__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

2021

PORTFOLIO Bridgett Espino University of Kansas School of Architecture


resume

Bridgett Espino 3rd Year Architecture Student Contact Bridgett.Espino@gmail.com Academics School: University of Kansas Expected Year of Graduation: Spring 2023 Multicultural Architecture Scholars Program Recipient (2018-Present) C.L. Burt Scholarship Recipient (2020-Present) Peer Mentor for 2nd Year Architecture Students

2021-Present

Work Experience Norge’s House Cleaning - Gardner, KS

Summers 2014-2107

House Cleaner -Provided detailed cleaning for homes of clients Hyvee - Lawrence, KS

October 2020-Present

Personal Shopper -Shop online orders for customers -Ensure all items on list are correct and provide substitutions when needed Skills Bilingual - English, Spanish Sketchup, Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Adobe Indesign, Autodesk Revit References

2

Ann Hossler ann.hossler@ku.edu

Nils Gore ngore@ku.edu


1

Artist Space page 6

2

Cavernous

3

Multi-Generational Home

4

Journey

5

KCK Community Center

table of contents

Table of Contents

page 16

page 22

page 34

page 42

3


project one

ARTIST SPACE Woodland Ave & E 39th St Kansas City, Kansas 66101 Professor: Thom Allen Year: Spring 2020

The purpose of this artist retreat was to create a space that could house a visiting artist for an extended period of time. Located in the Ivanhoe neighborhood, I spoke with the Ivanhoe Neighborhood Council and learned that this community wanted a revival. They desired to have spaces that could spark creativity within the community. They simply wished for growth. With this desire in mind, I decided to make the concept of growth a common theme in the design. In this artist space, I was inspired by the trees found in the area surrounding the location. The organic forms are meant to resemble the growth of trees as they spread their branches out. These organic forms surround the walls of the artist space, both literally with trees growing all around, and figuratively with the forms hugging the exterior.

4

Introduction | Artist Space


project one Introduction | Artist Space

5


project one Site Plan

This site had an abundance of green space to work with. While tasked to design the artist space, I was also tasked to design the lot that it would be placed on. With this in mind, I decided to make an artist space park, where

6

Site Plan | Artist Space


project one various other artist spaces would be found on the lot. I decided to pay tribute to city in which it’s in, Kansas City, also known as the “City of Fountains” by placing a large fountain near the center of the lot that also provides outdoor seating.

Site Plan | Artist Space

7


project one 8

Process | Artist Space


project one

Circulation Shows the path to take through the space

Space Division Shows how each floor is used to separate between public and private space

Diagrams | Artist Space

9


project one

1

2

A

Level One 3/8” = 1’-0”

1. Collaborative Work Space 2. Lounge Area

10

Floor Plans | Artist Space

A


project one

6 4 5

3

2

1

Level Two 3/8” = 1’-0”

1. Bedroom Space 2. Restroom 3. Closet 4. Living Room 5. Kitchen 6. Utilities

Floor Plans | Artist Space

11


project one West Elevation

While a simple design, I wanted it to bring feelings of peace by utilizing natural light and the greenery surrounding the area.

12

Elevation | Artist Space


project one Elevation | Artist Space

13


project one

Section AA 1/8” = 1’-0”

14

Section | Artist Space


project one

North Elevation 1/8” = 1’-0”

Elevation | Artist Space

15


project two

CAVERNOUS Professor: Ann Hossler Collaboration: Jacob Lentin Year: Fall 2018

Nearing the end of my first semester in studio, we were tasked with creating a lightbox. We were each paired with someone and the collaboration process began. My partner, Jacob Lentin and I worked very well as a team. We were able to bounce ideas off eachother and divided the work well. Our design plays with the idea of curves versus straight; loose versus rigid; soft versus sharp. As the viewer travels deeper into the cavern, the walls become less sharp and the curves grow in intensity. Meanwhile the straight piece, although it stays mostly the same throughout the journey, it helps in drawing the viewer into the lightbox. These pieces, although opposites, work together to create a cavern-esque appearnace. It’s transforming walls and dark depths lead to the light at the end of teh cavern.

16

Introduction | Cavernous


project two Introduction | Cavernous

17


project two 18

PROCESS

PROCESS

part one In the early stages of design, we began to experiment with various shapes for the light box to be created from. After drawing several ideas, we decided to create a shape that had both curves and sharp corners. We knew from the start that we wanted to add pieces onto the exterior to add dimension. After creating this model, we made the decision to add more layers in order to give a better effect.

part two By the second model, we added a long piece lightbox. This piece, apart from keeping all th give a cavern-esque appearance and draw th with the rectilinear piece, we began experime the lightbox.

