Page 1

N o 5 MAJ 2017

PASSAGEN M AG A S I N E T O M BR A N DT S K L Æ D E FA BR I K

FARVERIG FESTIVAL– SOMMER I BRANDTS S.23 7 SOMMERFRISTELSER FRA BRANDTS S.15 3 NYE BUTIKKER LÆS OM DEM HER S.03

Gorm’s Pizza flytter ind Mode / Gastronomi / Design


Annonce – En del af Brandts Passage

SKAGERAK HAVEMØBLER Skagen sæt 2 stole, 1 bænk & 1 bord TEAK

Vejl. udsalgspris 23.480,-

NU: 16.980,HVID

Vejl. udsalgspris: 27.080,-

NU: 18.780,-

FORÅRSPRISER PÅ HAVEMØBLER FRA SKAGERAK VED BRANDTS KLÆDEFABRIK ESBJERG Storstrømsvej 2 VEJLE Ladegårdsvej 3 ODENSE Amfipladsen 9 LYNGBY Jernbanevej 8A NYHEDER OG TILBUD Web: ingvardchristensen.dk Facebook: @ingvardchristen.dk Instagram: @ingvard_christensen

2


Kære læser

VELKOMMEN …til et Brandts med masser af nye butikker og spisesteder Der er sket meget i Brandts Klædefabrik siden nytår. Fire nye butikker og spisesteder har slået dørene op – og det betyder, at der for første gang i Brandts Klædefabriks historie er fuldt udlejet af både butikker, kontorer og lejligheder. Det er vi selvfølgelig enormt glade og stolte over, og det er for os et bevis på, at vores satsning med festivaler, events og andre begivenheder gør Brandts Klædefabrik til et eftertragtet sted at have sin forretning. I dette nummer af ”Passagen” kan du møde de fire nye: Pizza-imperiet Gorm’s, deleøkonomi- og bæredygtighedskonceptet The Organic Club, herretøjsforretningen Klædefabrikken og moshi moshi mind, der satser på tidløst design med flerfunktionalitet. Du kan også læse alt om sommeren og efterårets festivaler som eksempelvis Blom-

Udgiver: Brandts Klædefabrik Brandts Passage 6-8

5000 Odense C Tlf: 66111143 Info@brandtsklaedefabrik.dk

sterfestivalen, H.C. Andersen Festivals, Asian Culture Festival og Harry Potter Festival.

Du kan læse alt om sommeren og efterårets festivaler Og så er vi også gået tilbage i historien. Til dengang hvor aviserne blev lavet med bly, og billeder var noget der kunne tage dage at få i kassen. På Mediemuseet arbejder mange frivillige med at vise de besøgende den danske mediehistorie. Mød dem på side 8. I ønskes rigtig god læselyst – vi ses i Brandts Klædefabrik.

Passage Manager Eva Pasgaard

Layout: Mouret & co Foto: maros.dk

Tekst: John Borgkilde Klar Parat Kommunikation

Tryk: Rosendals Oplag: 37.500


Events - Det sker i Brandts Klædefabrik

ASIAN CULTURE FESTIVAL

SOMMER I FARVERGÅRDEN

STED: AMFIPLADSEN 16.-17. juni I midten af juni vil det vrimle med asiatiske gadekøkkener, sushi-kurser, origami og asiatisk dans og musik, når Brandts Klædefabrik for 2. år i træk danner rammen om den succesrige festival Asian Culture Festival. Gå på opdagelse i den asiatiske kultur og få gang i alle dine sanser!

STED: FARVERGÅRDEN Hele juli Kom og vær med, når der i juli udfoldes forrygende aktiviteter og kvalitetsunderholdning for børnefamilier i Farvergården. Gården forvandles til én stor legeplads og byder på en mængde sjove aktiviteter for børn og barnlige sjæle. Det hele er gratis og foregår fra tirsdag til fredag i juli måned.

JAM DAYS STED: AMFIPLADSEN 2.-6. august Jam Days får Brandts Klædefabrik til at spille! Her bliver der rig mulighed for at lytte til musikgenrerne folk, jazz og blues fra både danske og internationale artister, hen over hele ugen på Amfiscenen og i Farvergården. Jam Days er en festival med fokus på autentiske og nærværende musikalske oplevelser.

Sommeren er over Brandts Klædefabrik, og det betyder en masse fantastiske festivaler! Hvis du er til musik, gastronomi, eventyr eller magi, så sæt kryds i kalenderen og kom ned i Brandts-området til spændende aktiviteter og oplevelser.

BLOMSTERFESTIVAL STED: FARVERGÅRDEN 17.-20. august Odense Blomsterfestival vil traditionen tro pryde Brandts Klædefabrik med smukke blomster i alverdens kreative opsætninger. Oplev et blomsterparadis hvor hele området er forklædt i blomster og spækket med kunst, kultur og underholdning for hele familien.

4

HC ANDERSEN FESTIVALS: STORE LILLE VERDEN

- TOMMELISE I BRANDTS KLÆDEFABRIK STED: BRANDTS KLÆDEFABRIK 20.-27. august Oplev H. C. Andersens eventyr Tommelise i Brandts Klædefabrik. Om dagen vil du kunne opleve en magisk fantasiverden i Tommelises univers med forvoksede blade og træer, sommerfugle, åkander og et specialkomponeret lydunivers i passagens højttalere. Når mørket falder på, forvandles området til en gådefuld verden. Hele gaden og Amfipladsen lyses op i fantastiske og magiske selvlysende neonfarver.


Events - Det sker i Brandts Klædefabrik

STED: BRANDTS KLÆDEFABRIK 8. september Kom til en kæmpe gadefest med forførende laserlys, musikscener og fantastiske fest-setups, når Karrusel rammer Brandts Klædefabrik! Her samles lokale ildsjæle, bands, DJ’s og festarrangører samt nogle af de bedste danske såvel som internationale artister.

ODENSE INTERNATIONAL FILM FESTIVAL STED: BRANDTS KLÆDEFABRIK 28. august -3. september Under OFF bliver Brandts Klædefabrik omdannet til én stor begivenhedsrig festival for filmelskere såvel som for byens borgere. Her vil der være arrangeret filmfremvisninger inde som ude, film for børn, fester, foredrag med kendte oplægsholdere og selvfølgelig et brag af en afslutning med prisoverrækkelser!

ØLLETS DAG STED: AMFIPLADSEN 2. september Når det bliver Øllets Dag, kan du deltage i forskellige øl-aktiviteter, ølsmagninger fra en perlerække af danske bryggerier og dykke ned i øllets tilbliven. På scenen vil der være koncerter, så du kan nyde din øl i selskab med god musik og dejlig stemning i Brandts Klædefabrik.

STED: BRANDTS KLÆDEFABRIK 19.-21. oktober I efterårsferiens sidste dage fyldes Brandts Klædefabrik med oplevelser for alle med hang til magi og trylleri. Her kan du lave din egen kappe, og i Fotostræde vil der være mulighed for at tage magiske billeder ved flotte fotoopstillinger. I Farvergården kan du gå ind i selveste familien Dursleys hjem, hvor Harry Potter voksede op. Området får et ekstra strejf af magi og fyldes med børn, unge og voksne i fantastiske udklædninger, når Brandts Klædefabrik forvandles til Brandts Gevandtfabrik!

Sommer 2017

HARRY POTTER FESTIVAL

Eventkalender

KARRUSEL

5


Events - Det sker i Brandts Klædefabrik

UDSTILLING: VILHELM LUNDSTRØM STED: BRANDTS – MUSEUM FOR KUNST & VISUEL KULTUR 17. april - 27. august I udstillingen ’Vilhelm Lundstrøm – og den gode smag’ kan du opleve genskabelser af en række interiører med møbler og malerier, der i dag er moderne ikoner. I museets rum ’Spektaklet’ kan børn og barnlige sjæle arbejde kreativt med Lundstrøms univers.

6

LEGETØJSMARKED STED: AMFIPLADSEN 10. juni kl. 10.00-14.00 Lørdag den 10. juni bliver Amfipladsen omdannet til et eldorado af legetøj. Det er 6. år i træk, at der afholdes legetøjsmarked på pladsen. Der vil være rig mulighed for at gøre en god handel, når pladsen fyldes med over 100 legetøjsboder. Gratis adgang.

