Page 1

Nr. 12 Juli 2009

Divya Das om rollen som studievært:

Man skal være nysgerrig

R a d i o - D i g i t a l t / A n a l o g t T V - Te l e f o n i - I n t e r n e t -

Bredbånd


Indhold Formandens ord............................................................... 2 Man skal være nysgerrig ............................................. 3 Kort og godt ....................................................................... 6 Den bedste fladskærm? .............................................. 8 Nye tider med YouSee ............................................... 10 Kort og godt .................................................................... 12 Sådan ser du etniske kanaler ................................. 14

Formandens ord

Generalforsamlingen.................................................. 15 Grethe Wegner siger farvel ................................... 15

Kære læser Antenneforeningen Brøndby har gjort sig mange, nyttige erfaringer, da vi fik fuld tv-forsyning fra YouSee tirsdag den 31. marts 2009. Ting kunne have været gjort anderledes eller sågar bedre, mens andre ting gik rigtig godt. Der er nu gået tre måneder, og det lader til at, der er ved at være ”ro over feltet igen”. Næsten. YouSee har haft en del problemer med at kunne administrere henvendelser fra jer brugere. I skrivende stund tyder det dog på at være løst, og dermed skulle alle forhåbentlig kunne få en god service, når man henvender sig til YouSee. YouSee har for nylig opkøbt bredbåndsvirksomheden A+. Selvsamme A+ opkøbte for nogle år siden Fascom, der jo leverer internet og teknisk service til Antenneforeningen Brøndby.

Redaktør: Martin Kristiansen Redaktion: Danny Andersen, Mette Undall-Behrend Nielsen, Lisbeth Christensen & Jette Stenholt

I bestyrelsen håber vi, at det giver os hurtigere og smidigere service, når YouSee, der leverer tv-signaler, nu er så tæt knyttet til Fascom, der vedligeholder de kabler, YouSees tv-signaler sendes i. Vi håber også på en bedre kundeservice og måske endda på nye spændende produkter og løsninger til gavn for vores godt og vel 10.000 brugere. Det må tiden vise. Antenneforeningen Brøndby er en demokratisk forening. 28 boligafdelinger udgør for tiden vores forening, og alle afdelinger er repræsenteret på vores to årlige generalforsamlinger. Her deltager hver afdeling med et stemmetal, der modsvarer antallet af tilkoblede husstande.

Hvis du ønsker indflydelse kan du enten kontakte et af bestyrelsesmedlemmerne eller din lokale afdelingsformand. Ved de to årlige generalforsamlinger kan hver enkelt afdeling stille med op til fem repræsentanter. Kontakt din afdelingsformand og hør mere om dine muligheder for at deltage på Antenneforeningen Brøndbys generalforsamlinger.

Michael Buch Barnes

Foto: Robin Skjoldborg, TV2, Mette Undall-Behrend Nielsen, Martin Kristiansen & SXC

Tryk: Rosenberg Bogtryk Aps

Layout: Helene Obel

Oplag: 12.000

2 Antenneforeningen Brøndby tager forbehold for eventuelle trykfejl og prisændringer


Man skal være

NYSGERRIG Divya Das er et markant ansigt på dansk TV. Her fortæller hun om sine egne tv-vaner og jobbet som nyhedsvært, og at hun skal have mere information om digital tv, før hun hopper med på den vogn. Tekst: Martin Kristiansen. Fotos: Robin Skjoldborg/TV 2.

Hun får det til at se så legende let ud. Den 31-årige nyhedsværtinde, der er født i Danmark af indiske forældre, har siden 2003 holdt tv-seere opdateret med vejret på Danmarks Radio og siden sommeren 2006 med alverdens nyheder på TV 2 News. I foråret har hun vikarieret, mens kollegaen Johannes Langkilde var på børnepasningsorlov. Men det er ikke nemt at være studievært. Det er hårdt arbejde, og så kræver det en form for naturtalent, fortæller Divya Das, da hun giver sig tid til at snakke med Bredbåndsnyt. ”For at blive nyhedsvært kræver det en blanding af talent kombineret med lyst og engagement. Hvis de tre faktorer er til stede, og man i øvrigt har en helt naturgiven nysgerrighed over for andre mennesker, og hvordan de lever deres liv, tror jeg, man er godt hjulpet på vej. Derudover tror jeg, at det en fordel at have interesse for sproget som kommunikationsmiddel og have lyst til at udvikle det”, fortæller Divya Das, som samtidig kommer ind på, hvorfor det egentlig er så spændende at arbejde med TV. ”Det er spændende, at arbejde med emner, der er aktuelle og vedkommende for dem, der sidder og kigger med”.

Intenst Som nævnt vikarierer hun for Johannes Langkilde på TV 2 Nyhederne kl. 22.00. Det er ifølge hende selv intenst, sjovt og udfordrende, men samtidig også en markant anderledes opgave, end den man har som vært på TV 2 News. ”22 Nyhederne er jo aftenens sidste store udsendelse på hovedkanalen og har dels til formål at give et overblik over dagens vigtigste nyheder, dels at gå i dybden med to eller tre store historier. Arbejdsgangen er anderledes end på TV 2 News, idet vi har en hel dag til at forberede ca. 20 minutters nyheder om aftenen.

