Page 1

Marts 2010 nr. 2

Fyret! Vi er nået langt, og den nye formand vil endnu længere

Solarium i

Fraværssamtalerne går for vidt

Audi Q7

+

MAYONNAISEKANELSNEGLE Hvis MacBook og iPhone kunne få børn...

Åbent hus på Grenaa handelsskole

Hvad har det gjort ved skolen

På udveksling i USA PAYOFF nummer 2

1


F

inanskrise, finanskrise og atter finanskrise. Det er de ord, vi hører hele tiden i aviserne og i fjernsynet og er det helt store taleemne i hele verden. I det her nummer af PAYOFF er det helt store emne også finanskrise, som dog begrænser sig til Grenaa Handelsskole. Det er hårde tider, vi er i, og det kan mærkes på eleverne og lærerne. Skolens underskud gør, at ledelsen har set sig nødsaget til at lukke en afdeling ned. Det kan du læse om i artiklen om lukning af vores bibliotek og et trist farvel til vores kære bibliotekar Charlotte, der har arbejdet på skolen i 13 år, og som nu skal ud i den store grumme verden og finde sig et nyt trygt sted at arbejde. Vi kommer jo nok til at savne dig, Charlotte. Det her blad giver dig også mulighed for at få et indblik i, hvad fraværssamtalerne skal gøre godt for, og hvad eleverne synes om dem. Er du en af os, der har samme teint som et ark kopipapir, når strandsæsonen nærmer sig, kan du i det her blad finde det helt rigtig sted at tage lidt sol inden sommeren og nærmere dele hudfarve med en caffe latte. Læs vores anmeldelse af de forskellige solarier, der er i Grenaa, og find den, der passer dig. Der er også anmeldelse af den nye Audi Q7, som vi giver dig en køretur i, og som du nok aldrig får råd til at købe selv alligevel, og du kan lære at lave kanelsnegle på en helt ny måde med mayonnaise - og det er ikke engang løgn! Der er også nyt fra elevrådsklummen, så det er bare at dykke ned i det det her fedeste nummer af PAYOFF. God fornøjelse, og velkommen til PAYOFF nummer 2!

2

PAYOFF nummer 2


INDHOLD 2 Lederen 3 Indhold 4 På udveksling I USA 8 Anmeldelse af Audi Q7 12 Fyret! 14 Mayonnaise-snegle 15 Anmeldelse af solarier I Grenaa 20 Anmeldelse af Apple iPad 21 Elevrådsklumme 22 Underskud på Viden Djurs 24 Reportage fra skituren 30 Åbent hus på Grenaa Handelsskole 32 Fraværssamtaler 34 Det vidste du ikke om Hasse

PAYOFF nummer 2

3


Katrine var på udveksling i næsten et år i New Mexico i USA. En oplevelse, hun ikke vil være foruden og som hun anbefaler alle, der har mulighed for det, at tage i mod.

Af Line Bruus Hald

S

øndag den 10. august 2008 rejste Katrine til Albuquerque i New Mexico i USA, og forlod sin normale hverdag for et år. Hun valgte at takke ja til Rotarys tilbud om et års udveksling, hvor hun valgte USA, fordi hun gerne ville forbedre sit engelske. I starten troede hendes forældre ikke helt på, at hun virkelig ville gennemføre det, men da de forstod, at hun ville gøre alvor af det, bakkede de fuldt op om hendes beslutning. For at blive udvekslingsstudent skal man bestå en optagelsesprøve, som består af en samtale med Rotary-folkene i Grenaa og derefter en række spørgsmål, man skal besvare på engelsk. Katrine bestod begge prøver og var nu klar til at tage af sted til Albuquerque, New Mexico, som skulle være hendes nye hjem det næste år.

Politi på skolen Da Katrine ankom, blev hun modtaget af sin første værtsfamilie, som var virkelig imødekommende og venlige overfor hende. I alt boede hun ved fire familier. Normalt bor man kun ved tre familier i cirka tre en halv måned ad gangen, men ved den tredje familie fungerede det ikke så godt, da den eneste i familien, hun rigtig kunne snakke med var manden i huset, men han arbejdede utrolig meget, så hun var meget alene med hans kone og hendes fem katte. Kattene i huset blev fodret på spisebordet, og overalt i huset lå der kattehår. Hun følte sig meget ensom, og det gjorde også hendes familie i Danmark meget bekymrede, at de snakkede meget mere sammen over Skype end normalt, og hun slet ikke var så glad, som normalt. Derfor aftalte hun i samarbejde med sin ”counselor” fra Rotary at skifte værtsfamilie.

4

PAYOFF nummer 2

Gennem hele året gik Katrine på Junior Highschool sammen med fem andre udvekslingsstuderende. Katrine siger selv om den amerikanske skole: ”Man skal lige vænne sig til, at skolerne er så overvågede i USA. Overalt, hvor man går, er der politi og overvågningskameraer. Hvis man vil forlade klassen, skal man have en underskrift fra sin lærer først.”

Som tre ekstra familier Da jeg spurgte Katrine, om hun ikke fik hjemve i løbet af det år hun var væk, svarede hun, at man slet ikke har tid til at få hjemve. De fleste værtsfamilier er virkelig gode til at give oplevelser og få en med i fællesskabet. Katrine meldte sig med det samme ind på skolens fodboldhold og på den måde fandt hun hurtigt masser af venner. Hun siger: ”Man er nødt til selv at opsøge de unge på skolen, hvis man vil have nogle venner. De går meget i kliker, men når man først er inde, får man nogle fantastiske venner.” Mens Katrine var i New Mexico, havde hendes forældre også en udvekslingsstuderende boende. Det er derfor, det hedder udveksling. Hvis den udvekslingsstuderende selv er åben og klar på at opleve noget, er det også en sjov oplevelse for familien at have en udvekslingsstudent boende, og Katrines forældre kunne godt tænke sig at prøve det igen. Katrine kom hjem til Danmark igen lørdag den 10. juli 2009. Hun har stadig kontakt til sine værtsfamilier, som ofte ringer til hende. Hun ser især det andet værtspar som hendes forældre nummer to og har planer om at besøge dem igen en gang i fremtiden.


P책 udveksling i ...

