Page 1


BRUN STUE

grotæsk

En olfert på tryk

I

janie581@videndjurs.dk

Bivob@videndjurs.dk

Siter5@videndjurs.dk Korrekturlæser

Et ry er ikke noget man hedder, men noget man har. Hans er så ikke nået hen til mig... Jeg tror, han er lederen af Viden Djurs... Er ikke helt sikker.

Det har jeg ingen anelse om. Hvem er Lars Ry?

Saand4@videndjurs.dk

Han må være en af de vikinger, man aldrig hører om!

haakon@videndjurs.dk

Han er den afgående direktør for Viden Djurs. Jeg kender ham ret godt.

trine215@videndjurs.dk

stped314@videndjurs.dk

hasma@videndjurs.dk

maham67@videndjurs.dk

Minie1410@videndjurs.dk

krhem1@videndjurs.dk

Saand255@videndjurs.dk

2

bremsesporet 34 | marts 2012

Det er ham der. Se nu, hvor jeg peger!

Lars Ry? Han er da vores erhvervsskoleleder i Viden Djurs. Søren Ryges søn?

Det er ikke ham der balle-Lars, vel?

Den første mand på Månen.

Er det ikke ham der fra Arto?

At komme på samtlige sider af et nummer af bremsesporet.

den her udgave af bremsesporet er der fokus på ACTA, som er den aftale, der skal gøre det af med piratkopiering. Der har været forhandlet bag lukkede døre, hvilket ikke er helt igennem demokratisk! Foruden den ikke så helt demokratiske forhandling er der andre problemer med aftalen, som både eksperter, politikere og innovatorer har kommenteret. ACTA vil øge censur på internettet. Det har elever her på skolen valgt at gøre noget ved! Dog kan vi ikke være seriøse hele tiden! I den her udgave af Bremsesporet vil du også kunne læse om skituren for Viden Djurs Sports tilmeldte elever med en masse fede billeder og spændende historier. På Vox popsiderne er det verdensomspændende spil ”Tetris” sat i fokus – her med spillets historie, men også en henvisning til GTS’ elever! Hvor meget tetris spiller du i timerne? Og sådanne spørgsmål er blevet besvaret på et spørgeskema, som der nu er kommet resultater på. Med tegneserier, en novelle, et essay og meget andet underholdning, håber vi, at I nyder det her nummer af bremsesporet og sætter pris på arbejdet bag det! God læselyst! bremsesporet


INDHOLD 4 ACTA - hvad er det? Stop det! 6 Kort nyt 7 Horoskoper 11 Filmanmeldelse: Ghost Rider 2 12 Du er hvad du spiser 14 Onlinenovelle: Gidsel på GTS 15 Nyt fra Viden Djurs Sport 18 Campus Djursland og The Ranch 20 Ny stribe af Kris Hembo 21 Essay: Min kolde skygge 22 Vanvittig videnskab 24 Spiller du TETRIS? 27 Code’s serie 30 Elevrådsklummen 32 Bagsiden: Rage comic

FOTO: 3 bremsesporet 34 | marts 2012SXC.HU


Her er aftalen, som skal kvæle piratkopiering Omstridt handelsaftale modtager skarp kritik, og beskyldes for at bringe ytringsfriheden i fare

A

nti-Counterfeiting Trade Agreement, eller ACTA. Sådan lyder titlen på medieindustriens seneste påhit – en aftale, som efter næsten seks års planlægning nu er på trapperne for både den Europæiske Union, USA og forskellige asiatiske lande. Den 26. januar underskrev størstedelen af de deltagende lande, heriblandt Danmark, aftalen – og de resterende lande i EU, som endnu mangler at underskrive, har planer om at gøre det i den nære fremtid. Den har det formål at forhindre uautoriseret kopiering af bl.a. håndkøbsmedicin, kunst og musik, og give copyrightindehavere flere muligheder for at lukke problematiske websteder ned. Det lyder alt sammen meget godt – men de problemer ved ACTA, som har fået alarmklokkerne til at ringe hos forskellige politikere, eksperter og innovatorer, skal findes i detaljerne.

internetforbindelse, en klækkelig bøde (afhængig af forseelsens størrelse) og i værste fald fængselsstraf. Dette er på det nærmeste en direkte krænkelse af

