Необични факти од животот на Никола Тесла (2017)

Page 1


www.kapka.com.mk


Мала фактопедија Наука #2

НЕОБИЧНИ ФАКТИ ОД ЖИВОТОТ НА

НИКОЛА ТЕСЛА Подготвил: Бранко Прља КАПКА2017


Содржина Раѓање 6 Дете на светлината 8 Смисла за хумор 10 Војна на струите 12 Комуникација 14 Машина за земјотреси 16 Марк Твен 18 Нијагара 20 Бисери и ракавици 22 Фотографии 24 Ејдетска меморија 26 Вегетеријанство 28


Најпаметен човек на светот 30 Нумерологија 32 Мировен зрак 34 Обновливи извори 36 Природна енергија 38 Визуелизација 40 Нематеријалист 42 Кулата на Тесла 44 Хипер-полиглот 46 Спиење 48 Познати пријатели 50 Радио 52 Мобилни телефони 54 Крајот 56 Белешка 58


Никола Тесла е роден на полноќ, помеѓу 9 и 10 јули 1856 година, за време на силни грмотевици. 6


Бебето ек за илу ористено с (не е Н трација икола Тесла)


8

Бабицата за грмењето рекла дека е „лош знак“, и дека Тесла ќе биде „дете на темнината“, но мајка му на Тесла ја исправила: „Не, тој ќе биде дете на светлината!“


Сите ние сме „деца на светлината“ на Тесла... навистина, без него светот каков што го познаваме не би постоел.


Една од помалку познатите работи за Тесла е дека имал одлична смисла за хумор. 10


„Kолку Едисони* се потребни за да завртат една сијалица?“

*Томас Едисон бил брилијантен бизнисмен и маркетинг практикант.


Се вели дека Тесла и Едисон биле непријатели, но поточно е дека биле бизнис ривали на спротивните страни на т.н. „војна на струите“. 12


ВОЈНА НА СТРУИТЕ „Тесла, јас сум твојот татко!“


Една од идеите на Тесла била моментална комуникација со собирање на пораки и кодирање со нова фреквенција, емитирани од апарат со големина да се смести во дланка. Со други зборови, Тесла ги предвидел интернетот и паметниот телефон. 14


аторот“ к и н у о „ком атеки к а к о Нешт Ѕвездени п во дина о г 4 6 од 19


Тесла создал „машина за правење земјотреси“ и за малку ќе ја урнел својата лабораторија на Менхетн. 16


КРЦ!


Еднаш го испробал апаратот на неговиот пријател Марк Твен, кој имал осетлив стомак и истрчал од лабораторијата - право кон тоалетот! 18


ете „Извин заради т!“ нередо


Хидроелектричниот систем на Тесла и неговата хидроцентрала на Нијагарините водопади (прва на светот) се извори на „чиста и еколошка енергија“. 20


д 77) пре 9 1 ( н е м и т Супер е водопади о м л и од Ф инит . Детето е во Нијагар да го спаси н ) да пад мен (секако р Супе


Тесла не поднесувал бисери на жените, се облекувал со стил („мораш ако сакаш да бидеш успешен“) и носел ракавици додека вечерал. 22


те се и ц и в а Рак уште од е л е с о н нтичка а а н о времет ија. Грц


Сите фотографии на Тесла се внимателно режирани за да ја фатат само неговата „добра страна“. 24


„Пак ми ја фати лошата страна...“

касо, Музата на уметникот Пи

Дора Маар


Тесла имал фотографска (ејдетска) меморија. Можел да памети книги во целост и имал цел каталог на изуми во главата. 26


рд... а т с а б и к „Ла


Како дете преживеал колера, а како возрасен имал бактериофобија. Последните 50 години од животот бил вегетеријанец. 28


(Не се знае дали јадел ...) бактерии во тој период

„Јас зна

м!“


Се вели дека кога Ајнштајн го прашале „Како е да се биде најпаметниот човек на светот?“ тој одговорил: „Не знам, прашајте го Никола Тесла!“ 30


IQ на Тесла денес е проценет на околу 200!