De fleste kender Divya Das som studievært på TV 2 og TV 2 News. Men hun har også udgivet en kogebog om det indiske køkken sammen med politiker og foredragsholder Manu Sareen. 3


Så mængden af arbejde er mere fordelt hen over dagen, kontakten mellem redaktør, vært og reportere er tæt dagen igennem, og så er selve udsendelsen anderledes kort og tempofyldt. På News møder man godt fire timer, før man skal ind i studiet, og så har man til gengæld mange timer i træk on-air. Det gør dagen intens på en anden måde.

”En af de bedste nyheder, jeg har stået for, var torsdag den 2. april, da Anders Fogh Rasmussen blev officiel kandidat til posten som Generalsekretær for NATO”.

Der er ofte ’breaking news’, og det gør hver dag fuldstændig uforudsigelig. På News har man som vært noget mindre indflydelse på, hvilke historier, der kommer i ruden, men til gengæld stor indflydelse på live interviews. På News er der også større mulighed for at bore i ét emne i længere tid, fordi News har den fordel, at kanalen jo sender døgnet rundt”, kommer det fra Divya Das.

nysgerrig

”For at blive nyhedsvært kræver det en blanding af talent kombineret med lyst og engagement”, fortæller Divya Das om de krav, der stilles til en god studievært.

4

Mere vil ofte have mere, og derfor kunne det være oplagt at tro, at Divya Das nu går efter en fast tjans på hovedkanalen TV 2, men indtil videre er det rigeligt for hende at få lov at snuse til endnu en måde at lave nyheder på. ”Det er nok for nu”, kommer det fra nyhedsværtinden, der også blev kogebogsforfatter, da hun i foråret 2008 udgav Vores indiske køkken i samarbejde med politikeren Manu Sareen.

En god nyhed Jobbet som nyhedsvært kan både være spændende og udfordrende, som Divya Das fortæller, men det kan også byde på barske oplevelser. ”En af de bedste nyheder, jeg har stået for, var torsdag den 2. april, da Anders Fogh Rasmussen blev officiel kandidat


til posten som Generalsekretær for NATO. Det var virkelig en sjov dag at være på arbejde. Netaviserne begyndte så småt at rumle med nyheden ved 19-tiden om aftenen, og et par timer senere stod det klart, at Anders Fogh var officiel kandidat. På det tidspunkt havde vi på 22-holdet naturligvis det meste af udsendelsen planlagt, men denne nyhed gav selvfølgelig anledning til at foretage nogle drastiske ændringer i udsendelsen.

”I Marts 2008 fandt et brutalt dobbeltdrab sted i Hørsholm i Nordsjælland.

Foretrukne

Man skal være

NYSGERRIG

Om det var en ”god nyhed”, må folk jo selv afgøre, men det var i hvert fald en ekstra spændende dag at være på arbejde, fordi det oven på måneders spekulationer var en kæmpe forløsning at fortælle danskerne, at der nu var kommet en afklaring”, fortæller Divya Das, der da også har formidlet ubehagelige nyheder til tv-seerne.

Her knivdræbte en mand sin eks-kone og eks-svigerfar for øjnene af sine to små børn en lørdag i en isenkræmmerbutik. Jeg var på arbejde på News den dag. Først tikkede nyheden ind på Ritzaus Bureau. Dernæst fik News hurtigt sendt en fotograf og en reporter til stedet, der derfra kunne berette om den tragiske historie. Vores reporter fik på et tidspunkt fat i en politimand, der i detaljer gennemgik forløbet i isenkræmmerforretningen. Det var et stærk og gruopvækkende hændelsesforløb, som han kunne fortælle. Det blev en historie, vi på News fulgte intenst dagen igennem, og en dag jeg aldrig glemmer”. Når en lang dag på skærmen er slut for Divya Das, tager hun gerne flere timer foran skærmen. Da Bredbåndsnyt spørger hende, hvor meget fjernsyn hun ser, er svaret kort og kontant.

”Jeg ser primært NEWS, TV2 og DR1 og DR2. Også de udenlandske nyhedskanaler BBC og CNN bliver flittigt brugt. Af gode grunde ser jeg utrolig mange nyheder”.

”Meget!”, hvorpå hun uddyber, hvilke kanaler hun foretrækker.

”Jeg ser primært News, TV 2 og DR1 og DR2. Også de udenlandske nyhedskanaler BBC og CNN bliver flittigt brugt. Af gode grunde ser jeg utrolig mange nyheder”, siger Divya Das, der selv, når hun ser underholdningsprogrammer, foretrækker dem af slagsen, der har et skær af nyhedsprogram over sig.

”Den daglige udgave af The Daily Show, med Jon Stewart som vært, som DR2 sender sent om aftenen, er et fantastisk morsomt program, som kærligt og satirisk tager sig af dagens aktuelle nyheder”. Man arbejder vel ikke med nyheder for ingenting. Fremtidens TV er digital. Det ved Divya Das godt, men hun er endnu ikke selv hoppet på den digitale TVvogn. ”Jeg har fladskærm, men ikke digital TV. Jeg skal nok have lidt mere information på området, inden jeg tager stilling til, om jeg skal have det”, kommer det afsluttende fra Divya Das.

5


KORT KORT KORT GODT GODT GODT YouSee opkøber A+ Fascom YouSee har opkøbt bredbåndsselskabet A+, der har Fascom som en del af sin organisation. Det er netop A+ Fascom, der står for internet og service i Antenneforeningen Brøndby. Opkøbet kan da også ses som et ønske fra YouSee om at blive bedre (og stærkere) på markedet for boligselskaber og antenneforeninger. På antenneforeningens hjemmeside vil man kunne holde sig opdateret med nyt om detaljerne vedrørende YouSees opkøb af A+.

