Page 10

SAFETY

DIEFSTAL

OP DE WERF

SAFETY IN PRAKTIJK OP DE WERF VAN DOCKS

Niet evident om de veiligheid gedurende drie jaar te garanderen op een werf die meer dan een kilometer lang is … De teams van BPC Brabant werkten daarom samen met Securitas om een innovatief systeem te installeren. “Eerder dan een dure 24/24-bescherming, kozen we ervoor camera’s met thermische detectie te installeren, alsook 360°-bollen die via wifi aan een server zijn gelinkt”, vertelt werfleider Arnaud Matthys. “Dankzij dit systeem hebben we verschillende indringers gespot nog voor ze een misdrijf konden plegen. In drie jaar hebben we zo nog geen enkele diefstal te betreuren. Omdat we de beelden 31 dagen bewaren, kunnen we ze ook nog gebruiken voor de follow-up van de site of de oorzaak te vinden voor schade aan onze werken.”

PIKKEN WIJ NIET! Van kleine werktuigen over kostbaar bouwmateriaal tot grote machines zoals bulldozers … het is de felbegeerde buit van dieven op Belgische bouwplaatsen. Maar ook hier geldt de wijsheid: voorkomen is beter dan genezen.

De cijfers liegen er niet om: één op twee bouwbedrijven wordt jaarlijks geconfronteerd met één tot drie diefstallen op hun werven. Goed voor een totale schade van minstens 50 miljoen euro per jaar. Puur verlies trouwens, want veel materiaal kan je niet verzekeren omdat het te gemakkelijk kan gestolen worden. Wat we daartegen kunnen doen? De beste bescherming is preventie. Een omheining plaatsen, kettingen en hangsloten gebruiken, het materiaal opslaan in containers of het op het einde van de werkdag terug meenemen ... het zijn elementaire maatregelen. Helaas volstaan ze niet altijd. Ook de overheid is zich hiervan bewust en sinds een aantal jaren krijgt de politie speciale opleidingen rond diefstal op de werf. 10   CFE ON SITE THIS IS HOW WE MAKE THE DIFFERENCE

Profile for Brigitte Vleghels

CFE On Site  

CFE On Site  

Advertisement