__MAIN_TEXT__

Page 1

1/2019

SIDAN 4

STORKÖKSPROFFSET FÖRLITAR SIG PÅ HUURRES KVALITET SIDAN 12

ALLT VANLIGARE MED MILJÖVÄNLIG KOLDIOXIDKYLNING SIDAN 20

GLÖM FÖREBYGGANDE UNDERHÅLL. NU KOMMER FÖRUTSÄGANDE UNDERHÅLL.


FLER ÄN 200 ST CO2 SYSTEM INSTALLERADE I SVERIGE Som ni kan läsa om i denna tidning installerade Huurre redan 2010 de första Huurre ECO CO2 systemen i Sverige. Vi är stolta över vår långa historia, sedan 1938 har vi levererat, installerat och servat kunder i Sverige med den senaste tekniken inom kyla och värme. Idag använder vi ofta våra Huurre ECO CO2 system samt styr- och övervakningssystemet Huurre iTOP i olika kombinationer för att lösa våra kunders behov. Vi har nu installerat mer än 200 st CO2 system i Sverige och är den ledande aktören inom detta område. Vår totala systemkunskap över hur ett kylsystem med värmeåtervinning och automatisering skall fungera i en anläggning är en stark kombination och en garant för att våra kunder ska erhålla låga driftskostnader. Vi har egen konstruktion, design, tillverkning, installation, igångkörning och service vilket ger oss stora kunskaper, som vi kan applicera åt våra kunder. Via vår driftcentral övervakar vi kundernas anläggningar och kan erbjuda kostnadseffektiv service av anläggningarna. Varför åka ut på service, när man kan övervaka och styra på distans? Vi ser att utvecklingen av CO2 system med automation nu går mot storkökskyla, likväl som isbanor, kyl- och fryslager och större värmepumpar. Vi har redan ett antal exempel i drift och fler kommer. Ett fantastiskt projekt är vår leverans till ICA Maxi Stenhagen i Uppsala, här sköter vi butikens frys och kyl, men även resten av fastighetens värme och kyla, total 20.000 m2 byggnad. Lösningen här blev bergvärme med borrhål för säsongslagring av värme. Resultatet är att nu är fjärrvärmen bortkopplad. Även här är det låga driftskostnader som är ledmotivet, dvs Value Added Refrigeration!

1/2019

2

HUURRE TODAY 1/2019

Inom service är vi i full gång på att ta nästa kliv med nya stödsystem för våra kunder, vilket gör att vi framöver kommer att kunna jobba ännu bättre tillsammans med ett bra stöd för att utveckla oss både oss och våra kunder. Stefan Sjölin VD, Huurre Sverige

Utgivare Huurre Taivaltie 5, 01610 Vantaa Tel. +358 20 5555 11

Redaktionen Irina Brax Tel. +358 40 8411 470 irina.brax@huurre.com


1/2019 4–7 STORKÖKSLEVERANTÖREN DIETAS FRAMGÅNGSRECEPT

PIZZAKEDJAN KOTIPIZZA ANVÄNDER PORKKA-SKÅP

8–10 HUURRE iTOP ÖVERVAKAR, MÄTER OCH RAPPORTERAR I BABA FOODS KYLRUM 11

CEO CORNER

12–13 HUURRE ECO MAXI KYLER NER ICA:S CENTRALLAGER I VÄSTERÅS

14–15 FRAMTIDENS KYLSYSTEM INSTALLERADES I ISHALLARNA I GÄVLE 15

HUURRE UTLOVAR ÄNNU ENERGIEFFEKTIVARE LÖSNINGAR

16–18 BÄR FRÅN DEN NORDISKA VILDMARKEN FRYSES IN EFFEKTIVT OCH EKOLOGISKT 19

ICA SUPERMARKET GÅR ÖVER TILL DEN NYA GENERATIONENS KÖLDMEDIUM

20–22 SMART UNDERHÅLL AV KYLANLÄGGNINGAR SÄNKER LIVSCYKELKOSTNADERNA 23

KLIMATMÅLEN STYR MOT NYA KÖLDMEDIUM DEN NÄRMASTE FRAMTIDEN

3


ETT FJÄRDEDELS SEKEL I STORKÖK Dieta är en av Finlands ledande totalleverantörer av storkök och grundades i september 1993. I början var företaget en tre man stark grytfabrik. I dag har Dieta 90 anställda i Finland och har också verksamhet i Sverige, Estland och Ryssland. Huurres lösningar för storkök, Porkka, har bidragit till Dietas framgångar i över 20 år.

4

HUURRE TODAY 1/2019


När jag såg utrustningen för första gången blev jag överraskad!