Dææoooh: Fleksnes er tilbage Så er der godt nyt til alle Fleksnes-fans. TV Norge arbejder for tiden på at bringe Marve Fleksnes tilbage til tv-skærmene. Det skal ske i 2010 i en ny serie med titlen Den unge Fleksnes. TV Norge arbejder på at skabe 24 afsnit, da den nye serie er tænkt som en julekalender. Den unge udgave af Fleksnes skal spilles af Reidar F. Frydenlund, der skal vise os, hvordan Fleksnes blev formet i sine unge år. I den nye serie møder vi Fleksnes, da han er 13 år. I den oprindelige serie, som blev vist på DR, var det Rolf Wesenlund, der fremhævede alle de gode sider ved vort norske brødrefolk. Foto: Ingerid Medhus

Fangerne på fortet vender tilbage TV3 er klar til at bringe Fangerne på fortet tilbage til tvskærmene. Fra efteråret vil i alt 48 kendte konkurrencelystne danskere prøve kræfter med den berygtede Fort Boyard, hvor Napoleon blev holdt fanget. Første hovedperson bliver den allestedsnærværende Sidney Lee, der har dannet hold bestående af blandt andre Susan K. (Paradise Hotel) og nøgenmodellen Jackie Navarro. Det skal blive interessant at følge.

6

Lang sommerferie på DR og TV 2 God sommer – vi er tilbage til efteråret. De danske studieværter på diverse magasin- og debatprogrammer er gået på ferie. Lang ferie. For når studieværterne takker af i løbet af maj og juni, sker det med besked om, at man er tilbage til efteråret. Det er man svært utilfredse med på Ekstra Bladet, der ligefrem opfordrer til seeroprør over ”sommerens genudsendelses-helvede”. “Tv-cheferne er ligeglade og politikerne vender det døve øre til - måske fordi de selv har en endnu længere sommerferie end tv-værterne,” hedder det i en leder i Ekstra Bladet, hvor man også spørger, hvorfor tv-stationerne ikke bare har en afløser i de tre-fire uger, som almindelige tvseere også selv holder ferie i.


KORT KORT KORT GODT GODT GODT Basketball på DK4 til 2012 DK4 har forlænget aftalen med de amerikanske basket-stjerner i NBA. Dermed kan tv-seere nu nyde godt af Kobe Bryant, LeBron james, Dwayne Wade og andres tryllerier med den store runde, orange kugle. Aftalen betyder, at DK4 vil sende flere kampe end hidtil, en bredere dækning og magasinprogrammer om sporten. ”NBA er en stærk partner for os og forlængelsen er vigtig i vores erklærede mål om at styrke sportens stadige fremgang i Danmark”, siger DK4’s sportschef, Kristian Hyldgaard.

Fremtidens radio: DAB

Ikke meget udland på DR

Et flertal i Folketinget har besluttet ikke at gennemføre en replanlægning af FM-nettet. Derimod er der lagt op til udvidelser af DABnettet, så langt flere radiostationer kan sende i DAB-format. Der er desuden afsat 11 mio. kr. til en informationskampagne om DAB. Det sker i en tillægsaftale til den allerede indgåede medieaftale for 2007-2010, og på lidt længere sigt, er det meningen at det nuværende DAB-format skal afløses af det såkaldte DAB+-format. At DAB-formatet er i fremmarch blev understreget i maj, hvor 40 pct. af alle danskere lyttede til mindst én DAB-radiostation. Det svarer til 1. 875.000 DAB-lyttere i maj måned, og det er ny DAB-rekord i Danmark. Endvidere er den europæiske bilindustri tæt på en aftale om at gøre DAB til standardformat i alle biler, der sælges i Europa.

DR har gennem de seneste år nedprioritet dækningen af udlandsstoffet. Det mener i hvert fald flere medarbejdere på DR, der savner ”sammenhængende og analyserende dækning frem for tilfældig nedslagsjournalistik”, siger Dines Boertmann, der er tillidsmand på DR Nyheder til Dagbladet Information. Også Bruxelles-korrespondent Mette Fugl efterlyser en anden tilgang til nyhedsdækningen. ”Der er blevet for lidt plads til at høre de professionelle debattører og beslutningstagere, fordi vi hele tiden skal så meget ’i øjenhøjde’. Selvfølgelig skal vi også ud og snakke med de mennesker, hvis hverdag bliver berørt af de politiske beslutninger. Men der er gået for meget Hr. og Fru Hakkebøf i den,” siger hun.

