Page 1

2013

Skabslågen

Lockouten ramte også

Top

Brejning

3

gamle elevskæg

Se vinderen

måneder 6 i diplomatiets tjeneste

Færdiguddannet - Hvad er du blevet

Nye kvadratmeter nye muligheder …og en dejlig skov!

?


Indhold

4 Leder 5 Årgangsrepræsentanter 6 Nye kvadratmeter – nye muligheder….og en dejlig skov! 9 Invictius 11 Brejning Elever på skadestuen 13 Barnevognstræf på Brejning 14 Skiinstruktør i Canada 18 BE-tur til Schweiz 20 Den længste måned i mit (Brejning)liv 22 Lockouten ramte også Brejning 24 Bedste Årgangssange på BE gennem tiderne

Layout:

Udgiver & Redaktion:

Jeppe Jeppesen

Brejning Efterskoles Elevforening

jeppejeppesen@gmail.com

elevforeningbrejning.wordpress.com

2

25 Et år efter brejning 26 De 5 verdensspejdercentre 29 Seks måneder i diplomatiets tjeneste 33 Top 3 gamle elevskæg – konkurrence! 36 En hilsen fra køkkenet 37 Færdiguddannet - Hvad er du blevet? 42 BE17 43 Årgangslister

3


Leder For noget tid siden fandt jeg mig selv i en underlig situation. Jeg havde sommerfugle i maven, var spændt og virkelig glad. Det gik faktisk lidt, før det gik op for mig hvorfor jeg havde det sådan. Årsagen skulle findes i Sønderjylland hvor min lillesøster gik rundt med den samme følelse, hun skulle nemlig starte på Brejning dagen efter. Jeg grinede lidt af mig selv og kom videre i dagens tekst. Senere kom jeg til at tænke på at det netop er sådan noget der binder os Brejning elever sammen. Vi har alle sammen været spændte dagen før vi startede, vi har alle sammen set fjorden i morgenlyset, vi har alle sammen kaldt de smukke, hvide bygninger, vores hjem og det binder os sammen. Med tiden kommer vi videre. For mig gik der et års tid, før jeg holdt op, med at ønske mig

r dste hilsne e b r e ll a e D , BE13 Johanne

Johanne Jensen Tekst af: 20 år Alder: 13. ng: Årga Elev i Spejder Laver nu: Sport

4

Årgangsrepræsentanter tilbage. Nu ønsker jeg mig videre, med alt det bedste fra Brejning i bagagen, men i min fremtid er Brejning der også. Til GEW og A-weekend, når jeg skal besøge min søster og når jeg laver poster på spejderløb, sammen med andre i solskindsfarvede tørklæder. Vigtigst af alt har jeg fået en kæmpe bunke venner forærende, som forhåbentlig vil blive ved med at se mig langt ind min fremtid. For mig er det lige præcis hvad elevforeningens arbejde går ud på. Vi knokler for at alle de gamle elever kan få mulighed for at mødes og nyde de venskaber som er helt uvurderlige. Så kære medlemmer: Vi arbejder for jer, så jeg håber af hele mit hjerte i vil dukke op og udnytte mulighederne vi tilbyder for at holde fast i det bedste fra alle årgange: Vennerne.

Katrine Ross Mit navn er Katrine Ross. Jeg tog 10. klasse på årgang 16. I Randers starter jeg op på HHX og udover det, er det at være spejder noget, som jeg bruger meget tid på, og det har lært mig mange ting, som jeg kan bruge fremad. Jeg elsker at tage ansvar og møde udvikling, hvilket også er derfor, jeg stillede op. Nu håber jeg bare, at jeg får en god oplevelse ud af det og får mødt nogle nye fede mennesker – for det elsker jeg nemlig mest af alt!

Mathias Høgsgaard Mit navn er Mathias Høgsgaard, jeg er 17 år og kommer fra Præstø, Sydsjælland og lige nu går jeg på HTX. I min fritid er jeg blandt andet meget engageret spejder, ud over mit eget arbejde, er jeg juniorleder, med i et PUF team og selvfølgelig meget i Invictusløbet som løbsleder! Jeg vil gerne være en del af bestyrelsen fordi jeg ikke er færdig med Brejning Efterskole. Den har givet mig det bedste år i mit liv, nu er det min tur til at give tilbage, men også for at sikre fremtidige årgange det bedste, der er muligt. Men især vil jeg gere stå for det fremtidige sammenhold for min og alle de tidligere årgange.

5


Nye kvadratmeter – nye muligheder ….og en dejlig skov!

Er vi heldige at skaffe flere midler kunne drømmene gå i retning af udsigtsplateauer, high robe bane og forhindringsbane.

… og så er der økonomien… Mulighederne er mange – hen over det kommende år skal de detailplanlægges, der skal søges lokalplansændring og godkendelse som højskole og … ikke mindst skal vi skaffe den fornødne økonomi. Så…. har du en rig onkel eller en god kontakt til en fond… så hører vi meget gerne fra dig. Går alt vel – så vil du fra nytåret 2014 have

mulighed for at komme på et fantastisk Højskoleophold i Brejning… hvis du altså har råd! På gensyn til alle

Jette, fors t ander

Udvikling som forudsætning for en Hvad drømmer vi så om? fornuftig fremtid Økonomisk er det ikke en guldgrube at drive efterskole. I hvert fald ikke en forholdsvis lille efterskole med 100 elever. Derfor har vi over de seneste år på BE arbejdet med tanker om udviklingsmuligheder og evt. en udvidelse med flere og andre aktiviteter end efterskole. Først hed projektet: ”Marken som X-faktor”. Det helt særlige ved vores skole er beliggenheden og en stor grund med udsigt over fjorden. De små tiltag som: bålhytten, amfiscenen og tribunen blev i værksat, men det store planer om klatrebjerg, kajakfos og en naturskole satte miljømyndighederne hurtigt en stopper for. Så skete det utroligt heldige, at vores ”bagbo” , Vandværksvej 3-7 kom på tvangsauktion. Auktionen blev dog i første omgang afblæst. I et års tid arbejde vi videre med planer om de bygninger, bla. i dialog med DDS, og var i maj måned så heldige at kunne overtage dem til en fornuftig pris. Nu råder vi derfor over dobbelt så mange etagemeter og 13 hektar dejlig varieret og kuperet skov til alverdens aktiviteter.

6

Vores drømme for Vandværksvej går i retning af at lave et udviklingscenter for spejder- og naturpædagogik. De umiddelbare tanker går på, at vi vil lave en ekstra efterskoleafdeling med plads til 12 elever. Vi vil her forsøge at skabe rammer for unge med svær grad af ADHD, så de bedst muligt kan deltage naturligt i efterskolens aktiviteter og gå til afgangsprøve, men samtidig have muligheden for at trække sig væk og få ro. Dernæst er det hensigten at lave en højskole med plads til 64 elever. Aktiviteterne her skal også tage udgangspunkt i natur og friluftsliv og omfatte såvel unge, som voksne og familier. I et par af rummene ønsker vi, at etableret et innovativt naturværksted, hvor naturen trækkes indenfor i ly for den værste kulde storm og sne. Med i købet har vi fået 13 hektar fantastisk varieret og kuperet skov. I første omgang vil vi bruge den til almindelige frilufts- og spejderaktiviteter. Vi går i gang med at søge fonde og vil gerne anlægge mountainbike sti, vandreruter, faste O-løbsposter og et par sheltere.

7


Invictius

Ideen om Invictusløbet opstod en kold vinterdag. Det var tanken om, at BEAR ikke blev til noget i år, der fik en flok drenge til at sætte hjernerne i blød. Ideen til et nyt løb formede sig langsomt. En tanke om, at noget skulle foregå på cykel hang ved. Der skulle også være en vanddel. Over de næste par uger og måneder formede drømmen sig langsomt til virkelighed for de fem unge mennesker i løbsledelsen.

Foto: Ullerik Sivertsen

Tekst af: Alder: Årgang: Laver nu:

8

Vores første planlægningsweekend fik en dato. Det skulle være første weekend efter juleferien. Weekenden stod i ideernes tegn. Vi fik diskuteret værdigrundlag, forventningsafstemt og vi fik et navn, Invictusløbet. Vi besluttede, at Invictusløbet skulle være for alle… Både blå og grønne, FDF’er og ikke-spejdere. Aldersgruppen skulle være 12-16 og sværhedsgraden moderat. Vi ville fange det brede publikum.

Emilie Wedenborg 16 år 16. 1.G på HTX i Lyngby

9


Foto: Anders Nissen

På Invictusløbet 2013 var vores tema Watergate-affæren. Det var bestemt, at Invictusløbet altid skulle handle om en historisk begivenhed. Månederne efter vores første planlægningsweekend blev mere og mere hektiske efterhånden som den endelige dato nærmede sig. Vi begyndte at søge fonde og lede efter Post ansvarlige. Formelle dokumenter blev spyttet ud som aldrig før og den projektledereksamen vi var i gang med at tage blev testet til det yderste. Stress havde ramt løbsledelsen. Vi arbejdede og arbejdede, men alligevel føltes det som om vi ikke kom nogle vegne. Med en sidste kraftanstrengelse og en god del hjælp og vejledning fra Solaris stod det hele heldigvis klar på dagen. I denne alt afgørende weekend i slutningen

10

Brejning Elever på skadestuen

af maj (31 maj-2 juni) blev tidsplaner og venskaber testet til det yderste. Tidsplanen holdt ikke, men det gjorde venskabet og vi fik klaret alle problemerne på en måde hvor deltagerne stort set ikke lagde mærke til kaosset i HQ. Men hvem er vi egentlig? Løbsledelsen består af fem unge mennesker. To drenge og tre piger. Vores to officielle løbsledere er Mathias Høgsgaard på 17 år fra Præstø og Phillip Sperling på 16 år fra Aalborg. Udover det er det Anne Mette Kristensen på 16 år fra Bredsten, Eva Kathrine Drews på 17 år fra Hovedgård og mig: Emilie Wedenborg på 16 år fra København. Så man kan vel roligt sige, at vi er ret godt fordelt ud over hele Danmark, men to ting har vi tilfælles: Vi gik alle på Brejning Efterskole årgang 16 og vi glæder os alle sammen til at afholde Invictusløbet i fremtiden!

