje op een leuk feestje, if you know what I mean. Bad trip gehad? Nee hoor, kan wel ergens tegen. Meest extreme spel in FLT: absoluut de Russische roulette. Geweldig om te zien hoe een ander dat spul in zijn mond krijgt geschoten.

20


Meest gehate tegenspeler: Don’t care what others say. Zeker weten Roy. Ik zal er alles aan doen om hem de volgende ronde er uit te sodemieteren. Meest geliefde tegenspeler: Niemand! Ervaring van het programma: Tot nu toe geweldig. De opdrachten zijn inderdaad extreem. Daar is geen twijfel over mogelijk. Hoewel ik normaal niet zo van die tvprogramma’s hou, vind ik dit helemaal het einde. Wie wil er nou

geen paardensperma in de mond van je grote vriend schieten? Er is niks waar ik meer van kan genieten dan anderen te zien verliezen en zelf steeds dichter bij de overwinning te komen. Ik zal geen enkele opdracht weigeren en ik heb er alles voor over om die overwinning te pakken, zelfs al blijf ik als enige over.

Wie w il er no u geen pa ar ma in d densper e mond van je grote v riend schiete n?

21 21


n er Vee d n a a v Monic ars o ld : m a ye Na jd: 20 Dordrecht i t f e e L : plaats s Wo on etherland jito N e, mo : s d i r n n a L su zy equila ingen, cra T : e j drank e: Scheven b Favo s ace to tijden b e h My pl ’s ar rel, ng: Ik piano s taper vari t mijn sch waren e e W e t m . s t ate ots na Erg rs te d ondergek n en daar t e e n ee al ou ke elema gaan drin g ing het f a h m e n h r ankje eland. Hie heen. Daar r d n b ee . kroeg er hem eer gezien v e o d m n i a o o it m les kw en al hem o ok n ctopus O heb ik andje: the t s Favo Geilste seksp lek: Samen m et mijn huid ige vrien d g ingen we o p vakantie naar gran canaria . We g ingen met het vliegtuig. En we verlangden zo n a a r l e lk a a a r, en konden an niet langer m eer d eer wachten. m t e Wij hebben toen sek rd m s gehad op d entee een w iet. m a i J e r wc van e : het vliegtuig. l p ehad D g GeÍx et: Nee, al it n w a p e s i d e r e meest geile plek o o it, vo op wi badt lgens mij heef leen t was eens e l H n e e : ? t het hele w vliegtuig ons at uiten rk. b g Heb je hoe was d e h o m o rd r . Op dat mo ment kon he , t pa l wa t ons niks sc Zo ja vond, hee den in he te vo helen n ra zo me n met vrie onken van t e m te In een relati dr e: ja we za den al ge het chillen mij op d n Aantal relati n a a a h v a e e n i es achter de W e d ek rug: 3 n war niet l at ik Aantal seks p ren, e ntje. Na d helemaal . a rt n n e rs e : v 6 e oi rge een j elde ik m k o ve r i t s e o o n naa had, v rden en m en me toe jn o bb ik mi r b ker w ienden he e h mo r daar gende berd, Mijn v bracht en l o v e De ab huis g tgeslapen. ig bel ter d r a a ui e wa roes e ik m a heel wat ven op d l e o bo r n g en v weer ben e n e k i b b r e e h maa ken t n o r d ge en. geko m

22


Mees t ex treme sp el in FTL extreme : Het mee spel in d st it progra nu vond m ma tot ik Russis ch ro ulet dat het e te o men heel s pannend We werd spel is. en in het donker n lege fabr aar een iek gebra cht. Toen de schem g in erlampen aan en m gen ten we in oeseen krin g gaan z de tafel, itten o m met liek e en DIO teams mo e rbij. De es ten o m en o m zi Valerio s tten. telden v ragen aa de vo org n ons o v aande afl er everinge deze fo u n. Als we t hadden moes ten pis to o l in we het onze mo nd zetten trekker o verhalen . Een van en de zen was de hulgevuld m et paard niemand e n sper ma, w ilde d i t in zijn krijgen. mond Gelukkig hebben w ij d it

