Page 1

LĂŚs om: Filmanmeldelse: Avengers - Interview: Smiley-ordningen - Horoskoper - og meget mere


BRUN STUE

grotæsk

En olfert på tryk

D

janie581@videndjurs.dk

Uden bremsesporet i mit liv bliver jeg nødt til at rejse verden rundt i håbet om at finde nye mål i livet...

Bivob@videndjurs.dk

Jpasse skolen og være forberedt på det næste, der kommer til at ske med skolebladet.

Siter5@videndjurs.dk Korrekturlæser

Skal selvfølgelig holde en lang sørgeperiode. Derefter fokus på de gode ting: Hundehvalpe, regnbuer og chokolade!

Saand4@videndjurs.dk

Hsjit, skal til at forberede mig til eksamen... :-(

haakon@videndjurs.dk

Jeg kommer til at kede mig noget så gudsjammerligt :(

et var så det. Det her er nummer 35 og bremsesporets uigendriveligt sidste udgivelse. Blot et halvt år før bladets 10 års jubilæum har vi valgt at stoppe udgivelserne af vores alle sammens skoleblad. Det er bladet, som har fulgt utallige hændelser på Grenaa Tekniske Skole. Fra galla og fester til mord og ydmygelser. Hver gang med spændende læsning, sjov underholdning og sladder. Alt vores arbejde gjort med største lyst og fornøjelse for at skabe en fabelagtig kilde til viden, ikke altid anvendelig viden, men dog viden, og som kunne oplyse jer, selv på de mørkeste dage. Bare det at kunne sidde med en sudoku gør livet ubeskriveligt meget lettere. Det er vi ganske klar over på redaktionen, og det er derfor med stor sorg, tårer og sved, vi nu må meddele, at jeres ELSKEDE skoleblad i den form, I kender det, ikke længere vil eksistere. May the Force be with you! Vi ses – på den anden side.

bremsesporet trine215@videndjurs.dk

Samle pokemoner... Der er kommet så mange nye, jeg ikke har. Jeg skal være pokemon-træner.

stped314@videndjurs.dk

Jeg har fået job på apoteket, så må vi se, om det kan hamle op med bremsesporet! ;-)

hasma@videndjurs.dk

Jeg kan jo lige så godt droppe ud af HTX, når jeg ikke kan være med i bremsesporet mere... Jeg græder snot.

Minie1410@videndjurs.dk

krhem1@videndjurs.dk

Lukker bremsesporet? :O

Det må jeg hellere skrive et essay om :) Saand255@videndjurs.dk

2

bremsesporet 34 | marts 2012


INDHOLD 4 Smiley, I don’t give a shit! 6 Kort nyt 7 Horoskoper 10 Humans vs. Zombies 12 Viden Djurs Sport 13 Bageopskrifter 18 Gæt billederne 20 CV’et fortæller, hvem du er 24 Filmanmeldelse: The Avengers 25 Rage comic af Kris Hembo 26 Vejret 28 Stribe af Kris Hembo 30 Elevrådsklummen 32 Bagsiden: Alt det, du ikke vidste om Stine Skole

FOTO: R. PETERSEN 3 bremsesporet 34 |HAAKON marts 2012


Smiley, I don’t give a shit!”

Er et udbrud fra en af eleverne på Grenaa Tekniske skole. Der lugter FORFÆDELIGT i nogle af HTXklasserne. Gamle madpakker, mugne Cocioflasker, metalaffald, loddeaffald, alt det er kun et lille uddrag af de ting, som Siff har fundet på sine ture gennem HTX- klasserne de sidste par måneder.

E

leverne på Grenaa Tekniske Skole er vant til at få mange forskellige mails, men der blev løftet nogle øjenbryn, da GTS-pedellerne kastede en mail ud til alle klasser, hvor emnet lød: SMILEY ORDNING, med et vedhæftet dokument. Smileyordning? SMILEYORDNING!? Hvad i alverden er det? Det var højst sandsynligt nogle af de reaktioner, der kom blandt eleverne, er jeg ret sikker på. Der var vedhæftet et skema med klasseværelserne i HTXafdelingen. Et felt med beskrivelsen af klassen og en smiley alt efter, hvordan klassen så ud, med oprydning, skidt og skrald. ”Smileyordningen er startet lidt dårligt ud, da der gik kludder i kommunikationen. Der skulle have været sendt en information ud om, hvorfor der pludselig blev lavet sådan nogle skemaer,” Siger Siff ærgerligt.

Problem siden 2010 Smileyordningen er et efterfølgende projekt af en miljømåler, som skolen havde rundt i tilfældige klasser i 2010. Miljømålerne var et projekt af elevrådet. Der er dårligt indeklima i klasserne, der bliver ikke luftet ud, eleverne brokkede sig over hovedpine og koncentrationsbesvær, der er enten for varmt eller for koldt og generelt dårlig lugt i HTX-lokalerne. Derfor lavede elevrådet en undersøgelse af klasselokalerne, som viste sig at være

4

bremsesporet 34 | marts 2012

meget mere sundhedsskadelige end forventet. I Bremsesporet nummer 25 finder man en artikel ”Her stinker SÅ fælt, at jeg ikke kan koncentrere mig!!!” Skrevet af Johnny Oliveira Møller. Netop fordi det er skolen selv, der egenhændigt bedømmer, om reglerne er overholdt, var der nogle i elevrådet, der ville se, om de nu også gjorde det. Derfor tog elevrådet kontakt til Exhausto, en producent af ventilationsløsninger. Det var Anders Bach, der havde anbefalet dem at gøre det. Fredag den 13. november modtog de så et ’Comfort-o-meter’ der er i stand til at måle CO2indholdet, temperaturen og luftfugtigheden i et lokale. Alle informationer bliver lagret og kan senere overføres til et Excel-ark. Comfort-o-meteret er nu rundt i nogle udvalgte klasser, hvorefter resultaterne vil blive gennemgået af enkelte fra elevrådet sammen med Anders Bach. ”Det vil være fantastisk, hvis de kan påvise, at der er andre klasser, hvor de har samme problem, som vi havde, for så kan vi hurtig få løst problemet,” fortæller Kirstine.

