Page 1

KESÄ/2017

SIVU 4

KYLMÄÄ LUONNON EHDOILLA SIVU 10

KESKON PÄÄVARASTON ENERGIATEHOKKUUS UUDELLE TASOLLE SIVU 16

HUURTEEN PORKKA-KYLMÄLAITTEET KARIBIAN RISTEILIJÄLLÄ


KEHITYS NÄKYY NYT MYÖS LEHDESSÄMME Hyvä Huurteen asiakas ja yhteistyökumppani! Pidät kädessäsi Huurteen uudistunutta asiakaslehteä. Jokavuotisen asiakaskyselymme mukaan meidän tulisi kommunikoida aktiivisemmin teknologiaratkaisuistamme. Päätös julkaista asiakaslehteä on osa sitä työtä, jolla pyrimme kehittämään toimintaamme asiakkaidemme toiveiden mukaiseksi ja näkymään enemmän. Kyselystä kävi ilmi myös, että asiakkaillemme ovat enenevässä määrin tärkeitä ekologisuus ja elinkaarikustannukset pelkän ostohinnan asemasta. Useat asiakkaamme ovat sitoutuneita energiatehokkuussopimuksiin ja kiinnostuneita valvomaan, miten säästötoimenpiteet toteutuvat käytännössä. Strategiansa mukaisesti Huurre haluaa olla johtava asiakaslisäarvoa tuottavan jäähdytysteknologian ja siihen liittyvien palvelujen toimittaja. Suuri osa asiakkaistamme näkeekin meidät edistyksellisenä jäähdytysalan toimijana ja alan johtavana teknologiayrityksenä. Olemme ylpeitä tästä tuloksesta, ja tulemme jatkossa lisäämään edelleen tuotekehityspanos-

KESÄ/2017

2

HUURRE TODAY KESÄ/2017

tuksiamme. Tässä lehdessä esittelemme asiakkaitamme erilaisissa toimintaympäristöissä, joissa energiatehokkuus, ympäristöystävällisyys ja kokonaisuuden ohjaus on varmistettu Huurteen uusimmalla teknologialla. Huurteen tarjontaan kuuluvat Huurre iTOP -jäähdytysautomaation ohjaamat jäähdytysjärjestelmät lämmöntalteenottoineen sekä erilaiset kylmähuone- ja ilmastoinnin jäähdytysratkaisut. Tarjoamme myös vahvan Porkka-brändimme laitteita elintarvikkeiden kylmä- ja pakastesäilytykseen. Katso lisää Porkka-tarjonnastamme juuri uusituilta nettisivuiltamme www.porkka.fi. Haluan toivottaa kaikille Huurteen asiakkaille lämmintä kesää! Toivottavasti viihdyt lehtemme parissa ja löydät siitä jotakin hyödyllistä ja kiinnostavaa. Ilpo Mäkelä Head of Maintenance Services & Refrigeration Systems Huurre Refrigeration Solutions -liiketoimintadivisioona

Julkaisija Huurre Taivaltie 5, 01610 Vantaa Puh. 020 5555 11

Päätoimittaja Irina Brax Puh. 040 8411 470 irina.brax@huurre.com


KESÄ/2017 4-5 WURSTI TÄHTÄÄ ENERGIATEHOKKUUTEEN KAIKESSA TOIMINNASSAAN 6-7

UUDET PORKKA-LÄÄKEJÄÄKAAPIT ENTISTÄ KEHITTYNEEMPIÄ

7

PATENTOITU HUURRE ENJECTOR JÄÄHDYTYSYKSIKÖIDEN ENERGIATEHOKKUUDEN EDELLÄKÄVIJÄNÄ

8-9 TUOREET SIIPIRAVINTOLOITSIJAT INNOSTUIVAT PORKKA- KYLMÄRATKAISUISTA 9

UUSI MITTATILAUSKYLMÄHUONE PORKKA UNIVERSAL TAIPUU MONEKSI

10-11 HUURRE NOSTI KESKON LOGISTIIKKAKESKUKSEN ENERGIATEHOKKUUTTA 12-13 HUURRE HAJUKOIRIEN APUNA SYÖVÄN TUNNISTAMISESSA 14-15 TYÖTÄ YMPÄRISTÖ, LAATU JA ASIAKAS EDELLÄ 16

PORKKA-KYLMÄHUONEITA RISTEILEE KARIBIALLA

17

YRITYKSILLÄ PÄÄROOLI ENERGIAN SÄÄSTÄMISESSÄ

18

PITKÄAIKAINEN KUMPPANI TEBOIL ARVOSTAA KOKONAISUUKSIEN HALLINTAA

18-19 KAIKKI ENERGIA KÄYTTÖÖN – 8 KYLMÄHUOLLON VINKKIÄ 19

ST1:N JA HUURTEEN ONNISTUNUT YHTEISTYÖ SAI JATKOA

3


KYLMÄÄ LUONNON EHDOILLA Järvenpään Puurtajankadulla valmistetaan laadukkaita lihatuotteita jo kolmannessa polvessa. Perheyritys Wursti perustettiin vuonna 1986 tuhannen neliön tiloihin. Tänä päivänä yrityksellä on käytössään modernit 6000 neliön tuotantotilat ja 120 työntekijää. Wurstin kylmäketjun luonnonmukaisuudesta ja energiatehokkuudesta vastaa pitkäaikainen yhteistyökumppani Huurre.

Wurstin toimitusjohtajan Jari Saarelan mukaan Huurteen järjestelmien etuina ovat toimivuus, energiansäästöt ja ennen kaikkea luonnonmukaisuus.

4

HUURRE TODAY KESÄ/2017


Wurstin toimitusjohtaja Jari Saarelan mukaan liha-alalla menestyäkseen on panostettava moderniin teknologiaan, hygieniaan ja laatuun. ”Wursti Oy:n toimintaa, tuotteita ja nykyaikaisia tuotantotiloja kehitetään jatkuvasti. Haluamme olla edelläkävijöitä niin tuoteturvallisuuden varmistavassa uusimmassa huipputeknologiassa, ympäristöystävällisissä ratkaisuissa kuin valvontajärjestelmissäkin”, hän toteaa.

HUURRE iTOP VALVOO, RAPORTOI JA OPTIMOI ENERGIANKULUTUKSEN Wurstilla on laadunvarmistuksessa apunaan Huurteen iTOP-jäähdytysautomaatio. Saarela toteaa, että aikaisemmat järjestelmät ovat olleet hankalia käyttää. ”Huurre iTOP on erittäin kätevä apuväline, ja se todellakin toimii”, Saarela jatkaa. Wurstilla kaikki pystyvät seuraamaan iTOPin avulla lämpötiloja, onpa uuneihinkin asennettu iTOP-seuranta. ”Lisäksi iTOP-keskus valvoo lämpötiloja etänä, olemme monta kertaa välttäneet huoltomiehen paikallekutsumisen heidän vinkkiensä avulla”, Saarela iloitsee.