Ny Disney-kanal til drenge Disney har offentliggjort, at en ny kanal, med fokus på drenge i alderen 6-14 år, går i luften i Danmark. Den nye drengekanal vil indeholde serier, film, kortfilm og sportsprogrammer udviklet i samarbejde med verdens førende sportskanal ESPN. Disney XD har haft premiere i USA, hvor intet mindre end 15,7 mio. seere, heraf 6,5 mio. børn, så med på åbningsdagen. Kanalen er også i luften i Frankrig. I skrivende stund vides det endnu ikke, om kanalen bliver en del af YouSees udbud. 7


Den bedste fladskærm? Nyt eller gammelt, kendt eller ukendt? Der er mange overvejelser at gøre sig, når man skal købe fladskærm. Hvornår gør man klogest i at købe fladskærm? Der kommer hele tiden nye modeller på markedet, der tilsyneladende er bedre end de forrige, så det kan være svært at vide, hvornår det lige er, man skal slå til. Dertil kommer, at det kan være svært at vide, hvad man skal lægge vægt på, når man vil købe fladskærm. Der findes dog en række god råd, når man står over for at skulle forny hjemmets vigtigste stykke inventar. Man bør for eksempel ”købe med øjnene”. Kvaliteten af en fladskærm er ofte en personlig vurdering. Derfor skal man ikke altid stole udelukkende på de mange lovprisende bemærkninger om ’full HD’, ’høje kontrastforhold’ og meget andet. Når du står i butikken og skal vurdere billedkvaliteten, skal du bede om at se en almindelig analog direkte tv-udsendelse. Her kan du bedst vurdere, om det du ser, er noget, du kan lide.

8

Prisen falder hurtigt Desuden bør man holde sig til kendte mærker og producenter. Det skyldes, at billige “supermarkeds-mærker“ bruger gammeldags komponenter og sparer på kvaliteten. ”Køber du en skærm fra et ukendt brand i Bilka, så er den billig, fordi der er sparet på det hele, men også fordi det ofte er en skærm med komponenter fra sidste år”, siger Rasmus Larsen, der er ejer af hjemmesiden flatpanels.dk, hvor han anmelder nye fladskærme, til BT. Når du skal købe fladskærm, kan det også være en fordel at købe en model, som ikke er den nyeste på markedet. Priserne på forbrugerelektronik falder hurtigt, så der kan sagtens være kvalitet at hente og penge at spare på denne måde.


Test af fladskærme Forbrugermagasinet TÆNK gennemfører ofte tests af fladskærme og andet forbrugerelektronik. Her har man set sig nødt til at hæve kriterierne for, hvornår en vare får betegnelsen ’Bedst i test”, og det skyldes simpelthen, at kvaliteten af fladskærme er stigende. I Maj havde TÆNK senest en test af fladskærme, og denne test viser, at de nye fladskærme er gode, men dyre. De bedste skærme koster således mellem 14.000 kr. og 23.000 kr. Derfor fremhæver TÆNK, i en undersøgelse fra maj 2009 på sin hjemmeside, en række skærme, der er af god kvalitet, og som alle koster under 10.000 kr. Ifølge TÆNK drejer det sig om Sony KDL-37V4500, der får gode ord med på vejen. Det er set til 6.000 kr. og udmærker sig ved gode billeder og god lyd, brugervenlighed og så er strømforbruget også i orden, mener TÆNK.

Også flere andre Sony-modeller får ros i TÆNK-testen. KDL32W4000 og KDL-32V4500 bliver således også fremhævet. Det samme gør en model fra Panasonic og en fra Philip, men ingen af disse testede modeller fra Panasonic og Phillips har DVB-C, som er nødvendigt for at kunne se digitalt tv i Antenneforeningen Brøndby. I så fald må man ty til at andre skærme fra Panasonic og Philips for at få DVB-C ( eller YouSee’s digitale modtagerboks). Det er især Philips, der dominerer listen i TÆNK, der, som allerede skrevet, tester skærme med jævne mellemrum og har gjort det i en længere periode. Af de 82 fladskærme, der er testet, indtager Philips de første fire placeringer og har 7 skærme blandt de 11, der ifølge TÆNK er de bedste fladskærme. På samme liste er Samsung først repræsenteret med en skærm på en placering som nummer 38. men husk – køb af fladskærm drejer sig om selv at sætte kvaliteten. Ikke hvad andre siger eller skriver.

Værd at vide om MPEG 2, MPEG 4 og Full HD MPEG

Full HD (HD Ready 1080p)

MPEG er en forkortelse af Motion Picture Expert Group, der har udviklet standarder til at komprimere lyd og billede og derved skaffe plads til flere programmer på samme frekvens, når tv-signaler bliver sendt fra en tvdistributør til et tv-apparat. MPEG2 komprimering giver plads til 4-5 programmer på samme frekvens, MPEG4 giver plads til 8-10 programmer.

Dette er en mærkningsordning for tv-apparater, der er ready (klargjort) til at vise HDTV i kvaliteten 1080p. Der sendes ikke tv signaler i denne kvalitet, men der findes film på Blu-Ray diske i denne kvalitet. Begrebet ”Full HD” har ikke noget at gøre med ”digitalt tv”.

Dette er den nuværende standard for et komprimeret digitalt tv-signal, der fylder mindst muligt. Med en MPEG2-modtagerboks kan du se DR1, DR2, TV 2’s hovedkanal inkl. de regionale TV 2-kanaler frem til 2012. Indtil 31. oktober 2009 kan du også se DR-Update. MPEG2 kan modtages med MPEG4-udstyr - men ikke omvendt.

Er digitalt tv det samme som dvd-film i HD-kvalitet og fladskærme, der er HD-ready/Full HD? Nej, digitalt tv og HD er ikke det samme. Forskellen kan forklares ret enkelt: Digitalt tv er en betegnelse for, hvordan tv-signalet transporteres fra tv-stationen til dit tv. High Definition er derimod en angivelse af en bestemt billedkvalitet (et bestemt antal billedlinjer på dit tv) – altså hvad vi ser, og ikke hvordan vi ser.