Der skal luftes ud Hun lægger desuden vægt på, at hun synes, det er vigtigt at have for øje, at

det ikke bare er indeklimaet, men ligeså meget evnen til at lære. ”Det er jo ikke om der lugter af fisk – det handler om vi får noget ud at sidde her i skolen”. Det er altså ikke et nyt problem, som vi har med at gøre. Problemet med indeklimaet i klasserne har eksisteret i mere end to år. Men hvordan får vi løst problemet? ”Eleverne skal starte med at rydde op i klasserne, fjerne gammelt metal og gamle projekter. Klasserne er IKKE et værksted, projekterne skal laves i værkstedet! Udover at klasserne skal være ryddelige, skal der luftes ud. Ved at åbne vinduet i det første hak, er der konstant udluftning, uden at der bliver gennemtræk i klasserne. Spis ikke i klasserne! Infoteket og kantinen er lavet for at få den fæle madpakkelugt ud af klasserne. Dette er en god start på løsningen på det fæle indeklima,” siger Siff.

For vores eget bedste Mange af klasserne er rodede! Folk lodder i lokalerne, selv om den udsugning, der er i klasserne, ikke er god nok til at få alt den giftige lugt ud. En anden klasse havde den samme madpakke til at ligge i 14 dage. En tredje klasse havde en række Cocio-flasker hen ad reolerne. De startede brune, og jo længere man så hen ad reolen, blev flaskerne mere og mere grønne af mug.


”Jeg er ikke chokeret! Jeg har set det, der er værre. Men en ting er sikkert, jeg ville ikke selv sidde i sådan et indeklima. Det er langt fra sundt, og jeg kan godt forstå, at nogle af eleverne har koncentrationsbesvær af at sidde i de lokaler,” forsikrer Siff. ”Det er ikke for at gøre nogen ondt eller være efter nogen, at vi har startet den her ordning. Tvært i mod, det er for elevernes eget bedste. Vi gør det for at få et bedre skolemiljø,” udtaler Siff.

Tekniske skole at have et ordentlig indeklima i klasserne. Derfor trådte hun til og var med til at starte smileyordningen. Det er vigtigt for hende, at der bliver bedømt ens på klasserne fra gang til gang. Derfor er det kun Siff, som går rund i klasserne og tjekker dem. Det kan hun bruge som en selvstændig opgave i sin uddannelse.

koncentrere sig i timerne,” afslutter Siff og er godt tilfreds med sit lille projekt.

Er godt tilfreds

Har det hjulpet med smileyordningen? ”Med vilje gik jeg morgenturen i Bruges som opgave klasserne senere, end jeg plejede. Da jeg Efter tre omgange af smileyordningen er kommer ind en klasse, går rundt og Siff og Ingrid klar til at drøfte bedømmer den, og tegner en glad smiley resultaterne. Der vil både være gode på tavlen, hører jeg en jubel og glæde. konsekvenser for den flotte, rene klasse, De elever var super glade for at få en men også knap så gode konsekvenser for glad smiley. Her har smileyordningen den ringeste klasse, vi skal have til at virket,” siger Siff med et kæmpe smil på rydde op og holde lokalet pæn og ren. læben. Siff er 26 år og har taget Men det er dog ikke alle elever, der grundforløbet som mekaniker. Ud over tænker på deres medmennesker og det er hun uddannet maler og i gang klassekammerater. I nogle af klasserne med at tage uddannelsen til lodder eleverne stadig, de rydder ikke op, ejendomsservicetekniker her på GTS, og der ligger affald ud over det hele. hvor hun er færdig til april. Siff synes, det ”Jeg har ondt af de elever, som skal er vigtigt for eleverne på Grenaa sidde i sådan et indeklima og prøve at bremsesporet 34 | marts 2012

5


Kort nyt Nye ringetider er ringe Skolen har besluttet at ændre ringetiderne. Faktisk har den valgt at beholde dem. De er ikke ændret, men fra efter sommerferien er det mest almindeligt at møde til anden lektion, altså klokken 8.45. Det er der rigtig mange elever, der synes er, ja, ringe, for så får de tre kvarter senere fri. Og så er der dem, der i forvejen får så sent fri, at de skal møde klokken otte, som de plejer. Til gengæld er deres spisepause heller ikke flyttet, hvilket den er for dem, der skal møde senere fremover. Forvirret? Det bør du være. Sidste skoledag som på handelsskolen Som noget nyt vil HTX kopiere handelsskolens koncept med at udlevere eksamenstrækket præcis et minut over midnat. Ligesom de ikke ændrede ringetider gælder det 3.HTX’erne. De holder fest den 22. maj, og så snart datoen skifter til den 23. maj, vil de hver få udleveret en kuvert, hvori der gerne skulle ligge oplysninger om, hvornår de skal til eksamen i hvilke fag. Alle andre HTX’ere får deres eksamenstræk om dagen den 23. Ole inviterer på flyvetur Knapt er blækket på direktøransættelseskontrakten blevet tørt, før Ole Svit, vores spritnye direktør for Viden Djurs, stifter et flyselskab og inviterer vennerne på flyvetur. Det sker torsdag den 24. maj, hvor HTX-afdelingen vil være bygget om til terminal, og lokalerne T107-T108 er den nye flyvemaskine. For selvfølgelig skal VID ikke til at drive luftfartsselskab i virkeligheden. Det er klart nok bare en opfindsom måde at holde reception for direktørskiftet.