landets befolkning om ACTAs skræmmende konsekvenser. De kalder sig “Danmark mod ACTA”, eller DMA, og har hovedkvarter på Campus Djursland. ”Grunden til at ACTA er så farlig er, at den kan misbruges og fortolkes på alt for mange måder. Landets befolkning fortjener at vide, hvad de går ind til.” Det siger Bastian C. Vilmand, som er koordinator for DMA’s PR-hold. Organisationen har allerede privatlivet. Problemet er, at aftalen ikke haft stor succes. Deres europæiske definerer hvad ”ophavsret” betegner. hjemmeside, www.stop-acta-in.eu har siden 29. Januar hjulpet mennesker i Det kan være et produkt, en ide, en hele EU med at tage kontakt til deres tanke – kort sagt vil det være utrolig repræsentanter i Europa-parlamentet, svært at gennemskue for den med over 90,000 e-mails afsendt. almindelige borger, hvad der regnes for Du kan læse meget mere om brud på ophavsretten og hvad der ikke Danmark Mod ACTA, selve aftalen og gør. Et andet kritiseret punkt er, at ACTA hvad Danmarks repræsentanter i Europaparlamentet synes om ACTA på primært har været forhandlet bag www.stopacta.dk. lukkede døre. I Europa er den endda blevet forhandlet af folk, der ikke er udvalgt på demokratisk vis. De oplysninger, som er sluppet ud omkring ACTA, er hovedsageligt kommet af utilsigtede læk af fortrolige dokumenter, som aldrig var tiltænkt offentligheden.

Landets befolkning fortjener at vide, hvad de går ind til...

Påbyder overvågning ACTA overdrager ansvaret for ulovlig fildeling til internetudbyderne. Den påbyder nemlig de individuelle landes forskellige internetudbydere, at overvåge deres kunders internettrafik i tilfælde af brud på kopirettigheder. Sker der gentagne regelbrud, vil det blive efterfulgt af en frataget

4

bremsesporet 34 | marts 2012

Collegeelever skrider til handling Det har fået adskillige elever fra GameIT College til at slå sig sammen i en gruppe, der har til formål at informere


bremsesporet 34 | marts 2012

5


Kort nyt

Er du en zombie? Fra den 19. Til den 26, marts er der et kæmpe zombiespil i gang på Campus. Alle deltagere spiller døgnet rundt hele den uge. Der er ingen helle. Nogle er zombier, og andre er humans. Zombierne kan zombieficere humanerne, og humanerne kan holde zombierne på afstand med gaffertapekugler. Men kun midlertidigt, for det er jo zombier. De kan jo ikke blive mere døde, end de er... VID bygger til igen Nu havde vi lige overstået byggerodet på førstesalen i HTX-afdelingen, den nye omklædning og administrationen. Og så om ikke skolen beslutter at bygge igen. Den her gang er det dog ikke på Århusvej men på handelsskolen, hvor de er i fuld gang med at gøre klar til at bygge et splinternyt multihus, der med fleksible vægge kan delse op i tre lokaler eller være et stort lokale til rigtig mange på én gang. Og hvad kan man bruge sådan et stort lokale til? Ja skriftlig eksamen er en af mulighederne.

Store cigarer og hurtige damer Frem med smokingen og hen foran spejlet for at øve replikke ”shaken, not stirred”! For Viden Djurs Sport holder pokerturnering i kantinen på Århusvej fredag den 9. Marts imellem klokken 17 og 20.

FOTO: SXC.HU

Vi har fået ny direktør Tirsdag aften den 28. Februar blev det afgjort, at vores egen Ole Svit bliver den nye direktør for Viden Djurs. Ole var op i mod rigtig mange ansøgere og viste sig at være den rette mand til jobbet. Tillykke til Ole!

Jetonerne kommer til at skifte hænder hurtigt, og vinderne scorer præmier for i alt 500 kroner.

160,Studerende fra 5,12 ID voks 1 stk 0,3 stk 25

dag On s e t lukk

dag Man et lukk


Stenbuk, 22. december – 20. januar Du er: Du ved det snart er sommerferie, så du skal have planlagt hvad du skal lave! Intet stress, bare rolig!

Du føler dig: midt i juni måned, fordi du sveder over hvad du skal i sommer.

Du vil forsøge: at finde gode råd og tips i Bremsesporet eller måske tage en god ven med på ferie.

Du burde blive hjemme fra skole: ingen dage! Det har du ikke råd til!

Vandbærer, 21. januar – 19. februar Du er: bare dig selv. Du vil ikke være andre og skal heller ikke prøve på det.

Du føler dig: som helt din egen. Alt hvad du gør, elsker du.

Du vil forsøge: at være dig selv på den bedste måde. Du elsker Nutella. Spis en Nutella-mad og drik en varm Nutella-drink ved siden af!

Du burde blive hjemme fra skole: i weekenderne. Dem slapper du mest af i.

Fisken 20. februar – 20. marts Du er: FORELSKET!!! <3 <3

I DEN SYVENDE HIMMEL! <3

Vædder 21. marts – 20. april

Du vil forsøge:

Du er:

Du føler dig:

AT FINDE DIN KÆRELIGHED. DU VED DEN ER PÅ HTX! ELLER MÅSKE I BREMSESPORET!

Du burde blive hjemme fra skole: hvis ikke du finder din kærlighed i denne måned, så er det slut med htx…

klassens nørd. Du ved alt og kan alt. Du er The Nerd!

Du føler dig: som Britney Spears når hun er bedst.

Du vil forsøge: at finde ud af hvor mange nørder fra skolen, der egentlig ligner Britney Spears.

Du burde blive hjemme fra skole: 15-27 marts, da du ikke ved hvorfor du burde tage i skole hver dag.


