Page 1

Jaarlijks magazine 2011 - unique-pictures.be


“Kevin voelt zich thuis bij Sunweb-Revor.� Jurgen Mettepenningen

2


Inhoud Inhoud Dat leest u nu

Onder de loep p.03 Het BK

p.14

Interview De weg naar het succes

Onder de loep p.04 Het WK

p.15

Column Recht in de roos

Een dag in het spoor van... p.08 Bart Risbourg

p.16

Interview “Nog geen moment spijt gehad”

Pictures p.10 Elke foto zijn eigen verhaal

p.18

Portret Het geslacht Pauwels

Column p.13 Nooit laat ik je los Tim

p.20 3


4


Samen staan we sterk. Marc Herremans en Kevin Pauwels zijn daar een heel mooi voorbeeld van. Samen vormen trainer en renner een ijzer sterk duo dat zich een weg omhoog werkt in het veld. Door: Brecht Toelen ism Brecht Thaens en Marnick Vankevelaer - Fotografie: Unique-pictures.be ALLE BEGIN IS MOEILIJK Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen?

nen opvullen. Ik hoop dat hij van ergens kan zien hoe goed zijne Kevin het op dit moment doet.

een uur volle bak in het rood gaan.

Voor de rest was het zoeken. Technieken die ik vroeger zelf gebruikte heb ik in de Op persoonlijk, maar ook zeker op prullebak gegooid want ik was toen zo Kevin was al even bezig bij de elites en sportief vlak hebben jullie in lange gek als een deur (lacht). 7 uur touwtje boekte niet meteen de resultaten die hij weg achter de rug. Wat dacht je toen je springen. Na een werkdag van 10 uur, 65 verwachtte. Zijn vader Jos en Guiliam zijn de eerste testen afnam van Kevin? km naar Scherpenheuvel lopen. Ik pak het toen op een dag in 2008 naar me toegemet Kevin en mijn andere atleten iets stapt. Ik ben er meteen op in gegaan. Dat er gewerkt moest worden was duide- verstandiger aan. lijk, maar de testen waren ook niet metWas er meteen die klik tussen jou en een slecht te noemen. Testen moet je Wat voor trainingen liet je hem in het Kevin? Of heeft het even geduurd voor- altijd in een perspectief plaatsen, het zijn begin doen? aleer je in de gesloten schelp van Kevin ook maar momentopname. Dat de top We zijn in het begin heel rustig gestart. bent binnengeraakt? van de cyclocross haalbaar was werd heel Stilaan zijn we beginnen opbouwen en snel duidelijk. Samen hebben we hard Kevin zit nu nog steeds niet aan zijn Het liep niet vanaf de eerste dag van een gewerkt. Jaar na jaar dichter bij de absolu- maximale trainingsbelasting. Kevin zal nog heel wat jaren aan de top meedraaileien dakje. Het heeft een tijdje geduurd te top. en. voor ik echt tot Kevin doorgedrongen was. Maar geduld is een schone deugd. Communicatie is heel belangrijk. Dage(lacht) lijks bellen, sms’en of mailen we. Ook met Bart (mekanieker ,red) Jos en José (ouders, red) bel ik regelmatig. Kevin is een kalme en stille jongen terwijl

“Tim is uniek en onvervangbaar”

ik eerder een vlotte prater ben. Toch gaat het heel goed tussen ons. We hebben beide al het één en het ander meegemaakt en kunnen dus beide heel goed relativeren. Onze levensvisie komt ook voor een heel groot stuk overeen. Hoe dan ook nu ben je zoals Fientje het zei “zijne god. Hij mag alles weten, meer als wij zelfs.” Vertelt Kevin echt alles tegen jou? Ik denk niet dat Kevin echt alles tegen mij verteld. Dat hoeft uiteraard ook niet voor mij. Kevin weet ook niet alles van mij. (lach) Vang jij misschien de leegte die Kevin zijn broer Tim achter liet voor een deeltje op? Dat is onmogelijk. Tim is uniek en onvervangbaar en ik zal nooit zijn plaats kun-

WERKEN LOONT Heb je de testwaardes van Kevin ooit vergeleken met die van Sven Nys? Aangezien Paul van den Bosch -de trainer van de man uit Baal- in het verleden ook jou trainer was lijkt me dat niet zo onwaarschijnlijk. Vergelijken is voor mij niet nodig. Ik werk met men eigen visie en ik weet wat er ondertussen goed is voor Kevin. Ik probeer zo weinig mogelijk naar andere te kijken. Stilaan ben je samen beginnen werken aan de weg omhoog. Had je snel het juiste pad gevonden? Of was het in het begin nog wat aftasten? Want het was toch ook voor jou de eerste keer als trainer van een veldrijder.