6

bremsesporet 34 | marts 2012

Totalt rygeforbud på vej Vores regering er ved at indføre en ny rygelov, der vil gøre det ulovligt at ryge på skolen. Så tænker du nok, at det er det allerede. Men nej: Det bliver ulovligt at ryge på HELE skolen. Det vil i givet fald betyde, at rygning vil foregå på fortovet, for ikke-rygningen vil gælde ud til skel, og det vil sige, at vores skolegård og p-pladser bliver røgfrie.

160,Studerende fra 5,12 ID voks 1 stk 0,3 stk 25

dag On s e t lukk

dag Man et lukk


Stenbuk, 22. december – 20. januar Sådan ser maj/juni måned ud: Du støder ind i mange udfordringer. Venus er inde i en bane, hvor den skygger for jordens stjernestøv. Din aura er lidt svækket.

Dette er du god til: Du skal bare arbejde på den måde, du altid har gjort. Brug din erfaring, så når du langt. Denne periode er en af de sværere.

Dette er du dårlig til: Stjernerne lader sig fortælle at du har mange konflikter i denne periode. Hold dem på et lavt niveau, og du vil kunne se resultater.

Dem du arbejder godt med i denne måned: Bare hold dig til dem, du plejer. Så kører det godt for dig.

Vandbærer, 21. januar – 19. februar Sådan ser maj/juni måned ud: Vandbæreren er inde i en god stime. Året er startet godt ud, og inden det er omme, vil det vise sig, hvor stor en betydning det har haft for dig. Bare nyd din måned, du har masser af gode dage i vente.

Dette er du god til: At bevare overblikket, selvom det kan brænde på. Bare sørg for, at det ikke bliver en for stor mundfuld for dig.

Dette er du dårlig til: Tæl langsomt. 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10, og så er du klar igen. Du har det med at stresse i sommerperioden.

Dem du arbejder godt med i denne måned: Du er villig til at arbejde med andre, og du viser potentiale til at blive en god leder. Brug det!

Fisken 20. februar – 20. marts Sådan ser maj/juni måned ud: Det har ikke været et godt år for fisken. Desværre må det erkendes, at der kommer flere dårlige dage. Nyd dine gode dage, og se frem til, at du stadig har sommerferien at rette op på det hele i!

Dette er du god til: Find dine gamle billeder frem. Du er lidt (meget) nostalgisk i denne måned.

Dette er du dårlig til: Tag nogle dage i sengen. Bliv hjemme, når du er syg. Det hele afhænger ikke altid af dig!

Dem du arbejder godt med i denne måned: Prøv at søge efter skorpionen. Det plejer at være et sikkert kort.

Vædder 21. marts – 20. april Sådan ser maj/juni måned ud: Vi er inde i sommerperioden, hvor vædderen rammer toppunktet af sin frugtbarhed. Det er i denne periode, den kører i en sinuskurve og måske endda med flere svingninger end normalt set.

Dette er du god til: At holde gejsten i de mennesker, du ser som dine kærester. Du ligger godt i vandet og flyder langsomt med strømmen.

Dette er du dårlig til: PAS PÅ! Du skal ikke lade dig rive med. Det kan godt være strømmen går i din retning, men på et tidspunkt kan man ikke styre den mere!

Dem du arbejder godt med i denne måned: Du har et godt øje til skorpionen i denne måned. Om du søger venskaber eller en lille flirt, er op til dig selv. bremsesporet 34 | marts 2012

7


Tyr 21. april – 21. maj Sådan ser maj/juni måned ud: Du skal finde dig selv i naturen. Lyt til vinden, og lad lyden af blæsten styre dine tanker om et bedre sted at være.

Tvilling, 22. maj – 21. juni

Dette er du god til:

Du har været vant til at have en højre hånd. Glem det! Mars ligger cirka 10 grader mere til højre i denne måned og støtter dig i at gøre alt på egen hånd!

At slappe af, lade tankerne få frit løb. Måske skulle du gøre mere ved at skrive ting ned, du skal huske. Det kan være, du får lidt for meget musik mellem ørerne.

Dette er du dårlig til: At huske aftaler, måske ikke lige huske, hvad du skal lave, og lektierne kommer heller ikke altid lige til tiden. Slap af, og sørg for at tage én ting ad gangen.

Dem du arbejder godt med i denne måned: Pluto har valgt, at du skal være single i denne måned. Den skygger i hvert fald for de store festmiddage til dig.

Sådan ser maj/juni måned ud:

Dette er du god til: At arbejde i en gruppe af to mennesker. En er for lidt, tre er for mange, så derfor vælger du at være to. Det er også lækkert nok.

Dette er du dårlig til: At lave individuelt arbejde i denne måned. Du dur bare ikke til det!

Dem du arbejder godt med i denne måned: Krebsen er altid en god hjælper. Læn dig lidt op ad den.

Krebs 22. juni - 22 juli Sådan ser maj/juni måned ud: Tiden er til at lære noget nyt. Du skal udfordres i denne måned, og du har held med dig. Om det er store eller små successer, så har du i hvert fald mange af dem!

Løve, 23. juli – 22. august Sådan ser maj/juni måned ud: Sportsmand kan man nemt blive, hvis man finder sin sport. Du skal finde det, du er god til!

Dette er du god til:

Dette er du god til:

Fortsæt den gode stime med resultaterne. Hold dig ikke tilbage, du kan godt!

Blive ved med at lede. Måske er det ikke i sport, men så kan du finde noget andet. Alle er gode til noget!

Dette er du dårlig til: Overmodig bliver du hurtigt. Pas på. Små resultater er gode nok.

Dem du arbejder godt med i denne måned: bremsesporets journalister er gode mennesker. Måske du skulle være med i teamet?