5


Ett av Dietas främsta mål är att hjälpa sina kunder lyckas med hjälp av skräddarsydda kärl-, tillbehörs-, anläggnings- och tjänstelösningar. Dieta genomför årligen över 100 storköksprojekt i kaféer, restauranger, varuhus/restaurangkedjor, sjukhus, skolor och servicehus.

MOT FRAMGÅNG UNDER PAROLLEN FOOD BRINGS US TOGETHER Yrkesskicklighet, äkta passion för mat och rätt produktlösningar är Dietas recept på hur man erövrar marknaden. Storköksexperten vill samarbeta med sina kunder och hitta långsiktiga lösningar som passar deras affärsidé och verksamhet. – Vi är intresserade av våra partners framgång även efter att affären avslutats. Vi vill samarbeta från planering till inköp och underhåll så att våra partner i sin tur kan charma sina kunder, berättar Maarit Alatalo, marknadschef för Dieta. Dieta har helt klart hittat de rätta ingredienserna till framgång. Företaget har fått den finska tidningen Kauppalehtis certifikat ”Årets framgångsrika företag” flera år i rad. 2017 var Dieta återigen ett av de finska företagen som uppfyllde kraven i certifikatet. 6

HUURRE TODAY 1/2019

Dieta firade 25-års jubileum detta år


KOTIPIZZA FÖRLITAR SIG PÅ BEPRÖVAD PORKKA-KVALITET En av slutkunderna som Dieta levererar Porkkastorkökslösningar till är Nordens största pizzakedja Kotipizza. Kotipizza är ett av Finlands mest kända restaurangmärken med cirka 260 restauranger. I september anordnade Huurre en utbildning åt Kotipizzas försäljningschefer på Porkka Innovation Center i Lahtis. Under utbildningen gick man bl.a. igenom Porkkas produktnyheter, de nya energieffektivitetsoch köldmediekraven samt underhållsfrågor. Kotipizzas försäljningschefer från olika regioner i Finland fick stifta bekantskap med Porkkas ständigt förnyade produktsortiment, som testas i Porkka produktutvecklingslaboratoriet under praktiska förhållanden. Porkkas professionella utrustning gjorde intryck på försäljningscheferna. – När jag såg utrustningen för första gången blev jag överraskad! Den går inte att jämföra med något annat, konstaterar en försäljningschef. Enligt försäljningscheferna är franchisetagarna också nöjda med hur säker och enkel att rengöra Huurres Porkka-utrustning är. Enkla

underhållsåtgärder, som att byta tätningar, lyckas till och med utan verktyg. Utrustningen levereras installerad på plats och Huurres underhållsavdelning ansvarar för garantiunderhållet tillsammans med Dietas experter. Under utbildningen gick man också igenom de nya köldmedie- och energieffektivitetskraven. Miljövänlighet är viktigt för Kotipizza och företaget var det första i restaurangbranschen som förbinder sig att följa principerna för hållbar utveckling. All Porkka-utrustning är försedda med energieffektivitetsmärkning. Utrustningen är mycket energieffektiv och tillverkas av hållbara, miljövänliga och återvinningsbara material.

PÅLITLIGA INHEMSKA AKTÖRER I SAMARBETE FÖR KUNDENS BÄSTA Dietas och Huurres vägar korsades redan i ett tidigt skede. Slutkunderna värdesätter Porkka-produkternas inhemska ursprung, höga kvalitet och energieffektivitet. – Vi har en lång gemensam historia och ett bra samarbete, oavsett om det handlar om produktkunskap, försäljning eller underhåll, konstaterar Sinikka Ojantakanen, produktchef på Dieta och ansvarig för bl.a. kyl- och frysskåpen och kylrummen. – Vi hittar alltid rätt produktkoncept för alla våra kunder i Porkkas breda sortiment. Huurre är alltid redo att ta fram de bästa lösningarna för kunderna, fortsätter Nina Hölttä, produktchef på Dieta och ansvarig för bl.a. bänkar och diskar. Det är ingen slump att Dietas och Huurres värden har mycket gemensamt. Båda storköksexperter är djärva föregångare och vill utveckla företagets tjänster, produkter och kunskaper. En genuin vilja att arbeta med respekt för miljön och i enlighet med lagar och rekommendationer är också en hjärtesak för båda.

Kotipizzas försäljningschefer och Dietas representanter fick titta närmare på bl.a. Porkkas liggande och stående kylanläggningar samt kylrumsnyheter. Porkkas produktutvecklingsavdelning berättade också om sin verksamhet.