Nu, stilaan ging het beter met Kevin. In 2008 zagen we het eerste echte resultaat van het toch wel harde werk. In de Druivencross liet hij zijn concurrenten achter. Was dat de eerste echte grote stap naar de top voor Kevin? Zijn eerste overwinning bij de elites was prachtig. Het heeft Kevin sowieso goed gedaan. Lars Boom en Sven Nys kloppen is redelijk straf. Maar toch had ik de overwinning zo vroeg verwacht. (lach) De wereldbeker in Zolder was misschien zelfs nog mooier. Het was een belangrijke stap in het leerproces van Kevin. De hele wedstrijd echt alleen in de aanval.

In het begin was het inderdaad wat zoeken. Ik kon wel mijn ervaringen uit de sprinttriatlon gebruiken. Ook daar moet je

5


Er werd rekening gehouden met Kevin. Sven Nys probeerde de stevige Kevin omver te duwen, maar stootte op en stevig pantser. Kevin gaf geen krimp en sprak met zijn pedalen. Doet het deugd om zo’n mentaal sterke Kevin te zien in en naast de cross? Het doet echt deugd om Kevin zo bezig te zien in en na de cross. De Kevij laat dit seizoen echt niet meer met zich sollen! En dan was er nog de spurt in Koksijde. Wil je daar nog iets over kwijt?

dat hij in staat was om goud te halen. Heb je zijn trainingen aangepast omdat hij nu echt tot de top behoort of bleven de trainingen op hetzelfde niveau? Klein beetje meer volume en iets zwaardere krachtprogramma’s. Er was ook heel die discussie omtrent het contract van Kevin voor komend seizoen. Uiteindelijk haalde Sunweb zijn slag thuis. Ik ben blij dat hij nu naar waarde wordt geschat en betaald. (lacht)

Een sprint die uiterst links start en uiterst rechts eindigt. Schuiner en harder de deur dichtgooien kon niet. Het is zoals Edwig Van Hooydonck zei: “Als ze Nys niet declasseren dan moeten ze nooit iemand meer declasseren.” Een onvoorstelbare leiding in het GVAklassement. De wereldbeker binnen handbereik. Wat zou jij hem nu het liefste zien winnen? Ik hoop dat hij de Wereldbeker naar zich toe kan trekken. Dit is het klassement met de meeste uitstraling en staat bij iedereen het hoogste aangeschreven.. Kevin lijkt maar één zwakte te hebben, zijn rug. Waar ligt eigenlijk de oorzaak van het probleem?

DE DOORBRAAK “De koningen van de Vlaamse Ardennen.” “20% beter dan ons.” “We kunnen Kevin niet aan.” Een droomstart werd het dit jaar. In Erpe-Mere had hij DE AANKNOPING meteen prijs. Naast de bevestiging van Het seizoen erop was Kevin niet meer zijn goeie form, had het ook een speciweg te denken uit de top. Vijf overwin- ale betekenis voor Kevin. Zelf zegt hij ningen en een stapel podiumplaatsen. een traantje weg gepinkt te hebben. Hij zette dus duidelijk zijn voet naast de toppers. Toch wou niet iedereen dat Ik kon na de wedstrijd de blijdschap van altijd inzien. Geraakte je daar soms zijn gezicht zien afdruipen. Zoiets maakt niet gefrustreerd van? je gewoon gelukkig. Ik was heel blij voor hem. Het bleef niet bij Erpe-Mere. Onze Ik ben op sommige mensen echt kwaad Kevij maakte me gelukkig. geweest. Ik kan niet tegen onrechtvaardigheid. Als je nu terug kijkt op vorig seizoen wat is je het meest bijgebleven? De 3e plaats van Kevin achter Zdenek Stybar en Sven Nys op het WK in SanktWendel. Al geloof ik dat als hij daar met minder stress aan de start had gestaan

6

“Kevins rugprobleem moet en zal opgelost geraken”

Wat er juist mis is weet Bombeke beter dan ik. Volgende zomer duiken we met Bombeke in de trainingen om de onderrug sterk te krijgen. Dit mag niet heel zijn carrière blijven parten spelen. Dit moet en zal opgelost geraken. DE BLIK OP DE TOEKOMST We zijn nu over halfweg van het seizoen. Er zijn nog heel wat mooie wedstrijden in het verschiet. Als je één ding zou mogen kiezen, wat zou je Kevin dan graag nog zien winnen dit jaar? Ik hoop het Wereldkampioenschap in Koksijde. Ook op het Belgisch kampioenschap heeft hij een kans. Het parcours ligt hem wel, maar hij steekt niet meteen boven zijn concurrenten uit. Het Belgisch kampioenschap is speciaal. Goud moet kunnen. En dan het Wereldkampioenschap in


Koksijde. Iedereen verwachtte niet meer dan een top vijf plaats of, als het heel goed ging, een podium in het duinenzand. Maar na de Wereldbeker in Koksijde was iedereen met verstomming geslagen. Net als de andere durf ik daar niets op te plakken. Ik hoop uiteraard op het allerhoogste, net als alle andere mensen rondom Kevij. Durf je ook verder te kijken dan dit jaar. Wat zie je hem nog doen? Hij gaat de volgende jaren enkel nog sterker worden.

tweede passie wel. Ik zou graag willen dat hij zijn titel volgend jaar verdedigd. Een beperkt MTB-programma is zeker geen nadeel voor een veldritwinter.