8

bremsesporet 34 | marts 2012

Dette er du dårlig til: At holde dig neutral og positiv, du bliver let irriteret. Husk at dem, der er hos dig, kun vil dig det bedste.

Dem du arbejder godt med i denne måned: Der er ikke nogen, du ikke kan arbejde med, men vædderen er lidt passiv. Måske mangler du nogen, du kan grine med?


Jomfru, 23. august – 22. september Sådan ser maj/juni måned ud: Det er slet ikke din måned. Alt falder fra hinanden, du tror, det hele er forbi, og du føler dig alene. Hvad er chancen for, at der overhovedet kommer noget godt ud af denne måned?

Dette er du god til:

Vægt 23. september – 23. oktober Sådan ser maj/juni måned ud: Der er alt for meget stjernestøv på jorden, til at du kan koncentrere dig. Du tænker ikke på andet end det, du synes, er sjovt. Måske du skulle prøve at fokusere på skolen?

Dette er du god til:

At se sort på tingene. Du gider slet ikke tage dig sammen, fordi du tror, alle er imod dig. Men der er lys for enden af tunnelen.

At gøre det, du er god til. Dog tænker du heller ikke på andet. Pas på med det!

Dette er du dårlig til: Alting. Du gider bare ikke noget. Overhovedet!

Du lever lidt i din egen verden. Der er også andre mennesker omkring dig. Glem dem ikke.

Dem du arbejder godt med i denne måned:

Dem du arbejder godt med i denne måned:

Dette er du dårlig til:

Hold dig for dig selv, det er ikke fair, at du lader det gå ud over andre.

Snak, snak, snak med alle! Der er ikke nogen, der irriterer dig.

Skorpion 24. oktober – 22. november

Skytten 23. november – 21. december

Sådan ser maj/juni måned ud:

Sådan ser maj/juni måned ud:

Du har snart nået dit mål. Alle dine planer er næsten færdige, men kun næsten. Hold kursen, og sørg for, at du ikke glemmer noget. Nogle gange kan det godt gå for stærkt!

Du er en fighter. Månen er din, dagene bliver længere, og du har ikke brug for så mange timer i døgnet, som de andre stjernetegn. Du er kongen over alle!

Dette er du god til:

Dette er du god til:

Du har så mange bolde i luften. Der er ikke nogen, der er faldet til jorden endnu, men du har ikke uanede kræfter..

At styre og herske, der hvor du er. Der er ikke så langt til månen, at du ikke kan ramme, men er månen stor nok?

Dette er du dårlig til:

Dette er du dårlig til:

At sige nej. Når der er noget, du vil, går du 100 % ind i det, men der er kun 24 timer i et døgn. Husk det!

Dine planer har det med at blive for store. Husk, at du også har de små ting at give dig tid til. Lær dig selv at kende.

Dem du arbejder godt med i denne måned:

Dem du arbejder godt med i denne måned:

Du passer for meget på alle. De er ikke dine børn, så de kan godt selv. Tænk på dig selv, og sørg for, at dem, du snakker med, også vil snakke med dig.

Du giver ikke op så let. Konflikter er til at løse, men tvillingen kan du ikke afslutte en diskussion med. Hold dig fra den i perioden.

bremsesporet 34 | marts 2012

9


Humans vs. Af Binh Thanh Vo I har sikkert set glade elever fra GameIT College med orange armbånd flygte fra andre elever med det orange pandebånd. I begyndelsen af foråret var der en begivenhed oprettet for GameIT College, hvor man kan stille sig op til at være menneske, som skal forsvare sig med gaffakugler eller Nerfguns mod zombier i en hel uge.

10 bremsesporet 34 | marts 2012

3.kit’s Kaya Kure, som er en af bagpersonerne bag legen og medlem af aktivitetsrådet, fortæller, at legen var baseret ud fra 3.kit’ernes studietur til Amerika, hvor de oplevede universitetsstuderende fra Seattle lave en lignende leg. Idéen er således taget op i aktivitetsrådet, som er GameIT Colleges version af Event udvalget.


Zombies Anders Buhl fra 1.kity var den første zombie i legen, hvor hans hovedmission var at sætte legen i gang ved at være den hemmelige første zombie uden det orange pandebånd og fange de første mennesker, som havde tilmeldt sig begivenheden.

Legen foregik for det meste over alt, men med hellige steder såsom i college-elevernes lejligheder, i skolernes bygninger, og inden for skolens område. Altså steder, hvor man ikke kunne blive taget af zombier. Når zombierne fanger et menneske fra legen, bliver mennesket forvandlet til en zombie og skal hjælpe de andre zombier med at fange og forvandle andre levende deltagere til zombier. Der har været nogle hårde perioder i legen for zombierne. Eksempelvis har vi kickstarter zombien Anders Buhl, der fortæller om sine heroiske bedrifter..

Der har blandt andet været udviklet teknologier, hvor gaffakuglen pludselig bliver forvandlet til gaffasværd, gaffamorgenstjerne og alt muligt andet med gaffa om. Det samme skete for zombierne, der fik skjolde til at beskytte sig imod disse opgraderinger. Midt i den periode, hvor folk gik meget op i legen, blev der kritiseret meget på, hvordan menneskerne blev mere stærke ved at anvende nye kreative teknologier, og deltagere, som meldte sig ud af legen, efter de blev forvandlet til zombier.

Begivenheden endte således med, at de fleste fra legen blev sure på hinanden, ved at der var større fordel ved at være menneske end at være zombie. Folk blev meget sure over at blive fanget, når de havde overlevet næsten lige til den sidste dag og generelt på hullerne i spillereglerne, da det ikke står noget steder, at man ikke må være kreativ.