”Huurre iTOP on erittäin kätevä apuväline, ja se todellakin toimii”

Saarelan mukaan liha-alan erityispiirteisiin kuuluu, että tuotteiden on oltava tunnilleen oikeassa paikassa tai kilpailija tuo korvaavat tuotteet tilalle. ”Arvostamme Huurteen järjestelmien toimintavarmuuden lisäksi sitä, että Huurteen kaverit ovat elintarvikelaitoksissa ennenkin toimineita ammattilaisia ja hommat on aina pystytty tekemään aikataulussa ja tehokkaasti tuotannon pyöriessä”, hän sanoo.

JÄÄHDYTYKSELLÄ VOI VAIKUTTAA LUONTOON, KUKKAROON JA HYGIENIAAN Wursti on sitoutunut tehostamaan energiankäyttöään ja näin torjumaan osaltaan ilmastonmuutosta. Yritys liittyi teollisuuden energiatehokkuussopimukseen jo vuonna 2008 ja on mukana myös uudella kaudella 2017-2025. ”Olemme jo vuosien ajan investoineet energiatehokkuuteen mm. tehostamalla sähkönkäyttöämme, vaihtamalla valaistuksen led-valoihin, uusimalla höyrystimiä ja vähentämällä päästöjä”, Jari Saarela sanoo. Tuoreimpana ekotekona Wursti on vaihtanut jo 60 % kylmälaitteistaan luonnonmukaisella hiilidioksidilla toimiviin Huurteen jäähdytysjärjestelmiin. ”Vaihdoimme Huurteen huoltoon jo 3-4 vuotta sitten ja kylmäjärjestelmät ovat sen jälkeen toimineet paremmin kuin ikinä!”, Saarela hehkuttaa. ”Huurre tekee aina mitä lupaa, siksi halusimme F-kaasuasetuksen tultua voimaan alkaa selvittää uusia vaihtoehtoja Huurteen asiantuntijoiden kanssa”, hän jatkaa. Wursti valitsi tehtaaseensa Huurteen ECO CO2 -jäähdytysjärjestelmän sen tuomien säästöjen sekä ympäristöystävälllisyyden vuoksi. Huurteen järjestelmään sisältyy lämmöntalteenotto, jota voidaan hyödyntää esim. tuotantotilojen pesuveden lämmityksessä. Pakkauskoneille asennettiin myös vedenjäähdytin, jonka avulla saavutetaan huomattavia säästöjä. ”Pystymme säästämään vähintään seitsemän prosenttia vesikustannuksissa, kun vedenjäähdyttimen avulla jäähdytysvesi ohjataan takaisin kiertoon”, Saarela hehkuttaa. Huurteen järjestelmät ovat myös helposti puhdistettavia eikä niihin kerry likaa, pölyä tai bakteerien kasvualustoja. Puhdistettavaa ja huollettavaa on myös vähemmän: laitteita on nyt aikaisemman kahdeksan sijasta vain viisi.

Lihateollisuuden ominaispiirre on hygienia-asioiden määräävyys työskentelyssä, työympäristön rakentamisessa ja ylläpidossa. Wurstilla hygienia- ja laatutasoa seurataan päivittäin. Wurstin omavalvontajärjestelmä on sertifioitu ja se täyttää FSSC 22000 -standardin vaatimukset. Wurstilta todetaan, että erilaisia tarkastuksia suoritetaan vuoden aikana yhteensä kuukauden päivät. ”Suurena apuna tässä on Huurteen iTOPista kätevästi saatavat raportit entisten paperipinojen sijaan”, naurahtaa Saarela. Huurre iTOP myös seuraa Wurstin energiankulutusta ja optimoi sen tarvittaessa. Huurteen myyntipäällikkö Kari Vesterinen toteaa tyytyväisenä, että Wurstin energiankulutus on tippunut jopa 50 % ensimmäisten viiden ja puolen kuukauden aikana, ja lisää säästöjä on odotettavissa!

TULEVAISUUS NÄYTTÄÄ VALOISALTA Jari Saarela toteaa, että investoinnit moderniin ympäristöystävälliseen huipputeknologiaan antavat pienelle Wurstille kilpailukykyä suurten kilpailijoidensa rinnalla. ”Olemme investoineet liikevaihtoomme nähden suuren summan Huurteen jäähdytysjärjestelmiin, mutta olen varma että sijoitus maksaa itsensä takaisin mm. säästöjen muodossa”, hän toteaa. Wursti aikoo tulevaisuudessakin luottaa jatkuvaan parantamiseen ja panostaa kylmäketjuun. Tänä vuonna suunnitelmissa on mm. tuloilman ja tuotantotilojen kuivatusprojekti, joka vaikuttaa suoraan hygieniaan ja energiankulutukseen. Myös pakastustunnelin rakentaminen sekä muutaman sadan neliön lisäkylmätilan ottaminen käyttöön ovat tavoitteena tänä vuonna. ”Olemme jo viidentoista vuoden ajan keränneet ympäristödataa”, toteaa Saarela. ”Luvut puhuvat selvää kieltä: olemme tehostaneet toimintaamme koko ajan”, hän lisää. Liha-alan edelläkävijä Wursti haluaa kantaa oman vastuunsa maapallostamme oman toimintansa kautta jatkossakin luottamalla Huurteen energiatehokkaisiin ja ympäristöystävällisiin järjestelmiin. 5


UUDET PORKKA-LÄÄKEJÄÄKAAPIT PARANTAVAT TUOTETURVALLISUUTTA Porkka ProMed -lääkejääkaappi on pitkän tuotekehityksen tulos. Sen suunnittelussa on otettu erityisesti huomioon lääkejääkaappien käyttäjien toivomukset ja toimialojen erikoisvaatimukset. Se tuo edeltäjäänsä verrattuna paljon uusia käyttöä helpottavia innovaatioita.

6

HUURRE TODAY KESÄ/2017


Huurteen Porkka ProMed on huippumoderni lääkejääkaappi, joka huipentuu täysin uudessa Porkka-säätimessä – tärkeimmät valvontatoiminnot on koottu käyttäjien toivomuksesta yhden painikkeen taakse sekä säätimen näytön kokoa on kasvatettu ja selkeytetty. Rakenneratkaisuissa on kiinnitetty erityistä huomiota mikrobien kasvun estämiseen.

valmistajien edellyttämässä säilytyslämpötilassa riippumatta kylmätekniikan ja normaalin käytön aiheuttamista poikkeamista. Ne on myös suunniteltu parantamaan käyttäjän työskentelyä. Sen helposti puhdistettavat rakenteet, jäätymisen estotoiminto, hälytys- ja lämpötila-päiväkirjat sekä automaattiset poikkeamaraportit ovat entistä helpommin käytettävissä.

Uusi selkeä käyttöliittymä, hiljaisempi käyttöääni ja ympäristöystävällinen HFC-vapaa kylmäaine (R600a) tekevät Porkka ProMed -sarjasta ylivertaisen alallaan. ProMed-sarjan lääkejääkaapit vastaavat myös jatkuvasti tiukentuvia energialainsäädännön normeja ja takaavat siis käyttäjälleen pitkäaikaisen ja luotettavan ratkaisun.