7


FÄRSKA VEGETARISKA DELIKATESSER ÄR EN HEDERSSAK FÖR BABA FOODS Baba Foods är ett finskt Helsingforsbaserat familjeföretag som tillverkar handlagad vegetarisk mat som smälter i munnen. Babas delikatesser baseras på recept som familjeöverhuvudet Avi Hovav tog med sig från Mellanöstern för 40 år sedan. Årtionden av utveckling, de bästa råvarorna och absolut färskhet tryggar Babas unika smaker. Temperaturerna i Babas produktionsanläggning övervakas med Huurres iTop. 8

HUURRE TODAY 1/2019


Arbetet på familjeföretaget är entusiastiskt och positivt. På bilden ser vi från vänster försäljningschef Ronit Hovav, VD Tomer Hovav och familjeöverhuvudet Avi Hovav, som fortfarande deltar i produktutvecklingen och utbildningen av ny personal.

9


Avi Hovavis barn Ronit och Tomer Hovav grundade Baba Foods för fyra år sedan inspirerade av sin pappas goda mat. Man är i dag intresserade av exotiska smaker, och vegetarisk mat håller på att slå stort. – Finländarna har tagit till sig de vegetariska produkterna både till vardag och fest, säger Ronit Hovav, försäljningschef på Baba Foods. Baba Foods produkter finns i bl.a. K- och S-gruppernas butiker och på många restauranger och salladsbarer.

– Vi är barnsligt förtjusta i Huurres nya moderna teknologi och kollar läget minst varje morgon och kväll, skrattar Tomer Hovav.

”Vi vill fokusera på att utveckla våra produkter och vår verksamhet.”

Baba använder också terminalen Huurre Handheld så att de även kan mäta produkternas temperaturer i olika skeden av produktionen.

BABA FOODS HAND MADE IN HELSINKI

– Handheld är ett praktiskt hjälpmedel och alla våra anställda har fått lära sig använda den, berättar man på Baba.

Baba Foods produkter bjuder på smaker från östra Medelhavet och smakar hemlagat.

Förr skötte man även temperaturrapporteringen för hand på Baba.

– Vi gör bokstavligt talat allt för hand, från början till slut – vi limmar till och med etiketterna på burkarna, berättar Babas VD Tomer Hovav. De flesta råvarorna kommer direkt från leverantörerna och för Baba är bara det bästa gott nog. Baba Foods har funnits i samma lokaler i Kånala sedan starten. – Under fyra års tid har vi spridit ut oss allt mer på samma våningsplan, säger Ronit Hovav. Än så länge tillverkas Babas produkter av ett tio man starkt team, men i takt med framgångarna kommer det säkert att bli aktuellt med en expansion i något skede.

HUURRE iTOP ÖVERVAKAR, MÄTER OCH RAPPORTERAR Babas produkter innehåller minimalt med konserveringsmedel och tillsatser. Därför är det oerhört viktigt med en obruten kylkedja. Tidigare lade man mycket tid på att själva övervaka kylrummens och produkternas temperaturer på Baba Foods. – Vi ville fokusera på att utveckla produkterna och verksamheten, så den automatiska temperaturövervakningen är välkommen, säger Tomer Hovav. Sensorerna i Huurre iTOP mäter kylrummens temperaturer i Babas lokaler och vid en avvi-

Några av Babas populäraste produkter är falafelbollar och hummus i olika smaker. Tapenade och Baba ghanush har också lojala anhängare. Babaprodukternas förpackningar är tillverkade av växtbaserade och helt komposterbara material.

10

kelse skickas automatiskt ett larm till företaget via e-post.

HUURRE TODAY 1/2019

– Nu hittar vi enkelt de nödvändiga rapporterna på Babas egen Huurre iTop-sida när en inspektör kommer på besök, säger Ronit Hovav. Efter att ha tillbringat en stund med det entusiastiska teamet på Baba Foods är det lätt att se att det här familjeföretaget kommer att växa och nå framgång även framöver. På Huurre är man glada över att få använda sina kunskaper och sin teknologi för att hjälpa Baba Foods göra sin affärsverksamhet säkrare och effektivare.


CEO CORNER

KÄRA LÄSARE, Huurre fortsätter sin snabba utveckling som ett ledande teknologi- och innovationsföretag inom sitt område. De klassiska gränserna mellan kyl- och värmeproduktionsteknologierna demonteras och den gröna Huurre ECO-CO2-tekniken växer snabbt bland miljömässigt proaktiva och låga livscykelkostnadsmedvetna industri-, detaljhandels- och andra professionella användare. Den snabbväxande kyl- och värmeproduktionsautomatiseringen, eller iTOP Conditions Automation, som vi på Huurre kallar den, styr den energibesparande ECO-utrustningen för att producera dynamiskt varierande temperaturer både för kyla och värme eller i en kombination av dem. Huurre iTOP kan också användas för att styra annan relaterad teknik i kundens lokaler, allt för att våra kunder skall nå lägre driftskostnader.