Process | Cavernous


project two

e stretching across the length of the he pieces together, was intended to he viewer in. In order to balance out enting with adding more curves into

PROCESS part three In the final model, we implemented the curving pieces on the right side with the long piece on the left. These waves become more dramatic as the path continues forward. These opposing pieces seem to draw the viewer in, all the while, the first lightbox piece is loosely transformed into a more flowy shape as the viewer travels deeper into the cavern.

Process | Cavernous

19


project two

Interior Details

20

Details | Cavernous


project two

Exterior Details

Details | Cavernous

21


project three

MULTI-GENERATIONAL HOME Tenny Ave & N Early St Kansas City, Kansas 66101 Professor: Nils Gore Year: Fall 2020 Collaboration: Madeline Bradley & Dariely Avila When it comes to multi-generational homes, there are many needs that the home would require. A common concern found in multigenerational homes is privacy and accessability. Keeping these two main goals in mind, the design of the house was made to accomade a multi-generational family comfortable. Every design move was made with that family in mind. The house features to entrances into the house, one main entrance, and a secondary entrance in the basement. The basement is meant to function as a second living space for people in the family who may desire more privacy. It holds two bedrooms, a kitchenette, and living room. The exterior design of the house was created from pre-fabricated panels that were designed by the group as a whole. Tasked to create the exterior design from purely ten panels, the final product is shown on the right.

22

Introduction | Multi-Gen Home


project three Introduction | Multi-Gen Home

23


project three

Persona Kit of Parts: The multi-generational family has a set of ten kit of parts. They can be made into multiple configurations but we set on two designs. The prefabricated panels are catered towards the personal persona that pay special attention to privacy, accessibility, and difficulty assigning spaces for single-use functions. These prefabricated homes make for anyare multi-family to live that more comfortably, There ten panel designs make up the house. On safe, and a overall healthier environment. the right is a close up of one of the panels.

The three window prefabricated wall panel used in the kit of parts for the multi-generational families home.

There is a total of ten prefabricated wall panels that are in the multi-generational family homes. These wall panels can be moved, switched around, and used in the interior and exterior.

Plywood Framing Playwood Framing

OSB OSB Furring Strips Strips Furring Latex Paint Paint on Latex on Gypsum GypsumBoard Board

Gypsum Sheathing Gypsum Sheathing Air Tight Windows Air-Tight Windows

Frame Wall Frame Wall House HouseWrap Wrap

24

This horizontal axonometric is all the parts that go into the prefabricated wall panel system. It is designed after the Build-Smart panels.

Design | Multi-Gen Home


project three Design | Multi-Gen Home

25


project three

A

2

1 3

4

Basement Level 3/32” = 1’-0” Level One 1/16” = 1’-0” 1. Kitchen 2. Living Room 3. Dining Room

26

Floor Plans | Multi-Gen Home

A 4. Restroom 5. Laundry Room

5


1/16” = 1’-0” 1. Bedroom 2. Restroom 3. Balcony

project three

Level Two

3 1

2

2 1

Basement Level 1/16” = 1’-0” 1. Kitchenette 2. Living Room 3. Bedroom 4. Restroom 5. Utilities 6. Closet 5 3 1 2

4

3 6

Floor Plans | Multi-Gen Home

27


project three South Elevation 1/16” = 1’-0”

28

Elevations | Multi-Gen Home


1/16” = 1’-0”

Elevations | Multi-Gen Home

project three

North Elevation

29


project three

E5E5E5

Section AA 1/16” = 1’-0”

30

Elevation | Multi-Gen Home E5E5E5


project three

East Elevation

1/16” = 1’-0”

Section | Multi-Gen Home

31


project three

Level Three Private

This level of the home holds the more private spaces. Here are two of the bedrooms, as well as, an balcony to provide some additonal space for the family to utilize.

Level Two Public Space

This level of the house is the main level and has all the spaces that thae family could use to gather together. There is a large kitchen, large living room, and large dining space.

Level One Private

The basement level could function as a separate living space apart from the rest of the home if needed. This is helpful for a multi-generational home by giving the option of renting out the space to others.