MPEG4

DVB-C

Dette er den kommende standard for et komprimeret digitalt tv-signal, der fylder mindst muligt. MPEG4-signaler er taget i brug nu og benyttes sideløbende med, at MPEG2 fases ud frem til 2012. Fra 2012 bliver alle tv-kanaler sendt i MPEG4-standard via det nye tv-signal. Kabel og fællesantenne benytter både MPEG2 og MPEG4 – dette er tilfældet for Antenneforeningen Brøndby og YouSee. Satellit og bredbånd benytter MPEG4. MPEG2 kan modtages med MPEG4-udstyr - men ikke omvendt.

DVB-C er en forkortelse for Digital Video Broadcast - Cable. Det er en standard, der angiver, at den digitale modtagerboks understøtter kabel-tv. Du skal derfor købe en DVB-C digital modtagerboks eller et tv-apparat med en indbygget DVB-C digital modtager, hvis du modtager tv via kabel og vil se digitalt tv i Antenneforeningen Brøndby.

MPEG2

HD Ready Dette er en mærkningsordning for tv-apparater, der kan vise tv i høj opløsning (HDTV) i standarderne 720p og 1080i. Apparatet er ready (klargjort). Det er nødvendigt med en HDTV modtagerboks og et HDTV signal. HD står for High Definition – høj opløsning. Begrebet ”HD Ready” har ikke noget at gøre med ”digitalt tv”.

9


Nye tider med YouSee Der en mange nye muligheder for brugerne i Antenneforeningen Brøndby, siden YouSee overtog hele signalforsyningen den 31. marts. Der har dog også været en del udfordringer for brugerne. Tekst og foto: Mette Undall-Behrend Nielsen

Der har været mange gode oplevelser med skiftet til YouSee, men ikke alle har været lige tilfredse med ”fremtidens tv”. Da YouSee tirsdag den 31. marts 2009 begyndte at sende alle analoge og digitale tv-signaler i Antenneforeningen Brøndbys net, blev rigtig mange af foreningens brugere glade. Den digitale fremtid var kommet til foreningen, og mange oplevede at få bedre billede og lyd. Men der har også været ”Måske har YouSee brugere med oplevelser, glemt at fortælle deres der ikke udelukkende medarbejdere i kunde- har været positive. I Brøndby Strand har John service, at AntenneBlichfeldt, pensionist, og foreningen Brøndby hans svigersøn Roan Larsen, der er IT-medarvar på vej”. bejder i C&C, både godt og skidt at sige om de nye signaler fra YouSee. ”Det var som om YouSee ikke var ordentligt forberedte på, at der lige kom 10.000 nye brugere fra Antenneforeningen Brøndby. 10

De var vist ikke helt klar over, hvor mange af os, der gerne ville have en digital modtagerboks”, fortæller Roan og John, da Bredbåndsnyt møder dem to måneder efter YouSee begyndte at stå for både analoge og digitale tvsignaler i Antenneforeningen Brøndbys net.

Kun digitalt Bredbåndsnyt er taget på besøg hos John, der har inviteret svigersønnen Roan til at flankere ham under interviewet. De bor begge i Rheumpark i Brøndby Strand og har efter en del startvanskeligheder nu fået gang i de digitale signaler. De har nemlig valgt at investere i en digital modtagerboks og et programkort fra YouSee. ”Når jeg ser fjernsyn, bruger jeg kun den digitale modtagerboks, fordi kvaliteten er så meget bedre end ved det gamle analoge signal”, fortæller Roan. Muligheden for den gode billedkvalitet, mener de begge, er det bedste ved skiftet til YouSee.


”Men der har altså også været problemer”, kommer det samstemmende fra John og Roan, der vender tilbage til problematikken om, hvorvidt YouSee var klar til 10.000 nye brugere.

Ud i afdelingerne ”Jeg synes, vi manglede noget information fra YouSee”, kommer det fra Roan. ”Man kunne også fornemme, når man ringede til YouSee, at deres egne medarbejdere ikke var optimalt forberedte. Jeg har da været i kontakt med flere kunderådgivere, der ikke havde de bedste forudsætninger for at yde en god overordnet service”. Roans svigerfar John er enig. ”Måske har YouSee glemt at fortælle deres medarbejdere i kundeservice, at Antenneforeningen Brøndby var på vej”.

”Når jeg ser fjernsyn, bruger jeg kun den digitale modtagerboks, fordi kvaliteten er så meget bedre end ved det gamle analoge signal”.

John synes, det havde været en god ide, hvis YouSee var taget ud i de forskellige boligafdelinger, som benytter Antenneforeningen Brøndby, og stillet en lille bod eller lignende op, så de, der havde spørgsmål og brug for hjælp, kunne henvende sig. For Roan og John har hele opstartsfasen derfor været mere forvirrende, end den burde. Men nu, hvor alt er faldet på plads, er de begge glade for de mange muligheder, som overgangen til YouSee har medført. De har blandt andet begge arrangeret bokseaftener, fordi de nu har mulighed for at tilkøbe sig de nødvendige rettigheder. ”Sådan nogle arrangementer ville vi ikke have mulighed for at holde tidligere. Det er herligt, at vi kan det nu.” fortæller John.