RUNKORAKENNE HILJENTÄÄ KÄYNTIÄÄNTÄ

LÄMPÖTILATARKKUUS TAKAA PAREMMAN TUOTETURVALLISUUDEN Huurteen Porkka ProMed -lääkejääkaapit on suunniteltu parantamaan tuoteturvallisuutta. Näin säilytettävät tuotteet ovat valvotusti lääke-

Uusi rakenne takaa nykyaikaisimman lääkejääkaappiratkaisun. Uusilla ratkaisuilla energiatehokkuutta, hiljaisuutta ja helppokäyttöisyyttä on parannettu entisestään. Rakenneratkaisuissa on kiinnitetty erityistä huomiota helppoon puh-

distamiseen. Porkka ProMed -lääkejääkaappeja on tarjolla kolmessa kokoluokassa, joiden ulkomitat vastaavat edeltäjänsä MC-sarjan mittoja

UUSI OHJAUSYKSIKKÖ LISÄÄ HELPPOKÄYTTÖISYYTTÄ Porkka-ohjausyksikkö valvoo puolestasi tuotteen lämpötilaa. Samalla se mahdollistaa kaapin sisäilman lämpötilan säätämisen haluttuun kylmimpään arvoon. Näin ollen kaapin sisäilman lämpötila pysyy lääkkeiden säilytykselle ihanteellisena ilman jäätymisriskiä. Omavalvonnan hälytysrajat voidaan asettaa siten, että laite hälyttää, mikäli sisäilma laskee rajan alapuolelle. Hälytysviive on niin lyhyt, että säilytettävän tuotteen lämpötila säilyy ennallaan.

LISÄTIETOJA: Tuotekehityspäällikkö Ari Kahrola, p. +358 40 7084 990, ari.kahrola@porkka.com Avainasiakaspäällikkö Tarmo Puukko, p. +358 40 5507 442, tarmo.puukko@porkka.com

HUURRE PATENTOI MAAILMAN HUIPPUTASON JÄÄHDYTYSTEKNOLOGIAA Huurteelle myönnettiin syyskuussa 2016 ensimmäisenä maailmassa edistykselliseen neste-enjektoriteknologiaan perustuva Eurooppa-tason patentti. Huurteen patentoimasta mullistavia energiasäästöjä tuottavasta hiilidioksidiratkaisusta käytetään nimeä Huurre Enjector. Huurre Enjectorin avulla pystytään parantamaan jäähdytysyksiköiden energiatehokkuutta jopa 15 %, millä on merkittävä vaikutus elinkaarikustannuksiin. Enjectoreita on toimitettu useisiin Huurteen Ruotsin ja Suomen asiakaskohteisiin. Kokemukset ja mitatut tulokset vahvistavat Enjectorin kiistattomat hyödyt. Tällä hetkellä Ruotsissa Enjectorin eduista hyötyvät muun muassa Täbyn ja Södertäljen ICA-mar-

ketit sekä Suomessa S-Market Sotkamo ja K-Kauppa Kanttarelli Kaustisilla. Huurteen tuotekehitystyön kautta Enjectorin toimintaperiaate pystytään valjastamaan kaikkiin CO2-tekniikkaan perustuviin (plussapuolen) jäähdytysyksiköihin maailmassa. Huurre Enjectorin yksinkertainen ja luotettava rakenne muun muassa pidentää kompressorin elinikää.

LISÄTIETOJA HUURRE ENJECTORISTA HUURTEELLA ANTAVAT: Kåre Lindroos / Head of Technology Unit, p. 040 5700 307 Ilpo Mäkelä / Head of Refrigeration Systems, p. 040 1597 570

7


Tuoreet ravintoloitsijat Elias Viljamaa (toinen vasemmalta) ja Janne Lautamäki (toinen oikealta) Huurteen Satu Saarialhon ja Samuli Juureksen vieraina.

HUURRE RATKAISI HELSINGIN SIIPIWEIKKOJEN TILANKÄYTÖN HAASTEET Alun perin vaasalaislähtöiset kaverukset Janne Lautamäki ja Elias Viljamaa istuvat hymyileväisinä Huurteen pääkonttorilla. Tuoreet ravintoloitsijat ovat avaamassa kesäkuussa ensimmäistä ravintolaansa Helsingin Mikonkadulle. Porkan UCR-kylmähuone teki ravintolan kylmäsäilytyksen helpoksi.

8

HUURRE TODAY KESÄ/2017


Kumppanukset etsivät pitkään sopivaa liikeideaa, kunnes saivat ajatuksen perustaa legendaarisen Tampereen Siipiweikkojen sisarravintolan Helsinkiin. ”Piipahdimme kesällä 2016 Tampereella käydessämme Siipiweikoilla syömässä ja siitä se ajatus lähti: tämä konsepti on saatava myös Helsinkiin”, Janne Lautamäki kertoo.

”Keskustelimme seinäjokelaisten ja Huurteen Juureksen Samulin kanssa eri mahdollisuuksista, Janne kertoo ja jatkaa: ”Yhteistyö oli sujuvaa alusta alkaen. Oli helppoa, kun Samuli kävi ottamassa huoneen mitat ja suositteli meille toimivaa ratkaisua. Seinäjoen PK-Myynnistä Teemu Pesonen suunnitteli meille sitten muut keittiön laitteet. Olimme jo päätymässä toiseen palveluntarjoajaan, mutta viimein Huurteen meille tarjoama Porkkakokonaisratkaisu voitti.”

”Mietimme ensin hieman hinnalta edullisempaa ratkaisua, mutta päädyimme kuitenkin meille pitkällä aikavälillä edullisempaan vaihtoehtoon. UCR-kylmähuone saatiin sopimaan täydellisesti haastavaan tilaan niin, että saamme jokaisen neliön tehokäyttöön. Tätä ratkaisua ei ollut tarjota kellään toisella toimittajalla”, Janne sanoo.

PORKKA-TUOTTEILLA KOKONAISEDULLINEN LOPPUTULOS

MARKKINOINTIYHTEISTYÖSTÄ LISÄARVOA

Aloittavan yrittäjän budjetti on ymmärrettävästi tiukka, eikä startup-yrityksellä ole varaa turhiin panostuksiin. Huurteelta uuteen ravintolaan toimitetaan Porkka-linjastokalusteita, Inventus-kaappeja sekä uusi UCR-huone.

Yhteistyö näkyvästi sosiaalisessa mediassa toimivien yritysten kanssa tuo lähitulevaisuudessa uutta sisältöä Huurteen Porkka-brändin tunnettuuteen. Suunnitteilla onkin useita kampanjoita muun muassa Siipiweikkojen kanssa. ”Haluamme olla sopivasti esillä loppuasiakkaidemme kanavissa ja näyttää tätä kautta laajemmalle yleisölle toimivia ratkaisuja ja luovillakin tavoilla”, Huurteen CR-divisioonan markkinointikoordinaattori Satu Saarialho kertoo.