KULTURMASKINENS FØDSELSDAG

BABYBRUNCH

STED: KULTURMASKINEN OG FARVERGÅRDEN D. 20. maj kl. 10.30-16.00

STED: KULTURMASKINENS CAFÉ Hver tirsdag kl. 9.30-11.00

Når Kulturmaskinen fylder 8 år d. 20. maj, forvandles Farvergården til en markedsplads fyldt med boder, gak og gøgl. Du kan udover at se og købe kunsthåndværkernes mange arbejder, opleve Kulturmaskinens 3 værksteder: mediegrafisk, tekstil og ler. Her kan du se kreative ideer bliver bearbejdet og skabt. Gratis adgang.

Hver tirsdag afholder Kulturmaskinens Café ’BabyBrunch’, hvor der bl.a. serveres hjemmebagt brød, lækkert pålæg, ost, juice og andre lækkerier. Her er der skabt gode rammer for nybagte forældre, så tag din søster, ven, forælder eller bedsteforælder under armen, og nyd en skøn brunch i behagelige omgivelser.


Annonce – En del af Brandts Passage

Særudstilling på Tidens Samling

Alle Tiders Samling Museet fejrer i år 25 års jubilæum. Det markeres med særudstillingen ’Alle Tiders Samling’, der viser et bredt udsnit af de mange spændende og finurlige effekter fra Tidens Samlings store lager. Se hvordan hattemoden har ændret form, den teknologiske udvikling har taget fart og led efter barndommens for længst forsvundne, men aldrig glemte legetøj. Oplev nostalgien i både særudstillingen og den permanente udstilling med stuer fra de forskellige årtier i det 20. århundrede. Nyd en kop kaffe og et stykke kiksekage i den hyggelige café og gå på opdagelse blandt de sjove ting i museumsbutikken.

Tidens Samling • Kulturmaskinen • Farvergården 7, 3. sal • 5000 Odense C • 6591 1942 • www.tidenssamling.dk

7


Besøg på Mediemuseet

MEDIESAMLING MED 150.000 GENSTANDE Mediemuseet sætter fokus på mediernes samfundsmæssige rolle i Danmark før og nu

8

I det oplysende danske samfund kommer borgere i alle aldre flere gange dagligt i forbindelse med et eller flere nyhedsmedier. Det er en del af et moderne demokrati, at borgerne, bevidst eller ubevidst, følger det evigt opdaterende nyhedsapparat via elektroniske medier, der dukker op overalt.

Museumsinspektør Lise Kapper oplyser, at samlingen ikke alene omfatter det der kan ses på udstillingerne, da de fleste grafiske rariteter opbevares på magasin. Lige nu kan publikum glæde sig over samlingen, der er udstillet på Mediemuseets basisudstilling ”Magtens Medier - Mediernes Magt”.

På Mediemuseet, som ligger i samme bygning som Brandts Museum for kunst & visuel kultur, kan publikum blive klogere på nyhedsmediernes epokegørende udvikling, der de senere år har vendt op og ned på mediebilledet.

- Gennem udstillinger, arbejdende værksteder, undervisningsforløb og andre formidlingstiltag fokuserer det mediehistoriske museum på udviklingen i trykte og elektroniske medier samt på mediernes samfundsmæssige rolle og tekniske udvikling.

Desuden kan publikum glæde sig over museets imponerende samling på cirka 150.000 medierelaterede genstande, lige fra ugeblade og aviser til radio og tv-apparater, reklamer, illustrationer, pressefoto samt trykkerimaskiner.

- Vi kan ikke levere et totalbillede af dansk mediehistorie, men vi kan skabe et overblik med vigtige punktnedslag i historien, og det gør vi på baggrund af forskning, relevant indsamling, registrering og bevaring, fortæller Lise Kapper.

Der er også eksempler på de første computere, it-isenkram og anden apparaturer, som i 1970’erne revolutionerede redaktioner og tekniske afdelinger - og som skulle vise sig, at være skriften på væggen for den teknik, som bogtrykkunstens fader, Johann Gutenberg, opfandt i begyndelsen af 1400-tallet.

- Hvad angår formidlingen af det grafiske håndværk, så har museet siden åbningen i 1984 benyttet sig af frivillig brancheuddannet personale, der viser forskellige processer i funktion. Blandt andet takket være Danmarks største samling af blyskrifter gemt i hundredevis af sættekasser.


Besøg på Mediemuseet

Sidste mand lukker og slukker På Mediemuseet fortælles ikke alene de trykte og elektroniske mediers historie i Danmark i tekst og billeder, men også i det arbejdende sætteri og trykkeri fortæller stolte typografer også om deres fag. Vi har besøgt dem på Brandts – Museum for kunst & visuel kulturs tredje etage. Allerede ved halv ti-tiden, en god halv time før åbningen af museet, samles dagens hold af gamle typografer om langbordet i rummet for enden af sætteriet, og nærmest som et ritual, varer det ikke længe før snakken går, som den altid har gjort. Socialt samvær, historier og anekdoter hører faget til. På slaget ti er håndsætterne, maskinsætteren, litografen, trykkeren, papirmageren og bogbinderen fuld beskæftiget med hver deres speciale, som de har været det rundt på trykkerierne siden starten af 50’erne. Henne i hjørnet er bogbinderne i færd med at færdiggøre et bogprojekt til Odense Bys Museer. Efter Mediemuseet kom under Odense Bys Museers vinger, er der dukket opgaver op fra især H.C. Andersens Hus, og de betegnes som en kærkommen udfordring. Altså er typograferne ikke bare levende udstillingsgenstande, men de gør også gavn.

ALMANAK MED EVENTYR - Vi er fire bogbindere heroppe, og vi nyder de fantastisk spændende bestillinger, som vi får fra digtermuseet, fortæller Klaus Madsen med stolthed i stemmen og viser os fine små mesterværker; store og små bøger, hæfter, illustrationer og publikationer. Og så fortæller Klaus Madsen om en 100

siders almanak med tolv af H.C. Andersens eventyr, som skal produceres i tæt samarbejde mellem sættere, bogbindere og trykkere. Grafisk samarbejde på god gammeldags manér, hvor kompetencerne går op i en større helhed. - Vi laver stadig det håndværk, som bogbindere har lavet i flere århundreder. Ja, faktisk er bogbinderfaget endnu ældre end selve typografien, så det er et unikt håndværk, fortæller Klaus Madsen, der i mange år drev sit eget firma ”Bruuns Bogbinderi” i Odense. Ved trykmaskinen, de kalder fluesmækkeren, står trykkeren og ser på bunken af tryksager, der bliver større og større. – Den virker lige så godt, som da den blev produceret helt tilbage i 1870, fortæller trykkeren Hans Hansen, der også råder over en 23 tons tung rotationspresse, som i flere årtier gjorde tjeneste på den danske Flensborg Avis. Her på museet kører det tekniske vidunder hver tirsdag.

REJSE I MEDIEHISTORIEN Lidt efter lidt dukker publikum op. De fordyber sig i plakater, besættelsens illegale aviser, pressebilleder fra historiske begivenheder, reklamer fra en svunden tid til i dag, satiriske illustrationer, den gamle aviskiosk, de historiske spisesedler, der med store bogstaver fortæller, hvorfor læserne bør købe netop dén avis – lang tid før, der var tænkt på iPad, Facebook, tekst-tv og netaviser. Mediemuseet inviterer på en rejse

Fortsættes på næste side..

9


Besøg på Mediemuseet

ILLEGALE BLADE HOS TANDLÆGEN Blandt Mediemuseets mere kuriøse udstillingsgenstande er et tandlægebord – og ikke bor, der til forveksling kan minde om en Storm P.-opfindelse. Tandlægebordet blev under besættelsen ombygget til at fungere som sætteri for typografer, der arbejdede i illegal tjeneste med flyveblade.

gennem mediernes kaotiske historie. Fra nedslag i nutidens brogede medieunivers til oldtidens enkle skriftlige budskaber. - Det handler ikke alene om faglig stolthed og om at holde liv i det gamle håndværk, men bestemt også om kammeratskab og socialt samvær, forklarer håndsætteren Roland Jensen, ”Nalle” mellem venner, mens han, under publikums koncentrerede opmærksomhed, fylder vinkelhagen med bogstaver fra sætterkassen.