Midt i utilfredsheden er der dog også plads til enkelte anerkendende kommentarer. ”Den personlige service fra YouSees folk har dog været god”, er John og Roan enige om. Hvis John og Roan kunne bestemme, hvordan YouSee skulle håndtere hele opstartsprocessen, så havde der helt sikkert været mere information og bedre rådgivning til rådighed.

John Blichfeldt og Roan Larsen har både godt og skidt at sige om ”fremtidens tv” i Antenneforeningen Brøndby.

Gratis digitale kanaler En del brugere har oplevet, at de gratis digitale must-carry-kanaler, DR 1, DR 2, DR Update og TV 2, er forsvundet. I Antenneforeningen Brøndbys administration har man gjort sig den erfaring, at det oftest skyldes, at kanalerne ikke er korrekt indstillet. Men det kan dog også skyldes, at man før overgangen til YouSee den 31. marts 2009 kunne se de fire kanaler via en DVB-T tuner i sin fladskærm. Hvis man ikke har DVB-C tuner, så er kanalerne ikke længere tilgængelige, da tv-signalet nu ikke længere hentes ned via satellit, men kommer frem til den enkelte husstand via kabler i jorden.

11


KORT KORT KORT GODT GODT GODT Flyulykker på Explorer Viasat Explorer viser i juli en amerikansk dokumentarserie om tre tragiske flyulykker. I serien følger man den amerikanske havarikommission i sit arbejde med at afdække årsagerne til tre ulykker; man følger undersøgelsen af Concorde-ulykken i Paris i juli 2000, en mystisk flyulykke i 1999, da et fly var 2400 km ude af rute, og endelig ulykken, hvor bl.a. John F. Kennedy Junior i 1999 omkom. Denne sidste ulykke var omgærdet af konspirationsteorier, og den amerikanske havarikommission var derfor under et stort pres.

Et af Europas bedste tv-programmer

Hvad kan du se på DR HD? Til efteråret går DR i luften med DR HD. Det sker 1. november 2009. Der er nu sluppet en lille smule ud om det kommende programindhold. DR HD vil i første omgang transmittere fra kl. 18-24. i dette tidsrum vil man kunne opleve materiale produceret ude af huset og materiale, der samsendes med DR 1 og DR 2, når disse produktioner også optages i HD. En af de store oplevelser kunne være en tilsyneladende ny omgang af kæmpehittet Forbrydelsen. I løbet af 2010 vil man kunne se Vinter OL, Oscar-overrækkelsen, Det Europæiske Melodi Grand Prix, EM i Atletik og ikke mindst VM i fodbold.

DR-programmet Hvor er vi landet? er for nylig blevet kåret som et af de bedst nyudviklede public serviceprogrammer i Europa. Kåringen fandt sted i EBU, European Broadcast Union, der tæller 75 public service-stationer i hele Europa. En række lande har da også vist interesse for at ’kopiere’ programmet, der ”på en sjov og underholdende måde præsenterer europæerne for hinanden”, hedder det fra EBU.

På DR forventer man, at Vinter OL, der afholdes i Vancouver, Canada fra 12. februar til 28. februar 2010, kan blive gennembruddet for HD i Danmark. 1. november 2009 starter ikke bare DR HD, men også DR Ramasjang og DR K, som bliver hhv. en børnekanal for de 3-10 årige og en kulturkanal.

Gratis anti-virus fra Microsoft Et nyt antivirus-program fra Microsoft er på trapperne. Det nye program får angiveligt navnet Morro, og testes for tiden af Microsofts egne medarbejdere. Det nye program bliver ikke bare gratis, det skulle være fuldt sammenligneligt med andre kendte antivirus-programmer som McAfee og Norton. Endnu er der ikke sat dato på udgivelsen af Morro, der fik aktierne hos både McAfee og Norton-producenten Symantec til at falde, da Microsoft frigav disse nye oplysninger. 12


KORT KORT KORT GODT GODT GODT Xbox 360 udfordrer Wii

Canal9 VIL være med

Microsoft er klar til at overgå den populære Nintendo Wii. Det skal ske med en ny Xbox, kaldet ’Natal’.

Til efteråret går den nye kanal – Canal9 – i luften. Det bliver med en cocktail af fodbold, film, serier, kampsport og mere. Den nye kanal har gjort et scoop, idet den står med rettighederne til to kampe fra hver runde i superligaen i foldbold. Det betyder, at man vil kunne se enten Brøndbys eller FCK’s kampe på 9’eren. Men prisen bliver høj. For høj mener YouSee og Telia Stofa, der ikke vil bebyrde sine kunder med de ekstra 25 kr. om måneden det vil koste at placere Canal9, for eksempel i fuldpakken. Hverken YouSee eller Telia Stofa vil derfor tage Canal9 med i sit programudbud. Og derved kommer den nye kanals rettigheder til superliga-fodbold i fare, da der i så fald ikke vil være tilstrækkeligt med seere, der kan se kampene. Det får dog ikke ledelsen hos Canal9 til at ryste på hånden. ”Vi føler ikke døren er lukket, for vi har stærke rettigheder”, kommer det selvsikkert fra Johan Kleberg, der er direktør for den nye kanal, til Business.dk. ”Vi er kommet for at blive”. Om det er sandt, vil tiden vise. Man kan da i hvert fald håbe på en anden pris end 25 kr. om måneden.

