Page 1

BredbåndsNyt Nr. 16 oktober 2010

Det startede i Brøndby Strand:

Antenneforeningen Brøndby i 25 år

Fremtidens tv i Bella Center Priser 2011 Hvad sker der i 2012?

Digitalt TV

/

Analogt TV

/

Telefoni

/

Radio

/

Internet


Leder

25 år

I 2010 rundede Antenneforeningen Brøndby 25 år. For et kvart århundrede siden sad en flok ildsjæle i Brøndby Strand med et ønske om bedre og billigere tv. Det fik de. Takket være hårdt arbejde og ihærdighed lykkedes det at stable en antenneforening på benene. En forening, der i dag, et kvart århundrede senere, fortsat arbejder efter devisen bedre og billigere. Jubilæum eller ej - 2010 har ikke været det bedste år i foreningens historie, hvad angår internettet. Det har dog vist sig, at teknikken var ved at blive overhalet af indhold og forbrug, og derfor arbejder foreningen i disse dage på en løsning, der skal ombygge internettet i Antenneforeningen Brøndby, så vi igen kan servicere 10.000 brugere ud fra devisen bedre og billigere. Det kan du læse mere om på vores hjemmeside www.antenneforeningenbrondby.dk.

er så om det overhovedet kan betale sig at vælge frit, men nu er det da blevet lidt mere frit selv at sammensætte sit kanaludbud. I august lukkede vi KVN TV. Det skete, fordi der ikke længere var personale til at drive tv-stationen året ud. Beslutningen om at lukke vores lokal-tv (eller sælge til en samlet køber), blev truffet på generalforsamlingen i marts i år. Her blev det også besluttet at lukke før tid, hvis der ikke var personale til at holde tingene kørende. Den situation opstod så, og derfor lukkede vi stationen og er nu ved at afvikle den helt. Endelig er det værd at bemærke, at hvis vi skal leve op til devisen om at være bedre og billigere, når det gælder telefoni, kommer vi inden for få år til at kigge på vores telefoncentraler rundt om i nettet. Det vil afdelingsbestyrelserne høre mere om inden længe.

I september stod YouSee bag en meget stor tv-messe i Bella Center på Amager. Fremtidens tv var i fokus, og bestyrelsen og administrationen var repræsenteret på messen, så vi kunne suge de nyeste trends og tendenser til os. Som du kan læse andetsteds i dette blad er frit valg på vej. Man skal dog som minimum have grundpakke og vælge fire kanaler, og spørgsmålet

Indhold YouSee messe om tv i Bella Center.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4 Det startede i Brøndby Strand. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6 2012 – hvad sker der?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10 Kort nyt.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12 Bygninger bliver fremtidens mega-antenne. . . . . . . 14 Priser 2011. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15

Michael Buch Barnes Bestyrelsesformand

Ansvarshavende: Michael Buch Barnes Redaktør: Martin Kristiansen Redaktion: Camilla Severin, Jette Stenholt, Lisbeth Christensen, Kirsten Rasmussen, Danny Andersen. Layout: Anja Kofod-Jensen Tryk: Rosenberg Bogtryk ApS Oplag: 11.000

Antenneforeningen Brøndby tager forbehold for eventuelle trykfejl og prisændringer. Forside: Brøndby Strand, 1985 (Foto: Forstadsmuseet)

2

BredbåndsNyt nr. 16 oktober 2010


Oplev Caroline Fleming som vært i Danmarks næste Topmodel. Hver onsdag kl. 20.00

BredbåndsNyt nr. 16 oktober 2010

3


Det nyeste om tv

YouSee messe om Tekst: Camilla Severin Madsen · Foto: YouSee

Den 18. september var dagen, hvor YouSee åbnede dørene til Bella Center og årets messe YouSee ’10. Du kan her læse om nogle af de største nyheder indenfor tv, som YouSee præsenterede.