USA FOTO: Privatfoto

PAYOFF nummer 2

5


Alder Den 15. august i udrejseåret skal du være fyldt 16 år*, og du må ikke være fyldt 18 år*. Til visse områder i Australien, New Zealand og Canada må du ikke være fyldt 17 år ved udrejsen. (*dispensation kan gives i særlige tilfælde) Evner Du skal som minimum have afsluttet Folkeskolens afgangsprøve. Udsendelse kan også ske i løbet af den gymnasiale uddannelse. Karaktermæssigt skal du være i klassens bedste tredjedel. Personligt Du skal være udadvendt og villig til at indordne dig under de vilkår, som er gældende for udvekslingsstudenter i værtslandet. Du vil få mange fantastiske oplevelser, men det er ikke en turistrejse. Du skal tage del i familielivet og være aktivt deltagende på din skole. Du kan læse meget mere om Rotary og udveksling på www.rotary-yep.net

Gør det! Man får en masse oplevelser for livet, og så får du oven i købet det meste betalt og man oplever meget mere, end man nogensinde vil få mulighed for herhjemme i Danmark. Vær udadvendt og meld dig ind på nogle af skolens aktiviteter, så får man meget hurtigere nye venner. Du skal ikke være nervøs for ikke at kunne være med i samtalerne. Efter få uger forstår man allerede sproget meget bedre, og værtsfamilierne er gode til at hjælpe en i gang.

6

PAYOFF nummer 2


Er du mellem 15 - 18 år? Synes du verden uden for Danmark er spændende? Vil du gerne møde nye mennesker, en ny kultur og nye venner? Kunnde du tænke dig at tale et andet sprog flydende? Vil du lære andre om Danmark? Hvis du kan svare ja til de spørgsmål, så er udveksling med Rotary lige noget for dig!

PAYOFF nummer 2

7


8

PAYOFF nummer 2


Audi Q7...

PAYOFF nummer 2

9


...pris? 30 års SU

Med en Audi bliver du kaptajn på dit eget skib. Den kæmpe tre tons firehjulstrækker med kæmpe fælge giver dig magten over vejen Journalist: Tobias Mosegaard Jensen Foto: Amalie Kamstrup Mogensen

10

PAYOFF nummer 2

A

udi Q7 er en enorm bil og når man skal parkere, føler man sig som om man var bag rettet i en lastbil. Parkeringshuse bliver hurtigt mindre når man tager en Q7’er. Loftet er lavere, båsen er mindre og man kan ikke lige lave en hurtig tre punktsvending. Heldigvis er Audi’en udstyret med bakke-kamera og et dusin sensorer der bipper når du skal parkere. Audi’en er klart en af de pænere biler i sin klasse og det bliver kun understreget når man sætter sig ind bag rattet. Som det første er der så mange knapper og skærme at selv et pilot kunne blive nervøs. Audi har lavet en bil med alle de funktioner som man finder i kæmpe luksusflyder og givet dem en knap i bilen. Fx åbnes handskerummet med en knap. Audien har et MMI system der svarer til BMW’s iDrive. Fuldt funktionelt og kan betjenes af alle. Om aften når det er blevet mørkt er det noget af en oplevelse at sætte sig ind i Q7’eren. Man sætter nøglen i tændingen og hurtigt bliver man badet i et lækkert rødt lys der får en til at føle sig som en pilot i et stealth fly. Og når


man så begynder at kører føles det på samme måde. Audi’en går fra 0 til 100 på 9 sekunder og forsætter op til 220 km/t. Accelerationen er utrolig skarp men samtidig meget blid. Og at man sidder meget højere end normale biler gør at man virkelig føler sig anderledes – på en god måde. Lyden i Audi’en er virkelig i en klasse for sig selv. Et super lækkert og godt Bose anlæg pryder Q7’erens radio og Cd-afspiller med plads til 6 cd’er på samme tid. Lyden er perfekt og når man hører ”Superbia” med L.O.C. og så skruer op, så er der ingen tvivl om at du vil kunne blive hørt i kilometers afstand. Audi har virkelig skabt en kanon bil der står rigtig flot sammen med resten af bilerne på markedet for luksus firehjulstrækkere. Hvad man vælger kommer an på smag men Audi’en er et rigtig godt valg.

Model

Audi Q7 3.0 TDI quattro 5-dørs tiptronic

Hestekræfter 0 til 100 km/t Tophastighed Brændstofforbrug

240 8,5 210 km/t 11 km/l

Pris

1.039.120 PAYOFF nummer 2

11


DS

? O

I D

Fyret! SR

P?

På morgensamlingen mandag den 1. februar blev det offentliggjort, at biblioteket på Grenaa Handelsskole lukkes og dermed bliver vores altid hjælpsomme og værdsatte bibliotekar Charlotte fyret fra sit job gennem 13 år.

12

O?

PAYOFF nummer 2


”De elever, der er vant til at bruge biblioteket vil opleve et stort tab. Det ville være løgn at sige andet.” Eva Bæk Pedersen Tekst og billeder: Line Bruus Hald

V

ores allesammens bibliotekar Charlotte er fyret, og baggrunden er skolens økonomiske

situation. Skolen står overfor nedskæringer og eftersom et biblioteket ikke er lovfæstet på ungdomsuddannelserne, har man valgt at fyre Charlotte og på den måde spare nogle penge. Der vil blive foretaget en radikal ændring, men det vil aldrig blive lige så godt, som det bibliotek vi har i dag. Eva Bæk Pedersen vil ikke udtale sig om de ændringer endnu, men understreger at det bibliotek, som vi kender i dag, ikke vil eksistere efter sommerferien 2010. Lærerne vil også opleve et stort tab, når Charlotte forlader skolen, da mange lærere flittigt bruger hende og hendes viden inden for biblioteksgenren. Derfor vil det i fremtiden blive sværere for lærerne at finde spændende bøger og materiale til eleverne. Men hvordan kan vi så have råd til at bygge elevrum og sætte store infoskærme op? Er det ikke vigtigere at have et bibliotek? ”Skolen har modtaget nogle støttekroner fra undervisnings ministeriet, som ikke må bruges på biblioteket. Derfor kan de to ting ikke sammenlignes,” forklarer Eva Bæk Pedersen. ”De elever, der er vant til at bruge biblioteket vil opleve et stort tab. Det ville være løgn at sige andet.” Torben Thomsen, der er lærer på skolen i International Økonomi på HHX og samfundsfag på HG, har brugt biblioteket og Charlotte usædvanlig meget. Han har gennem hende fundet spændende materiale til sine elever, der har gjort undervisningen mere farverig, aktuel og afvekslende. Han er meget ked af situationen. ”Det er et tilbageskridt for skolen på 20 år. Hvis jeg var elev på Grenaa Handelsskole, ville jeg være meget ked af det. Charlotte er en