”Jeg var næsten ved at indhente mit bytte, men pludselig faldt jeg. Jeg tror, jeg blev taklet af en anden person, så jeg røg ned på jorden, kyssede jorden og slikkede jorden,” udpensler Anders Buhl

bremsesporet 34 | marts 2012 11


Viden Djurs Sport Året lakker mod enden... Men bare rolig, vi har mere på programmet til jer!

U Medlemsskabet går fra 1. august – 1. juni. Det koster 100 kr. om året. Med dette famøse medlemskab får du dit eget medlemskort. Vi har haltider, som vores medlemmer kan benytte sig af, billige svømmebilletter til Grenaa svømmesal, samt spabadene og meget, meget mere.

Hvis du har en idé til en aktivitet eller noget du godt kunne tænke dig, så skriv til formanden Stine på stped314@hotmail.com

12 bremsesporet 34 | marts 2012

defra set, ser det måske ud som om aktivitetsniveauet i Videndjurs Sport har været nedadgående. Det har dog ikke helt været tilfældet. Vi har både forsøgt os med en håndboldturnering og pokerturnering – begge aktiviteter hvor opbakningen ikke var tilstrækkelig til at det kunne blive til noget. Med hensyn til opbakningen, kan vi ikke helt selv frasige os et ansvar. Vi har til tider ikke været gode nok til at få markedsført vores arrangementer. Men ikke desto mindre er vi stadig meget åbne for aktivitetsønsker. Hvis man ligger inde med en aktivitet, som man ved flere af ens venner også er interesserede i, er vi klar til at hjælpe til med planlægningen af den.

til det kan vi glædeligt informere jer om at vi at der snarligt vil blive afholdt både håndbold og bowlingturneringer. I forbindelse med bowlingturneringen, vil førstepræmien tilmed være en ekstra kamp mod ældresagens ”bedste”.

Nye tider Den sidste mandag i april afholder vi generalforsamling, hvilket betyder at adskillige medlemmer af bestyrelsen bliver udskiftet, da de afslutter deres uddannelse på Videndjurs. Hvis man er interesseret i selv at blive en del af bestyrelsen, bør man snarligst tage kontakt til den nuværende bestyrelse. Evt. på mail til Stine stped314@videndjurs.dk.

Yet to come Det kan måske lyde som om vi ikke selv har mere kreativitet tilbage. Men

FOTO: SXC.HU


Bageopskrifter Ingredienser: 205 g smør 150 g hvidt sukker 110 g brunt sukker 2 æg 10 ml vaniljesukker 280 g mel 5 g bagepulver 6 g salt 335 g mælkechokolade

Fremgangsmåde: Tænd ovnen på 175 grader. Fløde, smør, brunt- og hvidt sukker røres sammen i en skål til dejen er let og luftig. Tilsæt æggene et ad gangen. Derefter røres vanilje, mel, bagepulver og salt i dejen. Til sidst tilsættes chokoladen. Tag en spiseske til at forme cookiesene på en bageplade med bagepapir på. Bag cookiesene i 8-10 min. til de har en flot lysebrun farve. Tag kagerne ud og lad dem afkøle i 5 min. Note: Chokoladen kan byttes ud med chokoladeknapper.

bremsesporet 34 | marts 2012 13


Flere gode Ingredienser: Fremgangsmåde: Honningen hældes ud på en pande ved jævn varme. Når den er ved at være flydende, kommes myslien på panden og røres godt sammen med honningen. Når massen er ved at være godt klistret og hænger godt sammen, hældes den i en bradepande med bagepapir i.

14 bremsesporet 34 | marts 2012

Bagepapiret må godt være stort, da det skal bruges til at presse massen sammen med inden formen sættes i køleskabet til afkøling. Når massen er fast og kold kan den skæres ud i passende stykker. Kan evt overtrækkes med chokolade. Note: Der kan tilsættes alle former for nødder, rosiner, hvis myslien ikke er nok.

500 g mysli 200 g honning


bageopskrifter Fremgangsmåde:

Ingredienser:

Tænd ovnen på 200 grader. Ingredienserne røres sammen med en gaffel, formes som aflange ”pølser” i ønskede størrelse på en bageplade med bagepapir på. Nøddehornene bages i ca. 10 min. Og pyntes med chokolade, når hornene er afkølet. Note: I stedet for hasselnødder kan der bruges andre former for nødder.

200 g finthakkede hasselnødder 125 g sukker 2 æggehvider

bremsesporet 34 | marts 2012 15


LOKALT• DESIGN

www.frisorshape.dk

HANS SANDGREN JAKOBSEN

Kontorcenter - Kontormaskiner - EDB-serviceværksted - Kontormøbler Stor afdeling med alt til festen

Dansk Metal Grenaa.. Nøglen til succes ligger i din lokale afdeling. Sammen finder vi løsningerne på hverdagens problemer.

SMS bank MasterCard Debet Ekstra høj rente Gratis netbank Dankort / Visadankort fra 18 år Ekstra lav rente på kassekredit fra 18 år


Gæt!

Hvad disse

Nu er det tid! Tid til at finde ud af, om du virkelig er så god til at gætte, hvad et billede forestiller. Der er 5 forskellige ting at gætte på, og hvert billede har 5 valgmuligheder. Det er nemt, det her!

1. En rynke på en pande? 2. Et par bryster? 3. En bukket arm?

?

4. Starten på et sæt baller? 5. En skaldet kat?

??

Det overrasker de fleste EUD’ere, at folk på HTX ikke kender forskel på en svensker og en svensknøgle eller ved, hvad op og ned er på en skruetrækker. Så her kommer jeres ekspertise måske til hjælp.

? 18 bremsesporet 34 | marts 2012

Er det 1. Et slidt dæk? 2. En drejebænk I funktion? 3. En smeds ansigt? 4. En nøgle? 5. En ødelagt gokart?

What do you see?

Er det

?

