Page 40

K 40

Dat kunst voor iedereen iets

anders betekent, bewijst het Brielse kunstenaarsduo Sija

Vermaat en Theo Heydenrijk

Uit de

maar weer. Zij vormen een

paar, niet alleen in de kunst maar ook in het leven, en

exposeren altijd samen.

Maar de verschillen tussen

de werken van Sija en Theo zijn groot.

Theo schildert realistisch. Sija laat zich meer leiden door haar gevoel. Haar schilderijen zijn niet volledig abstract. Iedereen kan zien welk onderwerp er op het doek staat, alleen is het geen kopie van de werkelijkheid. Dit uit zich bijvoorbeeld in andere kleuren of afwijkende vormen. Want waarom vasthouden aan de grenzen van de realiteit, als je alles precies zo kunt maken als je zelf wilt? Zij beperkt zich overigens niet tot het doek, maar experimenteert graag met andere materialen. Zo vinden we in de woonkamer een beschilderde pompoen en laat Sija haar nieuwste project zien, een kamerscherm. Theo verbaast zich soms over het geduld dat ze heeft tijdens deze experimentele uitstapjes.

Theo Heydenrijk en Sija Vermaat Stadsgezichten Waar Sija zich laat inspireren door haar emoties, haalt Theo zijn inspiratie uit alles wat hij om zich heen ziet. De natuur is een favoriet onderwerp, vooral landschappen met veel licht en water, maar ook voor een stadsgezicht draait hij zijn hand niet om. Onlangs maakte hij een serie stadsgezichten uit Brielle en Zwartewaal. Stuk voor stuk herkenbare plekjes. Het idee voor deze collectie ontstond nadat Theo een aquarel gemaakt had van het Wellerondom. Later bekeek hij dit werk nog eens en besloot meer van dit soort tafereeltjes te maken. Leuk detail: in bijna elk schilderij kun je wel ergens een poes vinden. Dit doet hij trouwens niet alleen bij de Brielse stadsgezichten. Wie goed kijkt kan in veel van zijn werken een kat spotten! Samen sterker Hoewel de schilderstijlen van ons kunstenaarsduo verschillend zijn, leren ze veel van elkaar. “We kijken altijd met elkaar mee”, leggen Sija en Theo uit. “En we overleggen heel veel. Als er een expositie aan komt bepalen we wel gezamenlijk een thema, om samenhang te creëren. Dat de werken een totaal andere stijl hebben is helemaal niet erg. Dat versterkt elkaar alleen maar, juist omdat het zo anders is”.

Schilderles Omdat Theo en Sija zelf zo genieten van kunst, willen zij dit ook graag doorgeven aan anderen. Ze begeleiden samen een groep gehandicapte mensen met schilderen in het Akcent bij verpleeghuis De Plantage in Brielle. Daarnaast geven ze schilderles in de galerie ‘Kunst in Uitvoering’ in Zwartewaal. Dit doen zij nét even iets anders dan de meeste schildercursussen. “Bij ons kun je alle materialen uitproberen en zelf kiezen met welke technieken je aan de slag gaat. Ook is er niet per les een opdracht, je bepaalt zelf wat je wil schilderen. Op die manier kom je tot het beste resultaat”.

Profile for Briellenaer

Briellenaer8 Jan2016  

Briellenaer8 Jan2016  

Advertisement