Under varumärkena Porkka och SkyCold utvecklar och säljer Huurre avancerade kylskåp, diskar och kylrum. Huurre är en känd ledande aktör för kompakta kylprodukter som är miljövänliga genom högsta energieffektivitet samt att produkterna har en hög kvalitet och hållbarhet. Vänligen ägna ett ögonblick för att bekanta dig med våra kunders berättelser om vad Huurre innovationer gör för dem i den här upplagan av vår internationella kundtidning. En version är tillgänglig på vår hemsida www.huurre.se. MED VÄNLIGA HÄLSNINGAR JT Bergqvist CEO, Huurre Group

Inventus BC/BF

• Det första EN17032 anpassad skåp • Ny generation av snabb nedkylning och infrysning • SMH kontrollerad – exakt, snabbt och säkert • Färdiga HACCP dokumenter • Helt nytt storlek, BC/BF 7 • Också för CO2 (R744) central maskin

PORKKA | Tel. +4615634840 | Industrigatan 21, 61933 TROSA | porkka@porkka.se | https://porkka.se

Inventus_Mainos_SE_A5.indd 1

5.11.2018 11.5511


Kravet på snabb leverans löstes genom en containerlösning.

ETT KOMPLETT KYLSYSTEM FÖR ICA VÄSTERÅS SPRIDNINGSPUNKT ICAs centrallager på Hacksta i Västerås är en stor arbetsplats med en bra bit över 1.000 anställda. En viktig del av lagret är det som kallas Spridningspunkten, där varor kommer in och körs ut dygnet runt. Denna del är ca 2.000 m2 och det är helt avgörande att temperaturen håller +2 °C. Huurre har levererat kylanläggningen med 2 st Huurre ECO Maxi och givetvis används miljövänlig koldioxid CO2 som köldmedium.

12

HUURRE TODAY 1/2019


– Spridningspunkten byggdes 2011–2012 och kylanläggningen har fungerar bra hela tiden, säger projektledaren Johan Landenberg. Under åren har vi gjort en del förändringar i lokalerna och sortimentet förändras ju också över tid, så vi har även anpassat och byggt ut vårt kylsystem. Hela ICAs centrallager på Hacksta servar ca 1300 butiker i hela Sverige. Liksom på övriga lagret pågår verksamheten i Spridningspunkt Västerås dygnet runt, och varje dygn kommer det in hit ett tiotal långtradare med släp. 87 butiker i Mälardalsregionen får sina varor från ICA Västerås Spridningspunkt vilket innebär att det också går ut 20–30 leveranser varje dygn. Det är trafik hela tiden på lagret.

ALL TEMPERATUR LOGGAS Spridningspunkten har en takhöjd på ca 3 meter, och där ska det vara +2 °C. Det finns även ett mindre mellanlager där takhöjden är 8 meter och temperaturen ska hålla +6 °C. För att varor som frukt och grönt ska hålla sig fräscha är rätt temperatur avgörande. All temperatur loggas utifrån de krav man har för att hålla livsmedelskraven. Huurres styrsystem gör att man kan hålla rätt temperatur överallt hela tiden. I somras var det ovanligt varmt och då fick aggregaten verkligen gå varma för att hålla kylkedjan. Även om systemet är energisnålt går det åt mycket effekt när yttertemperaturen är hög längre perioder. – Vid portarna blåste vi ut minusgrader för att hålla rätt temperatur i hela lagret, berättar Magnus Watter, processansvarig gruppchef. Så systemet sattes verkligen på prov, men det fungerade bra. Vi räknar med att Huurres kylsystem ska hålla länge än, och jag tycker att det underhålls bra hela tiden. Slitdelar byts ut och det hålls fräscht, det känns bra. Systemet har givetvis automatisk avfrostning men vi sköter själva en liten del av underhållet då vi kontinuerligt tömmer avfrostningskanalerna.

LEVERANS: • 2 st Huurre Eco Maxi • 1 st Huurre iTOP • Styr- och övervakning sker 24/7 via Huurre DC

13


SMARTA KYLSYSTEM FÖR ISHALLAR I GÄVLE Det kommunalägda fastighetsbolaget Gavlefastigheter äger och förvaltar kommunens verksamhetslokaler. I Gävle är ishockey och ishallar och isbanor stort och Huurre har genom totalentreprenad levererat miljövänlig kyla till Testebo ishall, Valbo ishall och nu också Hedesunda isbana.

Testebo ligger en bit norr om centrala Gävle och här har bland annat klubben Strömsbro sin verksamhet. Ishallen i Testebo hade en gammal kylmaskin, och när ishallen skulle renoveras och byggas ihop med en ny idrottshall gick kylentreprenaden till Huurre. Jaana Kokko är projektledare på Gavlefastigheter: – Vi har fått ett jättebra system som har mer än halverat våra energikostnader, säger Jaana Kokko. Vi kyler ishallen och en bredvidliggande curlingbana, och överskottsvärmen från kylmaskinerna används till att värma upp idrottshallen, det fungerar perfekt.

den värme som bildas av kylmaskinen till att värma upp själva hallen. Planer finns också att värma Valbo simhalls badvatten med Huurres system. – Vi installerade den nya anläggningen förra sommaren och har haft lite inkörningsproblem vilket gjort att vi inte fått samma anmärkningsvärda besparing i Valbo som i Testebo, berättar Jaana Kokko. Men vi räknar med att det ska bli riktigt bra här också.