Den nye Natal vil have indbygget bevægelsesfølsom teknologi, så man ikke længere har brug for en egentlig controller. Man stiller sig i stedet foran tv-skærmen og så bliver ens bevægelser integreret i spillet. Man vil dog fortsat være i stand til at spille gamle Xbox-spil på den nye Natal, der forventes at være i butikkerne i efteråret 2010.

Nu kun en type mobil-oplader En række af verdens største producenter af mobiltelefoner er enige om en ny standard for mobilopladere. Det sker efter trusler fra EU-Kommissionen, der har ønsket at gøre dagligdagen en smule nemmere for mobilfolket. Fremover er det altså slut med at rode rundt efter forskellige opladere til forskellige telefoner. Nu skal Universal Charging Solution (UCS) afløse de nuværende opladere. UCS vil være en micro-USB (se billede) og Nokia, Sony Erisson, Apple, LG, Motorola, NEC, Qualcomm, Research In Motion, Samsung og Texas Instruments er med i den nye aftale. »Jeg er yderst tilfreds med, at sektoren er nået til enighed, da dette vil gøre livet meget lettere for forbrugerne. De vil kunne oplade deres mobiltelefon med den nye universale oplader, uanset hvor de befinder sig. Det betyder også betydeligt mindre elektronisk affald, fordi det ikke længere er nødvendigt at smide den gamle oplader væk, når man køber en ny telefon,« siger kommissionens næstformand Günter Verheugen.

13


Sådan ser du etniske kanaler Hvad skal du gøre, hvis du gerne vil se etniske kanaler? Læs artiklen her og få svaret. De fleste etniske kanaler har skiftet plads og er blevet digitale. Det er resultatet af den beslutning, der blev truffet på generalforsamlingen i Antenneforeningen Brøndby tilbage i september 2008. Her stemte repræsentanter for de boligafdelinger, der er med i Antenneforeningen Brøndby, for, at foreningen skulle gøre brug af YouSees analoge og digitale TV-signaler. Den 31. marts i år fandt dette skifte til YouSee signaler så sted. Samtidig oplevede især etniske brugere, at deres foretrukne polske, tyrkiske, mellemøstlige eller andre kanaler ’forsvandt’.

Den digitale modtagerboks og programkortet kan købes ved henvendelse direkte til YouSee (tlf. 80 80 40 40) eller i Fona, Elgiganten, Expert og 2Tal. På nuværende tidspunkt har YouSee en lang række tyrkiske, kurdiske, mellemøstlige, polske og asiatiske kanaler. Dertil kommer kanaler fra Balkan.

Fortsat på banen Når man har købt en digital modtagerboks, et programkort og tegnet abonnement på en sprogpakke, er det værd at huske på, at det digitale signal kun kan tages på det fjernsyn, den digitale modtagerboks er tilsluttet. ”Det kan virke som en kompliceret og måske endda dyr løsning”, kommer det fra Brix Andersen, der har fået henvendelser fra brugere, der ville vide, hvorfor Antenneforeningen Brøndby ikke bare fortsatte med de gamle signaler. ”Vi var simpelthen nødt til at følge med udviklingen”, fortæller Brix Andersen og fortsætter, ”digitale TV-signaler er på voldsom fremmarch overalt i Europa og i Danmark. Hvis vi ikke havde lanceret digitalt TV, ville vores brugere have skaffet sig digitalt tv på anden vis. Og så er det langt fra sikkert, at priserne fortsat kunne være lave. Nu tilbyder vi fortsat temmelig billigt tv, og vi har både analoge og digitale løsninger til brugerne”, siger Brix Andersen til Bredbåndsnyt og fremhæver til sidst endnu en fordel ved den nye digitale tvløsning.

Kanalerne er dog ikke forsvundet. Men man skal have en digital modtagerboks, et programkort og en sprogpakke fra YouSee for at kunne se kanalerne, da de nu er digitale. ”Vi har haft en del tilkendegivelser fra de etniske seere om, at det er blevet dyrt at skulle se de hjemlige kanaler”, fortæller Poul Brix Andersen fra Antenneforeningen Brøndbys bestyrelse. ”Til gengæld behøver man ikke have fuldpakken. Man kan faktisk nøjes med mellempakken og så tegne abonnement på en sprogpakke”, kommer det fra Brix Andersen.

14

”Vores brugere har nu fremtidens tv hjemme i stuerne. Det giver bedre billede, bedre lyd og så altså en lang række interaktive muligheder, som for eksempel sprogpakker og meget andet. Og der kommer hele tiden nye ting til, så det digitale univers udvider sig.”


Generalforsamling Der var et meget flot fremmøde, da Antenneforeningen Brøndby i slutningen af marts afholdte ordinær generalforsamling. Mere end 8000 husstande i foreningen var således repræsenteret, og det gav en livlig og overvejende positiv debat. Efter de indledende formalia kunne bestyrelsesformand Michael Buch Barnes fremlægge bestyrelsens beretning for 2008. her slog han på, at 2008 havde været et år i udviklingens tegn for foreningen. Der var kommet nye afdelinger fra Albertslund med i folden, bestyrelsen var blevet større, man havde fået ny hjemmeside og endelig var 2008 året, hvor den digitale udvikling nødvendiggjorde, at Antenneforeningen Brøndby udviklede sig på denne front. Det skete så med skiftet til YouSee, der fandt sted få dage efter denne generalforsamling, der blev afholdt i nye, flotte lokaler i Cafe 13 i Brøndby Strand torsdag den 26. marts 2009. den følgende tirsdag, den 31. marts, fik foreningen fuld tv-forsyning fra YouSee. Eneste undtagelse herfor er TV-Brøndby, der fortsat kører på foreningens egen hovedstation.