Dagbladene var ikke lukket, men udkom under censur af besættelsesmagten. Museumsinspektør Lise Kapper fortæller, at bordet også er historien om den arme kvindelige tandlæge, der drev klinikken og som i folkemunde blev anklaget for at være en løsagtig fruentimmer. Folk vidste jo ikke bedre. I virkeligheden var de mange herrer, der ud på aftenen besøgte klinikken, typografer, som var travlt optaget af at producere illegale blade.

- Jeg bruger en 12 punkt Times, siger han og viser et lille bitte ”K”. Og det gør jeg, fordi jeg mener, at Times er en elegant og klassisk skrifttype, som passer perfekt til opgaven. Et par gæster vil høre noget om typografuddannelsen og Roland Jensen fortæller med glade øjne, at han helt tilbage i 1953 kom i sætterlære på Meyla Tryk i Fabers Gård i Vestergade, bare godt hundrede meter fra Fyens Stiftstidende, hvor han var med i avisproduktionen i 36 år. – Da jeg gik på pension, blev jeg rundviser på avisen nogle år, men da jeg i år 2000 blev lokket herop, blev det til et kært gensyn med faget og gamle kammerater. Heroppe ender vi vores dage som formidlere af et uddøende håndværk – som ingen andre kan. Det er vi stolte over. Vi er jo ikke så mange tilbage mere. Vel en snes aktive, og så er der nogle af de andre gamle, der kigger op for det sociale samværs skyld. Og det er godt. - Sidste mand lukker og slukker, lyder det lakonisk, da dagens dont er overstået og de ”typografiske kustoder” går tilbage til møderummet, nu for at nyde en enkelt pilsner, der er de frivilliges løn for dagens arbejde. En god måde at runde en god dag af på.

10

ORDFORKLARING: Vinkelhage: Håndsætterens vigtigste redskab. Vinkelhagen er et vinkelformet metalstykke af nysølv med en fast endevæg i den ene ende og en forskydelig endevæg i den anden. Den ligger fint i den ene hånd, mens den anden hånd sammensætter løse blytyper - fra sættekassen - til satslinjer. Skib: Aflang zinkplade med to centimeter høje vægge i tre sider, hvor typer og blysats samles til en helhed. F.eks. en spalte tekst med rubrik – og foto. Enten tekst i enkelttyper eller blysats fra maskinsætteren ”hviler” i skibet.

Brødtekst eller brødsats: Den hurtigt satte tekst. Det var dén, der gav sætteren penge til det daglige brød. Sættekasse: Hver skrifttype i bly i hver sin sættekasse. Der findes mange hundreder skrifttyper og gængse størrelser, som ligger i en bestemt orden. I den øvre kasse er der 67 rum med bogstaver fra a til å. I resten af rummene ligger der tegn. Enhver håndsætter kan rummene ”i søvne”. I den nedre kasse ligger de mest benyttede bogstaver - nærmest sætterens hænder. Et hyppigt benyttet bogstav som "e" har det største rum.


Annonce – En del af Brandts Passage

i Stiftst Fyens

dende

Børsen

© Vilhelm Lundstrøm/copydanbilleder.dk

7.4.– 27.8.2017

VILHELM LUNDSTRØM OG DEN GODE SMAG

Oplev en perlerække af den ikoniske danske malers værker side om side med danske designklassikere af PH og Finn Juhl.

Brandts Torv 1 · 5000 Odense C

11


Kolbæk

DET MÅ HELST IKKE PASSE alt for godt sammen For Dorte Kolbæk er det vigtigt at blande det feminine med det rå udtryk. Her er hun i gang med at hjælpe Sanne med at finde det rigtige tilbehør.

12


Kolbæk

Nogle siger, at man kun må have to farver på. Men nej, der er ingen regler. Du kan gøre, hvad du vil. I den hyggelige tøjbutik Kolbæk i Brandts Passage er indehaver Dorte Kolbæk i gang med at vejlede en kunde.Udover at klæde kunderne på fra det store udvalg af tøj i butikken, så er en af Dorte Kolbæks store passioner at mikse det helt rigtige tilbehør til kunderne. - Nogle siger, at man kun må have to farver på. Men nej, der er ingen regler. Du kan gøre, hvad du vil. Så jeg vil bare opfordre til at ”go for it”, siger Dorte Kolbæk med et stort smil. Hun elsker at kombinere sko, tasker, smykker og tørklæder på en ny og smart måde, så kundernes personlighed kommer til udtryk.

MÅ GODT VÆRE LIDT SKÆVT - Det man har på, skal selvfølgelig passe til ens figur og type, og det er meget vigtigt, at man har sig selv med – men dit tilbehør må gerne være lidt skævt. Det skal helst ikke passe for godt sammen. Det er det, der gør det interessant. Det kan blive for kedeligt og perfekt, hvis alt dit tilbehør er i samme farve, forklarer Dorte Kolbæk. Hun bruger gerne tid på at hjælpe kunderne med at prøve forskellige stilarter, hvis de er usikre i forhold til valget af tilbehør. - Jeg vil gerne hjælpe med at rykke deres grænser, og få dem til at prøve noget, de slet

Her er Sanne i en leopardpels fra Meotine, t-shirt fra Hosbjerg og bukser fra Dranella. Tilbehøret er en Clara Simonas taske i rosa og Apair stiletter med tyk hæl.

T-shirten og bukserne er de samme som på billedet til venstre, men her får Sanne et andet udtryk med ruskindsjakken fra Meotine. Og med Amust slippers, Vagabond ruskindstaske og silketørklæde med blomster, er det et helt anderledes look end på det første billede.

ikke havde forestillet sig kunne være noget for dem. Det er ikke ensbetydende med, at de skal købe det. Men det er fedt at se, når en kunde så bliver vild med det, jeg har fundet frem. Det gør mig helt høj, siger hun med et stort grin.

med hatte, og var ligeglad med hvordan andre så på hendes stil.

TURDE SKILLE SIG UD Interessen for tøj og tilbehør har altid eksisteret i hendes liv, der som barn og ung foregik i barndomsbyen Grindsted. Her syede hun sin farmors kjoler om, gik

- Jeg har aldrig været vild eller outreret, men jeg har altid sat mit eget præg på min stil. Jeg har aldrig været bange for at skille mig ud. Jeg ville ønske, at der var flere der turde skille sig ud. Man er måske nervøs for, hvordan andre tænker om ens stil. Men formentlig tænker de bare: Hold da op, det er fedt, siger Dorte Kolbæk.

“ Dorte Kolbæk elsker at lege med tilbehør

13


Inspiration 19

1

Klar til ferie 15

Feriesæsonen står lige for døren! Her er det tid til, at vi finder ro og får ladet batterierne op med hyggelige stunder. Uanset om du skal nyde den danske sommer eller skal ned i sydens sol, så finder du her en masse inspiration til de afslappende stunder med familie og venner i med lækre produkter fra Brandts Klædefabrik.

8 23 20 13

2

14

22

3


Inspiration 7

11

16

10 6

17

14

12

18

21 5

9

4

1/ Ingvard Christensen: ”Skagerak” Hvidt bordebænkesæt, 18.780 kr. 2/ Vivaldi: ”Piro” Sandaler, 749 kr 3/ Vivaldi: ”Marccain” Sharon i bomuld og silke. Kan også bruges som tørklæde, 1699 kr. 4/ PurePope: ”Garn og Masker” Opskriftsbog, 125 kr. 5/ PurePope: ”Isager” garnnøgler i plant fiber 57 kr. pr. stk. 6/ Jean Paul: ”Barbour” Ternet skjorte, 800 kr. 7/ Jean Paul: ”Stetson” Hat i Panama strå 1250 kr. 8/ Dina Vejling – Dansk kunsthåndværk: 2 stk. 18k guld ”Karen Fly” Facetguldøreringe med amazonit sten 1.800 kr. 9/ BatteryStore & More: ”GP” Powerbank 129 kr. 10/ Sommers Køkken Univers: ”Teministeriet” ’Youth’, ’Relax’ og ’Boost’ te 179 kr. 11/ Sommers Køkken Univers: ”almondeli” mandler ’Provence krydderi’ og ’Paprika’ 69 kr. 12/ moshi moshi mind: ”mind” Håndklæde, 350 kr. 13/ moshi moshi mind ”Dot beauty bag” Toilettaske, 199 kr. 14/ moshi moshi mind ”Swim suit” Badedragt, 599 kr. 15/ Klædefabrikken: ”Legends” Solbriller ’smoke’, 500 kr. 16/ Klædefabrikken: ”Kronstadt” Shorts ’navy’, 300 kr. 17/ Klædefabrikken: ”Garment Project” Sneakers, 1000 kr. 18/ Brandts – Museum for kunst & visuel kultur: ”Secret Garden” Malebog, 148 kr. 19/ Tidens Samling: ”Idiotkundskab” spil, 199 kr. 20/ Yenz International Hair: ”Jalyd” Behandlinger, fra 189 kr. 21/ Kolbæk: ”Malene Hocke” Strandtaske, 149 kr. 22/ Kolbæk: ”FNUG” Neglelak. Flere farver, 125 kr. pr. styk. 23/ Kolbæk: ”Second Female” Skjortekjole, 699 kr. og ”BOSSWIK” Læderbælte, 399 kr