”Yhteistyö oli sujuvaa alusta alkaen.”

Yhteydenotto alkuperäisen Siipiweikkojen perustajaan Pekka Yli-Houhalaan tuotti tulosta, ja projekti lähti ripeästi käyntiin. Mukaan kutsuttiin vielä Jounin kaupasta tuttu yrittäjä-persoona Sampo Kaulanen sekä neljänneksi osakkaaksi Eetu Rahkola. ”Vaimon veli huomasi, kuinka Sampo hehkutti Siipiweikkojen kastikkeita Snapchatissä ja päätimme kutsua intohimolla siipiin suhtautuvan miehen mukaan meidän bisnekseen”, kertoo Janne. Yhteistyö Sampon kanssa tuo ravintolalle myös paljon näkyvyyttä, sillä Kaulasen pyörittämällä Jounin kaupalla on pelkästään Facebookissa yli 500 000 seuraajaa.

YHTEISTYÖ HUURTEEN KANSSA ALKUUN MESSUILLA Koska uusilla ravintoloitsijoilla ei ole aikaisempaa kokemusta ravintolabisneksestä, on Siipiweikkojen Pekka Yli-Houhala toiminut yrittäjille suurena apuna muun muassa laitehankintoja suunnitellessa. Keittiötä suunnitellessa ravintoloisijat pyysivät kattavasti tarjouksia alan eri toimijoilta. Yhteistyö Seinäjoen PK-Myynnin ja Huurteen kanssa sai alkunsa kohtaamisesta maaliskuisilla Fastfood & Cafe & Ravintola 2017 -messuilla Helsingissä.

”Meidän bisneksessä kylmäsäilytys on ihan avainasemassa kaiken toiminnan kannalta, joten niihin halusimme panostaa. Ravintolan päätuotteet, eli kanansiivet ja ranskalaiset perunat, säilytetään pakkasessa. Myös muun muassa kaikki oluttuopit jäädytetään asiakkaiden käyttöön pakastekaapeissa. Porkka-baarikalusteet ovat meille ihan ehdottomia, Janne kertoo.

”Totta kai myös Inventus-kaappien pieni energiankulutus ja sitä kautta kustannussäästöt pitkällä aikavälillä houkuttelivat. Ilman muuta myös tuotteiden kotimaisuus ja sen tuomat lisäarvot olivat meille tärkeitä”, hän jatkaa.

Siipiweikot Helsinki avataan Fenniakorttelissa Mikonkadulla 30. kesäkuuta. Seuraa Porkkaa, Siipiweikkoja ja Jounin kauppaa Facebookissa.

KIINNOSTUITKO YHTEISTYÖSTÄ? OTA YHTEYTTÄ! Avainasiakaspäällikkö Samuli Juures p. 040 8657 552, samuli.juures@porkka.com Markkinointikoordinaattori Satu Saarialho p. 050 5691 810, satu.saarialho@porkka.com

UUSI PORKKA-KYLMÄHUONE SUUNNITELLAAN JUURI SINULLE! Huurteen kylmähuonevalikoima laajenee uudella Porkka Universal -huoneella. Porkka Universal Cold Room eli UCR on asiakkaan tarpeen mukaan suunniteltava joustava ratkaisu pieneen ja keskisuureen kokoluokkaan. Uusi Porkka Universal -mittatilauskylmähuone on vakiohuoneen (Modular Cold Room) ja Walk-In -huoneen hybridi ja laajentaa upeaa huonevalikoimaamme merkittävästi. UCR tuo suuremmista WI-kylmätiloista tuttuja ratkaisuja pienempiin kokoluokkiin: se suunnitellaan asiakkaalle jo tehtaalla, seinäelementit on saatavana 150 millimetrisinä ja myös ovivaihtoehtoja on useita.

JOUSTAVA HUONERATKAISU TILANKÄYTÖN HAASTEISIIN UCR-huone maksimoi asennettavan kohteen tilankäytön huippuunsa muuntumalla

jokaiseen tilaan sopivaksi. Jäähdytysyksikkö on integroitu suoraan seinäelementtiin, jolloin sijoitusmahdollisuudet paranevat. Myös useamman kuin yhden yksikön käyttäminen helpottuu. UCR korvaa vakiohuoneiden Maxi-huoneet. ”Porkka Universal -kylmähuone yhdistää vakiohuoneen ja Walk-In -huoneen parhaat puolet yhdeksi toimivaksi kokonaisuudeksi”, sanoo tuotekehitysprojektin päällikkö Petteri Piirto. ”Tavoitteenamme on löytää tuotteen avulla uusia kohderyhmiä ja tuoda entistä laajempi valikoima kylmäratkaisuja asiakkaan saataville.”

Linjakas Porkka Universal Cold Room -mittatilauskylmähuone on asiakkaan tarpeen mukaan suunniteltava joustava ratkaisu tilankäytön haasteisiin pienessä ja keskisuuressa kokoluokassa.

9


KESKON ENERGIASÄÄSTÖT UUDELLE TASOLLE Huurre uudisti viime syksynä Keskon Hakkilan KV2-logistiikkakeskuksen jäähdytyksen ainutlaatuisen tehokkaalla, energiataloudellisella ja ympäristöystävällisellä järjestelmällään. ”Huurre on teknologiallaan kehityksen kärjessä. Arvostamme luotettavan yhteistyökumppanimme valmiutta lähteä tällaiseen vaativaan projektiin, jollaista ennen ei ole tehty”, toteaa Keskon kylmätekniikan asiantuntija Aki Ruuskanen.

Keskon kylmätekniikan asiantuntija Aki Ruuskanen (oik.) ja Hakkilan keskusvaraston kiinteistöpäällikkö Juha-Matti Kyntäjä (keskellä) ovat tyytyväisiä Huurteen projektin toteutukseen. Projektipäällikkönä Hakkilassa Huurteelta toimii Jukka Hyvärinen (vas.). 10

HUURRE TODAY KESÄ/2017


”Huurteella oli tarjota meille tiukassa aikataulussa laadukas ratkaisu.” Keskon 7,5 hehtaarin kokoinen päivittäistavarakaupan päävarasto KV2 sijaitsee Vantaan Hakkilassa, ja se palvelee noin 1500 ruokakauppaa. Tavaratoimituksia tulee eniten Suomesta, mutta kaikkiaan logistiikkakeskuksen alueella liikkuu päivittäin viitisen sataa rekkaa noin 60 eri maasta. Kesko työllistää tavarantoimituksissaan noin 800 henkilöä päivittäin ja varasto toimii kolmessa vuorossa. Lähikaupan oston myötä Kesko laajentaa varastoa entisestään, ja lisätilaa tulee kevääseen 2019 mennessä noin 20 000 m2.