ul in d never dat sp ha ik t n a w , spel gewonnen len krijgen!! mijn mond w il d ie ik De tegenspeler : er el sp en g te hij altijd Meest gehate Roy. Dit o mdat s a w te at ha tijd st het mee ep, hij w ilde al ro g ze n o in t n ons zelf alles beter w is en. Wij moes te er vo it u n te ch n te alle opdra leuke opdrachte e d m he m o maar opofferen laten doen. vond : Daarentegen er el sp en g te e het samen Meest geliefd ig. We konden d ar a el he ht ik Lisa ec heel wat ophebben samen en , en d n vi regen een goed het team. We k r o vo id o o en lt drachten vo e goede vriend w jn zi r o o d er hi u ik band samen en et Lisa, daar ho m l lo al en geworden. Een wel van! ring in m ma: Mijn er va ra g o pr t he er et Ervaring m ik ho op dat ik r, pe su ik d n vo e met het program ma dat ik de final en f ij bl in g ten in d it nog heel lan len. De opdrach ha a g t ze in heb e mijn vo ll ik no o it eerder ie d en g in d treem program ma zijn t nu toe echt ex to jn zi e Z . en. en durven do zeker uitgeko m jn zi en g in ht eko men, dus mijn verwac ehuis terecht g k ek g n ee in apart Ik ben echt vind ik het zo k o O . el sn zo ere alles gaat op televisie ie d en zi te g ru te o m mezelf nu w ilde. ik al heel lang at w ts Ie . k ee w paald ik niet echt be s a w a m m ra g ral schijt Vo or d it pro durfde en o ve el ve ie d n o o b ik een pers TL mee doe he F n a a ik u n gen en aan had. Maar en schijt gekre g in d r ee m el echt aan ve ezelf zijn! kan ik 100% m

23


24


25


Hij kreeg ‘m niet omhoog. Praten met collega’s over je wilde seksleven tijdens de pauze? De buren vertellen dat je bijverdiend als webcamgirl? Over sommige zaken bijt je nog liever je tong af dan dat je ze aan anderen moet vertellen. Ook in Nederland zijn er nog genoeg taboes die nog niet zijn verbroken. Opvallend genoeg gaan de meeste over seks.. Raar maar waar, zes van de tien taboes uit de Nederlandse Top Tien, hebben te maken met seks. Of het nou gaat om het verlangen naar je eigen kind, seks op je werk of naar een prostituee gaan. Mensen durven er niet over te praten omdat ze het té gênant vinden. Je gaat niet open en bloot vertellen aan je vrienden in de kroeg hoe je die soa opgelopen hebt en je ouders hoeven ook echt niet op de hoogte te zijn van jouw sexbuddy. Zes op de tien taboes hebben dus te maken met seks. Maar deze gaan nog over het hébben van seks. Want stel dat je partner last heeft van een erectiestoornis. Of misschien niet eens je partner, maar jijzelf. Met het schaamrood op de kaken lees je dit nu terwijl je denkt: ‘Dit gaat over mij!’. Het is begrijpelijk dat je dit liever voor je houdt, want er is niks om trots op te zijn. Maar wanneer het zo ver is en de daad mislukt, kan de situatie toch knap vervelend zijn. Zo spraken wij exclusief met een 20-jarige jongen die lijdt aan een erectieprobleem. Op zijn leeftijd is het helemaal ‘lullig’ wanneer je hiermee te kampen hebt, omdat de meeste mannen pas na hun zestigste problemen krijgen met hun erectie. Jordy van Ginniken(naam is veranderd om privacyredenen) zit zelfverzekerd naar buiten te kijken wanneer wij hem ontmoeten in zijn stamcafé. Hij oogt als een echte gentlemen waar de dames maar wat te graag voor in de rij staan. Voor dit gesprek zijn er heel wat telefoontjes gevoerd om hem te kunnen interviewen. Logisch natuurlijk, want je loopt niet zomaar met je probleem te koop. Al helemaal niet wanneer het gaat om zoiets pijnlijks als een erectiestoornis. Toch wisten we Jordy te strikken, omdat 26

hij hoopt het taboe wat hierop rust te doorbreken. Na hem begroet te hebben, gaan we van start met dit openhartige interview.