Tyr 21. april – 21. maj Du er: simpelthen lærernes darling i denne måned. Du gør alt for dem og får dem til at føle sig godt tilpas.

Du føler dig: lige ved siden af din dansklærer. Måske behøver du heller ikke at sidde så tæt på hende?

Du vil forsøge: at date din dansklærer. Er hun ikke bare liiidt for sød i denne måned?

Tvilling, 22. maj – 21. juni Du er: det gode eksempel.

Du føler dig:

Du burde blive hjemme fra skole:

ligesom elevrådsformanden. Møder altid til tiden, laver sine lektier og bare generelt har ALT FOR MEGET OPMÆRKSOMHED!

hvis du går all in på hende, så bliver du i hvert fald ikke hjemme!

Du vil forsøge: at møde op til alle kaffemøderne resten af året! Høj deltagelse = lavt fravær!

Krebs 22. juni - 22 juli

Du burde blive hjemme fra skole: hjemme? HJEMME?! Du bliver da ikke hjemme!

Du er: The Cat..

Du føler dig: som The Cat og det gør du også bare rigtigt!

at få folk til at kalde dig The Boss..

Løve, 23. juli – 22. august

Du burde blive hjemme fra skole:

Du er:

Du vil forsøge:

iat få folk til at kalde dig The Cat. Du har bare alle de rigtige ting for at blive årets kæledyr på Teknisk skole!

bare for dejlig i denne måned!

Du føler dig: som en rose der er ved at springe ud! Hvad fanden sker der egentlig?

Du vil forsøge: at få lidt mindre løse håndled. En rose? Jeg er da ikke en STX’er! Hippier mand..

Du burde blive hjemme fra skole: Tjah. Det styrer du selv.

8

bremsesporet 34 | marts 2012


Jomfru, 23. august – 22. september Du er: HEY SHORTY!

frisk og klar på det hele, Boing Boing!

Vægt 23. september – 23. oktober

Du vil forsøge:

Du er:

Du føler dig:

at finde din indre DJ ind og LAVE DAMER!.

Du burde blive hjemme fra skole: du sover om dagen og er festaben om natten!

lidt pudder i denne måned.

Du føler dig: som Sidney Lee. Han er den mand du vil forsøge at ligne i denne måned. Han er helt klart den bedste.

Du vil forsøge: at vænne dig til at drikke Cult Shaker, selvom det smager af lort!

Skorpion 24. oktober – 22. november

Du burde blive hjemme fra skole: 34! Det er den dag der hedder Sidney Day!

Du er: alt for hot i denne måned! Måske for hot? NEJ DA!

Du føler dig: som toppen af poppen. Du er FOR LÆKKER TIL LOVE! Alle elsker dig!

Skytten 23. november – 21. december Du er:

Du vil forsøge:

øhhmm… Undskyld… Undskyld…

at få Bremsesporet til at trykke dig på forsiden. Sikke en sild!

Du føler dig:

Du burde blive hjemme fra skole:

alt for forsigtig og du tør ikke at gøre noget. Du laver intet ud over at passe på dig selv. Hvorfor dog?

nej, Nej, NEJ! Sådan noget skal du holde dig fra!

Du vil forsøge: på at være lidt ligesom Superman. Han klarer jo alt og det kunne jo være du kunne blive den samme?

Du burde blive hjemme fra skole: når du nu ikke kan finde ud at noget som helst, så bliv da for guds skyld hjemme i WEEKENDEN!

bremsesporet 34 | marts 2012

9


Nu har vi også

Østergade 1 · 8500 Grenaa · Tlf. 86 32 32 32


Crank it up Marvel Style! Loooooort, flammelort, kædelort, skuespilscrap, spild ikke dine penge på den her undskyldning af en film!

H

ell yes! Den mest likeable karakter i filmen er Antikrist. Så er stilen ligesom lagt! En stil der indebærer lynhurtige klip, vandvittige action scener, ingen karakterudvikling, voldsomt tynd historie og ekstremt elendigt skuespil. En ukendt teenager (Antkrist spillet af Fergus Riordan) er den absolut bedste skuespiller i filmen. Nicolas Cage ved godt, dette er en lortefilm, og vælger derfor at have så meget sjov med rollen som Ghost Rider, som det overhovedet er muligt. Sjovt for ham. Ikke for os. Hans skuespil er så ekstremt overdrevent, at det er til at brække sig over. Cages karriere er gået op i røg og flammer. Og det virker som om han er temmelig ligeglad. Jeg havde ellers forberedt mig godt til den her film. Læst adskillige anmeldelser, der klart indikerer, at filmen er lort, og hr. Cage godt må gå på pension. Men intet kan forberede en biografgænger til denne undskyldning af en film.