PÄÄVARASTOA JÄÄHDYTETÄÄN TALOUDELLISESTI JA LUONTOA SÄÄSTÄEN Kesko valitsi Huurteen hiilidioksidijärjestelmän ennen kaikkea sen energiataloudellisuuden ja ympäristöystävällisyyden takia. ”Olemme mukana kaupan energiatehokkuussopimuksessa, ja Huurteen tarjoama huipputehokas järjestelmä iTOP-jäähdytysautomaatioineen auttaa Keskoa varmistamaan kylmälaitoksen taloudellisen toiminnan

ja minimoimaan elinkaarikustannukset”, sanoo Keskon kylmätekniikan asiantuntija Aki Ruuskanen. Huurteen järjestelmään sisältyy myös erittäin tehokas lämmöntalteenotto, joka edelleen vähentää kiinteistön kokonaisenergiankulutusta. Kesko työskentelee määrätietoisesti ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, ja se onkin valittu maailman 100 vastuullisimman yrityksen Global 100 -listan sijalle 25 ja samalla maailman vastuullisimmaksi kaupan alan yritykseksi. Huurteen toimittama Hakkilan Huurre ECO -jäähdytysjärjestelmä on ympäristön kannalta paras vaihtoehto. Se toimii hiilidioksidilla, joka on ainoa kasvihuonepäästöjä rajoittava lainsäädännön mukainen myrkytön ja palamaton luonnonmukainen kylmäaine. Huurre huomioi ympäristönsuojelun kaikessa toiminnassaan, ja suurin osa Huurteen toimittamista järjestelmistä toimii tänä päivänä hiilidioksidilla. Keskon Hakkilan logistiikkakeskuksen kiinteistöpäällikkö Juha-Matti Kyntäjä on tyytyväi-

nen projektin toteutukseen. Jäähdytys saatiin otettua käyttöön toimivan tuotannon keskellä. ”Huurteella oli tarjota meille tiukassa aikataulussa laadukas ratkaisu ja siihen liittyvä huolto”, Kyntäjä kiittelee. ”iTOP valvoo ja ohjaa järjestelmää ja säätää sen energiankulutusta. Ja sen kyllä huomasi heti laitoksen käyttöönoton jälkeen energiankulutuslaskussa”, hän iloitsee. ”Myös jälkihoito on sujunut Huurteelta, pyyntöihimme on reagoitu nopeasti ja tarpeelliset säädöt suoritettu mallikkaasti”, hän jatkaa.

HUURRE ECO -JÄÄHDYTYSJÄRJESTELMÄ TEHOLTAAN HUIPPULUOKKAA Hakkilaan toimitettu Huurre ECO Chiller oli asennettaessa teholtaan Pohjoismaiden suurin transkriittinen märkähöyrysteinen CO2-jäähdytysjärjestelmä. Huurteen kahden jäähdytysyksikön teho on yhteensä 1500 kW (vertaa esimerkiksi keskikokoisen supermarketin jäähdytysteho on noin 150 kW ja keskisuuren omakotitalon noin 3 kW).

11


Hajuerottelukoira Kössi poseeraa Porkan laboratoriojääkaapin päällä.

HUURRE APUNA SYÖPÄTUTKIMUKSESSA Huurre lahjoitti Wise Nose - Suomen Hajuerottelu ry:lle Porkka-laboratoriojääkaapin prototyypin edistääkseen syövän tutkimusta. Yhdistys toteuttaa yhteistyökumppaniensa kanssa syövän tutkimusta koirien hajuerottelukyvyn avulla.

12

HUURRE TODAY KESÄ/2017


Koiran ja ihmisen aistimat hajumaailmat ovat hyvin kaukana toisistaan. Koiran hajuaistia säätelevä aivoalue on huomattavasti suurempi, monimutkaisempi ja kehittyneempi kuin ihmisen vastaava alue. Keskikokoisella koiralla on noin 220 miljoonaa hajusolua, kun ihmisellä niitä on vain 5 miljoonaa.

vaita taudinaiheuttaja sairauden varhaisessa vaiheessa luotettavasti, edullisesti, helposti ja nopeasti. Varhaisen diagnosoinnin onnistumisen myötä on mahdollisuus päästä myös paraneviin ennusteisiin, joita syöpäsairauksista toipuville potilaille voidaan antaa. ”Tulevaisuuden skenaario on, että hajukoiratutkimuksen avulla löydämme molekyylin, jolla ihminen voi itse testata esimerkiksi syövän etenemisen”, sanoo tutkimuksen johtaja ELT, dosentti Anna Hielm-Björkman.

”Meillä on jo kymmenkunta syöpäkoiraa.”

Hajuerottelu on koulutusmenetelmä, jossa koiralle opetetaan hajun tunnistaminen muiden hajujen joukosta. Ulkomailla tehtyjen tutkimusten mukaan koira pystyy erottamaan positiiviset syöpänäytteet negatiivisista, ja joissakin maissa käytetäänkin jo koiria syövän hajuerottelutehtävissä. Suomessa hajukoiria kouluttaa Suomen Hajuerotteluyhdistys Wise Nose. ”Meillä on jo kymmenkunta syöpäkoiraa, joiden käyttämistä terveydenhuollon tukena haluamme tutkia ensimmäistä kertaa Suomessa”, toteaa yhdistyksen toiminnanjohtaja Susanna Paavilainen. Yhdistys tekee syövän tutkimusta yhteistyössä Helsingin yliopiston hevos- ja pieneläinlääketieteen osaston ja Yliopistollisen eläinsairaalan, HUS Syöpäklinikan, HUB Biopankin sekä Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksen kanssa. Anna Hielm-Björkman (vas.) ja Susanna Paavilainen tekevät pyyteetöntä työtä syöpätutkimuksen hyväksi. Kuvassa myös hajukoira Lucky.

KOIRAN KASVAIMESTA IHMISEN ETURAUHASSYÖVÄN TUNNISTAMISEEN Muualla tehtyjen tutkimusten perusteella koiran hajuerottelutaidon avulla voidaan ha-

Suomessa aloitetussa tutkimuksessa kokeillaan hajutunnistekoirien hyödyntämistä koirien nisäkasvaimen tunnistamisessa. Ihmisnäytteistä tutkittava sairaus on ensin eturauhassyöpä ja tämän jälkeen mahdollisesti myös borrelioosi ja kilpirauhasen vajaatoiminta. ”Olemme saaneet jo eettisen luvan alkaa tutkia ihmisnäytteitä”, toteaa Hielm-Björkman. ”Realistinen aika-arvio on, että vuoden päästä menetelmää voitaisiin Suomessa käyttää eläimien sairauksien tutkimuksessa ja sen jälkeen ihmisten.” Kuten monessa tutkimuksessa, tässäkin tapauksessa rahoitus on haaste. Sekä Paavilainen että Hielm-Björkman tekevät ilmaista työtä projektin eteen. Huurre Today haastaakin kaikki lukijansa käymään www.wisenose.fi -sivustolla ja miettimään, miten voisimme edistää tätä meitä kaikkia jossakin vaiheessa varmasti hyödyttävää tutkimusta.