Undervejs på generalforsamlingen forelagde bestyrelsen et forslag om at indføre vederlag for medlemmerne af bestyrelsen. Forslaget blev ikke direkte afvist, men bestyrelsen blev dog pålagt at redegøre mere præcist for behovet for vederlag på næste generalforsamling. Senere var der valg til bestyrelsen. John Kristensen og Grethe Wegener genopstillede ikke, så der var plads til et par nye ansigter i bestyrelsen. Flemming V. Wallin fra og Allan Rasmussen blev valgt til bestyrelsen, mens Karin Engraf og Claus Hansen blev nye suppleanter. Herpå kunne generalforsamlingen afsluttes og alle nyde godt af den gode kogekunst i Cafe 13. Næste generalforsamling finder sted i Cafe Perlen torsdag den 24. september 2009 kl. 17.00. Nærmere information følger.

Grethe siger farvel Ved Antenneforeningen Brøndbys generalforsamling i marts 2009 takkede Grethe Wegener af som bestyrelsesmedlem.

Grethe vinker farvel

”Jeg har siddet i bestyrelsen i 10 år. Fra 1999 og frem. Det har været en spændende tid, hvor foreningen er blevet udvidet markant med mange flere afdelinger. Dengang var vi jo kun otte afdelinger”, fortæller Grethe.

I de 10 år er Antenneforeningen Brøndby vokset fra otte til 28 afdelinger, ligesom man har fået en rigtig administration og forretningsfører. Tidligere fik man hjælp til bogholderi ”ude i byen”. ”Det har været sjovt og meget spændende at være med i disse år”, fortæller Grethe og fortsætter, ”der gik lidt sport i det med udvidelserne undervejs, forstået sådan, at det var sjovt at se, hvor mange vi kunne blive, og hvor stort potentiale vi havde”. Nu takker Grethe så af. Hun er meget afklaret med at det er slut med at tage beslutninger om udvidelser, digitalt tv og internethastigheder.

”Jeg vil hellere stoppe mens legen er god og jeg selv kan beslutte, hvornår det er nok. Jeg vil ikke nå dertil, hvor jeg ikke kan følge med længere, og andre må sige stop for mig”, siger Grethe med glad overbevisning i stemmen. Men hvad skal hun så nu? ”Jeg skal passe på mig selv!”, kommer det afsluttende fra Grethe Wegener, der arbejdede 28 år som laborant på Statens Serum Institut, hvor hun var tillidsmand. Antenneforeningen Brøndby takker for hendes mange år og store arbejde i bestyrelsen.

Dødsfald Gert Rützou, medlem af bestyrelsen i Antenneforeningen Brøndby, er gået bort efter længere tids sygdom. Gert Rützou var i mange år en engageret medspiller i bestyrelsen, og han arbejdede utrætteligt med at være opdateret med udviklingen inden for digitalt tv, internet, telefoni m.m., ligesom han gjorde en dyd ud af at repræsentere sin boligafdeling, Tranevænget i Tranemosegård. Gert Rützou var også en aktiv beboerdemokrat og sad i mange år i hhv. Tranemosegårds bestyrelse og i Tranevængets bestyrelse.

15


VÌlg en løsning, hvor du ser muligheder og ikke begrÌnsninger Med Kabel-tv fra Antenneforeningen Brøndby skal du ikke bekymre dig om, hvad der sker, nür tvsignalet bliver digitalt 1. november. Du kan nemlig stadig se tv prÌcist som du plejer. Men der er mere. Du har ogsü mulighed for at fü Digitalt kabeltv med knivskarpe billeder, suverÌn lydkvalitet og masser af digitale muligheder.

t t t t t t

4BNNFOTÂ?UEJOFHFOEJHJUBMFUWQBLLF 5P)%LBOBMFSLWJUPHGSJUNFE'VMEQBLLFO .BTTFSBGBOESF)%LBOBMFS 4Â?UMJWFUWQĂŒQBVTFFMMFSTQPM 4UBSUMJWFUWGPSGSB IWJTEVHJLHMJQBGTUBSUFO -FKmMNWJBGKFSOCFUKFOJOHFOoPHTĂŒEFOZF

Bestil eller lĂŚs mere om dine digitale fordele pĂĽ yousee.dk/digitv eller ring 80 80 40 40

Lej en YouSee Boks Oprettelse v/abon. pĂĽ digital tv-pakke Leje af YouSee Boks for 59 kr./md. Digital tv-pakke fra 48 kr./md. HalvĂĽrlig kortafgift

0 kr. 354 kr. 288 kr. 199 kr.

Mindstepris i 6 mdr. bindingsperiode v/PBS

841 kr.

'PSVETÂ?UUFS,BCFMUWGSB"OUFOOFGPSFOJOHFO#S“OECZPHFUQSPHSBNLPSU7FEMFKFBGCPLTVBCPOQĂŒ en digital tv-pakke er oprettelsesprisen 500 kr. LĂŚs om de digitale tv-pakker pĂĽ yousee.dk/digitv

59,-

pr. md.

BredbåndsNyt 12  
BredbåndsNyt 12  

Medlemsmagasin

Advertisement