Daniel Lilja Frykman fra årgang 14

Martin Wolsgård fra årgang 11

Hvad og hvordan: Jeg gled ned af gelænderet i hovedbygningen og fik en splint i hånden. Senere gik der betændelse i den. På skadestuen: Maria tog med på skadestuen og det var egentlig meget hyggeligt. Efterfølgende på skolen: Da jeg kom tilbage skulle vi dagen efter af sted på spejderløb.

Hvad og hvordan: Fik en indvandrer kastet i hoved og min nakke sagde knas. På skadestuen: Fik taget røntgen, maskinen gik i stykker, skulle vente en time, fik af vide at intet var brækket, men muskler var forstrukket. Efterfølgende på skolen: Jeg kunne ikke se til venstre eller børste tænder selv.

Sarah Maj Siewartz fra årgang 15

Camilla Sørnsen fra årgang 15

Hvad og hvordan: Jeg gled ned af gelænderet i hovedbygningen og fik en splint i hånden. Senere gik der betændelse i den. På skadestuen: Jeg skulle til vagtlægen i Vejle med en ven, men taxaen kørte os til skadestuen! Så vi gik 1,5 km i snevejr for at finde vagtlægen. Derinde sagde lægen det var godt jeg kom da der ikke var langt til at jeg fik blodforgiftning. Så fik jeg et stik mod infektion og pencilen til den næste uge. Efterfølgende på skolen: Tilbage på skolen skulle jeg i køkkenet ugen efter, og måtte have plastikhandsker på HELE ugen for maksimal hygiejne. Lettere besværligt.

Hvad og hvordan: Jeg løb over isen efter min bedste ven og faldt og slog hovedet ned i isen, min veninde Tanya ville hjælpe mig og faldt også. På skadestuen: Vi ventede i 7 timer på at blive behandlet og jeg startede min fødselsdag der. Vi blev behandlet og fik begge afvist at vi havde fået hjernerystelse. Efterfølgende på skolen: Vi blev drillet lidt med vi var faldet på isen, og hver gang jeg forlod mit værelse var der en af mine venner som smed mig igen. De tog min computer så jeg ikke kunne bruge den.

11


Barnevognstræf på Brejning

Casper Brynch fra årgang 15 Hvad og hvordan: Faldt i mine snørebånd på udlandsturen, tabte mod den franske asfalt og måtte gå derfra med en brækket arm På skadestuen: Gik til lægen en 5 uger efter: Han mente ikke der var noget galt. Blev alligevel sendt til røgen. Inden jeg havde forladt lokalet var der ringet efter en knogle-snedker. Behandlingen var ganske morsom, med et smil på læben får man at vide at de er ved at finde ud af om armen skal af over eller under albuen. Efterfølgende på skolen: Gav mig kun det problem at min arm ikke virkede optimalt og blev meget træt. Men det er ikke nok til at stoppe en fra A-weekend og en tur på flugtskydningsbanen med jagtholdet, en lille tur i Highrope Park dagen efter ulykken

12

Fredrik Sølver Pedersen årgang 14 (fortal af Sofie Thiellesen)

Hvad og hvordan: Min kære kæreste legede vandkamp på brandtrappen ved klatrevæggen og brækkede foden efter et stunt på trappen. På skadestuen: Han blev røntgenfotograferet og sendt tilbage på skolen med en forstuvet fod. Efterfølgende ringede de og sagde at praktikanten havde taget fejl. Den var brækket. Da han kom tilbage var han iført smart lyserød gips. Efterfølgende på skolen: Han kunne ikke deltage i andre valgfag end ’billeder i naturen’. til gengæld kunne han sove længe hver morgen i 6 uger

Nanna Freja Christiansen Tekst af: 18 år Alder: 14. Årgang: 3.g på Fredericia nu: r Lave Gymnasium

Kullene gløder på grillen og barneskrigene høres så småt rundt om på skolens grund, mens barnevognene står linet op på ræd og række i Rosenbedet. Der er selvfølgelig ikke tale om Brejningbørn (elevers børn), men lærerne der holder barnevognstræf inden efterskolen for alvor starter op. Som Jette siger det, er det en del af det, at have en masse unge lærere. Brejning har haft lærere på barsel flere gange før, men for tiden topper det dog, med udsigt til hele 4 lærere på barsel. Ditte og Rie startede deres barsel lige inden sommerferien, og har begge født i løbet af sommeren. Derudover Johnny på vej på barsel for 3. gang, og inden længe går Andrea også på barsel med sit 2. barn. Så det ser ud til at der for alvor bliver barnevognstræf på Brejning det næste

stykke tid, med alle de små, der vælter frem. Og for at det ikke er nok med de fire lærere der enten er på barsel, eller på vej på barsel, er Chanette (køkkenassistent) også på barsel for tiden, så udover de mange barnevogne, er Brejning også booket op med barselsvikarer for de manglende lærere og køkkenassistent. Elevforeningens bestyrelse ønsker tillykke med alle børnene, og håber at alle snart kommer tilbage til Brejning igen – til deres andre børn.

13


Skiinstruktør i

Canada

Nanna Rasmussen Tekst af: 24 år Alder: 8. ng: Årga Receptionist ved Delta Laver nu: Banff Royal Canadian Lodge

14

15


Jeg rejste til Canada i september, 2011, morgenen efter min søsters bryllup. Det eneste jeg havde booket var 4 dage på et hostel i Downtown Vancouver og en flybillet tilbage til Danmark 6 måneder senere. Foran mig ventede et år med super fede oplevelser, minder og venskaber for livet. Samme følelse som jeg havde da jeg startede på Brejning, bare meget mere skræmmende. I den første måned rejste jeg rundt på vestkysten. Jeg vandrede, skælvende, over Capillano Suspension Bridge i North Vancouver. På Vancouver Island vandrede jeg rundt i en regnskov i ekstremt regnvejr. I Victoria så en jeg lille spættet sæl i en bydel af husbåde. Og i Whistler Bungee Jumpede jeg med

16

en svensk pige jeg havde mødt aftenen før på vores hostel. Tilbage i Vancouver besluttede jeg at det var på tide at tage Greyhound bussen til Banff! Hvis man ser på et kort over Canada er Vancouver og Banff max 2 centimeter fra hinanden. Der stod godt nok at bussen kørte fra Vancouver kl 18 og ankom til Banff kl 8 næste morgen, men det gik ikke rigtig op for mig hvor stor en afstand det egentlig var. Jeg var taget afsted fra 15 graders varme iført en t-shirt og ankom til omkring 3 grader, stadig i t-shirt! Det tog mig under 5 minutter at hive adskillige varme trøjer op ad min taske og derefter prøve på at finde rundt i en, ved første øjekast, død by. Jeg gik to gange

rundt om informations centret før jeg fandt det (min retningssans er ikke veludviklet). Jeg blev i Banff hele vinteren, som altså er fra oktober til juni! Der er 6 måneders skisæson, som jeg udnyttede til fulde, både på ski og snowboard. Udover de ca 100 dage jeg nåede på diverse pister, prøvede jeg også at køre i hundeslæde, besteg et lille bjerg og slappede efterfølgende af i byens berømte Hot Springs. Der findes en liste over ting man skal opleve som ’local’ i Banff, jeg mangler stort set kun at gå på snesko og skøjte på en sø, hvilket er på listen til næste vinter. I oktober fejrede vi Thanksgiving og Halloween, på ægte Nord Amerikansk maner. Julen blev fejret på dansk, med marcipan, juletræ og gaver importeret fra Danmark via førnævnte storesøster. Da sommeren kom tilbage, i Juni, fløj jeg i helikopter, besteg flere bjerge og kørte på ATV. Jeg badede i en smeltevandssø og så bjørne, både i den frie natur og lige udenfor mit hotel! Jeg opnåede det eneste mål jeg havde sat hjemmefra, at røre ved sne mindst en gang hver måned i et helt år! Udover det, fandt

jeg også et nyt land med masser af fede nye mennesker og utrolig natur! Jeg elskede mit år i Canada! Selvom jeg i dag sidder og på Facebook ser alle dem i Danmark, som er kommet ind på deres drømmestudier, er blevet færdige med studiet, gift og har fået børn, så kigger jeg ud af mit vindue på bjergene og er glad for at være lige netop her hvor jeg er!

17


BE-tur til Schweiz

Vi har alle sammen, uafhængigt af hinanden, pakket vores Brejning tørklæde. Men egentlig overrasker det mig ikke. Det er jo det der binder os sammen og som har

Johanne Jensen Tekst af: 20 år Alder: 13. Årgang: Elev i Spejder Laver nu: Sport

18

givet os vores stærke sammenhold. Nu skal vi til Schweiz, mit andet hjemland og se hvad det har at byde på.