“Het seizoen is al goed geweest. Alles wat er nu nog komt is een bonus.”

Absoluut. Hij brengt de veldritwinter niet in gevaar. Voor een mountainbikewedstrijd plannen we gewoon specifieke trainingen om toe te werken naar een wedstrijd van 2 uur. Wat vind je van de sfeer bij het mountainbiken? Bart Wellens vindt het super omdat er zo weinig rivaliteit is tussen de renners, eerder vriendschap. Bent je het daarmee eens? De sfeer bij het veldrijden is toch veel intenser. Hoe komt het dat Kevin rijdt op een Ridley mountainbike van 2 jaar geleden en niet op het nieuwste topmodel? Ze moeten daar toch budget voor hebben?

Nu hij zelfs de Belgische titel heeft bij het mountainbiken, gaat hij meer mountainbike wedstrijden rijden neem MOUNTAINBIKE Ook daar zijn we nu volop mee bezig. ik aan? Sunweb was in het begin meer op veldrijHet Belgisch kampioenschap mounden richt, maar we hebben nu wel duidetainbike wordt voor de supporters ge- Het doel is de Olympisch spelen van Bralijk gemaakt dat ook MTB belangrijk is. zien als absolute keerpunt. Hij zette zilië in 2016. Die moeten zeker haalbaar daar Sven Nys op zijn nummer en pak- zijn. Londen 2012 is niet evident met de Afsluitend nog één vraagje. Op hoete net zoals bij de junioren de Belgislechte startplaats in de wereldbeker, veel stopt de overwinningsteller van Kevin dit jaar? sche titel. Zie je naast het veldrijden er maar wie weet… ook nog een Mountainbikecarrière Met 12 overwinningen het seizoen 2011inzitten voor Kevin? Vind je mountainbiken een goede 2012 eindigen zou fantastisch zijn. Maar voorbereiding op het veldritseizoen? het seizoen is nu al super geweest, al wat Zeker en vast, het is misschien Kevin zijn er bijkomt is bonus.

7


RECHT IN DE ROOS

8


K

evin is reeds verschillende jaren bezig om zich bij de eliterenners naar de top te werken in het veldritgebeuren. Nu hij bij zijn nieuwe werkgever SunwebRevor ingeburgerd is laten de resultaten niet op zich wachten. Sunweb-Revor was in het verleden reeds duidelijk aanwezig op de wedstrijden, maar dit seizoen is voor de ploeg een openbaring. De ploeg haalt veel TV reclame dankzij onze Kevin. Hier zijn we dan ook allen trots op. Een kleine samenvatting van het huwelijk tussen SunwebRevor en Kevin Pauwels:

trekt Kevin ook het laken naar zich toe en wint de WBmanche. Kevin is reeds jaren aan het werk om dit te bereiken. Samen met Marc Herremans traint hij constant aan zijn conditie. Uit het hele peloton is er volgens mij niemand die zo mooi gebeiteld op de fiets zit. Bril steekt hij meestal op de helm en handschoentjes laat hij dikwijls in de camper liggen. Want het fabeltje: Kevin kan niet in het zand rijden is inmiddels ook achterhaald. Hij is volgens mij één van de compleetste renners uit het peloton en hij is nog niet aan zijn limiet.

Kevin rijdt een heel sterk wegseizoen. De wedstrijden gaan De teleurstelling die ik bij sommigen zie als ze verliezen heb ik opsommen zou onbegonnen werk zijn. (voor de verslagen, kijk bij onze man nog nooit gezien. Het is met andere woorden op de officiële Kevin Pauwels website.red) een renner die een verlies kan relativeren. Hij gaat ook niet met verwijten smijten bij verlies. Dat heeft Kevin niet nodig, We maken even een sprong naar een andere zware discipline, andere blijkbaar wel. namelijk het mountainbiken. Onze favoriet komt keer op keer heel goed uit de verf. Met als klap op de vuurpijl het BK in Daarom beste vrienden supporters, gaan wij als een blok pal Halle. Een achterstand van 1,30 minuten buigt hij om tot een achter Kevin staan en hem aanmoedigen in de twee kampivoorsprong van meer dan een minuut op Sven Nys. oenschappen die eraan komen. Ik ben er zeker van dat er een titel inzit. Wij supporteren zoals Kevin rijdt, hard maar rechtHier mag Kevin voor de eerste maal dit seizoen de handjes in vaardig en dit zou een mooie slogan zijn voor de komende de lucht steken als Belgisch Kampioen MTB. Dit was het eerste wedstrijden…. geschenk van Kevin aan zijn supporters en zijn gehele entourage. Robert Goedgezelschap - www.unique-pictures.be Bij de viering -de dag nadien op het gemeentehuis van Kalmthout- wist elk van ons “dit wordt het seizoen van onze maat”. De tricolore was dan ook de verdiende beloning voor zijn harde werk in het zomerseizoen. Maar wat we toen durfden te dromen is nog niet de helft van wat onze held reeds heeft verwezenlijkt in het veldrijden Op het moment dat ik dit neerpen staat hij op de tweede plaats in de UCI rangschikking, is hij leider in de GVA trofee en draagt hij de leiderstrui van de wereldbeker. Komt er nog bij dat hij derde staat in de Superprestige op 6 punten van de leider. Begin met de openingswedstrijd te winnen in Erpe-Mere. Neem daar Tabor, Koppenberg, Ronse en Asper-Gavere nog eens bij. Ga dan op een zaterdag tussendoor nog eens winnen in Hasselt en ik denk dat je dan zeer goed bezig bent. Over 2e en 3e plaatsen ga ik niet uitweiden ,want dat neemt te veel tijd in beslag.