Nogen siger, at mænd ikke kan gætte forskel på et par gode baller og klamme bryster.. Eller er det den anden vej omkring? Så må I fyre spørge nogle af de mange kvinder om hjælp, hvis I ikke kan gætte det her billede.


Gæt!

billeder er.. ? ? ? ?

Hvem siger, alle der går på teknisk skole, spiser som ulækre svin?! Vi har da en salatbar! Og der er også grønt I buffeten af og til. Nå, det var ikke det, jeg skulle snakke om. Dette billede er ikke en af de nemmere, men nu får vi af se. 80% af vores test personer svarede forkert på det. (Måske skulle vi også teste det på andre end os selv?..) Er det

1. Et fysikprojekt fra HTX? 2. Et par fedtede fingre? 3. Dellerne på en solbrun herre? 4. Pølser på en pande? 5. Frokosten for vores redaktion?

Ligner dette ikke lidt et ”S”? Eller er det bare mig, der ser for mange superman-film? Eller er det endnu en af de link's på nettet, man aldrig burde klikke på, men som man altid gør?. Hov! Nu gætter jeg jo løs, før du har fået en chance,. Her er dine valg. Er det

1. Noget der blev fundet I en klasse? 2. En fisk?

3. En finger?

4. Skolens kælefugls fod? 5. Nøgen spidsmus?

?

Den sidste her burde være nem nok, Især for jer kvinder derude. Det er fra et menneske, men hvor og hvad er det?

Er det 1. En lærers hår på hovedet? 2. Et forsøg på at få skæg? 3. En smeds behårede hånd? 4. Et øjenbryn?

?

Når du har gættet på alle billederne, så gå ind på vores hjemmeside: http://vidmedia.dk og find ud af, hvor mange du gættede rigtigt. bremsesporet 34 | marts 2012 19


Igennem vores handlinger fortæller vi, hvem vi er. Hvor ansøgningen til et job handler om, hvorfor du søger, beskriver CV’et de handlinger, du har gjort i dit liv, og dermed hvem du i virkeligheden er.

20 bremsesporet 34 | marts 2012


L

evnedsløb, dataliste, curriculum vitae eller blot CV er de navne, vi kan bruge om et par ark papir, der beskriver noget af alt det, vi har brugt vores liv på indtil nu. Hvor du i din ansøgning giver udtryk for motivationen for at søge jobbet, altså hvorfor du søger det, beskriver CV’et, hvem du er. For du er jo det, du har gjort, det du har lært og de valg, du har truffet. I dit CV er det en god idé at gruppere beskrivelsen af dit liv, så dine uddannelser står sammen, dine tidligere jobs står sammen, det samme med dine fritidsinteresser og til sidst dine personlige forhold. Samtidigt er det mest almindeligt at skrive det nyeste først, da det alt andet lige er mest spændende, hvad du har lavet sidst. Det siger mere om dig, at du går på HG, end at du har gået i skovbørnehave. FOTO: SXC.HU

Uddannelse Her tænker du sikkert: Hvad fandens skal jeg skrive her? Jeg går på HG, har gået i folkeskole og før det i børnehave. Skal jeg også skrive min dagplejemor på? Din uddannelse siger, hvad du kan. Derfor er det vigtigt at få det med, der fortæller, at du rent faktisk kan noget, der har værdi for din kommende arbejdsgiver. I skolen er det dine yndlingsfag, som du klarer dig godt i. Men der er andet end fag på din skole: Sidder du i elevrådet? Er du med til at lave skoleblad? Er du med i festudvalget, på studiemesser eller med på frivillige rejser med skolen? Når du ikke har en doktorgrad i raketvidenskab, siger den salgs meget mere om dig end hvilken folkeskole, du kommer fra.

Jobs Det er sandsynligvis sparsomt, hvor mange jobs du har bag dig. Men dem du bremsesporet 34 | marts 2012 21


Uanset om du søger fritidsjob, læreplads eller er færdig med skolebænken og bare skal have et arbejde, er du i konkurrence med masser af andre unge, der vil det samme. Derfor har du behov for, at du bliver lagt mærke til, så du er den, der bliver inviteret til samtale og siden får jobbet eller lærepladsen. I fire artikler sætter dit yndlingsskoleblad i fire numre fokus på jobsøgning: Ÿ Research - hvem er det, du søger job hos? Ÿ Ansøgningen - kom til samtale Ÿ Samtalen - få jobbet eller lærepladsen

har, siger noget om, at du kan varetage et job ved at møde om morgenen, udføre opgaver, chefen har defineret for dig, og måske har du endda snakket med kunder, hvilket er meget vigtigt at kunne, hvis man søger job indenfor handel og service.

Andre kvalifikationer Her beskriver du kvalifikationer, der ikke passer ind under de foregående to afsnit. Typisk er det sprog, altså engelsk, fransk, spansk, tysk eller persisk, som du lister op her og angiver, hvor god du er til dem. I Grenaa kan det være meget relevant at kunne tysk og engelsk, hvis du søger job eller læreplads i en butik. Du kan også i det her afsnit angive, hvis du har kørekort, truckcertifikat, førstehjælpsbevis, er livredder og hvad du ellers kan og ikke nødvendigvis har lært i skolen.

Fritid Dine fritidsinteresser siger rigtig meget om, hvem du er, for dem har du normalt

valgt helt selv i modsætning til din skole. Det siger noget meget forskelligt, om du broderer i din fritid eller du går til boksning. Det siger måske endnu mere om dig, hvis du gør begge dele.

Personlige Du bør altid til sidst have et kort afsnit om dine personlige forhold. Her står, hvor gammel du er, om du er gift eller i et forhold, hvor du bor og hvad der ellers kan være af betydning for, hvem du er, og hvordan du kommer til at passe dit arbejde.