YouSee lancerer Frit Valg I starten af 2011 iværksætter YouSee Frit Valg. Dermed slipper brugerne ud af tv-leverandørens pakkelænker. YouSee forventer dog, at forbrugerne stadig vil ty til pakken. Foto: iStock.XCHNG YouSee lancerer nu Frit Valg, og giver dermed forbrugerne mulighed for at sammensætte en individuel kanalflade. Det afslørede YouSee ved den årlige YouSee messe i Bella Centeret den 18. september. Konceptet forventes at være tilgængeligt i foråret 2011. Modellen bliver ikke et farvel til de tre tv-pakker, som vi kender dem. Det bliver snarere en fjerde vej, hvor man med udgangspunkt i grundpakken kan vælge kanaler til og fra, som man ønsker det. Dog med et minimum på fire kanaler. Priserne for tilvalgskanalerne vil formentlig falde i tre kategorier: 10 kroner for en række nichekanaler, 20 kroner for de kanaler, der ligger i fuldpakken, og 40 kroner for de kanaler, der ligger i mellempakken. På den måde får forbrugerne en mulighed for at vælge enten en af de tre tv-pakker, grundpakken, mellempakken eller fuldpakken, eller Frit Valg, hvor grundpakken er basis.

4

BredbåndsNyt nr. 16 oktober 2010

YouSee fortalte om fremtidens tv på messe i Bella Center

Hos YouSee forventer man dog, at tv-seerne stadig vil finde pakkerne attraktive. Det bliver nemlig ikke helt billigt, at vælge selv. De kanaler, som seerne gerne vil slippe for at betale til, er nemlig oftest kanaler, der er yderst prisbillige. ”Mens en tysk kanal kan koste under en krone, så koster en kanal som TV2 Sport op mod tredive kroner,” sagde YouSees vicedirektør, Ulf Lund, under præsentationen ved YouSee messen. Ulf Lund, bemærkede desuden, at YouSee forventer, at en gennemsnitsfamilie vil bruge omkring 100 kroner om måneden på kanalsammensætningen. Hertil skal man lægge grundpakkens pris. Derved kommer Frit valg til at koste omtrent det samme som mellempakken.


tv i Bella Center Produkter kvalitetsmærkes af YouSee YouSee Ready-mærkes skal gøre det lettere for YouSees kunder at vælge fladskærm. YouSee vil gerne gøre det lettere for sine brugere, at finde vej i fladskærmsjunglen. Derfor introducerer de nu YouSee Ready-mærket. Mærket er YouSees kvalitetsstempel for at produktet udnytter tv-signalet fra YouSee bedst muligt – og derved giver den bedste billedkvalitet. På den måde vil YouSee guide sine forbrugere ved køb af fladskærme og tilbehør. Fælles for de fladskærme, der kan opnå YouSee Readymærket, er, at de har: • DVB-C modtager • Kan vise ægte HD • Anvender MPEG4-standard • Kan modtage softwareopdateringer

Ti frie HD-kanaler Fra 1. december får YouSees kunder, og dermed Antenneforeningen Brøndbys brugere, uden merudgift adgang til 10 ukrypterede tv-kanaler i HD-kvalitet. YouSee tror på HDTV. Derfor vil de fra 1. december gøre HDTV til et naturligt element i de tre tvpakker. Det var endnu et budskab, som YouSee sendte under deres messe i Bella Centeret. Derved udvider YouSee de tre pakker med kana­ ler i HD-kvalitet i det omfang, det er muligt. Brugerne kan på den måde opnå fri adgang til ti ukrypterede kanaler i HD-kvalitet. Vi gør HDkanalerne tilgængelige, så alle kan se dem, hvis

YouSee Ready-mærkede produkter er på hylderne i udvalgte butikker.

de bare har et moderne fladskærms-tv eller en boks med HD-modtager. Jeg er overbevist om, at det vil føre til markant vækst i HDTV,” siger Niels Breining, der er direktør i YouSee. I Grundpakken vil der være fire tilgængelige HDkanaler. Det er DR HD, Kanal 5 HD, SVT1 HD og ZDF HD. I Mellempakken vil der være seks HDkanaler. Her gælder det også TV3+ HD og 6’eren HD. Har man Fuldpakken får man yderligere adgang til Eurosport HD, Eurosport 2 HD, TV2 Film HD og Nickelodeon HD (sidstnævnte vil dog først være tilgængelig fra 1. marts 2011).