15


Annonce – En del af Brandts Passage

Fyns største udvalg af hatte og kasketter

16


Mød os på Facebook vivaldi-odense

– tøj til de fire årstider

Brandts Passage 17-19 5000 Odense C Tlf. 66 13 76 00 www.Vivaldi-Odense.dk

Annonce – En del af Brandts Passage

17


Nyt i Brandts Klædefabrik: Gorm’s Pizza

FORSKELLEN ER,

AT VI TÆNKER SOM KOKKE, NÅR VI LAVER PIZZA Hos Gorm’s Pizza mødes italiensk madmentalitet med nordiske traditioner og råvarer, som inspirerer til at udvikle opskrifter og lege med grænserne for, hvad man opfatter som ”normalt” at putte på en pizza, siger Gorm Wisweh.

18

En pizza er ikke bare en pizza. Det kan også være gastronomi på højt plan, mener Gorm Wisweh, selvlært kok og manden bag Danmarks mest ekspanderende pizza-kæde ”Gorm’s Pizza”, der nu har ramt Brandts Klædefabrik. For, som han siger, så handler det om at holde traditionerne på afstand, og bevare lysten til at lege med grænserne for, hvad man opfatter som ”normalt”, at putte på en pizza… alt sammen i smagens tjeneste naturligvis. For det handler om smag og behag. - Vi vælger fortrinsvis den romerske opskrift, de tynde, sprøde og elegante pizzaer, men ellers er jeg ret dårlig til at følge regler. Det er nok lige så meget fordi, at vi her i landet har store madtraditioner og mange fine danske råvarer, som man ikke finder bedre noget sted i verden. Hvorfor så ikke bruge dem på en pizza, spørger han.


Nyt i Brandts Klædefabrik: Gorm’s Pizza

- Det er også mødet mellem den italienske madmentalitet og de nordiske traditioner og råvarer, som inspirerer mig til at finde nye pizza-opskrifter, forklarer Gorm Wisweh, 35 år til sommer, der ikke for ingenting kaldes ”pizzaens ukronede konge”, ”pizza-revolutionær” eller slet og ret pizzaens ”Che”.

ITALIENSKE RELATIONER - Vi importerer det meste gennem vore nære relationer i støvlelandet, så man vil helt sikkert møde fantastisk parmaskinke, bøffelmozzarella, grillet- og syltet grønt og et væld af pølser og oste, forklarer Gorm Wisweh, der har gjort en dyd ud af at revolutionere det populære italienske fladbrød, der her i landet holdt sit indtog for godt fyrre år siden. Der er god pizzatradition at leve op til i Odense, hvor landets tredje pizzaria åbnede allerede i 1977. Samme år hvor genboen Brandts lukkede sin klædefabrik, for få år senere at genopstå som byens kulturelle og kulinariske centrum – og igen fire-fem år før Gorm Wisweh kom til verden i Svaneke på solskinsøen Bornholm – til sommer for snart 35 år siden. Trods forkærlighed til fødeøen ”udvandrede” unge Gorm til Vestdanmark for at udleve drømmen om at afprøve sine idéer, som flere andre bornholmske kokke før ham. En af dem er lillebror Benjamin, der er i kokkelære på Falsled Kro. Gorm Wisweh betegner sig selv som en glad, autodidakt kok, der arbejder med stor ydmyghed overfor håndværket og for den faglige viden, som hans uddannede kolleger har. - Jeg har dog vist, at man med en portion sund erfaring og en anelse flair for mad, kan komme langt. Jeg har bare valgt den lange vej ind i gastronomien. Udspillet i Brandts er kædens første vest for Storebælt og er den syvende Gorm’s Pizza. To mere er på vej i år.

MEN ENDNU INGEN PÅ BORNHOLM? - Jeg ville elske at åbne ”hjemme på Bornholm”. Jeg havde nogle rigtige gode projekter på hånden, men det handler jo ikke bare om at åbne. Det skal gøres ordentligt. Åbningen i Brandts Klædefabrik er den første af tre åbninger i år, så der er rigeligt at se til, og der venter nogle spændende projekter i 2018.

OPLAGT AT VÆLGE BRANDTS Manden bag Danmarks mest ekspanderende pizza-kæde, fortæller om årsagen til at slå sig ned i Odense Det var med velberåd hu, Gorm Wisweh valgte Brandts, som sit første udspil vest for Storebælt. Den charmerende restaurant, der netop er åbnet i Brandts-bygningen ”Svendehjemmet”, ud for Amfiscenen, er pizzakædens syvende. Senere i år åbner lignende restauranter i Tivoli og på Amagerbrogade i København. Dermed bliver restauranten en ny kærkommen ingrediens i Brandts store globale spisekammer. - Odenses madscene, med fokus på kvalitet, er i rivende udvikling, og den vil vi gerne være en del af. Byen ligger mit hjerte nært, da en stor del af familien bor på Fyn. Jeg har tilbragt mange herlige somre i Tommerup med udflugter til Odense, så da Brandts dukkede op, var der ingen tvivl i mit sind. - Nu glæder jeg mig til at genforene min gamle kærlighed til byen. Det er den slags, med sit kulturelle og sociale miljø, som vi kigger efter, når vi skal finde nye steder, hvor Gorm’s kan leve og vokse. - Jeg fik sidste år en god fornemmelse af det fynske publikum på Tinderbox, hvor vi med succes langede pizzaer over disken. Vi vender tilbage på Tinderbox og slår ydermere vejen forbi Heartland ved Egeskov, slutter Gorm Wisweh, 34, født og opvokset i Svaneke, entreprenør, idéudvikler, tv-kok, Vild med Dans-deltager, kogebogsforfatter, madanmelder med sine meningers mod, autodidakt gourmet-pizzabager og ”alt for meget krudt i røven”.

19


Nyt i Brandts Klædefabrik: moshi moshi mind

VELKOMMEN TIL ET

UNIVERS UDEN ALDER moshi moshi mind er tidløst og flerfunktionelt tøj til alle aldre.

20


Nyt i Brandts Klædefabrik: moshi moshi mind

“ Brandet opfordrer til ‘clever shopping’ og til at købe tidsløst design

Det første der bliver pirret når man træder ind over dørtærsklen hos moshi moshi mind i Brandts Passage er duftesansen. En aromalampe udsender en liflig duft af citrus, og i højtalerne er der behagelig dæmpet afslappende musik. - Når folk kommer ind i butikken, så kigger de først op i loftet. De stopper vitterligt op og kigger overraskede rundt. Og så siger de: Nej, hvilken ro. Og hvilken duft, fortæller Helle Raun, der er indehaver af den første fynske moshi moshi mind, der åbnede i Brandts Passage i starten af marts 2017. Butiksindretningen er let, lys og nordisk. Og som kunde er alt overskueligt og nemt at komme til. Det er nemlig moshi moshi minds mission: At det skal være nemt og rart at købe tøj og de andre produkter i butikken.

FRI FOR KASSER - Vores produkter presser dig ikke ind i en kasse. Vi går op i hvordan det passer ind i dit liv, dine behov og dine interesser. En top er ikke blot en top. Du kan bruge den, som du vil. Som soltop, til træning eller som festtop. Du kan sætte det sammen, som du vil. Hvis nogen spørger: Er denne her til at sove i? Så svarer jeg; ja, hvis det er det du vil, så er den.