13


HUURRE ALANSA EDELLÄKÄVIJÄ MYÖS YMPÄRISTÖJA LAATUASIOISSA Huurre varmistaa aktiivisella kylmäalan säädösten seurannalla, että sen tuotteet ja palvelut täyttävät alan vaatimukset. Toimintaa valvotaan sertifioiduilla ISO 9001- ja ISO 14001 -laadunhallintajärjestelmillä. Tänä vuonna päivitämme DNV GL Business Assurance Finlandin tukemana sertifikaattimme vastaamaan uusia standardeja.

Huurre sai ISO 9001 -laatusertikaatin ensimmäisen kerran jo vuonna 2000. ISO 9001 on maailman tunnetuin standardi, joka perustuu jatkuvan parantamisen filosofiaan. Toinen toimintaa ohjaava järjestelmä on ympäristösertifiointi ISO 14001, joka kertoo vastuullisesta suhtautumisesta ympäristöasioihin. ”Huurre tunnistaa kylmäsektorin haasteet ja vaatimukset ja on toiminut aina tiennäyttäjänä alansa laatu- ja ympäristöasioissa”, sanoo Huurteen pitkäaikaisen yhteistyökumppanin DNV GL:n edustaja Johan Ringbom.

ASIAKASLÄHTÖISYYS JA SITOUTUMINEN LAATUUN TOIMINNAN KULMAKIVIÄ ISO 9001 -laatujärjestelmä auttaa analysoimaan organisaation prosessit ja asiakastarpeet. Laatujärjestelmä perustuu Huurteella toimintakäsikirjaan, josta löytyvät kaikki toiminta- ja työohjeet työturvallisuusasioineen. ”Huurteella laatuohjeet on pyritty tekemään mahdollisimman käytännönläheisiksi”, vakuuttaa Huurteen laatu- ja työturvallisuuspäällikkö Pekka Palkio. ”Järjestelmä auttaa meitä vastaamaan asiakkai-

14

HUURRE TODAY KESÄ/2017

den odotuksiin ja kehittämään jatkuvasti toimintaamme”, hän jatkaa. DNV GL:n Ringbom toteaa, että prosessinäkökulma tuo jatkuvuutta muun muassa organisaation muuttuessa. Laatu- ja ympäristöriskien järjestelmällinen hallinta korostuu Huurteen kaltaisessa, maantieteellisesti laajalla alueella toimivassa yrityksessä. Osaamisesta huolehtiminen on välttämätöntä jatkuvasti kehittyvällä kylmäalalla muun muassa muuttuvien kylmäaineiden osalta. Huurteen henkilökuntaa koulutetaan säännöllisesti sekä teknisten järjestelmien että asiakaspalvelun osalta.

tuhansia käyttäjiä. Säästämme asiakkaillemme yli miljoona euroa vuodessa muun muassa pienentämällä sähkön kulutusta kylmäjärjestelmissä.

”Järjestelmä auttaa meitä vastaamaan asiakkaiden odotuksiin.”

”On ollut mielenkiintoista huomata vuosien varrella, kuinka Huurre on kehittänyt ratkaisun, joka yhdistää asiakkaan järjestelmät älykkääseen hallintaohjelmistoon”, toteaa Ringbom.

HUURRE VÄHENTÄÄ ASIAKKAIDENSA PÄÄSTÖJÄ

iTOPin lisäksi Huurre kehittää jatkuvasti energiatehokkaita luontoystävällisellä kylmäaineella toimivia jäähdytysjärjestelmiä, joiden avulla asiakkaamme pystyvät vähentämään toimintansa elinkaarikustannuksia. Sähköenergiaa säästetään myös tarjoamassamme lämmöntalteenotossa.

Huurteen keihäänkärki ympäristönsuojelussa on iTOP-jäähdytysautomaatio. Huurre iTOP on asiakkaan tarpeiden mukaan skaalautuva teknologia- ja palvelukokonaisuus, jolla on jo

Suoria päästöjä ilmakehään pyrimme vähentämään myös huolto- ja korjaustöiden tehokkaammalla ohjauksella sekä ajokäyttäytymisen valvonnalla.


DNV GL FINLAND PÄHKINÄNKUORESSA • Pääomistajana riippumaton norjalainen säätiö, joka on perustettu 1864 • Yksi maailman kolmesta merkittävimmistä sertifiointiorganisaatiosta • Yli 100 maata ja yli 13 000 työtekijää • Suomessa toimintaa 1950-luvulta lähtien • Ensimmäinen sertifiointilaitos, jolla suomalainen akkreditointi S001 • Myöntänyt Suomessa ja Baltiassa yli 3 000 sertifikaattia • Yli 1 000 asiakasta Suomessa ja Baltiassa • Markkinaosuus Suomessa n. 40 %

HUURTEEN YMPÄRISTÖJÄRJESTELMÄN KESKEISET TAVOITTEET OVAT: • Sähköenergian kulutuksen vähentäminen kylmäjärjestelmissä iTOP-teknologiamme avulla • Energiatehokkaiden ja ympäristöystävällisten jäähdytysjärjestelmien kehittäminen • Edistyksellisten lämmöntalteenottojärjestelmien kehittäminen • Huolto- ja korjaustöiden tehokkaampi ohjaus ja ajokäyttäytymisen valvonta

DNV GL:n edustaja Johan Ringbom aloitti huhtikuussa Huurteen toiminnan auditoinnin sertifikaattien päivitystä varten. ”Huurre haluaa hoitaa asiat kuntoon ajoissa, kuten alan vaatimuksiin kuuluu”, Ringbom toteaa. 15


MAAILMAN SUURIN RISTEILYALUS LUOTTAA PORKKA-KYLMÄHUONEISIIN Huurre on toimittanut Harmony of the Seas -risteilyalukselle yhteistyökumppanimme Almacon kautta yhteensä 63 Porkka-kylmähuonetta. Kaiken kaikkiaan huoneiden rakentamiseen on vaadittu 8 165 m2 kylmähuone-elementtejä. Kylmähuoneiden yhteenlaskettu lattiapinta-ala on huikeat 2 700 m2.

STX Francen Saint-Nazairen telakalla rakennettu Harmony of the Seas® on Royal Caribbianin kolmas Oasis-luokan laiva. Tämä maailman suurin Karibialla risteilevä alus koostuu seitsemästä eri kaupunginosasta. Voit löytää laivalta muun muassa Central Parkin, johon on luotu aito puistoympäristö viihdyttämään laivan vieraita. Laajan ravintolavalikoiman lisäksi laivalla on muun muassa kolme vaikuttavaa vesiliukumäkeä ja robottibaarimikkoja.

16

HUURRE TODAY KESÄ/2017

Harmony of the Seas® risteili ensimmäisen kerran toukokuussa 2016 ja viettää juuri vuosipäiväänsä merillä. Laivalla on pituutta 363 metriä ja painoa huimat 220 000 tonnia. Laivan mat-

kustajakapasiteetti on huikea. Laivalle mahtuu yhteensä 6 780 matkustajaa ja 2 400 miehistönjäsentä, jotka majoittuvat laivan 2 700 hytissä 18 eri kannella.

