Page 1

Derfor får du ikke morgenmad - ligesom HG’erne ARRANGEMENTSKALENDER + RØVKEDELIG KANTINEMAD + VALGET + MADKASSEN


Får du morgenmad? Af Haakon Rønnow Petersen

Der er nogle elever, der her på skolen får gratis morgenmad. Men der er en hel del andre elever, der ikke får. Og hvordan kan det nu være? I sommerferien har vi fået et nyt firma til at stå for vores kantine. Det er nemlig Hotel Crone, der har taget over efter Grenaa Bowlingcenter. Om det har givet os bedre mad for pengene, er op til den enekelte at vurdere. Men her i bladet kan du læse om vores mening. Og så har vi jo fået en ny regering, der er i fuld gang med at levere statements til pressen. Men hvad kan du vente dig af Helle, Villy og Margrethe? Det er noget af alt det, du i det her nummer kan få svar på. Ikke nok med det, men vi har også en ny redaktion på PAYOFF. Sådan da. Nogle af ’de gamle’ er stadig med, men alligevel synes vi, at de nytilkomne bringer et friskt pust ind i redaktionen. Læs i bladet om den nye redaktion! Selvfølgelig finder du også en arrangementskalender, en god opskrift og en anmelselse. Og det er slet ikke det hele, men det finder du jo ud af, når du læser hele PAYOFF nummer 8.

FOTO: Haakon R. Petersen FORSIDEFOTO: Maria Nathalie Jensen

2

PAYOFF nummer 8


INDHOLD

2 Lederen - Får du morgenmad? 3 Indhold 4 Det er os, der skriver 6 Røvkedelige pølsehorn 10 Den nye regering - er den lilla? 16 Ronal Barbaren - filmanmeldelse 20 Madkassen - Lemon chicken and 22 Derfor får du ikke morgenmad - ligesom HG 24 HG-elever underviser ledere 26 Arrangementskalender 30 Sådan får du Suen til at række

PAYOFF nummer 8

3


4

PAYOFF nummer 8


Et spørgsmål vil blive taget op i hvert blad, hvor I får svaret for hvad redaktionen mener.

Hvad skal de 25.000 gå til? ”Jeg mener at alle skal gå til skolebla det PAY OFF!”

”Jeg mener at elevråddet skal bruge pengene på at købe køleskabe til alle klasserne. Det kan godt være at det er super attaktivt at købe playstations eller andet gøgl, men jeg mener at vi bør tænke langsigtet. Eller evt. dele penge ud på de enkelte klasser, så de selv har større indflydelse på hvad de skal bruges på.” - Maria Natalie

”Jeg syntes de 25.000 kr. bør gå til noget, der kan komme os alle til gode. F.eks. syntes jeg et lille køleskab til hver klasse ville være en god idé. Så man ikke føler sig tvunget til at købe i boden, medmindre man ønsker en svedig klam rugbrøds mad til middag, da den ligger i tasken hele formiddagen. jeg tror også på den måde der er flere der vil tage mad med i skole, da der også er nogle der ikke har råd til at købe mad oppe på skolen hver dag og man har ikke de indlærings problemer som man har hvis man ikke får mad hele dagen.” - Louise Michelle ”Giv dem alle til mig” - Camilla Eilersen

”Hvad med infoskærme I klasserne? Så vil eleverne sikker se dem!” - Camilla Bjørndal

”Blank” - Kris

PAYOFF nummer 8

5


h

Røvkedelig 6

PAYOFF nummer 8


Kan det passe at være rigtigt en halv liter vand skal koste det samme som en halv liter kakao? Og kan det virkeligat man skal spørger om det overhovedet sælges frugt, fordi det ganske enkelt ikke står fremme?

Et stykke frugt kost for øvrigt det samme som en knoppers. Det er ikke sært at der er folkevandring/kørekaravane til MC DONALDS. I Samtlige frikvarterer/studietimer tager folk dertil for at spise deres frokost. Det er ikke ny viden, at man ikke ligefrem bliver klog af fede burger og sukkerfyldt colaer. jeg sidder i elevtråddet og er repræsentant for voksenklassen (HGV) og er samtidigt med til at skrive ”Payoff”. Det er blevet lidt af en mærkesag for mig, at gøre noget for at vi elever på Grenaa handeskole kan få noget ordentlig brændstof, til at komme i grennem en lang skoledag. I dag er det hotel/restaurant ”CRONE” som levere og administrere kantinen. Grenaa Handelsskole har skrevet kontrakt med dem for de næste 3 år. Jeg mener derfor at vi ligeså godt nu, kan sætte standarten for kvaliteten på den mad vi vil spise. Her er hvad som er blevet fremlagt for CRONE:

ge pølsehorn - Nu skal der sgu ske noget! PAYOFF nummer 8

7


- Der er ofte problemer med kort automaten -

For lidt variation i salatbaren.