”Vi har sänkt våra energikostnader med mer än hälften.”

BÅDE KYLA OCH VÄRME Även ishallen i Valbo har fått en ny kylmaskin med CO2 från Huurre. Också här använder man

14

HUURRE TODAY 1/2019

isbanan ska maskinen till att börja med förvärma tappvattnet och själva kylmaskinrummet. Diskussioner pågår om att även denna utebana ska byggas in, och med den nya kylanläggningen från Huurre kan man ju få både kyla och värma i samma system.

I Hedesunda har Gavlefastigheter en utomhusisbana och även här håller Huurre på att leverera en ny kylmaskin. Förutom att kyla själva

– Med Huurres ECO CO2 system kan vi få hela +70 °C i återvinning, och det är klart att vi ska använda den värmen på bästa sätt. Totalt sett är vi väldigt nöjda med Huurres leveranser, resultaten har varit över förväntan. Det är ganska komplicerat men väldigt smart att vi kan få ut och använda både värme och kyla i samma system, så det är vi glada för.


HITTA DE EFFEKTIVASTE KYLOCH VÄRMELÖSNINGARNA MED HUURRES NYA VERKTYG Huurre erbjuder nu ännu bättre totalplanering med sitt verktyg Huurre EST (Huurre Energy Simulation Tool). Syftet med det nya energisimuleringsverktyget är att optimera planeringen och genomförandet av projekt och göra det ännu mer kostnadseffektivt. En av fördelarna med energisimulering är att man kan uppskatta de exakta investeringsoch livscykelkostnaderna redan i projektets startskede. Verktyget gör det lättare att hitta den mest energi- och kostnadseffektiva lösningen.

FÖRDELARNA MED TEKNIKEN ILLUSTRERAS PÅ MÅNADSBASIS Huurre inledde projektet med att utveckla ett energisimuleringsverktyg sommaren 2017. Projektet har nu nått den operativa fasen och en första version av verktyget har presenterats. Huurre Energy Simulation Tool 1.0 (Huurre EST 1.0) möjliggör exakt simulering av energiförbrukningen och värmeproduktionen hos kylsystem och dimensionering av systemen. Verktyget kan även simulera värme- och kylbehovet i byggnader. På så sätt kan man presentera fördelarna med den nya teknologin för kunden på månadsbasis så att de kan välja bästa möjliga lösning. – Den första versionen av verktyget kan simulera energiförbrukningen hos kylsystem i kyl- och frysrum och ishallar, samtidigt som det dimensionerar förångarens och kylenhetens kylningskapacitet, säger Juha Koikkalainen, som utvecklade Huurre EST. Den första versionen kan också simulera energi-

förbrukningen hos värmepumpar och dimensionera dem. – Vi har utgått från kundernas önskemål och även tagit fram en energiförbruknings- och livcykelkostnadsjämförelse mellan olika köldmediesystem, fortsätter han.

VERKTYGET KLARAR ÄVEN FASTIGHETSTEKNISKA ENERGIMÄTNINGAR Det nya energisimuleringsverktyget har testats inom företaget under 2018 med goda resultat. Målet är att utöka användningen av verktyget som en del av Huurres energikonsultationstjänster. Huurres energisimulering begränsas inte enbart till kyltekniska system, utan kan även simulera en byggnads totala energiförbrukning. I fortsättningen kommer Huurre att kunna erbjuda sina kunder mervärde även i andra fastighetstekniska energirelaterade frågor. FRÅGA OSS OM HUURRES ENERGISIMULERINGSTJÄNSTER: Juha Koikkalainen Junior Technical Sales Support tfn +358 504 622 487 juha.koikkalainen@huurre.com

15


16

HUURRE TODAY 1/2019


ARCTIC INTERNATIONAL FRYSER IN NORDISKA NATURPRODUKTER EKOLOGISKT Mitt i hjärtat av de äkta lappländska fjällen, bland Kajanalands myrar och norra Karelens berg ligger Arctic International, som specialiserar sig på att frysa in finska bär, svampar och frukter. Företaget har upptäckt att de rena nordiska produkterna döljer en enastående kraft och utvecklar sin verksamhet kontinuerligt. Sommaren 2018 byggde företaget ut sin produktionsanläggning, och kylspecialisten Huurre ansvarar för kylrummen och -systemen i den nya utbyggnaden.

