Page 1

Portfolio

Brett Gabriel Simon


Contents

I.

Independent Study Fall 2010 Advisor: Bob Hansman Carter Carburetor Corporation Sketches 4-9

VII. Sketches Summer 2009

II. Bookbinding Course Fall 2010 Professor: Jana Harper 10-11

VIII. 212 Studio Spring 2009 Professor: Catalina Freixas Bevo Mill Neighborhood Kindergarten 50-51

III. Danish Insitute for Study Abroad Furniture Program Summer 2010 Pas de Deux Chair 12-17

IX. 211 Studio Fall 2008 Professor: Kevin Le Shaw Nature Reserve Installations + Classroom 52-57

IV. 312 Studio Rethinking Deindustrialized Landscapes Spring 2010 Professor: Valerie Greer St. Louis Sheet Metal Workers Union 18-31

X.

V. Case Studies Fall 2009 Professor: Elise Newman Querini Stampalia, Carlo Scarpa

XI. 112 Studio Drawing Section Spring 2008 Professors: Bob Hansman Mikey Naucas Analytique Toothbrush & Ink

Building Systems Spring 2010 Professor: Eric Hoffman Wall Sections 32-33 VI. 311 Studio Fall 2009 Professor: Brent Crittenden Carondelet Community Pool Locust Live Work Show 34-47

Adjustable Table Fall 2008 Personal Project 58-59


Above: Drawings on quarters of sticky notes stuck to the Bissell Water Tower. Details of the tower drawn in conte and graphite also record the texture. Previous pages: pieces 1 & 4 on canvas, 2 & 3 on paper; graphite, charcoal, chalk pastel, acrylic paint, black marker, colored pencil, conte crayon, spray paint; 36� x 36�.


Independent Study Fall 2010 Advisor: Bob Hansman During my final year at the School of Architecture at Washington University in St. Louis a friend and I created an independent study in which we explored the ‘other’ St. Louis. Through drawing and writing we hoped to meaningfully develop our understanding of place, people, and history. We ultimately decided to study the Carter Carburetor Corporation site on North Grand and St. Louis Avenues in more depth by developing four drawings. Each of the four pieces started with a distinct character: observational, analytical, polemical, and textual. The textual piece, Displacement, was critical to my understanding of the site in that it describes not only the process of our work, but also the history, the process of the site, of Carter Carburetor. What has happened on this block of land in North St. Louis reflects the changes throughout our "post-industrial" society. The older industrial cities of the United States have undergone a process, characterized by brief and successive uses, that amounts to a history of displacements. Initial European settlement displaced nature and the Native American, and citizens of and migrants to these established settlements displaced each other and their uses of land in an eventually terminal process culminating in industrialization and deindustrialization. This industrialization and its decline, exemplified by the Carter Carburetor site, disrupted the successive process by contaminating the land and by disempowering the surrounding community. Industry displaced the social capital; it displaced the ability of the community and the land to renew themselves and each other. The four pieces study this unsustainable process of industrialization by embodying it. Each piece displays and obscures its history in successive layers. The later layers inevitably displace, yet they also accentuate and frame elements of previous layers. Through this process, in which there is no blank slate, each successive layer enriches the previous and thereby itself.


Bookbinding

Books: Binding Styles, counterclockwise, from top left: Italian Longstitch, Noble Side-sewn, Kelms, Linen-tape, + Box Set of Sample Books of various styles.


PAS DE DEUX Chair


PAS DE DEUX Chair The “Pas de deux” Chair, inspired by the folding and collapsible chairs and stools designed by Mogens Koch, Hans Wegner, and Kaare Klint, among other designers, embodies the choreography of two dancers in a ballet. The two components of the frame close in harmony and embrace, and open in arresting tension. Comfort, portability, simplicity, and ecological concerns choreographed the design process. In the “Pas de deux” Chair the ethic pervades the aesthetic.