Den skal passe til dit liv, fortæller Helle Raun. Begrebet hedder flerfunktionalitet og ligger dybt i moshi moshi minds DNA. Brandet opfordrer til ’clever shopping’ og til at købe tidsløst design. Så til forskel fra andre tøjmærker, har moshi moshi mind ikke kollektioner der frigives fire gange om året efter sæsonerne.

EVIGGYLDIGE PRODUKTER - Vores overbevisning er, at det der holder, skal have lov til at holde. Og det gør det, hvis man køber kvalitet – så vores produkter er eviggyldige. Vi får selvfølgelig også nye ting ind, men det begrænser sig til få nye ting om måneden, fortæller Helle Raun. Selv har hun byttet livet som sufflør på Odense Teater ud med jobbet som indehaver af den første fynske moshi moshi mind. Det var ikke nogen let beslutning, for jobbet på teateret var hun meget glad for. Men hun blev draget af idéen bag brandet. - Jeg synes, at det er svært ikke at forelske sig i tøjet og de mange produkter, siger Helle Raun med et kæmpe smil. Udover tøjet, så sælger moshi moshi mind blandt andet olier, body og spaprodukter, te og ting til hjemmet.

21


Jesper Vognsgaard - Ny leder af Kulturmaskinen

KULTURMASKINEN

KAN UDVIKLE SIG TIL EN BYHØJSKOLE og vi gør også plads til det skæve og det vilde, siger ”maskinchefen”, der, som han udtrykker det, ”har taget alt det bedste med fra højskolen”. Lige nu er han i færd med at udvikle det i husets fantastiske rammer til glæde for borgere - i alle aldre.

Chefen for Kulturmaskinen, Jesper Vognsgaard, har taget det bedste med fra sit højskoleliv for at udvikle det i Kulturmaskinens vide rammer til glæde for byens borgere – og gæster. Chefen for Kulturmaskinen, Jesper Vognsgaard, der er vokset op i det folkelige kulturmiljø på højskoler og efterskoler, mener ikke, at skiftet til den odenseanske kulturscene var noget stort spring. - Som højskolemand, er jeg ikke bleg for at indrømme, at jeg arbejder hen imod at udvikle Kulturmaskinen til en slags byhøjskole, med positive værdier som det kreative fællesskab, hvor alle føler sig værdsat. - Det sker ikke fra den ene dag til den anden, men støt hen ad vejen, hvor vi udfordrer vanetænkningen. Der er højt til loftet,

22

Vognsgaard mener, at de åbne værksteder er rygraden i huset. Det er gratis at være med, og brugerne betaler kun for brug af materialer – det er gratis at bruge maskinerne, som i de gode gamle dage på Badstuen. På Kulturmaskinen kan man komme lige fra gaden og deltage i alt fra fællessang til oplysende foredrag, strikning og arbejde i værkstederne. - Jeg ser mange muligheder, selvom jeg må undertrykke den kendsgerning, at vi ikke har de økonomiske muligheder vi kunne ønske, for at udfylde vore forpligtelser. Heldigvis har vi medarbejdere der, med en god portion fantasi og kreativitet, trækker på samme hammel. Så er det inspirerende at være chef, og der er heldigvis flere gode eksempler på initiativrige grupper, der ud af ingenting dukker op med sprudlende idéer, som ”maskinen” kan være med til at føre videre ud i livet.

SAMARBEJDE MED SPOKEN WORD FESTIVAL – Vi er glade for samarbejdet med Spoken Word, med festivalleder Betina Følleslev

i spidsen. Festivalen, hvor det talte ord er i centrum, foregår over tre dage i Brandts-området og er for første gang en del af H.C. Andersen Festivals, med os som medspiller. Det er et godt eksempel på et spirende samarbejde med Spoken Word Festival og Studenterhuset, hvis brugere ofte er nye i byen, og som vi også kan tilbyde faciliteter. - I det hele taget er H.C. Andersen Festivalsugen en spændende udfordring for os. Ikke alene for husets talenter og kreative vækstmiljøer, men i høj grad også for det spektakulære show, som vi traditionen tro præsenterer i Farvergården. - Overordnet set, så samles kulturen i Kulturmaskinens smeltedigel, hvor mennesker mødes og sød musik opstår. For et halvt år siden kom Jesper Vognsgaard til Kulturmaskinen fra et job som forstander på Ollerup Efterskole. Han er musiker, historieuddannet og en fortræffelig historiefortæller. Efter 29 år med efterskole og højskolearbejde, og de seneste otte år i det sydfynske skole- og kulturliv, valgte han at stoppe op og begynde på en frisk ”inde i Odense”. Dét valg har han ikke fortrudt et sekund.


Jesper Vognsgaard - Ny leder af Kulturmaskinen

Historien begyndte i 1923 FAKTA OM KULTURMASKINEN Kulturmaskinens tilblivelse som kulturel og social legeplads går helt tilbage til 1923, da en kommunal Badstue åbnede på Østre Stationsvej 26. Da Badstuen blev for lille, blev den købt af en ekspanderende nabo-skole i 2007. Langt de fleste af Badstuens populære aktiviteter flyttede til Brandts Klædefabrik, og rykkede ind i frøfabrikanten Dæhnfeldts tidligere lokaler. Og så blev Kulturmaskinen født i 2008. Med Magasinet og Farvergården har det moderne kulturhus, Kulturmaskinen, enestående muligheder for at møde borgerne og udvikle potentialer for at skabe unikke oplevelser. Dét som startede med at være pleje til kroppen, giver nu næring til sjælen, så at sige.

Kulturmaskinen huser to scener til musik og performance, fire værksteder for voksne, altid med personale til at give en hjælpende hånd – og med plads til at gå amok i pølseteknik og ler, grafiske udtryk og serigrafiske eksperimenter med aflagte t-shirts. Desuden er der fem mødelokaler, som kan lejes af alle interesserede til fri afbenyttelse.

ifølge Jesper Vognsgaard, chef for Kulturmaskinen, så er der altid brug for flere frivillige. Alle er velkomne til at henvende sig.

Den kommunale kulturinstitution, Kulturmaskinen, omfatter bl.a. faciliteter som værksteder, mødelokaler, koncertsale, en café, filmfestival (OFF) og Rosenbækhuset, som alle ligger i forbindelse med Farvergården midt i Brandts-området. Rosenbækhuset, lokaliseret på den anden side af Pantheonsgade, og Magasinet administreres af Kulturmaskinen.

- Det løber op i flere hundreder om året, tilføjer Jesper Vognsgaard. Koncerter, filmfestival, HCA-festivals, ”Sommer i Farvergården”, teatersport, jule- og nytårsgalla og så videre – vi har årligt et samlet publikumstal på omkring 160.000 mennesker.

Ud over aktiviteten i værkstederne og i caféen, så er det først og fremmest de mange arrangementer, som holder ”maskinen” i gang.

Der er cirka 34 ansatte, mange praktikanter, to elevpladser samt en række frivillige, tilknyttet Kulturmaskinens mange afdelinger, og

23


Farvergården

Billeder fra 1998 fra dengang Farvergården var en lukket parkerings-baggård.

KULTURMASKINEN

RYKKEDE IND OG EN SMUK PLADS OPSTOD Den dag i 2009, da Kulturmaskinen åbnede som kulturens nye legeplads midt i Odense, blev Brandts Klædefabrik udvidet betragteligt med blandt andet Farvergården. Allerede i 2008 blev de fleste af Badstuens aktiviteter flyttet fra Østre Stationsvej til Brandts Klædefabrik, og lidt efter lidt opstod Kulturmaskinen i frøfabrikanten Dæhnfeldts tidligere administrationslokaler. Med Farvergården og Magasinet, der hører under Kulturmaskinens domæne, har Kulturmaskinen som moderne kulturhus skabt enestående muligheder for at møde borgerne og udvikle potentialer. Dét som startede på Badstuen i tyverne, med pleje til kroppen, gav nu næring til sjælen. Farvergården er opkaldt efter Farveriet i den oprindelige klædefabrik, som lukkede 31.