Den flammetynde handling kan lynhurtigt opsummeres: Vi er i Rumænien eller noget der ligner (who cares?). Mor til antikrist flygter fra Satan himself. Ghost Rider skal redde dem. Hvis Ikke missionen lykkes, vil djævelen overføre sin sjæl til antikrist, hvilket af en eller anden crazy grund, gør Satan meget stærkere. That’s it. Ikke nok med, at handlingen er tynd. Mens du ser filmen (hvilket du forhåbentligt ikke har tænkt dig at gøre) ser man så mange huller i handlingen. Det er ganske enkelt ikke logiske valg, personerne i filmen tager, og det får hele handlingen til at falde fra hinanden.

Snorken fra naboen Instruktørerne af Ghost Rider 2 (Mark Neveldine, Brian Taylor) har tidligere stået bag Crank filmene, og det virker som om de prøver at gentage idéen bare med Ghost Rider i hovedrollen. Crank it up Marvel Style! Det kan Nicolas Cage´s skuespil ikke bære, og det passer heller ikke godt med Ghost Rider-mytologien. Det resulterer i irriterende montager, hvor mytologien skal forklares. Og det

kan bare ikke tages seriøst. Ghost Rider kan ikke tages seriøst. Det ved instruktørerne cirka halvdelen af tiden og Nicolas Cage hele filmen igennem. Jeg kan allerede høre dig sige:” Hvad havde du regnet med?” Man går ikke ind til en actionfilm med forventninger om en god historie, spændende karakterer og interessant dialog! Og da slet ikke en Ghost Rider film!” Jeg må godt nok indrømme at action scenerne var voldsomt fede, men når man er temmelig ligeglad med alle karaktererne, udraderer det en god del af spændingen. Under filmen kunne jeg høre snorken komme fra biografgængeren siddende ves siden af mig. (vi var 4 I alt i hele salen) Så kedelig var filmen. En film, hvor hovedpersonen har et brændende hoved og slagter tonsvis af skurke, burde altså ikke være kedelig. Filmen får to ud af fem brændende skelethoveder. Et for visuelle effekter. Et for Fergus Riordan. Tre kolde skelethoveder for elendigt skuespil og voldsom tynd handling.


Du er hvad Tænk hvis man blev til et æble, hvis man kun spiste frugter eller til en sukkerknald, hvis man kun drak cola. ”Du er hvad du spiser” er et sjovt motto, som kan forstås på mange måder, som der også

kan laves mange sjove ting ud af. Her på redaktionen har vi spurgt kantinen på GTS, hvad eleverne egentlig køber og spiser af det mad de serverer. Er du enig?

EUD’erne: Pølsehorn Desværre har GTS ikke deres egen pølsevogn, så EUD’erne må få plaster på såret ved at

GameIT’erne: Pizzasnegle Hvad er en gamer uden en lækker pizza med ost, bacon og pepperoni ved sin side?

Brobyggerne: Buffet Vi skal jo nødig skræmme de potentielle nye elever væk, derfor tilbyder kantinen alt det gode de har i én stor buffet. 12 bremsesporet 34 | marts 2012


du spiser Kontoret: Salatbar Når man samler 20 kvinder i et rum, er det vel klart at man køber en salat, man skulle vel

HTX’erne: Frokostbolle Man ser ofte en HTX elev med en frokostbolle i den ene hånd og en fysik bog i den anden.

Lærerne: Håndmadder Dengang lærerne var små fik de en masse håndmadder… Det må de jo følge trop her i de nyere tider, så de følger traditionen og køber håndmadder i kantinen. bremsesporet 34 | marts 2012 13


VidenDjurs Sport

Bowling, Håndboldturnering og poker…

Medlemsskabet går fra 1. august – 1. juni. Det koster 100 kr. om året. Med dette famøse medlemskab får du dit eget medlemskort. Vi har haltider, som vores medlemmer kan benytte sig af, billige svømmebilletter til Grenaa svømmesal, samt spabadene og meget, meget mere.

Hvis du har en idé til en aktivitet eller noget du godt kunne tænke dig, så skriv til formanden Stine på stped314@hotmail.com

… Er kun nogle af de få ting VIDS er ved at arrangere i øjeblikket. Fredag d. 27. april afholder vi i VIDS håndboldturnering. Tuneringen består af en drengerække, en pigerække og en mixrække. Bestyrelsen har været ude og indsamle sponsorgaver i butikkerne i Grenaa, som vil blive overrakt til vinderne af turneringen, samt for et godt mål osv. Vi kan godt love at det er nogle fede præmier, så vi håber der er nogle håndboldglade piger og drenge der har lyst til at deltage! Udover håndboldturneringen bliver der d. 9. marts afholdt pokerturnering for foreningens medlemmer. Turneringen bliver afholdt i kantinen på Grenaa Tekniske Skole. Der er præmier til de 5 bedste pokerspillere! Det koster 50kr. for at deltage, så hvis du kan holde et ordenligt pokerface så kom og vis os det!