- Kartoflerne ligger i vand lage. - Sandwichene er af for ringe kvalitet. - 15kr for kød i salatbaren er for dyrt. - Der står ingen frugt fremme. - Betjening er for langsom - Frugten er for dyr. - For kedelig morgenmad. - Kaffe automaten løber ofte tør for kaffe/kakao.

-

8

PAYOFF nummer 8

Der er ofte problemer med kort automaten For lidt variation i salat baren. Kartoflerne ligger i vand lage. Sandwichene er af for ringe kvalitet. 15 kr. for kød i salat baren er for dyrt. Der står ingen frugt fremme. Betjening er for langsom Frugten er for dyr.

-

For kedelig morgenmad.

-

Kaffe automaten løber ofte tør for kaffe/kakao.


- Mere variation i salatbaren. - Prisen på kød skal sættes ned. - Frugten skal stå fremme som det forreste på disken. - Prisen på vand skal ned. - Frisk lavet smoothies til morgenmad - En luksus og en økonomi sandwich. - Der skal også være sandwichs af groft brød. - Find et alternativ til alt det usunde i kantinen. F.eks. studenter Mix med nødder. - Yoghurt med hjemmelavet müesli. - De besparelser som bliver gjort på de sunde madvarer, kan trækkes hjem ved at sætte prisen op på de dyre. - Gør det muligt at bestille et varmt måltid mad til frokost. (som dagens ret).

PAYOFF nummer 8

9


Vores nye regering er rød. Eller er den? Holder S, SF og R deres valgløfter? Eller er deres vælgere blevet snydt? Vi har samlet en liste med uddrag fra det nye regerings grundlag. Så kan du selv vurdere om du fik sat dit kryds det rigtige sted, den 15. september.

10

PAYOFF nummer 8

-


-

lilla?

Se listen på næste

Foto: Jacob Ehrbahn, Polfoto PAYOFF nummer 8

11


1. v Betalingsring rundt om København v Billigere miljørigtige biler – benzinslugere skal være dyrere v Kilometerafgift på lastbilkørsel v Billigere Billetter til tog og bus

2 v Kickstart af dansk økonomi for 10 mia. ved fremskydning af offentlige investeringer. v Tilskud til virksomheder inden for styreområder som klima, energi og velfærdsteknologi. v Flere arbejdspladser til gennemøget offentligt forbrug.

3 v Skattereform, som skal begrænse uligheden og mindske fattigdom. v Millionær skatten står til ikke at blive gennemført, men skal behandles i reform. v Skattereformen skal føre til, at skatten på arbejde sænkes. v Den ekstra skat til bankerne droppes. v Øgede afgifter på cigaretter og usunde fødevarer.

4 v Varighedsbegrænsninger. v Regeringen vil begrænse antallet af lukkedage i daginstitutioner.

12

PAYOFF nummer 8


5 v Reform af efterløn og pensionsalder vedtages af VKOR. v De 12 min ekstra arbejde om dagen droppes. v Dagpengeperioden forkortes til 2 år fra 2013 v Oprettelse af nye praktiskpladser til alle unge. v Trepartsforhandlinger med arbejdsmarkedets parter. v Danske løn- og arbejdsforhold skal gælde på danske arbejdspladser.

6 v Afskaffelse af fradraget for private sundhedsforsikringer. v Hurtigere behandling af kræft og andre livstruende sygdomme. v Opprioritering af psykiatrien – i sær for børn og unge. v Behandlingsgarantien- det udvidede fri valg – ændres fra 1 måned til en differentieret garanti på mellem 1 og 2 måneder. v Behovet for flere lægeambulancer undersøges.

7 v Hvis der kun skal være 24 elever i klasserne, skal pengene findes på finansloven. v Tolærerordningen indføres ikke permanent. v 10.000 flere studiepladser på videregående uddannelser frem om 2020.