‘ Wanneer we het over meisjes en seks hebben hou ik me op de achtergrond’ Zo Jordy, relaxed dat je met ons durft te praten over je probleem. Weten veel mensen in je omgeving ervan? ‘Nee. Ondanks dat ik geweldige vrienden heb met wie ik goed kan praten, durf ik het ze nog niet te vertellen. Wanneer we het over seks en meisjes hebben, hou ik me meestal op de achtergrond. Als ze aan mij vragen hoe mijn date was en of er nog iets spannends is gebeurd, zet ik mijn knop om en lieg ik tegen ze dat de seks heerlijk was. Niks lijkt me erger dan aan mijn vrienden te moeten bekennen dat ik een erectieprobleem heb. En ook voor mijn ouders verzwijg ik het, want die krijgen al een hartaanval als ze denken aan hun zoon die het bed deelt met meisjes. Het is beter voor ons allemaal als er thuis niet over gesproken wordt.’ Is er dan helemaal niemand die weet van je situatie tussen de lakens? ‘Nou, mijn exen en de andere meisjes waarmee ik heb gedate natuurlijk. Voor hen is het ook erg vervelend omdat in één keer alle spanning weg is. De eerste keer seks was vreselijk, ik herinner het me nog als de dag van gisteren. Ik had drie maanden een vriendin en we waren er allebei klaar voor. Zij was 14 en ik net 15. Ik wist toen totaal nog niet dat ik moeite had met het krijgen van een erectie, want met porno was ik nog helemaal niet zo veel bezig. Ik trok mezelf wel af, maar dacht dat het normaal was dat ik niet klaar kwam. Ik wist niet beter. Tijdens mijn ontmaagding waren we allebei best gespannen, dus er kwam niet veel van terecht. Niet zo gek, want daar hebben de meesten last van. Maar toen ook de keren daarop lastig bleken, werd ik wel gestrest. Mijn ex-vriendin begon afstandelijker te


doen en ik merkte dat ze geen zin meer had om met mij naar bed te gaan. Iedere keer weer die teleurstelling dat ik hem niet langer dan vier minuten stijf kreeg. Uiteindelijk snap ik haar keuze om een punt achter onze relatie te zetten. De verliefdheid was over, en als je ook tussen de lakens geen plezier meer beleefd houdt het al snel op. We waren best jong allebei, dus erg lang heb ik er niet mee gezeten. Wél toen ik merkte dat het krijgen van een erectie steeds lastiger werd. Ik heb na mijn ontmaagding tot mijn 19e geen seks meer gehad. Puur omdat ik de vernedering niet meer wilde meemaken. Ik heb wel een paar keer afgesproken met meisjes, maar telkens als ze wat wilden proberen, haakte ik af. Ik zei dan dat ik naar huis moest of deed alleen wat handwerk bij hen.

‘ Mijn stijve verdween en ik kreeg hem niet meer omhoog’ Je bent nu twintig, is er in de tussentijd nog veel gebeurd? ‘Ik heb na een paar jaar gescharreld te hebben, op mijn 19e nog een vriendin gehad. In het begin was alles prima, we hadden veel lol samen en konden goed praten met elkaar. We zoenden op het eerste afspraakje, verder gebeurde er niks. Maar na een paar dates belanden we toch met elkaar in bed. Ik voelde weer precies die spanning die ik had tijdens mijn ontmaagding. Wat als het weer niet zou lukken, dan moest ik haar teleurstellen en zou ik haar misschien wel kwijt raken.. En inderdaad, na wat voorspel lagen we naakt op elkaar en gebeurde waar ik al bang voor was. Mijn stijve verdween en het lukte niet meer om hem omhoog te krijgen. Ze schaamde zich enorm, dacht dat het haar schuld was. Maar dat was

nog niks vergeleken met hoe ík me voelde. Ik dacht ‘je bent verdomme negentien jaar en kunt hem nu niet eens omhoog houden!’. Ik wist me geen raad op dat moment en vertelde haar dat het kwam omdat ik mezelf die dag al had afgetrokken. Ze geloofde het en ik was opgelucht; ik was haar nog niet kwijt. De keer daarop zagen we elkaar toen haar ouders weg waren. We hadden alle vrijheid en doken al snel haar bed in. We zoenden en kleedden elkaar uit. Deze keer voelde het al beter en ik kreeg vrij snel een erectie. Helaas was deze ook weer snel verdwenen. Ze keek me met een vragende blik aan en ik kon wel door de grond zakken, wist niet wat ik deze keer voor smoesje moest gebruiken. We wachtten even en probeerden het daarna opnieuw. Ik kreeg weer een erectie en heel even dacht ik dat het deze keer zou lukken. We hadden er allebei zin in, maar dat duurde niet lang. Alweer ging het mis en deze keer zag ze het niet meer zitten. We lagen ongemakkelijk naast elkaar en ze begon zich alweer aan te kleden. Ik wist niet wat ik moest zeggen en zij ontweek mijn blik. Uiteindelijk begonnen we te praten en ze vroeg waarom het deze keer ook niet lukte. Ik ontkende eerst dat ik er vaker last van had en dat ik geen idee had waarom het niet ging. Uiteindelijk zei ik dat het waarschijnlijk kwam door de proteïne shakes die ik dronk. Ik ging in die tijd vier keer per week naar de sportschool en als aanvulling dronk ik die shakes en gebruikte in supplementen. Wist ik veel dat je van die troep problemen kon krijgen tijdens de seks. Ze wist niet of ze het moest geloven, dat zag ik aan haar blik. Ik vond haar echt leuk en was als de dood dat ze hierdoor op me af zou knappen. Helaas is het bij die ene laatste keer gebleven. Na een paar keer aandringen om samen nog eens iets te doen, gaf ik de moed op en heb ik nooit meer iets van haar gehoord. Op sms’jes reageerde ze niet en ook op Facebook-