uvurderlig hjælp for både lærere og elever,” bedyrer han. Vi risikerer nu at biblioteket på skolen lukker, og at vi fremover er nødt til at søge over på Grenaa Bibliotek eller andre steder, når vi får brug for materiale til vores skolearbejde, og derfor ikke har mulighed for at få samme rådgivning og vejledning, som Charlotte har givet os. ”Elevernes og lærernes behov for bøger, tidsskrifter og informationer skal stadig dækkes. Det vil bare ske på en anden måde. Alle elever skal lære informationssøgning, for det er et krav på fremtidens arbejdsmarked, at man kan søge og vurdere information - ikke mindst informationer på internettet. Derfor skal vi blive endnu bedre til at lære eleverne dette og få informations-kompetencer til at indgå i mange sammenhænge,” beroliger Eva Bæk Pedersen. ”De elever, der er vant til at bruge biblioteket vil opleve et stort tab. Det ville være løgn at sige andet.” Eva Bæk Pedersen

Charlottes karriere Charlotte blev i 1990 uddannet som bibliotekar på Ålborg biblioteksskole og blev derefter ansat hos Bogbusserne i Randers, hvilket gav hende en god ballast og fik hende senere til at søge en projektstilling i Norge på et uddannelsessted, hvor både teknisk skole, gymnasiet og handelsskolen er samlet. Her arbejdede og boede hun i fem år, indtil hun mødte en dansk mand og blev ramt af Amors pil, og sammen besluttede de to at flytte tilbage til Danmark for at stifte familie. Derfor skrev Charlotte en uopfordret ansøgning til Grenaa Handelsskole, der på daværende tidspunkt ikke havde noget bibliotek. Hun blev ansat på skolen i 1997 og har selv oprettet og udviklet biblioteket på Grenaa Handelsskole, så alle studerende på skolen i dag har mulighed for at få professionel vejledning og rådgivning i forbindelse med projekter, opgaver og hvad vi ellers bliver kastet ud i… Charlotte skal nu i gang med at finde nyt job og hun håber på at blive ansat på et uddannelsesbibliotek, hvor et bibliotek er lovfæstet, f.eks. Handelshøjskolen, Universitet eller Statsbiblioteket i Århus.

PAYOFF nummer 2

13


MAYONNAISE KANEL SNEGLE -Det lyder klamt, men det er faktisk fedt fattigt og lækkert! _________________________________________________________________ Tips fra Maria Løgager

Hvad skal jeg bruge? ü 5 g. gær ü  15 g. vand ü  15 g. mayonnaise ü  35 g. mel ü  20 g. skummetmælkspulver       ü    ½ tsk. fuld sødemiddel Hvis du skulle blive i tvivl ü  Vægt ü  Skål ü  Rør ske ü  Ovn ü  Rivejern       ü   Kniv og skærebræt Fyldet ü  1 revet æble ü  40 g. hakket svesker Lidt kanel, søde middel og vanilje.

Sådan gør du Rør gæret ud i vandet. Tilsæt mel,

For at give fyldet mere smag tilsæt lidt appelsin saft.

mayonnaise, skummetmælkspulver og smule sødemiddel. Bland alt sammen så Rul dejen ud som en firkant. Tilsæt fyldet på den firkantede dej. Rul det ligner almindelig klump dej. herefter dejen sammen til en pølse. Lad dejen hæve i 15-30 minutter. Skær pølsen ud i ca. 5 lige store stykker og rul dem flade. Mens dejen hæver, skal du lave fyldet. Smid dem i ovnen i ca. 10 min. på 200 Riv æblet og hak sveskerne. Bland det sammen med lidt sødemiddel og kanel. °C - Vola la la!

14

PAYOFF nummer 2


Solarium i Man kan sige SÅ mange ting om solarium. En velplejet og suveræn flot solbrun hud som giver et bedre velvære, både in side and outside. Dette siger man IKKE nej tak til. Men for at blive super lækker, vil man så risikere rynker i en al-al-al for tidlig alder og i værste fald blive hentet af manden med leen? Jeg fortrækker ”nej tak!” Men hvad skal valget være? Valget er egentlig logisk, man gider jo ikke rande rundt og ligne et lig, vel? Af Maria løgager

Safari Sun Club – Storegade Velkomst af Solarium I Grenå centrum ligger et solarium på storegade. Man træder ind af døren og woow, enkelt og nemt. Betaling af sol ved hver solarium. Man smider bare pengene ind, går ind og efter 2-3 min. er der sol. Meget genialt når man vil have det nemt og enkelt. Hos Safari Sun Club er der forskellige rabatter på hvert solarium. Der er forskellige slags solarium, så man kan finde præcis den der passer til en. Solarium kabinerne er tilpasse og hyggelige.

Hvis man vil have det enkelt og billigt.

Tid til at betale Jeg vælger ”Savanna Turbo”. Det må jo give lidt ekstra farve. Der er en lille fakta boks som anbefaler soltid. Almindelig hudtype = 10 min. til mig – 30 kr. Under behandlingen Solariet er egentlig ret kedeligt. Få funktioner. Man kan justere køleren, men den blæser ikke særlig kraftigt. Men det er okay. Der er musik, et stort plus. Man skal egentlig bare ligge og nyde varmen og så at det er billigt. Resultat Safari Sun Club giver et rigtig godt resultat. Jo flere gange man bruger den, jo bedre. Den giver en naturlig brun kulør og røde kinder. Solstyrken var tilpas. Den var ikke for stærk eller svag. Stjerner Hvis man vil have et rigtig nemt og billigt solarium skal man vælge Safari Sun Club. Systemet er meget nemt at komme i gang med, da man bare skal smide mønterne i maskinen som man vælger. Behandlingen er også i top. Lokalerne var tilpasse – enkle og hyggeligt. Så er man en fedterøv og gerne vil undgå at ligne et lig, så vælg Safari Sun Club. 4 ud af 5 Vidst du ○ Solarium er blevet anvendt i mange år af medicinske grunde. ○ Før 1950 var solarium et udendørs sted, afskærmet af matte glasvægge så man kunne være 100 % naked. ○ UV-stråling fra Solen er også kræftfremkaldende. PAYOFF nummer 2

15


Consol Sol – Østergade Velkomst af Solarium På Østergade ligger der endnu et solarium, Consol Sol. Jeg træder ind af døren. Det er lidt kedeligt. Rødt og gråt. Er det her man får sol og varme? Kigger lidt. Der er gode fif om, hvordan man kan tage det perfekte solarium. Man kan få rabatter ved medlemskort og engang imellem kan man også være heldig at kunne få rabatter ved ikke-medlemmer. Men jeg kigger nærmere på Consol, der må jo være sol et sted. Solkabinerne ligner små fangebokse. Tænk hvis man blev fanget? Uf! Der står en maskine, næsten midt i det hele. Dette er blikfang, i hvert fald for mine øjne. Jeg går hen til den.