Wie hem ontmoet zal hem blijven kennen … Robert Goedgezelschap. De man uit Dendermonde reist elk jaar met veel passie heel België af in het spoor van de cross. Zonder te versmaden staat hij elke week in wind en regen aan de kant van de omloop ergens in Vlaanderen of Wallonië. Voor zijn renner moet alles wijken. Een weekend zonder cross is voor hem een weekend niet geleefd. Maar het stopt voor Robert niet in februari, ook in de waterachtige voorjaarszon en in de hitte van de maand augustus staat hij klaar voor Kevin. Mountainbike, weg of derny … als Kevin er start zal je Robert er samen met zijn vrouw vinden. Robert Goedgezelschap heeft het hart op de juiste plaats en weet zijn gevoelens dan ook nog eens eerlijk op papier te zetten. Een column van zijn hand mocht in dit magazine niet ontbreken…

“Wij supporteren zoals Kevin rijdt, hard maar rechtvaardig.” Toch wil ik er eentje aanstippen, namelijk Pilzen. Kevin maakt daar samen met Zdenek de wedstrijd en de derde man in het spel gaat de laatste 200m met de overwinning lopen. In Koksijde neemt deze zelfde man dan nog een overwinning af van Kevin door een onfaire sprint. In het Spaanse Baskenland 9


Wie Jurgen Mettepenningen de afgelopen maanden door het veld zag dartelen wist genoeg. De manager van Sunweb-Revor liep nog nooit met zo veel zelfvertrouwen en geluk rond tussen de opspattende modder. Eén reden: Kevin Pauwels. Door: Brecht Toelen ism Marnick Vankevelaer - Fotografie: Unique-pictures.be en Luc Timmermans “Ik heb nog geen moment spijt gehad ZIJDEN DRAADJE van mijn aankoop. Dit is waarschijnlijk dé transfer van de voorbije jaren in het veldHoe lang had je al een oogje op Kevin? rijden. Ik wil mijn ploeg uiteraard verder Van in het begin eigenlijk. Ik heb Kevin al uitbouwen rond Kevin.” een eerste keer gepolst toen ik met mijn

10

ploeg startte, maar toen had hij net getekend bij Fidea. Zoveel jaar later beginnen dan toch de onderhandelingen. Alles lijkt dan in het water te vallen door een dwarsliggende Hans van Kasteren.


De manager van Telenet-Fidea sprak grote woorden in de media. Het deed me niks eigenlijk, want ik wist maar al te goed met wat ik bezig was. Dat Kevin bij mij ging komen, stond vast. Ondanks het tegenpruttelen van Van Kasteren. Van Kasteren leek op een juridische manier Kevin naar zich toe te willen trekken. Wat gaf uiteindelijk de doorslag?

gens fantastisch startte. Erpe-Mere, maar ook voor onze sponsors die eindelijk eerste cross en meteen prijs. Een geluk- oogsten wat ze gezaaid hebben. Ook Gakige Jurgen neem ik aan? vere was speciaal om dezelfde reden. Heel gelukkig zelfs. Buiten Kalmthout stonden we als team elk weekend minimaal 1 wedstrijd op het podium en wonnen we al 7 topwedstrijden met Kevin. In de weekends dat Kevin dan toch eens buiten het podium viel, stond Klaas Vantornout erop.