PAYOFF nummer 8

13


8 v 40 % af reduktionen af CO2- udledningen i 2010 i forhold til 1990 v Halvdelen af elforbruget skal komme fra vindenergi i 2020 v Skrappere regler for udslip fra Landbruget v Ingen Kemi i mad, sutter og legetøj.

9 v Forsvar- og retsforholdet skal til afstemning i første valgperiode. v Danske styrker skal være ud af Afghanistan ved udgangen af 2014 v Regeringen arbejder for, at Palæstina skal godkendes som stat. v Der kræves opbakning fra to tredjedele af folketinget at sende soldater i krig.

10 v Fattigdomsydelser som starthjælp og kontanthjælps-loftet afskaffes. v 24 års reglen består v Tilknytningskravet lempes.

14

v Asylansøgere kan bo og arbejde uden for asylcentrene efter seks måneder. PAYOFF nummer 8


PAYOFF nummer 8

15


Film anmeldelse

16

PAYOFF nummer 8


Ronal Barbaren I ”Ronal Barbaren” møder vi Ronal, der I modsætning til de andre barbarer er lille og og slap.

En dag sker der noget uventet, Barbarenes landsby bliver angrebet og Volcazar bortføre alle, på nær Ronal. Så nu hviler barbarenes skæbne på Ronals skulder.

I kampen mod det onde, må Ronal I selvskab med den buttede skjald Alibert, den smukke og dødsensfarlige skjoldmø, Zandra og den metroseksuelle elver-vejviser, Elric overkomme utrolige strabadser i en verden befolket af højrøvede elvere, bimbo-amazoner og piercede orker i læderchaps og G-streng.

Jeg har valgt at give filmen 5 ud af 5, da jeg syntes det er en utrolig sjov og fantastisk film. Det er en man husker lang tid efter man har set den.

PAYOFF nummer 8

17


A5: 99 kr A4: 179 kr Karikatur: 79 kr Skriv till Camilla Bjørndal tlf. 25704131

NYE BEHANDLINGER: Quick Make Up (15 min.)...... . 175,Quick opsætning (15 min. )..... 175,Årskort til herreklip............ 1.900,Klassisk vådbarbering efter alle kunstens regler...... . 225,Trend barbering efter alle kunstens regler... 275

,-

Ole Henriksen: Body 45 min.... Body 45 min inkl. Spa.... Body 75 min...... Body 75 min inkl. Spa.... Head 2 Toe.... Head 2 Toe inkl. Spa....

525,625,995,1.025,1.225,1.325,-

Alle barberinger er med kniv og varme klude, og kun de bedste prod ukter på markedet benyttes! Nu også mulighed for dobb elt behandlinger med din veni nde eller mand!


Madka Lemon chicken and

20

PAYOFF nummer 8


assen

PAYOFF nummer 8

21


Derfor får du ikke morgen Af: Maria Natalie Jensen & Chris Hougaard

Som du måske ved, er HG-eleverne begyndt at få morgenmad kl. 8, når de møder i skole. Vi satte os for at finde ud af, hvorfor det kun er HG og hvad HHX-eleverne

Som det første ville vi vide, hvorfor det kun er HGelever som får morgenmad. For at få svar på vores spørgsmål, har vi snakket med Eva Bæk Pedersen, lederen for HG-eleverne på Grenaa Handelsskole. Vi spurgte hende: ”Hvor kommer pengene fra, til at HG-eleverne kan få morgenmad?” Til det var svaret at man hos EUD som HG uddannelsen er en del, kan søge om en ”pulje”. En pulje er penge, som skolen kan bruge på at forbedre nogle forhold på skolen for Hg-eleverne. På Grenaa Handelsskole er vi eleverne så heldige at både HG og Hhx uddannelsen er i samme bygning. Det betyder at uddannelserne bliver sammenlignet selvom de ikke har noget at gøre med hinanden. Der er både forskellig lovgivning og forskellige budgetter for uddannelserne. Man har altså ikke mulighed for at søge om ekstra penge på samme måde som på HG.