17


2008 grundade Janne Naapanki Arctic International Oy med affärsidén att plocka, sälja och förmedla bär från skogen. I dag är Arctic International ett växande livsmedelsföretag som förädlar finska bär, svampar och frukter för dagligvaruhandeln och som industriråvara. Arctics eget märke heter Marjex, och företagets produkter säljs även i frysdiskarna under butikernas eget märke. Arctic har produktion i Sotkamo, Kuopio och Tusby. Enligt Janne Naapanki går 30–40 procent av företagets produkter i dag på export.

PÅ NATURENS OCH MILJÖNS VILLKOR Ett av Arctic Internationals viktigaste värden är att respektera naturen och ta hand om miljön. Bär, svampar och frukter är den bästa supermaten som den finska naturen har att erbjuda, och Arctic vill se till att verksamheten belastar miljön så lite som möjligt. Den nya utbyggnaden i Sotkamo har ett mycket litet koldioxidavtryck eftersom alla funktioner, från rensning till förpackning och frysning, finns under samma tak. Arctic International valde energieffektivt, naturligt CO2 som köldmedium i den nya utbyggnadens kylsystem.

Arctic Internationals VD Janne Naapanki förlitar sig på Huurres patenterade energieffektiva och miljövänliga CO2-teknologi vid kylning.

18

HUURRE TODAY 1/2019

– När vi planerade utbyggnaden började vi med att leta efter en så miljövänlig lösning som möjligt, säger Janne Naapanki. – Experterna övertygade oss om koldioxidets ekologiska aspekt och andra goda egenskaper, fortsätter han.

va logistik ser till att bären snabbt kommer till frysanläggningen. För att frysa produkterna konstruerade Huurre skräddarsydda och måttexakta frystunnlar och fryslager till den nya produktionsanläggningen i Sotkamo. När det gäller kylning förlitar sig Arctic på inhemska Huurres drygt tioåriga erfarenhet av installation av hundratals koldioxidsystem. Huurres iTOP-automation styr kylsystemet och tryggar en störningsfri drift samt rätt temperatur för produkterna.

”Vår första uppgift är att hitta den mest miljövänliga lösningen.”

Huurres miljövänliga och energieffektiva kylsystem ECO CO2 sköter den nya utbyggnadens kylningen och deras patenterade teknologi hjälper Arctic göra stora besparingar i energiförbrukningen jämfört med vanliga koldioxidsystem. Med Huurres automationssystem iTOP sparar de ännu mer.

STARKT INHEMSKT SAMARBETE OCH GARANTERAD KVALITET Färska produkter av hög kvalitet är ett absolut måste för livsmedelsföretaget. Företagets egen plockorganisation tryggar tillgången till produkter och god kvalitet. Arctics plockare kommer i första hand från Thailand och får en ordentlig introduktion innan de kommer till Finland. Systerbolagets transportutrustning och effekti-

Samarbetet mellan de två erfarna företagen har gått utmärkt. – Huurre har skött sig exemplariskt, och vi kommer säkert att fortsätta våra gemensamma utvecklingsprojekt i även i fortsättningen, säger Janne Naapanki. Konkurrensen är hård och Arctic International är redo att svara på den växande efterfrågan genom att investera och förädla verksamheten ytterligare.


”VÅRT SYSTEM ÄR HELT RÄTT” ICA-handlaren Marcus Karlsson på ICA Supermarket Ahllöfstorget i Arboga tycker att Huurre ECO systemet med koldioxid CO2 som köldmedium fungerar väldigt bra. – Vi har haft systemet sedan 2010 när butiken byggdes och jag måste säga att vi haft väldigt lite problem. Det var ju ett helt nytt system då, och man var lite orolig för att det skulle kunna bli inkörningsproblem. Men det har inte varit någonting egentligen. En gång läckte en koppling, men det åtgärdade Huurre snabbt. Kylaggregat är kanske inte det första som en handlare tänker på varje dag, det är mer något som bara ska fungera, så enkelt och problemfritt som möjligt. Att Huurre ECO systemet med CO2 som köldmedium dessutom är bra för både miljön och ekonomin gör inte saken sämre:

ger oss låga elkostnader vilket jag naturligtvis uppskattar. Att det även är miljövänligt känns också bra, vår butik ska inte vara en miljöbov

utan i stället vara grön och bidra till vår miljö på ett positivt sätt. Så det uppskattar jag också.

ICA SUPERMARKET AHLLÖFSTORGET ARBOGA: • Huurre ECO Midi • Energiförbrukning ca 319 MW/år. Kan jämföras med normalförbrukning för ICA Supermarket på 450–550 MW/år – dvs en besparing på ca 36 % • Installation 2010 • Förebyggande underhållsservice 2 ggr/år • Värmeåtervinning: I fastigheten finns även en separat Huurre ECO Värmepump som förser hela fastigheten med värme.