Ik moet u niet uitleggen hoe commercieel onze 2 kopmannen wel zijn. Dit tot tegenOok juridisch had hij geen gewonnen spel. stelling wat Van Kasteren vertelde over Het dossier van Kevin en Sunweb-Revor Kevin. Maar hij slaat hier de bal totaal mis. was ijzersterk. Maar uiteindelijk hebben Kevin is een jongen die perfect bij ons we alles in de minne opgelost. Wat nog team past en dit op alle vlakken. steeds de beste manier is om disputen tot een goed einde te brengen. En het bleef niet bij die ene zege. Neem daar Tabor, Koppenberg, Ronse en AsWAAR VOOR JE GELD per-Gavere nog eens bij. Ga dan op een Je aankoop werd meteen beloond met zaterdag tussendoor nog eens winnen een Belgische mountainbike titel in in Hasselt. We vroegen ons even af Halle. Kevin haalde meteen alle kranwaar stopt dit. Hoe heb jij deze perioten. Toch zei je na het BK dat mounde beleefd? tainbike niet je hoofddoel was. Toch Op een rustige manier zonder stress. De gek aangezien je “de beste mountainvorige jaren liep ik een heel seizoen lang biker van België” in je team hebt? op de toppen van mijn tenen. Ons seizoen Dit kwam omdat Kevin niet naar het Euro- is nu al dik geslaagd. Alles mag nog, maar pees kampioenschap mocht gaan van de er moet niets meer. Een leuke manier van KBWB. Hij voldeed niet aan de voorwaar- crossen voor mijn renners, denk ik. den, aldus de KBWB. Ik vond dit vreemd Aan welk weekend heb jij de beste dat een Belgische titel blijkbaar niet volherinneringen? deed voor het EK. Maar nu steun ik Kevin uiteraard in alles wat hij doet. De Koppenberg vond ik heel speciaal. Dat is toch een beetje een mythische wedstrijd. Daar winnen enkel grote kampioenen.

“Olympische spelen wordt moeilijk, maar met Kevin weet je nooit...”

Ik was daar heel blij voor Kevin uiteraard,

Je ouders hoorde we zeggen: “We hebben onze Jurgen nog nooit zo gelukkig gezien.” Jaren was je de leider van het –heel cru gezegd- ‘subteampje’ en nu was je de alleenheerser in het veld. Moet toch een zalig gevoel geweest zijn? Dit doet inderdaad veel deugd. Vooral omdat ik de mensen nu iets teruggeven heb die steeds in ons zijn blijven geloven. De criticasters hebben we mooi lik op stuk gegeven.

“Hans van Kasteren sloeg de bal commercieel totaal mis” Als je één ding zou mogen kiezen dat Kevin aan het einde van de winter bij op zijn palmares mag schrijven. Wat zou dat dan zijn en waarom? Belgisch Kampioen. Dit zou opnieuw uniek zijn voor ons team. Al zou een wereldtrui ook niet misstaan (lacht). Maar vooral in de eerste plaats voor Kevin zelf. Hij verdient dit na zo een seizoen. Hij is groot geworden en vooral opengebloeid en daar geniet ik ook van.

Er werd ook al hardop gedroomd van de olympische spelen in Londen. Vooral Kevin zelf en zijn trainer Marc Herremans willen er heel graag naar toe. Hoe sta jij tegenover zijn deelnamen aan de olympische zomerspelen? Positief. Zoals ik net zei steun ik Kevin in zijn doel om zich te selecteren voor de Spelen. Al zal dit niet gemakkelijk zijn. Maar met Kevin weet je nooit … Maar nu eerst de rest van het seizoen nog afwerken. Een seizoen wat overi-

11


Teamverband Niet alleen Kevin doet het goed, ook Klaas lijkt steeds beter en beter te worden. Heeft de komst van Kevin ook bij Klaas iets veranderd?

resultaten van de afgelopen weken?

Mario is iemand die de renners vertrouwen geeft. Hij is steeds rechtdoor en dat bevalt me enorm. Een goede ploegleider in het veldrijden moet vooral een goede mentor zijn en dat is Mario. Ook tracht hij Uiteraard. Klaas heeft aan Kevin de ideale zijn koersintelligentie door te geven aan ploegmakker gevonden .en andersom. Dit onze renners en dat lukt vrij aardig. is mijn koningskoppel. Open geslotenheid Het gaat goed tussen Klaas en Kevin. Ze toonden dit seizoen dat er ook in Kevin staat gekend als een stille en het veldrijden in team kan gereden brave jongen die niet snel iemand echt worden. Worden er voor de cross afin zijn ‘buurt’ laat komen. Hoe is de spraken gemaakt tussen je twee topband tussen jou en Kevin geëvolueerd? pers? Héél goed. Ik zie Kevin steeds glimlachen Klaas weet dat hij minder talent heeft dan als hij mij ziet. Toch een teken dat hij zich Kevin en speelt zijn rol voortreffelijk in de thuis voelt in onze structuur. Het wederwedstrijden. Op voorhand afspraken ma- zijds respect is ongetwijfeld groot. ken is niet makkelijk. Alles hangt af van Je hebt Kevin de afgelopen zomer en koerssituaties die zich voordoen in de maanden zien samenwerken met zijn wedstrijden zelf. Dit voelen ze beiden teammaten. Hoe gaat het tussen Kevin perfect aan. en de rest van de ploeg? Wat is de rol van Mario Declerq in de Kevin is een leider op zijn manier. De

12

teammaten respecteren hem en kijken naar hem op. Hoe zie je verder Kevin zijn toekomst ? Kevin is iemand die nog jaren aan de top zal staan. De toekomst is volgens mij Pauwels, Albert en Meeusen.