Det giver da også nogle fordele, at uddannelserne er i samme hus. F. eks. er elevrummet og fredagscafé noget som skolen har fået bevilliget penge til gennem puljer. De ting er noget, som egentlig kun er beregnet til HG-eleverne, men som Hhx-eleverne også kan nyde godt af. Så hvis uddannelserne var adskilt, ville der ikke være noget, der hed elevrum eller fredagscafé for Hhx-eleverne i Grenaa. En til væsentlig grund er at Hhx uddannelsens budget er meget strammere. Det skyldes meget store udgifter til bøger og andre materialer til undervisningen. Så det ser ikke godt ud for Hhxeleverne, hvis de går og drømmer om, at få morgenmad hver morgen som skolen betaler.


nmad

160,Studerende fra 5,12 ID voks 1 stk 0,3 stk 20


HG-elever underviser

Af Camilla Bjørndal og Michelle Christensen

E

n god start på turen, var at kører forkert, så med mange anstrengelse, nåede vi Bøgeholm i Ebeltoft. Kursuscenteret var belagt dybt inde i skovkrattet, i en gammel hytte. En svag lugt af typisk sommerhusfugt kom os i møde, da vi trådte ind i huset, sammen med en stærk kaffeduft, efter flere timers anstrengelse, sved og tårer, fra de uddannende ledere. Der skal dog ikke tales ondt om de biler, som holdte i indkørslen, for ikke alle så helt billige ud igen.

24

PAYOFF nummer 8

Vi var alle blevet enige om, at det er bedre at komme tidligere, end for sendt, så vi troppede alle en time tidligere op. Lederen for kursusset, Jan Jensen, så letter chokeret ud og skyndte sig straks at tysse ned på os højrøstede HG elever. Ja held og lykke med det. Efter at havde forklaret os, hvordan tingende hang sammen, fik han os placeret i et lille rum, med god udsigt til de nervøse ledere, der ventede på deres eksamen. En lidt komisk situation for os at stå i, for normalt er det jo os, der skal til eksamen. Alligevel kunne jeg ikke

undgå at blive nervøs og mærke blodet pumpe ekstra hurtigt, for hvert minut vi nærmede os til jobsamtalerne. Vi kunne jo ikke vide hvad der ventede os! Men godt forsynet med kage, sodavand og frugt løb en time hurtigt og Jan kom ind for at hente os. Efter det blev vi hentet og så en kæmpe flok ledere kun havde 5 minutter tilbage af deres prøve. Nøj, hvor virkede de nervøse! Men det var vi vist også på en mærkelig måde. Jeg skulle selvfølgelig vente i et århundrede, men endelig blev jeg hentet. En flink,


DSV er Danmarks største transport og logistikvirksomhed. For at alt forgår professionelt skal selv deres ledere uddannes til at udføre jobsamtale. Så er det jo logisk, at de har brug for nogen at føre jobsamtale med. Her kommer vi ind i billedet. Fem frivillige blev valgt, Jeg, (Camilla Bjørndal Michelle Louise Christensen, Rebecca, Rasmus, Frederik.) Jobsamtalerne skulle forgå i Ebeltoft på Bøgeholm d. 20 september.

ledere men ret nervøs mand viste sig at være ham, der skulle eksamineres. Vi satte os ind i et lille rum, med et videokamera peget hen på os, hvor hyggeligt. Han præsenterede sig, og jeg kunne med det samme mærke, at han var mere nervøs end jeg. Men vi begyndte og snakke, og pludselig var de tyve minutter gået. Der blev banket på døren og der myldrede ind med mennesker, som viste sig at være censorer. De stillede end masse spørgsmål, og lod mig så gå. Allerede overstået? Det gik egentlig meget

enkelt. Men forestil dig at gå til tre samtaler i træk! Jeg var helt rundtosset til sidst, men nåede frem til den konklusion, at jeg har lært en del af disse jobsamtaler. Da det hele var overstået, fik vi god respons fra vores jobsamtaler og modtog nogle enkle gaver som tak for hjælpen. Jeg fandt i hvert fald ud af, at DSV forstår at lave god markedsføring, for alt hvad vi fik, var mærket med deres logo. Jan Jensen PAYOFF nummer 8