Bestyrelsen VIDS bestyrelse er drevet af elever fra Grenaa Tekniske Skole, Grenaa Handelsskole og Rønde Handelsskole. Du kan blive en del af bestyrelsen og være med til at bestemme hvad der skal være af arrangementer i foreningen. Generalforsamlingen finder sted tirsdag d. 17. april kl. 15.00. Så hvis du har mod, engagement og lyst, så deltag i generalforsamlingen og bliv en del af bestyrelsen. Det er frivilligt arbejde, og vi samarbejder med projekt frivillig. Det betyder at når du har været medlem af bestyrelsen får du et diplom, som evt. kan hjælpe dig videre med uddannelse og jobmuligheder senere i dit liv.

Kalender Vi er i bestyrelsen ved at udvikle en kalender i Outlook, så alle i VidenDjurs kan gå ind og se hvad der sker i de kommende måneder. Det er en nem måde at holde sig opdateret på, alle de arrangementer vi har kørende pt. kan man se inde på kalenderen.


LOKALT• DESIGN HANS SANDGREN JAKOBSEN

COBRA Kontorcenter - Kontormaskiner - EDB-serviceværksted - Kontormøbler Stor afdeling med alt til festen

Dansk Metal Grenaa.. Nøglen til succes ligger i din lokale afdeling. Sammen finder vi løsningerne på hverdagens problemer.

www.frisorshape.dk


Campus Djursland: Stedet hvor store og små iværksættere arbejder seriøst!

På Campus Djursland ligger bygningen The Ranch. Når man bevæger sig ind i bygningen møder man folk, som arbejder seriøst med deres diverse spændende spilprojekter. Her kan man både starte små firmaer op og få egen plads, kontor og nøgler.

Lidt baggrundsfakta Før i tiden var The Ranch en 3D business, men det er blevet lavet om til en Game business, hvor der bliver gået dybden med spiludviklingen, hvor det førhen var mest til 3D. The Ranch startede i 2011 omkring oktober måned. Det er et sted hvor iværksættere kan starte, arbejde med deres spilfirmaer og udvikle spil. Før begyndelsen af The Ranch var der mange iværksættere, som tilmeldte til det, endnu før det blev til.

Spiludvikling For iværksætterne der tager på The Ranch er det som fritidsaktiviteter efter skoletiden, hvor man laver spil i et samlet arbejdsmiljø. For at kunne udvikle spil og markedsføre dem, er det en fordel at have kendskab til spilindustrien. Der er mange forskellige små samt store virksomheder, som arbejder med spilprojekter til flere forskellige platforme.


The Ranch Virksomhedernes syn på The Ranch Pixel Potion Holdet består af fire personer fra GameIT Colleges første års elever. Tre af dem arbejder på et PC spil som er et 2D Gun and run platform shooter under navnet ”Changed”.

Pixel Potion startede på The Ranch i december 2011. Deres synspunkt på The Ranch er at det er et hyggeligt arbejdsmiljø, hvor man kan arbejde koncentreret. Det de synes som kan være svært ved at udvikle spil, er når man skal passe skolen ved siden af og sætte tid af til lektier, det kan blive tidspresset.

Clear Cut Games

Thermal Games

Er en femmands gruppe på The Ranch, der består af tredje års elever fra GameIT College, de laver spil til Apples styresystem iOS. De blev dannet i november 2010 og er en af de første iværksættere som startede på The Ranch. De har haft stort succes med deres applikation ”Cado” som er et casual puzzle spil til iOS. De synes stedet er rart, da man kan arbejde et andet sted sammen udenfor kollegieværelserne i et godt arbejdsmiljø.

Er fem anden års elever fra GameIT College. De udvikler spil til PC og er i gang med et projekt som midlertidigt hedder ”Project Modules 2D”. Spillet er en 2D side-scroll hvor man bygger sine egne fly, biler og andre fartøjer i en legoklodslignede setting. Det har de brugt omkring en måned på. Gruppen blev dannet for omkring et år siden og deres synpunkt på The Ranch er at det er fedt og det er et godt miljø.

Gameloupe Består af fire personer, der udvikler spil til Windows Phone. Deres spil er simpelt for folk med koordinations og bevægelsesbesvær og de laver spil for at lære at kunne lære af det. En af deres spil til Windows Phone er ”Wacky Dragons” og de er i gang med et nyt spilkoncept som hedder ”Ball Factory”. De synes The Ranch er et godt arbejdsmiljø og at spiludvikling er sjovt.

By Line Line fra spildatamatiker uddannelsen har et solo firma som består af hende selv. Hun udvikler applikationer til Android, som så bliver solgt til større firmaer. Hun synes The Ranch er et dejligt sted og at det er godt at have sit eget firma og kontor. Hun synes ikke at det er svært at arbejde alene om at udvikle applikationer til Android.