En morgen, nogle dage efter vi er ankommet kravler jeg ud af vores telt som den første. Jeg kan se at det jeg har ventet på endelig er sket. Alle de skyer der har hængt og gemt vores udsigt er forsvundet. Nu har vi den mest fantastiske panoramaudsigt over bjerge man aldrig bliver træt af at kigge på. Jeg siger til de andre at de skal stå op og kigge ud, men der er selvfølgelig ingen reaktion. Imens jeg venter på at de kommer ud af poserne går jeg i gang med at lave morgenmad. Der skal to gryder med havregrød til at mætte os fire. Da grøden er kogt er det lettere at lokke dem ud af teltet. De vælter rundt oven i hinanden for at finde tøj og sko. Udenfor ser de udsigten og kan næsten ikke forstår hvordan skyerne kunne være bekendt at gemme så meget af bjergene. Her er helt vandvittig smukt. Jeg har jo vidst det hele tiden, men det er så skønt at vise det til nogle af mine allerbedste venner. Havregrøden skal jo spises, og det bliver den. På trods af udsigten. Selvfølgelig spiser vi alle sammen af gryden.. Senere byder dagens program på løbehjul. Og ja, vi er alle sammen fyldt 18. Og ja, vi skal ud og køre på løbehjul. Man kan nemlig købe en heldagsbillet til en lift og en heldagsbillet til løbehjul. Man tager liften op, flasher sit armbånd til en mand der så udleverer et løbehjul med store gummihjul og 2 håndbremser. Der er forskellige ruter ned, nogle vildere end andre.

Vi lægger stille ud, men farten er lige så høj som humøret. I et skarpt sving er Martin nede og hilse på asfalten og senere bremser han så hårdt at han slider hul på dækket. Resten af vejen ned må han stå bag på mit løbehjul og trække sit eget. Efter mange ture op og ned har vi fået leget nok for den dag, men eventyret er slet ikke slut. En hel uge mere bliver fyldt med sjov og ballade inden Yarisen triller hjem til Danmark og vores Schweizertur blot er en historie der skal fortælles.

19


Den længste måned i mit (Brejning)liv Lockouten var et skridt på vores rejse, et utrolig langt og sejt skridt. Alle måtte hjælpe til – hive hinanden med videre.

Estrid Jurlander Tekst af: 16 år Alder: 16. Årgang: Går på Virum Laver nu: fundsfaglig sam en på um, Gymnasi linje. Laver PUF kursus, sammen med nogle skønne mennesker, som også gik på årgang 16.

”Kære BE16, jeg er ked af at fortælle jer at lærerne desværre, som frygtet, er blevet lockoutet” - 100 elever sidder vi der, samlet i Yggdrasil. For 5 dage siden, havde vi BUF, og alle lærerne havde siddet lige inde ved siden af i HQ(Gimle). Nu vidste vi ikke, hvornår vi ville se dem igen. ”Det medfører selvfølgelig at i, elever, skal hjælpe til med at passe på hinanden. Dvs. ingen British Bulldog, indtil lockouten er slut.” Siger Rasmus, og kigger ud på godt og vel 100 spørgsmålstegn der overvejer hvad der nu skal ske.

vi havde manglet, og sang – ”Det hammer hammer fedt, i rejser lige om lidt. Bussen den er go, go´ for mer’ en to.” For en stund var alle forenede igen, de velkendte dårlige jokes, blev sendt frem og tilbage mellem elever og lærere. Så kørte bussen, af sted drog vi, med Pedel, Køkkendame, Jette og Rasmus – ingen lærere. Vi havde en god tur – bedre end forventet. Vi glemte tid og sted, nød at være ude, nød at være væk. Nød at være i Holland, på den tur vi havde brugt så lang tid på at planlægge – for en tid glemte vi alt om lockout.

Ensfarvet

Den sidste tid

Lockouten var en utrolig lang, og kedelig del af mit år på Brejning efterskole. I starten var det da fedt nok, at være ”fri” for lærere, men når der er gået et par dage, bliver det umådelig kedeligt. Til tider bliver det helt trist og gråt – man mangler nye farver på sin pallet. Det siger jo sig selv, at hvis man altid maler med de samme farver, bliver malerierne til sidst kedelige at kigge på. Sådan følte jeg også at hverdagen på BE blev - efter at have set film hver aften i 2 uger.

Der er ingen personer der over for os, 100 elever, kan retfærdiggøre at vi manglede vores lærer i en hel måned. Da de endelig kom tilbage, var vi selvfølgelig glade - men det var som at bide i et surt æble. At mangle sine lærere i en hel måned, så tæt op til en eksamens periode, bliver nød til at give nogle konsekvenser. Alt hvad der hed udevalgfag, blev forkortet til kun at vare en time. Skoledagen blev gjort længere og fag som Sprog/naturfags projekt og livsduelighed, blev helt afskaffet. Heldigvis gik de fleste elever ud med flotte karaktere, på deres afgangsbevis. Men frygten for at trække emner vi kun delvist havde gennemgået, pga. lockouten, overskyggede lidt alt det sjove og hyggelige, som også foregik i den sidste tid.

Udlandstur Med hastige skridt nærmede udlandsturen sig. Den aften vi tog af sted – var helt speciel. De fleste havde været lidt mutte i løbet af dagen, ærgrede sig over at vi ikke skulle have lærerne med. Pludselig oplyste nogle fakler vejen udenfor skolens grund. Bagved faklerne, stod de velkendte personer, som

20

Jeg er utrolig taknemmelig for at skolen ikke blev lukket, jeg ved at det var noget af en opgave – Jette og Rasmus var sat på.

21


Lockouten ramte også Brejning

Nanna Freja Christiansen Tekst af: 18 år Alder: 14. Årgang: 3.g på Fredericia Laver nu: Gymnasium

Det er næppe gået manges næse forbi, at landets lærere og elever i foråret var ramt af en lockout – en lockout, der også ramte elever og lærere på Brejning. Lockouten havde konsekvenser for både lærere og elever, og i den sammenhæng har vi snakket med Christina (CJ) om lærernes opfattelse og forhold til lockouten. Det er jo ikke nogen hemmelighed at lockouten påvirkede eleverne, men den påvirkede i den grad også lærerne – på både godt og skidt. På den ene side var det en stresset hverdag

22

med konstant uvidenhed om længden af lockouten, hverdagen efter og hvad der skulle ske med eleverne og den forestående eksamen, mens sammenholdet blandt lærerne blev styrket. Lærerne formåede at vende det dårlige og triste i lockouten til noget positivt, der kan få betydning for deres samarbejde fremadrettet. Lærergruppen styrkede sammenholdet ved at have en fjern fælles fjende at kæmpe i mod, ikke skolens ledelse, men forlisparterne der ikke kunne blive enige, så lockouten trak ud.

Til forskel for den strukturerede hverdag der hersker på Brejning blandt lærerne, var det en noget anden hverdag de stod over for under lockouten. Ikke en eneste dag var ens, og dagene var fyldt ud med aktiviteter, enten planlagt af lærernes fagforeninger, DLF og FSL, eller af dem selv. Som gode eksempler for eleverne blev hver aktivitet planlagt, og dette foregik på rundtur rundt i hinandens hjem, der også var en vigtig del i at styrke sammenholdet. Og alt i mens lærerne deltog i forskellige aktiviteter, arbejdede Jette og Rasmus på højtryk for at kunne holde gang i efterskolen og eleverne. Som rygtet nok vil vide faldt lockouten lige oven i udlandsturen for BE16, så hvad er der at stille op når lærerne ikke må arbejde – jo så tager Jette og Rasmus da bare Stig og Karin med, for udlandsturen skal eleverne ikke gå glip af.

manglede i hverdagen med lockouten. Men da lockouten havde varet omkring 1 måned fik lærerne igen lov til at arbejde, nu var de bare en smule under tidspres, for afgangseksaminerne ventede forude. Dette betød igen en stresset og travl hverdag, hvor det til tider betød dobbelt skema, der krævede meget af både lærere og elever, for undervisningen var påkrævet, for ikke at miste støtten – så undervises skulle der, og undervist blev der. Til trods for den travle hverdag det betød at komme tilbage til eleverne, efterskolen og undervisningen, var det også en forløsning for lærerne endelig at komme tilbage til en normal hverdag – en hverdag lærerne har fået etableret med årgang 17, hvor året forhåbentlig kommer til at forløbe uden de større påtvungne brud på undervisningen og skoleåret.