HVIS MAN IKKE LIDER AF KLAUSTROFOBI

Tid til at betale Det er tid til at vælge kabine. Alle er en ens. Praktisk, hvis man er en bonderøv, som ikke kan finde ud af solarium systemet, ligesom mig. Den byder mig velkommen og guider mig igennem betalingen. Den er nem og enkel - hurtig, ikke noget at klage over. Jeg snupper 8 min. for 30 kr. i kabine 2. Under behandlingen Tøjet er taget af og det er tid. Enten var det mig der var for hurtig til at få tøjet af, eller også er det solen der er langsom? Rigtig langsom – spørgsmålstegn? Jeg ligger og venter, venter, venter og atter venter. Så tænder den. Jeg tænder blæseren, som er stille og rolig. Solstyrken er tilpas, meget enkel og behageligt. Masser af plads. Men ingen musik, et kæmpe minus. Især når man ikke kan vippe med fødderne til musikken og min stemme har nok ikke nogen X-faktor. Resultat Nu har jeg jo været en tur i Clubtan, så jeg har fået start colour. Men Consol gav lige et ekstra frisk pust. Knap så mange fregner og nu er den snehvide vinterfarve da væk. Solstyrken var hverken for hård eller blød. Stjerner Hvis man ikke lider af klaustrofobi, skal man vælge Consol. Systemet er nemt at komme i gang med og behandlingen er også i top. Dog manglede der musik, som er et kæmpe minus. Lokalerne var meget kedelige og grå. Man følte sig lidt fanget i solarium rummene. 3 ud af 5 blomster.

16

PAYOFF nummer 2

Fordele ved solarium o En velplejet og solbrun hud. o Velvære både fysisk og psykisk. o Man kan finde den perfekte solarium som passer til din hud. o Livs nødvendigt for kroppen og sjælen. o Modvirker vinter depressioner knogleskørhed. o Får D-vitaminer af solariet. o Afstresser. o Styrkelse af immunforsvaret og kredsløbet. o Positiv udstråling.


ClubTan – Fulgevæget

TIL LUKSUS DYRET!

Velkomsten af det interaktive solarium Klokken er lidt i 20 og det har stadig åbent. Åbningstider: 7-21 – alle dage! Praktisk! Jeg træder ind af døren, kigger stille og roligt rundt. Betragter det rene og pæne lokale. SLAM!! Døren hamrer i bag ryggen på mig. – auch. ADVARSEL! Rundt omkring kan man se de gode råd til, at få den perfekte behandling i solariet, man kan blive medlem (gratis), få rabatter og få målt sin hudtype – smart ;-) Tid til at betale Jeg begynder at blive betjent. Jeg vælger sol, den spørger om jeg vil være medlem – jeg takker nej tak. Derefter spørger den om man vil have solcreme så man får en bedre effekt, får målt min hudtype og den kommer med en anbefaling. Den siger at jeg kan klare 9 min. I PLEASUREDOME 1, effektivitet 480 W, 42 kr. - den snupper jeg, skulle nødig blive forbrændt. I PLEASUREDOME 1 Det er tid til at smide tøjet. Jeg rengør solen for en sikkerheds skyld. Jeg lægger mig ind – er i god tid. Det er et plus! Solen går i gang og man kan vælge præcis, hvad der behager mig. Fuld styrke på solariet eller mere dæmpet. Dette er både i ansigtet og til kroppen. Der er en vandfunktion – behageligt. (Husk at lukke øjnene) Blæseren er rigtig kraftig!! Men musikken kan ikke høres når blæseren blæser - æv. Masser af plads. Et kæmpe plus. Efter behandlingen kan man tage Aftersun creme, luksus! Plus at det dufter godt. Resultat Røde kinder og prikker på kinderne – lovely – not, forsvind! (Forsvandt dagen efter.) Et par timer efter behandlingen kan jeg mærke det begynder at brænde lidt. Måske lidt mere end bare lidt. Er blevet lidt rød, lidt mere end bare lidt rød –av av.. Anbefalingen var nok ikke helt i top, eller også var det mig der havde leget lidt for meget med lysstyrken i solarium. Det var det nok. Det varede dog kun en dag med ”forbrændingen”. Heldigvis! Jeg kan mærke at jeg har fået en smule start colour, i vinter kulden – nice.. Stjerner Hvis man kan lide luksus, skal man vælge Clubtan. Behandlingen var behagelig. Alle de forskellige funktioner, som passede lige præcis til mig var…. Loooooooooooooovely! Den ”smarte” interaktive betjening er dog noget omfattende og kan godt give lidt kø for nybegyndere. Men jeg giver 4 ud af 5 blomster.

Ulemper ved solarium o Falske stråler. o Kræftfremkaldende. o Ekstra rynker i størrelse XL. o Tidlig hud ældning. o Modermærkekræft større sandsynlighed. o Pigment forandringer.

PAYOFF nummer 2

17


Skal din annonce være her? Få din annonce I Payoff og Bremsesporet til helt fordelagtige priser! Fire gange i begge blade: ¼ side: 1.350 kroner ½ side: 2.700 kroner 1 side: 5.400 kroner

Fire gange i Payoff: ¼ side: 900 kroner ½ side: 1800 kroner 1 side: 3600 kroner

En enkelt gang i begge blade: ¼ side: 450 kroner ½ side: 900 kroner 1 side: 1.800 kroner

En enkelt gang I Payoff ¼ side: 300 kroner ½ side: 600 kroner 1 side: 1.200 kroner

Det her er en halv side på 18x13cm

...eller her?

Det her er en kvart side på 9x13cm


...eller hellere her?

Det her er en kvart side p책 18x6,5cm


Hvis MacBook og iPhone kunne få børn... Så ville de helt sikkert ligne den nye iPad fra Apple!

O

nsdag den 27. januar kom dagen hvor Steve Jobs endelig afslørede Apples længe ventede nye kreation.