BredbåndsNyt nr. 16 oktober 2010

5


25 års jubilæum:

Det startede i Brøndby Strand Tekst: Martin Kristiansen · Foto: Forstadsmuseet, scx.hu.

I september markerede Antenneforeningen Brøndby sit 25 års jubilæum. Her kan du læse hi­ storien om en forening, der i midten af firserne blev født af en håndfuld ildsjæle. Det er sam­ tidig en historie om kanalomskiftere, lokal-tv og digitale signaler.

Det var en torsdag. Nærmere bestemt 1. august 1985. Her gik antenneforeningen, der dengang hed Antenneforeningen Brøndby Strand, i luften med tv-signaler fra Stofa til godt og vel 4.000 boliger omkring Esplanaden i Brøndby Strand. De mange boligafdelinger og et par grundejerforeninger i og omkring Esplanaden havde i tiden op til august 1985 talt sammen om en fælles løsning for tv. Ønsket var at få adgang til flere kanaler og at gå sammen for at kunne holde prisen nede. Det lykkedes og har siden været et mantra for foreningen og skiftende bestyrelser – bedre og billigere tv. Det første bestyrelsesmøde i antenneforeningen blev holdt tirsdag den 25. juni 1985 i Hallingparken 2 under ledelse af foreningens første formand Ole Brasen Drøhse. Her skulle de formelle forhold omkring bestyrelsens konstituering, underskrift af vedtægter m.m. på plads. Men der skulle også vælges administrator – den funktion Tranemosegård har i dag. Valget faldt dengang på Brøndby Boligadministration.

Kanalvalg Dengang i firserne var det op til medlemsafdelingerne selv at bestemme, hvilke kanaler der skulle være tilgængelige for beboerne. Dengang kunne hver enkelt boligafdeling ved hjælp af kanalomsættere, selv bestemme, hvilke kanaler de ville have. Man skulle altså ikke have hele pakken.

Det var her, i Brøndby Strand, antenneforeningen startede i 1985

6

BredbåndsNyt nr. 16 oktober 2010


Valget i sommeren 1987 stod mellem følgende kanaler: ARD, ZDF, NDR, DDR 1, DDR 2, BBC, Sky Channel, Super Channel, TV 5, MTV, Norge og TV 2, der gik i luften 1. oktober 1988.

For at en kanal blev tilgængelig i boligafdelingen skulle der købes en kanalomsætter. Den kostede ca. 7.000 kr., og i enkelte afdelinger valgte man alle ovennævnte kanaler. Altså en regning på ca. 84.000. De fleste afdelinger valgte dog de to kanaler fra Østtyskland fra. Foreningen skulle dengang også forholde sig til, at Vesttyskland i 1986 opsendte en satellit, der skulle udsende tre tv-kanaler og 16 radiokanaler i digital kvalitet. Det betød, at medlemmerne enten kunne tage disse programmer ned med en almindelig antenne, eller at foreningen skulle udbyde dem gennem sit net. Valget faldt på det sidste. 1990’erne var et stille årti for antenneforeningen. Ganske vist oprettede man sin egen tv-station, ligesom man byggede sin hovedstation til at distribuere tvkana­ler til beboerne, men det var først i slutningen af årtiet og i særdeleshed i starten af 00’erne, at der kom damp under kedlerne

2000 Kort efter årtusindskiftet begyndte det nemlig at summe i foreningen igen. Der blev luftet tanker om at indføre internet og telefoni i Antenneforeningen Brøndby, og da disse tanker var blevet modnet i bestyrelsen og