27


berichten kreeg ik geen antwoord. Wat voelde ik me kut zeg, ook al was het mijn eigen schuld. Ik besloot om me na te laten kijken bij de dokter, want zo kon het niet langer’.

‘Ik wist niet of de pillen zouden werken’

ben ik blij dat ik met mijn probleem naar de dokter ben gestapt. Anders had ik net als zoveel mannen in Nederland nu nog met die ellende gezeten. Ik raad het iedereen aan om over je trotst te stappen en hulp te zoeken, want het is het waardt!’

Heeft de dokter je kunnen helpen? ‘Ik heb op een gegeven moment al mijn moed bij el- Zit jij met het zelfde kaar geraapt en ben naar de dokter gegaan voor mijn probleem. Nadat ik mijn vriendin op zo’n rotte maals Jordy, nier was kwijt geraakt, was ik echt onzeker over mezelf en had nergens zin meer in. Ik kon bij niemand of een ander mijn verhaal kwijt, want ik schaamde me natuurlijk waar niet over dood. Normaal kan ik altijd bij mijn ouders en vrienden terecht, maar dit ging me echt te ver. Ik heb toen gesproken wordt? alles eerlijk verteld aan de dokter en dat was echt een opluchting. Het was alsof ik mijn eigen taboe door- Laat het ons dan weten brak, elk detail vertelde ik. De dokter vertelde me dat en stuur een mail naar: het een combinatie van lichamelijke en psychische problemen waren, waardoor ik nooit lang een erectie kreeg. Vaak was ik te gespannen en die supplementen maakten het er niet beter op. Uiteindelijk heeft de dokter me erectiepillen voorgeschreven en die werken redelijk. De eerste keer dat ik weer seks had, voelde ik me nog steeds onzeker, want ik wist niet of Wij helpen jou en anderen de pillen zouden werken. Gelukkig hielpen ze wel, om er over te praten. maar ik kwam al wel snel klaar. Ook niet iets om trots op te zijn, maar al wel stukken beter dan ‘m niet omhoog krijgen. Het gaat wel beter met me nu. Nog steeds lukt het me niet altijd om lang seks te hebben, maar ik heb er mee leren leven. Ik kan nu in ieder geval zorgeloos een meisje mee naar huis nemen zonder dat ik me druk hoef te maken over mijn erectie. Al met al

probleem taboe

Followthelleader.nl

Ga de strijd aan!

Wordt vriend met ons op facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws www.facebook.com/followtheleaderbnn 28

www.followtheleader.nl


l

29


bodyart. Onder bodyart verstaan we een kunstvorm waarbij het menselijk lichaam wordt versierd. Denk aan bodypainting, tatoeages en piercings. Niks mis mee, toch? Als je deze zomer speciaal voor je Spanje-reis een navelpiercing hebt laten piercen, dan is er inderdaad niks mis mee. Maar sommige mensen draven een beetje door...

n a M d r a p o e

L

Neem Tom Leppard, of beter gezegd de Leopard Man. De man uit Woodbridge is bekend geworden door zijn fascinerende verschijning als luipaard. Hij stond in het Guinness Book of World Records als de man met de meeste tattoos. Dit record werd dan wel in 2007 verbroken, maar nog steeds zit het lichaam van de Leopard man helemaal onder getatoeëerd. De inmiddels bejaarde man heeft ruim 5.500 dollar uitgegeven om zijn hele lichaam te laten bedekken met luipaardprint. Op de plekken tussen zijn vingers en tenen in na, is elk plekje op zijn lichaam getatoeëerd. En met elk plekje bedoel ik ook elk plekje… 30