Kreationen blev en tablet-computer på 700 gram med en 9,7” touch-følsom skærm og en 1GHz Apple A4processor. Det nye produkt bliver kaldt iPad. iPad’en er groft sagt en forstørret iPod Touch, med GPS, Bluetooth, Wi-Fi, højtaler, mikrofon, accelerometer, kompas og mulighed for at hente tusindvis af applikationer fra Apples App Store via iTunes. Meningerne om iPad er delte, og kritikken udspringer især fra det faktum at iPad’en ikke har kamera, ikke understøtter flash og at den ikke kan multitaske (køre flere programmer på én gang, red.) Blandt de mere positive udtalelser kan nævnes det altid sprøde design fra Apple, mulighed for at personliggøre sin iPad ved at skifte baggrund og udstyre den med alt tænkeligt indhold, som fotos, film, musik og applikationer. Desuden kan man browse internettet, bruge sin mail, se YouTube videoer, bruge den som iPod samt med applikationen iBooks hente og læse elektroniske bøger, direkte fra iPad’en. Prisen kommer til at afhænge af hvilken model man vælger. Der er nemlig hele 6 modeller, med eller uden 3G og med 16-64GB hukommelse. Den billigste model kommer til at koste cirka 3500 kr., og den dyreste model med 3G og 64GB hukommelse vil ligge på cirka 6000 kr. Om man skal have en eller ej, er selvfølgelig op til en selv, og der vil som altid med Apples produkter være personer der absolut må eje den, og personer der nægter at røre ved den med en ildtang. Hvis du tilhører den første kategori og du selv efter at have malket din SU og udnyttet diverse studierabatter, ikke har råd til en iPad kan du hente et wallpaper der måske hjælper lidt på sagen, her: kortlink.dk/7gww ▪ Tekst: Esben Bjerre Billeder: ©Apple Computer inc.

Det får du, hvis du køber iPad 9,7” touch-følsm LED-skærm? 10 timers video?                          GPS, Bluetooth, Wi‐Fi, højtaler, mikrofon, accelerometer, kompas?  700 gram genial gadget med lækkert design?            Indbygget tyveri-alarm og Zippo-lighter?

20

PAYOFF nummer 2

√ √ √ √ ÷


Vi er nået langt, og den nye formand vil endnu længere Velkommen til 2010 med status på elevrådets arbejde til nu og en ny elevrådsformand med masser af kreative ideer og lyst til store udfordringer. Af Tobias Mosegaard Jensen

M

eget er sket siden sommerferien. Det nye elevråd gjorde det for første gang i skolens historie at have en fredagscafé med god musik og en masse koldt at drikke. Et elevrum er også blevet en realitet for skolens elever. Her har Wii, bordtennis og bordfodbold givet eleverne på Grenaa Handelsskole noget ekstra i hverdagen at bruge pauser og pjækketimer på. Simon selv har siddet som elevrådsformand i et år, og til juleafslutningen skulle der vælges en ny formand, da Simon satser kraftigt på at få hue på til sommer og forlade skolen. Kandidaterne til valget var Esben Bjerre og Nicolai Møller fra første år samt Simon Bjerre fra andet år. Simon Bjerre løb knebent af med sejren, for han fik kun et par procent stemmer mere end nummer to. Den nye elevrådsformand Simon fortæller til PAYOFF, at han er 18 år og bor i Ramten. Udover at gå på Grenaa Handelsskole beskæftiger Simon sig med en masse i sin fritid, for eksempel basketball, fodbold og musik med bandet. Selvfølgelig er der også vennerne og andre sjove ting, han bruger tid på til dagligt. Simon går på andet år på HHX og kan, uden at fedte, virkelig godt lide sin klasse. ”Jeg synes jeg går i en god klasse, fordi jeg stort set kan snakke med alle fra den. Jeg blev i hvert tilfælde positivt overrasket da jeg startede, over hvor søde folk var her på Handelsskolen.” Han begyndte sin karriere i elevrådet sidste år som menigt medlem, og han har syntes meget godt om det til nu. Sit år som formand har Simon valgt at se som en spændende udfordring og håber på at få nogle fede kreative ideer på tegnebrættet og ført dem ud i livet. Indtil videre har Simon startet en gruppe på facebook der hedder 'Grenaa Handelsskole 2010', hvor der er mulighed for at skrive hvis man er utilfreds er tilfreds med nogle af skolens ting, og på den måde justere vores nuværende ting. Desværre har der ikke været noget særlig aktivitet på siden, men Simon mener at den sender et signal til folk om at, ALLE kan henvende sig til elevrådet eller formanden, og på den måde har alle indflydelse på hvad der skal ske på skolen. - Derudover er elevrådet og Simon i gang med at undersøge at modificere vores kære elevrum, nemlig ved enten et air-hockey bord eller et ekstra bordfodbold bord, og pengene undersøger Tobias og Jacob om vi kan tjene på reklamer, på vores infoskærme. - Vi vil også have lavet nogle traditioner for den sidste fredagscafé hvert år, som skal være ekstra eksklusiv, med tema og ekstraordinær underholdning.

- Evt. en aktivitetsdag udelukkende for eleverne på GHS. Der kommer nok flere ting op i løbet af mit år som formand, og Simon glæder mig til at have ansvar for miljøet på skolen. Det kræver dog at alle gør en indsats, og her tænker Simon specielt på at passe på vores inventar i f.eks. elevrummet. Det er det eneste minimale problem der er, da fredagscaféen går fejlfrit, og folk opfører sig eksemplarisk, og det er jo kun dejligt at se. Tobias periode har været fantastisk, da der er blevet oprettet nogle meget omfattende tiltag, såsom: elevrummet og fredagscaféen, og det er nu min opgave at lade dem leve, og forhåbentligt gøre dem endnu bedre.

PAYOFF nummer 2

21


Måske er der nogen på GHS, der forestiller sig, at besparelserne på skolen går til Lars Rys sommerferie, men I virkeligheden er de nødvendige, for at dække underskuddet på fire millioner I 2008.

Tekst: Nicklas Pape Torp Horup Tegninger: Jacob Djernis

d e v rt o j g t de r a h d a v H

en l o sk

dsf

22

PAYOFF nummer 2


Besparelser betyder altid forringelser, men der er vel grænser for, hvor mange elever, man kan stoppe I et klasselokale?

Det har vi spurgt Viden Djurs direktør Lars Ry Jørgensen om. Viden Djurs rummer Grenaa Handelsskole, Grenaa Tekniske Skole, Detailuddannelserne samt kursuscentret CV2. Desuden alle Campusaktiviterne i form af 3D College, Game-IT og Spildatamatikeruddannelsen.

