Page 23

CoLeeumn 23

Leven & Overleven Het nieuwe jaar is nog maar koud begonnen of ik zit alweer dagen na te denken over een column voor de Briellenaer nummer 8. Onderwerpen voor dit nummer zijn: uitverkoop, Valentijn, sport & gezondheid.

Nou heb ik persoonlijk al een jaar of zeven niets meer met Valentijnsdag te maken, behalve dan het feit, dat ik in die zeven jaar wel een aantal keer als mysterieuze aanbidder heb gefungeerd. Ik moet eerlijk zeggen, dat heeft al vaak tot hilarische taferelen geleid en geeft me dus best veel plezier. Als ik de drie thema’s combineer krijg je zoiets als: “Tijdens de Dwolle Dwaze Dagen boek je voor Valentijnsdag een romantische survivaltocht met je liefje” of “Al sportend kom je tot de conclusie dat je je liefje op Valentijnsdag in de uitverkoop doet” of “Je komt er op Valentijnsdag te laat achter dat de bloemen uitverkocht zijn en dat je daarom moet vrezen voor je gezondheid...”!

Iets minder gek heb ik zelf ook mijn bijdrage geleverd aan deze thema’s. Ik heb in de uitverkoop nieuwe fietsschoenen met SPD gekocht, om in het Valentijnsweekend mee te kunnen doen aan de spinning marathon ‘Sporten voor Sophia’ ten behoeve van projecten die in het Sophia Kinderziekenhuis voor zieke kinderen worden gerealiseerd. Drie uur lang spinning in het topsportcentrum Rotterdam naast de Kuip. Het doel is ook om zoveel mogelijk geld op te halen per fietser. Ongeveer 1.500 mensen, in groepen verdeeld over twee dagen, gaan hun stinkende best doen om weer rond de 300.000 euro bij elkaar te fietsen. Een prachtig goed doel ook. Ik doe het voor de negende keer en met nog net zoveel plezier als de eerste keer. Op dit moment train ik drie à vier keer in de week in de sportschool van de zusjes Van Unen om die drie uur redelijk door te komen.

Het is altijd leuk te zien hoe vol de sportscholen weer zitten in deze periode. De goede voornemens die met oud en nieuw met een glas champagne en een oliebol in de hand werden uitgesproken, krijgen in de eerste weken van januari vorm. Fanatiek gaat men aan de slag, met vooral als doel, wanneer de eerste rokjesdag zich aandient, in een perfecte ‘shape’ ten tonele te verschijnen. En natuurlijk is het ook goed voor de gezondheid, maar het gaat er toch vooral om dat we komende zomer met een sixpack het strand oplopen en niet met een beertender. En ook de dames willen de bikini met trots dragen. En in deze maanden kopen we dan al in de uitverkoop die bikini een maatje te klein, want dat is natuurlijk het doel, die bikini MOET in de zomer gedragen worden!! En dat betekent gezond eten en bewegen, ff alles een maatje minder, al moet ik hem aantrekken met een schoenlepel, maar hij gaat aan!!! Wat overigens dan nog niet gerealiseerd is op Valentijnsdag natuurlijk, dat is nog te snel in het nieuwe jaar. Vorig jaar om deze tijd heb ik al toegelicht in Briellenaer nummer 4, dat Valentijnsdag eigenlijk ontstaan is vanuit een hele

trieste geschiedenis. Ik trok daarbij de vergelijking met wat er in Parijs bij Charlie Hebdo was gebeurd. Een jaar na dato kunnen we alleen maar concluderen dat we er in de wereld niet echt op vooruit zijn gegaan. Sterker nog, in Parijs is in november vorig jaar nog een groter bloedbad aangericht en terwijl ik dit schrijf, hebben we net alweer een bloedbad in Djakarta achter de rug. Ik heb Wikipedia even geraadpleegd maar vanaf Charlie Hebdo zijn er tot op de dag van vandaag wereldwijd 25 aanslagen gepleegd waarbij 1314 doden zijn gevallen. Cupido heeft nog zoveel werk te doen in de wereld.

Ondertussen winkelen, sporten en valentijnen wij allemaal gewoon weer door. Maken we ons druk of onze partner wel met een bloemetje of een romantisch diner aan ons gedacht heeft. Maken we ons druk over de vetrolletjes, rimpels en onderkin. Ook de kipfileetjes aan onze armen zijn een doorn in het oog, om nog maar niet te spreken van de cellulitis, die weelderig over onze kont rondtiert. En al die haren op ons lichaam, die weelderige bossen vormen. Die moeten ontbost worden door middel van kappen, verbranding of martelachtige technieken met wortel en al uit de bodem rukken. Dat terwijl we op ons hoofd toch maar weer zoveel mogelijk haar willen, ons lichaam moet toch wel helemaal in de war raken? Maar ook de innerlijke mens moet verzorgd worden. Bij mijn sportschool zag ik dat er een cursus TACOYO begonnen was. En ik zweer het als ik zeg dat ik dacht dat de zusjes Van Unen een Aziatisch restaurant begonnen waren. Ik dacht dat zal wel een combinatie zijn van sport en gezonde voeding. Ik fantaseerde al over bankdrukken met twee borden sushi of dat er wasabi op een fietszadel was gesmeerd zodat zitten geen optie werd. Uiteindelijk is mij uitgelegd dat TACOYO staat voor Training, Ademhaling, Conditie, Ontspanning, Yoga en Omgaan met stress. Ideaal voor de thema’s dus. TACOYO tegen de stress van de dames die losgelaten zijn in een stad vol winkels met uitverkoop of voor de mannen die weer eens vergeten zijn om wat voor hun geliefde te kopen voor Valentijn. Allemaal oplossingen dus voor de problemen die iedereen dagelijks ondervindt. Het staat allemaal in een schril contrast met de problemen van de kinderen in het Sophia Kinderziekenhuis. Die kinderen leveren allemaal de grootste strijd van hun nog zeer korte leven. Niet met rimpels, niet met terreur, maar gewoon met de meest gemene nietsontziende dodelijke ziekten die er bestaan. Ook hier vechten ze met de kilo’s maar dan om ze niet te verliezen. Deze kinderen zijn maar met één ding bezig: overleven. Ik weet ook dat er zoveel goede doelen zijn, maar mochten mensen mij nog willen helpen de kinderen van Sophia te helpen, surf dan even naar: http://www.sportenvoorsophia.nl/actie/leen-van-der-reiden en doneer!! Leen van der Reiden

Profile for Briellenaer

Briellenaer8 Jan2016  

Briellenaer8 Jan2016  

Advertisement