Min kolde skygge

H Vi er alle forskellige når det kommer til følelser. Vi reagerer og opfatter dem forskelligt. Det gælder specielt følelser, som vi har gemt i det før bevidste. Altså følelser eller hændelser, vi helst vil glemme alt om og derfor gemmer væk. Ting som dem er ofte nogen, der forekommer os dystre eller utrygge, og derfor ønsker vi at se bort fra dem.

un følger altid efter mig – jeg ved ikke hvorfor, men hun er rovdyret og jeg er hendes bytte. Det ene tidspunkt er hun der, det næste er hun væk. Hun vil fortælle mig noget. Jeg har aldrig set hende før, men på en måde føles det, som om jeg kender hende. Jeg kender hende ud og ind. Måske er hun overhovedet ikke ude efter mig men prøver at advare mig? Og dog, så har hun aldrig sagt et ord. Hendes øjne borer sig blot ind i mine, mon hun nyder at se mig lide? Det gør ondt i mit sind. Jeg føler en uro, som får mig til at skrige så højt, at jeg knækker sammen i gråd. Selv når jeg er så sårbar, bliver hun ved med at stirre og reagerer ikke på min sorg. Det undrer mig, at det gør så ondt. Det eneste jeg ved, er at det er fortiden, hun stammer fra. Foruden det kolde blik ser hun noget så bedrøvet og ligbleg ud. Hun efterlyser noget i mine tanker, og jeg er sikker på, at det er et minde, hun eftersøger. Jeg kigger tomt på hende, men hun ignorer mig og bliver ved med at bladre i min hukommelse. Hun er bange, vred, ked og sårbar. Alt sammen på én gang. Jeg beundrer hende gå rundt om sig selv, forvirret og alene. Men når hun får øje på mig, så ser jeg det hele. Det hele er tåget og dystert. Alene og ensom vandrer jeg rundt i en diset undergrund af mit sind. Det før bevidste og fortiden. Pludselig er hun der igen. I mig, mit sind, mit jeg. Her, hvor jeg ellers kan være alene, er hun. Hvordan kan hun trænge ind i mine inderste tanker? Det er tanker, som kun jeg kender til, og ingen andre. Langsomt nærmer hun sig – kravlende, bedende og sorgfuld. Hendes øjne er som iskrystaller, der skydes fra alverdens sider men føles brændende, når de rammer min hud. Jeg kæmper imod, men det er til ingen nytte, for hun har trængt mig op i en krog, og jeg er fanget. Alt det, jeg har frygtet og gemt i mig selv, er fundet. Jeg genkender hende nu – og hvor jeg dog hader at se fortiden i øjnene.


V

i tager let hverdagens ting for givet uden at tænke over, at man i gamle dage ikke havde alt det, vi har i dag. Opfindelser har i tusinder af år gavnet os og vores tilværelse, men ikke hver gang har det været med hensigten at løse det problem, vi i dag bruger dem til. På den måde er mange opfindelser først blevet populære, da enten producenten eller kunden har opdaget nye anvendelsesmuligheder for opfindelsen. Vi tager et kig på nogle eksempler på opfindelser, der skulle vise sig at får en helt anden betydning, end de egentlig var tiltænkt:

Cornflakes I 1984 var Dr. John Harvey Kellogg forstander og hans bror Will Keith Kellogg bogholder på kurstedet ”Battle Creek Sanatorium” i Michigan. De to brødre tilhørte den kristne trosretning Syvende Dags Adventister, og de forsøgte at finde sunde fødevarer til at brødføde patienterne samtidigt med, at det overholdte Adventisternes strenge vegetariske kost. Da Will en dag opdagede, at noget kogt hvede, han ved et uheld havde efterladt liggende ude, var blevet gammelt eller ”dovent”, forsøgte han at redde det. Frem for at smide det ud, sendte brødrene det igennem ruller i håb om at få lange plader af dej, men fik i stedet flager. De ristede flagerne, hvilket blev et stort hit hos patienterne, og brødrene

22 bremsesporet 34 | marts 2012

patenterede de ristede flager under navnet Granose i 1896. Brødrene eksperimenterede med andre korn, herunder majs, og i 1906 stiftede Will firmaet Kellogg’s, så de kunne sælge Cornflakes. John nægtede af princip at slutte sig til selskabet, fordi Will sænkede de sundhedsmæssige fordele ved morgenmaden ved tilsætning sukker.

Chips Hvis du heller ikke kan vinde over Lay’s slogan ”betcha can’t eat just one”, så skyd skylden på kokken George Crum, der efter sigende skulle have skabt den salte snack på ”Moon’s Lake House” i New York. Efter at være blevet træt af en kunde, der blev ved med at sende sine stegte kartofler tilbage i køkkenet med klager over, at de var klæge og ikke sprøde nok, skar Crum kartoflerne i tyndest mulige skiver. Han stegte dem i varmt fedt, hvorefter han overhældte dem med salt. Kunden elskede dem, og ”Saratoga Chips” blev hurtigt et populært emne i hytten samt hele New England. Til sidst blev chips masseproduceret til hjemmeforbrug, men da de blev opbevaret i tønder eller dåser, blev de hurtigt for gamle. Så opfandt Laura Scudder i 1920’erne den lufttætte pose ved at stryge to stykker voksbelagt papir sammen, og dermed holde de lækre chips friske i længere tid. I dag er chips pakket i plast, folie eller papbeholdere og kommer i mange


FOTOS: SXC.HU

forskellige varianter, herunder sour cream and onion, barbecue, og salt and vinegar.