I

dagligdagen mærker vi jo ikke et underskud som elever. Dog blev lærernes rettearbejde begrænset efter sommerferien 09. Lars Ry Jørgensen fortæller, at det har været nødvendigt at gennemføre besparelser, da en skole ikke kan tåle at køre med underskud år efter år. I 2008 var der et underskud på over 4 mio. kr. I 2009 regnskabet er der et overskud på ca. 50.000 kr. Således har vi fået vendt udviklingen. Vi har en omsætning på 140 millioner kroner, så det er ingen bolsjebutik vi driver. Vi regner med et lille underskud i 2010, fordi vi er blevet beskåret af undervisningsministeriet på nogle af vores taksametre. Vi har, med beklagelse, valgt at opsige 5 medarbejdere på kontor- og IT-områderne. Besparelserne her fra slår først igennem fuldt ud i 2011, hvor vi forventer et overskud på ca. 900.000 kr. Så ja, vi har haft underskud, men gennem besparelser har vi nu vendt udviklingen og regner med fremgang fra nu. Besparelser vil altid betyde forringelser. At påstå det modsatte vil være urigtigt. Vi har dog valgt at lade det gå mindst muligt ud over eleverne og

arbejder i øjeblikket på at omlægge kontorets og IT-afdelingens arbejdsopgaver, så der fortsat kan ydes mest mulig service. Bl.a. via arbejdsro gennem faste åbningstider og kun ét ITcenter i stedet for som før to. På rettearbejdet lå vi tidligere højere end landsgennemsnittet, nu ligger vi noget lavere. Når vi igen har ressourcer til det, vil vi overveje, om der skal ske en eller anden udbedring igen. Vi får penge til undervisningen gennem taksametre, dvs. at hver elev kommer med en pose penge. I øjeblikket bruger vi faktisk 1 mio. kr. mere til at gennemføre undervisningen end vi får ind ”i poser penge”. Vi lægger vægt på godt skolemiljø bl.a. gennem skoleblad, elevrum og fredags café. Vi vil fortsat gerne være en skole, der ligger godt placeret i trivselsundersøgelser o.l. Da vi derfor gerne skal have lidt flere poser penge, arbejder vi meget på at få flere elever. Det er lidt svært at få flere til at komme til Grenaa. Derfor prøver vi at ”komme ud til” flere elever. Vi etablerer en afdeling i Rønde og regner her med at få 50 HHxelever fra august 2010. I løbet af 3 år får vi således 15o flere elever, hvilket giver os en betydeligt stærkere økonomi til gavn

for alle elever og medarbejdere. På samme måde låner vi et lokale i Hornslet hos VUC, hvor vi opretter en voksenHG-klasse. Vi giver faktisk megen kvalitet i uddannelserne til vore elever. Det skyldes først og fremmest, at vi har rigtigt gode medarbejdere, mange ildsjæle, der hele tiden er villige til at udvikle og forny vore tilbud til eleverne. Samtidig har vi mange spændende uddannelser. F.eks. kan nævnes 3Dcollege (en del af Campus), hvor elever fra hele landet kommer til Grenaa for at bo og gå i skole. Dette tilbud findes ikke andre steder i landet. En del af eleverne bliver i Grenaa efter endt uddannelse og starter op med selvstændig virksomhed bagefter. Dem hjælper vi også med f.eks. virksomhedsstyring o.l. Fremtiden ser fornuftig ud. Vi arbejder på at udvide Campus, hvor der nu er ca. 150 elever, til mindst det dobbelte. Vi arbejder også på et øget samarbejde med Gymnasium og VUC for også på den måde at give eleverne på Djursland de bedst mulige tilbud. Ja, så har vi lige dannet VIDS. Vores sportsforening – igen for at vores skole skal være blandt de bedste.

PAYOFF nummer 2

23


24

PAYOFF nummer 2


PAYOFF nummer 2

25


rets ski tur gik til Avoriaz i de franske alper. Avoriaz ligger oppe midt i bjergene med den mest fantastiske udsigt ud over klipperne. Byen består af træhøjhuse – alle i samme stil – der er med til at gøre byen meget speciel. Området er bilfrit, da alle veje og gader er dækket med sne. Udover på ski, kan man komme rundt ved hjælp af hestevogne og taxaer på larvefødder.

Å

Især hestevognene er med til at gøre byen virkelig hyggelig at gå rundt i. Udover førnævnte transportmidler foregår alt på gåben. Selvom skiløb var det primære, foregik der også meget andet sjovt. Aftenerne foregik på Wild Horse og The Place. Wild Horse, er der, hvor folk går på afterski, hvorimod The Place er der folk bevæger sig hen senere på aftenen. The Place er et dansk eget diskotek med livemusik og flere hundrede gæster hver aften Avoriaz området bebos også af børnefamilier, men det var tydeligt, at unge mennesker prægede bybilledet. Ikke mindst Grenå Handelsskoles festglade elever fyldte meget. Og festglade det var hver og en – dette betød også at der blev brugt rigeligt af cool cash oppe på The Place. Disse cool cash betalte for gevaldige mængder af alkohol, der fik folk til at gøre helt igennem tossede ting! Af sjove hændelser må siges, at der er en, der klart har fået førstepladsen: en anonym person kommer hjem til dennes lejlighed ikke helt appelsinfri, hvorefter han lægger sig til at sove. Da han senere vågner opdager han, at han har ligget og sovet i en kæmpe LORT, og ja, den er god nok - en vaskeægte lort var blevet lagt i sengen! Ud ryger både bukser og sengetøj, og personen lægger sig

26

PAYOFF nummer 2

til at sove igen. Næste morgen vågner alle i lejligheden til en lettere gnaven herre, der fortæller om nattens hændelse. Værelseskammeraterne tror først ikke på historien, men da beviser (lort) bliver fundet på både et par sofapuder og på sofaen personen har sovet på, måtte de andre indrømme, at den var god nok! Dette blev den største joke på hele skituren – og som en af værelseskammeraterne udtalte: ”Det var noget værre lort!”. Senere skulle det også vise sig, at 300 Euro skulle betales, da der også var blevet fundet lort på gulvet under sofaen og på sofapuderne. Mysteriet, om hvem der har lagt den efterhånden famøse lort, er stadig uløst. Men for at det hele ikke skal løbe op i hat og briller (eller alkoholiske drikke og ekskrementer, for den sags skyld), så skal der også lyde et bifald for Avoriaz. Dette kæmpe skiområde, der strækker sig imellem Frankrig og Schweiz, er fantastisk. Der er lange nedfarter og lækkert sne. Det gode ved området er også, at det er pister for alle skiløbere. Blå pister strækker sig over hele området, hvor der er rig mulighed for at lære at stå på ski. Det skal også siges, at der var mange nybegyndere med på årets tur, og hver og en havde fået styr på skiløbet den sidste dag, rigtig flot! Udover en masse blå pister kan man også sagtens blive udfordret på røde og sorte pister. Især ”Die Schweizer Mauer” udfordrer selv den bedste skiløber. Dette er Europas stejleste pukkel pist! Et andet kæmpe plus ved området er, at det er fyldt med off-pister! Alt i alt må det siges at have været en rigtig fed skitur, som klart kan anbefales at tage med på næste år!