BredbåndsNyt nr. 16 oktober 2010

7


dre beboere op. Det fik medlemmer af den daværende bestyrelse til at frygte for, om indførelsen af internet og telefoni ville blive stemt ned. Intet kunne dog være mere forkert. De ældre beboere var mødt talstærkt op for at være sikre på, at forslaget blev stemt hjem. De ville gerne have billig fastnet-telefoni, og de ville også gerne lære at sende e-mails til familiemedlemmer i Jylland og andre steder på kloden. Fascom blev valgt til at sørge for nye kabler i hele foreningens dækningsområde, så internettet og telefonien kunne rulles ud. I 2003 blev internet og telefoni så indført i Antenneforeningen Brøndby kort efter, at der var rullet nye kabler ud i hele foreningen. Det var til dato det største anlægsprojekt i foreningens 25-årige historie, der involverede foreningen og dens bestyrelse, Brøndby Kommune, boligselskaber, rådgivere og leverandører af teknik og indhold. En lang og krævende proces, der havde strakt sig over næsten tre år, var nået i mål.

Logo og lokal-tv

i boligafdelingerne, gik man i gang med at undersøge muligheden for at få flere produkter på hylden. I et samarbejde mellem bestyrelsen, administrationen og Carl Bro, der fungerede som uvildig rådgiver, blev der udarbejdet en rapport, der viste sig at være totalt ubrugelig. I stedet måtte bestyrelsen tvinge Carl Bro til at lave en ny (og gratis) rapport, og med denne nye og noget bedre rapport gik benarbejdet i gang. Der skulle holdes beboermøder, hvor interesserede kunne blive informeret og selv komme med forslag til, hvordan internet og telefoni skulle tage sig ud i Antenneforeningen Brøndby. Et af de første steder, der blev afholdt beboermøde var i Moserne i Brøndbyvester. Her mødte især mange æl-

8

BredbåndsNyt nr. 16 oktober 2010

Det var også i starten af 00’erne, at foreningen ændrede sit logo. Lige fra starten i 1985 havde man haft den karakteristiske antenne som logo, men da Brøndby Strand Kanalen (senere TV-Vestegnen, TV-Brøndby og KVN TV) ændrede logo i 2001 blev bestyrelsen inspireret til også at få nyt logo. Det nye logo, der fortsat er i brug i dag, optræder første gang i et bestyrelsesreferat fra april 2001. Fra foreningens fødsel i 1985 havde man lydt navnet Antenneforeningen Brøndby Strand. Dette blev dog ændret i forbindelse med valg af nye vedtægter på en ekstraordinær generalforsamling 28. maj 2002. Det nye navn Antenneforeningen Brøndby blev taget i brug med det samme og har efterhånden 8 ½ år på bagen. Gennem næsten hele antenneforeningens historie kører en sideløbende historie om lokal-tv-stationen, der senest gik under navnet KVN TV.


Brøndby Strand Kanalen, som den hed ved starten i 1992, skiftede siden navn et par gange. Der var i stationens 18 år lange eksistens flere tiltag til at øge professionalismen på stationen, men forskellige forslag og oplæg, blandt andre fra forskellige stationsledere selv strandede ofte på økonomiens trange kår. I 1996 var Brøndby Strand Kanalen udsat for brand. Det satte arbejdet på stationen tilbage med mange måneder. Men bestyrelsen så det også som en mulighed for at klarlægge, om det nye udstyr, der skulle købes, skulle være identisk med det, som var gået tabt under branden. Måske var det bedre at købe nyere og mere fremtidssikret udstyr til stationen? En del af diskussionen gik på, om der skulle arbejdes videre med et Amiga-system til tekst-tv, eller om der skulle skiftes til pc-udstyr. Bestyrelsen pegede på Amiga, men en generalforsamling valgte pc.

af programudbuddet i april 2003. Den var næppe gået i dag. Et par år senere røg Kanal 4 ud, da den daværende bestyrelse mente, den var blevet for dyr – det medførte store protester og kanalen kom hurtigt ind igen. De senere års udvikling i Antenneforeningen Brøndby har især været dikteret udefra. Internetforbindelserne bliver hurtigere og hurtigere, antallet af abonnenter med fastnettelefoni falder stille og roligt – til gengæld får flere mobiltelefoni. Og så er der tv. Der er kommet digitale signaler, og foreningen får disse fra YouSee, der i marts 2008 begyndte at levere det fulde indhold af alle tre programpakker til foreningens tv-seere. Dermed kunne Antenneforeningen Brøndby også lukke sin hovedstation ned, men indtil videre har foreningen den fortsat som garant for godt og billigt tv.