Saccharin Saccharin (Sakkarin), det ældste kunstige sødemiddel, blev ved et tilfælde opdaget i 1879 af forskeren Konstantin Fahlberg, der arbejdede ved Johns Hopkins University i professor Ira Remsens laboratorium. Fahlbergs opdagelse kom, da han glemte at vaske sine hænder før frokost. Han havde spildt et kemisk stof på hænderne, og det gjorde, at brødet han spiste, smagte usædvanligt sødt. I 1880 offentliggjorde de to forskere i fællesskab opdagelsen, men i 1884 tog Fahlberg patent uden Remsen og begyndte at masseproducere saccharin. Anvendelsen af saccharin blev ikke særligt udbredt før sukker under første verdenskrig blev rationeret, og dets popularitet steg i løbet af 1960’erne og 1970’erne ved fremstillingen af Sweet’N Low (et mærke af kunstigt sødestof, fremstillet af blandt andet saccharin og druesukker) og light sodavand. I dag bliver saccharin blandt andet brugt i sodavand, slik, medicin og tandpasta.

LSD LSD (Lysergic acid diethylamide) blev syntetiseret første gang den 16. november 1938 af den schweiziske kemiker Dr. Albert Hofmann på Sandoz Laboratories i Basel, Schweiz. Det var som del af et stort forskningsprogram,

hvor man søgte efter medicinsk nyttige alkaloidderivater, altså kunstige bedøvelsesmidler. Stoffets psykedeliske egenskaber var ukendt indtil 5 år senere, da Hofmann vendte tilbage til laboratoriet for at arbejde videre på kemikaliet, han har kaldt en ”mærkværdig forudanelse”. Under gensyntetiseringen af LSD25 for videre undersøgelse den 16. april 1943 blev Hofmann svimmel og var tvunget til at stoppe. I hans journal skrev han, at efter at være blevet svimmel, var han gået hjem, og var blevet ramt af en ”bemærkelsesværdig rastløshed kombineret med let svimmelhed”. Hofmann angav i journalen, at da han lå i sin seng, sank han ned i en ikke ubehagelig ”beruset-lignende tilstand”, som var præget af ekstremt stimuleret fantasi. Endvidere angav han, at han var i en drømmeagtig tilstand, og med lukkede øjne kunne han se uafbrudte strømme af ”fantastiske billeder, ekstraordinære figurer med et intenst kalejdoskopisk farvespil”. Tilstanden varede i omkring to timer, hvorefter den forsvandt. Efter den oplevelse tog han en massiv dosis, på hvad der er blevet kendt som ”Bicycle Day”. Du kan søge efter Bicycle day, hvis du vil vide mere om, hvad det er. Det er værd at læse!

bremsesporet 34 | marts 2012 23


”Det ru s

”D et e r

da

bar

ep

sisk og

isse

fed

awesom

e”

riv” ”Et godt tidsford

t”

”Det er et nice spil”

gt” æ k s ' r piss e t e ”D


T

derefter begyndte at sprede sig rundt i Moscow. 13 måneder efter nåede PC-versionen til Budapest og Ungarn, hvor det blev overført til Apple II og Commodore 64 af ungarske programmører. Formanden for British Software House Andromeda Robert Stein, havde planerne om at få rettighederne til PCversionen direkte fra Pazhitnov og de øvrige versioner af de ungarske programmør er. Allerede før han Sådan fungerer Tetris kommer i Tetris omhandler nedfaldende kontakt med brikker, som er bestående af 4 Pazhitnov eller akademiet, sælger kvadrater i forskellige former. han alle rettigheder til Tetris – Når en brik er placeret, vil der dog med undtagelse af arkade og komme en ny brik osv.. Det går håndholdte versioner. Det bliver ud på, at samle horisontale linjer solgt til Mirrorsoft England og uden huller, når sådan en linje er dets amerikanske partner, samlet vil den forsvinde – hvis der er en række over vil den falde Spectrum Holobyte, som ejes af Robert Maxwells; Pergamon et niveau ned. Spillet er slut når brikkerne blokerer for nye brikker. Foundation. Samtidig havde IBM PC udgivet deres version af Tetris Tetris historie af Spectrum Holobyte og I juni 1985 skaber Alexey Mirrorsoft. Spillet var en Pazhitnov Tetris på en Electronica sensation, men Stein havde 60, som var et computersystem, i stadig ikke sin kontrakt med Moscow Academy of Science's russerne. I juni 1987 fortæller Computer Center. Herefter blev Stein til pressen, at han endelig det installeret i IBM PC systemer har fået licens, som giver ham af Vadim Gerasimov, hvor det retten til at lave Tetris til IBM PCetris er et oldgammelt spil der har eksisteret siden computerne så lyset, fra tiderenes morgen. Det er et af de enkleste, sjoveste og mest udfordrende spil man kan finde blandt de tusinde af spil der findes i verden. Spillet går ud på, at du har 5 forskellige brikker, som du kan placere oven på hinanden. Det handler om, at fylde så mange linjer ud som muligt. Når en linje er fyldt ud, slettes den og man får point. Jo flere linjer man sletter, desto flere point får man. Det er meget simpelt, men også sjovt!