Alt i mens at Jette og Rasmus arbejdede i døgndrift, var lærerne tynget af savnet af eleverne: deres liv og glæde og gode ideer

23


Bedste Årgangssange gennem tiderne

BE

Vi har spurgt jer alle om hvilke sange der hittede mest netop på din årgang. Resultatet blev en playliste med de med populære på Brejning Efterskole siden Årgang 1 i startede i 1997. Nyd listen på Youtube og bliv nostalgisk en times tid! Årgang 1: Årgang 2: Årgang 3: Årgang 4: Årgang 5: Årgang 6: Årgang 7: Årgang 8: Årgang 9: Årgang 10: Årgang 11: Årgang 12: Årgang 13: Årgang 14: Årgang 15: Årgang 16:

Tæskeholdet.............................Fredagssang Britney Speas............................Hit me baby one more time Bryan Adams & Melanie C........When You’re Gone Roben og Knud.........................Hættemåge Lecia & Lucienne.......................Rør ved mig Saybia........................................ The Second You Sleep Alexanderband.........................Store patter betyder undskyld Fool’s Garden............................Lemon tree Fool’s Garden............................Lemon tree Anders Og Rick.........................Nik og Jay Kompot Red Warszawa..........................Jernedød The Killers..................................Human Joey Moe...................................Yo Yo Anden........................................Du er min store kærlighed Mange Makers..........................Fest Hos Mange Torrpedorr.................................Sol over Gudhjem

mobil å p e k k ri en virke er foran en t s i l y a l P dd l du si e højtalere. i t t n e d så v med go å til listen. r e t u p at g com ket for n i l å p Tryk

24

Et år efter brejning

var n samme dag. Den følelse ige en sid et gå r de er Et år. Et år rrealistisk. Med tiden blev su så e nk tæ at t lig ke BE. Det er mær ølgelig hverdag for mig, lvf se t de ft. ha r ha jeg m tilbage på det år, so t. Men og jeg kan nu godt lide de ig! m r fo t Speciel af, at jeg har stadig en følelse r mangler noget, når jeg stå r de e ull sk 15 BE fra e dr Mens alle an t er selvfølgelig BE, der De . op , er nn ve og ne eg hjem til velkendte e væk. mangler. også skulle jeg flytte. En hel tim Jeg elskede BE, men jeg er by en til ng ldi Ko r næ by e lill et Fra en d for, at det endte. Jeg har få gla . e ved Tønder nyt og fantastisk liv herned et at d ve t ær sv t tig rig Jeg havde sønderjyske. Jeg føler mig t de i e ikk om en nk Ta stoppe på BE. mere hjemme for hver og e er m e sin ed m en at skulle bo samm tryk og . dag med alle de nye ind dt on e rd gjo e er m er nn ve bedste rigtig nye venner. Jeg elsker e dr an de s en m at r, va e r Det værst ge ting ved BE, og det va an m , er nn ve le m ga til r flyttede hjem tvivl det bedste år. Men de en ud jeg or hv d, ste et til flyttede jeg ned tig mange ting ved livet rig så og er t. de ve ho er ov ikke kendte nogen udenfor BE, jeg elsker. g da ole sk e rst fø n de er sk Jeg hu . Det dt efter, jeg var stoppet på BE r i bund og grund haft et go Ha at ed m r de t De t. var mærkelig gel. andre år, med meget man skulle stå op uden at der var end sin familie. ridt Jeg skulle gå med tunge sk me i ned til bussen for at kom olen, skole. At ankomme til sk hjem velvidende at man skulle

Jonas Vosegaard Maul Tekst af: Petersen 15 år Alder: 17. Årgang: Læser til SOSU-assistent Laver nu:

25


De 5 verdensspejdercentre Allerede efter den første verdens jambure drømte Lord Robert Baden-Powell om et sted hvor spejdere fra hele verden kunne mødes. Den drøm er blevet først ud i livet, og i dag er der hele fem verdensspejdercentre.

Foto: Andreas Vappula Nielsson

halet C r u O

26

Sofie Freja Svenstrup Tekst af: 23 år Alder: 10. Årgang: Studerer på Pædagog Laver nu: Seminariet

De fem centre bliver bestyret af en af verdens spejder organisationerne; World Organisation of the Scout Movement (WOSM) og World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS). Mange danske spejdere kender, på den ene eller anden måde, lidt til verdens spejder centret Kandersteg (WOSM) i Schweiz. Dette store center tiltrækker mange, især europæiske spejdere hvert år. De fleste bruger centrets gode lejerpladser og mangfoldige aktivitets tilbud til at holde en anderledes sommerlejr. Gæsterne på centret i bjergdalen, er mangfoldige, drenge og piger i forskellige aldersgrupper og nationaliteter. Kun en dagstur over et smukt pas fra Kadersteg, ligger det mindre, og blandt mange danske spejdere, mere ukendte center Our Chalet (WAGGGS). Centret består af flere smukke schweiziske bjælkehytter. De store hytter på den grønne bjergskråning skaber en unik stemning. Centret har, på grund af sin beliggenhed, ikke så mange lejerpladser men til gengæld er der gode muligheder for at få kost og logi på centret. Aktiviteterne Our Chalet udbyder tager både udgangspunkt i lokalsamfundet, natur og adventure f.eks. med besøg hos lokale kunsthåndværkere, morgentur med køerne, vandreture på stejle bjergskråninger, tree top walking og meget mere. Ud over Our Chalet har WAGGGS tre andre centre rundt om i verden. Our Cabaña i Mexico har som Our Chalet et mindre lejrplads område. På Our Cabaña tilbydes aktiviteter der tager udgangspunkt i Mexico, dette indebærer bl.a. rundvisning på det lokale tequila destilleri, undervisning i mexicansk kultur og samfund, velgørenheds arbejde for dårligt stillede og fattige mexicanere. Udover de traditionelle gæster er det

populært blandt amerikanske unge at tage til Our Cabaña i deres spring break. Det indiske center Sangam har ligesom Our Cabaña velgørenhedsaktiviteter, såvel som aktiviteter der introducerer de besøgende til den indiske kultur. På den måde kan man som gæst på centeret lære at bære traditionelt tøj, danse både traditionelle og moderne indiske danse, samt prøve at være en del af en af de utallige indiske ritualer. En stor del af de ansatte på Sangam er lokale, dette gælder f.eks. køkkenpersonalet, gartneren og pool renseren. Her ud over samarbejder centret med lokale til tøjvask og skrædderarbejde. 20 min kørsel nord for London ligger Pax Lodge, der ligesom de andre spejdercentre i høj grad fungerer på grund af de frivillige der kommer og arbejder på centret i en kortere eller længere periode. De frivillige står både for at klargøre værelser til gæsterne men også for at planlægge og udføre aktiviteter og undervisning for de besøgende. På Pax Lodge kan man ud over at komme som overnattende gæst, også leje lokaler til møder, seminarer og konferencer. De fem spejdercentre er meget forskellige og bygger på en lidt anderledes måde at tænke spejder på en vi traditionelt gør i Danmark. De er dog et oplagt sted at skabe internationale kontakter og komme helt ind under huden på et fremmed land.

Sangam

27


Seks måneder i diplomatiets tjeneste

Den afrikanske sol og en sort habitjakke, er måske ikke de to dele, som du først ville vælge at pare. Alligevel har jakken været min mest brugte tøjgenstand gennem seks måneder i Tanzania – for lårkorte ferieshorts går ikke på den danske ambassade. Det sker så bare ikke, det her, er min første tanke. Jeg har lyst til at råbe, men gør det ikke. Jeg sætter i løb efter bussen med journalisterne. Uden rigtigt at vide hvor langt, der er, eller hvilken vej lufthavnens VIP terminal er. Det er varmt og luften trykker. Det er en idiot, som har fundet på, at damer skal i habitjakke i 30

graders varme, tænker jeg og løber videre efter lyden af trommer og stammedans. Kapløbet mod hoveddelegationen med statsministeren som kransekagefigur er sat i gang.

En særlig arbejdsplads Det er et lille stykke af Danmark, som er plantet på Ghana Avenue i Dar es Salaam i Tanzania. Mellem palmer, aber og påfugle er der plantet 70’er brunt klinkegulv, portrætter af regentparret og hæve-sænke skriveborde. Her arbejder ti udsendte danske diplomater og 20 lokalansatte tanzaniere sammen om at skabe rammerne for det danske udviklingssamarbejde med Tanzania og forvalte de danske bistandsmillioner. I mine seks måneder,

som praktikant på ambassaden, har jeg blandt andet stået for kommunikationen udadtil i form af facebook- og hjemmeside, arbejdet med bistandsprogrammer indenfor demokratiopbygning og selvfølgelig arkiveret og kopiret. Men den største oplevelse var helt sikkert at være en central brik i det største puslespil, jeg nogensinde har været med til at lægge.

med Det danske udviklingssamarbejde Tanzania

28

år har • Igennem de sidste 50 lliarder Tanzania modtaget over to mi nmark. kroner i udviklingsbistand fra Da når der Det gør Tanzania til topscorer, har fået sammenregnes hvilket land, der flest udviklingskroner i alt. rbejde • Det nuværende udviklingssama mokrati, har fokus på sundhedssektoren, de smarked fattigdomsreduktion og arbejd nske og samt øget samarbejde mellem da tanzaniske virksomheder blandt • Tidligere har Danmark og infrastruktur støttet andet uddannelsessektoren.

Marie Torp Christensen Tekst af: 24 år Alder: 8. Årgang: Journaliststuderende nu: r Lave skole, ved Danmarks Medie-og Journalisthøj y ersit Univ ved e rend ude nu udvekslingsst l iona rnat Inte ne fage i am terd of Ams ional Udvikling, Konfliktstudier og Internat Kommunikation.

29


aldrig sætter foden i Dar es Salaam, så har hovedstaden en helt særlig plads i mit hjerte. Jeg kan faktisk helt få hjemve ved at tænke på kvinder med spande på hovederne, grønthandleren, som forsøgte at udvide mit vokabularium på kiswahili, den skraldespisende ged på hjørnet og smagen af det lokale hjemmebrand – Konyagi. Vil du gerne vide mere, så stik ambassaden din opadvendte tommelfinger på Facebook. Søg på Embassy of Denmark in Tanzania.

Praktikant på en dansk

ambassade

• De danske am bassader søger hvert halve år praktik anter til forskellige stillinger, alt efter hvad deres fokusområde er. Hold øje med amba ssadernes hjemmeog facebooksider i sept ember/oktober og marts/april. • Det er et krav, at du er dansk statsborger og in dskrevet på en videregående uddannel se. • Et praktikophold va rer seks måneder.