In een interview met een Brits magazine, gaf hij jaren geleden aan dat hij zich niet thuis voelt in een mensenlichaam en zich daarom tot dier heeft laten transformeren. Zijn verschijning bracht veel teweeg in de maatschappij. Jaren geleden vertrok hij daarom uit zijn kleine huisje in Schotland, om daarna nooit meer iets van zich te laten horen


Cat Ma

n

Dennis Smith ging nog een stapje verder. De 43- jarige man met een duidelijke obsessie voor katten, heeft zelfs onderhuidse implantaten in zijn lichaam laten aanbrengen om meer de vorm van een kat te krijgen. Het slijpen van zijn tanden, gezichtstatoeages en piercings zijn slechts bijzaak. Ook overtrof hij Tom Leopard wat de geldkwestie betreft. De Amerikaan spendeerde maarliefst 100.000 dollar aan tattoos en plastische chirurgie. Dennis, die zijn naam veranderde in de Cat Man: “I have a collection of old tiger pelts from the days of hunting. I want these grafted on to me. It will cost another $100.000 but will be worth it.� Gelukkig houden de meeste mensen het bij slechts een paar oorbellen. Vooruit dan maar, een navelpiercing kan ook nog!

31


Horoscoop Maagd(24 augustus – 23 september): Verlies je doel niet uit het oog Maagd. Dit is leuk in bed, probeer ook eens iets anders dan standje missionaris. Weegschaal(24 september - 23 oktober): Laat je verwennen en in de watten leggen door je stoeipoes of –kater! Het geeft je meer energie voor de komende dagen.

Schorpioen(24 oktober – 22 november): Een intieme, zwoele ontmoeting kan de ongebonden Schorpioen onverwacht aan de kook brengen. Tussen de lakens zal je ook een leuke maand tegemoet komen.

Boogschutter(23 november – 21 december): Deze dagen zit het vol met mooie kansen voor je. Veel plezier in de slaapkamer(s)!! Voor mannen is het weer menens met die penis.

Steenbok( 22 december – 20 januari): Als je vrijgezel bent, zal je meteen in het diepe willen springen. Je bent extreem, zoals dag en nacht. Van intense rust naar feesten, misschien tussen de lakens, er is geen tussenweg.

Waterman(21 januari – 19 februari): Terwijl het op de kalender al een uitzonderlijke dag is, kan deze voor jou in meer dan één opzicht ongebruikelijk verlopen. Pas op met drank, het kan vandaag gevaarlijk aflopen. 32


Oktober 2012 Vissen( 20 februari – 20 maart):

Verwen jezelf deze week met vele speeltjes en andere dingen waar je van kunt genieten. Ook houd je wel eens van een feestje, drink er een paar extra op je vrienden die er niet bij kunnen zijn.

Ram(21 maart – 20 april):

Je zult vandaag in je element zijn, seks, en zult vandaag nieuwe dingen uitproberen. Maak niet teveel geluid, straks wordt je nog betrapt! Ook ga je graag uit en is dit de goede maand om leuke avondjes te beleven met je vrienden.

Stier(21 april – 20 mei):

Probeer niet alles in het leven van tevoren vast te leggen. In de slaapkamer ben jij de kracht van de natuur.

Tweelingen(21 mei - 21 juni):

Je zit lekker in je vel en je hebt behoefte aan iemand bij wie je jouw goedje kwijt kunt. Laat je leiden door je hart en niet tegenhouden door je gedachtes.

Kreeft(22 juni – 22 juli):

Probeer nieuwe dingen in bed die je nog nooit gedaan hebt Kreeft & laat je gaan! Je seksrelatie krijgt een nieuwe dimensie.

Leeuw (23 juli - 23 augustus):

Positieve uitstraling komt goed over. Uitgaan en veel nieuwe mensen ontmoeten. Je seksleven gaat een versnelling hoger. Maar pas met het uitgaan op dat je niet teveel nieuwe dingen probeer, qua drugs en drank, straks beland je in het verkeerde bed, namelijk het ziekenhuis bed. 33


Next time.. stiletto r

un

shockerende story

Mijn zelfmoordpoging mislukte..

Wat is kostbaar voor jou? Zoek het op de bodem van de zee..

t i b e g t s n u k n e e t e

m n e n e o Z

kijk naarFollow The Leader elke

Maandag om 20.30 op

34

BNN


35


www.facebook.com/followtheleaderbnn

nr. 2

â‚Ź2,25

@FTLliekedio

www.followtheleader.nl

36

Follow the Leader  

Magazine over het BNN-programma: 'Follow the Leader'