PAYOFF nummer 2

27


28

PAYOFF nummer 2


PAYOFF nummer 2

29


Åbent hus på GHS Lørdag d. 30. januar holdte Grenaa Handelsskole åbent hus i samarbejde med Grenaa Teknisk skole. Elever og lærer fra Grenaa Handelsskole stod klar kl. 10:00 med åbne arme og bød gæsterne velkommen. Dagen bød på wiikonkurrence, en tur på skolens motionsmaskiner, snak om dagligdagen og studieture. Af Camilla Pedersen H3B

Elevrådet: Eleverne bød gæsterne velkommen i elevrummet, hvor der var konkurrence og hygge med sodavand, vand og chips. Eleverne fortalte om hvordan elevrådet fungerer i hverdagene og hvor glade eleverne er for deres helt eget rum. Der var god stemning blandt gæsterne og eleverne. De fleste unge var overrasket over at Grenaa Handelsskoles elever har deres eget lokale hvor de frit kan hygge sig med et spil bordfoldbold, et spil wii eller se en film på projektoren. Gæsterne kunne blandt andet også høre om de spændende studieture til f.eks. Kina og Madrid, som 3års eleverne på hhx har mulighed for at deltage i hvert år.

Flere arrangementer på Grenaa handelsskole Der er tale om at lave mange flere arrangementer næste gang til åbent hus på Grenaa Handelsskole, hvor eleverne skal have mødepligt og der vil foregå lidt af hvert i klasserne, hvor der på skift vil være en form for undervisning i klasserne. Eleverne skal på skift møde op denne dag. Ellers er der også snak om at alle eleverne kommer på samme tid hele dagen og der til slut ville kunne rundes af med standup for hele skolen. Da Grenaa Handelsskole bygger meget på ledelse og handel er det også en mulighed at vise de forskellige fag som innovation og psykologi, der begge bygger på

30

PAYOFF nummer 2

menneskeudvikling og ledelsesstruktur. Handelsskolen har også muligheden for at tilbyde eleverne at lave reklame og vise gæsterne hvordan man bedst laver en reklame som sælger, dette kunne også gøres til en konkurrence.

Dagen alt i alt Dagen forløb godt. Lærer og elever som var mødt op havde haft en god og hyggelig dag. Elverne som mødte op blev belønnet med et gavekort til biografen som tak for hjælpen for de frivillige timer. Det har været en succes for handelsskolen, og der er vist ingen tvivl om at dagen skal gennemføres næste år også. Der er snak om at dagen næste år skal indebære at alle eleverne møder op denne dag, og at de så skal have fri en anden dag. Dette forslag bygger på at der skal være flere aktiviteter på skolen denne dag og Teknisk skoles elever gennem en række år har haft mødepligt.

Nye forslag til næste gang Hvis du sidder med en fed fornemmelse for en god idé til næste åbent hus på Grenaa Handelsskole er du meget velkommen til at kontakte Eva på hendes kontor til en snak om dette, ellers er der mulighed for at kontakte elevrådet der hele tiden er åbne overfor nye forslag til at gøre Grenaa Handelsskoles næste åbent hus til en endnu større succes.


AY

PAYOFF nummer 2

31


Tekst: Camilla Ottilia John Pedersen Foto: Line Bruus Hald

Fraværssamtalerne går for vidt Mange elever på Grenaa Handelsskole har efterhånden prøvet at blive kaldt til samtale ved Mette eller Eva, på grund af for højt fravær. Jeg har snakket med en elev og en lærer fra skolen for at høre deres mening Eleven mener at: "Jeg synes at det er åndssvagt at man skal til samtale måned efter måned, hvis man blot har få dages fravær pga. sygdom, ligeledes er det ikke fair at fraværet beregnes måned for måned, da vi på 3. år, har meget få timer og mange arrangementer hvor der ikke føres fravær", siger Anne fra HH3B

L

edelsen må tilsyneladende mene at eleverne har for meget fravær, men hvorfor gør de så ikke noget ved det og finder ud af hvad der ligger til grunde for elevernes høje fravær? Det virker som om ledelsen ikke har andet at tage sig til, end at snakke med eleverne om hvorfor de ikke er i skole? Ledelsen er bekymret for de unge, når de skal ud på det virkelige arbejdsmarked. Efter sommerferien 2009 har Grenaa Handelsskole gjort meget mere ud af fraværssamtaler og pædagogiske tilrettevisninger, men bruger Eva og Mette ikke alt for meget tid på at føre samtaler med eleverne? Er problemet virkelig så stort?

Ledelsen: ”Eleverne bliver kaldt til samtale, fordi mange af dem ikke selv er klar over at de har meget fravær, og vi gør dem derfor opmærksomme på dette”, siger Eva. Hun siger samtidig at eleverne skal blive bedre til at notere deres fravær ned, så eleven kan dokumentere sit fravær ved en samtale og derved bedre kan fortælle hvorfor hun/han ikke har været i skole. Det ville gøre det meget nemmere for både Eva og Mette og i høj grad også eleverne. Hvis der er tale om sygdom, lægebesøg eller lignende, betegnes det som lovligt fravær og så får man ikke nogen advarsel, eller pædagogisk tilrettevisning, som de kalder det. Hvis eleven ikke kan fortælle, hvad de har lavet på fraværsdagene, må det betegnes som ulovligt fravær, hvilket kan medfører en advarsel, hvis det ligger over 10 %. Fraværet viser sig at blive mindre af at afholde samtaler, det gør eleverne mere opmærksomme på problemet, så samtalerne har haft en god effekt.

32

PAYOFF nummer 2

Kom nu videre, jeg skal til time!!