Det største puslespil

30

- Og jeg når det lige inden, at Statsministerens bil ankommer. Det første jeg fik ind, sammen med den afrikanske luft, var nyheden om Helle Thorning-Schmidts officielle besøg. Og lidt under halvanden måned senere står jeg forpustet i lufthavnen. Foran mig venter officielt besøg hos Præsident Kikwete, dansende masaikvinder, uanede mængder stammedans og tre dages hårdt arbejde for at give Statsministerens medbragte journalistdelegation de bedste arbejdsbetingelser. Tiden op til er gået

med timelange møder, en prøvekøretur, oversættelsesarbejde og planlægning. Og et puslespil på tusindvis af brikker faldt på plads til sidst.

Karibu Tanzania Velkommen er den danske oversættelse af Karibu. Tanzania er en af de lande i Afrika, som har størst turismepotentiale. Landet indeholder nogle af verdens største safariparker og øen Zanzibar, som muligvis er afbilledet på Boutybarens indpakning. Og selvom, at de fleste turister

31


Foto: Rita Kuhlmann

Snap

32

helloimshi.blo

gspot.dk

Den første dag på Brejning var både skræmmende og fantastisk. Den store hvide bygning tårnede sig op foran mig, fyldt med gamle hemmeligheder, historier, venskaber og bød mig velkommen til det bedste år i mit liv

33


DU På Vil Med

Eventyr?

Top 3 gamle konkurrence!

elevskæg

Sommer 2014

Hvad siger du til at tage ud og rejse med Brejning Efterskoles Elevforening I sommeren 2014? Konceptet er ret simpelt: alle tidligere elever på Brejning kan deltage turen, og en projektgruppe sørger for at du ikke behøver planlægge noget. Det eneste du skal er at tilmelde dig turen og pakke tasken. Destination og aktiviteter er ikke bestemt endnu, men vi kan love at det bliver både spændende, fyldt med oplevelser og med tid til hygge. Hør meget mere om projektet til GEW i år, og følg med på elevforeningens hjemmeside: elevforeningbrejning.wordpress.com

I september postede elevforeningens bestyrelse en konkurrence om hvem der blandt de gamle elever havde det fedeste, mest kreative og originale skæg. Det er nu en ære at bringe de 3 bedste elevskæg i denne artikel, hvor vi stiller de stolte mænd knivskarpe spørgsmål for at finde ud af hvem der skal vinde titlen som det sejeste gammel elevskæg.

De 3 konkurrenter

Niel

s-Va lde

14. Årgang

34

BEE-Rejser

De 3 som nåede til top 3 og som skal konkurrere om 1. pladsen er Jacob Skipper fra årgang 13, Niels-Valdemar Dahlgaard fra årgang 14 og Søren Høgsberg Handberg fra årgang 8.

mar

Dah

lgaa rd

Joc o

b Sk ippe r

13. Årgang

Søre

n H øgs berg Han dbe 8. Årgang rg

35


Hvad var grunden til at du anlagde dit Hvilke kommentarer på skæget har du

Hvor længe får (fik) skægget lov at stå, Har du et godt råd til andre, som ønsker

skæg?

fået for dit skæg?

begrund?

at anlægge et flot skæg?

Skipper: Det var ”no shave november,” og så fik jeg aldrig rigtig stoppet det igen Jeg var nok for doven til at barbere det. Valdemar: Jeg skulle bruge det til et billede i 3.g hvor jeg skulle være udklædt som Hank McCoy fra X-men. Han har langt skæg, og er helt blå, som jeg også skulle farves. Det var dog for dyrt og tidskrævende med X-men, men skæget stod. Søren: Da jeg sluttede HTX skulle der ske noget nyt i mit liv, og der var skæg en del af det. Det blev en del af min nye identitet på det tidspunkt. Skæget på billedet er trimmet da jeg skulle være forhører på Solaris. Panelet: Et dejlig kreativt tiltag fra Valdemar, men pointet går til Søren for sin ærlige og rørende udtalelse.

Skiber: At jeg ligner Kaptajn Haddock. Folk syntes også det er mærkeligt at det ikke har samme farve som mit hår. Valdemar: ”Få det nu fjernet!” eller ”Jeg elsker det!” Der er ikke rigtig nogen midterfløj, enten hader man det, ellers så elsker man det. Søren: Nogen venner sagde ”Søren det der er grim, og skal af lige med det samme.” Andre syntes at det var rimelig cool og blev overrasket over at det var lige den type skæg jeg havde valgt. Panelet: Panelet er helt klart enige om at Skiber ligner Kaptajn Haddock, vi må dog give et point til Søren, som stod op mod sine venner og valgte skægets vej!

Skipper: Det får vel lov at stå indtil jeg bliver træt af det. Lige i første omgang så bliver det i hvert fald indtil næste november, sikkert også længere end det! Valdemar: 8½ måned. Mange af de arbejder man kunne søge, ville de aldrig ansætte en med så stort et skæg. De vil gerne have en mere ”normal” udseende person og derfor fjernede jeg det. Jeg fik en jobsamtale 2 dage efter jeg tog skæget af. Søren: I 14 dage. Jeg var egentlig i trit med at være uden skæg, og det var kun fordi jeg skulle bruge det til Solaris at jeg havde det skæg der. Panelet: Fine undskyldninger Valdemar og Søren, men her er der point til Skipper, må dit skæg stå for evigt.

Skipper: Det er jo ikke nogen videnskab at gro sådan et, det handler bare om ikke at barbere sig. Valdemar: Bare gør det! Man bliver lagt mærke til, så huks og vent til du kan få noget der kan være lidt mere sammenhængene. Søren: Gå til en barber og få hjælp til at holde skæget. De har mange gode råd, produkter, og der er gode til at trimme det ind så det står flot. Panelet: Gode råd alle sammen, men det må være Søren, der løber af med det sidste point for et rigtig pro-tip!

Beskriv det færdige resultat. Skipper: Mit skæg under hagen er rimelig langt, cirka 8-10 centimeter. Jeg har også overskæg, men det er ikke lige så langt som det andet, det er også farvet lidt anderledes end resten. Valdemar: Det blev jo kun ned ad siderne, jeg nåede ikke at blive mand nok til at få på overlæben. Jeg nåede dog næsten at få ligeså langt skæg som min harmonikalæres. (det er ret langt). Søren: Skæget følger kindbenet ned omkring hagen hvor det går op til overskæget og ned igen på den anden side. Længden er cirka 3-5 millimeter. Altså rimelig kort skæg, som følger ansigtets form. Panelet: Sørens skæg er klart det skæg med mest tanke bag, men blonde Skipper med det røde lange skæg får dog pointet for et rigtigt sømandsskæg.

36

Hvordan kommer din mandighed til udtryk gennem skæget? Skipper: Det ved jeg sku ikke hvad jeg skal svare på hvis jeg skal være helt ærlig. Valdemar: Nu er jeg jo en stor person i forvejen, og folk har jo i forvejen at jeg er lidt en viking. Og så jeg har jo det her skæg, som går at jeg bare er den ultimative viking, sådan kommer min mandighed frem! Søren: En af de ting som mænd har er jo skæget. Den mere barnlige stil uden skæg er som at overgive sig til kvinderne, da de bedst kan lide et barnligt glat ansigt. Så hvis man ikke har skæg fjerner man sin maskulinitet. Panelet: Vores ultimative viking Valdemar taler hvis for sig selv, og får selvfølgelig point for sin inspirerende udtalelse.

And the winner is... Skiber: 2 point Valdemar: 1 point Søren: 3 point Tak for alle som deltog i konkurrencen, og stort tillykke til Søren som har vundet! Din pris kan hentes i baren til GEW 2013, god fornøjelse!

37


Færdiguddannet - Hvad er du blevet?

En hilsen fra køkkenet Elevforeningens bestyrelse kommer, som I nok ved, jævnligt på Brejning og smager noget af alt den dejlige mad som køkkenet stadig laver – og nu synes vi også det er på tide, at alle andre får en lille hilsen fra køkkenet. Karin sender alle en stor hilsen sammen med opskriften:

Retten er ikke Karins hof ret, men nok en ret de fleste har smagt og god for studerende på SU.

inat og bacon sp d e m t re a st Pa Ingredienser Fremgangsmåde Pasta Bacon Spinat

Nana P ersen, 8. årga ng

Pastaen koges efter anvisning på posen Bacon steges Damp spinaten let og vend det hele sammen.

Foto: Jeppe Jeppesen

Hvad er du blevet: Cand.merc.Aud (revisorkandidat)

38

Hvorfor lige denne uddannelse? Det jeg var færdig på Brejning, havde jeg stortset valgt at jeg ville læse til revisor, da min stærke side er tal og jeg er god til at have overblik, og samtidig ville jeg gerne arbejde med mennesker og have muligheden for at have en alsidig hverdag.