24

december 1977 efter 108 års produktion. I bygningen med de ikoniske skorstene har The Australian Bar til huse. Den 1200 kvadratmeter store gårdsplads mellem Pantheonsgade og Brandts Passage bruges blandt andet til intime koncerter og shows. Sommeren igennem er der stort set daglige arrangementer - fra børnekoncerter, asparges-frokost, designmarked og asiatisk mad-marked, dukketeater og så H.C. Andersen-festivals med Spoken Word og de traditionsrige spektakulære multishows for flere tusinde mennesker. Med enkle arkitektoniske greb, stoflig harmoni og sikker skalaforståelse, er det lykkedes at skabe et sammenhængende hele, der respekterer de forskelligartede bygningers arkitektur. Det gælder også Peter Brandes keramiske vægrelief og de store gamle fyrretræer, der giver Farvergården karakter af utæmmet natur, i fin overensstemmelse med Kulturmaskinens kulturelle frodighed.


Farvergården

Farvergården som den tager sig ud i dag. I forgrunden den flotte Brandes keramiske vægrelief.

FEST OG FARVER I

FARVERGÅRDEN Historien om ”Farvergården” er kuriøs og farverig. Den tidligere ”parkerings-baggård” blev først for få år siden en del af Brandts Klædefabrikkomplekset. Historien om den oprindelige klædefabrik begynder midt i 1700-tallet, koncentreret om et mindre farveri på adressen Vestergade 73. Da hang de farvede stoffer til tørre på bjælker ud over Vestergade. Fabrikken voksede, ejendommen blev revet ned og farveriet blev flyttet. I 1857 blev ejendommen genopbygget i markant klassicistisk stil. Her havde fabrikken hovedsæde. I 25 år har nederste og øverste etage været identisk med Café Cuckoo’s Nest, og er i dag kompleksets eneste fredede bygning. Bag dette hus, der tjente som bolig i fabrikkens første tid, findes områdets ældste baggård – også den dag i dag, hvor den første bebyggelse klumpede sig sammen om det gamle farveri. Klædefabrikkens kedelhus fra 1869 er bevaret nordligt i forgården. I midten af 1900-tallet kulminerede Brandts Klædefabrik som Odenses største virksomhed med godt 250 ansatte. Fabrikken

voksede og bredte sig som et kludetæppe gennem de næste hundrede år. Først over det område, der i dag kendes som det eksklusive shopping og café-strøg, Brandts Passage. I denne smalle passage mod nord, blev der sidst i 1800-tallet lagt spor til små trækvogne. På hver side af passagen er de karismatiske fabriksbygninger intakte. Efter porten mellem gård og passage, er der stadig en fire etagers gulstensbygning, som var spinderi og som nu er moderne butikker og kontorer. Til venstre er et karismatisk lavt byggeri, der oprindelig var farveri. Farvergården har på ganske få år udviklet sig til at være Odenses kulturelle frirum med udendørs caféer, forvoksede stole og bord, som børnene skal afprøve, indgang til Magasinet, nabo til Peter Brandes høje spektakulære vægkunstværk, som alle har en mening om, pop-art-månemanden iført knallerthjelm samt mobile tømmerstabler og kulørte lamper i de frodige fyrretræer. Et festligt, farverigt og finurligt gårdrum. Noget skulle ”barnet” jo hedde, men nogen farvergård har den aldrig været. Måske lige bortset fra, at gårdspladsen er nabo til omtalte farveri, bygget fra 1933. Området fungerede indtil 2008 som privat parkeringsplads for beboerne.

Hverken Farvergården eller området har haft noget med den oprindelige klædefabrik at gøre. Ifølge Historiens Hus i Odense, fremgår det af såvel matrikelkort som fotos, at gården hørte til ejendomme i Vestergade og Pantheonsgade. Derfor var der heller ingen farvere, som hængte klæder til tørre efter indfarvning. Indfarvnings- og tørringsprocessen foregik senest i farveribygningen, der siden 2009 har huset diskoteket ”The Australian Bar”. De karakteristiske skorstene er heldigvis bevaret. Kort før åbningen af Kulturmaskinen i januar 2009 købte Brandts-ejerne, KD-Selskaberne, det åbne område for at skabe det kulturelle rum midt i komplekset.

EN FARVERGÅRD VAR EN BYGNING Historisk set var en ”farvergård” ingen gårdsplads, men derimod en bygning, hvor farveren og hans familie drev deres private virksomhed. På klædefabrikken var farverierne dog ikke en selvstændig virksomhed, men derimod en del af fabrikken. Den historiske kendsgerning til trods, valgte man at kalde den gamle parkeringsplads for Farvergården, og det er da også et kulørt, friskt og hyggeligt navn, som passer fint ind i kvarterets helhedsbillede. Den kan jo ikke hedde andet!

25


FILMVÆRKSTEDET KAN VÆRE ET SPRINGBRÆT TIL NOGET STORT

Odense Filmværksted

FREMTIDENS FILMSKABERE Odense Filmværksted i Pantheonsgade 5 er en glødende smeltedigel af fordybelse, idéudvikling og masser af talent, der vil visualisere en historie

Vi skal hen om hjørnet, lidt ned ad Pantheonsgade til nummer 5, hvor et skilt fortæller, at vi er på rette vej – eller på rette trappe. Oppe på 2. sal har vi Odense Filmværksted, hvor der potentielt udvikles flere talenter på sigt, end der nogensinde er blevet i fodboldklubben OB, et kvarters let gang herfra. Et lille dørskilt afslører, at her er Odense Filmværksted: Åben hverdage 8.30 til 16 – for alle. Altså også for os, der ikke ligefrem hører til den yngre generation eller drømmer om en karriere som filmskaber. Men som bare er nysgerrig – og vil vide mere. Indenfor i de svagt belyste gange og lokaler står og sidder en lille gruppe unge mænd. De konverserer lavmælt i en stemning af fordybelse, da Mette Bihl, værkstedets leder, dukker op og byder velkommen i et filmunivers med højt til loftet. – Og nej, det er ikke anarkien, der råder i de små grupper, men derimod ser du seriøse unge mennesker, i en skabende og idéudviklende proces, forsikrer Mette Bihl.

26

– Inden for relativt kort tid begynder dokumentar- eller kortfilm-projekter at spire, forklarer hun og uddyber, ”at filmværkstedets formål er, at skabe rum for projektudvikling og filmiske talenter samt at være behjælpelig med produktion og formidling af de færdige værker”. I et møderum for enden af den lange dunkle gang, der minder om en reminiscens fra en herskabslejlighed, afslører Mette Bihl sin nærmest gnistrende passion for at skabe film og filmskabere.

VI VISER FILMVEJEN - Vi opfordrer alle filmbegejstrede unge med en god idé til, at søge støtte hos os. Så vurderer vi, om projektet har potentiale, og hvis det har dét, så inviterer vi dem indenfor. Det er en chance for livet og kan være et springbræt til noget stort. – Her har vi en biograf, mødelokaler, green screen, virtual reality, klipperum og masser af smil og entusiasme – og her kan filmmagere in spe realisere drømmen om at skabe kortfilm eller dokumentarfilm, og om at skabe historien ved brug af lyd, lys, billeder og dertil en god


Odense Filmværksted

portion fantasi og gå-på-mod samt, hvis de er dygtige nok, få filmen med på en af de internationalt anerkendte filmfestivaler. - Mindre enkeltmandsvirksomheder kan desuden leje et skrivebord og blive en del af det kreative miljø.

LEGEKAMMERATER - Man laver ikke film alene. Den proces kræver legekammerater og opbygning af et netværk. Vi lærer dem samarbejdets kunst, holder dem til ilden og skaber begejstringen. Vi forsøger også at holde styr på den, forklarer Mette Bihl, som betegner sig selv som et projektmenneske. Måske er det derfor, hun passer så godt ind i grundidéen, der er at skabe filmprojekter, som giver mening og bidrager til aktiviteterne på filmværkstedet – og ikke mindst ude i Odense by. De unge mennesker, som Mette Bihl, betegner ”talenter”, behøver ingen særlige forkundskaber for at være med. - Derimod bør de udstråle tålmodighed til ”at gå hele vejen”. Er talentet ekstremt, kan vi tilmed råde dem til at søge ind på Filmskolen og det sker heldigvis ofte, at de optages.