“Hij voelt zich thuis in ons team” Een laatste vraag om af te sluiten. Zou je Kevin tot het einde van zijn carrière bij je ploeg willen houden? We lazen ergens dat zijn contract redelijk snel zou kunnen opengebroken worden. Stel me deze vraag binnenkort nog eens.

(lacht) 


Kevin Pauwels s niet de eerst generatie crossers in de familie Pauwels. Ook vader Jos en nokel Dirk maakte faam in de cyclocrosswereld. Een kort portret van Kevins crossvoorvaderen… Door: Brecht Toelen - Fotografie: www.unique-pictures.be

Hoogtepunt van carrière “In 1975 werd ik één keer geselecteerd voor het Wereldkampioenschap veldrijden bij de liefhebbers. Jammer genoeg waren alle kansen op een mooie uitslag in de eerste ronde al weg door een valpartij. Vanuit de 30e positie vocht ik terug naar een 12e plaats.” Categorie “Ik ben beginnen crossen als tweedejaars junior. Na de junioren heb ik meteen de overstap gemaakt naar de liefhebbers. Tot mijn 35e heb ik in deze categorie gereden, toen moest ik kiezen tussen beroepsrenner of veteraan. Ik ben dan bij de Categorie D gaan rijden en won daar nog veel wedstrijden.” Wat trok u aan in het veldrijden? “Ik ging vroeger met mijn broer Marcel altijd mee met de wintersporten en de laatste proef was daar een veldrit. Door die veldrit -waar ik derde werd- heb ik mijn roeping ontdekt. Zo ben ik gestart als tweedejaars junior.” Had je dit ooit verwacht van Kevin? “Nee, ik had nooit verwacht dat onze Kevin het ooit tot ‘s werelds nummer één zou brengen. Bij de jeugd zag ik al dat er iets in zat, maar dit had ik nooit verwacht.” Wat gaat Kevin nog bereiken volgens u? “Hopelijk een wereldtitel bij de elite.”

Hoogtepunt van carrière “Mijn eindoverwinning in het GVA-klassement. “ Categorie “Ik was heel mijn carrière actief bij de masters. Nu heet dat de Elite zonder contract.” Wat trok u aan in het veldrijden? “Anders dan in andere categorieën heb je in het veldrijden veel verschillende omlopen. Die verschillen trokken me heel hard aan.” Had je dit ooit verwacht van Kevin? “Wat Kevin nu doet had ik verwacht. De jonge barst van het talent en dat moest er vroeg of laat ook bij de elites uitkomen.” Wat gaat Kevin nog bereiken volgens u? “Wat Kevin nu doet is al fantastisch. Ik hoop dat hij dit in de toekomst kan volhouden.”

13


Parcours

Informatie

Plaats: Hooglede-Gits Land: België Wanneer: 07 & 08/01/2012 Lengte: 2 930 meter Website: www.vwchoogledegits.be

Programma Zaterdag 07 januari 2012 10u00 verkenning omloop 12u00-12u30 eerstejaars nieuwelingen 12u45 verkenning omloop 13u30 - 14u00 tweedejaars nieuwelingen 15u00 - 15u40 junioren Zondag 08 januari 2012 10u00 verkenning omloop 12u00 - 12u40 dames elite en jeugd 12u50 verkenning omloop

De mening van Kevin “De hoogteverschillen in de BK-omloop liggen me normaal wel, al zal veel afhangen van het weer de weken voor het kampioenschap. Als het veel regent en het wordt een modderpartij dan ligt het mij iets minder.” “We zullen wel zien hoe het loopt, ik probeer gewoon hetzelfde te doen als ik in een andere cross doe. Als ik mijn seizoen tot nu toe bekijk moet ik met een goede dag instaat zijn de tricolore trui mee naar huis te nemen. Al zal ik toch rekening moeten houden met Sven Nys. “

TV

13u30 - 14u20 beloften 15u00 - 16u00 elite 15u01 - 16u00 elite zonder contract

14

Alle wedstrijden zijn live te volgen op 2BE.