Nanna Freja Christiansen Tekst af: 18 år Alder: 14. Årgang: 3.g på Fredericia Laver nu: Gymnasium

Hvordan var uddannelsen? Jeg starte med at gå på handels gymnasium, på det der den var den nye reform, hvor jeg gik på finanslinjen, hvor matematik, virksomhedsøkonomi og

engelsk er A-fag. Matematik på B var på det tidspunkt et krav for at kunne begynde på Ha-almen, og virksomhedsøkonomi og engelsk, var begge en rigtig god forudsætning, blandt andet fordi næsten alt pensum de første 3 år handels højskolen var på engelsk. Direkte efter gymnasiet valgte jeg at starte på handelshøjskolen i Århus (i dag en del af Århus universitet), på bacheloren Ha-almen, som på det tidspunkt var den eneste måde at ende med en Cand.merc. Aud, hvis man ville tage den som fuldtids studie, hvilket jeg valgt, for at have mere tid til at studierne, og at have et liv ved siden af. Alternativet var at tage en HD,

39


hvor man arbejder fuldtid samtidig med at man en aften om ugen og hver lørdag, har undervisning. Efter at have afsluttet min Ha-almen, startede jeg i 2011 på Cand.merc.Aud, som jeg også har taget som fuldtids studie, til forskel fra de fleste andre kandidater er det på Cand.merc.Aud ikke muligt at gå i praktik på 3. semester, der er blot mulighed for valgfag. Dog er undervisning lagt sådan at man kun har undervisning mandag og fredag, så hvis man har taget en HD og der med er i arbejde når man starter på kandidaten eller har en trainee plads, så kan man arbejde ved siden af studiet tirsdag-torsdag. Der er tale om en teoretisk kandidat hvilket gør at professorerne gik meget op i om man kunne lovgivninger og

regler ordret, og ikke måske så meget om man kunne forklare sig ud af hvad loven gik ud, hvilket jeg klart fandt sværest, da jeg altid har været bedste til at huske ting jeg har forstået i praksis. I august i år afsluttede jeg min uddannelse med et speciale i revision. Hvad skal der ske nu? I øjeblikket er jeg på vej i praktik, for at få noget erfaring som jeg kan skrive på mit CV, da jeg i lige nu kun har en teoretisk uddannelse at tilbyde når jeg søger arbejde. Samtidig er jeg i gang med at jeg søge arbejde i London, hvor jeg flytter til d. 1. juni næste år sammen med min mand.

beredskabsstyrelsen, for at aftjene værnepligten. Derefter har jeg en tanke om at fortsætte i beredskabsstyrelsen, ellers vil jeg tilbage og arbejde på værftet, hvor jeg var i lære, Walsteds Bådeværft.

Niko laj Klitg aard, 12. årg ang

Hvorfor lige denne uddannelse? Jeg valgte denne uddannelse, fordi jeg altid har syntes det har været sjovt at bruge mine hænder, og så synes jeg at tømrer lød spændende og så har jeg arbejdet en del med træ så længe jeg kan huske.

Selve praktikforløbet er rigtigt skønt, for man får jo lov til at være ude stort set alle dage, i stedet for at sidde inde dagen lang. Vi har da selvfølgelig også dage hvor vi går inde, hvilket også kan være dejligt, hvis vejret ikke lige er det bedste. Derudover får man lov jo lov til at arbejde sammen med en masse forskellige folk i alle aldre, lige fra praktikanten på 16 til den ældste svend på 65.

Hvordan var uddannelsen? Det er rigtig sjov og udfordrende undervisning. Både foran computeren hvor tegning og en del andet teori foregår og i værkstedet hvor alle modellerne skulle laves. I forhold til praktik var jeg så heldig at få en fuld lærekontrakt på hele uddannelsen.

Hvad skal der ske nu? Nu fortsætter jeg med at arbejde i det samme firma som svend, indtil jeg skal ind og aftjene min værnepligt i Holstebro til februar. Derefter håber jeg på at komme ud og rejse med mit fag som tømrer, enten i Norge eller Grønland.

Hvad er du blevet: Tømrer.

, 11. årgang Nico lai Henriksen Hvad er du blevet: Bådbygger

40

Hvorfor lige denne uddannelse? Jeg har en interesse for både og har altid gerne ville være snedker, så blev jeg bådbygger. Det er en uddannelse, hvor jeg samler to af mine interesser.

Hvordan var uddannelsen? Jeg var glad for uddannelsen, der primært består af praktik og derudover 8 ugers skole om året. Det primære fokus er at være på arbejdspladen og lære i praksis, hvilket jeg har været rigtig glad for. Hvad skal der ske nu? Nu tager jeg

et

smut

til

41


til 8 aften. Der hersker en stor grad af selvdisciplin på uddannelsen og uendelige timer bliver tilbragt med at øve enten alene eller sammen med klassekammeraterne. Uddannelsen er fantastisk berigende både personligt og fagligt, men er også hård, da det at blive skuespiller kræver mere af sjæl og sind end jeg havde forestillet mig. Men til at komme igennem alle timerne, sejerne og strabadserne var der et hold klassekammerater som nu er min nærmeste familie.

gang r å . 8 org, b d o Sk tina s i r h C

Hvad er du blevet: Musicalperformer, skuespiller, sanger og danser.

42

Hvorfor lige denne uddannelse? Brejning Efterskole var mit ’sabbatår’ fra musikken, hvor jeg bevidst havde valgt en efterskole uden musiske fag, for at komme ud at dyrke min kærlighed til friluftsliv. Det eneste øjeblik i efterskoletiden, hvor jeg ser en kobling til min uddannelse fra Det Danske Musical Akademi i Fredericia, var en tilfældig morgensamling, hvor jeg for første og eneste gang sang og spillede for mine skolekammerater – og elskede det. Efterskoleåret fik mig til at savne musikken og jeg kunne mærke, at da jeg skulle søge på gymnasiet, at jeg ville uddanne mig inden for musik, dog uden at vide som hvad. Jeg gik i gymnasiet med musik på højniveau og fandt hurtigt ud af igennem mine konservatoriesøgende gymnasiekammerater, at det ikke var den vej jeg skulle gå. Jeg kunne mærke at jeg havde behov for projektorienteret arbejde og for at møde en masse forskellige mennesker igennem mit arbejde og vigtigst

af alt at kunne bruge sangen i mit arbejde. Halvvejs i gymnasiet gik jeg i gang med en intensiv efterforskning for at finde den perfekte uddannelse til mine ønsker. Jeg så tilfældigvis på internettet hjemmesiden for Det Danske Musical Akademi, og tog dagen efter til – en kold januardag – deres åbenthus arrangement uden at kende noget som helst til uddannelsen. Hvordan var uddannelsen? Danske Musical Akademi optager otte elever hvert år på baggrund af to runder af optagelsesprøver i sang, dans og drama. I mit første forsøg kom jeg til 2. prøven, men blev ikke optaget. Derfor søgte jeg ind på en fuldtidsteaterskole i Aarhus kaldet Move’n Act. Jeg arbejdede hårdt det næste år på alle de discipliner der kræves inden for musicalteater og da jeg søgte op anden gang lykkedes det. Det øjeblik jeg står og åbner brevet, hvor der står, at jeg er optaget, er et øjeblik, som jeg vil huske resten af mit liv. Uddannelsen som musicalperformer er tre intensive år, hvor eleverne skal stå til rådighed for undervisning fra 8 morgen

mange ansøgere at få mit første job på musicalen ’Fregatten Jylland’. Livet som skuespiller bliver veksling teater, dagpenge og småjobs her og der. Man skal ikke blive skuespiller for at tjene penge. Man skal ikke blive skuespiller for at blive berømt. Som en af mine undervisere sagde på førsteåret: ”Hvorfor laver vi teater? Fordi vi ikke kan lade være”. Jeg elskede min uddannelse, jeg elsker mit arbejde og jeg håber for alle, at de er heldige at finde en ligeså passioneret vej i livet som jeg har gjort.

Hvad skal der ske nu? I slutningen af juni 2013 spillede min årgang og jeg afgangsforestilling på store scene på Fredericia Teater – starten på livet som freelanceskuespiller. Jeg var heldig blandt de mange auditions og

43


BE17

Årgangslister Årgang

Navn

Hvad laver du lige nu?

Årgang 1

Kenneth Bjerg

Ingeniør

Marlene Ganrielsen

Uddannet ernæringsassistent

Linda Rothenberg Andresen

selvstændig

Mikkel Carlsen

Area Account Manager i Esylux Danmark

Rebecca Saksager

Optiker

Tina Haarnagel

social og sundhedsassistent

Andreas Hørup Nilsson

Selvstændig

Årgang 2

Vi ”løber” morgenrute, spiser morgenmad i vores kontaktgruppekøkkener, gør rent, har prøvefag og derefter valgfag. Vi bruger vores eftermiddage på at kæmpe os op af bakken, for derefter at nyde turen ned igen i fuld fart, med cykelhjelme på hovedet og rygsække fyldt med indkøb fra Spar på ryggen. Eller med at ligge i en stor bunke på græsset, filtret ind i 5 forskellige dyner og 10 forskellige ben. Eller vi begiver os ud på skattejagt, og leder de skøreste steder efter de skatte I har gemt til os. Vi fletter fingre i krogene, nyder onsdagskagen, åbner i smug pakker under bordet, skriver beskeder under sengene, og nyder hver dag den fantastiske udsigt. På den måde

vil mange garanteret sige at vi ligner så mange andre årgange. Men jeg er sikker på at der ikke findes noget lignende BE17. Det er snart 5 uger siden vi startede på Brejning Efterskole, og på kun 5 uger har vi allerede oplevet så mange ting sammen, jeg ikke vil være foruden. Jeg er sikker på at jeg har 103 venner, der vil give mig ret i, at BE17 er noget helt særligt. Det er i dag snart 5 uger siden vi startede på Brejning Efterskole. Kun 33 dage. På kun 33 dage har jeg fået mig 103 nye venner, et nyt hjem og blevet en del af et helt særligt fællesskab; nemlig BE17. Et fællesskab man først forstår når man har prøvet det.