Тесла бил опседнат со бројот 3. Велат дека 3 пати кружел околу улицата пред да влезе во зградата и дека користел 18 салфетки (деливо со 3) за полирање на неговиот сребрен прибор за јадење. Исто така Тесла имал чудна опсесија со гулаби. 32


Џек Ва Strip јт (од Th опсед es) е ист e White нат с о так о бро а јот 3 .


34

Тесла бил пацифист. Во 1900 година предложил интернационален договор за „минимална воена моќ“. За таа цел работел на т.н. „мировен зрак“ којшто замислил да се користи како одбранбено оружје.


Медиумите зракот го нарекле „зрак на смртта“. Во 1941 година, во анимиран филм за Супермен, Тесла бил опишан како „лудиот научник“ којшто сака да го уништи светот.


Загрижен за фактот дека „луѓето пребрзо ги трошат природните ресурси“, Тесла сакал тие да бидат обновливи. 36


енергија

човек

природа


Поради тоа, ги проучувал начините за собирање природна енергија од земјата и воздухот и изградил 50-метарска кула на Лонг Ајленд со план да ја „влече“ енергијата од воздухот. 38


„Види безжична сијалица!“


Тесла имал силна имагинација и можност за визуелизација во три димензии. Ги користел за да ги контролира страшните и живи кошмари кои го прогонувале како дете. 40


еди „Еден, два. Фр доаѓа по тебе. и одобро заклуч П . и р ти е ч , и Тр ја вратата...“


42

Неговите изуми ги создавал за подобрување на човештвото и сакал да им даде на луѓето можност за подобар живот. Поради тоа, никогаш не се грижел за парите и немал доволно средства за истражувањата.


е на еш тајнит а а н з о д и г ш да ини н „Ако сака азмислувај во терм .“ ција от, р универзум реквенција и вибра ф енергија, икола Тесла) (Н


Американската влада ја разнела Кулата на Тесла во неговата лабораторија на Лонг Ајленд зашто мислеле дека Германците ја користеле за шпионирање за време на Првата светска војна. 44


Б (шак ум! а-ла ка)


Тесла бил хипер-полиглот и течно зборувал српско-хрватски, чешки, англиски, француски, германски, унгарски, италијански и латински јазик. 46


„Вуле ву куше...“


Самиот изјавил дека спиел само два часа дневно. 48


„Уште 1 час и 45 минути...“


Тесла имал познати пријатели како писателот Марк Твен и француската актерка Сара Бернард и бил близок со конзервационистот Џон Мјур и банкарот Хенри Клеј Фрик, но тој самиот немал среќа со парите. 50


„Eх...“


Тесла ги презентирал основите на радиото во 1893, а во 1909 Маркони добил признание како изумител на радиото и Нобелова награда Иако Врховниот суд во 1943 пресудил во корист на Тесла, Маркони до ден денес во многу извори е наведен како инвентор на радиото. 52


дио...“ а р а р и в с к о „Д


54

Брилијантниот, но ексцентричен гениј имал удел во развојот на флуоресцентното осветлување, рентгенските машини, безжичното далечинско управување за кое верувал дека може да се користи за управување на роботи, за радиото, телевизијата и дури и технологијата која што се користи во мобилните телефони.


„Ало, Тесла?“


Светот денес „работи“ на моќта на умот на Тесла, но тој починал без скршена пара во 1943 на 87 години во хотелска соба во Њујорк којашто ја делел со гулаби. 56


а...“

„Нема правд


58


Белешка за Никола Тесла Никола Тесла (10.7.1856 - 7.1.1943), научник, истражувач и пронаоѓач на бројни футуристички изуми, познат како татко на наизменичната струја. Роден е во Смилјан, тогашна Австро-Унгарија, денешна Хрватска, со српско потекло, а подоц­на добил американско државјанство - вистински граѓанин на светот. Патентите на Тесла и неговата теоретска работа стануваат основа за формирањето на целокупниот систем на наизменичната струја со кој станува предводник на Втората индустриска револуција, а неговите откритија се од непроценлива важност за развитокот на модерната цивилизација. И покрај тоа Тесла нема видно место во популарната наука, ретко се споменува во научните емисии, а уште поретко како еден од најзначајните научници во историјата. Токму поради тоа ние сметавме дека Тесла заслужува да биде дел од оваа едиција.