Page 1

Как да използваме фейсбук за подобряване на комуникацията Е-доброволчество

БЪЛГАРСКИ МЛАДЕЖКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ 8 Май, 2012


В това ръководство ще представим предимствата на различните видове профили във Фейсбук, както и кой е най-подходящият вариант за различните видове комуникация, които искате да осъществите. Надяваме се то да ви помогнете да поддържате добра външна и вътрешна комуникация.

I.) Група – как се създава?

За какво служи групата? - Една група във фейсбук може да помогне за бърз обмен на информация - за дискусии, взимане на колективни решения и др. - Тя служи за ВЪТРЕШНА КОМУНИКАЦИЯ! За разлика от фен страницата, за да имате нов член на групата, някой трябва да го „приеме“ в нея (кой точно зависи от настройките й). Кой членува в групата? - Доброволците от областта - Добавяйте периодично новите доброволци в групата ви, както и в официалната група на БМЧК - Добавете вашият ресорен отговорник от Оперативно бюро - Поканете стари доброволци в групата. Дори вече да не идват на акции, да не са в същия град, дори държава, старите доброволци могат да ви помогнат с много съвети и идеи! Какви възможности предоставя групата? - Можете да създавате документ с план за определена акция (където доброволците, които не са били на сбирка, да разберат за решенията, които сте взели) - Можете да направите директория със снимки и идеи за кампания - Можете да създавате анкети за взимане на решения, касаещи всички доброволци (например кога да проведете следващата сбирка; какво да бъде мотото на някоя кампания и т.н...)

1


Пример: Организация на 1-ви декември Всички доброволци познават годишния план за работа на БМЧК. Когато наближи 1-ви декември във всяка област кипи трескава подготовка. Как групата може да ви помогне? Започнете да търсите в интернет информация, свързана с HIV/СПИН. Публикувайте всякакви сайтове и снимки, за да започнат идеите. Идея за мото? След кратка дискусия създайте анкета с дадените предложения, за да видите кое се харесва най-много и защо. И много други...

Създавайки събития за сбирките, канете вашите доброволци. Бъдете внимателни с промотирането на събитието, не рискувайте да бъдете възприемани като обикновен спам. Можете в събитието да приложите дневен ред на сбирката – как ще протече и какво ще се обсъжда.

ВАЖНО: Не разчитайте само на фейсбук групата! Ако сте възпрепятствани и не можете да изпълните дадена задача, не разчитайте, че пускайки едно съобщение в групата, вие сте освободени от задълженията си. Обадете се на човека, който отговаря за събитието, за да бъдете сигурни, че той е информиран и че може да ви намери заместник.

ТРЯБВА ДА СТЕ НАЯСНО, ЧЕ НЕ ВСИЧКИ ИЗПОЛЗВАТ ФЕЙСБУК, ТАКА ЧЕ СЕ ПОГРИЖЕТЕ ИНФОРМАЦИЯТА ДА ДОСТИГА И ДО ТЕЗИ ДОБРОВОЛЦИ, КОИТО НЕ СА АКТИВНИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ. II.) Фен страница – как се създава?

Какво трябва да съдържа една фен страница?

- Име: Български младежки Червен кръст - ............. (вашата област) - Информация за организацията: кратко резюме на дейностите на определената областна организация - Как да се свържат с вас – телефон, имейл, скайп, адрес - Създавайте папка със снимки след всяка акция. Старайте се да не са прекалено много, сложете най-символичните. Моля, не публикувайте снимки, които са в разрез с принципите на Червен кръст!1 Като описание напишете кратко резюме на кампанията: 1

За справка - http://youth.redcross.bg/wp-content/uploads/main_docs/etichen_kodeks.pdf

2


име, цел, как е протекла и т.н. Благодарете на всички, които са се включили в нея. Помолете всички доброволци да споделят папката на стената си, окуражавайки техните приятели да направят същото. Дайте личен пример и започнете първи! По този начин вие промотирате дейността на организацията – хуманизирате мрежата. ;-) - В графа „харесани“ сложете страниците на клубовете към вашата област (ако има такива), както и фен страницата на Български младежки Червен кръст. Също така, добавете фен страниците на други организации, с които си партнирате и помолете и те да направят същото. - Писането на кирилица е задължително. Препоръчително е да не използвате твърде много емотикони. - По възможност превеждайте описанията на кампанийте, снимките и статусите и на английски, за да бъде съдържанието на фен страницата ви достъпно за по-голям брой хора. - Когато създадете вашата фен страница, споделете я в общата група на БМЧК, за да може доброволците от другите области да я харесат и да се информират какво се случва във вашата област. След това помолете доброволците ви също да я споделят в профилите си, окуражавайки техните приятели да направят същото. Създаването на една фен страница не е сложен процес, но поддържането й отнема време и усилия. Трябва да видите общата картинка – коя е целевата ви група? Какво е вашето послание? Каква е вашата цел? Най-голямата грешка при поддържането на една фейсбук страница е тя да бъде използвана само като информационна платформа. Комуникирайте с феновете на страницата – отговаряйте на техните въпроси, благодарете им непрекъснато. Давайте им обратна връзка с резултати от вашите акции и кампании, както и с това, което предстои.

Пример: Коледна фондонабирателна кампания за деца от дом 1. Информирайте широката публика за вашата инициатива. Създайте събитие с описание на кампанията, каква е нейната цел, как ще се осъществи, къде и как всеки може да се включи. Публикувайте събитието на вашата Стена, за да може всичките ви приятели да го видят, но и добавете в две изречения за какво става дума. 2. След осъществяването на кампанията направете папка със снимки. Благодарете на всички за участието и дайте информация за събраните средства и затова къде те ще отидат/са отишли. За да избегнете СПАМ на стената ви, настройте профила, така че да одобрявате всичко преди да бъде публикувано на нея.

3


За да работи добре вашата група, е нужно да проведете дискусия с доброволците в областта ви, за да разберат важността и целите й. Погрижете се те да бъдат активни, публикувайте различни идеи, провокирайте дискусии!

За да бъде вашата фен страница ефективна, трябва да я промотирате добре. Погрижете се всички доброволци от областта да я харесат, доброволците от другите области – също. Така те ще могат да се информират за вашата дейност и ще могат да взаимстват идеи от вас. Обърнете специални внимание на младежките организации, с които си партнирате. Препоръчайте страницата на вашите приятели и окуражете доброволците да направят същото. Успех!

4

Как да използваме фейсбук за подобряване на комуникацията  

Наръчник за използване на фейсбук страници и групи.

Как да използваме фейсбук за подобряване на комуникацията  

Наръчник за използване на фейсбук страници и групи.