På en generalforsamling i marts 2010 besluttede flertallet at lukke eller sælge stationen i løbet af 2010. Da det i starten af august 2010 ikke længere var muligt at holde på tilstrækkeligt med personale blev stationen lukket med det samme. Tilbage står nu en proces med den sidste afvikling.

Bredbåndsnyt I det hele taget var der blus under kedlerne i antenneforeningen i starten af dette århundrede. I november 2002 udkom det første Bredbåndsnyt. Det var på én side og indeholdte en prissammenligning mellem foreningens og TDC’s priser. Antenneforeningen vandt selvfølgelig klart i sammenligning med Henning Dyremoses mastodont. Man kunne spare over 600 kr. om måneden ved at vælge både tv, internet og telefoni fra Antenneforeningen Brøndby. I disse år havde foreningen fortsat sin egen hovedstation. Det betød, at TV 2 Zulu ved en afstemning røg ud

Det første BredbåndsNyt

BredbåndsNyt nr. 16 oktober 2010

9


2012 – hvad sker der? Tekst: Martin Kristiansen · Foto: Sony Pictures

I 2009 blev digitalt tv for alvor indført i Danmark. Det analoge signal til antenner blev, under stor bevågenhed, slukket. Nu venter en ny stor tv-teknologisk forandring, når MPEG 2 bliver afløst af MPEG 4 i 2012. Pligt til at oplyse Forbrugerklagenævnet traf i maj i år afgørelse i en række sager, hvor forhandlere havde undladt at oplyse køber om, at MPEG 2-signalet slukkes i 2012. De intetanende forbrugere havde derfor købt fladskærme uden MPEG 4, og står altså derfor enten med et ubrugeligt tv, eller en merudgift til en boks med MPEG 4 om et par år. Forhandlerne blev derfor pålagt med tilbagevirkende kraft at give forbrugerne et afslag på 500 kr. desuden blev det slået fast, at forhandlerne fra november 2007 og frem burde have givet denne oplysning.

DVB-T2

Der sker ting og sager i 2012. Ifølge Maya-indianernes kalender går verden under fredag den 21. december 2012. Men det er ikke det eneste, der er i udsigt i 2012. MPEG 2 forsvinder og bliver afløst af MPEG 4. Det betyder, at der kan komprimeres billede og lyd på en mere effektiv måde, så der bliver flere tv-kanaler til seerne. Eller bedre kvalitet af de nuværende. Så fra 2012 får vi altså enten bedre eller mere tv. Eller måske en kombination, hvor der dukker flere HD-kanaler op, sammen med et udvalg af nye kanaler.

Inden længe vil begrebet DVB-T2 også dukke op. Det er en forbedring af den aktuelle DVB-T standard, der sikrer digitale tv-signaler til alle med hus- eller stueantenne. Ifølge eksperter kan der være en teknologisk fordel i at indføre DVB-T2 sammen med MPEG 4, men da det kan berøre 2,5 millioner tv i danske hjem, campingvogne m.m., og dermed betyder en milliardinvestering for danske forbrugere, er det nok tvivlsomt, om danske politikere vil gå med til at indføre DVB-T2 allerede i 2012. Heldigvis er debatten om DVB-T2 ikke aktuel for Antenneforeningen Brøndbys omkring 10.000 brugere. De modtager nemlig DVB-C signaler og kan derfor ånde lettet op.

Langt de fleste af de fladskærme, der bliver solgt i dag, har MPEG 4 i den indbyggede DVB-C tuner. Dermed spiller det ingen praktisk rolle, når der skiftes fra MPEG 2 til MPEG 4. Men var man blandt de første til at købe fladskærm, eller har man fortsat billedrørs-tv, så risikerer man sort skærm i 2012. Så skal man enten opgradere sit tv, eller købe en eller anden boks med indbygget MPEG4, der kan sluttes til fjernsynet.