Referencer Nogle gange tilbyder nuværende og tidligere arbejdsgivere og andre personer, du laver noget sammen med, at være referencepersoner for dig. Det betyder, at dem, du søger job hos, må ringe til din referenceperson og spørge, hvordan du er som person. Det er rigtig godt at have referencer, for det er mennesker, der kan lide dig og taler varmt om dig

samtidigt med, at de er mere troværdige, end du er. Det er også almindeligt at tilbyde sig som reference som forfatter til en anbefaling. Men husk, at det er dig, der vælger dine referencer.

Udtalelser Er du så heldig, at du har udtalelser eller ligefrem anbefalinger fra tidligere arbejdsgivere, så bør de ligge som bilag til dit CV. Tidligere arbejdsgivere vil have skrevet, hvad du har lavet og hvor længe samt hvornår. Hvis det er en anbefaling, står der også, hvor god vedkommende synes, du var til at udføre jobbet. Hvis du i din skolegang er eller har været aktiv i elevråd, festudvalg, skoleblad eller været med på messer, bør den ansvarlige lærer skrive en udtalelse eller anbefaling, hvis du beder om den. Det er rigtig gode papirer at vedlægge et CV, da det siger meget om, hvad du magter mere end blot at passe din skole.


å er den her endelig. Filmen der er blevet lagt op til siden ”Iron Man” i 2008. Der har været meget snak om den her seneste film fra Marvel, og der er kun blevet talt godt om den. Men som alle ved, skal man ikke tage andres ord for gode varer, så jeg var selvfølgelig selv inde og se den i Kino Grenå. Alt, hvad jeg havde hørt om den, var sandt! Der er kun godt at sige om den sjove, action-prægede og fantastiske film! Den varer mere end 2 timer, og man var stærkt underhold gennem hele filmen. Skuespillere sørger for, at der er noget for enhver smag, fra den lettere sadistiske humor fra Tony Stark (Robert Downey Jr.) til loyale og pålidelige supersoldat Captain America (Chris Evans), som er holdets leder og ”Gode samvittighed”.

S

Avengers assemble! Filmen starter med at Thors bror, Loke, laver en handel med den frygtindgydende race Chitauri om at indtage Jorden. Det viser sig som mere end jordens militær kan håndtere, så lederen af S.H.I.E.L.D Nick Fury (Samuel L. Jackson) får hurtigt samlet jordens stærkeste helte sammen som The Avengers. The Avengers byder på mange Wow!-øjeblikke, som fans og almindelige mennesker vil elske, som fx en scene, hvor Hulk nedlægger en flyvende fisk i et slag efter Bruce Banner lige har afsløret en hemmelighed, som fik hele salen til at le.

24 bremsesporet 34 | marts 2012

Dommen The Avengers er en film, som man simpelthen bliver nød til at se, uanset om man er Marvel-fan eller almindelig lægmand. Fantastisk underholdende, god humor og masser af action med super effekter. Filmen behøver ikke at blive set i 3D, da det først er til sidst i filmen, man egentlig lægger mærke til det, så den vil bestemt ikke blive dårligere af at blive set i 2D. Filmen kan ses af alle og garanterer spænding fra start til slut. Jeg giver den 5 ud af 5 stjerner


Af Sacha Andersen

Hvor vi danskere da bare ELSKER at tale om vejret. ”Sikke en forfærdelig kulde, ikke sandt?” ”Øv. Jeg hader sne. Giv mig sol og varme, tak.” ”Jeg orker ikke mere sne. Får sjøst en depression.” Det lyder sandsynligvis meget bekendt for mange af os, og hvis det ikke var gjort tydeligt nok, er det vejrsæsonen , der blev henvist til. Jovist, sne giver en dejlig form for hygge op til jul, og det er da også skønt med snefri, når skolerne er nødt til at lukke. Men ret hurtigt efter begynder det grå vejr at påvirke både humør og indstilling. Pludselig bliver det kedelige vejr en del af de daglige samtaler, specielt i smalltalk er emnet meget benyttet. Det er da også klart, da vejret påvirker os alle. Når vi taler om vejret, kan det være, fordi vi ønsker at komme ud med nogle frustrationer, som kan gå ud over alle og enhver, i ens omgivelser. Unge som gamle, store som små. Vi taler om vejret, også til dem vi ikke kender. Af ren høflighed siger den fremmede

26 bremsesporet 34 | marts 2012

ældre dame ved busstoppested et: ”Det var da et herrens vejr, jeg må hellere skynde mig hjem til mit vasketøj, der hænger på tørresnoren. Og katten vil sikkert også meget gerne ind.” I en situation som den kan man vælge at sige intet eller svare høfligt igen: ”Ja. Vejret er noget møg.” Typisk er de her ”smalltalks” meget akavede, og derfor er der ikke så meget mere snak om den sag. … Foruden vejrets tydelige påvirkning af vores dagligdags snak gør det også en stor forskel på vores humør og indstilling. Til jul er vi glade for fornemmelsen af hyggelige stunder med varme sweatre, kakao og chokoladekiks, mens vi i den varme sommertid holder


”Øl er godt, øl er sundt – øl skal drikkes året rundt” – men specielt til sommer! Vi ved det. Vi kan mærke det i maven, på huden og i vores øjne. Nej, der tales ikke om øl, men om . Den skønne tid, som vi alle længdes efter nærmer sig langsomt. For langsomt, MEN den nærmer sig. Græsslåmaskiner kører på fulde tryk, blomsterne er sprunget ud, fuglene synger, bierne summer og danskerne smider mere af tøjet. Foråret er en lumsk tid, for så snart temperaturen stiger til 15 grader, smider vi straks de lange bukser og trøjer, for så er det dæleme sommer! T-shirts, shorts og sandaler kommer hurtigt forrest i garderoben, men en uge efter har vi fortrudt det. Der begynder vi nemlig at brokke os over vores forårsforkølelse.