25


By: Maria Natalie

Kulturhuset pavillonen Rock/pop 13.10.2011 20.00 DKK 100

Comedy 14.10.2011 20.00 DKK 127

Rock/pop 28.10.2011 20.00 DKK 50

Stand-up 04.11.2011 20.00 DKK 167-207

Revy 2011 30.10-05.11.2011 20.00 DKK 200

Rap 03.11.2011 20.00 DKK 292

Stand-up 01.11.2011 20.00 DKK 190

å

26

PAYOFF nummer 8

Værket Randers

tand-up 18.11.2011 20.00 DKK 227


Efterår 2011 Train Århus

Rap ..11.2011 20.00 DKK 495

Rock 29.10.2011 21.30 DKK 180

Rock/pop 28.10.2011 20.00 DKK 50

Rap 04.11.2011 21.30 DKK 275

Rock/pop 10.10.2011 20.00 DKK 125

Musikhuset Århuss

Show comedy 05.10-06.10.2011 20.00 DKK 398-498

pop 22.10.2011 20.00 DKK 150

Rock/pop 29.10.2011 20.00 DKK 405

pop 28.10.2011 20.00 DKK 50

Rock/pop 20.11.2011 20.00 DKK 220

PAYOFF nummer 8

27


www.frisorshape.dk


f

SPAREHJØRNET

Sådan får du SU’en til at række Af Camilla Maria Bjørndal

Måneden er halvvejs, men pengepungen er tom. Dit kontoudtog kommer, og hvad står der? Minus. Du kører dit kort igennem chippen, men den afvises. Kender du disse situationer? Du er vist ikke den første, og med garanti ikke den sidste med dette problem. Ja penge er noget man altid har for lidt af, men kunne

N

u er det ikke fordi SU er den helt store indkomst, nej det kan man vist langt fra sige. Men kunne det ikke være dejligt at få det hele til at køre rundt? En ting vi vist alle kan være enige om, er at det altid er dejligt at havde lidt penge ved hånden ved uforudsete hændelser, som bilen bryder sammen, hunden bliver syg, selv tandlægeregninger er ikke det rene barnemad. ”Jamen hvad er det så jeg skal gøre?” vil du sikkert spørge nu.

Su ............................ Job ............................ Andet

Før regnskab ”Den kloge ser ulykken og skjuler sig,” lyder et gammelt ordsprog. Det kan være du allerede mener du har styr på din økonomi. Men prøv lige at stille dig selv nogle enkle spørgsmål: ”Hvor mange penge brugte jeg i sidste måned? Hvad brugte jeg dem på? Er du en smule i tvivl om det? Her er nogle råd til, der kan gøre, at du ville kunne svare på disse spørgsmål i næste måned.

...........................Mad........................... ............................Tøj............................. ..........................Telefon......................... .......................Fornøjelser..................... .......................Opsparing....................... ..........................Andet........................... ...........................................................

........................... I alt Kr.......................

30

PAYOFF nummer 8

I alt Kr...............................

I alt Kr..........................


Så enkelt er det Illustrationen viser et overskueligt budget for hvordan du planlægger måneden. Du starter med først at skrive alle de indtægter du regner med at få i løbet af måneden. Anden kolonne kan du så planlægge hvordan du vil bruge dine penge, ud fra forskellige temaer, som der er vist nogle eksempler her. Efterhånden som måneden så går, kan du i den sidste kolonne så skrive hvad du rent faktisk bruger. Du vil blive overrasket over hvor stor en hjælp, det er at holde regnskab med pengene.

Dankort amok! Man kan let være tilbøjelig, tros man har lavet et budget, at bruge for meget med sit dankort. Prøv derfor at: Ÿ Gemme alle boner for hvad du køber og skriv det ned. (Du vil blive overrasket, hvad pengene egentlig går til) Ÿ Lav en ugeplan for hvad du fast bruger hver uge og regn sammen hvad det bliver. Derefter kan du se om der er noget du kan undvære. Ÿ Hvis du selv står for maden, så er det klogt at lave en ugeplan, for hvad du skal havde. Når du gør det, vil du være mere klar over hvad du skal havde, og kan så søge mulighed for de billigste tilbud i de forskellige tilbudsaviser. Der findes adskillige gode hjælpemidler på nettet til at lægge en madplan. Rema 1000 har udviklet en madplan, der samtidig laver en indkøbsliste.

Når du så er færdig med planlægningen af retterne for ugen, printer du indkøbslisten ud – og vupti er du klar til at gå på indkøb.

PAYOFF nummer 8

31


SKJORTE

699,95 T-shirts

299,95

Østergade 1 · 8500 Grenaa · Tlf. 86 32 32 32

PAYOFF 8  

Nummer 8 af Grenaa Handelsskoles elevblad