10

BredbåndsNyt nr. 16 oktober 2010

Vil du vide mere om udtryk og forkortelser inden for forbrugerelektronik? På brancheforeningen for forbrugerelektroniks hjemmeside finder du et leksikon: http://forbrugerelektronik.dk/ forbrugerelektronik/forbruger/leksikon/


DISCOVERY CHANNEL BRINGER

VERDEN TIL DIN DØR Discovery Channel disker op med et væld af spændende premierer og populære kendinge, som vil holde dig på kanten af sædet hele efteråret. Kom i helvede i NAVY SEALS, se de vildeste bikes i MOTOR CITY MOTORS, overlev ødemarken i DUAL SURVIVAL og byg længere og højere end nogensinde før i VERDENS STØRSTE BYGGERIER.

Vil du høre mere om kanalen, så kontakt salgschef Steen Ascanius på steen_ascanius@discovery-europe.com eller tlf: 88 73 02 27. BredbåndsNyt nr. 16 oktober 2010

11


Kort nyt Vejrpiger hitter Vi foretrækker åbenbart kvindelige vejrværter frem for deres mandlige kolleger. Det fremgår af en VIP-liste som festbureauet PB Action har lavet. ”Når de kvindelige værter er mest populære, så er det måske, fordi de ved deres friske optræden og lækre stil får seerne i godt sommerhumør. Dertil kommer, at de knagende dygtige og sagtens kan matche de mandlige tv-værter,” siger Peter Beindner fra PB Action til B.T. Her er tv-vejrværternes top 10 ifølge PB Action: 1. Cecilie Hother, TV 2, 2. Anja Fonseca, DR TV, 3. Anna Holte, TV 2, 4. Michael Jarnvig, TV 2, 5. Jens Ringgård Christiansen, TV 2, 6. Peter Tanev, TV 2, 7. Anders Bartholdy, DR TV, 8. Anders Nyholm, TV 2, 9. Anders Brandt, TV 2, 10. Søren Jacobsen, DR TV.

Foto: Gudmund Thai, TV2

3D Blu-ray til PlayStation 3 Sony har denne sommer lanceret 3D-spil til PlaySta­ tion 3. Via sin PlayStation downloader man teknologi, der åbner for 3D-funktionaliteten i konsollen. Det koster 249,00 kr. og inkluderer fire spil – men kræver altså også, at man har et 3D tv. Nu fortæller Sony, at det også bliver muligt at se Blu-ray 3D-film på spillekonsollen. Denne teknologi bliver tilgængelig dette efterår. Men 3D på PS3 stopper ikke ved spil og Blu-ray. Senere følger 3D fotos (*.mpo filer), 3D TV via tuneren til PS3 (PlayTV) og YouTube videoer i 3D.

Foto: Sony

Stofa er solgt Nordens største børsnoterede equity-selskab Ratos køber Telia Stofa A/S for 1,1 milliarder danske kroner. Efter en lang salgsproces, der har strukket sig over et år, er det altså det svenskbaserede Ratos, der bliver ny ejer af Stofa. Ratos har i forvejen en række andre skandinaviske porteføljevirksomheder, herunder Hafa Bathroom Group, Lindab og Haglöfs, der dog er ved at blive solgt til japanske Asics.

12

BredbåndsNyt nr. 15 juni 2010

Foto: tvsyd.dk


3D tv uden briller

Foto: Philips

Billigere fladskærme på vej? Der kan være billigere fladskærme og andre teknologiske produkter på vej til danske forbrugere. for i følge verdenshandelsorganisationen WTO har EU brudt en aftale fra 1996 om, hvordan teknologiske varer beskattes. Aftalen fra 1996 bestemmer, at forbrugerelektroniske varer kan importbeskattes med 6-14 pct., men at højteknologiske varer skulle friholdes for denne beskatning. Siden har EU dog flyttet en række varer, herunder fladskærme, fra højteknologi til forbrugerelektronik, hvorved de rammes af importbeskatningen. Det har fået USA, Japan og Taiwan op af stolen, og de har nu fået medhold af WTO i en klage. I skrivende stund overvejer man i EU-systemet, hvordan man skal forholde sig til WTO’s afgørelse.