FAKTA: FILMVÆRKSTEDET HAR 40 ÅRS JUBILÆUM Odense Filmværksted har siden 2008 boet i Panthoensgade 5, 2. sal, ”med ryggen til Farvergården, Kulturmaskinen og Brandts”. Filmværkstedet har sit udspring i Haderslev, hvor det åbnede i 1977 for at sikre talentudviklingen i Provinsen. Værkstedet, der i 2008 rykkede fra Sønderjylland til Fyn, har altså 40 års jubilæum i år.

EN DEL AF BRANDTS KLÆDEFABRIK De unge behøver ikke nødvendigvis at være fra Odense eller Fyn. Flere er typisk i gang med et studieforløb, da de dukker op og viser deres filmtalent.

Der er fire filmværksteder i Danmark. Tre af dem, bl.a. det i Odense, arbejder med live action. I Viborg arbejdes med animation.

- Så er det vores opgave at gøre dem så dygtige som muligt, så hurtigt som muligt. Det sker heldigvis ofte, at de bliver så begejstrede for værkstedsmiljøet og for byen, at de vælger at blive. Vi er også selv begejstret for Odense, der i dén grad bakker os op. Byen tror på os!

De unge betaler ikke noget for at bruge filmværkstedet. De skal bare vise engagementet ved indgangen.

- Og så er det fantastisk inspirerende at være en del af kulturcentret Brandts Klædefabrik og den kulturelle smeltedigel kvarteret er blevet, konstaterer Mette Bihl. - Det er en gave, at vi har fået Odense International Film Festival som nabo her i gaden, især når vi er fødekæde til OFF. Naboskabet er for øvrigt opstået ganske tilfældigt.

Der kan være arrangementer, som har en entrépris, ellers taler man sjældent om penge på etagen, hvor der er tre ansatte. En tekniker og to filmfaglige, der vurderer ansøgninger i forhold til støtte. Ved de tre store ansøgningsrunder kobles der eksterne professionelle filmfolk på. Odense Filmværksted er støttet af Odense Kommune og FILMTALENT.dk

Mette Bihl siger tak for snakken og rejser sig. Hun skal mødes med en gruppe talenter, der er ved at være klar til at få udleveret kamera, lyd og lys, så de kan gå i gang med deres produktion. Audiensen om det ovale bord er slut. Endnu et par nysgerrige gæster dukker op ved indgangen. De vil bare vide, hvordan det går med talentudviklingen. Om der er en ny Susanne Bier, Jørgen Leth eller Lars von Trier på vej.

27


Nyt i Brandts Klædefabrik: Klædefabrikken

KLÆDEFABRIKKEN

Bianca vil klæde de fynske mænd på

I syv år har Bianca Rubæk klædt kvinder på i sin succesrige dametøjsforretning Mood – nu går hun efter mændene i sin nye herretøjsforretning Klædefabrikken, der i marts åbnede i Brandts Passage og Vestergade.

28

Når Bianca Rubæk kigger ud af vinduet i sin butik Mood i Vestergade i Odense, kan hun se direkte hen på sin nye udvidelse, herretøjsforretningen Klædefabrikken. I marts åbnede hun Klædefabrikken i det store lokale, der tidligere husede tøjforretningen Lysgaard. En stor drøm for den 34-årige driftige kvinde, der længe havde drømt om at udvide med en herretøjsforretning. - Jeg gjorde det her, fordi jeg simpelthen ikke kunne lade være – og fordi jeg tror

meget stærkt på, at der er et hul i markedet, fortæller Bianca Rubæk.

DET HAR MANGLET - I min omgangskreds, med den alder vi har, så synes jeg ikke at der var nogle fede steder for mænd. Samtidig var der mange af mine kvindelige kunders mænd, der opfordrede mig til at lave en forretning med herretøj. Jeg synes, der har manglet en herretøjsforretning i Odense i mellemprislejet, der ikke var en kædebutik, siger


Nyt i Brandts Klædefabrik: Klædefabrikken Når mænd shopper skal det være nemt for dem at få et overblik. Derfor er Klædefabrikken indrettet præcis på den måde.

Bianca Rubæk. Klædefabrikken er rettet mod mænd i 30’erne, der kan lide en casual stil, og som også sætter pris på god service. Men udvidelsen med til tøj til mænd er ikke uden udfordringer for Bianca Rubæk. For den lille forskel er endog meget stor, når det handler om, hvordan mænd og kvinder køber tøj.

Klædefabrikken er rettet mod mænd i 30’erne, der kan lide en casual stil, og som også sætter pris på god service. - Mænd handler meget anderledes end kvinder. Jeg vidste det godt, men alligevel har det overrasket mig, at det er så markant. Der går længere mellem at mænd køber tøj. De kommer, når de mangler noget. Og så køber de meget – og kommer igen tre måneder efter. Kvinderne i Mood kommer jo nærmest hver uge. Det er ikke altid de køber noget, men de kommer for at blive inspireret, siger Bianca Rubæk.

HANDLER IKKE FORAN - Det er for eksempel først når det bliver varmt, at mænd tænker på, at de skal have et par shorts. De handler ikke foran. Det var aldrig sket med kvinder. Vi planlægger, griner Bianca Rubæk. En anden ting der har været overraskendende er, i hvor høj grad det er kvinderne der er beslutningstagere, når mændene skal købe tøj.

også meget at skulle have sagt derhjemme. Jeg bestemmer da også, hvad min mand skal gå i, lyder det ærligt fra Bianca Rubæk.

de nye tiltag på tegnebrættet. Næste skridt er formentlig en webshop, der vil tilbyde tøj fra både Mood og Klædefabrikken.

NYE TILTAG

- Det er jeg blevet virkeligt overrasket over. Kvinderne er med på sidelinjen, når der skal handles. Men på den anden side, så har jeg

Som indehaver af to forretninger har hun susende travlt, så derfor har hun ansat Kim Holstein som bestyrer i Klædefabrikken. Men til trods for travlheden, så er der allere-

- Det er ikke kun kvinder, der handler på nettet. Mænd gør det også, for de kender deres størrelse. Så det ville være oplagt at lave webshop for begge forretninger, fortæller Bianca Rubæk.

29


Nyt i Brandts Klædefabrik: The Organic Club

Her skal være rart at være

THE ORGANIC CLUB 30


Nyt i Brandts Klædefabrik: The Organic Club

Kvinder bruger kun deres tøj seks gange i gennemsnit. Og vi bruger kun 30 procent af vores garderobe. Derfor kom jeg på ideen med, at man kan bytte sit tøj.

På garderobestativerne hænger der tøj fra kendte danske mærker som Ganni, Marlene Birger og Day. Store flettede kurve står på gulvet, lædertasker og smykker pynter på hylderne og ved cafébordene er der mulighed for at sidde med både kaffe, brunch og computeren. Her er åbent, hyggeligt og tilgængeligt i The Organic Club i Brandts Passage. Men historien om The Organic Club starter et helt andet og meget grumt sted. Indehaveren Louise Kingo Liokouras så en dokumentarfilm om det dødelige bygningskollaps i bygningen Rana Plaza i Bangladesh i 2013. Her mistede over 1000 tekstilarbejdere livet på grund af mangel på sikkerhed. - Jeg blev fysisk dårlig af at se den. Og jeg tænkte, uden at lyde alt for hellig, at jeg måtte gøre noget ved det, fortæller Louise Kingo Liokouras.

TANKER OM DELEØKONOMI Derfor begyndte hun at undersøge, om tøjbranchen kunne kobles på deleøkonomi-tanken. Og det førte til ideen om et kollektivt klædeskab i et miljø med bæredygtige, økologiske produkter kombineret med en café. Resultatet blev The Organic Club.

som man selv synes er rigtigt fedt. Man skal give noget godt til fællesskabet. Noget, der kan give værdi for andre. Og så får man også selv værdi tilbage, siger Louise Kingo Liokouras. - Det bedste er, når kunderne står ved kassen og får deres ting pakket ind i fint silkepapir, og så hiver dankortet op. Så siger jeg: ”Det skal du jo ikke bruge” og så er de sådan helt, ”nåh nej”, fortæller Anja Littau Due, der er store manager i The Organic Club i Brandts Passage. Det er dog også muligt at købe tøjet, selvom man ikke er abonnent. Det kaldes for gadepris.