KIINNOSTUITKO? HALUATKO KUULLA LISÄÄ? OTA YHTEYTTÄ: Petri Hiilloste / CR Sales Area Head Finland, p. 040 8675 700, petri.hiilloste@porkka.com


YRITYKSET AVAINASEMASSA KESTÄVÄN KEHITYKSEN EDISTÄMISESSÄ Suuri osa kuluttamastamme energiasta saadaan edelleen fossiilisista polttoaineista, vaikka uusiutuvien energialähteiden käyttö onkin lähivuosina kehittynyt. Siksi energiankulutuksen vähentämisellä on merkittävä vaikutus ympäristöystävällisessä toiminnassa. Tässä näytelmässä yrityksillä on päärooli. Yritysten rooli ilmastonmuutoksen hidastamisessa on erittäin ratkaiseva, sanoo ilmastonmuutoksen emeritusdosentti Antero Ollila. Suomen energiankulutuksesta kotitaloudet kuluttavat vain noin neljänneksen, kun taas teollisuus ja palvelut 72 prosenttia. Ennen yliopistouraansa kymmenissä yrityksissä laatu- ja ympäristöasiantuntijana työskennellyt Ollila on ollut mukana kehittämässä useita prosesseja ympäristöystävällisemmiksi. ”Etenkin pienissä ja keskisuurissa yrityksissä, joissa ei ehkä ole omaa energiankäytön asiantuntijaa, kannattaisi tehdä selvitys energiankäytöstä”, Ollila vinkkaa.

”Kuluttaja haluaa usein vähintään yhtä hyvän ja samanhintaisen tuotteen kuin ilman ympäristömerkintää. Ostimme esimerkiksi viitisen vuotta sitten pesukoneen, jossa lyhin pesuaika oli kaksi tuntia. Vaimo kyllästyi siihen täysin!” Ollila nauraa.

”Uusilla ratkaisuilla he saivat selkeää säästöä.”

Ympäristöasiat ovat lähellä monen asiakkaan sekä yrittäjän arkea, mutta suurin motivaatio energiatehokkuuden nostamiseen tulee usein säästöistä, Ollila miettii. Kun yrityksessä tehdään asiat oikein, säästyy sekä luontoa että rahaa. ”Eräs yritys teetätti selvityksen alan konsultilla siitä, mihin heillä menee energiaa. Energiasta 20–30 prosenttia meni harakoille. Uusilla ratkaisuilla he saivat selkeää säästöä”, kertoo Ollila. Yksi mahdollisista säästökohteista ovat juuri kylmälaitteet. Ollilan mukaan kylmäalalla suuri säästöpotentiaali löytyy kylmälaitteista tulleen lämmön hyödyntämisessä. Yrityksen oman toiminnan lisäksi on tärkeää huomioida tuotettujen tuotteiden ympäristövaikutukset niiden elinkaaren aikana, sekä suoraan että välillisesti. ”Normaali teräsrekka kuluttaa enemmän polttoainetta kuin suurlujuusteräksestä tehty, koska jälkimmäinen on kevyempi”, selittää Ollila välillistä energiankulutusta. Liian pitkälti toimivuuden kustannuksella viherpestyjä tuotteita Ollila ei kuitenkaan kannata.

Suomalaiset yritykset ovat jo nyt EU:n kärkeä fossiilisten polttoaineiden vähäisessä käytössä. ”Suomessa yrityksissä ollaan erityisen tietoisia ilmastonmuutosasioista ja niitä otetaan toiminnassa huomioon”, Ollila iloitsee. Silti aina voi kehittyä vielä paremmaksi. ”Uskon, että 8/10 yrityksestä löytyy edelleen energiansäästökohteita.” Aalto-yliopistosta eläkkeelle jäänyt emeritusdosentti Antero Ollila ei pidä ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta yhtä voimakkaana kuin monet muut alan asiantuntijat. Hän ei kuitenkaan kiellä ilmiön olemassa oloa ja pitää ympäristöasioista puhumista tärkeänä.

DNV GL:n edustaja Johan Ringbom aloitti huhtikuussa Huurteen toiminnan auditoinnin sertifikaattien päivitystä varten. ”Huurre haluaa hoitaa asiat kuntoon ajoissa, kuten alan vaatimuksiin kuuluu”, Ringbom toteaa. 17


TEBOILIN KYLMÄPARTNERINA JO TOISTAKYMMENTÄ VUOTTA Teboil ja Huurre ovat päivittäneet neljän vuoden valtakunnallisen huoltosopimuksen, joka kehitettiin vastaamaan Teboilin nykyisiä tarpeita. ”Huurre on luotettava valtakunnallinen toimija, ja annamme kotimaiselle yrittäjyydelle sekä pitkälle kokemukselle arvoa”, toteaa Teboilin teknisen osaston osastopäällikkö Kimmo Marjola. Huurre on vastuussa noin sadan Teboilin aseman kylmähuollosta. ”Uudet sisäkaupan ravintolakonseptit asettavat uusia vaatimuksia kylmäsäilytykselle, ja painotamme entistä enemmän laadukkaan kunnossapidon näkökulmaa”, sanoo Kimmo Marjola. Huurteen vahvuus toimittajana perustuu Marjolan mukaan erityisesti kokonaisuuksien hallintaan. ”Me Teboililla suosimme kumppaneita, joiden kanssa voimme tehdä mahdollisimman paljon. Huurteelta saamme kunnossapidon ja huollon lisäksi tarvittaessa myös uusinvestoinnit”, hän toteaa. Teboil arvostaa Huurteen laajaa tuotevalikoimaa, josta löytyvät kestävät tuotteet Teboilin hyvin vaihteleviin pisteisiin. Teboilin laajasta huoltamoverkostosta löytyy aivan erilaisia kohteita, joilla on kaikilla omat ominaispiirteensä. Energiatehokkuus ja ympäristöystävällisyys ovat tärkeitä Teboilille, ja ne huomioidaan kaikissa hankinnoissa. ”Huurre on tehnyt kiitettävästi kehitystyötä niin tuotteiden kuin palveluidenkin osalta, ja se pystyy tarjoamaan meille kilpailukyiset energiataloudelliset ratkaisut pitkälläkin tähtäimellä”, kiittelee Marjola.

Teboilin teknisen osaston osastopäällikkö Kimmo Marjolan mukaan Huurteen tasalaatuisuuden ja valtakunnallisuuden ansiosta Teboilin on ollut vaivatonta toimia Huurteen kanssa.

NÄIN KÄYTÄT KYLMÄLAITETTASI ENERGIATEHOKKAASTI – Jotta kylmälaite olisi mahdollisimman pitkäikäinen ja käyttö energiatehokasta, tulee sitä käyttää annettujen ohjeiden mukaan. Kaikki laitteet vaativat käyttäjältä myös jatkuvaa huoltoa, jotta ne pysyisivät mahdollisimman pitkään hyväkuntoisina. Mitä tulisi ottaa huomioon, jotta laite pysyisi pitkään toiminnassa? Lue Huurteen kylmälaitehuollon vinkit laitteen loppukäyttäjälle.