Toshiba lancerer til december to 3D tv, der ikke kræver brug af 3D briller. På Japans største elektronikmesse, CEATEC, har Toshiba lanceret modellerne i henholdsvis 12 og 20 tommer. Ifølge Toshiba kræves der to billeder, som betragtes fra to forskellige vinkler, for at gengive et 3Dbillede. De to modeller kan vise billeder fra hele ni vinkler, hvilket skulle forbedre oplevelsen betragteligt. Der er dog visse begrænsninger ved Toshibas nye brilleløse 3D tv. Betragtningsvinklen er nemlig kun på 30 grader, og opløsningen er blot på 1280 x 800 pixels.

15:28:13 Foto: Toshiba

Google åbner endelig for de fede Android Apps

Foto: sxc.hu

I lang tid har det kun været muligt for danskere med Android-mobiler, at få adgang til de simpleste apps, der kan hentes gratis på Android Marked. De programmer, som ligger under betalingsdelen af det danske version af Android Market, har nemlig ikke været til­ gængelig for en række lande. Herunder Danmark. Det laver Google nu om på. Endelig, vil mange sige. For presset på Google for at frigive produkterne har den seneste tid været enormt. Udviklingen betyder, at de, der har mobiltelefoner, der kører på Googles styresystem Android, nu mod betaling får adgang til et langt større udvalg af apps, der kan opfylde individuelle behov.

Skal du flytte? Når du flytter, har du to muligheder mht. dit tv-signal: Du skal enten sige dit tv-signal op. Det koster 250,00 kr., da der skal en tekniker ud i din afdeling

og frakoble signalet. Eller du kan lade dit abonnement gå videre, indtil lejemålets ophør. Internet og Telefoni skal altid opsiges.

BredbåndsNyt nr. 16 oktober 2010

13


Bygninger bliver fremtidens mega-antenne Tekst: Jens Urth, Videnskab.dk · Foto: Gabe Cohn, University of Washington

Kobberledninger i væggene kan bruges til at sende og modtage trådløse signaler. Den nye teknik kan samtidig give batterier uhørt lang levetid.

Trådløst internet uden udfald og sensorer med batterier, der holder 50 års. Det bliver virkelighed, når forskere fra University of Washington, om et til to år, sender deres SNUPI-system på markedet. Systemet fungerer ved at bruge de ledninger, der ligger i vægge, som en gigantisk antenne. Og det giver flere fordele. For det første giver det gnidningsløst internet, da der er ledninger i langt de fleste vægge, og man dermed altid er i nærheden af en antenne. For det andet betyder den allestedsnærværende antenne, at man bruger meget mindre energi på at sende data trådløst. Det er også dét der gør, at de amerikanske forskere sender små batteriers levetid op på 50 år. ”Det nyskabende i vores opfindelse er, at vi bruger de kobberledninger, der allerede er i bygningers vægge, som antenne. På den måde bliver hele huse og bygninger pludselig en kæmpemæssig antenne. Det betyder, at man kan sende information ved meget lavere kraft, og stadig kan modtage data, fordi antennen er over alt”, siger professor Shwetak Patel fra Computer Science and Engineering, Washington University.

Opdager skimmelsvamp, brand og blyforurening SNUPI-modulerne har den fordel, at de har lang levetid og de kan sende fra utilgængelige steder. SNUPI er et basismodul, som man kan koble egne måleinstrumenter på. Derfor er det oplagt at bruge dem til små apparater, der overvåger bygninger. Det kan være alt lige fra brandalarmen og fugtighedsmålere, til apparater, der advarer om skimmelsvamp. ”I USA er der mange børn, som bliver syge af skimmelsvamp og blyforgiftning. Problemet er, at det er svært at måle det. Du bliver nødt til at måle flere forskellige steder. Med SNUPI’en kan vi give dem fire-fem målere, og fortælle folk, hvor de skal sætte dem op. På den måde kan man måle flere forskellige steder over lang tid”, fortæller Shwetak Patel.