Foråret er her blot for at give os alle mod og håb, til at holde ud til sommerferien efter de mange eksamener. Årstiden er kendt for den sprudlende grønne farve, som symboliserer håb. Det skal give os lyst til at kæmpe den sidste kamp for de sidste eksamener, hvorefter vi kan dase hele sommeren væk. Efter tre uger med gloende hede (Ha ha. What a joke – vi bor i Danmark), så dannes den næste problemstilling og brokken kommer igen: ” Ja tak. Det er lidt for meget af det gode.” ”Fy for en varme, nu kan vi godt bruge noget regn. Det er godt for landbruget.” ”Det var lige godt grov’, jeg sveder meget.” Ptssssss… vi nupper da bare en kold øl. Glæder mig til at bygge en snemand. bremsesporet 34 | marts 2012 27


Dit elevråd arbejder for at forbedre forholdene på skolen og sørger for at eleverne også har en stemme. For at sikre sig det, så taler vi med en stemme, så vi bliver hørt!

Af Halid Smajlovic

”Jeg tror, jeg kan, jeg vil” var nogle af de ord Kasper havde med sig, da vi alle sammen var oppe i kantinen for at høre omkring optimal udvikling. Et skide fedt arrangement havde mange sagt og en måde at vi alle sammen kan lære noget nyt på. Det var et ønske der var kommet fra nogle elever, hvor elevrådet havde hørt det og kunne gøre noget ved det. Det er på denne måde elevrådet arbejder på, fordi der er sådan vi kommer til at tale med en stemme. Fedt!

30 bremsesporet 34 | marts 2012

Er du i den klasse med mindst fravær i perioden fra 30/3-18/5? Så skal du have en mega fed klassetur, hvor i får alt betalt! Elevrådet har i samarbejdet med ledelsen på skolen sørget for at lave nogle fede arrangementer og konkurrencer i år. Derfor slutter vi selvfølgelig af med en stor fed konkurrence der går ud på at den klasse der kunne holde sit fravær nede, kommer til at have et brag af en afslutningsfest! Det er i hvert fald med til at sikre sig at man kommer på en god sommerferie, eller måske slutter HTX med brag af en fest, hvis du er 3. års elev?


For lidt over et år siden havde vi vores alle første kaffemøde. Siden da har vi holdt fast i traditionen med at holde det den sidste fredag i hver måned. Det er en praktisk måde at få overbragt en vigtig information på ud til vores elever. Vi skal alle sammen holde hinanden op på, at vi skal have de vigtigste budskaber der kommer fra elevrådet og resten af skolen.

Når sommerferien nærmer sig, er det med blandede følelser. Vi ser alle sammen frem til at gå den længe ventede ferie i møde, hvor vi kan slappe af og nyde en kold øl. Desværre må vi også erkende at vores kære 3. års elever forlader os. De skal ud på nye elevture og personligt håber jeg ikke at HTX var endestationen for dem. De skal have alt muligt held og lykke fra elevrådets side og en særlig tak skal lyde til Philip Thorsten, Kaya Kure og Charlotte Kristensen, for at være med til at sørger for at elevrådet stadig er der den dag i dag.

bremsesporet 34 | marts 2012 31


BAGSIDEN Alt det, du ikke vidste om Stine Skole

Til hverdag underviser Stine Skole i faget dansk, hvor hun blandt andet har klasserne 3. N og 3. K/T. Men hvad ved vi egentlig om den her nye lærer ud over hendes navn? Her kommer der nogle

H

un er tidligere Øbo, hun kommer nemlig fra Samsø og flyttede fra øen for at komme ind til fastlandet og bor nu i Aarhus. Her studerede hun Dansk og Informationsvidenskab. Hun valgte de fag, da hun har en forkærlighed for faget dansk og gerne ville være lærer, da hun synes, unge mennesker er spændende. Stine er typen, der elsker en god bog, men hun har også en lidt anderledes interesse, nemlig sten. Hun har over 300 sten derhjemme. Det er dog ikke bare normale sten, det er forstenede søpindsvin, som hun selv har fundet, blandt andet på stranden. Hendes livret er en god, rød bøf, og hun kan også rigtig godt lide kage ligesom de fleste elever og andet godtfolk her på skolen. Hvis du er så heldig at få lokket Stine til at komme med

kage til din klasse, er der god sandsynlighed for, at hun laver muffins eller kanelsnegle. Man skal ikke være bange for at komme med kage i hendes timer, da hun også elsker at få kage. Men hvem gør ikke det? Før Stine blev ansat som lærer på skolen, havde hun et helt andet liv, der indeholdt meget andet end

bare studierne fra Dansk og Informationsvidenskab.

Sjove efternavne Hun havde for eksempel et job i Den gamle by som Bagerfrue Asta, hvilket var en stilling med mange forskellige oplevelser. Hun oplevede fir eksempel folk, som kom for at købe kager eller brød hos hende, og som ikke helt forstod, at hun havde en rolle i 1800tallet og ikke en nutidig rolle. Folk forstod ikke altid helt, hvorfor hun tiltalte dem med De, eller hvorfor bagerforretningen ikke tog Dankort. Stine hedder ikke bare Skole til mellemnavn, fordi hun er lærer. Det er åbenbart et gammelt slægtsnavn, der blot tilfældigvis passer til, hvad hun arbejder som nu. Til alle jer håbefulde fans derude: Sorry, men hun er desværre optaget. J Stines kæreste hedder Hjælm til efternavn, og derfor plejer hendes veninder at drille hende med, at deres børn vil komme til at hedde Skole Hjælm.

bremsesporet 35  

Nummer 35, som også er sidste nummer!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you