18

HUURRE TODAY KESÄ/2017

1. KYLMIÖÖN KYLMIÄ TUOTTEITA JA PAKKASEEN PAKASTEITA

nyksien aikana. Pyri välttämään turhaa tuuletusta ja suorita lastaukset ripeästi.

Sekä kylmähuoneet että pakastehuoneet ja -kaapit on tarkoitettu vain saman lämpöisten tuotteiden varastointia varten. Kylmiöön saa viedä vain kylmiä tuotteita ja pakkaseen pakasteita. Tuotteiden jäähdyttämiseen ja pakastamiseen on omat sitä käyttötarkoitusta suunnitellut laitteet.

3. PIDÄ KYLMÄLAITTEET PUHTAANA

2. MUISTA PITÄÄ OVET KIINNI, ÄLÄ TUULETA Kylmälaitteen kompressori pyrkii optimoimaan tuotteiden tasaista lämpötilaa jatkuvasti ja joutuu äärimmilleen varsinkin pitkien varaston täyden-

Puhdista kylmälaitteesi säännöllisesti. Pyyhi hyllyt ja lattia sekä puhdista tiivisteet. Vakiohuoneiden muovihyllyt peset kätevästi astianpesukoneessa. Muista puhdistaa säännöllisesti myös höyrystin ja lauhdutin.

4. SULATA PAKKASET SÄÄNNÖLLISESTI Automaattisulatuksesta huolimatta pakastehuoneet ja -kaapit on sulatettava vähintään kerran vuodessa. Tämä on tehtävä, vaikka näkyvää jäätä


ST1 ARVOSTAA LAATUA JA MAANKATTAVUUTTA Huurre on tehnyt pitkään yhteistyötä Pohjoismaiden suurimman polttonesteiden jakeluyhtiön St1:n kanssa. Uusi viiden vuoden, noin sata huoltoasemaa kattava sopimus solmittiin vuoden alussa. Tärkeimmät kriteerit kylmäkumppanin valinnassa olivat St1:n verkostopäällikkö Paula Puotiniemen mukaan ammattitaito, laatu ja valtakunnallisuus. Yksi St1:n tärkeimmistä kriteereistä sen etsiessä kylmähuoltokumppania oli korkea toimintavarmuus. ”Meidän on voitava luottaa siihen, että yhteistyöpartnerimme toimii laadukkaasti”, sanoo St1:n verkostopäällikkö Paula Puotiniemi. ”Huurteen toiminnasta on hyviä kokemuksia, yrityksellä on pitkä kokemus kylmäalalla ja ammattitaitoinen henkilöstö”, hän jatkaa. Valtakunnallisuus oli toinen ehdoton edellytys St1:n yhteistyökumppanin valinnassa. Huurteen valmis palveluverkosto, joka mahdollistaa lyhyet välimatkat, nopeat vasteajat ja tehokkaan päivystyspalvelun 24/7, teki vaikutuksen kilpailutustilanteessa. Myös merkkiriippumattomuus näyttelee tärkeää roolia ST1:n toiminnassa: se haluaa tarjota laadukasta palvelua valmistajan merkistä riippumatta. St1 haluaa toimia proaktiivisesti ja uusia laitteet, ennen kuin ne rikkoutuvat. Tällöin on kullanarvoista, että partnerina on Huurteen kaltainen kokenut tekijä, joka ennakoivan huoltonsa avulla takaa St1:n asiakkaille häiriöttömän palvelukokemuksen. St1:n visio on olla hyvän energian tuottaja. Siksi heillle on tärkeää, että yhteistyökumppanina on

St1:n verkostopäällikkö Paula Puotiniemi haluaa kylmäpartnerin, joka pystyy tarjoamaan lisäarvoa muun muassa ideoimalla yhdessä asiakkaan kanssa uusia innovatiivisia toimintamalleja.

yritys, joka Huurteen tavoin kehittää koko ajan ympäristöystävällisempiä ja energiataloudellisempia ratkaisuja. ”Annamme paljon painoa muun muassa elinkaarikustannuksiltaan hyville laitteille, joita Huurre pystyy tarjoamaan”, Puotiniemi sanoo.

St1:n partnerin täytyy myös pystyä tuottamaan lisäarvoa tulevaisuuden visioillaan. ”Valitsimme Huurteen, koska se on kylmän edelläkävijä”, toteaa Puotiniemi. ”Huurre pitää meidät ajan tasalla viimeisimmästä jäähdytysteknologiasta sekä uusimmista lakimuutoksista”, hän kiittelee.

POIMI KYLMÄHUOLLON VINKIT KÄYTTÄJÄLLE ei olisikaan muodostunut. Huoneeseen on kertynyt kosteutta, joka on hyvä haihduttaa säännöllisesti kokonaan pois.

5. TÄYTÄ HUONEET JA KAAPIT SALLITUN KAPASITEETIN RAJOISSA Jotta ilmankierto pysyisi optimaalisena, ei laitteita saa täyttää yli sallitun tilavuuden. Tarkista tuotteen teknisistä tiedoista laitteen kapasiteetti, äläkä ylitä sitä. Tarvittaessa hanki lisää kylmäsäilytystilaa. Vakiohuoneissa on huomioitava, ettei tuotteita pinota hyllylle höyrystimen eteen siten, että ilmankierto estyy.

6. SEURAA KYLMÄLAITTEESI KUNTOA JA HUOLLA TARVITTAESSA Seuraa jatkuvasti kylmälaitteesi kuntoa ja huolla tarvittaessa. Esimerkiksi laitteiden ovien saranoiden sekä ovi- ja laatikkotiivisteiden kuntoa on hyvä seurata. Jollei ovi tiivisty kunnolla kiinni, on se sama asia, kuin ovi jäisi raolleen ja kylmä menee hukkaan. Tiivisteet on helppo vaihtaa itse tai pyytää ammattilainen avuksi.

7. SÄÄDÄ KYLMÄLAITTEISIISI OIKEAT LÄMPÖTILAT Huomioi säilytettävien tuotteiden optimisäilytyslämpötilat. Valitse oikeat säätöarvot elintarvikkei-

den mukaan, äläkä turhaan pidä tuotteita liian kylmäksi säädetyssä laitteessa, niin säästät energiaa ja ympäristöä. Huurre iTOP -palvelun avulla voimme tarkkailla kylmälaitteidesi lämpötiloja etävalvontana ja säätää aina optimilämpötilat.

8. HUOLEHDI ILMANKIERROSTA JA KÄYTTÖYMPÄRISTÖN LÄMPÖTILASTA Huolehdi, että laitteen ympärille jää tarpeeksi tilaa ilmankierrolle. Esimerkiksi vakiohuoneen konekulman eteen on jätettävä tarpeeksi tilaa riittävän ilmanvaihdon takaamiseksi. Huolehdi myös, ettei käyttöympäristön lämpötila pääse laskemaan tai nousemaan yli sallittujen rajojen.

19


Huurre Today 2017