The closely-spaced slats of the seat and backrest furnish ample support to the body. The steel hinge joins the two components of the frame so that they may pivot and nest. Minimal and ecological material usage reduces the environmental impact during production and transportation. Naturally and commercially abundant Maple wood is used in this particular prototype; potential alternatives would include oak, black cherry, and walnut, and teak for outdoor use. Forest Stewardship Council certification would be sought for all lumber. The pivot hinge was handcrafted from steel, a material guaranteed to have recycled content; an alternative material for the pivot hinge would be brass, the alloys of which are nearly entirely recycled. The intrinsic beauty and warmth of the wood, the clarity of the design, and a utilitarian, space-saving, environmental sensibility come together to create this chair.


Rethinking Deindustrialized Landscapes

ife of a building: de-composition


Above: Sheet Metal Workers Union Sketch Model; tentative program arrangement underlayed beneath existing structure armature. Left: Existing steel structure being prepared for reuse.


APPROACH to the city/ to the site

CONDITIONS/HISTORY of the city/of the site

REGENERATE+RECONNECT+REVEAL+REUSE+ RESTORE requisite properties of the city: DENSITY + DIVERSITY of PEOPLE, STRUCTURES, USE, TRANSPORTATION

Lafa REGENERATE RECONNECT disparate neighborhoods to each other and each neighborhood with its history by RESTORING old property lines where possible to encourage small-scale diverse use

St. Louis City population: (map below) darker shading indicates higher population absence of shading indicates no population

over 50 years of perpetual outward mobility DEGRADE: to lower or impair in respect to some physical property to damage by weakening or removing some requisite property

S t.

to diminish (some pertinent quality or capability) with deteriorating effect

r th r No Nea

RESTORE mass TRANSIT

yett

uare

wn W est

Down to

Lafa

e Sq

Kos ciu sk

o

DISUSE + DECAY

uare

yett

Lafa

wn W est

Down to

e Sq

Louis Neigborho od

requisite properties of the city: DENSITY + DIVERSITY of PEOPLE STRUCTURES USE TRANSPORTATION

RESTORE + REUSE

re

2000: 348,189

1980: 452,804 1990: 396,685

CHEVY NOMAD...American nomads

Squa

1970: 622,236

wn W est yette

Down to

NOMADS

is City Limits Lou

1960: 750,026

into constituent parts or elements or into simpler compounds; to cause chemical ROT: to break up into constituent elements: undergo chemical change:

St.

1950: 856,796

DECOMPOSE: to separate or resolve disintegration of (organic matter): DECAY, ROT, DISINTEGRATE

s


jefferson chou

teau

chou

teau

open/developable parkspace framework structures artifacts water

chou

teau

jeffer

son

100’ N

Site Plan focused on the area around the intersection of Chouteau and Jefferson Avenues between Lafayette Square and Downtown West.


APPROACH to the city/ to the site REGENERATE+RECONNECT+REVEAL+REUSE+ RESTORE requisite properties of the city: DENSITY + DIVERSITY of PEOPLE, STRUCTURES, USE, TRANSPORTATION

w

Down to

n We st yette

Squa

REGENERATE RECONNECT disparate neighborhoods to each other and each neighborhood with its history by RESTORING old property lines where possible to encourage small-scale diverse use

re

Lafa

The St. Louis Sheet Metal Worker Union is moving to the site of an unused factory at Chouteau and Jefferson Avenues. Urban masterplan the approximately 9-block area surrounding proposed union building. Design the complex within the nine block masterplan area. The actual plans for the union building reuse much of the existing structure, which I have chosen to use in my concept. The site of the Sheet Metal Workers Union, bounded by high speed oversized streets with substantial truck traffic, two interstate highways only one mile apart, and train tracks running through Mill Creek Valley. It is practically inaccessible without an automobile.

RESTORE mass TRANSIT

The urban master plan reconnects the Chouteau commercial and industrial corridor and the residential areas to the south with Downtown West to the North.

RESTORE + REUSE

The urban plan attempts, at best, to restore smaller scale diverse use, and, at worst, do nothing except offer unobtrusive landscape features in which gardens may grow, or in which the same weeds and refuse that now exist may remain.


Industrial/Commercial Residential 25’

50’

100’

Site Plan focused on the area around the intersection of Chouteau and Jefferson Avenues between Lafayette Square and Downtown West.


6’

0’ 3’ 12’


Counter-clockwise from top left, excluding below: 1st, 2nd , 3rd Floor Plan + Grounds. Below: Study perspectives.