– Jag ser som sagt bara positivt på Huurre ECO, fortsätter Marcus. Det är driftsäkert och 19


KYLBRANSCHEN GÅR OCKSÅ MOT INTELLIGENTARE UNDERHÅLL Liksom alla andra investeringsvaror måste även anläggningar och totalsystem avsedda för kyl- och värmeproduktion underhållas och repareras. Olika EU-förordningar ålägger dessutom en s.k. minimiskyldighet att inspektera kylsystemen. Om det räcker för att uppnå ett tillräckligt anläggningsutnyttjande, om man uppfyller sina lagstadgade skyldigheter och om underhållskostnaderna ligger på en dräglig nivå, behöver man då ändra på eller utveckla de beprövade modellerna?

20

HUURRE TODAY 1/2019


21


Kylanläggningarna underhålls i förebyggande syfte baserat på tillverkarens, serviceföretagets eller kundens arbetsinnehåll. Underhållet utförs normalt sett på våren och hösten beroende på vad anläggningen ska användas till och på verksamhetsmiljön. Mellan underhållen repareras systemen reaktivt då de går sönder, antingen via fjärreparation eller på plats. Om man tittar på andra branscher som t.ex. processindustrin eller andra tekniska investeringsvaror såsom skogsmaskiner kan man konstatera att de har utvecklat sina service- och underhållskoncept mycket snabbare och kommit mycket längre än kylbranschen. Vi kan även titta på mycket mindre system och maskiner som t.ex. svetsmaskiner, truckar, elmotorer och få samma resultat. De har lagt till intelligens i anläggningarna och systemen, vilket i sin tur möjliggör ett förutsägande och behovsbaserat underhåll.

FÖRUTSÄGANDE UNDERHÅLL BYGGER PÅ FAKTISKA BEHOV Förutsägande underhåll (=Predictive Maintenance) är alltså inte samma sak som förebyggande underhåll, vilket används inom kyl22

HUURRE TODAY 1/2019

branschen. Förebyggande underhåll bygger på ett i förhand avtalat och kalenderbundet underhåll, medan förutsägande underhåll baseras på anläggningens faktiska skick och underhållsbehov. Förutsägande underhåll innefattar även indikering och reparation av begynnande fel innan felet uppstår.

scher. Erfarenheterna är uppmuntrande. I bästa fall har man kraftigt kunnat minska de direkta och indirekta kostnaderna från akuta fel, förbättra anläggningarnas driftsäkerhet och samtidigt förlänga deras livslängd. Underhållet fungerar dessutom systematiskt och orsakar färre störningar i själva affärsverksamheten.

Förutsägande underhåll kräver stora mängder data om anläggningens eller systemets funktion, förutsägande analyser och maskininlärning för att fungera. Intelligenta algoritmer kan hitta överensstämmelser och sannolikheter i stora datamängder och på så sätt förutse framtida händelser. För kylanläggningar skulle det kunna innebära att systemet upptäcker en begynnande nedisning av förångaren innan ett temperaturlarm ges eller att det hittar ett eventuellt fel på fläktmotorn eller ett litet punktläckage av köldmedium flera veckor innan något köldmedielarm ges.

Är det då dags att se över de traditionella modellerna även inom kylbranschen? Ja, eftersom livscykelkostnadsbesparingarna är så stora. De traditionella underhållsmodellerna kommer att förändras även inom kylbranschen. Frågan är bara när den stora brytningen kommer att ske. Förändringen kommer att drivas av innovativa teknologiföretag som Huurre och framför allt av kunderna, dvs. kyl- och värmesystemens ägare och användare.

LIVSCYKELKOSTNADSBESPARINGARNA GENOM INTELLIGENTA SERVICETJÄNSTER

FRÅGA OSS OM HUURRES INTELLIGENTA SERVICE- OCH UNDERHÅLLSTJÄNSTER!

Förutsägande underhåll är inte bara en teori, utan tillämpas framgångsrikt i många bran-


KÖLDMEDIEBEGRÄNSNINGARNA TRÄDER I KRAFT – ÄR DU REDO? EU:s F-gasförordning syftar till att minska de skadliga effekterna av köldmedier i enlighet med FN:s klimatmål. Målet är att stegvis styra kylindustrin mot alternativ som är mindre skadliga för miljön. Det innebär att system som använder köldmedier med högt GWP (Global Warming Potential) -värde måste bytas ut de närmaste åren. Kylföreningen i Finland rf uppmanar alla som äger en kylanläggning att snabbt göra upp en plan för att byta ut sin anläggning. Effekterna av F-gasförordningen syns redan nu: priserna på köldmedier har fortsatt stiga snabbt i mer än ett år. Enligt förordningens kvotsystem ska man börja med att minska användningen och tillverkningen av köldmedier med högt GWP-värde. Det syntes i form av en tiodubbling av priset på det vanliga köldmediet R404A på 1,5 år. Priset på andra köldmedier har också ökat kraftigt.