32

Axonometric | Multi-Gen Home


project three

Axonometric Drawing showing all the levels and their connections

Axonometric | Multi-Gen Home

33


project four

JOURNEY Professor: Anne Patterson Year: Spring 2019

For this project, we were given a kit of parts to work with. We were to design a space that took the viewer through a journey on their way to their final destination. As a class, we were all given the same pieces to use for all our designs. These pieces varied in sizes and material. In this design, I envisioned entering into a tight space while being beckoned to enter into the vast open space. I envisioned a fountain or a large tree in the center of the design. The final destination overlooks the journey the viewer took to arrive there. The stopping point, located at the top of the stairs, provides shade through a patterned roof with slits in it. Throughout the process, I made plan drawings, models, and perspective drawings.

34

Introduction | Journey


project four Introduction | Journey

35


project four

PROCESS part two A top view of the journey the viewer would take demonstrated by an orange string. These journeys vary from ending where the viewer began to ending at a destination point away from where they began.

36

Process | Journey


project four

PROCESS part one I began by creating several parti models out of paper. One common theme found in all the ones I created was the second floor pavilion aspect. This idea of a final destination that allowed the viewer to look back on their journey played into the final making of the design.

Process | Journey

37


project four Level One 1/8” = 1’-0”

Level Two 1/8” = 1’-0”

38

Floor Plans | Journey


project four Viewpoints | Journey

39


project four 40

As you enter the space, you catch a glimpse fo a staircase that makes you wonder what it leads to. Slivers of light break through the cracks in the wall and although the space appears to be open, it also feels tight.

Upon leaving the tighter space, you are faced makes you feel small. You now see the stairca it. You notice a balcony to your left, which yo

You finally reach the top of the staircase and are greeted by a bench to rest on. The space is the perfect size compared to the other two you were in, it is not too tight nor too large. You notice the patches of sunlight come through the roof.

You notice another path you can take and de but you can see where it will take you. You co

The Journey | Journey


project four

d with a much larger space. The space ase much more clearly and you are drawn to ou are curious to get to.

You begin to ascend the staircase. You can see a much larger space above and you want to reach it. The staircase seems long. But the urge to reach the top drives you forward.

ecide to take it. The path feels a little narrow ontinue towards the destination.

You reach the end of the path. You can turn around and look at the spaces you were in before and the paths you took to get to where you are. You feel comfortable.

The Journey | Journey

41


project five

KCK COMMUNITY CENTER Minnesota Ave & 9th St Kansas City, Kansas 66101 Professor: Thom Allen Year: Spring 2020

The purpose of this project was to design a community center that could serve the various needs of the community surrounding it. Due to this, the community center features various spaces for various activities and many of the spaces are versatile and can be used for other uses. The building was intentionally detached from the neighboring building to allow for viewing and appreciation of the mural on site. The space left open is meant for various outdoor spaces such as food trucks, small markets, and other activities for the community to use.

42

Introduction | KCK Community Center


project five Introduction | KCK Community Center

43


project five Site Plan

1�=60’ This site was found on a main street surrounded by many businesses and restaurants. The surrounding area has several murals referencing various cultures. The main one on our site is referencing the Hmong culture. I wanted

44

Site Plan | KCK Community Center


project five the community center to have a view of it, so I included an outdoor patio for viewing and left open the ground floor for various activities.

Site Plan | KCK Community Center

45


project five

B

1

2 3 3 4 5

10

A

8

11

7 8

8

A

6 8

9

Level Two

B

Main Level

1. Lobby/Reception 2. Storage 3. Restrooms 4. Volunteer Room 5. Supply Resource Center 6. Gym

46

Floor Plans | KCK Community Center

7. Collaborative Work Space 8. Office 9. Restroom 10. Storage 11. Gallery Space


Building A

1 2

3 4

1. Lounge Area 2. Dressing Room 3. Restroom 4. Photography Studio 5. Conference Room 6. Recording Room

project five

Level Three

5 6

3

1

1

Level One Building A

1. Restrooms 2. Cafe 3. Utilities

2

Level One

5 2

1 3

4

Building B

6

5

6 3

1. Gallery Space 2. Gift Shop 3. Restrooms 4. Utilities 5. Locker Rooms 6. Gym

Floor Plans | KCK Community Center

47


project five

West Elevation 1”=40’

Section BB 1”=40’

48

Elevation | KCK Community Center


project five

Section AA

1”=40’

Sections | KCK Community Center

49


thank you

Profile for Bridgett espino

Bridgett Espino - Third Year Architecture Portfolio 2021  

Bridgett Espino - Third Year Architecture Portfolio 2021  

Advertisement