From the top: South Elevation, Chouteau Avenue; North Elevation, Papin Street; Longitudinal Section, looking South; Transverse Section, looking West


Case Study: Querini Stampalia, Venice, Italy; Architect: Carlo Scarpa Joint project with John Trevor


LOORING

MEP

E FLOOR

TE BEAM

TE ION WALL

FINAL DETAILS

ECTION

ALE: 1” = 1’ - 0”

DING SYSTEMS JOHN TREVOR

Building Systems: To the right: Model: building systems and structure of a private residence; materials: osb, chipboard, bass wood, insulation foam, white felt, construction paper, paint, tin foil. Joint Project with Catherine Pyle Above: Digital model: wall section of Terrace View Cafe at City Garden, St. Louis, MO Joint Project with John Trevor


Above: Lines superimposed on site map correspond to the flow of water on the site; density and increased length equal faster flow rate. Above: paper “relief� site study. Right: Study model.


Carondelet Community Pool, Carondelet Park, St. Louis, MO


6’

3’

12’


Above: Floor Plan: procession from entrance with front desk to locker rooms, bathrooms, atrium, gymnasium/weight room with office and strorage space, and finally the pool deck with lifeguard’s office, storage room, sauna, lap pool, wading pool, and hot tub. Right: Site/Roof Plan: ramps and stairs lead from the park road down to the entrance; rectangles indicate skylights


Above: Section through, from left to right: sundeck, hallway, bathrooms. Left: Site Sections leading down from just below the entrance to the pool deck at the level of the pond. Below: Section through, from left to right: wading pool, hot tub, sundeck, hallway, and atrium.


Northern Elevation

Window Pattern around the pool deck


Locust Live/Work/Show, Locust Street, St. Louis, MO


Locust Street


Program: 6 studio apartments, 2 studio spaces, one for heavier or three-dimensional art, one for lighter or two-dimensional art, 1 gallery, 1 cafe The building faces north. The heavy studio occupies the large uninterrupted space on the east side running from the street to the alley. The gallery entrance is through the atrium and the cafe occupies space along the street on the west side. On the second floor the light studio faces north along the street and to the south the studio apartments face each other along the courtyard. Each apartment has a bathroom, a kitchen, bedroom, and living/dining/public area with a sliding wall facing the courtyard to foster connection and informal interaction.


Sketches, Europe Summer 2009


kindergarten motion analysis: hopscotch


KINDERGARTEN, Bevo Mill neighborhood, Gravois Road, St. Louis, MO

Motion study informs the form. Administration area to the front of the building, meeting room, four classrooms, assembly/cafeteria area, recess areas, central atrium. From the top: as seen from a southerly vantage point, and the east and west elevations.


Shaw Nature Reserve Prairie Installations + Classroom, St. Louis County, MO

Site Section, mirrored, 18�x6�; Color Pencil. The yellow tones show the land, the purple


In sequence design an artistic installation, a functional installation, and a classroom for Shaw Nature Reserve located in one of the three ecosystems that compose the reserve: Tallgrass Prairie, Woodland, and Wetland. My project is located in the Prairie.

Site Plan + Site Sections, 36�x24�; Graphite + Color Pencil. Lighter color represents higher elevation; the faint squiggling graphite line demarcates the forest from the the prairie.


Plan for the second installation,24�x18�; Graphite on bristol.


Left: Installation 1; Craft plywood + Cork; Right: Installation 2; Craft plywood + Plywood; Each slender laminated wood span drops a supporting pillar that flares out into a bench that touches the Earth.


Classroom pavilion; plywood, cork, rockite patching concrete, basswood, and craft plywood.


Adjustable Table

From top left to bottom right: Coffee table, disassembled, Dining/Food preparation/Social drinking table; made with Birch Ply.


Drawing 112. Left: Analytique 48”x48”, Tivoli Theater, Delmar Loop, St. Louis, MO; Chalk pastel, paper. Above: Ink and Toothbrush spray drawing, 24”x28” .


This book was designed and bound by Brett Simon. Type is Helvetica.


Brett Gabriel Simon, Portfolio: Art, Architecture, Design  

This portfolio presents much of my work done while attending the Sam Fox School of Design and Visual Arts at Washington University in St. Lo...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you