systemerne og andre systemer. I januar 1988 er Tetris nu brugbart på alle hjemmecomputere, dog finder hele verden ud af, at det i virkeligheden er Pazhitnov som er skaberen af det verdensomspændende spil. ELOPRG (Electrononorgtechinca) tager nu sig af forhandlingerne med Stein, men truer ham med at der aldrig vil kunne blive lavet en kontrakt, da Stein i virkeligheden ingen rettigheder har over spillet. I forsvar truer Stein med at starte en lobby – samtidig er Tetris det topsælgende spil i England og USA. Endelig i juli 1988 bliver der udarbejdet en kontrakt med Stein og ELOPRG s direktør, Alexander Alexinko. I juli 1989 udkommer Nintendos version af Tetris, og ca. tre millioner spil blev solgt i Amerika (nu 35 millioner). Samtidig har Game Boy også lavet deres version af spillet. Robert Stein tjente godt 250.000 $, hvor derimod hjernen bag spillet, Alexey Pazhitnov, tjente næsten ingenting. Dog tog Pazhitnov det ikke så nært, han var og er blot glad for, at det spil han havde skabt, blev verdenskendt. bremsesporet 34 | marts 2012 25


Vox pop; Hvad synes du om Tetris? ”Spiller ikke Tetris særlig tit og undrer mig meget over at et så gammelt spil, kan have så stor succes. Det er dog ikke så svært at forstå, det var jo også på Facebook, spil som FarmVille blev store...”

”Det er sjovt, og så er der jo konkurrencedelen i det :D”

”Det er underholdenende, og man kan udfordre sine venner :P Super nice princip :D” ”Det er sjovt og godt at fordrive tiden med.”

”Fordi jeg pwner alle andre i det.. I be the CHAMP!” ”Spiller Tetris da det er yderst stimulerende, især på tønden.”

26 bremsesporet 34 | marts 2012


bremsesporet 34 | marts 2012 27


30 bremsesporet 34 | marts 2012


Elevrådets Klumme En ny start på elevrådet kræver nye medlemmer! Vi har fået lavet en ny vedtægtsændring, fået besat nogle nye poster med nye elever, samt fået en ny elevråds næstformand!

V

i havde valg i elevrådet og fik besat alle de nye poster! Der blev lavet en kæmpe vedtægtsændring, som betød at vi fik flere ansvarsområder og fik elevrådsarbejdet spredt ud til hele elevrådet. Valgresultatet blev således: Formand: Halid, Næstformand: Ciaran, Økonomiansvarlig: Cecilie, Sekretær: Rasmus, Pedel kontakt: Sacha, Madmor: Charlotte, Flaskemanden: Danny, Branding/kommunikation: Philip, Postansvarlig: Mathias, Elevrådsklumme: Halid, EEO: Trine, ITudvalget: Kristoffer, Charlotte og Joachim, Åben skole: Sacha, VID-Sport: Halid Jeg håber på et stærkt arbejde i det nye år! Og tillykke med de nye poster!

Lavt fravær = fede præmier! I elevrådet har siden december måned reklameret med den her fraværskampagne. Vi startede med en pakke Gajol til hver elev i klassen. Sidste gang var det en kurv fyldt med pebernødder, brunkager og andet juleslik, der var godt til ganen. Nu tænker vi stort i elevrådet, hvor vi overrakte et gavekort på 50kr. Til fredagsbaren og næste præmie bliver biografbilletter til hele klassen! Vi arbejder os op i mod den store præmie

der bliver afsløret på slutningen af året, som bliver et stort arrangement for hele klassen! Det handler om at vi gerne vil have at folk holder hinanden op på at det er lidt sjovere når vi alle sammen er i skole og når man går på Teknisk Skole, så er man afhængig af hinanden!

Med til at bestemme? I elevrådet er vi glade for de medlemmer vi har og vi arbejder godt sammen, men man står bare stærkere sammen, hvis man er flere. Vi har rigtig mange gode repræsentanter på skolen, men vi kunne også godt trænge til at have flere tråde at trække på! Eksempel: når vi planlægger sociale arrangementer for skolen, inddrager vi også andre ind i vores projekter. Sidst blev det gjort på skituren, som blev en stor succes! Det er første gang at sådan noget finder sted og det var et ønske fra elevrådets side, der i samarbejde med VID-sport fik arrangeret skiferien. Det var med mig som kontaktperson og det bliver forhåbentlig ikke sidste gang at dette finder sted! DERFOR, er vi meget interesserede i hvad I andre mener og hvis I har forslag til arrangementer for skolen, modtager vi dem gerne! Hvis I også vil være med til at realisere dem, er det jo endnu bedre! bremsesporet 34 | marts 2012 31


BAGSIDEN

bremsesporet 34  
bremsesporet 34  

Numer 34 af bremsesporet. Marts 2012