Page 2

Voor de begeleiders De Wees Wie? Piep en ini Waar? Quasi overal. Je hebt alleen een leuke berm (of enkele leuke bermen) nodig die ideaal gezien niet onlangs gemaaid is. Wanneer? Je kan al vrij vroeg in het jaar beginnen en doorgaan tot pakweg oktober. Daarna zijn veel soorten uit de bundel reeds uitgebloeid. Wat? ‘Bermen en bezemstelen’ is een thema-excursie: het eerste thema is dat van bermen. Dit is de locatie bij uitstek waar je al de beschreven planten kan tegenkomen. Klinkt misschien wat vreemd, maar in het boekje merk je snel dat het echt de moeite is! Het tweede thema is wat interessanter voor de piepers en ini’s: namelijk dat van de bezemstelen. Over een heel aantal planten zijn immers leuke bijgelovige (heksen) verhalen te vertellen.

Voorbereiding Ga eens wandelen in de buurt en zoek een leuke berm uit met een aantal verschillende soorten planten. Niets is zo vervelend als een excursie waarop je maar over twee soorten iets kan zeggen. Idealiter ga je ook na of er in die berm(en) misschien nog andere leuke soorten staan die niet in het boekje staan en waar je leuke dingen over kan vertellen (wikipedia is uw vriend, zo ook het piepnatuurboekje). Studeer ook op voorhand de feitjes die je wilt vertellen in. Het maakt niet zo’n goede indruk als je ze gewoon afleest.

Het materiaal Voor de begeleiders: het boekje! Voor iedereen: plantenzoekkaarten (zeer geschikt voor piepers) en veldgidsen voor het determineren van planten en kruiden, die je voor zeer redelijke prijzen in de www. jnm.be/winkel kan vinden.

2

Contacteer winkel@jnm.be voor raad.

Bermen en bezemstelen  

Activiteitenfische voor het bestuderen van bermplanten met kinderen van 7 tot 16 jaar.

Bermen en bezemstelen  

Activiteitenfische voor het bestuderen van bermplanten met kinderen van 7 tot 16 jaar.

Advertisement