14

BredbåndsNyt nr. 16 oktober 2010

Denne lille SNUPI kan gøre hele bygninger til antenner og forlænge batteriers levetid dramatisk

Altid tæt på en trådløs forbindelse SNUPI er en forkortelse for Sensor Nodes Utilizing Powerline Infrastructure. Det betyder frit oversat ’sensorer, der bruger ledningers infrastruktur’. Shwetak Patel har længe arbejdet med, hvordan man bruger ledningers infrastruktur på en nyskabende måde. Det sidste år har hans forskning fokuseret på at gøre trådløs kommunikation mere effektiv. Sensorer bruger energi på to ting: radiokommunikation og computerberegninger. Dét, der afgør strømforbruget, er afstanden mellem sensoren og målestationen. Ved at gøre bygningers el-net til antenne, er sensorerne altid tæt på målestationen, og kan derfor bruge væsentligt mindre energi. ”Det plejede at være sådan, at 99 pct. af energien blev brugt på radiokommunikationen, nu er det vendt om, så dét der bruger batterikraft er computerberegningen”, afslutter Shwetak Patel.


Priser 2011 Tekst: Martin Kristiansen

Det bliver dyrere at se tv i 2011. Det skyldes det seneste medieforlig.

Til næste år bliver det dyrere at se tv i Antenneforeningen Brøndby – og alle andre steder. Det skyldes det seneste medieforlig, hvor forligskredsen har besluttet, at åbne for betalingskanaler i grundpakken. Da politikerne for et års tid siden besluttede at lave TV 2 blive betalingskanal opstod der samtidig et behov for at åbne for betalingskanaler i grundpakken – for hvor skulle man ellers gøre af netop TV 2. Derfor blev det i forbindelse med medieforliget i sommer gjort muligt, at placere betalingskanaler i grundpakken. Det har man hos Viasat, der står for TV 3-kanalerne, og SBS Tv, som står for Kanal 4, Kanal 5, 6’eren og Voice TV, selvfølgelig set. Derfor vil disse kanaler blive betalingskanaler fra 1. januar 2011, ligesom Canal 9, der ellers ligger i mellempakken fra samme dato kommer til at blive betalingskanal. Det er altså ikke Antenneforeningen Brøndby, som har besluttet denne prisstigning, men derimod udefra kommende forhold, der gør, at priserne stiger i 2011.

Priser 2011: Grundpakke

77,25 kr. pr. måned (Koda og CopyDan udgør 21,00 Kr.)

Mellempakke

198,50 kr. pr. måned (Koda og CopyDan udgør 23,50 kr.)

Fuldpakke

292,00 kr. pr. måned (Koda og CopyDan udgør 29,50 kr.)

Medlemsgebyr

25,00 kr. pr. måned Det seneste medieforlig gør det dyrere at se tv fra 2011.

BredbåndsNyt nr. 16 oktober 2010

15


© Disney

Få de nyeste film serveret på sofaen Med YouSee Plus kan du leje de nyeste film med din fjern­ betjening. Og filmene, de afleverer sig selv efter 24 timer. Bestil YouSee Plus nu og få 30 film på 30 dage med i prisen. Se flere plusser og bestil på youseeplus.dk 80 80 40 40 - TDC Butik - FONA Elgiganten - Expert

YouSee Plus

89,-

inkl. 30 film på 30 dage

pr. md.

Pris i 6 mdr. v/BS 534 kr.

Tilbuddet gælder fra 30/8 til 5/12-10 og forudsætter YouSee Clear (kabel-tv). Pris er inkl. oprettelse, YouSee Boks og programkort. Filmene skal ses inden for de første 30 dage og forudsætter, at boksen har internetadgang. Der er 6 mdr. binding.

BredbåndsNyt 16  
BredbåndsNyt 16  

Medlemsmagasin

Advertisement