Parcours

Informatie

Plaats: Koksijde Land: België Wanneer: 28 & 29/01/2012 Lengte: 2 890 Website: www.koksijde2012.be

© www.koksijde2012.be

Programma Zaterdag 28 januari 2012: 11u00 - UCI Wereldkampioenschappen Cyclocross Junioren 15u00 - UCI Wereldkampioenschappen Cyclocross Mannen U23 Zondag 29 januari 2012: 11u00 - UCI Wereldkampioenschappen Cyclocross Dames 15u00 -UCI Wereldkampioenschappen Cyclocross Heren Elite

De mening van Kevin “De zanderige omloop lag me tijdens de wereldbeker in Koksijde verrassend goed. Ik ging er vlot door, maar Sven Nys was vaak nog net iets beter in de lange stroken. Ik ga men best doen, de sterkste van de dag gaat met de titel lopen. Wie dat gaat zijn is ook voor mij nu nog heel hard gissen.” “De titel zou een fantastisch geschenk zijn na zo’n seizoen, maar als ik hem niet kan binnenhalen zal dat ook geen drama zijn.”

TV Alle wedstrijden zijn live te volgen op Sporza.

15


16


Wie het veldrijden een beetje volgt zal hem kennen: Bart Risbourg. De neef van Kevin staat steeds klaar met een luisterend oor en een moersleutel. Het werd tijd om de steun, toeverlaat en mekanieker van Kevin zijn verhaal te laten doen over een crossdag. In het spoor van Bart in Essen. Door: Bart Risbourg ism Brecht Toelen - Fotografie: Unique-pictures.be

6 uur - Mijn wekker gaat af. Ik rij naar Kevin om zijn mobilhome op te pikken en zet koers naar Essen. Aan de omloop in de

13u45 - Een aantal keer met zijn trainer Marc Herremans ge-

buurtgemeente zoek ik een goed plaatsje op het basketbalveld- beld en wat gepraat over parcours en de cross van de volgende je net naast de omloop.

dag.

7 uur – Ik kom aan op het basketbalveldje en er is nog veel

14 uur - Gunther begint Kevin zijn benen te masseren en de

plaats. We zullen dan maar met wat lint een stukje afspannen

rugzak voor de aankomst in orde te brengen.

voor de hele ploeg. 14u20 - Kevin begint zich op te warmen op de rollen en wij 8 uur – Een lange crossdag zonder koffie is als een cross zonder begeven ons stilletjes naar de materiaalpost renners. Een tasje koffie en alles beginnen uitpakken. De fietsen nog eens goed gecontroleerd. De bandenkeuze is snel gemaakt. 14u50 - Kevin is er klaar voor en trekt samen met Gunther naar Bij dit weer sowieso rhyno's.

de start.

9 uur – Mijn afgespannen stukje wordt stilaan gevuld. Willy

15 uur - De wedstrijd is begonnen en de zenuwen komen ook

Aernouts, de vader van Jim, is de eerste om me te vergezellen.

naar boven.

Ook Herman Fierens en zijn vrouw Lutgarde d'Hooghe rijden al snel binnen met een mobilhome van de ploeg.

15u30 - Na een aantal fietswissels al goed vuil .

10 uur - Ondertussen is de andere mekanieker Cel Verlegh ook

16 uur - Tevreden over de wedstrijd en Kevin doet een goede

gearriveerd. Tijd voor een tochtje op de omloop. Daar kom ik

zaak in het klassement. Terug richting mobilhome

Paul Herygers tegen en hebben we ergens in een bocht nog een rode baksteen laten verwijderen.

17 uur - Na al het kuisen en opruimen vertrekt Kevin met zijn ouders naar Gunther voor een massage

11 uur - Ook Kevin en zijn ouders Joske en José komen met de auto aan. Kevin kan meteen op de rollen springen. Terwijl

18 uur - Ik pik Kevin op en vervolgens vertrekken we richting

Kevin zich losdraaid vroeg ik hoeveel druk er in de tube moet

Namen.

om de fietsen op punt te zetten om het parcours te verkennen. 22 uur - Kevin is op zijn kamer en ik ben met de andere meka12 uur – Tijd voor het middagmaal. Meteen erna is Kevin ver-

niekers en verzorgers van de Belgen iets gaan drinken in de bar

trokken op verkenning.

van het hotel. Wat er de volgende uren is gebeurd zouden jullie waarschijnlijk wel willen weten, maar dat ga ik niet aan jullie

13 uur – Net klaar met het kuisen van de fiets en de training op neus hangen…. het parcours besproken. 13u30 - Gunther Scheipers -de verzorger van Kevin- is net aangekomen.

17


Door: Brecht Toelen - Fotografie: www.unique-pictures.be

3 OP 3 GVA Hasselt - 1e plaats Hasselt 2010 zal bij iedereen even blijven hangen, maar ook 2011 staat vanaf nu gegrift in ons geheugen. Drie op drie in het GVA klassement. Een dag later won Kevin ook zijn eerste Superprestige manche in Asper-Gaver.

“KONING VAN DE VLAAMSE ARDENNEN” GVA RONSE - 1e plaats Het werd een spannende strijd op de Hotond. Kevin was samen met Zdenek Stybar verwikkeld in een bloedstollend duel voor de zege in de Vlaamse Ardennen. Aan de meet troepten de supporters van Kevin samen. De spanning was te snijden, zenuwachtig werden er schietgebedje opgezegd…. De ontlading was groot bij het overschrijden van de meet…. Kevin pakte zijn vierde zege van het seizoen en kroonde zich tot ‘Koning van de Vlaamse Ardennen’. Of het gebedje iets geholpen heeft zullen we nooit weten…..