OGSÅ EN CAFE Ud over at være et kollektivt klædeskab, så sælger The Organic Club også økologisk hudpleje, økologiske tekstiler og bæredygtigt interiør. Og så er det også en café, der blandt andet serverer brunch, toasts, kaffe og kager. Til sommer satser man på også at kunne servere udendørs. Og i det hele taget vil der løbende komme nye tiltag hos The Organic Club, der også har en webshop, hvor man kan købe interiør, hudpleje og økologiske tekstiler.

- Kvinder bruger kun deres tøj seks gange i gennemsnit. Og vi bruger kun 30 procent af vores garderobe. Derfor kom jeg på ideen med, at man kan bytte sit tøj. Man kan komme ind med fem-seks stykker tøj i god kvalitet, så får man et antal point for hvert stykke tøj, som man kan bruge på at købe noget af det andet tøj, vi har, fortæller Louise Kingo Liokouras.

Flere udvidelser er også på vej. Ud over forretningen i Odense har The Organic Club også en forretning i Svendborg og København. Snart er der endnu en københavnsk forretning på vej - og der er også planer om en i Berlin.

Det koster 99 kroner om måneden at være abonnent på ordningen.

- Jeg regner med, at der om fem år er 10 til 12 forretninger. Vi får hele tiden henvendelser fra folk, der er interesserede i at starte en forretning, fortæller Louise Kingo Liokouras.

GIV NOGET GODT TIL FÆLLESSKABET - Første gang tager man måske kun det med, som man absolut ikke selv kan lide. Næste gang er man mere modig, og tager noget med,

31


Sommerfristelser

Sommerfristelser fra Brandts

7

GODE RÅVARER OG GAMLE DYDER Hvis du er lækkersulten, så er der hjælp at hente hos Konditoriet Kagedåsen! Her kan du nyde en af deres lækre hjemmelavede muffins eller et friskt stykke kage - naturligvis lavet med kærlighed.

BRUNCH I DEJLIG ATMOSFÆRE The Organic Club byder på deres simple brunch med blødkogt æg, ristet brød, sødt, frugt, smør, marmelade og ost, og ikke mindst valgfri kaffe fra Zozial kaffe. Så bliver det ikke mere lækkert!

LÆKKER SALATBAR MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER Har du brug for sund og nærende frokost? Så besøg Kulturmaskinens Café, hvor de serverer deres skønne salatbar. Her bydes du på årstidens smagfulde grøntsager i en salatbaren som varierer fra dag til dag.

32


Sommerfristelser

PERFEKTE TAPAS

FRISK OG LÆKKER STRAWBERRY DAIQUIRI

Tapas om sommeren er et ’must’. Hos Rosticceria laver de en lækker frisklavet tapas, hvor der er kælet for detaljerne, og som er lige til at tage med hjem og nyde med et godt glas vin.

Er der noget bedre end en kold og frisk Strawberry Daiquiri om sommeren? Hos Café Chino serverer de den bedste af slagsen, som du kan nyde ude på deres terrasse i sommersolen eller i de sene nattetimer.

GORM’S: PIZZAKLAP LET ASIATISK SALAT Hvis du har lyst til noget friskt og lækkert, så tag forbi Café Cuckoo’s Nest, hvor de byder på deres asiatiske goi salat med groftskåret romainesalat, mango, rødløg, lotus, koriander, frisk chili og grillede vildrejer. Velbekomme!

Pizza behøver ikke at være usundt. Nyd en pizzaklapper fra Gorm’s – den sunde version af et slice; en halv pizza foldet omkring sprød salat og hjemmelavet dressing. Denne pizzaklapper hedder “Gitte Stallone” med salat, mozzarella, kartoffel, rygeostcreme, karse, agurk og rimmet laks med urter.

33


Yenz International Hair

Der er håb  for dit hår FAKTA OM YENZ INTERNATIONAL HAIR Åbnede i Brandts Passage i 2013. Drives af Yenz von Tilborg og Reinout von Tilborg. Yenz von Tilborg kom tilbage til Odense efter 23 år i blandt andet Tyskland, Holland og USA. Han ejede tidligere salonen Avantgarde, der også lå i Brandts Passage.

Cirka hver 10. kvinde mellem 17 og 35 år har ødelagt hår, fordi de har haft det afbleget. Afblegninger ødelægger hårets naturlige struktur, og i værste tilfælde bliver håret umuligt at børste igennem – eller det falder simpelthen af. MEN DET ER FAKTISK MULIGT AT REDDE HÅRET OG GIVE DET LIV IGEN. Det ved Yenz von Tilborg, der er indehaver af frisørsalonen Yenz International Hair i Brandts Passage, alt om. Han har igennem årene set rigtig mange eksempler på skadet hår, hvor de eneste muligheder for at reparere lidt på skaderne var med conditioner eller cremer. Men nu har kvinderne og deres hår fået en ny chance. Midlet hedder Keraphlex, der er en behandling som giver håret et ekstra lag keratin. Keraphlex er en videreudvikling af Olaplex, som er blevet brugt i hårsaloner siden 2014.

Og midlet er ikke bare noget, han tror virker. Han har nemlig testet det på sig selv. - Det limer simpelthen håret sammen, så man får følelsen af et sundt hår. Og man kan samtidig børste det igennem uden problemer, forklarer Yenz von Tilborg. Og midlet er ikke bare noget, han tror virker. Han har nemlig testet det på sig selv. - Jeg troede faktisk ikke på det i starten. Så jeg prøvede det på mit eget afblegede hår og tænkte, at hvis jeg kan mærke en forskel, så er det fordi, der er en forskel og det kunne jeg altså, fortæller Yenz von Tilborg. Det kræver to til tre behandlinger med Keraphlex før håret igen virker sundt. Og så skal man gentage behandlingen én gang om måneden.

34


Annonce - En del af Brandts Passage

Guldsmed Mette Vivelsted skaber smykker i guld og sølv hvor ædelsten som diamanter, safir og opal, samt kultur- og tahitiperler, får et utraditionelt liv i smykkerne. Fra sin karrieres start har Mette Vivelsted høstet stor anerkendelse, såvel nationalt som internationalt, og er i dag bl.a. repræsenteret i Kraks blå bog og i Designmuseum Danmarks samling.

Keramisk formgiver Rikke Elgaard arbejder primært på drejeskiven med fremstillingen af brugsting og unika. Hun lægger stor vægt på den håndværksmæssige kunnen og processen, der ligesom materialet, er kilden til inspirationen. De klassiske emner; vase, skål, fad er drejet i mørke grove stentøjstyper, der giver mulighed for dybde og struktur. Hun eksperimenterer med glasurer i flere lag, og opnår herved det helt unikke liv og spil i overfladen.

#70danskekunsthåndværkere#håndlavet#guld#udstillinger ædelmetalsmykker#kunst#glas#keramik#træarbejde#unika direktefraværksted#mundblæst#facetter#tekstil#ædelsten# tingmedsjæl#sølvtøj#stentøj#artisttalk #glasur#specialbutik #brugdinesanser#statuetter#12år#velkommenpåopdagelse

Keramikerne Sussi Krull & Maranke de Vos skaber keramiske produkter under navnet WAUW-design. Drejede og støbte vaser, krus, tallerkener ect. skabes i højkvalitets porcelænsler og med bæredygtig produktion i tankerne. Hvert produkt har været i kunstnernes hænder mindst 15 gange inden det er færdigt. Glasurerne udvikles individuelt, og udtrykkene i glasurerne er blevet de to designeres signatur.

35


ALT I

BATTERIER

KUN

59,UR Batteri

inkl. udskiftning

Vi udskifter kun med de bedste batterier fra GP, Varta, Renata og Sony. Udskiftning i sportsure, pulsure og digitalure fra kun 70.Like Batterystore på Facebook og få gode råd og de bedste tilbud www.facebook.com/BatteryStore.dk

Brandts Passage 30-32 · 5000 Odense C · Tlf. 6611 6144

FØLG OS HER

brandtsklædefabrik

#brandtsklædefabrik

PASSAGEN MAJ 2017  

I denne udgave af magasinet Passagen kan du møde menneskene bag fire nye butikker/spisesteder i Brandts Klædefabrik. Du kan også få fortæll...

PASSAGEN MAJ 2017  

I denne udgave af magasinet Passagen kan du møde menneskene bag fire nye butikker/spisesteder i Brandts Klædefabrik. Du kan også få fortæll...