ATT SKJUTA UPP BESLUTET ÄR DYRT, FARLIGT OCH SKADLIGT FÖR MILJÖN Alla har däremot inte vaknat upp till F-gasförordningens krav på förnyelse. Förutom att priset på köldmedier ökar kan också själva ändringsarbetet bli dyrt. – Om alla lämnar det till sista minuten kan det i värsta fall leda till att det inte finns några anläggningar kvar eller personer som kan göra arbetet, åtminstone inte till rimligt pris, varnar Mika Kapanen, VD för Kylföreningen i Finland rf. Om man skjuter upp det till sista stund ökar också risken att den gamla anläggningen går sönder och köldmedium läcker ut. Köldmedieläckage är inte bara riskfyllt och skadlig för miljön, utan också en ekonomisk förlust. – Till exempel i Finland finns det uppskattningsvis 724 000 kilo R404A bara i butiker. Ett läckage på t.ex. fem procent per år innebär cirka 36 000 kilo köldmedium, vilket i dagens pris räknat är cirka fem miljoner euro, konstaterar Kylföreningen i Finland rf.

PERCENT

Om anläggningen går sönder är det inte säkert att det går att välja den bästa lösningen. Anlägg-

ningen måste repareras snabbt och man har inte tid att fundera på om man ska förnya systemet. – Genom att ha en välplanerad och väl genomtänkt verksamhet ser man till att man har möjlighet att investera och kan också göra val som är hållbara på lång sikt, säger Kapanen.

MED ENERGIEFFEKTIVA KYLANLÄGGNINGAR MOT EN UTSLÄPPSFRI VÄRLD Enligt den senaste kartläggningen från FN:s klimatpanel IPCC måste vi se till att den globala uppvärmningen stannar på 1,5 grad. För att nå det målet måste de globala nettoutsläppen minska kraftigt redan 2020. – De kommande åren blir troligen den viktigaste perioden i hela mänsklighetens historia, säger IPCC i ett meddelande. När det gäller kylanläggningar är det mycket viktigt på lång sikt att bygga anläggningar med hög verkningsgrad. Omkring 80–90 procent av anläggningens totala växthusgasbelastning kommer från energiförbrukningen. – Planeringen, justeringen och underhållet av anläggningen har också stor effekt på energiförbrukningen och därigenom på utsläppen av växthusgaser, påminner Kapanen.

NATURLIGT ÄR EN KONKURRENSFÖRDEL I KÖLDMEDIER Många inom den kemiska industrin har försökt uppfylla köldmediebegränsningarna i F-gasförordningen genom att utveckla syntetiska köld-

1300

R404A (GWP 3922)

1100

R410A (GWP 2088)

900

R407C (GWP 1774)

700

R134A (GWP 1430)

500 300 100 20

14

Q4

/2

Kylföreningen i Finland rf:s VD Mika Kapanen rekommenderar köldmedier med lågt GWPvärde, vilket naturliga köldmedier är ett utmärkt exempel på.

Q1 Q2 Q6 Q4 Q1 Q2 Q3 Q4 Q1 Q2 / / / / / / / / / / 01 201 201 201 201 201 201 201 201 201 201 6 6 5 6 6 7 7 7 7 8 8

Prixindexet för kölmedier, inte i euro

medier. Mika Kapanen, som själv är utbildad kemist, konstaterar att den kemiska industrin inte kommer att uppfinna något nytt mirakelköldmedium. Därför måste man se naturliga köldmedier som något att räkna med även på lång sikt. När man granskar köldmedier är det viktigt att titta på deras GWP-värde, men också på om de är giftiga eller lättantändliga. Tittar man på dessa kriterier är koldioxid fortfarande det bästa tillgängliga köldmediet. Koldioxid är ett långvarigt, giftfritt, obrännbart, säkert och ekonomiskt val för alla anläggningar utom de allra minsta.

FÖRBERED DIG I TID MED HJÄLP AV EXPERTER! Huurre är föregångare inom miljövänliga och energieffektiva CO2-lösningar. Vi har levererat hundratals CO2 -enheter och är den absolut säkraste leverantören av kylsystem. Kontakta våra experter, så går vi igenom vilka förändringar ni behöver göra i era köldmedier. Tillsammans hittar vi den bästa lösningen för alla anläggningar! www.huurre.se

23


Profile for Briiffi Oy

Huurre Today 1/2019 (sv)  

Huurre Today 1/2019 (sv)  

Profile for briiffi