AANSCHOUW HET VELD In Koksijde gespot, maar het zou het beeld van eender welke cross kunnen zijn. Jos Pauwels zal je voor de cross ergens in het veld zien opduiken. De vader van Kevin aanschouwd dan de omloop en probeert met zijn jaren ervaring Kevin te helpen bij het maken van belangrijke materiaal keuzes.

18


EXTRA

MEER FOTO’S VAN KEVIN OP KTPAUWELS.BE & UNIQUE-PICTURES.BE

MODDERPLOETEREN GVA Essen - 4e plaats Veldrijden is een sport van extreme. Een renner haalt steeds het maximum uit zich zelf. Niet alleen de renners zijn extreem….. ook het weer. Het seizoen startte zonnig en droog. De omlopen waren droger dan ooit te voren. Een natte week bracht daar verandering in… De wei is Essen werd herschapen tot een modderpoel. Ook de wedstrijd verliep extreem. Kevin leek al zijn voorsprong in het GVA klassement kwijt te spelen, totdat Sven Nys in de voorlaatste ronde uit de koers moest stappen. De voorsprong van Kevin is nu bijna onoverbrugbaar.

FIENTJE Erpe-Mere - 1e plaats Je kan er amper naast kijken … ons Fientje. De trouwste supporter van Kevin staat week na week langst de meet ergens in Vlaanderen haar kleinzoon op te wachten. Goed van de mondriem geslepen dient ze iedereen van antwoord. Haar ogen fonkelen als ze hare klein zoon ziet voorbij zoeven. Heeft Kevin haar niet gezien, dan heeft hij haar wel gehoord. In Erpe-Mere was het geluk op haar gezicht af te lezen. Schol Fientje dat we je nog vaak mogen begroeten op de cross….

HET KEVIN EFFECT Wie vroeger na de cross een bezoekje wou brengen aan de camper van Kevin trof daar steeds dezelfde toffe groep supporters aan. De groep zal je er nu nog steeds vinden, maar je zal net iets harder moeten zoeken. De supporters worden nu omringd door de gelegenheids supporters. Ze duiken op bij een zege, maar verdwijnen even snel weer als het even slecht gaat. Gelukkig weet Kevin duidelijk wie zijn echte supporters zijn… zich tot ‘Koning van de Vlaamse Ardennen’. Of het gebedje iets geholpen heeft zullen we nooit weten…..

19


Door: Brecht Toelen - Fotografie: www.unique-pictures.be Het moet een verschrikkelijke dag geweest zijn, die 26e september 2004. Vol spanning en jolijt stonden ze langst de kant van de omloop klaar voor het nieuwe seizoen. Een val, een bericht door de speaker en een beeld. Een beeld dat bij vele nog op het netvlies gegrift staat.

Anders steeds klaar met een stevig antwoord, pinkte ze nu een traantje weg. Een ontroerend beeld van Fientje, anders zo hevig en uitbundig voelde nu alle gevoelens van die 26e september terug opborrelen.

Maar niet alleen bij Fientje blijft Tim verder leven, ook bij Ik kan me het beeld alleen maar proberen voor te stellen. de familie, vrienden en supporters. Kevin zal er zelf zelDe verhalen zijn pakkend en triest. Zelf was dat nog ver den of nooit een woord over laten vallen, maar diep in voor mijn cyclocrosstijd. Een hartaderbreuk maakte abhem draagt hij Tim mee over de lijn. rupt een einde aan een nog veel te jong leven. En ook omgekeerd is dit verhaal te vertellen. Ik ben er Zeven jaar na de tragische gebeurtenis leeft Tim nog zeker van dat Tim hier ergens hoog boven ons zit mee te steeds voort in de mooie verhalen. Ik herinner me nog kijken en zit te genieten van de prestaties van zijne kleidat moment na het Belgisch kampioenschap mountainbi- ne.... Zijne kleine Kevin wordt groot... ke. Een klein dapper vrouwtje stond langst mij bij de herTim Pauwels 23 lentes jong, kwam ten val na een denking van de slachtoffers van de treinramp in Buizinhartaderbreuk tijdens de cross in Erpe-Mere . gen. 20


21


ktpauwels.be

COLOFOON

22

Writers: Brecht Toelen, Robert Goedgezelschap en Bart Risbourg Designer: Brecht Toelen Co-designer: Brecht Thaens Interviews: Marc Herremans, Jurgen Mettepenningen, Jos Pauwels en Drik Pauwels Support: Patrick Antonissen, Brecht Thaens en Marnick Vankevelaer Pictures: Timmermans Luc en Unique Pictures

Evolution 2011 V2.2  

Magazine Evolution

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you