Fortsætter samtalerne? Problemet fra elevernes side: Eleverne synes det er en forkert måde at løse et problem på. "Jeg møder op til alle timer, og pjækker ikke, fordi jeg synes at det er fedt, men jeg gider ikke sidde og lave ingenting i to timer hvor læren er syg også, vente på den tredje time, hvis det er sidste time", siger Anne. Skolen skal være bedre til at få timerne midt på dagen dækket af en vikar, så eleverne ikke bliver fristet til at tage hjem fra undervisningen.

Fravær på nettet? Eleverne skal også have mulighed for at se deres fraværsprocent på nettet, så de selv har mulighed for at kunne følge med i, hvor meget fravær man har, i stedet for at man pludselig bliver trukket til samtale, hvis man blot har været fraværende et par dage. Fraværsprocenten vil give eleverne en bedre fornemmelse af hvor stor procentsatsen er, da der bliver indkaldt til samtale når de 10 % er overskredet.

Set fra skolens side må det også være frustrerende, at skulle snakke med eleverne om deres fravær hele tiden, da eleverne selv har valgt at gå på skolen og derfor selv må have en interesse i at møde op til timerne. Det er tilsyneladende et så stort problem, at der bliver snakket meget om det blandt eleverne, da de på skift oplever at skulle til samtale. ”Skolen bruger meget tid på alle samtalerne, men det er vigtigt at bruge tid på det, for alt det fravær ville ikke gå ude på arbejdsmarkedet”, siger Eva.

Eleverne på 2. og 3. år Eva er klar over at det er et problem, særligt for 2. og 3. års eleverne på HHX og 2. års eleverne på HG, at fraværet bliver opgjort månedsvis, da de har mange afbrydelser i undervisningen på grund af projekter, arrangementer, eksamener og lignende. Ledelsen vil derfor drøfte om systemet skal ændres, så fraværet for eksempel bliver opgjort for to måneder, i stedet for hver måned.

PAYOFF nummer 2

33


Af Tobias Mosegaard Jensen

- Hvad er dit fulde navn? Niels Hasse Rue Rasmussen - Hvordan bor du? Hus i Kolind - Hvem bor du sammen med? (Konen, børnene etc.) Kone og 4 børn (2 drenge og 2 piger) - Hvilken bil kører du i? Ford Galaxy - så er der plads til alle ungerne og konen - Hvilken bil vil du gerne eje? Lamborghini, det er vel en hver drengs drøm. Den er dog knap så god i sneen, ej heller med 4 børn. - Hvilken uddannelse har du bag dig? Jeg er uddannet markedsøkonom og cand. scient. med hovedfag i statistik og sandsynlighedsteori. - Hvilke fritidsinteresser har du? Fritid har jeg ikke så meget af, men jeg vil gerne se sport i fjernsynet og live. Følger mine børn i deres idrætsgrene, fodbold, håndbold og badminton. Derudover bliver det dog kun til en løbetur i ny og næ - desværre for lidt. - Hvilke ferietyper tager du på? (Ski, charter, overlevelse) Camping i telt og bilferier til Sydeuropa og Nordsverige.

34

PAYOFF nummer 2


Det vidste du ikke om Hasse Hasse, den berygtede matematiklærer på Grenå Handelsskole, er blevet interviewet af vores journalist Tobias Mosegaard Jensen, og under dette interview kom der en hel ny side af den kære matematik nørd frem – en menneskelig side!

- Bedste øjeblik i dit liv? (Blev gift, fik et barn, købte ny bil, etc.) Mit bryllup og det at få børn er de største øjeblikke i mit liv. Derefter at spille All England i Wembley Arena, det var en stor oplevelse at nå at spille hovedturneringen i den traditionsrigeste turnering i badminton, det blev desværre kun til en kamp. Æv! - Vildeste oplevelse? (hoppe i faldskærm, vinde i lotto, etc) Det må vist være at snebade i minus 35 grader, det var koldt for benene. Jeg har ikke vundet i lotto, men har haft 13 rigtige i tips 2 gange på en måned, det var vist også ret vildt. - Nogen større drøm? (rejse rundt om jorden eller måske købe et sommerhus, etc) Jeg drømmer fortsat om at rejse til Amerika, både nord og syd. Endvidere er Kina og New Zealand også ønskede rejsemål.

Favorit: - Cocktail som ung? Malibu og kakaomælk - hæftigt! - Film? Armageddon - Musikgruppe Ingen specielle favoritter, men er vild med musik. (Paul Krebs, Michael Falch, Danser med drenge, etc.). Min første LP var med Nena og indeholdte 99 luftballons - hun var hot den gang. - Livret Stegt flæsk med kartofler og persillesovs. - Kanal i Tv TV2. - Følger du med i X-Factor? – og hvis ja, hvem hepper du så på? Ja, jeg hepper på Anna. PAYOFF nummer 2

35


Kulturhuset Grenå: 3./3. 2010 kl. 19:00

Mick Øgendahls Propaganda 4./3. 2010 kl. 20:00

Kino Grenaa Kommende film: Alice i Eventyrland

Pink Floyd Project

Danmarkspremiere Torsdag d. 04-03-10

6./3. 2010 kl. 20:00

Kick-Ass

Julia Maria

Danmarkspremiere Torsdag d. 15-04-10

12./3. 2010 kl. 20:00

An Education

Big Fat Snake

Danmarkspremiere Torsdag d. 22-04-10

Iron Man 2

20./3. 2010 kl. 20:00

Hej Matematik

Danmarkspremiere Torsdag d. 29-04-10

Robin Hood

24./3. 2010 kl. 20:00

Bombshells

Danmarkspremiere Torsdag d. 13-05-10

27./3. 2010 kl. 20:00

Dodo & The Dodos - akustisk 9./4. 2010 kl. 20:00

KASHMIR - support KITTY WU

Prince Of Percia Danmarkspremiere Torsdag d. 20-05-10

Sex And The City 2 Danmarkspremiere Torsdag d. 03-06-10

Shrek 4

16./4. 2010 kl. 20:00

Savage Rose

Danmarkspremiere Torsdag d. 08-07-10

29./4. 2010 kl. 20:00

Anne Linnet - akustisk

Knight & Day Danmarkspremiere Torsdag d. 17-07-10

30./9. 2010 kl. 19:00

Rune Klan

Buddy Holly Grenå: Lørdag den 13. marts 2010 Morten Hampenberg & Alexander Brown ft. Yepha

36

PAYOFF nummer 2

PO2web  

MAYONNAISE- KANELSNEGLE Fraværssamtalerne går for vidt Åbent hus på Grenaa handelsskole Solarium i Vi er nået langt, og den nye formand vil...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you