Årgang 4

kommunikationsrådgiver

og

kandidatstuderende,

København Anja Rode

Sygeplejerske

Brian Albinus Graugaard

Landinspektørstuderende

Jacob Pedersen

Overmontør, Elinstallatør

Martin Hansen

Vejle, Ingeniørstuderende på VIA UC Horsens

Mona Bruun Pedersen

Lærer på Vorrevangskolen, Aarhus

Cecilie Grønbjerg Vej-Hansen

Ingeniør hos COWI

Årgang 6

Martin Hansen

Vejle, Ingeniørstuderende på VIA UC Horsens

Årgang 7

Jonas Straarup Christensen

Lærerstuderende på 3. år

Lasse Lang

Kadet, Søværnets Officersskole

Årgang 5

Louise Stæhr Løvenbalk Kirchheiner Sygeplejerske, OUH

Årgang 8

Maria Lauritsen

Webudvikler hos Heyday i Aarhus

Mette Frederiksen

Læser til lærer

Natasha Hedegaard Jensen

Lærer i Silkeborg kommune

Jens Nissen Pedersen

studere til markedsføringsøkonom

Anders Heitmann Larsen

Daglig leder i Runners Corner Silkeborg

Anders Finderup

Missionplanner i Flyvevåbnet

Andreas Rasmussen

Studerer Medicin med Industriel Specialisering med speciale i biomedicin og Stamceller

Tekst af: Alder: Årgang: Laver nu:

44

Nanna Dam 16 år 17. Går på Brejning

Anne D. Nielsen

På barsel - men ellers pædagogstuderende

Victor Brøjtenborg Larsen

Kadet på Hærens Officersskole

Christina Marie Skodborg

Musicalperformer - Skuespiller, sanger og danser

Daniel Vejsgaard Laursen

Bygningsingeniørstuderende

David Köslich

Electronikfagtekniker hos Sense-Tech Weighing Systems

Mette Daugaard

Studerer HGV

Andreas Münter

multimediedesign

Helena Hovgård Madsen

sygeplejerske

Helle Brink

Læser til pædagog

Katrine Jensen

læreruddannelsen Nr. Nissum

Katrine Hansen

Studere cand.it webkommunikation

45


Årgang

Navn

Hvad laver du lige nu?

Årgang

Navn

Hvad laver du lige nu?

Årgang 8

Katrine Sørensen

Færdig med en bachelor i antropologi og er nu asyl- og

Årgang 13

Bine Simonsen

Gymnasiel supplering

flygtningepraktikant hos Ungdommens Røde Kors i Aarhus

Camilla Andersen

Hf på Vuc Faxe

Kennet købsted Stenkjær

Vejasfaltørelev ved NCC Roads

Casper Bertel Andersen

Kontormedarbejder

Kasper Kiilerich

Stormufti i Solaris

Cecilie Majgaard Olesen

Friår = job i Norge + højskole

Lars Jensen

studerende: civilingeniør med speciale i konstruktion

Christian Thorsted

Bachelor i Farmaci (KU)

Marie Torp Christensen

Exchange Student at University of Amsterdam

Daniel Larsen

Arbejde i Aldi

Nana Persen

Nyuddannet Cand.merc.Aud

Danni Thomsen

Sabbatår

Ninna pabst solvang hauge

nattereceptionist scandic regina herning

Emil Wolfhagen

Blandet arbejde - Sabbatår

Rasmus Boller

Pædagog

Freja Sverdrup-Lade

Klatreinstruktør Til-Tops klatrepark

Rasmus Majlund

Mekanikerlærling

Frederik Erk

Jeg er i lærer som ITP'er (indusrtiteknik produktion)

Nanna Rasmussen

Front Desk og ski/snowboarding i Banff, Canada

Frederik Rasmussen

Pædagogmedhjælper

sebastian rune jørgensen

Overkonstabel v. den KGL. Livgarde

Freja Eriksen

Passer to deltidsjobs

Sissel Moesgaard

VIA University College (Pædagog)

Laura Hermeling

Sygemeldt

Søren H. Handberg

Murermester og importør

Nikolaj Høgh Torndahl

Tømre lærling på sidste år.

Diane Sussi Bresson

1. semester på pædagoguddannelsen

Johanne Jensen

Elev i Spejder Sport

Karina Svendsen

Hvem ved?...

Jonas Erikseb

SalgsElev i Nielsens Rosengårdscenteret Odense

Tue Vigerø Dyrehauge

Sergent i Hæren

Jonatan klausen

HF

Årgang 9

Camilla Mønsted Simonsen

Kandidatudannelsen i Statskundskab

Tobias Kallehauge

SPS-vejleder

Årgang 10

Frederik Brøjtenborg Larsen

Læser til produktionsingeniør/business developer

Katharina Brønning

Social- og sundhedshjælper elev

Lærke Bro

Hjælpelærer på Egmont Højskolen

Katrine Hvenegaard Petersen

Læser Ernæring og Sundhed på VIA UC Aarhus

Thomas Lohse

Performance Design (RUC)

Lasse Bækhus

Sabbatår, Rejser på tværs af USA og Canada. -Undskyld jeg ikke kommer

Mikkel Schultz

Lagerchef ved Eventyrsport

Niels Moeslund

Lægestuderende

Mike Ratzer Holst

Livredder og Handicapmedhjælper

Nikolaj Mazanti Aaslyng

Studerer husdyrvidenskab på 3. år

Lise Kragh Jensen

Arbejder som tjener

Thorbjørn Linde Basse

I ingeniørpraktik på Thule Air Base

Liv Hostrup Thorsen

Aalborghus Gymnasium, 3.g, Musik, Fysik, Idræt

Matilde von Klausen

Læser til ergoterapeut i København

Martin Termansen

Rekrut ved Den Kongelige Livgarde

Kristina Bondesen

Læser til pædagog

Jesper Toft

Elektriker lærling

Rasmus Munk

Montør

Søren Nielsen

Uddannelse på AspIT i Skive

Astrid Schøning

Naturressourcestuderende

Monica Rohde Madsen

Studerer kemi på Aarhus Universitet

Christina Sandal Bendtsen

Au Pair i Bordeaux, Frankrig

Nikolaj Sommerlund

Bygningsautomatikker

Anja Damgaard

Aarhus Universitet - Nordisk sprog og litteratur (Bachelor)

Regitse Fuhlendorf

Beredskabsstyrelsen, Sjælland

Jesper Scharff Jensen

Læser til Bygningsingeniør i Aarhus

Rikke Andersen

Sabbatår, arbejder i Change og Matas

Johanne Valbjørn Gydesen

Fuldtidsfrivillig hos Operation Dagsværk

Sidse Kristensen

Campusvejle og Harald Nyborg

Louise Dreisler

Humanistisk informatik, Aalborg universitet

Tanja Grau Tychsen

Arbejde/sabbatår i Århus

Marie Falch

Studerer folkesundhedsvidenskab

Betina Ebbesen

er sygemeldt på kontanthjælp. så hygger med min forloved .

Miriam Falberg

HH2

Thit Olsvig

Pædagogmedhjælper i vuggestuen Børnely

Ramos

Ingeniørstuderende

Cathrine Jørgensen

Ingeniørstuderende

Signe Worm Bech

Læser Professionsbachelor i Diakoni og Socialpædagogik

Per Skareløkke Heinrich

HF

Christoffer L. Jespersen

Læser til Fysioterapeut på UCN

Kasper Grønbech Andersen

HTX

Andreas Vinter-Hviid

Datalogi 1. år på Syddansk Universitet

Anne Kathrine Gustavsen

3.G STX Paderup Gymnasium

Andreas Arendt Nielsen

Skov & Naturteknikker

Anna Wahlgreen

3.g på Aarhus Katedralskole

Anne jensen

agri college aalborg skov og natur teknikker

Anne-Katrine Jensen

Gymnasiel uddannelse på STX i Risskov

Anne dahl søndergaard

arbejder i vuggestue

Steven Andersen

Gymnasie

Anne Hoelgaard

Værnepligtig i Søværnet (sabbatår)

Emil Møller

sosu

Årgang 11

Årgang 12

Årgang 13

46

til GEW.

Årgang 14

47


Årgang

Navn

Hvad laver du lige nu?

Årgang

Navn

Hvad laver du lige nu?

Årgang 14

Esben Skovhus Ditlefsen

3.g STX MatFys

Årgang 15

Ditte Dall Pedersen

STX

Fie Aude

Rønde Gymnasium, STX

Emil Bonne Kristiansen

HTX Lyngby

Frederik Mogensen

Gymnasie (STX)

Fie Rye Jacobsen

Gymnasium

Frederik Sølver Pedersen

Studerende

Frederik Ernst

Går på Marselisborg Gymnasium

Daniel Lilja Frykman

Studere på Svendborg Tekniske Skole

Gustav Louring Sand

HTX Kold College

Gustav Soelberg

3.g stx - Hjørring gymnasium

Maja Sofie Vilstrup Gaardsvig-Kjær

Gymnasieelev

Frederik Greve

3 år. Silkeborg Business College

Line Helbo

STX-studerende

Silas Hauge

Uddannelse, Randers Statsskole, Stx

Ida Kathrine Toftgård

Slaver rundt på Skanderborg gymnasium

jesper

elektriker lærling

Ida Grau Tychsen

STX

jeppe larsen

STX Herning 3.G

Jens Læsaa Müller Pedersen

tømrer lære

Kasper Sørensen

Horsens Statsskole, STX, Mat/Fys/Kem

Jeppe Østergaard Christoffersen

STX

Kenneth Enevoldsen

Rønde Gymnasium

Jeppe Englev

Grejtester for outdoor magasinet Luksus

kristian Holmgaard

elektrikker

Jonas Arknæs

smede læring

Camilla Vilsen

Går på Learnmark Horsens HHX2 asiatisk linie. Arbejder i Paradis Is.

Jonas Vosegaard Maul Petersen

SOSU-SYD

Lene Larsen

Gymnasieelev

Kathrine Lerche Ipsen Sørensen

Gymnasiet

Malte Keldborg Elm

Gymnasium. 3g STX

Klaus Christophersen

STX

Maria S. Hesseldahl

3.g på htx i Vejle

Lærke Thorø Borch Sloth

Sankt Annæ Gymnasium

Markus Noach Bräuner

3.g STX

Mads Holst Pedersen

HTX Hansenberg 2.G

Martin Viuff Olesen

HTX Hansenberg

Mads Lau Meldgaard

Viborg Katedralskole - STX

Mette Lerche Ipsen Sørensen

2.g på alm. Gymnasie

Maria Bergh

STX

Mie Burkal Frderiksen

3. g Nyborg gymnasium

Marie Steenberg Norre

Vesthimmerlands gymnasium

Camilla Sørensen

Går på Fredericia Gymnasium

Marie Toftgaard Jensen

2.G STX

Nanna Freja Christiansen

3.g på Fredericia Gymnasium

Natasja Thomhau

Bager

Olivia Viktoria Jensen Levinsen

3.g på STX

Emil Greve Kristiansen

2.g stx

Rasmus Rank Nielsen

Skov- og naturteknikerelev

Olav Kristian Skjøde Bolet

STX, Munkensdam Gymnasium.

Astrid Sophie Pejstrup Honoré

3.G på HTX, Odense - Bioteknologi og Matematik

Rasmus Møller Sørenseb

2g Marselisborg Gymnasium

Anne Sandal Bendtsen

Munkensdam Gymnasium

Rebecca Kolte-Olsen

2.g på Nørre Gymnasium

Sebastian Morgen

HTX Viby

Rikke Johanne Skalts

Stx

Sidsel Palle Petersen

Samfundsvidenskabelig linje på Mulernes Legatskole i Odense

Ruben

HTX

Silas Tidemand

HHX

Sarah Maj K. Siewartz

2.g, Risskov Gymnasium

Sofie Pauline Eskildsen

STX

Sebastian Teckemeier

STX

Sofie Bonde Thiellesen

3.g på Aabenraa Statsskole

Silas Tanderup

high school i clayton st.louis MO

Daniel Bülov

2.g HTX

Simon Clausen

Odense Tekniske Gymnasium

Susanne Emilie Schultz

Tjenerelev på Comwell sport Rebild bakker

Sissel A. Gammelgaard

Vrøvler spansk i Colombia

Tadea Veng

3.g på Køge Gymnasuim

Solvej Asmark Jensen

stx

Tanya Næsager

Går på HF

Thit Mette Friis Clausen

Gymnasium

Chanthakan Prachit

HHX

Mathilde Pichardt

social og sundheds hjælperelev

Thomas Vejsgaard Laursen

3. år på HHX

Tobias skade jessen hansen

studere på Vejen gymnasium STX og arbejder på Gesten kro

Niels-Valdemar Dahlgaard

STX

Victor Sørensen

2. g STX

Anders Wolsgård

Studerende, Langkær Gymnasium

Asger M. Bundgaard

Middelfart gym

Andreas Sørum Ditlevsen

Anlægsgartner

Andreas Pave Ottesen

htx vejle

Astrid Bruun Mikkelsen

Aurehøj Gymnasium, 2.g

Anna Sørensen

HHX

Casper Brinch

Elektrikkerlærling

Daniel Astman Nielsen

Går på HTX i Aalborg,

Christine Torpegaard Andersen

HTX

bo dalby johansen

mekaniker grundforløb

Årgang 15

48

Årgang 16

49


50

Årgang

Navn

Hvad laver du lige nu?

Årgang

Navn

Hvad laver du lige nu?

Årgang 16

Casper

bager lærling

Årgang 16

Thora Uldall-Hansen

Gymnasium

Christian Rong PIl

HTX

Timm Niehau

STX

Tobias Eden Johansen

HTX Lillebælt

Theodor D. Kirk

Gymnasie

Estrid Jurlander

Virum gymnasium

Glen H. Sørensen

Nordfyns gymnasium

Eva Kathrine Drews

HTX

Mathilde Høstrup

1. g på Svendborg Gymnasium

Emil Holm jessen

Gym.

Ulrik Sivertsen

Gymnasium

Emilie Wedenborg

HTX - Lyngby

Vibeke S. Nielsen

STX på Mariagerfjord gymnasium

Elena

Htx learnmark

Freja Wesenberg Kjær

1. g på Birkerød Gymnasium

Helena Bardenfleth

Studerende på Aurehøj Gymnasium

Helene Gammelmark Pedersen

Stenhus Gymnasium STX

Ida Ravn Thyssen

Faaborg Gymnasium

Jannie Mikkelsen

Favrskov Gymnasium

Jeppe Bøgelund

Randers statsskole 1.W

Jeppe Mommer Pedersen

10 klasse

Jon Skov Pedersen

HTX

jonas Pedersen

10 klasse

Johan Thyssen

Uddannelse ved STX

Kamma

gymnasiet

Kirstine

HTX Holstebro

Lene Kristensen

STX, 1.g

Line Lund

Tørring gymnasium

Maia Krogh-Pedersen

Skole

Maiken Møller

10'ende

Malthe Sandlykke

Stx Rosborg

Marco Kingo Danielsen

Bager Grundforløb

Mathias høgsgaard

HTX

maria johnsen

jeg går på Nordborg slots efterskole

Signe stichter

10 på dalum ungdomsskole

Caroline Johansen

EUC syd Haderslev

Niels Kristian Jørgensen

HTX

Phillip Sperling

HTX-studerende, Aalborg tekniske gymnasium

Sebastian Robsahm

HF-Søfart

Katrine Ross

Tradium Handelsgymnasiet

Signe Borby

Uddanelse

Sara Nybro Ihlefeld Nielsen

Går på Viby Gymnasium og arbejder på ARoS

Sebastian høyen

Uddannelse

Sebastian Funder

10. klasse på skærbæk realskole

Signe Grau Tychsen

Morsø Gymnasium

Signe Hegelund

Køge Handelsskole

Signe Korup

HTX

Sofie Spejlborg

STX

Stine

HTX Herning

Dan Toft

Læser webintegrator og skal muligvis til usa :)

51


”Hurra hurra!”  Lyder  det  på  i  elevbygning  på  Brejning  Efterskole  for  tiden.  Det   er  nemlig  10.  udgaves  jubilæum  for  Køllehauge  &  CO’s  Toiletkronik  og  det   betyder  fest  i  gaderne  såvel  som  på  lokummer  landet  over.  Her  på  redaktionen   har  vi  allerede  fejret  begivenheden  ved  den  årlige  påskefrokost,  men   selvfølgelig  skal  du,  trofaste  læser,  også  have  chancen  for  at  deltage.  Dette  sker   selvfølgelig  ved  årets  GEW,  men  i  høj  grad  også  i  denne  jubilæumsudgave!  Vi   har  på  redaktionen  tænkt  meget  over  temaet  og  endelig  kommet  frem  til  at  vi   vil  fejre  denne  10.  udgave  ved  med  et  tema  om  Nicolas  Cage,  som  vi  jo  alle   elsker  og  beundrer.    

•  • 

• 

•  • 

5 skøre  ting  i  Nicks   karriere  

Nic opkaldte  sin  dreng   ”Kal-­‐el”  efter  superman.   Nic  vandt  en  auktion  over   Leanodo  DiCaprio  da  han   bød  hele  276.000$  for  et   dinosaurkranie.     Nic  skyldte  6  mio.  $  i  skat   blot  for  året  2007,  han   sagsøgte  sin  business   manager  for  gælden.   Nic  har  opført  en  3  meter   høj  pyramide  på  sit   kommende  gravsted.   Nic  spiste  en  levende   kakerlak  under   Qilmoptagelser…  ikke  at  det   var  instruktørens  plan.  

Print dette  billede  ud  og  klister   det  i  panden!  Nyd  din  dag  som   Nicolas  Cage!                      

Årets random  nummer  

95

Top 10  Nicolas  Cage  hairstyles  

Alle Elsker  Nicolas  Cage  -­‐  men  hvorfor  mon?  

De Qleste  skuespillere  vælger  deres  Qilmroller  omhu   og  tager  kun  de  roller,  som  kan  fremme  deres   karriere.  Nicolas  Cage  derimod,  har  i  årene  1982  til   2012  medvirket  i  hele  59  spilleQilm,  og  af  disse  har   langt  fra  største  delen  været  en  succes.  Så  hvad  er  det   der  gør  at  Nic  alligevel  er  elsket  af  så  mange?   Hvordan  kan  manden  gå  helt  amok  på  lærredet,  og   fortsætte  sin  karriere?  Mon  der  er  en  mening  med   galskaben?  Tryk  på  videoen  herunder  for  at  se  en   spændende  teori  om  dette.              

Nick overrasker   med  nye  og   interessante   frisyrer  hver   gang  han   laver  Qilm.   Kan  du  gætte   hvor  disse   kommer  fra,   og  hvilken  er   din  favorit?  

Profile for Brejning Efterskoles Elevforening

Skabslågen 2013  

Årsskrift fra år 2013. Kan nu læses her også!

Skabslågen 2013  

Årsskrift fra år 2013. Kan nu læses her også!